Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Στοιχεία για το συσχετισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα

Η κε του μπλοκ επιλέγει κι αντιγράφει μερικά κομβικά αποσπάσματα από το ομότιτλο άρθρο στο τρέχον τεύχος της ΚΟΜΕΠ. Το σημερινό πρώτο μέρος δίνει μια γενική περιγραφή των δυνάμεων, του ρόλου του και του μεταξύ τους συσχετισμού (που αντιστοιχεί στα αριθμητικά δεδομένα πριν από το πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ), ενώ θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος με κάποια συγκεκριμένα και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση αποσκοπεί να παροτρύνει τον αναγνώστη να αγοράσει και να μελετήσει το πολύ ενδιαφέρον τεύχος, που είναι αφιερωμένο σχεδόν στο σύνολό του στο εργατικό κίνημα.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί ότι η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων συγκρούεται και αντιμάχεται τόσο τους εργοδότες όσο και το αστικό κράτος, οι οποίοι από κοινού θέλουν την εργατική τάξη ανοργάνωτη ή με "ελεγχόμενη" συμμετοχή κι έχουν ενιαίο μέτωπο ενάντια στο Κόμμα και το ΠΑΜΕ.

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που τον συναποτελούν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ -παρά τις απώλειες και τη μείωση του κύρους του- παραμένει ισχυρός, ενώ οι οπορτουνιστικές δυνάμεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ) διατηρούν τις δυνάμεις τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί, μαζί με τη χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για το συνδικαλιστικό κίνημα και την ικανότητά του να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί απέναντι στους εργοδότες, τις κυβερνήσεις, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Παρά την υπαρκτή ιδεολογική διαφοροποίηση των δυνάμεων του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και το διακριτό προπαγανδιστικό στίγμα της κάθε δύναμης, στην επιχειρηματολογία και τη στάση τους συντείνουν στην αποδοχή τόσο των θεμελιακών στοιχείων της ιδεολογίας και πολιτικής της αστικής τάξης όσο και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πχ στάση απέναντι στην καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στην κυβερνητική εναλλαγή στο πλαίσιο του συστήματος). Ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές της εργατικής τάξης, όχι μόνο γιατί σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως προέκταση του εργοδοτικού και κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως γιατί αναπαράγει και διαδίδει στις γραμμές της εργατικής τάξης όλη την ιδεολογική και πολιτική επιχειρηματολογία, τα διλήμματα και τους εκβιασμούς των μονοπωλίων, του αστικού κράτους και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Από την άλλη, η παρέμβαση των οπορτουνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα δυσχεραίνει τη συγκέντρωση δυνάμεων απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, ενώ πολλές φορές αξιοποιείται ως ο πιο κατάλληλος "αγωγός" περάσματος μιας σειράς επιλογών της αστικής τάξης. Χαρακτηριστικός γι' αυτό το τελευταίο είναι ο ρόλος των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συνετέλεσαν στην κυριαρχία στις "πλατείες των αγανακτισμένων" της λογικής "έξω τα κόμματα - έξω τα συνδικάτα", αποτέλεσαν βασικό συνδικαλιστικό στήριγμα της προσπάθειας ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, ενώ ακόμα και μετά από την επίτευξη αυτής της κυβερνητικής εναλλαγής αποτέλεσαν βασικό συνδικαλιστικό στήριγμα της αστικής διαπραγμάτευσης, ψηφίζοντας σε ΔΣ και ΓΣ ακόμα και τη συμμετοχή στα φιλοκυβερνητικά συλλαλητήρια. Χαρακτηριστικό του ρόλου των οπορτουνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι το γεγονός ότι σε πολλά σωματεία -ιδιαίτερα του κρατικού τομέα- "κατέβαιναν" και "κατεβαίνουν" σε κοινά "πλαίσια" με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η σύμπλευσή τους φτάνει μέχρι το βαθμό να σχηματίζουν κοινά ψηφοδέλτια (με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα το χώρο των εκπαιδευτικών) και κάνουν προτάσεις για σχηματισμό "αριστερών προεδρείων" μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμπλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα επεκτείνεται και στην από κοινού εχθρότητά τους απέναντι στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα τους εκλογικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στο συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι από τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τα οποία όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν αποτυπώνουν πιστά τις τάσεις στο επίπεδο των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η ΠΑΣΚΕ παρουσιάζει μεταξύ των δύο τελευταίων συνεδρίων των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μείωση τόσο στον ιδιωτικό (από 47, 32 σε 33,87%) όσο και -ακόμα περισσότερο- στον κρατικό τομέα (από 44,65 σε 25,14%). Στη μείωση στη ΓΣΕΕ συνετέλεσε και η αποχώρηση ενός τμήματος από την ΠΑΣΚΕ στο 35ο Συνέδριο και η συγκρότηση της παράταξης ΕΜΕΙΣ, η οποία συγκέντρωσε το 7,47% των ψήφων. Ταυτόχρονα, η ΠΑΣΚΕ αποτελεί το βασικό τροφοδότη του ΜΕΤΑ σε στελέχη και ψήφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχουμε μετατόπιση ολόκληρων συνδυασμών της ΠΑΣΚΕ στο ΜΕΤΑ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον κρατικό τομέα, όπου ένα κομμάτι της στο τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ μετατοπίστηκε στο ΜΕΤΑ. Επίσης, σε αρκετούς χώρους αλλάζει ονομασίες και πρόσωπα, κρατώντας βέβαια την ουσία των θέσεών της.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι, παρά τις απώλειές της, η ΠΑΣΚΕ παραμένει ο βασικός πυλώνας του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ιδιαίτερα στον κρατικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ. Εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία σε μεγάλες Ομοσπονδίες κι Εργατικά Κέντρα, σε ΓΣΕΕ-ΑΣ+ΔΕΔΥ, εκμεταλλευόμενη και τους δεσμούς της με την εργοδοσία, τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, τις πρώην ΔΕΚΟ, το κράτος και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Η ΔΑΚΕ σημειώνει σταθερότητα στον ιδιωτικό τομέα (από 24,27 σε 24,29%) και μείωση στον κρατικό τομέα (από 28,02 σε 22,10%). Συγκράτησε δυνάμεις αξιοποιώντας τα προηγούμενα χρόνια τη διακυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τους δεσμούς της με την εργοδοσία. Μαζί με την ΠΑΣΚΕ συγκροτούν το βασικό κορμό του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Προβλήματα συνοχής εμφανίζει το τελευταίο διάστημα κυρίως στον κρατικό τομέα, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε και η απώλεια της διακυβέρνησης.

Το ΜΕΤΑ, όπως μετονομάστηκαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα, σημειώνει αύξηση των δυνάμεών του τόσο στον ιδιωτικό (από 5, 96 σε 10,28%) όσο και στον κρατικό τομέα (από 9,97 σε 16,47%). Επισημαίνουμε επίσης ότι, ακόμα και μετά από την άνοδό της στα συνέδρια του 2013, η συνδικαλιστική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από την πολιτική του επιρροή. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για τα παραπάνω ποσοστά έχει ότι καταγράφηκαν την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Το επόμενο (36ο) συνέδριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα είναι το πρώτο που θα αποτυπώσει σε κάποιο βαθμό την πραγματική μεταβολή της συνδικαλιστικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική διαχείριση που ασκεί από το Γενάρη του 2015.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά κλάδους εκλέγουν αντιπροσώπους μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ και με τη στήριξη της εργοδοσίας (χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα σούπερ μάρκετ και οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι). Επίσης, μετά από ένα διάστημα συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ στο ΜΕΤΑ, δημιουργείται τώρα νέα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με την ονομασία ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες αποτελούν και το βασικό κορμό της παρέμβασης του οπορτουνισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα (μαζί με τις δυνάμεις της ΛΑΕ), παρουσιάζουν μικρή αύξηση των δυνάμεών τους στον ιδιωτικό τομέα (κερδίζοντας 2 ψήφους στις εκλογές της ΓΣΕΕ), παραμένοντας ωστόσο με μικρές δυνάμεις. Στο χώρο του κρατικού τομέα, όπου έχουν πιο συγκροτημένη παρουσία, παρουσίασαν μείωση των δυνάμεών τους (από 11,40 σε 9,82%), πιεζόμενοι από την ανοδική τάση της συνδικαλιστικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο σε μεγάλο βαθμό αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Στο χώρο των εκπαιδευτικών του κρατικού τομέα και ιδιαίτερα των δασκάλων, ωστόσο, διατηρούν σημαντική δύναμη και αύξησαν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας μάλιστα τον κάδο σε αγώνες που, λόγω του τρόπου οργάνωσης και των αιτημάτων τους, αντί να βοηθήσουν, οδήγησαν στον παραπέρα εκφυλισμό του κινήματος.

Όσον αφορά την εκλογική επιρροή των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, παρουσίασαν αύξηση τόσο στον ιδιωτικό (από 20,57 σε 21,96%) όσο και στον κρατικό τομέα (από 11,40 σε 13,15%). Σε αντίθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ΠΑΜΕ έχει εδραιωθεί στη συνείδηση ευρύτερων εργατικών μαζών ως ο αγωνιστικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, έχει ανεβάσει το κύρος του μέσα στους εργαζόμενους. Επίσης, την ίδια στιγμή που ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός εκτός από το κύρος του χάνει και τη δυνατότητα κινητοποίησης εργαζομένων που σε κάποιο βαθμό είχε παλιότερα, το ΠΑΜΕ έχει αυξήσει -αν και όχι θεαματικά- τη δυνατότητά του να κινητοποιεί εργαζόμενους σε αγωνιστική γραμμή σύγκρουσης, όπως έδειξαν και οι ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήρε.

Ιδιαίτερα στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της μαζικής εναπόθεσης ελπίδων στο ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπέρασμα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, που επέφερε νέα γενική αποδυνάμωση των συνδικάτων στη χώρα μας - με παρόμοιες τάσεις να κυριαρχούν την ίδια περίοδο για άλλους λόγους και στην Ευρώπη- το ΠΑΜΕ συγκράτησε και σε αρκετούς κλάδους ενίσχυσε τις δυνάμεις του. Η μικρή αύξησή του θα ήταν μεγαλύτερη αν η καπιταλιστική κρίση δε συρρίκνωνε απότομα κάποιους κλάδους (με συνέπεια και τη μείωση των ψηφισάντων σε αυτούς) όπου το ΠΑΜΕ είχε σημαντικές δυνάμεις, όπως οι κλάδοι των Οικοδόμων, του Μετάλλου, της Κλωστοϋφαντουργίας, του Καπνού.

Από την άποψη των ποσοστών, τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ συσπειρώνουν το 1/3 των συνδικαλισμένων εργαζομένων (για μια σειρά λόγους που έχουν αναφερθεί και θα αναφερθούν και στη συνέχεια τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΜΕ σε Ομοσπονδίες κι Εργατικά Κέντρα δεν αποτυπώνουν το πραγματικό ποσοστό των συνδικαλισμένων εργαζόμενων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ). Εκτός από το ποσοτικό στοιχείο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο οργανωμένο, μαχητικό, πειθαρχημένο και ταξικά προσανατολισμένο τμήμα της εργατικής τάξης.

Όχι μόνο από τα στοιχεία των συσχετισμών, αλλά και από τους αγώνες (τόσο τους κλαδικούς όσο και τους γενικούς), επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων που, ανεξάρτητα από το βαθμό κατανόησης, συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τη γραμμή πάλης που εκφράζει το ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ως ένα βαθμό, αυτοί οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το επιχείρημα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα τους ευνοήσει, αρνούνται τους ιμπεριαλιστικούς μονόδρομους, δεν υποτάσσονται στην τρομοκρατία και τις κάθε είδους πιέσεις κι εκβιασμούς, δείχνουν αντοχή.

Το κομμάτι αυτό των εργαζομένων, τόσο συνολικά όσο και σε κάθε κλάδο, αποτελεί την απαραίτητη κρίσιμη μάζα για την αναγκαία κι επείγουσα ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://m.902.gr/eidisi/politiki/95991/me-aparadektes-diadikasies-fast-trak-i-psifisi-toy-asfalistikoy-savvatokyriako

Μιλαμε για καθικια απιστευτα...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθεί να συμβάλλει στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Διαβάστε:

http://www.pandiera.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%B7-%CE%B7-%CE%BE%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%83/

τύριον

Ανώνυμος είπε...

@Βασίλη
Σκέψου σοβαρά να κόψεις αυτόν τον γελοίο τον κοντρίτη, νομίζω ότι τελικά θα ανέβει επίπεδο και το blog σου.
Ειλικρινά, είχα προσπαθήσει αρκετές φορές να κάνω συζήτηση μαζί του, ορισμένες φορές έλεγε και ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά τελικά είναι τρελό πασοκοtroll και κάνω την αυτοκριτική μου που προσπάθησα να συζητήσω. Από τους τύπους που όλοι θέλαμε να δείρουμε το Μαηιούνη.
Αφού το παίζει και σταλίνας, θα καταλάβει το ψαλίδι.
Ας πάει να γράφει στους Συριζαιοαντάρσυους.
Εδώ έχουμε ασφαλιστικό να ασχοληθούμε.
ΒΧ

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν ποσοσστό της τάξης του 1,65 % από 0,47%. Διαβάστε και εδώ ένα κείμενο από το ΠΡΙΝ για το 36ο Συνέδριο της ξεφτιλισμένης κρατικής/εργοδοτικής ΓΣΕΕ:

http://www.pandiera.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CF%83%CE%B5%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF/

τύριον

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ αποτελούν τον κύριο όγκο των παραδοσιακών εργοδοτικών/κρατικών συνδικαλιστικών δυνάμεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι εναπομείναντες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων της ΛΑΕ, συμπληρώνουν το παζλ των ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΏΝ/ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΏΝ συνδικαλιστικών δυνάμεων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αυτή την θέση έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εργατικό/συνδικαλιστικό κίνημα. Διαβάστε ακόμα ένα πολύ καλό κείμενο:

http://www.pandiera.gr/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9/

τύριον

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων: Κυριακή 8 Μάη – Απεργία και Συγκεντρώσεις

Κυριακή 8 Μάη

10.00 π.μ. στην αρχή της Ερμού-Σύνταγμα. Απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και συλλογικοτήτων του εμπορίου που έχουν κηρύξει Απεργία, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

12.00 π.μ. Πρωτομαγιά 2016. Εργατική Συγκέντρωση στα Χαυτεία. Διαδήλωση ενάντια στην βάρβαρη αντεργατική επίθεση, για τα δικαιώματά μας

Πέμπτη 5 Μάη: Κάλεσμα για συνέλευση αγώνα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό. Πέμπτη 5 Μάη στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) στις 6.00 μ.μ.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατακρεουργεί την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, ακόμη χειρότερο από αυτό που παρουσίαζε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο φοροληστείας έχει κατατεθεί στη Βουλή. Επιπλέον, ένα 4ο και φαρμακερό μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ. με την μορφή προληπτικών μέτρων είναι συμφωνημένο. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο νέας λεηλασίας μισθών, συντάξεων, ξεπουλήματος δημόσιων οργανισμών και περιουσίας, απελευθέρωση απολύσεων και μια σειρά άλλα μέτρα που σταματημό δεν θα έχουν.
Με όλες μας τις δυνάμεις να οργανώσουμε άμεσα την μάχη απόκρουσης της νέας αντεργατικής – αντιλαϊκής καταιγίδας. ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ, με απεργίες, καταλήψεις, μαζικά συλλαλητήρια και κάθε μέσο και κάθε μέρα από εδώ και εμπρός.

ΜΠΛΟΚΟ στα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα στο ασφαλιστικό και την φορολεηλασία. Για να ανατραπεί συνολικά η επίθεση Κεφαλαίου – Κυβέρνησης, της ΕΕ, και Δ.Ν.Τ. ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ Σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κάθε αγωνιστή και αγωνιστική συλλογικότητα, εργαζομένων, ανέργων και της νεολαίας για μια πραγματικά ανυποχώρητη και συντονισμένη μάχη με όλα τα μέσα πριν την ψήφιση τους στην βουλή.

http://www.pandiera.gr/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-3/

τύριον

Αναυδος είπε...

Μια παραμετρος που εχει σημαντικη επιπτωση στο ποσοστο του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ είναι και η μεγαλη ανεργια στις κατασκευες που με τη σειρα της εχει οδηγησει σε μεγαλη μειωση αυτών που ψηφιζουν στην ομοσπονδια των οικοδομων . Ετσι το 2004 το ΠΑΜΕ ειχε 35 αντιπροσωπους/οικοδομους σε συνολο 473 στη ΓΣΕΕ ενώ το 2016 μόλις 12 σε σύνολο 370.
Αν η πτώση στους οικοδομους ακολουθουσε την γενικη πτωση της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ θα προσθετε στο ποσοστό του περίπου 4%.

λαθραναγνώστης είπε...

Πραγματική "ασύμμετρη απειλή" για τους εργαζόμενους!
Χαφιέδες!

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ σε ΜΟΝΑΔΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΚΑΙ 7 ΜΑΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 9:00 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΑΗ

Ακυρος

zoot horn rollo είπε...

"Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθεί να συμβάλλει στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος"

Kαλά,εντάξει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν παει πολυς καιρος που μεσα σε αυτο τον συντονισμο ηταν οι σημερινοι κυβερνητικοι.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Μετά τους συνταξιούχους στις αρχές Ιανουαρίου του 2015, το ΠΑΜΕ σήμερα ξαναπήγε άνευ προσκλήσεως, οργανωμένα ήρεμα και απλά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλά όπως ξαναείπαμε ποιο Πάμε; Ποια Amstel; Ποια Στικούδη;

Ο 4:14

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Να προσθεσω απλα την ουσιαστικα "ακυρωμενη" δυναμη χιλιαδων εργαζομενων στα κατεργα των Εταιρειων Seciurity και αυτες του καθαρισμου ,οπου οι εργαζομενοι ειναι στην κυριολεξια στην τυχη τους ,η εκμεταλλευση παει γονα ,ο συνδικαλισμος ουσιαστικα ακυρωμενος (κατι διευθυνταδες με αναθεση αναλαμβανουν ) ,δωρα κι επιδοματα δεν καταβαλλονται ,οι εργαζομενοι νοικιαζονται αναλογα με τις μπιζνες των εταιρειων (αλλαξοκωλιες) ,ενσημα τρωγονται στεγνα , καθιστερουνται μονιμα μισθοι ,το ρουφιανιλικι ειναι μεσο ...επιβιωσης , δεν υπαρχουν ωραρια και αργιες και γενικα γινεται του κουτρουλη ο γαμος ! Μιλαμε για τεραστιες εταιρειες (για τα ελληνικα δεδομενα) των 700 και 1000 ατομων που περνουν δουλειες κυριως στον Δημοσιο Τομεα .

Οσες προσπαθειες εχουν γινει να πιαστουν δεσμοι απο το ταξικο κινημα ,να μπει ποδι και να αρχισει η αλλαγη και σε αυτα τα γκετο εχουν αποτυχει ...

Ανώνυμος είπε...

Σχετική είδηση: Π.Α.ΜΕ Ιωαννίνων-Την απόλυτη πλειοψηφία κέρδισαν οι ταξικές δυνάμεις στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
http://www.dimotikoradiofono.gr/%CF%80-%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B9%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF/

Καλές απεργίες!

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Η «δημιουργική» αριθμητική του ΚΚΕ και της ΚΟΜΕΠ και η λαθροχειρία των συμπερασμάτων τους

http://www.pandiera.gr/%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%BA%CE%B1/

Φ.Ο.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

καλα πειτε μας τι ψηφισε ο Τριτος απο εσας στους γιατρους και μετα τα λεμε για λαθροχειριες

Ανώνυμος είπε...

Ειναι προφανεστατο οτι υπηρξε τυπογραφικο. Οι ψηφοι της δας δοθηκαν και στις παρεμβασεις κατα την διαρκεια μεταφορας απο το ενα πινακα στο αλλο. Το λεει μεχρι και στα σχολια. Η κομεπ ειχε δεκα ακομα πινακες με παρομοια στοιχεια για τα οποια η παντιερα μοκο.

Ο.Χ.Ε.Π.