Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πολιτική αποτίμηση του Μαϊούνη

Ο Μαϊούνης (άλλη γραφή και ως Μαηούνης ή Μαούνης) είναι από αυτά που λέω πως θα ήθελα να ξαναζήσω. Όχι γιατί φοβάμαι πως δε θα ξαναζήσω κάτι παρόμοιο -αλίμονο αν ήταν αυτό το ταβάνι μας. (Αν και νομίζω πως αυτός ακριβώς ο φόβος, παρά η νοσταλγία, είναι που ώθησε κάποιους στην εξιδανίκευση κι έτσι ανακαλύπτουν διαρκώς επαναστατικά επεισόδια στην... πολυτάραχη ζωή τους: Δεκεμβριανά -sic- του 08', πλατείες αγανακτισμένων, δημοψήφισμα... Έρχεται ολοταχώς η νικηφόρα επανάσταση μες στο 17'). Αλλά με την έννοια πως θα ήθελα να τον ξαναδώ με τη στερνή μου γνώση, τη σημερινή (σχετική) ωριμότητα, να προσέξω περισσότερο ό,τι δε θεωρούσα τόσο σημαντικό τότε ή δεν ήμουν σε θέση να αξιολογήσω. Γιατί κάποιες πολιτικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στη συνέχεια, ενυπήρχαν ήδη εν σπέρματι στο Μαϊούνη, που ήταν μια φωτογραφία της στιγμής και του μέλλοντος.

Αυτή όμως είναι η κατάρα κάθε φοιτητή ξεχωριστά, αλλά και το φ.κ. γενικότερα, που πριν προλάβει να ωριμάσει και να μάθει από τα λάθη του, για να μην τα επαναλάβει, βλέπει να τελειώνει ο χρόνος του και παραδίδει σκυτάλη στους επόμενους, που θα μάθουν από τα δικά τους λάθη και όχι από την πείρα που θα τους μεταδώσει, κοκ. Αυτή η ιδιαιτερότητα ακυρώνει εκ των πραγμάτων την έννοια της συνέχειας και δυσκολεύει μια απόπειρα σφαιρικής κι αντικειμενικής αποτίμησης του Μαϊούνη, αλλά και του Φλεβάρτη που ακολούθησε το 07' (με ενδιάμεσους σταθμούς, που ποτέ δε συνέπεσαν μεταξύ τους, την απεργία των δασκάλων το φθινόπωρο και τις μαθητικές καταλήψεις πριν τα Χριστούγεννα)

Δέκα χρόνια μετά το Μαϊούνη φαίνεται να μην είμαστε ούτε στο ένα δέκατο της δυναμικής του, αν κρίνουμε από τον κόσμο που (δεν) κατεβαίνει στα φοιτητικά συλλαλητήρια (τα ποια;). Το φ.κ. που για κάποιους τέθηκε στην πρωτοπορία εκείνη τη διετία, κοιμήθηκε τον ύπνο του δικαίου στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, πλην Λακεδαιμονίων και με μια μικρή αναλαμπή το 11' που έσβησε γρήγορα. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί με ασφάλεια όμως ότι γι' αυτό φταίει ο Μαϊούνης και ό,τι (δεν) άφησε πίσω του και όχι οι επόμενες φουρνιές, που δε στάθηκαν στο ύψος του;

Μήπως φταίει ο χώρος κι οι ιδιαιτερότητές του, ότι οι φοιτητές ζούνε αιχμάλωτοι στο μικρόκοσμό τους και δε συνδέθηκαν ποτέ με το μαζικό κίνημα; Ναι αλλά όχι ακριβώς. Γιατί τότε οι καταλήψεις βγήκαν στο δρόμο και διοργάνωσαν μάλιστα ένα ειδικό διήμερο με αντίστοιχο όνομα και σκοπό, σε μια εναγώνια προσπάθεια να σπάσουν το τείχος της απομόνωσης και να ευαισθητοποιήσουν τον έξω κόσμο. Αν τελικά η γυάλα αποδείχτηκε πιο στεγανή (ιδίως τα επόμενα χρόνια) αυτό δεν είναι μόνο δικό τους λάθος, ούτε ακυρώνει τις καλές προθέσεις και την προσπάθεια.

Πού είναι όμως σήμερα όσοι δραστηριοποιήθηκαν τότε στο κίνημα; Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, κατά πάσα πιθανότητα κάπου, κάπως κοντά στο Σύριζα (εντός, εναλλάξ και απογοητευμένοι). Κάποιοι μπορεί να ενσάρκωσαν το όραμα του Αλαβάνου για ένα συνασπισμό της μη κομμουνιστικής αριστεράς -άσχετα που τελικά δε χώρεσε ούτε ο ίδιος σε αυτό.

Δεν κρίνονται όλα όμως εκ του αποτελέσματος. Αν ήταν έτσι, μπορούμε να βγάλουμε σκάρτο και το κίνημα των μαθητικών καταλήψεων επί Αρσένη (δεν είναι πολύ διαφορετικές γενιές εξάλλου). Εκτός κι αν αμφιβάλλει κανείς πως η δεξαμενή από την οποία άντλησε την εκλογική της πελατεία η ΠΦΑ (αν όχι κι η ΔΦΑ) ήταν κι αυτά τα κινήματα ή ακόμα και ψηφοφόροι της ΠΚΣ ή πρώην σύντροφοι. Αυτό δε σημαίνει, εκ της κατάληξης, πως κακώς μας ψήφιζαν ή κακώς τους οργανώσαμε. Τα στερνά δεν κρίνουν πάντα τα πρώτα (αν και συνήθως δίνουν το μέτρο για το σύνολο).

Είναι αλήθεια πως το κίνημα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 περιείχε συνειδητά ή αυθόρμητα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αρκετό ΠαΣοΚ. Είχε καταρχάς την Πασπάρα να στηρίζει σχεδόν παντού κοινά πλαίσια, για να (το) παίξει αντιπολίτευση στη... χούντα του Καραμανλή. Σπανιότερα μάλιστα και να τα διαμορφώνει, εκεί όπου δεν περνούσε πχ ο δικός μας όρος να κατονομάζονται οι υπεύθυνοι της κατάστασης: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ.
Είχε την αποχώρηση του ΠαΣοΚ από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης (για τεχνικούς λόγους) και τα συντονιστικά πόλης να αναλώνονται σε γόνιμες συζητήσεις, αν αυτή η αναδίπλωση ήταν νίκη (ή οχι) του φοιτητικού κινήματος. Νικήσαμε-νικήσαμε! Φαντάσου δηλ να χάναμε κιόλας, τι θα είχε γίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η σταδιακή ενσωμάτωση του κινήματος στο νέο ροζουλί ΠαΣοΚ, ο χαμηλός βαθμός πολιτικού μπολιάσματος του αυθόρμητου ξεσπάσματος και γι' άλλους η λογική της ενότητας στο πρόβλημα, η χαρούμενη σύμπραξη που βρίσκει ενιαία έκφραση στις φετινές εκλογές, κτλ.

Ναι αλλά ο Μαϊούνης δεν ήταν ΠαΣοΚ. Καταρχάς ήταν γνήσια αυθόρμητο ξέσπασμα, σε βαθμό που ούτε καν οι υποτιθέμενοι πρωτεργάτες του το περίμεναν (Εαακ και λοιπο αριστεροχώρι). Άλλο αν η πάγια θέση τους είναι κατάληψη διαρκείας για πάντα και συγχρόνισαν πιο γρήγορα το βήμα τους (ή μάλλον συνέπεσαν συμπτωματικά) με το κλίμα και τις απαιτήσεις της συγκυρίας. Από εκεί και πέρα, το πώς θα διαμορφώνονταν οι συνειδήσεις που αφυπνίστηκαν μαζικά από τη χρόνια χειμερία νάρκη τους, φέροντας εμφανώς όμως τα σημάδια της, είναι κάτι που περνούσε και από το δικό μας χέρι και πάντως δεν ήταν προκαθορισμένο κι αναπόφευκτο.

Αλλά είναι ζήτημα τι ακριβώς θέλαμε κι εμείς τότε. Δεν έχω καμία πρόθεση να ξύσω πληγές και να ανοίξω μια κουβέντα που βασικά δεν μπορεί να γίνει εδώ, αλλά για μένα τουλάχιστον είναι ανοιχτά διάφορα ερωτήματα: πώς αποτιμά η οργάνωση αυτήν την περίοδο, ποια τακτική εφάρμοζε (εάν δηλ παίζαμε με παλιούς ή με καινούριους, όπως λέγαμε στην μπάλα που παίζαμε στις αλάνες), ποια είναι η αυτοκριτική που γίνεται, ποιος χρεώνεται τα λάθη; Γιατί δεν προχώρησε τότε η λογική των αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων από κάθε συνέλευση, και τι οδήγησε στη μεταγενέστερη συγκρότηση του ΜΑΣ, τότε και όχι πριν το Μαϊούνη, με το συντονιστικών των ΓΣ και την αξιόλογη συσπείρωση που είχε πετύχει.

Και προπαντός, γιατί να μην έμπαινε εξ αρχής ο όρος για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, που θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να δώσει άλλη τροπή-δυναμική στην αρχή του πράγματος, προτού αποκρυσταλλωθούν όσα βρήκαμε μπροστά μας στη συνέχεια.

Όσο για τις φετινές εκλογές, ες αύριον τα σπουδαία, μαζί με τα αποτελέσματα και τις ανακατατάξεις που μπορεί να δούμε.

24 σχόλια:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

http://www.newsit.gr/ellada/Epeisodia-stis-foititikes-ekloges-se-Panteio-kai-Nomiki/620907

Αυτα γινονται καθε χρονο ή εκτακτως μονο φετος που οι καλπες ολα δειχνουν οτι θα βγουν πιο ΚΟΚΚΙΝΕΣ ?

(Σορρυ παιδια το φοιτητιλικι το εχω αφησει πισω κατι δεκαετιες και δεν ξερω )

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Αν σκεφτουμε οτι για τον φοιτητη ειναι συνηθως ανωδυνο (δηλ. χωρις προσωπικο κοστος) να κανει πορεια ή καταληψη σε συνδιασμο με την ανωριμοτητα αυτων των ηλικιων,δεν μου κανει εντυπωση για το τι εξελιξη μπορει να ειχαν οι περισσοτεροι συμμετεχοντες.

Δεν περιμενω πολλα απο παιδια των 18-20 χρονων και δεν το λεω ελιτιστικα.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Στρατάρχα μου, 8:49 μ.μ.
Οχι, που θα περιμένει η Κεφαλαιοκρατία να ....χάσει πρώτα στις εκλογές.....!

Ανώνυμος είπε...

Κοιτάζοντας πίσω, ο Μαϊούνης ήταν το σημείο καμπής κατά το οποίο η ΚΝΕ έχασε την ηγεμονία στο νεολαιίστικο κίνημα. Μια ηγεμονία που χτίστηκε με το μαθητικό κίνημα του '98 και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του '99, ως καρπός της πολιτικής του ΑΑΔΜ.

Έπειτα από το Μαϊούνη "άνθισε" κάθε καρυδιάς καρύδι, από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΟΕ, τα νεκραναστημένα ΕΑΑΚ, μέχρι τις ποικίλες ορδές των αναρχοασφαλιτών.

Με αφορμή το Μαϊούνη ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων που έφερε στην επιφάνεια την ιδεολογική διαπάλη στο εσωτερικό της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και οδήγησε κλιμακούμενο στο 19ο συνέδριο.

Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά.

χαχαχαχαχα Ωραια εξηγηση και ενα ΑΑΔΜ απο την πισω πορτα ,,,σιγα μην ειχε επιπτωση ο μαιουνης στο 19ο Συνεδριο του ΚΚΕ (μεγαλη ιδεα εχετε για το φοιτητικο κινημα)

Ανώνυμος είπε...

http://ekloges-spoudastes.gr/provoli.html#/Sygkentrotika/TEI
Να ρε που λέγατε για τα ΤΕΙ

Αποτέτοιος

zoot horn rollo είπε...

Ένας "true" ήρθε απόψε απ' τα παλιά.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"ειχε ηγεμονια η ΚΝΕ στο νεολαιιστικο κινημα"
ή πως κανουμε την αναγκη φιλοτιμια και τραβαμε την αληθεια απο τα μαλλια ...
Κουμπαρε η ΔΑΠ αλλωνιζει εδω και χρονια στο φοιτητοχωριο το εχετε παρει χαμπαρι ή μπα ?

Ανώνυμος είπε...

To 19ο από τον Μαϊούνη έχει ΜΟΝΟ 7 χρόνια διαφορά.
Δεν ξέρω τι γινότανε στο εσωτερικό του ΚΚΕ, αλλά δεν είναι λίγο παραπάνω από τραβηγμένο να λες πως ο Μαϊούνης έφερε στην επιφάνεια μια διαπάλη που υπήρχε και συνεχίστηκε για 7 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να αποκρυσταλλωθεί σε προγραμματικές αλλαγές;

σαπόρ τουτούρκι

Απλός Στρατιώτης είπε...

Επειδή κάπου το έχασα, τί παίζει φέτος με ΕΑΑΚ και ΑΡΑΣ;

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΝΕ το 2007 εφτασε στο πικ της οργανωτικης αναπτυξης της. Ηγεμονια στο νεολαιιστικο κινημα δεν υπηρχε γιατι δεν υφίσταται τετοιο. Υφίσταται μσθητικο κινημα στο οποιο οντως κυριαρχουσε. Έχασε την πρωτοκαθεδρια απο το 2008 και μετα αλλα σιγα σιγα ειδα φετος πάλι μαζικά μαθητες στο δρομο με την ΚΝΕ μπροστα. Ενω στο φοιτητικό κινημα ουδεποτε οι συσχετισμοί ηταν καλυτεροι εκλογικα απ'οτι ειναι αυτα τα χρονια μονο που δεν υφίσταται καν φοιτητικο κινημα.
Επισης πρεπει να αποφασισετε. Το ΑΑΔΜ υπηρχε μέχρι το 2013 αρα καρπωνεται ολα τα θετικα και αρνητικά ή εγκαταλειφθηκε ή δεν εφαρμόστηκε εξ' αρχης ή εστω απο το 16ο συνεδριο αρα δεν ανηκειντιποτα απο το 2000 και μετα στο ΑΑΔΜ?
Μονα - ζυγα δικα σας δε γινεται.
Επισης το οτι δεν αντιληφθηκαμε τις διαθεσεις τοτε εγκαιρα φταει το ΑΑΔΜ ή η ΛΣ που υπόγεια το ειχε αντικαταστησει?
Ξερω το μαλακιζω αλλα στην φαιδροτητα και την επιτηδευμενη βλακεια πως αλλιως απανταει κανεις?

ratm

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

"τί παίζει φέτος με ΕΑΑΚ και ΑΡΑΣ;"
Δε χρειάζεται νάσαι μάγος: Κοίτα τα αποτελέσματα και θα καταλάβεις.
Η αράς πήρε τους μισούς εαακίτες κι έφυγε!
Τώρα, που πήγε; "Δεξιώτερα Κουρουπάτκιν"!
Οχι σε σχέση με το εαακ (δε βάζω το κεφάλι μου, ότι κάποια πλευρά από τις δύο ....έμεινε πιο αριστερά!), αλλά μέσα στο φοιτηταριό γενικά.
---------------------
Από την άλλη η αύξηση της αποχής, μας θυμίζει πως ο μέσος φοιτητής παραμένει ένας αμετανόητος πασόκος, που πήγε σπίτι του για να ...εκδικηθεί την πραγματικότητα(!), που δεν του βγαίνει, όπως την είχανε φυτέψει στο μυαλό του, και ...."φταίνε οι παρατάξεις και τα κόμματα" (=όχι τόσο τα διάφορα πασόκ, αλλά βασικά το εξής ένα, το ΚΚΕ).
Και η απόλυτη μείωση ψήφων, ακόμη και της ΠΣΚ μας λέει, πως, ακόμη και η ΠΣΚ ψηφιζόταν από (ευτυχώς όχι πολλούς) πασόκους, σαν ....συνεπέστερο/μαχητικότερο πασόκ! Για τα άλλα, ουδέν σχόλιο.
Οσο συντηρούνται στην ελληνική κοινωνία οι πασόκικες αυταπάτες, θα πηγαίνουμε σαν τον κάβουρα, τσούκου-τσούκου. Σημασία έχει να δυναμώνουμε, έστω και αργά, παραμένοντας η μόνη συντεταγμένη δύναμη μέσα στην ξυνισμένη πασοκόσουπα, να ξεδοντιάζουνται τα διάφορα πασοκ, ώστε σε τυχόν αποσταθεροποίηση του καπιταλισμού να επωφεληθεί ο Λαός και όχι τα πασόκ του κεφαλαίου.
....μώ το πασόκ μου, μέσα!

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται μεγάλη και σίγουρά πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση των φοιτητικών συλλόγων και κατά συνέπεια του φοιτητικού κινήματος. Νομίζω όμως πωςεύκολες εξηγήσεις με απλοϊκές συγκρίσεις παλιότερων περιόδων δεν βοηθάνε σε τίποτα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από τότε που ήμουν εγώ τουλάχιστον φοιτητής, πρίν πάνω από 25 χρόνια! Γιατί αλλιώς καταντάμε να χρρησιμοποιούμε την "ανωτάτη μπακαλική" για να γράψουμε αστήριχτες αποψάρες, όπως ο "παλιός φίλος", που μόνο προσωπική μιζέρια εκφράζουν.
Και με αφορμή τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές θέλω να επισημάνω κάτι. Πρίν κάποιες μέρες, σχολιαστές φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναρτούσαν την καταγγελία του ΝΑΡ για τις δήθεν αλχημείες του ΚΚΕ για τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, που τάχα επιχειρήθηκε να τους μειώσει εξ επί τούτου (η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τό έχει αναάγει σε κύριο ζήτημα για να συκοφαντεί το ΚΚΕ)! Μπαίνοντας σε γνωστό site για να δώ τα χθεσινά αποτελέσματα, έκπληκτος είδα τα αποτελέσματα που δίνουν δυνάμεις της ΕΑΑΚ για τον εαυτό της. Τι κάνουν λοιπόν με μαγικό τρόπο; Τα φετινά αποτελέσματα των ΕΑΑΚ αθροισμένα με αυτά της κοινης παράταξης ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ κ.α., τα συγκρίνουν με τα περσινά των ΕΑΑΚ, χωρίς την ΑΡΕΝ και κάποιες άλλες παράτάξεις που αποσπάστηκαν από την ΑΡΕΝ (!!!). Έτσι με μαγικό τρόπο εμφανίζονται να έχουν μια τεράστια αύξηση. Βέβαια αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν και με τη ΔΑΠ...αλλά του κάκου!!!
Για να δούμε τελικά ποιός κάνει αλχημείες για να φέρει την παραγματικότητα στα μέτρα του...όταν αυτή πεισματικά φανερώνει αυτά που θέλουν να κρύψουν!
kk-1

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ kk-1

Επειδη δεν τα χω παρακολουθησει,φετος κατεβηκαν τα ΕΑΑΚ με πρωην ΑΡΕΝιτες που φυγανε απο το ΣΥΡΙΖΑ?
Επισης,η ΑΡΑΣ εφτιαξε δικη της παραταξη?

@Σεχταρ

''Από την άλλη η αύξηση της αποχής, μας θυμίζει πως ο μέσος φοιτητής παραμένει ένας αμετανόητος πασόκος, που πήγε σπίτι του για να ...εκδικηθεί την πραγματικότητα(!), που δεν του βγαίνει, όπως την είχανε φυτέψει στο μυαλό του, και ...."φταίνε οι παρατάξεις και τα κόμματα" (=όχι τόσο τα διάφορα πασόκ, αλλά βασικά το εξής ένα, το ΚΚΕ).''

Η εμπειρια μου δειχνει οτι οι περισσοτεροι φοιτητες (στα ΑΕΙ τουλαχιστον) νομιζουν οτι εχουν πιασει τον παπα απο τα αρχιδια απλως επειδη μπηκαν σε μια σχολη.Συντηρειται και απο τις οικογενειες τους αυτη η ψευδαισθηση,γιατι οσο λαικες και αν ειναι,θεωρουν δεδομενο οτι το παιδι τους θα ανεβει κοινωνικα με το πτυχιο.

Αυτο εχει σταματησει να ισχυει εδω και καμια 15ετια,αλλα τα μυαλα ακομα να αλλαξουν.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Επισης,ξαναλεω οτι εχουμε πολλες απαιτησεις τοσο απο τους μαθητες οσο και απο τους φοιτητες.Δεν μπορεις να περιμενεις απο ατομα κοντα στα 20 και λιγο πιο κατω,που δεν εχουν επαφη με την παραγωγη συνηθως,να κανουν ωριμες πολιτικες επιλογες.

Δεν το λεω λογω αποτελεσματων,και σταλινικα ποσοστα να επαιρνε η ΠΚΣ στις φοιτητικες τα ιδια θα λεγα.Ολοι εχουμε περασει απο αυτη τη φαση (του φοιτητη και μαθητη) και ξερουμε.

Ενας ΙΥ που απεργει αξιζει οσο 20 φοιτητες που κανουν μια καταληψη ή πανε σε μια πορεια.

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος,
Τι να σου πώ;;; Δεν το έψαξα και σε βάθος για τις αντιθέσεις και τις διαφοροποιήσεις στο χώρο της ΕΑΑΚ, για το πως εκφράστηκαν αυτές στη διαμόρφωση συνδυασμών. Προκύπτουν όμως κάποια δεδομένα που είναι εμφανή:
-Ζυμώνεται και επεκτείνεται η συνεργασία της ΛΑΕ με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ακόμα και με όλη την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
-Όταν κατεβαίνεις σε εκλογές αυτοτελώς και καταγράφεσαι διαφορετικά, δεν μπορείς να αθροίζεσαι ξανά ως ένα πράγμα για να μαγειρέψεις τα αποτελέσματα!
-Φανερώνονται οξυμένες αντιθέσεις μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
-Παρά τις εκλογικίστικες κολεγιές μεταξύ των οπορτουνιστικών δυνάμεων, δεν δείχνουν καμιά σοβαρή δυναμική.
Επιπλέον μάλλον είναι αλήθεια ότι προσπάθησαν να συνενωθούν για να εμφανιστούν ότι είναι πιο δυνατοί από τις δυνάμεις της ΠΚΣ και για να εξασφαλίσουν καρέκλες...
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε ένα παράδειγμα αλχημειών όπως το αλίευσα στο alfavita:
"Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα σχήματα της ΕΑΑΚ βγαίνουν πρώτα αυτή την φορά σε εκλογική συνεργασία με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ
Η ΔΑΠ βγαίνει δεύτερη με 917 ψήφους και ενισχυμένη σε ποσοστό ενώ η ΠΚΣ βγαίνει τρίτη με 719 και κατά ελάχιστα ενισχυμένη σε ποσοστό".
Αποτελέσματα κατά ΑΡΑΝ (τάση ΕΑΑΚ) για ΕΜΠ: Αριστερη Ανατ. Συν ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ, 1094 ψήφοι, 32,32%.
Αποτελέσματα κατά ν.Κ.Α.-ΝΑΡ για ΕΜΠ:ΕΑΑΚ αριστερές συνεργαζόμενες δυνάμειςΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ (πολύ κομψός τρόπος για να μην πουν ότι συνεργάζονται με ΛΑΕ),962 ψήφους,28,42%!!!!
Προφανώς το ΝΑΡ, αθροίζει ως ΕΑΑΚ τους συνδυασμούς συνεργασίας με τις δυνάμεις της ΛΑΕ.
Πάρ΄το αυγό και κούρεφ΄το!!!!!
Τα αποτελέσματα από ιστοσελίδα ΜΑΣ:
-ΕΑΑΚ, 567 ψήφοι, 16,75%.
-Αριστερη Ανατ. Συν, 397 ψήφοι, 11,67%
-ΑΡΕΝ, 132 ψήφοι, 3,9%.
-ΜΠΛΟΚΟ, 46 ψήφοι, 1,32%.
Βγάλτε συμπεράσματα...Απλά τυχοδιώκτες και απατεώνες!
kk-1

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

1) το "παρτυ" που γινεται με "επιδοτησεις"και "προγραμματα" πολυεθνικων σε ΑΕΙ -ΤΕΙ εδω και χρονια
2) το αλησβερησι καποιων καθηγητων με αυτα τα κονδυλια με συγκεκριμενες παραταξεις (λεγε με ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ) το οποιο ειναι και πολλαπλων "εξαγορων" (υποτροφιες ,θεματα εξετασεων ,παρτυ στη Μυκονο κλπ).Περισσοτερο σε καποια ΤΕΙ ...
3) Αυτο που λεει ο "παπουτσωμενος γατος " σε συνδιασμο με τον Σεχταρ για την νοοτροπια στις οικογενειες που ισχυει ισχυρα ακομα
4) το γεγονος οτι το νεολαιιστικο κινημα ειναι ΠΑΝΤΑ αντανακλαση του ταξικου κινηματος και της εν γενει καταστασης του δευτερου και ποτε το αντιθετο

Ειναι μερικες απο τις κυριες αιτιες της καταστασης του φοιτητικου κινηματος και γενικα του νεολαιιστικου .Οποτε ...ειναι ηρωες οσοι επιμενουν μεσα σ αυτο το ασφυκτικα δυσμενες κλιμα να βγαζουν δευτερη δυναμη την ΠΚΣ .

Ανώνυμος είπε...

Να τους φτιαξουμε και αγαλμα...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εσεις να κοιταξετε να βρειτε που πηγαν ενα 6% των ψηφων σας απο περσυ που ειχατε μαζι ΑΝΤΑΡΣΥ-ΡΙΖΑ και ΛΑΕΝ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

https://www.youtube.com/watch?v=h53m-Qj4hsw

ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Γυρισανε την πλατη τους στον οπορτουνισμο,να φτιαξουμε και σε αυτους αγαλμα...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Προσέχτε:
ΤΕΙ, σε 59/67 σχολές
Αθροισμα ΠΑΣΠ+ΜΠΛΟΚΟ+ΕΑΑΚ+ΑΑΣ(ΕΑΑΚ-ΛΑΕ)+ΑΡ.ΕΝ(ΛΑΕ)+ΛΟΙΠΑ
2016 : 3058+75+156+136+0+1123 = 4548 η 30.49% = 29.68 +0.81%
2015 : 3405+0+ 375+0+403+1255 = 5438 η 29.68%

ΑΕΙ, σε 191/199
Αθροισμα ΠΑΣΠ+ΜΠΛΟΚΟ+ΕΑΑΚ+ΑΑΣ(ΕΑΑΚ-ΛΑΕ)+ΑΡ.ΕΝ(ΛΑΕ)+ΛΟΙΠΑ
2016 : 5282+463+4153+3647+270+4640 = 18455 η 37.55% = 42.19 -4.57%
2015 : 6193+ 0+ 8070+ 0 +4363+5520 = 24146 η 42.12%

Ο συμπαγέστατος (στον αντικομμουνισμό του) και ενιαίος (παρά την ...."αμεσοδημοκρατική" "πολυφωνία" του) μικροαστικός πολιτικός χώρος εξακολουθεί να ηγεμονεύει αριθμητικά στις σχολές, αλλά με σαφέστατη πτωτική τάση, πληρώνοντας τις "πλατείες" και τα "μεγαλειώδη ΟΧΙ" του.. Η νεολαία του ευρύτερου "Πασόκ" της ελληνικής κοινωνίας, σιγά-σιγά χάνει τον παληό δυναμισμό της, φθείρεται, αντανακλώντας την καθίζηση του υποκειμένου κοινωνικού στρώματος, που εκπροσωπεί. Και με επιταχυνόμενο ρυθμό - είμαστε ακόμη στην αρχή της κατάρρευσης των ψευδαισθήσεων.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Γυρισανε την πλατη τους στον οπορτουνισμο,να φτιαξουμε και σε αυτους αγαλμα..."

Μακαρι να ηταν ετσι ...Σπιτι τους τους στειλατε !!
κοντα 8000 κοσμο