Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ενημερωτικό δελτίο

Σήμερα η κε του μπλοκ συγκεντρώνει σε ένα μικρό ενημερωτικό δελτίο διάφορες μικρές ή μεγαλύτερες ειδήσεις που έμειναν στη σκιά του προχτεσινού επεισοδίου και της πολεμικής εστίας στη Μέση Ανατολή (σύντομα και στη γειτονιά σας).

Στη ΝΔ έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια (θα έλεγα «συντροφικά», αλλά είναι δεξιοί, με έναν εστέτ χαρακτήρα και την αστική ευγένεια του Βαγγέλα). Τα ΜΜΕ την παρουσιάζουν στα πρόθυρα της διάλυσης-διάσπασης κι αναρωτιέται κανείς αν όλα αυτά παν να γίνουν εξαιτίας ενός εκλογικού φιάσκο ή είναι οι συνήθεις, δραματικές υπερβολές των καναλιών, που έχουν πάρει πατριωτικά τις εξελίξεις, σαν εσωκομματική τους υπόθεση. Εξάλλου η ΝΔ δεν είναι σαν το ΠαΣοΚ για να διαλυθεί ή να περάσει κάποιο είδος (Πασο)κλιμακτήριου, με διαφορά φάσης κι ενός μνημονίου. Αφενός γιατί οι δεξιοί είναι παραδοσιακοί, συντηρητικοί και δεν αλλάζουν εύκολα πολιτική στέγη. Αφετέρου γιατί θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί κάτι άλλο για να τους στεγάσει, εφόσον δηλ διαλυόταν όντως το σπίτι τους. Αλλά δε φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

Σε τελική ανάλυση, είναι άλλο πράγμα να ακολουθεί ένα κόμμα τον κύκλο του στο διπολικό σύστημα, και να περιμένει να ξανάρθει η σειρά του, για να δει τον αντίπαλο να βυθίζεται σε κρίση, κι άλλο να τον κλείνει και να ψάχνουμε τη διάδοχη κατάσταση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το ερώτημα παραμένει: το φιάσκο της ΝΔ οφείλεται στο ότι είναι απλοί και άδολοι ηλίθιοι, που απέτυχαν λόγω ιδεολογικής πίστης στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την αναβολή; Και ποιος ωφελείται απ’ αυτήν;

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός εγγυάται τη διεθνή ασφάλεια με την πολιτική του και τις προσωπικές του ενέργειες, και επισκέπτεται το φιλειρηνικό κράτος του Ισραήλ, για να ενισχύσει τους δεσμούς των αστικών τάξεων των δύο χωρών, κλείνοντας μια σειρά συμφωνίες. Μετά το προσκύνημα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, θα επισκεφτεί και την Παλαιστίνη, γιατί οι μπίζνες-μπίζνες κι η φιγούρα-φιγούρα. Κι ένας καλός αριστερός δεν τα μπερδεύει ποτέ αυτά, απλώς τα πλασάρει όλα μαζί στην κοινή γνώμη, για να καλύψουν τα μπαχαρικά τη δυσοσμία.

Εν τω μεταξύ, πίσω στα πάτρια εδάφη, έχουν μείνει άγρυπνοι, πιστοί φύλακες της πατρίδας, δύο πολιτικοί τιτάνες, που η εικόνα τους μας κατακλύζει ασφάλεια κι ηρεμία.


Σε (ακόμα) πιο αριστερά νέα, η συνδιάσκεψη της ΛαΕ πέρασε (και δεν ακούμπησε) μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ο Αλέκος Αλαβάνος κατάφερε να βρει τα λεπτά που του αναλογούν, με την ατάκα ότι ο Τσίπρας πρέπει να φύγει με πίσσα και πούπουλα από την Ελλάδα. Φαντάσου δηλ Αλέκο, πόσο παραδειγματικά πρέπει να τιμωρηθεί αυτός που μας το φόρτωσε στο σβέρκο και τον ανέδειξε, ε; Αναρωτιέμαι ποιος καιροσκόπος, αριβίστας μπορεί να ήταν. Μήπως εσύ ξέρεις κάτι Αλέκο;


Φαντάζομαι εν τω μεταξύ και την πινακίδα στα σύνορα, έξω από την πόλη, όπως στο Λούκι Λουκ.
Ξένε, μπαίνεις σε μια περήφανη πόλη-φάντασμα, που δεν ανέχεται κατοχή και τρόικα. Αλλά εάν είσαι έτοιμος να επενδύσεις σε δραχμές για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση, είσαι καλοδεχούμενος.
Και ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι φτιάξαμε το Λαϊκό Μέτωπο της εποχής μας, χωρίς αυτούς.

Και για να μη μείνουμε χωρίς καμία διεθνή αναφορά στο δελτίο μας, να τι έλεγε το πανό που κρέμασαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδη) στο χτεσινό παιχνίδι της ομάδας τους με τη ρώσικη Ζενίτ (πάντα Λένινγκραντ στις καρδιές μας).


Κατά τα άλλα, η βόμβα που έσκασε στα άδεια γραφεία του ΣΕΒ, το βράδυ της Δευτέρας, μπορεί να έκανε κάποιους να χαρούν (ενδόμυχα ή μη) σε συμβολικό επίπεδο, αλλά δεν παύει να είναι ξένη ως μέθοδος και πρακτική στο λαϊκό κίνημα, που δεν υπηρετεί, αντικειμενικά, κανένα κινηματικό σκοπό.
Κι αν έμπαινε στα γραφεία της εργοδοτικής ΓΣΕΕ; Πολύ περισσότερο τότε (θα περιτύλιγε με το φωτοστέφανο του «κυνηγημένου» τους παντελώς χρεοκοπημένους εργατοπατέρες). Άλλωστε γιατί χρειάζεται μια βόμβα για να σκοτώσει-ταρακουνήσει ένα πτώμα;

Το οποίο (κι όμως) κινείται! Κήρυξε μάλιστα νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη βδομάδα. Κι αν απ’ τη μια απέδωσε καρπούς η πίεση των ταξικών δυνάμεων, που είχαν προαναγγείλει νέα γενική απεργία ήδη από την επομένη της 12ης Νοέμβρη, από την άλλη μένουν πια πολύ λίγες μέρες για την οργάνωση και την προετοιμασία της, σε βαθμό που να υποψιάζεσαι πως μπορεί να την όρισαν τόσο νωρίς γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, και όχι με λογική κλιμάκωσης.


Κλείνουμε το δελτίο με ένα κάπως σουρεάλ υστερόγραφο, που δεν ξέρω από πού να το πιάσω. Ο δήμος Πατρέων επέβαλε μια μικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη των κατοίκων μιας περιοχής κοντά στο Ρίο, που πριν ανήκε σε άλλο δήμο. Τα δεδομένα, όπως τα καταλαβαίνω, έχουν ως εξής: στην περιοχή αυτοί κατοικούν κυρίως εύπορες οικογένειες, οι οποίες μέχρι τώρα πλήρωναν ένα πολύ μικρό ποσό. Αυτό στο οποίο έχουν δίκιο από τη δική τους πλευρά είναι ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, χωρίς αποχέτευση και μια σειρά άλλα προβλήματα (τα οποία όμως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να χρεώσει κανείς σε αυτή τη διοίκηση). Σε κάθε περίπτωση, το ωραίο της υπόθεσης είναι ο τρόπος που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν, με επιστολή τους στον Κουτσούμπα (!), για να το ρωτήσουν αν αυτή είναι αριστερή πολιτική κι αν καλύπτει το ΚΚΕ αυτή τη «φορμπηχτική» λογική…
Κι άλαλα τα χείλη της κε του μπλοκ!

8 σχόλια:

Cos είπε...

Ο Τσίπρας ζητάει "συμβούλιο πολιτικών αρχηγών" και παίρνει την σωστή απάντηση:
http://www.902.gr/eidisi/politiki/81151/dialogos-parodia-me-stoho-na-kanei-lao-synenoho-stin-antilaiki-politiki

Αναυδος είπε...

κατω απο ξενες σημαιες, κριμα ....

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500042305

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Και η απαντηση του Κουτσουμπα : "Αγαπητοι κατοικοι ,παγια θεση του κομματος μας ειναι η καταργηση των Δημοτικων τελων και καλυψη ολων των εξοδων ολων των Δημων απο τον κρατικο κορβανα .Την Τεταρτη λοιπον (μια Τεταρτη) διοργανωνουμε μαζι με τον Δημαρχο σας συλλαλητηριο εξω απο τον Περιφερειαρχη με βασικο αιτημα αυτο ακριβως ! Θεωρω δεδομενο οτι θα συμμετεχετε απαντες "

Τρολαρισμα στο τρολαρισμα θελει η δουλεια

Ανώνυμος είπε...

Με ρωτούν, το έχω και εγώ απορία καθώς δεν το περίμενα, αν υπάρχει άλλη περίπτωση που το ΚΚΕ επέλεξε να μην συμμετέχει σε Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων και αν αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα. Ξέρει κανείς;

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Επί Παπανδρέου κ Παπαδήμου σίγουρα σε πάνω από μία περιπτώσεις δεν πήγε το ΚΚΕ γιατί έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος.Με ένα γκουγκλάρισμα το βρίσκεις.

mariori

Ανώνυμος είπε...

Λεων
Απαντησε χθες στον Realfm ο Γκιοκας επ'αυτου.
Μπες στο youtube εχει σηκωθει το αποσπασμα.
Γενικα το να παει το ΚΚΕ ή οχι σε τετοιες συναντησεις ειναι θεμα τακτικης καθε φορα. Δεν ειναι θεμα αρχης. Μετα το δημοψηφισμα ειχε παει, πιο παλια με Παπαδημο δεν ειχε παει, τωρα παλι δεν παει.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Η "φορομπηχτική" πολιτική του Δήμου Πατρέων:

http://teddygr.blogspot.com.cy/2015/11/blog-post_27.html

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Στα σοβαρα τωρα
Επιβαλλουν στους Δημους Ισοσκελισμενους προυπολογισμους .Την ιδια ωρα με εγκυκλιο τους επιβαλλουν μειωση δημοτικων τελων για χωρους ανω των 4000 τμ εως και 40% (πχ στον ΤΙΤΑΝΑ,μεγαλες αλυσιδες κλπ) .Οι περιοχες που διαμαρτυρονται ειναι νεοεισερχομενες στον Δημο (ανηκαν αλλου πριν) και τους επιβληθηκε ενα ελαχιστο τελος .Σε πολλες κατηγοριες δημοτων (ανεργοι , πολυτεκνοι ,αναπηροι -αποροι κλπ) τα τελη ο Δημος ειτε τα μειωσε δραστικα ειτε τα κατηργησε εντελως .Πως λυνεται λοιπον το ζητημα αν οχι με πληρη καταργηση των ΔΤ και καλυψη αναγκων απο τον κρατικο προυπολογισμο ?