Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Αποκάλυψη - τη δεύτερη μέρα κατά τας γραφάς

Δεν υπήρξε κάτι καινούριο που δεν το ξέραμε, αλλά από μια άποψη, η χτεσινή ημέρα ήταν άκρως αποκαλυπτική, τουλάχιστον για όσους μπορούν ή βασικά θέλουν να δουν κάποια πράγματα.

Η κυβέρνηση άφησε στην άκρη τις κλάψες, άλλα θέλω κι άλλα κάνω πώς να σου το πω, κι εξηγεί (το κατά κοινή ομολογία γενικό συμπέρασμα των ημερών) πόσο γαμάτη είναι, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δικών της μέτρων, την αναγκαία μεταρρύθμιση -sic- στο ασφαλιστικό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, και ότι διαθέτουμε το πιο υψηλό αφορολόγητο στην Ευρώπη.
Άρα δεν πειράζει που έπεσε κάτω από εννιά χιλιάρικα και πρακτικά θα πληρώνουν φόρο κι όσοι παίρνουν το βασικό μισθό. Ούτε συντρέχει κανείς λόγος παραίτησης για τον Τσακαλώτο (ποιος έχασε την τσίπα, για να τη βρει αυτός).

Ο οποίος Τσακαλώτος, αν κατάλαβα καλά, κάλεσε ΝΔ-ΠαΣοΚ να βοηθήσουν να διώξουν το ΔΝΤ (πιο πολλοί μνημονιακοί, για να μην έχουμε μνημόνιο, είναι καθαρή διαλεκτική αυτά) κι είπε ότι ο Σόιμπλε τον προστατεύει από Βρούτση και Λοβέρδο. Άντε να ξεμπλέξουν τα μνημονιακά μπούτια τους και να βρουν ποιοι είναι μαζί και ποιος (εχθρός λαός) απέναντι.

Οι Συριζαίοι κατακτούν εντυπωσιακά επίπεδα γελοιότητας, σε βαθμό που να τους τρολάρει πχ ο Πασοκόγαβρος Λοβέρδος (άντε γεια) ή ακόμα κι η Ανίτα Πάνια. Είμαστε λίγο πριν το τέλος, το γεια σας, το να χαιρετήσουμε, που λέει κι η παρουσιάστρια. Κι είναι τόσο παρατράγουδα, με τόσο θράσος, που όπως λέει ένας σφος, δεν είναι μακριά η μέρα που θα τους πάρει με τις πέτρες ο κόσμος και θα πέσει ξύλο. Το πρόβλημα είναι ότι τους περισσότερους δεν τους (ανα)γνωρίζει φυσιογνωμικά. Κι αν δεν ήταν ο Τσίπρας, μπορεί να μην τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας που δεν έχουν (θυρωρό δεν έχουν, για πολυκατοικία δεν ξέρω).

Αλλά όπως είπε στη Βουλή κι η Αλέκα, δίνοντας την ατάκα της ημέρας: κι όταν ήσασταν στο 4%, τα ίδια κάνατε, δε μεταλλαχτήκατε, απλώς τώρα αποκαλυφτήκατε.

Την ίδια στιγμή, μια βουλευτίνα του Λεβέντη πήρε φόρα και ανέβηκε στο προεδρείο αντί στο βήμα της Βουλής, ίσως για να προτείνει οικουμενικό προεδρείο, πατριαρχείο ή κάτι αντίστοιχα καίριο και ριζοσπαστικό. Ενώ το κοινοβουλευτικό ιδεώδες θριαμβεύει με 50 τροπολογίες της κυβέρνησης, που ούτε ο Χρυσοχοΐδης δε θα προλάβαινε να διαβάσει. Και η παράσταση συνεχίζεται με αντεγκλήσεις που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα (με τη συστημική μπόχα) κι απαντήσεις "επί προσωπικού", αντί να απαντήσουν στο λαό που διαδηλώνει -όπως είπε και πάλι η Αλέκα, πριν έρθει να μας συναντήσει (και να πάρει κι έναν Οδηγητή από μια σφισσα).

Ο οποίος λαός που διαδήλωνε ήταν πραγματικά πολύς, αισθητά περισσότερος από χτες, θυμίζοντας τις μεγάλες διαδηλώσεις του 12'. Γεμάτη, με πυκνό σχηματισμό, η μισή Ομόνοια, η Αθηνάς ως και τα γραφεία του ΗΣΑΠ πριν το Δημαρχείο, η Σταδίου ως τη Σανταρόζα. Καταλαβαίνεις πως μια συγκέντρωση είναι μεγάλη, όταν ξεπερνά τις προσδοκίες των διοργανωτών και τα μεγάφωνα δε φτάνουν για να καλύψουν όλο το μήκος της και να ακουστούν παντού οι ομιλίες.

Κι είναι κρίμα για όσους έχασαν την ομιλία του Μπούτα, που παραδίδει από την εξέδρα μαθήματα ντοπιολαλιάς και λαογραφίας, με τους θεουμπαίχτες, μια κυρία (της κυβέρνησης υποθέτω) που να φάει αυτή τα ντουβάρια που μας λέει, και τη φράση: γλιτώσαμε από την αρκούδα (αφορολόγητο) για να πέσουν στο λύκο (του ασφαλιστικού).

Στα περισσότερα χέρια κυκλοφορούσε ο απεργιακός Ρίζος, με όλες τις ειδήσεις της πρώτης μέρας της 48ωρης και μεταξύ άλλων το μέτωπο της καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, με το λοκ-άουτ που ήταν η απάντηση της εργοδοσίας, όπου συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι.

Η πορεία κινήθηκε από Σταδίου και πέρασε από τη Φιλελλήνων στην Αμαλίας, για να μπει η κεφαλή της στο ύψος της πλατείας. Εκεί όπου η χτεσινή ιστορία επαναλήφθηκε σα φαρσοκωμωδία, με το αριστεροχώρι να αποδεικνύεται σκορποχώρι και να μην μπορεί να μαζέψει ούτε τα κομμάτια του, καταφέρνοντας κάτι μοναδικό: να είναι ακόμα λιγότεροι από χτες. Μια (τραγική) εικόνα, (ούτε) χίλιοι άνθρωποι. Που μάλλον ακόμα να ξεπεράσουν τη μεταδημοψηφισματική τους κατάθλιψη και προτίμησαν να παν να ακούσουν τον Μπαντιού στη Νομική ή στο Burger Festival. Παρεμπιπτόντως, το B-Fest (Α.Κ) θα έχει, λέει, ζωντανή σύνδεση με τον τύπο που έκανε τις διαρροές των wiki-leaks, θεωρώντας τον, ξέρω 'γω, ένα είδος αντιεξουσιαστή. Το ασφαλιστικό όμως μια φορά, δεν είναι θέμα που τραβάει το χώρο, για να τον αποπροσανατολίσει από τις προτεραιότητές του (πχ προσφυγικό).
Άντε γαμήσου εργατιά, που τραγουδάει και μια ψυχή.

Με τούτα και με εκείνα, το σκορποχώρι άνοιξε φυσιολογικά προς τις άκρες για να περάσουμε, με εξαίρεση τη Λαφαζανική ενότητα, που έμεινε στο οδόστρωμα με το πανό της γυρισμένο προς την άλλη πλευρά (Πανεπιστημίου), ίσως για να τραβήξουν φωτογραφίες με φόντο το δικό μας κόσμο και να χαίρονται για τη μαζικότητά τους. Έτσι λοιπόν συνυπήρξαμε ειρηνικά για κάνα μισάωρο και βάλε, με τις περιφρουρήσεις να στήνουν τη δική τους άμιλλα (ή rap-battle, όπως είπε η Ρένα Δουρου-τι) με συνθήματα, ποιος θα καλύψει ποιον.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι σημαιοφόροι της Ανταρσυα ήταν το άνω όριο του πλήθους προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, κοιτώντας προς το μέρος μας κι έχοντας πλάτη προς τη Βουλή. Άρα; Άρα; Φως φανάρι πως την περιφρουρούσαν, για να μη γίνει έφοδος από τον οργισμένο λαό. Κι αν το ψάξει κανείς, θα βρει και σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα, που το αποδεικνύουν.

Σήμερα έχουμε διπλό κάλεσμα, με σπαστό ωράριο. Σε λίγη ώρα η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που μεταφέρθηκε και το απόγευμα η συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση του νόμου-λαιμητόμου. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, θα φοβόμουν μια επανάληψη της οργανωμένης προβοκάτσιας στις 12 Φλεβάρη του 12', όταν δε μας άφησαν καν να προσεγγίσουμε την πλατεία και μετέφεραν τα επεισόδια ως την Ομόνοια, για να σιγουρέψουν ότι θα διαλυθούμε. Με βάση τα χτεσινά όμως, το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει τελικά κανείς άλλος, πλην Λακεδαιμονίων...

11 σχόλια:

του Ιωσήφ ο εγγονός είπε...

Σιγά σιγά πυκνώνουν οι γραμμές μας. Εχθες, επιεικώς ελεεινά τα γκρουπούσκουλα, για κλάματα

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Εχει ενδιαφέρον η φάση. Είδα πολλά λαμπερά πρόσωπα φίλων-οπαδών αλλά και συντρόφων, που κρέμαγαν μούτρα μέχρι προχτές. Ολοι οι καλοπροαίρετοι καταλαβαίνουν τώρα, πως αυτή η "ζόρικη" γραμμή ήταν σωστή. Επιστρέφουσας της αυτοπεποίθησης και σε ευρύτερους κύκλους, τα πράγματα θάναι πιο εύκολα.
Από την άλλη, τα γκρουπούσκουλα (και τα μείζονα...) αρχίζουν να συνειδητοποιούν εκείνο, που τους λέγαμε από τα ένδοξα χρόνια των ..."απανωτών νικών" του Μαηούνη: Στην πραγματικότητα, όχι άνοδος την επαναστατικής διάθεσης των μαζών, που τους ακολουθούσαν, δεν υπήρχε, αλλά μάλλον αυτοί χάϊδευαν αυτάκια αμετανόητων-καλομαθημένων πασόκων και παίζαν το δικό τους παιχνίδι. Ετσι έγινε και με τον "Μαύρο Δεκέμβρη '08", έτσι και με τις "πλατείες". Ειδικά πέρσι, με το δημιοψήφισμα, όσοι είχαν λίγο κουκούτσι μυαλό άρχισαν να την ψυλλιάζουνται τη δουλειά.
Δούλεψαν για τον Σύριζα, ο οποίος, όπως καλά παρατήρησε κάποιος φίλος εδώ, δεν είναι παρά ένα ακόμη κόμμα της μονοπωλιακής ολιγαρχίας. Αλλά έπρεπε να αποσυρθούν στα σπίτια τους οι μάζες των συριζοπασόκων που τους παραπλανούσαν ακολουθώντας τους, να μείνουνε ...στρατηγοί χωρίς στρατό(!), για να καταλάβουν, όσοι είναι σε θέση να καταλάβουν, τι παιχνίδι, άθελά τους ίσως, παίξανε..
Και οι τΣυριζάνοι;
Εδώ είναι το μέγα δράμα. Οι "σκληροί" (=αντικομμουνιστές) ικανοποιούνται, που "δεν αποδοκιμάζονται(!)" οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, όταν βρίσκονται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Πολλοί όμως αρχίζουν και ρωτάνε, "πως πάνε οι κινητοποιήσεις", οι ίδιοι, που πέρσι μας κατηγορούσαν "γιατί δε στηρίζετε".
Ο πάγος αρχίζει να ραγίζει αλλά μέχρι να λειώσει θα χρειαστεί δουλειά.

Αναυδος είπε...

Είναι εντυπωσιακο ότι τα γιουσουφακια του συριζα και οι απατημενες συζυγοι (τα ανεπισημα σαιτ της λαε, ανταρσυα κλπ εος, βαθυ κοκκινο κλπ) χθες και σημερα δεν ασχοληθηκαν καθολου η ελαχιστα με τις 4 διαδηλωσεις στην αθηνα και στην υπολοιπη χωρα. Ασχοληθηκαν φυσικα με τον μπαντιου, τις διαδηλωσεις της γαλλιας, τα ποστ στο φεισμπουκ κλπ. Ακομη και από τη βουλη τωρα που απουσιαζει η ζωη και ο λαφα δεν μπηκαν στον κοπο να ποσταρουν τα βιντεο του ΚΚΕ με εξαιρεση 1 (που στο κατω κατω είναι η μονη αντιμνημονιακη δυναμη εκει). Βρηκαν ωστοσο χωρο να εκθειασουν τον σκουρλετη και να του επιδαψιλεψουν δαφνες αντιφασιστικου αγωνα

Από ότι φαινεται το 3ο μνημονιο συριζα τους φαινεται πιο ελαφρυ από αυτό των σαμαροβενιζελων

Eriugena είπε...

Τα πράγματα είναι ίσως πιο απλά (για να μιλήσω λίγο περιπαιχτικά): στην πραγματικότητα αυτές οι μεγάλες μορφές της υπερεπαναστατικής υπερεξέγερσης έχουν μεγάλο πρόβλημα με την επανεμφάνιση κκε για τα καλά και έχουν ξυνίσει γιατί οι μικροαστοί μισοπρολετάριοι που είχαν σαν ευγενές πελατολόγιο (γιατί για εργάτες λίγο δύσκολο τελικά...) δεν τους θέλουν τώρα, τους έχουν με το συμπαθειο χεσμένους.
Κρίνοντας εκ του εαυτού μου έχω να πω το εξής, αντιπροσωπεύοντας αυθαιρέτως ίσως τις τάσεις στο μισοπρολεταριακό μικροαστικό πλήθος: ή οι "συνάδελφοι" και εν γένει μικροαστοί ή μεσοβέζικα στρώματα παρεμένουν στον συριζα ή όσοι φέυγουν δεν έχουν προς το παρόν τουλάχιστον καμμία πρόθεση να πάνε σε λαε, ανταρσυα, "εθνικοπατριωτικό" κακοσυναπάντημα. Κάποιοι όχι οι περισσότεροι τοποθετούνται νομίζω σταθερά στο κκε.
Για τον εαυτό μου μπορώ να εγγυηθώ, μετά από χρόνια παράξενων και αμφίθυμων σχέσεων πως θα παραμείνω δίπλα στο κκε, ό,τι και να γίνει. Για τους άλλους, που έχουνε πλησιάσει δεν εγγυώμαι, ξέρω καλά τι σχιζοφρένεια είναι, με αγάπη το λέω εξάλλου εκεί κινούμαι κοινωνικά. Μακάρι να τους πάρετε, χωρίς εκπτώσεις, είμαι όμως σίγουρος πως αφού το κκε δεν εκανε εκπτώσεις μέχρι τώρα δεν θα κάνει ούτε στο μέλλον. Αλλά, ό,τι δεν θα πάει στο κκε το ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ οι "χώροι" ότι δεν πάει σε αυτούς, γιάυτό έτρεξαν στον ξεμωραμένο (αν και καλό φιλόσοφο, οκ δική μου κριση) εκ Παρισίων για να πάρουν κάποια μεταφυσική ελπίδα. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και κατάρρευση του Τσαβισμού (που δεν ήταν το ξεφτιλίκι του συριζα, αλλά όχι και το ιδανικότερο) της βραζιλιάνικης "αριστεράς" και εν γένει του μοντελακίου "σοσιαλισμός του 21αιώνα" οπότε το παραζάλισμα θα μεγαλώσει.
(Τα λέω λίγο ανακατεμέναμ βιαστικά).
Οι μοναδικές ελπίδες του "χώρου" στρέφονται στην Γαλλία και την μεταφορά κάποιας κίνησης από εκεί εδώ. Πράγμα τραγικό, ετεροκαθορισμός στο έπακρο και βέβαια ο γνήσιος οπορτουνιστικός γραφειοκρατισμός, όχι παίζουμε!
Λές να έχουμε την έκπληξη; θα μου αρκούσε μια ηγεμονία του κκε και του παμε στάνταρ και πολιτική εξαφάνιση του "χώρου". Κακίες! έτσι είναι όταν έχεις φάει χρόνια άσκοπα. Πάντως, μιας και δεν εγινα κκε, όντως απίθανο το μισος και η κακία τους, παιδικό, κακομοιριά κανονική..

Ανώνυμος είπε...

σφυροδρεπανε μια παρεμβασουλα αν επιτρεπεται γιατι τοσες μερες διαβαζα απο κινητο και τωρα βρεθηκα σε κανονικο πληκτρολογιο.

Προς τυριον

καλα ρε δε ντρεπεσαι?μπαινεις να κραξεις και να τρολαρεις ενω ξερεις οτι πολυς κοσμος που διαβαζει ειναι μεγαλοι ανθρωποι και γνησιοι εκπροσωποι της εργατιας?ναι ναι,απο το πληκτολογιο και με κανα μπαφο φυτρωνουν κακαλα εκει που δεν υπαρχουν.πηγαινε απο κοντα να τρολαρεις κανα μπαρμπα εργατη να μαθεις πως ειναι το δουλεμα και το καλαμπουρι.και δεν καταλαβα την καραμελα "κουκουεδες" και τα ρεστα.νομιζεις ειναι μειωτικο ρε κουτορνιθι?ειναι τιμη να υποστηριζεις το κομμα που εχει συμβολο εργο του χαρακτη τασσου ρε μικροβιο.που εχει βγαλει απο τα σπλαχνα του ΕΑΜ,ΕΛΑΣ,ΟΠΛΑ,ΔΣΕ και χιλιαδες επωνυμους και ανωνυμους αγωνιστες.

εσυ απτην αλλη τι?ΑΝΤΑΡΣΥΑ?τι ειναι αυτα τα χιπστεριλικια ρε?για πες ποια ειναι η μεγαλυτερη ανταρσια που κανατε?που φυγατε απο ουρα του συριζα και γινατε ουρα του λαφαζανη?

υγ.προσωπικα στα παπαρια μου τι γραφει η παντιερα δε τη διαβαζω και ουτε θα τη διαβασω ποτε

σαρτζεντ εκο

Ανώνυμος είπε...

1.Το "αντιφα" του σκουρλέτη ήταν η συνέχεια του πανηγυριού των λογομαχιών για το ποιος είναι λιγότερο ψεύτης και των συνεχών αντεγκλήσεων "επί προσωπικού". Στο λαό, όπως σημείωσε η Αλέκα, δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν.
2.Όποιος δεν άκουσε τον ανεξάρτητο πρώην ποταμίσιο Θεοχάρη έχασε: "Ο λαός", είπε "θέλει ιδιωτική την ασφάλιση."
3.Τα γιουσουφάκια της ΟΦΑ(όπου φυσάει ο άνεμος)-πασοκάρα-σύριζα-προσεχώς χρυσαυγίτες περιμένουν θεσούλες επιδοτήσεις, κονδύλια ,τροπολογίες.Αναμενόμενη η στάση τους.
4.Όποιο φωτιοκαμμένο-αριστεροχαρούμενο-ανταρσυο περιμένει να πάρει θέση ως νέο σύριζα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα να ξεπεράσει.Αλλά δεν θα τους ανοίξω τα μάτια.Ας είναι προσεκτικοί-σούζα- όταν μιλάει η Αλέκα.
Γενικώς,
συμφωνώ με την εκτίμηση Απολιθώματος, θα βρέξει κλωτσιές.Ο τυπάκος έχει να πιάσει και τα εργασιακά -ΣΣ και ομαδικές απολύσεις κτλ-πάει να πει, ΤΡΑΠΕΖΕΣ και κλάδους που ακόμα "απασχολούν" πολλούς εργαζόμενους,να μην ξεχνάμε και τα σχολεία που τα μαμησε σε μια νύχτα και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε οικογένειες.

Αποτέτοιος

Ανώνυμος είπε...

@Eriugena

1. Μην ξεχνας οτι οι αστοι ανεβασαν Λεβεντη στο τσακ μπαμ. Αμα δουνε φως στον Καζακη θα πανε στον Καζακη και καθε αληταριο λαϊκιστη που παραγει τουλαχιστον αντικουκουεδισμο.
2. Δεν ειναι μονο το δικο σου ηλικιακο γκρουπ που ψηφιζει, εργαζεται, κινειται στην αγορα, συζηταει κλπ. Εκατομμυρια κοσμου ειναι ετοιμο να αφομοιωσει το "καινουριο" που θα του ξαναπλασαρουν. Κοσμος αναθρεμμενος απο το παλιο καλο ΠΑΣΟΚ. Και η αθανατη πασοκαρα μας φιλε περιελαμβανε απο εθνικη αντισταση και εαμ, μεχρι αυτοδιαχειριση και χριστιανοσοσιαλισμο.
3. Το κρατος (καπιταλιστες, κομματα, πολιτικα γραφεια, μμε, στρατος, αστυνομια) και η εκκλησια ειναι χωμενα ΠΑΝΤΟΥ. Αμετρητες οικογενειες πουλανε ακομα το τομαρι τους στους καπιταλες, το πολιτικο προσωπικο και την εκκλησια. Για αναξια πραγματα ή για παλιες χαρες. Οι ιδιοι κουτοπονηρα παρασυρουνε παντα και πιο αθωους ψηφοφορους.
4. Απο τον συνδυασμο ολων των παραπανω λοιπον, βγαινουνε και κομματα οπως το ποταμι, ο Λεβεντης, οι Ανελ κλπ. Καθε τοσο βρισκουν μια δικλειδα εκτονωσης. Και ετσι αντι για αναληψη ευθυνων απο τον ιδιο τον λαο, ανακυκλωνεται η ταση απολιτικοποιησης, η αναθεση κλπ.

Δεν μπορουμε να κρινουμε λοιπον απο τους σχετικα πολιτικα ενεργους. Πρεπει να δεις την ευρυτερη εικονα απαξιωσης της δημοκρατιας και να καταλαβεις οτι ο λαος απολιτικοποιειται, απεχει, φασιστοποιειται.

Το πρωτο που πρεπει να δουμε για να ελπιζουμε ειναι η αναβιωση συνελευσεων, συνδικατων κλπ, αυτο που λεει κωδικοποιημενα το ΚΚΕ "ανασυνταξη του εργατικου κινηματος". Αυτο αν παει χερι χερι με την ανοδο του ΚΚΕ, τοτε θα μπορεις να πεις οτι υπαρχει ρευμα προς το ΚΚΕ. Προς το παρον ο λαος αναγνωριζει οτι "μας τα ελεγε το ΚΚΕ", αλλα αρνειται να κανει αυτο που του λεει το ΚΚΕ, να παρει τις τυχες στα χερια του. Αναλωνονται λοιπον σε συνθηματακια και φρασεολογιες του τυπου "5%", "σταλινικοι", "περισσος" κλπ για να εχουν ενα αλλοθι απραξιας και περιμενουν τον επομενο σωτηρα.

Υ.Γ.: Επιβεβαιωνω οτι πολιτικα ενεργος κοσμος, πχ παλιοι κουκουεδες ή ανταρσυωτες, βλεπουν το ΚΚΕ με αλλο ματι.

σαπορ τουτουρκι

Eriugena είπε...

@σαπορ τουτουρκι
Να σου πω γιατί έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία:
Όλα αυτά που λές είναι σωστά, μετρημένα, και χαίρομαι που γενικά στο κκε υπάρχει αυτό το πνεύμα (παλαιά αρετή). Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα αυτά που λές είναι πιθανόν να γίνουν και μάλλον κάτι θα καλύψει το "κενό" της κιβδηλότητας. Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο για να συντομεύσω, αλλά έχει και κάποιο νόημα, ας πούμε ταξικό. Πρόχειρα μιλάμε, ας το πιάσω απο αλλού: αυτό που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό κυρίως από τους ίδιους τους ηγέτες και παράγοντες της "αριστεράς" είναι πως καταναλώνουν ένα ιστορικό απόθεμα το οποίο οικειοποιήθηκαν βέβαια, το κάνανε αγνώριστο, πρώτος διδάξας το πασοκ, το οποίο πρόσεξε δεν είναι ας πούμε η ιδεολογία-ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, των εργατικών λαϊκών αγώνων κ.λπ αλλά ακόμα και η δική τους ιστορική ρεφορμιστική-οπορτουνιστική παράδοση, κολοβή εκ "φύσεως" ναι, αλλά υπαρκτή. Υπάρχει μια ιστορική ολοκλήρωση, και επειδή κάποτε θα συνέβαινε αυτό δεν σημαίνει πως θα συνέβαινε στην "εποχή" μας. Συμβαίνει λόγω της κρίσης κ.λπ και του ειδικού ρόλου που ανέλαβαν κ.λπ κ.λπ, δεν θέλω να το σχολαστικοποιήσω το θέμα. Αυτή λοιπόν η παράδοση, με όλη της την ταξική αθλιότητα αλλά και κάποιες ιστορικες ρίζες (στον αντιδικτατορικό αγώνα κλπ), πραγματικά διασύρεται, νομοτελειακά; ναι, νομοτελειακά, αλλά υπάρχει ένα είδος τερματισμού. Τερματίζει αυτό το συγκεκριμένο πράγμα, όχι εντελώς υπαρχει κοινωνική υλική βάση και ιδεολογικές "αντανακλάσεις" αυτής της κοινωνικής υλικής βάσης που παραμένουν, αλλά κάτι τερματίζει. Μην εκληψθεί όλο αυτό που λέω ως κάτι το επεξεργασμένο, ούτε κάνω εδώ τον έξυπνο, αν και μου αρέσει η παρέα σας. Θέλω να πω λοιπόν πως ένα κομμάτι από ένα κόσμο, ίσως ευρύτερο, όχι απαραίτητα πολιτικά ενεργό δεν έχει άλλο δρόμο από το κκε. Γενικεύω, έχω μια ανυπομονησία; σκέφτομαι βιαστικά; μπορεί...αλλά νομίζω πως παρουσιάζεται μια ιστορική ευκαιρία, όχι να φανταζόμαστε υπερβολικά πράγματα, αλλά υπαρχει νομίζω. Βασικο να σπάσει, χωρίς εκπτώσεις από το κκε (δεν υπάρχει περίπτωση βέβαια για εκπτώσεις) με ευέλικτο τρόπο το κεντρικό αντι-κκε αντικομμουνιστικό ιδεολόγημα και θα απελευθερωθεί κι άλλος κόσμος.
Πως το λέει ο σφυροδρέπανος; "το κκε είναι γαμάτο" εννοεί κοιτάξτε ρε παιδιά, χωρίς να σας κάνει το χατήρι σας χωράει, χωράτε. Ίσως η η ιδέα του ΠΑΜΕ ήταν τελικά πολύ σοφή, δεν λέω να αλλάξει δεν κάνω προτάσεις, τι μπορώ να πω εγώ;, δεν την ψώνισα, αλλά νομίζω μια πύκνωση των γραμμών του ΠΑΜΕ είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Συντροφικά..

skatopsyxos είπε...

Καμιά φωτογραφιούλα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπρος από την Βουλή έχουμε;Θέλω να τρολλάρω κόσμο.Πολύ κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

@Eriugena

Καταλαβαινω πολυ καλα τι λες.
Σε ενα πραγματακι διαφωνω. Η γενικευμενη κριση με τους περιφερειακους πολεμους ειναι που ξοφλανε τον οπορτουνισμο και τη σοσιαλδημοκρατια, ακριβως γιατι ξοφλαει η υλικη βαση του οπορτουνισμου, η εργατικη αριστοκρατια.

Οσον αφορα το ποσο δυσκολο ειναι να ξαναχτιστει αντικαπιταλιστικο κινημα, πρεπει επισης να λαβεις υποψιν και αλλες σχετικα νεες συνθηκεες που αναχαιτιζουν την πορεια ανοδου:

1. Η ιδια η ανοδος του φασισμου
2. Η μεταπολεμικη αναπτυξη και η χλιδα που ζησαμε στα Ευρωπας και γενικα στην δυση. Μεγαλη επιδραση στην αποχαυνωση και οπως σωστα αναλυει το κομμα, τα δικαιωματα που δοθηκαν και η διευρυνση των μικρομεσαιων στρωματων ειχαν να κανουν και με την συγκριση των 2 ψυχροπολεμικων στρατοπεδων.
3. Η ηττα του σοσιαλιστικου στρατοπεδου με την ανατροπη στην ΕΣΣΔ και τις αλλαγες σε Κουβα και Κινα.
4. Οι νεες γενιες ουτε φανταζονται νεες λυσεις, δε μιλανε για κατι εκτος καπιταλισμου, ουτε εχουν ιδεολογικες βασεις για να αντιμετωπισουν εναν αιωνα αντικομμουνισμου. Σκεψου οτι η τσαρικη προπαγανδα με "τα πρωτοκολλα των σοφων της Σιον" περναει ακομα. Συν ο,τι αλλο εχει προστεθει απο τοτε, απο τους ναζι, τους αμερικανους, προπαγανδα που εχει διογκωθει μετα το 90 και το Μααστριχτ.
5. Ο πολλαπλος ρολος των ΜΚΟ. Δημιουργουν ψευτοκινηματα και ψευτοφορουμ για τα "δημοκρατικα δικαιωματα", χρηματοδοτουν επιστημονες με χοντρα πακετα (πχ κοινωνιολογους) δημιουργωντας νεα στρατια εργατικης αριστοκρατιας, συγκρατουν το βιοτικο επιπεδο ωστε να μην πληττονται οι βιολογικες αναγκες και δεν εξοργιζεται ο λαος, παραγουν προπαγανδα, αντικαθιστουν μορφες αλληλεγγυης που υπο αλλες συνθηκες παιζουν ρολο στην αλλαγη συνειδησης.
6. Η στρατια ανεργων ειναι δυσκολα προσεγγισιμη.
7. Το ιδιο και μια στρατια εργατων γης και αλλων "παρανομων" εργατων. Μην κοιτας την Μανωλαδα. Η Ελλαδα ειναι μια αχανης Μανωλαδα. Βουλγαροι, Ρουμανοι, Πακιστανοι κλπ εργατες που δεν καταγραφονται πουθενα, ειδικα στα χωραφια.
8. Τα ΜΚΔ και το μπουκωμα απο "πληροφορηση", ουσιαστικα δλδ η ψευδαισθηση πολιτικοποιησης και κοινωνικοποιησης σε συνδυασμο με τονους αστικης προπαγανδας.

ΣΥΝΕΧΙΖΩ

σαπορ τουτουρκι

Ανώνυμος είπε...

@Eriugena

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Για να μην τα πολυλογω, περιεκτικα το ειχε δωσει σε ενα απο τα πιο μεστα της κειμενα η ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοινωση με τα συμπερασματα απο τις ευρωεκλογες του 2014:

(...)
ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει την αναγκαιότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης, μέσα στην εργατική τάξη, τη νεολαία και το κίνημα, της γραμμής αντεπίθεσης και ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτό τον δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική προσμονή.
Αν και είναι θετική η τάση συσπείρωσης κυρίως νέων ψήφων υπέρ του ΚΚΕ, τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν μια σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.
Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της ΧΑ. Συνολικά υπάρχει πισωγύρισμα στη λαϊκή συνείδηση, μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση.
(...)

Συντροφικα λοιπον, σου παραθετω και τρια κειμενα διαμαντια απο την ΚΟΜΕΠ. Μπελλου, Παπαδοπουλος και ΚΕ. Μπορει καποια κομματια να σου φαινονται μαρξιστικη αλφαβητα και τσιτατολογια. Για μενα καθε προτασουλα μετραει.
Τυπωσε τα, διαβασε τα και ξαναδιαβασε τα. Ανοιγουν ματια.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΕ ΜΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

http://www.komep.gr/2006-teyxos-6/gia-thn-anaptyksh-epanastatikhs-syneidhshs-se-mh-epanastatikes-synthhkes


Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ: «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ», ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

http://www.komep.gr/2008-teyxos-1/h-koinonikh-riza-toy-oportoynismoy-ergatikh-aristokratia-diaspash-ths-ergatikhs-enothtas


Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ

http://www.komep.gr/2009-teyxos-3/h-sygxronh-ergatikh-taksh-kai-to-kinhma-ths


Καλη αναγνωση.
σαπορ τουτουρκι