Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Κόμμα και διαδίκτυο – μια πρώτη προσέγγιση

Το διαδίκτυο ως εφαρμογή υπάγεται στην κατηγορία της ετε. Η ετε με τη σειρά της υποδηλώνει την επιστημονικοτεχνική επανάσταση και θα μπορούσε να έχει θέση σ’ εκείνο το κατεβατό με τις δυσνόητες έννοιες που λέει στο αλαλούμ –με τον χάρρυ κλυνν- ο ινστρούκτορας στον τραμπάκουλα για την αναγκαιότητα μιας οργάνωσης βάσης στο λέτσοβο και τον αφήνει με ανοιχτό το στόμα.

Αλλά εμείς χάσαμε το τρένο της ετε κι ο τραμπάκουλας μπορεί σήμερα να πάρει την εκδίκησή του. Αφού εξοικειώθηκε με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης (που έχει τρίγωνα, ρόμβους, ένα, δύο, χι... εκδιαμέτρου αξιοθαύμαστα πράγματα) και τη φωτογραφική μηχανή (χλις-κλικ) για να του ποζάρει η κοκκινούλα τ’, σήμερα κι η τελευταία απόμερη γωνιά του λέτσοβου έχει περάσει στην εποχή του διαδικτύου κι ασχολείται με τα πάντα: από ταινίες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μέχρι on line στοιχηματισμό και πορνογραφικό υλικό.

Κι αν συναντιόντουσαν σήμερα, τριάντα χρόνια μετά την ταινία, ο τραμπάκουλας κι ο ινστρούκτορας κι άρχιζε ο πρώτος να λέει για twitter, rss, feed, wordpress, θα ‘μενε ο δικός μας με το στόμα να χάσκει και θα ξανάπαιρνε φόρα για τον γκρεμό. Και θα συμπληρώναμε έτσι το διαλεκτικό κύκλο με την πλήρη αντιστροφή ρόλων και των πόλων της αντίθεσης.
Περίπου όπως σε εκείνη τη διαφήμιση με την ευρυζωνικότητα, όπου η κόρη εξηγεί στον πατερούλη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύνδεσή της και τον στέλνει αδιάβαστο.

Κάπως έτσι φανταζόμαστε συνήθως και τη σχέση του μέσου παλαιο-κομμουνιστή με το διαδίκτυο. Μια σχέση από μακριά κι αγαπημένοι, όπου κυριαρχεί η άγνοια. Η οποία τονίζεται από το κατέβασμα του τόνου στη λήγουσα στις ξενικές λέξεις που εξελληνίζονται δια του βαρβαρισμού: πχ λαπ-τόπ (κατά το ξίδι τοπ), ιντερνέτ, κτρ.

Ωστόσο ουδέν ψευδέστερον του στερεότυπου  Γιατί ο ριζοσπάστης πχ ήταν η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με αρχείο απ’ το 97’, (που χάνεται τις κρίσιμες χρονιές αλλά δεν πειράζει) όταν οι άλλες κρέμονταν από τα μανταλάκια στο περίπτερο. Ενώ σε επίπεδο ηγεσίας, η αλέκα έχει εξελιχθεί σε «γκατζετάκια» ολκής, που κατεβάζει διάφορες εφαρμογές για το άι-κάτι που διαθέτει και είχε «ταπεινώσει» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το γιωργάκη που κυκλοφορούσε με απαρχαιωμένο μοντέλο. Και έκτοτε όλοι αυτοί που περίμεναν να βγάλουν τη γγ άσχετη και τεχνολογικά αναλφάβητη, άλλαξαν τροπάρι κι αναρωτιόντουσαν που τα βρήκε η κομμουνίστρια τόσα λεφτά, για να αγοράσει ένα τέτοιο μηχάνημα.
Άι χάσου παπαγαλάκι (το χα με έψιλον).

Θα μου πεις ίσως ότι αυτά τα άι-βασίλης δεν είναι το ίδιο πράγμα με το διαδίκτυο. Ναι, αλλά συνδέονται με την ευρεία έννοια. Όλα αυτά εξάλλου είναι μηχανήματα του διαβόλου. Αλλά ακόμα και με το διάβολο θα συνεργαστούν οι κομμουνιστές για να πετύχουν το σκοπό τους. Ο οποίος δεν αγιάζει ωστόσο πάντα τα μέσα.

Εδώ μπαίνει το κλασικό ερώτημα αν το μέσο είναι το μήνυμα. Αν δηλαδή ένα μέσο είναι ουδέτερο απ’ τις συγκεκριμένες εφαρμογές του (όπως το μαχαίρι από κάποιο δολοφόνο που το χρησιμοποιεί) ή αν έχει εγγενή χαρακτηριστικά που εγγράφονται αυτομάτως στη λειτουργία και τους τρόπους χρήσης του. Και αν το σύστημα και το γενικό πλαίσιο επικαθορίζει πλήρως το μέσο και τους συγκεκριμένους τρόπους χρήσης του ή αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τις (τρόπον τινά) «αντισυστημικές δυνατότητες που μας προσφέρει.

Κι εδώ υπάρχει ένας ωκεανός στοιχείων και παραμέτρων που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς.
Η εντεινόμενη αποξένωση που βρίσκει καταφύγιο στους κοινωνικούς χώρους δικτύωσης: δεν έχω φίλους, αλλά έχω msn και facebook, όπως λέει ένα σύνθημα των αναρχικών στους τοίχους. Η μαζική αποχαύνωση πχ με το διαδικτυακό τζόγο και την πορνογραφία. Ο έντεχνος εγκλεισμός σε μια εικονική πραγματικότητα που εθίζει και καταπίνει τον χρήστη, οδηγώντας τον πολλές φορές σε εξάρτηση. Και η δικτατορία της μορφής, που καθιστά κάποιους χρήστες πρακτικά ανίκανους να διαβάσουν οτιδήποτε δε βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή ή υπερβαίνει σε έκταση ένα tweet ή μια παράγραφο.

Η γλυκιά ψευδαίσθηση της «συμμετοχικής δημοσιογραφίας» που στη συντριπτική της πλειοψηφία καταλήγει να αναπαράγει την κυριαρχία προπαγάνδα κι ιδεολογία –όπως ακριβώς και η «συμμετοχική δημοκρατία» ως το δίδυμο αδελφάκι της. Κι οι θεωρίες για την «επανάσταση του διαδικτύου» που χαρίζει την απόλυτη ελευθερία, ή τις «επαναστάσεις του διαδικτύου» που συντονίστηκαν υποτίθεται διαδικτυακά, από γκρουπ στο facebook, κτλ.

Το –τρομακτικών διαστάσεων- φακέλωμα στο μεγάλο αδελφό, στον οποίο πολλοί χρήστες πλέον δίνουν οικειοθελώς πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους, ανά πάσα στιγμή μες στη μέρα. Εδώ κολλάει και το (καλτ αποχρώσεων, αλλά εύστοχο) ερώτημα που τέθηκε και στο φεστιβάλ της κνε από κάποιον εισηγητή: φανταστείτε τι χρυσές δουλειές θα έκανε η οχράνα, αν όλοι οι μπολσεβίκοι είχαν λογαριασμό στο facebook.
Κάποιοι χώροι το χρησιμοποιούν σήμερα ως υποκατάστατο της χαρτογράφησης, αλλά αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον ένα αντίστοιχο μηχανισμό, θα «εξαρθρωθούν» μαζικά –αυτοί κι οι επιρροές τους- μέσω facebook.

Και τέλος ο έλεγχος κι η χειραγώγηση του μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών και των σημαντικότερων διαδικτυακών κόμβων από μια χούφτα μονοπωλίων.
Όλα αυτά πλάι στις άπειρες δυνατότητες που παρέχει αυτό το πολύτιμο εργαλείο. Άμεση και δωρεάν ανταλλαγή και μεταφορά πληροφοριών, που καθιστά εντελώς αναχρονιστικό το καλούπι της ατομικής ιδιοκτησίας και γενικά του συστήματος στο οποίο βασίζεται. Άμεση πρόσβαση σε έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών, που –όπως λέει κι ο λιονής στην κομεπ- καθιστούν το διαδίκτυο ένα σύγχρονο φάρο της αλεξάνδρειας, που έχει αποθηκευμένη όλη σχεδόν τη γνώση της ανθρωπότητας. Απελευθέρωση νέων παραγωγικών δυνάμεων, που ασφυκτιούν στα στενά πλαίσια του καπιταλισμού. Εφαρμογές στην επικοινωνία, την ενημέρωση, κτλ.

Όποιος ακούσει σήμερα τους κομμουνιστές να μιλάνε για διαδικτυακούς κόμβους, σα να πρόκειται για τους δρόμους του πετρελαίου και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μπορεί να τους θεωρήσει γραφικούς. Αλλά από μικρούς και γραφικούς μαθαίνεις την αλήθεια. Μήπως αυτό σημαίνει ότι το στερεότυπο που αναπτύξαμε παραπάνω, του φοβικού ή έστω καχύποπτου κομμουνιστή, που έχει μείνει πίσω στην εποχή του ινστρούκτορα από την ταινία του χάρρυ κλυνν, στερείται εντελώς οποιασδήποτε βάσης; Όχι σύντροφοι, δε μπορούμε να το πούμε αυτό.

Αλλά τα πράγματα δε μένουν στατικά κι εξελίσσονται. Δεν είναι μόνο οι ιστοσελίδες του κκε και του ριζοσπάστη που ήταν πρωτοπόρες στο είδος τους. Μετά τις εκλογές του ιουνίου, και την αυτοκριτική που έγινε για μια σειρά ζητήματα, το κόμμα έχει αναλάβει μια σειρά σχετικών πρωτοβουλιών: τη συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για τη στήριξη της πρότασης νόμου του κόμματος για το μνημόνιο. Τις εκδηλώσεις για το διαδίκτυο στο φεστιβάλ της πάτρας και της αθήνας. Το άρθρο του λιονή στην κομεπ που κυκλοφορεί για την σχέση διαδικτύου και οικονομίας. Την καινούρια ιστοσελίδα του παμε. Τα βιντεάκια του κκε και του συντονιστικού των μαθητών για το φασισμό της χρυσής αυγής, που αναπαράχθηκαν ευρύτατα στο διαδίκτυο. Και τη διαδικτυακή πύλη (portal) του 902, που θα τεθεί σε λειτουργία μεθαύριο.

Όταν βγει με το καλό στον αέρα, θα μπορεί να γίνει και συγκεκριμένη κριτική για τα θετικά και τις αδυναμίες του. Γιατί αυτό ακριβώς το σημείο (ο ρόλος του διαδικτύου στην ταξική πάλη κι η ανάγκη οργανωμένης ιδεολογικής παρέμβασης) είναι ένα κρίσιμο πεδίο, που είχε υποτιμήσει το κόμμα –και που δεν αναλύθηκε εκτενώς, λόγω χώρου, ούτε στο κείμενο του λιονή, που δεν αποτελεί εξάλλου παρά μια πρώτη, αρχική προσέγγιση. Και του οποίου η σημασία έγινε φανερή κατά τους τελευταίους μήνες -ιδίως μετά την εικοστή οκτώβρη κα στην προεκλογική περίοδο.

Αυτή η οργανωμένη παρέμβαση στο διαδίκτυο πρέπει να συμπεριλάβει κατά τη γνώμη μου και κάποιους αξιόλογους σφους ιστογράφους, που σταμάτησαν για τον ένα ή τον άλλο λόγο να γράφουν το τελευταίο διάστημα. Αλλά πρόλαβαν να δώσουν δείγματα μιας πολύ καλής γραφής, με πρωτότυπη σκέψη κι εκλαϊκευτική δύναμη, που θα ήταν κρίμα να αγνοηθεί και να μην αξιοποιηθεί.

Εν κατακλείδι. Ο τίτλος της ανάρτησης αποτελεί ένα ιδιότυπο διαλεκτικό δίπολο, όπου οι δύο πόλοι της αντίθεσης αλληλοπροϋποτίθονται αλληλοαποκλειόμενοι και μετατρέπονται ο ένας στο αντίθετό του. Σε απλά ελληνικά, επικρατεί ο διαλεκτικός νόμος της ενότητας και πάλης των αντιθέτων.
Κάποιοι απολυτοποιούν το ένα σκέλος μετατρέποντας το διαδίκτυο σε κόμμα, όπως στην περίπτωση των πειρατών, όπου η πειρατεία σκοτώνει την πολιτική, ενώ πολλοί ταυτίζουν το δωρεάν κατέβασμα (free download) με τον κομμουνισμό, όπου ως γνωστό η πολιτική απονεκρώνεται και τα κόμματα παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης.
Κάποιοι άλλοι μετατρέπουν το κόμμα τους σε διαδίκτυο, κάνοντας συνελεύσεις στο facebook ή με τηλεδιασκέψεις και ανοίγοντας μια ιστοσελίδα, η οποία υποκαθιστά σταδιακά τη γκρούπα τους και την όποια πολιτική τους δράση.

Το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε διαλεκτικοί, χωρίς να μείνουμε στο επίπεδο της τυπικής αντίθεσης, όπου το α αποκλείει το -α, το κόμμα το διαδίκτυο, κι εκεί λήγει η ιστορία. Αλλά αυτά θα τα δούμε και το επόμενο διάστημα.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια που μιλάς για διαδίκτυα και τα λοιπά, έσκασε μύτη ένα νέο μπλοκ, στο οποίο αναδημοσιεύουν παλιές τοποθετήσεις στελεχών του ΚΚΕ (έχει Παπαρήγα, Μπέλλου και Παπαδόπουλο μέχρι τώρα). Λέγεται "Ο τακλάς"...

http://taklas.blogspot.gr/

aristonikos85 είπε...

Πολύ ωραίο και εύστοχο το άρθρο. Ας ελπίσουμε ότι θα μας αρέσει και το portal του κόμματος. Γιατί κακά τα ψέματα ενώ ξεκινήσαμε δυναμικά με το ριζοσπάστη, το χαμε παρατήσει το internet το τελευταίο διάστημα. Ειδικά εσείς οι red bloggers κάνετε πολύ καλή δουλειά.
Ο κόσμος δυστυχώς δεν πολυ επισκέπτεται το site του κόμματος. Xαρακτηριστικό παράδειγμα το πολύ γαμάτο βιντεάκι για τη ΧΑ από το κανάλι του κόμματος στο youtube έχει κοντά στα 900 views ενώ από το κανάλι κάποιου greek antinazi (δεν γνωρίζω αν είναι μέλος ή φίλος του κόμματος) γύρω στις 115000. Ας ελπίσουμε με το portal να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα. Όπως και να χει τα red blogs κάνουν ήδη πολύ καλή δουλειά στη διάδοση των θέσεων του κόμματος, Keep up the good work....

Ανώνυμος είπε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_14/11/2012_469954

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ στην αναθεώρηση της πολιτικής μας θέσης για έξοδο από την ΕΟΚ

και συμφωνώ στην απόρριψη του όρου «δικτατορία του προλεταριάτου.

ποιος τάπε ποιος τάπε? Μα η Μπέλου βρε παιδιά

κομιξ είπε...

ανωνυμε, εισαι αυριανο-συριζαιοκο φιδι γιατι: δεν αφηνεις σχολια / δεν μπορω να στα ψαλω / δεν μας λες τη θεση σου / τι θελεις να αποδειξεις. Επι της ουσιας, οι πρωην- γνωμες / λιποψυχιες ηταν τη στιγμη του πνιγμου, ευτυχως εμαθαν και εκριναν σωστα, ενω εσυ εισαι ναυαγιο.

σφυροδρεπανε, δεν σου κρυβω οτι σε διαβαζω που και που, ομως αυτο το λινκ σου δινει αυτο που ειπες οτι λειπει απο το ψηφιακο αρχειο του ριζου, εκτος αν εισαι εσυ ο "τακλας"...

Ανώνυμος είπε...

Βρε καλώς τον!!

Ανώνυμος είπε...

Μια τροφή για σκέψη για το διαδίκτυο.

voices.washingtonpost.com/spy-talk/2011/03/spy_bloggers_not_friending_us.html


metalorixos

Ανώνυμος είπε...

Η αρνητική και πολλές φορές δαιμονοποιητική στάση του Κόμματος προς το ίντερνετ δεν έχει να κάνει με τεχνολογικά - εκσυχρονιστικά αίτια αλλά από το τρόπο λειτουργίας του εδω και 80 χρόνια.
Η μονολιθικότητα κινδυνεύει από το ίντερνετ. Δεν είναι μόνο η εύκολη πρόσβαση σε γνώμες και πηγές (ακόμα και χαλκευμένες) αλλά κυρίως ο πειρασμός του κομματικού μέλους να γράψει ανώνυμα και μάλιστα να πει και πράγματα που δεν λέει στο Κόμμα. Και είναι έυκολο να υποπέσει στο «πειρασμό» γιατί γράφωντας σαν φίλος του Κόμματος πιστεύει ειλικρινά πως και δεν το εκθετει και βοηθά την εικόνα του.

Από την άλλη η οργανωτική χαλαρότητα και ο ανοιχτός φραξιονισμός έχουμε πείρα που οδήγησαν. Άλλά και η, διεθνής εννίοτε, μονολιθικότητα δεν σε γλύτωσαν ,βλ. σύντροφε δεν καταλαβαίνεις οτι περεστρόικα σημαίνει σοσιαλισμός (είσαι και ηλίθιος) και τόσα άλλα. Πόσο μάλλον η μονολιθικότητα στη σκέψη και όχι απλά στη δράση που ευαγγελίζεται, εκτός φυσικά καταστατικού, ο σ. Γόντικας.

Τέλοσπάντων πλατιάζω για θέματα που μάλλον δεν έχει λύσει η ιστορία (και πρέπει να τα λύσει γιατί δημοκρατικός συγκεντρωτισμός στη κοινωνία επί σοσιαλισμού με τη σημερινή θεώρηση σημαίνει οτι μοναδική νόμιμη πολιτική ομάδα στη κοινωνία θα είναι η καθοδήγηση του Κ.Κόμματος...) αλλά τα προβλήματα τα συναντάμε. Όσο αφορά το διαδύκτιο είναι μάλλον σημαντικα και όχι και τόσο εύκολο να λυθούν. Αν το 90% των μαθητών έχει facebook (αυτό το πολύ εξυπηρετικό μέσο επ. αλλά και ηλεκτρονικό χαφιέ που θα ήταν ανάρπαστος επί σοσιαλισμού) και εσύ δεν τους στρατολογείς απλά δεν θα στρατολογήσεις, ενώ η εικόνα σε όλα τα φόρουμ (δημοσιογραφικά, απόψεων, μουσικής, υπολογιστών, θεάτρου κτλ κτλ) είναι αποκαρδιωτική αφού το Κόμμα φαίνεται χωρίς επιρροή αντίθετα με τους χρυσαυγίτες που έχουν δεκάδες με μηνιάτικο για αυτή τη δουλειά.

ΥΓ
Αφού όλο αναφερόμαστε στην αλήστου μνήμης ατάκα του ινστρούχτωρα του τραμπάκουλα, πόσο % των Κομματικών Μελών θα το ψήφιζε εμβόλιμο σε απόφαση/σημίωμα; (σίγουρα μειοψηφικό αλλά δυστυχώς υπαρκτό)

471

Ανώνυμος είπε...

κόμμα και ιντερνέτ
και άσματα για τα σοβιέτ
ειμαστε αγρότες εργάτες φοιτητές
και εδώ δε θα χει νεπ


Ουτε Καν

(ταπεινή παράφραση του ''συντροφου'' σαββόπουλου εμπνευσμενη απο τον τιτλο της αναρτησης)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως χάριν του διαδικτύου καταφέρνουμε να μαθαίνουμε με τεράστια ευκολία 20 χρόνια μετά ότι όχι το 1980, αλλά το 1990 (!) η Αλέκα ήταν υπέρ της "καθολικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ" και έβλεπε την "αναγκαιότητα της γενικότερης συνεργασίας των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου" (δηλαδή του ΠΑΣΟΚ!!!).

Διάβαζα πάντως τώρα το άρθρο της Αλέκας στον προσυνεδριακό του 13ου Συνεδρίου (http://taklas.blogspot.gr/2012/11/13_15.html) και με παραξένεψε ιδιαίτερα η κατάληξή της, όπου αναφέρεται στην τότε "διαμάχη που περικλείει εξ ίσου τον κίνδυνο της συντηρητικής πισοδρόμησης ή μιας αγνώστου εκδοχής ανανέωσης".

Προσπαθώ να καταλάβω ποια θα ήταν η "συντηρητική πισοδρόμηση" και γενικά με παραξενεύει η χρήση του όρου "συντηρητισμός" από την Αλέκα, με δεδομένο ότι έτσι χαρακτηρίζονταν τότε οι υπερασπιστές του μ-λ χαρακτήρα του Κόμματος από τους αναθεωρητές/ανανεωτές... Έχει πάντως ενδιαφέρον γιατί φαίνεται ότι η Αλέκα προσπαθεί και να πατήσει λίγο και στις δύο βάρκες της σύγκρουσης στο Κόμμα αλλά και να μας πει και για έναν "τρίτο δρομο" υπέρβασης "συντηρητικών" και "ανανεωτικών"... Απορώ πού το πήγαινε το πράγμα... Απορώ αν είχε κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο όλο αυτό ή ήταν απλώς τυχοδιωκτικός ισορροπισμός. Έχει ενδιαφέρον ότι και το άρθρο του Παπαδόπουλου τελειώνει ακριβώς με το ίδιο μότο υπέρβασης των "σταλινικών" και των "ανανεωτικών"...

Ανώνυμος είπε...

δημοκρατικος συγκεντρωτισμος στην κοινωνια... μαλιστα...

kk είπε...

Αγαπητέ Sfyrodrepane,
Στις δύο τελευταίες αναρτήσεις σου παρεμβαίνουν κάποιοι(;) "ανώνυμοι" που προσπαθούν με αθλιότητες να πλήξουν το ΚΚΕ. Είναι καθαρό ότι από πίσω βρίσκεται ένα επιτελείο, αν όχι ένας άνθρωπος! Ένα επιτελείο που επαναλαμβάνει τις γνωστές αυριανικού και ασφαλίτικου τύπου βρωμιές που προβάλει το προπαγανδιστικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και ο Π.Δ. αποκαλύφθηκε....

Ανώνυμος είπε...

"Αυριανισμός" αυτά που έλεγε η σ. η Αλέκα μέχρι χθες ΚουΚουτσομυαλε? Αυριανισμός ότι ένα μέλος του ΠΓ (Μπέλλου) και ένα μέλος της ΚΕ (Παπαδόπουλος) έλεγαν μόλις 4-5(!) χρόνια πριν από το Μήτσο τον Κωστόπουλο αυτά που και ο ίδιος είχε γράψει στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15??? Δηλαδή: 1. αναθεώρηση της θέσης για έξοδο από την ΕΟΚ/ΕΕ, 2. να αφαιρεθεί από το Πρόγραμμα η δικτατορία του προλεταριάτου, και 3. δεν μπορεί να σταθεί σοσιαλισμός σε μία χώρα, δεν υπήρχε σοσιαλισμός στις χώρες της Αν. Ευρώπης κτλ.

Επειδή χαζούλη κκ πέρα από χαζός είσαι μάλλον και μικρός (εκτός αν είσαι τόσο χαζός που μικροδείχνεις κι όλας!), θα πρέπει να ξέρεις ότι "αυριανισμός" ήταν η λάσπη και η διαστρέβλωση, το ψέμα, τα κατασκευασμένα σενάρια και η συκοφαντία. Η (ασχολίαστη!) ανάρτηση δημόσιων τοποθετήσεων, η διατήρηση του ιστορικού αρχείου της πολύ πολύ κοντινής πολιτικής ιστορίας μας (και ιστορίας του Κόμματος) ανοιχτού, δεν είναι λάσπη στο Κόμμα, δεν περιέχει ψέμματα και διαστρεβλώσεις. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει.

Το ΚΚΕ δεν το πλήττει όποιος του κάνει κριτική και πολύ λιγότερο οποιος βγάζει στο φως όσα προσπαθούν κάποια σημερινά πρώτα στελέχη να παραχώσουν κάτω από το χαλάκι, για να μην πάρεις κανείς μυρωδιά τον αμοραλισμό τους και τον τυχοδιωκτισμό τους, το ότι ήταν έτοιμοι να συμμαχήσουν με τον οποιονδήποτε, ανάλογα με το πού θα έγερνε η βάρκα. Αλλά και αυτά που σου γράφω είναι "συμπεράσματα" δικά μου και δε διαπίστωσα να μου τα "υποβάλλει" το μπλογκ, το οποίο διαβάζω κι εγώ από προχτές...

Το ΚΚΕ το πλήττει η σημερινή γραμμή της ηγεσίας του, η παραβίαση του Προγράμματός του και των αρχών του, η εκγατάλειψη του λενινισμού. Το ΚΚΕ έχει πληγεί όταν έχει φτάσει στο 4,5%, απαξιώνεται πολιτικά και συρρικνώνεται συνδικαλιστικά και οργανωτικά. Το ΚΚΕ το πλήττει η σημερινή ηγεσία του, όχι η κριτική.

Ανώνυμος είπε...

"Μέχρι και ο Π.Δ. αποκαλύφθηκε...."

Πώς αποκαλύφθηκα; Και, κυρίως, τι αποκαλύφθηκε; Ότι είμαι με το πρόγραμμα του 15ου συνεδρίου, ότι θέλω αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, ότι με ενδιαφέρει ο δρόμος για το σοσιαλισμό και δε θα παπαγαλίζω απλά δύο λέξεις, νομίζοντας ότι αυτό είναι μαρξιστική πολιτική (στρατηγική-σοσιαλισμός); Ότι δε θα βλέπω το κόμμα μου να διαλύεται και θα πανηγυρίζω;

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Παραθέτω αποσπάσματα από ένα νέο και ένα παλαιότερο σχόλιο.

«……….ενώ η εικόνα σε όλα τα φόρουμ (δημοσιογραφικά, απόψεων, μουσικής, υπολογιστών, θεάτρου κτλ κτλ) είναι αποκαρδιωτική αφού το Κόμμα φαίνεται χωρίς επιρροή αντίθετα με τους χρυσαυγίτες που έχουν δεκάδες με μηνιάτικο για αυτή τη δουλειά.»
Σύντροφε 1 νομίζω ότι το ίδιο φαίνεται ότι κάνουν και οι παλιές πουτάνες στη πιάτσα (λέγεμε Πασοκ) και νέοι φίλοι της κυβερνώσας αριστεράς ….για μια θεσούλα στον κρατικό μηχανισμό της νέας κυβέρνησης.

«Τελικά ρε Μπρεζνιεφικό απολίθωμα δεν έχω καταλάβει κάτι. Μήπως εμείς που είμαστε στο ΚΚΕ δεν είμαστε ΚΚΕ και είναι όλοι οι άλλοι;;;; Μήπως αυτοί που έφυγαν έκαναν αντίσταση εναντία στο ΚΚΕ που δεν είναι ΚΚΕ και εμείς σαν πρόβατα ακολουθούμε τα συνέδρια του ΚΚΕ που δεν είναι ΚΚΕ;;; (και κάνουμε συνέχεια συνέδρια και επεξεργαζόμαστε διαλεκτικά καινούργιες αποφάσεις και δε καθόμαστε σε αποφάσεις παλαιοτέρων?…….προσθέτω εγώ…)
Σύντροφε 2 πως τολεγε στην ελληνική ταινία ? (παραφράζοντάς το) «…..μη φοβάστε οι αριστερούλιδες σαν φίλοι ήρθαν……. δε θα μας πειράξουν …...δε θέλουν το κακό μας ….. να κυβερνήσουν θέλουν ….δε πρόκειται να μας πειράξουν….. μας αγαπάνε…...»
Μη τα ψάχνεται ρε συντρόφια οι ΚΚΕδες είναι οι πιο ηλίθιοι άνθρωποι-πρόβατα, με τα πιο ανίκανα στελέχη, τη πιο προδοτική ηγεσία, τη πιο άχρηστη γραμματέα, την πιο σεχταριστική πολιτική, με τη πιο λάθος γραμμή. Με λίγα λόγια το ΚΚΕ είναι ότι θέλουμε εμείς (τροτσκιστές – σταλινικοί – ζαχαριδιακοί – και όλα τα ..ικοι ) μόνο κομουνιστές δε είναι γιατί το λέμε εμείς …..και ότι πιάσει…..

Ανώνυμος είπε...

Ω συφορία μου, κακό που μας έβρει. Να μαραζώνει το κόμμα έτσι βρε παιδί μου. Να μαραζώνει στο 4,5%! Ουι Χριστοσκιαποστολος! Γιατί να μην πεί οτι θα συμμετέχει στην "Κυβέρνηση της Αριστεράς" να το ψηφίσει ο κόσμος για να κρατάει τα χαλινάρια στον ΣΥΡΙΖΑ; Ααααχ, παλιοΑλέκα, κατάρα να σου ρθει.

Να μην μπορεί να κάνει μια απεργία πια, να μαραζώνει συνδικαλιστικά! Και μάλιστα στην εποχή που μέχρι και η ΔΗΜΑΡ κλείνει απο 2-3 εργοστάσια κάθε ΠΣΚ, το ΠΑΜΕ δεν έχει καταφέρει ούτε μια απεργία νικηφόρα. Μα που θα πάει αυτή η κατάστασις; Εδώ ένας γείτονας μου αναρχικός με δουλεύει για το ρίζωμα που έχει στους χώρους εργασίας ενώ εμείς τίποτα ρε παιδί μου. ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΜΕ!


Και να μην μπορεί να κατεβάσει ούτε 1.000 άτομα στο δρόμο. 4 πορείες σε 10 μέρες γίναν, σε όλες είμασταν ανύπαρκτοι. Ακόμα και η ΑΡΑΝ πιο πολύ κόσμο κατεβάζει πια. Ετοιμος ο δρόμος να ξεχυθεί, ποτάμι βουερό, στα πλακόστρωτα και στις λεωφόρους, αλλά το ΚΚΕ ανύπαρκτο ρε παιδί μου. Μα τι κακό μας έβρει με αυτή την ηγεσία; Στο Γουδί και οι ΚΕ και το ΠΓ!


Πες, όχι πες Σφυροδρέπανε, πόσα σου δίνουν οι παλιοχαρακτήρες της ηγεσίας; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να τους υποστηρίζεις αλλιώς!



ΥΓ. Είναι λίγο σουρεαλιζμός αυτό που επικρατεί εδώ μέσα. Το βράδυ πάω σε πορείες που επικρατεί και γαμώ τα κλίματα λόγω της αποφασιστικότητας και της μαζικότητας μας(ενδεικτικό ότι όλες αυτές τις μέρες το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ>2Χ όλοι οι υπόλοιποι)και τα πρωινά μπαίνω στο blog και διαβάζω την ιδια μιζέρια απο τους ίδιους γραφικούς. Και κρίνοντας απο τη δουλειά που γίνεται στη πολη μου, το πρόβλημα μας δεν είναι αν και κατα πόσο το κόμμα έχει απήχηση στον λαό, αλλά αν όλον αυτόν τον κόσμο καταφέρνουμε να τον κατεβάσουμε σε σταθερή βάση στον αγώνα.


Τη φιλία μου και τον ασπασμό μου σε όλους.

metalorixos

Ανώνυμος είπε...

Έτσι απαντάγανε κάποιοι και στο κείμενου του Αλέκου Χαλβατζή. Μα, καλά, πού την είδε την κρίσιμη φάση της ιστορίας μας; Αφού είμαστε στο 8%, μαζικοποιούμαστε, έχουμε το ΠΑΜΕ, ο κόσμος μας σέβεται ακόμα και αν διαφωνεί. Σε δύο χρόνια έπαψαν να ισχύουν πολλά από αυτά. Σύντομα, με τη βοήθεια του προγραμματικού συνεδρίου που έχει ήδη μαγειρευτεί αλλά δεν έχει σερβιριστεί θα δούμε τη συνέχεια της φάσης που ετοίμασαν οι υπερεπαναστάτες μας.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω. Ακόμα μαζικοποιούμαστε(όπως έχω ξαναγράψει, ξέρω απο πρώτο χέρι για τουλάχιστον 3 ΚΟΒες της Αττικής που μέσα στο 2012, ειδικά πριν τις εκλογές είδαν τον κόσμο που μπαινοέβγαινε να διπλασιάζεται).

Και ξέρω απο πρώτο χέρι πως ακόμα έχουμε το ΠΑΜΕ, το οποίο αντικειμενικά είναι το μόνο που έχει επιτύχει επιτυχίες για την τάξη μας.


Και ξέρω οτι μέχρι πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και πέσει το σύνθημα της κυβέρνησης της Αριστεράς απο τον Τσίπρα, το κόμμα έπιασε 12,5% στον κόσμο που το ψήφισε.

Και ξέρω οτι πααααρα πολύς κόσμος, ακόμα και αν διαφωνεί όχι σε λίγα, αλλά στον ίδιο τον κομμουνισμό, σέβεται το κόμμα για το ήθος του και την τιμιότητα του αλλά και για την αγωνιστικότητα του και τη σοβαρότητα των θέσεων του.

Και ξέρω οτι παρώτι το 4,5%, δεν χάσαμε παρά κερδίσαμε στο δρόμο και στους χώρους εργασίας. Και οτι χωρίς αυτό το 4,5%, όλοι εσείς δε θα μας ζαλίζατε. Και ξέρω οτι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με το 4,5%, είναι οτι αποθαρύνει ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ κάποιο κόσμο απο τη δράση, αλλά τίποτα παραπάνω.

Και επειδή εγώ εχθές είδα κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην απελπισία του και με το χέρι σε γάντι να είναι στα μπλόκ μας και να χαμογελάει, προτιμώ να συνεχίσω να θεωρώ οτι γενικά καλά τα πάμε.Εσείς μπορείτε να συνεχίζετε να προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο του κόμματος, και πιθανόν η πιο σωστή γραμμή θα νικήσει. Είδομεν.


metalorixos

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ ευχαριστεί όσους σφους αναγνώστες σχολίασαν επί του θέματος -το αυτό ισχύει και για την προηγούμενη ανάρτηση στο μαργαρίτη.

βασω είπε...

αυτο με το ΤΑΡΛΑΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ........?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν είναι ταρλάς, αλλά τακλάς. Προσπάθησέ το άλλη μία, πατώντας αντιγραφή επικόλληση στο παρακάτω. Αν και δεν χάνεις τίποτα, έχει να ανανεωθεί πολύ καιρό..

http://taklas.blogspot.gr/