Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Ιδέες για πρωταπριλιάτικα κείμενα

Η καλύτερη ιδέα για πρωταπριλιάτικο κείμενο (που δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο να τη δουλέψω, για να την παρουσιάσω εγκαίρως στην πράξη ολοκληρωμένη) θα ήταν να πάρει κανείς τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σύριζα ή τους πυλώνες του προγράμματος της θεσσαλονίκης και να τις παρουσιάσει ως υλοποιούμενες, για να τρολάρει (στο μήκος κύματος δηλ που κινήθηκε και το πρωταπριλιάτικο του 902).
Η κυβέρνηση αποφάσισε και κατεβάζει νόμο για...
...την επανακρατικοποίηση του οπαπ
...το σπάσιμο της σύμβασης με την κοσκο
...την επάνοδο του μισθού στα 751
...την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε χιλιάδες φτωχές οικογένειες
...παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε όλους
...την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων
...τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα μέσα μεταφοράς
...την απαγόρευση της δράσης ανώνυμων εταιριών στον αθλητισμό
...την κατάργηση του εμφια
...το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους

και πάει λέγοντας, σε μία λίστα που δεν έχει τελειωμό.

Αντ' αυτού, η κε του μπλοκ περιορίζεται, έστω στο παραπέντε, στην αναδημοσίευση δύο άλλων ωραίων ιδεών.

Καταρχάς από το Ατέχνως

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη!


Ακόμα και όσοι άρχισαν να συνηθίζουν με τη δημοσιότητα που ―φαίνεται ότι― απολαμβάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένιωσαν έκπληξη με την είδηση που διέρρευσε από το γραφείο παραγωγής του Παντελή Βούλγαρη και σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα κατέχει κεντρικό (σχεδόν πρωταγωνιστικό) ρόλο στη νέα ταινία του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη! Η ταινία θα πραγματεύεται την ελληνική κρίση, την εναλλαγή που σημειώθηκε στο πολιτικό σκηνικό με την για πρώτη φορά εκλογή κυβέρνησης της Αριστεράς και τις διαπραγματεύσεις της με τους θεσμούς και το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Όπως ειπώθηκε δεν πρόκειται απλά για μια σκέψη του σκηνοθέτη, αλλά για απόφαση που συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο ανδρών μετά από συνάντηση που είχαν στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο σκηνοθέτης έχει απομονωθεί για να γράψει το σενάριο της ταινίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σύντομους ρόλους («περάσματα» όπως λέγονται στη γλώσσα του κινηματογράφου) θα έχουν δυο ακόμα υπουργοί της κυβέρνησης (χωρίς να αποκαλύπτονται τα ονόματά τους), αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί υποδειγματικά στο σελιλόιντ η πολιτική πραγματικότητα και το «στίγμα» της νέας εποχής που φέρνει η για πρώτη φορά από κυβέρνηση της Αριστεράς διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης θα καταπιαστεί σε ταινία του με ένα κορυφαίο κοινωνικοπολιτικό θέμα (παλιότερα «Τα πέτρινα χρόνια», «Ψυχή βαθιά» κ.ά.) ή κορυφαίας ακτινοβολίας πολιτικά πρόσωπα («Ελευθέριος Βενιζέλος»). Όπως είναι γνωστό ο διεθνώς καταξιωμένος και βραβευμένος σκηνοθέτης συνηθίζει να δίνει βάρος στην ρεαλιστική μεταφορά των θεμάτων του στη μεγάλη οθόνη και στην προσπάθειά του αυτή δεν φείδεται κόπων και θυσιών, αλλά… και εκπλήξεων.

Ο ίδιος ο Παντελής Βούλγαρης φέρεται να δηλώνει στο στενό φιλικό του περιβάλλον ότι είναι εντυπωσιασμένος από την εικόνα που αποπνέει ο υπουργός από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και υπερήφανος γιατί, μετά την έλευση στην εξουσία της κυβέρνησης της Αριστεράς, για πρώτη φορά «έλληνας πολιτικός της μικρής Ελλάδας στέκεται όρθιος και με το κεφάλι ψηλά απέναντι στους εκπροσώπους των ισχυρών της Ευρώπης και του κόσμου». Από την ίδια πηγή διέρρευσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο διακαής πόθος του σκηνοθέτη. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Βούλγαρης δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη νέα του ταινία χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού».

Αναμένοντας και την επίσημη ανακοίνωση της εντυπωσιακής ομολογουμένως αυτής συνεργασίας, ευχόμαστε και στους δυο τα επόμενα σκαλοπάτια της καριέρας τους να τα ανεβούν στη σκάλα του Χόλιγουντ!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

και η ακόμα πιο ωραία ιδέα του Φιλολαϊκού (που με τρία κείμενα μες στο 15' έχει κάνει τη λιγότερο δυναμική επιστροφή όλων των εποχών).Το Φιλολαϊκό blog σας παρουσιάζει αποκλειστικά την Ανακοίνωση-Ανοιχτό Γράμμα 52 σχημάτων των Ε.Α.Α.Κ. (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) που αναμένεται να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και ήδη προκαλεί αντιδράσεις. 

Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τα σχόλιά σας για αυτή την πραγματική ανακοίνωση-βόμβα όσον αφορά το φοιτητικό κίνημα και κατ' επέκταση την πολιτική ζωή της χώρας.

σημείωση: χρησιμοποιήστε την επιλογή μεγέθυνσης από τον browser σας για να μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο καλύτερα


Ακολουθεί το κείμενο (το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του blog και σε μορφή pdf):

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΡΑΜΜΑ 52 ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Κ.

Εμείς, τα μέλη των σχημάτων της ΕΑΑΚ, απευθυνόμαστε με αυτό το ανοιχτό γράμμα σε όλους τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τη νεολαία που χτυπιέται βάναυσα από την αντιδραστική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποτελεί φυσική συνέχεια των αντιλαϊκών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ.

Σήμερα η ΕΑΑΚ, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα. Αναγνωρίζουμε, ως κληρονόμοι όλης της ιστορίας των ΕΑΑΚ των προηγούμενων δεκαετιών την προσφορά της ΕΑΑΚ, καθώς και άλλων ιστορικότερων παρατάξεων της Αριστεράς, στο φοιτητικό κίνημα καθώς και τις ευθύνες που καλούμαστε να αναλάβουμε στο σήμερα. Την προηγούμενη δεκαετία παράλληλα με την ενεργή συμμετοχή στους φοιτητικούς αγώνες, η ΕΑΑΚ, με μαζικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες επεξεργάστηκε μεταξύ άλλων και την πρόταση-αίτημα για «Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση». Η Θέση της ΕΑΑΚ για «Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση» παρόλο που ξεκίνησε να ζυμώνεται με τις καλύτερες των προθέσεων δεν κατάφερε να αφουγκραστεί τις αγωνίες και τους πόθους των αγωνιζόμενων φοιτητών. Στην διάρκεια των τελευταίων ετών κατέστη σαφές ότι δεν γειώνεται στη συγκυρία. Είναι συνειδητή η απόφαση μας να προχωρήσουμε, μετά από πολύμηνες συζητήσεις ανάμεσα στους συντρόφους των σχημάτων μας αλλά και άλλους αγωνιστές. Στηρίζουμε λοιπόν, την πρόταση που διατυπώθηκε στο παρελθόν από άλλες αγωνιζόμενες πολιτικές δυνάμεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, την «ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Η απόφαση μας αυτή ίσως να ξενίζει ένα δυναμικό αγωνιστών με τους οποίους μοιραστήκαμε αγωνίες, σταθήκαμε πλάι-πλάι σε διαδηλώσεις, δεχτήκαμε την καταστολή και τα δακρυγόνα των ΜΑΤ και του κράτους. Πρόθεση μας δεν είναι να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ανακοίνωση αυτή δεν είναι τουφεκιά στον αέρα, ούτε «συνδικαλιστικό» πυροτέχνημα. Επιθυμούμε να συμβάλει στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό των σχημάτων της ΕΑΑΚ για την περαιτέρω ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος. Είναι το πρώτο βήμα σε μια πορεία αναβάθμισης της ΕΑΑΚ.

Και κάτι παραπάνω. Είναι Αναγκαίο.

Αναγνωρίζουμε, παρόλο που θα θέλαμε να είναι διαφορετικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, και της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας παλαιότερα, στο φοιτητικό κίνημα της χώρας καθώς και την πρωτοκαθεδρία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας στους ευρύτερους νεολαιίστικους κοινωνικούς αγώνες. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, συνέβησαν γεγονότα που τραυμάτισαν τις μεταξύ μας σχέσεις, σε βαθμό όμως που για εμάς δεν είναι ανεπανόρθωτος. Το επίδικο σήμερα και οι προβληματικές που μπαίνουν οδηγούν στο μόνο δρόμο που μπορεί να συμβάλει στην αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος και να το οδηγήσει σε νέες νίκες.

Καλούμε, παρά τις αγεφύρωτες διαφορές μας, τους συναγωνιστές μας από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας να δεχθούν την κριτική στήριξη των σχημάτων της ΕΑΑΚ προς το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε όλη την Ελλάδα και την υπό όρους συμμετοχή των συντρόφων της ΕΑΑΚ σε αυτό. Για το σκοπό αυτό, και μέχρι να διεξαχθεί το επικείμενο Πανελλαδικό Διήμερο των Σχημάτων της ΕΑΑΚ που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, προχωράμε σε μονομερή αναστολή της αυτοτελούς μας παρέμβασης στις σχολές. Η θέση μας αυτή δεν σημαίνει φυσικά τη διάλυση των σχημάτων μας, αλλά υπογραμμίζει τη θέλησή μας, να θέσουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία του φοιτητικού κινήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην παρούσα συγκυρία. Η κίνηση μας αυτή δεν προεξοφλεί, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τη στάση μας στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές.

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Απαιτούμε:
• ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δημόσια και Δωρεάν για όλους
• ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ, Μόρφωση-Ειδίκευση, για όλους μας Δουλειά
• ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ Δ.Σ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ
• 7ΩΡΟ-5ΜΕΡΟ-35ΩΡΟ με 1400 βασικό μισθό
• ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ - ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Συνεχίζουμε με:
• ΜΑΖΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
• ΟΛΙΓΟΩΡΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΛΛΟΣΥΝΕΣ
• ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ της Λαϊκής Συμμαχίας (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ)


Τα σχήματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης:

ΑΝΑΡΠΑ - Πολ. Μηχ., A.K.A. - Αρχιτεκτονική, ΑΝΤΑΡΣΙΑ Ναυπηγών Μηχ. Μηχ., Ρ.Α.Φ. - ΣΕΜΦΕ, ΑΡ.Α.Χ.ΤΟ. - Αγρονόμων Τοπογράφων, Χ.Α.Μ.Α.Σ. - Χημ. Μηχ. ΕΜΠ, Α.Χ.Μ.ΜΕΤ. - Μεταλλειολόγων, ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π. - Πληροφορική Αθήνας, Α.Ε.Π. - Μαθηματικό Αθήνας, Π.Α.Φ. - Ιατρική Αθήνας, Α.ΣΥ.Χ. - Χημικό Αθήνας, Κ.ΑΡ.ΦΙ. (όχι Σ.Α.Φ.) - Φιλοσοφική Αθήνας, Ρήγμα - Γεωλογικό Αθήνας, Αντινομία - Νομική Αθήνας, Ρ.Α.Πα.Ν. (όχι Σ.Α.Φ.Ν.) - Νομική Αθήνας, Ρ.Α.Σ. - Πολιτικό Νομικής Αθήνας, Ρ.Α.Τ. - Οδοντιατρική Αθήνας, Ρ.Α.Σ. - ΑΣΟΕΕ, ΑΡ.Κ.Α.Σ - Α.Σ.Κ.Τ., ΑΝΑΧ - Γεωπονικό Αθήνας, ΣΜΑΣ - ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΑΦ - ΠΑΠΕΙ, Μ.ΑΡ.Κ.Σ. ΤΕΙ Πειραιά, Contra legem - Νομική Θεσσαλονίκης, ΑΡ.ΑΓ.Ε. - Ηλεκτρολόγοι & Μηχανολόγοι ΑΠΘ, Α.Ρ.Ε.Φ. - Φυσικό ΑΠΘ, Φ.Ε.Ρ.ΜΑ. - Μαθηματικό ΑΠΘ, Format στην Πληροφορική ΑΠΘ, ΦΑΚΑ - Κτηνιατρική ΑΠΘ, ΑΡΠΑ στο Φιλολογικό ΑΠΘ, ΑΝΟΜΙΑ Ιστορικό-Αρχαιολογικό ΑΠΘ, ΑΡΠΑ Παιδαγωγικό ΑΠΘ, Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, ΑΝ.Α.ΦΟΙΤ.Ο. Γεωπονία ΑΠΘ, ΡΑΣΑ Θεολογική ΑΠΘ, ΧΑΡΤΑ Τοπογράφων-Αγρονόμων, ΜΑΦΙΑ Πάτρας, Κρούση Πάτρας, ΠΑΝΤΙΕΡΑ Ιωάννινα, Ανατροπή Φιλολογία Πάτρας, ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ - Μηχανολόγοι Πάτρας, ΑΝ.Α.ΚΙΝΗΣΗ - Πολιτικοί Μηχ. Πάτρας, ΑΡ.Κ.ΟΙ. Οικονομικού Πάτρας, Φ.Α.ΣΗ. - Ιστ. Αρχ. & Κοιν. Ανθρωπολογίας Βόλου, χωροΑταξία - Μηχανικοί Χωροταξίας Βόλου, Barricadas - Φυσικό Ιωαννίνων, Resistance - Ιατρική Ιωαννίνων, Λεγεωνάριοι-Κουρσάροι Ξάνθη, Αριστερόστροφη Έλικα - Bιολογικό Ηρακλείου, Ενωτική Πρωτοβουλία - Πολυτεχνείο Κρήτης, Φ.Α.ΠΑ. - Μεσογειακών Σπουδών Ρόδου, ΑΤΑΚ-ΕΑΑΚ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν συνυπεγραφαν ολα αυτα τα σχηματα , ουτε διημερο εαακ δεν θα χρειαζονταν . . .

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι από αρκετά παλιότερη πρωταπριλιά;
Εννιαία ανώτατη εκπαίδευση; Που την θυμηθήκαμε;
Εννιάια πανεπιστημιακή εκπαίδευση;; Πότε αναφέρθηκε τελευταία φορά από ΕΑΑκίτη; (Απ: όταν λειτουργούσε ακόμη ως ετεροκαθορισμός στην Ε.Α.Ε.)
Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα;;;; Το σύνθημα θεωρείται χρόνια τώρα λανθασμένο, που δημιουργεί αυταπάτες κτλ

Φοιτητικό απολίθωμα

Ανώνυμος είπε...

Αργησαν λιγες μερες αλλα...

https://left.gr/news/syriza-pote-doyleia-tin-kyriaki-oloi-sto-syntagma-stis-5-aprili

Και κατι αναλαφρο

http://www.npr.org/blogs/money/2012/06/15/155106232/the-karl-marx-mastercard-is-here-it-needs-a-tagline