Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τρεις ψηφίδες επικαιρότητας

Ας σταχυολογήσουμε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα των ημερών, πριν και μετά το πάσχα, για να τα σχολιάσουμε.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συζήτηση στην επιτροπή της βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης που θα έρθει στην ολομέλεια σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα, τις συνθήκες κράτησης, κτλ.
Μέχρι στιγμής τα αστικά μμε έχουν εστιάσει στο αφόρητα εύκολο κι αναμενόμενο δίπολο, που προκαλούν οι αντιδράσεις της νδ για… την κυβέρνηση που συνδιαλέγεται με τους τρομοκράτες, τους απελευθερώνει με φωτογραφικά άρθρα, κτλ. Αν σε αγγίζει αυτού του είδους η υστερία, ενώνεις τη φωνή σου με τη φωνή διαμαρτυρίας των δεξιών βουλευτών και με τη θεατρική επίκληση στο συναίσθημα των συγγενών των θυμάτων από τις διάφορες επιχειρήσεις της 17ν. Αν πάλι έχεις στοιχειώδεις ευαισθησίες και δε θέλεις εκδικητικά να δεις το σάββα ξηρό να τυφλώνεται πλήρως και να ξεψυχά στο κελί του χωρίς ιατρική στήριξη, καλείσαι να επικροτήσεις την κυβερνητική πρωτοβουλία και τα κλισέ του τύπου «η δημοκρατία (ποια δημοκρατία; και για ποιον;) ξέρει να συγχωρεί και δεν εκδικείται τους εχθρούς της».

Το κκε εκπροσωπείται στην επιτροπή από το γιάννη γκιόκα, που καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό πως δε λύνει βασικά ζητήματα, αλλά υπερψήφισε το επί μέρους άρθρο για την κατάργηση των κελιών τύπου Γ. Ιδού και το βίντεο από το πόρταλ του 902, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.


Θα πίστευε κανείς πως εφόσον υπάρχει σχετικό οπτικό ντοκουμέντο, ως αδιάψευστος μάρτυρας, δε θα χωρούσε πολλή σπέκουλα επί του προκειμένου, έτσι; Λάθος! Τα αστικά μέσα παραποίησαν την παραπάνω καθαρή θέση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλο που δεν ήθελαν να το αναπαράγουν και να το διαδώσουν μαζικά. Αυτό από μόνο του δεν προκαλεί ίσως μεγάλη έκπληξη –συνηθισμένα γαρ τα βουνά από χιόνια. Έχουν όμως ενδιαφέρον και οι γαργαλιστικές λεπτομέρειες του… ρεπορτάζ. Σε ένα δημοσίευμα του έθνους –που μπορεί να το βρει κανείς αυτούσιο και στη σελίδα του real και μάλλον έχει ως αρχική πηγή το αθηναϊκό πρακτορείο- αναφέρεται σωστά μεν ότι ο γκιώκας δε θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά εφευρίσκεται ένα απίθανο σκεπτικό, που εμπίπτει στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας, καθώς «ανοίγει μια συζήτηση αποπροσανατολιστική για τις φυλακές την περίοδο που προχωράνε οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και κατατίθεται η λίστα με τις νέες δεσμεύσεις της χώρας. Το κριτήριο δηλ της ψήφου του κκε για τις φυλακές τύπου Γ ήταν η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους –που δεν καταλαβαίνω πολύ καλά πώς σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά και έτσι να ήταν, πάλι δε στέκει. Μα είναι να γελάει κανείς, που θα ‘λεγε και μια ψυχή.

Δεύτερη ψηφίδα μια αθώα λεπτομέρεια που πέρασε στα ψιλά, χωρίς να σχολιαστεί όσο θα έπρεπε. Αντιγράφω από το τουίτερ του θανάση αυγερινού (σημειώνω παρενθετικά πως είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής του mega στη μόσχα και μεταξύ άλλων θετικά διακείμενος στη σοβιετική ένωση και το σοσιαλιστικό παρελθόν της χώρας. Ακόμα κι αν είναι κανείς οακκίτης και το θεωρεί ρωσόδουλο, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως έχει καλή κι έγκυρη πληροφόρηση. Κλείνει η παρένθεση).

Μαθαίνω ότι η ελληνική πλευρά ήθελε να αφαιρέσει από την Κοινή Δήλωση για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης ολόκληρη την παράγραφο κατά της ηρωοποίησης του ναζισμού κι αναγέννησης νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι μας πρότειναν επαναδιατύπωση, αλλά εξεπλάγησαν...

Δεν ξέρω πώς μπορεί να ερμηνευτεί και βασικά να δικαιολογηθεί από τους κολαούζους της κυβέρνησης η παραπάνω πληροφορία –που εξ όσων γνωρίζω δεν έχει διαψευστεί στο ενδιάμεσο από επίσημα χείλη- αλλά δεν είναι τυχαίο πως αφορά την ίδια επίσκεψη, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε πολιτική λεζάντα στο μνημείο για τα θύματα του αντιφασιστικού πολέμου, αλλά στις δηλώσεις του καταφέρθηκε ενάντια στον ολοκληρωτισμό, γενικά κι αόριστα.

Η αστική κυβέρνηση πούτιν είναι στη δυσάρεστη (γι’ αυτή) θέση να πρέπει να σεβαστεί το ιστορικό παρελθόν και τα εκατομμύρια νεκρούς του κόκκινου στρατού στη μάχη κατά του φασισμού, οπότε είναι υποχρεωμένη να τηρήσει κάποια προσχήματα, πχ κατά τον εορτασμό των 70χρονων από την αντιφασιστική νίκη των λαών.
Η αστική κυβέρνηση τσίπρα δε νιώθει την ίδια ανάγκη και στην ουσία ενώνει τη δική της φωή με την επίσημη πολιτική της εε και τον αντικομμουνισμό της θεωρίας των δύο άκρων. Πρώτη φορά φασιστερά!

Τρίτη και τελευταία ψηφίδα, η χτεσινή παρέμβαση συνδικαλιστών του παμε στο υπουργείο εργασίας, για να χαλάσουν την (άνοστη και ξαναζεσταμένη) σούπα του κοινωνικού διαλόγου. Που συνέπεσε χρονικά με την.. επίθεση με κομφετί μιας γερμανίδας ακτιβίστριας στο ντράγκι της εκτ. Και φυσικά δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από τα αστικά μμε –και την ελληνική κυβέρνηση βεβαίως-βεβαίως.

Λες να φταίει που ο δικός μας πετούσε στον αέρα προκηρύξεις κι όχι κομφετί; Ότι δεν έκανε καμία πονηρή αποκάλυψη, όπως το μέλος των femen, για να κερδίσει το φιλοθεάμον κοινό και τη συμπάθειά του; Ότι οι παμίτες διέκοψαν την ομαλή λειτουργία των θεσμών, ενώ η νεαρή διαδηλώτρια στοχοποίησε τη δικτατορία της εκτ; Ναι αλλά αφού κι αυτή θεσμό δεν τη βαφτίσαμε, ως ελληνική κυβέρνηση; Μπέρδεμα..

Άιντε μία είναι η ουσία (για τα κανάλια): δεν υπάρχει αθανασία και ταξική πάλη. Οτιδήποτε επιχειρεί να την προωθήσει και να τη φέρει στο προσκήνιο, δεν μπορεί να τυχαίνει ευμενούς αντιμετώπισης και προβολής. Οτιδήποτε άλλο –κι ιδίως τα πυροτεχνήματα που αυξάνουν την τηλεθέαση- είναι προφανώς ευπρόσδεκτα.

Το μόνο στενάχωρο είναι πως στενοχωρήσαμε το γιάννη παναγόπουλο της γσεε. Ο οποίος σκίζεται τόσο πολύ για την προώθηση της ταξικής πάλης και τα συμφέροντα των εργαζομένων, που έχασε το αγωνιστικό του μούσι κι έρεψε από τον πολύ αγώνα –καθώς εμφανίστηκε εμφανώς αδυνατισμένος. Κι αυτό δεν μπορούσαν να το αφήσουν έτσι οι φίλοι του οι καναλάρχες.

Πληγώσατε το γιάννη; Θα το ‘βρετε από εμάς.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το αδελφο κομμα του Συριζα στην Γερμανια εχει φτιαξει στο Βερολινο μνημειο για τους Γερμανους αντιφασιστες που ταχα δολοφονηθηκανε απο τους Μπολσεβικους την Περιοδο 1933 1945. Εκει βαζουνε Στεφανια Οπορτουνιστες και Φασιστες σαν πραγματικα αδελφια. Ειναι οτι χειροτερο εχει γνωρισει η ανθρωποτη τα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πάρε εδώ την απάντηση της ΑΠ-ΕΚΑ, τα "νέα" τσουτσέκια του εργοδοτικού συνδικαλισμού (κάποιοι ίσως θυμούνται τις εκλογές στο εκα όπου έκαναν αίσχη και στην φυλλάδα του λεξικολάγνου Σαραντάκου έγραφαν τα αντίθετα κάνοντας το άσπρο-μαύρο ως συνήθως):

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/04/blog-post_882.html

Ωραία κι η αναφορά στην ελ.χρυσός, ωραία κι η αναδημοσιεύση από τους τσακγιώργηδες (πιο σιχαμένοι κι απ'τον πιλαφ).

Ijon Tichy

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Μια κι έπιασες τα κανάλια και το εργατικό κίνημα, είναι κρίμα, που δεν ήσουνα στο κλεινόν σήμερα να απολαύσεις Σκά(ε)ι σε "εργατική" διαδήλωση.
Νά έχει πλήρη υποστηρικτική κάλυψη μιας "εργατικής διαδήλωσης" και μάλιστα "μουντζούρηδων" μεταλλωρύχων, (μετεμψύχωση των ανθρακωρύχων του Arthur Scargill), που "παρακώλυσαν τις συγκοινωνίες", "κατέλαβαν αυθαίρετα το οδόστρωμα" της Μεσογείων, (και μάλιστα μπροστά στα γραφεία ενός κόμματος Εξουσίας όπως η Χ.Α.), "αμαύρωσαν την διεθνή εικόνα της χώρας" και ασφαλώς "κατάφεραν βαρύ πλήγμα στον Τουρισμό" μας.
Κι όμως ο Σκάεις ήταν συνεπέστατος στις ταξικές επάλξεις...
Τα ύστερα του κόσμου, είπα, δε μπορεί, ξεκίνησε η Επανάσταση και το ΚΚΕ (ως συνήθως) κοιμάται!
Κίνησα λοιπόν κι εγώ, να πάω να λάβω μέρος, κόβοντάς το με τα πόδια από το Χολαργό, (μιας και η Μεσογείων είχε εκτραπεί από την ευσυνείδητη Τροχαία στις φαρδιές λεωφόρους του Ν. Ψυχικού ήδη πρίν από το Πεντάγωνο, κοντά δυό χιλιόμετρα πίσω δηλαδή).
Φτάνοντας βρήκα 3-4 χιλ. "εργάτες" με γυαλιστερές κάσκες και ατσαλάκωτα φωσφορίζοντα τζάκετ (Hellas Gold) του κουτιού, αφόρετα όλα, καθένας από δύο μεγάλα σημαιάκια (πούσε ΣΕΚ) τσίλικα νάυλον πολυτελείας, "Ναι στην Ανάπτυξη" και "Ναι στο Μεταλλείο" (*) με τα κλασσικά Μπλε-πράσινα-κόκκινα χρώματα, και στη μέση το βανάκι, (όχι του ΠΑΜΕ), να παίζει "ένα το χελιδόνι".....
Πανάκριβη διαδήλωση, πολυτελείας, όχι σαν αυτουνού του γύφτου του πουλικογιάννη.
Οι κακές γλώσσες βέβαια λένε, πως υπήρχαν ανάμεσα στην "εργατιά" και αρκετοί αλβανοί/πακιστανοί μεροκαματιάρηδες διαδηλωτές, ρατσιστική κακοήθεια, αλλά εγώ το θεωρώ φυσιολογικό για μιαν εργατική διαδήλωση. Στον αγώνα των εργατών υπέρ των αφεντικών δε χωράνε εθνικιστικές διακρίσεις-όλοι μαζί μια γροθιά. Αλλωστε στη χώρα μας όλες τις δουλειές τις κάνουν οι αλβανοί/πακιστανοί και καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Οι έλληνες είμαστε για να παζαρεύουμε την "δόση" από τον Ντράγκι αξιοποιώντας παραγωγικά την γεωπολιτική θέση της χώρας - είμαστε λαός ιδιοκτητών και αφεντικών από τον καιρό, που οι άλλοι τρώγανε βελανίδια.
Αει, στο καλό σου, Κουτσούμπα κολημμένε, που θέλεις να σε πάρουμε και στα σοβαρά!
------------------
(*) Απορία μου: Γιατί δε γράφανε κατευθείαν "Ναι στην Hellas Gold";
Το σύνθημα πρέπει νάναι τσεκουράτο.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, αυτό που γράφεις μπορείς να το υποστηρίξεις με ένα link; Το googlάρισμα δεν με βοήθησε...

HNB

Ανώνυμος είπε...

7.56 Στην Τεχνολογια ειμαι Σκραπας Το ειχα διαβασει στο 902gr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

O NΣ μας πόσταρε το παρακάτω σύνδεσμο από τον 902 και ζητά να συγκρίνουμε το περιεχόμενο με την πολύ καλή περιγραφή του σεχτάρ, όπως την χαρακτηρίζει.

http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/65457/diadilosan-stin-athina-ergazomenoi-tis-ellinikos-hrysos

Το περιεχόμενο του σχολίου το μεταφέρω αυτούσιο, δεν υπάρχει άλλωστε κάτι να φοβηθεί κανείς από αυτό. Αλλά αυτή η συνεχής αγωνία του να αντιπαραβάλει τις θέσεις του ενός ή του άλλο σχολιαστή με τη γραμμή του κόμματος, είτε για να βρει διαφορές, είτε για να βγάλει συμπεράσματα για συνολική πολιτική στροφή από κάποιο μεμονωμένο σχόλιο, έχει καταντήσει τόσο κουραστική που δε με ενδιαφέρει να τη φιλοξενήσω στο μπλοκ.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως υπήρχε και αντιπαράθεση δηλώσεων συριζαίων / ρεπορτάζ λεφτ.γρ, αυγής κτλ / πράξεων κυβέρνησης-δημοτικής αρχής στις σκουριές στο σχόλιο του ΝΣ ή μπα; Γιατί ντάξει το ξέρουμε εδώ και καιρό ότι το κκε στηρίζει ελ.χρυσός εν αντιθέση με τον συριζα που είναι μπροστάρης του αγώνα κτλ, αλλά τι ρωτάω κι εγώ τώρα θα μου πεις...

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

"Σε παρεμβάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το θέμα των μεταλλείων, το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων για την προστασία των θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των συνθηκών και της θέσης τους.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι η «μεγάλη εικόνα» προσδιορίζεται από τη βασική σύγκρουση, ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν το πάνω χέρι στη Χαλκιδική. Από αυτή τη σύγκρουση δεν θα ωφεληθούν ούτε οι εργαζόμενοι, αλλά δεν πρόκειται να βελτιωθούν και οι συνθήκες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Γι' αυτό απαιτείται κοινός αγώνας και όχι ο τεχνικός διαχωρισμός, γιατί κοινός είναι ο εχθρός. Το «διαίρει και βασίλευε» τρέφει τα συμφέροντα και την εξουσία των μονοπωλίων, αποδυναμώνει το λαϊκό παράγοντα.

Το ΚΚΕ έχει τονίσει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο λαϊκός παράγοντας δεν πρέπει να στρατεύεται πίσω από ξένα συμφέροντα."

Πιστεύω ότι το παραπάνω απόσπασμα από το ρεπορτάζ του 902 απαντάει στους προβληματισμούς του ΝΣ!
Πιό ξεκάθαρα δεν γίνεται!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ (μπορεί να κάνω και λάθος) ότι το κόμμα προτιμά τον μικροαστό μέσα στο παιχνίδι της ταξικής πάλης αντί έξω απ'αυτό για ευνόητους λόγους. Αυτός πιστεύω ότι είναι και ο λόγος για τον οποίο μιλάει για πορεία διαμαρτυρίας και όχι για παρέλαση Ρίο Ντε Τζανέιρο που ήταν τελικά.

Β.Δ.