Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ζήτω που σωθήκαμε

Με το μέτρο παιδιά τα θρίλερ και τις σωτηρίες. Γιατί θα ρωτήσει κανείς τι διάολο μας ανησυχεί κάθε φορά, αφού στο τέλος πάντα κερδίζουμε, σαν τους καλούς στις ταινίες.

Το μόνο που δε σώζεται με τίποτα είναι αυτή η ακατάσχετη σωτηριολογία κι οι πανηγυρισμοί της εκάστοτε κυβέρνησης, σε ρόλο επαγγελματία σωτήρα.
Ας κρατήσουν οι χοροί! Κι από κάτω ο Τσίπρας να κρατάει το ρυθμό με ζουρνάδες και με νταούλια, με σημαίες και με τα βούρλα.

Τώρα όμως με τον κόφτη, που θα γίνονται αυτόματα οι αναπροσαρμογές, μακριά από προσχήματα και ψυχοφθόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τι θα γίνει η περίφημη διαπραγμάτευση, οι 17 (να 'ναι οι) ώρες (σας), και η ηρωική στάση της ελληνικής πλευράς; Πώς θα τα καταπίνουμε αμάσητα τα νέα (τελευταία) μέτρα, χωρίς παραμύθι, με σκέτο δράκο;

Κι η καταιγίδα φόρων σε ό,τι κινείται κι αναπνέει; Ο ΦΠΑ; Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Το μέλλον μας που δώσανε αντιπαροχή;
Μα εδώ υπάρχει ένας έρωτας MEGAλος κι εσύ μιλάς για κάτι πράγματα μικρά, σαν τους μισθούς και τη συρρικνωμένη ελπίδα, που έρχεται, ακόμα έρχεται.


Το χειρότερο σε όλα αυτά δεν είναι η αυθόρμητη χαρά του απλού κόσμου για το κλείσιμο ενός καναλιού που έχει ταυτιστεί με το κατεστημένο και την προπαγάνδα του, με όλα όσα μισεί βαθιά ο λαός, όπως τα κηρύγματα του Πρετεντέρη και τη χοντροκομμένη στρέβλωση της πραγματικότητας.
Αλλά οι θορυβώδεις πανηγυρισμοί κάποιων ντεμέκ υποψιασμένων, που αδυνατούν να καταλάβουν πως τα μεγάλα ασώματα κεφάλια, που έχουν αναλάβει υπεύθυνα την πλύση εγκεφάλου μας, ποτέ δε χάνονται. Και (αδυνατούν) να ξεφύγουν από μια παραλλαγή της λογικής που διαπνέει την ατομική τρομοκρατία. 

Γιατί ακόμα κι αν καταφέρεις να σκοτώσεις ένα βιομήχανο ή έναν πολιτικό ηγέτη της αντίδρασης, θα πάρει κάποιος άλλος στη θέση του και θα κάνει τα ίδια ακριβώς. Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά το σύστημα που υπηρετούν. Δεν είναι το μεγάλο κανάλι, αλλά όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ο τρόπος που λειτουργούν, στην υπηρεσία της εξουσίας. Όσο αυτή παραμένει μακριά από τα δικά μας χέρια, τα θεμέλια του συστήματος θα είναι ακλόνητα.
Όπως τραγουδάει και μια ψυχή...

Πάνος Ζάχαρης από το Φβ
Το μόνο που μένει στο τέλος είναι ένα είδος... "αριστερής σκατοψυχιάς" απέναντι στους υπάλληλους και τους απλούς εργαζόμενους, τεχνικούς, κτλ, που μένουν στο δρόμο. Δεν είναι ότι τους ξέφυγε, ότι το ξέχασαν, το πήραν αψήφιστα, κτλ. Αλλά το παρακάμπτουν εντελώς, όταν το επισημαίνει κάποιος, και συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Στη χειρότερη μάλιστα τους θεωρούνε συνυπεύθυνους για το αφεντικό που διάλεξαν. Και μη χειρότερα...

του Πάνου Ζάχαρη από το ΦΒ
Ήταν σαφές πως το χαζοκούτι αποβλακώνει μαζικά τον κόσμο. Αλλά δυσκολευόμουν να φανταστώ ότι θα μπορούσε να γίνει το ίδιο ακριβώς και με το θέμα των αδειών, που η κυβέρνηση το προσφέρει εδώ και καιρό στους ιθαγενείς ψηφοφόρους της, ως χάντρες και καθρεφτάκια, για να χαρούν που τα βάζει με το κατεστημένο και να την καμαρώσουν.

Ευτυχώς όμως τώρα που κλείνει το Μέγκα, θα μείνουν πίσω καθαρά κι αντικειμενικά ΜΜΕ, που θα προσφέρουν σωστή ενημέρωση. πχ για το θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης, που πέρασε στα ψιλά, σα να μη συνέβη τίποτα στη χώρα των λωτοφάγων.

Imagine... έναν κόσμο χωρίς Mega!
Κρατώντας μερικές σκέψεις για επόμενο κείμενο κι επισπεύδοντας λίγο το κλείσιμο, μπορείτε να δείτε παρακάτω μια ιστορική στιγμή: την πρώτη -νομίζω- παρουσία εκπροσώπου της Ανταρσυα στον Ενικό του Χατζηνικολάου. Ο οποίος έπαιζε περίεργο παιχνίδι και κάπου στην αρχή που έβγαλε έναν πανεπιστημιακό να μιλήσει για την ανάπτυξη που έρχεται (μαζί με την ελπίδα είναι και τα λένε), του πετάει το εξής κορυφαίο: ναι αλλά θα σας ρωτήσει εδώ η κ. Κουτσούμπα ή ο κ. Καραθανασόπουλος "ανάπτυξη για ποιον;"...


Αλλά οι διαφορές έγιναν αντιληπτές (στον έμπειρο παρατηρητή) παρακάτω, με την Κουτσούμπα να θέτει ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό ζήτημα (τη δημιουργία ενός είδους παρακράτους, που μπορεί να είναι μέρος του περίφημου παράλληλου προγράμματος του Σύριζα) και να επισημαίνει πως υπάρχει "ζήτημα δημοκρατίας...". Με το οποίο έσπευσε να συμφωνήσει κι ο Χατζηνίκος.

Αλλά για αυτό περισσότερα, σε άλλο κείμενο...

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Δεν εκδίδεται στην Κύπρο, για υπόθεση που αφορά σε "μίζες" που φέρονται να δόθηκαν για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, μετά και από ανάλογη εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Ι. Κούτρα.
http://www.capital.gr/story/3128395"

ρα

Cos είπε...

"Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά το σύστημα που υπηρετούν. Δεν είναι το μεγάλο κανάλι, αλλά όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ο τρόπος που λειτουργούν, στην υπηρεσία της εξουσίας. Όσο αυτή παραμένει μακριά από τα δικά μας χέρια, τα θεμέλια του συστήματος θα είναι ακλόνητα."
Βεβαίως, φυσικά, εννοείται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χαιρόμαστε που ένας βόθρος κλείνει. Παραμένουν βέβαια ανοικτοί οι υπόλοιποι βόθροι και συνεχίζουν τις αναθυμιάσεις τους, αλλά τέλος πάντων φεύγει ένας από την μέση (αν φύγει τελικά). Ίσως να τον διαδεχτεί κάποιος ακόμα μεγαλύτερος, αλλά πάλι η χαρά παραμένει.
Εντάξει, και οι εργαζόμενοι; Καταρχήν καθημερινά χάνουν την δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι, δεν είναι μόνο του Μέγκα. Αλλά για αυτούς δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά, ίσως γιατί εργαζόντουσαν σε σχετικά άγνωστες επιχειρήσεις. Επιπλέον υπάρχουν δυο ειδών εργαζόμενοι του Μέγκα. Η καθαρίστρια π.χ. ή η υπάλληλος στο λογιστήριο κλπ., για τους οποίους η ταξική μας αλληλεγγύη είναι δεδομένη, αλλά υπάρχουν και οι "έγκριτοι δημοσιογράφοι", οι "ρεπόρτερς", αυτοί που έκαναν τα δολοφονικά μοντάζ, οι in κυρίες των πρωινάδικων και των μεσημεριάτικων και λοιποί αναξιοπαθούντες για τους οποίους η χαρά μας αν μπουν στην ανεργία είναι επίσης δεδομένη.
Έχω δει ότι γίνεται ένας παραλληλισμός ανάμεσα στην ΕΡΤ και το Μέγκα. Είναι λάθος. Το Μέγκα κλείνει γιατί σαν καπιταλιστική επιχείρηση έπεσε έξω, στην ΕΡΤ απολύθηκαν εργαζόμενοι με κυβερνητική απόφαση. Τελείως διαφορετικά ζητήματα.

Antonxxx είπε...

Ειναι η δευτερη φορα νομιζω και το ολο σκηνικο μου φανηκε εξωφθαλμη παραγγελια.

Απέθαντος είπε...

Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει με την ΕΤ1, όταν πιάσουν τα εργασιακά δηλ. τις ομαδικές απολύσεις.

Αναυδος είπε...

Όχι δα ΕΡΤ κ μεγκα είναι ταυτόσημες περιπτώσεις λεφτά θέλει να εξοικονομήσει το κεφάλαιο αλήτες ανκορμαν και στα δυο κανάλια αλλά η στάση πολλών είναι διαφορετική είναι λάθος φυσικα

Ανώνυμος είπε...

Είναι αδίστακτοι, μέχρι και τη συνωνυμια με τον ΓΓ μπορει να χρησιμοποιούν για να μπερδέψουν τον κόσμο. Γιάννης Ν.

Ανώνυμος είπε...

Το Mega κλείνει...Το κανάλι που πρόσφερε τα μέγιστα στην προβατοποίηση ενός ολόκληρου λαού,που ταυτίστηκε πάντα με τα megala συμφέροντα, που εναντιώθηκε όσο κανένα άλλο στην οποιαδήποτε προσπάθεια αφύπνισης ,αυτοοργάνωσης και αντίδρασης του χειμαζόμενου εδώ και χρόνια ποιμνίου ,που λοιδόρησε κάθε φωνή αντίθετη με τα συμφέροντα του...κλείνει...αφήνει όμως ανεξίτηλη τη στάμπα του,σαν εκείνο το μέσο που πρωταγωνίστησε στη χειραγώγηση ,που χρόνια έπλαθε συνειδήσεις αποβλάκωσης...ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα το σκεπάσει στις πιο σκοτεινές σελίδες της ενημέρωσης...σιγά μην κλάψω...τα αφεντικά του το κλείνουν γιατί δεν πουλάει ,θα ανοίξουν άλλο...δεν έχω αμφιβολία,οι φίρμες του σταθμού είναι τακτοποιημένες...Για τους υπόλοιπους εργαζομένους...τα φτωχαδάκια ,λυπάμαι.. όπως λυπάμαι και για κάθε άνεργο σ'αυτή τη χώρα ,για κάθε άστεγο και εξαθλιωμένο, για κάθε κοινωνική ομάδα που φτωχοποιείται και χάνει τη ζωή της....ειλικρινά δεν ξέρω ποιο συναίσθημα κυριαρχεί μέσα μου ,αλλά η έστω και πλασματική ταπείνωση ενός τέτοιου μέσου όπως το mega ...δε με αφήνει και αδιάφορη...
mt

Ανώνυμος είπε...

https://m.youtube.com/watch?v=OQXkWLh4sDo
Προσθέτω και το άπαιχτο video με τον Κλέων Γεωργιάδη στην εκπομπή του Πρετεντέρη...αν και νομίζω πως τελικά θα λειτουργήσουν τα συστημικής αναχώματα κι όλα θα πάνε καλά για το megalo κανάλι!
mt

Απέθαντος είπε...

@Αναυδο
Δεν είπα πως είναι ταυτόσημες περιπτώσεις. Επισήμανα απλώς πως ένα από τα θύματα των εργασιακών που έρχονται ,θα είναι ομαδικές απολύσεις στην ετ1.
Την τελευταία σου πρόταση δεν την κατάλαβα πάντως.

Ανώνυμος είπε...

@mt

Δεν λυπαμαι τοσο που χανουν τις δουλειες τους, οσο για τις αυταπατες που περιγραφεις, που οι συγκεκριμενοι εργαζομενοι -πιθανολογω- πως ειχανε απο τους πρωτους και καλυτερους.
Ξερεις, το ΠΑΣΟΚ εμπαζε σε καθε μεγαλη ιδιωτικη επιχειρηση, ποσο μαλλον στο αγαπημενο του μεσο. Και πιστευω πως οι εργαζμενοι εκει θα πιστευαν για πολυ καιρο πως εχουν πιασει τον παπα απ' τ' αρχιδια.

Και με αυτες τις αυταπατες και τις ρουφιανιες και τις απειλες και τους εκβιασμους, οσμιζομαι πως θα ειχαν γινει ενα. Μακαρι να στρεψουν τωρα την οργη τους εκει που πρεπει. Αλλα ενα ευχολογιο δεν πιανει. Μονο η παρεμβαση του ΚΚΕ πιανει.

σαπορ τουτουρκι

zoot horn rollo είπε...

Δε τη χανουμε τετοια "ενημερωση", σε καθε περιπτωση.
Οταν τη κανεις απο Πρετεντερη, Παπαδημητριου, Χατζηνικολαου κτλ σε περιμενει ο Κουλογλου, ο Βαξεβανης, ο Τριανταφυλλοπουλος...

Ανώνυμος είπε...

΄΄Τώρα όμως με τον κόφτη, που θα γίνονται αυτόματα οι αναπροσαρμογές, μακριά από προσχήματα και ψυχοφθόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τι θα γίνει η περίφημη διαπραγμάτευση, οι 17 (να 'ναι οι) ώρες (σας), και η ηρωική στάση της ελληνικής πλευράς; Πώς θα τα καταπίνουμε αμάσητα τα νέα (τελευταία) μέτρα, χωρίς παραμύθι, με σκέτο δράκο;΄΄
Όχι απλά αυτόματος κόφτης, αλλά αυτόματος σώστης. Δώσε (μέτρα) και σώσε. Είναι τέτοια όμως η ενδοτικότητα και η μοιρολατρία του λαού από την απογοήτευση που έφερε το τσαλάκωμα της ελπίδας, που και παιδομάζωμα να ψήφιζαν, θα το δεχόταν γιατί όπως και να το κάνουμε, νέοι είμαστε, θα κάνουμε άλλα.

Για το MEGA:
Η μεγαλύτερη αυταπάτη, ακόμα και για τον πιο αγνό ιδεαλιστή είναι να αρχίζει να πιστεύει ότι με το ξήλωμα του εποικοδομήματος θα πέσει κάποια στιγμή και η βάση. Οι άνθρωποι μπροστά από τις κάμερες είναι σχεδόν πάντα το μικρότερο κομμάτι των εργαζομένων σε ένα κανάλι. Είναι επίσης αυτοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ξαναβρούν μια θέση στον καπιταλιστικό ήλιο. Έπειτα αν το δούμε λίγο διαφορετικά, η δημοσιογραφία τύπου MEGA και ΣΚΑΙ δεν είναι πάντα λιγότερο επικίνδυνη από άλλες μορφές που παρουσιάζονται είτε ως αντικειμενικές, είτε ως αντισυστημικές. Είτε μιλάμε για τρομοκρατία, είτε για εξαγορά συνειδήσεων, είτε για εγκλωβισμό συνειδήσεων, ισχύει αυτό που λέει συχνά ο Σφυροδρέπανος ΄΄ άσπρος γάτος ,μαύρος γάτος, το θέμα είναι να πιάνει ποντίκια ΄΄. Δεν κάνω συγκρίσεις, λέω απλά ότι οι αντιθέσεις είναι αδύνατον να λυθούν στα πλαίσια αυτού του συστήματος.

Και κάτι τελευταίο:
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ πουλούσαν πλαστά πτυχία, με απώτερο σκοπό, οι αριστούχοι που τα αγόραζαν να τα χρησιμοποιήσουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για την ευνοϊκή πριμοδότηση τους σε μόρια. Την είδηση αυτή, τα ΜΜΕ την πούλησαν στον κόσμο με τον τίτλο ΄΄ διαφθορά στο δημόσιο ΄΄!!!, για την οποία καλείται τώρα ο Πάγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκατινιαστεί με τον Κυριάκουλα (ήρθες πάλι δεύτερος – μια μέρα θα κατηγορείς το ΣΥΡΙΖΑ, ότι άλωσε τη ΝΔ ιδεολογικά) για το ποιος θα την πατάξει πρώτος. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξη την υπόσχεση του για πάταξη της διαφθοράς ξεκινώντας (και τελειώνοντας) με τα μεγάλα συμφέροντα και μεγαλοκαρχαρίες του συστήματος, τους ΔΥ. Όποιος δεν μοιράζεται τη φτώχεια του με δίκαιο τρόπο, θα αντιμετωπίζει την αυστηρότητα του κράτους δικαίου. Αυτό τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή, που δεν θα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τεμενάδες στο κεφάλαιο και να τα παραχωρούμε όλα, γιατί μετά ετοιμαστείτε για πολύ επανάσταση ή και Βαϊμάρη. Αυτά τα δύο πάντα τα μπέρδευαν οι σοσιαλ(φασίστες)δημοκράτες. Παράλληλα είναι μια χρυσή ευκαιρία να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εταιρειών αξιολόγησης στο δημόσιο. Αν μάλιστα ανακαλυφθούν στο μέλλον, ιδιωτικές εταιρίες να πουλάνε πλαστές αξιολογήσεις σε ΔΥ, ε τότε ένας δρόμος υπάρχει μόνο να απαλλαγούμε οριστικά από την διαφθορά. Κλείνουμε το μαγαζί και το πουλάμε κοψοχρονιά στον ιδιωτικό τομέα, να φύγει από το κεφάλι μας να ηρεμήσουμε. Α ρε Αλέξη, για Τσε ξεκίνησες και στο τέλος θα σε περάσει και ο Πινοσέτ σε αριστεροσύνη. Και για να μην με παρεξηγήσει κανένας συριζαίος, όλα αυτά τα λέω με την αριστερή έννοια του νεοφιλελευθερισμού, όχι την δεξιά. Με την τελευταία άλλωστε καθαρίσαμε στο δημοψήφισμα.
Β.Δ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ MEGA ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ!!

Τι ειναι το MEGA?

Το MEGA δεν ειναι καποια μοναδα της παραγωγικης βασης της κοινωνιας στην οποια εχουν επενδυθει πόροι και παραγωγικες δυναμεις

To MEGA ειναι ενας ιδεολογικος ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ στην υπηρεσια της Αστικης ταξης και απο τα βασικα εργαλεια στην παρεμπόδιση της διαμόρφωσης και αποκτισης της ταξικης συνειδησης της εργατικης ταξης. Ειναι ενας ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ προώθησης της ιδεολογιας και των συμφεροντων της Αστικης ταξης.

Φυσικα σε όλο αυτο το οικοδομημα υπαρχουν :
- Κτιρια και υλικος εξοπλισμος για τον οποιο εχει ξοδευτει εργατικη δυναμη για την παραγωγη του.
- Εργαζομενοι οι οποιοι βγαζουν το ψωμι τους δουλευοντας εκει.
- Η Εργατικη αριστοκρατια και τα αφεντικα του Μεγα

Οι κομμουνιστες κάθε φορά που ενα κομματι της παραγωγικης βασης της κοινωνιας μας καταστρεφεται (κλεισιμο εργοστασιων, ανεργια των εργαζομενων) υπολογιζουν αυτη την καταστροφη σαν ενα βημα προς τα πισω στην εξελιξη της κοινωνιας. Οχι για λογους συναισθηματικους αλλα για λόγους κοινωνικους. Επειδη μειωνεται η τωρινη και μελλοντικη παραγωγικη ικανοτητα και χανονται γνωσεις και αποκτημενες εμπειριες για το μελλον.

Οι κομμουνιστες κάθε φορά που ενας Μηχανισμος της Αστικης ταξης διαλυεται θα έπρεπε να χαιρονται αφου με αυτο τον τροπο η αστικη ταξη χανει ενα απο τα όπλα- εργαλεια της στον καθημερινο ιδεολογικό πόλεμο με την εργατικη τάξη.
Οι εργαζόμενοι σε τέτοιους μηχανισμους θα περασουν στην ανεργια όπως εξαλλου και άλλοι εργαζομενοι στην ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ βαση της κοινωνιας. Δυστυχως κανενας πόλεμος δεν υπάρχει χωρις θύματα!

Οι Κομμουνιστες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε τέτοιους μηχανισμους και μαχονται εναντια στην ιδιοκτησια των μηχανισμων και φυσικα εναντια της "εργατικη τους αριστοκρατια". Για αυτο παλευουν για την πληρωμή των δεδουλευμένων των ασφαλιστρων και καθε άλλου δικαιωματος εχει απομεινει στους εργαζομενους.

Ως εκει! Επειδη απο κει και πέρα λειτουργουν σαν το Μακρυγιαννη που εδινε μπαρουτοβολα στους Τουρκους για να προστατευτει ο Παρθενωνας.
Αλλα ο Παρθενωνας ηταν και παραμενει δειγμα μεγιστο του πολιτισμου.Του πολιτισμου που δημιουργηθηκε στη δουλοχτητικη κοινωνια της Αθηνας. Εργα πολιτισμου εχουν δημιουργηθει σε ολες τις κοινωνικες περιοδους. Αυτα τα κραταμε τα εκτιμαμε και τα σεβομαστε. Ομως δεν κραταμε τα μεσα διαδοσης και προάσπισης της οποιασδηποτε περασμενης κοινωνικης οργανωσης/συστηματος. Ο MEGA ειναι καστρο της προάσπισης των συμφεροντων της Αστικης τάξης και μηχανισμος παρεμποδισης της διαμορφωσης της εργατικης συνειδησης. Οσο λιγοτεροι τέτοιοι μηχανισμοι υπάρχουν τόσο το καλυτερο!

Βαγγελης Καρτσακας

kolokotronis είπε...

Δεν υπάρχει καμμία διαφορά, απολύτως καμμία, ανάμεσα στις περιπτώσεις του MEGA και της ΕΡΤ.
MEGA: κανάλι συγκεκριμένων αστών.
ΕΡΤ: κανάλι του κράτους των αστών.

Τα παραμυθάκια περί "δημόσιας" τηλεόρασης είναι ώρα να τελειώνουν.
Δεν υπάρχει "δημόσια τηλεόραση".
Υπάρχει ΚΡΑΤΙΚΗ τηλεόραση και το Κράτος ΔΕΝ είναι ουδέτερη έννοια!

Στα του MEGA:
-απόλυτη περιφρόνηση για όσους συνειδητά υπηρέτησαν το ιδεολογικό πλαίσιο των αφεντικών τους, είτε αμέσως (μεγαλοδημοσιογράφοι-διαμορφωτές) είτε εμμέσως (πυροβολημένοι ρεπόρτερ και αρχιδομουνίτσες των πρωινάδικων),
ταυτοχρόνως, όμως
-απόλυτη συμπαράσταση στους εργάτες και υπαλλήλους του MEGA, που πούλησαν την εργατική τους δύναμη για να ζήσουν, όπως κάνουν οι εργάτες σε οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι το σχόλιο του Βαγγέλη Καρτσακα καλύπτει και αναλύει το θέμα ΜΕΓΚΑ όπως ακριβώς είναι. Είναι μία ανάλυση που πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές. Εμένα με κάλυψε πλήρως.
Μαν.

Cos είπε...

"MEGA: κανάλι συγκεκριμένων αστών.
ΕΡΤ: κανάλι του κράτους των αστών.
"Δεν υπάρχει "δημόσια τηλεόραση".
Σωστά. Υπάρχουν όμως και βασικές διαφορές. Οι απολύσεις στην ΕΡΤ έγιναν με κυβερνητική απόφαση. Η εναντίωση στις απολύσεις στην ΕΡΤ δεν ήταν μόνο για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, αλλά και για εναντίωση στις κυβερνητικές επιλογές. Επιπλέον το κλείσιμο του Μέγκα είναι σε βάρος των αστών, οι απολύσεις στην ΕΡΤ εξυπηρετούσαν τα σχέδια τους.

Αναυδος είπε...

Επανερχομαι στο θεμα μεγκα-ερτ

Οσα γραφτηκαν στα σχολια για το μεγκα (και με τα οποια συμφωνω μεχρι κεραιας) ισχυουν αυτουσια και για την ερτ. Και η ερτ μηχανισμος προπαγανδας του αστικου κρατους είναι και το μεγκα και η ερτ και (αντιθετα με οσα πιστευει ο Cos) εκλεισαν ή ισως κλεισουν γιατι τα μεμονωμενα αφεντικα ή ο συλλογικος αφεντης (το αστικο κρατος) έκριναν ασυμφορη την λειτουργια τους

Θα διαφωνησω καθετα με τον βαγγελη. Και στο Μεγκα παραγεται υπεραξια και ουτε κρινουμε την επιβιωση μιας καπιταλιστικης επιχειρησης με το τι παραγει/προσφερει
Με την ιδια λογικη πρεπει να χαιρομαστε αν κλεισει η κοκα-κολα (τα αναψυκτικα που πουλα είναι θανατος), οποιαδηποτε καπνοβιομηχανια (τσιγαρο= καρκινος), αυτοκινητα, οπλα, γλυκα, κλπ. Η μιση παραγωγικη δραστηριοτητα παραγει προιοντα βλαπτικα για τον ανθρωπο και το περιβαλλον. Αυτή όμως είναι η ουσια του καπιταλισμου παραγει εμπορευματα που μπορουν να αποφερουν υπεραξια και όχι με κριτηριο τις αναγκες του λαου Αυτό θα αλλαξει μονο στο σοσιαλισμο.

αρα ειμαστε εναντια ΚΑΙ στις απολυσεις στο μεγκα οπως και εναντια σε καθε απολυση που κανει οποιοδηποτε αφεντικο

Cos είπε...

@Αναυδος
Δεν νομίζω να τέθηκε ποτέ θέμα να κλείσει η ΕΡΤ. Οι απολύσεις είχαν σαν στόχο την αναδιάρθρωση του αστικού κράτους και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των αστών. Με το κλείσιμο (αν γίνει) του Μέγκα τα συμφέροντα των αστών θίγονται. Εντάξει, θα βρουν άλλες λύσεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία: το προπύργιο της αστικής προπαγάνδας κλείνει(;).
Όταν έγιναν οι απολύσεις στην ΕΡΤ, διαδηλώναμε ενάντια σε αυτήν την κυβερνητική απόφαση και παραχωρήσαμε στους απολυμένους εργαζόμενους την συχνότητα του 902. Αν είναι ίδια περίπτωση με το Μέγκα, τότε να διαδηλώσουμε για να μην κλείσει (και αν είχαμε ακόμα την συχνότητα να την δίναμε στην Τρέμη για να κάνει δελτίο).
Θεωρώ την προπαγάνδα της ΕΡΤ σχεδόν το ίδιο άθλια με του Μέγκα, ίσως και χειρότερη, λόγω του μανδύα της "δημόσιας" που φοράει. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τα παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

"το κλείσιμο του Μέγκα είναι σε βάρος των αστών"

Αν δωσουν το καναλι στις τραπεζες να το κανουν παλιοσιδερα, οι ιδιοι θα την κανουν κυριοι χωρις χρεη. Αλλος θα την πληρωσει.

Το πιο πιθανο σεναριο, αλλα οχι το μονο: Το καναλι δεν θα κλεισει τωρα. Θα το κλεισουν οταν δεν θα βγει αδεια. Μετα θα βγουν και θα κλαινε οτι τους κλεινει η κυβερνηση. Τυπικα αυτο θα γινεται, αλλα στην πραξη θα αποπροσανατολισουν τους εργαζομενους απο τους αδυσωπητους νομους της καπιταλιστικης αγορας. Και θα δεις επαναληψη της ερτ.

Ο.Χ.Ε.Π.

Αναυδος είπε...

@cos
τη συχνοτητα δεν τη δοσαμε στον προκοπη δουκα και το υπολοιπο σκυλολοι της ερτ
το αυτο θα καναμε και για τους εργαζομενους στο μεγκα αν σκοπο ειχαν την καταγγελια των αφεντικων τους
απο συμφερον κλεινει αν κλεισει το μεγκα νομιζω οτι ψαχνεις ψυλλους στα αχυρα για να βρεις διαφορες
και στη μια και στην αλλη περιπτωση το κοστος λειτουργιας κριθηκε ασυμφορο

Ανώνυμος είπε...

Δε βλέπω με ποιόν τρόπο το κλείσιμο (που δε θα γίνει) του MEGA θα έβλαπτε τα συμφέροντα της αστικής τάξης τη στιγμή που είναι μάλλον ορατό ότι εδώ και κάμποσο καιρό το ενδεχόμενο του κλεισίματος εκτός από απειλή μέσα στον καυγά τον μετόχων χρησιμοποιείται και στο (σχεδόν εξώφθαλμο πια) αλισβερίσι συγκεκριμένων μετόχων με την κυβέρνηση. Περισσότερο μου κάνει για το κυνήγι ενός αδειανού πουκάμισου (πάλι) πολύ μακριά από την Ελένη. Εκτός κι αν έπαθε τίποτα η αστική τάξη που έκλεισε πχ η Ελευθεροτυπία ή που οι πωλήσεις των εφημερίδων είναι εδώ και καιρό στα Τάρταρα και δεν προβλέπεται άνοδος ή αποκλείεται να τεθεί και θέμα ολοκληρωτικού κλεισίματος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (οι ΗΠΑ πχ δεν έχουν). Νομίζω ότι ο Άναυδος έχει την πιο σωστή προσέγγιση στο ζήτημα.
Ίσως να είναι προνομιακό πεδίο το MEGA για να στοχεύσουν οι εργαζόμενοι και τους μεγαλομετόχους αλλά και τους καλοπληρωμένους-εν πολλοίς εξασφαλισμένους και σε περίπτωση κλεισίματος-λακέδες τους (δεν ξέρω αν έχουν γίνει επιτυχή βήματα σε αυτό).

ρα

Ανώνυμος είπε...

¨Ασχετο. Ενδιαφέρον.
http://si-news.com/iphone-manufacturer-foxconn-is-replacing-60000-workers-with-robots

Cos είπε...

Σωστά λέει ο ρα ότι οι πωλήσεις των εφημερίδων είναι εδώ και πολύ καιρό στα τάρταρα. Όμως οι αστοί τις διατηρούν με νύχια και με δόντια, χάνοντας συνεχώς πολλά χρήματα. Ζημιογόνα είναι και τα κανάλια, αλλά και αυτά τα διατηρούν. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι σαν τις άλλες. Οι αστοί είναι υποχρεωμένοι να τις συντηρούν έστω και αν χάνουν χρήματα. Το ότι μπορεί το προπύργιο της προπαγάνδας τους να κλείσει δείχνει την αδυναμία που βρίσκονται. Την ίδια αδυναμία θα φανερώσουν αν κλείσει ο ΔΟΛ, το Έθνος κλπ.
Είναι νομίζω φανερό ότι θα έρθουν άλλα μεγαλύτερα ψάρια από άλλες θάλασσες να τους φάνε. Η κρίση στην Ελλάδα γίνεται σιγά - σιγά εθνική και θα ολοκληρωθεί μόλις πουληθούν τα δάνεια ("πράσινα" και "κόκκινα"). Ελάχιστοι και συγκεκριμένα μόνο κάποιοι πολύ μεγάλοι εγχώριοι καπιταλιστές με επενδύσεις και εκτός χώρας, θα αντέξουν.

Cos είπε...

Μπορεί να φαίνεται άσχετο, αλλά δεν είναι όσον αφορά τον συλλογισμό μου, αυτό το άρθρο από το Cogito ergo sum:
http://teddygr.blogspot.gr/2016/05/blog-post_27.html

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καθόλου άσχετο, ανώνυμε, 27 Μαΐου 2016 - 1:40 μ.μ.!
Ο,τι γίνεται τώρα με όλα τα κανάλια, και όχι μόνο με το MEGA, εντάσσεται σε μια επίπονη διαδικασία "εκσυγχρονισμού", δηλαδή αναπροσαρμογής των όρων εκμετάλλευσης της ε.τ. στο πιο εντατικό, σαν μοναδικό τρόπο εξόδου από την κρίση.
Στον ΑΝΤΕΝΝΑ, π.χ. συζητάνε για μείωση του προσωπικού στο 50%. Η ίδια η πρόταση του Παππά για τέσσαρα κανάλια είναι μια κορυφαία σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά κουβεντιάζανε προχτές οι τέσσαρες "εκδότες" στο Μαξίμου. "Αναδιαρθρώσεις της αγοράς ΜΜΕ", και πως θα μοιραστεί η καινούργια πήτα, που ψήνεται.
Οι καλύτεροι νεοφιλελέδες είναι μακράν οι "αριστεροί"!
Απολύσεις της "φύρας", υπερεντατικοποίηση-ξεζούμισμα των υπολοίπων "τυχερών", που θα παραμείνουν...., τραβάτε το πουλάκι σας, εργαζόμενοι, και η τύχη σας ...δουλεύει!
Αλλιώς θάταν αν το κωλοκάναλο, και όλα τα άλλα, τα έκλεινε η λαϊκή πολιτοφυλακή, η ακόμη κι αν τάκαιγε ένα πραγματικά αγανακτισμένο πλήθος. (Θα ήμουν κι εγώ εκεί....). Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού.
Ο μηχανισμός, που θα διαδεχτεί το MEGA, η και το ίδιο το "εκσυγχρονισμένο" MEGA, θα είναι ακόμη περισσότερο αποτελεσματικός στη δουλειά του για τους αστούς και άρα ακόμη περισσότερο εχθρικός για τον Λαό. Δε βλέπω γιατί να χαίρομαι γι αυτό. Είναι καλύτερα να καταστείλω τις αυθόρμητες/επιπόλαιες ταξικές χαιρεκακίες μου, υποτάσσοντάς τες στην λογική της ταξικής πάλης.
----------------------------------------
(συνεχίζεται)

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Κατά τα άλλα, συνεχώς επανέρχονται ζητήματα, που παραπέμπουν στην (κατ' εμένα) μακρόχρονη καθυστέρηση της ιδεολογικής δουλειάς.
Τηλεγραφικά οι απόψεις μου: Οπου υπάρχει εκμετάλλευση, δε σημαίνει πως παράγεται και αξία και άρα υπεραξία. Σε κάθε κοινωνία, εκτός της κομμουνιστικής, υπάρχει η διάκριση παραγωγικής - μη παραγωγικής εργασίας. Υπάρχει και η μη παραγωγική αλλά αναγκαία εργασία για τον δεδομένο κάθε φορά κοινωνικο-οικονομικό σχηματισμό.
Το πόσο αναγκαία είναι τα ΜΜΕ η οι (καθαρά, δηλ. Χ-Ε, και Ε-Χ', όπου Χ'>Χ) εμπορικές επιχειρήσεις στον Καπιταλισμό το καταλαβαίνει ο καθένας. Αξία δεν παράγουν. Παίρνουν ένα μέρος της υπεραξίας, που παράγεται στις παραγωγικές επιχειρήσεις.
Ο κάτοχος της μη παραγωγικής επιχείρησης παίρνει ένα μέρος από την υπεραξία που παράγεται στην παραγωγική. Από εκεί ξεχωρίζει το δικό του κέρδος (σύμφωνα με τους ισχύοντες γενικούς όρους της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, η, το μέσο κέρδος) και το υπόλοιπο πάει στην αμοιβή της εργασίας και στα έξοδα της αναπαραγωγής του κεφαλαίου του. Οι όροι εκμετάλλευσης της Ε.Δ. είναι ακριβώς οι ίδιοι, όπως προσδιορίζονται από τον κοιν. σχηματισμό, εν προκειμένω από την Αγορά.
Στα ΜΜΕ είναι πολύ "ζωγραφιστές" αυτές οι σχέσεις. Οι ΜΜΕ-δες πληρώνουνται απο την διαφήμιση, που επίσης πληρώνεται από την υπεραξία της παραγωγής των διαφημιζομένων προϊόντων. Γι αυτό και στα ΜΜΕ κυκλοφοράνε οι πιο μακρόχρονες επιταγές. Συχνά ...ενννεάμηνες! = Να παραχτεί το προϊόν, να πουληθεί (χάρη και στη διαφήμιση), να εισπραχτεί το χρήμα, να πληρωθεί ο διαφημιστής, και μετά από αυτόν να πληρωθεί και ο ΜΜΕ-ές, που τού έβγαλε στο γυαλί τη διαφήμιση, ...ζήσε Μαύρε μου, να φας τριφύλλι! Γι αυτό και ο αναπόφευκτος τραπεζικός δανεισμός - .....άλλη μια ακόμη "μη παραγωγική αλλά κοινωνικά αναγκαία" εργασία στην καμπούρα του εργάτη της παραγωγής!
Για να προλάβω παρανοήσεις, τα "αναγκαία έξοδα παραγωγής", και η "μη-παραγωγική αλλά κοινωνικά αναγκαία εργασία", δεν είναι παρασιτικά για τον συγκεκριμένο κοιν/οικον. σχηματισμό, αφού ....είναι αναγκαία, δηλαδή έχουν λειτουργικό ρόλο.
Παρασιτικά είναι για μας, που έχουμε σαν κριτήριο τον σοσιαλισμό, που δε θα χρειάζεται τέτοιες άχρηστες εργασίες.
Ομως και στον Καπιταλισμό υπάρχουν παρασιτικές εργασίες, από τις οποίες προσπαθούν και οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες να απαλλαγούν. Και τέτοια θεωρούν, π.χ. την εργασία του 50% των υπό απόλυση εργαζομένων του ΑΝΤ και πιθανώς (θα δείξει...) και όλου του MEGA.
Εμείς, από θέση αρχής υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία, και ελλείψει αυτής, το δικαίωμα στη ζωή, όπως ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένα στις υπαρκτές σοσ. χώρες.
Αυτά.
Και τώρα ....βαράτε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ότι διαφωνώ με πολλά από όσα γράφτηκαν, απλά πιστεύω ότι απλουστεύουμε πολύ κάτι που είναι κατά πολύ πιο σύνθετο και αυτό δεν βοηθάει. Το να κλείσει ή όχι το MEGA δεν προσθέτει ή αφαιρεί κάτι ουσιαστικό στον αγώνα της Ε.Τ., αν εξαιρέσει κανείς τη χαμένη εργασία. Και αυτό γιατί πολύ απλά δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας συγκεκριμένης στρατηγικής πάλης του ταξικού κινήματος, αλλά αποτέλεσμα ενδοαστικής διαμάχης και ανταγωνισμού. Ουαί και αλίμονο αν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι με το λαό κομπάρσο και το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού κινήματος σε λήθαργο, μπορούν και να συμβαίνουν κοσμογονικά πράγματα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος και ότι με κάποιο μεταφυσικό τρόπο προβαίνουμε σε εκμετάλλευση αντιθέσεων. Λέμε για παράδειγμα, ότι ένα κανάλι είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και ως τέτοια αποτελεί ιδεολογικός μηχανισμός της αστικής τάξης. Σωστά, αλλά αυτό που κυρίαρχα διαμορφώνει συνείδηση είναι η καπιταλιστική σχέση εργασίας και όχι η αστική προπαγάνδα. Η τελευταία πατά πάνω στο γόνιμο αυτό έδαφος για να εκφοβίσει, να συσκοτίσει, να βάλει εμπόδια στην καθυστερημένη συνείδηση να βρει το βηματισμό της, να δει στην ολότητα του το πρόβλημα και να επαναστατήσει. Επίσης η αστική τάξη δεν είναι ενιαία. Δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερο και κεϋνσιανό κεφάλαιο, δεξιό και κεντρώο, πόσο μάλλον αριστερό. Υπάρχουν πολιτικές που σχεδιάζονται, υιοθετούνται και υλοποιούνται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και τα συμφέροντα των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου. Επειδή λοιπόν η αστική τάξη δεν είναι ενιαία, δεν είναι ενιαία και η αστική προπαγάνδα, η οποία με τη σειρά της προσαρμόζεται στις ανάγκες των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου. Η αστική προπαγάνδα εμφανίζεται με τη μορφή τρομοκρατίας, ύβρεων και απαξίωσης για την εργατική τάξη, αλλά και με την μορφή ταξικής συνεργασίας ή ακόμα και με την μορφή ΄΄ αριστερής ΄΄ και ΄΄ αντισυστημικής ΄΄ προπαγάνδας, η οποία όμως δεν αμφισβητεί το σύστημα, αλλά τη μορφή διαχείρισης. Λέμε επίσης ότι το κράτος είναι μηχανισμός της αστικής τάξης, φορέας της εξουσίας της κ.τ.λ. Το κράτος ως μηχανισμός μαζί με τη διεύθυνση του (πολιτικό προσωπικό) είναι ο διαχειριστής, κάτι σαν διαιτητής μεταξύ των τμημάτων του κεφαλαίου για την τήρηση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Το γεγονός ότι στις μέρες μας το κράτος άγεται και φέρεται από συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Για την ΕΡΤ πρέπει λίγο να κοιτάξουμε τι είχαμε και τι έχουμε. Παλαιότερα είχαμε εργαζόμενους με σταθερή και μόνιμη δουλειά, οι οποίοι περιορίζονταν σε συντεχνιακού είδους αιτήματα και διεκδικήσεις, με αποτέλεσμα να γράφουν σε μεγάλο βαθμό στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανάγκες του συνόλου της εργατικής τάξης. Ακόμα και έτσι όμως, υπήρχε χώρος για ιδεολογική διαπάλη και στράτευση των πιο ριζοσπαστικών τμημάτων. Τι έχουμε μετά το κλείσιμο, αλλά και την επανεκκίνηση της ΕΡΤ, καθεστώς που διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με το αν επαναπροσέλαβε τους πάντες; Έχουμε εργαζόμενους που είτε θα παίξουν τη μονοπωλιακή κασέτα ή θα πάρουν πόδι. Δεν το λες και ίδιο πράγμα;

Β.Δ.

LeftG700 είπε...

(Εκτός θέματος αλλά δεν γίνεται αλλιώς)

Χαιρετισμούς σε έναν γνώριμο από το πρόσφατο παρελθόν σχολιαστή που πήρα το λόγο εδώ και που ένα φεγγάρι συνήθιζε να περνάει από το τσαρδί μας για να τα τραγουδάμε (και να τα πίνουμε) μαζί και που μας διέγραψε χωρίς ποτέ να μας εξηγήσει τους λόγους αν και ήξερε πως είχε όλο το ελεύθερο να το κάνει...

Απέθαντος είπε...

@Σεχτάρ και γενικώς
Δεν υπάρχει τίποτα για βαρέσει κάποιος Σεχτάρ, έτσι είναι όπως τα γράφεις.
Ίσως χρειάζεται να επαναδιατυπωθεί κάτι που έγραψα νωρίτερα: Οι εργαζόμενοι της ερτ είναι από εκείνους που έγιναν μπαλλάκι μεταξύ προηγούμενης κυβέρνησης και τωρινής και θα πληρώσουν την στήριξη στο σύριζα με τις ομαδικές απολύσεις,το" εναλλαχτικό", το αριστερό κλείσιμο της ερτ δηλαδή. Στο ενδιάμεσο-έως και τώρα- η προπαγάνδα από openert ήταν χυδαία και βαθύτατα αντικομμουνιστική.
Εξυπερετεί το "δημόσιο χαρακτήρα" αυτό το αυριανιστικό τερατούργημα;΄Οχι,
Εξυπερετεί την προπαγάνδα των αστών;Ναι.
Λοιπόν οι εργαζόμενοι της ερτ να αποφασίσουν για το μέλλον τους χωρίς αυταπάτες και να ξεχωρίσουν τους συμμάχους τους από τους "φίλους". Το επόμενο βήμα τους ίσως πρέπει να είναι να απαιτήσουν οι ίδιοι ως εργαζόμενοι της ερτ να μην τηρούνται τα δύο παραπάνω.Να αρνηθούν να αρνηθούν να παράγουν η βοηθούν να μεταδοθεί το "τηλεοπτικό προϊόν" της προπαγάνδας και της σαπίλας.Όπως πήραν την κατάσταση στα χέρια τους με το "μαύρο". ΔΕΝ υπάρχει" καημένος εργαζόμενος" άμοιρος ευθυνών γι αυτά που του συμβαίνουν.



Ανώνυμος είπε...

"Με το κλείσιμο (αν γίνει) του Μέγκα τα συμφέροντα των αστών θίγονται."

Πώς θίγονται τα συμφέροντα των αστών, αφού αν κλείσει από αστούς θα κλείσει;
Ακόμα περισσότερο θα ήταν και λογικό να κλείσει, αφού έχει φθαρεί και δεν μπορεί πλέον να έχει το ρόλο που είχε κάποτε.

Απολύεις τον Πρετεντέρη, προσλαμβάνεις στο νέο κανάλι τον άδικα διωγμένο από την ΕΡΤ Αρβανίτη και έχεις νέο μνημονιακό προπύργιο για τα επόμενα 99 χρόνια του προγράμματος.
Και φυσικά με λαϊκά πανηγύρια και γιορτές που νικήθηκε το καθεστώς.

ΓΜ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Mια διόρθωση, στο 27 Μαΐου 2016 - 4:37 μ.μ., για ορθότερη διατύπωση:
Αντί....
"Από εκεί ξεχωρίζει το δικό του κέρδος (σύμφωνα με τους ισχύοντες γενικούς όρους της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, η, το μέσο κέρδος) και το υπόλοιπο πάει στην αμοιβή της εργασίας και στα έξοδα της αναπαραγωγής του κεφαλαίου του."
Να τεθεί....
"Από εκεί αφού πληρώσει όσο λιγώτερο μπορεί για αμοιβή εργασίας και έξοδα αναπαραγωγής του κεφαλαίου του, κρατάει το υπόλοιπο σαν δικό του κέρδος, που πρέπει νάναι ίσο η μεγαλύτερο από το μέσο κέρδος, αλλιώς την κλείνει την επιχείρηση".

Αναυδος είπε...

Μια μικρη παρεμβαση στα του Σεχταρ

στον καπιταλισμο μη παραγωγικη ονομαζεται η εργασια που δεν παραγει υπεραξια (είναι σχεδον το συνολο των αναπαραγωγικών δραστηριοτητων του κρατους αλλα και ορισμενες αλλες εργασιες στον ιδιωτικο τομεα). Όπως σωστα επισημαινει ωστοσο και στα πλαισια της μη παραγωγικης εργασιας υπαρχει εκμεταλλευση

Στην περιπτωση των καναλιων όμως παραγεται νεα αξια αρα και υπεραξια. Τα καναλια παραγουν προγραμμα-θεαμα το οποιο το διαθετουν δωρεαν ενώ πληρωνονται από τη διαφημιση (που φυσικα το κοστος της το πληρωνει ο τελικος καταναλωτης). Π.χ. η δημιουργια ενος ένα σηριαλ παραγει νεα αξια και υπεραξια και οι συντελεστες του (πλην ορισμενων σταρ) πληρωνοται στην τιμη της εργατικης τους δυναμης ενώ ο παραγωγος εισπρατει την τιμη της αγοράς στην οποια περιλαμβανεται η υπεραξια που εχει αποσπασει. Δεν είναι απαραιτητο η παραγωγη να εχει σαν αποτελεσμα υλικο αγαθο μπορει το εμπορευμα να είναι αυλο (όπως π.χ μια θεατρικη παρασταση ή ένα ποδοσφαιρικο ματς).

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σεχταρ επιτρεπεις Ε ?
http://laikhexousia.blogspot.gr/2016/05/blog-post_37.html

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αναυδε, πάλι τηλεγραφικά, γιατί είμαστε off-topic:
Το "άυλο εμπόρευμα" ανήκει στην κατηγορία της Αντανάκλασης και όχι στην Πολιτική Οικονομία. Το "άυλο εμπόρευμα", ως άϋλο, δεν φθείρεται, δεν καταναλώνεται, δεν παράγεται.
(Πάντα κατά την άποψή μου) κάτι άλλο συμβαίνει με τα λεγόμενα "άϋλα".
Ελπίζω ευκαιρίας δοθείσης να τα συζητήσουμε αναλυτικότερα.

-------------------------------
Αλλη μια διόρθωση, μετά συγγνώμης, για την επιστημονικά απαράδεκτη έκφραση "εκμετάλλευση του Κεφαλαίου" στα προηγούμενα. "Αξιοποίηση του Κεφαλαίου" είναι η ορθή έκφραση. Γλώττα λανθάνουσα ....κυρίαρχη καπιταλιστική αγυρτεία αναπαράγει!

kolokotronis είπε...

@ LeftG700,

μιάς και αναφέρθηκες σε μένα (με τακτ είναι η αλήθεια)

άκουσε, δεν είσαι αφελής (άσε που αυτό μπορεί να είναι και επιβαρυντικό ενίοτε), οπότε καταλαβαίνεις πολύ καλά τι συνέβη: στο τσαρδί σου σύχναζα έναν καιρό, όταν κρατούσες στοιχειωδώς τα προσχήματα. Και τότε ακόμα σού είχα γράψει, πως δεν πρόκειται, δεν βρίσκω κανέναν λόγο να σχολιάζω κάτω από έκδηλα αντικομμουνιστικές αναρτήσεις.
Από το καλοκαίρι του '15 ,με αφορμή το δημοψήφισμα, ο αντικομμουνισμός στο blog σου βάρεσε τιλτ! Έκανες αναρτήσεις και χρησιμοποίησες επιχειρηματολογία από τις μελανώτερες σελίδες του αντικομμουνισμού στην Ελλάδα!
Τι ήθελες, δηλαδή;
Εσύ να βρίζεις και μετά να τα κουτσοπίνουμε; Σε διαταραχή μού κάνει αυτό ή σε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου...
Και για να σε προλάβω: γιά μένα αντικομμουνισμός στην Ελλάδα και αντιΚΚΕ είναι απολύτως ταυτόσημες έννοιες, για πάρα πολλούς λόγους (ιδεολογικούς, προγραμματικούς, ιστορικούς). Διαφωνείς, δεν μπορώ να σε πείσω. Τέλος.
Όταν (χρονικοϋποθετικά) σταματήσεις να ξερνάς αντικομμουνιστική χολή, τα λέμε.
Αλλιώς, δεν τα λέμε. (δεν εμπεριέχει ούτε απειλή ούτε εκβιασμό, αλλά ρε διάολε, δεν γουστάρω!)
Και, εν ονόματι των παλιών στιγμών, (ξανα)πάρε ένα μαγκιόρικο τραγούδι:
https://www.youtube.com/watch?v=1EWS1xinS0M
(αχ, μωρέ Left, πάλι σε κουτσό άλογο -ΛΑΕ- τα έχωσες τα φράγκα σου!!!)

Επιβεβλημένη η συγγνώμη από τον Σφυροδρέπανο για το άσχετο με την ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός

Το κεφάλαιο για το εμπορευματικό κεφάλαιο στο Κεφάλαιο (sic), νομίζω το Νο 17, είναι από τα πιο δυσνόητα. Άλλωστε είναι ανολοκλήρωτο, ο Έγκελς δεν το συμπλήρωσε. Επιπλέον, με τόσες αλλαγές στα μέσα παραγωγής έχει εντατικοποιηθεί η εργασία σε ευγενείς κλάδους. Έχουμε δλδ μαζική παραγωγή του "άυλου" προϊόντος. Όπως ακριβώς το είχε ερμηνεύσει ο Μαρξ για τις μεταφορές.

Αλήθεια, μπορείς συνοπτικά να περιγράψεις ποια εργασια προσθέτει αξία και ποια δεν προσθέτει αξία; Αλλα και ποια εργασία είναι παραγωγική ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ; Η διαφήμιση (υλικότατη) προσθέτει αξία στο παραγόμενο προϊόν (εμπορευμα); Αν όχι, τι είναι η μαζική προβολή μιας συγκεκριμένης διαφήμισης, εμπορευματικά έξοδα ή μαζική παραγωγή εμπορεύματος;
Βασικα δεν θελω να απαντησεις. Ρητορικα ερωτηματα και για να τσιγκλησω να διαβαζουμε περισσοτερο.

σαπορ τουτουρκι

LeftG700 είπε...

Φίλε Κολοκοτρώνη,


Θενξ για την αναγνώριση του τακτ μου. Όμως είχα τακτ και στο άλλο ζήτημα, αυτό τής διαγραφής. Φυσθκά και ήξερα την αιτία. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί αυτά ακριβώς που έγραψες τώρα, δεν τα έγραψες στο τσαρδί μου, όταν στράβωσες. Αυτή είναι η ένσταση. Τραγούδι δεν σου βάζω. Θα το κάνω πρωτοσέλιδα από την έδρα μου.


Τα λέμε (ποτέ μη λες ποτέ... ;- :-) )


ΥΓ Σόρυ κι από μένα προς τον Σφυροδρέπανο για την παρεμβολή, αλλά έχω το ελαφρυντικό ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος (ελπίζω να μου αναγνωριστεί).