Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Απολιθωμένες Αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 06

Συζήτηση για τον «αδύναμο κρίκο του εικοστού πρώτου αιώνα»

Είναι καιρός τώρα που θέλαμε να κάνουμε εκπομπή για τα τεκταινόμενα στη βενεζουέλα και τη λατινική αμερική γενικότερα, με αφορμή τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, το θάνατο του ούγκο τσάβες και την απόπειρα αποσταθεροποίησης (με αποχρώσεις πραξικοπήματος) από τις δυνάμεις της αντίδρασης. Περιμέναμε όμως να βρούμε πρώτα τον κατάλληλο συνομιλητή, που να μην είναι ένας απλός εξωτερικός παρατηρητής. Και τελικά τον βρήκαμε στο πρόσωπο του Séntic, που ζει και εργάζεται στην ουρουγουάη, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και μας δίνει τα φώτα του, καταθέτοντας τις προσωπικές του απόψεις κι εκτιμήσεις για τα γεγονότα.

Στην κουβέντα μας αναφερόμαστε διεξοδικά στον «αδύναμο κρίκο της μπολιβαριανής διαδικασίας», το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, το μαδούρο και τα ευτράπελα της προεκλογικής περιόδου, τις περιφερειακές ενώσεις στη λατινική αμερική. Αναλύουμε επίσης το παρόν το παρελθόν και το μέλλον της βενεζουέλας, την κοινωνική φύση του καθεστώτος και τις προοπτικές εξέλιξής του, καθώς και τη στάση του κκ βενεζουέλας.

Ελπίζουμε ότι η συζήτηση -που αυτήν τη φορά προσφέρεται "ξεροσφύρι", χωρίς μουσική συνοδεία- θα διαφωτίσει αρκετές σημαντικές πτυχές στους ακροατές και περιμένουμε τις κριτικές και γόνιμες παρατηρήσεις τους στα σχόλια που θα ακολουθήσουν.
Ευχαριστούμε πολύ και το σύντροφο Sentic για τα φώτα του, την υπομονή του κατά το ξεπέρασμα κάποιων τεχνικών δυσκολιών, και για τις φιντελικής μεστότητας και διάρκειας απαντήσεις του..
Muchas gracias al camarada Séntic y esperamos que regrese pronto a nuestro país para juntarse con nosotros y ayudarnos avanzar el proceso revolucionario.
¡Hasta la victoria siempre!



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σε ολους κ ειδικά στο φίλο που μένει στην Ουρουγουάη

mike

akrat είπε...

έχοντας φίλτατο εις την χώρα αυτή θα μεταφέρω το τελευταίο τηλεφώνημα με τις διαπιστώσεις του

1)χαμηλότατο πολιτικό κριτήριο, χαμηλότατη πολιτικοποίηση

2) απόλυτη διαφθορά στην καθημερινότητα

3) η αντιπολίτευση έταζε έταζε έταζε χρήμα παρά και κέρδισε στο επίπεδο αυτό τις εντυπώσεις ενός πολιτικά απαίδευτου λαού....


Συμπέρασμα δικό μου τώρα...

μόνο η Αργεντίνα είναι πολιτικά σοβαρή χώρα στα μάτια μου δηλαδή η ευρώπη στην Λ αμερική

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Akrat χωρίς να διαφωνώ με την ουσία του σχολίου σου, έχω μια ένσταση στο τρίτο σημείο. Όντως η αντιπολίτευση έταζε χρήμα και παρά, αυτός ήταν όμως κι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κάποιο λαϊκό έρεισμα. Από την άλλη δεν ξέρω τι προσδοκίες μπορούμε να έχουμε για τη συνειδητοποίηση και το βαθμό πολιτικοποίησης του βνεζουελάνικου λαού, αν σκεφτούμε ποια ήταν πχ η πολιτικοποίηση των σοβιετικών λαών μετά από τόσα χρόνια οικοδόμησης και πώς αντιμετώπιζαν τις βιτρίνες της δύσης. Το αναφέρω απλώς για να δείξω ότι τα πράγματα πολλές φορές δεν είναι τόσο απλά και ότι χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια για να υπερκεράσουμε κάποια εμπόδια.