Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Καμία θυσία για το Λαφαζάνη

Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών και του πολιτικού σκηνικού εν γένει είναι η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου. Οι αστικές εφεδρείες απαξιώνονται ραγδαία, η μία μετά την άλλη. Και τώρα που ο σύριζα γίνεται το νέο πασοκ, η ελπίδα λέει ότι δε θα μας πάρει μια οκταετία καιρό για να καταλάβει ο κόσμος το ρόλο του. Αν και πολλοί τον έχουν καταλάβει πολύ καλά, και για αυτό ακριβώς τον ψηφίζουν, χωρίς αυταπάτες. Συσσωρευμένη εμπειρία υπάρχει. Η συλλογική μνήμη είναι το ζητούμενο κι ευτυχώς δεν είμαστε όλοι χρυσόψαρα σε αυτήν την χώρα.

Αν όμως ο σύριζα έφτασε τόσο σύντομα στο νέο 81’ και καεί το ίδιο γρήγορα, το ζητούμενο είναι τι είδους απαλλαγή θα ακολουθήσει την «αλλαγή» των ρούχων του αστού μανωλιού κι αν η επόμενη επιλογή μετά την αυγή του ροζ ανατέλλοντος ηλίου θα είναι η χρυσή αυγή. Καθώς επίσης και ποιο θα είναι το επόμενο 89’ και ποιος θα βάλει πλάτες για την επόμενη συγκυβέρνηση. Και η απόλυτη τραγική ειρωνεία θα είναι αν τελικά το κάνουν αυτοί που το κατήγγειλαν τότε και το έχουν έκτοτε ως σημείο αναφοράς και έτος ένα της ιστορίας του επαναθεμελιωμένου αριστερού κινήματος.

Η επανάληψη της ιστορίας ωστόσο έρχεται ενίοτε ως φαρσοτραγωδία, για να παραφράσουμε διαλεκτικά τον κάρολο. Κι ο αλέξης δεν είναι απλώς πίσω από τα συνθήματα και την πολιτική του πασόκ του 70' και των αρχών του 80', αλλά κι από τον «εθνάρχη» τριανταφυλλίδη κατά την περίοδο της σοσιαλμανίας του. Ο καραμανλής έκανε κι αυτός μερικές εθνικοποιήσεις, είχε σταθερή τροχιά ευρωλαγνείας, αλλά προχώρησε τουλάχιστον –υπό την πίεση των περιστάσεων- στην τυπική ρήξη με το νάτο και την έξοδο από το στρατιωτικό του σκέλος. Ο αλέξης που λέει ότι έχει τις πλάτες του ομπάμα, βιάστηκε να πει ότι αυτό δε θα αποτελέσει προτεραιότητα της δικής του κυβέρνησης. Όσο για τις «κοινωνικοποιήσεις» ας τις δούμε πρώτα και μετά συζητάμε επί πραγματικής βάσης.

Όλα αυτά εν τω μεταξύ βαφτίζονται με έναν πολύ παράδοξο τρόπο τακτική μαστοριά και πούρος λενινισμός, από όσους θέλουν να αντικρίζουν με τα μάτια της ψυχής τους την πραγματικότητα. Η μαστοριά αυτή έχει οδηγήσει προς το παρόν σε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στον χώρο του μεταμοντέρνου χυλού και σε περίοδο πολιτικών εκπτώσεων διαρκείας και ξεπουλήματος θέσεων, ένεκα η κρίση, που αντανακλάται και στο εποικοδόμημα. Από την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση (που πριν είχε μία ακόμα πιο προχωρημένη διατύπωση –που δεν τη θυμάμαι αυτολεξεί- για να εξασφαλίσει ότι δε θα γίνει από μια σκοπιά «εθνικής περιχαράκωσης» και αναδίπλωσης) και τη διάλυση της εε, φτάσαμε στην υιοθέτηση του συνθήματος της ρήξης με την εε, με πρώτο βήμα την έξοδο από την ευρωζώνη και στη ρήξη με το ευρώ. Η οποία ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι μπορεί να σημαίνει, ίσως να ταυτίζεται όμως με το προεκλογικό σύνθημα του συνασπισμού: καμία θυσία για το ευρώ.

Κι από εκεί, ως φυσική συνέπεια στο αντιμνημονιακό μέτωπο και τις δικές του πολιτικές εκπτώσεις.  Από την καταγγελία του μνημονίου, στην πολιτική-νομική χρήση του όρου, στην επανεξέταση της στρατηγικής του, την επαναδιαπραγμάτευση και την αντικατάστασή του με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, το βλέποντας και κάνοντας. Κι από τη συνολική του αντιμετώπιση, στην καταγγελία των επαχθών όρων του.
Οι κρίκοι αντί να οδηγούν στον αμέσως επόμενο {ανώτερο}, σπάνε ο ένας μετά τον άλλο και οδηγούν ολοταχώς προς τα πίσω. Παρόλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν φαντασιακά την επιθυμία τους πραγματικότητα, λένε ότι ο σύριζα ριζοσπαστικοποιείται ραγδαία και ότι δίνουμε απλώς τον ίδιο αγώνα κάτω από άλλες σημαίες, ελέγχοντάς τον από αριστερά! Αν συνεχίσει αυτή η ιστορία δε θα αργήσει να τεθεί αλά γαλλία το δίλημμα: να ψηφίσουμε νδ, για να μην έρθει η χρυσή αυγή. Και μη χειρότερα.

Ο αλέξης πρέπει οπωσδήποτε να βγει πρωθυπουργός σε αυτές τις εκλογές. Λες να πέφτουμε γιατί μερικοί σφοι το ρίχνουν συνειδητά σύριζα; Σου λέει όσο πιο γρήγορα βγει και καεί, τόσο καλύτερα για έναν κόσμο που θα δει τα πράγματα ως έχουν και θα γλιτώσει από τις αυταπάτες του μια ώρα αρχύτερα. Αλλιώς ο αλέξης θα κηρύξει ως αξιωματική αντιπολίτευση ανένδοτο στη συγκυβέρνηση της συμμαχίας των προθύμων (πασοκ, νδ και λοιποί πρόθυμοι) και στις επόμενες εκλογές θα βγει κυβέρνηση με 40% και θα σαρώσει.

Αυτό το τελευταίο εξάλλου φαίνεται να το επιδιώκει φιλότιμα πολύς κόσμος και πρώτοι απ’ όλους αυτοί που θεωρητικά τον πολεμάνε. Για κάθε δήλωση της φράου μέρκελ, κάθε εκβιαστικό άρθρο ή επίθεση μεγαλοδημοσιογράφου, κάθε απίθανο διαφημιστικό της νδ ή της οννεδ, ο σύριζα κερδίζει και μία εκατοστιαία μονάδα στο ποσοστό του. Μέχρι κι ο σαμαράς βγήκε μετά το τελευταίο άρθρο των φαϊνάνσιαλ τάιμς κατά του σύριζα, για να πει ότι είναι τρόπον τινά «προβοκάτσιες» που του ανεβάζουν το ποσοστό.

Εν τω μεταξύ η τηλεοπτική μετάβαση στο καινούριο καθεστώς δικομματισμού έγινε ομαλά και εντυπωσιακά γρήγορα. Τα κανάλια αφήνουν πρακτικά απεριόριστο χρόνο στους συριζαίους να πουν τα δικά τους, κι αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα συσχετισμών ή κρυφών στοχεύσεων (εδραίωση του σύριζα στη θέση του νέου πασόκ). Έχω την εντύπωση πως πέραν όλων των άλλων, η μερίδα του λέοντος που του δίνουν έχει να κάνει (και) με την αξεπέραστη ασάφεια που διέπει το λόγο των τηλεοπτικών εκπροσώπων του.

Αν έχεις προσέξει σφε αναγνώστη, το βασικό ίσως επιχείρημα των συντονιστών δημοσιογράφων για να κόψουν τον εκπρόσωπο του κουκουέ είναι η μαγική φράση: γίνατε σαφής, ευχαριστώ πολύ. Λες κι αν δεν ήταν, θα τον άφηναν να πει κι άλλα, για να τους εξηγήσει τι εννοεί. Ε, με τον σύριζα πιστεύω ότι γίνεται ακριβώς αυτό. Έχουν περίπου τρεις θέσεις για κάθε ζήτημα, οπότε μέχρι να τις αναλύσουν όλες και να εξηγήσουν ποια προτιμούν, έχει τελειώσει ο χρόνος της εκπομπής.

Οι εκλογές αυτές μου θυμίζουν συνειρμικά ένα σχετικά κρύο ανέκδοτο με το ποντίκι και τη φάκα. Η φάκα αυτή ήταν μια πρωτοποριακή εφεύρεση, όπου ο ποντικός έβλεπε δύο δολώματα, και όπως γυρνούσε το κεφάλι αναποφάσιστος «δεξιά-αριστερά», ποιο από τα δύο να πάρει, μια μικρή λεπίδα του έκοβε το λαιμό και τον καθάριζε. Η επόμενη πρωτοποριακή φάκα του ανταγωνιστή εφευρέτη δεν είχε ούτε τυρί ούτε ψωμί. Κι ο ψηφοφόρος ποντικός έστριβε το κεφάλι του απορημένος «δεξιά-αριστερά». Μα πού είναι το ψωμί; Πού είναι το τυρί; Κι έτσι γινόταν η δουλειά με τη λεπίδα και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο.

Αυτή τη φορά λοιπόν δεν υπάρχει καν τυρί στη φάκα, θυμίζοντας το αντίστοιχο διαφημιστικό του κόμματος. Τη φάκα τη βλέπεις. Ή τέλος πάντων την υποψιάζεσαι. Αλλά τα πλυντήρια συνείδησης με τις οθόνες σου έχουν υποβάλει την άποψη ότι η σοβαρή και υπεύθυνη στάση δεν είναι να το σκάσουμε σαν τα ποντίκια, αλλά να πιαστούμε οικειοθελώς στη φάκα, γιατί έξω από αυτήν, δε θα βρούμε τυρί. Ή στην καλύτερη περίπτωση η αναδιαπραγμάτευση για ένα πιο ήπιο πρόγραμμα, με πλύση εγκεφάλου στους 30 βαθμούς και στεγνό καθάρισμα. Το τυρί όμως πού ακριβώς το βλέπεις; Παλιά τις υποσχέσεις και τα ταξίματα τα είχαν για ψωμοτύρι. Τώρα ούτε αυτά δεν κάνουν. Αλλά ο κόσμος πάει με κεκτημένη ταχύτητα, όπως ο ποντικός στο ανέκδοτο. Και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Βλέπουμε λοιπόν με συγκρατημένη απαισιοδοξία την εκλογική μάχη και τις εξελίξεις. Από τη μια σκέφτεσαι ότι το κόμμα έχει ένα σταθερό σκληρό πυρήνα επιρροής, που είναι τουλάχιστον στο 5%. Αλλά αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό με τριάρι μπροστά, τότε ο νέος δικομματισμός μπορεί να πιάσει αθροιστικά το 60% και μαζί με το μονοψήφιο του πασόκ, κάτι κοντά στο 70%. Αν επομένως από τα τριάντα που περισσεύουν, οι ανελ μαζί με τη δημαρ και τους χρυσαυγίτες πιάσουν ένα 20% και οι εκτός βουλής πέσουν από το 19% -που είχαν στις προηγούμενες εκλογές- στα μισά περίπου, τότε περισσεύει για το κόμμα ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι –πλην λακεδαιμονίων, που θα έχουν επιτέλους εξαφανιστεί.

Συγκρατημένη απαισιοδοξία, γιατί ναι μεν η τροτσκιστική ομάδα ελλάδας δηλώνει «κριτική ψήφο στο κκε, καμία ψήφο στο σύριζα» ως συνεπή εφαρμογή της κριτικής υποστήριξης που περιέγραψε ο λένιν στη μπροσούρα του για τον αριστερισμό, σε μια ανακοίνωση-θησαυρό, που πήραμε την πέμπτη από το μοναχικό, θαρραλέο σπαρτακιστή στη συγκέντρωση της αλέκας, μαζί με ένα φυλλάδιο που περιέγραφε –μεταξύ άλλων- την ταξική συνεργασία του κκε και την ιστορία προδοσιών του. Χάσαμε όμως -αν δεν κάνω λάθος- την κριτική στήριξη των γιγάντων ποσαδίστας, που αυτή τη φορά ψηφίζουν σύριζα, για αριστερή κυβέρνηση. Με τι κουράγια να συνεχίσεις, μετά από τέτοιο χτύπημα.

Τέλος πάντων επειδή είναι μάλλον βαυκαλισμός να πιστεύει κανείς ότι ένα μπλοκ –πόσο μάλλον ένα χρωματισμένο ιστολόγιο- έχει μαζική απεύθυνση, πέρα από τους υποψιασμένους, θα πω κάτι ως επίλογο, που απευθύνεται σε συγκεκριμένη μερίδα αναγνωστών κι υποδηλώθηκε εξ αρχής και στον τίτλο του κειμένου. Φίλε αριστεριστή, μην υποκύψεις στον πειρασμό για εκπτώσεις κι ανίερες συνεργασίες. Σκέψου καθαρά και τίμια. Καμία θυσία για το λαφαζάνη.

Υστερόγραφο

Ο στόχος επετεύχθη, το ρωσόφιλο μπλοκ νικήθηκε κατά κράτος και το ραντεβού με τη μέρκελ στους οκτώ «κλείδωσε». Να το δω με τσίπρα πρωθυπουργό, να ταξιδεύει στο γκντανσκ του βαλέσα και της αλληλεγγύης, για να το δει ζωντανά και να βγάλει κάνα δεκάρικο αντιμνημονιακό, και τι στον κόσμο! Αξία ανεκτίμητη...

Patria o muerte




41 σχόλια:

spiral architect είπε...

... και να δώσει τα συγχαρητήρια του στον Σαμαρά για την πρόκριση έναντι της Γερμανίας στους τέσσερις.

Ανώνυμος είπε...

Τα πρώτα exit polls θα βγούν σε μισή ώρα, αλλά είναι ψιλοστάνταρ οτι θα βγεί μειωμένο αρκετά το κόμμα απο όλο αυτό. Παρόλα αυτά, κατάφερε και μάζεψε τον περισσότερο κόσμο απο όλους για δεύτερη φορά σε ένα μήνα. Ισως περισσότερο και απο την προεκλογική του Μάη. Αυτό μάλλον δείχνει οτι το κόμμα έχει τον πιο σκληρό πυρήνα, πράγμα που σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα είναι αυτό που θα έχει σημασία, και όχι οι καναπεδάτοι ψηφοφόροι.

Θεωρώ οτι στρατηγικός στόχος πλέον είναι ουσιαστικά μόνο η ΧΑ, η πολεμική αρματωσιά των ιδεολογικά δεξιών στη χώρα. Εκεί πρέπει να αρχίσουμε να χτυπάμε κατα κύριο λόγο τώρα. Είτε βγεί μια θνησηγενής κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ.

Ψηλά τις σημαίες.

Ανώνυμος είπε...

ΚΚΕ RIP

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Υπογραφή Ζίζεκ, να υποθέσω μεγάλε;

BraveYoungEagle είπε...

Θυμαμαι μια αφισα με το πρωτοσελιδο του "Ρ" αφού τα σκυλιά είχαν κατεβάσει την σημαία μας απο το Κρεμλίνο. Αλλά η σημαία μας δεν επέσε ποτέ γιατι ήταν στην καρδιά μας. Συντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ!

Anonymous anonymous είπε...

Κομμουνιστές, ψηλά το κεφάλι!

Ο αγώνας συνεχίζεται!

spiral architect είπε...

Μηνύματα από όσους ξέχασαν να πεθάνουν

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Και με 4.50% μάγκες είμαστε!
4.50 % και απροσκύνητοι!
http://www.youtube.com/watch?v=qLcc19mt4eA
Από αύριο αρχίζει το γλέντι...

Ανώνυμος είπε...

Εγω απλος ψηφοφορος ειμαι. Κ μαλιστα οψιμος. Δεν ξερω πολλα πολλα παρα μονο οτι αν ενα πραγμα ειναι αυτο που αναγνωριζουν ολοι στους κομμουνιστες αυτο ειναι το πεισμα τους. Το κομμα αυτη τη στιγμη χρειαζεται τα παντα που μπορει να δωει ο καθενας. Ο καθε ψηφοφορος πρεπει να διαβει το Ρουβικωνα του. Ειναι μεγαλη (απο αποψη προσπαθειας-οχι τοσο απο πλευρας χρονου) μα στο τελος του δρομου, εμεις θα νικησουμε.

Ανώνυμος είπε...

Κατάντια...

Ανώνυμος είπε...

Περιμενουμε αυριο θριαμβολογικο ποστ για την εισοδο του ΚΚΕ στην βουλη

εχθρος του λαου-φιλος του κεφαλαιου-
πρακτορας των αστων

Ανώνυμος είπε...

Ουτε μισο βημα πισω

Ανώνυμος είπε...

Για να λεμε κ του στραβου το δικιο ομως... Γεια σας ρε ΑΝΤΑΡΣΥΑ ριζοσπαστες αγωνισταραδες ...

Αντε συναντηθειτε τωρα με το Συριζα στο ...κινημα

Ανώνυμος είπε...

Με τι ποσοστό δε θα είμαστε μάγκες; Ή όσο και να πέσουμε θα έχουμε την ίδια απάντηση;

Αναυδος είπε...

ειναι τραγικες οι λεγκαλιστικες αυταπατες ορισμενων που αυτο αποκαλουνται κομμουνιστες Περιμενουν μεσω των εκλογων να πεισουν και να κυβερνησουν Τι στο καλο εναν μαρξ εναν λενιν δε μπηκαν στον κοπο να διαβασουν ?

Το 4,5% δεν ειναι καλό αλλά αυτο δε σημαινει οτι η γη επαψε να γυριζει γυρω απο τον ηλιο.

Ανώνυμος είπε...

Οι μάγκες δεν υπάρχουν πιά....τους πάτησε το τραίνο....καιρό τώρα...στο Σοργκουτ της Σιβηρίας τον Αυγουστο του 73!

Ανώνυμος είπε...

Και πώς δηλαδή θα γίνει η ανατροπή; Με το ΚΚΕ στο 4,5%;

Ανώνυμος είπε...

Εάν διαβάζαμε το πρόγραμμα του κόμματος, τις θέσεις του Λένιν για το ενδεχόμενο κυβέρνησης, ακόμα και με δεξιότατους πουλημένους σοσιαλδημοκράτες, δε θα είμασταν εδώ.

Το ΚΚΕ έμεινε όρθιο, με τη στρατηγική του... Αλλά ποια είναι αυτή; Να επαναλαμβάνουμε τον όρο "λαίκή εξουσία" μέχρι τέλος;

Αναυδος είπε...

Πως δεν θα γινει η ανατροπη
- Οταν η μεγαλη πλειοψηφεια πληρωνει τα χαρατσια
- Οταν πανω απο 1 εκ εργαζομενων δουλευει εναντι η με την υπογραφη τους εχουν αποδεχτει μειωσεις 10-30%
- Οταν τα κομμενα δωρα επιδοματα υπερωριες κλπ αναπαυονται στα σεντουκια του κρατους ή της πλουτοκρατιας χωρις να ανοιγει στην ουσια ρουθουνι
- Οταν οι συνδικαλισμενοι ειναι ουτε το 10% των εργαζομενων (και αυτοι συγκεντρωμενοι σε δημοσιο δεκο)
- Οταν τα συνδικατα βρισκονται στο ζυγο της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
- Οταν ο κοσμος στεναζει και περιμενει ενα σωτηρα

Με αλλα λογια ο λαος μπροστα στο κινδυνο της τυρανιας (της εξαθλιωσης σημερα) εχει να διαλεξει ή τα οπλα ή τις αλυσιδες.

Δεν υπαρχει η μαγικη συνταγή που ανευ κοστους πινοντας τσιπουρα και καφεδες ανεμιζοντας σημαιες (οποιασδηποτε αποχρωσης του κοκκινου), πετοντας καμμια πετρα η καδρονι και γραφοντας περισπουδαστα άρθρα θα ανατρεψει την επιθεση του κεφαλαιου και τον καπιταλισμό

Το λεει συνοπτικα ο ποιητης
για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.
Θέλει νεκροί χιλιάδες να 'ναι στους τροχούς
θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.
θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.
Οι εργαζομενοι το ξερουν αυτο και για την ωρα δεν ειναι ετοιμοι για το βημα αυτό . οποιος προσπαθησει να το χρεωσει αυτο στο ΚΚΕ ειναι απλως ανιδεος τοσο από πολιτικη οσο και απο μαρξισμο και λενινισμό

Ας μην ανησυχουν οι καλοπροεραιτοι οι επαναστατικες συνθηκες ειναι αντικειμενικες και απο οτι φαινεται δεν θα αργησει η ωρα και την ωρα εκεινη το ΚΚΕ θα κανει το καθηκον του

π είπε...

Πάντως δεν μπορεί όταν το κόμμα ανεβαίνει να θεωρούμε θετικό το αποτέλεσμα και να πανηγυρίζουμε και τώρα όποιος σχολιάζει αρνητικά το αποτέλεσμα να του πετάμε εξυπναδίτσες του τύπου "αν έχει διαβάσει κάναν Μαρξ ή καναν Λένιν".
Εγώ στεναχωρήθηκα πολύ και πιο πολύ στεναχωριέμαι που το αποτέλεσμα αντιμετωπίζεται σαν αναπόφευκτη φυσική καταστροφή, για την οποία εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και δεν πως δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Λίγη αυτοκριτική και ας είναι και υπερβολική είναι τώρα περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ...

Ανώνυμος είπε...

Αλεκα παραιτησου ΤΩΡΑ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας θελει ο λαος

το Μαιλη σου και μπρος

να βαρατε προσοχη

σε καθε Μακη ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Εκει εκει στη Β Πανελλαδικη

για "αντεπιθεση" "ταξικη"

για μια ΝΕΑ ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Οι τελευταίες δύο τρολιές ανέβηκαν ενδεικτικά ως παράδειγμα για το τι δε θα εγκρίνεται από εδώ και πέρα. Εντάξει το είπαμε, γελάσαμε, όποιος θέλει να πει κάτι παρόμοι καλύφτηκε. Άντε πρωί-πρωί με τον κάθε έξυπνο

Anonymous anonymous είπε...

@π (18 Ιουνίου 2012 12:08 μ.μ.):

Ποιός σού είπε ότι δεν στεναχωρήθηκα με το ποσοστό του Κόμματος; Και ποιός σού είπε ότι δεν θα γίνει αυτοκριτική; Σού υπενθυμίζω τη χτεσινοβραδυνή δήλωση της σ. Γ.Γ. ότι όλο το Κόμμα και η ΚΝΕ θα μελετήσει τα αποτελέσματα και θα βγάλει συμπεράσματα.

Τούτων λεχθέντων, αν οι όψιμοι "φίλοι" μας νομίζουν ότι η όποια αυτοκριτική μας θα είναι στην κατεύθυνση να γίνουμε "σαν τα μούτρα τους" (δηλ. σε τελευταία ανάλυση αριστεροί σοσιαλδημοκράτες) είναι γελασμένοι. Πρέπει να ξέρετε "κύριοι" του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της "νέας σποράς", του "εργατικού αγώνα" κλπ, ότι το ΚΚ δεν πρόκειται να υποστείλει τις σημαίες...

Ανώνυμος είπε...

και όπως τα χαμε ξαναπει γυρίσαμε στο 1993... Είκοσι χρόνια πίσω
4,54% τοτε 4,50% σήμερα
313.001 τότες 277.152 σήμερα
(ήταν τόσο έυκολη πρόβλεψη...)

συντριπτική ήττα

καλά όσο για εμάς...
οι 20.389 (λες να υποδηλώνουν το ΄89?)και το 0,33% είναι συντριπτικά ανώτερο από το 8.160 και το 0,12, αλλά και πάλι μας αφήνει κατηγορία
Απλά στην Δ εθνική αντί για 15οι βγήκαμε 5οι
Η κοινωνια είναι πολύ δεξιά και εμείς πολύ ανήμποροι να την προσσεγγίσουμε.
Μάλλον πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή ξανά
Η μάχη αυτή χάθηκε και θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν αρκετοί χειμώνες μέχρι να ξαναδοκιμάσουμε...
Τουλάχιστον να κρατήσουμε
Βάστα La Victoria για την επόμενη φορά

ψηφοφορος είπε...

Δεν μπορει σε πρωτοφανεις συνθηκες κοινωνικης και οικονομικης κρισης του καπιταλιστικου συστηματος να μειωνεται η δυναμη του ΚΚΕ.
Η αριστεριστικη ,σεχταριστικη γραμμη που ακολουθει το Κομμα παραβιαζοντας καταφωρα το προγραμμα του , που ψηφιστηκε στο 15ο συνεδριο , ειναι η κυρια αιτια του εκλογικου καταποντισμού.
Το Κομμα με ευθυνη της ΚΕ ( ακεραια διχως κανενα ελαφρυντικο , αφου δυστυχως ενεκρινε - πολλες φορες και των εκ των υστερων πραξικοπηματικες αποφασεις του ΠΓ ) οδηγηθηκε σε πληρη αυτοαπομονωση.
Η πρωτη δηλωση του χθες δεν ειχε το παραμικρο στοιχειο ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ.
Δυστυχως μαζι με το τραγικο συνυπαρχει παντα και το γελοιο.
Το να αναγαγει η ΓΓ της ΚΕ το - οντως υπαρκτο , αλλα ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΟ , ζητημα με την λαθροχειρία στο TWITTER ,μονο θυμηδια προκαλει σε καθε νοημονα και οργη στους ψηφοφορους του Κομματος.
Ας μην αναζηταει φαντασματα η ηγεσια
και μάγισσες για ξορκισμό.
.

Ανώνυμος είπε...

Το πώς δε θα γίνει η ανατροπή με αφορά μόνο στο βαθμό που μου λες πώς θα γίνει. Αλλιώς το κόμμα γίνεται Κασσάνδρα.

Ανώνυμος είπε...

Η αυτοκριτική είναι το...όπιο των κομματικών μελών!

Κάνουμε κανα-δυο ολομέλειες, λέμε κανα-δυο χαζοαιτίες και γενικούρε του στυλ "δεν τρέξαμε", "δεν κατανοήθηκε η αντίληψη του κόμματος", "δεν αντιμετωπίσαμε σωστά τα διλλήματα του αντιπάλου" και καθάρισε η ηγεσία!

Και τα μέλη καθάρισαν επίσης, γιατί δεν χρειάζεται να πολυσκεφτούν και να ανησυχήσουν!

Αυτό όμως είναι κατάντια!

Οπως πάει έτσι το ΚΚΕ -αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- το μέν ΚΚΕ το βλέπω να πιάνει στις επόμενες εκλογές τον στόχο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!! Δλδ το 2-2,5% άϊντε και στη Βουλή!

Τη δε ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη βλέπω να πιάνει απλώς, πάτο!

Αλλά ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΑΙ!!! ΠΑΛΙ ΜΑΓΚΕΣ ΘΑ ΜΑΣΤΕ!

(μάγκες στο περιθώριο όμως)

Ανώνυμος είπε...

anonymous=anonymous: Και να μην τις υποστείλετε τις σημαίες του ΚΚΕ, θα κυρελιαστούν, γιατί έτσι όπως πάτε, δεν θα υπάρξει κανείς για να τις αλλάξει ή απλώς να τις πλύνει...

Κρίμα, πάτε για πάτο.

1917 είπε...

Λαική εξουσία με πορδές γίνεται?

Ανώνυμος είπε...

Η αριστερίστικη , σεχταριστική γραμμη του ΚΚΕ αποτελεσε την κύρια αιτία του εκλογικού καταποντισμού.
Η ΚΕ του Κόμματος φέρνει ακέραια την ευθύνη για τη σταδιακή διολίσθηση των θέσεων μέχρι την πλήρη απάρνηση του Πρόγραμματος ,όπως αυτό ψηφίστηκε στο 15ο συνέδριο.
Σε συνθήκες πρωτοφανούς κρισης του καπιταλιστικού συστήματος , με πανω απο ενα εκατομμύριο ανεργους ,με ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ των παλιοτερων πολιτικων μας θεσεων ( Εκτιμηση του ρόλου της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ , Συνθηκης του Μααστριχτ κλπ ) το κομμα καταποντίστηκε.
Την ωρα που οι εργαζόμενοι ματαια περιμεναν την ανάληψη πρωτοβουλιων για την αναγκαία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, η ηγεσία του Κομματος υποκριτικά μιλουσε για " ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ " και την εβλεπε μονον στις φαντασιώσεις της.
Συνειδητά άφησε την πρωτοβουλία στο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστει ως εκφραστης των εργαζομένων ( στη φάση αυτη εκλογικά ), χαριζοντας τους ακόμη και τον κοινωνικο - πολιτικό τίτλο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ,πετώντας στο καλαθι των αχρήστων την επεξεργασμενη θεση για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.
Η τροτσκιστικη ηγετικη ομαδα του ΚΚΕ συμπεριφέρθηκε σαν το πιο τυχάρπαστο γκρουπούσκουλο της δεκαετίας του 70 .
Ειναι η ωρα του απολογισμού .
Οποιος δεν αντιλαμβάνεται οτι το Κομμα μπαίνει στη χειρότερη δίνη της ιστορίας του μετα το 1974 μαλλον ειναι τυφλός.
Ως στοιχειώδης προυποθεση κια πραξη συναμα αυτοκριτικής ειναι η ΑΜΕΣΗ ΚΗΡΥΞΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.


ΥΓ. Δεν εχω την παραμικρή αυταπατη για την υπαρξη τετοιας κομματικης αγωνίας και ευαισθησίας απο τους νεοτροτσκιστές της ΚΕ.

Ο λόγος στα μελη και στους οπαδους του Κομματος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι φίλε 1917, λαϊκή εξουσία με πορδές δε γίνεται. Για αυτό θα σε παρακαλέσω να σταματήσουμε να περδόμαστε εδώ μέσα.

Ψηφοφόρε, επειδή δε γίνεται να βγει όλο το κόμμα (συνέδρια, κε, πγ και ο,τι άλλο πλην του προγράμματος) πραξικοπηματικό και προδοτικό, κάπου πρέπει να προβληματιστείς κι από την ανάποδη. Κι αν δε μπορείς να μιλήσεις τεκμηριωμένα για αυτά που λες, τότε καλύτερα να μην πεις τίποτα, γιατί μπορεί να τα γράφει ο οποιοσδήποτε εγκάθετος με άλλους σκοπούς.

Ανώνυμε του περιθωρίου, πάρα πολύ γόνιμη η κριτική σου. Βοηθάει πολύ κόσμο να κάνει την αυτοκριτική του που δεν έχει ξεμπερδέψει με κάποια κουμάσια σαν και σένα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

"Συνειδητά άφησε την πρωτοβουλία στο ΣΥΡΙΖΑ"

Δε μας το κάνεις πενηνταράκια αυτό, για να πάρεις και τη γιούχα από τα μέλη και τους οπαδούς που επικαλείσαι; Δε μας λες και ποιος ακριβώς συμφωνεί στο παρόν με τους τροτσκιστές επί του πρακτέου;
Ναι είναι η ώρα του απολογισμού και το συνέδριο θα έρθει στην ώρα του, μες στο 13'. Με διαφορετικούς όρους απ' ό,τι θα ήθελες ίσως.

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός τιμώρησε την τακτική του ΚΚΕ γιατί θέλει να κυβερνηθεί και το ίδιο καταβαραθρώθηκε. Η τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη έπιασε τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε, η ίδια έχασε το 75% της δύναμής της.

demis είπε...

Δυστυχώς για εσένα, σφυροδρέπανε, έγινε αυτό που απευχόσουν! Ο Σύριζα αντιπολίτευση.
Η διαίσθηση σου είναι παροιμιώδης! Αλλά -πολύ πριν από εσένα- ακριβώς το ίδιο είχε πει και ο Καρατζαφέρης. Για άλλους λόγους βέβαια...
Ξέρει αυτός που πάει το πράμα. Και -είμαι σίγουρος- ξέρεις και εσύ.
Εύγε! Πάλι παραδώσατε μαθήματα... κομπλεξισμού, φοβικών συνδρόμων και μικροκομματικής τύφλωσης και ακύρωσης προσδοκιών, αλλά αυτά ήταν και τα τελευταία σας!
Με τέτοιες κουτσομπολίστικες μικροκακίες, και απίθανες διακαιολογήσεις του αδιακαιολόγητου, δεν ασκείται λαική πολιτική..

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα με το κκε δεν είναι ο...νεοτροτσκισμός του. το πρόβλημα με το κκε, είναι πως:

α. Διέπεται από μια ...χριστιανική λογική (ή αλλιώς αστική νομιμότητα) όσον αφορά τη χρυσή αυγή! Χτυπούν την Καννέλη, ούτε μια μηνυση! Κατεβάζουν με σιδερογροθιά το πρόσωπο του δημοτικού συμβούλου στην αγια παρασκευή, και το κκε, δεν συμμετείχε ΚΑΝ στην αντιφασιστική διαδήλωση που οργανώθηκε τις επόμενες μέρες από την τοπική ανταρσυα, τον τοπικό συριζα και πλήθος κόσμου (400 άτομα αγιοπαρασκευιώτες είχε η πορεία).

β. Διαχωρίστηκε ελιτίστικα από όλα τα λαϊκά κινήματα που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια (δεκεμβρης του '08, πλατείες, αγροτοπαραγωγοί, κλπ).

γ. θεωρεί τον εαυτό του σαν το μοναδικό ταξικό αριστερό κόμμα και διαχωρίζεται από ανταρσυα και συριζα, εντελώς λαθεμένα και αυτοκτονικά για το ίδιο.

Αν αλλάξει αυτές τις αντιλήψεις, θα ανακάμψει και το ίδιο και θα βοηθήσει έμπρακτα το λαό. Αλλιώς, υπάρχει και άλλος πάτος και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα!

Για την ανταρσύα:

α. Πλήρωσε τον κινηματισμό της. Αρνείται μέχρι στιγμής να αποδεχθεί το αυτονόητο: Την ανάγκη εργατολαϊκής κυβέρνησης που θα ξεκινήσει από καπιταλιστικό έδαφος (μια και ζούμε στον καπιταλισμό), αλλά με καρδιά το μεταβατικό πρόγραμμα και στο πλαίσιο ενός αντικαπιταλιστικού/αντιϊμπεριαλιστικού μετώπου.

β. Πλήρωσε την καθήλωση της στο "ανταρσυα/συνιστωσών" και τη μη μετεξέλιξή της στην "ανταρσυα των μελών". Με αποτέλεσμα να μην εμπνέει και από αυτή την σκοπιά τους χιλιάδες ανένταχτους που έχει.

εάν αλλάξει αυτές τις αντιλήψεις που έχει σε αυτά τα πεδία, η ανταρσυα θα ορθοποδήσει πολύ σύντομα και θα ωφελήσει τα μέγιστα τον λαό και την κομμουνιστική αντίληψη!

Για τον συριζα:

α. Πέτυχε πλήρως την τακτική του, διότι έπιασε τον παλμό του λαού: Μίλησε ευθέως για την ανάγκη αριστερής κυβέρνησης. Αυτό θέλει ο λαός. Εάν την εντάσσει την αριστερή κυβέρνηση σε σαφές ρεφορμιστικό πλαίσιο, δεν φταίει η αντίληψη της αριστερής κυβέρνησης αλλά το περιεχόμενο με το οποίο την γεμίζει.

β. Το προς τα που θα πάει ο συριζα δεν είναι δεδομένο. Ιστορικές ευθύνες φέρουν για αυτό κκε και ανταρσυα.

Τώρα είναι η ώρα του αντικαπιταλιστικού/αντιϊμπεριαλιστικού μετώπου!

π είπε...

Η αυτοκριτική που μίλησα πριν θα πρέπει να αφορά:
α) την εξέταση των αντικειμενικών συνθηκών μέσα στις οποίες δόθηκε η συγκεκριμένη εκλογική μάχη (σφοδρή επίθεση, αυτάπατες, άνοδος του φασισμού, κλπ), συνθήκες δλδ που δεν εξαρτιόνταν από το κόμμα αλλά επέδρασαν στο εκλογικό αποτέλεσμα και όχι φυσικά το tweet της "ΚΕ" που καλούσε προς ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ και πριν το κάνουμε θέμα είναι ζήτημα αν το είχαν διαβάσει 10 άνθρωποι...

β) τις υποκειμενικές αδυναμίες του κόμματος ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ. Αδυναμίες που δεν αφορούν τη γραμμή ούτε το πρόγραμμα του κόμματος ούτε όλες τις σαχλαμάρες που γράφτηκαν πριν, αλλά την τακτική (ειδικά την επικοινωνιακή) που κράτησε το κόμμα το τελευταίο διάστημα και ειδικά τα εξής:
- έλεγε στον κόσμο πως δεν είναι έτοιμος για ανατροπές άρα ο λόγος που πρέπει να ψηφίσει το ΚΚΕ ήταν για να είναι ισχυρή αντιπολίτευση και όχι κεφάλι στην εξουσία, πράγμα λάθος κατά την γνώμη μου. Ακόμα και αν εκτιμάς σωστά πως ο κόσμος δεν είναι έτοιμος δεν βγαίνεις με τέτοιο τρόπο να το πεις ειδικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σου παίζει "λύση εδώ και τώρα".
- δυσκολευόταν να πει πως έχει κυβερνητική πρόταση, το είπε με τα χίλια ζόρια μια εβδομάδα πριν τις εκλογές (http://www.youtube.com/watch?v=MAXC4XxRAlI&feature=related)
- έμεινε πίσω όσον αφορά τις κινητοποιήσεις για τα άμεσα προβλημάτα

Ανώνυμος είπε...

ΚΝΙΤΑΚΙΑ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΙΣΤΕ...ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ
ΚΚΕ=ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΕΛΟΣ!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Βουρνούκιος generator και δυστυχώς demis generator στα δύο σχόλια πριν από αυτό του π. Χωρίς καμία διάθεση αλληλεπίδρασης, συνεννόησης, απλώς ήθελαν να τα πουν και να ξεσκάσουν δικαιωμένοι.

demis είπε...

Και εγώ που νόμιζα ότι -πάντα και ανεξαρτήτως αποτελέσματος- δικαιωμένη νιώθει η ηγεσία!
"Τον (κόκκινο) Μάη θα 'μαστε καλά, και αυτά τα παληκάρια (μαζί με τον κούκο) πάλι θα με δικαιώσουν", που έλεγε κάποτε και ο Άγγελος!
Βέβαια ο Άγγελος δεν έκανε τη χαρτορίχτρα.. Έλεγε αυτό που πίστευε, αυτό που του υπαγόρευε η παοκτσίδικη καρδιά του!
Και όταν έπεφτε έξω, είχε την μαγκιά να το παραδεχτεί. Για αυτό και δηλώνω αθεράπευτα αγγελόσκυλο..
Αλλά, θα μου πεις, τι είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα μπροστά στην αιωνιότητα!