Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Αξιωματική αντιπολίτευση

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και του ναδίρ η πασπ. Και της πασπ η αρεν, που τερματίζει σταθερά κάτω από τη βάση, αν και κυβερνητική συνιστώσα, αν και με άνοδο μερικές λεύγες κάτω από τη θάλασσα (παρακαλώ σας κύματα, μη μου την εξυπνάτε).

Μπορεί ο πήχης να ήταν ήδη ψηλά από την περυσινή εκτίναξη, αλλά η πανσπουδαστική συνέχισε ανοδικά με κεκτημένη ταχύτητα από πριν. Αύξησε ψήφους και ποσοστά, εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πίσω από τη δαπ (η πιο καθαρή μορφή της αντίθεσης «κεφάλαιο-εργασία», που λέει κι ο ρατμ σε προηγούμενο σχόλιο) και είναι μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο του 20% -που μπορεί να το υπερβούμε του χρόνου. Την οποία ανάσα δεν τη νιώθει ακριβώς καυτή η δαπ, που μας έχει περίπου διπλό σκορ (38-19), αλλά ερχόμαστε!

Θα μου πεις όμως, πώς μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα, εφόσον κάθε παράταξη δίνει τα δικά της; Αφενός γιατί η πανσπουδαστική δίνει τα μόνα αξιόπιστα (πρόσεξε, όχι σχετικά ή συγκριτικά τα πιο αξιόπιστα αλλά τα μόνα). Αφετέρου γιατί όλα τα αποτελέσματα συμφωνούν τουλάχιστον στο βελάκι, δηλ την ανοδική ή την καθοδική τάση της μιας ή της άλλης παράταξης. Αφετρίτου γιατί το μας είναι το μόνο που υπολογίζει όλους τους συλλόγους και δίνει στην πανσπουδαστική χαμηλότερο ποσοστό, απ’ όσο της δίνουν οι άλλοι!

Η σελίδα της νΚα πχ μας έδινε μέχρι σήμερα το πρωί 23% (από 19%). Λίγο ακόμα δηλ και θα προσπερνούσαμε τη δαπάρα. Αλλά το έδινε μόνο για κάποιους συλλόγους (προφανώς μόνο σε όσους κατεβαίνουν εαακ) και δεν το σύγκρινε με το περυσινό αποτέλεσμα στις ίδιες σχολές αλλά με ένα γενικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα του 14’. Συγκρίνει δηλαδή μήλα με πορτοκάλια και βγάζει τη διαφορά σε λεμόνια. Αλλά γιατί να μπει κανείς (στον κόπο να μπει) στη σελίδα της νΚα; Γιατί τα τελευταία χρόνια, που η σελίδα του Μας (spoudastes.gr) υπερφόρτωνε κι έπεφτε, αποτελούσε βασική πηγή «εναλλακτικής ενημέρωσης» (εκεί μας καταντήσαν).

Κι αυτό είναι το μόνο ψεγάδι για το οποίο μπορούσε να γκρινιάξει κανείς τα τελευταία χρόνια, με το ανοδικό σερί. Και τώρα που έστρωσε κι η σελίδα, τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους και χωρίς εκλογικές αφορμές για γκρίνια και καταστροφολογικά συμπεράσματα; Ήταν και αυτά μια κάποια διασκέδαση, όσο να πεις...

Τώρα λοιπόν, που το αποτέλεσμα είναι θετικό, είναι πολύ πιο έυκολο να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για όσα έρχονται και θα αντιμετωπίσουμε, και για την παρέμβασή μας στο φοιτητικό κίνημα.
Η δική μου γενιά, που έχει καβαλήσει τα τριάντα και δεν πρόλαβε τις αλλαγές με το μας και τις επιτροπές αγώνα, είχε πάντα μια δυσκολία να καταλάβει πού χώλαινε το πράγμα, πού οφειλόταν η πτώση-στασιμότητα της τριετίας πριν το 12’ και πώς λειτουργούσε το νέο μοντέλο. Τώρα που η πανσπουδαστική αγγίζει το 20% και φαίνεται να αφήνει πίσω της τις δυσκολίες της μετάβασης, δύο είναι οι βασικοί δείκτες-στόχοι που πρέπει να μπουν προς κατάκτηση: α) ζωντανοί σύλλογοι με μαζικές διαδικασίες και τακτικές συνελεύσεις, που να υπερψηφίζουν το πλαίσιο της επιτροπής αγώνα και β) οργανωμένο, διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα, που θα ‘ναι μαχητικό κι υπολογίσιμο, και δε θα λείπει από το επίκεντρο των κοινωνικών αγώνων.
Χωρίς αυτούς τους δύο όρους, το 20% της πανσπουδαστικής, θα ‘ναι πουκάμισο αδειανό, χωρίς αντίκρισμα. Ή μάλλον αντίστροφα: με την πανσπουδαστική στο 20%, οι προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των δύο όρων, είναι καλύτερες από ποτέ κι επιβάλλεται να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντί επιλόγου, μερικές σημειώσεις από τη χτεσινή ημέρα και το αποτέλεσμα.
-η πανσπουδαστική είχε 34 πρωτιές σε συλλόγους αει και τει, πρωτιά στα τει δυτικής ελλάδας (δηλ κυρίως της πάτρας, όπου αφήσαμε για αργότερα την υπέρβαση εναντίον της δαπ στα αει) και το τει αθήνας (πρώτη φορά ταξικά), με την επίσης ηρωική σουγουτουκουσου, όχι μόνο λόγω ονόματος, αλλά και ποσοστού (κοντά στο 66%).
-πήρε τη δεύτερη θέση στα περισσότερα ιδρύματα και την τρίτη θέση στο εμπ, αλλά με μεγάλη άνοδο (η πρωτιά πήγε στα εαακ).
-έμεινε μία ανάσα από το απόλυτο στις φυσικές σχολές. Πήρε αθήνα, θεσσαλονίκη, πάτρα και γιάννενα (με αυτοδυναμία και με εντυπωσιακή άνοδο σε όλης της πόλης) κι έχασε οριακά, παρά τη μεγάλη άνοδο, την πρωτιά στο ηράκλειο από τη δαπ. Του χρόνου πάμε για πέντε στα πέντε.

-χάσαμε (παρά την άνοδο που σημειώσαμε) την αρχιτεκτονική, το κάστρο των αριστεριστών, που είχαμε αλώσει πέρσι. Βετεράνος ναρίτης αρχιτέκτονας, πανηγύριζε για την πρωτιά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τον εξής προλεκάλτ τρόπο:
Στην αρχιτεκτονική Αθήνας η Αριστερή Κίνηση Αρχιτεκτονικής, μετά από μια σύντομη παρένθεση (σσ: να κι η λογική της ταξικής παρένθεσης) είναι ξανά πρώτη δύναμη για 16η φορά στην ιστορία της. Οι υπόλοιπες 15: 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013.
Ωραία! Τώρα μπορούμε να πούμε ένα προς ένα τα πρωταθλήματα του ολυμπιακού στη μπάλα την τελευταία εικοσαετία. Και μετά να κάνουμε το ίδιο (με τις χρονιές ολογράφως) και με αυτά του παο στο μπάσκετ.

Το ωραίο στην περίπτωση της αρχιτεκτονικής, είναι οι σχέσεις αγάπης-μίσους, που αναπτύσσονται μεταξύ εαακ και αναρχίας, και ένα βασικό επιχείρημα για να ψηφίσουν εαακ οι τελευταίοι, με επίκληση στο συναίσθημα: αν δεν έρθεις, θα πάρουν τη σχολή οι κνίτες (που είναι κάτι σαν το βασικό εχθρό)... Αλλού όμως, μπορεί να έρθουν και να σου πάρουν την κάλπη. Συνεπώς, δίκοπο μαχαίρι...

Σχέσεις αγάπης-μίσους πρέπει να αναπτύχθηκαν και σε κάποια σχήματα, όπου κατέβαιναν τα σχήματα του μαρς-αλαβάνου, τα οποία δεν έγιναν δεκτά στην/στα εαακ σε κάποιες σχολές με ηγεμονία ναρ, αλλά συμμετείχαν κανονικά, όπου είχαν ηγεμονία οι αλτουσεριανοί (αραν-αρας-αρις, ενότητα κι οι τρεις).
Το ντεζαβού με το 09’ και την πρώτη συμμετοχή των σεκιτών είναι τόσο συγκινητικό, που όλοι περιμένουμε με κομμένη ανάσα τη συνέχεια, κι ας είναι τελείως προδιαγεγραμμένη. Σήμερα οι ανακοινώσεις μπορεί να γράφουν «ανταλλάχθηκαν σπρωξίδια και μπουκετίδια, σε συναγωιστικό κλίμα». Αν τους δώσεις όμως δυο διήμερα καιρό, θα το χωνέψουν και θα τα βρούνε αγκαλιά. Όσο άσχημο και αν είναι εξάλλου το κλίμα μεταξύ τους, η/τα εαακ παραμένει/παραμένουν η συγκολλητική ουσία και βασικός αιμοδότης του κεντρικού πολιτικού εγχειρήματος (ανταρσυα, μαρς ή όπως αλλιώς).

Παρένθετη απορία: πόση προσπάθεια θέλει να είσαι ανύπαρκτος στα τει και παρόλα αυτά να πέφτεις και άλλο;

Ήτανε μια μικρή πασπάρα, που πήγε αταξίδευτη. Οε, οε, οε, οε. Να δούμε τώρα ποιος (ποιος-ποιος) θα φαγωθεί.
Ούτε σε αει, ούτε σε τει, θα εξαφανιστούνε και θα τρέμει η γη.


Η δαπάρα ουσιαστικά δεν πέφτει. Είναι κάτι σαν θεσμός (να τη στείλουμε και στο σύριζα για διαπραγμάτευση). Παραμένει περίπου αμετακίνητη κι ανεπηρέαστη από το περιβάλλον και τις συνθήκες. Είναι γλίτσα παντός καιρού.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιδιώκοντας να γίνω πιο γραφικός κι από τον Λουμπαρδιάρη (εξού και η συγκεκριμένη παρομοίωση άλλωστε) θα ήθελα να τονίσω ότι την αρχιτεκτονική ΕΜΠ την έχουμε ξαναπάρει το 2004 με σκορ 121-119- ναι, είμαστε ίδια γενιά πάνω- κάτω. Η επόμενη λογικά το 2024.. Το εντυπωσιακό στην αρχιτεκτονική δεν είναι η δυναμη των αριστεριστών- που στην τελική είναι 1η δυναμη συνολικά στο ΕΜΠ- όσο η παντελής απουσία ΔΑΠ- ΠΑΣΠ και η εντονη παρουσία αναρχικών. Είναι η γειτνίαση με τα Εξάρχεια και το ιστορικό φορτίο του κτηρίου? Είναι το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα πολεοδομίας, το μοντέρνο κινημα? Είναι η δηθεν "εναλλακτική" κουλτουρα που κυριαρχεί στην σχολή? Είναι η επανασταση των παιδιών απο μεσοαστικές οικογένειες που αποτελούν σημαντικό ποσοστο?
Η αλήθεια είναι ότι έχω μια απορία για το πως είναι πλέον το κλίμα στις σχολές μετά απο τόσα χρόνια κρίσης και την αποπολιτικοποίηση- αντιδραστικοποίηση να βαράει κόκκινο..Επίσης δεν έχω προλάβει το ΜΑΣ κι ελπίζω να χει λύσει κάπως ένα "πρόβλημα" ταύτισης ΚΝΕ- ΠΚΣ που κατά την γνώμη μου υπήρχε και να μπορεί να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις.
Μανουήλ

Ανώνυμος είπε...

..οσον αφορά την ΔΑΠ, θεωρώ ότι έχει κάτι το αληθινά γνήσιο και για αυτό είναι παντοτινή..
http://luben.tv/blogosphere/blogs/56168
Μανουήλ

Ανώνυμος είπε...

ασχετο αλλά με γέμισε θλίψη: οριστικό τέλος για Τυποεκδοτική
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=704077

oxxy

Ανώνυμος είπε...

Το site με τα αποτελέσματα πάντως φέτος είναι τούμπανο! Δεν κόλλαγε καθόλου και γράφτηκε και σε mobile version! Του χρόνου μας βλέπω και με app για smartphone

Sifis

Ανώνυμος είπε...

Γερά Γερούν κ δαπ νδ φκ.Γιατί οι δαπίτες είναι και πολιτικοποιημένοι
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=307323

mariori

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, επειδή αναφέρεται για την αρχιτεκτονική, να σημειωθεί ότι τα εαακ δεν άφησαν να ψηφίσουν οι πρωτοετείς φοιτητές με μεταγραφή εναντίων των οποίων έβγαλε απόφαση το στε, παρότι όλη τη χρονιά συμμετείχαν κανονικά σε συνελεύσεις κλπ. Και αυτό προφανώς γιατί οι συγκεκριμένοι είχαν δραστηριοποιηθεί έντονα, με συνεχείς αποφάσεις, διαμαρτυρίες κλπ για το θέμα των μεταγραφών στο πλευρό του ΜΑΣ, και αν είχαν ψηφίσει το αποτέλεσμα σίγουρα θα ήταν διαφορετικό (κάποιοι μάλιστα ήταν στις εκλογές και μοίραζαν και σχετική καταγγελία), οπότε τα εαακ αποφάσισαν να "συμμορφωθούν με τον νόμο".

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρώνοντας τον πρώτο σχολιαστή, και κινδυνεύοντας να καταντήσω το άρθρο ανάλυση του χαρούμενου κόσμου της αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, σημειώνω ότι η συγκεκριμένη σχολή έχει έντονη την αντίληψη του Ποταμιού: χίπστερ, νεοφιλελέδες που τη βρίσκουν με γουόρκσοπ, γνωριμίες, ΕΣΠΑ κλπ, και προπάντων απολίτικοι. (όχι ότι τα γουόρκσοπ δε χρησιμεύουν, αλλά εξαρτάται απ' το περιεχόμενό τους). Είναι μια απ' τις σχολές όπου πολλοί έχουν λαγνεία με τον ωραίο τους εαυτό... Όσο για τα επιχειρήματα των ΕΑΑΚ, πράγματι λέγανε - υπογείως πάντα - "ελάτε να μας ψηφίσετε γιατί θα μας περάσουν και η κνε και ο συνασπισμός". Μείζον πολιτικό θέμα. Αυτά.

Συμφωνώ πάντως ότι χωρίς φοιτητικό κίνημα, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι κούφια. Πόσο μάλλον που στις κανονικές εκλογές και στο εργατικό κίνημα το επίπεδο πολιτικής συνείδησης είναι χαμηλό.

Ντρικ

Ανώνυμος είπε...

TA EAAK EINAI EDW KONTRA STON REFORMISMO. MPOYZOYARDES KAI REFORMIA PHGAINTE STA SALONIA.

THN EPOMENH FORA LIGOTERH LASPI STA EAAK. A KAI OSO GIA TO EMP OTAN HRTHAN TA FRIKIA PALI PISW APO TA PADIA KNITAKIA.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το σχόλιο δημοσιεύεται γιατί το γέλιο είναι πολύτιμο και δυσεύρετο στις μέρες μας.

Ανώνυμος είπε...

''TA EAAK EINAI EDW KONTRA STON REFORMISMO. MPOYZOYARDES KAI REFORMIA PHGAINTE STA SALONIA.

THN EPOMENH FORA LIGOTERH LASPI STA EAAK. A KAI OSO GIA TO EMP OTAN HRTHAN TA FRIKIA PALI PISW APO TA PADIA KNITAKIA.''

Δεν περιγραφω αλλο! Εισαιθεος! Πως θα γινει να μου υπογραψεις ενα αυτογραφο?

ratm

Ανώνυμος είπε...

Εγω ενα σχολιο να κανω , στα αποτελεσματα των εκλογων το ΜΑΣ δεν καταγραφει τα συμμαχικα ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ ΠΧ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και ενα ακομα πιο ακραιο παραδειγμα , στην νομικη αθηνων το ιστορικο εαακιτικο σχημα η ΡΑΠΑΝ με πανω απο 30 χρονια παρουσιας επειδη συμμαχει με το ΑΡΔΙΝ και παιρνει 151 ψηφους , ενω το ναριτικο με 4 χρονια υπαρξης παιρνει 60 ψηφους και η καταγραφη που κανει το ΜΑΣ ειναι το πρωτο αριστερα λοιπα και το δευτερο ως ΕΑΑΚ . . .

Ανώνυμος είπε...

Σας ρίξαμε, τρελό πόλεμο δέχεστε. Αλληλεγγύη στα κατατρεγμένα και...ιστορικά ΕΑΑΚ.

zoot horn rollo είπε...

για το προηγούμενο

Ανώνυμος είπε...

Ρε ανωνυμε, ουτε στο nka.gr κανει καταγραφη το ραπαν-σαφν με το αρδιν και ως εακ εχει μονο την αντινομια. Οποτε βρειτε τα πρωτα μεταξυ σας και μετα βλεπουμε οι υπολοιποι.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ανώνυμε, ομολογώ πως δεν ήταν κάτι που θα έμπαινε στη διαδικασία να το ψάξω, αλλά όντως το πιο πιθανό είναι τέτοιες "ανακρίβειες" (αν όντως δεν αποτυπώνουν σωστά το συσχετισμό) να οφείλονται στις δικές σας διαμάχες για την καταγραφή.
Πέρα και άσχετα από αυτό, η ουσία παραμένει. Το μας δίνει στην πκσ πιο χαμηλό ποσοστό απ' όσο της δίνουν άλλες δυνάμεις, με τα δικά τους αποτελέσματα. Δεν παίζει να αδικεί κάποιον άλλο σκόπιμα, εφόσον το κάνει πρωτίστως για τον εαυτό της.

Ανώνυμος είπε...

Οποιος θελει τα σωστα αποτελεσματα fekloges.gr , οι υπολοιποι δειτε τα αποτελεσματα της νκα που βαζει μονο τις σχολες που κατεβαινουν τα ΕΑΑΚ ελεος . . .

Ανώνυμος είπε...

Εγω λεω τα εαακ-αρδιν να τα προσμετρησουμε στο αρδιν. Με το ιδιο επιχειρημα του ανωνυμου εαακιτη που θελει περισσοτερα κουκια γιατι ετσι.

https://aristerodiktioneolaias.wordpress.com/

sniper


Ανώνυμος είπε...

Gelasate knitakia? meta apo toses wres p kleidwnestai sto trito TOU gkini sas xreiazetai kai ligo gelio.

a kai gia na gelasete perissotero

"LAMPEI TO ASTRO TOU FIDEL TOU CASTRO TO EMP THA MEINEI TO KOKKINO TO KASTRO"

EPISIS TI TIS ITHELES KNITAKO TIS MAGKES? XAXAXAXA

SAS AGAPAME
ANTE GEIA

Ανώνυμος είπε...

Στο Μετσόβιο είσαι φοιτητής,βγάλε τα greeklish να έχουμε έναν λιγότερο λόγο για να πονάνε τα μάτια μας κ τα μυαλά μας.

mariori

zoot horn rollo είπε...

Velissaratos gia panta.

Ανώνυμος είπε...

"Και ενα ακομα πιο ακραιο παραδειγμα , στην νομικη αθηνων το ιστορικο εαακιτικο σχημα η ΡΑΠΑΝ με πανω απο 30 χρονια παρουσιας επειδη συμμαχει με το ΑΡΔΙΝ και παιρνει 151 ψηφους , ενω το ναριτικο με 4 χρονια υπαρξης παιρνει 60 ψηφους και η καταγραφη που κανει το ΜΑΣ ειναι το πρωτο αριστερα λοιπα και το δευτερο ως ΕΑΑΚ . . ."

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση αυτή, δεν είναι;

Αρα λοιπόν, τα ΕΑΑΚ είναι μια πολιτική οντότητα η οποία μπορεί να έρθει σε σημείο ρήξης μεταξύ τους, έτσι ώστε να κατεβάζουν δύο διαφορετικά σχήματα σε μια εκλογική διαδικασία ή να θάβει η μια δύναμη στις σελίδες της τα ποσοστά της άλλης, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούν το να θεωρούν εαυτούς ένα σύνολο και να αθροίζονται και τα ποσοστά τους.


Δηλαδή, να το πω απλά: όταν βλέπεις μια πορεία 1000 κουκουέδων, είναι 1000 άτομα με μια συγκεκριμένη κοινή συμφωνία, στόχο, στρατηγική, τακτική.

Οταν βλέπεις μια πορεία 1000 εαακιτών, είναι ένα συνοθύλευμα τόσο αντιφατικό μεταξύ του που στην κλιμάκωση της πάλης μπορεί να έρθει και σε σύγκρουση η μια δύναμη με την άλλη- ασφαλές συμπερασμα όταν στο ΦΚ του 2015, την απανεμία την ίδια, δίνεις τέτοια δείγματα γραφής.

Παρόλα αυτά, θέλουν να προσμετρούνται ως ένα σύνολο. Αλήθεια, για ποιό λόγο να γίνεται αυτό; Για να νοιώθουν οτι "είναι πολλοί"; Δεν είναι ασφαλές συμπέρασμα οτι θυσιάζουν την πολιτική ακαιρεότητα των αναλύσεων και της στρατηγικής του κάθε κόμματος μέσα εκεί, προκειμένου να αποκτάνε αριθμούς;


Το ίδιο και για τον αναρχικό χώρο βέβαια, που μέσα σε ένα μπλοκ υπάρχουν άτομα που έχουν ο καθένας μια δική του κοσμοθεώρηση που μπορεί να ξεκινάει απο ατομισμό σε αναρχοκομμουνισμό και απο μεταμοντέρνο σε αναρχοοικολογία(εξ ου και οι διάφορες σημαίες που κουβαλάνε).




Σ.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ αντριλα τα ΕΑΑΚ στο ΕΜΠ ρε παιδι μου....
Να ξερουμε να φοραμε και τσιγκινο βρακι αλλη φορα...
Αληθεια τωρα ρε μπομπιρα δεν πας να βρεις καμια γυναικα γιατι οπως καταλαβαμε ολοι εχεις κανει πολυ καταχρηση της ενδοπαλαμιας πεοπαλλινδρομησης....

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ο αλλος μιλαει για γυναικες σε σχολιο που γραφτηκε 10 η ωρα σαββατο βραδυ.Οh the irony...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Παιδιά, περάσαμε ωραίες στιγμές μαζί, αλλά το επόμενο σχόλιο που δε θα έχει ψευδώνυμο και θα συνεχίζει στο ίδιο στιλ, δε θα περάσει. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Εγω ρε μεγαλε ειμαι αραβωνιασμενος και μαλλον συντομα θα οδευσω προς κανα δημαρχειο για γαμο, ευτυχως εχω βγει απο την κυκλοφορια γιατι με τοση αντριλα που ξεχειλιζει απο τους ΕΑΑΚιτες θα μενα στο ραφι...

ratm

Υγ.
Ε ρε τι τραβαμε... και δεν εχουν σφιξει και οι ζεστες....