Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Νο problem

Σήμερα η κε του μπλοκ θα κάνει μια κάπως ανάλαφρη ανάρτηση, για ένα σχετικά πρόσφατο απόκτημά της: το άλμπουμ του σκιτσογράφου κώστα μητρόπουλου Νο Problem από τις εκδόσεις Gutenberg
Και λέω σχετικά πρόσφατο, αναφερόμενος όχι στον χρόνο κτήσης του, αλλά στον πραγματικό χρόνο που δημιουργήθηκε. Την τριετία 1988-90, στο τέλος της ιστορίας, σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής σύγχυσης...

κι υποτιθέμενης ανανέωσης

όπου όπως έλεγε κι ένα άλλο σκίτσο, όλα τα κουκουέ (εννοώντας πιθανότατα και τα ευρωπαϊκά κκ) περνάνε στη σοσιαλδημοκρατία
-Λες να έχουν δίκιο;
-Θα το ξέρουμε σε 72 χρόνια
Τελικά το μάθαμε πολύ νωρίτερα.

Μια περίοδο, όπου οι κλασικές πολιτικές έννοιες (δεξιά-αριστερά) έχαναν το νόημα τους

και το κύμα της αναθεώρησης (της ιδεολογίας και της ιστορίας) αγκάλιαζε πλέον επικίνδυνα και το κόμμα

ακόμη και κορυφαία ιστορικά του στελέχη

όπως τον φαράκο
Ευτυχώς όμως κάποιοι κράτησαν τα μπόσικα στην περίοδο της εικονομαχίας
Κι αυτό παρά τα όποια λάθη τους

Η νεολαία -κι ένα μέρος του κόμματος- αντέδρασε στον τζανετάκη και το κοινό πόρισμα

Για κάποιους η αντίδραση αυτή ταυτιζόταν με την εμμονή στην υπεράσπιση του παρελθόντος

και το "νεοσταλινισμό" που αρνιόταν την περεστρόικα

που να το πεις για τον κάππο, πάει κι έρχεται। Αλλά για την κνε-ναρ; Από πού κι ως πού; Όταν μάλιστα η μετεξέλιξή της στα πανεπιστήμια ήταν μάλλον κάπως έτσι

Ενώ το κάδρο με τα δραματικά γεγονότα της εποχής, συμπλήρωνε το κλείσιμο της Πρώτης

που τροφοδότησε με τα φυντάνια της το σημερινά αστικά μίντια

Και τη λειψυδρία που έπληττε την πρωτεύουσα κατά τους θερινούς μήνες

Κι έτσι το μέλλον διαγραφόταν σκοτεινό κι άδηλο
Αν και κάποιοι είχαν από τότε τη διορατικότητα να το προβλέψουν

(ευτυχώς που δεν έπεσε μέσα στο δεύτερο)

Η κε του μπλοκ έχει πλήρη επίγνωση για την πολιτική οπτική μερικών σκίτσων, που προσεγγίζουν τη λογική του συγκροτήματος λαμπράκη στο οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα ο μητρόπουλος
Παρόλα αυτά παραμένουν σκίτσα αξεπέραστης προλετκαλτ αισθητικής -από πολιτική άποψη- όπως άλλωστε κάθε τι σχεδόν, που έβγαινε εκείνη την εποχή

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εξωφρενικά καλό!!!!!

Rizobreaker είπε...

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα Ανώνυμο!

Ανώνυμος είπε...

Το αστείο ποιό είναι;
Ότι ασκείτε αντικομμουνισμό και αν τολμίσει κανείς να σας κράξει, θα πείτε ότι δεν έχει χιούμορ!
Μας έχετε ταράξει στο χιούμορ, τίποτα για την "πλάκα" που γίνεται "στις χαλυβουργίες" δεν θα μας πείτε;

Ανώνυμος είπε...

Αν θες να κραξεις οτιδηποτε τελευταιε Ανωμυμε, να το κραζεις γι αυτο που ειναι κι οχι γι αυτο που ειχε πλαστει μεσα στο μυαλουδακι σου. Αν εσυ ηθελες να μαθαινεις νεα για τους χαλυβουργους απο τα blogs και απογοητευτηκες, κανεις δεν σου φταιει που το χεις πιασει λαθος. Υπαρχει και ο ριζοσπαστης. Κι αν δεν εχεις λεφτα, υπαρχει και online. Εκτος αν θες να σου λενε τα νεα οι bloggers για να λες μετα οτι παραπληροφορουν.

ΥΓ: Οντως, μερικα σκιτσακια του Μητροπουλου ψιλοβρωμανε λαμπρακιλα, αλλα ειναι ενδεικτικα του αντικτυπου που ειχε στην κοινωνια το σηριαλ του ΚΚΕ τοτε. Και ειναι και εξυπνα, οπως και να το κανουμε.

Κασπερ

Rizobreaker είπε...

Πες τα ρε Κάσπερ!!!!

δικηγόρος του τρότσκυ είπε...

Απ' την άλλη βέβαια, αγαπητέ Κάσπερ, δε νομίζω ότι χρειάζονται συνήγορο υπεράσπισης.
Ούτε ο σφος Απολίθωμα
ούτε το blog Σφυροδρέπανο
ούτε τα red (όποιων αποχρώσεων) blogs
ούτε η blogόσφαιρα και το internet συνολικά.

Κάθε φορά που κάποιος, έσωθεν ή περί του κόμματος, γράφει ένα επικριτικό σχόλιο, αναρωτηθείτε μήπως τις αντιδράσεις αυτές τις προκαλεί ο "πατριωτισμός" με τον οποίο υπερασπίζεστε... χμμ... τι ακριβώς υπερασπίζεστε;

Εγώ θα απαντούσα: το χώρο που μου προσφέρει άφθονη ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, μιλώντας στη γλώσσα μου, διεγείροντας το συλλογικό αυτοσαρκασμό μου.

Μη γίνεστε απολιθωματικότεροι του Απολιθώματος!

Ανώνυμος είπε...

Κάλα ασφαλιτοκάσπερ έσκισες.
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ της πληρωμένης απάντησης...
Όσο για τον άλλον τον Rizobreaker δεν τον παρακολουθούσα αλλά τώρα τον τσίμπησα κατευθείαν με αυτό που έκανε. Μια επίσκεψη στο μπλόγκ του αρκούσε...

Ανώνυμος είπε...

Δικηγορε του Τροτσκυ, δεν ξερω κατα ποσο "ακουστηκα" συνηγορος υπερασπισης του απολιθωματος, αλλα νομιζω μονο απο το υφος μου θα μπορουσε να το πει κανεις αυτο και οχι απο την ουσια των οσων ειπα. Καποιος που δινει τοσο μεγαλη σημασια σε αυτα που λεγονται στα blogs, καποιος που περιμενει να ενημερωθει απο κει για το τι συμβαινει στην κοινωνια, καποιος που περιμενει στη γωνια να δει καποια θεματικη παρεκκλιση απο την εκρηκτικη πραγματικοτητα για να πει μετα με βλακωδη σιγουρια οτι το ταδε μπλογκ παιζει τον δεινα ρολο, σιγουρα εχει παρανοησει παρα πολλα πραγματα.

Δε νιωθω την αναγκη να υπερασπιστω ουτε τα μπλογκ, ουτε το blogging. Δεν το βρισκω και πολυ χρησιμο, αν και σιγουρα εχει πλακα και επισης οι κουβεντες που γινονται εχουν συνηθως μηδενικο αντικτυπο στην κοινωνια, χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν μπορει να αλλαξει αν αλλαξουν καποιες συνθηκες. Ακομα κι αυτο το ωραιο που ειπες στο τελος, "το χώρο που μου προσφέρει άφθονη ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, μιλώντας στη γλώσσα μου, διεγείροντας το συλλογικό αυτοσαρκασμό μου.", μπορω να το παρω κι απ' αλλου.

Και μη νομιζεις οτι καθε φορα που καποιος κανει ενα σχολιο, το οποιο φαινομενικα ειναι ορμωμενο απο τη σκοπια του Κομματος, ειναι ειτε μεσα ειτε στα περιξ του κομματος. Στο ιντερνετ τουλαχιστον εισαι οτι δηλωσεις. Το οποιο προσφερει σχετικη ελευθερια, αλλα γινεται μειονεκτημα οταν ξεκινουν τα τρολλαρισματα και οι μικρες προβοκατσιες.

Ασφαλιτοανωνυμε των 5:52 σ' ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Γυρνα στη σιγουρια του δωματιου σου τωρα και παρακολουθα απο κει τον κοσμο.

Κασπερ

partydog είπε...

Πω πω! Ο Κάσπερ ασφαλίτης; Ντροπή, ντροπή, ντροπή τέτοιο παιδί!
http://www.youtube.com/watch?v=sx5q1Kvr20g&list=PL2C5DD517489F6B8C&index=7&feature=plpp_video

Ανώνυμος είπε...

Επειδή μέχρι τώρα δεν βλέπω το μηνυμα που έστειλα πριν λίγο, ξαναλέω:
Για κακό δικό σου είμαστε στις πύλες των εργοστασίων και όχι στα σπίτια μας. Θα πρέπει να αναλογιστείς ότι η περισσότερη δουλειά που σου επιβάλλει η υπηρεσία λόγω όξυνσης της πάλης έρχεται σε αντίθεση με τον εξευτελισμό του μισθού σου.
ταξικά φιλάκια...

Ανώνυμος είπε...

Ξερεις Ανωνυμε, εδω και δυο τρια κειμενα, εμφανιζεται στα σχολια κι ενας μεγαλος ηρωας της ταξικης παλης. Στο προηγουμενο ηταν ενας που εμπαινε ψηφοδελτιο ΠΚΣ στα φοιτητικα του χρονια και τωρα εσυ που πας στα εργοστασια. Δεν μπορω να ζηταω απ' ολους αυτογραφα, ενας ενας παρακαλω. Και μ΄αυτα που ειπες απαντησες σε ολες τις ερωτησεις που κανεις δεν εκανε για σενα. Το ξαναλεω, στο ιντερνετ εισαι οτι δηλωσεις Ανωνυμε. Αλλα ευτυχως που χαζουληδες σαν κι εσενα δεν μπορουν με τιποτε να περασουν για κουκουεδες, οσο και να προσπαθουν. Κισσηζ ραιτ μπακ ατ γιου.

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Κάλα αυτό το "χαζούληδες" είναι ότι πρέπει για να καταλάβει κανείς εσάς τους ασφαλιτοεξυπνούληδες. Ακόμα και η ψυχραιμία με την οποία γράφεις σε προδίδουν. Το κακό είναι ότι είστε πολλοί και είστε παντού, το καλό; δεν σας δίνει σημασία κανείς και σκάτε μήπως χάσετε και εσείς την υπέροχη δουλίτσα σας στην οποία σας έβαλε το ΠΑΣΟΚ. Εξυπνούληδες...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμοι και συνήγοροι,

σεβαστείτε, νιώστε, ξεκουμπιστείτε.

Κάσπερ,

η ψύχραιμη ευστροφία σου μας χαρίζει εξαιρετικά κείμενα - σχόλια. Το ανώνυμο αναγνωστικό κοινό του ιστολογίου σού συμπαραστέκεται με την εγκαρδιότητα που αξίζεις.

Ωστόσο, μήπως ήρθε η ώρα η κε του μπλογκ να αλλάξει πολιτική απέναντι στο εσχάτως μαζικό τρολλάρισμα ;; Δεν αντέχεται τόσο δηλητήριο, όχι εδώ μέσα...

Βασίλης

δικηγόρος του τρότσκυ είπε...

Κάσπερ, τη θέση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για το ίντερνετ και τα εντός αυτού συμβαίνοντα τη γνωρίζουμε πολύ καλά, υπάρχει σαφέστατο κείμενο που την περιγράφει:
http://www.odigitis.gr/?issue_id=80&category_id=338

Επομένως όσοι πραγματικά είμαστε γνώστες και καλοπροαίρετοι, δεν διαβάζουμε ποτέ κάποιο σχόλιο σαν να προέρχεται από κάποιον κομματικό. Ούτε και γράφουμε ποτέ ως τέτοιοι, είτε είμαστε είτε όχι.

Ξαναδιάβασε με προσοχή τι έγραψα και ίσως καταλάβεις τι θέλω να σου πω. Ο τρόπος που απάντησες είναι επανάληψη του τρόπου με τον οποίο αντέδρασες στο παραπάνω σχόλιο του ανώνυμου. Επιμένω ότι ούτε το Απολίθωμα, ούτε το ίντερνετ και τα blogs χρειάζονται συνηγόρους.

Εγώ θα απαντούσα στον ανώνυμο διαμαρτυρόμενο ότι το θέμα της απεργίας των χαλυβουργών παραείναι σοβαρό και σημαντικό για να σχολιαστεί σε ένα blog που κατά κύριο λόγο επιχειρεί πιο ανάλαφρες προσεγγίσεις, ανάλαφες όχι στο περιεχόμενο αλλά στο ύφος. Ο καλοπροαίρετος το γνωρίζει, το αναγνωρίζει και το σέβεται γι' αυτό και δεν αντιδρά. Ο κακοπροαίρετος θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο είτε αναφερθεί το θέμα είτε όχι. Η τρίτη κατηγορία είναι ο κομπλεξικός. Αποφάσισε σε ποια κατηγορία θέλεις να ανήκεις.

Τα παραπάνω φιλικά και σεβόμενος τη συμμετοχή σου στο σχολιασμό των θεμάτων που συνήθως έχει κάτι να προσφέρει.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καλώς ή κακώς -και μάλλον το πρώτο- η κε του μπλοκ δεν έχει τακτική πρόσβαση στο δίκτυο αυτό το διάστημα για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους τρολιές. Οπότε κάθε είδους αυτόκλητη συνηγορία -κι ειδικά από τον κάσπερ- ευπρόσδεκτη ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητη.

Ανώνυμε αν νομίζεις ότι εδώ ασκείται αντικομμουνισμός, στο καλό και να μη μας γράφεις. Αν όντως έχεις (μία στα τόσα) την κομματική ιδιότητα που υπαινίσσεσαι ότι έχεις, τότε κακώς σχολιάζεις ανώνυμα στο ίντερνετ. Αν δεν την έχεις κι απλώς ψαρεύεις κόσμο κι αντιδράσεις, που το θεωρώ και το πιθανότερο, τότε τόσο το χειρότερο για όσους ασχολήθηκαν στα σοβαρά μαζί σου.