Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Την περασμένη φορά είχαμε μείνει στο θέμα των προσώπων προαναγγέλλοντας το ζήτημα της κάλυψης του συνεδρίου από τα αστικά μμε. Αυτά τα δύο υπό προϋποθέσεις συνδέονται όπως είδαμε στην πρόσφατη ανάρτηση με τον τουριστικό γκόρμπι, το παιχνίδι του με τα μίντια και το μανιπουλάρισμα των τηλεοπτικών μαζών.

Αφορμής δοθείσης λοιπόν θέλω να προσθέσω στα προηγούμενα ότι η τέως γγ ήταν ένας καθ’ όλα αντιτουριστικός πόλος έλξης, όσο κι αν αυτό μοιάζει αντίφαση εν τοις όροις. Εντελώς αντισυμβατική –έως και αναχρονιστική- δηλ με τα ισχύοντα τηλεοπτικά πρότυπα, αλλά γι’ αυτό ακριβώς αυθεντική. Κάτι που αποτελούσε έναν ιδιότυπο πόλο έλξης μες σε ένα πολιτικό σκηνικό γενικευμένης υποκρισίας. Η αλέκα ήταν τρόπον τινά μια πιστή εικόνα της πολιτικής του κκε: ευθεία, ειλικρινής κι αφτιασίδωτη, χωρίς τακτικούς –ή τακτικίστικους- καλλωπισμούς. Αυτό είναι που σέβεται διαχρονικά ο λαός στο κόμμα, ασχέτως αν παρασέρνεται απ’ την αστική βιτρίνα και το άλλο πρωί των εκλογών που ξυπνάει πλάι σε αυτό που ψήφισε, το βλέπει χωρίς πολιτικό μέικ απ και τρομάζει. Θα αναλάβουν όμως τα μίντια να τον εφησυχάσουν και να του γλυκάνουν τον πόνο ή να κατευθύνουν το φόβο του στο μη χειρότερα, για να δεχτεί τα πάντα χωρίς αντίδραση.

Κι ερχόμαστε στο συνέδριο. Όπου αν υπήρχε μια αμυδρή ελπίδα να γραφτούν κάποια σοβαρά άρθρα που να προσεγγίζουν πολιτικά τις εργασίες του, αυτή θάφτηκε κάτω από τη διαδοχολογία για την αλλαγή γραμματέα. Που με τη σειρά της δεν έμεινε σε μια απλή ονονοματολογία με φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά προχώρησε σε βαθυστόχαστες αναλύσεις και περιγραφές αντικρουόμενων στρατοπέδων. Με αίλουρους που χοροπηδάν ευέλικτα από το ένα στο άλλο, δελφίνους, υπαρχηγούς και ακροβάτες που ισορροπούν μεταξύ των ομάδων και τα έχουν καλά με όλους.
Πρόλαβαν μάλιστα να βαφτίσει –ακόμα δεν τον είδε- τον κουτσούμπα αντιτουριστικό, σκληροπυρηνικό γραφειοκράτη κι άνθρωπο του μηχανισμού. Λες και υπήρχε περίπτωση να γράψουν ποτέ για ηγετικό στέλεχος του κκε ότι είναι γλυκούλης και μαλακοπυρηνικός ή ότι κινείται σαν ηλεκτρόνιο στην περιφέρεια.
Συνέχισαν με την εκλογή της νέας κε και εμβριθή συμπεράσματα περί αποχώρησης του παμε από το κκε, χωρίς ωστόσο να αξιοποιήσουν την ιδέα κάποιων αδελφών κόκκινων ιστολογίων για αποχώρηση και του ριζοσπάστη από το κόμμα, δεδομένης της μη επανεκλογής του διευθυντή του στο νέο πολιτ μπιρό.

Ο φώτης παπούλιας προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα συμπεριλαμβάνοντας και το μακαρίτη τον τσιόγκα στα στελέχη που δεν επανεκλέχτηκαν στη νέα κε. Αλλά τέτοιοι είναι αυτοί οι σταλινικοί του κκε. Σκοτώνουν τα άλογα, όταν πεθάνουν. Αντί να κρατήσουν τον τσιόγκα εσαεί μέλος της κε τιμής ένεκεν.
Κατά τα άλλα η εφημερίδα των συντακτών διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του δημοσιογράφου της (του παπούλια συγκεκριμένα όχι της εφημερίδας). Λες και είναι αποτέλεσμα ρεπορτάζ τα τέρατα που βγάζει από την κοιλιά του.
Έτσι είναι όμως. Αστική δημοκρατία έχουμε, ο καθένας έχει δικαίωμα να πει το μακρύ του και το κοντό του και να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του, τζάμπα είναι. Πόσο μάλλον όταν είναι έμμισθες και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Εξίσου μακάβριο ήταν και το αφιέρωμα μιας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στην αλέκα, πριν καν οριστικοποιηθεί η αποχώρησή της από τη θέση της γγ, που έμοιαζε περισσότερο με επικήδειο ή με επιμνημόσυνη δέηση, έχοντας φωτογραφίες μέχρι και από την κηδεία του παπαρήγα, για να γίνει ακόμα πιο άμεσος ο υποσυνείδητος συνειρμός περί τέλους.

Κατά τη γνώμη μου όμως, το πιο ωραίο με την αλέκα ήταν ο τρόπος που μεταφέρθηκε η περίφημη αποστροφή της περί «αγράμματων στελεχών» από την ομιλία της σε μια κομματικής συνδιάσκεψη. Ο αστικός τύπος την πήρε και τη μετέφρασε ως εξής: η αλέκα λέει αγράμματους όσους διαφωνούν με τις θέσεις στον προσυνεδριακό διάλογο. Κι έτσι δυστυχώς το αναπαρήγαγαν αυτούσιο, κι αρκετά μέσα που αυτοπροσδιορίζονται ως μη αστικά –μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Η αλέκα όμως είπε κάτι πολύ διαφορετικό στην πραγματικότητα. Κριτίκαρε πολιτικά την θέση πως ο καπιταλισμός στην ελλάδα υποχώρησε εξαιτίας της κρίσης. Κι έκλεισε λέγοντας πως «τα στελέχη δε δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα», χωρίς καμία προσωπική αιχμή, ούτε καν αιχμηρό λόγο, πέραν της πολιτικής κριτικής. Και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Γιατί είναι μαρξιστικά αναλφάβητος όποιος αγνοεί πως η οικονομική κρίση είναι μια νομοτελειακή στιγμή στον κύκλο ανάπτυξης του κεφαλαίου, με καταστροφή και απαξίωση ενός μέρους του, για να συνεχίσει απρόσκοπτα την κερδοφορία και τη διευρυμένη αναπαραγωγή του. Κι είναι αυτό ακριβώς που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης, με τη φιλολογία περί κατοχής, εθνικής υποτέλειας, κτλ.
Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τον αστικό τύπο που νόμισε πως έπιασε λαβράκι και το ‘δειχνε παντού, σαν περήφανος ψαράς. Για να περάσει με εξαιρετική ευκολία μερικές μέρες αργότερα απ’ τα δημοσιεύματα για «εμφύλιο στο κουκουέ», στην εκτίμηση περί άνευρου και αδιάφορου συνεδρίου, με διαδικασίες εξπρές. Μονά-ζυγά, δικά τους.
Αυτό ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας καθ’ όλα ανέντιμης στάσης –ειδικά από τα μέσα που επιδιώκουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση και στηρίζουν το σύριζα. Η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με δημοσιογραφική δεοντολογία και μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: χονδροειδής παραποίηση δηλώσεων και γεγονότων, σενάρια επιστημονικής φαντασίας βγαλμένα από την κοιλιά πωρωμένων συντακτών, αυταπόδεικτα υπονοούμενα για πράγματα ή καταστάσεις που δεν υφίστανται (μετοχές στο γερμανό για παράδειγμα), ασχετοσύνη που πλασάρεται ως ειδημοσύνη ψευδοαναλύσεις βασισμένες σε ευρέως στερεωμένα στερεότυπα και πάει λέγοντας –τελικά δεν συνοψίζονται εύκολα..
Τι μας δείχνουν όλα αυτά; Καταρχάς αυτό που έχει σημειώσει επανειλημμένα το κόμμα μιλώντας για χυδαίο αντικομμουνισμό, που δεν ενδιαφέρεται για μια ουσιαστική (κι απόλυτα θεμιτή) πολιτική αντιπαράθεση, αλλά για την κατασκευή μύθων και ψευδοεπιχειρημάτων –για να τρωθεί με κάθε μέσο ο αντίπαλος- που επαναφέρουν με νέα μορφή το αλήστου μνήμης «θα ‘ρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια και τις γυναίκες;». Ενώ τώρα τι να τους πεις; Θα ‘ρθουν να μας πάρουν τις τράπεζες και τους καναπέδες;
Αυτά είναι μες στο παιχνίδι κι αναμενόμενα, μπορεί να αντιτείνει κάποιος. Πιθανόν ναι. Όλα μαζί συσσωρευμένα όμως φτιάχνουν μια καινούρια ποιότητα. Ένα σύνολο μύθων και στερεότυπων που απευθύνονται κατευθείαν στο θυμικό κι αποκτούν σχεδόν διαστάσεις μόδας, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την απόκρουσή τους. Κι έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο κωδικοποίησης και γενικής αποδοχής που αρκεί να πεις απλώς μια φράση για να νιώσει ο καλοπροαίρετος συνομιλητής σου πίκρα κι οδύνη για το προδοτικό κκε και την κατάντια του.
Μπογιόπουλος, στάλιν, πλουμπίδης, τυποεκδοτική, χαρίλαος, 89’ και πάει λέγοντας.

Όλα τους ακαταμάχητα κι αήττητα, σαν τη βλακεία. Κυριεύουν τον χυλό της κοινής γνώμης κι ανατροφοδοτούνται κάθε τόσο από ατράνταχτες αποδείξεις, που μεταδίδονται όπως η πυρκαγιά στα ξερόχορτα. Και καταλήγουν σε εξίσου ακλόνητα συμπεράσματα, τύπου «το κουκουέ έχει ξοφλήσει», «ανήκει σε άλλο αιώνα», «καλά μωρέ, ριζοσπάστη διαβάζεις, οχού…»

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Ποια είναι η άλλη όψη;

Ότι η δύσκολη πάλη ενάντια στον αστικό οχετό και τα πλοκάμια του, θα ακυρώνεται και δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αν ο κόσμος πληροφορείται τα καθέκαστα και τις εξελίξεις στο κόμμα από τον παραμορφωτικό φακό των αστικών μέσων. Αν δεν τσακιστούν δηλαδή οι εσωτερικές τους πηγές και οι κατά καιρούς διαρροές, ντοκουμέντων ή ειδήσεων. Ή αν ο κομματικός τύπος δίνει πάτημα στους αστούς αναλυτές και δημοσιολόγους με άστοχες επιλογές κειμένων –όχι ως προς την πολιτική ουσία τους απαραίτητα, αλλά ως προς τη σκοπιμότητα και τον τρόπο με τον οποίο την εξυπηρετούν.
Είναι πλήγμα για παράδειγμα να έχει την είδηση της επίσπευσης του κλεισίματος των εργασιών του συνεδρίου η ηλεκτρονική έκδοση του βήματος και το καθίκι ο σταυρόπουλος, και να μην το έχει ο 902 ή ο ρίζος της επόμενης ημέρας, που κυκλοφορούσε με τα προηγούμενα δεδομένα.

Κι είναι ζήτημα πώς είχε η καθημερινή, την τρίτη πριν το συνέδριο, το θέμα της αλλαγής της αλέκας –κι ενώ ο αστικός κυριακάτικος τύπος εισέπραττε ως κλίμα ότι η αλέκα θα συνεχίσει τη θητεία της. Και δεν στοιβάζω το κομμάτι της καθημερινής με άλλα σενάρια δημοσιογραφίσκων –που είχαν πει σχεδόν τα πάντα, οπότε όλο και κάτι θα πετύχαιναν- γιατί ήταν ανυπόγραφο και αυτό σημαίνει πως αναλαμβάνει την ευθύνη η διεύθυνση της εφημερίδας. Δηλ ο παπαχελάς.
Θα μου πεις, δεν ήταν δα τόσο δύσκολο να γνωρίζει κανείς πως η αλέκα είχε κουραστεί και ότι είχε σκεφτεί, καιρό τώρα, να μην παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος. Άλλο οι εικασίες όμως κι άλλο να επικαλείσαι ασφαλείς πληροφορίες.

Εν πάση περιπτώσει, πιθανόν να μην εκτιμώ κάτι καλά στα παραπάνω –δεν το αποκλείω καθόλου ως ενδεχόμενο. Αλλά το βασικό συμπέρασμα, που ανέφερα και παραπάνω, παραμένει: οι διαρροές στον τύπο ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την πάλη του κόμματος εναντίον της αστικής προπαγάνδας και αυξάνουν το κύρος διάφορων καλαμαράδων κουκουεδολόγων. Πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν και να χτυπηθούν αμείλικτα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Είτε πρόκειται για κάποιο μέλος, είτε για κάποιον από τους αντιπροσώπους στο πρόσφατο συνέδριο.

Το παιχνίδι των αστών με το νόμισμα είναι σικέ και προκαθορισμένο. Κορόνα κερδίζουν, γράμματα χάνουμε. Μία ή η άλλη φράγκο δύο, που λέγανε κι οι παλιότεροι. Αλλά αν εξαλείψουμε τη δεύτερη όψη του, θα είμαστε σε θέση να του δείξουμε πως νιψονανομηματαμημονανοψιν. Και να τους πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστος κ χρησιμος ο προβληματισμος που θετεις. Τετοια φαινομενα εστω κι απο απροσεξια πρεπει να εκλειψουν. Κ βαζω απροσεξια γιατι τετοιες πληροφοριες μπορουν να αντληθουν ως κι απο τα ξενοδοχεια που διεμεναν οι συνεδροι απο την επαρχια. Το λεω για καταλαβουμε ακομα κι οι απλοι φιλοι του κομματος οτι πρεπει να ειμαστε συνεχως σε επαγρυπνηση-οσο δυσκολο κι αν ειναι.

Πρωτη συνεντευξη στον αστικο τυπο την κυριακη στη Real.

ρα

λαθραναγνώστης είπε...

Την παραποίηση της αποστροφής της Αλέκας περί "αγράμματων στελεχών" την έκανε πρώτος, με σχετικό άρθρο, ο Εργατικός Αγώνας και από κει το πήραν και οι άλλες φυλλάδες.

Γράμματα από μακριά είπε...

Γενικά το πως χειρίστηκε η ΚΕ το θέμα του προσυνεδριακού, με απαντήσεις ονομαστικά σε συντρόφους που εξέφραζαν γνώμη, απαντώντας επί προσωπικού και όχι στην ουσία των αντιλήψεων, εμένα με ξένισαν.
Παράλληλα όλο αυτό τροφοδότησε και τον αστικό τύπο, οπότε είναι τουλάχιστον αστοχία. Δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάει η δημιουργία κλίματος ότι υπάρχει μέσα στο κόμμα τμήμα μελών ή και στελεχών που δίνουν πληροφορίες ή τα περί ηλεκτρονικού φραξιονισμού (το οποίο σαν έννοια δεν μπορώ να το αντιληφθώ). Γενικά το κομμουνιστικό κίνημα αυτά τα ζητήματα τα έλυνε αποφασιστικά (ξεκαθάρισμα γρήγορο για να μην επιτείνεται χολερό κλίμα μέσα στο κόμμα) ή δεν λες τίποτα και με έξυπνο χειρισμό του πράκτορα ουσιαστικά τον αφοπλίζεις και τον αξιοποιείς προς όφελος σου. Κατά την γνώμη μου οτιδήποτε άλλο είναι σε ένα βαθμό εκ του πονηρού.
Βέβαια όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει...

zhukov είπε...

Εδώ είχαν βγει αποτελέσματα συνέλευσης της ΚΟΒ Ριζοσπάστη για τις θέσεις του Συνεδρίου σε μπλογκ...

Αναυδος είπε...

Το τσιρακι του Μπομπολα αφηνει να εννοηθει ότι η Αλεκα διεσπασε τον Συν και εκπαραθυρωσε τους αναθεωρητες αφου ελαβε αναλογες διαταγες από τον Γκορμπατσοφ
Η αληθεια είναι ότι ήδη πριν το ταξίδι στη Μόσχα το ΚΚΕ είχε παγώσει τη συμμετοχή του στην ενιαιοποίηση του Συν. Επίσης γυρνωντας από τη Μόσχα η Αλέκα κι ενώ στο πνεύμα Γκορμπατσόφ αναγνώριζε την ανάγκη να υπάρξει σε διεθνές επίπεδο «… προώθηση σχέσεων με σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, με όλες τις αριστερές δυνάμεις και τα προοδευτικά κινήματα..» προχώρησε στην ανοικτη σύγκρουση με τους ρεφορμιστές
Λίγες μέρες μετά ο Χ. Φλωράκης επισκεπτόταν τον Χονεκερ στις γερμανικές φυλακέςγια να του συμπαρασταθεί και για να τονισει ότι ο αγώνας για τον σοσιαλισμό συνεχιζεται

Αλλά από πληρωμενους κονδυλοφορους των αφεντικών μην περιμενεις τιποτε λιγοτερο από ανοικτο ή καλυμενο αντικομμουνισμό

zoran είπε...

"Η αλέκα όμως είπε κάτι πολύ διαφορετικό στην πραγματικότητα. Κριτίκαρε πολιτικά την θέση πως ο καπιταλισμός στην ελλάδα υποχώρησε εξαιτίας της κρίσης.Κι έκλεισε λέγοντας πως «τα στελέχη δε δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα», " Πιο στέλεχος εξέφρασε στον προσυνεδριακό τέτοια άποψη?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Απαντώ επιλεκτικά στο ζόραν ελλείψει χρόνου.
Πολύ καλή ερώτηση. Δε θα απαντήσω συγκεκριμένα, γιατί δεν είμαι στο μυαλό της αλέκας που το είπε, για να ξέρω ποιους εννοεί. Αν ψάξουμε μία προς μία τις επιστολές, μπορεί να βρούμε κάποιες και να το συζητήσουμε αν ανήκουν ή όχι σε αυτή την κατηγορία.
Προτιμώ να σταθώ όμως στο εξής. Αν ήμουν διαφωνούντας ή κάποιος που υποστήριζε τις θέσεις τους, το πρώτο που θα έσπευδα να σημειώσω θα ήταν ότι η αλέκα διαστρεβλώνει τις θέσεις αυτές, ή τέλος πάντων δεν τις αποτυπώνει σωστά. Δεν είδα όμως κανένα τέτοιο κείμενο κι αυτό είναι αυτογκόλ ολκής.
Εν πάση περιπτώσει, η αλέκα είπε κάτι με αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο που δεν απαντήθηκε ως τέτοιο, αλλά διαστρεβλώθηκε ωμά. Σε αυτό φέρουν ευθύνη όλοι όσοι σιγοντάρισαν σε αυτήν τη διαστρέβλωση, και η στάση τους αυτή τους χαρακτηρίζει συνολικά.

zoran είπε...

Λοιπόν επειδή έχω διαβάσει σχεδόν όλες τις απόψεις στον προσυνεδριακό τέτοιο πράγμα δεν ειπώθηκε
από κανέναν εκτός αν μου ξέφυγε και γι'αυτό ήθελα τη βοήθεια σου. "Προτιμώ να σταθώ όμως στο εξής.
Αν ήμουν διαφωνούντας ή κάποιος που υποστήριζε τις θέσεις τους, το πρώτο που θα έσπευδα να σημειώσω
θα ήταν ότι η αλέκα διαστρεβλώνει τις θέσεις αυτές, ή τέλος πάντων δεν τις αποτυπώνει σωστά.
Δεν είδα όμως κανένα τέτοιο κείμενο κι αυτό είναι αυτογκόλ ολκής." Πως θα μπορούσες να το κάνεις αυτό?
Και τι είδους κείμενα είδες δηλαδή και από ποιους? Και τα μέλη που ξεσκίστηκαν από το Μαϊλη και τον Μεντρέκα για την άποψη τους πως και που θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την γνώμη τους?

anonymous anonymous είπε...

Ζόραν, μην υποτιμάς τη νοημοσύνη μας. Το άρθρο πχ του Παναγιώτη Γεωργιάδη διστύπωνε (με διαφορετική φρασεολογία) την άποψη που κριτίκαρε η Αλέκα. Αναρωτιέμαι πώς ο εν λόγω άνθρωπος έγινε επικεφαλής του ΚΜΕ ενώ είναι φανερό ότι δεν γνωρίζει την αλφαβήτα του μ-λ (εκτός κι αν τη γνωρίζει και οι σκοποί του είναι άλλοι).

Παραπέρα, συμφωνώ με τον προβληματισμό του απολιθώματος περί διαρροών. Οι πρακτικές αυτές και οι φορείς τους πρέπει να χτυπηθούν ανελέητα -με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι φορείς ανάλογων πρακτικών μετά το 13ο συνέδριο. Με άλλα λόγια οι κύριοι που κάνουν διαρροές δεν έχουν θέση στο Κόμμα.

Ανώνυμος είπε...

Ο αστικος τυπος ειναι αστικος και επειδη επιτιθεται με καθε μεσον στο προλεταριακο κομμα. Ομως "δεν εχει σημασια αν με βριζεις η με παινευεις. Σημασια εχει να λες σωστα το ονομα μου". Επισης κανεις δεν μπορει να βρει ποιος και τι λεει και σε ποιον. Αυτα ειναι κουτσομπολια. Υπαρχει ομως η αναμφισβητητη αληθεια της πραξης. Εξηγουμαι: Η μονη αρμοδια να εξετασει τα παντα, δηλαδη η κομμ.οργανωση σε συντριπτικο ποσοστο ενεκρινε τις θεσεις του συνεδριου και αυτο ως καταστατικα κυριαρχο εφ'ολης της υλης σωμα ομοφωνα καταληξε στις αποφασεις του. Οι πανταχοθεν προβαλλομενοι διαφωνουντες, και αυτος που διαβασε αλλα δεν καταλαβε ο zoran, απεδειχθησαν στρατηγοι χωρις στρατο. Ετσι ο κ.Αναδρανιστακης στο ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ απορουσε μαζι με τον αρμοδιο ΚΚΕδολογο της ΑΥΓΗΣ, "τι γιναν αυτοι". Η ταξικη παλη αδερφια ειναι το πιο σκληρο και ζορικο πραγμα. Αρα σκληρα με τσαμπουκα. Καπακι οι φοιτ.εκλογες οπου η παραταξη του ΣΥΡΙΖΑ απουσιασε, απο το σχετικο ρεπορταζ της Ισκρα, ετσι για να καταλαβουμε τι θα πει γαργαρα. Τελευταιο: Καμμια μαλακια παντα θα γινεται. Σκοπος ειναι να την καταλαβαινουμε και να την διορθωνουμε. Ρισπεκτ. ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

(Για να μπάσω απ το παράθυρο την αβάσταχτη ελοφρότητα μου)

Απ την στιγμή που και η Μπαρτσελόνα αρχίζει τις σέντρες απ τα πλάγια...






Ο τέταρτος Σπούτνικ

Ανώνυμος είπε...

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, αυτή την φορά από τα ηλεκτρονικά έντυπα της ριζο-σπαστικής αριστεράς. Δεν έχουμε απλώς δυαρχία κύριοι, πάμε ολοταχώς για τρόικα (το μνημόνιο το εφαρμόζουμε στις επιχειρήσεις μας):

http://rproject.gr/article/meta-19o-synedrio-kke-se-krisimi-kampi

Πώς; Η Μπέλλου δεν εκλέχτηκε στην Γραμματεία της ΚΕ; Ε, νταξ, είπαμε, τα λέει ο Τύπος (ένας είναι ο Τύπος) που συνομιλεί με το γραφείο τύπου της κε, αλλά δεν βγαίνουν και πάντα. Το κάλεσμα για τα νέα μονοπάτια του φραξιονισμού σε άλλο κόμμα όλα τα λεφτά, κάποιος πρέπει να βοηθήσει και τον κακόμοιρο τον ΠιΛαφ, αν δεν το κάνουν οι γραφικοί των συνιστωσών ποιός θα το κάνει να πούμε, ο σταθάκης;

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

δεν θέλω να μπω σε θεωρίες συνομωσίας σφυροδρέπανε αλλά αυτό με τον Σταυρόπουλο ήταν πολύ περίεργο.
Εννοώ ότι όταν οι πληροφορίες του Σταυρόπουλου διαψεύδουν το ίδιο το ...γραφείο τύπου της ΚΕ (οι εργασίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν ενθυμείστε...) τότε κάτι το πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Πληροφορίες, διαδοχολογίες, χωρίς να είναι αθώα φυσικά, μπορούν (έστω και με τα χίλια ζόρια) να αποδοθούν σε διαρροές και κουτσομπολιά από σάπια μικροστελέχη και παλιανθρώπους.

Μιά τέτοια πληροφορία μπορεί να την έχει δώσει στον Σταυρόπουλο ΜΟΝΟ κάποιος από τον πολύ στενό ηγετικό κύκλο συμπεριλαμβανομένης και της Αλέκας Παπαρήγα, το οποίον Κάποιο εμπιστεύεται ο Σταυρόπουλος για να μην εκτεθεί. Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι αυτή η πληροφορία αφού ποτέ στην κομματική ιστορία δεν έχει καταγραφεί να τελειώνει συνέδριο πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Ήταν επόμενο η πληροφορία αυτή να προκαλέσει αναταραχή στους φίλους του κόμματος οι οποίοι ξέσπασαν κατα του Σταυρόπουλου ειδικά και μετά την διευκρινιστική "ανακοίνωση" του γραφείου τύπου της ΚΕ. Φανταστείτε τα μούτρα τους όταν στις 00.52 ανακοινώθηκε από τον 902 ότι ...τελείωσε το συνέδριο. Η πλήρης, η απόλυτη γελοιοποίηση ενός κόμματος που αν μή τί άλλο καυχιέται για τα στεγανά του.

Αυτός ο "κάποιος" παραμονές του 18ου συνεδρίου είχε σφυρίξει στον ίδιο Σταυρόπουλο ποιοι θα φύγουν από την νέα, τότε ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Σταυρόπουλος τα δημοσίευσε και ...διάνα! έπεσε μέσα.

Ποιός μπορεί να ξέρει τόσα πολλά σε σχέση με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ώστε να γνωρίζει την σύνθεση της νέας ΚΕ προτού καν εκλεγεί;

Και γιατί τόση σιωπή;

σαλαμάγκουρας




Ανώνυμος είπε...

συνεχίζοντας το παραπάνω συλλογισμό υπάρχει κάτι πιο ύποπτο από την κρίσιμη εσωκομματική πληροφορία που δόθηκε στον Σταυρόπουλο.

Είναι η "διάψευση" του γραφείου τύπου της ΚΕ που τελικά αποδειχνεται ότι αυτή ήταν ψευδής. Δεν μιλάμε για αποκύημα της φαντασίας αστών δημοσιογράφων αλλά για την απάντηση της ηγεσίας στα "διάφορα σενάρια".

Είναι φανερό ότι αυτός/οι που έσπρωξαν την πληροφορία στον Σταυρόπουλο μεθόδευσαν στη συνέχεια και την υπόσκαψη της αξιοπιστίας της ΚΕ. Αυτό είναι το απόγειο της προβοκάτσιας και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή όπως είναι το Συνέδριο.

Ποιός και γιατί να θέλει να παγιδεύσει το ΚΚΕ; Μόνο κάποιος που έχει βάλει ως στόχο την διάλυση του με ύπουλες και ανορθόδοξες μεθόδους. Και επαναλαμβάνω ότι το χτύπημα δεν προέρχεται από την λεγόμενη "αντιπολίτευση" που σχεδόν δεν εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο αλλά απ' ευθείας από τον ηγετικό πυρήνα του ΚΚ όπως φαίνεται από τα γεγονότα.

Με διάφορα ψυχολογικά τρυκ και false flag operations όπως η εκδίωξη του κακομοίρη φώτη παπούλια επιχειρείται να δωθεί ΄στα μέλη και στους οπαδούς η εικόνα ενός στεγανού και αξιόπιστου μηχανισμού που δήθεν είναι έτοιμος ακόμα και για παρανομία, ενώ άλλη είναι η πραγματικότητα...

σαλαμάγκουρας


Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επειδη απο διαδικτυακης αποψης η κε του μπλοκ ειναι λιγο πιεσμενη αυτον τον καιρο, οι απαντησεις στα σχολια πιθανοτατα θα αργησουν καπως. Αυριο ισως, καλων εχοντων των πραγματων.

Ανώνυμος είπε...

σαλαμαγκουρ

τα πραγματα ειναι ακομη χειροτερα
η σκοτεινη πλευρα της δυναμης εχει διεισδυσει στον περισσο κι εχει μετατρεψει σε υποχειρια της την ΚΕ την παλια γγ και το νεο γγ. Οπως μαλιστα ειχε προφητεψει ο Αλχαλ εχουν ηδη ξεκινησει οι επιθεσεις στους τιμιους κομμουνιστες σαν τον φ,παπουλια και στον αγνο κομμουνιστικο τυπο οπως την εφ.τ.συντακτων σε συνεργασια με το βημα και το σταυροπουλο (που ειναι ξαδερφος του σταθη) Μαλιστα στον ποδονιφτη σημερα ξεβαστηκε το κακοποιημενο σωμα του γεωργιαδη που βασανιστηκε αγρια απο τη νεοεκλεγεισα ΚΕ

Νταρθ Βειντερ

Ανώνυμος είπε...

Αφου η εξαρτηση δεν φτουρησε, τωρα παιζει το κουτσομπολιο και η παραπολιτικη. Καθε θιαμα και τρεις μερες. Εχει δικιο ο Νταρθ Βειντερ. ΑΑ

anonymous anonymous είπε...

"Κακομοίρης" ο Φώτης Παπούλιας... Μάλιστα, το ακούσαμε κι αυτό. Εσύ, κύριε, που θεωρείς το Φώτη Παπούλια "κακομοίρη" να υποθέσω ότι αυτοπροσδιορίζεσαι ως "κομμουνιστής"; Να υποθέσω επίσης ότι κατηγορείς την "ηγεσία του ΚΚΕ" για "σεχταρισμό", "εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ/τροτσκιστική στροφή" και "αντιδημοκρατικές πρακτικές"; Τομάρια...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επιλεκτική απάντηση σε κάποια σημειά του σαλαμάγκουρα και για τα υπόλοιπα εν καιρώ.

Κοίτα να δεις, διάβασα προσεκτικά τα σχόλιά σου κι υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσα να σου πω οτι έχω κι εγώ κάποιους παρόμοιους προβληματισμούς και θέλω να τους συζητήσουμε.

Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι η διαρροή προέρχεται από εκεί που λες. Μπορεί εγώ πχ να σου εμπιστευτώ κάτι επειδή σε θεωρω υπεράνω υποψίας και τελικά να το διαρρεύσεις εσύ ή κάποιος άλλος που εμπιστεύτηκες με τη σειρά σου. Μπορεί επίσης να συμπέρανε από την πορεία των πραγμάτων κάποιο έμπειρο στέλεχος, ανεξαρτήτως θέσης στην ιεραρχία, την επίσπευση της λήξης των εργασιών και να έδωσε για τους δικούς του λόγους το θέμα στο σταυρόπουλο. Εκδοχές υπάρχουν πολλές, δε θα βρούμε εμείς εδώ τη λύση. Αλλά η ουσία του ζητήματος παραμένει. Η διαρροή πρέπει να βρεθεί και να την "τσερμπρέχεν" που θα 'λεγαν κι οι κλασικοί.

Είναι ζήτημα επίσης αυτό που λέει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου για το χρονοδιάγραμμα. Καταρχάς, σε αντίθεση με όσα γράφονται περί άνευρου συνεδρίου με λιβανίσματα και διαδικασίες εξπρές, έγιναν 77 ομιλίες συνέδρων από 12 λεπτά κάθε μία. Συνεπώς -απ' ό,τι είμαι σε θέση να καταλάβω τουλάχιστον- το πρώτο μέρος κύλησε όντως βάση του χρονοδιαγράμματος, ενώ το δεύτερο επισπεύστηκε -πώς και γιατί είναι άλλο ζήτημα- για να γλιτώσουν μια μέρα κι όσοι ήρθαν από την επαρχία.
Αυτά όμως δεν έχουν καμία απολύτως σημασία εφόσον δεν προέρχονται από επίσημα χείλη και τα λέει κάποιος μπλόγκερ, ή ο φούφουτος.

Σε κάθε περίπτωση η ουσία του ζητήματος παραμένει και δε θέλω ούτε να τη μειώσω ούτε να την κλείσω.
Αλλά να σου πω την αλήθεια δε με πολυπείθεις για τις προθέσεις σου. Λες πως δε θες να μπεις σε θεωρίες συνωμοσίας αλλά ότι υπάρχει ένας στενός πυρήνας που προσπαθεί να παγιδεύσει το κκε και να υποσκάψει το κύρος της κε. Ποιος, πού, πότε, γιατί, αυτό παραμένει άγνωστο και απαντάται κατά βάση με κουτοπόνηρα υπονοούμενα.

Κι είναι και κάποιες φρασούλες που θα έλεγα πως σε προδίδουν. "Πλήρης κι απόλυτη γελοιοποίηση ενός κόμματος που καυχιέται...", ή "φανταστείτε τα μούτρα τους...". Κι η δική σου φατσούλα γιατί δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς τους φίλους του κόμματος σαλαμάγκουρα; Εσύ δηλ είσαι άλλο μούτρο; Και γιατί παρέμεινες ατάραχος; Ήσουν μήπως ενήμερος για την επίσπευση και για τη διαρροή που έγινε; Λέω εγώ τώρα..

Ανώνυμος είπε...

και εγώ με την σειρά μου διάβασα προσεκτικά την απάντηση σου και ξαναδιάβασα μερικές ακόμα φορές το αρχικό κειμενό σου.

Ξεκινώ από τις προθέσεις. Δίκη προθέσεων δεν μπορεί να γίνει και ειδικά μέσα από την ανωνυμία του ιντερνετ. Και τις καλύτερες των προθέσεων να δηλώσω πως έχω και σε πρώτο πληθυντικό να μιλάω (τα μούτρα μας κτλ), είσαι υποχρεωμένος να με πιστέψεις; Ασφαλώς όχι.

Υποχρεούμαι όμως να πώ ότι δεν ανήκω στους "φίλους του Κόμματος", παρακολουθώ όμως προσεκτικά τα δρώμενα για λόγους ιστορικούς αλλά και γιατί θεωρώ ότι διατηρείται ακόμα μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μια αρνητική εξέλιση στο ένα φαίνεται να επηρεάζει και το άλλο.
Το λέω αυτό γιατί ένας πανικόβλητος πιο πάνω προσπαθεί με άναρθρες κραυγές να με κατατάξει στην "αντιπολίτευση" του ΚΚΕ, ότι είμαι "ΑΑΔΜίτης" και άλλα τέτοια.

Ας βάλουμε λοιπόν τις προθέσεις και τους συναισθηματισμούς στην μπάντα, προς το παρόν και ας αρκεστούμε στα γεγονότα που λένε πολλά.

Κατ αρχάς ο Σταυρόπουλος και ο Παπαχελάς (μπράβο που τον θυμήθηκες, τον είχα ξεχάσει εντελώς) δεν παίρνουν πληροφορίες από τον οποιοδήποτε -μου-είπαν-άκουσα-σου-λέω αλλά έχουν σταθερό και μόνιμο "πληροφοριοδότη" "εντός των τειχών" ο οποίος ξέρει πολλά (τουλάχιστον) και παραμένει αλώβητος από τις αλλαγές στην ΚΕ και το ΠΓ. Γιατί ο Σταυρόπουλος δεν είναι ερασιτέχνης κουκουεδολόγος και το ξέρουμε.

Η ουσία όμως δεν βρίσκεται τόσο σε αυτό (συμβαίνει ενίοτε και στις καλύτερες οικογένειες) όσο αυτό που γράφω στο δεύτερο σχολιό μου. Γιατί η ηγεσία επέλεξε να εκθέσει με αυτό τον τρόπο την ΚΕ -κατ' ουσίαν το ΚΚΕ- με αυτή την ψεύτικη διάψευση ενώ την ίδια στιγμή ξεδιπλώνει τις φανφάρες περί "κόμματος παντός καιρού", "να είστε έτοιμοι ακόμα και για παρανομία" και όλες τις σχετικές βλακείες ποντάροντας στο ισχυρο συναισθηματικό δέσιμο των μελών και φίλων με τον κομματικό μηχανισμό αλλά και μεταξύ τους.

Λοιπόν δεν μιλάμε για έναν "πληροφοριοδότη" που θα έπρεπε να βρεθεί και να στιγματιστεί δημόσια αν μη τι άλλο, αλλά για συμμετοχή ολόκληρης της ηγεσίας (έστω και δια της σιωπής κάποιων) σε μια πρωτάκουστη προβοκάτσια κατά του ίδιου του ΚΚΕ.

Εκτίμηση γι' αυτό έχω αλλά θα μου επιτρέψεις να μην την μοιραστώ. Ας κρατήσουμε όμως ότι έχουμε να κάνουμε με μια "επίδειξη ισχύος" των μηχανισμών του "αστικού κράτους".

Και κάτι τελευταίο: Το θέμα των "θεωριών συνομωσίας" είναι κινούμενη άμμος, τελικά όμως ωφελεί αυτόν που έχει τα κλειδιά του μηχανισμού αν δεν είναι αυτός που τις διαδόσει τεχνηέντως. Το χειρότερο είναι η διάδοση μιας "λογικής" που αυτόματα τείνει να απορρίψει μαζί με την "συνομωσία" και απολύτως απτά περιστατικά και καταστάσεις.

σαλαμάγκουρας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δεν ξερω αν αναφερεσαι σε μενα με αυτο το τελευταιο, αλλα προσωπικα δεν εχω καμια απολυτως προθεση να αγνοησω τα γεγονοτα κα την πραγματικοτητα, και δε νομιζω οτι προκυπτει κατι τετοιο και απο την αρχικη αναρτηση. Εφοσον προτιμας να μην αναλυσεις ανοιχτα την εκτιμηση σου, δεν εχει νοημα να συζητησουμε κατι περαιτερω. Αναφερω απλως για το 18ο συνεδριο, οτι αν παρακολουθουσε κανεις τον προσυνεδριακο μπορουσε ευκολα να προβλεψει οτι καποια πρωην μελη της κε δε θα επανεκλεγονταν και δεν χρειαζοταν πληροφοριοδοτης για αυτο.

TRASH είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, ο Σταυρόπουλος (αυτός με τις έγκυρες πλήροφορίες από μέσα ντε...), δεν ήταν που μας είχε παίξει στανταράκι τον Μαρίνο για επόμενο ΓΓ;

Μετά τον Σοφιανό, τον Παφίλη, και εγώ δεν ξέρω ποιόν άλλον πριν.
Όταν μπουρδολογεί συνεχώς κάποιος, είναι πιθανό να του "βγει" και κάτι, κάποια στιγμή.
Και φυσικά δεν είναι λογικό να λέμε πως ο συγκεκριμένος θα έπαιρνε μέτρα για να μην "εκτεθεί".
Πρώτον γιατί έχει ήδη εκτεθεί ούκ ολίγες φορές, και δεύτερο γιατί κανένας από τους αναγνώστες ή τα αφεντικά του ενδιαφέρεται ή θυμάται κάτι τέτοιο...

Και επί της λήξης του συνεδρίου, τα πράγματα ήταν απλά. Αφού είχαν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις, η εκλογή ΓΓ θα γινόταν ή το βράδυ ή το άλλο πρωί.
Σιγά την εμπιστευτική πληροφορία δηλαδή, που δεν μπορούσε κάποιος να μαντέψει...

Ανώνυμος είπε...

Θα είμαι συνοπτικός λόγω έλλειψης χρόνου, επιφυλάσσομαι όμως για πιο αναλυτική απάντηση εν ευθέτω χρόνω

Όχι δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο εις βάρος σου, το αντίθετο μάλιστα. Επισημαίνω απλώς πως οι "θεωρίες συνομωσίας" είναι σχεδιασμένες για να παγιδεύουν και να κατευθύνουν την ανθρώπινη σκέψη.

Η εκτιμησή μου συνοπτικά είναι η εξής: Η αποσυνθετική διαδικασία που έχει ξεκινήσει καιρό πριν με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ,το ΚΚΕ βρίσκεται σε διαδικασία ντε φάκτο διάλυσης και μάλιστα εκ των έσω. Για να προλάβω τον πανικόβλητο που θα αρχίζει να κραυγάζει "αυτό είναι που θέλεις και δεν το μολογάς, δεν θα σας κάνουμε τη χαρη δεν είμαστε σαν τα μούτρα σας κτλ", θεωρώ πως είναι μια αρνητική εξέλιξη γενικότερα γιατί σχετίζεται και με άλλες διεργασίες.

Αφήνω κατα μέρος τις ιδεολογικές διαφορές (ΑΑΔΜ, εξαρτήσεις κτλ) που τις θεωρώ δεύτερης σημασίας και προσχηματικές και στέκομαι στην συντονισμένη επιχείρηση υπόσκαψης του ήθους, του κύρους και των επιχειρημάτων του ΚΚ από την ιδια την ηγετική ομάδα και ένα κομμάτι του μηχανισμού όλο το τελευταίο διάστημα.

Το γεγονός με τον Σταυρόπουλο, ξαναλέω ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά "επίδειξη ισχύος" αυτού του παρασκηνιακού μηχανισμού που δείχνει να επισπεύδει την "τελική λύση" προς όφελος της εξουσίας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

σαλαμάγκουρας

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες μεσα στην σεναριολογια το ποιο σημαντικό..Την βαση....που παντα στέκονταν αριστερα .Και το 89 και το 91....Δεν εχεις την νοοτροπία του κκεδικου βρε σαλια...

Πάντως περνάμε σε επόμενο σταδιο ,ποιο 'προσγηομενο",, αληθοφανές αλλα αποστειρωμένο...Η παλιότερη μπαρουφολογια πέρασε τα ορια της σε μέγεθος και τωρα γίνεται συχνότερη...κυριος ηλεκτρονικά αυτο λεει πολλα.....Δεν υπάρχει ομως στον δρομο και στο εργοστάσιο ,εκει εξαφανίζεται..
Το βρίσκεις λογικο να μην υπάρχει στην πραγματική ζωη.. Τυχαίο..?....Ολα κινούνται στο σου είπα και μου ειπες άκουσα κτλ...Δεν περίμενες την 1η Μαη ...να δεις διάσπαση να ανακουφιστείς.....


κουσιατε ναζνταροβια

Ανώνυμος είπε...

Σαχλαμάρα τα περί παρανομίας άραγε?

Μα ελάτε κε Σταυρόπουλε. Παρανομία σημαίνει δεν συμμετέχεις στις εκλογές αν δεν πληροίς κάποιους όρους π.χ. "διαφάνεια για τα οικονομικά". Εκλεπτυσμένη, πολιτισμένη "δίκαιη" καθ'όλα - αλλά ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ. Η ΕΕ το προωθεί με τα μπούνια. Δραματουργός είστε όχι άσχετος..

Κατα τ'άλλα δε συμφωνώ με τους σ/φους που σας κράζουν. Αντίθετα πιστεύω ότι είναι διδαχτική η δράση σας , μια και η γενιά μας δεν έχει ως τώρα μεγάλη πείρα από ασφαλίτικες μέθοδες..

Ραμόν Μερκαντέρ