Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση

Οπορτουνισμός είναι η επίδραση της αστικής τάξης στο εργατικό κίνημα λέει κάπου ο λένιν δίνοντας έναν πολύ εύστοχο συνοπτικό ορισμό, τόσο για τις «καθαρές εκδηλώσεις» του οπορτουνισμού, όσο και για τις ταλαντεύσεις εντός της επαναστατικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος και των πολιτικών του οργανώσεων. Σήμερα η σύνδεση των ποικιλώνυμων οπορτουνιστικών ομάδων με το εργατικό κίνημα είναι αδύναμη κι υποτυπώδης, με σποραδικές εξαιρέσεις ανά κλάδους. Αλλά ο ορισμός του βλαδίμηρου αποκτά άλλη διάσταση και μια ιδιότυπη πρακτική εφαρμογή.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός απεργιακού αγώνα στο δημόσιο, όπου ο οπορτουνισμός κάποιων δυνάμεων δεν εκδηλώνεται μόνο με τον κλασικό καιροσκοπισμό, πότε υπέρ ενός αγώνα διαρκείας μέχρι τελικής πτώσης, πότε καταλήγοντας στην απεργοσπασία. Η επίδραση της αστικής τάξης εδώ εκδηλώνεται πρωτίστως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους κομμουνιστές και τις δυνάμεις τους, φτάνει στο επίπεδο της πιο χυδαίας αστικής προπαγάνδας και καταλήγει να την αναπαράγει. Η βάση αυτού του χώρου διαπαιδαγωγείται με τρόπο που την καθιστά πρόθυμη να πιστέψει τα πάντα για το κκε που είναι προδοτικό, ξεπουλημένο και προπαντός στην αντίπερα όχθη –είτε είναι σε απόσταση από μια διαδικασία, οπότε κρατά καταστροφική σεχταριστική στάση, είτε συμμετέχει σε αυτήν, οπότε το κάνει για να την καπελώσει και να την προδώσει.

Το παιχνίδι αυτό είναι κουραστικό και προβλέψιμο. Η υπερεπαναστατική λογοκοπία που αγνοεί την πραγματικότητα ή τη βλέπει με παραμορφωτικούς φακούς, περιμένει υπολογισμένα αυτόν που θα πει τα αυτονόητα, για να πέσει πάνω του, επειδή λύγισε, να του φορτώσει την ήττα και να δικαιωθεί άνευ αγώνα για τη δική της ηρωική κι ασυμβίβαστη στάση. Δεν πρόκειται όμως μόνο γι’ αυτό, αλλά για κάτι ποιοτικά ανώτερο, για μια εμπάθεια, ένα σχεδόν ταξικό μίσος, εφάμιλλο των κορυφαίων αστών δημοσιολόγων, που είναι τουλάχιστον υποχρεωμένοι λόγω θέσης να κρατάν κάποια προσχήματα και να λεν κάθε τόσο για ξεκάρφωμα δυο καλά λόγια, υπολογισμένα για τους δικούς τους σκοπούς.
Έτσι φυσικά μπορεί να βρίσκεται ένας εύκολος παίχτης για κάθε ήττα αλλά δεν πρόκειται ποτέ να βγούνε χρήσιμα κι ουσιαστικά συμπεράσματα για τις αδυναμίες και τα πραγματικά αίτια, για να διορθωθούν.

Αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί να αντλήσει κανείς από την κριτική στις θέσεις, τα συνέδρια και την ιστορική διαδρομή του κουκουέ, που ως επί το πλείστον εξαντλείται σε εύκολους αφορισμούς κι απλοϊκά σχήματα, αντικρουόμενα πολλές φορές, για να θυμίζουν αυτό που έγραψε κάποτε ο μίσσιος για το βασικό κίνδυνο που είναι σαν το μουνί της χήρας, που ‘παιζε με τον ψαρά και του έτρωγε τα ψάρια. Μπροστά το έχω ή πίσω; το ρώταγε. Μπροστά έλεγε ο ψαράς, τούρλωνε η χήρα τον κώλο και του ‘παιρνε τα ψάρια. Πίσω έλεγε την άλλη μέρα ο ψαράς. Σήκωνε τα φουστάνια η χήρα, του ‘παιρνε τα ψάρια. Κι ο ψαράς που τη γουστάριζε μονολογούσε: αν δε σταθεροποιηθεί το απαυτό της χήρας δε βλέπω μεροκάματο.
Έτσι και με το βασικό κίνδυνο, μια ερχόταν από τα δεξιά, μια από αριστερά, κι εκεί που στραβώναμε τα μάτια μας με τσιτάτα και ντοκουμέντα, να πούμε ότι είναι ολοφάνερο ότι ο κίνδυνος για το κίνημα είναι από τη μια, να σου και μας έβγαινε απ’ την άλλη και δώσ’ του πάλι απ’ την αρχή, από την ανάποδη τώρα, να λέμε τα αντίθετα.

Έτσι κι η κριτική στο κουκουέ το βρίσκει πότε τροτσκιστικό, πότε κολλημένο στο μουστάκι του στάλιν, πότε υπερεπαναστατικό και σεχταριστικό, πότε ρεφορμιστικό και ξεπουλημένο, πότε να προδίδει την ιστορία του, πότε προσκολλημένο στο παρελθόν και τη δεκαετία του τριάντα. Όταν είσαι κόμμα παντός καιρού κι η πολεμική εναντίον σου έχει πάντα το ίδιο σαφές στίγμα: ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει. Τον κακό τους τον καιρό δηλαδή…

Ύστερα από ένα σημείο κάποιες περιπτώσεις αρχίζουν ν’ αποκτούν καλτ αποχρώσεις. Επιστρέφοντας στη βάση της η κε του μπλοκ αποκατέστησε την επαφή της με το πριν, την εφημερίδα της ανεξάρτητης αριστεράς και της εξαρτημένης ελλάδας, που άλλαξε πρόσφατα τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιούσε, όχι όμως και τα πολιτικά της χούγια. Το ρεπορτάζ για το τρίτο συνέδριο του ναρ, που το υπογράφουν ελαφρός και παπαμακάριος, μας ενημερώνει πως σε αντίθεση με το συνέδριο του κκε, το οποίο τελείωσε μια μέρα νωρίτερα, λόγω έλλειψης τοποθετήσεων, το συνέδριο του ναρ θα μπορούσε να κρατήσει μία ημέρα ακόμη λόγω πληθώρας ομιλητών! Κι ότι υπήρξε μια πραγματική βροχή από αιτήσεις ομιλιών, που θα τίναζε το όλο πρόγραμμα στον αέρα εάν δεν υπήρχε ο σχεδόν απόλυτος σεβασμός στη διαδικασία και δε γίνονταν οικειοθελείς αποσύρσεις ή αν δεν παρατείνονταν η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου μέχρι τα μεσάνυχτα.

Για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές και να διερμηνεύει το ιδιόλεκτο του ρεύματος, ο σχεδόν απόλυτος (αλλά όχι απολύτως απόλυτος) σεβασμός στη διαδικασία και η παράταση μέχρι τα μεσάνυχτα της δεύτερης μέρας είναι ο εύσχημος τρόπος για να δικαιολογηθεί ο κακός προγραμματισμός ή η μη εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος και οι εργασίες μέχρι τελικής πτώσης, που είναι γνωστές κι ως διαδικασίες για βάλιουμ. Κατά τα άλλα, δεν αμφιβάλλει κανείς πως αν μπορούσαν να μιλήσουν όσοι ήθελαν, για όσο χρόνο κι όσες φορές ήθελαν, πιθανότατα οι ναρίτες θα συνεδρίαζαν μέχρι σήμερα.

Παρεμπιπτόντως, το πιο ωραίο για το συνέδριο του ναρ, μου τόπε το λαϊκό στρώμα, που το αλίευσε από κάποιο ναρίτη στο φέισμπουκ, που έγραψε: πάλι με κοροϊδέψατε σύντροφοι, πάλι δεν γίναμε κόμμα. Ναι, αλλά πρόσθεσαν στον τίτλο τους το εμπρόθετο σύνολο «για την κομμουνιστική απελευθέρωση» για να κάνουν πιο φανερές τις προθέσεις τους. Κι έτσι έγιναν Ν.Α.Ρ. γ.τ.Κ.Α, που μόνο ένας εμπαθής θα το 'εκλαΐκευε' ως ‘γατάκια’ –κι εμείς δεν είμαστε τέτοιοι.

Όσο για το συνέδριο του κουκουέ, ένας στοιχειωδώς έντιμος παρατηρητής θα γνώριζε πως αυτό που επισπεύσθηκε ήταν το δεύτερο μέρος για την εκλογή της κε και του νέου γγ, κι όχι το πρώτο με τις τοποθετήσεις, που ήταν πλούσιες και δωδεκάλεπτες, επειδή τόσο προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα και όχι με  νταβατζιλίκι, εις βάρος του προεδρείου και των επόμενων ομιλητών. Για να μην πιάσουμε το εύρος και τον πλούτο του προσυνεδριακού διαλόγου –που κι αυτός είναι κομμάτι του συνεδρίου- γιατί μιλάμε για τελείως διαφορετικά μεγέθη, που δεν αντέχουν σε σύγκριση.

Κλείνουμε αυτή την ενδεικτική λίστα με τα «εξ οικείων» βέλη, που είναι και τα πιο φαρμακερά. Ο λόγος για ένα κείμενο στον εργατικό αγώνα, που ασκεί πολεμική ενάντια στο πρόσφατο κείμενο του πγ της κετουκε στην κομεπ και την πολιτική της ηγεσίας του κουκουέ -που μπορεί να έχει ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στο συνέδριο, αλλά αυτό δε συνιστά τεκμήριο ορθότητας, όπως μας λέει ο βλ (γιατί πχ κι ο δικομματισμός συγκέντρωνε συντριπτικά ποσοστά τόσα χρόνια) χωρίς ωστόσο να αντιπροτείνει κάποιον άλλο τρόπο για να παίρνονται στα συνέδρια του κόμματος σωστές αποφάσεις –όπως πχ η δική του μειοψηφούσα άποψη.

Το καλύτερο όμως μας το φυλάει για τον επίλογο, όπου κάνει εντυπωσιακό φινάλε συγκρίνοντας αποσπάσματα από το κείμενο του πγ με κείμενα κάποιων τροτσκιστικών και μαοϊκών οργανώσεων, για να αποδείξει την ταύτιση των απόψεων της ηγεσίας με αυτές τις ομάδες. Το σκεπτικό αυτό είναι τόσο έξυπνο, που το εφάρμοσαν και οι ασφαλίτες που συνέταξαν την επαναστατική προκήρυξη των μαχόμενων επαναστατικών ομάδων για τη δολοφονία των χρυσαυγιτών, ένα περιβόλι με τσιτάτα για όλα τα γούστα, όπου κάθε αριστερός μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του και κάποια τσιτάτα που εκφράζουν τον χώρο του. Θα μπορούσαμε λοιπόν να ανταποδώσουμε αυτή την έξυπνη τακτική με αντίστοιχα αποσπάσματα που θα ταύτιζαν τον εργατικό αγώνα με το σαμίρ αμίν και τον καζάκη ή το μαοϊκό ρεύμα στο ζήτημα της εξάρτησης ή με τους τροτσκιστές για το μεταβατικό πρόγραμμα και για το ενιαίο μέτωπο με τη γσεε. Κι έτσι θα δίναμε συναρπαστική τροπή με ακλόνητα επιχειρήματα σε έναν τόσο γόνιμο διάλογο.

Δε θα μπορούσα ωστόσο να εκτιμήσω ολόπλευρα το βάθος και την ποιότητα αυτής της επιχειρηματολογίας, αν δεν είχα βρει την αρχική της πηγή κι αυτό που μου θύμιζε εξ αρχής. Ένα παλιό φυλλάδιο του ρήγα φεραίου αν θυμάμαι καλά, που είχε απομονώσει φράσεις από κομματικά ντοκουμέντα και εκκλησιαστικά κείμενα του κατηχητικού και καλούσε τον αναγνώστη να βρει από πού προέρχονταν η κάθε φράση –καθώς έμοιαζαν αρκετά μεταξύ τους. Τότε μόνο συνειδητοποίησα το βάθος αυτού του συλλογισμού και υποκλίθηκα στο μεγαλείο του. Κλαπ-κλαπ-κλαπ…

Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε σε κάποιο άλλο κείμενο και στην ταμπακέρα της κριτικής, πχ στο ζήτημα της κυβέρνησης και τη στάση των κομμουνιστών. Αλλά προσωπικά με έχει κουράσει πολύ η εκπληκτική μονομέρεια των αναλύσεων που παίρνουν επιλεκτικά πχ την απόφαση του 4ου συνεδρίου της κομιντέρν, αλλά αγνοούν επιδεικτικά το τρίτο συνέδριο που είχε πάρει διαφορετική θέση –και αντιστρόφως- διαλέγοντας κάθε φορά από τον μπουφέ της ιστορίας εκείνα τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ένα ήδη αποφασισμένο συμπέρασμα, που τις απαλλάσσει από τη δύσκολη ευθύνη της συγκεκριμένης ανάλυσης της πραγματικότητας της εποχής τους.


Στο τέλος της ημέρας ξεχειλίζεις από αισιοδοξία για την τόσο υψηλή στάθμη (που ξεχείλισε κι αυτή) της «πολιτικής αντιπαράθεσης» και του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται. Δεν είναι μόνο η (συνειδητή ή μη, μικρή σημασία έχει) αναπαραγωγή της αστικής προπαγάνδας για το κουκουέ κι η εκπληκτική μονομέρεια σε κάποια ζητήματα με προκάτ συμπεράσματα. Το πιο βασικό είναι ότι αυτή η αστική στην ουσία της θορυβώδης πολεμική σκεπάζει οποιονδήποτε σοβαρό κριτικό λόγο, αποπροσανατολίζει την αντιπαράθεση κι ακυρώνει εν πολλοίς τις ανησυχίες και το διάλογο που αναπτύσσεται, καταφέρνοντας έτσι τη μεγαλύτερη ζημιά. Γιατί το κουκουέ δεν είναι τέλειο κι έχει ανάγκη από γόνιμη κριτική, που είναι απαραίτητη σαν το οξυγόνο. Κι όχι από βρώμικο, πνιγηρό, χαμηλής στάθμης πόλεμο, που καταλήγει σε ντροπαλό αντικομμουνισμό.

46 σχόλια:

Αναυδος είπε...

ωραία συνοψη
σημερα η μεσημβρινη του συριζα είχε σαλονι 3 βιβλια (σολτζνιτσιν, σαλαμοφ, γκροσμαν) που εκδόθηκαν τα τελευταια 2 χρόνια και περιγράφουν την ΕΣΣΔ σαν μια επίγεια κόλαση Γιατι ξοδεύουν τα ωραία τους λεφτα οι εκδοτικοί οικοι στην αντικομμουνιστικη προπαγανδα ? Ποιο το ενδιαφέρον για βιβλία 40-50 χρονών (και που στρεφονται ευθεως αναντια στην αντιληψη της ιστοριας που εχει το ΚΚΕ). Μα γιατι γινεται ολοενα και πιο φανερο ότι το προβλημα είναι το συστημα και όχι οι κλεφτες οι πολιτικοι οι ξενοι οι ντοπιοι τα λαμογια οι τραπεζιτες η διαφθορα κλπ. Αρα πρέπει το ποπολο να πειστει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικη και η μονη λυση είναι ενας ανθρωπινος καπιταλισμός

πρεπει ολοι αυτοι που βλεπουν το αδιεξοδο του καπιταλισμού να πιστέψουν ότι το ΚΚΕ εχει μετασχηματιστει σε ένα τροτσκιστικο-σταλινικο-μαοικο-συστημικο-χιλιαστικο μόρφωμα που ακουσον ακουσον έχει το θράσος να βάλει τον αγωνα για λαικη εξουσία στην ημερήσια διάταξη

δεν είναι σε θεση να αφουγκραστει την αγωνια των μέχρι χθες βολεμενων υπηρετων του κεφαλαιου που βλεπουν το χέρι που τους ταιζε τόσα χρόνια να τους παίρνει τη μπουκια από το στόμα. Τόσα χρόνια με τα ΕΣΠΑ με τις επιδοτήσεις με τη διαφθορά και το ρουσφετι έκαναν και αυτοι το δικό τους μικρό γλέντι σε βάρος της εργατικής τάξης Τωρα παλι θελουν από την εργατικη ταξη για άλλη μια φορα να θυσιαστει για το χατηρι τους να μεινει ανεργη να δουλευει για 250 ευρω το μηνα προκειμενου να παρουν μια ανασα Αλλοιμονο της αν αυτή επιμένει να θελει να απαλλαγει από τα αφεντικα και την επίγεια κολαση

Αυτά είναι ανηκουστα πραγματα η εργατικη ταξη θα πρεπει να παλεψει ώστε καποιοι καλοι καπιταλιστες να σταθούν στα ποδια τους καποιες χρεοκοπημενες επιχειρησεις να τις αναλαβει το κρατος ορισμένες να τις δουλεψουν οι ιδιοι με μισθους πεινας

Βέβαια ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπιζεται συνεπως η εργατικη ταξη πρεπει να συνηθισει στο στιψιμο αλλα οι ιδιοι θα συνεχισουν να κανουν ημεριδες συνεδρια συνδιασκεψεις τετραγωνιζοντας τον κυκλο και με το κεφαλαιο και με τους εργατες

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως 'η δυστυχως (προσωπικα τεινω προς το ευτυχως) δεν υπαρχει πια ντροπαλος αντικομμουνισμος. Σκετος αντικομμουνισμος υπαρχει. Τις τελευταιες ημερες υπαρχουν πολλα δειγματα γραφης (ακομα κ εδω μεσα δεν αντεξε ο ΝΣ κ πεταξε τη μασκα). Μολις ειδα τι εγραψε σημερα ο Σταθης (πλεον ειναι αυταπατη να ελπιζεις για εντιμη πολιτικη αντιπαραθεση). Ειναι εξαιρετικα δυσκολο να γραψεις κατι με ψυχραιμια για αυτο το καθαρμα. Μπραβο στον Ηλια Τζαμουρανη για οτι του εγραψε. (Πιστευω οτι θα το δει εδω-εκει δε νομιζω να περασει σχολιο μου)
ρα

Νίκος Σαραντάκος είπε...


"Μα γιατι γινεται ολοενα και πιο φανερο ότι το προβλημα είναι το συστημα και όχι οι κλεφτες οι πολιτικοι οι ξενοι οι ντοπιοι τα λαμογια οι τραπεζιτες η διαφθορα κλπ. Αρα πρέπει το ποπολο να πειστει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικη και η μονη λυση είναι ενας ανθρωπινος καπιταλισμός".

Και το σημερινό ΚΚΕ κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τον λαό ότι η μόνη εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό είναι το καθεστώς του σ. Στάλιν.

ΥΓ Ποια μάσκα, βρε ρα; Προσποιήθηκα ποτέ ότι επικροτώ τις μέθοδες του Στάλιν;

ΥΓ2 Επειδή με το σχόλιο αυτό ξεπερνάω την ποσόστωση, θα προσπαθήσω να αραιώσω για μερικές μέρες.

Ανώνυμος είπε...

"Και το σημερινό ΚΚΕ κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τον λαό ότι η μόνη εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό είναι το καθεστώς του σ. Στάλιν."


Μόνη, ολομόναχη, εναλλακτική στη σημερινή κόλαση είναι η διδακτορία του προλεταριάτου, η χωρίς "τύψεις", χωρίς "ενοχές", χωρίς "μυξοκλάματα" δικτατορία της πλειοψηφίας πάνω στην εκμεταλλεύτρια μειοψηφία.
Τέτοια είχαν και στη Σοβιετική Ένωση τότε και την είχαν και ισχυρή ακόμη και ξέρεις ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Δεν είχαν κάθε χρόνο θέρμανση ολοένα και λιγότεροι.


Όποιος πάλι δεν θέλει αυτή την χωρίς ενοχές και τύψεις δικτατορία του προλεταριάτου και δεν μπορεί να φέρει σαν δικαιολογία την άγνοια του (είναι δηλαδή σπουδαγμένος, αριστερός, με περγαμηνές) το μόνο κίνητρο που δεν θα μπορεί να διεκδικήσει για να εξηγήσει αυτή του τη συμπεριφορά είναι αυτό της αγάπης για τον λαό.

Υπάρχουν κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι σύντροφοι που είναι ακριβώς τόσο εχθροί όσο ο Κασιδιάρης. Καρτερός, Στάθης, Παπαδημούλης, Λαφαζάνης, οι ανώνυμοι χειροκροτητές τους στα συνέδρια του πασοκ-σύριζα (αλλά και πιο "αριστερών" χώρων) που αύριο θα γυρεύουν εξυπηρετήσεις.

Αυτές οι εξυπηρετήσεις είναι που θα κάνουν τον καπιταλισμό "ανθρώπινο" *γι' αυτούς και μόνο* όπως είναι εξαρχής ο στόχος τους, και όχι φυσικά το να τρελαθεί ο ΣΕΒ και ν' αρχίσει να μοιράζει μισθούς και εργασιακή ασφάλεια.

Τέτοια εναλλακτική που θα ναι εναλλακτική μόνο για τους σφουγγοκωλάριους του νεοπασόκ και ίδια κόλαση για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους μπορεί να μας λείπει, όπως μπορούν να μας λείπουν και οι υποστηρικτές αυτής της εναλλακτικής και ιδιαίτερα τα κροκοδείλια δάκρυα τους (που θυμίζουν αυτά του Βρούτση).


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

ότι μου είπε συνάδελφος ρωσίδα, απόγονος αριστοκρατών, ενταγμένη πολύ καλά στο νέο σύστημα, δηλαδή καθαρά από το άλλο στρατόπεδο ''από εμάς πήραν την ιδιοκτησία, για τους εργάτες και τους φτωχούς ήταν καλύτερα, πέρναγαν μια καλή ζωή γι'αυτό και τώρα πολλοί νοσταλγούν την Σοβειετική Ένωση''. Και ''οι διαννοούμενοι ήταν εναντίον''. Μα της λέω ο Μαγιακόφσκυ κλπ. ''α αυτοί ήταν σοβιετικοί άνθρωποι''. Και πάντως η σοβιετία είναι ταυτισμένη ακόμη και σήμερα με το Στάλιν γι'αυτούς. Κάτι σημαίνει αυτό μάλλον ε? Πολύ διδακτική η κουβέντα με ρωσίδα λίμπεραλ. Θα έπρεπε να την κάνουν μάλλον και όλα τα ανανεωτικά συντρόφια (αν βέβαια καταδεκτούν να μιλήσουν με ρώσο, είναι γνωστοί ρατσιστές και ομφαλοσκόποι, ας το πούμε και αυτό καποτε).
GL

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα, έγραψες.
Τα κείμενα σου έχουν αποκτήσει διακριτό ύφος και γραφή και είναι απολαυστικότατα. Ιδιαιτέρως με τρελαίνει το μπλαζέ σου ύφος απέναντι σε ΝΑΡ, εργατικό αγώνα κτλ. Σε κουράσανε και δεν ασχολείσαι άλλο, όπως η μαμά κουράζεται να συναιτεί συνέχεια τα 3χρονα διαβολάκια της! Γελάω απίστευτα! Είναι κρίμα που δεν συχνάζουν πια τόσοι ναρίτες στο μπλογκ να διαβάσω απαντήσεις (ειδικά του κοντόχοντρου).
Να σαι καλά και καλή δύναμη!

Partydog

Ανώνυμος είπε...

Ξανα-άστο σφυροδρέπανε.

Αφού αναφέρεσαι ντροπαλά στη στάση του ΠΑΜΕ στις απεργίες των διοικητικών των ΑΕΙ (και καλά κάνεις...) ένα θα σου πω: στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινι. Και κάτι ακόμα. Η γιούχα και η ροχάλα στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ από εκατοντάδες κόσμου στις συνελεύσεις ήταν το κάτι άλλο! (Ε, ρε Σιβηρία που τη θέλουν!)

ΥΓ. Το έμαθε η λέσχη φίλων του μουστακιού του Σήφη ότι αρχές Δεκέμβρη απολύθηκαν ακόμα τρεις δημοσιογράφοι του Ρίζου;

-ωκεανίς-

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ΝΣ δε σας ήξερα καθόλου. Από εδώ μέσα σας "γνώρισα". Κάποιος, αν δεν κάνω λάθος, είχε πει ότι Αντισταλινισμός=ντροπαλός αντικομμουνισμός. Σεις, δεν κάνατε κάποια ουσιαστική κριτική στη περίοδο Στάλιν, σεις ουσιαστικά ταυτιστήκατε με ότι παπαριά έχει ακουστεί-κ καθόλου τυχαία-από το αντικομμουνιστικό στρατόπεδο για τη συγκεκριμένη περίοδο. Δε μείνατε όμως σε αυτό. Εγώ είδα γραμμένη από εσάς τη θέση ότι το ΚΚΕ θεοποιεί σήμερα το Στάλιν. Κύριε, αυτό με όρους στοιχειωδώς έντιμης διάθεσης κριτικής δεν ισχύει κ δε θα μπορούσατε να το ειχατε γράψει. Για να γράψει τέτοια κάποιος, δεν τα γράφει επειδή το πρόβλημά του είναι ο Στάλιν αλλά επειδή το πρόβλημά του είναι η προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Κ τα γράψατε-καθόλου τυχαία προφανώς-τις μέρες που γράφτηκε άρθρο στην Αυγή που "κατήγγειλε" ότι το μουστάκι του Στάλιν ξεπροβάλλει κάθε στιγμή από τον Περισσό. Άρθρο που-καθόλου τυχαία κ πάλι-συνέδεε αυτή την "καταγγελία" με καταγγελία της ταξικής πάλης που κάνει το ΚΚΕ. Δε σταθήκατε καθόλου ντροπαλός κύριε Σαραντάκο.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
που απ’ τους άλλους θεν παλικαριά
κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
τους έχω βαρεθεί.

Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
των γραφειοκρατών η φάρα,
στήνει με ζήλο περισσό,
στο σβέρκο του λαού χορό,
στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή,
την έχω βαρεθεί.

Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
τους Ευρωπαίους, τους προφεσόρους,
που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
αν δε γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
τους έχω βαρεθεί.

Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας νταντάδες,
κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
με ιδεώδεις υποτακτικούς,
που είναι στο μυαλό νωθροί,
μα υπακοή έχουν περισσή,
τους έχω βαρεθεί.

Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί,
τον έχω βαρεθεί.

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί.

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί.
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω σιχαθεί.ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ γ.τ.Κ.Α.(γατακια-γιατι εμενα μια εμπαθεια μου βγαινει!)ΚΑΖ

Αναυδος είπε...

ΝΣ υπάρχει η υποκρισία υπάρχει και η σχιζοφρενεια
δεν μπορεις να γραφεις απαξιωτικα για το καθεστως του σ. Σταλιν

μιας και σου αρεσει ο ορθος λογος

το ορθο ειναι να γραφεις το καθεστως Σταλιν (αν διαφωνεις με αυτο δεν ειναι ο Σταλιν συντροφος σου δεν εισαι φυσικα και εσυ συντροφος μας)

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Παντως πρεπει να επαναπροσδιορισουμε τι σημαινει οπορτουνισμος.Το ΠΑΣΟΚ,η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ,δεν ειναι οπορτουνιστικα κομματα,αλλα ξεκαθαρα αστικα.

@ ΓΜ

''Μόνη, ολομόναχη, εναλλακτική στη σημερινή κόλαση είναι η διδακτορία του προλεταριάτου, η χωρίς "τύψεις", χωρίς "ενοχές", χωρίς "μυξοκλάματα" δικτατορία της πλειοψηφίας πάνω στην εκμεταλλεύτρια μειοψηφία.
Τέτοια είχαν και στη Σοβιετική Ένωση τότε και την είχαν και ισχυρή ακόμη και ξέρεις ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Δεν είχαν κάθε χρόνο θέρμανση ολοένα και λιγότεροι.''

Η συγκριση μεταξυ Ελλαδας και ΕΣΣΔ ειναι ακυρη,αλλες οι δυνατοτητες και η βαρυτητα της μιας χωρας,και αλλες της αλλης.
Δεν εξαρτωνται ολα απο το οικονομικο συστημα.

anonymous anonymous είπε...

Προς κάθε λογής αντικομμουνιστές: αποφασίστε επιτέλους τι είναι το ΚΚΕ: "σταλινικό" ή "τροτσκιστικο"; Γιατί και τα δυο μαζί δεν μπορεί να είναι...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καλά θυμάσαι ρα. Τον όρο 'ντροπαλός αντικομμουνισμός' τον δανείστηκα από τον κάππο, που όριζε όντως ως τέτοιο τον αντι-σταλινισμό. Και να που προέκυψε στη συζήτησή μας και κόλλησε γάντι.

ΝΣ, αν και το πλάνο προβλέπει ως ποσόστωση να εκκαθαρίσω το 70% των αντιφρονούντων της κε του μπλοκ, η ποσόστωση ισχύει κατά βάση για όσους τρολάρουν. Εφόσον τελικά καταλήξαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αποθέωση του στάλιν από το κκε αλλά η μη καταδίκη του για τα εγκλήματά του, θα πρέπει να αναλογιστούμε:
γιατί εξακολουθεί να στοιχειώνει ο στάλιν την αστική τάξη και τους δημοσιολόγους της;
Τι ακριβώς αρνήθηκαν ο νικήτας και οι διάδοχοί του στο πρόσωπο του στάλιν;
Γιατί η κριτική απέναντι στο κκε εξαντλείται ως επί το πλείστον σε τέτοια απλοϊκά σχήματα (επιστροφή στο στάλιν, υιοθέτηση του τρότσκι κοκ) κι αρνείται να αντιμετωπισει επί της ουσίας την πρότασή του;

Ωκεανίς, ο εκπληκτικός τρόπος με τον οποίο προάγουν τη συζήτηση τα σχόλιά σου επιβεβαιώνει την ουσία του κειμένου και μου δίνει υλικό, για να φαντάζομαι την υποδοχή που θα τυγχάνεις εσύ στις συνελεύσεις
Υποθέτω θα σε σηκώνουν στα χέρια και θα σε αποθεώνουν, όπως έκαναν κάποτε και οι μακρονησιώτες με τη φρίκη, για να την τιμήσουν δεόντως

Πάρτιντογκ, μετά το μεταπτυχιακό του ο κοντόχοντρος έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πολιτικό αναλυτή -μα τον τουτάτι, ρώτα και το σνάιπερ- με αναλύσεις στο ανφόλοου και τη μαρξιστική σκέψη και δεν μπορεί να ξεπέφτει σε τόσο χαμηλό επίπεδο

Ανώνυμος είπε...

Ωκεανίς
Ο βασιλιας της τρολιας στο αλλο θεμα που του απαντησαμε δεν απαντησε ποτε και μπηκε και εδω να αφησει την μυτωδατη πορδη του...
ratm

Ανώνυμος είπε...

Σταλινισμός= ξεκάθαρος αντικομμουνισμός! Συνεχίστε έτσι κκεδες και ο πάτος σας δεν έχει όρια!

Ανώνυμος είπε...

Η διατύπωση λογικών προτάσεων έχει συγκεκριμένους κανόνες. Ενδεικτικά παραθέτω την ιστοσελίδα http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE.
Θυμάμαι βέβαια το γνωστό παραδειγματάκι από τα σχολικά μας χρόνια : 1- η έγκυος αποβάλει 2- ο λυκειάρχης αποβάλει 3- άρα ο λυκειάρχης είναι έγκυος.
Μπορούμε λοιπόν να είμαστε κριτικοί πάνω στην μεθοδολογία που χρησιμοποιεί κανείς για να εξάγει ορθά συμπεράσματα. Ακόμα όμως και η κριτική πρέπει να έχει σαφείς λογικούς συλλογισμούς.
Αγαπητέ σφυροδρέπανε, τεκμήριο ορθότητας δεν εξασφαλίζεται από μια συλλογική επεξεργασία, ούτε από την μαζική αποδοχή. Η ιστορία μας έχει παραδείγματα από πολλές πλάνες, τουλάχιστον σε επιστημονικό επίπεδο.
Και τελικά η γη γυρίζει....
Ας μην εγκαταλείψουμε τουλάχιστον την κοινή λογική!

θεία Λένα

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο και κυρίως με το συμπέρασμα ότι ο υγειής διάλογος και η καλοπροαίρετη κριτική μοιάζει κάτι παραπάνω από ζητούμενο στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, που δεν θα λεγε κανείς ότι έχει βρει τον τρόπο του να συνεπαίρνει τις μάζες...

απλά σε μια προσπάθεια αντιστροφής του ερωτήματος. Και μάλιστα υπερθεματίζοντας, γιατί αν το κκε των 90 χρόνων έχει μια φορά ανάγκη την υγειή κριτική, πόσο μάλλον ρεύματα τύπου ΝΑΡ με εμπειρία 20 ετών. Θεωρείς ότι το ΚΚΕ, προωθεί τον καλοπροαίρετο διάλογο με τη στάση του;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ανώνυμε 1, ευχαριστούμε για το ξεπάτωμα. Μας τάπωσες κι ακόμα ψάχνουμε τι να απαντήσουμε.

Θεία λένα, συμφωνώ ότι η κριτική υπάγεται σε κάποιους κανόνες και ανέφερα μερικά παραδείγματα, που τους παραβιάζουν κατάφορα. Η πλειοψηφία δε συνιστά απαραίτητα τεκμήριο ορθότητας βέβαια, αλλά ο παραλληλισμός με τα ποσοστά του δικομματισμού μου θυμίζει το άλλο παράδειγμα από τα σχολικά χρόνια με τον μπάτσο και το μπουζούκι. Αυτό που είπα συγκεκριμένα είναι ότι δε μας αντιπροτείνει κάποιον άλλο καλύτερο τρόπο ώστε να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις στα συνέδρια. Και θα πρόσθετα κι ένα ρητορικό ερώτημα: επειδή πολλά διαβάσαμε για την περιβόητη αποστροφή στο άρθρο της μπέλλου, ποιος δείχνει τελικά να υποτιμά και να αγνοεί τη γνώμη των μελών και της βάσης, που συμφώνησε με το νέο πρόγραμμα και τις θέσεις κατά 95% και πάνω;

Ανώνυμε 2, το κκε νομίζω ότι δεν επιδιώκει ακριβώς διάλογο, όπως το εννοείς, αλλά αντιπαράθεση επί συγκεκριμένων θέσεων. Σε αυτόν τον τομέα το κρίνω και πιστεύω πως το κάνει αρκετά έντιμα, χωρίς συνδικαλιές -όπως λέγαμε παλιά στη σπουδάζουσα- τεχνάσματα και συνειδητές στρεβλώσεις.
Υγ: την επόμενη φορά θα χρειαστεί ψευδώνυμο.

Ανώνυμος είπε...

σφυροδρέπανο αυτός που δεν συμβάλει στον όποιο διάλογο είσαι εσύ.

Με δυο παράγραφους γεμάτες αφορισμούς και κοινοτυπίες επιχειρείς να "ξεφύγεις" από το βασικό ζήτημα των κινητοποιήσεων στα κεντρικά ΑΕΙ, να βγάλεις την "υποχρέωση".

Το τιμημένο ΠΑΜΕ την έκανε τη δουλίτσα του όπως και στους εκπαιδευτικούς, είχε την ίδια ηττοπαθή πολιτική (αλλά στο βάθος ο Στάλιν!) αλλά στο τέλος έφαγε ΜΟΜΦΗ στο ΕΚΠΑ (μαζί με πασκε-δάκε στο ΔΣ) και απίστευτη γιούχα στο ΕΜΠ όπου παραιτηθηκε το ΔΣ, -και οι "ταξικές δυνάμεις" φυσικά-.

Μπορείς να χτενιζεις όσο θέλεις το μουστακι του Ιωσήφ γ αλλα αυτή είναι η πραγματικότητα και σε προκαλώ να τη διαψεύσεις!

Εν τέλει δεν έχω καταλάβει τι είδους παραισθησιογόνα παίρνουν αυτοί που ονειρεύονται μέρα μεσημέρι "διχτατορίες του προλεταριάτου" με επικεφαλής τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά χωρίς να τους ενοχλεί ο πλήρης συμβιβασμός και η γελοία συντεχνιακή λογική των "σουπερ-ύπερ-ταξικών δυνάμεων".

-ωκεανίς-

Ανώνυμος είπε...

Γιατί καταστρατηγείς μόνος σου την πολιτική δημοσίευσης σου; Αν αυτά τα ανώνυμα άρθρα προσφέραν κάτι στη συζήτηση να το καταλάβω. Αλλά τα συγκεκριμένα ούτε ενδιαφέρον δεν έχουν...
Όντας μακριά από τα πανεπιστήμια χρόνια, προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς λέει η "ωκεανίς" προσπερνώντας με μεγάλη προσπάθεια το βαθύτατα προσβλητικό και ενοχλητικό ύφος της. Αν έγραφε κάτι για τα γεγονότα, αποφεύγοντας συνδικαλιάρικες ιαχές και ατακούλες, και ασκώντας ουσιαστική κριτική σε όσες δυνάμεις εκτιμά, μπορεί και να βοηθούσε στη συζήτηση. Μπορεί να το κάνει; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Κατά τ' άλλα η ουσία της ανάρτησης με βρίσκει παραπάνω και από σύμφωνο. Ίσως για αυτό ήδη προκαλεί επίθεση, η οποία μάλλον θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα!

ΡΓ

Υ.Γ. Ν.Α.Ρ.Κ.Α. αυτοτιτλοφορούνται! Ρε παιδιά είναι λίγο κακόηχο...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί καταστρατηγείς μόνος σου την πολιτική δημοσίευσης σου; Αν αυτά τα ανώνυμα άρθρα προσφέραν κάτι στη συζήτηση να το καταλάβω. Αλλά τα συγκεκριμένα ούτε ενδιαφέρον δεν έχουν...
Όντας μακριά από τα πανεπιστήμια χρόνια, προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς λέει η "ωκεανίς" προσπερνώντας με μεγάλη προσπάθεια το βαθύτατα προσβλητικό και ενοχλητικό ύφος της. Αν έγραφε κάτι για τα γεγονότα, αποφεύγοντας συνδικαλιάρικες ιαχές και ατακούλες, και ασκώντας ουσιαστική κριτική σε όσες δυνάμεις εκτιμά, μπορεί και να βοηθούσε στη συζήτηση. Μπορεί; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Κατά τ' άλλα η ουσία της ανάρτησης με βρίσκει παραπάνω και από σύμφωνο. Ίσως για αυτό ήδη προκαλεί επίθεση, η οποία μάλλον θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα!

ΡΓ

Υ.Γ. Ν.Α.Ρ.Κ.Α. αυτοτιτλοφορούνται! Ρε παιδιά είναι λίγο κακόηχο...

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Κυρία Ωκεανίς,
Γιατί δεν δίνετε ευρεία δημοσιότητα σε αυτές τις εντυπωσιακές νίκες (ΜΟΜΦΗ στο ΕΚΠΑ, γιούχα στο ΕΜΠ)των συνεπών αντιμνημονιακών και λοιπών αριστερών δυνάμεων του λαοφιλέστατου ΕΔΠ της εργατικής τάξης;
Να πάρει κουράγιο ο Λαός....
Ελάτε, με θάρρος, μη ντρέπεστε!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Την επόμενη φορά που θα δημοσιευτεί ανώνυμο σχόλιο, θα έρθω στη δύσκολη θέση να το διαγράψω εκ των υστέρων. Κύριε συνδιαχειριστά, αυτό το γράφω για εσάς κυρίως, για να μη δώσουμε λάθος εικόνα προς τα έξω.

Ωκεανίς, μπορεί να πιστεύεις πως το σχόλιο 'φάγατε γιούχα και ροχάλα' προάγει το διάλογο, όπως επίσης το να επαναλαμβάνεις σε κάθε ανάρτηση τα ίδια και τα ίδια περί ξεπουλήματος.
Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι στις ανακοινώσεις που πόσταραν και εδώ κάποιοι σφοι αναγνώστες. Αυτό που δυσκολεύεται να καταλάβει ο χώρος σου είναι πως η λάσπη που πετάτε πάει πρωτίστως στους εργαζόμενους που πήραν αυτήν την απόφαση, μετά από έναν δύσκολο αγώνα και έναν επώδυνο συμβιβασμό.
Ούτε εγώ έχω καταλάβει τι είδους παραισθησιογόνα παίρνουν όσοι ονειρεύονται παντού και πάντα απεργίες διαρκείας μέχρι τελικής πρώσης γενικές απεργίες διαρκείας κτλ, χωρίς να παίρνουν υπόψη το γενικό επίπεδο συνειδητοποίησης, και χωρίς να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν και να το ανεβάσουν. Να μας τα συστήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ μην ανησυχεις, αυτό το έκαναν άλλοι πριν από εμένα. Επίσης δεν το θεωρώ ούτε "νίκη" ούτε "ηττα". Έγινε απλά το αυτονόητο, να ξεσκεπάζουν οι εργαζόμενοι τις διάφορες κυβερνητικές και ευρωομοσπονδιακές λογικές που καμουφλάρονται άκομψα με σούπερ-ντούπερ ταξικό περιεχόμενο. Αυτή είναι μόνο η αρχή, σε διαβεβαιώνω.

Επειδή δεν μου αρέσει να τα βάζω όλα στο ίδιο τσουβάλι, σε πληροφορώ ότι οι περισσότεροι από τη "βαση" διαφώνησαν και αυτοί πρώτοι όρμησαν κατά των "ταξικών συνδικαλιστών" και πρώτοι αυτοί τους κατηγόρησαν για ξεπούλημα. Όμως το Κόμμα στήριξε την αναστολή των κινητοποιήσεων και την εφαρμογή της ΚΥΑ.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την μεν "ηγεσία" να ταυτίζεται με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΚΕ, τη δε "βάση" να διαφωνεί, προσχηματικα ή όχι δεν ξέρω.

Αυτά.

ΥΓ. Όταν λέω άκομψα, εννοώ εντελώς άκομψα, με ηττοπάθεια, συμβιβασμούς και ανελέητο ωχαδερφισμό από την πρώτη εβδομάδα. Σε σημείο να αναρωτιέσαι τί ακριβώς προσπαθούν να κάνουν, να διώξουν τον κόσμο που έχουν;

-ωκεανίς-

Αναυδος είπε...

υπάρχει ο σκληρος αγωνας υπαρχει και ο τυχοδιωκτισμος που στο τελος αφοπλιζει και οδηγει στην ηττα

με βαση την ανακοινωση του ΠΑΜΕ ο αγωνας των διοικητικων κατεληξε σε εναν συμβιβασμο με το υπουργειο. Ειναι οτι καλυτυρο μπορει να αποσπασει ενας κλαδος που
- απεργουν 2 από τα 8 μεγαλα ιδρυματα
- δεν καταφερε να συντονιστει παρασυρει κι αλλους κλαδους
- μονο 280 δεν αυτοαπογραφηκαν
- αρνηθηκαν να εγγραψουν τους α'ετεις κερδιζοντας συμμαχους
- πληρωνονται απεργοντας εστω κι αν αυτο οφειλεται σε γραφειοκρατια (?)

απο κει και περα οι κραυγες για προδοσια και για κουγκι δεινουν οχι μονο τυφλοτητα αλλα και κατι χειροτερο πιστη οτι η επιθεση του κεφαλαιου ειναι προσωρινη και στα πλαισια του καπιταλισμου καποιοι λιγοι μπορει να τη γλυτωσουν


http://www.edupame.gr/content/%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95-%CF%83%CE%B5-%CE%91%CE%95%CE%99-%CE%A4%CE%95%CE%99-%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85

Ανώνυμος είπε...

1) Το ΠΑΜΕ (όπως και άλλες παρατάξεις) στα άλλα ΑΕΙ δεν συνέβαλε στο άπλωμα της απεργίας
2) Το ΠΑΜΕ (όπως και άλλες παρατάξεις) δεν καταφερε να συντονιστει παρασυρει κι αλλους κλαδους
3) Το ΠΑΜΕ (όπως και άλλες παρατάξεις) π-ί-ε-σ-α-ν τους εργαζόμενους να αυτοαπογραφούν και να συνθηκολογήσουν.
4) Ουδέποτε το ΠΑΜΕ έθεσε θέμα εγγραφής πρωτοετών εξ όσων γνωρίζω.
5) Είσαι ο Αλαφούζος; (στα πλαίσια του καπιταλισμού...)

Στα πλαίσια του καπιταλισμού να τα βρούμε με τους καπιταλιστές και να βολέψουμε μερικούς "δικούς" μας, ε;
Ψεύτες!

-ωκεανίς-

Ανώνυμος είπε...

Μόνο και μόνο για το θέμα των εγγραφών
http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/31209/anakoinosi-toy-pame-aei-tei-gia-ton-agona-ton-dioikitikon-ypallilon
έτσι ενδεικτικα...
Και απορώ με αυτούς τους αγόμενους και φερόμενους υπαλλήλους γιατί έστελναν συγκεκριμένους στις εκπομπές.Ή πήγαιναν μόνοι τους;

mariori

Ανώνυμος είπε...

Ναι σφυροδρεπανε απο εσενα το ειχα διαβασει οτι το ειχε πει ο Καππος-οπως κ εδω μεσα εχω μαθει κ αρκετα αλλα πραγματα. Μιας κ τελειωνει ο χρονος να πω οτι κ φετος οι αναρτησεις κυμανθηκαν σε εντυπωσιακα υψηλο επιπεδο (τοσο οι δικιες σου οσο κ αλλων πχ σεχταρ, αναυδος κτλ) οποτε ενα μεγαλο ευχαριστω ως αναγνωστης. Συνοδευομενες απο ευχες για εξισου καλη συνεχεια.

Σε κατι που γραφτηκε. Ειναι ορθο οτι η πλειοψηφια-οσο ισχυρη κι αν ειναι-δεν εχει παντα δικιο. Καλο θα ειναι ομως (καλο για τους ιδιους-για να διατηρουν μια σοβαροτητα) αυτοι που το λενε, να το λενε γενικα κ οχι ειδικα. Να μη το λενε δηλαδη μονο οταν αφορα αποτελεσματα της βασης των μελων του κομματος αλλα να λενε διαφορετικα πραγματα για τις βουλευτικες εκλογες λογου χαρη.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Αχ ρε mariori τι του εκανες τωρα του ωκεανις....και τα ειχε ολα τοσο καλα στο κεφαλι του...τωρα δεν θα ξαναποσταρει εδω. Θα ποσταρει τα ιδια βεβαια αγνοωντας τις απαντησεις που πηρε σε καποιο αλλο θεμα...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Γι αυτό είπα ότι "απο όσο ξέρω"!

Είστε και ψεύτες και συνδικαλιάρηδες, στα πλαίσια του καπιταλισμού βεβαίως! Οι εγγραφές σας μάραναν?
Στα πλαίσια του καπιταλισμού, embedded στην κυβέρνηση και στους Δανειστές!

ΥΓ1 αφού στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν προσωρινές νίκες γιατί το ΚΚΕ κατέθεσε προταση νόμου για 1000 ευρώ ενίσχυση στους ανέργους; Για νά χουμε να λέμε;

-ωκεανίς-

Ανώνυμος είπε...

-ωκεανίς-
Διακρινω εναν πανικο "αγωνισταρα"μου ή κανω λαθος?
Ο πανικος σου παντα ομως ειναι στα ορια του καπιταλισμου...

Υγ. Το να μιλας συγιεκριμενα ή εστω να κανεις προσπαθεια να απαντας σε αυτα που σου λενε δεν τα προβλεπει η κλαδικη ή ατομικη συμβαση των τρολ?

ratm

Ανώνυμος είπε...

σταλινοκαπιταλιστή μου, που τον βλέπεις τον πανικό? Εσύ ταράζεσαι όπως βλέπω.

Εγω προκάλεσα για διάψευση σε συγκεκριμένα ζήτηματα. Μάλλον θα περιμένω για πολύ (όσο θα υπάρχει καπιταλισμός).

-ωκεανίς-

Ανώνυμος είπε...

Ε ρε ζημιες που εχει κανει ο Γεωργιανος ο μουστακιας...Τετοιο τιτλο τιμης να σε μνημονευουν με μισος, φθονο και μπολικο φοβο ολοι οι αντικομμουνιστες ολων των αποχρωσεων 60 χρονια μετα το θανατο σου δεν ξερω ποσοι κομμουνιστες ειχαν ή θα εχουν στο μελλον την ευκαιρια να εισπραξουν... Αυτο και μονο αρκει για να εχει περιοπτη θεση Σταλιν στον μακρυ καταλογο των μεγαλων της ταξικης παλης. Ειναι και αυτη η ατιμη σημαια στο Ραιχσταγκ στις 9/5/1945 που δεν καταπινεται με τιποτα...κουραγιο ωκεανις τις πιο ομορρφες μερες μας δεν τις εχουμε ζησει ακομα. Κουραγιο θα σου χρειαστει...

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ναι ξέρω θα αναστηθεί ο Μαρμαρωμένος και θα χτίσει με το ΠΑΜΕ την διχτατορία του.
Δεν είσαι καλά άνθρωπε μου. Είσαι αλκοολικός με τον Σήφη και το ημερολόγιό σου έχει μείνει στο 1953. Να ένα καλό μέρος να πνίξεις τον καημό σου, φουκαρά μου.

Μπαρ CTAΛΙΝ
http://www.athinorama.gr/clubbing/article.aspx?id=11971

ΥΓ. Ακόμα περιμένω να με διαψεύσει κάποιος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μου έχει μείνει η απορία από την όλη συζήτηση ποιος είναι ο ορισμός της βάσης και γιατί βάση είναι όσοι φτύνουν και γιουχάρουν, αλλά όχι οι διοικητικοί υπάλληλοι που ψήφισαν να σταματήσει η απεργία. Και κάτι άσχετο με τη ροή της συζήτησης αλλά δεν μπορώ παρά να ανταποδώσω στο ρα τα καλά λόγια και τις υπερβολές στο σχόλιό του.

Ανώνυμος είπε...

κκεδες βάλατε στο παράρτημα των οικοδόμων στα τρίκαλα, να ψηφίσουν και τα δέντρα; οι κάλπες έκλεισαν με 90 ψηφίσαντες και την άλλη μέρα το πρωϊ όταν ξανάνοιξαν είχαν 180!!!

Νοθεία και νοθεία! Ετσι ανεβαίνετε -όπου ανεβαίνετε- στο εργατικό κίνημα;

http://vathikokkino.com/2013/12/%CE%B5%CE%BA%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84/

-παρατηρητής-

Ανώνυμος είπε...

Α ρε γελοίε (ή γελοία, γιατί πριν ήσουν ωκεανίς, και τώρα άλλαξες νικ μπας και φας λιγότερες ντομάτες αλλά δεν, η αλλαγή νικ με template δεν φτουράει), ποιοί 90 και 180; Ούτε καν συγκεκριμένα στοιχεία δεν έχουν οι καταγγέλοντες, άκουσαν από δω κι από κει, και δεν μπορεί να ψεύδεται η έντιμη Δικαστικός (με κεφαλαίο) και να η ακριβής καταγγελία:

"...στην κάλπη να πέφτουν 90, ας πούμε, ψηφοδέλτια και να βγαίνουν από αυτή 180, με σκοπό την παραγωγή Αντιπροσώπων!.."

Ας πούμε και να ούμε. Πασοκάρες δεν ξεγελάτε κανέναν πλέον, τάξτε κανα ρουσφέτι από την μελλοντική κυβέρνηση της αριστεράς όπως ξέρετε τόσα χρόνια κι αφήστε τις αριστερίστικες μπαλαφάρες. Γιατί το μόνο που ζητάτε είναι το αστικό κράτος να σας δώσει ετσιθελικά τις θεσούλες, αφού στους οικοδόμους πανελλαδικά το 5-6% δεν το ξεπερνάτε με τίποτα.

Θυμηθήκα κιόλας την άλλη ανακοινωσάρα που είχατε βγάλει για τις εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, από εκεί και η φράση καρμπόν για την "εργατική δημοκρατία που προδίδει το παμε", αν και είπατε και άλλα πιο ωμά σφουγγοκωλάριοι της εργοδοσίας:

http://agonistikiprotovouliatrikalon.blogspot.com/2013/11/blog-post_30.html

"...Η πλειοψηφία της διοίκησης δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε το ελάχιστο, το οποίο, σε ένα βαθμό – στο βαθμό που δεν κινδυνεύει - εγγυάται η αστική δημοκρατία. Εφόσον η πλειοψηφία δεν μπορεί ούτε αυτό να εγγυηθεί, είναι πλήρως αφερέγγυα, προσβάλει δε και την εργατική δημοκρατία στο όνομα της οποίας ενεργεί..."

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

όσα δεν φτάνει η αλεπού κκεδες τα κάνει κρεμαστάρια. Πετάξτε και άλλο τη μπάλα στην εξεδρα! Νοθείες, απολύσεις (άλλες 2 στον ριζοσπάστη) και συνεχής συκοφαντία του κομμουνισμού.

-παρατηρητής-

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικά, η αστική δημοκρατία ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και των αγώνων της εργατικής τάξης, σε ορισμένα της πολύ συγκεκριμένα σημεία, αποδείχτηκε καλύτερη από τις λαϊκές δημοπκρατίες της ανατολικής ευρώπης -μαζί και της εσσδ. Για αυτό και κέρδισε την καρικατούρα του ανύπαρκτου.
Το κκε, έχει ατόφια αυτή την αντίληψη για τη δημοκρατία και αυτό συντελεί στο να θεωρείται πλέον απο αρκετούς κομμουνιστές και πολύ περισσότερους αριστερούς, ότι αποτελεί πλέον τη ζωντανή συκοφαντία του κομμουνισμού: Σε συνεργασία με ΚΚ Β. Κορέας (από τον μπαμπά στο γιο και απο κει στον εγγονό!! να χαρώ εγώ "σοσιαλισμό", βρε ουστ!), ΚΚ Κίνας (είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε κκεδάκο, που νομίζεις ότι στην Κίνα, στο Βιετνάμ, στη Β. Κορέα οικοδομείτε σοσιαλισμός), ΚΚ Ν. Αφρικής (συναινεί στην άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση).

Αλλο πράμα ο κομμουνισμός και άλλο το ΚΚΕ

-παρστηρητής-

Ανώνυμος είπε...

Απολιθωμα, σου προτεινω μια πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση: να κανεις ενα αφιερωμα στα διαφορα αντικομμουνιστικα τρολ που εχουν εμφανιστει τα δυο τελευταια χρονια στο μπλοκ σου. Κατηγοριες, συχνοτητα εμφανισης, περιοδικοτητα, τι ειδουτς αναρτησεις προτιμουν, πώς τρεφονται, πώς αναπαραγονται, ποιες περσονες ταυτιζονται και ειναι το ιδιο φυσικο προσωπο, κατι τετοιο. Οτι πρεπει για το τελος του χρονου. Θα ειναι διασκεδαστικο, θα γελασουμε και θα βοηθησει και για το μελλον. Αν και ειναι τοση πολλη η δουλεια, που δε νομιζω να το προλαβαινεις για το τελος αυτου του χρονου.

sniper

Ανώνυμος είπε...

Ωκεανις , παρατηρητης ή οπως αλλιως σε πληρωνει ο Λαλιωτης για να μας διασκεδαζεις οι οικοδομοι εχουν βαρυ χερι γι'αυτο εχετε λυσαξει σε ολα τα συνδικατα αλλα παντου πανελλαδικα ξερεις τι παιρνεις...αντε υπαλληλισκε ασχολισου με κανα συλογο εργολαβων που ανηκεις και ασε τους οικοδομους. Και πες στα αφεντικα σου να σου μαθουν 5 πραγματα που θα πεις οτι το ΚΚΕ λεει οτι οικοδομει η Κινα σοσιαλισμο...και ασφαλιτης και ασχετος...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ψιτ rat,

δεν είμαι ο "παρατηρητής" ούτε όποιος διαφωνεί με την σχιζοφρενική σου σκέψη είναι η "ωκεανίς".
Για να εξηγούμαστε. Ο διαχειριστής δεν δημοσίευσε ένα σχολιό μου που ζητούσα διαψεύση για το ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ και μια πληροφορία που θα σε βοηθούσε πολύ. Απάντηση για το πρώτο δεν θα λάβω στα πλαίσια του καπιταλισμού, όμως μπορείς να τα πίνεις στο μπαρ "CtaΛιΝ" στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου (Αγ. Νικολάου 2) μέχρι να αναστηθεί ο Μαρμαρωμένος.

Επίσης θα ήταν καλό όταν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες (όπως στη νοθεία στις αρχαιρεσίες των οικοδόμων Τρικάλων) είτε να τις διαψεύδετε, ή έστω να απαντάτε κόσμια χωρίς να εκτοξέυετε βρισιές και ανοησίες.

-ωκεανίς-

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει καμία καταγγελία, παρά μόνο φήμες. Ούτε να επιβεβαιώσουν από πρώτο χέρι δεν φρόντισαν οι καραγκιόζηδες φίλοι σου τα όσα άκουσαν και το γράφουν κιόλας στην ανακοίνωση. Επίσης δίνουν και αριθμητικό παράδειγμα ως σχήμα λόγου, το οποίο ως στούρνος πήρες τοις μετρητοίς και αποφάσισες να δώσεις και συγκεκριμένα στοιχεία τρομάρα σου.

Όσο για το παμε και τα αει, έχεις αναφέρει 10 πράγματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και έχεις ξεβρακωθεί κάμποσες φορές. Ως εκ τούτου κουβέντα μαζί σου τέλος νευρόσπαστο πασοκοτρολλ καθώς σε λίγο σε βλέπω να βάζεις και αναλύσεις από τον στόχο (ε θα τους χρειαστείς κι αυτούς -- τα είπε κι ο αλεβιζόπουλος -- ειδικά για τους οικοδόμους, να σπάσει και αυτή η "μαφία" του παμε).

Ijon Tichy

ΥΓ: Για το νικ στα είπα, προσοχή στην επόμενη επιλογή.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ψιτ ωκεανίς,

όταν ξεχνάς να υπογράψεις τα σχόλιά σου, δεν είναι ζήτημα λογοκρισίας που δε δημοσιεύονται. Τώρα που ανέλαβες την πολιτική ευθύνη του σχολίου, το βλέπεις μαζί με τα υπόλοιπα, αν και ανώνυμο. Αυτά που λογοκρίθηκαν όντως ήταν ένα ανώνυμο που έβριζε και ένα ακόμα του παρατηρητή με βασικό επιχείρημα το 'μπετόβλακόπουλος'.
Για να ολοκληρώσω το στερεότυπο και να μη μείνεις με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, έχω βάλει να μου σουφρώσουν τον τιμοκατάλογο από το στάλιν στον χολαργό, με το κοκτέιλ μολόροφ σε δεσπόζουσα θέση και του χτενίζω το μουστάκι με το ένα χέρι, ενόσω με το άλλο στέλνω σχόλια στα ανεπιθύμητα και ξεπουλάω αγώνες.

Ανώνυμος είπε...

ιχον τισί, λωλεύεις! το βοθρόστομα σου, πριν το ανοίξεις, να το δασκαλεύεις να μην λέει ανοησίες γιατί εκτιθεται! Στα Τρίκαλα στα 2 στενά, κάνατε νοθεία του κερατά φίλε μου. ΚΚΕ: πρώτο στα μεγάλα λόγια και στην πράξη αναπαράγει τα αστικά πρότυπα άσκησης πολιτικής. Ευγε!

-παρατηρητής-

Ανώνυμος είπε...

@μπρεζνιεφικέ δεν πρόσεξα ότι δεν έβαλα όνομα, anyway σε αδίκησα αν είναι έτσι. Τα κοκταίηλ ελπιζω να έχουν ονόματα εποχής για να γελάσουμε λίγο και να γίνονται δεκτά τα ρούβλια της ΕΣΣΔ.

Ιχον κτλ, η καταγγελία για τα Τρίκαλα ΕΙΝΑΙ επώνυμη και παραείναι. Για να κατασχεθεί η κάλπη (αν ισχύει βεβαίως) κάποιο λάκο έχει η φάβα. Εκτός και αν πούμε ότι την κατέσχεσαν οι τσαρικοί αστοτσιφλικάδες για εμποδίσουν την άνοδο του μπολσεβίκικου κόμματος στο πολύ κρίσιμο πόστο των οικοδόμων στα Τρίκαλα.
Δεν ξέρω τί να πω, στα πλαίσια του καπιταλισμού όλα είναι πιθανά.

-ωκεανίς-