Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Για το 19ο Συνέδριο

Συνέδριο, συνέδριο… Μα τι είναι τέλος πάντων αυτό το συνέδριο; Μην είναι η εκλογή αρχηγού, η κούρσα της διαδοχής κι οι δελφίνοι; Μια πολιτική πασαρέλα, όπου παρελαύνει η κάθε πολιτική περσόνα, για να κάνει το κομμάτι της και να ανεβάσει τις μετοχές της; Μην είναι δύο αντίπαλες φράξιες που μαχαιρώνονται συντροφικά και πλακώνονται μεταξύ τους μέχρι τελικής πτώσεως ή διάλυσης του χώρου τους, με μπόλικο παρασκήνιο για τους συσχετισμούς και τα ανταλλάγματα; Ή είναι απλώς μια διαδικασία, που δεν απασχολεί κανέναν απολύτως, πέρα από τα αστικά μμε; Μην είναι όλα μαζί τα παραπάνω;


Η απάντηση είναι καταφατική, εφόσον μιλάμε για άλλους χώρους του αστικού –και όχι μόνο- πολιτικού φάσματος. Αν όμως μιλάμε για το κκε, είναι το μόνο κόμμα, όπως λέει και ο 2310, που βγάζει πολιτικές αποφάσεις ουσίας και δεν αναλώνεται στο περιτύλιγμα. Γι’ αυτό, όπως είναι φυσικό, το συνέδριό του είναι το μόνο που παρουσιάζει πραγματικό ενδιαφέρον απ’ όσα έγιναν ή θα γίνουν αυτό το διάστημα –νδ, πασόκ, ιδρυτικό σύριζα, ακόμα και της πρώην σοβαρής συνιστώσας, αν και όποτε γίνει τελικά.

Τι είδαμε λοιπόν μέχρι τώρα και τι άλλο περιμένουμε από το τετραήμερο των διαδικασιών του συνεδρίου;

Καταρχάς τον προσυνεδριακό διάλογο. Ο οποίος ήταν ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορούσε να διαβάσει κανείς στον τύπο των ημερών –παρά τον αριθμό επιστολών, που ακολουθούσε την αγία αντι-γραφή κι επικόλληση, χωρίς να προσθέτει κάτι ιδιαίτερο. Πλούσιος και δημοκρατικός, ενίοτε οξύς, με ευρεία γκάμα θεμάτων και μια διακριτή μειοψηφία με διαφορετική άποψη που την κατέθεσε ανοιχτά στο δημόσιο διάλογο.

Κι εδώ μπαίνουν δυο πολύ σημαντικές πτυχές. Η πρώτη έχει να κάνει με αυτή καθαυτή την ουσία της αντιπαράθεσης. Μπορεί σε κάποιους η διαμάχη περί (αλληλ)εξάρτησης να φαίνεται σαν τις ομφαλοσκοπικές συζητήσεις για το φύλο των αγγέλων, αλλά η ανάλυση για τη θέση της ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα καθορίζει αντιστοίχως τον χαρακτήρα της επανάστασης, τις κινητήριες δυνάμεις της, τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα και την τακτική συμμαχιών. Εξάλλου όταν ο λένιν έγραφε τον ιμπεριαλισμό (που ήταν εκλαϊκευτική μελέτη κι όχι επιστημονικό εγχειρίδιο) έδωσε βάρος σε αυτό ακριβώς το κομμάτι: τη σύνδεση του θεωρητικού-οικονομικού κομματιού με το πρακτικό-πολιτικό. Αυτή η αντιστοίχηση όμως δε γίνεται με μια απλή ευθεία γραμμή, όπως στις μαθητικές ασκήσεις· κι από εδώ απορρέουν διαφορετικές εκτιμήσεις και η σχετική διαμάχη.

Τι γίνεται όμως όταν η διαμάχη φτάνει στην πόλωση, εντείνοντας την αμηχανία αρκετών συντρόφων που οδηγούνται στη μεγάλη αγκαλιά του «δεν ξέρω»; Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος, κρατώντας αποστάσεις κι από τις δυο πλευρές, να υποπέσουμε στο «θανάσιμο πολιτικό αμάρτημα» του κεντρισμού, που ο λένιν αναγνώριζε ως βασικό γνώρισμα του οπορτουνισμού, που επιχειρεί να αποκρύψει τις διαφορές και να μειώσει τη σημασία τους. Αφετέρου όμως η διέξοδος βρίσκεται σε μια διαλεκτική σύνδεση και υπέρβαση των δυο πόλων και των μονομερειών τους, που να συνδυάζει τα θετικά στοιχεία του καθενός και η οποία καμία σχέση δεν έχει με τον κεντρισμό και την άρνησή του να πάρει ουσιαστικά θέση. Ταυτόχρονα όμως διαφέρει ποιοτικά κι από τα έτοιμα, προκαθορισμένα συμπεράσματα, που διαλέγουν επιλεκτικά από την κινούμενη κι αντιφατική πραγματικότητα όσα στοιχεία τεκμηριώνουν την άποψή τους κι αγνοούν επιδεικτικά τα υπόλοιπα, φτωχαίνοντας απελπιστικά την αντιπαράθεση.

Στο δημόσιο διάλογο υπήρχαν εκατέρωθεν αξιόλογες προσεγγίσεις που πρέπει να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν. Κι εδώ υπεισέρχεται η δεύτερη πτυχή-παράμετρος, ως προς τη διαχείριση της διαφορετικής άποψης ή και της διαφωνίας –τόσο από αυτούς που τις εξέφρασαν, όσο και από την πλευρά του κόμματος. Κρίνεται δηλ η δυνατότητα του κάθε συντρόφου, αλλά και του κόμματος συνολικά να εφαρμόσει ουσιαστικά τη βασική αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, ως προς και τα δυο του σκέλη, και της υλοποίησης των συλλογικών αποφάσεων, ανεξαρτήτως διαφωνιών και επιμέρους ενστάσεων. Εκτός κι αν δεν είναι επιμέρους, οπότε αλλάζει το πράγμα.

Μπαίνει όντως λοιπόν το ζήτημα για όσους διαφωνούν και προβληματίζονται για την πορεία του κόμματος, να διαλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν, όπως είχε πει κι ο παφίλης στον 902. Αν δηλ τους εκφράζει πολιτικά το νέο πρόγραμμα, με τις όποιες αλλαγές ή προσθήκες γίνουν στις εργασίες του συνεδρίου και θέλουν να συνεχίσουν να παλεύουν μέσα από τις γραμμές του κκε.

Το ίδιο ζήτημα μπαίνει όμως και από την ανάποδη. Δε μπορεί η κριτική στον προσυνεδριακό να ταυτίζεται με την πολεμική εναντίον του κόμματος και να τσουβαλιάζεται μάλιστα με τις πιο χυδαίες μορφές της. Δεν μπορεί ένας σύντροφος που έβαλε ανοιχτά κάποιες διαφωνίες του στον προσυνεδριακό να στοχοποιείται προσωπικά, πχ ως οπορτουνιστής, και να θεωρείται χαμένη υπόθεση, αντί να του εξηγηθεί συντροφικά το όποιο τυχόν λάθος του. Και δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μου να θεωρείται αυτομάτως στρατηγική διαφωνία, ως προς το σοσιαλισμό δηλ, η μη υπερψήφιση των θέσεων από κάποιο σύντροφο και η υποστήριξη προγενέστερων κομματικών επεξεργασιών, πχ του ααδμ, ως πιο πρόσφορου δρόμου για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου. Χωρίς φυσικά να είναι όλες οι περιπτώσεις κι όλες οι διαφωνίες ίδιες.

Τα αστικά μέσα κι οι διαδικτυακοί υπόνομοι, καραδοκούν πάντα για να αξιοποιήσουν όσες διαφοροποιήσεις εκφραστούν ανοιχτά και να αφήσουν το δηλητήριό τους, σκορπίζοντας καχυποψία και δυσκολεύοντας τη συζήτηση. Αυτό που τους δίνει πάτημα όμως δεν είναι η καλόπιστη διαφωνία, αλλά η κακόπιστη διαχείρισή της, από τη μία ή την άλλη πλευρά. Κακή διαχείριση πχ είναι και να αποφεύγει κανείς να τοποθετηθεί δημόσια για κάποια ζητήματα, γιατί θεωρεί πως έτσι προστατεύει το κόμμα, ενώ στην ουσία ακυρώνει τη σημασία της διαδικασίας του προσυνεδριακού. Κακή διαχείριση είναι επίσης η δημιουργία κλίματος που να αποθαρρύνει κάποιο σύντροφο από μια δημόσια τοποθέτηση.

Κι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τους συντρόφους, όχι τόσο εν όψει συνεδρίου –όπου δεν περιμένω προσωπικά κάποια επεισοδιακή εξέλιξη- αλλά γενικότερα, για το πώς θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό θα διαφανεί πιθανότατα και στην εισήγηση της απερχόμενης κε, όπου θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο θα απαντάει στις κριτικές παρατηρήσεις και τα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

Πέρα από αυτό, το ενδιαφέρον των αστικών μμε θα πέσει φυσιολογικά στην όποια αλλαγή προσώπων. Είτε γιατί ως εκεί φτάνει η κούτρα τους, είτε γιατί έτσι έχουν συνηθίσει από τα αμιγώς αρχηγοκεντρικά συνέδρια των αστικών κομμάτων, είτε τέλος για να αποπροσανατολίσουν συνειδητά τον κόσμο από την πολιτική ουσία του συνεδρίου. Κι είναι αυτός ακριβώς ο ρηχός κι ανόητος τρόπος κάλυψης που κάνει αρκετούς συντρόφους να θέλουν την επανεκλογή της αλέκας –έστω και για σπάσιμο στα παπαγαλάκια και τα σενάριά τους- κι αν κρίνουμε σκόπιμο να αντικατασταθεί ας γίνει μετά το συνέδριο, σε ανύποπτο χρόνο.

Οι φορές εξάλλου που τα αστικά μμε έχουν παρουσιάσει ως σίγουρο κι επιβεβαιωμένο από εσωτερικές πηγές σενάριο την αλλαγή γραμματέα στο κκε, παίζει να είναι περισσότερες κι από τις (634) απόπειρες δολοφονίας του φιντέλ από τις αμερικάνικες υπηρεσίες. Στο τέλος θα τους γίνει φροϋδικό σύνδρομο. Ευτυχώς πάντως που μετά την επιστολή του μπογιό γλιτώσαμε τουλάχιστον από τα σενάρια που τον έφεραν φαβορί για νέο γγ (γκαραντί πληροφορία), επιβεβαιώνοντας πως ουδέν κακό αμιγές καλού.

Αντικειμενικά βέβαια η αλέκα πλησιάζει τα εβδομήντα και κάποια στιγμή θα αλλάξει. Και ο κάθε σύντροφος έχει πιθανόν μια κρυφή προτίμηση για τον αντικαταστάτη της, που τη μοιράζεται εχέμυθα με τους πολύ κοντινούς του. Έτσι κι εγώ, εκφράζοντας ίσως κι αρκετούς άλλους που έχουν την ίδια γνώμη, ή παίρνουν για εκτίμηση την επιθυμία τους…

Ή μάλλον όχι, να το πούμε διαφορετικά. Τις προάλλες λοιπόν πήγα σε μια εκδήλωση της σπουδάζουσας στο αριστοτέλειο. Κι όπως έλεγε ο συντονιστής, καλούμε στο βήμα τον (…), μου ήρθε αυθόρμητα να φωνάξω: «να-τος-να-τος ο πρωταθλητής»! Αλλά συγκρατήθηκα.

Ακόμα κι αν αντιμετωπίζαμε όμως με αστικά κριτήρια το ζήτημα των προσώπων, εμένα θα με ενδιέφερε πολύ, πέρα από το γραμματέα, η σύνθεση της νέας κε και του πολιτικού γραφείου, και η ανανέωση –που πάντα γίνεται σε ένα βαθμό- με κάποια πρόσωπα που έχουν στρωτό, συγκροτημένο λόγο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στο ευρύ κοινό.

Μέχρι τότε θα αρκεστώ στο πολιτικό κεκτημένο του συνεδρίου και κάποια καινούρια στοιχεία που διακρίνονται. Γιατί ανεξαρτήτως εξάρτησης κι αλληλεξάρτησης ή άλλων επίμαχων θέσεων (πχ περί αποδέσμευσης από τη λυκοσυμμαχία της εε και για τη λαϊκοσυμμαχία που θα το θέσει ως στόχο), προσωπικά θεωρώ πολύ θετικό ότι μιλάμε ανοιχτά με κριτικό τόνο ενάντια στην αρνητική πείρα από τη συμμετοχή στις κυβερνήσεις του 89-90 και της διακυβέρνησης του ακελ στην κύπρο –και έχω την εντύπωση ότι αν η κυκλοφορία των θέσεων δε συνέπιπτε χρονικά με την προεκλογική περίοδο στο νησί, οι επικρίσεις μας θα ήταν ακόμα πιο έντονες.

Όλα αυτά βέβαια θα έχουμε τον χρόνο να τα συζητήσουμε και τις επόμενες μέρες, σε άλλη βάση με καινούρια δεδομένα. Προς το παρόν μπορούμε να κλείσουμε απλώς με σφιγμένη τη γροθιά και το αισιόδοξο, αγωνιστικό μήνυμα της συναγωνίστριας λιάνας: ζήτω το 19ο συνέδριο...
Κι ας μην υπάρχει φέτος (για πρώτη φορά μετά από καιρό) η οικονομική πολυτέλεια να φιλοξενήσουμε αποστολές αδελφών κομμάτων από την ευρώπη και όλο τον κόσμο.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο στρωτός λόγος και η αναγνωρισιμότητα δεν είναι αστικό κατάλοιπο, αν και πολλές φορές ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για την εκλογή κάποιου ως μέλους ή ΓΓ της ΚΕ, αλλά δεν μπορεί να μην θεωρείται και αυτό ένα από τα κριτήρια. Ο τρόπος που καθορίζεις την επικοινωνία σου με τον 'έξω κόσμο' δεν είναι επικοινωνιακό φετίχ, αλλά ουσιαστικό χαρακτηριστικό της πολιτικής σου.

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΕ έχει καθοδηγητικό ρόλο, δε βλέπω λοιπόν την ανάγκη για "στρωτό λόγο", πόσο μάλλον για αναγνωρισιμότητα.

Δηλαδή μπερδεύουμε νομίζω το ρόλο των οργάνων. Όσοι πχ αναλαμβάνουν να κάνουν εξορμήσεις σε επιχειρήσεις ή όσοι τραβάνε σε μεγαλύτερο βαθμό τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ, αυτοί χρειάζονται τηλεοπτικό στρωτό λόγο. Τα μέλη της ΚΕ ή οι επικεφαλής των ΚΟ γενικά όχι ή όχι περισσότερο απ' όσο όλοι οι υπόλοιποι που καλούνται να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους.

Και το πιο σωστό είναι να προσπαθείς να βελτιώνεσαι παντού, όπως έχουν και στελέχη της ΚΕ και του ΠΓ, Σοφιανός ας πούμε.

ΓΜ

Φώντας Φ. είπε...

Ένα μόνο σχόλιο στα πεταχτά
υπάρχει μια καλή κριτική αναφορά τόσο στη συγκυβέρνηση του 89 όσο και στο ΑΚΕΛ στον οδηγητή αυτού του μήνα. Εγώ προσωπικά τις βρήκα άψογες, το κόμμα αργά αλλά σταθερά βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει κριτικά υπέρ προηγούμενων λαθών όχι για να μηδενίσει τα πάντα αλλά για να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα...

btw πέρα από τις διαφωνίες με το συνέδριο και το πρόγραμμα (εγώ τουλάχιστον έχω υπεραρκετές) πώς θα σχολίαζε η κε του μπλογκ της δηλώσεις Ρούσση για ΚΚΕ που μετατρέπεται σε σέχτα; είναι αρκετά κωμικές τέτοιες κριτικές ή μήπως πρέπει να περάσουμε σε Καζάκη για να βγάλει γέλιο;

Το συνέδριο καλώς ή κακώς υπερψηφίστηκε, ας δείξουμε εμπιστοσύνη στα κομματικά μέλη (δεν είναι μόνο οι διαφωνούντες κομμουνιστές με κριτήριο) και ας περάσουμε στην εφαρμογή του.

Ανώνυμος είπε...

Τα θελουμε ολα. Θελουμε προλεταριακα στελεχη που να στεκονται με ανεση διπλα στους αστους οργανικους διαννοουμενους, ρητορες για τον δημοσιο λογο, πρωτοπορους οργανωτες της καθημερινης καταραμενης λαντζας, ψυχωμενους αγωνιστες και το κομμα χωμενο στα καταβαθα της ζωης των πληβειακων ταξεων. Ειναι τα αμεσα καθηκοντα μας και θα τα παλεψουμε. Επειδη θελουμε να κανουμε παρτυ πανω στον ταφο ολης της αστικης κοινωνιας. ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

το ζήτημα της επικοινωνίας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΚΕ έχει να δουλέψει και να μιλήσει με τον έξω κόσμο πάρα πολλά χρόνια (αν το έχει κάνει ποτέ του), και ποδήλατο να ήταν ξεχνιέται! κι έναν σοβαρό που είχαμε τον στείλαμε στην Ινδία!! για το συνέδριο...
Αλίμονό μας αν επιβεβαιωθούν αυτά που κυκλοφορούν για τους νέους γγ

dadada

Αναυδος είπε...

Το βαζω εδώ γιατι είναι ένα απτο παραδειγμα που επιβεβαιωνει τη θεση του ΚΚΕ για τις συμμαχιες οσο και γιατι απαντα στα φιαδρα περι εθνικης ανεξαρτησιας και στους ολισθηρους δρομους που οδηγουν τετοιου ειδους μετωπα
Προσκλητήριο για «εθνική πατριωτική εκστρατεία υπεράσπισης της ελληνικότητας του τραπεζικού συστήματος», (!) απευθύνει η ηγεσία της ΟΤΟΕ. Στην «εθνική» προσπάθεια χωράνε οι «πάντες», συγκεκριμένα «η ελληνική κοινωνία, συνδικαλιστικό κίνημα, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου, επιχειρηματίες που επιχειρούν, επιμένουν και πιστεύουν στην ανάκαμψη της χώρας, εκκλησία, μαζικοί φορείς και όλοι όσοι θέλουν και μπορούν»...
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7384684

Η σωτηρια του καπιταλισμου υποθεση της εργατικης ταξης ?
Προδοτες και χατζιαβατηδες

Ευμένης είπε...

Βασίλη παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις αναρτήσεις σου για το συνέδριο καθως και την επιστολή σου στον προσυνεδριακό διάλογο. Καθώς επίσης και όλο τον προσυνεδριακό διάλογο μέσα από τον Ριζοσπάστη, και μ' έχεις καλύψει για το επίπεδο του, αν και για την γκάμα των θεμάτων θα μπορούσε να ήταν ευρύτερη. Όταν μιλάμε για τον ρόλο της "προσωπικότητας" δεν πρέπει (ως έχοντας την μύγα) να την συγχέουμε με την προσωπολατρεία. Υπεράνω του κόμματος και των οργάνων του δεν είναι κανένας, απ' αυτό μεχρι την απόρριψη μετά βδελυγμίας της ξεχωριστής "χαρισματικής" προσωπικότητας αντιβαίνει τις ιστορικές παρακαταθήκες. Μερικά απλοϊκά ρητορικά ερωτήματα,θα υπήρχε ο Μαρξισμός χωρίς τον Καρλ Μάρξ,θα ήταν νικηφόρα η Οκτωβριανή Επανάσταση χωρίς τον Λένιν,η μεγάλη αντιφασιστική νίκη χωρίς τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς, θα ήταν ίδιος ο ΕΛΑΣ χωρίς τον Άρη, ο ΔΣΕ χωρίς τον Ζαχαριάδη......Όταν λοιπόν ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόμματος είναι η αδυναμία να επικοινωνίσει την στρατηγική του, είναι πολυτέλεια περισσή ο αποκλεισμός ανθρώπων που μπορούν να το κάνουν αριστουργηματικά.
Διάβασα με προσοχή την επιστολή του Μπογιό στον προσυνεδριακό, την βρήκα ρηχή και κατώτερη του επιπέδου του, και επί της ουσίας διαφωνώ μαζί του. Αλλά απο αυτό το σημείο μέχρι την μή "εκλογή" του ως σύνεδρου είναι αποκλεισμός και πολεμική, είναι φθόνος. Να πιστέψω ότι ο σύντροφος που από πολλούς θεωρούνταν ως ο ικανότερος και για τον ρόλο του ΓΓ του κόμματος δεν είναι ικανός ούτε για σύνεδρος;
Ακόμη να χορτάσει Κρόνος;
Είναι σκληρός ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας και δεν περισσεύει κανείς.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Υπενθυμίζω ότι είναι απαραίτητο κάποιο διακριτό ψευδώνυμο για τη δημοσίευση σχολίου.

Ανώνυμος είπε...

Ευμένη, πού ξέρεις αν ο Μπογιό είχε εκλεχθεί σύνεδρος στα προηγούμενα συνέδρια;Αν δεν είχε εκλεχθεί σημαίνει ότι ο αποκλεισμός είχε ξεκινήσει από παλιά;

mariori

Ανώνυμος είπε...

http://902.gr/eidisi/19o-synedrio-kke/14196/deite-vinteo-poy-provlithike-stin-enarxi-toy-19oy-synedrioy-video

Κάτω από την ίδια σημαία προχωράμε, συνεχίζουμε και θα νικήσουμε...

Κωστής

Hard Leftist είπε...

quote Sfurodrepano "Τι γίνεται όμως όταν η διαμάχη φτάνει στην πόλωση, εντείνοντας την αμηχανία αρκετών συντρόφων που οδηγούνται στη μεγάλη αγκαλιά του «δεν ξέρω»"

Μια κάποια πόλωση ίσως να διαμορφώθηκε στον προσυνεδριακό διάλογο. Στην ουσία τώρα, 95% ψήφισε τις θέσεις οπότε δεν υπάρχει κάποια πόλωση. το 5% διαφωνίας είναι αναμενόμενο όταν μιλούμε για προγραμματικό συνέδριο.

Πάντως, για όποιον παρατήρησε τον προσυνεδριακό, η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων ήταν πολύ χρήσιμη καθώς έμμεσα, έγινε πολύ καλή κουβέντα τόσο για το παλιο όσο και το νέο πρόγραμμα. Προσωπικά θεωρώ ότι μέσα απο αυτή τη διαδικασία κατανόησα ακόμη καλύτερα το παλαιό πρόγραμμα, αν και τώρα θα αλλάξει :).

Όσο για αυτούς που διαφώνουν, νομίζω ότι μπορούν να παραμείνουν εφαρμόζοντας τις νέες αποφάσεις, καθώς η στρατηγική του ΚΚΕ είναι η ίδια : σοσιαλισμός. Μπορούν να εξακολουθούν να λένε στα όργανα του κόμματος τις απόψεις τους. Η ζωή δεν σταματά και στο μέλλον θα υπάρχουν "ευκαιρίες" για να δούμε ποιοί δικαιώθηκαν. Όσοι και εαν φύγουν, μάλλον ψάχνανε αφορμή...

Πράγματα γνωστά εδώ και δεκαετίες στο κομμουνιστικό κίνημα...

Με το ίδιο σκεπτικό -αν και διαφωνώ με το νέο προγραμμα- θα εξακολουθώ να στηρίζω το ΚΚΕ σαν φίλος και ψηφοφόρος του.




Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κάπταιν,
Τούτο το συνέδριο, είναι διαφορετικό από τα άλλα. Εχω ζήσει δέκα (10) συνέδρια του ΚΚΕ.
Πρώτη φορά βλέπω ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΣΣΑ, από πλευράς ταξικού εχθρού.
Σαν να αναστήθηκε ο Ζαχαριάδης, με το όπλο παρά πόδας!
Κατ' αρχήν, στη μάχη της προπαγάνδας, οι παρατεταγμένες δυνάμεις του εχθρού είναι συντριπτικές.
Πέντε (5) καθημερινές εφημερίδες, "σοβαρές", "κύρους", που λένε, από τις οποίες οι τέσσαρες "δημοκρατικές": Τρείς "ελευθεροτυπίες" και τα "αριστερών αποκλίσεων" "ΝΕΑ", που θάλεγε και ο αλησμόνητος Μποστ, μαζί με την ναυαρχίδα του αστισμού "Καθημερινή", χώρια οι κυριακάτικες, χώρια οι οικονομικές.
Βάλε από κοντά και τον πολύχρωμο λαϊφστάϊλ κίτρινο τύπο "Λιφο", "Θέμα", κλπ. μέχρι την Εσπρέσσο, που κάνει δουλειά υποδομής στον αποπροσανατολισμό.
Δύο μείζονα κανάλια, πανεθνικής εμβέλειας, στρατευμένα στον πολιτικοποιημένο αντικομμουνισμό, (Μέγκα, Σκάει), με συχνή εφεδρική βοήθεια από τα τρία κρατικά και τα άλλα δύο ιδιωτικά (αντένα, άλφα), χώρια πάλι την εφεδρική αρωγή από τα πολύχρωμα ποικίλα πορνοκάναλα.
Για ηλεκτρονικά μέσα, blog κι έτσι, χάνω τον λογαριασμό.
Εσύ, που κατέχεις από ΜΜΕ, θα ξέρεις καλύτερα.
Βάλε και την Χρυσή Κουράδα, που εκτός από δύναμη κρούσης στο δρόμο και στους τόπους δουλειάς (ακόμη άμαζη), στρώνει παιχνίδι και για τον κομψό-κυριλάτο εκφασισμό όλων των ΜΜΕ (..."αχ, καλέ, τι απαίσιοι που είναι", και δόστου προβολή - τράγκας!) κι έχεις μια καλή εικόνα του τι μάβρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσαν πάνω στην εργατιά.
Απίστευτη υπεροπλία.
Και μεγάλη ενεργοποίηση.
Κάτι φοβούνται.
Ας το έχουν υπόψιν οι καλόπιστα "διαφωνούντες", (αν υπάρχουν, και εδώ δεν συγκαταλέγω ηγετικά στελέχη - θεωρώ δεδομένο πως αυτοί είναι είτε κακόπιστοι είτε ηλίθιοι) και οι εν δυνάμει σύμμαχοι της εργατικής τάξης. Αυτές τις ώρες κρίνεται ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

Θέλεις να διαβάσεις όσα γράφει σήμερα ο ΕΑ, η Σπορά και ο νευροσπάστης ΓΡΑΜΜΕΝΑ πριν 10 χρόνια;;;

http://kokkiniepithesi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2231.html#more

Ο "ιστορικός"

Singularity είπε...

Θα πρέπει να είναι πολύ θλιβερή μέρα για σας η σημερινή. Γιατί για μένα είναι. Το να πηγαίνει το κόμμα σε συνέδριο χωρίς γνωστά στελέχη όπως ο Σκυλάκος και ο Μπογιόπουλος και χωρίς άλλους που εξέφρασαν διαφωνίες είναι τουλάχιστον θλιβερό. «Κάτσε σύντροφε Νίκο σπιτάκι σου, να σκεφτείς λίγο γιατί οι απόψεις σου είναι λάθος». Οι αυταπάτες που έτρεφα για το ΚΚΕ ήταν ότι είναι ένα «δημοκρατικό κόμμα». Άλλη μία απογοήτευση για τους δόλιους τους αστούς. Δεν αντέχει την κριτική, φιμώνει, λογοκρίνει. Δεν με νοιάζει τί θα πεί η Αλέκα, όταν οι διαδικασίες και το ακροατήριο είναι σικέ.
Εντάξει και εσύ φίλε Σφυροδρέπανε θα προσπαθήσεις να τα μπαλώσεις, αλλά τί να πείς και εσύ; Μπορεί για εσάς, που αυτές οι πρακτικές της ηγεσίας είναι ψωμοτύρι, να μην τρέχει και τίποτα και το κουμμουνιστικό καθήκον να σας καλεί να την υπερασπιστείτε. Για μένα που είμαι και άσχετη και απλά έλπισα ότι τούτοι εδώ μπορεί και να είναι διαφορετικοί και το υποστήριξα με την ψήφο μου ήταν ακόμα μια κατραπακιά. Και από σήμερα τα περί προσυνεδριακού διαλόγου τα ακούω βερεσέ. Στο δια ταύτα να τους δω! Κολώσανε! Τους μετράω και τους βρίσκω λίγους. Πώς περιμένετε να μας εμπνεύσετε;
Πάω τώρα να χωθώ στο λαγούμι μου.

Ανώνυμος είπε...

Singulatity, τις αυταπατες που ετρεφες οτι το κκε ειναι "δημοκρατικο" κομμα, με συγχωρεις, αλλα τις εθρεψες εντελως μονη σου. Ολοκληρη η αστικη προπαγανδα προσπαθει να πεισει τον κοσμο οτι το κκε πνιγει την αντιθετη αποψη, οτι οι αποφασεις λαμβανονται απο μια σιδερενια ηγεσια που τρωει τους διαφωνουντες, οτι ο τροπος λειτουργιας του ειναι μονολοθικος και ξεπερασμενος, οτι ζει στον κοσμο του γενικοτερα. Οσο για το ιδιο το κκε, ποτε σου ειπε οτι ειναι ενα "δημοκρατικο" κομμα? Ενα κομμα δηλαδη, πραγματικα παλιου τυπου, παλιας νοοτροπιας, με δηθεν σεβασμο στη διαφορετικη αποψη, με δηθεν πολυφωνια? Το κκε ειναι κομμα λενινιστικο, νεου τυπου, που λειτουργει με βαση το δημοκρατικο συγκεντρωτισμο, ο οποιος ειναι πολυ ανωτερου τυπου δημοκρατια απο τη δημοκρατια των αναπαλαιωμενων αστικων κομματων. Αυτο λεει και ποτε δεν ειπε κατι αλλο.

Το να πηγαινει το κκε σε συνεδριο χωρις να ειναι συνεδροι γνωστα στελεχη, δεν το βρισκω καθολου τραγικο. Πρωτον δεν λεει κατι για την πορεια τους στο κομμα (νομιζω με επιφυλαξη οτι ο μπογιοπουλος δεν ηταν συνεδρος ουτε στο 18ο) και στο κατω κατω, αναδεικνυονται και νεα στελεχη που τωρα μπορει να μην ειναι "celebrities" τυπου "αυτους ξερουμε, αυτους εμπιστευομαστε" (γιατι κατα βαθος με τετοιους ορους μιλας), αλλα θα γινουν γνωστοτεροι στη συνεχεια.

Οταν στα οργανα, οι θεσεις και το καταστατικο υπερψηφιστηκαν με τεραστια ποσοστα, πώς μπορεις να λες οτι το ακροατηριο ειναι σικε? Τι θα πρεπει να αποτυπωνει δηλαδη το ακροατηριο, το υπολοιπο 1.5% που διαφωνησε? Τους μπλογκερς στο διαδικτυο που γραφουν 100 σχολια ο καθενας? Το συριζα και την εφημεριδα των συντακτων? Εμενα κι εσενα? Στην πραγματικοτητα δεν θυμωνεις επειδη η διαφορετικη αποψη δεν ακουστηκε, γιατι ακουστηκε πανισχυρη, απιστευτα πιο ισχυρη απ οτι ηταν τελικα, σε ολες τις αποχρωσεις της κι απο παρα πολλες καευθυνσεις. Θυμωνεις επειδη τελικα δεν επικρατησε και το αποδεικνυεις παρακατω οταν λες οτι ακους βερεσε τα περι προσυνεδριακου, δηλαδη της πιο ανοιχτης και δημοκρατικης διαδικασιας που οργανωνει καποιο ελληνικο κομμα. Οι δημοκρατικες διαδικασιες δεν ειναι καλες μονον οταν βγαζουν το αποτελεσμα που μας αρεσει κι οταν δεν το βγαζουν να τις απαξιωνουμε και να τις λεμε σικε.

Η στηριξη στο κκε μονο με την ψηφο μας ειναι μεν σημαντικη, αλλα ειναι και τρομερα πισω απο τις απαιτησεις που εχει σημερα η εποχη. Αν εσυ μεχρι τωρα εκανες σχεδον αποκλειστικα αυτο, ειναι λογικοτατες οι παραπανω αποψεις σου. Διαβασε, μελετα τις αποφασεις του νεου συνεδριου, το νεο προγραμμα του κκε, το νεο του καταστατικο και μπες πιο ενεργα στον αγωνα. Απο την πειρα που αποκταμε αγωνιζομενοι (απ οποιο ποστο και οσο μπορει ο καθενας), βγαζουμε τα πιο χρησιμα συμπερασματα.

sniper

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗΣ

ρε παιδια ειναι με τα καλα τους ορισμενοι?συντροφος με 2 χρονια κομματικη ηλικια κ μετα απο φυγη στη διαδσπαση να παει συνεδρος?τι λετε τωρα?ο μπογιο στρατολογηθηκε λιγο πριν το 18ο συνεδριο.αηντε...ειχε βγει κ στο Χατζηνικολαου κ στη ΝΕΤ κ το ελεγε απο τοτε ο ανθρωπος....
συγκεκριμενα η φραση του κ στους 2:ως δημοσιογραφος αλλα κ ως μελος πλεον του ΚΚΕ......

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!

Ανώνυμος είπε...

είμαι αυτός που το πρωί έγραψε το σχόλιο για Παπαρήγα-Πλουμπίδη και διαφωνούντες.
Αν μπορείς, αναδημοσίευσέ το με το νικ "Ζαχαριαδικός".
Είναι δύσκολο να θυμάμαι να βάζω νικ, όταν δεν έχει ειδική θέση όπως σε άλλα μπλογκ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

@ΓΜ
Για τους κομμουνιστές ο συγκροτημένος πολιτικός λόγος σημαίνει πρωτίστως συγκροτημένη πολιτική σκέψη κι αυτό είναι απαραίτητο προσόν για τα στελέχη πρώτης γραμμής. Η αναγνωρισιμότητα δε νοείται μόνο με τηλεοπτικούς όρους φίρμας. Αλλά και για άτομα που έχουν επαφή με τις μάζες, έξω απ' τα γραφεία -αναφέρω εντελώς ενδεικτικά την αναγνωρισιμότητα που έχει ο μαυρίκος στις τάξεις των μεταναστών.

Hard leftist, τη διαμάχη και την πόλωση την εννοώ ποιοτικά, ως προς την ουσία της αντιπαράθεσης και τις μονομέρειες που προκαλεί, όχι ποσοτικά. Αν και δε νομίζω να περισσεύει από το κόμμα αυτό το <5% -ή έστω κάποιοι σφοι από αυτό.

Σινγκουλάριτυ
Σήμερα ο ήλιος λάμπει κι η μέρα είναι υπέροχη. Ευχαρίστως να κάνω τον μπαλωματά, αρκεί να βρούμε κάποια τρύπα πρώτα. Το συνέδριο του κκε δεν είναι τσου-λου για να λέμε ότι το στήσανε ή ότι φάγανε κάποιον μπαμπέσικα από τα προκριματικά. (Αν δεν κάνω λάθος επίσης η αλέκα είχε βγει γγ χωρίς να εκλεγεί αντιπρόσωπος από το συνέδριο, το 91', όπως μας λέει ο μη αστικός μύθος).
Επιπλέον ο μπογιό δεν είναι καν μεσαίο στέλεχος του κόμματος -παρά τα απίθανα σενάρια, που τον έφεραν φαβορί για γγ. Κι εγώ θέλω να αξιοποιηθεί καλύτερα στο επικοινωνιακό κομμάτι, αλλά μήπως να αναλογιστούμε καλύτερα αν υπάρχουν πολλά κόμματα, από αυτά που ξέρουμε, που να βγάζουν απλά μέλη τους να μιλήσουν στα μέσα για τις θέσεις του κόμματος; Δεν είναι αντιθέτως παράσημο για το κόμμα που κάνει κάτι τέτοιο -σε πλήρη αντίθεση με αυτά που λέγονται περί φίμωσης;
Τιμή και χαρά μας που έκανες το βήμα να ψηφίσεις το κόμμα κι ακόμα μεγαλύτερη αν συνέβαλε κάπως το μπλοκ σε αυτό. Αν είναι όμως να μην το ξαναψηφίσεις, μάλλον χρειάζεται καλύτερος λόγος. Κι αν είναι να το ψηφίσεις ξανά, να ξέρεις -κι εσύ και όλοι μας, δε σου κουνάω το δάχτυλο με αυτό που λέω- ότι δεν αρκεί από μόνο του και χρειάζονται πολύ περισσότερα, για να... γυρίσει ο ήλιος.

Ανώνυμος είπε...

Τα στατιστικα απο τις κομματικες συνελευσεις εδειξαν οτι το 95% των μελων συμφωνει με τις θεσεις. Περιμενει κανεις λογικος ανθρωπος και οχι απαραιτητα κομμουνιστης οτι θα εστελνε αυτο το 95% 2 διαφωνουντες στο δυνεδριο.. Για ποιον ακριβως λογο ?. Οτι ηθελαν να πουν το ειπαν στον προσυνεδριακο διαλογο και δεν επεισαν.
Η σωστη λυση ειναι να κατσουν σπιτι τους και να σκεφτουν που εσφαλαν (και γιατι συντασσονται με τους εχθρους του κομματος σε ολα σχεδον τα σημεια της κριτικης τους).

Το ΚΚΕ δεν ειναι ο Μπογιοπουλος και ο Σκυλλακος (κατα τ΄αλλα συμπαθεις και οι δυο) ουτε η Αλεκα και ο Γοντικας (ακόμη πιο συμπαθεις) Το ΚΚΕ ειμαστε ολοι μας και αφου συμφωνουμε με τις θεσεις και το προγραμμα συντεταγμενα θα προχωρησουμε.

Χ. Φλωρακης

Singularity είπε...

Σφυροδρέπανε: Πότε είπα ότι δεν θα το ξαναψηφίσω; Καταρχάς για να έχει νόημα το ερώτημα «τί θα ψηφίσω», πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές και εγώ δεν είμαι και πολύ σίγουρη ότι θα γίνουν . Τέλος πάντων και είναι εκεί το θέμα μου. Το θέμα μου είναι και αυτό είναι απάντηση και για τον

Sniper: Δεν θύμωσα, στεναχωρέθηκα. Έχει διαφορά. Το περί συμφωνίας των μελών κατά 98,5% μου φαίνεται λίγο ύποπτο. Εγώ με τον εαυτό μου δεν συμφωνώ 98,5%, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους τόσοι άνθρωποι; (Και αυτό το > 1,5% του εαυτού μου που δεν συμφωνεί μαζί μου, το έχω σε μεγάλη εκτίμηση). Από την άλλη φαίνεται και φυσιολογικό γιατί όταν ο «celebrity» Μπογιόπουλος εκφράζει διαφορετική άποψη και εξαφανίζεται από προσώπου Ριζοσπάστη, τί να περιμένει κάποιος απλός σύντροφος στην ΚΟΒ Τούμπας; Έχει επιλογή να μην συμφωνήσει;
Τέλος η περιγραφή του sniper για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό μου θυμίζει τους Βorg στο Star Trek.

Μπρεζινσκι είπε...

Αν δεν συμφωνεις με τον εαυτο σου 98,5 % να το ψαξεις...γιατι απλα μαλλον αφηνεις πασαπόρτι ανοικτο για να δικαιολογείσαι όποτε κανεις μπουρδες. Από εκει και περα νισαφι....

Ποτε μη μας ξαναψηφίσεις αν είναι να μας αντιμετωπίζεις συλλήβδην ως ζυμαρακια και θύματα που ακολουθούμε γραμμες μιας απρόσωπης ηγεσίας...

Το παραμύθι των γραμμοπαιδων έχει παλιώσει κι ώς τετοιο εχει αρχίσει και μου τη δίνει ιδιαιτέρως...

Σκασίλα μου κι ολας αν θεωρείς ύποπτα τα ποσοστα αποδοχής των θέσεων....Και εγω θεωρώ ύποπτη την μικροαστιλα της θεοποιημένης ατομικότητας που πρεσβευεις και την αντιδραστικη ψευδαίσθηση μιας αγοραιας ατομικότητας που επιδιώκεις σαν απαυγασμα της δικιάς σου δημοκρατίας...

Αντε μοναδικοτητα...χαρισμα σου οι δημοκρατικές σου παρλαπίπες...

Σου τις χαρίζω ......
ΠΑΜΜΕΓΓΙΣΤΟΣ ΕΡΜΗΣ, κολωστρα και μετρημένος 10 ποντους (λίγος)

partydog είπε...

@Singularity

"εξαφανίζεται από προσώπου Ριζοσπάστη"

1. Μπαίνω στο σαιτ του Ρίζου
2. Επιλέγω σύνθετη αναζήτηση
3. Βαζω Μπογιοπουλος στο αρθρογραφος και περίοδος 1/4/2013 ως 12/4/2013
4. Μου βγάζει 8 διαφορετικά άρθρα με την υπογραφή του
5. Help, help, I'm being repressed.
http://www.youtube.com/watch?v=fxGqcCeV3qk

Υ.Γ. Α ρε κακόμοιρη ΚΟΒ Τούμπας τι σου μελε να πάθεις.

Live long and prosper

partydog είπε...

"τί να περιμένει κάποιος απλός σύντροφος στην ΚΟΒ Τούμπας; Έχει επιλογή να μην συμφωνήσει;"

Θα σου πω εγώ τι να περιμένει: Μια φορά είχα διαφωνήσει με το στόχο πώλησης Ριζου της ΚΟΒ (η καθοδήγηση επειδή είναι σεχταριστές λέγαν να μην βγούμε εξόρμηση και να πάμε να πάρουμε τα φύλλα από όλα τα περίπτερα μην τυχόν και τα διαβάσει κανείς, ενώ εγώ ως μεγάλη κομμουνίστρια, όπως όλοι όσοι διαφωνούν με την καθογήση, έλεγα να πάμε). Το τι επακολούθησε ήταν τραυματικό για να το περιγράψω οπότε θα σου δείξω το βίντεο.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=XbnIXyyeF-8&NR=1

Ανώνυμος είπε...

"Για τους κομμουνιστές ο συγκροτημένος πολιτικός λόγος σημαίνει πρωτίστως συγκροτημένη πολιτική σκέψη κι αυτό είναι απαραίτητο προσόν για τα στελέχη πρώτης γραμμής."

Αναφέρθηκε όμως ο "στρωτός λόγος", όχι αναγκαστικά αυτό που λες να βγάζει νόημα αλλά να το λες ωραία (εγώ έτσι το εκλαμβάνω).
Αυτά που λέει η Παπαρήγα βγάζουν νόημα αλλά πολλοί θα έλεγαν ότι αν τα λέει με "παύσεις" ή μπερδεύοντας τη γλώσσα της, τότε αυτομάτως δε ξέρει τι λέει.

Η "ρητορική ικανότητα" για να το πω διαφορετικά καλώς υπάρχει αν υπάρχει αλλά δεν νομίζω πως πρέπει να κρίνεται από αυτή η δουλειά των μελών της ΚΕ

ΓΜ

Singularity είπε...

@partydog: Μα ακριβώς επειδή από τις 2 ως τις 6 Απρίλη βρήκα 10 άρθρα του Μπογιόπουλου και έκτοτε κα-νέ-να, για αυτό λέω ότι εξαφανίστηκε! (Τον κ. Περικλή από το χωριό μου που έχει αλτσχάιμερ, τον βγάλαμε στο silver alert πιο νωρίς!)
Πώ, πω, μετά από το βίντεο με τα βασανιστήρια, ούτε απέξω από την ΚΟΒ Τούμπας δεν θέλω να περάσω!

@Μπρεζίνσκι: Το «μικροαστικό» μου nick είναι παρμένο από την Φυσική. Επίσης δεν ήξερα ότι πρέπει να παίρνω την άδεια σου για να ψηφίσω ΚΚΕ. Για την ψήφο που παρεπιπτόντως προγκάς (προγκάω –προγκώ, είμαι και από χωριό, χαμένε, έ χαμένε, εμείς είχαμε ένα, τελείωσε, προχτες το πήρανε), δεν ξέρεις ούτε ποιός, ούτε πόσο έχει δουλέψει.

Ανώνυμος είπε...

Η singularity απλα... ¨ζωγραφίζει ´ .... Ενώ ο partydog και ο Μπρεζινσκι μουτζουρωνουν...


´ΚΚΕ Εξωτερικού ´

Ανώνυμος είπε...

Τελικα θα αποφασίσετε ρε σύντροφοι...? Ο Μπογιο δεν ειναι συνεδρος επειδη ειναι σχετικά νέο κομματικό μέλος ή επειδη τάχθηκε με τον ´ταξικο εχθρό´ όπως μας πληροφορει ο ΧΦ...?


´ΚΚΕ Εξωτερικού ´

Μπρεζινσκι είπε...

Γνωστο το singularity και η σχεση του με τη φυσικη...Οτι εγραψα αφορουσε αυτα που ελεγες περι 98,5 που ειναι αδυνατον....

Ειναι δυνατον γιατι συνεβη, δεν καταπιεστηκα, δεν αυτολογοκριθηκα.....Εθελοντες ομοιδεατες ειμασετ καλη μου ...αρα ενιοτε συμφωνουμε και ολοι μαζι....

Εγω μπορω να εκτιμησω αυτον που κοπιασε, και για αυτο τα παίρνω με τις μπουρδες σου περι λιγων και κολωματος, γιατι από οτι φαίνεται εσυ δεν εκτιμας τον κόπο αυτού του γραμμόπαιδου....

ΠΑΜΜΕΓΓΙΣΤΟΣ ΕΡΜΗΣ, ...και μετα...ενα μπανκγ χωρις το μπιγκ

Ανώνυμος είπε...

Singularity, ψηφοφορος ξε-ψηφοφορος του κομματος, τους αστικους μυθους για το κκε τους εχεις ολους υιοθετησει, ταισει, ποτισει, τους μεγαλωσες σαν παιδια σου και τους εστειλες και στο πανεπιστημιο. Υποπτο το 98% στα οργανα (μαλλον τους αναγκαζαν να υπερψηφισουν τις θεσεις επειδη κρατουσαν αιχμαλωτους τους συγγενεις τους), σικε και στημενες οι διαδικασιες και το ακροατηριο στο συνεδριο (κλακαδοροι δηλαδη οσοι συμφωνουν, σε αντιθεση με τα εξ ορισμου ανοιχτα μυαλα που διαφωνουν).

Συνειδητη συμφωνια με την κε δεν μπορει να υπαρχει, παρα μονο υποταγη. Το να προεκυψαν αυτες οι θεσεις δηλαδη απο τη συλλογικη πειρα που απεκτησε το κομμα τα τελευταια χρονια κι οχι να ειναι προιον ενος δυο τυπων που τα ξυνανε κι ειπαν να γραψουν τις σοφιες τους, καναν ενα συνεδριο στο οποιο θα εκφραστουν μονο τα μεγαλοστελεχη μεσω τουιτερ και καναλιων και οι οπαδοι θα βαρανε καραμουζες και στο τελος θα βγει μια αποφαση που θα λεει "προχωραμε γερα, ειμαστε οι πιο γαματοι, θα μας ψηφισετε στας επομενας εκλογας", ειναι απιθανο και αντιδημοκρατικο φανταζομαι.

Κι αυτο το 98% (αυτο το υποπτο για σενα) ποιος σου ειπε οτι συμφωνει σε ολα? Ποιος σου ειπε οτι δεν εχει επιμερους διαφωνιες, παρατηρησεις, προτασεις που δεν μπηκαν στις θεσεις, αλλα παρ' ολα αυτα ξερει να ξεχωριζει το δεντρο απο το δασος?

Για το Μπογιοπουλο τα ειπαν κι αλλοι, εγω απλα θα συμπληρωσω οτι με τη συμπεριφορα του (οχι μονο την τωρινη) δεν εχει δημιουργησει μονον εκτιμηση γυρω απο το ονομα του, αλλα και δυσαρεσκεια. Καθοδηγουμενη απο την ηγεσια μαλλον θα την πεις εσυ. Εγω, για την ιστορια, ανηκω σε αυτους που τον εκτιμουν πραγματικα πολυ και πιστευω οτι αν καταλαβει λιγο πιο βαθια σε ποιο κομμα βρισκεται, θα προσφερει τα πολλαπλασια στην υποθεση μας.

Δεν εχω ιδεα τι ειναι οι μποργκ, αλλα αν θες να καταλαβεις καλυτερα τι ειναι ο δημοκρατικος συγκεντρωτισμος, διαβασε την επιστολη του Μπογιοπουλου στον προσυνεδριακο και μετα στο καπακι τον αμεσως επομενο ημεροδρομο.

Για το τελος, αν δεν θες να κρατησεις τιποτε απ ολα αυτα, ξαναδιαβασε την τελευταια παραγραφο της προηγουμενης απαντησης μου.

sniper

Ανώνυμος είπε...

"Τελικα θα αποφασίσετε ρε σύντροφοι...? Ο Μπογιο δεν ειναι συνεδρος επειδη ειναι σχετικά νέο κομματικό μέλος ή επειδη τάχθηκε με τον ´ταξικο εχθρό´ όπως μας πληροφορει ο ΧΦ...?"

Περιμενεις να "αποφασισουν" κατι οι σχολιαστες ενος μπλογκ? Και η "αποφαση" τους αυτη να ειναι εγκυρη και να εχει ουσιαστικη σημασια για να την κανεις εσυ ή οποιοσδηποτε αλλος σημαια σου και να την σχετισεις με το ιδιο το κκε?

sniper

Wright είπε...

Σχετικά με το ποσοστό αποδοχής. Από πότε η δια της ψήφου διαμόρφωση μιας θέσης είναι και τεκμήριο ορθότητας;
Συμφωνώ ότι τα κομ. μέλη δεν ‘πιέστηκαν’.
Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσουμε πως η κάθε διαδικασία ψηφοφορίας (και εκτός κόμματος) αποτυπώνει επίπεδο συγκρότησης, συνειδητότητας , το αίσθημα ατομικής ευθύνης του καθένα που συμμετέχει.. κλπ..
Δια της ψήφου μπορεί να αποφασίσουμε αν η γη γυρίζει ή όχι..
Για την ορθότητα όμως (που είναι αντικειμενική και όχι ανάλογα με ποια οπτική γωνία το εξετάζει ο καθένας) υπάρχουν συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία , και φυσικά η διαδικασία της απόδειξης στην πράξη.
Παράδειγμα η επίτευξη των πρώτων πτήσεων..
Η ορθότητα μιας υπόθεσης, κρίνεται τελικά εκ του αποτελέσματος (και προφανώς δεν εννοώ εκλογικού).
Ελπίζω το ‘σχέδιο πτήσης’ να πετύχει, γιατί από τούτο το ‘αεροπλανάκι’ εξαρτώνται πολλά, και έχουμε όλοι μας ευθύνη να πάει καλά.

Wright

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω sniper κάποιες ´αποφάσεις´ τελικα περιορίζονται μονο στο ποιος θα ψηφίζει ή όχι το κόμμα, αν ειναι ικανός να φέρει την ιδεολογία ή όχι κλπ. Κατα τ´αλλα, βλέπω οτι ´βουλωμενο γράμμα διαβάζεις´. Πού το κατάλαβες ρε μάν, οτι το βράδυ θα πάω στο τραλαλα στα εξαρχεια, με τυπωμενες τις ατάκες του partydog σε μπλουζάκι?


´ΚΚΕ Εξωτερικού ´

Singularity είπε...

Τώρα κατάλαβα τη μέθοδο στρατολόγησης που εφαρμόζετε!(όχι όλες το ίδιο πρόσωπο, αλλά διάφοροι σχολιαστές)Παίρνεις ένα γκαβάδι που κάνει φυσιολογικά σχόλια και ερωτήσεις πρώτου επιπέδου περί ελευθερίας λόγου, και τον ταράζεις στην αμφισβήτηση. Μετά τον αρχίζεις στην ειρωνεία και λες ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν και να το ψάξει. Αν δεν φύγει τρέχοντας για τον ψυχολόγο του, του λες ότι σέβεσαι τον κόπο αυτού που του έχει πει δυο λόγια, αλλά παρόλα αυτά το γκαβάδι λέει μπούρδες και έχει στείλει τους αστικούς του μύθους στο πανεπιστήμιο. (καλά, αυτό μου άρεσε πολύ!) Και φυσικά έτσι ατσαλώνεται και η δική σου παμμέγγιστη αγωνιστική δυναμική που υπερασπίζεσαι βωμούς και εστίες του κουμμουνισμού από την μικροαστική μου άγνοια. Αν και μετά από αυτή την παιδαγωγική προσέγγιση δεν φύγω (ρε μήπως θα πρέπει όντως να το ψάξω? Μην μπείς στον κόπο να με ενημερώσεις ότι είτε φύγω, είτε μείνω εσύ θα έχεις φαγούρα. Το ξέρω! Δεν σκοπεύω να κάνω τίποτα για αυτό) θα συνεχιστούν τα συντροφικά καψόνια για να ατσαλώσω τη ταξική μου συνείδηση. Hallelujah!

Ανώνυμος είπε...

Η εξήγηση του Σφυροδρεπανου ηταν νομίζω σωστη. Απο εκει και πέρα, οι λοιπες συνεισφορες σχολιαστων τόσο υφολογικα όσο και πράγματολογικα - ειναι εμποτισμενες με το κλίμα της πόλωσης των ημερών. Ελπίζω να ειναι παροδικο φαινόμενο και να μην αποκρυσταλωθει σε πάγια κομματικη κουλτούρα. Η αλήθεια ειναι οτι πρόκειται για μιας ελαφριάς μορφής λεκτική κακοποίηση η ταμπελοποιηση ως ´οπορτουνα, μικροαστού, εχθρού του κόμματος´ για όποιον τολμήσει να αρθρώσει προβληματισμό ( απλη συντροφικη συμβουλη ).


´ΚΚΕ Εξωτερικού ´

Ανώνυμος είπε...

wright
με τη λογικη σου οτι τα παντα κρινονται εκ του αποτελεσματος τοτε η ιδεα του κομμουνισμου ειναι λανθασμενη
το σχεδιο πτησης ειναι βασιεμενο στην προβλεψη αλλα υπαρχουν ασταθμητοι παραγοντς μια πραγματικοτητα που αλλαζει με τροπους δυσκολα προβλεψιμους
π.χ 1,4 εκ ανεργοι => 0,5 εκ στο δρομο και στα οδοφραγματα αντιθετα εγω βλεπω γσεε +70% οι εργοδοτικοι και οι φιλοι τους
Εφταιξε το σχεδιο της πτησης ? πολυ αμφιβαλλω. Δεν υπαρχει ασφελες σχεδιο πτησης για τον σοσιαλισμο γιατι ο καιρος ειναι δυσμενεστατος και τα φωτεινα διαλλειματα ελαχιστα.

Χ. Φλωρακης

Ανώνυμος είπε...

Wright, αν αναφερθηκες σε αυτα που ειπα εγω, δεν ειπα ποτε οτι η γνωμη της πλειοψηφιας αποτελει αλανθαστο τεκμηριο ορθοτητας (αν και, αλλο οι εκλογες της αστικης δημοκρατιας κι αλλο το συνεδριο του κκε). Κατα τα αλλα συμφωνουμε.

ΚΚΕ Εξωτερικου, δεν εχω δυο μετρα και δυο σταθμα. Αποφασεις στη μπλογκοσφαιρα που αφορουν το κκε δεν παιρνονται και δεν εφαρμοζονται. Εσυ αναρωτηθηκες και σου απαντησα. Το τι θα κανεις σε ενα αγνωστο σε μενα μαγαζι στα εξαρχεια, δεν το ξερω και δεν με νοιαζει. Κι επισης, o partydog ειναι κοπελα.

Singularity, η δικη σου ειρωνια μαλλον "δε στρεχει" απ οτι καταλαβα. Η δικη μου ειναι που τσακιζει κοκκαλα και στελνει στον ψυχιατρο αμαχο πληθυσμο. Την κριτικη που σου ασκησα (που ουτε συντροφικη ηταν, αλλα ουτε και κακοπροαιρετη) την εξελαβες ως κλωτσια και το γεγονος οτι σε καλω σε καθε μου σχολιο να μπεις πιο ενεργα μαζι μας στον αγωνα, το εκλαμβανεις ως αδιαφορια και "φαγουρα".

Και ο κρινων κρινεται και ουτω καθεξης, εκτος κι αν νομισες οτι θα πεις πραγματα σαν αυτα που ειπες δημοσια, χωρις να εχεις αντιλογο. Σε ολα σου τα σχολια, βγαζεις την εικονα ενος ανθρωπου που καθεται, υπερτονιζοντας την απειρια του και περιμενει παθητικα απο το κκε να τον πεισει, αλλιως θα παρει το καπελακι του και θα φυγει. Μπορεις να εχεις οτι διαφωνιες θες και να τις εκφραζεις με οτι υφος γουσταρεις, αλλα αυτη η νοοτροπια πρεπει να φυγει. Γιατι κανεις μας δεν πειθεται παθητικα, κανεις δεν κοιμαται διαφωνων και ξυπναει πεπεισμενος, κανεις δεν κοιμαται μικροαστος και ξυπναει επαναστατης. Κι επειδη αυτο δεν λυνεται με ιντερνετικη προπαγανδα, το κοβω εδω.

sniper

Ανώνυμος είπε...

@ Singularity

ξέρεις τί γίνεται; βλέποντας τα τόσα λινκς που έχεις με καζακοειδή blogs και τέτοια, δεν προδιαθέτεις και κανέναν να σε πάρει για ψηφοφόρο ρου Κόμματος.


πιτόγυρος

Wright είπε...

Φίλε Χ.Φ., όταν ήσουν βρέφος θα έφαγες πολλές φορές τα μούτρα σου στην προσπάθειά σου να περπατήσεις, το ίδιο και όταν έμαθες ποδήλατο.
Όσο για τις πτήσεις, ο άνθρωπος έπεσε ουκ ολίγες φορές δοκιμάζοντας πολλών ειδών πατέντες. Η εξέλιξη των επιστημών, οι συνεχείς πειραματισμοί, και σωστή διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τεχνικές, χρήση υλικών κλπ μας ‘απογείωσαν’ και η εξέλιξη προφανώς συνεχίζεται. Από τους αφούς Wright, καμαρώσαμε τον Γκαγκάριν, και από τις μικρές πτήσεις φτάσαμε στο φεγγάρι. Γεγονός είναι πάντως πως απογειωθήκαμε, και καταφέραμε να ‘χειριστούμε’ τον αμείλικτο νόμο της βαρύτητας.
Η προσπάθεια λοιπόν να γνωρίσουμε τον κόσμο (συμφωνώντας κατ’ αρχήν ότι ο κόσμος είναι ένας, υπάρχει αντικειμενικά , και μπορούμε να τον γνωρίσουμε) συνοδεύονταν από πειραματισμούς, που τροφοδοτούσαν νέες υποθέσεις, και πάλι νέες προσπάθειες....
Το ότι πετάμε βέβαια δεν σημαίνει ότι καταργήσαμε την Νευτώνεια μηχανική.
Μπορεί η τάση να είναι για ενοποιήσεις πεδίων, να γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις (σωματίδια), όλα όμως κρίνονται στην πράξη από την εφαρμογή τους, την απόδειξη στην ζωή.
Δεν είναι λοιπόν η δική μου λογική φίλε Χ.Φ. . Είναι η ανθρώπινη ζωή και ιστορία. Είναι η διαδικασία εξέλιξης.
Είναι προφανές σε μένα τουλάχιστον ότι αυτή η λογική που σπεύδεις να αμφισβητήσεις, δεν προκαταβάλλει το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας για οικοδόμηση άλλης κοινωνίας, που αποτελεί αναμφισβήτητη αναγκαιότητα.
Δυσκολίες υπάρχουν. Και αντικειμενικές και υποκειμενικές (πχ να ρίξει ο πιλότος το αεροπλάνο). Ναι, δεν είναι εύκολο να χειριστείς μηχανικές αστοχίες σε συνθήκες παγετού πχ.
Ο Ν. Χικμέτ λέει : η ζωή είναι όμορφη φιλαράκο
Και ο δρόμος για την οικοδόμηση μια άλλης κοινωνίας προφανώς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε είναι ευθύς και στρωτός. Θα τα καταφέρουμε ανακαλύπτοντας μαζί τις ‘παγίδες’ ,τις δύσκολες στροφές. Είναι αυτός ο στόχος που κάνει τη ζωή μας καλύτερη, και ο αγώνας μπορεί να είναι και όμορφος.
Σαν γονιός αυτό προσπαθώ να πω στα παιδιά μου. Δεν έχω απαντήσεις για όλα, ούτε έτοιμες ‘συνταγές’ ή ‘σχέδια πτήσης’. Η ομορφιά στην ζωή και στον αγώνα, βρίσκεται στο ανακαλύπτεις κάθε στιγμή τον δρόμο σου μαζί με τους συντρόφους σου, να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν, αξιοποιώντας την πείρα των προηγουμένων.

Συντροφικά!
Wright

makis είπε...

http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=~/Uploads/apanospik/111111mayrikosasdf222.jpg

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/maurikos-kke-mnimonio-660.jpg

έφυγεεεεεεεε (το μνημόνιο...)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΓΜ στην ανάρτηση έγραψα συγκεκριμένα "στρωτό, συγκροτημένο λόγο". Εν πάση περιπτώσει, ίσως να μην το διατύπωσα πολύ σωστά. Ίσως γράψω εισηγητικά κάτι σχετικά με το ζήτημα και εκεί θα προσπαθήσω να είμαι πιο ακριβής.

Κατά τα άλλα, ψυχραιμία παιδιά.
Κρατήστε τα βέλη της πολεμικής σας για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Βγάλτε από τη φαρέτρα τα άλλα, να δείξετε πόσο ερωτεύσιμο είναι αυτό το κόμμα