Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Kommon people

Το κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί μια (από σπόντα) επισκόπηση κάποιων πρόσφατων εξελίξεων στο ευρύτερο εξωκοινοβουλευτικό γίγνεσθαι, όπου μετά τη μικροαστική καταστροφή της ΛαΕ στις εκλογές, χρειάζεται μια ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ ΝΑΡ και ΑΡΑΝ, και πιο συγκεκριμένα των δεξιών Ναριτών που ζητούσαν μεταξύ άλλων την κοινή εκλογική κάθοδο ΚΚΕ, ΛαΕ και Ανταρσυα (και βασικά των δύο τελευταίων) και των αριστερών Αρανιτών που έμειναν στην Ανταρσυα κι δεν ακολούθησαν τη δεξιά Αραν στο λαφαζανικό βούρκο.

Αυτό το δεξιό (και θεωρητικά μειοψηφικό) ΝΑΡ διοργάνωσε πριν μερικές μέρες εκδήλωση για την Αριστερά και τη διέξοδο από το «αριστερό μνημόνιο», όπου παραβρέθηκε το όλον ρεύμα με το Χάγιο, και το δεξιό με το Σκαμνάκη (εκ της διοργανώτριας ιστοσελίδας Kommon), μαζί με το Λαφαζάνη της ΛαΕ και τον Καλαματιανό, πιθανότατα εκ μέρους του Εργατικού Αγώνα, αν κι είχε αναγγελθεί στην ΕφΣυν ως «ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ», δηλ με την πιο σπουδαία πολιτική ιδιότητα που είχε ή θα έχει ποτέ (αν υποθέσουμε δηλ ότι ο ΕΑ θα αποτολμήσει τη μετεξέλιξή του σε κάτι περισσότερο από ιστοσελίδα/κίνηση κομμουνιστών). Είναι ζήτημα βέβαια πώς ακριβώς ορίζεται η έννοια «ιστορικό στέλεχος» και ποιος δικαιούται να φέρει αυτόν τον τίτλο, αλλά δε θα τα χαλάσουμε σε αυτό.


Παρεμπιπτόντως, συζητούσαμε σε μια παρέα πως αν οι διεθνείς και τα υποκατάστατά τους έχουν φτάσει κάπου τις πέντε ή τις έξι (ή και παραπάνω, γιατί χάνεις κανείς το μέτρημα από ένα σημείο κι έπειτα, και βασικά μετά την 3η), τα τελευταία μόνο χρόνια πρέπει να έχουμε δει καμιά 15αριά κινήσεις-πρωτοβουλίες συγκρότησης ενός νέου ΕΑΜ κι άλλα τόσα καλέσματα για το νέο ΚΚ της εποχής μας –κάτι σαν κόμμα νέου-νέου τύπου.

Τα σημειώνω αυτά γιατί ένα αρκετά δημοφιλές επιχείρημα στις τάξεις του μετωπικού Αντάριζα είναι πως δεν έφτιαξε μόνο το ΚΚΕ το ΕΑΜ, αλλά και το ΕΑΜ έφτιαξε-γιγάντωσε το ΚΚΕ. Κι εφόσον διαθέτουν τη στοιχειώδη αυτογνωσία για να καταλάβουν πως δεν είναι σε θέση (ούτε κατά προσέγγιση) να φτιάξουν κάτι που να μοιάζει ή να πλησιάζει να γίνει κομμουνιστικό κόμμα ή και σκέτο κόμμα (to be or wannabe, ιδού η απορία), αφήνουν να εννοηθεί πως το μέτωπο είναι ένα πρώτο βήμα (και) προς αυτό το στόχο, προϋπόθεση και όχι αποτέλεσμά του. Ένα μέτωπο που κατά το Σκαμνάκη και τα ωραία ελληνικά του, είναι… πιο δυνατότητα από ποτέ.

Πιο πλατύ; Γίνεται. Πιο ενωτικό; Γίνεται. Πιο μινιμαλιστικό για να χωράει τους πάντες; Γίνεται. Πιο γάλακτος; Κι αυτό γίνεται. Πιο δυνατότητα όμως δε γίνεται. Κι από τότε που θυμάμαι να διαβάζω αντίστοιχα κείμενα, ίσχυε πάντα πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρη, δυνατή κι αναγκαία η…» κι ακολουθούσε κάτι που κυμαινόταν από την κοινή δράση μέχρι την επανάσταση και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Γιατί όπως λέει ο Σκαμνάκης, το ζήτημα δεν είναι πώς να αποκαλύψεις τους ρεφορμιστές αλλά πώς να συνεργαστείς μαζί τους χωρίς να υποκύψεις στη στρατηγική τους.
(Ε ναι λοιπόν, αυτό είναι το ζήτημα).
Αυτή δεν είναι μια λενινιστική αντίληψη της πολιτικής τακτικής; Όπως αναρωτιέται ο ίδιος ρητορικά, λίγο παραπάνω.
Μμ, ναι, όχι ακριβώς. Και βασικά, αντί απάντησης, μου έρχεται συνειρμικά ένα σύνθημα που είδα φέτος γραμμένο στους τοίχους του Πολυτεχνείου.
ΟΧΙ ΚΑΟΥΤΣΚΙ


Όσο για την παρομοίωση με τα σπίρτα, που επιμένουμε να τα ξοδεύουμε σε άφλεκτα υλικά ενώ η κοινωνία βράζει, ομολογώ πως μου θύμισε συνειρμικά το κεφάλαιο για το Μαρξ από τον Κόσμο της Σοφίας, ένα βιβλίο που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της φιλοσοφίας, και συνδέει τον κομμουνισμό με το κοριτσάκι με τα σπίρτα, που αντί να πεθάνει από το κρύο, βάζει φωτιά για να εκδικηθεί τον καπιταλιστή. Παραμύθια για μικρά παιδιά και παιδικές αρρώστιες...

Επικεντρώνω στο Σκαμνάκη, γιατί βρήκα στο Kommon σε γραπτή μορφή την παρέμβασή του, ενώ οι υπόλοιπες μαγνητοσκοπήθηκαν κι ανέβηκαν (με αρκετή καθυστέρηση) στην ιστοσελίδα του Χατζηστεφάνου (που για να πω την αμαρτία μου, και χωρίς να υποτιμώ τη δουλειά του, μου θυμίζει κάπως Θεοδωράκη της Αριστεράς, με την έμφαση που δίνει στην εικόνα και τα πλάνα στα ντοκιμαντέρ του).


Κι αν πρέπει να βγει ένα συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι πως αφού το ΠαΣοΚ δεν έπαψε να υπάρχει, αλλά μετακόμισε στο Σύριζα, οι αυταπάτες για την αριστερή κυβέρνηση μετακόμισαν στη ΛαΕ (που κάλυψε το κενό του Σύριζα), χωρίς να νιώσουν την παραμικρή ανάγκη για αυτοκριτική και χωρίς να αντλήσουν κανένα δίδαγμα από την πικρή τους πείρα. Και τώρα μπορεί ο καθένας να αναλογιστεί πόσο διορατική κι εύστοχη ήταν στον καιρό της η εκτίμηση του κόμματος για τη δημιουργία ενός νέου αναχώματος που θα καλύψει το κενό του Σύριζα και τις δυνάμεις που θα το συγκροτήσουν ή θα φλερτάρουν μαζί του. Καθώς και πόσες αντιδράσεις είχε ξεσηκώσει τότε η επισήμανση του αυτονόητου –κι επιβεβαιωμένου πλέον στην πράξη.

Αντί επιλόγου στο σημερινό κείμενο θα μπορούσαν να μπουν.
Μια αναφορά στο οργανωτικό της Ανταρσυα και την «ετήσια» πανελλαδική συνδιάσκεψή της, που έχει 2½ χρόνια να γίνει, βρήκε αρκετά εκλογικά προσχήματα στο ενδιάμεσο, για να αναβληθεί και τώρα πάει για 16’ και βλέπουμε. Εξάλλου χρόνος υπάρχει… (κι ας μην υπάρχουν λεφτά τελικά, αν και ο χρόνος είναι χρήμα, και στην τελική και λεφτά υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι πού πηγαίνουν).

Κάποιες ουρές από το φετινό Πολυτεχνείο, πχ για τις αξιοθρήνητες ανακοινώσεις κάποιων εκ των οργανώσεων, που δέχτηκαν το παρακρατικό χτύπημα –πχ το ΕΕΚ έκανε στην αρχή λόγο για τραμπούκικη, προβοκατόρικη ενέργεια, και κατέληγε καλώντας τους συντρόφους (δηλ τους τραμπούκους-προβοκάτορες) να φυλάνε τα πυρά τους για τους φασίστες.
Και η ανακοίνωση μιας αναρχικής συνέλευσης που γνωστοποιεί ουσιαστικά τη διαγραφή (αν και δεν το λένε έτσι στη δική τους διάλεκτο) των μελών τους που συμμετείχαν σε αυτή την ενέργεια. Ας ενημερώσουν όμως και τους ομοϊδεάτες τους στη Θεσσαλονίκη που έβγαλαν μια αστεία, παιδιάστικη ανακοίνωση, όπου καμαρώνουν για την καταστροφή και απαλλοτρίωση (πιθανότατα με αυτήν ακριβώς τη σειρά) υλικού του ΚΚΕ από σχολές και μερικών αφισών, όπου δεν είχε στεγνώσει ακόμα η γλουτολίνη!

Ένας γενικός προβληματισμός (που δεν αφορά το σύγχρονο κοινό του μπλοκ) για το αν ήταν φυσική η κατάληξη του δεξιού ΝΑΡ, αφότου επικράτησε της χαρι-τάσης, και πώς συνεχίζει να θριαμβεύει ο κεντρισμός, που μετακινείται χωρίς να το καταλαβαίνει από το εκάστοτε κυρίαρχο άκρο.

Και η πρόσφατη συνδιάσκεψη της ΛαΕ, με μια κορυφαία αποστροφή από το λόγο της Βαλαβάνη: ότι έχουν αποδεχτεί το πρόγραμμα ΚΚΕ και Ανταρσυα (που είναι, σα να λέμε, το ίδιο), ενώ το ζήτημα είναι να κάνουν κάτι πιο ευρύ, με μεγαλύτερη απήχηση.

Αυτή τουλάχιστον είναι ειλικρινής…

50 σχόλια:

λαθραναγνώστης είπε...

Υπάρχουν "Kommon people", υπάρχουν και "ordinary people"
Όπως λέμε......"ordinary women".....
Στην Ελλάδα της κρίσης, ανθεί ΚΑΙ η πολιτική πορνεία.

Ανώνυμος είπε...

"Κομμουνιστομπολσεβίκοι του ΚΚΕ"... Τι θυμίζει..

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

1.Ο σ Λαφαζάνης ήταν καλός, περιέγραψε την ρήξη με τον ιμπεριαλισμό, συγκεκριμένα την ΕΕ, σαν πυρήνα του άλλου δρόμου αν και πρέπει να μετατοπιστεί από την προβολή του στόχου της κυβέρνησης που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και δεν είναι καν ένα θέμα που μπορεί να μπαίνει έτσι απλά, έξω από την λαική οργάνωση που μπορεί να φέρει και αυτό το ενδεχόμενο, και σαφώς πρέπει να το φέρει. Είναι άλλωστε θέμα που το ίδιο το αριστερό ρεύμα μέσα στην ΛΑΕ το επεξεργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, η φορά των μετατοπίσεων είναι θετική. Περιέγραψε το μόνιμο αριστερό φόρουμ κοινής δράσης και διαλόγου, αλλά δεν είχε απάντηση στο θέμα του ΜΕΤΑ και τις συνεχείς προκλήσεις του σ Χάγιου. Για την εκτίμηση περί ... νέου ΣΥΡΙΖΑ απαντάει όλη η εμπειρία της πενταετίας για το πόσο σημαντικό πράγμα είναι για το σύστημα η ΟΝΕ και η ΕΕ, και πως η πρόσδεση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές, μαζί με τον κυβερνητισμό έφεραν ότι έφεραν. Πραγματικά δύσκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί πιο αστήριχτη άποψη από αυτό το "νέος ΣΥΡΙΖΑ", μια μάλλον κουτσομπολίστικη κριτική της πολιτικής σκηνής, των προγραμμάτων, των πολιτικών εκπροσωπήσεων.

2. οπότε πάμε στον σ Χάγιο. Εντελώς αγενής, προκλητικός, με στιγμές κακού θεάτρου όπως το "σκεφτείτε, εγώ ειλικρινά ανατριχιάζω, πόσο σπουδαίο θα ήταν να βγάλουμε ένα κοινό κείμενο ότι στηρίζουμε την απεργία". Σιγά το σπουδαίο ρε σύντροφε.Περιέγραφε συνέχεια μια καρικατούρα απάτης, ότι το αριστερό ρεύμα δεν είναι καθαρό προς την κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενο την γραφειοκρατική φοβία απέναντι στην ρήξη με το ΜΕΤΑ. Βασικός του σκοπός ήταν να κλείσει κάθε γέφυρα με την ΛΑΕ αλλά και να πειθαρχήσει την μειοψηφία του ΝΑΡ, να είναι σαφής πως η πλειοψηφία θα το πάει στα άκρα, το μέτωπο είναι αντικαπιταλιστικό και το κόμμα κομμάτι του.

3.Πάμε λοιπόν στον σ Σκαμνάκη, άρα και το kommon, άρα κατά κάποιον τρόπο την μειοψηφία του ΝΑΡ. Δίδαξε κομμουνιστική λογική, τακτική στρατηγική περιγράφοντας πολύ απλά το κοινή δράση, πολιτική συμφωνία με προοπτική και στρατηγική αντιπαράθεση. Εκπληκτικής καθαρότητας και επαφής με λαϊκό κοσμο το ξεμπρόστιασμα της μεγάλης πρόσφατης ανακάλυψης του ΝΑΡ, της κοινής δράσης, όταν είναι σαφές πως δεν θα γίνει καν αυτή χωρίς πολιτική συμφωνία. ¨Οπως είπε ο Σκαμνάκης, η εργατική τάξη είναι πραγματική, με πραγματικά προβλήματα, και έτσι όπως ειναι τα πράγματα δεν μπορεί να στρατευτεί σε έναν αγώνα σε στυλ "κόμμα-συνδικάτο" όπως είπε και ο σ Πέτρος Παπακωνσταντίνου στην διαδικασία της ΛΑΕ. Έναν αγώνα διαμεσολάβησης της εργατικής τάξης και του κράτους με φορέα την αριστερά, τελειώσανε αυτά.

4. Δεν μου άρεσε πολύ ο σ Καλαματιανός (που δήλωσε επίσημα KK-EA στην ομιλία του) εκτός από την πολύ συγκινητική του αναφορά στο ότι πίστεψε πως στο δημοψήφισμα έπρεπε να κάνει κάτι για την τιμή του ΚΚΕ και του ΚΚ. Αρκετά μαζεμένος, δεν ανοίχτηκε ούτε για το μέτωπο, ούτε για το κόμμα. Για το μέτωπο δεν ανοίγεται γιατί δεν εμπιστεύεται την ΛΑΕ (είναι και το κωλοΜΕΤΑ) ούτε με το ...αντικαπιταλιστικό του ΝΑΡ νιώθει καλά. Για το κόμμα γιατί και κει η ΚΚ-ΕΑ έχει μια μοναξιά, κυρίως με το ΝΑΡ ειναι κοντά αλλά δεν κολλάει με τον αριστερισμό του, πρέπει η μειοψηφία του ΝΑΡ και οι ΑΡΑΝ/Παρέμβαση να το βάλουν σε μια άλλη διαδικασία, με άλλη φιλοδοξία. Έμεινε και αυτός σε μια άνευρη τοποθέτηση κοινής δράσης.

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι πως η αδυναμία του σ Λαφαζάνη να απαντήσει γενναία στο θέμα του εργατικού κινήματος, που παίζει να είναι και σκόπιμη αδυναμία για να εξυπηρετεί σχέδιο του αριστερού ρεύματος να κλείσει την άμεση προοπτική υπέρβασης της ΛΑΕ, δεν άφησε το βράδυ να έχει σαφές πολιτικό εξαγώμενο.

Σπουδαία εκδήλωση, αφιερώστε όλοι το τριωράκι

Κώστας

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

δεν πηγε δλδ χαμενο το μαθημα του σ.Λουλε τοτε στον Μπαναιωτ ...με τις κορομηλιες
τον λεει ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ χωρις να κομπλαρει ?

zoot horn rollo είπε...

Καλο που τα εγραψες σχετικα αναλυτικα. Καποιες περιπτωσεις επισης μιλανε απο μονες τους,χωρις περεταιρω σχολια.

Αναυδος είπε...

η διασπαση του ατομου η μεγαλη επιτυχια ειναι οτι ορισμενοι αποστατες συναντηθηκαν στο ιδιο τραπεζι μετα απο 26 χρονια ψαχνοντας ακομη το δρομο τους. Μονο και μονο η μονιμη αναζητηση δειχνει ποσο ανικανοι ειναι

θλιβεροι και επικινδυνοι συνεβαλαν στη ανοδο του συριζα και τωρα κλαινε στα αποκαιδια της φωτιας που και οι ιδιοι εβαλαν

οχι 3 ωρες ουτε για φτυσιμο δεν ειναι

Ανώνυμος είπε...

Πως σκατα σωζεις την τιμη του ΚΚΕ οταν εσυ την εχεις απωλεσει?
Πως σκατα δεν εχει ευθυνη ενα κομμα που προηλθε απο ταση στο κυβερνων κομμα για τα κυβερνητικα πεπραγμενα το διαστημα που το στηριζε? Οταν μαλιστα αυτη η ταση ηταν ο πολιορκιτικος κριος του ΣΥΡΙΖΑ απεναντι στο ΚΚΕ και το κινημα. Με τις πιο γλειωδης και ανηθικες επιθεσεις.
Ο Χαγιος τα ακουσε αποντον Κωστη. Δεν εχω καμια καουρα να υπερασπιστω το ρεφορμιστη Χαγιο αλλα μου κανει εντυπωση ποσο ενοχλει η διαπαλη και η αντιπαραθεση η πολιτικη ολους τους "ενωτικους". Μια διαπαλη που το και καλα ανθενωτικο ΚΚΕ οχι μονο δεν αποφευγει (και πως αλλωστε) αλλα επιδιωκει στο κινημα και ξερει οτι αυτη θα υπαρχει και εντος της Λ. Σ..
Γνωστες εξαλλου οι μαχες σε προηγουμενα του 19ου συνεδρια και σωματα για το αν πρεπει να γινεται εντος εργατικου και συνδικαλιστικου κινηματος ιδεολογικη διαπαλη ή χαριν της ενοτητας οχι...
Ποιος εκπροσωπουσε καθε αποψη περιττο οπως και ποια αποψη το πλειοψηφισε συντριπτικα εντος ΚΚΕ.

Παντως θα συμφωνησω με τον Κωστα ο Χαγιος εκανε μια ακομψη, απελπιδα προσπαθεια να βρει διαφορες εκει που δεν υπαρχουν και να θωρακισει με συνδικαλιες το μαγαζακι του.
Πολλα τα καπετανατα και οι καπεταναιοι στο χωρο για να μοιρασουν ρολους. Δειγμα του βαθμου σηψης του πτωματος της "αριστερας".

ratm

Ανώνυμος είπε...

δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση τα ψέματα και οι τρολιές ratm.
όσο για το ότι το κκε κάνει ... ιδεολογική αντιπαράθεση και μάλιστα ... στο κίνημα, πάντα είναι χρήσιμες τέτοιες ατάκες πριν πιει ο άνθρωπος καφέ, thank you

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Κώστα έκανες τη καλύτερη δουλειά με το σχόλιο 9:48.
Μια χαρά τους εκθέτεις.

kokkinos1917 είπε...

Ξέρεις τι μ αρέσει πάντα στο μπλογκ σου το διατρέχει μια εντελώς τραγική ειρωνία που δεν θα καταλάβεις ποτέ απο την άλλη, έχεις μια αφ υψηλού αίσθηση εγκυρότητας ...της εγκυρότητας του κομμουνιστικού κόμματος, της εγκυρότητας της σωστής γραμμής , της εγκυρότητας της δουλειάς στα σωματεία ....να ξέρεις αμφιταλαντεύομαι αν θα γελάσω ή θα λυπηθώ !Να λυπηθώ επειδή είσαι ένα ακόμα παιδάκι που δεν γνωρίζει τίποτα απο το τι είναι ΚΚΕ σε αρκετά σωματεία και ζει αυνανιζόμενος απο τον μύθο και το ντούρωμα του καθοδηγητή του ή να γελάσω γιατί είναι απλά μογγόλος στέλεχος της ΚΝΕ που ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά συνεχίζει το ίδιο εκπλήσσοντας όπως η κότα που συνεχίζει να τρέχει στα τυφλά με κομμένο το κεφάλι (αν μη τι άλλο αστείο)...

Εν πάσει περιπτώσει αγάπη έχω προς όλους που πιστεύουν στην κομμουνιστική στρατηγική και την επανάσταση και γι αυτο έγραψα το κόμμεντ ...την υγεία μας να έχουμε να ρίξουμε τον καπιταλισμό! έχε γεια !

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας

Ναι λογικά έχεις δίκιο αφού φαντάζομαι είσαι κάθε μέρα στο κίνημα, και το έχεις φάει με την κουτάλα, και γι'αυτό ξέρεις άμα κάνει ιδεολογικές αντιπαραθέσεις το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα...

Και για να σε προλάβω, το ότι εσύ μπορεί να μας πεις ότι συμμετέχεις και καλά, αλλά και ότι δεν υπάρχει ιδεολογική αντιπαράθεση από όσα ξέρεις, το μόνο που θα αποδείξει, θα είναι ότι για εσένα η ιδεολογική αντιπαράθεση, πιθανότατα περιορίζεται καθαρά και μόνο στο πόσες μέρες πάνω από τις 5 θα είναι οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες πολιτικές απεργίες...
Όχι τίποτα, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ πέραν του ΠΑΜΕ και της Λ.Σ. γενικά, δεν φέρνει ποτέ ιδεολογικά ζητήματα και επιχειρήματα στα σωματεία και στις γενικές συνελεύσεις!
Μια ζωή μπούρδες, δικαιολογίες της πλάκας, ενωτικές φανφάρες και θολούρα ακούμε, τι και αν αυτά έρχονται από ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ, παρεμβάσεις ή και γω δεν ξέρω τι άλλο!

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Εγώ zoot ελπίζω πάντα στους ανθρώπους (και τα μέλη ή στελέχη των κομμάτων και οργανώσεων μας, άνθρωποι είναι και αυτοί) που θα βρουν το τρίωρο, αντί για μια ταινία βρε αδερφέ, να ακούσουν με τα αυτιά τους, να κρίνουν, να σχολιάσουν πολιτικά. Μακάρι να τους "εκθέτω" και ο ίδιος, αν σπάω την σιγή νεκροταφείου, αν αυτά που λέω δημιουργούν συμπεράσματα, κάτι κάνω πάει να πει. Δεν νομίζω να τους "εκθέτω" όμως, πήραν μια πολιτική πρωτοβουλία και μπράβο τους.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας

Να υποθέσω ότι τα σ μπροστά από τα ονόματα όλων αυτών καραγκιόζηδων σημαίνει ειρωνικά "σύντροφος"; Μήπως σημαίνει "σιγά τα ωά"; Μήπως σημαίνει κυριολεκτικά "σύντροφος";
Θα μπορούσες να το ξεκαθαρίσεις σ Κώστα;

Ανίδεος

Ανώνυμος είπε...

δεν προσθέτεις κάτι με το να βρίζεις ανίδεε (όντως), και μάλιστα μεγαλοστελέχη του ΚΚΕ, γιατί αυτά τα ξεχνάτε, δεν έχετε αίσθηση της ιστορίας, που έχει διάφορα, διασπάσεις, τομές, επανασυνδέσεις, λάθη, διορθώσεις, μετατοπίσεις...

Κώστας

λαθραναγνώστης είπε...

Άναυδε,
σημασία, δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι!
Δεν είναι η Ιθάκη που νοσταλγούμε, αλλά η οδύσσεια που μας γοητεύει.....

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας

1. Ξεκινάς με ενικό και μετά μου γράφεις στον πληθυντικό; Γιατί βρέ;
2. Δεν έβρισα εσένα Κώστα. Γιατί τσιτώνεσαι; Να τσιτωθεί ο Καργκιόζης το καταλαβαίνω.
3. Είμαστε όλοι μια οικογένεια αν κατάλαβα καλά. Κάτι διαφωνιούλες θα τις λύσουμε συντροφικά.
4. Με αυτό το "όντως" με πλήγωσες βαθειά.
5. Στο "... διασπάσεις, τομές, επανασυνδέσεις, λάθη, διορθώσεις, μετατοπίσεις ..." ξέχασες να προσθέσεις "καυγαδάκια, μούτρα, ζήλειες, πείσματα ...". Αχ βρε Παναγιώτη, πώς θα γίνει να σώσουμε τη σχέση μας; Μου λείπεις μεγαλοστελεχάρα μου, άααααχ;

Ανίδεος

zoot horn rollo είπε...

Καλα,δεν ειναι και για μπραβο,τι να κανουμε...
Καποιοι μας εσκισαν απο κυβερνητικες θεσεις πριν κατι μηνες,ας μη το παραβλεπουμε.

zoot horn rollo είπε...

Μην αγαπας τοσο πολυ.

Ανώνυμος είπε...

zoot και το ΚΚΕ μας έσκισε από κυβερνητικές θέσεις, αλλά έκανε το 14ο συνέδριο, χάραξε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον εαυτό του και τον λαό και το σύστημα.

κανένας δεν λέει ότι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μπράβο απλά δεν ισχύουν και οι θεωρίες συνωμοσίας ότι ήταν ρεύμα αστικής εκπροσώπησης, επίθεσης κλπ. Ήταν η αριστερή διαφωνία σε΄ένα ρεφορμιστικό ρεύμα αστικά ηγεμονευόμενης έκφρασης εργατικών συμφερόντων, είχε ποντάρει στο ότι δεν χρειάζεται αυτοτελής πολιτική δουλειά αλλά τα αδιέξοδα θα πάνε τα πράγματα μπροστά.

Κώστας

Θανάσης είπε...

..Too many chiefs, too few Indians ...
Κατά τα άλλα το ότι η τιμή του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος σώθηκε με τη στοίχιση πίσω από το όχι αυτών που αρνήθηκαν να τεστάρουν και ένα πιθανό όχι στην ΕΕ και στην ίδια την πολιτική τους (για να πούμε μόνο τα προκαταβολικά και όχι τα γνωστά καραγκιοζιλίκια μετά το δημοψήφισμα)δεν είναι συγκινητικό, είναι προσβολή για τη νοημοσύνη αυτών που το ακούνε.

Ανώνυμος είπε...

η τιμή του ΚΚΕ και του ΚΚ σώθηκε από όσους κομμουνιστές και όσες κομμουνιστικές και αριστερές δυνάμεις κάλεσαν τον λαό να κάνει το αντίθετο από αυτό που καλούσε τον λαό να κάνει η ΕΕ.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ποιά "αριστερή διαφωνία" βρε αρχικαραγκιόζη; Μέχρι την τελευταία στιγμή στήριζε την κυβέρνηση και "έφυγε" μόνο αφού τους έδιωξαν με το ζόρι μετά την αυτοδιάλυση της κυβέρνησης. Χώρια το ότι στα συνδικαλιστικά δεν υπήρξε καμία απολύτως διάσπαση, νούμερα.

@Ιβάν Τζόνι: Ναι, μέσα στο κίνημα είναι ο Κώστας, τα έχει πει πολλές φορές. Από την θέση του απεργοσπάστη, και στις 4 (ναι 4) δουλειές που έχει (οι οποίες παρ'αυτά δεν τον εμποδίζουν από το να βρίσκεται συνέχεια εδώ και να γράφει σχόλια-κατεβατά με το τσουβάλι).

kokkinos1917 (πω πω ψευδώνυμο, είσαι σίγουρα επαναστάταρος από κούνια) γράψε όλη την αλήθεια για το τι κάνει το κκε στα συνδικάτα να μας ανοίξεις τα μάτια γίγαντα.

Ε ρε τι τραβάμε με όλα τα μαλακοτρολλς των λαε, ανταρσυα και σια.

Ijon Tichy

Αναυδος είπε...

Κώστα αναρίθμητες είναι οι 'πρωτοβουλίες' τεχνικής συνένωσης των γκρουπούσκουλων της αριστεράς του συριζα που έχουν αναληφθεί τα τελευταία 5 χρονιά. ακόμη και οι οπαδοί του μανιαδακη έχουν διασπαστεί στα τρία !!!

το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτέλεσαν όλοι μαζί την ουρά στην ανάδειξη στην εξουσία του συριζα. αντικειμενικά και ανεξάρτητα από προθέσεις έπαιξαν επιζήμιο ρολό στο κίνημα και οδήγησαν το λαό στην ήττα.

ανεξάρτητα απο προθεσεις αλλα δέσμιοι της ιδεολογιας και της εξυπηρετησης των μικροαστικων στρωματων που εκφράζουν. Ολοι αυτοι καμια σχεση δεν εχουν με την εργατικη ταξη. Ουτε προερχονται από αυτή ουτε την εκπροσωπουν

Ανώνυμος είπε...

Ποτε σε εσκισε το ΚΚΕ Κωστα? Οταν συμμετειχε (λανθασμενα) σε μια κυβερνηση που δε νομοθετησε τιποτα απλα εκανε ειδικο δικαστηριο στο ΠΑΣΟΚ?
Ειναι το ιδιο με το μνημονιο που μας φορτωσαν τα συντροφια σου?
Τελος μαλλον ουτε που εχεις ιδεα τι σημαινει ιδεολογικη διαπαλη στο κινημα.
Πχ οι παρλαπιπες των αφεντικων για να προσδωσουν ρεαλιστικοτητα στην απεργοσπασια που αναπαρηγαγες εδω την προηγουμενη φορα ακουγονται και στο κινημα. Οι κομμουνιστες διεξαγουμε σκληρη μαχη εναντια σε αυτες τις αστικες αντιληψεις ειτε ερχονται απο την εργοδοσια ειτε απο τον οπορτουνισμο. Αυτο ειναι ιδεολογικη διαπαλη εντος κινηματος. Εσυ προφανως διαπαλη θεωρεις το να μαζευονται οι παραγοντισκοι και να συνδιαμορφωνουν τα πλαισια ως πεφωτισμενοι...

ratm

Ανώνυμος είπε...

ijon tichy μην βρίζεις.

για το ότι τους ... έδιωξαν και δεν έφυγαν είναι μια πολύ ωραία θεωρία του ... Τσίπρακαι των ΜΜΕ, μπράβο σου που την αναπαράγεις.Η αλήθεια είναι ότι το "στηρίζουμε την κυβέρνηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ" ήταν μαλακία γιατί 1.δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση 2. ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ΜΜΕ και το ΚΚΕ θα το έπαιρναν και θα το διαστρέβλωναν 3.δεν μας άφησε να αναπτύξουμε επαρκώς ένα πιο σαφές στίγμα της ΛΑΕ.

άναυδε είσαι φοβερός, όποιος δεν συμφωνεί με το 19ο συνέδριο είναι πράκτορας, πιο γραφικός και από τα άσπρα σπίτια στο Αιγαίο, συνέχισε έτσι.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

ratm έρχεται ο Γ τόμος, μην ανοίγεσαι.

η κυβέρνηση εκείνη δεν ήταν μια κυβέρνηση, ήταν το 12ο συνέδριο, ήταν το ναι σε όλα στην χειρότερη πτέρυγα που προέκυψε από το 68, γιατί υπήρχαν και αγωνιστές, ήταν και ο Μπανιάς, ήταν και ο Μηλιός μέχρι το 78, ήταν και ο Πουλαντζάς, εσείς είπατε ναι σε όλα, με το Κοινό Πόρισμα της ανάπτυξης μέσω ΕΟΚ, στον Κύρκο του Μαρκεζίνη, που λέγαμε και όταν λέγαμε για το Πολυτεχνείο. Ήταν η περεστρόικα, ήταν ο γκορμπατσοφισμός, ήταν η συνυπογραφή του τέλους της ιστορίας. Να αρχίσουμε να λέμε για την ιδιωτική τηλεόραση και την Siemens ? Μάλλον λεπτομέρεια είναι μπροστά στα υπόλοιπα.

και δεν νομίζω να μην νομοθετούσαν 2 διαδοχικές κυβερνήσεις που έκατσαν 9-10 μήνες

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Ημουν σιγουρος για το 89.
Κατα τ'αλλα μας δουλευεις.

Ανώνυμος είπε...

@Kώστας

Για φέρε μας ρε αρχηγέ α)τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του συνασπισμού σε ΦΕΚ, β) τα πλαίσια που λειτούργησε, γ)τον σκοπό της, δ) βάλτα όλα αυτά στο ιστορικό πλαίσιο, της παρά λίγο κυριαρχίας του οπορτουνισμού στο κόμμα, και της αντεπανάστασης παγκόσμια, φέρε μετά και τα ίδια ακριβώς στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και το τι έχει υποσχεθεί να κάνει, και έλα να "τις μετρήσουμε" της αριστεροσίνες μας άμα σε παίρνει, αφού σου αρέσει το μέτρημα τόσο πολύ!

Και για την siemens μην το πιάνεις το θέμα, γιατί εσύ πετάς πυροτέχνημα με όνομα siemens και λες ποπο γάμησα, χωρίς να έχεις ιδέα τη έγινε!
Για να σε δω...

Ιβαν Τζόνι

zoot horn rollo είπε...

Πεσ'τα χρυσοστομε. Για ολα φταιει το ΚΚΕ. Οι ριζες του μνημονιου του 2015 ειναι στο 1989. Να λαμψει η αληθεια. Κι ο Γιαννιτσης κρυφοκουκουες ηταν.
ΛΑΕ λεμε.

Ανώνυμος είπε...

ο Ιβάν αν ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ θα ψήφιζε Γιάννη Δραγασάκη, τέτοιον θαυμασμό που έχει για το 89.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Το να κατηγορεί το ΚΚΕ για το 89 και τον Συνασπισμό κάποιος που δηλώνει οπαδός του Λαφαζάνη και απεργοσπάστης γιατί έχει παιδιά ειναι τρολάρισμα υποθέτω ; Απορώ πραγματινά γιατί συνεχίζετε να ασχολείστε μαζι του .

Nemo

zoot horn rollo είπε...

Κι αν η γιαγια του ειχε ρουλεμαν...

Ανώνυμος είπε...

Ο ιδεολογικος γκουρου και θεωρητικος του κοινου πορισματος και των οσων ακολουθησαν ηταν ο επικεφαλης της ΛΑ. Ε. την οποια στηριζεις. Η ιδεολογικη πλατφορμα της ΛΑ. Ε. ειναι το τοτε κοινο πορισμα αλλα πιο "δεξια". Αυτο ασπαζεσαι. Και ερχεσαι να μου πεις τι? Οτι εγω που κανω κριτικη σε εκεινη την πολιτικη ειμαι λαθος?
Εγω δεν υπερασπιστηκα τη δεξια παρεκκλιση στο ΚΚΕ τοτε. Υπερασπιστηκα την κοινη λογικη στην οποια δεν χωρα η εξομοιωση της οικουμενικης που το μονο νομοθετημα της ηταν η συνταξη στους μαχητες του ΔΣΕ, και η δρομολογηση του ειδικου δικαστηριου και των νεων εκλογων με το ονειδως της πρωτοδευτερης φορα "αριστερα" που εχει τη σφραγιδα του πολιτικου σχηματισμου που στηριζεις και που νομιζει οτι ειμαστε χρυσοψαρα.

ratm

λαθραναγνώστης είπε...

Το λάθος του ΚΚΕ το 89, ήταν ότι πήρε μέρος σε διαμάχη που ξέσπασε μέσα στα πλαίσια του αστικού συστήματος, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί εντός συστήματος, με τους θεσμούς του συστήματος - την αστική δικαιοσύνη, πράγμα που αποδείχτηκε αδύνατον.
Το αστικό σύστημα, κατά παράβαση των ίδιων του των θεσμών, δεν θυσίασε έναν βασικό πυλώνα του - το ΠΑΣΟΚ - για χάρη της δικαιοσύνης.
Αλλά και η παραβίαση των αστικών θεσμών από την αστική τάξη, χάριν της επιβίωσής της, πάλι αστικός θεσμός είναι και μάλιστα ανώτερης τάξης!
Όμως τα παραπάνω, προκύπτουν με τις αναλύσεις του σήμερα.
Το 89 τα πράγματα ήταν πιο "ρομαντικά".
Πιστεύαμε σε συνασπισμούς και μέτωπα με άλλες δυνάμεις για χάρη της πατρίδας (εν γένει) και του λαού (πάλι εν γένει).
Πάντως, αν τότε αποδίδονταν δικαιοσύνη, έστω αστική και ο Παπανδρέου μαζί με τον εσμό του πήγαινε φυλακή, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν σ αυτό το χάλι.
Για μένα, το Κόμμα ελέγχεται επειδή καθυστέρησε να κάνει τις αναλύσεις που έχει κάνει σήμερα.
Με τα "μυαλά" του τότε (τα οποία αν διατηρούσε και σήμερα, θα ήταν πανωλεθρία), είχε κάνει ότι καλύτερο μπορούσε και για τη χώρα και για το λαό!

Υ.Γ Θυμάμαι πολύ καλά, ότι το 89, οι πιο εμπαθείς και ταπεινοί, εν είδει σκουληκιού, ατιπαπανδρεϊκοί, ήταν οι του "εσωτερικού". Ίσως γιατί ήταν άμεσοι ανταγωνιστές του, στα πλαίσια του ρεφορμισμού. Φυσικά μετά, έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Και το αστικό σύστημα τους κάλυψε άψογα. Από τότε τους προόριζε για το σήμερα.
Με τη συμμετοχή όλων των ενσωματωμένων οι οποίοι δεν είχαν ακόμα διαρρήξει ανοιχτά τις σχέσεις τους με το ΚΚΕ - δεν είχαν βρει ακόμα αφορμή, όλο το ανάθεμα δρομολογήθηκε ενάντια στο ΚΚΕ. Οι αλαλαγμοί των αγανακτισμένων "φίλων" για δήθεν συνεργασία του ΚΚΕ με τη δεξιά, στην πραγματικότητα ήταν αλαλαγμοί χαράς που επιτέλους βρήκαν το πρόσχημα "να την κοπανίσουν".


Ανώνυμος είπε...

Α ρε λιακοπουλοειδές, σε έφαγε η προπαγάνδα του Τσίπρα και των μμε (κι οι δηλώσεις του "καταψηφίζω το μνημόνιο, στηρίζω την κυβέρνηση" ΠιΛαφ θεωρία συνωμοσίας είναι)... Στο ΜΕΤΑ των ενωμένων απεργοσπαστών και των ενωμένων εργοδοτικών κοπρόσκυλων με απειλή όπλου παραμένετε ενωτικοί και μετωπικοί; Τι άλλη μαλακία θα ακούσουμε από αυτά τα μαλακοτρόλλς. Τέλος από μένα αυτό το thread, το τερμάτισε για πολλοστή φορά ο Κώστας ο μπροστάρης του εργατικού κινήματος.

Ijon Tichy

zoot horn rollo είπε...

Ό,τι και να γράψετε οι υπόλοιποι, δε τον κάνετε καλά, όσο αναλυτικά και να τα γράψετε. Φαίνεται από την αρχή το πρἀγμα και δεν είναι και κάτι πρωτοφανές.

Ανώνυμος είπε...

ρε ratm από που προκύπτει ότι ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν γκουρού του 89 ? Εγώ λέω ότι ήταν ο Κουτσούμπας.

δεν κόβουμε τις μαλακίες ? Το ΚΚΕ ήταν με το τέλος της ιστορίας, τον ταξική συνεργασία κλπ γιατί αυτό ήταν το ΚΚ σε ανατολή και δύση. Ηθικά, πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά, ηττημένο και εκφυλισμένο μετά από δεκαετίες κρατικοκαπιταλιστικής διαχείρισης στην Ανατολή και κοινοβουλευτικής εξχρείωσης στην δύση.

Κώστας

zoot horn rollo είπε...

Πιπέρι στο στόμα.
"δεν κόβουμε τις μαλακίες ?": Στον εαυτὀ σου το ερώτημα για αρχή.

Ανώνυμος είπε...

@Κώστας

Ρε άσε την μπάλα κάτω να πούμε και απάντα ρε σε αυτά που σε ρώτησα!
Εγώ δεν είπα ότι το 89 ήταν κάτι καλό, απλά απάντησα στην μπαρούφα που πέταξες εσύ για το 89, φέρνοντας το στην ίδια μύρα με την ξεφτίλα της 2ης φοράς Ανελιστερά!
Βέβαια και μόνο το γεγονός ότι μόλις σε πήγα κάπου που δεν χωράει παπαρολογία, η απάντηση σου πήγε στην εξέδρα αν όχι στα αποδυτήρια, δείχνει και τι κουμάς είσαι. Θα έλεγα κι άλλα, αλλά σέβομαι το μπλόγκ.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Τις μαλακιες πως να τις κοψουμε ρε Κωστακη οταν μας περνας για μαλακες ολους?
Ποσο χρονων εισαι ρε φιλε 12? Δεν ηξερες οτι ο Λαφαζανης ηταν αυτος που ως μελος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανελαβε τις συζητησεις με την ΕΑΡ για συνεργασια? Δεν ξερεις οτι αυτος ηταν επικεφαλης της επιτροπης για τις θεσεις του 13ου συνεδριου που αποκάλεσε ο Φλωρακης επιστημονικο οπορτουνισμο, δεν ηξερες οτι ηταν νους και καθοδηγητης των ανανεωτικων και της πλατφορμας που στηριξε για ΓΓ το Δραγασακη?
Αν δεν ξερεις πανε μαθε και μετα ελα να μας ζαλισεις τον ερωτα.

ratm

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Λαφαζανης -Φαρακος - Ανδρουλακης οι βασικοι "λαγοι" τοτε στο κομμα και για το πραξικοπηματικο πορισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ (δεν περασε ποτε για εγκριση ουτε απο ΠΓ ουτε απο ΚΕ (μποσικος ο Χαριλαος τοτε) και για την συγκυβερνηση Τζανετακη .Ο ΠιΛαφ μαλιστα αυτοπροβαλοταν (και ως σημερα ) ως το"χαιδεμενο παιδι" του Φλωρακη .Το κομμα το σωσαμε απο ολο αυτο τον οπορτουνιστικο εσμο οι χιλιαδες οπαδοι και μελη που βρεθηκαμε στον Περισο κεινο το βραδυ με επικεφαλεις βετερανους των βουνων και των φυλακων .Σε αυτους οφειλεται το 57-53 ! Αποδειχτηκε οτι υπηρχαν κι αλλοι απο το σκυλολοι αυτο ακομα και μεσα στο 57 που τους "σκιαξαμε" τοτε ....και εφυγαν σαν λαγοι αργοτερα ψαχνοντας τρυπες να κρυφτουν

Του Κωστα ομως η οικογενεια μαλλον απο την πλευρα των "προδομενων" πασοκων τον γαλουχησε

Ανώνυμος είπε...

Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ο νεοπαγής Συνασπισμός κλπ παίρνει 13,1% και εκλέγει 28 βουλευτές. Τους αναφέρω αλφαβητικά: Ανδρουλάκης Μίμης, Γαλανός Νίκος, Γιάνναρος Γρηγόρης, Γιώτας Στάθης, Δαμανάκη Μαρία, Δραγασάκης Γιάννης, Δρεττάκης Μανώλης, Καλούδης Νίκος, Κάππος Κώστας, Κατσαρός Γιάννης, Κόρακας Στρατής, Κοσιώνης Παναγιώτης, Κοταμανίδου Εύα, Κύρκος Λεωνίδας, Κωστόπουλος Μήτσος, Λεβέντης Θανάσης, Λεντάκης Ανδρέας, Μπιτσάνης Ηλίας, Νέστωρ Στέλιος, Παφίλης Θανάσης, Ρήγας Κώστας, Σκοτινιώτης Παναγιώτης, Σκυλλάκος Αντώνης, Σπαθής Θόδωρος, Στριφτάρης Σπύρος, Φαράκος Γρηγόρης, Φλωράκης Χαρίλαος, Χατζηδημητρίου Τραϊανός.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν: 1. Ανδρουλάκης Μίμης,
2. Γαλανός Νίκος,
3. Δαμανάκη Μαρία,
4. Δραγασάκης Γιάννης,
5. Καλούδης Νίκος,
6. Κάππος Κώστας,
7. Κατσαρός Γιάννης,
8. Κόρακας Στρατής,
9. Κοσιώνης Παναγιώτης,
10.Κωστόπουλος Μήτσος, ,
11.Μπιτσάνης Ηλίας,
12.Παφίλης Θανάσης,
13.Σκοτινιώτης Παναγιώτης,
14.Σκυλλάκος Αντώνης,
15.Στριφτάρης Σπύρος,
16.Φαράκος Γρηγόρης,
17.Φλωράκης Χαρίλαος,
18.Χατζηδημητρίου Τραϊανός.

Οι ανανεωτικοί αριθμούν 6. Η κυβέρνηση Τζανετάκη ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα (και όχι σε εσωκομματική διαδικασία) με 16 ναι (εσωτερικάριοι 10 και 6 ανανεωτικοί) και 12 όχι (οι κκεδες που έμειναν, κάππος που έφυγε κλπ.).

Υπουργοί έγιναν ο Κωνσταντόπουλος, ο Κουβέλης, ο Μυλωνάς και ο Δραγασάκης. Οι τρεις δεν ήταν ποτέ μέλη του ΚΚΕ και ο τελευταίος έφυγε μαζί με τον πιλαφ από το κόμμα ούτε δύο χρόνια μετά.

Τώρα οι ναρίτες λένε ότι αυτό δεν έχει σημασία γιατί οι υπόλοιποι 12 μαζί με την υπόλοιπη κομματική βάση δεν ήρθαν σε ρήξη τότε. Όμως αν το πάμε έτσι ούτε ο Γράψας και οι δικοί του ήρθαν σε ρήξη με το 12ο συνέδριο ή με το κοινό πόρισμα ή με την δημιουργία της κυβέρνησης τζανετάκη αμέσως. Η διάσπαση στην κνε έγινε μήνες μετά και όπως οι ίδιοι έλεγαν τότε δεν θεωρούσαν λάθος στρατηγικής την κυβέρνηση αλλά λάθος τακτικής. Δηλαδή υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να την στήριζαν.

Για να μην πούμε ότι την κατηγορία για την συγκυβέρνηση την απευθύνουν μόνο στο κκε και ας πούμε δεν βρέθηκε κανείς να την πει εκεί μέσα στον πιλαφ για το θέμα. Και αυτό ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ο μετέπειτα συνασπισμός φέρει τα άτομα με τις κύριες ευθύνες για το θέμα.

Αν κοιτάξετε τα ΠΓ της περιόδου με εξαίρεση την Παπαρήγα, τον Γόντικα και τον Χαλβατζή θα δείτε πεθαμένους ή διεγραμμένους.

Και αυτό γιατί μιλάμε για 25 χρόνια πριν. Αμφιβάλλω αν οι μισοί που γράφουν εδώ μέσα ήταν ενήλικες τότε. Έχει περάσει μία γενιά. Και καλά να κάνεις μία φορά το λάθος σαν άνθρωπος, αλλά δύο; Εντάξει η Παπαρήγα την έκανε μία φορά την μαλακία και μετά αρνήθηκε την δεύτερη. Ο Ζαχαριάδης το ίδιο και μετά έφτιαξε το προσχέδιο του 54' ερχόμενος σε ρήξη με την εσσδ. Στην περίπτωση του μπαναγιωτη όχι απλώς έγινε δύο φορές η συγκυβέρνηση με την δεξιά, όχι απλώς παραδέχεται ότι δεν πήγε καμία από τις δύο καλά, αλλά ο τύπος χωρίς έλεος μας λέει ότι θέλει τρίτη αριστερή κυβέρνηση που τάχα μου θα είναι διαφορετική. Και οι υπόλοιποι στην ανταρσυα ακόμα δεν το έχουν ξεκαθαρίσει το θέμα. Κάθονται στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που τους διέγραψαν και μας κουνάνε το δάχτυλο. Δηλαδή ένας εξωκοινοβουλευτικός με λίγη τσίπα δεν υπήρχε εκεί μέσα να τον αρχίσει στις ντομάτες;

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω πως ο πιλαφ ήταν μέλος του ΠΓ, σίγουρα ήταν στην κεντρική επιτροπή, αλλά το γεγονός ότι συμμετείχε στην σύνταξη του κοινού πορίσματος και στις θέσεις του 13ου είναι γνωστό και εύκολα επαληθεύσιμο για όποιον θέλει να το ψάξει.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

ο Δραγασάκης και ο Ανδρουλάκης ήταν βασικά επικεφαλής των επαφών με την ΕΑΡ αλλά βασικά ήταν ο Φλωράκης, γιατί να το κουράζουμε ? έστω ότι είχε ρόλο ο Λαφαζάνης, ο Φλωράκης τίποτα ? μήπως ο Φλωράκης ... έφυγε το 89 με το ΝΑΡ σε αντίθεση με τον Λαφαζάνη και όλα εντάξει ? Μηπως έχεις οτιδήποτε που να δείχνει έστω απόχρωση διαφωνίας της Αλέκας που ήταν ήδη μεγάλο στέλεχος, γραμματέας Αθήνας νομίζω και μέλος του ΠΓ της ΚΕ ? Μήπως έχω δίκιο ότι πρέπει να βάλουμε το 89 στο πλαίσιο του παγκόσμιου 89 και ότι δεν το επέβαλλε ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης με πραξικόπημα ?

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΕΠ ο Λαφαζανης ηταν μελος του ΠΓ.
Απο κει και περα Κωστα το θεμα ειναι οτι το ΚΚΕ στην πραξη αναγνωρισε το λαθος ενω ο Μπαναωτης το επιδιωκει ξανα και ξανα γιατι δεν το θεωρει λαθος. Ο τυπος απλα ειναι με το συστημα. Συνειδητα. Ειναι ενας ρεφορμιστης και οπαδος του κυβερνητισμου. Ενας συκοφαντης του σοσιαλισμουυ που γνωρισαμε στην ΕΣΣΔ, ενας βασταζος του κεφαλαιου και τιποτα αλλο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

1) δεν ειδα κανενα να επιτιθεται εκει μεσα στο πιλαφ για το θεμα, αν ηταν η παπαρηγα σε μια αιθουσα γεματη ναριτες το 89' θα επαναλαμβανοταν σε καθε δευτερη λεξη. Δεν μπορει να μην το βρισκεις αντιφατικο, 2) ο φλωρακης και η παπαρηγα ηρθαν σε ρηξη με τον συνασπισμο εν τελει και μαλιστα με πιο προωθημενες διαφωνιες απο τις πρωτες αστειες ανακοινωσεις των μετεπειτα ναριτων, και εσενα απο την μια σε χαλαει αυτος που ηρθε σε ρηξη με τους συνασπισμενους αλλα ο συνασπισμενος ο ιδιος σου φαινεται συντροφος, μαλλον σε λαθος μερια του 89' βρισκεσαι, 3) Δεν τα εκανε ολα μονος του λαφαζανης αλλα ηταν εξεχον στελεχος των ανανεωτικων, ξανασυμμετειχε σε συγκυβερνηση με την δεξια πριν απο λιγους μηνες και ο τυπος εχει κυρια γραμμη το "αντιμνημονιακο" μετωπο που χωραει μεσα απο αρασιτες μεχρι την ραχηλ μακρη.

Δηλαδη ακολουθει αμετανοητα την γραμμη του 89' για 25 χρονια σε αντιθεση με το σημερινο κκε που ουτε μονο του δεν θελει να κανει αστικη κυβερνηση (ποσο μαλλον με την δεξια). Παρολα αυτα την λες στο κκε και ο πιλαφ συντροφος...

Ρε θα μας τρελανεις τελειως. Ουτε θεση δεν εχεις συνεκτικη απο αντιφαση σε αντιφαση πας. Ξεκαθαρισε πρωτα αν θες να κανεις κυβερνηση η επανασταση και μετα ελα κραξε μας

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο ratm. Ισχύει ότι έχει υπάρξει και μέλος του ΠΓ τελικά τώρα που το έψαξα. Και μάλιστα στις πιο "αμαρτωλές" εποχές (λίγο πριν και λίγο μετά το 13ο).

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΕΠ εννοείται ότι ο Γράψας και οι δικοί του άργησαν.

ratm ο Λαφαζάνης είναι με την έξοδο από την ΕΕ, αυτό έλεγε το Κοινό Πόρισμα ?

το ΚΚΕ εξακολουθεί να μην είναι με την έξοδο από την ΕΕ, με "αριστερό" μανδύα τώρα.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

"ο Λαφαζάνης είναι με την έξοδο από την ΕΕ"

Νέο συκώτι θα κάνουμε με τόσα ανέκδοτα. Ο τύπος έχει ψηφίσει Μάαστριχτ, παράταση μνημονίου Σαμαρά από γνήσια αντιΕΕ αισθήματα.

Ο.Χ.Ε.Π.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

o Kωστας μας δουλευει ...αυτοξεφτυλιζομενος