Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η μπαλάντα της παναριστεράς

Φέτος την πρωτοχρονιά η κε του μπλοκ το έριξε στις ευχετήριες μαντινάδες με ένα συναγωνιστή της άλλης πλευράς και ο οίστρος για την κατάλληλη απάντηση και μια πληρωμένη ανταπάντηση (γιατί το πάθος για συνδικαλιά, είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά) μου έδωσε την έμπνευση για τα παρακάτω ημιτελή μα κάθε άλλο παρά πένθιμα στιχάκια. Τα οποία μένουν ημιτελή για να εμπλουτιστούν με τις προτάσεις των σφων αναγνωστών και να πάρουν αργότερα οριστική μορφή.

Με πλάγια γραφή είναι ο διάλογος και με κανονική η αφήγηση. Στο διάλογο συμμετέχουν ένας ενωτικός παναριστερός κι ένας δικός μας «δογματικός σεχταριστής». Όσα λέει ο πρώτος έχουν τονιστεί με έντονη γραφή για να ξεχωρίζουν.

Ο ενωτικός αριστερός, κάνει τις έχθρες πέρα
Κι αφού πρώτα ενώθηκαν ενάντια και μέρα
Ζητάει παναριστερά, θέλει να κυβερνήσει:
 -Αφήστε το σεχταρισμό και πιάστε το

Οι εκλογές μας έρχονται, εμπρός βήμα ταχύ
Να τις προϋπαντήσουμε όλοι οι αριστεροί
Και μες στο 14’ ο σαμαράς να φύγει
Θα γίνουμε εμείς πολλοί κι αυτοί θα είναι λίγοι

Κι όταν του απολογισμού, θα έρθει εκείνη η ώρα
Θα είναι κατακόκκινη ολόκληρη η χώρα
-Και τότε θα ξυπνήσετε. Θα αλλάξεις προσκεφάλι
Θα περιμένεις να φανεί η μέρα η μεγάλη

-Η μέρα εκείνη δε θα αργήσει, καλοί μου παναριστεροί
Κι ο αλέξης θα μας τραγουδήσει για εξουσία λαϊκή.
-Σε πήρε κάποτε η φύση, σε πήραν οι αναρχικοί
Μα τώρα άλλαξες τροπάρι και θα τους ρίξεις το κουκί

-Βάλε εσύ τη μουσική, να βάλω εγώ τον ήχο
Κι όλοι μαζί με δύναμη να ρίξουμε τον τοίχο
Που μας κρατάει μακριά με μια διχόνοια στέρφα
Και διαχωρίζει τεχνητά τα ταξικά αδέρφια

-Βάλε εσύ μια φωνή κι αν δεν είμαι εκεί,
χάρη να μη με λένε.
-Κι ασ’ το φλωράκη ήσυχο, το 89’ το δύστυχο
για νάβρεις ποιοι σου φταίνε

-Μαζί να χτυπάμε, χωριστά να βαδίζουμε
Και έτσι μονάχα, τους αστούς θα κερδίζουμε
Με ενότητα σούπα μες στο βάλτο θα πέσουμε
Μονάχοι θα πάμε και σε όποιον αρέσουμε

Τι απέγινε ο φίλος μας; Πώς πήγε ο αρραβώνας;
Ήρθε άνοιξη για το λαό ή ο βαρύς χειμωνας;
Έφτιαξε μέτωπο κοινό μαζί με τα ρετάλια;
Τον πείσανε με το καλό ή ήθελε παρακάλια;

Με άλμα μεταβατικό, με ένα διπλό ρεσάλτο
Συμμάχησε και κύλησε ολοταχώς στο βάλτο
Και προδομένος γύρισε στην πρώτη του αγάπη
Χάλαγε το σαπούνι του, πλένοντας τον αράπη
Κι έψαχνε στους ρεφορμιστές να βρει φρούδες ελπίδες
Να γράψουνε μαζί τρανές, ιστορικές σελίδες
Να κλείσουν κι ένα ραντεβού στη δόλια ιστορία
Που ξέμεινε από παπατζή κι από πρωτοπορία
Να δώσουνε από κοινού μάχες πολλές κι ωραίες
Να αγωνιστούνε για αλλαγή κι άλλες φρέσκιες ιδέες
Ο ένας να δείχνει την ταξίμ, το σύντροφο τον τούρκο
Κι ο άλλος το μέγαρο μαξίμ’ και να κυλάει στο βούρκο

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη κατι σαν το 1989 με την περεσ τρο ικα που ειχε ερθη η ωρα της αρισ τερας και της προοδου και αφου πληρω σε το ΚΚΕ το δανειο για τα γραφεια της ΕΑΡ στην κουμουνδουρου φτιαξαμε και το συνασπισμο να σωθουμε ολοι ρε τη μου θυμισες τωρα

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Σύντροφοι,
Με κουράγιο και δυνατά!
Η "Κυβέρνηση της Αριστεράς" είναι τα προεόρτια του ανοιχτού Φασισμού. Είναι το δόκανο της άρχουσας τάξης.
Το δίλημμα της εποχής μας είναι σήμερα "ΚΚΕ η Φασισμός"; Δέστε τι γίνεται σήμερα: Η Α.Τ. κρατάει τα σκυλιά της δεμένα, ελπίζοντας ο Σύριζα να διαλύσει το ΚΚΕ και ό,τι έχει απομείνει από πραγματική Αριστερά στον Λαό. Μετά θα τα αμολύσει ενάντια στον ανυπεράσπιστο Λαό. Οσο κρατάει το ΚΚΕ βρίσκονται σε αμηχανία και φθείρονται, φυλακίζει ο ένας τον άλλον, ξεκατινιάζονται κλπ., μέσα στη μέγγενη της Κρίσης. Μέχρι την 17/6/12 τα σχέδιά τους πήγαν σχετικά καλά. Αλλά από τότε το πράγμα δείχνει νάχει κολλήσει γι αυτούς, και αυτό τους τρομοκρατεί.
Εχουν αμολύσει πεζούς και καβαλαραίους, λυτούς και δεμένους (κυριολεκτικά...μέχρι και τον ...Ξηρό!) στη μάχη να κόψουν την ανάκαμψη του ΚΚΕ από το χτύπημα της 17/6. Τέτοια επίθεση σε όλα τα μέτωπα, με τόσα μέσα και τόσους προδότες συντονισμένους, δεν έχει ματαγίνει. Ενάντια σε ένα "ασήμαντο" ...κομματάκι(!) του ~4%!
θα δούν πολλοί, ποιός μπορεί να αλλάζει την Ιστορία....
Το ΚΚΕ σήμερα είναι το Κούγκι του Λαού, που όμως ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ!!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

ΚΚΕ, λοιπόν,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Συγνωμη για το άσχετο αλλά ενημερωνω ότι βγηκε η καινουρια ΚΟΜΕΠ

Δυστυχως μετα απο μερικα πολυ δυνατα τευχη αυτο ειναι τουλαχιστον ξενερωτο. Για τις γυναικες και την νεολαια ασχολειται. Μόνο του Γκικα πρέπει να έχει ενδιαφερον ως αρθρο

Μαγιακοφσκι

Ανώνυμος είπε...

Πλακωσε ολη η λερα(Πάγωσ’η τσιμινιέρα)

Πλακωσε ολη η λερα
στου Ακροπολ τη πυλη
Πασοκοι μαζεμενοι συζητανε
προσχωρησε κι η Σωτη
Με Μπιστη και Σημιτη
Και μ' αρχηγο Γιαννιτση ,ξεκινανε.

Οι αλλοι Αλεξη στειλαν
στου Τεξας τα λιβαδια
με τραπεζιτες,κεφαλαιοκρατες
γυρισαν και νομιζουν
πως ο λαος ξεχναει
και μας το παιζουν παλι
επαναστατες

Πλακωσε ολη η λερα
μα καποιοι δε φοβουνται
στο κουκουε ποτε τους δε λυγανε
στους δρομους της Αθηνας
φέιγ βολάν μοιραζουν
και Συμμαχια Λαικη ζητανε



Гриша

Ανώνυμος είπε...

Aς μου επιτραπει και μενα ενα οφ τοπικ για να καταγγειλω τον αισχροτατο μπλογκερ ''λαικο στρωμα'',που εδω και 2,5 χρονια με διαφορες δικαιολογιες,δεν μας εχει δωσει ακομα το 3ο μερος του ''αριστερισμου''.

Μπηκε 2012,μπηκε 13,ειμαστε 14,και ακομα περιμενουμε.Δεν ειναι κατασταση αυτη,ουτε πιστευω τις δικαιολογιες περι ''δουλειας''.

Ο λαος απαιτει νεο κειμενο

Παπουτσωμενος Γατος

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογραφω με χερια και ποδια δικα μου και χιλιων ακομα ανθρωπων, το σχολιο του παπουτσωμενου γατου και σπευδω να διευκρινησω οτι δεν ειμαι αυτος με αλλο ψευδωνυμο. Εχω βρισει το λαικο στρωμα για την καθυστερηση του αυτη, αλλα στο μπογκ του, τιμια, αντρικια, ανωνυμα.

sniper

παρατηρητής είπε...

Πρέπει κάποιος να είναι ελαφρώς ψυχικά ασταθής για να θεωρεί ότι η αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της διαμορφώνει στρατηγική με βάση το σημερινό "ΚΚΕ" και ακόμη περισσότερο ότι το φοβάται επειδή τάχα είναι "κούγκι" και ανακάμπτει...

Ειλικρινά, επειδή διαβάζω τα κείμενα του ιδεολογικού διαδικτυακού αρθρογράφου της Χρυσής Αυγής "Γιώργου Μάστορα", που φυσικά είναι στο ίδιο μοτίβο ("όλοι μας πολεμάνε, εβραιοκαπιταλιστές και εβραιομπολσεβίκοι") πρέπει να ομολογήσω ότι τουλάχιστον τα ναζήδικα έχουν μια αληθοφάνεια: τους μπάζουν φυλακή, τους βρίζουν, μέχρι κι ο Μπάμπης σήμερα το πρωί έλεγε ότι θα πρεπε σα ναζιστές να είναι παράνομοι (τώρα το θυμήθηκε ο αλήτης, που έλεγε για "σοβαρή Χρυσή Αυγή", οι κνιτοσυριζαίοι βέβαια ούτε καν αυτό δε λένε).

Τα λόγια του Σεχτάρ του Τρομερού, πραγματικά, θα με έκαναν αν μου τα έλεγε δια ζώσης και προφορικά, να θέλω να του χαϊδέψω το κεφάλι. Δε μιλάμε πια για απλή απόσπαση από την πραγματικότητα, μιλάμε για πλήρη προσχώρηση στον ιδεαλισμό, στο "έτσι είναι αν έτσι νομίζετε"...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άντε λοιπόν κι εσύ παλικάρι μου με τους ψυχικά σταθερούς, να χαϊδέψεις άλλα κεφαλάκια. Και μην κάνεις τον κόπο να ξαναπεράσεις από εδώ. Δε θα πάρουμε, δεν ενδιαφερόμαστε.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το νέο κείμενο του λαϊκού στρώματος θα έρθει μαζί με την ανάπτυξη και το πλεόνασμα, με το τέλος του μνημονίου και την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό είναι δέσμευση.
Κατά τα άλλα, μπορούμε αν θέλετε να του στήσουμε και καρτέρι για να τον εκφοβίσουμε, αλλά φοβάμαι πως δε θα συγκινηθεί και πολύ, ιδίως αυτές τις μέρες.

Τα σέβη μου για την προσπάθεια του γκρίσα, που ήταν και ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο στιχουργικό κάλεσμα της κε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνω καθολου με το υφος και τα απαξιωτικα σχολια του ''παρατηρητη'' και ο Σεχταρ οσες φορες εχω δει τα σχολια του κανει ευστοχες και χρησιμες παρατηρησεις.

Παρ'ολα αυτα,θα συμφωνησω οτι το ΚΚΕ στην σημερινη του δυναμικη,δεν αποτελει απειλη για το συστημα.Αυτο φαινεται και στο δημοσιο διαλογο,οπου αναλωνεται σε ενδοαστικα ζητηματα και αντιθεσεις.

Δεν εννοω οτι τα αστικα μεσα δεν αποκρυπτουν τις θεσεις του ΚΚΕ,αλλα αν το Κομμα ειχε μεγαλυτερη επιρροη,θελωντας και μη τα ζητηματα που θετει θα ηταν στην πρωτη διαταξη.

YΓ Η σεχταριστικη ηγεσια του ''Σφυροδρεπανου'' παραπεμπει τον ''αριστερισμο'' στην 2α παρουσια,αγνοωντας στα καθημερινα συμπτωματα στερησης των αναγνωστων του Λαικου Στρωματος.

Παπουτσωμενος Γατος

anonymous anonymous είπε...

Παρατηρητή, αυτό το "κνιτοσυριζαίοι" αποκάλυψε την ταυτότητά σου, ότι δηλ. είσαι ΟΑΚΚΕ...

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση είναι αρκετά σύνθετη για να μπορεί να αντιμετωπιστεί με οπαδιλίκια μπαοκικά, ούτε με "μονοδρόμους συνεργασιών" αμφιβόλου ηθικής και στημένες στο ποδάρι.
Αυτό το άρθρο προσπαθεί να δώσει μία απάντηση
http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/35154/poy-stoheyoyn-oi-diergasies
όμως εξαντλεί το δίλημμα στην ψήφο και μόνο (εκτός αν καταλαβαίνω λάθος).

Καλώς ή κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ είτε γιατί είναι στημένο έτσι το παιχνίδι, είτε για άλλους λόγους, βρέθηκε χωρίς να προσπαθήσει ιδιαίτερα στην κορυφή του κύματος. Στις επόμενες εκλογές πιθανόν να ανεβάσει τις ψήφους και τα ποσοστά του δηιουργώντας εκ των πραγμάτων προϋποθέσεις για να διαδεχτεί σύντομα τον ετοιμόρροπο Σαμαρά στα πλαίσια συμμαχικού σχήματος (θα δούμε ποιό στην πορεία).

Η ψήφος αυτή δεν είναι αριστερή, είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Και θα κατευθυνθεί εκεί παρ' ότι οι περισσότεροι δεν τον εμποστεύονται. Γιατί φαντάζει ως το "λιγότερο κακό".

Το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε σημαία ευκαιρίας. Όμως δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο ώστε να αναδείξει τη σωστή γραμμή του. Κάθε φορά που έρχονται νέα μέτρα, τα υποδέχεται με ένα σχόλιο του Γραφείου Τύπου τις περισσότερες φορές. Με ένα σχόλιο του Γραφείου Τύπου ξεμπερδεύει και με τα δευτερεύοντα. Αυτό όμως δεν είναι αποτελεσματική σαν πολιτική αφού δείχνει σαν να θέλει να αποφύγει τις μάχες (ακόμα και οπισθοφυλακής) και να τα φορτώσει στον κόκκορα.

Επομένως γιατί διεκδικεί την ψήφο; Επειδή λέει (και καλά κάνει) ότι δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση εντός ΕΕ; Συγγνώμη αλλά δεν είναι αρκετό όταν δεν αναδείχνει σωστά τη δική του πρόταση.
Πιθανόν να φανεί σε πολλούς (φάνηκε τον Ιούνη του 2012...) ότι θέλει να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό που θα το κρατά όμως εντός Βουλής χωρίς να έχει τα άγχη και τις ευθύνες συμμαχικών κυβερνητικών επιλογών. Φτάνει όμως αυτό; Όχί βέβαια!

Ούτε τον Ιούνη του 2012, ούτε και τώρα πρόκειται να επιβραβευτεί μια τέτοια λογική συντήρησης δυνάμεων, γιατί το πολιτικό πεδίο αλλάζει καθε μέρα.

φιλήδονο κουκί



Ανώνυμος είπε...

το ΚΚΕ λεει οτι δεν στηριζει καμμια κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλι σμου και μιλαει για εξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποιηση των μεσων πα ραγωγης σωστα δεν μιλαει για πολιτι κες συνεργασιες αλλα για λα ικη συμ μαχια σε κοινωνικο επιπεδο. η σταση αυτη του κομματος ειναι παρακατηθηκη για το εργατικο κινημα και θα φανει σε μια πορεια αυτο