Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Μια νύχτα μαγική

Η (τεχνητή εν μέρει) χρεοκοπία της αργεντίνικης οικονομίας φέρνει στο προσκήνιο διάφορα ειδικά ζητήματα, που μπορεί να φαίνονται στον απλό κόσμο (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) πιο σύνθετα κι από τη διπλή ορθογραφία της λέξης, με ωμέγα αλλά/ή και με δύο όμικρον, που είναι αμφότερες αποδεκτές ως εκδοχές. Οι αναλύσεις κι οι λεπτομέρειες όμως μοιάζουν ψιλά γράμματα στην κοινή γνώμη που κρατάει συνήθως την ουσία (ή ό,τι μας πλασάρουν ως τέτοια) και τον απλό και ισχυρό αντίκτυπο της λέξης «χρεοκοπία» που σκεπάζει τα πάντα στο άκουσμά της. Τον ίδιο αντίκτυπο δηλ που πασχίζουν να αποφύγουν με δημιουργική λογιστική κι αλχημείες οι ελληνικές κυβερνήσεις, για να έχει δράκο (του σέιχ-σου) το σαξές στόρι κι αληθοφάνεια το παραμύθι της σωτηρία μας, που απλώνεται σε βάθος χρόνου και σειρά επεισοδίων, με φωσκολικό ορίζοντα κι ατάκες.

Παλιότερη γελοιογραφία του Πάνου Ζάχαρη από το Ποντίκι
Τα αστικά επιτελεία αρνούνται να επωμιστούν το ψυχολογικό βάρος και τη ρετσινιά ενός σύγχρονου «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Όπως ακριβώς δηλ κάποιοι παλιοί σφοι αρνήθηκαν να αποδεχτούν την κληρονομιά της ήττας της σοβιετίας και του κομμουνιστικού κινήματος· λύγισαν στη θύελλα της αντεπανάστασης και τη βάφτισαν «κατάρρευση» (ή «σταλινισμό» ή «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις») για να τα ‘χουν καλά με την εξωνημένη συνείδησή τους.

Βάραινε όμως αντίστροφα και το αδιέξοδο της κλασικής δημοσιογραφικής ερώτησης: πού εφαρμόζονται αυτά που λέτε; Ποια χώρα είναι πρότυπο-υπόδειγμα για εσάς; Ποιες διεθνείς συμμαχίες-αναφορές έχει ο πολιτικός σας προσανατολισμός;
Κι έτσι λοιπόν αυτοί που αποκήρυξαν εν μια νυκτί το κομμουνιστικό τους παρελθόν και την προσφορά της σοβιετικής ένωσης, έγιναν ακριβοί στα πίτουρα και τους έφαγαν οι κότες. Ενώ δηλ ισχυρίζονται πως το σοβιετικό εγχείρημα είναι παράδειγμα προς αποφυγή, που πρόδωσε τα ιδανικά που πρέσβευε θεωρητικά, ψάχνουν να βρουν ελπιδοφόρα στηρίγματα που να επιβεβαιώνουν τις δικές τους «συνεπείς κι αμόλυντες ιδέες» σε «σύγχρονες προοδευτικές δυνάμεις» κι ενθουσιάζονται ακόμα και με μέτρα που παίρνουν αστικές, δεξιές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ευρωσκεπτικισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Οτιδήποτε μπορεί να μεταφραστεί σε λαϊκή κατάκτηση και μικρή νίκη: η στάση της δεξιάς κυβέρνησης της ουγγαρίας, της ισλανδικής κυβέρνησης, η ελε (επιτροπή λογιστικού ελέγχου) του κορέα στον ισημερινό για το χρέος, η παύση πληρωμών του κίρχνερ στην αργεντινή… Οτιδήποτε, αρκεί να μην παραπέμπει στο αμαρτωλό σοβιετικό-κομμουνιστικό παρελθόν. Μια νύχτα μαγική, σαν την αργεντινή… Ποτέ όμως σαν την πετρούπολη (το μετέπειτα λένινγκραντ, για να μην μπερδευτεί κανείς με τον κόκκινο δήμο στα δυτικά προάστια της αθήνας), όπου ο λαός δεν περίμενε την επουράνια λύτρωση από ένα ελικόπτερο που απομακρυνόταν με τους ενόχους, αλλά οργάνωσε τη δική του επουράνια έφοδο.

Ο χώρος αυτός δε φαίνεται να ενθουσιάζεται τόσο από κάποια πιθανή μελλοντική προοπτική στην οποία θα μπορούσε να οδηγήσει η δυναμική των πραγμάτων, αλλά από αυτά καθαυτά τα γεγονότα, από τα πιο αυθόρμητα κι ανώριμα χαρακτηριστικά των μαζικών ξεσπασμάτων. Με άλλα λόγια, η κίνηση είναι το παν, ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτα. Οι ελπίδες εναποτέθηκαν κατά (τυχαία) σειρά στους αγανακτισμένους, το κίνημα της κατσαρόλας, το «99%» του κινήματος της γουόλ στριτ, τη μηχανική μεταφορά των συγκεντρώσεων στην πλατεία ταχρίρ (που μας έδωσε μεταξύ άλλων και ένα εκκολαπτόμενο μεϊντάν), την έφοδο (όχι στον ουρανό, αλλά) σε μαγαζιά και σούπερ μάρκετ, ως ένα είδος νομιμοποίησης αντίστοιχων περιστατικών στην αθήνα, το δεκέμβρη τουυ 08’.

Ο σάββας μιχαήλ εκτιμούσε στο αργεντινάσο του 01’ πως είχε τεθεί θέμα εξουσίας, που κυλούσε στους δρόμους και περίμενες τους διαδηλωτές να την καταλάβουν, χωρίς να πτοηθεί απ’ το εκλογικό αποτέλεσμα της αδελφής οργάνωσης του τότε ΜΕΡΑ, που δεν ξέφυγε από τα όρια του στατιστικού λάθους από το μηδέν και την απόλυτη πολιτική ανυπαρξία. Αυτός αποτελεί ίσως την πλέον συμπαθή κι ακίνδυνη περίπτωση αυτής της κατηγορίας.

Όλο το πολιτικό φάσμα από τα δεξιά του εεκ ως την αριστερά του πασοκ (ή μάλλον την «αριστερά» τύπου πασόκ) ένιωσε να γοητεύεται από τα πειράματα αυτοδιαχείρισης κι εναλλακτικού εμπορίου –ένα συνώνυμο του «εναλλακτικού καπιταλισμού»- με αυτοσχέδια νομίσματα. Να συνεπαίρνεται από την πτώση τεσσάρων διαδοχικών κυβερνήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, ως αδιάψευστο μάρτυρα της πολιτικής κρίσης, που δεν εξελίχτηκε ωστόσο σε επαναστατική. Ενθουσιάστηκε με την ιδέα του ελικόπτερου, που θα έπαιρνε μακριά (στα πέρα μέρη) τους πολιτικούς και το μνημόνιο κι (εκτός από το πλατειακό σύνθημα του τίτλου της ανάρτησης) αποτυπώθηκε σε πανό κι αυτοκολλητάκια της κοε με τον πολιτικό στόχο «ουστ». Εκστασιάστηκε με την παύση πληρωμών του κίρχνερ, θεωρώντας την εναλλακτική διέξοδο στο μνημονιακό δρόμο για τη διαχείριση του χρέους. Και είδε δευτερεύουσες διαμάχες στο εσωτερικό του να εξελίσσονται σε λεονταρισμούς κι έναν άτυπο διαγωνισμό «τακτικής ευελιξίας vs ριζοσπαστικής συνέπειας». Με το συριζαίο σταθάκη να παίζει εκτός συναγωνισμού και να περιορίζει το επαχθές χρέος του ελληνικού κράτος  μόλις στο 5% του συνολικού. Και το ναρίτη πι-πι να τερματίζει το κοντέρ, βρίσκοντας την χρυσή τομή: «να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση και εφόσον την αρνηθούν οι πιστωτές μας, να προχωρήσουμε σε μονομερή διαγραφή μέρους ή και του συνόλου του χρέους».

Η τεχνητή (εν μέρει) χρεοκοπία της αργεντινής έφερε στο προσκήνιο με δραματικά επίκαιρο τρόπο την παταγώδη χρεοκοπία των δυνάμεων του (παλιού και «νέου») οπορτουνισμού. Μια χρεοκοπία που δε δικαιώνει την άλλη όψη του νομίσματος της αστικής διαχείρισης και την υστερία της κυβέρνησης εναντίον όσων «ήθελαν να μας κάνουν αργεντινή». Δείχνει όμως με πόσα επιχειρήματα εξοπλίζουν και καθιστούν πιο ‘πειστικό’ και ‘ρεαλιστικό’ τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο τα αδιέξοδα, οι αντιφάσεις κι οι παλινωδίες της πολιτικής του ποικιλώνυμου οπορτουνισμού.


Ο λαός μας δεν χρειάζεται να κλάψει για την αργεντινή, αλλά μόνο για τη δική του μοίρα, εφόσον δεν απαλλαγεί από τις ρεφορμιστικές αυταπάτες και δε βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από την ακριβοπληρωμένη πείρα των αργεντίνων. Όχι για να χαρίσει μια «μικροκομματική» δικαίωση στους κομμουνιστές, που μίλησαν έγκαιρα για τη διαγραφή του χρέους, την παγίδα των εναλλακτικών τρόπων αποπληρωμής του (με κούρεμα, επιμήκυνση, επαναδιαπραγμάτευση, κτλ) και τους δόλιους φάρους της αργεντινής. Αλλά για να αποφύγει στο μέλλον την επώδυνη διάψευση των δικών του ελπίδων από μια επανάληψη-παραλλαγή του αργεντίνικου πειράματος στα ελληνικά δεδομένα.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δες τον σύνδεσμο για να μην ξεχνιωμαστε

http://www.komep.gr/2012-teyxos-4-5/grammh-ensomatoshs-h-grammh-anatrophs-h-peira-ths-argentinhs?highlight=WyJcdTAzYzRcdTAzYzFcdTAzYjFcdTAzYjJcdTAzYjFcdTAzYzNcdTAzYWNcdTAzYzFcdTAzYmZcdTAzYzIiXQ==

Λουνατσαρσκι

Μπουχαραν είπε...

Πολλά ακόμα μπορούμε να θυμηθούμε. Όπως την Αλέκα να εμφανίζεται μπερδεμένη στην αρχή της μεγάλης κρίσης και να υποστηρίζει ότι "το ζήτημα της διαγραφής χρέους δεν αφορά το λαό" για να την πει στην ΕΛΕ και σε όσους ειχαν κάνει τη διαγραφή του χρέους σημαία τους. Φυσικά μετά τα απανωτά εκλογικά χαστούκια και αφού είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτινάσσεται από το 4% στο 27% το ΚΚΕ διόρθωσε τη στάση του και τώρα ζητάει και αυτό διαγραφή του χρέους. Ποτέ δεν είναι αργά.

Ανώνυμος είπε...

Ο Συριζα πηγε απο το 4% στο 27% γιατι αυτη ειναι η επιλογη της αστικης ταξης. Μονομερης διαγραφη του χρεους Εξοδος απο Ε.Ε κοινωνικο ποιηση των μεσων παραγωγης κεντρικο σχεδιασμο εργατικο ελεγχο. Αυτη ητανε παντα η θεση του ΚΚΕ και δεν εχει αλλαξει ολα τα αλλα ειναι προς το συμφερον τμηματων της αστικης ταξης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχει η μονομερής διαγραφή χρέους που λέει το κκε με την ελε και τις λοιπές χατζηστεφανιές που έχουμε δει κατά καιρούς; Έχετε λαλήσει από τις σφαλιάρες της πραγματικότητας μερικοί μερικοί.

Ijon Tichy

Αναυδος είπε...

και σε μένα προκαλεί (αλγεινή) εντύπωση ο ρεφορμισμός των αριστεριστών που ανακαλύπτουν συνεχως φιλολαικές εναλλακτικές στα πλαίσια του καπιταλισμού. Και τι δεν ακουσαμε πριν από 2 χρονια για την Αργεντινη και την ένδοξη χρεοκοπία της (χθες ανταρσυος κι ενώ του επεσημανα τη συμπλευση τους με τον Συριζα σχεδον παντου αρχης γενομενης από την ελε επεμενε ότι η ελε ειχε θετικα αποτελεσματα στον ισημερινο !!!)

είναι γεγονος ότι αριστερος και δεξιος μικροαστικος σοσιαλισμος συγκλινουν σημερα στην υπερασπιση του καπιταλισμου ξορκιζονατς οποιαδηποτε κουβεντα για λαικη εξουσια με επιχειρηματα που θα εκαναν τον Καουτσκυ να κοκκινιζει από ντροπη

και αυτό που για το οποιο ποιουν τη νησσα είναι τα κοκινα επιχειρηματικα δανεια. Αν γινουν απαιτητα οι επιχειρησεις θα κλεισουν και οι εργατες τους θα βρεθουν στην ανεργια Αν υπαρξει μια ρυθμιση θα χαριστουν στους κεφαλαιοκρατες αμυθητα ποσα που ξεπερνουν τα 30-40 δις. Η μονη λυση προς οφελος της εργατικης ταξης είναι η απαλλωτριωση τους

Cos είπε...

Μια απορία: τώρα που θα πρέπει να αγοράζουμε κουπόνια με το ΑΦΜ μας, πως θα ξέρουν στο κόμμα αν το ΑΦΜ είναι σωστό; Θα προσκομίζουμε και εκκαθαριστικό;
Ξεφτιλισμένη αστική τάξη. Την νέα της αθλιότητα την ονοματίζει "μέτρα για την διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων". Ο φασισμός είναι εδώ, ντυμένος με κοινοβουλευτικό "δημοκρατικό" μανδύα.
Εν τω μεταξύ στη Λιβύη τι συμβαίνει; Μούγκα στη στρούγκα από τα ΜΜΕ. Όταν εκτελούσαν τον Καντάφι και σφαγιάζανε τον λαό για να του πάρουν τα πετρέλαια, πρώτο θέμα η Λιβύη. Τώρα, τσιμουδιά.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει μήν είστε τόσο επαναστάτες και σκίσετε κανα καλσόν.

Πολύ καλά έκανε η Κιρχνερ και δεν πλήρωσε το κερδοσκοπικό fund που ο ιδιοκτήτης του αυτοαποκαλείται "χρυσοδάχτυλος". Αν αυτό λέγεται χρεωκοπία, χιλιες φορές να υπήρχαν "οπορτουνιστές" και στην Ελλάδα να το έκαναν.

Τώρα τί να πούμε για το ΚΚΕ που η Παπαρήγα είπε ότι "έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή;"

Ότι οικοδομεί σοβιέτ κάτω από τη μύτη των αστών, φυσικά

the clssh

Ανώνυμος είπε...

Εσεις προσεξτε μη χτυπησετε που νομιζετε οτι θα γινει ο καπιταλισμος ανθρωπινος. Και βεβαια ειναι καταστροφη για τον λαο η εξοδος απο το ευρω και την Ε.Ε χωρις αλλαγη ταξης στην εξουσια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Και βεβαια ειναι καταστροφη για τον λαο η εξοδος απο το ευρω και την Ε.Ε χωρις αλλαγη ταξης στην εξουσια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ"

Και την ΕΕ Παναγιώτη;! Μπράβο πρόοδος!
Μεγάλη καταστροφή. Με το ευρώ (και την ΕΕ;) στα δόντια ώσπου να...

Τί αλλαγή τάξης θα κάνεις βρε ταλαίπωρε όταν δεν μπορείς να φτιάξεις ένα στοιχειώδες κίνημα που να πετύχει την πιο μικρή νίκη; Πως θα κρίνετε εσείς την κατάσταση στην Αργεντινή όταν σε λίγο θα τρέχεις προθύμως σε λογιστή για να αγοράσεις κουπόνια για το ΚΚΕ;

Ναι στο έδαφος του καπιταλισμού λειτουργεί η Αργεντινή. Φυσικά και έχει κάνει τρομακτικές παραλείψεις και τις πληρώνει ακόμα και σήμερα. Απλώς δεν είναι τόσο ξεφτιλισμένη αυτή η κυβέρνηση όσο η κυβέρνηση των Αθηνών που πλαγίως στηρίζετε.

Ένα ραμολιμέντο, ένας 84χρονος δικαστής από το Μανχάτταν απαγόρευσε την εκταμίευση των αργεντίνικων οφειλών προς άλλους δανειστές επειδή αρνηθηκε η Κιρχνερ να πληρώσει ένα vulture fund που προσέφυγε για να κερδοσκοπήσε 800% ενώ μπορούσε ήδη να είχε κερδοσκοπήσει μόλις κατα ...150-170% από την προηγούμενο αργεντίνικο PSI. Διαβάστε τί σημαίνει vulture fund. Είναι αυτά που πληρώνουμε εμείς τώρα. Και εσείς πανηγυρίζετε ότι ...΄"χρεωκόπησε ο οπορτουνισμός"; Ωραία, χρεωκοπήσατε!

the clash

Ανώνυμος είπε...

2.26 κανενας λαος δεν εχει συμφερον να διαλεξει με ποιον καπιταλιστη θα παει. Πρεπει να παλεψει κατω απο την δικη του ταξικη σημαια για να παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια του. Και ενα απο τα πρωτα αναχωματα που πρεπει να ξεριζωσει ειναι ο οπορτου νισμος. αυτα τα παραμυθια τα ακουγαμε απο το παλιο ΠΑΣΟΚ για 40 χρονια. η κυβερνησεις ειναι διαχειρηστες της οικονομικης εξουσιας και τιποτα αλλο. Στην αργεντινη και στην κυπρο το παραμυ θι σας τελειωσε. Αν δεν σας βγαι νουνε τα κουκια θα βρειτε πολλους προθυμους για το εγκλημα. εμεις θα ειμαστε απεναντι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Μπουχαράν: "Πολλά ακόμα μπορούμε να θυμηθούμε. Όπως την Αλέκα να εμφανίζεται μπερδεμένη στην αρχή της μεγάλης κρίσης και να υποστηρίζει ότι "το ζήτημα της διαγραφής χρέους δεν αφορά το λαό" για να την πει στην ΕΛΕ και σε όσους ειχαν κάνει τη διαγραφή του χρέους σημαία τους. Φυσικά μετά τα απανωτά εκλογικά χαστούκια και αφού είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτινάσσεται από το 4% στο 27% το ΚΚΕ διόρθωσε τη στάση του και τώρα ζητάει και αυτό διαγραφή του χρέους. Ποτέ δεν είναι αργά."


18/11/2011
Συνέντευξη Α. Παπαρήγα στο Ν. Χαντζηνικολάου στο ραδιόφωνο του RealFM. Εκεί υπάρχει το ακόλουθο απόσπασμα:

(Ν.Χ) Που θα σημαίνει και έξοδο από το ευρώ όμως, δεν γίνεται να είσαι στο ευρώ και να μην είσαι στην ΕΕ.

(ΑΠ) Ετσι κι αλλιώς όταν αποδεσμευτείς από την ΕΕ δεν μπορείς να έχεις το νόμισμα μιας ξένης χώρας...

(ΝΧ) Μα τα χρέη δεν θα τα πληρώσεις στη συνέχεια; Θα κληθείς να τα πληρώσεις...

(ΑΠ) Διαγραφή χρεών, μονομερώς, ακολουθείς άλλο δρόμο...

(ΝΧ) Επομένως μιλάτε για πτώχευση.

(ΑΠ) Οχι δεν είναι πτώχευση αυτή, αφού παίρνεις στα χέρια σου τον πλούτο της χώρας...

(ΝΧ) Ε, πώς δεν είναι πτώχευση;

(ΑΠ) Μα αλλάζεις εντελώς δρόμο ανάπτυξης, είναι αυτό που λέμε λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία κλπ.

(όλη η συνέντευξη εδώ http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6551987)


Μια φορά ξετσίπωτα ψεύτης ο Μπουχαραν,
πάντα ψεύτης.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Είναι να σε πιάνουν τα γέλια κάθε φορά που διαβάζεις οικονομικές αναλύσεις από "αριστερό". Μιλάμε για καρικατούρες των διαφόρων λαγωνικών της αγοράς που αρθρογραφούν σε διάφορες αστικές φυλλάδες, έχουν βρει τον τρόπο να πιάσουν κώτσο τον καπιταλισμό οι άνθρωποι και να βρούμε όλοι την καλή και οι κακοί γκομμουνιστάς τους αγνοούν. Α ρε νούμερα. Βέβαια πρέπει να πω ότι κάπως καλύτερες είναι αυτές οι οικονομικές τους αναλύσεις από τις γενικότερες γεωπολιτικές, αφού εκεί αναλαμβάνουν οι σεισμολόγοι και ασ'τα να πάνε στο διάολο.

Όπως και να'χει, συγχαρητήρια για μια ακόμη "επανάσταση". Μην κωλώνεις clash παλικάρι μου, πάρε και τους άλλους 5 που ξέρεις και βγείτε έξω για πανηγύρια, να δουν οι σεχταριστές τι πα να πει ριζο-σπαστικό κίνημα.

Όσο για τους λογιστές και τα κουπόνια, πώς και δεν χαίρεσαι για αυτό; Δεν θα έχουμε διαφάνεια τώρα στον σκοτεινό πύργο του περισσού που έχει πάρε-δώσε με οφσόρ και με ανθρώπους τους "συστήματος" (όπου "σύστημα" είναι η κακή αστική τάξη, γιατί υπάρχει κι η καλή που θα μας σώσει, όπως την αργεντινή); Γιατί δλδ, οι ανταρσοσυριζαίοι με τα 150000 περιοδικά που δεν τα διαβάζουν ούτε αυτοί που τα γράφουν άσχημα την βγάζατε έτσι τόσο καιρό;

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ο οπορτουνισμος παντα εχει πολυ με γαλη πλακα. Η λυσσα τους για την διασωση του καπιταλισμου προκαλει αυτην την γελιοτητα. Μπορουνε να κανουνε τα παντα προκειμενου να υπαρχει το συστημα αυτο. Ειναι αδιστακτοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ijon Ticy είσαι πολύ αντικαπιταλιστής; Εντελώς αντικαπιταλιστής σα να λέμε;

Τα έχεις μπερδέψει στο μυαλουδάκι σου. Η σχέση δανειστή-δανειζομένου είναι σχέση πολιτική, σχέση επιβολής και εξουσίας. Οχι οικονομική, αδερφέ μου.

Κατά τη γνώμη σου η κυβέρνηση της Αργεντινής έπρεπε να πληρώσει τον Γύπα επειδή δεν έχουν οικοδομήσει σοσιαλισμό;;;
Δηλαδή καλά έκανε ο ΣαμαροΒενιζέλος που πλήρωσε χρυσάφι το αντίστοιχο κερδοσκοπικό Dart Management με έδρα τις Σεϋχέλλες και θα το αφαιρέσει από τις συντάξεις;
Είστε τόσο γιεσμεν που σε λίγο θα ζητήσετε να επιβληθούν κυρώσεις στην Αργεντική που απλώς έκανε το αυτονόητο. Διαβάστε τί έγραφε το ΚΚΕ (προ του 1956) για τον μεγαλοτοκογλύφο Χάμπρo (το αντίστοιχο κερδοσκοπικό fund της εποχής).

the clash




Αναυδος είπε...

ανοητοι κομμουνιστες
υπαρχει και καλος καπιταλισμος αρκει να διαχειριστουμε το χρεος

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΥΔΟΣ. βεβαιως αφου το λενε οι οπορτουνιστες τη διαολο δεν ξερουνε αυτοι. Οπως αργεντινη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε γίγαντα clash, εγώ υποστηρικτής του σαμαροβενιζέλου είμαι, και γουστάρω και να πληρώσουμε και όλο το χρέος, όπως όλοι οι κουκουέδες δλδ. ΕΣΥ είσαι ο αντικαπιταλιστής, δείξε μας τον δρόμο, να τα τσεπώσουμε από τους κερδοσκόπους καπιταλιστές (οι μη κερδοσκόποι είναι πολύ καλά παιδιά) να ζήσουμε ζωή και κότα. Όσο για την διάκριση οικονομικού-πολιτικού θέλω κι άλλο φροντιστήριο, ίσως να βάζατε τον καισάριο ή κανάν άλλον ειδικό στα vulture funds να έγραφε τίποτα στην αυγή ή στο πριν; Γιατί με λαπαβίτσα, μπαρουφάκη και σταθάκη (αν κι ο τελευταίος ξέρει πάάάάρα πολλά και από vultures και από funds) δεν τσουλάει και πολύ η ομάδα.

Κι όπως είπαμε ε, θέλω την ντρημ τημ στον δρόμο να διδάσκει τι εστί κίνημα, όπως τότε με τους 5 στο αγροτικό, ή με τους συριζαίους στην χαλυβουργία (που τους έσκιαξαν οι παμίτες), ή με τον ηρωικό αντάρσυο της κόσκο.

Και μ'αυτό σε αφήνω μόνο να συνεχίσεις τα μαθήματα του πώς να πιάσει την καλή κάποιος στον "καζινοκαπιταλισμό" (γιατί εκεί είναι η μαγκιά ρε μαμούχαλοι γκομουνιστές, να παίξεις και να κερδίσεις, όχι να πας να κάψεις την ρουλέτα), γιατί όσο δούλεμα κι αν σου ρίξω τίποτα δεν πρόκειται να καταλάβεις. Είναι πολλές οι σφαλιάρες της πραγματικότητας, ανίατη η ασθένεια.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

3.56 οταν λες τη εγραφε πριν το 1956 τη ακριβως ενοεις δωσε μας τα οπορτουνιστικα σου φωτα

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχάς καλό είναι να μην συνεχίσουμε το παιχνίδι με τις λέξεις που στο κάτω-κάτω είναι εντελώς άνοστο, έχει χάσει πια το ενδιαφέρον του.


Ο Συριζα δεν πρόκειται να διαγράψει κανένα χρέος, ούτε καν από τα vulture funds. Ακριβώς τό ίδιο λέει και το ΚΚΕ μόνο που το ντύνει με την "κόκκινη" σημαία, μονομερής διαγραφή χρέους (αλλά) ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Χωρίς τη λαϊκη εξουσια (αναθεμα αν έχετε καταλάβει και εσείς τί σημαίνει αυτό, για να μου πείτε και μενα) να μην διαγραφεί χρέος, να μην βγούμε από την ΕΕ και να πάει να βουλιάξει η χώρα.

Το ποιός είναι ο "κόκκινος" ή ο ροζ οπορτουνιστής δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Η σημερινή θέση του ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τις κομμουνιστικές παρακαταθήκες στο θέμα του χρέους. Ζητήματα όπως το προπολεμικό χρέος ή οι έφοδοι από τους διεθνείς τοκογλύφους τα κατήγγειλε το ΚΚΕ με όση δύναμη διέθετε χωρίς "ναι μεν αλλά" και τις απίθανες προϋποθέσεις που βάζει τώρα.

Δεν ξέρω ειλικρινά τί προσπαθείτε να πετύχετε με αυτές τις ρεβεράτζες μπροστά στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα διεθνή αρπακτικά. Να οικοδομήσετε σοσιαλισμό και με τί μαζικό κίνημα; Θα ξυπνήσουν ένα πρωί οι εργάτες και σαν υπνωτισμένοι θα χτίσουν τα σοβιέτ; Τί δρόμο δείχνετε;

ΥΓ. Αν ξέφυγα σε χαρακτηρισμούς, λυπάμαι, ας όψεται ή ένταση της στιγμής.

the clash

Ανώνυμος είπε...

Βρες μας μια ανακοινωση,τοποθετηση ή ντοκουμεντο του ΚΚΕ που να εκφραζει αυτο που του προσαπτεις. Καλα τα παραμυθια για να βγαλεις το συμπερασμα που θες αλλα η ρημαδα η πραγματικοτητα ειναι πεισματαρα.
Ψαχνεις εναγωνιως 1 παραδειγμα φιλολαικης διαχειρησης για να επιβεβαιωσεις τις μικροαστικες αυταπατες σου. Το κακο για σενα ειναι οτι ολα αυτα τα "προτυπα" ψοφανε γρηγορα ειδικα μεσα στην καπιταλιστικη κριση. Εχεις 2 δρομους ή να δεις την αληθεια καταματα και να μπεις στον αγωνα που θελει επιμονη και υπομονη για να ανατρεψουμε τη ριζα του προβληματος που ειναι οι κεφαλαιοκρατικος τροπος παραγωγης ή να συνεχισεις μεσα στη μικροαστικη ανυπομονησια σου να αναζητας μια "νικη" χωρις συγκρουση,χωρις θυσιες, μεσα απο τους θεσμους και τα οργανα των καπιταλιστων, πισω απο γραφεια πολιτικαντηδων που θα πουν για λογαριασμο σου το ηρωικο οχι και θα βγουν ατσαλακωτοι να ανακοινωσουν στο λαο οτι νικησε!
Το ΚΚΕ εχει ευθυνη για την Ελλαδα εδω αναλυει την κατασταση και χαρασει καθηκοντα. Για την Αργεντινη ή αλλου μονο εκτιμησεις μπορει να κανει και να μελεταει τις εξελιξεις και την πειρα και να εξαγει συμπερασμα και για την Ελλαδα. Το ΚΚΕ λεει καθαρα οτι οσο ο λαος σερνεται πισω απο τους καπιταλιστες παλευεξ για ξενα συμφεροντα και πληρωνει παντα το μαρμαρο. Εκτος και αν τον τεραστιο πληθωρισμο της Αργεντινης τον πληρωνουν πχ τα μονοπωλια των τροφιμων και οχι οι εργαζομενοι. Ο δρομος και για το λαο της Αργεντινης ειναι η ταξικη χειραφετηση η οργανωση και συγκροτηση του πιο συνειδητου κομματιου της εργατικης ταξης σε ΚΚ ,ο αδιακοπος αγωνας για ανακουφιση καθε προβληματος στο σημερα και το δεσιμο αυτου με την προοπτικη της εξουσιας την καταλληλη στιγμη.
Ξερω σου φαινεται βουνο. Δικιο εχεις. Ξερω σου φανταζει δευτερα παρουσια. Κανεις λαθος. Οπως λαθος εκανε ο Ζινοβιεφ οταν στην παρανομια "τρελενοταν" με τον Λενιν που εγραφε το "Κρατος και Επανασταση" ενω στα ματια του πρωτου ολα φαινονταν χαμενα.
Οπως και να χει ειναινο μονος τροπος οχι απλα γθα να ευημερισειβο λαος αλλα ακομα και για να επιβιωσει.
Η αλλη επιλογη ειναι να αποκλειει αυτη την προοπτικη στο ονομα της αμεσης λυσης (που ειναι λυση μονο για το κεφαλαιο) και να διαλεγει Κιρχερ ή δεξια? Σαμαρας ή Τσιπρας? Ρουσεφ ή δεξια? Ομπαμα ή Μπους? Αυτο γινεται. Αλλα δεν μπορει να αποτελει ελιγμο για την υπηρετηση καποιου επαναστατικου σκοπου αλλα υποταγη στο δτσμενη συσχετισμο, στον πραγματι πιο ισχυρο σημερα αντιπαλο, υποταγη και συμβιβασμος εντελει με την καπιταλιστικη βαρβαροτητα. Και αυτο γιατι μεσα στη μικραστικη ανυπομονησια και πισω απο το φοβο για την πραγματικη συγκρουση κυριαρχει η φραση που λεει "η εργατικη ταξη ποτε δε θα καταλαβει,ποτε δε θα νικησει." "Ας βολευτουμε στον αγωνα για μια πιο δικαιη μοιρασια και μετα βλεπουμε" μονο που η μοιρασια θα ειναι ολο και πιο αδικη και το "βλεπουμε" θα φανταζει τοσο ψευτικο οσο το σφυροδρεπανο του ΚΚΓαλλιας που νομιζω το καταργησανε πλεον αφου πηγε τοσο μακρια απο τους "ελιγμους" που ουτε καν το βλεπαν πια.

ratm

Αναυδος είπε...

ενώ η στηριξη στους αστικους ελιγμους αναφορικα με το χρεος (που η κυβερνηση της αργεντινης όχι μονο αναγνωριζει και αποπληρωνει αλλα και αυξανει δανειζομενη από Κινα κλπ) διαπαιδαγωγει το λαο στην παλη για το σοσιαλισμο.

Όταν η βαρκιζα ανακηρυσεται βασικο συστατικο μιας αντικαπιταλιστικης πολιτικης το αποτελεσμα είναι να προσκυνουμε περονιστες και αλλα τσιρακια των αφεντικων και να λοιδορουμε το ΚΚΕ που λεει το εξης απλο και μαρξιστικο το χρεος είναι των αφεντικων και όχι της εργατικης ταξης

Ανώνυμος είπε...

2.28 Δειχνουμε τον δρομο που η εργα τικη ταξη θα εχει παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια της και δεν θα υπαρχουνε οι καπιταλιστες. Για να γινει αυτο θα πρεπει πρωτα απο ολα να τελειωσει με τον οπορτουνισμο και τις αυταπατες που ειναι το βασικοτερο εμποδιο. Και αυτο φανηκε ξεκαθαρα το 1944 οταν το ΕΑΜ με το 80% του λαου μαζι δεν πηρε την εξου σια γιατι λεει δεν ητανε η ωρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

orthodox είπε...

@clash:

λέει και το ΚΚΕ μόνο που το ντύνει με την "κόκκινη" σημαία, μονομερής διαγραφή χρέους (αλλά) ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Χωρίς τη λαϊκη εξουσια (αναθεμα αν έχετε καταλάβει και εσείς τί σημαίνει αυτό, για να μου πείτε και μενα) να μην διαγραφεί χρέος, να μην βγούμε από την ΕΕ και να πάει να βουλιάξει η χώρα.

Εδώ είναι που κάνεις το λάθος.
Το ΚΚΕ δεν λέει "να μην βγούμε από την ΕΕ και ας πάει να βουλιάξει η χώρα".
Το ΚΚΕ λέει ότι, είτε μείνουμε στην ΕΕ, είτε βγούμε από αυτήν, ο ΛΑΟΣ θα βουλιάξει.
Αν βουλιάξει η χώρα, πολύ σωστά λες ότι θα βουλιάξει ο λαός.
Αλλά κι αν "σωθεί η χώρα", ΠΑΛΙ θα βουλιάξει ο ΛΑΟΣ.

Να σωθεί Ο ΛΑΟΣ θέλουμε, όχι "η χώρα" - που ανάθεμα κι αν έχεις καταλάβει τι θα πει "να σωθεί η χώρα", εξήγησέ μας αν θέλεις πώς το εννοείς.

Επομένως, ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ είτε μείνουμε στην ΕΕ είτε βγούμε από αυτήν, εφόσον μιλάμε πάντα για καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, για αστική εξουσία.
Δεν είναι ότι θέλουμε να μείνουμε. Αλλά ούτε θα χύσουμε έστω και μια σταγόνα μελάνι, ούτε θα σπαταλήσουμε έστω και απειροελάχιστη δύναμη, για να παλέψουμε για καπιταλιστική έξοδο από την ΕΕ.

Ο λαός είναι μαντρωμένος σε ένα μπουντρούμι και τον βασανίζουν διαρκώς. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε, ούτε βασανιστή, ούτε εργαλεία βασανισμού, ούτε μεθόδους βασανισμού. Αντίσταση με κάθε τρόπο, και πρόταγμα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Κι αν θες να το δεις και λίγο πιο αφαιρετικά, ο νεοφιλελευθερισμός ΔΕΝ είναι νομοτέλεια του καπιταλισμού. Νομοτέλεια του καπιταλισμού είναι η υπερσυσσώρευση του πλούτου στα χέρια των λίγων, οι κρίσεις, η υπερσυγκέντρωση του κεφαλαίου.
Και αυτά ο καπιταλισμός δεν έχει έναν μόνο δρόμο για να τα προκαλέσει. Έχει πολλούς. Ένας από αυτούς είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος των πάντων σε ιδιώτες (και συνήθως μονοπώλια) - δηλαδή η νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Ένας άλλος είναι μέσω των κρατικοποιήσεων. Έχει επίσης στο συνταγολόγιό του διάφορες μορφές πολιτευμάτων, περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικές, όπως επίσης πολέμους, επεμβάσεις, κατοχές, δόγματα σοκ και άλλα πολλά - και στο μέλλον θα σκεφτεί και θα βρει κι άλλα, να είσαι σίγουρος.

Ανώνυμος είπε...

@orthodox

"Το ΚΚΕ λέει ότι, είτε μείνουμε στην ΕΕ, είτε βγούμε από αυτήν, ο ΛΑΟΣ θα βουλιάξει.
Αν βουλιάξει η χώρα, πολύ σωστά λες ότι θα βουλιάξει ο λαός.
Αλλά κι αν "σωθεί η χώρα", ΠΑΛΙ θα βουλιάξει ο ΛΑΟΣ.

Να σωθεί Ο ΛΑΟΣ θέλουμε, όχι "η χώρα" - που ανάθεμα κι αν έχεις καταλάβει τι θα πει "να σωθεί η χώρα", εξήγησέ μας αν θέλεις πώς το εννοείς.

Επομένως, ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ είτε μείνουμε στην ΕΕ είτε βγούμε από αυτήν, εφόσον μιλάμε πάντα για καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, για αστική εξουσία.
Δεν είναι ότι θέλουμε να μείνουμε. Αλλά ούτε θα χύσουμε έστω και μια σταγόνα μελάνι, ούτε θα σπαταλήσουμε έστω και απειροελάχιστη δύναμη, για να παλέψουμε για καπιταλιστική έξοδο από την ΕΕ."


"καπιταλιστική έξοδος"; Πιάστε μια περιποιημένη σοσιαλιστική εξοδο για τα παιδιά!

Να υποθέσω ότι απεχθάνεσαι και την "καπιταλιστική έξοδο" από το ΝΑΤΟ. Μην τυχόν και μας καπαρώσουν τίποτα Ρώσοι ή Αδέσμευτοι.

Ορθόδοξε, καταλαβαίνω ότι συνθήματα δεκαετιών του ΚΚΕ έχουν αλλάξει ριζικά, ότι και το ίδιο το ΚΚΕ είναι τελείως διαφορετικό. Αλλά εξήγησε μου τί το αντικαπιταλιστικό έχει η πρόταση έξοδου από την ΕΕ ΜΟΝΟ με λαϊκή εξουσία, δηλαδή να μείνουμε στην ΕΕ ώσπου να οικοδομηθεί η λαϊκή εξουσία και βλέπουμε μετά.
Δεν ακούγεται σαν να το παραπέμπεις οριστικά στις καλένδες ακόμα και αν λες από το πρωί ως το βράδυ το γνωστό "μάντρα" για την ανάγκη της λάϊκής εξουσίας;
Όταν σημειώνονται 3 αυτοκτονίες την ημέρα και τόσες χιλιάδες δεν έχουν ρεύμα και ένα πιάτο φαγητό, τί λες σε αυτούς; Να δεχτούν τη σφαγή μην τυχόν και αλλάξουν καπιταλιστή; Και ποιός σου είπε εσένα ότι η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει αναίμακτα; Πως προεξοφλείς ότι θα γίνει "καπιταλιστικά" (!) ? Δεν θα υπάρχουν δυνατότητες λαϊκής χειραφέτησης όταν μπει (ξανα) το σύνθημα "ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ" αλλά πιστεύεις ότι θα οικοδομήσεις σοβιέτ εντός ΕΕ;
Πως ορθόδοξε; Όταν δεν μπορείς να συγκροτήσεις στοιχειωδες μαζικό κίνημα;

Η μετάθεση της ρήξης στις καλένδες αναπόφευκτα μεταθέτει και την όποια "λαϊκή εξουσία οπότε αυτό που μένει είναι η παραμονή στο σφαγείο της ΕΕ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙ τον καπιταλιστή τους και αυτό που θέλουν είναι την ησυχία τους.

Με αυτές τις περίεργες και αντιστόρητες θέσεις το ΚΚΕ διαγράφει το ρόλο της ΕΟΚ-ΕΕ στην διάλυση των ευρωπαϊκών λαών σκεπάζοντας τον με γενικές καταγγελίες κατα του ...καπιταλισμού που δεν ενοχλούν κανέναν.

Καπιταλιστής και ο Αλλιέντε, καπιταλιστής και ο Πινοτσέτ
Καπιταλιστής και ο Πατρις Λουμούμπα, καπιταλιστές και οι αμερικάνοβέλγοι που τον σκότωσαν.
Ο μικρός "καπιταλιστής" αθωώνει τον μεγάλο.

Και αν δυσκολεύεσαι πολύ να διαλέξεις, μπορείς να κάνεις το δικό σου δρόμο, τόσο το καλύτερο. Πρώτα όμως πες μου τί έχει πετύχει το ΚΚΕ από το 2009 εκτός από τη δραματική συρρίκνωση των εκλογικών του ποσοστών, την καθιζησή του στο δρόμο και τι σε κάνει ratm να πιστεύεις (εκτός από την θρησκευτική πίστη) ότι θα φέρει την ανατροπή και μάλιστα εντός ΕΕ;

the clash


Ανώνυμος είπε...

Ρε φιλε μαθε πρωτα τις θεσεις του ΚΚΕ και μετα να μιλισουμε.
Το ΚΚΕ δεν λεει πουθενα οτι θα οικοδομηθει σοσιαλισμος εντος ΕΕ. Αλλα συνδεει το ζητημα της εξουσιας με την αποδεσμευση. Αποδεσμετση διχως λαικη χειραφετηση δεν μπορει να υπαρξει σημερα. Εκτος και αν γινει με πρωτοβουλια της αστικης ταξης ωστε να συνδεθει με αλλη ενωση αλλα με τις ιδιες αλυσιδες για το λαο.
Οταν το ΚΚΕ εβαζε την εξοδο ως στοχο οπως και να εχει υπηρχε ακομα η ΕΣΣΔ και το ζητημα της υπερασπισης της απο την ιμπεριαλιστικη περικυκλωση. Αυτο αλλαζε σε μεγαλο βαθμο τη διεθνη κατασταση και την τακτικη του ΚΚΕ ως κομματιου του ΔΚΚ. Δε θελει πολυ μυαλο. Προφανως και το να εχανε το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ την Ελλαδα ακομα και χωρις σοσιαλιστικη επανασταση ηταν κερδος για την ΕΣΣΔ. Σημερα ΕΣΣΔ δεν υπαρχει και δεν υπαρχει και μονο ΕΕ , υπαρχει και η ΤΕ και οι Brics κλπ
Τελος το ΚΚΕ ηταν και εινσι το μονο κομμα που στηρηζει καθε εθνικοαπελευθερωτικο κινημα. Ποιος στην Ελλαδα στηριξε τον Αλιεντε? Ποιος στηριξε τη Βενεζουελα και τον Τσαβες? Ο ΣΥΡΙΖΑ? Μην τρελαθουμε. Το τι Πινοσετ , τι Αλιεντε ειναι τουλαχιστον γκεμπελιστικο. Το τι Παπαγος , τι Πλαστηρας ειναι διαχρονικοτατο και δεν το ειπε το "κακο" ΚΚΕ της Παπαρηγα. Το χε πει το καλο ΚΚΕ που υποτιθεται οτι συμφωνουσες με τα συνθηματα του.

ratm

Ανώνυμος είπε...

9.19 εχει πετυχει παρα πολλα. Ξεκα θαρισε οτι σε κυβερνηση με τους καπιταλιστες στην εξουσια δεν μπαινει εγινε πεντακαθαρο σε ολους οτι ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ δεν υπαρχουνε και οτι λεμε το πιστευουμε. οποιος δεν του αρεσε πηγε στον συριζα και καλα εκανε. Ακολουθωντας τα μυαλα που κουβαλατε το 1944 το ΕΑΜ παραδωσε τον λαο δεμενο στους καπιταλιστες τα ιδια στην ινδονησια 1965 χιλη 1973. οποιος αρνειται να τα δει αυτα ειναι με τον καπιταλισμο. Αυτον που δεν εχει να φαει δεν θα τον τα ισουμε φουμαρα. Θα του πουμε οτι αν δεν ανατραπει ο καπι ταλισμος δεν υπαρχει λυση. Αν δεν το καταλαβει δεν γινεται τιποτα. Και πρωτα απο ολα βεβαια να τσακισει τον οπορτουνισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Clash, μπορεί να πιστεύεις ότι λες κάτι πρωτότυπο και αποστομωτικό, ή ότι απαντάς συγκεκριμένα στα ερωτήματα που σου βάζουν και ότι η διαχείριση του χρέους προς όφελος του λαού, περνάει από το δρόμο της κίρχνερ και της αργεντινής. Δημοκρατία έχουμε, μπορείς να λες ό,τι θες. Όχι άλλο από εδώ όμως, να χαρείς.
Θαυμάζω τους σφους που βρίσκουν το κουράγιο να σε παίρνουν στα σοβαρά, αγνοώντας τη ζέστη μες στο κατακαλόκαιρο, αλλά εγώ δεν έχω τη δική τους δύναμη. Αν θέλεις να τη συνεχίσετε κάπου αλλού, το μπλοκ εδώ δεν προσφέρεται άλλο. Το αυτό ισχύει και για όσα σχόλια απαντάν εφεξής στα δικά σου. Δεν πρόκειται να δημοσιευτούν στα κοντά.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Η αλλη επιλογη ειναι να αποκλειει αυτη την προοπτικη στο ονομα της αμεσης λυσης (που ειναι λυση μονο για το κεφαλαιο) και να διαλεγει Κιρχερ ή δεξια? Σαμαρας ή Τσιπρας? Ρουσεφ ή δεξια? Ομπαμα ή Μπους? Αυτο γινεται. Αλλα δεν μπορει να αποτελει ελιγμο για την υπηρετηση καποιου επαναστατικου σκοπου αλλα υποταγη στο δτσμενη συσχετισμο, στον πραγματι πιο ισχυρο σημερα αντιπαλο, υποταγη και συμβιβασμος εντελει με την καπιταλιστικη βαρβαροτητα.''

Σωστος και πρωτα απ' ολα,ο καπιταλισμος εξ ορισμου κινειται σε τετοια διπολα και κανουν τον λαο να χορευουν στο ρυθμο τους.Δεν χρειαζεται ο κοσμος ''ριζοσπαστικους'' εξυπνακηδες για να συνταχθει πισω απο τον εναν ή τον αλλον αστο πολιτικο,το κανει -δυστυχως- και απο μονος του.