Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

17/8 ριζοσπάστης


Αν υπάρχει μια αιτία στην Ορθοδοξία που με συγκινεί βαθιά και τη θεωρώ ύψιστη πολιτισμική προσφορά στην αλυσίδα ενός αιματοβασισμένου ιεραρχικά κόσμου αξιών, είναι, σύντροφοι, η πίστη, η βεβαιότητα, πως: Κάθε άνθρωπος είναι πρόσωπο. Κι ως πρόσωπο είναι μοναδικός και αναντικατάστατος. Κι ακούω μέρες τώρα, λίγο πριν της Παναγιάς, της κηδείας της μάνας που έζησε να δει το θάνατο το μαρτυρικό του παιδιού της για ψυχρούς πολέμους - αδόκιμες μηρυκαστικές αναλύσεις από αμήχανους δημοσιολόγους και βαριεστημένους δημοσιογράφους - που όμως θεμελιώνονται πάνω στο αίμα χιλιάδων αμάχων.

Σε ποιον ανήκει το παραπάνω απόσπασμα;
Στη Λιάνα Κανέλλη από τη στήλη της πατριδογνωμόνιο στο σημερινό ριζοσπάστη.
Λες να εννοεί την κομμουνιστική; Που στο κάτω-κάτω μας συγκινεί όλους μας βαθύτατα. Κι η λιάνα τα 'χει τα προσόντα. Φιλοσοβιετική είναι (ίσως λόγω ομοδοξίας με τον θεοσεβούμενο σοβιετικό λαό).

Παρακάτω.
Ένα σύνθημα από το 1ο φεστιβάλ κνε-οδηγητή παρμένο από το αφιέρωμα του ίδιου φύλλου στον εν λόγω θεσμό.
Όλοι ενωμένοι ενάντια στο κουτσούρεμα των εργατικών ελευθεριών
Ναι, ρε κουτσούρεμα. Έτσι μιλάμε εμείς στην κοκκινιά, στη δραπετσώνα και τις λοιπές λαϊκές συνοικίες. Και χωρίς σύμφωνα ενίοτε...
Τώρα, γιατί δεν χρησιμοποιούμε τέτοια ωραία συνθήματα;
Υγ: όλα τα λεφτά η σημαία της αμπχαζίας (παρμένη από το σημερινό φύλλο κι αυτή) εμπνευσμένη πιθανότατα από εξετάσεις για δίπλωμα ή κάποιο οδικό σήμα. Και όλίγο από αστερόεσσα, αλλά στο πιο οικολογικό.
Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής-σχεδιαστής της;

1 σχόλιο:

κόκκινοςδρόμος είπε...

Οι πράσινες και οι λευκές γραμμές, συμβολίζουν το ισλάμ και τον χριστιανισμό αντίστοιχα και μαζί συμβολίζουν την αρμονία ανάμεσα στις δύο θρησκείες την περιοχής. Το χέρι συμβολίζει την παρουσία, την ύπαρξη, και την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας. Το κόκκινο χρώμα και τα αστέρια δεν θυμάμαι