Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Στα βράχια

Βράχο-βράχο τον καημό μου...

Υπό άλλες συνθήκες, θα έλεγα πως η ανατροπή (δεν είναι εκπομπή) με μάκη παπαδόπουλο, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον. Αλλά αυτό θα προϋπόθετε να τον αφήσουν κιόλας να κάνει μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση –που δεν έπαιζε. Οπότε περιμένεις απλά το άλλο πρωί να δεις στο πόρταλ το συγκεντρωτικό βίντεο με όσο καθαρό χρόνο του έμεινε.

Οπότε χτες το μενού είχε βασικά τσίπρα στον ενικό. Όπου μπορεί να μη βγήκε καμιά μεγάλη είδηση, αλλά μας αποζημίωσε με άλλους τρόπους. Πχ με ομορφιές δημιουργικής ασάφειας για το δημοψήφισμα και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κε του μπλοκ θα είναι σαφώς το εξής: ναι ή όχι; Ο γαπ (με τη θέση για το δημοψήφισμα, γενικά κι αόριστα) τώρα δικαιώνεται.

Τι άλλο περιελάμβανε το μενού; Ενδιαφέρουσες παραδοχές πχ για το εμφια, που θα καταργηθεί, όταν… ωριμάσουν οι συνθήκες –δηλ του αγίου ποτέ. Κι ύστερα λένε εμάς για τη δευτέρα παρουσία.
Και αρκετές δόσεις χιούμορ και αυτοσαρκασμού, όταν πχ ο τσίπρας επανέλαβε την ατάκα ότι θα πρωτοτυπήσει ως πρωθυπουργός –εννοεί μάλλον τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (πνπ) και το χαρτί της καμένης γης που παρέλαβε- και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Δηλ το πρόγραμμα της θεσσαλονίκης. Που από άμεσο πρόγραμμα των πρώτων ημερών, απέκτησε βάθος τετραετίας. Για να διαπιστώσουν εκ των υστέρων πως σε μια διαπραγμάτευση, θα αναγκαστείς να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς και δε θα εφαρμόσεις εξ ολοκλήρου το πρόγραμμά σου (που θα ήταν άμεσα υλοποιήσιμο και κοστολογημένο). Αλλά εγώ δεν ανησυχώ, γιατί ο αλέξης είχε πει πως θα κρατάμε εμείς το νταούλι, για να δίνουμε ρυθμό στις αγορές. Κι αφού το είπε προεκλογικά, πάει να πει θα πρωτοτυπήσει και θα το τηρήσει.
Πώς να μην το ρίξει λοιπόν στο καλαματιανό ο διάδοχος του καλαματιανού σαμαρά και να μην επικεντρώσει στο mail χαρδούβελη, για να θυμίσει πως οι άλλοι είναι χειρότεροι.

Ο σύριζα εξακολουθεί να είναι αρκετά δυνατός στο επικοινωνιακό κομμάτι. Όταν βγήκε πχ στη φόρα η πρόθεση της κυβέρνησης για την… αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και της αυτοδιοίκησης, έσκασε μαζί και το πυροτέχνημα για το φοροφυγά μπόμπολα, ως αντιπερισπασμός. Παρόλα αυτά έχει ήδη αρχίσει να φθείρεται και μέσα σε όλα φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια. Οι κάλπες στο βάθος αχνοφαίνονται και μένει να δούμε τι λογιών θα είναι (εθνικές-βουλευτικές ή κάποιο δημοψήφισμα).

Ok, yes! Ok, yes! Πάει η χώρα σε εκλογές –που έλεγε κι ο μπέζος στους απαράδεκτους.
Ναι αλλά τι λόγο θα είχε μια φρέσκια κυβέρνηση να καταφύγει στις κάλπες; Έχουμε και λέμε –από τη σκοπιά του βασικού κυβερνητικού εταίρου.
Κατά πρώτον να ενισχύσει τη θέση του, τα ποσοστά του και σε ένα ευνοϊκό σενάριο, να σταματήσει να εξαρτάται από τους ανελ του καμμένου –που χρειάζονται ωστόσο κι ως άλλοθι, από μια άλλη άποψη. Κατά δεύτερον να καθαρίσει και να ελέγξει από καλύτερες θέσεις την κοινοβουλευτική του ομάδα και την εσωτερική αντιπολίτευση –αφού αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της λίστας. Και τρίτο (και μακρύτερο), για να πάρει επώδυνα μέτρα, με ανανεωμένη λαϊκή εντολή.

Το ίδιο βασικό σκεπτικό παραμένει και στα σενάρια για το δημοψήφισμα. Μπορεί να μην είναι σαφές το ακριβές ερώτημα ή τα πιθανά κέρδη της κυβέρνησης από μια τέτοια εξέλιξη, που μπορεί να προκαλούσε ρήγματα στο εσωτερικό της (και να δώσουν γραμμή για ψήφο κατά συνείδηση ή κατά συνιστώσα), αλλά για το αστικό πολιτικό σύστημα (και το σύριζα ειδικότερα) θα ήταν πολύ ωφέλιμο ένα εκβιαστικό δίλημμα, του τύπου κλείσιμο κι επικύρωση συμφωνίας ή… βράχια (λες και τώρα είμαστε σε κάποιο απάνεμο λιμάνι). Το οποίο με την καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος κινδυνολογίας, μπορεί να αποσπάσει μια λαϊκή εντολή-έγκριση για τη διαιώνιση αυτής της πολιτικής και του πλαισίου που την υπαγορεύει.
Σφάξε με αγά μου να αγιάσω, που λένε. Εξάλλου σε συνθήκες κρίσης, τα συμφέροντα του αγά και των υπηκόων του που θυσιάζονται είναι κοινά, όπως έχει πει κι ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας.

Οι υπαρκτές ενδοαστικές αντιθέσεις για το μίγμα της διαχείρισης, διογκώνονται σε υπέρμετρο βαθμό με τεχνητές (εν μέρει) οξύνσεις, που αξιοποιούνται για να φοβίσουν και να εγκλωβίσουν το λαό. Η κυβέρνηση κάνει πως συγκρούεται με τα συμφέροντα και αυτά με τη σειρά τους κάνουν πως θίγονται από την πολιτική της. Γι’ αυτό μας θεωρούν την τελευταία σοβιετική χώρα της ευρώπης.


Όσοι περίμεναν μια αριστερή κυβέρνηση που θα κρατάει το ρυθμό στις αγορές και θα φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά και να συγκρουστεί μαζί τους, οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα και να κάνουν έμπρακτα την αυτοκριτική τους. Και αυτό δεν είναι δασκαλίστικο κούνημα του δαχτύλου, αλλά η αδήριτη πραγματικότητα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μου οι εκλογές δεν έχουν να του προσφέρουν τίποτα-πολύ αμφιβάλλω ακόμα και για το αν έχει πραγματικά δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά του. Το δημοψήφισμα αντιθέτως βρίσκω να του είναι αρκετά πιο ελκυστικό. Σκέφτεται ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να βρει διέξοδο του τύπου "αν ο λαός ήθελε ρήξη, εγώ θα ακολουθούσα. Τώρα όμως αποφάσισε αλλιώς, οπότε εγώ στρατεύομαι πίσω από το λαό που υπηρετώ". Διαθέτει την πολιτική αλητεία να το κάνει. Αυτοί όμως που θα τους το πουλήσει, όπως τους πούλησε τόσα και τόσα άλλα (κι αυτοί τα αγόρασαν) θα πρέπει ανάμεσα στα άλλα να ρωτήσουν τους εαυτούς τους. Αν αυτός ο τύπος που τους τα λέει ήταν έστω και λίγο ειλικρινής, γιατί δε προχωρούσε αμέσως σε αυτή την κίνηση όταν τα ματωμένα από το λαό πρωτογενή πλεονάσματα και τα όποια αποθεματικά (από διάφορες πηγές) υπήρχαν ακόμη αλλά περίμενε πρώτα να τα στραγγίσει όλα προκειμένου να πληρώνει ως σήμερα τους πιστωτές; Γιατί δεν έκανε αμέσως αυτή την κίνηση όταν αυτά τα πλεονάσματα και τα όποια αποθεματικά επέτρεπαν στο κράτος να πορευτεί για 3-4 μήνες οπότε και στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την όποια αναταραχή μπας και αποσπάσει κανα ψίχουλο; (που δε θα το αποσπούσε αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα)
Γιατί αυτός ο τύπος λέει μόνο τώρα στο λαό για δημοψήφισμα, τώρα που έχουν ήδη στραγγιστεί οι τελευταίες δυνατότητες των όποιων ελιγμών και οι πιστωτές είναι ακόμα πιο προετοιμασμένοι και ενωμένοι; Ας τα σκεφτούν κι αυτά ανάμεσα στα άλλα όσοι είχαν αγοράσει Τσίπρα.

Ας αναλογιστούν και οι πιο απολιτίκ ότι ακόμα και στο ελάχιστο, ο Κοντονής κάνει την κωλοτούμπα προκειμένου να μη θιγεί ούτε καν η παρωνυχίδα των συμφερόντων του κάθε Αλαφούζου, Σαββίδη ή Μαρινάκη.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Θα το τραβήξει ο Τσιπραλεξ όσο πάει λογικά,και μετά "έντιμα" και ωραία θα πάει σε εκλογές.Τον Γιωργάκη τον ρίξανε σε δευτερόλεπτα μόλις είπε κάτι για δημοψήφισμα που δεν το εννοούσε κιόλας.Αντίθετα ο Αλεξάκης δεν είναι χαζός.Θα το παίξει όσο μπορεί επαναστάτης για να μαζέψει ψήφους από την άλλη αριστερά και τον αγανακτησμενο κόσμο,και μετά θα πάει για αυτοδυναμία να περνάει ότι γουστάρει και βολεύει την αστική τάξη.Το καθήκον των άλλων επαναστατικών δυνάμεων ποιο είναι?Να πούμε κάτω η κυβέρνηση,δημοψήφισμα η θα μείνουμε εκτός τον πραγμάτων?Δύσκολη απάντηση...Ο κόσμος αντέχει να "φάει" λίγο ακόμα "αριστερή" ελπίδα.Ως πότε να δούμε.Και εκεί θα κριθούμε όλοι.Πως θα μεταφέρουμε την αγανάκτηση του κόσμου όταν και άμα έρθει,σε μια άλλη ελπίδα την σοσιαλιστική.Μπορούμε?
Ααδμιστης

Ανώνυμος είπε...

The Presidency and the Government of Cuba announces the sudden death of Commander-in Chief Fidel Castro Ruz. Habana, April 28, 2015

Από την προεδρία της Κούβας

mariori

Ανώνυμος είπε...

@mariori

ή και όχι..Βρήκα λινκ που λέει ότι ο λογαριασμός στο twitter που το ανακοίνωσε δημιουργήθηκε χτες


http://www.miaminewtimes.com/news/those-fidel-castro-death-rumors-sweeping-twitter-are-almost-certainly-bogus-7582012

Anorymous

Ανώνυμος είπε...

Δε φαίνεται προς το παρόν να επιβεβαιώνεται το περί Κάστρο από εφημερίδα του Μαϊάμι που κοίταξα

http://www.miaminewtimes.com/news/those-fidel-castro-death-rumors-sweeping-twitter-are-almost-certainly-bogus-7582012

ρα

Ανώνυμος είπε...

Τη ακριβως εχει γινει με τον Καστρο Σφυροδρεπανε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Εχει αρχίσει να "αλλάζει το κλίμα".
Η γνώμη μου είναι πως για τον χαζοχαρούμενο (πρώτη φορά) κυβερνητικά αριστερό ψηφοφόρο, δηλαδή τον:
πρώην κομμουνιστή,
πρώην εδαϊτη-εσωτερικάκια,
πρώην αμφισβητία γενικώς,
πρώην ξυλοφορτωμένο του Χημείου,
πρώην μαοϊκό,
σταθερό εισοδιστή τρότσκα (αμετακίνητη διαχρονική αξία),
πρώην αγανακτισμένο-"να καεί το μπουρδέλλο" κλπ.,
πρώην πασόκα, (που είδε οτι το πασοκ είναι προπαντός ιδέα και όχι κόμμα η πρόσωπα),
αλλά
και για τον λοιπό (όπως πάντα) συντηρητικό έλληνα, που μπορεί να μην ψήφισε μεν επαναστατικά αλλά προτίμησε τα μνημονιακά στάνταρ:
ΝΔ-ΧΑ-"εληές" και "Ποτάμια", (δηλ. "His Master's Voice" γενικώς),
όμως,
καλόβλεπε και τις τσαχπινιές ("..που ξέρεις; ...Λες να....;") του yanis της Δανάης,
μετά από μια χαρούμενη και ανέμελη τετράμηνη πτήση στα ψηλά
( και στα τυφλά, "Fahrt ins Blaue" το λένε στα μερκελικά),
ήρθε η ώρα της προσγείωσης,
γιατί τελειώνουν τα καύσιμα.
Οι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες (ΜΚ) μας άφησαν να παίξουμε, γιατί ξέρουν πως το παιδί με το παιχνίδι μεγαλώνει και ωριμάζει. Αλλωστε τρώγαμε και τα τελευταία μας κοινά διαθέσιμα (assets, ένα από τα οποία ήταν και ο yanis - σας τώπε ο τσιπραλέξ αλλά δεν το πιάσατε....),
τι λέγαμε;
Α, ναί! Λοιπόν, μες την καλή χαρά, ξύναμε και τον πάτο του βαρελιού, πράγμα, που ακριβώς επιθυμούσαν οι εταίροι μας, σαν μέτρο προετοιμασίας - εκκαθάριση του εδάφους για αυτό, που πρόκειται να επακολουθήσει. Βλέπετε, κάναμε αντίσταση κόβοντας με υπερηφάνεια ότι είχε απομείνει από τα @rhidi@ της εθνικής αστικής μας τάξης. Κι η τελευταία τάκοβε με πολλή χαρά, ξέροντας ότι έτσι ανοίγει μια καλή καρριέρα ευνούχου η καστράτου - πάντα έτσι γινόταν, αμα δε σκοπεύεις να γ@mhsei$ τα ούμπαλά σου είναι εμπόδιο στην προκοπή σου.
Πάνε λοιπόν τα ταμεία, πάνε κι οι καταθέσεις, (από ~270(;) δις το 2009 πάνε για ~120 δις λίαν συντόμως), τα ακίνητα ήδη υποτιμημένα θα βγούν στο σφυρί, αλα κατοχή, για ένα κομμάτι ψωμί....
....τι μένει μετά;
Η ώρα της αγίας προλεταριοποίησης του νεοέλληνα πασόκου (=δηλ. του 90% των νεοελλήνων), ο πραγματικός στόχος των "δανειστών". Σιγά, μην περιμένανε να πάρουν πίσω τα "δανεικά". Αυτοί έχουν την μηχανή του QE (="ποσοτική χαλάρωση" ονομάζεται η νόμιμη παραχάραξη του χρήματος) και δίνουν δάνεια με τη σέσουλα ...τζάμπα στον εαυτό τους! Το πρόβλημα του Καπιταλισμού δεν είναι καμιά "στενότητα" η "έλλειψη ρευστότητας". Η αποσύνδεση του χρήματος το 1971 από τον "χρυσό κανόνα", το όνειρο του Κέϊνς, έλυσε δια παντός αυτό το πρόβλημα για το μεγάλο κεφάλαιο. Το πρόβλημα είναι η καταστροφή του (κατά προτίμηση μικρού) κεφαλαίου, και η επιδιωκόμενη βελτίωση του ποσοστού κέρδους, η αλλιώς, οι "αναδιαρθρώσεις", δηλαδή η εξαθλίωση της εργ. τάξης, η προλεταριοποίηση των μικρομεσαίων, και η συγκεντροποίηση των υπολοίπων κεφαλαίων.
Το αν θα τους βγεί ο στόχος είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο - εμάς μας ενδιαφέρει οτι αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο, και προφανώς (για το σεχταριστικά διεστραμμένο κεφάλι μου) πάνω σε αυτό τα συμφωνήσανε ο τσιπραλεξ με κάποιους στο USA μετά το 2012. Εδώ ανέκυψε, βέβαια, κάποιο μικρο πρόβλημα, (όπως υπαινίχθηκα εδώ), αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, που λύνονται, άμα θέλει η νύφη, "Angela", και ο γαμπρός "Οbama"(*), κι ο Ξηρός ξέρει οτι δεν είναι το κέντρο του μάταιου τούτου κόσμου.
[(*) Τα ονόματα σημαίνουν ομάδες κεφαλαιοκρατών και όχι τα φαινόμενα πρόσωπα.]
(συνεχίζεται)

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

(συνέχεια)
Συνεπώς το δημοψήφισμα (η εκλογές, δεν ξέρω τι κολλάει καλύτερα) είναι ο ασφαλής (για την Α.Τ.) διάδρομος προσγείωσης.
Θα μου πείς, εσύ, χαζοχαρούμενε πασόκα, "και γιατί προσγείωση; Μια χαρά δεν πετάγαμε στα ψηλά; Αφού έχουνε χρήμα χάθηκε να δώσουν και στον τσιπραλέξ - χτές δώσανε στη ζούλα άλλο ένα 1.5 δις για τις Τράπεζες".
Χαζοχαρούμενέ μου πασόκα, που δε λες να καταλάβεις ότι όλο αυτό γίνεται κυρίως για το δικό σου σκαλπ, που είχε και αρκετό "λίπος". Κι έχαψες την ....."διαπραγμάτευση"!
Κι αντί να έρθεις στην συγκέντρωση, φρόντισες να την κάνεις από αύριο (30/4) για να προλάβεις το καράβι, που δεν κινείται Παρασκευή εξ αιτίας του ΠΑΜΕ, που επιμένει ότι η Πρωτομαγία είναι ΑΠΕΡΓΙΑ και η 9η Μάη γιορτή της Νίκης και όχι της Πρέζας.
Ω ρεβουάρ, λοιπόν, στα γουναράδικα!

Ανώνυμος είπε...

@Σεχταρ τι ακριβώς δηλαδή προτείνεις στον μικροαστο; Τι θα μπορούσε να κάνει από το 2010 για να αποφύγει την προλεταριοποίηση;

Χρουτσοφικος

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Και για να μην παρεξηγηθώ, η τετράμηνη (τρίμηνη είναι προσώρας αλλά ~τετράμηνη θα καταλήξει) πτήση, άσκοπη (ins Blaue) για τον χαζοχαρούμενο πασόκα, καθόλου άσκοπη δεν ήταν για το ΜΚ.
Εκτός από το ξύσιμο του καζάν ντιπί, όπως είπαμε, εξυπηρετούσε και τον ανώτερο ιεραρχικά στόχο της ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ των συνειδήσεων για την προσγείωση: "Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια μιας τετράμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης, άρα αυτό είναι το εφικτό όπτιμουμ, που μπορούμε να πετύχουμε. Βάλτε τώρα μιαν υπογραφή στο mail Chardouvelis, σόρυ, Tsakalotos, με το δημοψήφισμα (εκλογές) να πάμε παρακάτω, γιατί τελειώσανε και τα καύσιμα....

Ανώνυμος είπε...

@ Χρουτσοφικό
Να αντιληφθεί ότι η ύπαρξή του μέχρι τώρα, ήταν βασική προϋπόθεση διατήρησης του καπιταλισμού, ότι πλέον δεν είναι χρήσιμος και έγκαιρα να προχωρήσει στη ρήξη με όρους εργατικής τάξης!

(μάλλον όμως ζητάω πολλά από τον μικροαστό)

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

@λαθραναγνώστης

Θα στα μεταφράσω στα μικρο-αστικα.

-- "Θέλεις να αποκοπεις εντελώς απο τις διεθνείς αγορές, να σταματήσεις ολα σου τα όνειρα για δουλειά σε τριτογενή/τεταρτογενη τομεα και ραντιερισμο, να μην ξαναδεις πρόσβαση σε προϊόντα που τοσο ποθείς ουτε την δευτέρα παρουσία και να έρθεις μαζί μας να ξανακάνουμε το πρώτο 5ατες;"

Χρουτσοφικος Ανιμιστης