Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κριτική κουζίνα

Κατά τη γνώμη μου (όση σημασία μπορεί να έχει αυτή) η ανακοίνωση της κετουκέ με τις πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στις 17 ιούνη, ήταν λειψή ως προς το αυτοκριτικό της κομμάτι. Πιστεύω ότι αυτό θα εμπλουτιστεί μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες αποτίμησης του αποτελέσματος και –κυρίως- από τον κύκλο συσκέψεων με οπαδούς και φίλους του κόμματος, που πρέπει να είναι ουσιαστικός και πλούσιος σε προτάσεις και γόνιμο προβληματισμό. Εξάλλου στο καταληκτικό της κομμάτι η ανακοίνωση της κε καλεί τα μέλη και τους φίλους σ’ αυτό ακριβώς: να εστιάσουν στις γενικές κι υποκειμενικές αδυναμίες στη δράση, κάνοντας συγκεκριμένη κριτική για την αντιμετώπισή τους.

Σε αυτά τα πλαίσια η κε του μπλοκ καταθέτει μια πρώτη δική της συμβολή, με κάποιες πρόχειρες, ανολοκλήρωτες σκέψεις και παρατηρήσεις. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό, πρώτα μια εισαγωγική παρατήρηση. Οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική οφείλει να συμπεριλαμβάνει την αυτοκριτική. Δεν μπορεί να λέω εγώ στους άλλους σε στιλ επιστάτη, τι  θα έπρεπε να κάνουν και να βγάζω απέξω την ουρά μου, χωρίς να βοηθάω να γίνουν αυτά που λέμε. Το ερώτημα του λένιν ήταν στο πρώτο πληθυντικό, τι να κάνουμε, κι όχι τι να κάνετε εσείς, ή τι να κάνουν οι άλλοι. Από αυτή την άποψη λοιπόν η δική μου κριτική είναι κάπως αφ’ υψηλού, γιατί παραλείπεται το προσωπικό κομμάτι. Μη γίνουμε και τελείως αυτοαναφορικοί, εδώ μέσα.

Δεύτερη παρατήρηση. Μια τέτοια διαδικασία αυτοκριτικής για τις αδυναμίες μας, μπορεί εύκολα να γενικευτεί και να πιάσει πρακτικά οτιδήποτε, θυμίζοντας πολύ προσυνεδριακό διάλογο. Ίσως μάλιστα για κάποιους αυτό να είναι απαραίτητο και να το επιδιώκουν, διαφωνώντας συνολικά με την τακτική ή την πολιτική γραμμή του κόμματος τελευταία. Και με το σκεπτικό πως ένα άσχημο αποτέλεσμα σαν και αυτό, καταδεικνύει ότι εμείς είναι που πηγαίνουμε στραβά, κι όχι ο γιαλός. Η δική μου προσέγγιση είναι διαφορετική κι εστιάζει σε επιμέρους αδυναμίες, έχοντας ως αφετηρία ότι ο ελληνικός γιαλός είναι περίπλοκος και δαντελωτός, γεμάτος ξέρες, φιόρδ και ζιγκ-ζαγκ.

Πρώτο ζήτημα, η παρέμβαση του κόμματος στο διαδίκτυο. Η δυναμική του μέσου –ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες- είναι πολύ μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη. Το κόμμα πρέπει να λάβει υπόψη του τα εγγενή χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα του μέσου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν (ηλεκτρονικό φακέλωμα, υποκατάσταση άμεσης και ζωντανής διαπροσωπικής επαφής κτλ) και να προχωρήσει μεθοδικά και προσεκτικά σε οργανωμένη παρέμβαση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες κι ιστολόγια μεγάλης επισκεψιμότητας –όπως έκανε ο red alert στο παλιό indymedia- ακόμα και στο τουίτερ, υπό προϋποθέσεις. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει και τα περιθώρια προβοκάτσιας εις βάρος του κόμματος από διάφορους παρατρεχάμενους στο διαδίκτυο. Το οποίο δεν πρέπει να υποτιμηθεί ως πεδίο παρέμβασης.

Δεύτερο, το ζήτημα της διανόησης. Το κμε πρέπει να αναδιοργανωθεί άμεσα, προσεγγίζοντας τους ρυθμούς και τη λειτουργία της δεκαετίας με τις βάτες (80’ς). Να διοργανώνει σε (πιο) τακτική βάση ημερίδες κι επιστημονικά συμπόσια, θεματικές εκδηλώσεις και συλλογικές μελέτες. Να διευρύνει τον κύκλο των συνεργατών του με πανεπιστημιακούς (το πιο προφανές παράδειγμα είναι μάλλον ο αντώνης από το lenin reloaded) και να αξιοποιήσει συστηματικά όσους κινούνται στις τάξεις του κόμματος ή βρίσκονται κοντά του πολιτικά. (Πχ στη θεσσαλονίκη ο μαργαρίτης, ο λεοντιάδης, και εγώ θα τολμούσα να προσθέσω το δάγκα και τον παυλίδη για συγκεκριμένα ζητήματα). Πρέπει να μονιμοποιηθεί η συνεργασία μαζί τους με τακτική αρθρογραφία στο ριζοσπάστη ή στην κομεπ. Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο και η δυνατότητα έκδοσης ενός επιστημονικού περιοδικού στα πρότυπα του ανταίου μεταπολεμικά ή της επιστημονικής σκέψης στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η σοβαρή ιδεολογική δουλειά δεν πρέπει να γίνεται μόνο εντός του κόμματος (αχτίφ, ιδεολογικά μαθήματα, κομματική σχολή) αλλά να βγει έξω απ’ τα όριά του αποκτώντας μαζικό, εκλαϊκευτικό χαρακτήρα. Χρειάζεται παράλληλα να γίνει πανελλαδικά μια σειρά εκδηλώσεων με συνεργάτες του τμήματος οικονομίας και θέμα την κρίση, όπως έγινε με την παρουσίαση του β’ τόμου του δοκιμίου ιστορίας.

Να εξεταστεί κριτικά η πείρα του κομμουνιστικού κινήματος από το κραχ του 29 κι η ιστορική θέση ότι η καπιταλιστική κρίση μολονότι αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, δεν ενισχύει αυτόματα τη δύναμη των κομμουνιστών, ούτε αποτελεί αυτονόητα προνομιακό πεδίο παρέμβασής τους, καθώς καθιστά πολύ πιθανή τη συντηρητική αναδίπλωση του συστήματος και την άνοδο των φασιστικών δυνάμεων. Οι τελευταίες αναλαμβάνουν να συγκρατήσουν με το κνούτο και να χειραγωγήσουν την αυξανόμενη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια από τα αδιέξοδα της αστικής δημοκρατίας, στην οποία ως γνωστόν δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Άλλωστε για τους αστούς ακόμα κι ο φασισμός είναι μια κάποια λύση…

Η αντιμετώπιση του ανερχόμενου φασιστικού κινδύνου περνάει μέσα από τη μαζικοποίηση και την αγωνιστική αναδιοργάνωση του εργατικού κινήματος κι ενδέχεται να (χρειαστεί να) γίνει και με οργανωτικούς όρους –πχ συγκρότηση εργατικών πολιτοφυλακών από τα σωματεία. Για πολλά χρόνια το εργατικό κίνημα ήταν δέσμιο των ξεπουλημένων ηγεσιών του, που το καταδίκασαν στην αδράνεια, τον εκφυλισμό και εν τέλει στο φυλλορρόημα. Σήμερα που το πασόκ αργοπεθαίνει και ο σύριζα δε μπορεί να παίξει ακόμα τον ίδιο ρόλο στον εργατικό και φοιτητικό συνδικαλισμό, έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση και τους συσχετισμούς. Το κόμμα και η νεολαία πρέπει να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτήν την υπόθεση.

Πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στη νεολαία. Να δοθεί βάρος στους μαθητές, που είναι δεξαμενή άντλησης καινούριων δυνάμεων κι όπου μπορεί να γίνει δουλειά παρακαταθήκης για τα επόμενα χρόνια. Να αντιστραφεί άμεσα το σκηνικό με την χαμηλή στρατολόγηση και παρουσία των δικών μας δυνάμεων. Να ανακοπεί η ανησυχητική τάση ενίσχυσης της χρυσής αυγής στα σχολεία, και η άλλη όψη του νομίσματος του πολιτικού μηδενισμού με την ενίσχυση της αναρχίας, ιδίως μετά τον δεκέμβρη του 08’. Να μην υποτιμηθεί η δουλειά στη σπουδάζουσα νεολαία, με θεωρητικά σχήματα για την διαφοροποίηση της διαστρωμάτωσης και των ταξικών καταβολών των φοιτητών –εκτός κι αν αυτό τεκμηριωθεί και καταχωρηθεί ως επίσημη θέση μας.

Να διασαφηνιστεί ο ρόλος κι ο χαρακτήρας των λαϊκών επιτροπών και να κάνουν πλατύ άνοιγμα, για να μη συσπειρώνουν μόνο ένα στενό κύκλο μελών και κοντινών επιρροών. Χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα, φαντασία και πρωτοτυπία –μακριά από δουλειά ρουτίνας και κουτάκια- για να αναδειχθούν τοπικά ζητήματα, να αξιοποιηθεί το μεράκι και η δυνατότητα προσφοράς κάθε σφου και να σπάσει η αποξένωση των μεγάλων πόλεων.

Ειδικά για τις εκλογές
Το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχεί στην πραγματική δύναμη του κόμματος και τους συσχετισμούς στη κοινωνία. Το ζήτημα είναι να μην παγιωθούν σε αυτά τα επίπεδα, υπό την πίεση της κυβερνώσας αριστεράς. Υπήρχαν πράγματα που μπορούσαν να γίνουν καλύτερα (τα διαφημιστικά σποτ και η τηλεοπτική μας εκπροσώπηση εν γένει) κι άλλα που θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από την πρώτη προεκλογική περίοδο (διευκρίνιση για το πώς εννοούμε τον όρο αριστερά και τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας) αλλά δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Αυτός ο «δεύτερος γύρος» των εκλογών μου θύμισε συνειρμικά τα φοιτητικά μου χρόνια, με τους γύρους καταλήψεων, τις συνελεύσεις με τα κοινά πλαίσια και το δίπολο κατάληψη-αντικατάληψη, που θυμίζει με τη σειρά του το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Όσο καλή παρουσία και να είχαμε, όσο πειστικά και να εξηγούσαμε την πρότασή μας και το πλαστό δίλημμα που αφορούσε τη μορφή κι όχι το περιεχόμενο, μετά τη δεύτερη-τρίτη εβδομάδα επικρατούσε το κλασικό δίπολο και οι ψήφοι μας συμπιέζονταν από το κοινό πλαίσιο, που κέρδιζε ενίοτε άτομα και από τον στενό μας πυρήνα. Αυτό όμως δε σήμαινε ότι είχαμε λάθος ή ότι έπρεπε να αλλάξουμε τη στάση μας.

Κι εδώ τελειώνει το κομμάτι με τους πρώτους προβληματισμούς, χωρίς προφανώς να εξαντλείται το θέμα, πέρα από κάποιες επιμέρους πτυχές του.

60 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο θέμα, είμαι αρκετά αισιοδοξος όμως οτι θα γίνει καλή κουβέντα μέσα και γύρω από το κόμμα. Πέρα απο δικές μου εκτιμήσεις θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που είπες για τους διαννοούμενους και τους πανεπιστημιακούς. εξαιρετικό το παράδειγμα σου με τον Αντώνη αλλά...υπάρχουν άλλοι; Μην δηλαδή αναλωθούμε σε δουλειά σε χώρους που παραδοσιακά ΔΕΝ μας πάνε και καλοβλέπουν συριζα-ανταρσυα και πασοκ εννίοτε.... το λέω γιατί ως φοιτητής έχω πολύ άσχημη άποψη για του περισσότερους "διαννοούμενους" χωρίς αυτό να σημαινει πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις


διονυσης

faros είπε...

Πάντα μου άρεσε ο τρόπος που γράφεις, αλλά το σημερινό ποστ ήταν (για μένα) μια αποκάλυψη !

Απλά, μπράβο !

ένας στρατολάτης είπε...

Ενδιαφέρουσες οι θέσεις σου Σφυροδρέπανε. Με κάνουν να σκέφτομαι μήπως θα έπρεπε να γίνει κάποιας μορφής συντονισμένη παρέμβαση με κατάθεση προβληματισμών (προς το κόμμα, όχι απαραίτητα ανοιχτά) των μπλογκ που βλέπουν από φιλικά έως ερωτικά (!) το κόμμα. Προς υπογράμμιση της ανάγκης ενίσχυσης της παρουσίας του κόμματος στο μέσο.

Γρηγόρης είπε...

Και το ζήτημα των λαικών επιτροπών είναι εξαιρετικά σημαντικό.Δυνάμωσαν το φθινόπωρο που προέκυψε το χαράτσι αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.Πρέπει με τη δράση τους να προσφέρουν άμεση ανακούφιση, όπως π.χ με το σφράγισμα βιβλιαρίων των ανέργων.Οι περισσότεροι δεν κάθονται να σ'ακούσουν όταν τους μιλάς για λαική εξουσία,το πράγμα αλλάζει όμως όταν βλέπουν ότι με τη δική τους συμμετοχή μπορούν να πετύχουν κάτι τόσο σημαντικό γι'αυτούς.Δεν καταλαβαίνω γιατί υποτιμάμε ζητήματα όπως τα κοινωνικά ιατρεία

Ανώνυμος είπε...

Καλή ερχή κάναμε,
θα αναφερθώ στο πρώτο ζήτημα που έβαλες όσον αφορά το ζήτημα παρέμβασης στο διαδίκτυο. Δε θεωρώ ότι η παρέμβαση του red alert και κάθε αντίστοιχου βοήθησε... μιαγραφικότητα και μισή ήταν, σε ένα ασφαλίτικο Site, και όσοι αθηναίοι ξέρουν ποιος είναι o red alert καταλαβαίνουν και από που πηγάζει τόση γραφικότητα.
Το ζήτημα είναι ότι έχει επικρατήσει μια αντίληψη για το "μέσα κοινωνικής δικτύωσης" τελείως ηλίθια, και αυτό επειδή κάτι πιτσιρίκια κάθε φορά που πήγαιναν περιφρούρηση ανέβαζαν και τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο!!
Ωστόσο το Κόμμα για να αποφύγει κάθε προβοκάτσια και αντίστοιχους fake λογαριασμούς θα μπορούσε σε κάθε μέσο (facebook, twitter κλπ) να έχει έναν επίσημο λογαριασμό όπως έχει στο youtube για παράδειγμα και να μην μπορεί να το εκμεταλλευτεί κανένας άλλος. Πραγματικά υπάρχει τόσος κόσμος στο ΚΚΕ που ξέρει τι είναι το Internet και πώς μπορείς να το εκμεταλευτείς, δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεται μια τέτοια αντίληψη...

Πάντως το διαδίκτυο δεν είναι και το πιο σοβαρό ζήτημα της συντριπτικής ήττας σε αυτές τις εκλογές. Το πράγμα ξεκινάει από πιο παλιά, από την αρχή της κρίσης, από το ότι το Κόμμα δεν προσδιόρισε μια τακτική συσπείρωσης πλατιών στρωμάτων του λαού που θα πλήτωνταν από τη κρίση και έχουν συμφέρον να συστρατευθούν με το ΚΚΕ. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ τα μικροαστικά στρώματα που έχουν κι αυτά θέση στη συμμαχία και το μέτωπο αλλά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη την οποία όχι μόνο δεν προσεγγίσαμε αλλά στείλαμε κι ότι είχαμε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα παράδειγμα θα πω, τι απέγιναν οι λαϊκές επίτροπές που κάτι πήγαν να κάνουν αλλά τελικά κατέληξαν το μισό κόμμα να καλεί σε συσπείρωση το άλλο μισό; Ακόμα κι εκεί που συσπείρωσαν έναν ευρύτερο κόσμο αφέθηκαν στη μοίρα τους και πλέον δεν υπάρχουν ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Αυτό σημαίνει καμπανιακές κινήσεις χωρίς σχέδιο, δλδ ανυπαρξία τακτικής, ή καλύτερα ταύτιση της τακτικής με τη στρατηγική, αυτή είναι η μεγαλύτερη ήττα για το κόμμα κι όχι μόνο το 4% που υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να υπήρχε και περιθώριο να διορθωθεί.

KouKos
μόνος μου έμεινα ρε;;;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Διονύση συμμερίζομαι εν μέρει την επιφυλακτικότητά σου, αλλά δεν είπα να αναλωθούμε σε αυτόν τον χώρο. Να αξιοποιήσουμε όσους είναι κοντά μας είπα. Και πέραν του αντώνη παρέθεσα κάποια ονόματα που κατά τη γνώμη μου πληρούν τα κριτήρια. Μαργαρίτης και λεοντιάδης ήταν υποψήφιοι και με το κόμμα ή τη λαϊκή συσπείρωση στις πρόσφατες εκλογικές μάχες.

Ευχαριστώ φάρε, αν και νομίζω ότι αναφέρω μερικά πράγματα που είναι μάλλον αυτονόητα, παρά αποκάλυψη.

Στρατολάτη καταλαβαίνω την πρόθεσή σου, αλλά νομίζω ότι οι red bloggers να τους πούμε έτσι σχηματικά, δεν είναι κάτι ενιαίο για να έχουν κι ενιαία έκφραση. Η ουσία της πρότασής σου βεβαίως παραμένει.

Κούκε το ίντερνετ σίγουρα δεν είναι από τους σημαντικούς λόγους της εκλογικής πτώσης του κόμματος. Ανήκει όμως σε αυτό που λέει η ανακοίνωση της κε ως υποκειμενικές αδυναμίες και για αυτό το αναφέρω.

Με αφορμή και το σχόλιο του γρηγόρη, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των λαϊκών επιτροπών καθώς και μια αυτοκριτική, για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε/προχώρησε περισσότερο η αρχή που έγινε με τα χαράτσια.

Ανώνυμος είπε...

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρέπει να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδεώδες που σ’ αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων».

Αυτο νομιζω οτι εχει ξεχασει το Κομμα και δυστυχως με βαριες συνεπειες.

ενας είπε...

Με καλοπροαιρετη διαθεση να πω τα εξης.Και στη προηγουμενη αναρτηση και σε αυτη απο οτι καταλαβαινω εχις την εξης θεση:υπηρχαν πραγματα επικοινωνιακα που μπορουσαν να γινουν αλλα και να γινοντουσαν δε θα αλλαζε πολυ το αποτελεσμα.Λες ακομα οτι και σε ενδεχομενη αλλαγη τακτικης που καποιοι μπορει να ζητανε παλι τα πραγματα ηταν προδοαγεγραμμενα.

Ετσι καταληγεις σε ενα μεταφυσικο αδιεξοδο,οτι και να καναμε παλι η μοιρα μας θα ηταν η ιδια.Η πραγματικοτητα ομως,κατα τη γνωμη μου,ειναι η εξης:σε μια απο τις μεγαλυτερες παγκοσμιες κρισεις ολων των εποχων,σε μια ακομα βαρυτερη κριση στην ελλαδα και σε μια περιοδο αποδεσμευσης απο τα παραδοσιακα αστικα κομματα το ΚΚΕ βλεπει την επιρροη του να μειωνεται και φαινεται να μη μπορει να οργανωσει τις λαικες αντιστασεις που χρειαζεται.

Αυτο ειναι,για μενα,η αρχικη τοποθετηση που πρεπει να γινεται στην κατασταση και μετα να εξιδεικευουμε.Το να λες πχ οτι ο κοσμος εχει μικροαστικη λογικη(που ειναι λαθος τουλαχιστον για ενα μεγαλο ποσοστο του λαου),δεν αφαιρει την ευθυνη απο το ΚΚΕ,το αντιθετο φερει επιπλεον ευθυνη που τοσα χρονια αλλα και μεσα στη κριση δεν μπορεσε να το αλλαξει.Δυσκολιες παντα θα υπαρχουν,παντα θα υπαρχουν αντιπαλοι που θα σε εμποδιζουν παντα θα υπαρχουν αντικειμενικες δυσκολιες,για ενα επαναστατικο κομμα που θεωρει οτι εχει και σωστη θεωρια κτλ αυτα δεν αποτελουν ομως δικαιολογιες αλλα εμποδια που πρεπει να υπερβει και οταν δεν το καταφερνει να αναρωτιεται γιατι και οχι να κατηγορει τα εμποδια.

Στρατιώτης του Κινήματος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες Απολίθωμα, τα περισσότερα με βρίσκουν σύμφωνο.
Ας αρχίσω με το internet.
Έλεος πια! Η η ταξική πάλη δεν διεξάγεται με όρους του 1910, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία. Φυσικά και δεν πρέπει να "χρεώνουμε" μέλη στην ηλεκτρονική προπαγάνδα, αλλά ένα officia Facebook/Twitter/blog και ξέρω γω τί άλλο θα είναι θετικό βήμα. Άλλωστε, με 12 βουλευτές τα οικονομικά θα είναι ολίγον τι στριμόκωλα και το internet είναι μια καλή φτηνή λύση. Και επίσης μην ξεχνάμε ότι οι κοντά 1.500.000 άνεργοι έχουν ΠΟΛΥ χρόνο για internet...
Η δουλειά στους μαθητές-φοιτητές έχει μείνει πολύ πίσω. Δεν θυμάμαι πόσο καιρό έχω να δω, στην πόλη μου βέβαια, φάτσες μαθητών ή γενικά καινούριες φοιτητόφατσες. Ειδικά στην δουλειά στους μαθητές πρέπει να δωθεί μεγάλη σημασία, γιατί είναι ηλικιακά σε μια περίοδο διαμόρφωσης. Έχουν αρχίσει να παίζουν οι χρυσαυγίτες με αυτούς και θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον, αν δεν κάνουμε στροφή της δουλειάς μας.
Μιας και έθιξα το θέμα της ΧΑ. Νομίζω ότι στρουθοκαμηλίζουμε. ΟΚ, γράψαμε στην ανακοίνωση της ΚΕ για το αρνητικό γεγονός της ανόδου της, αλλά και πως θα χρησιμοποιηθεί από το σύστημα, όμως εδώ δεν έχουμε τους γραφικούς γεράκους του ΛΑΟΣ. Εδώ θέλει επίθεση, και μιλάω κυριολεκτικά! Ρε σεις, εδώ μας την πέφτουνε και ο "Ρ" το γράφει στα ψιλά... Μπορεί να τους υποτιμήσαμε σε ένα βαθμό,αλλά τώρα χρειάζεται μεγάλη πολεμική εναντίον τους.
Όσον αφορά την ανακοίνωση της ΚΕ, σωστά βάζει το ζήτημα ότι οι αγώνες "δεν απέκτησαν τη μαζικότητα και κυρίως την οργάνωση και τον πολιτικό προσανατολισμό που απαιτούν οι συνθήκες". Σωστά υπάρχει αναντιστοιχία στο ποσοστό και της επιρροής που έχεις ως Κόμμα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια λάθη-παραλείψεις, που δεν μπήκαν στην ανακοίνωση, και κατά την γνώμη μου είναι κυρίως τακτικής:
1ον, δεν μπορείς 15 μέρες πριν τις εκλογές να λες ότι δεν θες να κυβερνήσεις, και ας είναι σωστό αυτό που λες. Διατύπωσέ το διαφορετικά.
2ον, αργήσαμε να προβάλλουμε άμεσους στόχους πάλης, πράγματα που ζήταγε η πλειοψηφία του λαόύ. Το κάναμε μόνο ενόψει Ιούνη και υπό το βάρος των προτάσεων του συριζα.
3ον, η τακτική μας απέναντι στο συριζα. Χαμηλών τόνων, με τα ίδια γνωστά επιχειρήματα, με αμυντική διάθεση στις επιθέσεις του για την μη συνεργασία. Εδώ ήθελε να το κάνουμε όπως ο Μπογιόπουλος. Που έκανε τον Παπαδημούλη ρεζίλι. Ακόμα και ο Χιώνης προχτές την Δούρου.
Αν και ήθελα να απευθύναμε πρόταση συνεργασίας στον συριζα, θέτωντας ως μοναδικές προϋποθέσεις την έξοδο από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Να έβλεπες μετά αν θα σου ξαναπρότειναν συνεργασία, να ξεφεύγαμε και από την αμυντική μας στάση...
4ον, δεν αναφέρουμε πουθενά την λέξη ΑΝΕΡΓΟΣ. Η πλειοψηφία της νεολαίας και όχι μόνο είναι άνεργοι, και συνεχίζουμε να απευθύνουμε την παρέμβασή μας στις "εργατικές λαϊκές μάζες". Πρέπει να το προσέξουμε αυτό.
5ον, δεν καταλαβαίνω το κομμάτι της ανακοίνωσης "Απαιτείται να γίνουμε πιο απαιτητικοί και αυστηροί σε ζητήματα καθοδήγησης, οργάνωσης, πρακτικού προσανατολισμού, δράσης στις εργατικές λαϊκές μάζες". Μπαίνει ζήτημα επάρκειας της καθοδήγησης ή επάρκειας των από "κάτω" συντρόφων;
Αυτά!
Τέλος, ενδιαφέρουσα Απολίθωμα η άποψη για επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες κλπ κλπ, αλλά με τόσους λίγους βουλευτές-έσοδα, βλέπω συμπόσια με φραπόγαλο!!

Τελικά ο Μαούνης δεν μας πάει...

Συντροφικά,

Απλός Στρατιώτης του Κινήματος...

Hard Leftist είπε...

Απολείθωμα, μια παράμετρος που λείπει απο το κείμενο σου, είναι η κοινοβουλευτική δράση και παρουσία του ΚΚΕ.
Εν μέρει αντικειμενικά, το ΚΚΕ έχει ταυτοποιηθεί σαν μια συστημική δύναμη, λόγω της πολύχρονης κοινοβουλευτικής παρουσίας του. Σε αυτό έχουμε και εμείς μια κάποια ευθύνη.
Δεύτερον, πως αξιοποιούμε την κοινοβουλευική παρουσία? Ενώ, προφανώς και υπερασπιζόμαστε τα εργατικά συμφέροντα κ.τ.λ, νομίζω ότι έλειψαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα κάνανε διακριτή τη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο κατάργησης του μνημονίου και εφαρμοστικών ήρθε πολύ αργά. Αν είχε κατατεθεί π.χ το Μάρτιο, θα είχε μεγαλύτερη αποτελέσματικότητα. Επίσης και οι ομιλίες αλλά και παρουσίες των βουλευτών πρέπει άμεσα να βελτιωθούν καθώς, καλώς ή κακώς στα μάτια της μάζας ο βουλευτής του ΚΚΕ συμπικνώνει όλη τη δράση και το λόγο του κόμματος.
Τέλος, και χωρίς να αναφέρω πρόσωπα, σοβαρές ευθύνες υπάρχουν στο τμήμα επικοινωνίας, ανακοινώσεων κ.τ.λ του ΚΚΕ. Κακές ανακοινώσεις, με την έννοια ότι ήταν δυσνόητες κ.τ.λ, αλλά και γενικότερα επικοινωνιακή διαχείρηση του κόμματος υπήρξε αδύναμη. Το επικοινωνιακό κομμάτι, προσωπικά το θεωρώ μάλλον δευτερεύον, αλλά το αναφέρω γιατί είναι υπαρκτό. Το επικονωνιακό κομμάτι επεκτίνεται βέβαια και στον τρόπο γραφής κάποιων άρθρων του Ριζοσπάστη κ.τ.λ, που πραγματικά είναι δύσκολο για κάποιον που δεν είναι εξικιωμένος να καταλάβει τι λένε. Το κόμμα δηλαδή πρέπει να λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψην το μορφωτικό/πολιτιστικό/πολιτικό επίπεδο αλλά και την Ψυχολογία της μάζας όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει τις θέσεις του.

Αυτά τα λίγα συμπληρωματικά με το κείμενό σου και τις απόψεις των πιο πάνω φίλων που είναι γενικά σωστές.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εξηγούμαι με εξίσου καλή διάθεση. Δε θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν δοσμένο έτσι κι αλλιώς από τη μοίρα μας ούτε ότι τα κάναμε όλα καλά. Στο κείμενο βάζω μερικά ειδικά εκλογικά σημεία, που νομίζω ότι έπαιξαν το ρόλο τους. Θεωρώ όμως ότι το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό, ειδικά στις δεύτερες εκλογές, που κυριάρχησαν εκβιαστικά ψευδοδιλήμματα. Σε κάθε περίπτωση θα με ενδιέφερε να δω ολοκληρωμένα και τη δική σου εξήγηση.

Στρατιώτη συμφωνώ κι εγώ με αρκετά απ' όσα βάζεις. Νομίζω πάντως ότι στη δική μας λογική οι άνεργοι συμπεριλαμβάνονται στην εργατική τάξη και κατά συνέπεια στις εργατολαϊκές μάζες.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Hard Leftist, η δική μου εντύπωση είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είχε πολύ καλή παρουσία (θα θυμίσω την ιστορική πια βολή του μαυρίκου με το μνημόνιο, ως κορυφαία σκηνή που είχε κι επικοινωνιακό αντίκτυπο) αλλά συμφωνώ ότι η πρόταση για την κατάργηση του μνημονίου θα έπρεπε να είχε κατατεθεί πριν από τις εκλογές.

Ειδικά για τις ανακοινώσεις θα έλεγα ότι πολύ άσχημη στιγμή ήταν η πρώτη ανακοίνωση για το κίνημα της πατάτας, η οποία όμως διορθώθηκε σχετικά άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Στρατιώτη...
ο μαηιούνης τελικά δε μας πάει,
λες όμως να το γυρίσουμε από Οκτώβρη όπως τα παλιά τα χρόνια;;
λες ακόμα καλύτερα του χρόνου να διαγράψουν τη μισή ηγεσία του Κόμματος (μη σου πω ολόκληρη) όπως τότε καθάρισαν ύπουλα σε μια νύχτα τη σπουδάζουσα;;

πω πω πω πω πω
Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε!!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ο Οκτώβρης είναι προ των πυλών, αλλά η άτιμη η ηγεσία μας κρατάει πίσω και κατά βάθος δεν τον θέλει. Κοίτα να δεις πόσο απλό ήταν..

Ανώνυμος είπε...

Απλά για την ηγεσία μας ο Λένιν θα χαρακτηριζόταν ρεφορμιστης, αφού έψαχνε μεταβατικά συνθήματα και αιτήματα κρίκους. Η ηγεσία από την άλλη ίσως προσέφερε έμπνευση στο Λένιν για ένα ακόμα κεφάλαιο στον αριστερισμό.

Π.Δ.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΠΔ από τις φτωχές μου γνώσεις ο λένιν έβαζε το ζήτημα της εξουσίας ακόμα κι όταν πίστευε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για σοσιαλισμό. Και το μεταβατικό πρόγραμμα ως όρος της πολιτικής γεωγραφίας να το πούμε έτσι είναι κατεξοχήν τροτσκιστικός.

Το θέμα είναι ο αντιδιαλεκτικός διαχωρισμός ηγεσίας βάσης. Το κκε έχει συλλογική λειτουργία και καθοδήγηση. Αν κάποιος έχει άλλη άποψη επ' αυτού, οφείλει να το πει με επιχειρήματα κι όχι αφοριστικά. Δε θα πείσει σχεδόν κανέναν.

Hard Leftist είπε...

Απολίθωμα, η κοινοβουλευτική δράση, το περιεχόμενό της, ήταν αυτό που περιμένει κανείς απο ένα κομμουνιστικό κόμμα που τιμάει το όνομά του. Αλλά το βήμα του κοινοβουλίου σαν βήμα διακήρυξης των θέσεων προς το λαό δεν έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό. Πέρα απο το κοινοβούλιο, οι βουλευτές, δεν εξηγούσαν απλά, δεν κάνανε κέρματα σε καθομιλουμένη γλώσσα τη γραμμή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Αυτό νομιζω οφείλεται και στο γεγονός της πολύχρονης παρουσίας κάποιων βουλευτών. Προσωπικά θα ήθελα πολύ πιο απλό λόγο έστω και με λάθη και αδυναμίες παρά άψογη μεταφορά της γραμμής χωρίς όμως να την λαμβάνει τελικά ο αποδέκτης.Αυτά και σε συνδιασμό με την έλλειψη έξυπνης και ευέλικτης λήψης κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών που να εξυπηρετούν την τακτική στη συγκεκριμένη χρονική στιγμη, νομίζω ότι συνέβαλαν στο να μην φτάσει στο μάξιμουμ η δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Τώρα για την επικοινωνία, πέρα απο της ανακοινώσεις τίθεται ένα ζήτημα γενικότερης διαχείρησης της εικόνας και του τρόπου επικοινωνίας των θέσεων.Και στους αγανακτησμένους δεν έγινε δυνατό να γίνει γνωστή η θέση μας και η αντιμετώπιση επικοινωνιακά της Παναριστεράς του Τσίπρα δεν ήταν καλή (επικοινωνιακά μόνο, πολιτικά είμαι απόλοιτα σύμφωνος με τη στάση του κόμματος), και για το αν το ΚΚΕ θέλει να κυβερνήσει, και το Σύνθημα "Διαγραφή Χρέους/Έξοδος απο την Ε.Ε/ Λαική Εξουσία" άργησε να πέσει στη μάζα έτσι απλά και κατανοητά κωδικοποιημένο, και σε άλλες περιπτώσεις υπήρχε το ίδιο πρόβλημα. Η διαστρέβλωση και η κακοποίηση των θέσεων του ΚΚΕ απο τα ΜΜΕ και τα άλλα κόμματα υπήρχε, υάπρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και κυρίως να μην την πατάμε μόνοι μας...
Μην ξεχνάμε, υπάρχουν 1,500,000 άνεργοι, πάρα πολλοί που πραγματικά φυτοζωούνε κ.τ.λ κ.τ.λ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να φταίνε, δεν έχουν πλέον την ψυχραιμία να σκεφτούν καθαρά, δεν έχουν υπομονή κ.τ.λ κ.τ.λ. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψην μας στον τρόπο προσέγγισής τους.

Ανώνυμος είπε...

Το Κόμμα δεν έχει συλλογική λειτουργία και δράση αλλά υπάρχει ήδη ο αντιδιαλεκτικός διαχωρισμός ηγεσίας και βάσης και αυτό όχι επειδή το λέω εγώ αλλά ήδη το έχει ξεκινήσει η κ Μπέλλου στο γνωστό άρθρο της στο Ριζοσπάστη.
Παρθέτω το πιο σοβαρό απόσπασμα παραποίησης βασικών αρχών της λενινιστικής ιδεολογίας για το Κόμμα Νέου Τύπου:
Οι οπορτουνιστικές εκφορές της αστικής ιδεολογίας αρέσκονται να παραμυθιάζουν για τον αποφασιστικό ρόλο της κομματικής βάσης. Η πραγματικότητα είναι ότι ο συγκεντρωτισμός στη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ενότητα θέλησης και δράσης, η αποτελεσματικότητα του πιο σκληρού ταξικού αγώνα. Συγκεντρωτισμός και πειθαρχία σε αυτόν σημαίνει οργανωτική μετουσίωση της ιδεολογικής – πολιτικής πρωτοπορίας
Τι λέει η Μπέλλου εδώ, ότι ο αποφασιστικός ρόλος της κομματικής βάσης είναι ένα παραμύθιασμα της αστικής ιδεολογίας και σε κρίσιμες στιγμές αποφάσεις παίρνει η ηγεσία. Αυτό δε λέει; Δε νομίζω ότι χρειάζεσαι περισσότερα επιχειρήματα. Άλλωστε ο καθένας που συμμετέχει σε οργανώσεις του κόμματος μπορεί πολύ ξεκάθαρα να καταλάβει πώς υλοποιείται αυτή η αντίληψη και πως η λειτουργία του κόμματος απομακρύνεται από τις βασικές αρχές του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού.

KouKos

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η μπέλλου μιλάει βέβαια για κρίσιμες στιγμές και με αυτό δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει σοβαρά. Ακόμα κι αν υποθέσουμε βέβαια ότι η μπέλλου λέει αυτό που καταλαβαίνετε εσείς και διαφωνείτε με αυτό, ε τότε οφείλετε να μην το αναπαράγετε, όπως τώρα.
Επίσης το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του διαχωρισμού, θα το βρει κανείς στη γνωστή ανάρτηση του αλέκου, όπου λέει ότι μπορούσε να καταλάβει περισσότερα εξαιτίας της στελεχικής θέσης του σε διάφορες θέσεις και θέτει προ των ευθυνών τους τα στελέχη που δε δικαιολογούνται να μη βλέπουν πού πάει το πράγμα.

Εν πάση περιπτώσει, αν το πιο εποικοδομητικό πράγμα που έχει να πει κανείς σε αυτή τη συγκυρία για να βοηθήσει το κόμμα είναι ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία, εγώ τι να πω, σηκώνω τα χέρια ψηλά.

ΙΑ είπε...

δηλαδη κουκε μονε σε 2 ταμπλω η αστικη ιδεολογια δεν επηρρεαζει την κομματικη βαση που ζει σε κενο ? Ποιο κομμα σημερα συζητα την ιστορια του κανει συνεδρια με πλουσιο διαλογο ανανεωνει σε μεγαλο βαθμο τα ανωτατα καθοδηγιτικα του οργανα κλπ.
Ελεος πια με τις διαστρεβλωσεις και τους αφορισμους.
Γιατι δε βγαινετε επωνυμα να πειτε τι θελετε ντρεπεστε η φοβαστε την ΟΠΛΑ η μηπως οπως ο γιαννοπυλος εβρισκε εαμιτες σημερα ο τσιπρας βρισκει πρωην κνιτες

makis είπε...

"Η μπέλλου μιλάει βέβαια για κρίσιμες στιγμές..."
Νομίζω ότι παραπάνω μιλάει γενικά λέγοντας "Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην κομματική βάση και την καθοδήγηση, με προβάδισμα στη δεύτερη λόγω δυνατότητας γενίκευσης της πείρας, συνολικά θεωρητικής υποδομής."
Επίσης αυτό το "οφείλετε να μην το αναπαράγετε" δεν το καταλαβαίνω .

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχήν, δεν κατάλαβα ποιοι είμαστε εμείς, εγώ μίλησα σε Α' ενικό.
Δεύτερον, προφανώς δε θα απαντήσω για τον Χαλβατζή δεν είναι μέλος της ΚΕ, ούτε καν του Κόμματος, εγώ παρέθεσα ένα άρθρο γραμμής από μέλος του ΠΓ.
Τρίτον, αν συμφωνείς με αυτή την αντίληψη που προωθεί η Μπέλλου (μιλάω για αντίληψη γιατί είναι μακρυά από τις βασικές αρχές λειτουργίας) τότε θεωρείς ότι η βαση μπορεί να λέει ότι θέλει σε μια ειρηνική και χαλαρή περίοδο και η ηγεσία θα παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές. Δλδ σήμερα που το Κόμμα δέχεται επίθεση "μούγκα στη στρούγκα" η ηγεσία έχει το αλάθητο και όποιος διαφωνεί κάνει αντιπολίτευση. Ωραία είναι αυτά... αλλά, σόρρυ που θα στο πω, δεν έχουν καμία σχέση με τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό και το ΚΚ.

KouKos

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αυτό που εννοώ μάκη είναι το εξής. Έστω ότι η μπέλλου το εννοεί όπως το εννοείς. Οπότε διαφωνούμε. Γιατί πρέπει τότε να αναπαράγουμε αυτόν το διαχωρισμό και να μιλάμε για την κακή ηγεσία;
Η ηγεσία εκλέγεται οπότε κάτι εκφράζει μες στο κόμμα. Εκτός κι αν κοροϊδεύει μαζικά όλη τη βάση. Οπότε τι γίνεται με τη βάση; Ποιος τελικά της έχει εμπιστοσύνη και ποιος όχι;

Ανώνυμος είπε...

o "στρατιωτης του κινήματος" έχει δίκιο. πρεπει να αναφερεται στην παρεμβαση του ΚΚΕ συγκεκριμενα ξανα και ξανα η λεξη ΑΝΕΡΓΟΣ.

ποιοι θα καταλάβουνε ότι στον όρο "εργατολαικές μαζες" περιλαμβανονται και οι ανεργοι;

δεν έχει γίνει φανερό ότι ευρύτατες μαζες δεν έχουν επαφή διόλου όχι με τη μ-λ θεωρία, αλλά γενικά με οποιαδηποτε θεωρία;

δεν έγινε φανερό σε αυτές ειδικά τις εκλογές ότι 23 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση ήταν αρκετα για να λοβοτομήσουν κόσμο και κοσμακη;

εγω αντιμετώπισα ενα σωρό ανθρωπάκια να μου λένε "γιατί οι κομμουνιστές φοράνε ΝΙΚΕ;" , "Γιατί οι κομμουνιστες πινουν κοκα-κόλα;".δεν την παλευουν τα ατομα, αλλά μισούν τους κομμουνιστες σαν την αμαρτία.

τα πράγματα έχουν γίνει φοβερά επικινδυνα.

πιο απλά αγωνιστες του ΚΚΕ, πιο απλά. αυτά προς το παρόν.

drazen

Ανώνυμος είπε...

Μενω σε μια εργατικη συνοικια οπου το ΚΚΕ εχει παραδοσιακα πολυ μεγαλη δυναμη και επιρροη.Αν ακουγε κανεις ανθρωπους του ΣΥΡΙΖΑ εδω, θα νομιζε οτι ειναι πιο κομμουνιστες και απο το ΚΚΕ.Το αποκορυφωμα ηταν μια αφισα που κυκλοφορησαν μετα τη φασισιστικη επιθεση στην Κανελλη,οπου κατηγειλλαν και καλα τα κινηματα της πλατειας οτι εδωσαν χωρο στους φασιστες για να γινει ιδεολογικη ζυμωση με τον κοσμο που εχει αγανακτησει.Τακτικη εξαπατησης του κοσμου δηλαδη.

Σε περιοχες οπου το ΚΚΕ εχει επιρροη,η τακτικη του ΣΥΡΙΖΑ ηταν να αντιγραφει συνθηματα και θεσεις του ΚΚΕ,εμφανιζομενος στον κοσμο ως μια ριζοσπαστικη δυναμη με μεγαλυτερη τακτικη ευελιξια.Ξερω κοσμο που ειναι θυμωμενος με το ΚΚΕ γιατι δεν συνεργαστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρωντας τον συγγενη ιδεολογικα χωρο,πιστευοντας οτι το ΚΚΕ απλως εμμενει δογματικα στην καθαροτηα της γραμμης του.Προκειται για κοσμο ανωριμο πολιτικα αλλα οχι συντηρητικοποιημενο,τουλαχιστον οχι ακομα.

Πρεπει να ληφθουν κι αυτα υπ οψιν για την αποτιμηση του αποτελεσματος

Ενα δευτερο ζητημα που θελω συνοπτικα να αναφερω,ειναι οτι την επιρροη του ΚΚΕ πρεπει να την κρινουμε με βαση την αναπτυξη των ταξικων αγωνων,κι οχι με το εκλογικο ποσοστο του,αυτο μπορει να διμορφωνεται συγκυριακα.

Προλεκαλτ

Manny Calavera είπε...

και γω που νομιζα οτι σε αυτο το ποστ θα εκθειαζες τη στακα και τις σφακιανες πιτες..

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κούκε με το "εσείς" αναφερόμουν σε όσους έχουν παρόμοιες αντιλήψεις και έχουν γράψει σχόλια και στην ανάρτηση. Είναι σωστό ότι δε μπορεί να απαντάμε εκ μέρους άλλων, κι εγώ λοιπόν δεν είναι λογικό να απαντάω εκ μέρους της μπέλλου. Στο τρίτο σημείο νομίζω ότι υπάρχει λογικό άλμα. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε πάντως ότι οι κρίσιμες στιγμές δεν ευνοούν ακριβώς την ανάπτυξη ελεύθερου διαλόγου σε ένα κόμμα, μέτωπο, κτλ. Εκεί που αφήνει κενά το σημείο της μπέλλου είναι πώς θα ελεγχθεί μια λανθασμένη απόφαση της ηγεσίας, ας πούμε στην περίπτωση των συμφωνιών βάρκιζας, λιβάνου κτλ.
Τα υπόλοιπα θα είχαν νόημα να τα συζητήσουμε σε παρόντα χρόνο, αν κάποιος πιστεύει -και τεκμηριώσει- ότι αυτή τη στιγμή απομακρύνεται το κκε από την αρχή της συλλογικής λειτουργίας του. Και ως προς αυτό με καλύπτει απόλυτα το σχόλιο του ΙΑ. Μια ηγεσία που επιδιώκει να αποκοπεί από τον έλεγχο της βάσης και να κάνει του κεφαλιού της, θα λειτουργούσε πολύ διαφορετικά.

Έχεις δίκιο προλετκαλτ, η αντιστοίχιση πάντως δε γίνεται πάντα με ευθεία αναλογία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άνετη νίκη του ντε γκωλ αμέσως μετά το μάη του 68'. Θα μου πεις βέβαια και τι πάστας ήταν το κκ τότε. Ούτως ή άλλως όμως δε μπορούμε να πούμε ότι δεν αναπτύχθηκαν αγώνες στην ελλάδα το διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές του 09.

Manny από τα χανιά προς το παρόν έχω να εκθειάσω τη θράκα και το κεμπέ ως γυράδικα. Τα άλλα είναι εκλεπτυσμένα γούστα, μακριά από μένα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ακριβως ηθελα να τονισω,οτι μετα 09 εχουν αναπτυχθει σημαντικοι αγωνες.Επομενως το κομμα αυξανει την επιρροη του,ανεξαρτητα απ την εκλογικη του δυναμη.Ακουω δεξια κι αριστερα οτι το ΚΚΕ περναει ιδεολογικη και οργανωτικη κριση,κατι οποιο εινα εντελως εκτος πραγματικοτητας κατα τη γνωμημου.Προφανως και θα υπαρχουν οργανωτικα ζητηματα,που πρεπει να επιλυθουν,σε καθε περιοδο υπαρχουν τετοια.Οταν ομως υπαρχει μια ταση ανοδου του εργατικου κινηματος,δεν μπορουμε να μιλαμε για ιδεολογικη και οργανωτικη κριση του κομματος.

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

Χρειαζεται μια προσπαθεια ευρειας ιδεολογικης κατηχησης των συμπολιτων μας. Μια προσπαθεια που ας ξεκινησει απο τα απλα. Να εξηγει πχ με απλα λογια τι ειναι υπεραξια 'η γιατι δε χρωσταμε ευγνωμοσυνη στο αφεντικο μας. Μεσω ιντερνετ, μεσω φυλλαδιων κ φυσικα με την προσωπικη επαφη. Ας υπαρξει κ καποιος τροπος (διαδικτυακα λογου χαρη) ωστε ενας που δεν ειναι μελος να μπορει να λυσει καποια απορια, να ζητησει μια βιβλιογραφια κτλ.
Χρειαζεται βαρος στους χωρους δουλειας. Το θεμα των σχολειων το θεωρω μια ευκολη λυση που θα πετυχει το στοχο να δειχτει μια καποια προοδος ειναι ομως κατα τη γνωμη μου πιο πισω σε σπουδαιοτητα απο τους χωρους δουλειας. Λιγο ξυλο δηλ στους χαιτες θα εφερνε ενα πληθος μαθητων κοντα στο κομμα. Που θα ειχαν ομως χαμηλη ταξικη συνειδηση. Δε στεκομαι βεβαια απεναντι σε μια τετοια ενεργεια αρκει να εξυπηρετει τις αναγκες αυτοαμυνας του κομματος.

Κλεινω με ενα κατα τη γνωμη μου σημαντικο ζητημα. Πρεπει να δοθει βαρος στην οργανωση σε ταξικη βαση των μεταναστων. Κ να τους δοθει η δυνατοτητα της οργανωμενης αυτοπροστασιας απο εγκληματικες επιθεσεις.

makis είπε...

"πώς θα ελεγχθεί μια λανθασμένη απόφαση της ηγεσίας" Δεν θα ελεγχθεί ποτέ ουσιαστικά.Δεν υπάρχει ο μηχανισμός που να το επιτρέπει.Τουλάχιστον αν μιλάμε για έλεγχο που να χει νόημα από άποψης χρόνου. Γι αυτό και στην ιστορία του κινήματος κάθε αλλαγή (προς τα που ,αδιάφορο) έγινε με όρους διάσπασης,πρακτορολογίας, μισαλλοδοξίας,διώξεων,λοιδορίας,απαξίωσης,μίσους,έως και φυσικής εξόντωσης ανάλογα με το τύπο της εξουσίας που είχε η ηγεσία ή (και) αυτοί που την έλεγχαν. Παραδείγματα πολλά για κάθε τρόπο "ιδεολογικής πάλης" από τους παραπάνω κι η κουβέντα θα πηγαίνει στο ποιος είχε δίκιο κι όχι στο αν έγιναν... Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, ιδιαίτερα αυτός που το συγκεντρωτικό του μέρος έχει το πάνω χέρι έχει δείξει τα όριά του.Μπορεί για μερικούς από εμάς να είναι αναγκαίο κακό ,αλλά έχει έρθει η ώρα αυτό το κακό να το ξεπερνάμε

Ανώνυμος είπε...

επίσης: θα βοηθησει-πιστευω- η αλλαγή της ηγεσίας, συγκεκριμενα της ΓΓ. Ο ΓΓ είναι η "βιτρίνα" του κόμματος προς τα εξω, πρεπει να είναι ο,τι καλύτερο. πρέπει να εμπνεει . και αυτό προυποθετει ενα σωρό αρετές.

ρητορική δεινότητα, ταχύτητα, προσωπικό χαρισμα, ευρύτητα πνεύματος και βαθυτατη φιλοσοφική καταρτιση, ταξική αδιαλλαξία αλλά και ικανότητα μαζικής απεύθυνσης. και άλλα πολλά.

η νυν ΓΓ δεν έχει αυτές τις αρετές.

από αυτούς που φαίνονται , ο πιο κατάλληλος για το ρόλο του ηγέτη είναι ο Παφίλης. νομίζω ότι είναι ο πιο "μαζικός" και ο δυνατότερος ρητορας.

επίσης πάντα καλή εντύπωση μου αφηνε ο Μαυρίκος. είναι για (πολύ) περισσότερα. ( παρεμπιπτόντως: σηκωνει πολλή, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ συζήτηση πως είναι δυνατόν το εργατικό κόμμα να κατεβάζει συνυποψηφίους στην ίδια περιφερεια Κανέλλη και Μαυρίκο , και τελικά να βγαινει ....Κανέλλη.τι γινεται εδώ περα;)

για να μη γίνει καμια παρεξηγηση: σε καμια περίπτωση δεν πιστευω οτι με διαφορετικό ηγετη, τα πράγματα θα ηταν φοβερά καλύτερα για το ΚΚΕ.

προφανως το θεμα είναι η γραμμή. το ΚΚΕ βγαίνει με την πιο σκληρη γραμμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του. συγκρίνεται μόνο με τη γραμμή της περιόδου 1928-1933 (τρίτη περίοδος της Τρίτης Διεθνούς):

α)ένα σωρό λοβοτομημενοι αυτη τη γραμμή την τρεμουν
β) ο ίδιος ο κομματικός χώρος, που μεγάλωσε με το Φλωράκη, (υποπτεύομαι ότι) αυτή τη γραμμή δεν τη "χωνευει" εύκολα
γ) η ίδια η γραμμή κουβαλαει αντιφάσεις και προβλήματα. είναι δυνατόν το "ευρώ ή δραχμή" να θεωρείται ψευτοδίλημμα και το ΚΚΕ να μη χτυπιεται ευθεως με τον καθημερινο μπαμπούλα του αστισμού;
δ) η αδιακοπη επίθεση απέναντι στους υπόλοιπους κομμουνιστές (ΑΝΤΑΡΣΥΑ , μ-λ χωρος) φοβίζει και (πάρα)πολύ κόσμο εκτός του κομμουνιστικού περίγυρου: " εάν φερονται έτσι στην κριτική των δικών τους, πως θα φερθούν αύριο στη δική μας κριτική; θα μπορούμε καν να κάνουμε κριτική; και γιατί προτεινουν λαική "εξουσία" και όχι λαική "δημοκρατία" ; καποιο λακκο έχει η φάβα"

drazen

Unknown είπε...

Συμφωνω οπως και οι περισσοτεροι στο θεμα του διαδικτυου, μπορουν να γινουν αρκετα και να παψει ο "απομονωτισμος".
Κατα τη δικη μου εκτιμηση το ΚΚΕ χρειαζεται συνεργαζομενους ανθρωπους που εχουν "ρευμα", οπως η Κανελλη της οποιας η δυναμικη εχει πια εξαντληθει, αν θυμαμαι καλα μαζι με την Κανελλη ειχε κατεβει και ο Ζουρ(λ)αρης ο οποιος "εφερε" καποιο κοσμο. Στις εκλογες του 07 που ηταν η μεγαλυτερη ανοδος του ΚΚΕ για οποιον θυμαται ο Λαζοπουλος εχοντας καλεσμενο τον Αλαβανο ειχε δηλωσει "εγω ειμαι με τους αλλους" και σιγουρα λειτουργησε θετικα ως προς αρκετες ψηφους.
Ακομα και η παρουσια του Γκλετσου στις αυτοδιοικητικες ηταν ενισχυτικη. Το ΚΚΕ υστερει ως προς την αξιοποιηση της δρασης του και αυτο γιατι με τα δικα του μεσα αποκλειεται να φτασει αυτη στις πλατιες Λαϊκες μαζες, σε καθε περιπτωση ανθρωποι που θα μπορουσαν και γιατι οχι ειναι συμβολα της ταξικης παλης "ακτινοβολουν μονο στο στενο κυκλο των φιλων του ΚΚΕ βλ.Σιφωνιος, Νικολοπουλος(Jumbo)ακομα και οι Ζαριανοπουλος & Καλαντιδου για τους Θεσσαλονικεις αν ειχαν τη βοηθεια των μεσων θα ειχαν αλλη επιρροη. Τα αστικα μεσα δε θα κανουν ποτε τη χαρη στο ΚΚΕ οποτε και εκει πρεπει να "εισβαλλεις" μεσω τριτων, π.χ. σκεφτεται κανεις τι ακτινοβολια θα ειχε μια ενεργεια ενος παικτη της εθνικης αν ενεργουσε οπως ο Fowler http://www.youtube.com/watch?v=Lgq-KPfLGVI αντιστοιχα για τους χαλυβουργους;
Τετοια και αλλα παρομοια ειναι τρικ στην ουσια αλλα η πλατιες μαζες οι οποιες στην ουσια εχουν αποχαυνωθει, με τετοιες η μαλλον και με τετοιες προπαγανδιστικες τακτικες ερχονται κοντα σου. Οσον αφορα την ΧΑ η τακτικη ειδικα στη νεολαια πρεπει να ειναι, δυστυχως γιατι θα υπαρξουν και απωλειες, φουλ συγκρουσιακη ειδαλλως στα σχολεια και ειδικα της επαρχιας θα κανουν παρτυ. Βεβαια απο το να το λες μεχρι καποιοι να το κανουν εχει αποσταση αλλα ο κληρος επεσε σε αυτη τη γενια.
Οσον αφορα τις εκλογες και τις πρωτες αλλα κυριως τις δευτερες το ΚΚΕ εχασε γιατι δε λειτουργησε πολιτικαντικα και αυτο ενω ειναι παρασημο, κατανταει "παρασημο της ανοιχτης παλαμης" στην παραζαλη της εποχης.Θα μπορουσε να ειχε κανει πολλα το ΚΚΕ π.χ.να πηγαινε σε ντιμεϊτ η Παπαρηγα με τον Τσιπρα οπως της προτειναν στην ΕΤ3, αλλα θα ειχαν μικρη αποτυπωση στην καλπη μεσα στο κλιμα που ειχε στηθει. Επιβαλλεται και ειμαστε αισιοδοξοι για τις "μαχες" που ερχονται γιατ οπως τραγουδανε και τα ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ
"Μας προσμένουν οι μεγάλοι,οι απέραντοι δρόμοι
Μας προσμένουν κι όλα αυτά που δεν ήρθαν ακόμη
Μας προσμένουν σαν στοιχεία που ξυπνάν απ' τη στάχτη
οι πιο άγριες χαρές, τα πιο υπέροχα πάθη"

Ανώνυμος είπε...

λυπαμαι που ενα blog μελων-οπαδων του ΚΚΕ εχει τοσο χαμηλο προβληματισμο....

Ανώνυμος είπε...

Αποψε στον 902 ο Σοφιανος δηλωσε οτι το ΚΚΕ θα φερει στη Βουλη την προταση νομου για την καταργηση του μνημονιου. Υπαρχει επομενως η αριθμητικη δυνατοτητα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

@τελευταίο ανώνυμο
όντως υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα με είχε διορθώσει σχετικά και ο 2310net στην προηγούμενη ανάρτηση.

@προτελευταίε ανώνυμε
χαρά μας να μας τυφλώνεις με τα φώτα σου που δε μοιράστηκες μαζί μας. Η συζήτηση αυτή είναι από τις καλύτερες που έχουν γίνει στο μπλοκ. Αν δεν αρέσει σε κάποιον έχει να κάνει μάλλον με πολιτικές διαφωνίες, παρά με κάτι άλλο.

@ανώνυμο 11.54
αυτό για τους μετανάστες είναι η πιο σημαντική παράλειψη που είχε το αρχικό κείμενο εισηγητικά. Το θυμήθηκα δυστυχώς εκ των υστέρων

Ανώνυμος είπε...

Βρίσκω το κείμενο εξαιρετικά εύστοχο.Οι επισημάνσεις στα ζητήματα της νεολαίας και της αναβάθμισης της ιδεολογικής παρέμβασης με βρίσκουν 100% σύμφωνο.Ενα θέμα όμως που χρειάζεται κουβέντα είναι αυτό της αυτοκριτικής-λογοδοσίας.Εχω την εντύπωση πως οι όντως υπαρκτές αντικειμενικές δυσκολίες κάποιες φορές αποτελούν καλή δικαιολογία για τυχόν οπισθοχωρησεις σε διαφορους τομείς άρα και εμπόδιο για την παραπέρα αναλυση τυχον υποκειμενικων ευθυνων η διορθωσεων τακτικων λαθων.Χαρακτηριστικο παραδειγμα κατα τη γνωμη μου ειναι αυτο που αναφερει το απολιθωμα για τους φοιτητες.Φοβαμαι πως κρυβομαστε πισω απο τη διαβοητη αλλαγη ταξικης προελευσης των φοιτητων και δεν εμβαθυνουμε σε αλλες αιτιες της οπισθοχωρησης μας.
Και ενα σχολιο για την τοποθετηση Μπελλου.Ομολογω οτι με ξενισε πολυ η τοποθετηση της.Δεν θυμαμαι αναλογη τοποθετηση κομματικων στελεχων σε αυτη την κατευθυνση.Επισης μου μοιαζει να συγκρουεται με τη βασικη προτροπη μας στο λαο σε αυτες τις εκλογες να μη μπει σε λογικες αναθεσης εξουσιας και να παρει την υποθεση στα χερια του.Ζητας απο το λαο να κανει την υπερβαση και να βγει μπροστα ενω τα μελη του κομματος ας κανουν λιγο πισω σε καποια ζητηματα.Εκτιμω πως οσο μεγαλυτερη ειναι η συμμετοχη καθε μελους του κομματος στη χαραξη της πολιτικης του τοσο ατσαλωνει περισσοτερο τη συνειδηση του,λειτουργει πραγματικα ως κυτταρο του κομματος αλλα και γινεται αποτελεσματικοτερος στη δραση.

Κωστας

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ στην ομιλια της στην {ΑΤΡΑ

Προσέξτε: Αν άκουγαν το ΚΚΕ, τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του '90… αν το άκουγαν τότε έγκαιρα, δεν θα ήμασταν τότε καλύτερα; Βεβαίως, έφτασαν στη δική μας εκτίμηση, αλλά με σημαντική καθυστέρηση... Και παρακάτω: Σήμερα, ακόμα πιο έντονα απευθυνόμαστε και λέμε: Πάρτε σοβαρά υπόψη και προσέχτε τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και τώρα πια δεν επιτρέπεται άλλος χαμένος χρόνος, γιατί η κρίση βαθαίνει και έρχονται πολύ χειρότερες μέρες.

Μα για όνομα του Μαρξ ή του Λένιν, γίνεται με τόσα νεύρα κομμουνιστική πολιτική; Είναι κομμουνιστικός λόγος αυτός; Είναι δυνατόν να φταίει ο κόσμος -ή μόνο αυτός- που δεν τους άκουσε εγκαίρως; Μήπως φταίνε σε κάτι και οι ίδιοι;

Θανασης Καρτερος

Ανώνυμος είπε...

"Δεύτερο, το ζήτημα της διανόησης. Το κμε πρέπει να αναδιοργανωθεί άμεσα, προσεγγίζοντας τους ρυθμούς και τη λειτουργία της δεκαετίας με τις βάτες (80’ς). Να διοργανώνει σε (πιο) τακτική βάση ημερίδες κι επιστημονικά συμπόσια, θεματικές εκδηλώσεις και συλλογικές μελέτες. Να διευρύνει τον κύκλο των συνεργατών του με πανεπιστημιακούς"

Ενα καλό είχε το κκε. Δεν εκανε τα καραγκιοζιλικια της ανταρσυας και του συριζα οι οποίοι κάνανε απείρες τέτοιες παραγοντομαζώξεις ''αριστερών οικονομολόγων'', ''επιτροπών για τον έλεγχο του χρέους'' και όλου του διανοουμενίστικου συρφετού, ο οποίος ασχολιότανε με την αναστύλωση του δραχμοκευνσιανισμού ως "ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική πολιτική" αντι να συμβάλλει στην ταξική ανασυγκρότηση ενός εργατικού κινήματος βάσης σε σύγκρουση με τις επιλογές του κεφαλαίου.
Μακριά απο τους διανοούμενους αγαπητοί σταλινικοί του κκε, μακριά!

True leftist

Ανώνυμος είπε...

είναι αδιανόητο , είναι τρελό , είναι αληταράδικο, είναι ανήθικο, είναι επικινδυνα εξοργιστικό να πιανουν σκουλήκια σαν τον Καρτερό τον Μαρξ και τον Λενιν στο στόμα τους.

ας πιασουν το Λαπαβίτσα, το Δραγασακή, τον Τατσόπουλο, τον Μπερνσταιν, το Γεννηματά, τον Πασαλίδη.

οχι το Μαρξ και το Λενιν. ελεος. σκαβουν το λακκο τους για μια εκδικηση που θα ειναι φοβερότερη από αυτη που εχουν στο μυαλό τους.

drazen

Ανώνυμος είπε...

off-topic on
τα καλύτερα γυράδικα στα Χανιά είναι
ο Ντίνος στη νέα χώρα,πέτρα στη χαλέπα καί όαση στην αγορά,κάτι λέει και το για σουβλάκι.κόψτο από τα σχόλια.
φοιτητής από Χανιά
off-topic off

Ανώνυμος είπε...

Είναι αδιανόητες οι προσωπικές επιθέσεις με χαρακτηρισμούς σε αντιπάλους από κομμουνιστές. Υποδηλώνουν αδυναμία.

Βασικά ο Λένιν στον αριστερισμό μιλάει για ενδιάμεσα στάδια.

Π.Δ.

Unknown είπε...

Η ανακοίνωση της ΚΕ βάζει αρκετα από τα ζητήματα που επαιξαν ρόλο και στο εκλογικο αποτελεσμα και όχι μονο για αυτο και σε αυτά συμφωνώ ομως εχω την αποψη οτι κατι λύπει, με αφήνει με απορίες.Αρκετοι από τους παραπάνω βάλατε κάποιους προβληματισμούς θα πρέπει όμως όλοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν όλα αυτά τα πράγματα που συνέβησαν το τελευταιο δίχρονο να διαμορφώσουν την συνείδηση του κόσμου σε θετικό πρόσημο και προφανως δεν αναφέρομαι σε αυτό με εκλογικούς όρους.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μιλούσε η νύστα και χθες και συνεχίζοντας off topic εννοούσα την πέτρα κι εγώ και τον κουμπέ.

Ευμένης είπε...

Βασίλη κατά την γνώμη μου, τώρα που ο κόμπος από το στήθος πέρασε,τώρα που τα λυγισμένα γόνατα βρήκαν την δύναμη τους και στήθηκαν πάλι όρθια, είναι σίγουρο ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος αρχίζοντας πάντα αυτοκριτικά,θα συμβάλουν στο να φανούν οι αντικειμενικές και υποκειμενικές αδυναμίες της τακτικής του κόμματος.
Αν σ'ενδιαφέρει η άποψη μου θα την βρείς στην ανάρτηση του Lenin Reloaded:Κεντρικές επιφυλάξεις σε ότι αφορά τις καλοπροαίρετες κριτικές στο ΚΚΕ.
Από όλα τα ζητήματα που θίγεις να μείνω στην άμεση ανάγκη μαζικοποίησης του λαϊκού κινήματος,και στην αναγκαία αλλαγή παρέμβασης στους εργατολαϊκούς αγώνες. Επιβάλλεται η παρουσία μας και η στάση μας να είναι πιο δυναμικές όπως αρμόζει σε κομμουνιστές.
Οπότε είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ομάδα που στόχο της δεν θα έχει μόνο την περιφρούρηση από κάθε είδους προβακάτσια,αλλά και την τελική επίτευξη του στόχου της κινηματοποίησης και με δυναμικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
Να μην επιτρέπουμε πλέον σε 30 - 50 ταγματασφαλήτες - χρυσαλήτες, να δίνουν το άλλοθι της "νόμιμης" καταστολής από τα ΜΑΤ. Τώρα αν αυτό ονομαστεί εργατική πολιτοφυλακή ή όπως είχε πει σε σχόλιο του ο Σεχτάρ ο Τρομερός το συζητάμε.
Αν και οι μνήμες που συνειρμικά θα ξυπνήσει στην αστική τάξη θα είναι τρομερές προτείνω το Ομάδες Προστασίας Λαϊκών Αγώνων.
Να εκφράσω και την επιφύλαξη - διαφωνία στο κατά πόσο έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση και τον συσχετισμό στο εργατικό κίνημα. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αργοπεθαίνει αλλά υπάρχει το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχουν προσχωρήσει όλες οι συντεχνιακές συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα που είναι και αξιωματική αντιπολίτευση,και οι δρόμοι των αγωνιστικών διεκδικήσεων ορθάνοιχτοι θα είναι βούτηρο στο ψωμί των μικροαστών λαϊκιστών συνδικαλιστών.
ΥΓ. Φυσικά πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς,αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουμε την τακτική μας.
Με λάβαρο το ταξικό πρόταγμα,παντού και πάντα πρώτοι,πιο δυναμικά όπως μας αρμόζει επαναστατικά.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικό άσχετο: την έπεσαν λέει τα ματ στη χαλυβουργία. Με το καλό η νέα κυβέρνηση!
Και να το κυριότερο αρνητικό του αποτελέσματος της κυριακής.

mariori

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ η κριτική και η αυτοκριτική δεν γίνεται απο το διαδίκτυο αμα θες πάγαινε να τους τα πεις απο κοντά αν η μόνη σου σχέση με το κόμμα είναι απο το μπλόγκ σου θα έχεις πολλούς παραμορφωτικούς καθρέφτες.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι δεν εξαντλείται στο μπλοκ η όποια σχέση, και ναι θα πάω να τα πω και από κοντά πιθανότατα. Η κριτική και η αυτοκριτική πάντως έχουν αξία να γίνονται δημόσια. Αλλά για να έχουμε καλό ρώτημα αγαπητέ, για πες έναν τέτοιο παραμορφωτικό καθρέφτη που έχεις διαπιστώσει.

do.b4tool8 είπε...

Πάρα πολύ καλή παρέμβαση. Συμπληρώνει την Πρώτη Τοποθέτηση για το Εκλογικό Αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012 του ΚΚΕ στο σημείο που αφορά Νέα Καθήκοντα στη Δράση. Θα το αναρτήσω στο μπλογκ μου αν δεν έχεις αντίρρηση.
Θα μπορούσε να προστεθεί
• η ανάγκη να δημιουργήσει το κόμμα ποιο έντονη παρουσία στο χώρο των τεχνών και της κουλτούρας αξιοποιώντας ανθρώπους μέσα και γύρω απο το κόμμα οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα, πιθανόν με την δημιουργία μιας πολιτιστικής κίνησης.
• Στο χώρο της προβληματικής γύρω απο περιβαλλοντικά ζητήματα: Υπάρχει ήδη πλούτος εργασιών που αναδεικνύουν την μαρξιστική σκοπιά που αφορά την σχέση ανθρώπου-φύσης και το περιβάλλον απο την εποχή των κλασσικών (Πχ, μόνο ένα κλάσμα απο άρθρα στο Monthly Review αν δημοσιευόντουσαν σε μεταφράσεις, ο προβληματισμός της ελληνικής μαρξιστικής αριστεράς θα εμπλουτιζόταν σημαντικά). Και σ’ αυτή την ιδεολογική διάσταση στην χώρα μας κυριαρχεί η σοσιαλδημοκρατία, ενώ δεν θα έπρεπε.

panos είπε...

αγαπητοί φίλοι σ/φοι συνομιλητές (ή ότι άλλο μπορεί να κολλάει). Αποφάσισα να πω και εγώ το "κοντό και το μακρύ μου" μιας και κατα την γνώμη μου δεν τονίστηκε στα σχόλια μια ουσιαστική παράμετρος. Αυτή είναι (κατα την γνώμη μου) ότι η πλειοψηφία του λαού έχει απαρνηθεί την ταξική ταυτότητα της. Ενα μεγάλο κομμάτι που μεγάλωσε με την λογική "μάθε παιδί μυ γράμματα για να μην γίνεις εργάτης" ή "δεν σπούδασα το παιδί μου για να γίνει εργάτης" πρέπει να μας απασχολήσει. Τι κι αν το κόμμα βγάλει "ωραία έντυπα" τι κι αν ο Ριζοσπάστης δεν παρεκκλίνει σε κάποια άρθρα του απο τον Μαρξισμό Λενινισμό (αν παρεκκλίνει) το ζητούμενο είναι ότι ο κόσμος αδιαφορεί, γιατί το κομουνιστικό κόμμα μιλάει γα την εργατική τάξη (και όχι μόνο) αλλά κυρίως γι αυτήν. Οταν δεν αισθάνεσαι "εργατική τάξη" δεν σε αφορά ούτε το πρόγραμμα , ούτε η θέσεις , ούτε η "εργατική εξουσία". Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα. Οσα ωραία έντυπα και αν σου δώσουν για την "μουσική της αναγέννησης" όσο ελκυστικός μπορεί να είναι ένας ομιλητής για την κλασική μουσική αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε κερδίσει κι όλας.Γιατί απλά μπορεί να μην σε αφορά!!!!!!! Στις περισσότερες εξορμήσεις , κανείς δεν μου είπε ότι διαφωνεί με το ΚΚΕ γιατί "η Μπέλλου έγραψε κάπως ή κάτι στο Ρίζο". Κανείς δεν μου είπε ότι "δεν καταλαβαίνω τι λέει το φυλλάδιο"'η "δεν είναι ελκυστικό" Απλά αναμασούσαν την κριτική των καναλιών κυρίως. Οταν πας σε ένα σπίτι όπου πχ η σύζυγος είναι δασκάλα και ο σύζυγος μικροεργολάβος οικοδομών , δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μιλάς αισθάνονται "λαικά στρώματα" ή εργάτες. Αισθάνονται περισσότερο μικρομεσαίοι και "ραχοκοκαλιά της οικονομίας". Δεν μπορούν να ταυτιστούν με την λαϊκή εξουσία και με τους κομουνιστές, γιατί αυτά αφορούν τους "εργάτες". Για να μην σας κουράζω άλλο πιστεύω να έγινα κατανοητός , δεν διαθέτω την μόρφωση και την υποδομή για να γίνω περισσότερο αναλυτικός αν χρειαστεί πάντως θα προσπαθήσω να διευκρινίσω κάτι παραπάνω. Ετσι λοιπόν το Κόμμα πρέπει να προσανατολιστεί στο να εξηγήσει και να δουλέψει πάνω στην ταξική συνείδηση. Να καταλάβει ό κόσμος τελικά σε ποια τάξη ανήκει.Ότι ο λόγος του των αφορά γιατί τελικά αυτά που είναι στην επικεφαλίδα της όποιας ανακοίνωσης των αφορούν , αφού δεν είναι τίποτα άλλο απο εργάτης/τρια εργαζωμενος/νη, ΑΝΕΡΓΟΣ/ΓΗ κλπ κλπ κλπ. Και πάνω απο όλα ΑΠΛΑ και κατανοητά .

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ ΔΕΝ θα κάνει ποτέ του αυτοκριτική. Διότι για να κάνει αυτοκριτική, πρέπει να ξεκινήσει από τη δική του τραγική ανεπάρκεια που το οδήγησε στην συντριβή του 4,5%.

1. Ο σεχταρισμός του που προκύπτει από την αντίληψη που έχει το ίδιο για τον εαυτό του.

2. Η συκοφάντηση/αποκοπή από οποιοδήποτε λαϊκό κίνημα των τελευταιων χρόνων εκτός απο απεργίες που το ίδιο όμως ελεγχει.

3. Η συκοφάντηση απεναντι στην υπόλοιπη Αριστερά.

4. Η άρνησή του να μιλήσει για αναγκη κυβέρνησης στ έδαφος του καπιταλισμού, για το πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει για να μην γίνει ρεφομιστική, για το μέτωπο πολιτικών δυνάμεων.

ΑΥΤΑ είναι οι αιτίες για το 4,5 % του κκε. Και επειδή αυτά ΔΕΝ πρόκειται να τα παραδεχθεί ποτέ το κκε, για αυτό και η αυτοκριτική του θα είναι όπως πάντα, για τα πανυγήρια!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πάνο μην κολλάς σε μόρφωση, υποδομή κτλ, μια χαρά τα έβαλες.

@do.b4tool8

Ευχαρίστως, καμία αντίρρηση.
Πολλά θα μπορούσαν να προστεθούν, αυτή είναι απλώς μια πρώτη, πρόχειρη εκτίμηση.

Ονειρμός είπε...

@Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα

Ωραίες οι προτάσεις σου, συμφωνώ με όλες, θίγουν ουσιαστικά και όχι μόνο επικοινωνιακά προβλήματα.

Ανώνυμος είπε...

@ π.δ. : αδιανόητες οι προσωπικές επιθεσεις; για τους κομμουνιστες; εάν είναι δυνατόν. διάβασε 3 έστω σελίδες από το "Προλεταριακή Επανασταση και ο αποστάτης Κάουτσκι" , σε παρακαλώ.εάν δε σου αρέσει ο λενιν , διάβασε 3 έστω σελίδες Ροβεσπιερο , ο οποίος είναι -κακα τα ψεματα-και πολύ δεινότερος ρήτορας.

@true leftist

δε συμφωνω καθόλου. χωρις επαναστατική θεωρία δεν πας πουθενα. ΠΟΥΘΕΝΑ. Το ΚΚΕ σαφέστατα πρέπει να δουλέψει πολύ περισσότερο την ιδεολογική δουλειά.πολύς κόσμος γύρω από το ΚΚΕ τη γραμμή του δε μπορούσε να τη χειριστεί. έχω πολλά πραδείγματα πρόχειρα, δυστυχώς.όλη αυτή η ανεπαρκεια φάνηκε στις εκλογές, δυστυχώς.

drazen

Ανώνυμος είπε...

drazen

Εάν νιώθεις Λένιν ή αν θεωρείς ότι, όπως ο Λένιν, δικαιούσαι αυτή τη συμπεριφορά, μιας και ξετινάζεις ιδεολογικοπολιτικά τον αντίπαλό σου,οκ. Μόνο που επί της ουσίας δεν έγραψες τίποτα.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

loipon..poly wraia i kuveda kai wrai to keimeno s brezniefiko apoli8wma...vasika 8elw na sta8w se kati...odws prepei na aksiopoih8ei pio poli i texnologia...alla oxi me blogs kata tn gnwmh m...kalo 8a itan opws eipe enas sidrofos edw parapanw episimi ekprwsopisi typou utube sto fb kai sto twitter...omws sidrfoi stoxos mas einai na peisume tus proletarius(kai dn to lew ya grafikura enow tus viomixanikus ergates) dn nomizw oti 8a voi8age poli to internet sto sigkekrimeno kommati..omws 8a boruse kati psila na voi8ise se alla strwmata ma8ites, foitites...alla egw eimai uper tis duleias mirmigkiou(xwris na ftanume omws ston sextarismo)... p.s : i xalivurgoi dn nomizw na pistikan apo fb i twit :D

Ανώνυμος είπε...

εάν νομίζεις ότι θα λυγίσω επειδή μπαίνω στην ίδια πρόταση με τον...Λένιν, βρίσκεσαι σε πλάνη. επι της ουσίας έγραψα κάποια πράγματα όσον αφορά το ΚΚΕ. εάν δεν τα είδες , δες τα.

επί της ουσίας για τον ...Καρτερό τι έχω να γράψω. ο άνθρωπος υποστηρίζει ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι υπαρχει φιλολαική λυση εντός ΕΕ.

ο άνθρωπος υποστηρίζει ένα κόμμα που δεν ασχολείται ΠΟΤΕ με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, αλλά τολμά να πιανει στο στόμα του το...Λενιν.

πραγματικά, τι θα επρεπε να γραψω ("ουσιαστικά ") παραπάνω για αυτα τα σκουλήκια;

drazen

Ανώνυμος είπε...

Εάν νομίζεις ότι θα πείσεις για τον οπορτουνισμό του καρτερου βρίζοντας, βρίσκεσαι σε πλάνη. Αυτό ήθελα να σου πω.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

για να ειμαι ειλικρινης δεν έχω καταλάβει ακόμα. έχεις καποια πρόταση για το ξεσκέπασμα του Καρτερού και του κάθε σκουληκιου που έχει μαζευτεί εκέι περα;

αν εχεις βοήθα, αλλιως μην μας κουραζεις

drazen

Ανώνυμος είπε...

Για αρχή συμβουλεύω να αντιμετωπιστεί το.φαινόμενο της γρηγόρης κόπωσης. Οι αντοχές παίζουν ρόλο, σε αντίθεση με τα νεύρα και τις ύβρεις.


Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

φοβερή η ..."βοήθεια" σου.

τρομερή η ..."συμβουλή" σου.

επί της ουσίας ΤΙΠΟΤΑ.

ΤΙΠΟΤΑ.

αυτό που υποψιαζόμουνα και είχα ήδη γράψει: μια απλή κούραση και τίποτα άλλο, ένας ακόμα αχρείαστος θόρυβος.


drazen