Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Με ποια πλευρά είσαι φίλε

Ας ξεκινήσουμε με ένα τσιτάτο του ένγκελς, που είναι αρκετά διδακτικό κι επίκαιρο. Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρη την παραπομπή και δε θυμάμαι από ποιο ακριβώς έργο προέρχεται. Οπότε θα προσπαθήσω να το αναπαράγω από μνήμης, όσο πιο πιστά μπορώ.
Λέει λοιπόν ο φρειδερίκος: κάποιοι σύντροφοι πιστεύουν πως με το δημόσιο διάλογο δίνουμε πατήματα στους αντιπάλους μας να μας χτυπήσουν και αδυνατίζουμε το κόμμα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όμως. Ίσα-ίσα, που οι εχθροί μας θα αναγκαστούν να παραδεχτούν: πόσο σπουδαίο είναι αυτό το κόμμα που έχει τη δύναμη να συζητά δημόσια για αυτά τα θέματα!

Αυτή είναι λοιπόν και σήμερα η κατάσταση κατά τη γνώμη μου. Το κόμμα διοργάνωσε έναν υποδειγματικό δημόσιο διάλογο, όπου εκφράστηκαν ανοιχτά όλες οι απόψεις, κριτικές κι υπερασπιστικές, θέτοντας έναν τεράστιο όγκο –ή μάλλον πλούτο- ιδεών και παρατηρήσεων προς αξιοποίηση από το συνέδριο, που αποτελεί μακράν ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να διαβάσει κανείς στον πολιτικό τύπο των ημερών.

Όλα αυτά
Σε πλήρη αντίθεση με το χυδαίο στερεότυπο για τη σιγή νεκροταφείου και τα… σταλινικά ποσοστά συμφωνίας με τη γραμμή που έρχεται από πάνω και την υπερψηφίζουν άκριτα τα μέλη.
Σε τέλεια αντίθεση με άλλους χώρους της πλουραλιστικής, μη μονολιθικής αριστεράς (που είναι μεταμοντέρνο ψηφιδωτό) με κατοχυρωμένη εσω-οργανωτική δημοκρατία, όπου κατά βάση κάνει ο καθένας του κεφαλιού του και δρα φραξιονιστικά ελεύθερα και στο παρασκήνιο. Αλλά κανείς δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα αντίστοιχο διάλογο στο ενεργητικό του, πλούσιο, δημοκρατικό και σε τέτοια έκταση.
Και σε ευθεία αντίθεση με κάποια θρασύδειλα Ανθρωπάκια, που δεν έχουν το θάρρος της γνώμης και της υπογραφής τους και κρύβονται σε διαδικτυακούς υπονόμους, που αποπνέουν πολιτική μπόχα

Αυτή είναι η γενική εικόνα και δε μπορεί να χαλάσει από κάποιες μεμονωμένες παραφωνίες. Έχοντας λοιπόν αυτό το βασικό δεδομένο ως αφετηρία, μπορούμε να περάσουμε και στα υπόλοιπα, για να τα δούμε από κάπως κριτική σκοπιά.

Την τελευταία εβδομάδα ο ριζοσπάστης είχε διάφορες εκπλήξεις παντός είδους και κάθε μέρα ξυπνούσαμε με την αγωνία να δούμε τι μας ξημέρωνε. Κάποιος «αντιφρονών» που δεν τον περίμενες, κάποιο στέλεχος της κετουκε που να του απαντάει, κάποιο υπονοούμενο της αλέκας στις ομιλίες της, κάποιος δημοσιογράφος της κοβας του ρίζου, κτλ. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η επιστολή του μπογιόπουλου, που δημοσιεύτηκε στον χτεσινό ρίζο, και λόγω ονόματος και δημοφιλίας έκανε μεγαλύτερο πάταγο.

Προσωπικά το περιεχόμενο της τοποθέτησης του μπογιόπουλου δε με εξέπληξε, ούτε θεωρώ πως πρόσθεσε κάτι ιδιαίτερο σε όσα είχαμε διαβάσει τις τελευταίες μέρες. Δε συμφωνώ με την ουσία της πρότασής του –να παραμείνει η ίδια προγραμματική επεξεργασία του ααδμ εν μέσω κρίσης και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων- αλλά πιστεύω ότι την έκανε από καθαρά συντροφική σκοπιά, με γνώμονα το καλό του κόμματος –όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται- και δε με ενόχλησε σε καμία περίπτωση. Ούτε θεωρώ, όπως μερικοί σύντροφοι πως έπρεπε να αναλογιστεί τη θέση του και να σωπάσει· αντιθέτως γι’ αυτό γίνεται ο προσυνεδριακός και οποιαδήποτε άλλη στάση, θα ακύρωνε την ουσία του.

Αν περνούσε από το χέρι μου μάλιστα, θα προγραμμάτιζα άμεσα μια τηλεοπτική εμφάνισή του ως εκπροσώπου του κόμματος σε κάποιο πάνελ, ώστε να υπερασπιστεί τις θέσεις του κκε, να δώσει απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που θα του κάνουν για να τον στριμώξουν, όπως μόνο αυτός ξέρει, και να δείξει σε εχθρούς και φίλους τι σημαίνει δημοκρατικός συγκεντρωτισμός για τους κομμουνιστές και πώς διαχειρίζονται τις διαφωνίες και τις προσωπικές τους απόψεις. Πρώτος αυτός εξάλλου γνωρίζει το βάρος και το θάρρος της γνώμης του και τα απίθανα σενάρια που θα ακούσει να εμπλέκουν το όνομά του σε διάφορες κινήσεις σχετικά με το μέλλον του κόμματος. Εδώ κάποια ροζ καλόπαιδα του έχουν ήδη χρεώσει τη νέα σπορά. Φαντάσου τι θα λένε τώρα, που έχουν βρει πλέον και… ακλόνητες «αποδείξεις».

Προσωπικά, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν το –φυσιολογικό εν μέρει- μούδιασμα πολλών συντρόφων που αντέδρασαν σα να διάβασαν την εισήγηση του νικήτα στο εικοστό συνέδριο για την καταδίκη της προσωπολατρίας και το συντρόφου με το μουστάκι. Όμως ούτε ο μπογιό αποκηρύσσεται, ούτε στάλιν είναι, ούτε εμείς προσωπολάτρες. Κι ούτε –πολύ περισσότερο- το 19ο συνέδριο του κουκουέ μοιάζει στο παραμικρό με το εικοστό του κκσε –όσο κι αν πασχίζουν κάποιοι να τεκμηριώσουν το αντίθετο.

Εξίσου ενοχλητική ήταν βέβαια κι η άμεση ανταπόκριση που βρήκε σε άσπονδους φίλους κι οπαδούς η διαφοροποίηση του μπογιόπουλου. Συριζαίοι, αντάρτες και μουλάδες, αναρχικοί και δεξιοί, σπεύσανε άπαντες να την χαιρετίσουν, με ένα στόμα – μια φωνή, θυμίζοντας πολύ έντονα εκείνους τους ξαφνικούς κι όψιμους εραστές του ααδμ και του 15ου συνεδρίου, που προεκλογικά ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα το πρόγραμμα του κκε και την κυβέρνηση του μετώπου. Και αν ο μπογιόπουλος είχε από πριν πολλούς θαυμαστές, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και για άλλα στελέχη, πχ σαν το σκυλλάκο –που ξαφνικά έγινε ευρύτατα δημοφιλής;

Τέτοια έχουμε να δούμε πολλά το επόμενο διάστημα και χρειάζεται γερό στομάχι να τα αντέξουμε. Γιατί ξέρουν πολύ καλά πως ο μπογιό είναι από τα πιο δυνατά, επικοινωνιακά χαρτιά του κόμματος και τώρα που έπεσε στο τραπέζι, θα προσπαθήσουν να το αρπάξουν ή να το κάψουν. Θα βάλουν δηλ μπρος την ίδια φάμπρικα που χρησιμοποίησαν παλιότερα με ένα άλλο νικόλα από την αμαλιάδα, και με τόσους άλλους ήρωες και προσωπικότητες που έβγαλε το κόμμα απ’ τα σπλάχνα και τις γραμμές του. Θα παίξουν τη γνωστή κασέτα πως όλοι αυτοί ήταν σπουδαίοι παρά κι ενάντια στην κομματική τους ένταξη. Και πως το κουκουέ είναι ένα κόμμα που τρώει τα παιδιά του. Θα υμνήσουν ατομικά το μπογιόπουλο, που ασφυκτιά σαν προσωπικότητα μες στα κομματικά στεγανά και είναι έτοιμος τάχα να τα βροντήξει και να φύγει. Θα γεμίσουν σελίδες με έγκυρα, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και πηγές με αποκλειστικές πληροφορίες, σαν κι αυτά που τόσο καιρό έδιναν το μπογιόπουλο φαβορί για τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα.

Όλα αυτά είναι γνωστά και τα περιμένουμε, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, πέρα από όλα αυτά.

Αυτό λοιπόν που με ενόχλησε δευτερευόντως ήταν η επιλογή της επιτροπής δημόσιου διαλόγου να βάλει την ίδια ακριβώς μέρα, μετά την επιστολή του μπογιόπουλου, δύο άλλες τοποθετήσεις σφων που ασκούν κριτική στον ημεροδρόμο ρίζο και τα γραφόμενά του. Και λέω «επιλογή» γιατί δε νομίζω να πρόκειται για κάποια τυχαία σύμπτωση. Κι αν αυτές γράφτηκαν τουλάχιστον στα πλαίσια του προσυνεδριακού, τα κείμενα που απαντάν στους διαφωνούντες και δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες στο όργανο, έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου.

Δε μιλάω για το κείμενο του σταθόπουλου, που –αν δεν κάνω λάθος- δεν ανήκει καν στο δυναμικό της εφημερίδας. Ούτε για άλλα σχόλια που ασκούν πολιτική κριτική σε απόψεις, χωρίς να κατονομάζουν συγκεκριμένα τους φορείς τους. Δεν αναφέρομαι ούτε και στα πολιτικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν πρόσφατα στα κείμενά τους ο μεντρέκας κι ο μαΐλης –αν και όχι με το ίδιο επιτυχή τρόπο κατά τη γνώμη μου.

Αναφέρομαι στη γενικότερη αίσθηση και το κλίμα που δημιουργείται εν όψει συνεδρίου. Το συνέδριο πρέπει να είναι πολιτικό όπλο κατά του οπορτουνισμού, που μπορεί να εμφιλοχωρεί ακόμα και στις γραμμές του κόμματος και να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (πολιτική, οργανωτική, κ.ά). Αλλά δε μπορεί να γίνεται εκ των προτέρων κυνήγι οπορτουνιστών. Πρέπει να απαντά πολιτικά σε όσα ζητήματα ανακύπτουν, χωρίς να στοχοποιεί συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά τις λαθεμένες αντιλήψεις –κάποιοι λίγοι εξάλλου έχουν θέσει μόνοι τους εαυτόν εκτός κόμματος με όσα έγραψαν στις επιστολές τους. Πρέπει να αντιμετωπίζει τη διαφωνία συντροφικά και τους συνέδρους ως συντρόφους και όχι ως πιθανούς εχθρούς. Να αξιοποιεί τα καλύτερα στοιχεία όλων των τοποθετήσεων και να τα συνθέτει σε νέο επίπεδο. Κι οι παρεμβάσεις των μελών της κε στο διάλογο, ή κατά τη διάρκειά του, δεν πρέπει να αναλώνονται σε στείρα διλήμματα (15ο ή 19ο) αλλά να πηγαίνουν παραπέρα και να κατευθύνουν τη συζήτηση σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό ενός γόνιμου προβληματισμού.

Εκτός κι αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είχε βοηθήσει στην επιτυχία των προηγούμενων προσυνεδριακών διαλόγων η ακατάσχετη ρουσολογία, ή παλιότερα η κωστοπουλιάδα. Ή πως στις γραμμές του κόμματος υπάρχει αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα, οπότε η οργανωτική ενότητα δε μπορεί να συντηρείται τεχνητά. Να μαζευτούμε επομένως στα μαρμαρένια αλώνια, από τη μια και την άλλη μεριά, και να ανα-μετρηθούμε, ποιος έχει την μεγαλύτερη ιδεολογική συνέπεια. Κι από πίσω να παίζει μουσική υπόκρουση το which side are you on boys? Βάλτε τώρα που γυρίζει. Ενώ οι λογής-λογής κουκουεδολόγοι θα κάνουν περισπούδαστες αναλύσεις για τις κυκλικές κρίσεις στο κουκουέ, που εμφανίζονται κάθε είκοσι με εικοσιπέντε περίπου χρόνια.

Κλείνοντας την ανάρτηση και το διαλεκτικό της κύκλο, κρίνω σκόπιμο να επαναλάβω το τσιτάτο που παρέθεσα στην αρχή. Ένα κόμμα που κάνει τέτοιο διάλογο δε δίνει επιχειρήματα στον αντίπαλο, παρά μόνο δείχνει τη δύναμή του να τον διεξάγει. Κατ’ αυτήν την έννοια το κουκουέ έκανε μια ασυνήθιστη και διαφορετική επίδειξη δύναμης αυτές τις μέρες, διοργανώνοντας άψογα έναν πολύ πλούσιο διάλογο. Αν κάποιοι τώρα πάνε να χαλάσουν –ηθελημένα ή ακούσια- αυτήν την εικόνα την τελευταία στιγμή, δίνοντας όντως επιχειρήματα στους πολιτικούς μας αντιπάλους, είναι νομίζω στο χέρι όλων των υπολοίπων να τους βάλουν φρένο και να το σταματήσουν.

Κι όπως είπε με γλώσσα λανθάνουσα ένας «επιστολέας» στο ρίζο τις προάλλες, καλή επιτυχία στις δι-εργασίες του συνεδρίου, σύντροφοι..

85 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω ξενερώσει τόσο με κάτι παρεμβάσεις τύπου Μαϊλη και Μεντρέκα, που έτσι μου έρχεται να τυπώσω μπλουζάκι "ΑΑΔΜ" και να διαδηλώσω έξω από τον Περισσό...

Δημήτρης Κ. είπε...

Πολύ καλό κείμενο αν και θα ήθελα να διαβάσω οξύτερη κριτική στην ηγετική ομάδα που ανέλαβε εργολαβικά τη συκοφάντηση των αρθρογράφων και ιδιαίτερα του Σκυλλάκου με τη λαθροχειρία που έγινε στην επιστολή του στον προσυνεδριακό του 15ου.
Εδώ η επιστολή του για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3657661

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και προσυπογράφω το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής ιδέας και της λογικής του κειμένου.Εκτιμώ οτι οι περισσοτεροι σύντροφοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο,οποια και αν είναι η αντιληψή τους οσον αφορα τις θέσεις και τα υπολοιπα που συζητούνται.Απο την άλλη ομως οφείλω να πω οτι με ενοχλεί το γεγονός οτι σύντροφοι της ΚΕ αξιοποιούν το βήμα του Ριζοσπάστη προκειμένου να απαντήσουν και να κριτικάρουν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ θέσεις και απόψεις συντρόφων που εκφράστηκαν μέσω του προσυνεδριακού,μιας διαδικασίας δηλαδή που όλοι οι σύντροφοι εκφέρουν ελεύθερα και δημοκρατικά την αποψη τους,την κριση και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις προς ψήφιση προτεινομενες θέσεις,το πρόγραμμα και το καταστατικό.
Η οποια κριτική των σ της ΚΕ απεναντι στους ονομαστικά αναφερόμενους και τις θέσεις που υποστηρίζουν θα πρεπει να γίνει εντος των διεργασιών του συνεδρίου και οχι πριν και μάλιστα μέσα απο τις σελίδες του οργάνου γιατι αν είναι έτσι τότε θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτούς τους συντρόφους που κριτικαρονται ονομαστικώς,να μπορούν να ανταπαντήσουν!! Μπορούν;
Ο προσυνεδριακος είναι για να μαζεύονται οι αποψεις που θα συζητηθούν στο συνέδριο και οχι για να καταχεριάζονται ορθα ή λανθασμένα σύντροφοι που μπορει να κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις.Αυτό καποιοι συντροφοι της ΚΕ θα πρεπενα το ξέρουν και αμι τι άλλο,να το σέβονται.

Sentic

Ανώνυμος είπε...

Πρόσεχε μόνο μη συμπέσεις με καμιά αντι-διαδήλωση αντι - ΑΑΔΜ ανώνυμε, γιατί όσοι έχουμε ξενερώσει με σας δεν διαθέτουμε μεντρέκεια στωικότητα.

Β.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ απόλυτα θεμιτό να απαντά και η ΚΕ μέσα από το όργανό της σε κριτικές. Γιατί να εξαιρείται η ΚΕ από τον προσυνεδριακό;

Αν και γενικά είμαι "φαν" των Μαΐλη, Μεντρέκα, προτίμησα τις απαντήσεις των άλλων στελεχών της ΚΕ στη δεδομένη περίπτωση.
Νομίζω όμως ότι το χαρτί τελικά αδικεί πολλές περιπτώσεις. Ακόμα και κάποιος που απλά εκφράζει ορισμένες διαφωνίες, μπορεί να διαβαστεί σαν να ζητά διάλυση του κόμματος, ενώ ένας χαρακτηρισμός από τον Μαΐλη μπορεί να διαβαστεί σαν αήθης επίθεση ενώ είναι κάτι που στο λόγο του θα χρησιμοποιούσε πολύ εύκολα χωρίς να παρεξηγηθεί κανείς.


Οι θέσεις της ΚΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όσες μικροπαρατηρήσεις και αν έχει κανείς, γι' αυτό και υπερψηφίζονται από τα μέλη, γι' αυτό και θα υπερψηφιστούν από το συνέδριο.

Πάντως αρκετές φορές στο παρελθόν βλέπαμε κάποιον ν' απομακρύνεται από το κόμμα και να απορούμε πώς είχε βρεθεί εκεί και ποιος τον άφησε. Δεν νομίζω πως μπορεί να αποκλειστεί ότι θα ξαναδούμε κάτι ανάλογο στο μέλλον.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Το'χεις επαναλάβει, και θα ήθελα να σε ρωτήσω:
γιατί κάποιοι "έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος", όπως λες Ανδρεοπαπανδρεϊκά;
Επειδή διαφωνούν με το νέο πρόγραμμα; Μα αυτοί έχουν γίνει μέλη βάσει του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ καταστατικού που λέει "μέλος ΓΙΝΕΤΑΙ όποιος συμφωνεί με το πρόγραμμα(...)".
Εσύ από την άλλη τους κρίνεις βάσει του ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ καταστατικού: "μέλος ΕΙΝΑΙ όποιος συμφωνεί με το πρόγραμμα(...)".
Για να σου αντιστρέψω το ερώτημα: οι Μεντρέκας-Μαϊλης-Μαρίνος (που ταυτίστηκαν με την εποχή μερικής απόσυρσης του ΚΚΕ από την ελληνική κοινωνία), που καταστέλλουν την κριτική, με την απόδοση χαρακτηρισμών όπως "φραξιονιστές", γιατί δεν πρέπει να τιμωρηθούν, βάσει του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ καταστατικού με ποινές που φτάνουν ως και τη διαγραφή;
Αλήθεια, ποια ποινή θα τους επιβληθεί;
Εκτός αν, πέραν των ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ θέσεων, ήδη εφαρμόζεται και το ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ καταστατικό, που δεν προβλέπει καμία ποινή για στελέχη που καταστέλλουν την κριτική...

Ανώνυμος είπε...

"Ανόητο, τεχνάσματα, μαγειρέματα λέξεων, αθλιότητες, τερατολογίες, θράσος, κατάντια, γελοίο."

Από το "συντροφικό" λεξιλόγιο του Μεντρέκα.

Β.Κ. εσύ που δεν διαθέτεις την "στωικότητα" του συντρόφου από την ΚΕ, ρίξε και καμιά ψιλή στους διαφωνούντες... Α ΜΙΑ ΠΙΑ!

Ζήτω ο Μαϊλης
Ζήτω η ΚΕ
Ζήτω οι θέσεις

Ανώνυμος είπε...

παμε ρε συντροφοι γερα ολο κ περισσοτεροι παιρνουν χαμπαρι τι γινεται...ας ελπισουμε ο μπογιο με το ειδικο του βαρος να ανοιξει τα ματια κ σε αλλους πολλους ακομα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η... παπανδρεϊκή φράση μου λοιπόν, όπως μου καταλογίζει ένας ανώνυμος παραπάνω (το ακούσαμε κι αυτό), δε συνιστά απόφασή μου αλλά εκτίμηση. Όταν κάποιος λέει πχ ότι πάμε για συνέδριο επανίδρυσης και κόμμα το οποίο δε θα έχει καμία σχέση με τα τριτοδιεθνιστικά κόμματα, θεωρώ αυτονόητο πως ο συγκεκριμένος σύντροφος δε θα θέλει ούτε ο ίδιος να παραμείνει σε ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά που περιγράφει -όπως τα καταλαβαίνει τουλάχιστον. Αν διαφωνείς, να το συζητήσουμε σε αυτήν τη βάση, χωρίς πασοκιές και παπανδρεϊσμούς.

Επίσης η κε του μπλοκ ενημερώνει πως αποφάσισε ομόφωνα να μην μπει ένα σχόλιο που μιλούσε για κριτική χωρίς αρχές, ξαναζεσταμένη σούπα, τα αντικομματικά blogs -στα οποία έβαζε και τον οδονητή- και για τον κακόπιστο που έγραψε ότι στη γσεε είχαμε 4% το 2002. Αυτά είναι που μπορώ να μεταφέρω. Τα υπόλοιπα δε θα συνέβαλαν στο διάλογο, γι' αυτό και κόπηκε το σχόλιο.

Δημήτρης Κ. είπε...

" Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Θεωρώ απόλυτα θεμιτό να απαντά και η ΚΕ μέσα από το όργανό της σε κριτικές. Γιατί να εξαιρείται η ΚΕ από τον προσυνεδριακό;"

Συμφωνώ. Είναι άλλο όμως να παίρνεις αφορμή από κάποιες θέσεις που διατυπώνονται στον προσυνεδριακό για να κάνεις διευκρινήσεις, να διορθώσεις κάποιες παρανοήσεις, για να κάνεις πιό ξεκάθαρες τις Θέσεις σε σημεία που ενδεχομένως μπερδεύουν, και άλλο να αποδίδεις υβριστικούς χαρακτηρισμούς επί προσωπικού.
Δώσε τους τότε τη δυνατότητα να απαντήσουν (και επί προσωπικού), αλλά βέβαια, τότε ο προσυνεδριακός θα μετατραπεί σε ρινγκ δίνοντας πολύτιμα όπλα στον ταξικό εχθρό να γράφει και να λέει ότι στο ΚΚΕ γίνεαι χαμός και σφαγή.
Αν πάλι δεν πρέπει να δώσεις δυνατότητα ανταπάντησης, σε τι εξυπηρετούν οι προσβολές και οι χαρακτηρισμοί; Στην τρομοκράτηση των συνέδρων;

Ανώνυμος είπε...





Να βλέπεις απολίθωμα ; Ενώ γενικά το πας καλά, τελικά δίνεις την αφορμή και εσύ στον κάθε άσπονδο φίλο… από ποιο επάνω… από κάτω ίσως … από εδώ και από εκεί να πει τα δικά του…
Παράδειγμα η αναφορά σου στους συντρόφους Μαϊλη και Μεντρέκα, που και αυτοί, όπως και όλα τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ προσπαθούν και κανουν πετυχημένα τη δουλειά που τους έχει αναθέσει το κόμμα, σίγουρα με αδυναμίες , ακόμη και με λάθη καμία φορά. Αλλά ουδείς άσφαλτος και άμα ξέρει κανένας τον χωματένιο με τα παρτέρια και τα λουλούδια να μου τον πει και εμένα.
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, να μη τρώω τον χρόνο μας. Πάω και στοίχημα πως αν σε ένα μήνα, ένα χρόνο συμβεί κάτι και(σε αντίθεση με αυτό που κάνουν τώρα) στο μυαλό αυτόν των άσπονδων φίλων του ΚΚΕ σφηνώσει η ιδέα πως κατηγορώντας… π.χ. τον Μπογιόπουλο και υμνώντας τον Μαϊλη θα κανουν κακό στο κόμμα , άνετα θα το κάνουν.
Πρακτικά δε μπορώ να το διαχωριστώ όλο αυτό, σε τόσο οπορτουνισμό καρασάρω, κατεβάζω δυο χριστοπαναγίες λέω τίποτα για τον αμνιακό τους σάκο και άντε γεια. Σου το συνιστώ και εσένα ανεπιφύλακτα, δε θα βγάλεις άκρη με αυτούς.
Αξία δεν έχει ούτε η με επιχειρήματα ιδεολογική αντιπαράθεση. Δες ο άλλος από επάνω θέλει με κάποιο τρόπο να παρέμβει στο συνέδριο του ΚΚΕ, στις αποφάσεις που αυτό θα πάρει και το κάνει κομίζοντας τι; Δε λέω πως είναι τέτοιος, αλλά η φαντασίωση, ‘αγανακτισμένων πολιτών’ να διαδηλώνουν, έξω από το κτίριο της ΚΕ στον Περισσό, είναι μια καθαρά χρυσαυγίτικη έμπνευση.
Σε κάθε περίπτωση Κυριακή κοντή γιορτή , το συνέδριο ΕΙΝΑΙ εδώ, ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ και κάθε κατεργάρης στο πάγκο του.

Κάπου εδώ εγώ τελειώνω, αύριο άντε μεθαύριο θα είμαι μπαμπάς, για πρώτη μου φορά! Να μου επιτραπεί να ασχοληθώ με τη γυναίκα και τη κόρη μου που θα έρθει. Γενικά συμφωνώ με τις θέσεις, έχω φάει καψούρα με τη προσυνεδριακή διαδικασία (θέλει πολλά κιλά .. όλο αυτό), έχω εμπιστοσύνη στη ΚΕ και στο Συνέδριο.


Φαμφάρας

Unknown είπε...

@sfyrodrepano
Συμφωνώ πλήρως με το κείμενό σου. Το αν είναι επίδειξη δύναμης ο πραγματικά πλούσιος προσυνεδριακός διάλογος, μένει να αποδειχθεί μετά από το συνέδριο.
Πραγματικά όχι μόνο δεν ωφελεί, αντίθετα κάνει ζημιά στο Κόμμα, η ονομαστική στοχοποίηση και η προκαταβολική, πριν από το συνέδριο, καταδίκη διαφορετικών απόψεων. Αυτό είναι αρμοδιότητα μόνο του συνεδρίου του Κόμματος και κανενός άλλου. Από αυτή τη σκοπιά πραγματικά είναι επιεικώς απαράδεκτη η εκτός κανόνων διεξαγωγής του προσυνεδριακού διαλόγου, παρέμβαση μελών της ΚΕ με ολοσέλιδα άρθρα χωρίς τη στοιχειώδη δυνατότητα ανταπάντησης.
Για την ώρα (και δεν αναφέρομαι στο συντάκτη του κειμένου) ας βάλουμε καλά στο μυαλό μας, η ανοικτή στα μάτια της Οχράνα, εσωκομματική διαπάλη στο κόμμα των μπολσεβίκων, τελικά βοήθησε το Κόμμα στο δρόμο για τον Οκτώβρη ή όχι;
Βοήθησε ή όχι την επανάσταση το υποδειγματικό στήσιμο του κόμματος νέου τύπου από τον Λένιν ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς υπάρχουν στοιχειώδη προβλήματα αντίληψης.
μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και παρατηρήσεις για χειρισμούς μελών της ΚΕ,
αλλά πολλοί συναγωνιστές, παρασέρνονται από τον "φιλελευθερισμό" κάποιων "πρώην" και ξεχνάν βασικά πράγματα.
Ο Ριζοσπάστης είναι ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ. Η ιδιότητά του αυτή ΟΡΘΩΣ δεν αναστέλλεται ενόψει όποιου Συνεδρίου.
Ο "Ρίζος" δεν είναι ούτε όργανο της ΚΟΒ Ριζοσπάστη (κι ας γράφαν μερικά μέλη της κατά καιρούς άρθρα εκτός γραμμής), ούτε ελεύθερο βήμα διαλόγου μελών και φίλων.
Οι απόψεις μελών και φίλων κοσμούν τις σελίδες του προσυνεδριακού διαλόγου, και ο υπόλοιπος Ρίζος διαμορφώνεται βάσει κατεύθυνσης της ΚΕ.
Κάποιοι "φίλοι" (όχι σχολιαστές από πάνω, ή ο μπλόγκερ), μέσα σε όλα, θέλουν όπως το Κόμμα, έτσι και τον Ρίζο, να έχει τάσεις και μόνιμο δημόσιο διάλογο, κάτι που δεν είχε, δεν έχει και δε θα χει σχέση με το Κόμμα Νέου Τύπου.
Τέλος, είναι άλλο η διαφωνία, και άλλο η διαστρέβλωση. Τη στιγμή που εδώ και 12 μήνες ιντερνετικά, 3 χρόνια και πλέον προφορικά και αντικομματικά και 3 μήνες προσυνεδριακά ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΤΑΙ και κατασυκοφαντείται το ΙΣΧΥΟΝ πρόγραμμα του Κόμματος, το ίδιο το ΚΚΕ, μέλη του, μέλη της ΚΕ κλπ., το λιγότερο που είχε να κάνει η ΚΕ, είναι αυτό που έκανε, και μάλιστα πολύ μα πολύ καθυστερημένα.
Καλούς αγώνες,
έρχονται δύσκολες αλλά όμορφες μέρες.

@ψηρίς

Ανώνυμος είπε...

Δ. Κουτσούμπας: "Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που πρόκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το «αριστερό ρεύμα», ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν – και δεν αποκλείεται τίποτα – από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Οπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα." (Ριζ. 28/3)

Κι όμως οι θέσεις του κόμματος, είναι πιο κοντά από ποτέ με το εξωκοινοβούλιο. Ειδικά η αντίθεση καπιταλισμού-σοσιαλισμού πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η ΛΣ, φέρνει την στρατηγική του ΚΚΕ πιο κοντά από ποτέ με γκρούπες στυλ ΣΕΚ, ΟΚΔΕ, ΝΑΡ (επειδή το ΝΑΡ, δεν είναι ο όψιμος "αντιιμπεριαλιστής" Δελαστίκ) κλπ.

Επίσης, από που κι ως που κάποιοι σύντροφοι κυκλοφορούν υπογείως (και όχι μόνο) πως όσοι είναι υπέρ του του προγράμματος του 15ου συνεδρίου, είναι υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Δηλαδή το πρόγραμμα του 15ου ήταν ρεφορμιστικό, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αφήνει ανοιχτά παράθυρα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, σε κυβέρνηση διαχείρισης; Πολύ μουλάδικο μου ακούγεται αυτό. (Υπάρχει μια ωραία ιστορία με τους μουλάδες, οι οποίοι θεωρούν ότι επιβεβαιώθηκαν από την παρέμβαση του Σκυλλάκου και του Μπογιόπουλου στα περί εξάρτησης, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούν το ΑΑΔΜ για ρεφορμιστικό. Παρ' τ' αυγό και κούρεφτο. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.)

Επίσης, από που κι ως που ψιθυρίζεται ότι οι ΑΑΔΜίτες, είναι υπέρ της συνεργασίας με δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Αφού το ΑΑΔΜ μέτωπο ήταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση με αυτήν των αριστεριστών.

Μπορεί οι σύντροφοι της ΚΕ, να κατακεραυνώνουν τις συνεργασίες, όμως οι θέσεις για το 19ο είναι πιο συμβατές από ποτέ με τις αντιλήψεις των οπορτουνιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Α.Σ. (για την διευκόλυνσή σας)

Ανώνυμος είπε...

Ελα σφυροδρεπανε πες την αληθεια στο τελος της μερας θα πεις προωταπριλια παραμυθι το κειμενο....

Poe είπε...

Δυο λογια και απο εμένα

Κατά τη γνώμη μου οπως σωστα λεει και το απολίθωμα, πρεπει να ξεπεράσουμε την λογικη μονομαχιας και να στρεψουμε την προσοχη μας περισσοτερο στο πως θα δουλεψουμε τις αδυναμιες μας και τις αδυναμιες του κομματος. Στο πως να κάνουμε τις οποιες αποφασεις παρθουν να πάρουν σαρκα και οστα με τον καλυτερο δυνατο τρόπο.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για όλους, το ποιοι θα μείνονυ και το ποιοι θα φύγουν ειναι το λιγοτερο πυο θα πρεπει να μας απασχολει, αυτα απασχολουν κυριως τα τρολ, εμας πρεπει να μας ενδιαφερει τι θα κανουμε εμεις που θα μεινουμε.

Στον διαλογο αναπτυχθηκαν διάφορες απόψεις, κάποιες κατά τη γνώμη μου εστίαζαν ορθά σε αδυναμίες μας. Κάποιες αλλες, πάτησαν σε αυτές τις αδυναμιες για να νομιμοποιησουν την διαφωνια που ειχαν σε ζητήματα γραμμής.

Προσωπικα συμφωνω με τις θεσεις χοντρικα(αν και θελουν επεξήγηση η επανερμηνεια μερικα πραγματα, τοσο στις θεσεις οσο και στο καταστατικο). Απο εκει και περα, το ζητημα ειναι οι αποφασεις να μην μεινουν κενο γραμμα και οι κινησεις μας να μην ειναι απλα διεκπαιρεωτικες. Πρεπει να οργανώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον κόσμο, και δεν ειναι ευκολη δουλειά, τολμω να πω οτι πρεπει να ξεχασουμε καποια απο αυτα που ξεραμε.

Πάντα λεω πως πρεπει να έχουμε υπομονη και επιμομονη, υπομονή δεν σημαίνει όμως επανάπαυση, και επιμονη δεν σημαινει ξεροκεφαλιά. Το μυαλό μας πρέπει να λειτουργει με 1000 και τα ποδια μας με αλλα τόσα, και για να γινει αυτο πρεπει να ζοριστουμε και στο ιδεολογικο(διαβασμα, συζητηση) και στο πρακτικο, εφαρμογη δηλαδη των οσων μαθαμε απο εμπειρια η διάβασμα και στις δράσεις μας. Ετσι θα δεσει η θεωρια με την πράξη και θα παραγεται παραπανω εργο και εμπειρια.

Τελος, πρεπει να προσεγγιζουμε τον κοσμο περισσοτερο σαν "γονεις" δηλαδη με υπομονη και επιμονη κατανόηση και αγάπη μέχρι να τον βοηθησουμε να ενηλικιωθει ταξικα, και οχι ελιτιστικα.

Τεσπα πολλα μπορουν να ειπωθουν αλλα οχι στα πλαισια ενος σχολιου σε ενα μπλογκ.

Ανώνυμος είπε...

Πάει ο μπογιόπουλος θα τον φάει η μαρμάγκα, τον βλέπω να ψάχνει για δουλειά στο βήμα. Καλά πάει πάντως το κόμμα, δε βλέπω κανένα πρόβλημα, αρκεί να τρέξουμε πολύ σύντροφοι και να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις. Τότε θα λυθούν τα πρόβληματά μας. Επαγγελματικοποίηση τώρα, πριν μας κατασπαράξουν οι οπουρτουνιστές. Μα είστε με τα καλά σας?

Ανώνυμος είπε...

Για να θυμίσω πώς απαντάνε οι κομμουνιστές στο ζήτημα των "προσώπων", είχε μια σκασίλα ο άνεργος που είναι στις ουρές του ΟΑΕΔ αν ο Μπογιόπουλος θα είναι και μετά το συνέδριο στο ΚΚΕ ή όχι...

Ανώνυμος είπε...

Εχω ξαναπει οτι το στυλ σου απολιθωμα μ'αρεσει. Οτι και να λεει ο καθενας, απ'οποια σκοπια και ν'ασχολειται με το συνεδριο, το ιδιο το συνεδριο αποδειχνει, με τον πλουτο και την εκταση του διαλογου, οτι παντα το ΚΚΕ θετει το πανω οριο της θεωριας, της ιδεολογιας και της πολιτικης του επαναστατικου προλεταριατου. Επισης οτι το ΚΚΕ υπαρχει και εκτος διαλογου γιατι παραμενει παντα ενα μαζικο κομμα των εργατικων και πληβειακων στρωματων που μπορει να μη γραφουν σε blogs αλλα εχουν ταξικη διαισθηση και ειναι αυτοι που συντηρουν αυτο το κομμα 95 χρονια. Επισης καθε ενας που γραφει στον διαλογο παντα εχει και κατι να προσθεσει στην συλλογικη σκεψη του ΚΚΕ, γιαυτο κι εγω συμφωνω οτι οι χαρακτηρισμοι δεν ειναι εποικοδομητικοι παντα. Το συνεδριο ομως ηδη επιασε "τον ταυρο απο τα κερατα", και νομιζω οτι η υποθεση μας παει καλα. ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

1. Ο διάλογος όντως προσδίδει δύναμη στο Κόμμα. Και αυτό είναι η απόδειξη πως είναι ένα κόμμα δεμένο με το λαό και το απασχολεί η σύνδεση με το λαό και για τις θέσεις του συνεδρίου. Το γεγονός ότι είναι δεμένο με το λαό και φαίνεται, προσπαθούν διάφοροι από αυτούς που γράφουν στον προσυνεδριακό να αποδείξουν ότι δεν ισχύει, μιλώντας προκλητικά για αποκοπή από τις μάζες!!! Φορ γκοντ'ς σέικ!
2. Αν θέλεις να κάνεις κριτική στις θέσεις, κάνε. Για τις θέσεις, όμως, όχι για κάτι που φαντάστηκες. Εκτός αν φαντάστηκες,ότι ο ιμπεριαλισμός είναι η επιθετική εξωτερική πολιτική και όχι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, που απέδειξε, και δε φαντάστηκε, ο, τόσο μελετημένος, όπως φαίνεται, Λένιν.
3. Αν υπερασπίζεσαι το σημαντικό πράγματι πρόγραμμα του 15ου, που που από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι,και αντίστοιχα και ΚΑΛΩΣ εξελίσσονται και οι επεξεργασίες του Κόμματος, υπερασπίσου το. Όχι όμως κατόπιν εορτής, δηλ. μετά από πολεμική στον τότε προσυνεδριακό.
4. Συγγνώμη κιόλας που απάντησε η ΚΕ στο μακρύ και το κοντό του καθενός.Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει; Να γυρίσει και το άλλο μάγουλο;
Και τέλος, να τονίσουμε ότι, αναμενόμενη η γενικευμένη λύσσα, τη στιγμή που οι θέσεις-βήμα μπροστά τυγχάνουν τέτοιας αποδοχής!!!

Yannis Theocharis είπε...

Απολίθωμα, εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια βλέπω τον γκρεμό που έρχεται για το κόμμα αλλά έπεφτα πάνω σε τοίχο.

Μήνες πριν τις εκλογές του Μαϊου είχα σιγουρευτεί πως δεν υπάρχουν αντανακλαστικά και υγειείς δυνάμεις που να μπορούν να σώσουν το κόμμα από τον Πουλιοπουλισμό. Εξ' ου και το σχετικό άρθρο στο blog μου.

Η παρέμβαση του Μπογιόπουλου, του Γεωργιάδη και πολλών άλλων δεν ήταν μούδιασμα, αλλά αναπτέρωση της όποιας συλλογικής ελπίδας μπορούσε να μου απομένει.

Ευτυχώς η πτώση των εκλογικών ποσοστών βοήθησε στο τελείωμα της κομματικής νιρβάνας. Και αυτό αποδυκνείει από την ανάποδη πως το εκλογικό ποσοστό δεν είναι το παν για ένα ΚΚ.

Υ.Γ.
Από τις 10 Μαρτίου έχω στείλει άρθρο στον προσυνεδριακό, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, αν και δεν περιέχει χαρακτηρισμούς...

Κριτίας ο στρατευμένος

demis είπε...

Μία, στο κλίμα της ημέρας:
http://demispoetry.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

Οι κανονες προσυνεδριακου διαλογου ΔΕΝ τηρηθηκαν πρωτιστως απο στελεχη που συμπεριφεροντε σε μια τοσο κρισιμη περιοδο ως σαν να ειναι τσιφλικι τους ο ριζοσπαστης, δεν τους αφορουν οι οποιοι κανονες και προτασουν μια προσωποποιημενη ανηθικη επιθεση σε καθε τι που τους ενοχλει

Επειδη το ΚΚΕ υπηρχει και πριν απο διαφορους περιεργους τυπους , που εκπροσωπουν υποτιθεται και επικοινωνιακα το κομμα, και (ελπιζω) θα υπαρχει και μετα απο αυτους πρεπει να καταδικαστουν τωρα τετοιες πρακτικες

Το επιπεδο διαλογου εκ μερους αυτων εχει πιασει χαμηλα και δεν εκπροσωπει πλεον καμια κομμουνιστικη ηθικη και αξια

Συμφωνω απολυτα για ολοκληρωση της στροφης που εχει ξεκινησει μετα το προηγουμενο συνεδριο στον 'πουλιοπουλισμο' και ακομα και ψυγματα πιο ακραιων τροτσκιστικων θεσεων(ναι ξερω τωρα θα κατηγορηθω ως πρακτορας και τι ειναι αυτα που λεω μιας και το κκε τσακισε καποτε τον τροτσκισμο...)

Εχω την αισθηση οτι πλεον απροκαλυπτα πιστοποιειται μαι αισθηση που προσωπικα ειχα παρα πολυ καιρο οτι ο αριστεριστικος οπορτουνισμος κυριως στελεχων της πρωην ΚΟΑ γινεται πλεον προγραμμα-στρατηγικη του ΚΚΕ.
Απο τον δεξιοτατο οπορτουνισμο της δεκαετιας του 80 καταληξαμε στον αλλο καρκινο...δυστυχως λιγα χρονια μειναμε στο σωστο βαγονι(και ω του θαυματος αυτα ηταν οι εποχες της πληρους ανασυγκροτησης και ακομα και ενισχυσης ολοπλευρα του κομματος...)

Αναμενω καποια στιγμη να ακουσω και προταση αποχης απο τις εκλογες...για να ολοκληρωθει η απαξιωση, συρρικνωση και γκρουποποιηση πλεον του κκε...

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ ότι το πρόγραμμα του ΑΑΔΜ δεν ήταν καλό αλλά κάποιοι προσπάθησαν να το γελοιοποιήσουν συστηματικά. Είδαμε τον τραγέλαφο της συνεργασίας του ΚΚΕ με την "κομμουνιστική ανανέωση" και τους ανεκδιήγητους Ζουράρι και Κανέλλη. Αυτό είναι πολιτική συμμαχιών;
Αυτά είναι για γέλια.

Αυτό που βλέπω εγώ σε σχέση με τις διαφωνίες για τις προτεινόμενες Θέσεις είναι ότι κάποιοι με καλή προαίρεση πείστηκαν ότι μετά το 1991 θα φτιάξουν ξανά το Κομμουνιστικό Κόμμα, με τις παλιές επαναστατικές παραδόσεις. Άτυχώς όμως γι'αυτούς το παιχνίδι ήταν στημένο εξ αρχής. Η ηγετική ομάδα Παπαρήγα-Γόντικα είχε από τότε "κρυφή ατζέντα" άλλα έλεγε και έγραφε δημόσια και άλλα προωθούσε υπογείως.

Φταίνε φυσικά και αυτοί που εμπιστεύτηκαν ανθρώπους που την τελευταία στιγμή στο 13ο Συνέδριο τα "γύρισαν" αν και ήταν 100% "ανανεωτικοί" όπως το δίδυμο που προανέφερα. Κάποια στιγμή θα μάθουμε το γιατί μεθοδεύτηκε μια τέτοια "στροφή".

Το ΑΑΔΜ ήταν ένα προϊόν συμψηφισμού ανάμεσα στους πολλούς "φλωρακικούς" και στην ηγετική ομάδα που όμως δεν ήλεγχε τον μηχανισμό. Το τί έγινε μετά το ξέρουμε. το ΑΑΔΜ έμεινε στα χαρτιά. Η ηγετική ομάδα ύπουλα αντικατέστησε τους φλωρακικούς, διέγραψε και αποστράτευσε τους παλιούς προετοιμάζοντας τη "νέα κατάσταση" ενός ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κόμματος μέσα σε μια "ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΗ".

Άλλαξαν με ύπουλο τρόπο τα παλιά συνθήματα του ΚΚΕ, η φιλοσοφία του και η απεύθυνση του στον κόσμο.


Schrodinger

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα μόνο. Δεν έχω ξαναγράψει ποτέ εδώ και μάλλον ούτε θα ξαναγράψω. Αλλά ντροπή στους συντρόφους, πραγματικά ντροπή, οι οποίοι επειδή κάποιος άλλος σύντροφος διαφώνησε ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ με τις θέσεις της ΚΕ(οι οποίες δεν εχουν καν εγκριθεί ακόμα) βρίσκουν στο πρόσωπό του τον μέγα εσωτερικό εχθρό του Κόμματος. Χωρίς να βλέπουν ότι επιτιθέμενοι με αυτό τον τρόπο στο πρόσωπό του, κάνουν οι ίδιοι αυτό για το οποίο τον κατηγορούν: δίνουν όπλα στον αντίπαλο να μιλάει για "καταπίεση της διαφορετικής άποψης" κι άλλες τέτοιες μπαρούφες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα σύντροφο ο οποίος είναι από τα μεγαλύτερα όπλα αυτή τη στιγμή του Κόμματος, και συμπαθής (δικαίως) σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Όπως υποστήριξε την άποψή του ο ίδιος (ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή διαφωνώ) έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε κι οι υπόλοιποι να κάνουμε κριτική στις απόψεις του αν έχουμε τέτοια. Τα υπόλοιπα που γράφονται και ακούγονται, από μέλη της ΚΕ έως μπλόγκερς της κακιάς ώρας, μόνο κακό κάνουν και το χειρότερο, δίνουν πάτημα σε όλους τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ εχθρούς του Κόμματος να αναπαράγουν την προπαγάνδα τους, βλέπε "φοβικό κλίμα αλληλοκαρφώματος" στα διάφορα goodmorninglenin παλιοτερα κλπ. Ε μα δεν είναι δυνατόν επειδή ο Μπογιόπουλος έχει μια διαφορετική άποψη να τον σταυρώνουμε, και να λέμε ότι "σιγά μην ενδιαφέρει τον άνεργο αν μείνει στο Κόμμα". ΦΥΣΙΚΑ και τον ενδιαφέρει, όταν ακούει ότι ο σφος είπε μια γνώμη και η αντίδραση του Κόμματος είναι αυτή, να φοβάται να πλησιάσει το Κόμμα. Σοβαρά τώρα, ΔΕΝ το καταλαβαίνετε αυτό;

Poe είπε...

Σροντιγκερ, χολντ γιοουρ κατς

Αν ηθελε κατι τετοιο το κομμα γιατι να μην κανει συνεργασιες με συριζα και λοιπους; Γιατι να μην κανει συνεργασια με ανταρσυα;

Μηπως σου αρεσουν λιγακι οι θεωριες συνωμωσιας η ειναι κατι αλλο;

Ανώνυμος είπε...

@Poe

Γιατί υπήρχε πολύς κόσμος εκεί έξω που δεν είχε πειστεί από τους διάφορους "ιστορικούς συμβιβασμούς", δεν μπορούσε να χωνέψει την φιλοευρωπαϊκή στροφή του ΚΚΕ προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 (με ευθύνη ΚΑΙ του ΚΚΣΕ) και καταδίκαζε ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα από τότε για όσους θυμούνται ή θέλουν να ξεχνούν.

Γι αυτό κατασκευάστηκε ένα δήθεν αντισυναινετικό ΚΚΕ πάνω στα ερείπια του κομμουνιστικού κινήματος με σκοπό να παρασύρει κάποιους από αυτούς και να αποχαυνώσει κάποιους άλλους. Για να γίνουν αυτά που γίνονται σήμερα στη χώρα μας έπρεπε το ΚΚΕ να είναι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Να παραμένει στη Βουλή νομιμοποιώντας τα διάφορα Μνημόνια και από πάνω να κατηγορεί τον κόσμο (!) για ...κοινοβουλευτικές αυταπάτες (!!)

Γιατί δεν παραιτούνται από τη Βουλή αν το πιστεύουν αυτό; Γιατί τώρα ήρθε η νύχτα των "μεγάλων μαχαιριών". Τώρα ήρθε η ώρα να διαλυθούν οι αυταπάτες όσων νόμιζαν ότι έκτιζαν Κομμουνιστικό Κόμμα από το 91 και δώθε.

Όσοι το κατάλαβαν έφυγαν τρέχοντας, οι υπόλοιποι όπως ο καθ όλα αξιόλογος Ν. Μπογιόπουλος ξιφουλκούν με τους ανεμόμυλους του ΑΑΔΜ. Κρίμα.

Schrodinger

Ανώνυμος είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/13311/th-pafilis-anithikos-o-ishyrismos-oti-kke-den-paleyei-gia-ta-kathimerina

Η πρώτη απάντηση!!! Μπράβο στον Παφίλη!

Εγώ έχω μια απορία για αυτούς που λένε πως το ΑΑΔΜ ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική συμμαχιών μπορεί να μας οδηγήσει στο σοσιαλισμό. Τι εννοούν ως σοσιαλισμό; Συμφωνούν με τις αποφάσεις του 18ου συνεδρίου ή είχε και για αυτό αποφασίσει το 15ο; Εννοούν την ΕΣΣΔ, τη Β. Κορέα, την Κούβα, το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, το σοσιαλισμό χωρίς γραφειοκρατία; Ή θα τα δούμε αυτά... στη δευτέρα παρουσία;

Ανώνυμος είπε...

Σε κάποια φάση νόμιζα ότι θα μας πει και για τον Λαζόπουλο ο Μπογιόπουλος... Ευτυχώς συγκρατήθηκε! Δυστυχώς δεν διδάχθηκε από το τελευταίο (χρονικά) άρθρο του στον "Ηεροδρόμο" (για τον Μπελογιάννη). Το ΚΚΕ γεννά Μπογιόπουλους!!! Και όποιος δεν πεθαίνει ως κουκουές ξέρουμε πολύ καλά που καταλήγει... Ειδικά κάτι "πρωτοκλασσάτοι". Τα στερνά τιμούν τα πρώτα που έλεγε κι ο Χαρίλαος κυρ-Νίκο...

Il Trovatore είπε...

Είναι πολύ καλό πράμα ο δημοκρατικός διάλογος αρκεί να μην διαφωνείς.

Ανώνυμος είπε...

ο Schrodinger ήταν ένας θεωρητικός της κβαντικής θεωρίας και είναι γνωστός για μια θεωρία του, γνωστή και ως "παράδοξο του Schrodinger".Έκανε λάθος...αυτά που γράφείς είναι τα παράδοξα. Ξέχασες να αναφέρεις την μυστική συμφωνία που έχει ο σ.Μαίλης με τον Βενιζέλο και την πολιτική γειτνίαση που είχε 5 λεπτά πριν την ψηφοφορία στο 13ο Συνέδριο ο σ.Κουτσούμπας με την Δαμανάκη. Ζητώ συγνώμη γιατί δεν είμαι troll, αλλά δεν μπορώ να διαβάζω τα ψυχολογικά του καθένα. Όσο για τον Μπογιόπουλο, τον συμπαθώ μεν, έπραξε μέσα στα πλαίσια του καταστατικού, έχει γράψει ένα πολύ ωραίο βιβλίο αλλά διαφωνώ πλήρως με την άποψή του. με μια φράση θα εξηγηθώ :δεν υπάρχει κουβέντα με τον κόσμο που να μην καταλήξει στην αντίθεση καπιταλισμός-σοσιαλισμός....όλα τα άλλα είναι : όποιος δε θέλει να ζημώσει, ένα μήνα κοσκινίζει....

Ανώνυμος είπε...

Schrodinger είσαι ότι πρέπει για την ΟΑΚΚΕ. Έμαθα ότι πεθανε αυτός που έγραφε εμείνα τα τρολερά και φοβερά κείμενα και ψάχνουν αντικαταστάτη. Τρέχα..Μην χάνεις λεπτό

Ανώνυμος είπε...

Τον μαλακάκο απο πάνω με τις συνομοσιολογίες του υπάρχει κάποιος λόγος που τον τρώμε στη μάπα; Εχουμε που έχουμε τα σοβαρά, έχουμε και τους μισότρελους να σπαμάρουν. Just saying...



metalorixos

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ ωραίος ο δημοκρατικός διάλογος στο ΚΚΕ γιατί εκτός από την ελευθερία που έχω να εκφράσω την άποψή μου υπάρχει και η ελευθερία του συντρόφου μου να την κριτικάρει επίσης ελεύθερα. Δημοκρατία α λα καρτ σε άλλα κόμματα. Όχι στο ΚΚΕ.
Για τον Μπογιόπουλο είμαι βέβαιος ότι η απάντησή του στους "υπερασπιστές" του θα είναι άμεση και ξεκάθαρη.
Γιατί ο Νίκος είναι ΚΚΕ. Και τίποτε άλλο

Ανώνυμος είπε...

Μήπως εχεις καθόλου χρόνο να μας πεις ποιοι έφυγαν τι έκαναν,,..και για ποιο λογο να "ξανασυμβεί" αυτο που εσυ ειδες και αυτοι εκαναν.?

ΥΓ
ενδιαφέρον θα ειχε να ενημερωθούμε που βρίσκεται αυτο το περίφημο κόμμα που εχεις στο μυαλο σου(αν..) ..Υπάρχει , θα υπάρξει. υπάρχω υπάρχεις υπάρχουν .?
είμαι στην ζωη σου ο ενας....σνιφ...ννιαχχ..

Ανώνυμος είπε...

ακομα δεν τον ειδαμε.. ξοφλημενο οπορτουνα τον βαφτισαμε. πιστευω μονο να μην τον ειχατε 'ψηφισει' σε κανα περιεργο μπλογκ για γ.γ. την προηγουμενη βδομαδα. προσοχη στους αφοριστικους γιατι αμα δαγκωσουν τη γλωσσα τους θα δηλητηριαστουν

γιωργοσ είπε...

συντροφοι δυστυχωσ η ηγεσια αλλα και πολλοι απο μασ ειναι ημαστε κατωτεροι των περιστασεων.
Καποιοι δεν σκεφτονται το εξησ απλο πωσ ειναι δυνατον και μαλιστα αυτο να γινεται και ανεκτο επειδη σ εκφραζουν την αποψη τουσ να στοχοποιουνται ωσ φραξια η δεν ξερω τι αλλο ενω αυτοι που εφεραν το κομμα στην γωνια να παιρνουν συγχαρητηρια ποιοσ δημοκρατικοσ συγκεντρωτισμοσ και ποιεσ αρχεσ λειτουργειασ επιτρεπουν εκφρασεισ οπωσ αγραμματοι ριχνει βρωμιεσ στην κε η αρθρα καρμπον δηλαδη οι υποστηρικτεσ τησ κε δεν γραφουν και αυτοι αρθρα καρμπον μα αυτο ειναι και φυσικο οταν υπαρχει συναντιληψη δυστυχωσ πολλοι υποστηριζουν μια ηγεσια που τουλαχιστον οργανωτικα κ οχι μονο εχει παρει πληρεσ διαζυγιο με την ιστορια τισ παραδοσεισ του κινηματοσ αλλα κ με τον λενινισμο και να σασ θυμισω και κατι αλλο οι τασεισ απαγορευτηκαν στο 10 συνεδριο των μπολσεκικων λογω του εμφυλιου προσωρινα διαβαστε μεσω διαδικτυου τα πρακτικα του εν λογω συνεδριου ουτε ο λενιν ουτε οι μπολσεβικοι ηταν αντιθετοι στην λειτουργεια τευνατων στο κομμα με προυποθεση οτι προσ τα εξω βγαινει η αποψη τησ πλειοψηφειασ.μονο ετσι με κατοχυρωμενη την διαφωνια αποτρεπεται ο φραξιονισμοσ τησ ηγεσιασ που μπορει να εμφανισθει και σημερα απο οτι φαινεται μαλλον υπαρχει

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πριν από λίγη ώρα μίλησε και ο παφίλης στον 902. Στο κλείσιμο είπε ότι είμαστε προ των πυλών του συνεδρίου και ότι οι θέσεις έχουν ψηφιστεί με ποσοστό πάνω από 95% στις κόβες. Κάποιοι λοιπόν πρέπει να διαλέξουν με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν, συνέχισε. Γιατί είναι άλλο η θεμιτή διαφωνία, και άλλο να διαφωνείς συνολικά με τη στρατηγική του κόμματος. Και έτσι έδωσε το μήνυμά του..

Κριτία, έχω διάφορους λόγους να πιστεύω ότι χτες ο προσυνεδριακός ολοκληρώθηκε, αλλά από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, πρέπει να περιμένουμε και τον αυρινό να δούμε. Κοντός ψαλμός.

@μεταλωρύχος
γιατί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι απαραίτητο να χαμογελάμε. Μην είσαι αχάριστος σε αυτούς που στο χαρίζουν απλόχερα.

Ανώνυμος είπε...

η δική μου άποψη για την δημόσια προσυνεδριακή συζήτηση είναι λίγο σύνθετη: α) πράγματι υπήρξε δημοκρατική και ανοιχτή και έδειξε πλούτο, β) ωστόσο δε νομίζω ότι έγινε για λόγους δημοκρατικότητας. Αντίθετα, ο αντίπαλος υψώνεται στο βάθρο του ως τέτοιος και μετά είναι εύκολο με ένα σπρώξιμο του βάθρου να πέσει. Ποιό είναι το βάθρο ότι το 95% υπερψήφισε τις θέσεις. Μα είναι δυνατόν να μην ψηφίσει κάποιος τις θέσει; ενδεχομένως και οι ίδιοι οι διαφωνούντες να τις υπερψήφισαν.

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα

"και ότι οι θέσεις έχουν ψηφιστεί με ποσοστό πάνω από 95% στις κόβες."

Το οποίο ποσοστό, ως γνωστόν, λέγεται και "ποσοστό Μπρέζνιεφ"...

Schrodinger

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σωστά. Ενώ το υπόλοιπο 5 είναι το IQ σου.

Και με αυτό μόλις ολοκλήρωσες την καριέρα σου στο σφυροδρέπανο φίλε schrodinger. Βρες άλλο μαγαζί να τραγουδάς, δημοκρατία έχουμε, θα βρεις κάποιο. Να μην μας λες και σταλινικούς χωρίς λόγο, έτσι;
Η κε του μπλοκ εκτιμά τη συμβολή σου στο γόνιμο διάλογο κ ανανεώνει το ραντεβού μας στα γουναράδικα.

Κοίτα να δεις πάντως πόσος κόσμος έμεινε με την όρεξη, πάνω που περίμενε ντέρμπι και διάσπαση... Κρίμα παιδιά, κάποια άλλη φορά ίσως

Ανώνυμος είπε...


διαβάζοντας όλες τις απαντήσεις παρατηρώ ότι ΟΛΟΙ σας μιλάτε με ιδεολογήματα αποφεύγοντας το κύριο.

Τι κάνει ο Κομμουνιστής, οι Κομμουνιστές, το Κόμμα τους συλλογικά σε περιόδους όπως η σημερινη?

Αν αντιπαραβάλλουμε την σημερινη κατασταση, προσομοιάζει όσον αφορά το λαό, με την περίπτωση της κρισης του 29-38 , την κατοχή, το μετεμφυλιακό κράτος και τη χούντα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις απόλυτης επίθεσης στο λαό το ΚΟΜΜΑ μας παίρνει το λαό στις "πλάτες" του και ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ..!!
Όπως εκανε στην κατοχη, στη χούντα, το 36 με το μοναρχοφασισμό κ.λ.π.
ΌΤΑΝ, προτείναμε το Παλλαικό Μετωπο
όταν δημιουργησαμε το ΕΑΜ,
όταν ηρθε ο Μπελλογιάννης και ζήτησε Ειρήνη, όταν παλέψαμε να πέσει η χούντα.
Δεν ζητήσαμε εξουσια από το λαό, ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.
Δεν μιλάγαμε με περισπούδαστες Μ-Λ αναλύσεις, την ώρα που ο λαός πέθαινε από την πεινα, σερνόταν στα μπουντρούμια, και στις εκτελέσεις.
ΜΗΚΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ !!
Ο Επαναστάτης δεν διορίζεται, ΤΟΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΟ !!
Δεν ειχαμε γραφεια, εφημερίδα, ελευθερια να μιλάμε.
300 ρακένδυτοι συντροφοι αποδράσανε από τα μπουντρουμια και φτιάξανε το μεγαλείο του ΕΑΜ.
...γιατι ΗΤΑΝ αυτο που εξεφραζε το λαό!! και ο λαός , αυτός ο φτωχός λαός, που δεν ηξερε τι ηταν ο Μαρξ, ο Ενγκελς, ο Λενιν, έδινε τη ζωή του στο ΚΟΜΜΑ.!
Αντι λοιπόν ΟΛΟΙ ΣΑΣ να προβληματιστείτε, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΗΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕ !!
αναλώνεστε στο ποιανού η άποψη είναι η πιό σωστή!!!
λες και δεν υπάρχει πρόβλημα.!

το ζητημα ειναι ΕΝΑ !!
ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ !!

Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σκεφτουμε ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!!
Με αυτο το λαό!.

Αν δεν σκεφτειτε ολοι σας -οι Κομμουνιστες πρωτοι -
τότε εισαστε
αυτο που έλεγε ο Λενιν:
επαναστατες της φράσης !
Γ.Χ

Ανώνυμος είπε...

@Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα

Φοβάμαι ότι η δημοκρατικότητα της προσυνεδριακής διαδικασίας καταρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα τις τελευταίες μέρες.
Τόσα και τόσα μέλη της ΚΕ τοποθετούνται εκτός προσυνεδριακού, ή σε δημόσιες εμφανίσεις λένε τόσο μεγάλες χοντράδες που είναι εκτός καταστατικού. Πέραν του τι είπαν μαϊλιδες, μεντρέκες και κάποιοι άλλοι, κατά κύριο λόγο ο Γόντικας (στον σαββατιάτικο) και λιγότερο ο Αρβανιτάκης (στον κυριακάτικο) κατηγορούν για φραξιονισμό πρακτικά όσους διαφώνησαν με το σχέδιο προγράμματος:

"Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο στο Κόμμα και τη στρατηγική του. Ο πυρήνας αυτών των δυνάμεων είναι πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που έφυγαν κατά καιρούς από το Κόμμα. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και αρκετά σημερινά μέλη του Κόμματος, ορισμένοι δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» και ορισμένα πρώην μέλη της ΚΕ που διαφωνούν με τη στρατηγική του Κόμματος και, μπροστά στο Συνέδριο, πέρασαν σε ανοιχτό πόλεμο στον ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο, που διεξάγεται από τις γραμμές του «Ριζοσπάστη»."

βλ:
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7365627
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7366078

Παρεπιτώντως, η κατηγορία Μαΐλη για "άρθρα καρμπόν" είναι στην καλύτερη περίπτωση ηλίθια γιατί οι άξονες του πως "κατασκευάζεται" το πρόγραμμα ενός κομμουνιστικού κόμματος είναι καθιερωμένοι τουλάχιστον από την εποχή του Λένιν (δεν ξέρω για την εποχή Μαρξ-Ενγκελς)
Μέρος Ά: Τι γίνεται παγκόσμια με τον καπιταλισμό
Μέρος Β: Που πάει η χώρα σου (αποικία, μπανανία, υπερδύναμη, μέσου επιπέδου)

Μέρος Γ: Τι συμμαχίες κάνεις με τι άξονες πάλης για να πάς στο Δ,
Μέρος Δ: Σοσιαλιστικές νομοτέλιες και αγγούρια που έχεις να αντιμέτωπίσεις (έχει σχέση και με το δυο)
Προσωπικά, βρίσκω πολλές τοποθετήσεις να διαρθρώνονται σαν: (Α+Β), Γ. (είτε υπέρ, είτε κατά)

Διευκρινιστικά, δεν είμαι οργανωμένος.

"Ρεβυζιονισμός στο μεταμοντέρνο"

Ανώνυμος είπε...

Ωραία. Είμαστε μπροστά σε μια τροτσκοποίηση του κόμματος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σ. Παφίλη, φαίνεται πως προεξοφλείται επερχόμενο ξεκαθάρισμα. Λογικό και αναμενόμενο. Όσα μέλη του Κόμματος δεν συμφωνούν με την αριστερίστικη στροφή που επιχειρείται από την ΚΕ, χαρακτηρίζονται ήδη φραξιονιστές.

Εντάξει, εδώ που τα λέμε, λογικό ήταν να ψηφιστούν οι θέσεις από τις ΚΟΒες. Ας κάναν κι αλλιώς...

Η δημοκρατικότητα του διαλόγου, είχε να κάνει μόνο με το ότι το όργανο δεν επέβαλε λογοκρισία στις επιστολές. Από κει και πέρα, η ΚΕ φρόντισε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Τι να πω πλέον. Ο Λένιν βοηθός....

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάπταιν, (1 Απριλίου 2013 - 11:58 μ.μ.) χάρηκα για το 95%.
Φαίνεται πως μια καινούργια γενηά κομμουνιστών μεγαλώνει, χωρίς την "ΕΔΑ"-ίλα, που σακάτεψε τα δικά μας χρόνια (τα δικά μας, όχι τα δικά σας). Είχα αποθαρρυνθεί από την εικόνα του Διαλόγου, αν και οι αισθητήρες μου τις τελευταίες μέρες μου έστελναν διαφορετικά σήματα. Προχτές βράδι έγραφα εδώ:
"Σήμερα παρατήρησα άνοδο του αντισταλινικού δείκτη στις εκπομπές της ΝΕΤ. Αρα το Κόμμα και το Συνέδριο πάνε καλά....".
Οταν βλέπω στα κανάλια "Στάλιν", ξέρω πως η Αντίδραση ανησυχεί, κι αυτό είναι μια καλή και αξιόπιστη είδηση.
Να ευχηθούμε οι σύνεδροι και οι καθοδηγητές, απερχόμενοι και νέοι, να χειριστούν με σύνεση αλλά και επαναστατική ορμή μια σπουδαία νίκη, κι εμείς από πίσω θάμαστε να βοηθάμε.
Τουλάχιστον στο γήπεδό μας είμαστε το φαβορί - κάτι είναι κι αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Το να τοποθετούνται τα μέλη της ΚΕ σε δημόσιες εμφανίσεις για τα λεγόμενα στον προσυνεδριακό γιατί είναι αντικαταστατικό; Δηλαδή θα θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα ο κόσμος και δε θα απαντούν για να μη χαρακτηριστούν; Γιατί τότε να γίνονται οι συσκέψεις για τις θέσεις;
Άλλο αυτό, που καλώς γίνεται, και άλλο τα άρθρα μαίλη κλπ που αναφέρονται σε πρόσωπα συγκεκριμένα και όχι στις απόψεις. Αυτό όντως είναι λάθος και δεν είναι τρόπος για να πάμε στο συνέδριο και κυρίως να προχωρήσουμε μετά.
Τώρα αν κάποιοι δεν ήθελαν να ψηφίσουν τις θέσεις και το έκαναν, το θεωρώ υποκριτικό.Οι συμμετέχοντες στον προσυνεδριακό που έθεσαν θέματα (όχι οι υβριστές που απλά έγραψαν την επιστολή κομματικής αυτοκτονίας τους) έχουν το σεβασμό μου και θεωρώ ότι είναι χρήσιμοι στο κόμμα, αν φυσικά θέλουν να παραμείνουν.Δε θα ήθελα να δω ή να μάθω διαγραφές λόγω απόψεων στον προσυνεδριακό.
Αυτά και άντε να δούμε τι μας περιμένει στο σημερινό ρίζο.Βλέπω ότι είμαστε πολλοί που έχουμε πάθει εξάρτηση με τον προσυνεδριακό...Τι θα κάνουμε χωρίς συνέδριο και με το κίνημα σε αυτά τα χάλια;

mariori

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και όντως ολοκληρώθηκε την κυριακή ο προσυνεδριακός. Να και η επίσημη ανακοίνωση

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7367840

Ανώνυμος είπε...

μηνυμα μπογιοπουλου στο σημερινο ριζο, για τη λαικη συμμαχια ρε γαμωτο

Ανώνυμος είπε...

Ρε Σεχτάρη...ε είσαι τρομερός...Μ αυτά που λες τα σεχταριστικά ...τα αντιμετωπικά, αντιΤριτοδιεθνιστικά...θα σικωθουν οι τρίχες (ακόμα και του μουστακιού) του Στάλιν!!!! Που με τη γραμμή της Γ Διεθνούς του 35 για τα Μέτωπα οι Λαοί κέρδισαν τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη του 45 και κοκκίνισε η υδρόγειος από τον Ειρηνικό μέχρι σχεδόν τον Ατλαντικό! Ρε σύ …..φυλάξου μόνο μη σε πάρει για τον Λέον που τα ίδια έλεγε τότε……..Γ Κρητικός

Αναυδος είπε...

Ορισμένοι διαφωνουντες με τις θέσεις της ΚΕ εχουν το δικαιωμα να ξεχωριζουν την ψηφισμενη ΚΕ από την κομματικη μαζα και να ριχνουν τη ρετσινια περι μηχανισμου. Μπορουν να χρησιμοποιουν ακοπα χαρακτηρισμους όπως τροτσκισμος, πουλιοπουλισμος κλπ Μπορουν να συκοφαντουν το Κομμα λεγοντας ότι παραπεμπει τα παντα στη β’ παρουσια και δεν αγωνιζεται για τα καθημερινα. Όλα υατά είναι διάλογος
Όταν η ΚΕ τους απαντα από τις σελίδες του Ρ αυτό είναι παραβιαση του καταστατικού.

Ο κομμουνιστης που διαφωνει δεν επιτιθεται στο Κομμα δεν δινει λαβη στον εχθρο. Όταν η διαφωνια μετατρεπεται σε λυσσα επειδη τα κομματικα μελη δεν πειθονται τοτε συγνωμη αλλα μονοι τους ορισμένοι έχουν ήδη τοποθετηθει στην άλλη μερια του χαρακωματος

Όταν τα επιχειρηματα τους συμπιπτουν με τα επιχειρηματα του εχθρού δικαιουμαι κι εγω να τους αποκαλεσω αναθεωρητες, διασπαστες φραξιιονιστες κλπ. Όταν κανουν ασφαλιστικα μετρα εναντια στον Ρ τους χαρακτηριζω εχθρούς

http://www.rednotebook.gr/details.php?id=9068

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στο σημερινό ρίζο, εκτός από το κείμενο του μπογιό, που τελειώνει υπέρ του σοασιαλισμού και της ανατροπής του καπιταλισμού,
πολύ ενδιαφέρον έχουν κι αυτά που είπε η αλέκα στη συνδιάσκεψη της κοα, για το σύνθημα έξω από την εε, την διαφωνία πάνω στο θέμα της (αλληλ)εξάρτησης, την κοινή δράση, αλλά και τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής της πολιτικής γραμμής από όσους διαφωνούν συνολικά με τη στρατηγική του κόμματος.

http://rizospastis.gr/page.do?id=14527&publDate=2%2F4%2F2013&direction=&pageNo=8

Unknown είπε...

Κάποιοι εδώ μέσα είστε λίγο "παράξενοι". Τι εννοώ; για να μην παρεξηγηθούμε.
Βγαίνουν οι εργατικογώνες και οι διάφοροι, βρίζουν την ΚΕ, το Κόμμα, εμφανίζονται ως και τιμητές της ιστορίας του ΚΚΕ... όταν τους απαντάει η ΚΕ στραβώνουν.
Βγαίνουν οι ίδιοι και άλλοι και διαστρεβλώνουν την πολιτική του ΚΚΕ, το 15ο, την πολιτική συμμαχία. Απαντάει (βασικά αποκαθιστά την πραγματικότητα μετά το βιασμό) η ΚΕ μέσω του οργάνου της (όργανο της ΚΕ γράφει από κάτω ο Ριζοσπάστης) είναι αντικαταστατικό!!!!
Φραξιονίζουν 2 χρόνια από site, σχόλια κτλ και εμφανίζονται και τιμητές του καταστατικού του ΚΚΕ! Αλλά φταίει πάλι το ΚΚΕ που απαντάει. Τι θέλατε να γίνει δηλαδή; Να κάθονται και να σας ακούνε;
Ψηφίζονται οι αποφάσεις από τις ΚΟΒ και γράφει κάποιος: "ε τι θα κάνανε;" Κάτσε ρε συ. όλη η σοφία, η χάρη και ο μ-λ μαζεύτηκε δηλαδή σε αυτό το 5% που καταψήφισε;;; Και οι ίδιοι μιλάνε για δημοκρατίες κτλ... Τι να πω;; ο οπορτουνισμός "τρελαίνει"!
ΥΓ: οντως η ομιλία αλέξας στο Ρίζο σήμερα είναι κατατοπιστικότατη!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κόκκινη επίθεση, έχεις δίκιο για τα δυο σταθμά και κριτήρια κάποιων αναγνωστών. Είναι απίστευτο πχ πώς έχει διαστρεβλωθεί από τους πάντες η αποστροφή της αλέκας σχετικά με τα αγράμματα στελέχη, ενώ περνάει στα ψιλά πχ ένα χυδαίο άρθρο στη γνωστή ιστοσελίδα που χαρακτηρίζει αναλφάβητο ένα μέλος της κετουκε που έγραψε άρθρο στο ριζοσπάστη. Η δική μου ένσταση έχει να κάνει με το εξής. Δεν είναι πριόρι το ίδιο πράγμα ο σύντροφος που διαφωνεί σε κάποια ζητήματα με την ιστοσελίδα αυτή. Μην τους χαρίζεις ελαφρά τη καρδία έναν κόσμο που συμφωνεί με το ααδμ ή επηρεάζεται ως ένα βαθμό από την αρθρογραφία τους. Εκτός κι αν ξέρεις (όχι εσύ, το κόμμα) κάτι παραπάνω, οπότε πρέπει να βγεις να το πεις ανοιχτά.

Ανώνυμος είπε...

"όταν διαφωνεί κάποιος με το πρόγραμμα του Κόμματος, λέει εφαρμόζω τις αποφάσεις. Μα τις αποφάσεις και μάλιστα τις προγραμματικές - δεν λέω ένα συγκεκριμένο ζήτημα - άμα διαφωνείς δεν μπορεί να το κάνεις. Εδώ πρέπει να βάλεις δημιουργικό πνεύμα, μια τολμηρή κίνηση, μια προσαρμογή. Αμα διαφωνείς δεν μπορεί να το κάνεις. Αμα διαφωνείς με το πρόγραμμα, με τη λαϊκή συμμαχία, δεν μπορείς, όση καλή διάθεση να έχεις να εφαρμόσεις το καταστατικό, δεν γίνεται. Εδώ κάνουμε λάθη, πολλές φορές δεν μπορούμε να δώσουμε ολοκληρωμένα τη γραμμή του Κόμματος, που συμφωνούμε 200%. Και μπορεί ένας που διαφωνεί;"(Α.Παπαρήγα, Ρ, 2/4/2013)

Τετοιες εκφράσεις, πέραν του ότι δείχνουν την έξοδο σε όσους διαφωνούν, ανατρέπουν ένα βασικό επιχείρημα που είχαμε, όσοι υποστηρίζουμε την ανάγκη οργάνωσης σε κομμουνιστικό φορέα με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.
Τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιούσαν πάντοτε οι αντίπαλοί μας, όταν ήθελαν να χτυπήσουν το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.
Τέτοιες εκφράσεις είναι ενάντια στην ίδια μας την πείρα ως μέλη (ακόμα και φίλοι!) που ενίοτε έχουμε προσπαθήσει να υλοποιήσουμε ή να εκλαϊκεύσουμε ή να πείσουμε άλλους για μια απόφαση με την οποία διαφωνούμε.
Μα τι γίνεται επιτέλους;

Και κάτι τελευταίο, ως απάντηση στον "Άναυδο".
Ο εχθρός μπορεί να χρησιμοποιήσει εκφράσεις που θέτουν πρώτα οι "διαφωνούντες". Αυτό δε στοιχειοθετεί συνεργασία, ούτε σημαίνει ότι τον ωφελεί.Έχει ξαναγίνει ιστορικά. Ούτε την ιστορία του κομμ.κινήματος δεν ξέρεις; Δηλαδή, όταν οι αστικές εφημερίδες δημοσίευσαν την επιστολή του ΝΖ που ζητούσε να έρθει να δικαστεί στην Ελλάδα, είχε άδικο ο ΝΖ, ήταν πράκτορας των αστών ο ΝΖ, και δικαίως τον έστειλαν Σιβηρία τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ;
Μα τι είναι όλα αυτά;

Ανώνυμος είπε...

ξέχασατε το καλύτερο

“Αυτά, καθοδηγητικά προβλήματα, είναι αδυναμίες που δεν μας γίνεται κριτική. Δηλαδή, εδώ δικαιωματικά θα έπρεπε τα μέλη του Κόμματος ή στελέχη από Αχτίδες να είναι πιο κριτικά προς την ΚΕ. Να βάλετε θέματα. Εκεί που πρέπει να μας γίνει κριτική δεν γίνεται. Η πιο ουσιαστική κριτική και βαθιά είναι όταν συμφωνείς με τη στρατηγική του Κόμματος. Γιατί τότε μπορείς να κρίνεις ουσιαστικά, όχι αυτός που διαφωνεί, αυτός που διαφωνεί δεν μπορεί να κρίνει γιατί κυριαρχεί η διαφωνία του. Κρίνει με βάση τη διαφωνία του.

Αντίθετα, αυτός που συμφωνεί με τη στρατηγική, μπορεί να γίνει ο πιο σκληρός κριτής και του συγκεκριμένου καθοδηγητή και της ΚΕ. Γιατί έχει τη δυνατότητα και μπορεί να κρίνει αν ο καθοδηγητής στο κάτω κάτω τον καθοδηγεί και σωστά. Αυτός που διαφωνεί δεν μπορεί.

Καραβίτης

Αναυδος είπε...

ελεος πια με τους πλινθους και κεραμους που πετανε διαφοροι ανακατα

Τι σχεση εχει ο ΝΖ και το ότι ηθελε να παει στην ελλαδα με το γεγονος ότι την κριτικη των διαφονουντων την χρησιμοποιησε ο Τσιπρας λιγο πριν τις εκλογες του Ιουνη κατηγορωντας το ΚΚΕ γιατι δεν συνεργαζεται για την αριστερη κυβερνηση. Η γιατι το βημα το εθνος και ο λοιπος αστικος μηχανισμος αλλά και ο συριζα η ανταρσυα οι τροτσκιστες κριτικαρουν και επιτιθονται στο κομμα με τα επιχειρηματα των διαφωνουντων Εγω μιλησα για συμπτωση επιχειρηματων και η συμπτωση δειχνει ιδια θεση και όχι απλως εκμετάλλευση των διαφωνιων στο Κομμα.
Το να οι διαφωνουντες θα αποχωρησουν ιδιωτευοντας ή στρεφόμενοι ανοικτα εναντια στο κομμα αυτό θα το δειξει το μελλον (και μαλιστα το αμμεσο). Αν κρινω με βαση την ιστορία η προβλεψη μου για πολλους δεν θα είναι κολακευτική (αλλα επιφυλάσσομαι)

υγ
- δηλ είχε δικιο ο ΝΖ που ηθελε να παει στην Ελλάδα και να δικαστει ?
- δηλ καποιος που διαφωνει με την στρατηγικη μπορει να παραμενει στο Κομμα ?

Δημήτρης Κ. είπε...

Ας μας πει η ΚΕ και η Αλέκα, ποιά επιστολή διαφωνεί με τη στρατηγική του ΚΚΕ. Να μας πει δηλαδή ποιά επιστολή ζητάει κάτι διαφορετικό από τον σοσιαλισμό και την επανάσταση.

Νισάφι πιά με τη διαστρέβλωση, δε διαβάζουν μόνο αυτοί τις επιστολές!

makis είπε...

"δηλ καποιος που διαφωνει με την στρατηγικη μπορει να παραμενει στο Κομμα ?"

σιγά το δύσκολο... εδώ ολόκληρη ΚΕ ήταν αντίθετη με το ισχύον πρόγραμμα...

Αναυδος είπε...

εγραφε μια ψυχή το 2002 !!!

Οσοι στρώνουν, ιδεολογικά και προπαγανδιστικά, το έδαφος ώστε σε κάποια καμπή του συνδικαλιστικού κινήματος να προχωρήσουν στην υλοποίηση της οργανωτικής διάσπασης του σ.κ., ακυρώνουν την ιστορικά δικαιωμένη ενωτική γραμμή της ταξικής πάλης που για δεκαετίες ακολούθησε το Κόμμα…
Είναι αντανάκλαση της πολιτικής πρακτικής της γραμμής περιθωριοποίησης που ακολουθεί η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ ιδιαίτερα από το 16ο Συνέδριο και μετά, στο όνομα της ιδεολογικής "καθαρότητας"…..
Ενώ οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και οι επιπτώσεις στην πλειοψηφία του λαού πολλαπλασιάζονται λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής και της επιθετικότητας της "νέα τάξης" η ηγετική ομάδα του Κόμματος αντί να προχωρήσει σε ένα πλατύ, ενωτικό άνοιγμα για να συσπειρώσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα, ενισχύει τη γραμμή ομφαλοσκόπησης και περιχαράκωσης. Πέρα και έξω από τις αποφάσεις Συνεδρίων για τις προϋποθέσεις οικοδόμησης του Μετώπου και τη γραμμή συσπείρωσης, στην πράξη υιοθετείται αυθαίρετα μια άλλη γραμμή συσπείρωσης που αποτελείται από στόχους σοσιαλιστικής επανάστασης. Στόχοι προοπτικής τίθενται ως στόχοι για το σήμερα….
Παράλληλα προωθούνται απόψεις που παραπέμπουν τα πάντα στο σοσιαλισμό και ακυρώνουν κάθε δυνατότητα αγώνα για υπεράσπιση κατακτήσεων σήμερα. Ενδεικτική η τοποθέτηση της Α. Παπαρήγα (Διάλεξη στην ΚΕ 9.2.02): "Η βολονταριστική αντίληψη σε σχέση με τις δυνατότητες του αγώνα της εργατικής τάξης στα πλαίσια του συστήματος δεν είναι παρά μια "ριζοσπαστική" μορφή του ρεφορμισμού επικίνδυνη γιατί ουσιαστικά αποδυναμώνει την πάλη για την ανατροπή του". Με δεδομένη αυτή τη λογική και πρακτική Μέτωπο δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Αυτή η πολιτική γραμμή δε συσπειρώνει, αλλά απωθεί, αφού δεν παίρνει υπόψη της τις προϋποθέσεις και τους όρους ριζοσπαστικοποίησης των συνειδήσεων. Μια γραμμή που ξεκόβει το Κόμμα από τις λαϊκές δυνάμεις….
(συνεχιζεται)

Αναυδος είπε...

συν
Η ηγετική ομάδα έφτασε στο σημείο να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της ΚΕ για την αντιμετώπιση του "Χώρου Διαλόγου" του ΣΥΝ, της ΚΕΔΑ, ενώ για το δικομματισμό ακόμη περιμένουμε. Στρατηγική τουλάχιστον κοντόφθαλμη, αφού δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ενσωματώνει τελικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά και στη ΝΔ να καρπώνεται τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ.
Αντί να προτάξουμε, με επιμονή, σταθερότητα και συνέχεια, την κοινή δράση πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, αντί να προτάξουμε ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα ως εναλλακτική πρόταση, προβάλλουμε, (με καιροσκοπικές αντιφάσεις), μια διαρκή άρνηση, ένα συνεχές ΟΧΙ στα πάντα και σε όλους. Μεθοδολογικά η πρόταξη στόχων συσπείρωσης που παραπέμπουν στη δικτατορία του προλεταριάτου, εξασφαλίζει την εδραίωση της αντίληψης που διακατέχει την ηγετική ομάδα και που δεν είναι άλλη παρά η άρνηση συμμαχιών στην πράξη, ανεξάρτητα με τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις. Αντίληψη που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος.
Είναι τέτοιας ένστασης η αριστερίστικη στροφή μετά το 16ο Συνέδριο, της ηγετικής ομάδας που αντικατοπτρίζεται ακόμα και σε αυτονόητα για το ΚΚΕ και το κομμουνιστικό κίνημα, ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική τού "δεν κλαίμε, δε γελάμε" που διατύπωσε η Α. Παπαρήγα σε δήλωσή της, η οποία αδιαμφισβήτητα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος. Και θα είχε ακόμη μεγαλύτερο κόστος αν δεν ήταν η συνέντευξη του σ. Χ. Φλωράκη στο "Βήμα" που αποκατέστησε, όσο γινόταν, τα πράγματα αφού "το γάλα είχε χυθεί"!....
Δεν αποστρατεύομαι, όπως ορισμένοι και ορισμένες επιθυμούν. Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να αγωνίζομαι για την ανασύνταξη του κομμουνιστικού κινήματος για την προώθηση των ιδανικών του….

Μετωπο, Χ. Φλωρακης, ηγετικη ομαδα τακτικη που συγχωνευεται με τη στρατηγικη
Ο πατερας ολων των επιχειρηματων των σημερινων διαφωνουντων είναι ο Μακης Κοψιδης. Προφήτης ή προδότης
Που κατεληξε και τι ειπε για τα επεισοδια στις 20/11/2011 μπορειται να διαβασεται παρακατω (εμετικος αλλα προειδοποιει εμμεσα για το ποια καταληξη θα εχουν οι διαφωνουντες)

http://www.tanea.gr/news/greece/article/4221077/?iid=2

http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=7283

Ανώνυμος είπε...

εμπρός για το Νέο"Κόμμα Νέου Τύπου"...
Όποιος διαφωνεί να φύγει. Όποιος συμφωνεί να μείνει και αν κάνει η Κ.Ε. καμία "μαλ..ια" να μην το πει γιατί τότε θα πρέπει να φύγει και αυτός.
Και αν δεν φεύγει θα τον ανακαταγράψει η Κ.Ε. του 19ου, η οποία είναι η πιο σοφή Κ.Ε. στην ιστορία.
Με αυτή την πορεία μάλλον δεν θα εκλέξουν γραμματέα στο συνέδριο, αλλά θυρωρό για να κλείσει την πόρτα φεύγοντας τελευταίος....
Κούνια που σας κούναγιε.. Οι αντάρες είναι μπροστά, αλλά το ΚΚεδικο θα μείνει εδώ...

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε και ο Ανδρουλάκης (Στάλιν τον έλεγαν στον Πειραιά) διέγραφε το 86-88 για διαφωνίες και προδοτικές στάσεις απέναντι στο σοσιαλισμό, αλλά το 2009 πήγε στο ΠΑΣΟΚ.. λέει κάτι αυτό?
Επιπλέον σταματήστε να φτιάχνετε κλίμα κανιβαλισμού. Έτσι που νομίζει κανείς οτι αν βρεθεί κάποιος σύντροφος συμφωνούντες με το 15ο, να τις παίζει με τους χρυσαυγίτες, εσείς θα λέτε καλά να πάθει αφού διαφώνησε με το 19ο....

Ανώνυμος είπε...

Αν ισχύει ότι το 95% ψήφισε το πρόγραμμα δεν βλέπω το λόγο γιατί αυτή η επίθεση της ΚΕ στους "διαφωνούντες".

Για ένα "5%" γίνεται όλος αυτός ο καυγάς;

Καραβίτης

Ανώνυμος είπε...

http://alekosch.wordpress.com/2013/04/02/allos-topos-den-iparhei/

Σαν την άνοιξη (αφού τα χιόνια έλιωσαν)

Αχ... είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=S9yiePFNWqw

"Κάποιος ήταν κομμουνιστής, επειδή υπήρχε το Μεγάλο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Κάποιος ήταν κομμουνιστής, παρόλο που υπήρχε το Μεγάλο Κομμουνιστικό Κόμμα."
-Giorgio Gaber

Ανώνυμος είπε...

σε σχέση με το απόσπασμα της σ. Παπαρήγα:

Για να κάνω κριτική πρέπει να συμφωνώ

Μόνο όταν συμφωνώ μπορώ να διαφωνώ και να κάνω κριτική

Επομένως συμφωνώ =διαφωνώ

Καραβίτης

Ανώνυμος είπε...

Η σ. Αλέκα, λέει: "Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται περισσότερο, τώρα ανακαλύφθηκε ότι το Μέτωπο πρέπει να γίνει με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ."

Αυτό το λέει για αυτούς που θεωρούν ότι υπάρχει εξάρτηση και είναι υπέρ του ΑΑΔΜ; Μα είμαστε καλά; Το ΝΑΡ εδώ και χρόνια κατηγορούσε το ΑΑΔΜ και έλεγε ότι το μέτωπο πρέπει να είναι αντικαπιταλιστικό. Οι θέσεις του ΚΚΕ, είναι πιο κοντά από ποτέ προς το ΝΑΡ, και κατηγορούνται όσοι δεν συμφωνούν με αυτήν την ροπή, πως θέλουν συνεργασία με το ΝΑΡ;

Α.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Πιο λογικό θα μου φαινόταν να κατηγορούσε η συντρόφισσα τους διαφωνούντες, πως θέλουν συνεργασία και μέτωπο με το Μ-Λ και το (μ-λ)!

Α.Σ.

Singularity είπε...

Αυτό που το ΚΚΕ θεωρεί ότι οποιοσδήποτε κάνει ένα σχόλιο, ή εκφράζει μία διαφορετική άποψη, αμέσως διαφωνεί και καταργεί το ΚΚΕ ως κόμμα και ως οντότητα, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ούτε την παράνοια να λες κάτι και μετά να τρέχεις να το μαζέψεις μην τυχόν και θεωρηθείς φραξιονιστής. Μια χαρά τόλμησε και τα είπε ο Μπογιόπουλος και να αγιάσει το στόμα του!
Και αν δεν ακουστεί θα είναι σαν να φωνάζει το παιδάκι ότι ο αυτοκράτορας δεν φοράει ρούχα, όλοι να το ακούνε, όλοι να το βλέπουν ότι ο αυτοκράτορας είναι ξεβράκωτος, αλλά να επιλέγουν να κάνουν πως βλέπουν ρούχα. Αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση το σχόλιο ήταν τόσο προσεκτικά διατυπωμένο ως εξής: «μήπως θα πρέπει να αναλογιστούμε σύντροφοι, αν το να αρνούμαστε να ερμηνεύσουμε απροκατάληπτα την ζωντανή εμπειρία της απουσίας των ρούχων του αυτοκράτορα δημιουργεί αυταπάτες;» Τόσο κομψά!
Επίσης το γεγονός ότι ΟΛΟΙ ασχολούνται με το ΚΚΕ, ακόμα και όσοι δεν το ψηφίζουν, δείχνει ότι η αγορά και ενδιαφέρεται και το έχει ανάγκη. Ε, μα πια! Πρέπει να αλλάξει το πλάνο του marketing.

Ανώνυμος είπε...

Η ταξικη παλη, ειναι το πιο δυσκολο πραγμα...αλλα το ΚΚΕ δεν την εγκατελειψε ποτε. Απο κει το πραγματικο η υποκριτικο ενδιαφερον για τα τεκταινομενα στο συνεδριο. Το συνεδριο προχωραει καλα, γιατι εξελισσεται εξω απ'την μπλογκοσφαιρα στην πραγματικη ζωη και γιατι ηδη λειτουργει σαν ενα πλατυ εργαστηριο επιστημονικου σοσιαλισμου. Το ΚΚΕ ειναι το ΚΚΕ και δεν θ'αφησουμε κανεναν φιλελευθερο ανησυχουντα να το βαλει στο βρακι του. ΑΑ

Δημήτρης Κ. είπε...

Ας πάρουμε τα δεδομένα:
Η ΚΕ δημοσιεύει τις Θέσεις. Υπάρχει σοβαρός αντίλογος που ξεδιπλώνεται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, εντός καταστατικών διαδικασιών.
Υπάρχει και σοβαρός/ασόβαρος αντίλογος που εκτυλίσσεται οπουδήποτε αλλού (αστικά ΜΜΕ, internet, φραξιονιστικού τύπου ιστοσελίδες, πολιτικά κόμματα κλπ).

Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο ταξικός εχθρός πάντοτε εκμεταλλευόταν τα υπαρκτά προβλήματα του Κόμματος. Εδώ στήνει σενάρια επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα θα κόλωνε;

Δε θα άφηνε λοιπόν χαμένη την ευκαιρία να χτυπήσει το Κόμμα διαβάζοντας εντός κι εκτός Προσ. Διαλόγου τις αντιρρήσεις που εγείρονται.

Είναι αυτό όμως λόγος για να τσουβαλιάζονται σύντροφοι με προσφορά στο Κόμμα, μαζί με κάθε λογής λιβελογράφους όπως ο Σταυρόπουλος του Βήματος;

Ή στο Κόμμα όλα είναι καλώς καμωμένα και κάθε ζήτημα που ανακύπτει είναι εκ του πονηρού και ανύπαρκτο;
Η ηγεσία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να προφυλάξει το Κόμμα, αλλά και τα μέλη του από αυτές τις επιθέσεις.

Αν ο τρόπος που επιλέγει να προστατεύσει το Κόμμα είναι ουσιαστικά να προστατεύει τον εαυτό της μέσα από δηλώσεις, συνεντεύξεις και άρθρα που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο, που κάνουν δίκη προθέσεων, που δε δίνουν καν τη δυνατότητα ανταπάντησης, γιατί μας φαίνεται παράξενο που και αυτό γίνεται αντικείμενο επίθεσης στο Κόμμα από τον αστικό τύπο;

Αν δηλαδή το πνεύμα των παρεμβάσεων της Αλέκας, του Μεντρέκα, του Μαΐλη κλπ, ήταν στη λογική της εξήγησης, της επιχειρηματολογίας και των διευκρινήσεων ώστε να φωτιστεί καλύτερα η άποψή τους (η ορθότητα των Θέσεων με άλλα λόγια), σε ποιόν θα δινόταν σήμερα δικαίωμα να μιλά για προγραφές κι εκκαθαρίσεις;

Είναι αυτό που γράφω, ακατόρθωτο; Είναι αυτό που κάνει η ΚΕ, εντός καταστατικού; Είναι δυνατόν τέτοιες συμπεριφορές να μη γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και απόπειρας μείωσης του ίδιου του Κόμματος;
Δεν συνιστούν τέτοια άρθρα ακύρωση της ίδιας της διαδικασίας του Προσυνεδριακού Διαλόγου;

Για να γίνω πιό συγκεκριμένος, όταν ένα σημαντικό μέρος της αντεπιχειρηματολογίας των μελών της ΚΕ συνίσταται σε λαθροχειρία, σε διαστρέβλωση των τοποθετήσεων του προσυνεδριακού ή ακόμα χειρότερα, σε ταύτιση των θέσεων που διατυπώνονται στον προσυνεδριακό με τις απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (αναφέρομαι στην ταύτιση κυβέρνησης ΑΑΔΜ και αριστερής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ) ή της εκτός Διαλόγου ηλεκτρονικής κι έντυπης αρθρογραφίας, εμένα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένδεια επιχειρημάτων και επιστρατεύεται η σύγχυση, η σπίλωση υπολήψεων και η τρομοκράτηση, για να καλύψουν υπαρκτά ζητήματα που μπαίνουν από τις ίδιες τις Θέσεις.

Με άλλα λόγια, όλη αυτή η ένταση, όλη αυτή η λογική αντιπαράθεσης "γραμμιτζήδων" και "ΑΑΔΜιτζήδων" δεν είναι αποκύημα κάποιας φαντασίας αστικών πληρωμένων γραφίδων. Είναι καπνός που κρύβει μία εσωκομματική φωτιά που δεν κρύβεται με τις ομόφωνες αποφάσεις υπερψήφισης των Θέσεων από τις ΚΟΒ και τις Περιοχές.

Και μόνο αν η ηγεσία έχει αγνές προθέσεις, μπορεί να τη σβήσει. Αν έχει μπει σε μία λογική προγραφών, εγώ προσωπικά δεν πείθομαι ούτε για το ορθό των Θέσεων. Γιατί την αλήθεια δε την υπερασπίζεσαι έτσι. Δεν έχει ανάγκη για τέτοια μέσα.

Υ.Γ. Ποιόν ακριβώς εννοεί το συγκεκριμένο απόσπασμα από τη δεύτερη σελίδα του σημερινού Ρίζου; Ποιά είναι η πρώτη φίρμα που αρνούνται να κάνουν ίνδαλμα οι σύντροφοι που μοιράσαν προχθές τον Ριζοσπάστη στην πανεξόρμηση;

"Τραβάμε μπροστά. Στο δρόμο που ήδη μετράνε αποτελέσματα οι σύντροφοι στο ΠΑΜΕ, οι σύντροφοι στις λαϊκές επιτροπές, οι σύντροφοι που έχοντας παραμάσχαλα τον «Ριζοσπάστη» εξορμούν αρνούμενοι να κάνουν ίνδαλμά τους όποιον η αστική τάξη τον κάνει πρώτη φίρμα της."

Ανώνυμος είπε...

για την οικονομία της συζήτησης να δεχτώ οτι οι προτεινόμενες αλλαγές είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Αυτό που με ανησυχεί είναι η απόσπαση από την πραγματικότητα, και οι τελικά χαλαροί εαν όχι ανύπαρκτοι δεσμοί με τις μάζες, χαρακτηριστικό όχι μόνο της ηγεσίας αλλά συνολικά του κομματικού μηχανισμού.

Πχ Αυτό φαίνεται απο τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν θα σταθώ στο ποσοστό, πήραμε και άλλες φορές χαμηλό και δεν κρίνεται αναγκαστικά η ορθότητα της πολιτικής σου απο αυτό.
θα σταθώ όμως στο εξής:
Είναι δυνατόν να μην πήραμε χαμπάρι το γκρέμισμα του πολιτικού συστήματος; Έπρεπε να τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων για να αντιληφθούμε την αλλαγή που συντελέστηκε; Που είναι οι δεσμοί μας με τις μαζες και η ζωντανή επικοινωνία μαζί τους; Δεν ειχαμε πάρει κανένα μήνυμα; Και αν ναί πως εκτιμήθηκε;

Είναι δυνατόν ο γελοίος Τσίπρας προεκλογικά να έχει εικόνα για το τι έρχεται και να μιλάει για κυβέρνηση της αριστεράς και εμείς να μαζεύουμε βρούβες;

Είναι δυνατόν οι φασίστες να έχουν τέτοια άνοδο και εμείς να το παίρνουμε χαμπάρι μετεκλογικά;

Αλλο παράδειγμα:
είναι δυνατόν να μπαίνουμε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στην ιστορία της αλληλεγγύης για την κάλυψη των επειγόντων λαϊκών αναγκών, αφού έχουν προηγηθεί το αλαφουζεϊκο, οι παπάδες και οι φασίστες;


Αν πατας στη πραγματικότητα και λάθος πρόγραμμα να έχεις θα βρεις την ακρη...

Ανώνυμος είπε...

καραβίτη @ 2/4, 2:07μμ
Βλέπω κάνεις αναμετάδοση του "εργατικού αγώνα", μπας και δεν τον διαβάσει κανείς και γλιτώσει λίγο και την γελοιοποίηση.

http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-19-31-33/763-2013-04-02-13-11-37

Τι πρόβλημα έχεις με το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας της Αλέκας.
Πολύ απλά λέει ότι την ουσιαστικότερη και την πιο εποικοδομητική κριτική στην Κ.Ε μπορούν να την κάνουν αυτοί που συμφωνούν με τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ του κόμματος. Οι υπόλοιποι, που δεν συμφωνούν με τη στρατηγική του, τι κριτική να κάνουν? Μόνο στείρα πολεμική!
Μια χαρά τα λέει η Αλέκα και πολύ λογικά.
Αλλά από "αγράμματους" αφιονισμένους, τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς?
Εσείς, μέσα στη θολούρα της εμπάθειάς σας, δεν διαβάζετε καν το κείμενο που έχετε μπροστά σας.
Δεν "μείνατε ηλίθιοι που λένε και οι νεολαίοι".
Είσαστε ηλίθιοι!!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

κύριε Απολίθωμα,

παρότι το πιο πιθανό είναι ότι θα διαφωνήσουμε σου θέτω την ακόλουθη ερώτηση γιατί εκτιμώ την κρίση σου:
α)πώς είναι δυνατόν από την μία να θεωρούμε ότι είναι υγιές να γίνεται εσωκομματικός διάλογος με διαφωνίες και από την άλλη να βγαίνουν άρθρα όπως του Μεντρέκα και του Μαιλη που είναι ευθείες βολές και πρακτορολογία σε ανθρώπους που συμμετέχουν στον προσυνδριακό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αφορμή για να γράψει πχ ο Μεντρέκας είναι ότι και καλά οι προβοκάτορες δεν γράφουν απλά την γνώμη τους αλλά διαστρεβλώνουν συνειδητά τις θέσεις του κόμματος. Όμως αν είναι προβοκάτορες τότε δεν απαντάς με άρθρα αλλά οργανωτικά ,τους διαγράφεις. Ειδάλλως αν απαντάς πολιτικά τότε ,δεν τους πλήττεις ηθικά. Εδώ εγώ βλέπω την αγωνιώδη προσπάθεια «να μαζέψω τα ασυμμάζευτα». Για το ότι το κκε είναι το μόνο κόμμα που διεξάγει τόσο ανοικτό διάλογο συμβαίνει το ίδιο όπως και αυτό που λέμε συχνά και για τους αστούς: ότι δηλ. δεν σημαίνει ότι ό,τι κάνουν είναι συνειδητό και άρα πολλές φορές τους προκύπτουν και πράγματα που δεν περιμένουν και τρέχουν να τα μπαλώσουν κατόπιν εορτής. Ιδίως όσον αφορά το κκε προφανώς τέτοιες φωνές κρύβονταν και βρήκαν ευκαιρία τώρα να ξεσπαθώσουν.
Εντωμεταξύ δημοσιεύονται στο πορταλ του 902 κάτι άρθρα γεμάτα αλαζονεία που λένε για κκεδολόγους κτλ και ότι το κκε δεν μασάει κτλ, ενώ οι ίδιοι τροφοδοτούν αυτή την κουβέντα στο βαθμό που κάνουν λόγο για φράξιες κτλ.
Σόρρυ αν το έχεις ήδη απαντήσει(εν τοιαύτη περιπτώσει αρκούμε και σε copy,paste)
πρώην 40 εκκλησιές, Θ.Λ.

anonymous anonymous είπε...

Τα πράγματα είναι απλά: αν κάποιος διαφωνεί θεμελιακά με το πρόγραμμα και το καταστατικό που θα ψηφίσει στο συνέδριο, δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στο Κόμμα. Κι αυτό γιατί η διαφωνία του θα είναι θεμελιακή. Το έθεσε με ένα τρόπο και η Αλέκα στην παρέμβασή της στη συνδιάσκεψη της ΚΟΑ. Προσωπικά πιστεύω ότι οι όποιες απώλειες θα είναι μικρές και όσες υπάρξουν θα αφορούν ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια ήταν "με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω" από το Κόμμα.

Ανώνυμος είπε...

kritia ανέβασε το κείμενο που έστειλες και δεν δημοσιεύσαν στον προσυνδριακό στο blog σου

Ανώνυμος είπε...

τελικος κριτης το κοκκινο πανι στην κασα κι ολα τ' αλλα βερεσε. ειδικα απο κατι anonymous anonymous

Ανώνυμος είπε...

λαθραναγνώστη αν προσέξεις καλύτερα θα διαπιστώσεις ότι δημοσίευσα δυο ώρες ενωρίτερα το σχολιό μου και απο το "σχετικό" άρθρο του "εργατικού αγώνα".

Εκτιμώ βαθυτατα την σ. Παπαρήγα και για να σου φύγει τυχούσα απορία διαφωνώ με το ΑΑΔΜ. Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν διάβασα τέτοια πράγματα στον Ριζοσπάστη

Καραβίτης

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε,
προφανώς είχε δίκιο ο ΝΖ να θέλει να κατέβει Ελλάδα και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στο ΚΚΕ.
Το θέμα δεν είναι όμως ιστορικό. Με τη λογική της Παπαρήγα, και οι "Ζαχαριαδικοί" που διαγράφτηκαν το 1956 είχαν άδικο, και οι "Ζαχαριαδικοί" που τελικά γύρισαν στο Κόμμα, "για να το παλέψουν από μέσα", είχαν άδικο (τελικά μόνο οι φραξιονιστές του 1956-68 είχαν δίκιο;), και οι σ. που έμειναν στο Κόμμα μετά το 13ο συνέδριο είχαν άδικο (σύμφωνα με την Παπαρήγεια λογική έπρεπε να είχαν φύγει το 1990).

Λαθραναγνώστη,
η λογική που αποπνέει η παρέμβαση Παπαρήγα αντικειμενικά οδηγεί στην έξοδο από το κόμμα ακόμα και για απλά ζητήματα.Δεν αφορά μόνο τη στρατηγική λοιπόν, άσχετα τι είπε λεκτικά η ΑΠ.

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία μέρα του προσυνεδριακού διαλόγου, την κυριακή που μας πέρασε έβαλαν στο ρίζο μόνο ένα κείμενο διαφωνίας και αυτό έτυχε να είναι του Μπογιοπ.
Είχε διαμορφωθεί και μια ατμόσφαιρα ότι μέλη, στελέχοι και δημοσιογράφοι του κόμματος με τις διαφωνίες εκθέτουν το ΚΚΕ και δίνουν βόλια στους αστούς.

Οπότε σκεφτείται τους Συντρόφους που συμμετείχαν στην εξόρμηση του ρίζο την Κυριακή...

ΜΠΡΑΒΟ σφυροδρέπανε, φοβερή διαπίστωση υποδειγματικός πορσυνεδριακός διάλογος.

demis είπε...

Φίλε Βασίλη,

Η θέση της Αλέκας ότι: "Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όποιον έχει φύγει από το Κόμμα", είναι -κατά την άποψή μου- καθαρά μικρονοϊκή. Try to see the big picture. Και δεν εννοώ τον σύριζα, που όντως έχει τα χάλια του. Όσο περνά ο καιρός η αναγκαιότητα σύγκλισης των πραγματικά αριστερών δυνάμεων φαίνεται πιο επιτακτική. Και οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται μες στην κοινωνία, και θα ξεπηδήσουν εκεί που κανείς -ούτε το Κόμμα- δεν θα το περιμένει.

Ανώνυμος είπε...

Καραβίτη
Ο.Κ, μάλλον παρεξήγησα το σχόλιό σου.
Πάντως,η διαφωνία ή η συμφωνία με το ΑΑΔΜ, δεν θεωρώ ότι είναι κριτήριο φιλικότητας προς το κόμμα. Το κριτήριο είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η όποια διαφωνία. Αν δηλαδή εκφράζεται σαν δημιουργική κριτική, ή αν το συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποιείται σαν αφορμή για καταστροφική - αποδομητική πολεμική.

Ανώνυμε 3/4 3:04πμ
Η λογική της Παπαρήγα, δεν αποπνέει τίποτα πέρα από αυτό που λένε τα λόγια της.Την έξοδο από το κόμμα θα την δουν, είτε όσοι την επιλέξουν σαν δική τους πρωτοβουλία, είτε την προκαλέσουν με τη στάση τους.
Ποιά είναι τα "απλά ζητήματα"? Μια ρήξη, μπορεί να ξεκινήσει με απλά ζητήματα και να επεκταθεί σε εφ όλης της ύλης.

λαθραναγνώστης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καταρχάς βάζω, ένα παλιότερο κείμενο της κε του μπλοκ περί συμφωνίας και διαφωνίας. Κολλάει κάπως και με το θέμα που προέκυψε.
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2011/10/blog-post_26.html

Α.Σ,
δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό
αλλά το ρεύμα βάζει ζήτημα εθνικό
τα δεδομένα που βάζεις ίσως ίσχυαν κάποτε. Όχι πλέον. Η σύγκλισή τους (κάποιων εξ αυτών τουλάχιστον) είναι προφανής και δε μένει μονάχα σε θεωρητικό επίπεδο.

Singularity,
λες "Αυτό που το ΚΚΕ θεωρεί ότι οποιοσδήποτε κάνει ένα σχόλιο, ή εκφράζει μία διαφορετική άποψη, αμέσως διαφωνεί και καταργεί το ΚΚΕ ως κόμμα και ως οντότητα..."
Μα από πού προκύπτει αυτό; Ίσα-ίσα που οι διαφωνίες αυτές εκφράστηκαν στο διάλογο που διοργάνωσε το ίδιο το κόμμα με αυτόν ακριβώς το σκοπό δηλ να ακουστούν όλες οι απόψεις. Άλλο καπέλο πώς τις χρησιμοποιούν οι άλλοι για δικούς τους σκοπούς.
Έχεις δίκιο όμως ότι το κόμμα πουλάει -ακόμα κι όταν είναι στα κάτω του, από εκλογικής άποψης. Είναι ζήτημα βέβαια αν πρέπει να λειτουργήσει με "κριτήρια αγοράς" για να πουλήσει περισσότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση το μάρκετινγκ κι οι αδυναμίες με ένα μόνο τρόπο θα ξεπεραστούν. Να γίνει μαζικό, πιο δυνατό στο κίνημα και να συμβάλλει ο καθένας μας, όπως μπορεί, για να τις αντιμετωπίσουμε.

Κύριε Θ.Λ,
προς στιγμήν με ψάρωσες ότι ήσουν σφος αλλά χρησιμοποιοήσες το κύριε ειρωνικά, σε στιλ μεντρέ. Αλλά σε πρόδωσαν οι σαράντα εκκλησιές κι η ανορθογραφία στο τέλος -δεν εννοώ πολιτική ανορθογραφία, αλλά ίσως μπορείς να την πεις και τέτοια. Θα αρκεστώ να απαντήσω δημόσια με το κομμάτι που βάζω κι εισηγητικά για τους πολυφωνικούς δημοκρατικούς χώρους, που παθαίνουν αφωνία στις κρίσιμες στιγμές. Τα υπόλοιπα ας τα πούμε καλύτερα από το σκάιπ.

Ντέμη, επειδή είναι μεγάλο το θέμα που θίγεις, ας μην το πιάσουμε στα σχόλια, καλύτερα σε άλλο κείμενο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και για να επιστρέψουμε στο θέμα: το σημερινό σχόλιο του μπογιό, που απαντάει σε πολλά.

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7372441

Singularity είπε...

Βασίλη, α)ο Μπογιόπουλος έχει το δικαίωμα να κάνει κριτική (η οποία και καλό είναι να εισακουστεί) β)αυτοί που είναι ενάντια στο ΚΚΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την κριτική του Μπογιό ως όπλο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, γιατί πολύ απλά αυτές οι προτάσεις είναι προτάσεις για βελτίωση και άρα δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημία. Είναι άσφαιρα όπλα στα χέρια αντιπάλων, ή για να το θέσω από φυσική "διαστροφική" σκοπιά είναι μία συνάρτηση Δέλτα (δ) εντός φρέατος, που μηδενίζεται εκτός αυτού. Δηλαδή έχει ισχύ εντός ΚΚΕ, και δεν έχει ισχύ εκτός.