Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Θέμος Κορνάρος, ο «κουμπάρος» της φτωχολογιάς

Εκδήλωση τιμής και μνήμης την Τετάρτη 6 Μάη

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΗ 2015, στις 7 το απόγευμα, στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ «ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (Ηρώων Πολυτεχνείου 39 και Αρετής, Άγιοι Ανάργυροι) τιμούμε τον αγωνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο, τον «κουμπάρο» της φτωχολογιάς, ο οποίος για τη δράση και τα έργα του γνώρισε αμείλιχτους και σκληρούς διωγμούς.

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τα τριάντα πέντε χρόνια από το θάνατό του και διοργανώνεται από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού, τον Σύλλογο Φιλολόγων Δυτικής Αθήνας και το ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ.

Διαβάστε για τον Θέμο Κορνάρο («κλικ» πάνω στους τίτλους):

Βιογραφικά στοιχεία του Θέμου Κορνάρου
Για το έργο του Θέμου Κορνάρου
«Άγιον Όρος» του Θ. Κορνάρου (απόσπασμα)
Σπιναλόγκα (Διήγημα από το ομώνυμο έργο του Θέμου Κορνάρου)

Τριάντα πέντε χρόνια από τον θάνατό του και πολύ λίγα έχουν γραφτεί για αυτόν και το έργο του. Ελάχιστα γνωστό στις νεότερες γενιές. Άδικο για κάποιον που με το έργο του κήρυξε την πίστη του στο λαό και στους αγώνες του. Αυτό που χαρακτηρίζει το έργο του είναι ότι σε καιρούς δύσκολους κήρυξε τη μαχητικότητα, την αισιοδοξία, την ελπίδα, την καλοσύνη, την αγάπη και την ανθρωπιά.


Με αφορμή τα τριάντα πέντε χρόνια από το θάνατό του ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού μαζί με τον Σύλλογο Φιλολόγων Δυτικής Αθήνας και το -ηλεκτρονικό- περιοδικό μας (ΑΤΕΧΝΩΣ) τιμούμε τον αγωνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο, τον «κουμπάρο» της φτωχολογιάς, ο οποίος για τη δράση και τα έργα του γνώρισε αμείλιχτους και σκληρούς διωγμούς.

Η εκδήλωση θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΗ 2015, στις 7 το απόγευμα, στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ «ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (Ηρώων Πολυτεχνείου 39 και Αρετής, Άγιοι Ανάργυροι)

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού Νίκος Σαράντης

Θα μιλήσουν:

Ηρακλής Κακαβάνης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, συνεκδότης του περιοδικού ΑΤΕΧΝΩΣ

Σοφία Μπαρδάνη – Σημαντήρη, πρόεδρος του Συλλόγου φιλολόγων Δυτικής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Κρίσεως Νέων Μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Αννεκε Ιωαννάτου, φιλόλογος – κριτικός λογοτεχνίας

Θα χαιρετίσουν:

Γιώργος Φαρσακίδης, ζωγράφος – συγγραφέας, συνεξόριστος του Θέμου Κορνάρου

Ιφιγένεια Πανέτσου, απόγονος του συγγραφέα

-Θα προβληθεί 5λεπτο ντοκιμαντέρ για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου σε επιμέλεια Μαρίας Καϋμενάκη – Ζωής Οικονόμου

-Την εκδήλωση θα «ντύσει» μουσικά ο Δημήτρης Κανέλλος με το συγκρότημά του.

Θα συντονίσει ο Αλέκος Πούλος, ποιητής, πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσεως Νέων Μελών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.


3 σχόλια:

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Οικοδόμος είπε...

Χαίρομαι που ο κ. Σαραντάκος παρακινήθηκε από το αφιέρωμα του ΑΤΕΧΝΩΣ για να καταγράψει τις δημοσιεύσεις του Θέμου Κορνάρου. Είναι και μια ευκαιρία να προσθέσει στον ιστότοπό του, κάτω από το ποίημα του Ρίτσου για τον Κορνάρο (στο οποίο μας παραπέμπει με σύνδεσμο), ότι οι συγκεκριμένοι στίχοι είναι απόσπασμα και όχι ολόκληρο το ποίημα το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Επίσης είναι ευκαιρία να αφαιρέσει και το μακάβριο «Γραμμένο όταν πέθανε ο Θέμος Κορνάρος.»!! που πρόσθεσε από κάτω. Το ποίημα ο Ρίτσος το έγραψε Απρίλη-Μάη 1955 (δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 29 Μάη του 1955 στην Αυγή). Ο Κορνάρος πέθανε το 1970.

***

Απευθυνόμενος στους αναγνώστες της ανάρτησης, παραπέμπω σε σύνδεσμο με ολόκληρο το ποίημα του Ρίτσου για τον Κορνάρο, καθώς και το ευχαριστήριο γράμμα του Κορνάρου προς τον Ρίτσο, που έγραψε και του έστειλε από τον Αη Στράτη όπου βρισκόταν εξόριστος (και ζωντανός…):
http://stithaghi.blogspot.gr/2015/05/blog-post_4.html#more

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.