Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Δρεπάνι καλεί Σφυρί

Πριν από οτιδήποτε άλλο, η επανόρθωση μιας βασικής παράλειψης από το χτεσινό ερωτικό κείμενο. Ένας σφος λέει στη δικιά του χρόνια πολλά τη μέρα του Βαλεντίνου, αλλά αυτή δεν τα δέχεται, γιατί ξέρει πως ο άλλος δεν τα πιστεύει και δεν του λέει τίποτα αυτή η μέρα.
-Θέλεις να σου πω πραγματικά τι πιστεύω για αυτή τη μέρα;
-Ναι, του απάντησε, πριν προλάβει να μετανιώσει.
-Ότι είναι μια αποφράδα ημέρα για το κομμουνιστικό κίνημα, γιατί σαν σήμερα (σ.σ.: χτες) ξεκίνησε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ.
Τελικά η δικιά του αποφάσισε να δεχτεί τα χρόνια πολλά.

Ηθικό δίδαγμα;
Έρωτας είναι το 20ό Συνέδριο. Γιατί παρά τις μικρές απιστίες, εμείς συνεχίσαμε να υποστηρίζουμε ότι η Σοβιετία παρέμεινε πιστή και σοσιαλιστική.

Πάμε τώρα στο κυρίως θέμα.

* * *

Η πλατεία Βάθη (χωρίς "ς" στο τέλος, απ' ό,τι ξέρω) είχε χτες μια ιδιότυπη ειρηνική συνύπαρξη-πανσπερμία, που φαινομενικά μπορεί να θύμιζε τον αταξικό χυλό της άλλης πλατείας στο Σύνταγμα και τις "πρωτοπορίες" που προσπαθούσαν να τον πλευρίσουν.
Μαύρες σημαίες (για το μαύρο που θα πέσει στις εκλογές), μαζί με πολιτικά μαύρους (που έτσι κι αλλιώς δεν ψηφίζουν -συνήθως), με πανό για τα "μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά [που] πέσανε πάνω στην αγροτιά", και παραδίπλα μελαψοί μετανάστες, που χάζευαν το θέαμα.
Γαλανόλευκες σημαίες της Ελλάδας και της Μάνης (με γαλάζιο σταυρό και σύνθημα "ταν ή επί τας" ή τρικάκια "έχω ένα όνειρο" (I have a dream) με τον Καμμένο και τον Τσίπρα πίσω απ' τα σίδερα της φυλακής, μαζί με δικά μας ταξικά συνθήματα και τους μαζικούς φορείς (τα σπέρματα μιας Λαϊκής Συμμαχίας ==> Λαϊκοσυμμαχίας ενάντια στη Λυκοσυμμαχία της ΕΕ και της ΚΑΠ).
Ψεκασμένες λογικές -σαν μια περαστική που φώναζε πως δεν είναι Εβραία, ούτε Τουρκάλα, ούτε κι Αρβανίτισσα...) δίπλα στα αγνά κι αψέκαστα λάχανα, που μοίρασαν αφειδώς στο τέλος οι αγρότες, στον κόσμο που ήρθε και συμπαραστάθηκε στον αγώνα τους.


Μόνο που αυτή η παρουσία δεν ήταν ούτε θολή, ούτε αταξική. Ήταν φτωχομεσαίοι αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα κι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Κι αν δεν πήγαιναν να τιμήσουν τα φαλάφελ της πλατείας, στην αρχή της Λιοσίων, όσο περίμεναν, δεν ήταν ξέρω εγώ από ρατσιστική προκατάληψη (κατά το εύκολο -κι εξίσου ρατσιστικό- στερεότυπο για την αγροτιά που ξεζουμίζει τους μετανάστες) αλλά από διατροφική προκατάληψη για κάτι που δε γνωρίζουν από τον τόπο τους και θεωρούν, ίσως, φαΐ για χίπστερ, ή μάλλον για πρωτευουσιάνους -γιατί ούτε χίπστερ έχουνε στο χωριό, για να ξέρουν τι είναι.


Αυτή τη φορά δεν υπήρχε πανό "τσιατσιάλατς", "πελέκατς" ή κάτι παρόμοιο, υπήρχε όμως ένα αγροκάλτ πανό, με δρεπάνια στην κορυφή, που προειδοποιούσε πως "το χώμα θα βαφτεί κόκκινο" -ή από ζωή ή από θάνατο. Κι ένα άλλο με δυο χελωνίσια καύκαλα και το συμβολισμό για την ανάπτυξη που έρχεται -μαζί με την ελπίδα- σε χίλια χρόνια, όσο εισάγουμε τρόφιμα, αντί να τα καλλιεργούμε στη δική μας γη.
Κάποιοι άλλοι αγρότες -δε συγκράτησα όμως από ποιο μέρος- φώναζαν "θέλουμε η γη μας να πάει στο παιδί μας" και έλεγαν "λησταρχείο" το δασαρχείο -που θέλει προφανώς να τους την πάρει. Ενώ δυο μαθήτριες -ή μήπως φοιτήτριες;- είχαν μια κόκκινη καρδιά από χαρτόνι, λόγω της ημέρας, αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω το σύνθημα που είχαν γράψει.

Όπως μπαίνει και στον τίτλο της ανάρτησης, είχαμε μια διαλεκτική αντιστροφή μιας γνωστής κινηματογραφικής σκηνής και της κλασικής ατάκας: σφυρί καλεί δρεπάνι.
Αυτή τη φορά το δρεπάνι (αγροτιά) καλούσε το σφυρί (εργάτες) σε ενότητα, κάτω από τους ήχους των αθάνατων "Αγροτικών", και παρά το εργάσιμο της μέρας και της ώρας, η ανταπόκριση ήταν αρκετά μαζική από τις Λαϊκές Επιτροπές, το ΜΑΣ και κάποια σωματεία. Ανταποκρίθηκε επίσης ένα κομμάτι της αναρχίας και το εξωκοινοβούλιο: ο μ-λ χώρος και ο πάλαι ποτέ Συντονισμός Πρωτοβάθμιων σωματείων -που έγινε Πρωτοβάθμια για το Συντονισμό και ύστερα Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων για το Συντονισμό.


Αυτοί που δεν ήταν τόσο πολλοί -τουλάχιστον όσο πέρυσι- ήταν οι ίδιοι οι αγρότες (αν και μια στατική συγκέντρωση, όπου σκορπάει ο κόσμος, μπορεί να σε ξεγελάσει, μέχρι να ξεδιπλωθεί το πλήθος στην πορεία). Σε αυτό κολλούσε κι ένα λαϊκό απόφθεγμα του Μπούτα, από τον τόπο του, για το λύκο που όταν χάνει τα δόντια του, βγάζει γλώσσα η γίδα (τα ΜΜΕ, ο αστικός πολιτικός κόσμος). Πόσο μάλλον όταν οι απέναντι είναι λυκοσυμμαχία ολόκληρη, με ΚΑΠ και ΕΕ, και δε βγάζουν απλά γλώσσα, αλλά δόντια σουβλερά κι ακονισμένα, στο κίνημα που λαχανιάζει κι αποδυναμώνεται.

Απ' τις άλλες παρεμβάσεις ξεχώρισα την ατάκα ενός αγρότη, που αράδιασε λεκτικά τον πάγκο του μανάβη (πράσα, λάχανα, ντομάτες, πατάτες, αγγουράκια, κρεμμυδάκια, κοκ) για να καταλήξει: αυτά εμείς δεν τα φτιάχνουμε; Ποιος τα παράγει δηλαδή; Η Μαρία η Πενταγιώτισσα;


Ακολούθησε πορεία ως τη Βουλή, για να επιδοθεί ψήφισμα "μη μας λένε πως τους απαξιώνουμε κιόλας", όπως είπε ο Μπούτας. Εκεί βρήκαμε μεταξύ άλλων έναν αγγλόφωνο ποζερά, με δερμάτινο, που ήταν πολύ ορκισμένος έλεγε για τον "φάκιν μαλάκα" Τσίπρα, που είναι "τσίκεν", κτλ. Ε, σιγά τα λάχανα...
Και στο τέλος τα λάχανα που μοίρασαν οι αγρότες, μαζί με την ψυχή τους, και ζητούσαν συγνώμη κιόλας, γιατί δεν είχαν αρκετές σακούλες κι έπρεπε να τα πάρεις έτσι, χύμα... Λάχανα ντόπια, αγνά κι αψέκαστα, με σαλίγκαρους και χωματάκι, όχι Βρυξελλών και ΚΑΠ.
Εμείς πάμε αγώνα -που έλεγε κι ένα προλεκάλτ διαφημιστικό, την ίδια προεκλογική περίοδο που έπαιξε και το άλλο με το τρακτέρ...





Τη σκυτάλη παίρνει τώρα το πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.
Όπως θα έλεγαν και στα συνέδρια: το λόγο έχουν οι αγρότες και να ετοιμάζεται το εργατικό κίνημα...

του X-andra photo (twitter) στο βάθος η προοπτική του συλλαλητήριου

104 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου άρεσε και η σημαία των Χανιωτών, που ήταν φτιαγμένη από μια σοβιετική αφίσα του 30 για τα κολχόζ!
Γενικά νομίζω είχε επιτυχία. Μπορεί να μην ήταν όσο μαζική θα έπρεπε, αλλά έτσι κι αλλιώς μιλάμε για την δημιουργία ενός πολύ σημαντικού κρίκου στην ενότητα του κινήματος.
Πριν 5 χρόνια που να δεις αγρότες από όλη την Ελλάδα και εργάτες μαζί, να λένε ότι μόνο άμα γίνουμε περισσότεροι και οργανωθούμε καλύτερα θα πάμε μπροστά; Και νομίζω είναι πολύ σημαντικό, που όλοι αυτοί οι τόσο διαφορετικά χρωματισμένοι αγρότες, συμφωνούν με τα αιτήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν περάσει από χέρι κομουνιστών. Τις λεπτομέρειες έχουμε ακόμα πολύ καιρό να τις λύσουμε...

Ιβάν Τζόνι

faros είπε...

ΣΗΜΕΡΑ μπαίνουν οι βάσεις για το αύριο ...

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που ακούστηκε από διάφορους ομιλητές, ήταν η συνειδητοποίηση ότι ο αγώνας δεν μπορεί, και δεν είναι μια και έξω, αλλά θέλει υπομονή και επιμονή!
Η ανυπομονησία δηλαδή, κλασικό στοιχείο των μικροαστικών στομωμάτων (και άρα των αγροτών), φαίνεται προς το παρόν να καταπολεμάτε αποτελεσματικά.

Ιβάν Τζόνι

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ωραίο αυτό με την αφίσα που λες ΙΤ, δεν το πήρε το μάτι μου.
Και να πω ότι δεν τους ξέρω τους Χανιώτες...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δυστυχώς μου ξέφυγε κι αυτό...

https://twitter.com/Gath___/status/831965932960489472

Ανώνυμος είπε...

@απολίθωμα
Ήταν η σημαία που είχε το αγροτικό με τα λάχανα, τουλάχιστον όσο ήμασταν στη Βάθη.
http://www.zarpanews.gr/%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3-2/
Η εικόνα που έχει και το κείμενο.
Εντάξει, κανένα ρεπορτάζ δεν είναι τέλειο!

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

http://i2.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2017/02/17632577.jpg

graf

Ανώνυμος είπε...

Αυτός στη τελευταία φωτο είναι ο George RR Martin;

Ανώνυμος είπε...

@off topic

Παραμονές εκλογών ο Φάρατζ δήλωνε πως το Brexit θα χάσει, προεξοφλώντας την νίκη του αντίπαλου στρατοπέδου. Αλλά «έχασε» δηλαδή κέρδισε το Brexit που θα υποστήριζε.

Αφού τα κατέφερε ο Φάρατζ, τις επόμενες ημέρες παραιτήθηκε από αρχηγός στο ίδιο του το κόμμα!!
Όταν τον ρώτησαν σε συνέντευξη στην τηλεόραση αν τα χρήματα που θα πήγαιναν στην ΕΕ, θα πάνε στην υγεία, όπως και υποσχέθηκε πριν, το αναίρεσε μετά το Δημοψήφισμα!

Αυτά είναι παλιά. Τα νέα καραγκιοζιλίκια του κόμματος Φάρατζ συνεχίζονται
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9240199
Αυτοί που ψήφισαν (και καλά) να «φύγουν» από την ΕΕ, ζητούν μέτρα ενάντια σε ευρωβουλευτή του ΚΚΕ επειδή υπερασπίστηκε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού


Στην Βενεζουέλα που κυβερνά η «αριστερά» του «σύντροφου» Μαδούρο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια να το θέσουν εκτός νόμου
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9241599

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Σφυρί καλεί σφυρί

Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
Μήνυμα του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα της Τουρκίας
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9240007

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

kolokotronis είπε...

@ Με υπογραφή,

"...Στην Βενεζουέλα που κυβερνά η «αριστερά» του «σύντροφου» Μαδούρο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια να το θέσουν εκτός νόμου
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9241599..."

Γιατί, ρε γαμώτο, τα Κομμουνιστικά Κόμματα πρέπει ΠΡΩΤΑ να παθαίνουν και ΜΕΤΑ να μαθαίνουν;
Καλά, διεθνές καθοδηγητικό κέντρο δεν υπάρχει.
Τόσο δύσκολο είναι να μελετήσουν την πείρα, δεκαετιών πλέον;
Περιμένουμε τα μαντάτα και από Πορτογαλία μεριά...

Λοξοι φαλλαγγα είπε...

Επειδη δεν τα λεει ο Σεχταρ, τα λεω εγω. Τροτσκιστες ειναι οι Μαδουρο και Φαρατζ.

Ανώνυμος είπε...

Στο διεθνές ρεπορτάζ δεν αναφέρεται καμία καταγγελία του ΚΚΒ εναντίον του Μαδούρο, στο Πατριωτικό Μπλοκ του οποίου ανήκει το ΚΚΒ. Ούτε υπάρχει κάτι για θέση του ΚΚΒ εκτός νόμου. Το ζήτημα αφορά προϋποθέσεις δικαιώματος συμμετοχής κομμάτων με λιγότερο από 1% στις 12 συνιστώσες πολιτείες της Βενεζουέλα και είναι εφαρμογή απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο. Για αυτό όντως διαμαρτυρήθηκε το ΚΚΒ. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι οι προϋποθέσεις θεσπίστηκαν λόγω δυσανάλογης χρηματοδότησης μικρών κομμάτων της δεξιάς αντιπολίτευσης: http://www.peoplesworld.org/article/venezuela-communists-slam-new-rule-to-publish-party-membership-lists/.

Η επίθεση στην κυβέρνηση Μαδούρο και η αναφορά σε θέση, με ευθύνη της, του ΚΚΒ εκτός νόμου ("δυνητικά") φαίνεται να προέρχεται από το ΚΚ Μεξικό: https://prensapcv.wordpress.com/2017/02/14/solidaridad-del-pc-de-mexico-ante-la-posible-ilegalizacion-del-pcv/

Μπορείτε να με παραπέμψετε πού κατήγγειλε όσα αναφέρει στον τίτλο του ο Ριζοσπάστης το ΚΚ Βενεζουέλας;

Jose

zoot horn rollo είπε...

Τ.Σ. με αλλο ονομα ισως.

Unknown είπε...

Από το επίσημο site του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας:

Το KKB κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο συνταγματικό δικαστήριο του νέου νόμου
ΚΚΒ: Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος βρίσκεται σε παράλυση και πρέπει να αναμορφωθεί

Συνεπώς το ίδιο το ΚΚΒ δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η κυβερνώσα συμμαχία (Πατριωτικός Πόλος) το απαγορεύει. Έτσι ζητάει την αναμόρφωσή του Πατριωτικού Πόλου αντί να αποχωρήσει απο αυτόν και να το καταγγείλει. Μόνο κάποιοι ξύπνιοι στην Ελλάδα το πήραν χαμπάρι, οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας ακόμα κοιμούνται.

Υ.Γ: ΚΚ με σήμα τον κόκκορα; Μήπως είχαν δει το Ξύπνα Βασίλη;

Ανώνυμος είπε...

Ψάχνοντας πρόχειρα το site του ΚΚΒ και χωρίς να γνωρίζω ισπανικά, η καταγγελία είναι εδώ (δεν ξέρω αν όντως αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος να τεθεί εκτός νόμου):

https://prensapcv.wordpress.com/2017/02/16/pcv-interpuso-recurso-de-nulidad-ante-la-sala-constitucional-del-tsj/

Η κριτική στο πατριωτικό μέτωπο είναι εδώ απ'την άλλη, και μέσω google translate νομίζω πως δεν υπάρχει κάτι το ανακριβές στα όσα αναφέρει ο ρίζος (για παράλυση του πατριωτικού πόλου λέει το ΚΚΒ):

https://prensapcv.wordpress.com/2017/02/14/pcv-el-gran-polo-patriotico-esta-paralizado-y-es-necesario-reformularlo/

Επίσης τα όσα αναφέρει το ΚΚΜ αναδημοσιεύονται από το ίδιο το ΚΚΒ, δεν νομίζω να έκαναν κάτι τέτοιο αν θεωρούσαν ότι υπάρχει στρέβλωση γεγονότων.

Απ'την άλλη έγινε και κάτι σωστό στην Βενεζουέλα, απαγορεύτηκε το τοπικό cnn, το οποίο δημοσίευσε "ρεπορτάζ" (για ισχυρισμούς ενός πρώην υπαλλήλου της κυβέρνησης της Βενεζουέλας επρόκειτο, τίποτα άλλο) ότι δίνονται διαβατήρια σε δυνητικούς τρομοκράτες από αραβικές χώρες, και το οποίο ρεπορτάζ φυσικά έγινε πρώτη μούρη και στα αμερικάνικα μήντια (ναι, και στους δήθεν ορκισμένους εχθρούς του τρόμπα, ενώ υποτίθεται καρακεραύνωναν τις απαγορεύσεις του τελευταίου).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ψάχνοντας λίγο ακόμη το site υπάρχει και αυτό εδώ το άρθρο του ίδιου του κκβ που όντως μιλάει για προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου:

https://prensapcv.wordpress.com/2017/02/11/audio-pcv-no-se-sometera-un-proceso-de-renovacion-de-partidos-politicos/

Ας το κοιτάξουν κι οι πανέξυπνοι που από το άρθρο του ρίζου κατάλαβαν ότι ο πατριωτικός πόλος προσπαθεί να βγάλει το κκβ εκτός νόμου.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

@ Urtica Rubra κ΄Jose,
Μας συγχωρείτε κιόλας!!!!! Τα μαντάτα από τη Βενεζουέλα σας χάλασαν τις οπορτουνιστικές απάτες των πολιτικών χώρων που ανήκετε...Και αντί να έχετε την τσίπα τουλάχιστον να μην γράψετε κάτι, προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα!
Η καταγγελία είναι σαφής:
"Το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται σε ένα νόμο του 1965, όταν οι αστικές κυβερνήσεις είχαν εξαπολύσει μπαράζ διώξεων κατά αγωνιστών και του Κομμουνιστικού Κόμματος που ήταν στην παρανομία, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να δώσει στην αστική τάξη, που εξακολουθεί να έχει την εξουσία στη Βενεζουέλα, λίστες με τα μέλη του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΒ, Οσκαρ Φιγκέρα, δήλωσε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα μέλη του και υπογράμμισε ότι θα ζητήσει την απόσυρση της εν λόγω απόφασης του Εκλογικού Συμβουλίου".
Και εντάξε,ι το ΚΚ στη Βενεζουέλα κάνει μια προσπάθεια, ακολουθεί μια συκεκριμένη γραμμή. Εμείς στην Ελλάδα, οι κομμουνιστές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν έχουμε πείρα από τέτοιες εξελίξεις; Δεν έχουμε υποχρέωση να προειδοποιούμε τους συντρόφους μας;
Εσείς οι υποστηριχτές της ΛΑΕ και του ΣΥΡΙΖΑ κοιμηθείτε στην μικροαστική μακαριότητα σας, με το παραμύθι του ανθρώπινου καπιταλισμού και με σκεπάσματα την αστική δημοκτρατία, τους νόμους για κόμματα της Ε.Ε., με ή χωρίς ευρώ! Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα φέρνει και αυτός ανάλογες διατάξεις...Φάτε λοιπόν αστική δημοκρατία,δηλαδή δικτατορία των μονοπωλίων. Αλλά ευχαριστούμε,δεν θα πάρουμε!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Η απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου της Βενεζουέλας, στηρίζεται σε ένα νόμο του 1965, όταν οι αστικές κυβερνήσεις είχαν εξαπολύσει μπαράζ διώξεων κατά αγωνιστών και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συμμαχία του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου δεν λειτουργεί έστω και στα ελάχιστα με το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα σύμφωνα με το ΚΚΒ. Τόσα χρόνια και τόσα δημοψηφίσματαστην Βενεζουέλα αλλά ο νόμος του 1965 παρέμεινε.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας με πρόεδρο την Tibisay Lucena λέγεται πως είναι «μετριοπαθές», που κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στον Πρόεδρο από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο, και στην Βουλή από τις συνιστώσες της ΚεντροΔεξιάς Αντιπολίτευσης.
Το ΚΚ Βενεζουέλας θα ξεκινήσει μια πανεθνική και παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην επιδίωξη που φαίνεται να υπάρχει ώστε αυτό να μην έχει πλέον νόμιμο καθεστώς.

@ kolokotronis
Δεν νομίζω πως το ΚΚΒ δεν ήταν ενήμερο. Το κακό είχε ξεκινήσει νωρίτερα , και παρά το πραξικόπημα που είχαν κάνει το 2002, όταν ο συγχωρεμένος στα 2012-2013 είχε αρχίσει να «κατεβάζει» με τον Πατριωτικό Πόλο και πρώην(;)δεξιούς υποψήφιους όπως είχε αναφέρει το ΚΚΒ και αναδημοσιεύτηκε ή στην Διεθνή ΚΟΜΕΠ ή στον «Ρ».

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

@kk-1, Ijon Tchy:

Ο τίτλος του Ρ είναι: ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια να το θέσουν εκτός νόμου

Γράψατε εδώ ότι αυτός που βρίσκεται πίσω είναι ο Μαδούρο (σχόλια "με υπογραφή", Κολωκοτρώνης).

Ζήτησα να μου πείτε πού και πότε έχει πει τέτοιο πράγμα το ΚΚΒ. Ο νόμος αφορά 59 κόμματα, για για αυτόν διαμαρτύρονται και το ΚΚΒ και τα μικρά κόμματα της δεξιάς στη Βενεζουέλα. Εικάζω ότι οι πολιτικές σας γνώσεις περιλαμβάνουν το ότι "θέση εκτός νόμου" ή κήρυξη σε παρανομία και "έλεγχος για συμμετοχή σε εκλογές αν έχεις κάτω από 1%" είναι διαφορετικά πράγματα. Ή ότι άλλο Ανώτατο Δικαστήριο, άλλο Μαδούρο και Πατριωτικό Μπλοκ.

Θα ανασκευάσετε τις άμεσες συκοφαντικές σας υπονοήσεις ότι μιλάμε για άλλον Πινοσέτ που θέλει να κυνηγήσει κόμμα στο δικό του μπλοκ συμμάχων ή θα συνεχίσετε τις εξυπνάδες για ΛΑΕ και μπουρμπούτσαλα;

Jose

Ανώνυμος είπε...

@Jose
Κόψε το χόρτο!!!!!!!
Γράφεις:"Γράψατε εδώ ότι αυτός που βρίσκεται πίσω είναι ο Μαδούρο...Ζήτησα να μου πείτε πού και πότε έχει πει τέτοιο πράγμα το ΚΚΒ. Ο νόμος αφορά 59 κόμματα, για για αυτόν διαμαρτύρονται και το ΚΚΒ και τα μικρά κόμματα της δεξιάς στη Βενεζουέλα".
Να υποθέσω ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού είναι ένα ακόμα μέτρο ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις. Επόμενα, δεν υπάρχει λόγος το ΚΚΒ να "ξεκινήσει μια πανεθνική και παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην επιδίωξη που φαίνεται να υπάρχει ώστε αυτό να μην έχει πλέον νόμιμο καθεστώς"!!!
Μάλλον ξεχνάς κάτι!!!! Ότι αυτά συμβάινουν με πρόεδρο τον Μαδούρο, που ασκεί ακόμα τη διακυβέρνηση και θα μπορούσε να το ακυρώσει. Ότι ακόμα εξακολουθεί να ισχύει ένας αστικός αντιδραστικός νόμος ακόμα και με κυβέρνηση Μαδούρο, στην καπταλιστική Βενεζουέλα, που οι αστικές δυνάμεις δρούν ελεύθερα.
Εκτός αν υποννοείς ότι το ΚΚΒ είναι το ίδιο πράγμα με "τα μικρά κόμματα της δεξιάς στη Βενεζουέλα", όπως γράφεις!
"Θα ανασκευάσετε τις άμεσες συκοφαντικές σας υπονοήσεις ότι μιλάμε για άλλον Πινοσέτ".
Αυτή την ηλιθιότητα που την ανακάλυψες;;;;;; Εκείνο που λέμε καθαρά είναι ότι στην Βενεζουέλα εξακολουθεί την εξουσία να την έχει η αστική τάξη, να κυριαρχεί ο καπιταλισμός, να έχει κρίση η καπιταλιστική οικονομία. Δηλαδή δικτατορία των μονοπωλίων!!!!!! Μήπως το ΚΚΒ ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό;;;;;
Σε εμάς λοιπόν άσε την πλακίτσα!!! Αν δεν κατάλαβες καλά, η συγκεκριμένη απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου είναι η ταφόπλακα στις μεταβατικές ονειρώξεις σας!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@Jose

1)Αν δεν κάνουμε λάθος, ο Μαδούρο είναι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Τα σαφώς ειρωνικά σχόλια μου είναι για τον «συντρόφο» Μαδούρο της «αριστεράς». Δεν πάει να υπάρχει η «αριστερά» στην διακυβέρνηση, ο στόχος παραμένουν τα ΚΚ.

2) "Το κακό είχε ξεκινήσει νωρίτερα , και παρά το πραξικόπημα που είχαν κάνει το 2002, όταν ο συγχωρεμένος στα 2012-2013 είχε αρχίσει να «κατεβάζει» με τον Πατριωτικό Πόλο και πρώην(;)δεξιούς υποψήφιους όπως είχε αναφέρει το ΚΚΒ και αναδημοσιεύτηκε ή στην Διεθνή ΚΟΜΕΠ ή στον «Ρ»"

Που γράφτηκε κάτι για Πινοσέτ;

3)Στα περί υπεύθυνου, διάβασε όλο το άρθρο του «Ρ». Το σχόλιο του kk1 και το αμέσως επόμενο σχόλιό μου.

4)Τόσα χρόνια οι «σύντροφοι» της «αριστεράς» στην Βενεζουέλα, με τόσο μεγάλα ποσοστά και πληρη έλεγχο και της Βουλής γιατί δεν κατάργησαν αυτόν τον Νόμο του 1965;

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Καλά κρασιά Jose αγόρι μου. Ο ρίζος γράφει ότι υπάρχει προσπάθεια να το θέσουν εκτός νόμου, και σου έδωσα σχετικό άρθρο από το site του ίδιου του κκβ (αυτό εδώ: https://prensapcv.wordpress.com/2017/02/11/audio-pcv-no-se-sometera-un-proceso-de-renovacion-de-partidos-politicos/ ) που χρησιμοποιεί την ίδια φρασεολογία. Επίσης την καταγγελία του κκμ την αναδημοσιεύει το ίδιο το κκβ.

Απ'την άλλη στο άρθρο του ρίζου δεν αναφέρεται πουθενά ότι πίσω από αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται ο Μαδούρο. Υπάρχει ωστόσο αναφορά σε κριτική στο Πατριωτικό Μέτωπο για το οποίο υπάρχει και σχετικό άρθρο στο site του κκβ (αυτό εδώ είναι: https://prensapcv.wordpress.com/2017/02/14/pcv-el-gran-polo-patriotico-esta-paralizado-y-es-necesario-reformularlo/ ).

Οπότε και ο τίτλος μια χαρά επιβεβαίωνεται (κι όχι πανεπιστήμονα, δεν είναι μόνο το ζήτημα συμμετοχής στις εκλογές που θέτει ο νόμος, ζητάει και πλήρες φακέλωμα του κκβ σε περίπτωση που δεν το πήρες χαμπάρι), και η κριτική στον Πατριωτικό Πόλο (χωρίς να υπάρχει άμεση σύνδεση σε αυτά τα δύο), αυτά δηλαδή που αναφέρονται στο άρθρο του ρίζου (το οποίο ανάθεμα κι αν διάβασες ή αν κατάλαβες τι γράφει). Τα απίθανα συμπεράσματα για τον Μαδούρο που είναι σαν τον Πινοσέτ και οι λοιπές μαλακίες είναι δημιουργία της φαντασίας σου και μόνο, χώρια το ότι είσαι παντελώς άσχετος με την κατάσταση στην Βενεζουέλα, ενώ έχεις μπλέξει και τα μπούτια σου (ποιό Ανώτατο Δικαστήριο και κολοκύθια τούμπανα; εκεί απλώς έχουν πάει για να καταργηθεί το άρθρο, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο έφερε το άρθρο, και ναι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν είναι ο Μαδούρο, οι δεξιοί ελέγχουν πολλά πράγματα πλέον στον κρατικό μηχανισμό, δεν ελέγχει τα πάντα ο Μαδούρο, εκτός κι αν ενημερώνεστε από το cnn για τα τεκταινόμενα στην χώρα).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Επί Τσάβες είχαν πετάξει εκτός και ιεραπόστολους - πάστορες προερχόμενους τις ΗΠΑ σε ιεραποστολές στην Βενεζουέλα. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ήταν πως η περίοδος της αποικιοκρατίας τελείωσε.

Η Βενεζουέλα δεν έχει ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα σαν άλλες χώρες. Οι κάποιες έντιμες προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατίας σε Βενεζουέλα - Βολιβία, για μία κάποια καλυτέρευση σε μία πραγματικά άθλια κατάσταση της φτωχολογιάς, δεν έχουν σχέση με την διεφθαρμένη και αντιδραστική σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης.
Όμως όσο και καλές αν είναι οι προθέσεις, το σοσιαλδημοκρατικό αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα θα είναι το ίδιο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - Οσμή πραξικοπήματος... - Κυριακή 27 Γενάρη 2002. http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1122335
Πότε εκδηλώθηκε το πραξικόπημα; 11 Απριλίου του 2002. 2,5 μήνες ΜΕΤΑ το δημοσίευμα του «Ρ» που έγραφε για «Οσμή πραξικοπήματος... ». Το ΚΚΕ ξέρει να διαβάζει τις εξελίξεις.
Να μην μας θεωρεί και τόσο αφελείς ο κ. Jose με το προκάλυμμα των άλλων 58 κόμματων από το κύριο του νόμου του 1965: ή παρανομία του ΚΚΒ ή «φακέλωμα» μελών του.
Η αστική τάξη μία χαρά ζει και βασιλεύει και μηχανισμούς έχει και παζάρια κάνει και ας είναι και Πρόεδρος ο «σύντροφος» Μαδούρο. Άλλο Διακυβέρνηση στον Καπιταλισμό και άλλο Εξουσία στον Σοσιαλισμό.

@ Ijon Tichy
Εκεί που χρειάζεται είναι σχετικοί Ijon Tichy. Για Μπίζνες πήγαν τα «παιδιά». Ένα μάζεμα από πολλές εφημερίδες στην ανοικτά φιλελέ ιστοσελίδα. Ειδήσεις που κάποιες δεν έχουν διαψευστεί ακόμα από τους υπεύθυνους.
http://www.liberal.gr/arthro/90459/politiki/2016/n-pappas-politiko-to-taxidi-sti-benezouela-.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Η Βενεζουέλα δεν έχει ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα σαν άλλες χώρες. Οι κάποιες έντιμες προσπάθειες της σοσιαλδημοκρατίας σε Βενεζουέλα - Βολιβία, για μία κάποια καλυτέρευση σε μία πραγματικά άθλια κατάσταση της φτωχολογιάς, δεν έχουν σχέση με την διεφθαρμένη και αντιδραστική σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης.
Όμως όσο και καλές αν είναι οι προθέσεις, το σοσιαλδημοκρατικό αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα θα είναι το ίδιο. ''

Πανω κατω, η ιδια λανθασμενη αναλυση που ειχε το ΚΚΕ για το ΠΑΣΟΚ στις αρχες δηλαδη

Ανώνυμος είπε...

Γάτε
νομίζω πως μιλάμε για ανόμοια πράγματα και καταστάσεις. Δεν ξέρω για την θέση του ΚΚΕ προς στο αρχικό ΠΑΣΟΚ αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί το ΚΚΒ έχει φιλοΤσαβική στάση η οποία τελευαταία αδυνατίζει.

Δεν έγινε μέρα - μεσημέρι προαναγγελμένο πραξικόπημα στην ΠΑΣΟΚάρα όπως στον Τσάβες –σχόλιο 2:13 μ.μ.-, Ούτε έγιναν και γίνονται συνεχείς προσπάθειες μέσω αντιδραστικών κινημάτων π.χ. μέσω Πανεπιστημίων στα οποία φοιτούν οι Αστοί. Τα παιδιά της εργατικής τάξης εκεί με δυσκολία βγάζουν το δημοτικό – γυμνάσιο.

Ούτε η τότε και νυν ΕΕ με τα οικονομικά πακέτα της, έχει κάποια σχέση με τις καταστάσεις και την σημερινή αθλιότητα στην Λατινική Αμερική, την αιωνίως «πίσω αυλή» των ΗΠΑ με τα «πραξικοπήματα της μπανάνας» να καταντούν ρουτίνα.

Δεν θεωρώ ξεχωριστό ζήτημα την θέση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα με την ειλικρίνεια ή όχι των προθέσεων της ανά χώρας Σοσιαλδημοκρατίας . Μόνο στην τελική καταλήγουν στον ίδιο πάνω - κάτω δρόμο.

Ο Αλλιέντε είχε έντιμες προθέσεις για συνεννόηση με την αστική τάξη, άλλο δρόμο στον σοσιαλισμό αλλά μόνο έντιμες προθέσεις. Κάνουν μια φορά πραξικόπημα στην Χιλή τους συγχωρεί. Το δεύτερο με τον Πινοσέτ που «στήριζε την κυβέρνηση Αλλιέντε» πέτυχε. Αυτό είναι το δίδαγμα της Ουνιτά.

Επίσης δίδαγμα υπάρχει από τον Κάστρο που από την Αντι-Ιμπεριαλιστική, δημοκρατική επανάσταση του 1959, κήρυξε τον Σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης στην Κούβα στις 16/4/1961. Την επόμενη ημέρα από τους βομβαρδισμούς με αμερικάνικα βομβαρδιστικά με ψεύτικα διακριτικά από Κουβανούς Πιλότους. Μετά από λίγες ημέρες πριν την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση. 2 ημέρε ςμετά τον βομβρδισμό, ακολούθησε η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Η λεγομενη ''Μπολιβαριανη Επανασταση'' (δηλ. η εκλογη του Τσαβεζ στην προεδρια) εχει συμβει εδω και 18 χρονια, χωρις να εχει γινει ουτε μια νυξη για μεταβαση της Βενεζουελας σε σοσιαλιστικη οικονομια.

Το ΚΚΒ απλως ακολουθει την γνωστη εκφυλιστικη τακτικη των ''λαικων μετωπων'' (οπως τα περισσοτερα ΚΚ ανα τον κοσμο) και στηριζει την ''αριστερη κυβερνηση'' του PSUV.

Εχουμε συζητησει απειρες φορες που εχουν οδηγησει αυτες οι πολιτικες επιλογες τοσο στη χωρα μας, οσο και διεθνως, οποτε δε βλεπω το λογο να εξαιρεσουμε την Βενεζουελα.

Αναγνωριζω οτι η κυβερνηση δεχεται πολεμο απο τους αστους και οτι εχει δωσει καποιες παροχες στο λαο, αλλα εδω και πανω απο μια δεκαετια το εγχειρημα εχει φτασει στα ορια του.

Το ΚΚΒ δεν εχει καμια δουλεια να ειναι σε πολιτικο μετωπο με το PSUV και τους υπολοιπους παρατρεχαμενους.

Ανώνυμος είπε...

Η λατινοαμερικάνικη σοσιαλδημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαίκή, και δεν είχε ούτε την περίοδο που πρωτοεμφανιζόταν το πασοκ. Η πρώτη παλιότερα βρισκόταν αρκετά κοντά στους κομμουνιστές, ενώ ακόμη και σήμερα διατηρεί πολύ υγιή αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά, εν αντιθέσει με την δεύτερη που από πολύ νωρίς ήρθε σε ρήξη και πολέμησε τους κομμουνιστές, ενώ πλέον είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι της νεοφιλελεύθερης δεξιάς.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά από τους λατινοαμερικάνους σοσιαλδημοκράτες (αυτή την στιγμή οι κινήσεις του Μαδούρο σε εμένα είναι μάλλον ακατανόητες, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να συνεχιστεί η μπολιβαριανή επανάσταση είναι ο σοσιαλιστικός δρόμος, αντ'αυτού έχουμε στασιμότητα που σταδιακά ίσως οδηγήσει στο να περάσει σύσσωμος ο έλεγχος της χώρας στην φιλοαμερικάνικη δεξιά αντιπολίτευση -- ήδη έχουν τον πλήρη έλεγχο σε διάφορους τομείς).

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση Μαδούρο δεν δέχεται πόλεμο από αστούς γενικά. Δέχεται πόλεμο από τη μερίδα των αστών που άφησε έξω από το πάρτι. Ούτε εγώ καταλαβαίνω γιατί τα λέμε καλά στην θεωρία αλλά τα ξαναμπερδεύουμε στην πράξη. Δυσφήμιση του σοσιαλισμού είναι αυτό που γίνεται στη Βενεζουέλα, αντίστοιχη του Τσίπρα.

"ενώ ακόμη και σήμερα διατηρεί πολύ υγιή αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά"

Δηλαδή αντιτάχθηκε σε οικονομικές ενώσεις τύπου Mercosur και επίσης ήταν ενάντια στα σχέδια για "ισχυρή Βραζιλία, νέο παίχτη στην παγκόσμια οικονομία" κτλ; Πρώτη φορά τ' ακούω, νόμιζα ότι ήταν 100% υπέρ.

Εκτός αν τα υγιή αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά είναι να αντιτάσσεσαι στον ιμπεριαλισμό των άλλων επειδή θες να δυναμώσει ο δικός σου. Αλλά τότε όλοι αντιιμπεριαλιστές είμαστε (καλό αυτό για να κάνουμε πλατιά μέτωπα).


"αυτή την στιγμή οι κινήσεις του Μαδούρο σε εμένα είναι μάλλον ακατανόητες"

Για τους φιλικούς στην κυβέρνηση επιχειρηματίες που παίρνουν κρατικά συμβόλαια πάλι, μια χαρά κατανοητές είναι. Να φύγει ο Μαδούρο, να γυρίσουν οι άλλοι, να χάσουν την κουτάλα;

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει καμία δυσφήμιση του σοσιαλισμού στην βενεζουέλα, γιατί δεν έχει σοσιαλισμό η βενεζουέλα. Σε αυτήν την βάση (που περιέχει και σύγκριση και με τον δικό μας -- σκάρτο προφανώς -- "σοσιαλισμό" του τσίπρα) που προέρχεται από δεδομένα αναλύσεων τύπου protagon και παρακάτω (που θεωρούν ότι βενεζουέλα = μαδούρο = ελλάδα = τσίπρας = εσσδ = στάλιν κτλ) κάτσε να κάνεις συζήτηση μόνος σου.

Όσο για τα υπόλοιπα, όποια στήριξη κι αν είχε από αστούς ο Μαδούρο την χάνει σταδιακά, καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η μπολιβαριανή επανάσταση επίσης έχει τεράστιες διαφορές με την σοσιαλδημοκρατική διαχείριση στην βραζίλια, στην δεύτερη δεν υπήρξε ποτέ ούτε ως ιδέα ο σοσιαλισμός.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

"Η λατινοαμερικάνικη σοσιαλδημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαίκή"

Νομίζω ότι είναι αυτό μια αρκετά τετριμένη δικαιολογία στο κομμουνιστικό κίνημα. Διαφορές υπάρχουν από μέρος σε μέρος του πλανήτη, αλλά κάποιες στοιχειώδεις σταθερές παραμένουν.

Δεν μπορεί η μισή σοσιαλδημοκρατία του πλανήτη να είναι προοδευτική και άλλη μισή καθαρά αστική δύναμη. Δηλαδή ο μισός πλανήτης χρειάζεται προλεταριακή επανάσταση κάτω απο την καθοδήγηση ενός κόμματος νέου τύπου σε διαπάλη με θεωρίες περί ειρηνικού περάσματος και ο άλλος μισός ανοίγει το επαναστατικό προτσές με την εκλογή ενός σοσιαλδημοκράτη σε αστικό αξίωμα;

Αν ισχύει αυτό αναζητείται ο λόγος αυτοτελούς ύπαρξης του ΚΚ Βενεζουέλας. Η θα αυτοδιαλυθεί μέσα στον Τσαβισμό ή θα έρθει σε ρήξη. Αν κάνει το δεύτερο τότε ντε φάκτο η μπολιβαρινή "επανάσταση" είναι ένα τεράστιο φιάσκο. Αν κάνει το πρώτο τότε περιμένω να δω σοσιαλιστική βάση οικονομίας.

Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΓΜ

''Ούτε εγώ καταλαβαίνω γιατί τα λέμε καλά στην θεωρία αλλά τα ξαναμπερδεύουμε στην πράξη''

Πολυ σωστη κουβεντα. Ειναι αδικαιολογητο να κατακρινουμε την λογικη των σταδιων και των λαικων μετωπων και απο την αλλη να ειμαστε ανεκτικοι στον Μαδουρο και το ΚΚΒ.

Εξουσια αναμεσα στην αστικη και την εργατικη δεν υπαρχει.

Ανώνυμος είπε...

βενεζουέλα = μαδούρο = ελλάδα = τσίπρας
Αυτό, ναι, το λέω.


βενεζουέλα = μαδούρο = εσσδ = στάλιν

Αυτό νομίζω εσύ το αφήνεις ανοιχτό όταν λες ότι και ο Μαδούρο ψιλοσύντροφος είναι, ψάχνεται, προσπαθεί κοκ. Ό,τι ακριβώς θα έλεγαν οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι για τον Αλέξη. Μα ακριβώς.

Φυσικά η Βενεζουέλα δεν έχει σοσιαλισμό, ούτε κι έχει καμία σχέση μαζί του. Ισχυρίζεται ότι έχει όπως το μισό υπουργικό συμβούλιο εδώ μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι κομμουνιστές.

Ενώ όμως στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ και όταν το λέει αυτό ο Κατρούγκαλος γίνεται ανέκδοτο, στη Βενεζουέλα και στις άλλες χώρες που δεν υπάρχει, όταν το λέει αυτό ο τάδε υπουργός του Μαδούρο μπορεί και να τον πιστεύουν. Αυτό είναι δυσφήμιση του σοσιαλισμού και δε βλέπω γιατί να την επιτρέπουμε αλλού όταν δεν την επιτρέπουμε, σωστά, εδώ.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

ΓΜ σου είπα ότι η σύγκριση ελλάδας-βενεζουέλας είναι μια μαλακία και μισή, απ'την άλλη εσύ θεωρείς ότι εδώ είμαστε βενεζουέλα. Ποσώς με ενδιαφέρει αν τώρα το πας ακόμη παραπέρα και μετά την εξίσωση τσίπρα και μαδούρο, μπαίνεις και στα ενδότερα των υπουργικών συμβουλίων. Είπα και πριν, πολιτική ανάλυση που γίνεται στην βάση άρθρων protagon δεν πρόκειται να κάτσω να κάνω.

Για αυτό που λέει ο ΟΧΕΠ: γιατί δεν γίνεται να είναι αντιδραστική η μισή σοσιαλδημοκρατία του πλανήτη και η άλλη μισή να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά; Δηλαδή και το δικό μας κκ οπορτουνιστικό είναι και μην σου πω και εκφυλισμένο γιατί τέτοια είναι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κκ; Αυτή την λογική του όλα ίσιωμα δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Και φυσικά είναι πολύ διαφορετική η λατινοαμερικάνικη σοσιαλδημοκρατία από την ευρωπαϊκή (τελείως διαφορετικές πορείες είχαν ιστορικά), και φυσικά μέσα στην λατινοαμερικάνικη σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Αν δεν θέλετε να εξετάζονται όλα αυτά, τότε να μείνουμε στις αναλύσεις τύπου ίδιος ο μαδούρο με τον λούλα, που είναι ίδιος με τον τσίπρα κοκ.

Τέλος επειδή βλέπω ότι μπήκε στην κουβέντα το υπερατού των σταδίων, απλώς να υπενθυμίσω ότι αυτά δεν κατακρίνονται γενικώς κι αορίστως, αλλιώς θα είχε πάρει ο διάολος και τον λένιν και την νεπ. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και αυτό γίνεται πολύ καθαρό στις αναλύσεις του κόμματος, που και με το κκβ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, και την μπολιβαριανή επανάσταση δεν την θεωρεί για τα σκουπίδια.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ για την μπολιβαρινή επανάσταση: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8274548
"αυτά τα 16 χρόνια παρά τις θεωρίες περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», δεν άλλαξαν το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα. Δεν υπήρξε ανατροπή της πραγματικής εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων που εξακολουθούν να ελέγχουν τους περισσότερους τομείς της οικονομίας."
Αν συνυπολογίσουμε ότι το κκε είναι κόμμα που συσπειρώνεται σε αντιμονοπωλιακό μέτωπο και το γεγονός ότι μιλάει για κυριαρχία των μονοπωλίων στην Βενεζουέλα νομίζω είναι ασφαλές να πούμε ότι θεωρεί την μπολιβαρινή διαδικασία για τα σκουπίδια. Οπως θεωρούσε και το μπααθ (αραβικός σοσιαλισμός) του σαντάμ, αλλά και την μετακομμουνιστική γιουγκοσλαβία. Το ότι κάνει καταγγελίες ενάντια στο αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στην περιοχή δεν σημαίνει ότι έχει αρχίσει ξαφνικά να θεωρεί επαναστατική διαδικασία την 18χρονη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση μέσω εκλογών.

Παραβλέπω ότι το κόμμα του Τσάβες είναι το... ΚΚΕ της σοσιαλδημοκρατίας. Με αυτήν την αναλογία ταυτίζεται χυδαία η σοσιαλδημοκρατία με τα κόμματα νέου τύπου. Υπάρχει υλική βαση για να αστικοποιηθούν τα ΚΚ. Δεν υπάρχει καμία υλική βάση για την προλεταριοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας μετά από 110 χρόνια ιμπεριαλισμού.

Ακόμα πιο τρελό ότι η όλη συζήτηση για τον χαρακτήρα του τσαβισμού γίνεται κάτω από την συζήτηση για την περιστολή των πολιτικών ελευθεριών του ΚΚΒ από το ίδιο κόμμα.

Δύο ερωτήσεις κάνω. 1)Αν η μπολιβαρινή επανασταση δεν είναι για τα σκουπίδια γιατί γίνεται περιστολή των πολιτικών ελευθεριών του κκ της χώρας; 2)Αμα το πρώτο είναι ένα ατυχές συμβάν γιατί το κκ της χώρας υπάρχει εξ'αρχής αφού ξεκάθαρα ο καθοδηγητής της επανάστασης είναι ο τσαβισμός; Θα παρακαλούσα να μην απαντήσεις με προδοτολογίες περί μαδούρο και υπεκφυγές περί αμερικάνων, αλλά ανάλυση της υλικής βάσης πάνω στην οποία έγινε ένα καραμπινάτο πισωγύρισμα από την πρωτοπορία της μπολιβαρινής διαδικασίας. Τα άλλα δύο τα έχουν αντιμετωπίσει επαναστατικά κράτη επιτυχώς χωρίς πισωγύρισμα.

Ο.Χ.Ε.Π.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ijon Tichy

''Τέλος επειδή βλέπω ότι μπήκε στην κουβέντα το υπερατού των σταδίων, απλώς να υπενθυμίσω ότι αυτά δεν κατακρίνονται γενικώς κι αορίστως, αλλιώς θα είχε πάρει ο διάολος και τον λένιν και την νεπ''

Συγγνωμη, αν μετα απο ολες αυτες τις συζητησεις εδω και τις αναλυσεις του ΚΚΕ, πιστευεις ακομα σε σταδια, σε καλη και κακη σοσιαλδημοκρατια και σε λαικα μετωπα, τοτε δεν εχεις παρει μυρωδια το τι τρεχει.

Ουδεμια σχεση φυσικα η ΝΕΠ με οποιαδηποτε θεωρια σταδιων.

Ανώνυμος είπε...

τι διαβάζουμε εδω μέσα; Οι κατεξοχήν υποστηρικτές του Τσάβες, οι φωστήρες και οπαδοι του Περισσου τώρα μιλάνε για σκουπίδια. Τότε να φάτε τα σκουπίδια που υποστηρίζατε κύριοι τόσα χρόνια που γραφατε τα καλύτερα λογια για την "μπολιβαριανή επαναστατικη διαδικασία" στη Βενεζουέλα.

αντιρεβιζιονιστής.

Ανώνυμος είπε...

1) Δεν υποστήριξα λογικές "μετώπων". Όμως κατανοώ γιατί το ΚΚΒ έχει αυτή την πολιτική σε μία χώρα σαν την Βενεζουέλα. Ποια θέση θα έπρεπε να πάρει π.χ στο πραξικόπημα του 2002; Ποια η θέση του στην όποια καλυτέρευση σε μία λατινοαμερικάνικη χώρα στον πάτο του βαρελιού;
Τώρα με τις απαγορεύσεις τι θα τους πούμε; Καλά σας τα λέγαμε;

Η Βενεζουέλα δεν είναι Βραζιλία, είναι πολύ χειρότερη από Βραζιλία. Δεν ψιλοΙμπεριαλίζει όπως Βραζιλία και Ελλάδα. Οι συγκρίσεις με Ελλάδα είναι αστείες

2) Η Βενεζουέλα έχει καπιταλισμό. Δεν υπάρχουν κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής.Δεν έχει σοσιαλισμό "κάποιου είδους".Μόνο κάποιες εθνικοποιήσεις. Με την ίδια λογική, ο Καραμανλής του 1974 ήταν σούπερ σοσιαλιστής.

Οι προθέσεις φαίνονται από την αρχή και η Βενεζουέλα ΔΕΝ είχε πρόθεση για τον Σοσιαλισμό. Ιστορική ευκαιρία η απάντηση στο πραξικόπημα αλλά την έχασε. Ο "σοσιαλισμός του 21ου αιώνα" είναι αυτό που είχαν στο μυαλό τους Μπερστάιν, Κάουτσι, ιδέες του 19ου. Ο Σύριζα δεν έχει σχέση με την Βενεζουέλα. Η ΕΕ, στην οποία ομνύει ο Σύριζα, είχε "κλείσει το μάτι" στο πραξικόπημα του 2002. Ο μμε τύπος του Σύριζα ήταν αρνητικός στην μη ανανέωση αδειών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Βενεζουέλα το 2007 παρόλο που πολλά από αυτά στήριξαν το πραξικόπημα.

3) Άλλο διακυβέρνηση στον καπιταλισμό και άλλο πραγματική εξουσία. Παρά τις όποιες έντιμες προθέσεις της σοσιαλδημοκρατίας, μεσοπρόθεσμα νικάει η αντίδραση

4) Στη Κούβα, κάποιοι προχώρησαν από την αντιιμπεριαλιστική επανάσταση στον σοσιαλισμό, κάποιοι έκαναν πίσω. Το διάστημα 1959-1961 έχει πολλά διδάγματα για την κλιμάκωση στις σχέσεις Κούβα - ΗΠΑ και την απόφαση τους να περάσουν στον σοσιαλισμό.

Στην Χιλή ο Αλλιέντε έκανα μέτωπο αλλά ήταν εγκλωβισμένος στις αυταπάτες του με το "να τα βρούμε με τους αστούς". Δεν προχώρησε όπως ο Κάστρο και το πλήρωσε από τον στρατηγό Πινοσέτ που "στήριζε την κυβέρνηση και το σύνταγμα"

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

zoot horn rollo είπε...

Ο αντιρεβιζιονιστής (πέρασε και δεν ακούμπησε) αγανάκτησε κι έτσι...τι μας λες...

Γάτε, έχεις δίκιο. ΄Οποιες και να είναι οι προθέσεις, η ουσία παραμένει για τη Βενεζουέλα αλλά και για παρόμοιες περιπτώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη 14 Γενάρη 2015

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8274548

"(..)Και το ΚΚ Βενεζουέλας επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας του λαού με τα απαραίτητα προϊόντα μέσα από την κατάργηση των μονοπωλίων που ελέγχουν τη διανομή των προϊόντων που εισάγει το βενεζουελάνικο κράτος, αλλά καταλήγουν στα μονοπώλια και το παρεμπόριο.

Αν κάτι, λοιπόν, επιβεβαιώνει το ζήτημα που δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα δεν είναι αυτό που σκόπιμα η ΝΔ χρησιμοποιεί αντιπολιτευτικά ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ» που φέρνουν «καταστροφικά αποτελέσματα», αλλά το γεγονός ότι όσο ζει και βασιλεύει το καπιταλιστικό σύστημα, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν, θα ανακυκλώνονται τα αδιέξοδα του καπιταλισμού."

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Το ΚΚΒ θα επρεπε να στηριζει κριτικα οποιο θετικο μετρο επαιρνε το PSUV και ταυτοχρονα να θετει αιτηματα με βαση τις πραγματικες αναγκες του λαου της Βενεζουελας, αναγκες τις οποιες δεν ικανοποιει η μπολιβαριανη κυβερνηση.

Δεν εχει καμια δουλεια ουτε να στηριζει την ιδια την κυβερνηση ουτε να εχει μπει εδω και 20 χρονια στο λεγομενο ''Πατριωτικο Μετωπο''.

''Τώρα με τις απαγορεύσεις τι θα τους πούμε; Καλά σας τα λέγαμε;''

Ναι! Φαινεται που παει το πραγμα εδω και χρονια, δεν ειναι πρωτογνωρη κατασταση αυτη στη Βενεζουελα.

Δεν καταλαβαινω γιατι στη θεωρια τα λεμε καλα, ή μπορουμε και κατακρινουμε τις αυταπατες του παρελθοντος, αλλα στις σημερινες αυταπατες που ειναι μπροστα στα ματια μας ειμαστε τυφλοι.

Η Κουβα μεσα σε 2 χρονια εγινε σοσιαλιστικη χωρα αν και η επανασταση αρχικα δεν ηταν σοσιαλιστικη. Ο Αλιεντε και ο Τσαβεζ δεν ειχαν αντιστοιχες προθεσεις για τις χωρες τους και αυτο φανηκε απο την πολιτικη τους.

Οι πολιτικοι κρινονται απο αυτα που κανουν και οχι αυτα που λενε. Βασικη αρχη του υλισμου.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, για τα σκουπίδια η μπολιβαριανή επανάσταση σύμφωνα με το κόμμα. Η οποία μπολιβαριανή επανάσταση ήταν ίδια από την αρχή ως το τέλος, κι η οποία δεν είχε ποτέ της στόχο τον σοσιαλισμό όπως μαθαίνουμε από τους εδώ σχολιαστές (γιατί το κκβ πλέκει πουλόβερ εκεί, γιατί κι ο Τούσσας το 08 στο ευρωκοινοβούλιο βλακείες έλεγε, γιατί οι καταγγελίες των κινήσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού δεν γίνονταν στην συγκεκριμένη περίπτωση με βάση το ότι εμποδίζονται οι παραπέρα αλλαγές στην βενεζουέλα, αλλά μόνο στην βάση της παρεμβατικότητας κτλ -- πήραμε και κοψοράψαμε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του ρίζου και καθαρίσαμε, πού να διαβάσουμε το υπόλοιπο άρθρο δλδ). Είπα και πριν οχεπ ότι είναι πλέον ακατανόητες οι κινήσεις του μαδούρο, αναπόφευκτα έτσι η επανάσταση οδηγείται στον εκφυλισμό για αυτό και πληθαίνουν οι φωνές του κκβ -- ο νόμος σύμφωνα με το οποίο θα είναι παράνομο θεσπίστηκε για να αβανταριστούν κόμματα της δεξιάς, η ανάμειξη του μαδούρο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, και είπα και πριν ότι δεν ελέγχει τα πάντα, αρκετά με τις μπούρδες α λα protagon --, αυτό πέρασε από το μυαλό σου για τα γεγονότα των τελευταίων ετών, ή αρκεί η άποψη του σταλεγάκια -- κι όχι του κόμματος πάντως -- που ήξερε ήδη από τις αρχές του 2000 ότι είναι για τα σκουπίδια;

Πάνω σε όλα αυτά βάλαμε και το μπαρουφολογικό ιδεολόγημα του "σοσιαλισμού του 21ου αίωνα" το οποίο (όλως τυχαίως) είναι δημιούργημα ευρωπαίων και αμερικάνων θεωρητικών του οπορτουνισμού, που αποφάσισαν να καληπευτούν άλλο ένα γεγονός για να πουλήσουν την σαβούρα τους.

Το τι σημαίνει κκε της σοσιαλδημοκρατίας ούτε ξέρω κι ούτε με ενδιαφέρει να μάθω να πω την αλήθεια. Το ότι το να έχεις κριτική στάση απέναντι στην μπολιβαριανή επανάσταση όλα αυτά τα χρόνια ήταν στήριξη της θεωρίας των σταδίων κτλ (ωραία τσιτάτα, καλά τα παπαγαλίσατε, ακούγεται πολύ ντούρος επαναστάταρος ο για τα πάντα όλα αντισταδιακός) ούτε αυτό το ήξερα, αλλά πάντοτε κάτι μαθαίνει κανείς. Ευτυχώς βέβαια, το κόμμα είναι πιο προσεκτικό απέναντι σε όλα αυτά, και εν αντιθέσει με κάποιους πολύ ντούρους οπαδούς του, δεν τα έχει κάνει όλα ίσιωμα με βάση το ότι όλοι οι σοσιαλδημοκράτες παγκοσμίως είναι σαν τον τσίπρα.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ. Αλλη αξία έχουν ο Πολ Πότ, η Unita και οι μουτζαχεντίν. Εφυγες...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Καλά γάτε, δεδομένων των τελευταίων αλλαγών που γίνονται στην κούβα (η οποία κρυφοκοιτάζει και την mercosur παρεπιμπτόντως), κράτα και μια πισινή. Ίσως χρειαστεί να τους βγάλεις σκιτζήδες κι αυτούς, ότι το βλέπαμε χρόνια πού πάει το πράγμα και τα λέγαμε κτλ.

Ijon Tichy

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ijon Tichy

''Η οποία μπολιβαριανή επανάσταση ήταν ίδια από την αρχή ως το τέλος, κι η οποία δεν είχε ποτέ της στόχο τον σοσιαλισμό όπως μαθαίνουμε από τους εδώ σχολιαστές ''

Ποτε ειχε ως στοχο το σοσιαλισμο? Αφου πλην το ΚΚΒ, κανεις απο ολους αυτους που στηριζουν τον Τσαβεζ (και τωρα το Μαδουρο) δεν ειναι κομμουνιστης.

''Το ότι το να έχεις κριτική στάση απέναντι στην μπολιβαριανή επανάσταση όλα αυτά τα χρόνια ήταν στήριξη της θεωρίας των σταδίων κτλ (ωραία τσιτάτα, καλά τα παπαγαλίσατε, ακούγεται πολύ ντούρος επαναστάταρος ο για τα πάντα όλα αντισταδιακός) ούτε αυτό το ήξερα, αλλά πάντοτε κάτι μαθαίνει κανείς''

Η κριτικη σταση συνισταται στην εκλογικη και πολιτικη στηριξη του PSUV επι 20 χρονια και η ενταξη σε συνασπισμο με το PSUV και αλλα αστικα κομματα? Για μενα αυτο ειναι ο ορισμος του ''γινομαι ουρα''.

Επισης, δε θυμαμαι ο Λενιν να χωριζει την σοσιαλδημοκρατια σε καλη και κακη.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Ijon Tichy

''Καλά γάτε, δεδομένων των τελευταίων αλλαγών που γίνονται στην κούβα (η οποία κρυφοκοιτάζει και την mercosur παρεπιμπτόντως), κράτα και μια πισινή. Ίσως χρειαστεί να τους βγάλεις σκιτζήδες κι αυτούς, ότι το βλέπαμε χρόνια πού πάει το πράγμα και τα λέγαμε κτλ.''

Την Κουβα γιατι την αναφερεις συνεχεια ως αντιπαραδειγμα? Η Κουβα εχει σοσιαλισμο (ασχετα αν θα παραμεινει σοσιαλιστικη για πολυ ακομα ή οχι) ενω η Βενεζουελα εχει μια ''αριστερη'' κυβερνηση.

Ανώνυμος είπε...

Δύο ερωτήσεις κάνω. 1)Αν η μπολιβαρινή επανασταση δεν είναι για τα σκουπίδια γιατί γίνεται περιστολή των πολιτικών ελευθεριών του κκ της χώρας; 2)Αμα το πρώτο είναι ένα ατυχές συμβάν γιατί το κκ της χώρας υπάρχει εξ'αρχής αφού ξεκάθαρα ο καθοδηγητής της επανάστασης είναι ο τσαβισμός; Θα παρακαλούσα να μην απαντήσεις με προδοτολογίες περί μαδούρο και υπεκφυγές περί αμερικάνων, αλλά ανάλυση της υλικής βάσης πάνω στην οποία έγινε ένα καραμπινάτο πισωγύρισμα από την πρωτοπορία της μπολιβαρινής διαδικασίας.

Δεν απάντησες τίποτα από τα δύο. Κάτι υπονόησες ως απάντηση στην πρώτη (δεν ξέρουμε αν εμπλέκεται ο Μαδούρο, αλλά και πάλι και να μην είναι αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο ερώτημα). Δεν εξήγησες επί της ουσίας που συνίσταται η "κοπτοραπτική" μου στο άρθρο. Δεν εξήγησες πως κατανοείται πολιτικά η "ακατανόητη" συμπεριφορά του Μαδούρο που εκφυλίζει την επανασταση.

Τι είπες επί της ουσίας. Οτι είμαι δογματικός και μηδενίζω την "προσφορά" ενός εποικοδομήματος που 18 χρόνια τώρα συντηρεί αντικομμουνιστικά νομοθετήματα και τώρα τα επεκτείνει. Λες και περίμενε εμένα με τέτοια πεπραγμένα... Οτι πετάω τσιτάτα και τα παπαγαλίζω (τελικά είμαι εκτός γραμμής και αυτοσχεδιαζω; εντός και παπαγαλίζω; εκτός και επί τα αυτά και ασφαλιτεύω; Πες μου να ξέρω τι είμαι αφού πρώτα απαντήσεις με το καλό επί της ουσίας στις δύο ερωτήσεις).

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω αναφέρει πουθενά την κούβα ως αντιπαράδειγμα σε τίποτα, η μόνη αναφορά είναι από εσένα γάτε, την οποία και σχολίασα.

Οχεπ, απάντησα ότι η μπολιβαριανή επανάσταση δεν είναι για τα σκουπίδια, και αυτό το λέει ξεκάθαρα το κόμμα όσα αποσπάσματα κι αν απομονώσεις από τις αναλύσεις του. Για την περιστολή των πολιτικών ελευθεριών του κκ απάντησα επίσης, δεν υπονόησα τίποτα, αν θες καταλαβαίνεις, αν δεν θες συνεχίζεις να σφυρίζεις αδιάφορα. Τις απαντήσεις για τον εκφυλισμό μπορείς να τις αναζητήσεις στις αναλύσεις του ίδιου του κκβ, αλλά και σε αυτές του κκε. Ο μαδούρο συνεχίζει να επιμένει στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης με βάση την εξαγωγή πετρελαίου, προσμένοντας βελτίωση της σχετικής αγοράς, κάτι που και είναι μάταιο και δεν έχει καμία ελπίδα μακροπρόθεσμα, τώρα είναι που η μετάβαση σε σοσιαλιστική οικονομία γίνεται αναγκαιότητα και δεν το κάνει φοβούμενος ότι θα τον τελειώσουν άμεσα, ενώ τώρα απλώς θα τον τελειώσουν σταδιακά.

Αφήνω πάλι στην άκρη το ότι απ'την μια λες ότι όντως δεν ξέρουμε αν εμπλέκεται ο μαδούρο στο επίμαχο νομοθέτημα, και απ'την άλλη ότι τέτοια νομοθετήματα υπάρχουν εδώ και 18 χρόνια και απλώς επεκτείνονται (εν αγνοία του κκβ προφανώς). Χώρια το γεγονός ότι η όλη συζήτηση ξεκίνησε στην βάση του ότι κι εσύ και άλλοι εδώ θεωρείτε πολύ σωστό να εξισώνονται όλα τα σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα στην λατινική αμερική, αυτά μετά να εξισώνονται με τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα, και τέλος όλα να μπαίνουν κάτω από την ταμπέλα "αλέξης τσίπρας".

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

"Ο μαδούρο συνεχίζει να επιμένει στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης με βάση την εξαγωγή πετρελαίου, προσμένοντας βελτίωση της σχετικής αγοράς, κάτι που και είναι μάταιο και δεν έχει καμία ελπίδα μακροπρόθεσμα, τώρα είναι που η μετάβαση σε σοσιαλιστική οικονομία γίνεται αναγκαιότητα και δεν το κάνει φοβούμενος ότι θα τον τελειώσουν άμεσα, ενώ τώρα απλώς θα τον τελειώσουν σταδιακά."

Δεν είναι κάποια πρωτοπορία του Μαδούρο. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, όποτε το πετρέλαιο ήταν στο θεό πετούσαν ψίχουλα, όποτε έπεφτε η τιμή του τα έπαιρναν πίσω διπλά. Δεν τις κάνει σοσιαλιστικές.

Η "δικαιολογία" του Μαδούρο είναι άνω ποταμών. Φοβάται την αριστερή παρένθεση σαν να λέμε οπότε καλύτερα να μείνει αυτός στην κυβέρνηση να γαμιούνται οι ζωές των εργατών με σοσιαλιστή ηγέτη, έχει άλλη χάρη. Να δεις ποιον άλλο αριστερό ηγέτη θυμίζει.


ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Απάντησες ότι μπορεί να μην είναι προσωπικά ο Μαδούρο πίσω από την τωρινή επέκταση. Για ότι υπάρχει 50 χρόνια νόμος με τέτοιο περιεχόμενο ντάξει μια λεπτομέρεια. Και έστω όλα μια παρεξήγηση. Τότε το ακατανόητο είναι γιατί το κκ δεν έντασσεται στον τσαβισμό να τον στηρίξει καλύτερα. Το έχω πει τέσσερις φορές αλλά δεν λες να καταλαβεις την καραμπινάτη αντίφαση σε αυτό που λες. Ντάξει δεν υπάρχει δικαιολογία πια.

"εσύ και άλλοι"

Εγώ και οι σαράντα μου ακόλουθοι. Τι λες ρε ijon; Εγώ γράφω εκπροσωπώντας τον εαυτό μου και κανένα άλλο. Οχι γιατί δεν στηρίζω κάποιο χώρο πολιτικά, αλλά γιατί το ΚΚΕ δεν μου ζήτησε να μιλαω εξ ονόματός του στο συγκεκριμένο μπλογκ. Ούτε δικηγόρος του ΠΓ είμαι. Δεν χρειαζεται. Μεγάλο παιδί είναι.

Στοιχειοθέτησα με συγκεκριμένο απόσπασμα τι λέει το κκε και απάντηση δεν πήρα. Σε ρώτησα κάποια απλά πράγματα και εσύ μου ζήτησες να διαβάσω κάποια απροσδιόριστα κείμενα του κκε και του κκβ. Λες και μιλάς εξ ονόματός τους. Που και έτσι να είναι μιλάμε για απίστευτη καινοτομία. Δεν έχω ξαναδεί εκπρόσωπο του κκε να απαντά με επίκληση "στα γραπτά" αντί να απαντήσει την θέση του κόμματος ο ίδιος. Πιο απλά δεν πείθεις για εκπρόσωπος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος για να μιλάς εξ ονόματος του και για να ονοματίζεις τους υπόλοιπους εχθρούς.

Στο κάτω κάτω δεν επιτέθηκα ούτε στο κκε ούτε στο κκβ ούτε σε εσένα. Συζήτηση κάνουμε και μάλιστα θεωρώ ότι είμαι απολύτως ευγενικός.

Αυτός που έχει υπερβεί τα εσκαμμένα εδώ είσαι εσύ που ούτε λίγο ότι πολύ υποστηρίζεις ότι κάποιοι σου κάνουμε συντονισμένη επίθεση. Αν έχεις στοιχεία για την κατηγορία σου να τα πεις, αν έχεις ντροπή να ανακαλέσεις ανακάλεσε. Σε κάθε περίπτωση για ηρέμησε και λίγο.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, πριν τον τσάβες, ίδια ακριβώς ήταν η κατάσταση στην βενεζουέλα. Αλλά είπαμε, τσίπρας κι όλα ίσιωμα, γιατί και τους δικούς μας τους πολεμάει το παγκόσμιο κατεστημένο, τα έχω διαβάσει στην αυγή αυτά και ξέρω. Μαρξυζζμώς-λαιννυνυσμός-αλεφαντισμός.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΕΠ: Δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο νόμος του 65 είναι σε ισχύ, κι ότι μάλιστα οι αντικομμουνιστικές του διατάξεις ισχύουν εδώ και χρόνια. Αυτό είναι συμπέρασμα που έβγαλες μόνος σου και δεν προκύπτει πουθενά από την ειδησεογραφία, όπως φυσικά και το γενικότερο συμπέρασμα ότι 18 χρόνια τώρα οι τσαβιστές έχουν αντικομμουνιστικούς νόμους σε ισχύ (ξαναλέω, προφανώς εναντίον του κκβ) και τώρα απλώς τους εντείνουν.

Στις αναλύσεις και του κόμματος και του κκβ παραπέμπω, γιατί προφανώς δεν τις έχεις υπ'όψιν σου (αν είχες διαβάσει έστω το παραπάνω άρθρο του κκβ για τον πατριωτικό πόλο δεν θα έκανες την ερώτηση που κάνεις για το γιατί δεν αυτοδιαλύεται, μια ερώτηση-εύρημα παρεπιμπτόντως που δεν προκύπτει πουθενά από την συζήτηση). Δεν στοιχειοθέτησες τίποτα, αυτό που έκανες ήταν να πάρεις ένα άρθρο του ρίζου και να απομονώσεις ένα χωρίο του από το οποίο έβγαλες ένα συμπέρασμα τραβηγμένο από τα μαλλιά, ότι η μπολιβαριανή επανάσταση είναι για τα σκουπίδια. Κι όχι, δεν θα κάτσω να δείξω ότι 1+1 δεν κάνει 3, τι να κάνουμε.

Για τα υπόλοιπα απάντησα ξανά και ξανά, και το μόνο που παίρνω ως απάντηση είναι το "μα δεν μου απαντάς".

Προσωπικά το λήγω εδώ, δεν έχει κανένα νόημα. Διαβάζω τώρα κάτι απίθανα για ακολούθους και εκπροσώπους κτλ. Η όλη κουβέντα άνοιξε από κάτι συριζοτρόλλ της κακιάς ώρας, που ήρθαν να σπεκουλάρουν λέγοντας ότι το κκε διαστρεβλώνει τα γεγονότα και τα χώνει στον μαδούρο μέσω του κκβ. Σε αυτά κάθισα κι απάντησα με στοιχεία εν αντιθέσει με άλλους που το έριξαν στην βαριά θεωρία. Εν συνεχεία μπήκε άλλη βάση στην συζήτηση, ότι βενεζουέλα=ελλάδα=τσίπρας, μια ανάλυση κάπου μεταξύ αυγής και protagon, εντελώς για τα σκουπίδια, που ναι μεν τέθηκε από τον ΓΜ, αλλά οι υπόλοιποι που μπήκατε στην εδώ συζήτηση (κι εσύ κι ο γάτος που το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα) ουδώλως ενοχλημένοι από αυτή την απίθανη μπαρούφα αποφασίσατε να υπερθεματίσετε προς διάφορες κατευθύνσεις. Οπότε τέλος από μένα.

Ijon Tichy

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Το να στηριζεις την κυβερνηση της Βενεζουελας ειναι αντιθετο και με το μαρξισμο και με τις (υπολοιπες) θεσεις του ΚΚΕ.

Δεν ξερω αν στηριζει το ΚΚΕ το PSUV, ουτε με ενδιαφερει κιολας. (δεν ειμαι μελος)

Δεν θελει πολλες γνωσεις ουτε ιδιαιτερη αφαιρετικη σκεψη για να δεις οτι η μπολιβαριανη κυβερνηση ειναι επαναληψη αντιστοιχων σοσιαλδημοκρατικων κυβερνησεων του παρελθοντος. Δεν περιμενω να μου το κανει νιανια το ΚΚΕ για να το καταλαβω.

Αυτο δε σημαινει οτι εσυ υστερεις καπου, απλως πιστευω εισαι υπερ του Μαδουρο για συναισθηματικους λογους, οπως εχω δει αλλους να ειναι υπερ του Ασαντ σαν καθεστως.

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος

Η θεωρία έχει και μία Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα. Η σοσιαλδημοκρατία στις περισσότερες ευρωπαϊκες χώρες λόγο της θέση της στην Ιμπεριαλιστική Πυραμύδα, στην πράξη δεν είναι και αντιδραστική αλλά και φασίζουσα. Και αυτό ας μην το ξεχνάμε. Δεν υπάρχει η εξίσωση Σύριζα = PSUV. Σε 2 κομβικές στιγμές, η αντίδραση του Συν/ Σύριζα ήταν από σφύριζε αδιάφορα ή και εναντία του PSUV. Σχόλιο 1:48 μ.μ.

Ο Αλλιέντε το πλήρωσε με την ζωή του. Ο Τσάβες παραλίγο να ακολουθήσει τον δρόμο του. Ο Κάστρο το προχώρησε. Η μπολιβαριανή επανάσταση, είχε στόχο τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» (*), όχι τον σοσιαλισμό.

Το PSUV είναι αντι-ιμπεριαλιστικό. Μετά το πραξικόπημα του 2002 ο Τσάβες φέρθηκε πολύ αβρά στους πραξικοπηματίες. Εκεί φάνηκε πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν ήθελε «να σπάσει αυγά». Η όποια ευκαιρία είχε για «περεταίρω» -κατά την γνώμη μου- σταμάτησε εκεί. Προχώρησε σε εθνικοποιήσεις σε εταιρίες πετρελαίων, ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας αλλά έφτασε μέχρι εκεί. Δεν το προχώρησε όμως όπως ο Κάστρο.

Δεν νομίζω πως το ΚΚΒ δεν είχε αντιληφθεί κάτι με άρθρα του στη Διεθνή Κομεπ. Δεν διαφωνούμε στο κατά των μετώπων. Δεν πετώ όμως το ΚΚΒ στα σκουπίδια με ύφος «ναι σας τα λέγαμε καλά να πάθετε». Ειδικά τώρα που ετοιμάζονται να το «φακελώσουν» με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και δεξιό κοινοβούλιο, με τους μηχανισμούς της αστικής τάξης σε πλήρη ισχύ.
Το σταματώ εδώ

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot
(*)Άρθρα του Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα στην Διεθνή ΚΟΜΕΠ, και «Ρ» και του Νίκου Μόττα

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ρ "Το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται σε ένα νόμο του 1965, όταν οι αστικές κυβερνήσεις είχαν εξαπολύσει μπαράζ διώξεων κατά αγωνιστών και του Κομμουνιστικού Κόμματος που ήταν στην παρανομία"

Οταν κάποια απόφαση στηρίζεται σε κάποιον νόμο τότε προφανώς μιλάμε για νόμο σε ισχύ. Αλλιώς δεν θα έγραφε "στηρίζεται" αλλά ότι "επαναφέρει". Αλλά εντάξει τα προφανή θα λέμε τώρα;

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

"Εν συνεχεία μπήκε άλλη βάση στην συζήτηση, ότι βενεζουέλα=ελλάδα=τσίπρας, μια ανάλυση κάπου μεταξύ αυγής και protagon, εντελώς για τα σκουπίδια"

H σωστή ανάλυση είναι ότι Βενεζουέλα=γουάου γιατί ο λατινοαμερικανικός καπιταλισμός και οι διαχειριστές του έχουν άλλη χάρη κι εκεί οι εργάτες πεινάνε "αντιιμπεριαλιστικά".

Δε φτάνει που λες αηδίες, είσαι και θρασύς.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Σάββατο 4 Ιούνη 2016
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας
Μήνυμα προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8919073

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στην ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας:

«Αγαπητοί σύντροφοι,
Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας σας που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αλλά και την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και των αντιδραστικών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ καταδικάζει κάθε απόπειρα ανάμειξης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, όπως αυτή που εκδηλώνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, καθώς και τις στρατιωτικές προκλήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, την ανοικτή στοχοποίηση από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συμμαχίες όπου και η χώρα μας συμμετέχει και εκπληρώνει αρνητικό ρόλο ενάντια στους λαούς.

Τα κόμματα του κεφαλαίου, που στην Ελλάδα και άλλες χώρες σπεκουλάρουν με τα προβλήματα της Βενεζουέλας, είναι εκτεθειμένα. Προσπαθούν να διαγράψουν από τη μνήμη των λαών ότι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 , '70 , '80, '90 τα συγγενικά τους κόμματα κυβέρνησαν και καταδίκασαν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της χώρας σας σε ακραία φτώχεια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αποτέλεσαν πηγή τεράστιων κερδών για το κεφάλαιο, οι επεμβάσεις των ΗΠΑ ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο των εξελίξεων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που προκάλεσε τη λαϊκή οργή και οδήγησε στην κυβερνητική αλλαγή του 1998 με την εκλογή του Τσάβες, καλλιεργώντας στο λαό ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα επιβεβαιώνουν τις θέσεις των κομμουνιστών που υποστηρίζουν πως υπεύθυνος για την κρίση που βιώνει η Βενεζουέλα είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Κι εδώ, στη Βενεζουέλα, επιβεβαιώνεται ο κανόνας που ισχύει σε όλες τις χώρες και τονίζει πως όσο η εξουσία και η οικονομία είναι στα χέρια των μονοπωλίων, οι όποιες κοινωνικές κατακτήσεις του λαού δεν είναι διασφαλισμένες.

Ο καπιταλισμός δεν αντιμετωπίζεται με επιμέρους μικροβελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με οργάνωση και ένταση του αγώνα για την προάσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, σε σύγκρουση με την αστική τάξη και την εξουσία της, με ριζική επαναστατική ανατροπή σε όλους τους τομείς.

Το ΚΚΕ εκφράζει την υποστήριξή του στον αγώνα που δίνει το ΚΚ Βενεζουέλας, για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, για την ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, στην πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων, για το σοσιαλισμό».

Η ειρωνία στην ανακοίνωση του ΚΚΕ από την Αυγή με τίτλο.
Για όλα φταίει ο καπιταλισμός
http://www.avgi.gr/article/10811/6588743/gia-ola-phtaiei-o-kapitalismos

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

ΗΠΑ εναντίον Βενεζουέλας: Πραγματικότητα, Όχι Φαντασία
https://zbabis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_34.html

«(..)Τον Φεβρουάριο του 2014 οι βίαιες διαμαρτυρίες επαναλαμβάνονται, με επικεφαλής τον Λεοπόλντο Λόπεζ (3) και τη Μαρία Κορίνα Ματσάντο (3), που καλούν ανοιχτά για την ανατροπή του Προέδρου Μαδούρο, όπου πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώνονται. Ο Λόπεζ, ως ο κύριος υποκινητής, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον ενεργό ρόλο του στη βία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Πρόεδρος Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε πάνω από 50 υπαλλήλους της Βενεζουέλας και στους συγγενείς τους, κατηγορώντας τους για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για συμμετοχή σε διαφθορά.
Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα αποδεικτικά στοιχείο μέχρι σήμερα που να στοιχειοθετεί αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Το Υπουργείο Εμπορίου επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, που απαγορεύουν την πώληση «οποιωνδήποτε προϊόντων» που θα μπορούσαν να προορίζονται για «στρατιωτική χρήση» λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποτίθεται ότι διαπράχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Ιανουάριος 2015: Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί χώρες της Καραϊβικής ότι η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο σύντομα θα «ηττηθεί» και ως εκ τούτου θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πετρελαϊκή συμμαχία τους, την PetroCaribe, με τη Βενεζουέλα.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι καταδικάζει την υποτιθέμενη «ποινικοποίηση της πολιτικής διαφωνίας» στη Βενεζουέλα.

Φεβρουάριος 2015: Ο Πρόεδρος Ομπάμα αποκαλύπτει τη νέα του Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας, κατονομάζει τη Βενεζουέλα ως απειλή, και τονίζει την υποστήριξη του στους πολίτες της, που ζουν σε μια χώρα στην οποία «η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αντικυβερνητικοί παράγοντες κυκλοφορούν ένα έγγραφο για «συμφωνία μιας μεταβατικής κυβέρνησης», που προειδοποιεί την κυβέρνηση του Προέδρου Μαδούρο ότι βρίσκεται «στο τελικό στάδιο» και ότι δεσμεύεται να επανεξετάσει στο σύνολό του το σοσιαλιστικό πρόγραμμα, αντικαθιστώντας το με ένα νεοφιλελεύθερο, φιλο-επιχειρηματικό μοντέλο. Το έγγραφο υπογράφεται από τη Μαρία Κορίνα Ματσάντο (3), τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ (3) και τον Αντόνιο Λεντέζμα, δήμαρχο της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Καράκας [η πρωτεύουσα της χώρας, Σαντιάγκο ντε Λεόν ντε Καράκας, και 4 ακόμη δήμοι].

Μερικές μέρες αργότερα, μια συνωμοσία πραξικοπήματος κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ανατρέπεται, και 10 εν ενεργεία Βενεζουελανοί αξιωματικοί του στρατού συλλαμβάνονται. Ο Αντόνιο Λεντέζμα συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει μια σκληρή καταδίκη της κράτησής του, καλώντας τις γειτονικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά της κυβέρνησης Μαδούρο.
Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Μαδούρο, αποκαλώντας «γελοίους» τους ισχυρισμούς, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει, ότι:

«Το Υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας προς μια κατεύθυνση όπου αυτοί οι τρεις άνθρωποι θα βρίσκονται επικεφαλής». »

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Τ.σ. είπε...

Πρεπει να απαντηθει το ερωτημα:γιατι ενα αντι-ιμπεριαλιστικο μετωπο, απαγορευει-φακελλωνει το κκ το οποιο εχει ταχθει διπλα του και οχι απεναντι; Προκειται για φιλικα μαλωματα τα οποια ομως πρεπει να προσεχθουν, να απαντηθουν αναλογα, γιατι απο τους φιλικους καυγαδες ξεκινανε και τα σχισματα. Και απο τα σχισματα, βγαινουν και τα πιο σωστα συμπερασματα και αλλαζουν και οι αναλυσεις. Δεν λεω οτι θα γινει αυτο, αλλα δεν ειναι και περιεργο αν γινει. Οι παλιοι τα εχουν δει αυτα στο Ιρακ με το Μπαθ αλλα και την κουομιτανγκ στην Κινα.

T.Σ. είπε...

Συμφωνα με την αποφαση του 6ου συνεδριου της 3ης διεθνους, τα κκ πρεπει να υποστηριξουν κομματα των αστικων ταξεων χωρων του 3ου κοσμου και της λατινικης αμερικης, εφοσον αυτες θελησουν να αναπτυξουν τις παραγωγικες τους δυναμεις σε εθνικη βαση και οχι σε συνδεση με τον ιμπεριαλισμο και να κατευθυνθουν σε μια ισομετρη αναπτυξη χωρις υπερεκμεταλλευση της αγροτιας και με λυσιμο των τσιφλικαδικων σχεσεων σε οφελος των αγροτων. Με αυτο τον τροπο αναπτυσσεται η βιομηχανια της χωρας και αυξανεται η εργατικη ταξη. Ετσι αντιλαμβανονταν την κατασταση τοτε, σε συνδιασμο με την υπαρξη του μπλοκ του 'υπαρκτου'.
Ειναι παραδειγμα τετοιας αναπτυξης η Βενεζουελα;

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Πρωτα απ'ολα, ο Λενιν δε διαχωριζε την σοσιαλδημοκρατια σε δεξια ή αριστερη, ή κακη και καλη, αναλογα με το αν αυτη υπηρχε σε μια ιμπεριαλιστικη ή μη ιμπεριαλιστικη χωρα.

Ο διαχωρισμος της σοσιαλδημοκρατιας σε προοδευτικο και συντηρητικο ρευμα, αρχισε να εμφανιζεται στην κομμουνιστικη και σοβιετικη φιλολογια μετα τον ΒΠΠ, οταν ειχε εδραιωθει καλα η λαικομετωπικη τακτικη, και δεν αποτελει λενινιστικη θεση.

Το PSUV δεν μπορει να ειναι αντιιμπεριαλιστικο, γιατι δεν ειναι και αντικαπιταλιστικο. Κατα του αμερικανικου επεκτατισμου ειναι, αλλα οχι κατα του ιμπεριαλισμου, που ειναι πολυ απλα σταδιο του καπιταλισμου.

Οι εθνικοποιησεις που αναφερεις οτι εκανε, εχουν γινει απο διαφορες κυβερνησεις και δικτατοριες, διαφορων προσημων, οπως και στην Ελλαδα.

Το μπολιβαριανο κινημα το εντασσω στην ιδια ομαδα μαζι με τους περονιστες, τους σαντινιστας, αλλα και τους μπααθικους, τον Νασερ και τον Κανταφι (οπως και πολλους αλλους που αγνοω).

Ολα αυτα τα κινηματα και οι κυβερνησεις, περα απο τις διακυρηξεις που εφταναν απο εθνικιστικες θεσεις μεχρι ψιλομαρξιστικες εχουν το εξης κοινο:εκφραζουν τμημα της αναδυομενης αστικης ταξης (πρωην) αποικιων και αναπτυσσομενων χωρων, που θελει να τα σπασει με τους ιμπεριαλιστες απο τους οποιους εξαρταται η χωρα της (της αστικης ταξης), και προσπαθει στην ενδοαστικη αυτη διαμαχη να τραβηξει με το μερος της το λαο με διαφορες προοδευτικες μεταρρυθμισεις.

Λογω του ΨΠ και της ακτινοβολιας της ΕΣΣΔ που στηριζε ανοικτα τα αντιαποικιακα κινηματα, τα κινηματα και οι ηγετες αυτοι πολυ συχνα ειχαν αριστεριζοντα λογο. Αυτο δεν πρεπει να μας μπερδευει, γιατι ως μαρξιστες πρεπει να κρινουμε τις πολιτικες δυναμεις με βαση τα πεπραγμενα τους και οχι με βαση τις διακυρηξεις τους.

Θεωρω τον Τσαβεζ και τον Μαδουρο συνεχεια αυτης της παραδοσης, μια παραδοση τα αποτελεσματα της οποιας τα χουμε δει και παγκοσμιως και συγκεκριμενα στην Λατινικη Αμερικη.

Για το ΚΚΒ δε θα χαρω αν απαγορευτει, αλλα αν πω οτι δεν τα θελει ο κ@λος τους θα ειμαι ψευτης. Τα ιδια λαθη εκανε και το ΚΚΕ με την ΕΔΑ και την ΕΚ.

Ανώνυμος είπε...

"Συμφωνα με την αποφαση του 6ου συνεδριου της 3ης διεθνους"!!!!!!!!!
Ρε παίδες, καταλαβαίνω την ανάγκη να εξηγήσει ο καθένας την αποψή του, αλλά να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα απόφαση συνεδρίου της ΚΔ το 1928 για να εξηγηθεί το ά ή το β΄γεγονός στη Βενεζουέλα του 2000 και του 2017, δεν πάει πολύ!!! Λίγο προσοχή δεν βλάπτει! Για να μην εκφυλίζουμε κάθε συζήτηση!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος

Γάτε, κάπου είπα να τελειώσουμε την συζήτηση και περιορίστηκα σε θέσεις του ΚΚΕ για την Βενεζουέλα. Είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνείες.

Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη είναι αντιδραστική και σε αρκετές χώρες αντικομουνιστική και σοσιαλφασίζουσα. Περιορίζομαι στις φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής χωρίς να ανοίγω «βεντάλια» για όλα τα θέματα. Αν βέβαια γνωρίζουμε τι σημαίνει Ιμπεριαλισμός θα γνωρίζουμε κάτι για τον «ζωτικό του χώρο»

Η Βενεζουέλα δέχεται ανά διαστήματα ιμπεριαλιστικές επιθέσεις. Αυτό ας μην το ξεχνάμε. Άλλη η κριτική στο σοσιαλδημοκρατικό ΚΚΓαλλίας που συμμετέχει στις Κυβερνήσεις μίας Ιμπεριαλιστικής χώρας, και άλλο στο ΚΚ Βενεζουέλας μίας χώρας που δέχεται Ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Μπορεί να μην μου αρέσει που το ΚΚΒ κατέβηκε μαζί με το Πατριωτικό Πόλο αλλά αν ο Πόλος δεν είχε τις ψήφους του ΚΚΒ, η αντίδραση -που δεν κρύβει τις προθέσεις της για επιστροφή στην δική της "κανονικότητα"- θα κέρδιζε τις εκλογές. Επίσης θεωρώ πως οι σύντροφοι στην Βενεζουέλα κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Από το ΚΚΒ έρχονται εδώ και χρόνια ειδήσεις και αναλύσεις στον «Ρ», «Διεθνή Κομεπ» που έθεταν τα πρακτικά προβλήματα στην αυταπάτη του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

Γράφεις κάτι για τυφλότητα στην πράξη.

Οι πράξεις δείχνουν ένα αντι-Ιμπεριαλιστικό PSUV που πέταξε έξω από τηλεοπτικά κανάλια-όταν ο Σύριζα ήταν κατά της κίνησης του Τσάβες - μέχρι και αμερικανούς πάστορες που πήγαν να προσηλυτίσουν Ινδιάνους σε επαρχίες.

Οι πράξεις δείχνουν μία κάποια βελτίωση της ζωής σε τελείως εξαθλιωμένους που κρατούσαν αγράμματους μέσα σε φαβέλες οι προηγούμενες καθαρόαιμες αστικές κυβερνήσεις. Αυτά που στην Ελλάδα της Καπιταλιστικής Κρίσης ακόμα θεωρούμε αυτονόητα, εκεί ήταν και ακόμα είναι πολυτέλεια. Π.χ. να δοθούν κάποια κτήματα από τους τσιφλικάδες στους ακτήμονες και ίδρυση σε κοινότητες λαϊκών ιατρείων και σχολείων, όπου για πρώτη φορά οι φτωχοί έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση.

Οι πράξεις δείχνουν έναν παραλίγο πόλεμο με την Κολομβία γιατί στα εδάφη της Βενεζουέλας υπήρχαν Κολομβιανοί Αντάρτες.

Οι πράξεις δείχνουν πετρέλαιο στην Κούβα αντί δασκάλων – ιατρών στην Βενεζουέλα.

Οι πράξεις δείχνουν πως κατά συντριπτική πλειοψηφία στα Πανεπιστήμια φοιτούν γόνοι αστών. Από φοιτητές καλομαθημένων πλουσιόπαιδων προέρχονταν και προέρχονται διαδηλώσεις κατά του Τσάβες, Μαδούρο.

Οι πράξεις δείχνουν ένα επίσημο προαναγγελμένο πραξικόπημα στον Τσάβες –όταν ο ΣΥΝ σφύριζε αδιάφορα- και ένα παραλίγο πραξικόπημα στον Μαδούρο. Με τις ευλογίες αν όχι και με την βοήθεια από τις ΗΠΑ(*).

Οι πράξεις δείχνουν έναν αποφασισμένο φτωχό λαό, μαζί με μία μερίδα στρατού των ειδικών δυνάμεων που παρά το σκηνοθετημένο από τους aganactistas της Βενεζουέλας πραξικόπημα,έφερε πίσω τον Τσάβες, όταν πολιορκούσε το Μίρα Φλόρες. Με τους εκπροσώπους της αστικής τάξης να φεύγουν πανικόβλητοι από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος που ανακήρυξε το 2ημερο πραξικόπημα ήταν ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων.

Οι πράξεις δείχνουν ένα πραξικόπημα στον Κεντροδεξιό(!) Σελάγια στην Ονδούρα, όταν ο τελευταίος σκέφτονταν να εφαρμόζει κάποιες..φιλολαϊκές αλλαγές και άρχιζε να συνομιλεί με τον Τσάβες. Μήπως και καταλάβουμε το μέγεθος της Αντίδρασης για τον «γουάου λατινοαμερικάνικο καπιταλισμό».

Ο αντι-Ιμπεριαλιστής Κάστρο μόλις μπήκε στην Αβάνα το 1959 έκανε δήλωση πως δεν θα εφαρμόσει τον Κομμουνισμό(ή δεν είναι Κομμουνιστής) και δεν θα συνεργαστεί με την ΕΣΣΔ. Είδες πως καμία φορά τα φέρνει η Ιστορία;

Υ.γ.Ο «Ψυχρός Πόλεμος» είχε ξεκινήσει ως Θερμός από το 1917. 14 εθνικοί στρατοί στα εδάφη της ΣΕ, ανάμεσά τους και της «φτωχής αλλά τίμιας» Ελλάδας του Βενιζέλου.

(*)ΗΠΑ εναντίον Βενεζουέλας: Πραγματικότητα, Όχι Φαντασία
https://zbabis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_34.html

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - Οσμή πραξικοπήματος... - Κυριακή 27 Γενάρη 2002. http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1122335

Τ.Σ. είπε...

Μα προσπαθω να εξηγησω γιατι ενα κομμα που ονομαζεται κομμουνιστικο παρεχει την ανοχη του σε μια κυβερνηση αστικη η οποια δεν εχει δωσει καμμια ενδειξη οτι κινειται σε αντικαπιταλιστικη κατευθυνση.Μονο ο πραγματικος (ή ψευτικος) αντι-ιμπεριαλισμος μπορει να αποτελει δικαιολογια. Μονο ετσι δικαιολογειται η θετικη σταση των κκ στα λαικα μετωπα και τις εκλογικες συνεργασιες με μη εργατικα κομματα σοσιαλιζοντος φρασεολογιας.

Ανώνυμος είπε...

«Πρωτα απ'ολα, ο Λενιν δε διαχωριζε την σοσιαλδημοκρατια σε δεξια ή αριστερη, ή κακη και καλη, αναλογα με το αν αυτη υπηρχε σε μια ιμπεριαλιστικη ή μη ιμπεριαλιστικη χωρα.»

Έγραφε για την στάση των Κομμουνιστών, την τακτική με παραδείγματα και ανά περίπτωση σε πολλά ζητήματα όπως π.χ. στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, στο δικαίωμα του αποχωρισμού, στα εθνικά ζητήματα. Η τότε σοσιαλδημοκρατία περιορίζονταν σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όλα φυσικά βασισμένα πάνω στην Στρατηγική.

«Το PSUV δεν μπορει να ειναι αντιιμπεριαλιστικο, γιατι δεν ειναι και αντικαπιταλιστικο.»

Η πράξη έχει δείξει το αντίθετο από αυτό που γράφεις. Οι ΗΠΑ είναι η κορυφή της Ιμπεριαλιστικής Πυραμίδας. Το PSUV είναι αντι-Ιμπεριαλιστικό. Ειδάλλως προς τι οι αντιδράσεις της ΕΕ; Η ΕΕ ως Ιμπεριαλιστική Ένωση ή έπασχε από στραβισμό ή επικροτούσε το Πραξικόπημα του 2002. Δηλώσεις του τότε προέδρου της ΕΕ. Ο τότε ΣΥΝ -μετέπειτα σφύριζα-..σφύριζε!

« Το μπολιβαριανο κινημα το εντασσω στην ιδια ομαδα μαζι με τους περονιστες, τους σαντινιστας»

Οι Περονιστές δεν έχουν σχέση με τους Σαντινίστας. Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση της αστικής τάξης στην Αργεντινή έδινε το 40-50% του προϋπολογισμού της για την άμυνα, όπως η κυβέρνηση με σοσιαλιστικές προθέσεις του Ορτέγα στην Νικαράγουα, όταν πολεμούσε τους χρηματοδοτούμενους από την ΗΠΑ «Κόντρας».


Πανεπιστημιακή Εργασία με συνοπτικά στοιχεία για την Βενεζουέλα
http://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/PSPA166/Venezuela%20Tzanavaris%20Kourpa.doc

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Με Κίνα και Ρωσία πως τα πάει το PSUV;


Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

- Ξαναλεω, οτι η θεση σου οτι η σοσιαλδημοκρατια ειναι φιλολαικη ή αντιλαικη αναλογα με τη χωρα στην οποια δραστηριοποιειται ειναι καθαρα δικη σου, και οχι του κομματος ουτε του Λενιν.

Ο Λενιν ηταν καθετος απεναντι στην σ/δ ανεξαρτητως χωρας προελευσης, και στο ιδρυτικο συνεδριο της Κομιντερν, θα βρεις ΚΚ που διασπαστηκαν απο σ/δ κομματων χωρων διολου ιμπεριαλιστικων (εκεινη την εποχη τουλαχιστον) οπως η Ουγγαρια, η Βουλγαρια και η Ρουμανια.

- Φιλολαικες μεταρρυθμισεις εκαναν και οι Μπααθικοι οπως και οι αλλοι που ανεφερα. Ειχαν επισης εξισου προβληματα με ιμπεριαλιστες, με χαρακτηριστικο παραδειγμα τα τελευταια χρονια τον Κανταφι και τον Ασαντ, οπου οι ιμπεριαλιστες εκαναν ανοιχτο πολεμο στις χωρες τους.

Προβληματα αναλογα με του Μαδουρο αντιμετωπισε και ο μισοφασιστας Περον, δεχτηκε πολεμο απο τον τυπο, τους φοιτητες, τους καθολικους κλπ και τελικα ανατραπηκε με πραξικοπημα.

Θελω να πω οτι εν τελει, δε βλεπω καποια ειδοποιο διαφορα των μπολιβαριανων απο τους ανωτερω, περα απο συμβολισμους και φρασεολογια.

- Ιμπεριαλισμος ειναι κατα τον Λενιν το ανωτατο σταδιο του καπιταλισμου, αρα δεν μπορεις να εισαι κατα του ιμπεριαλισμου χωρις να σαι κατα του καπιταλισμου. Αλλιως χρησιμοποιουμε την λεξη ιμπεριαλισμος με την αστικη εννοια δηλ. ως την εκφραση επιθετικοτητας ενος κρατους απεναντι σε αλλα

- Σε ο,τι αφορα την συνεισφορα του ΚΚΒ σε ψηφους υπερ του Τσαβεζ/Μαδουρο: 1) Απο ποτε δουλεια των κομμουνιστων ειναι να ψαρευουν ψηφους για αλλες δυναμεις? 2) Απο ποτε οι κομμουνιστες πιστευουν οτι οι εκλογες κρινουν ποιος κατεχει την εξουσια?

- Το επιχειρημα οτι το ΚΚΒ ξερει καλυτερα επειδη τα βλεπει αμεσα ειναι τελειως αστηρικτο και ακυρωνει καθε εννοια κριτικης και κριτικης σκεψης. Το ιδιο θα μπορουσαν να υποστηριξει καθε ΚΚ στις χωρες του υπαρκτου την δεκαετια του '80 οταν ολα πηγαιναν κατα διαολου ιδεολογικα. Η πραξη εδειξε οτι δεν παει ετσι.

Ανώνυμος είπε...

@Παπουτσωμένος Γάτος
Τα ξαναγράφω για να το κλείσω

1) Με καλύπτουν οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ. Είναι ξεκάθαρες και δεν επιδέχονται παρερμηνείες. Απέναντι στις Ιμπεριαλιστικές επιθέσεις που δέχεται η Βενεζουέλα είμαστε με το μέρος της.

2) Οι Ιμπεριαλιστικές χώρες είναι καπιταλιστικές αλλά όλες οι καπιταλιστικές δεν είναι όλες Ιμπεριαλιστικές.
Η Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα έχει μία βάση, κάποιον "πάτο του βαρελιού".
Η Βενεζουέλα δεν έχει φτάσει σε Κρατικομονοπωλιακό στάδιο του Καπιταλισμού εκτός αν δεν το γνωρίζουμε.
Τo PSUV είναι αντι-ιμπεριαλιστικό με πράξεις. Είχε στόχο την αυταπάτη από μείγμα τροτσκιστικών αναρχίζοντων ιδεολογιών γνωστή ως "σοσιαλισμός του 21ου αιώνα" και όχι τον σοσιαλισμό. Δεν δρομολογούνταν σοσιαλισμός άρα ούτε πιθανή ΝΕΠ για το πέρασμα στον σοσιαλισμό. Μόνο ως εξαίρεση, κάτω από εξαιρετικές καταστάσεις(π.χ. Κάστρο) θα πήγαινε, στις οποίες τo PSUV παρόλο που του δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες, φάνηκε πως δεν ήταν διατεθειμένο ή και δεν είχε τις δυνάμεις να το "προχωρήσει".

3)Ο "σοσιαλισμός του 21ου αιώνα" είχε πεδίο εφαρμογής σε καθυστερημένες χώρες της Λατινικής Αμερικής ως μία κάποια άμβλυνση των αντιθέσεων μήπως και οι φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής κάπως πάρουν περισσότερα χρήματα. Είναι πολύ λογικό να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι λαοί τον δικό τους πλούτο.
Ο "σοσιαλισμός του 21ου αιώνα" τελειώνει όταν τελειώνουν οι υψηλές τιμές στους φυσικούς πόρους. Δεν αφορά χώρες που είναι στο κρατικομονοπωλιακό τους στάδιο, μεσαίας κατάταξης στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα, π.χ. Ελλάδα.
Την οποία κάποιοι φωστήρες θεωρούν ψωροκώσταινα, οικονομική αποικία κ.α. Ο Σύριζα δεν έχει σχέση με τον κουτσό-στραβό-λανθασμένο σε προσανατολισμό αγώνα στην Βενεζουέλα όπως δεν έχει καμία σχέση με πολλές άλλες καταστάσεις που οικειοποιείται. Από την αρχή αυτός ο δρόμος ΔΕΝ είχε προοπτική παρόλο που θεωρητικά οδηγούσε σε κάποιο "κοινωνικό κράτος" που στην ΕΕ θεωρείται αυτονόητο. Αυτό δείχνει την αντιδραστικότητα του Ιμπεριαλισμού και σε ΗΠΑ και σε ΕΕ.

4) Οι κριτικές λοιπόν δεν γίνονται το ίδιο σε όλους. Το ΚΚΒενεζουέλας "ξέρει κάτι παραπάνω" από εμάς για τα ζητήματα της Μπολιβαριανής διαδικασίας. Τα μισά της βήματα, τα ναι μεν αλλά. Τα διαβάζουμε σε "Ρ", "Διεθνή ΚΟΜΕΠ". Αντιμετώπισε καταστάσεις και υπαρκτά διλλήματα, ακόμα και επί Τσάβες όπως το "αν δεν μπείτε στην συμμαχία θα έρθουν οι προηγούμενοι", " ναι δεν είναι αυτό που θέλατε αλλά υπάρχει μία καλυτέρευση στη ζωή του λαού". Παρόλο που ο Τσάβες προωθούσε και πρώην(;) Δεξιούς υποψήφιους.Πιέστηκε ποικιλοτρόπως με τον άλφα ή β τρόπο για το Μέτωπο.

Τις λανθασμένες τακτικές των Κομμουνιστικών Κομμάτων, συνήθως τις πληρώνουν τα μέλη του και μετά ο υπόλοιπος λαός. Το " καλά να πάθετε, σας τα λέγαμε, τα ήθελε ο κ@λος σας" σε κομμουνιστές που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον το "φακέλωμα" ως πρόγευμα, δεν είναι συντροφικό ούτε διεθνιστικό. Επί του νόμου του 1965, θα ήταν χρήσιμο αν κάποιος ξέρει σχετική ανακοίνωση το Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας. Όχι ό,τι αλλάζει πολλά πράγματα.

5)Πριν πάμε σε οποιαδήποτε κριτική, είναι καλό να γνωρίζουμε τις καταστάσεις και την ιστορική περίοδο. Δεν βάζουμε στον ίδιο κουβά ανόμοια πράγματα ούτε ανοίγουμε "βεντάλια" από ανόμοιες καταστάσεις. Αλλιώς θα βάζαμε και τον Πρατσάντρα στο Νεπάλ για να γίνει η κουβέντα χάος.

Ο Λένιν για την ίδια ιστορική περίοδο και για το ίδιο ακριβώς ζήτημα πρότεινε διαφορετικές τακτικές των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ανάλογα με την χώρα, τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα κ.α. Π.χ. για το ζήτημα της αυτοδιάθεσης και του αποχωρισμού, και στον αριστερισμό κ.α. Όλα αυτά υπηρετώντας τον Στρατηγικό Σκοπό. Το αριστερισμό τον είχαμε ως ψαλμωδία στο 19ο συνέδριο από λογής-λογής γκρουπούσκουλα του Σύριζα

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

"Η Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα έχει μία βάση, κάποιον "πάτο του βαρελιού"."

Δεν έχει σημασία αυτό. Πάντα θα υπάρχει η βάση, και σε 100 χρόνια. Μήπως ούτε σε 100 χρόνια θα έχει φτάσει ο καπιταλισμός στις χώρες αυτές σε μονοπωλιακό στάδιο;

"Η Βενεζουέλα δεν έχει φτάσει σε Κρατικομονοπωλιακό στάδιο του Καπιταλισμού εκτός αν δεν το γνωρίζουμε. "

Δηλαδή στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει βιομηχανία, συγκεντρωμένο εμπόριο, τράπεζες, στους κλάδους αυτούς δεν κυριαρχούν 3-4 επιχειρήσεις, δεν υπάρχει σύμφυση τραπεζικού-βιομηχανικού κεφαλαίου και πριν την κρίση δεν εξήγαγε κεφάλαιο σε άλλες χώρες;


Αν τα ξέρεις όλα αυτά και είναι έτσι, τότε πράγματι δεν έχει φτάσει σε κρατικομονοπωλιακό στάδιο ο καπιταλισμός της Βενεζουέλας. Αναρωτιέμαι όμως μήπως δεν τα ξέρεις και απλά έτσι λες ότι δεν έχει φτάσει.
Από εκεί θα κρίνουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται, όχι απλά επειδή την έχουμε στο μυαλό μας σαν σχετικά φτωχή και αδύναμη.


ΓΜ


ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Στο μελλον (και οχι στο απωτερο) να κρατατε ομπρελλες συντροφοι .Για να μην μας σκοτωσουν αυτοι που θα πεφτουν απο τα συννεφα .Και για τον Μαδουρο και για τον Προεδρο των "ΛΔ" των Ντονεσκ και Λουγκανσκ (πρωην βιομηχανο Ζαχαρτσενκο)

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Βλεπω πως δεν απαντησες στα περισσοτερα απ'οτι εγραψα οποτε δεν εχει νοημα να συνεχισω αυτο το διαλογο.

Ανώνυμος είπε...

@ΓΜ
Το γιατί δεν ακολούθησε τον δρόμο της Κούβας νομίζω πως το πάνω-κάτω το κάλυψα.

Περιμένω μία μελέτη με τον μονοπωλιακό κρατικοκαπιταλιστικό στάδιο στην Βενεζουέλα. Σαν και αυτή που έκανε το ΚΚΕ για την θέση στην Ιμπεριαλιστική Πυραμίδα.
Για να σε βοηθήσω. Αρχίζεις από τις εξαγωγές κεφαλαίου ως ΑΞΕ που κάνει -αν κάνει- η αστική τάξη της Βενεζουέλας σε άλλες χώρες. Σε πόσους Ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς συμμετέχει, στην αποστολή στρατευμάτων εκτός Βενεζουέλας κ.λ.π

Επιπλέον
"Όταν όμως μιλάτε για τον αμερικανικό τρόπο ζωής, και αυτόν του ελεύθερου
κόσμου, πρέπει να λάβετε υπ’ όψη τα 200 εκατομμύρια ανθρώπων στη Λατινική
Αμερική που πεθαίνουν της πείνας, που πεθαίνουν από αρρώστιες, που η ζωή
τους δεν περνάει τα 18 χρόνια, που πεθαίνουν σε παιδική ηλικία. Όλοι αυτοί
οι άνθρωποι συμβάλλουν στο οικονομικό μεγαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών οι
οποίες τους εκμεταλλεύονται με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει
στην Αφρική και συνέβη επίσης στην Ασία. Ο μαρξισμός δίνει ένα τέλος σε
όλα αυτά.". Η συνέντευξη του Τσε Γκεβάρα στην εκπομπή "Issues and Answers" του ABC (1964)

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/01/issues-and-answers-abc-1964.html
"η βάση της πυραμίδας" ,"ο πάτος του βαρελιού", και ας είναι το "βαρέλι" γεμάτο πετρέλαιο. Ο " πάτος του βαρελιού", είναι ο "ζωτικός χώρος" του Ιμπεριαλισμού.

@Παπουτσωμένος Γάτος
1) Όταν απαντώ, ανοίγεις νέα θέματα. Δεν βλέπω ομοιότητες των Σαντινίστας με τους Περονιστές. Δεν ανοίγουμε ανόμοια θέματα σε ιστορικές στροφές. Αν μιλάς για Αραβικό Σοσιαλισμό τύπου Μπααθ και τις τακτικές της τότε ΕΣΣΔ, να ανοίξουμε κουβέντα και για τον "σύντροφο"Πρατσάντρα του ΚΚ Μ-Λ στο Νεπάλ και να κάνουμε την κουβέντα χάος.

Π.χ.διαφορετικές τακτικές είχε ο Λένιν στην ίδια ιστορική περίοδο(πριν η μετά την ΣΕ) ανάλογα την χώρα, την δύναμη του εργατικού κινήματος, τον προσανατολισμό του και την δυναμική των τότε Νεογέννητων ΚΚ.

2) Η Βενεζουέλα είναι Καπιταλιστική, δεν το πήγαινε ποτέ στον Σοσιαλισμό για να κάνει ΝΕΠ. Ακολουθούσε την λανθασμένη - οπορτουνιστική θεωρία του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Υπήρξε μία άμβλυνση των αντιθέσεων αλλά μέχρι εκεί που οι τιμές πετρελαίων ήταν υψηλές.
Τα ζητήματα των μετώπων έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια και κανένα ΚΚ δεν πρέπει να γίνεται ορτινάτσα του κάθε Σοσιαλδημοκράτη ας είναι και έντιμος. Γιατί αργά η γρήγορα θα οδηγηθεί στον γκρεμό.
Η ειρωνεία μου για τον "σύντροφο" Μαδούρο και την αριστερή κυβέρνηση είναι σαφέστατη.Τα έγραψα σε προηγούμενα σχόλια, ασχέτως το τι καταλαβαίνεις.

Η μεγάλη διαφορά μας έχει να κάνει στο είδος της κριτικής που κάνουμε στην λανθασμένη στάση του ΚΚΒενεζουέλας.

Το ΚΚΒενεζουέλας είχε και έχει γνώση για την Μπολιβαριανή Διαδικασία. Δίνει όλα τα στοιχεία για την εκεί κατάσταση και από εκεί γνωρίζουμε κάτι παραπάνω από "κωλόχαρτα" που λένε βουλευτές της ΝΔ. Στις ανακοινώσεις του ΚΚΕ προς το ΚΚΒενεζουελας -που δεν σε ενδιαφέρουν όπως έγραψες-, δεν διαπίστωσα επικρίσεις τύπου "καλά να πάθετε, τα ήθελε ο κώλος σας".
Ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει τα δεινά. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ΜΑΖΙ με την Βενεζουέλα απέναντι στις Ιμπεριαλιστικές Επιθέσεις που δέχεται

3)@ Γκεόργκυ Ζούκωφ
Λαϊκές Δημοκρατίες μόνο στον τίτλο για επίφαση. Όταν μάλιστα σε μία από αυτές δολοφονήθηκε Κομμουνιστής αξιωματικός. Την θεωρώ χρήσιμη την παρακάτω συζήτηση που έχεις
http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/02/blog-post_71.html

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Εγω κραταω οτι αναγνωριζεις οτι το ΚΚΒ υποστηριζει μια οπορτουνιστικη πολιτικη, και μαλιστα το κανει επι σειρα ετων, 20 ετων συγκεκριμενα.

Δεν χρειαζεται να πουμε τιποτα αλλο.

ΥΓ Τις ομοιοτητες αναμεσα στους μπολιβαριανους και τους αλλους που ανεφερα θα τις καταλαβεις αν δεις περα απο συνθηματα και διακυρηξεις. Ή ισως περιμενεις αντιστοιχο αρθρο απο την ΚΟΜΕΠ για να στο κανει νιανια, δε ξερω.

Ανώνυμος είπε...

“ Τις ομοιοτητες αναμεσα στους μπολιβαριανους και τους αλλους που ανεφερα θα τις καταλαβεις αν δεις περα απο συνθηματα και διακυρηξεις. ”

Δηλαδή γνωρίζεις τις καταστάσεις στην Βενεζουέλα αλλά δεν είδα να αναφέρεις συγκεκριμένα κάποιες από αυτές. Άλλο είναι το είδος της διαφωνίας μας .
Τουλάχιστον περιμένω μία ΚΟΜΕΠ να μου τα κάνει «νιανιά»(*). Οι ανακοινώσεις στον «Ρ» είναι ξεκάθαρες χωρίς παρερμηνείες. Βρες μου μία που το ΚΚΕ να επιτίθεται, ειρωνεύεται , «σας τα λέγαμε» προς το ΚΚ Βενεζουέλας. Μια. Ασχέτως που το ΚΚΕ διαφωνεί με το ΚΚ Βενεζουέλας και του το υπενθυμίζει έμμεσα.

“Δεν ξερω αν στηριζει το ΚΚΕ το PSUV, ουτε με ενδιαφερει κιολας. (δεν ειμαι μελος)”

Η κριτική του ΚΚΕ προς το ΚΚΒ(όχι PSUV) ενδιαφέρει όλους όσους ενδιαφέρονται για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα όχι απαραίτητα μόνο τα μέλη. Αλλιώς γίνεται η κριτική σε έντιμα ΚΚ που η τακτική τους κάτω από όλες τις καταστάσεις που περιέγραψα σε προηγούμενα σχόλια εγκλωβίζει την στρατηγική του, και αλλιώς σε πολιτικούς απατεώνες .
Και φυσικά και σε όλες τις περιπτώσεις είμαστε κατά των διώξεων των Κομμουνιστών. Δεν θα μας ενδιαφέρουν π.χ. οι διώξεις των Κομμουνιστών στην Ουκρανία επειδή έκαναν το μεγάλο σφάλμα να «διαλέξουν αφεντικό»; Στο πυρ το εξώτερο και αυτοί, με ότι σημαίνει Κομμουνιστής στην Ουκρανία κάτω από καθεστώς απαγόρευσης;

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Υ.Γ.
Αν μπουκάρουν τα κομάντο στην Βενεζουέλα είτε αμερικανικά είτε κολομβιανά είτε όλα μαζί, οκ η Βενεζουέλα έχει σοσιαλδημοκρατία, παίζει -για κάποιους- να ψιλοιμπεριαλίζει σαν την Ελλάδα άρα ο πόλεμος είναι Ιμπεριαλιστικός. Και «καλά να πάθει το ΚΚΒ», «ο λαός της Βενεζουέλας» ή αλλιώς «ξυπνήστε». «Καλά να πάθει και ο σοσιαλδημοκράτης Αλλιέντε» στο πραξικόπημα του Πινοσέτ.

Αν π.χ. παρόμοιες σκέψεις δίνουν πεδίο ελεύθερο στην σοσιαλδημοκρατία δια στόματος Μουταφίδη προ διημέρου στην Βουλή ε όχι δεν μας νοιάζει.
Τώρα τι σχέση έχουν αυτοί που εκ βάθους καρδίας ανήκουν σε δύο Ιμπεριαλιστικούς Μηχανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την κατάσταση στην Βενεζουέλα δεν προκαλεί έκπληξη. Θυμίζει λίγο την «Σοσιαλιστική Διεθνή» με τον Καντάφι, λίγο καιρό πριν οι αστικές τάξεις στην Ευρώπη κάνουν το «ντου» στην Λιβύη με τις «αραβικές ανοίξεις».

(*)Πληροφοριακά τα «νιανιά» είναι στον «Ρ» . Οι ανακοινώσεις του ΚΚ Βενεζουέλας είναι στην «Διεθνή Κομέπ».
Επίσης πληροφοριακά ένας τρόπος παρέμβασης στον Κυριακάτικο «Ρ» στον διάλογο για τον Προσυνεδριακό από την ΚΟΒ Στοκχόλμης. Μία πρόταση.

«Με δεδομένο ότι δεν είμαστε μέλη του Σουηδικού ΚΚ, που πρέπει να δράσει στη χώρα του βέβαια με αντίστοιχες κατευθύνσεις και επεξεργασίες και που είναι δικιά του υπόθεση - ευθύνη, βέβαια, εμείς ως Έλληνες κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ, πρέπει να δρούμε με τις δικές μας κατευθύνσεις, επεξεργασίες και αποφάσεις.»

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9253482

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του νεκρού, δολοφονημένου από τους φασίστες, αντιφασίστα εργάτη μαχητή Μιχαήλ Τόλστυχ ("Γκίβι"), καθώς και εκ μέρους του επίσης νεκρού, δολοφονημένου από τους φασίστες της "Μισανθρωπικής μεραρχίας" (ΝΑΙ, έτσι αυτοαποκαλείται το τάγμα αυτό νεοναζί παραστρατιωτικών με ΝΑΤΟικά λεφτά, όπλα και καθοδήγηση) διοικητή Αρσέν Παβλόφ ("Μοτορόλα"), αλλά και του ελληνικής καταγωγής εργάτη (οικοδόμου), διοικητή του 3ου τάγματος της ΛΔ του Ντονιέτσκ Ιβάν Μπαλακάι ("Γκρεκ" - Έλληνας), γιατί τόλμησαν να ονομάσουν Λαϊκές Δημοκρατίες τις ελεύθερες από το φασισμό και τα στηρίγματά του, τους ΝΑΤΟικούς και Ε(Ε)υρωπαίους ιμπεριαλιστές, περιοχές και έδωσαν τη ζωή τους σε αυτό το σκοπό, χωρίς - άκουσον, άκουσον - να πάρουν την άδεια του σ. Ζούκωφ, του σ. sfyrodrepano.blogspot, του σ. Παπουτσωμένου Γάτου και λοιπών ...ηρώων του ένοπλου αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Πραγματικά, είναι μέγιστη ύβρις, να τολμούν τέτοια πράγματα χωρίς την κατάλληλη άδεια. Πώς μπόρεσαν...

Συγκρατούμαι από τους όρους του διαλόγου στο ιστολόγιο για να μην εκφράσω με άλλους τρόπους αυτά που πραγματικά σκέφτομαι για ορισμένους εδώ μέσα...

Slava Vostok

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Εμπόριο κάλπικου "αντιφασισμού", κυρ' Slava Vostok, είναι δύσκολο να κάνεις δω μέσα.
Τράβα αλλού!

Ανώνυμος είπε...

εσύ και ο Κροπότκιν μεγάλε σλαβα βοστοκ

σοσιαλσωβινιστές ειναι η λέξη, τη ξερεις;

λενινιστής

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, κυρ Σεχτάρ, και να ήθελα να πουλήσω "κάλπικο αντιφασισμό" εδώ μέσα, θα δυσκολευόμουν. Είστε τόσοι πολλοί που το κάνετε και με τόση επιτυχία, που η "αγορά" είναι κορεσμένη...

Επίσης και ο "λενινισμός" είναι πολύ της μόδας, σετάκι πουλιέται με τον "αντιφασισμό" των εγχειριδίων του ΣΕΚ και της ΔΕΑ.

Αλήθεια, το μαγαζάκι σας είναι "γωνία".

Slava Vostok

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Θα σε απογοητευσω το ξερω αλλα ολοι αυτοι που λες νομιζαν πως πεσαν για την λαοπροβλητη ΛΔ αλλα στην πραγματκοτητα πεσαν για καποιον Ζαχαρτσενκο .Ξερεις ποιος ειν αυτος ? Ειναι ο Προεδρος της "ΛΔΝτονεσκ" πρωην μεγαλοβιομηχανος που ελπιζει να τους παρει ο Πουτιν να ξαναγινει.Τα σφυροδρεπανα και τα κομμουνιστιλικια σας τα πουλαει καλα ζωντοβολα

Ανώνυμος είπε...

ασε σε εχουν προλαβει κατι ναριτες και κατι λαετζηδες πρωην συριζαίοι. Πουλάνε εμπόριο αντιφασισμου με το στανιό αλλα δεν τους βγαίνει, όχι μονο εδώ, πουθενά. Παλι θα ξεφτιλιστουνε με τα μέτωπα που φτιάξανε

λενινιστής
και οχι τροτσκοναρίτης από τα λίντλ, ούτε φιλοαεκελίτης υπερ της διχοτόμησης (να μην ξεχνιόμαστε, ετσι, ξερεις εσυ )

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον, ζωντόβολο είσαι και φαίνεσαι, καραγκιόζη.

Δεύτερον και μόνο που τα γράφεις αυτά, αποκαλύπτεσαι. "Ελπίζει" να τους πάρει ο Πούτιν να ξαναγίνει. Άρα σήμερα δεν είναι. Γιατί; γιατί οι περισσότερες βιομηχανίες εθνικοποιήθηκαν. Αυτό το ξέρεις, αλλά το κρύβεις. Πρώτο ψέμα, λοιπόν. Μάλλον δε "βολεύει" τα σχήματα που'χεις στο μυαλό σου. "Νόμιζαν πως έπεσαν...", αφού δεν είναι βιομήχανος, τότε πώς έπεσαν για τον βιομήχανο; Είσαι και ψευτάκος, δεν είσαι και ιδιαίτερα έξυπνος. Κάτσε λοιπόν να στηρίζεις τους αμερικάνους και τους νεοναζί. Όσο και να σκούζεις, τα ίδια με αυτούς λες. Ρωσικό δάκτυλο λένε αυτοί, ρωσικό δάκτυλο βλέπεις κι εσύ. Ρώσους ολιγάρχες βλέπουν τα πρακτόρια ΣΕΚ και ΔΕΑ, το ίδιο και συ. Επειδή μασκαρεύετε τη φρασεολογία; Η ουσία δεν κρύβεται.

Τράβα τώρα να "ξεδώσεις επαναστατικά" από το πληκτρολόγιο και μην πιάνεις στο στόμα σου νεκρούς και αγωνιστές. Είσαι πολύ "λίγος" γι αυτό.

Σας ξέρουμε καλά και το κοντέρ γράφει.

Slava Vostok

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Γενικώς ψυχραιμία.
Αν δεν αφήστε τους χαρακτηρισμούς στην άκρη, μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να δείτε δημοσιευμένο το επόμενο σχόλιό σας.
Ευχαριστώ, εκ της διευθύνσεως

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε, ζητάω συγγνώμη. Ξέφυγα και το αναγνωρίζω. Αλλά δεν ήμουν ο πρώτος, τουλάχιστον αναγνώρισέ μου αυτό.

Όσο για τα ψέματα του Ζούκωφ (ταιριαστή επιλογή για τον αναθεωρητή που περικύκλωσε το Ανώτατο Σοβιέτ για να μην καθαιρεθεί ο Χρουστώφ και η κλίκα του), διαβάστε ποιος είναι ο Αλεξάντερ Ζαχάρτσενκο, νυν Πρόεδρος της ΛΔ του Ντονέτσκ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Zakharchenko

"He graduated from technical college and then worked as a mine electrician". Ο εργατοϋπάλληλος έγινε "μεγαλοβιομήχανος" για να δικαιολογηθεί το μίσος ορισμένων στον αγώνα ενός λαού, επειδή δε "βολεύει" τη ρεβιζιονιστική σκουριά που έχουν στο κεφάλι.

Όπως επίσης αποσιωπάται το γεγονός ότι οι ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ δε διεκδικούν ένωση με τη Ρωσία, ούτε καν η θέση της ρωσικής κυβέρνησης δεν είναι αυτή, το αντίθετο μάλιστα. Αντίθετα, επιλέγουν να αναπαράγουν τις θέσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση - και οι οποίες δε δίνουν τον τόνο ούτε στη Ρωσία, ούτε στις ΛΔ - κι έτσι να τις αβαντάρουν, όπως ακριβώς βολεύει τους ναζι του Κιέβου και τους πάτρονές τους, που επιδιώκουν με προκλήσεις και βομβαρδισμούς αμάχων, δολοφονίες και σφαγές πάση θυσία να προκαλέσουν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και διχοτόμηση της χώρας.

Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Εσείς, όμως, που αβαντάρετε την επιχειρηματολογία τους, ποιον εξυπηρετείτε;

Slava Vostok

Ανώνυμος είπε...

Μια πρόχειρη αναζήτηση με τους όρους "ΖΑΧΑΡΤΣΕΝΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ" με παραπέμπει στο blog του Σφυροδρέπανου και σε κάτι "αντινεοταξίτικα" site. Μπορεί κάποιος να δώσει τις πηγές για τον χαρακτηρισμό "ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ";

Λέων

Ανώνυμος είπε...

ξυδάκι πουτινικοι
πολλά γραφει το κοντέρ...
αλλα κοιτα να δεις τι γινεται κύριε υποστηρικτή των πουτινικών, ο κύριος Ζαχατσένκο
πήρε την ηγεσία μεσα σε μια νύχτα με τις ευλογίες του Πούτιν, αντικατέστησε αλλο πουτινικο.
Αυτα περι εθνικοποιήσεων μη τα πετάτε ετσι γιατι θα ξεφτιλιστείτε ξανά. Εθνικοποιήσεις εκανε και ο Καραμανλής.
Γενικα δεν περιμένουμε και πολλα απο αυτους που φάγανε τη φολα του Σύριζα... αμάσητη ντάλα μεσημέρι
οχι ομως να μας δουλεύουν ξεδιάντροπα για...λαϊκες δημοκρατίες...
σε μια ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσσίας.


λενινιστής

zoot horn rollo είπε...

Φοβερο ειδος αυτο των "μπαρουτοκαπνισμενων".

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Αμα λάχει, zoot horn rollo, και με τέτοιους μπαρουτοκαπνισμένους "είμαστε"!
Διότι, ως γνωστόν, "και εις την Λαοκρατίαν πιστεύομεν"!
Και με την πρώτη ευκαιρία, τους τρώμε λάχανο! Οπως το '44.
Αλλά, μη φάνε, έχουμε γλάρο. Μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρείς και την κακή τους ώρα. Δεν έχουν καταλάβει σε ποιά χώρα ζούνε....

Τ.Σ. είπε...

Υποδεχομαστε την Ανοιξη.
https://www.youtube.com/watch?v=BF9uQI-SRv4

Τ.Σ. είπε...

Μην ριχνετε το επιπεδο. Να δινετε παραπομπες. Ελεος δηλαδη. Τη συνταγη για το γλαρο.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω, ποτέ μην αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάει μια ωραία αφήγηση. Στο χωριό μου το έχουν κάνει επιστήμη οι κυνηγοί και κάποιοι άλλοι μπαρουτοκαπνισμένοι.

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε και λέμε:

* "Ξυδάκι πουτινικοί" (!)
* "Ο Ζαχάτσενκο (!) πήρε σε μια νύχτα (!!) την ηγεσία με τις ευλογίες του Πούτιν" (!!!),
* "Αντικατέστησε άλλον πουτινικό" (!)
* Τι Καραμανλής τι ...ΛΔ Ντονέτσκ" (!!!)
* Όποιος είναι μαζί τους, "έφαγε τη φόλα του ΣΥΡΙΖΑ" (!!!)
* Στο Ντονέτσκ δεν υπάρχει αντιφασιστικός αλλά ενδοϊμπεριαλιστικός πόλεμος

Όχι, τα παραπάνω δεν προέρχονται από το site της ΔΕΑ ή του ΣΕΚ. Κάθε ομοιότητα με τη φρασεολογία και τα επιχειρήματα της Haffington Post ή της Wall Street Journal είναι απλώς συμπτωματική. Και, ναι, στο Ντονμπάς δεν υπήρξε λαϊκή κινητοποίηση, ούτε πρωτοφανείς αγριότητες και καταπίεση από πλευρές των "ευρωναζί", ούτε συγκρούσεις εργατών και απλών ανθρώπων με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟθρεμμένου καθεστώτος του Κιέβου. Στην Οδησσό, οι ναζί τραμπούκοι πετούσαν ...γλάστρες με άνθη στους αποκλεισμένους στο κτίριο των συνδικάτων. Τα απανθρακωμένα πτώματα και οι εικόνες πυρκαγιάς είναι "σκηνοθετημένη προπαγάνδα των πουτινικών". Ποιά λαϊκή κινητοποίηση; Μην πιστεύετε τέτοια παραμύθια. Κάτι εγκάθετοι του Πούτιν άρπαξαν σε μια νύχτα την εξουσία, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι το παραμικρό. Μην ακούτε τις ανοησίες ότι τάχα οι ολιγάρχες έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο και λουφάζουν ποντάροντας είτε στην ήττα του αγώνα, είτε σε μια επέμβαση του Ρωσικού στρατού - δηλαδή στο "σενάριο" που βολεύει 1000% το ΝΑΤΟ. Ποιοί εργάτες και υπάλληλοι; Μεγαλοβιομήχανοι (από τα Lidl) είναι στην ηγεσία των "αυτοαποκαλούμενων ΛΔ". Πήραν έγκριση από τους "λενινιστές" για να ονομαστούν έτσι; Ρε ούστ που θα ονομάζεστε όπως θέλετε. Όπως σας πούμε εμείς, πρέπει να λέγεστε...

Όχι, δεν είναι παραλήρημα.
Είναι η άποψη ενός πολύ συγκεκριμένου "λενινιστή", από εκείνο το είδος το "γεννημένο την 4η Ιουλίου". Ξέρει αυτός...
Εσείς οι υπόλοιποι, καμαρώστε τον.

Slava Vostok

zoot horn rollo είπε...

Μηπως ο... "λενινιστης" ηρθε για να "ταϊσει" τον S.V. και να γινει το επιθυμητο μπαχαλο; Νομιζουν οτι επωφελουνται κι εμφανιζονται κι αλλοι. Δεν ειναι καινουριο το εργο.

Ανώνυμος είπε...

μεσα επεσες τσάκαλε ζουτ
ειμαι πράκτορας του Σλαβα Βοστοκ

λενινιστής γνωριμος σου :-0

λεοντα πως πανε τα κέφια; Τι γινεται με εκεινο το ασφαλιστικο
το ρημάδι του κατρούγκαλου, θα βγεις να το υπερασπιστείς και πάλι;

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον το ποιοι και πόσοι μένετε....
ή αλλιώς δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι (επίσης γνωμικό του χωριού μου).

Υ.γ.: πίστεψέ με, θα καταλάβουν αρκετοί πολλά από το πόσους δυσαρεστημένους βρήκες από τον νέο τρόπο υπολογισμού στο ασφαλιστικό. (π.χ. ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ;...)

Λέων

Ανώνυμος είπε...

Ρε ποιον βαρεμένο μου θυμίζει ο "Λενινιστής", ποιον βαρεμένο....Κάποιον που δεν λέει απαραίτητα πάντα βλακείες σύμφωνα με μια ψυχή....θα σκάσω άμα δεν τον θυμηθώ

Λέων

Ανώνυμος είπε...

ρε συριζοσκυλο Λεοντα δεν μπορεις να κρυφτεις με τιποτα
σε παραδίδω στη χλεύη του ζουτ
να ποιοι υπερασπίζονται τις ανύπαρκτες ΛΔ
τα τσουσέκια του Κατρούκαλου

λενινιστής

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Και κάπου εδώ κόβεται αυτό το τόσο γόνιμο νήμα, ευχαριστούμε για τη συμβολή σας

Ανώνυμος είπε...

Από "Ρ" για να μας τα κάνει "νιανιά".

Στις «μυλόπετρες» των αντιθέσεων. Για ποιες, όμως, «δύσκολες σχέσεις» του Α. Μοζγκοβόι με τις αρχές των «ΛΔ» γίνεται λόγος;
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/5/2015&id=15833&pageNo=16

Ο "Ρ" σημειώνει:
"(..)Για ποιες, όμως, «δύσκολες σχέσεις» του Α. Μοζγκοβόι με τις αρχές των «ΛΔ» γίνεται λόγος;

Ο Α. Μοζγκοβόι είχε δηλώσει αρκετές φορές πως οι αρχές των σημερινών «ΛΔ» κάθε άλλο παρά «λαϊκές» είναι. Είχε σημειώσει τα ιδιαίτερα κοινωνικο-οικονομικά (ταξικά) συμφέροντα, που αυτές στηρίζουν κι έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων του Ντονμπάς.

Οι «αρχές» είχαν προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών σε βάρος των δυνάμεων που διοικούσε. Ο ίδιος ο Α. Μοζγκοβόι είχε, μεταξύ άλλων, καταγγείλει σύλληψη και βασανιστήρια αντρών του (με ηλεκτροσόκ) από τις σημερινές αρχές, καθώς κι απειλές δολοφονίας σε βάρος του, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσει σε οδηγίες τους, που αφορούσαν την ένταξη του ένοπλου τμήματός του στις «ένοπλες δυνάμεις» της «ΛΔ» του Λουγκάνσκ, κάτι που τελικά έγινε πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, ακόμη και μέχρι πρόσφατα δεν έπαψε να δηλώνει πως «οι πιο απρόβλεπτοι εχθροί της Νεορωσίας είναι οι κυβερνήσεις των νεοσύστατων Δημοκρατιών».

Επιπλέον, ο Α. Μοζγκοβόι, όπως φαίνεται, δεν τοποθετούνταν ανοιχτά μόνον κατά των Ουκρανών εθνικιστών και των «αρχών» των λεγόμενων «ΛΔ», αλλά και για ζητήματα που αφορούν την ηγεσία της Ρωσίας. Είχε ταχθεί ενάντια στις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ και στη «δημιουργική ασάφειά» τους.

Οπως είναι γνωστό, αυτές οι συμφωνίες, μεταξύ του Κιέβου και των λεγόμενων «ΛΔ», έγιναν κατορθωτές μετά την ενεργό παρέμβαση των Προέδρων της Ρωσίας και Γαλλίας, Βλ. Πούτιν και Φρ. Ολάντ, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ. Στις 19 Μάη ο Α. Μοζγκοβόι σε βίντεο που κυκλοφόρησε κατηγόρησε την ηγεσία της Ρωσίας για έλλειψη «εθνικής στρατηγικής» σ' ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αυτές οι κριτικές «βολές» του Α. Μοζγκοβόι κατά των αρχών των λεγόμενων «ΛΔ», αλλά και κατά της Ρωσίας, ήταν γνωστές, και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δολοφονία του να έχει ως στόχευση να χρησιμοποιηθεί προβοκατόρικα για να οξύνει υπαρκτές εσωτερικές αντιθέσεις στις δυνάμεις που ελέγχουν το τμήμα αυτό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που αποκαλείται «Νεορωσία».

Η ενέδρα σε βάρος του Α. Μοζγκοβόι μαρτυρά, προς το παρόν, μόνο τον «επαγγελματισμό» των εκτελεστών, που δείχνει, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, την εμπλοκή «ειδικών δυνάμεων» ξένων χωρών. Ωστόσο, τα υπόλοιπα ερωτήματα παραμένουν.

Στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΣΕ) σημειώνει πως ο Αλεξέι Μοζγκοβόι «ήταν μισητός από τους υποστηρικτές του καπιταλισμού όλων των εμπλεκόμενων πλευρών». Ηταν, όπως γράφει, «εμπόδιο», τόσο για «τη χούντα του Κιέβου, όσο και για τη νέα αστική εξουσία στο Ντονμπάς, αλλά και για τους κουκλοπαίκτες τους, που βρίσκονται στο Κρεμλίνο, και στις δυτικές πρωτεύουσες».
Ενώ σ' ό,τι αφορά τα διάφορα σενάρια για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη δολοφονία προσθέτει: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως τον Αλεξέι Μοζγκοβόι τον σκότωσαν υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος»."

@Σεχτάρ,
ευχαριστώ για την παραπομπή του "Ρ". Στον Αλεξέι Μοζγκοβόι και στα ερωτήματα που θέτει ο "Ρ". Είχα ξεχάσει το όνομα του δηλωμένου "Κοκκινου" Αξιωματικού. Λαϊκές Δημοκρατίες κατά όνομα, όχι κατά χάρη.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Αφού το συνεχίζουμε, να πω κι εγώ μερικά πραγματάκια.

* Ο (όντως άνανδρα δολοφονημένος) Α. Μοζγκοβόι, ο αγαπημένος συνομιλητής της νεολαίας ΝΑΡ, έγινε ο πιο "κόκκινος διοικητής" για το "Ριζοσπάστη"; Μπράβο "πρόοδος"...

* Τελικά, το ΚΕΚΡ έχει δίκιο στη θέση του για την Ουκρανία και τον αντιφασιστικό αγώνα του λαού του Ντονμπάς; Και αν ναι, τότε γιατί έχει άδικο π.χ. στη Συρία; άλλα λέει εκεί;

* Έχασα κάτι ή μήπως ο "Ριζοσπάστης" αμφιβάλλει για την ανάληψη ευθύνης από Ουκρανούς νεοναζί παραστρατιωτικούς με ΝΑΤΟική υποστήριξη; Αν αμφιβάλλει, προκαλεί εντύπωση η ταύτιση με τις αντίστοιχες "αμφιβολίες" της Δύσης. Αν δεν αμφιβάλλει (που εύχομαι και ελπίζω να είναι έτσι) τότε τι έκανε στην πράξη για να τιμήσει τη μνήμη του "κόκκινου διοικητή"; Πόσες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, συγκεντρώσεις στην Ουκρανική πρεσβεία, πορείες και καμπάνιες αλληλεγγύης διοργάνωσε όχι για τις "αυτοαποκαλούμενες ΛΔ", αλλά για τον "εχθρό του καπιταλισμού Αλ. Μοζγκοβόι";

Τελικά, ακόμα και αν δεχτούμε ότι όλα όσα έλεγε ο Μοζγκοβόι (και επαναλάμβανε η νεολαία και ορισμένα μέλη του ΝΑΡ εδώ στην Ελλάδα, μαζί με διάφορους τροτσκιστές-"αντιιμπεριαλιστές" συνοδοιπόρους τους) είναι αληθινά, ο "Ριζοσπάστης" τα επικαλείται ως άλλοθι για την αδράνειά του ΚΚΕ να οργανώσει ακόμα και την παραμικρή καμπάνια αλληλεγγύης στην εργατική τάξη και τους αντιφασίστες μαχητές του Ντονμπάς, έστω και με βάση τη γραμμή της Διεθνούς Συνάντησης ΚΚ την οποία αναφέρει το άρθρο. Τι έκανε για να προωθήσει στην πράξη αυτή τη γραμμή, σπάζοντας το τείχος σιωπής της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας που ξερνά τυφλή αντιρωσική υστερία; Ή μήπως φοβήθηκε μήπως το πουν "πουτινικό" κάποιοι "λενινιστές" και προτίμησε να αποσιωπήσει ακόμα και την κατά τη δική του εκτίμηση, αλήθεια;

Και τώρα, η πραγματικότητα.

Υπάρχει πτέρυγα των μαχητών στις ΛΔ που "τσιμπά" στη γραμμή του ακραίου μεγαλορώσικου εθνικισμού, που καθοδηγείται από τμήματα του ρωσικού κεφαλαίου που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Δύση (όπως ο Ζιρινόφσκι και οι ολιγάρχες της κλίκας του) και η οποία "από τα αριστερά" χτυπάει τη συμφωνία του Μινσκ, υποθάλπει κραυγές "να μπούμε στο Κίεβο" (όπως το ίδιο το άρθρο ομολογεί ότι υποστήριζε και ο Μοζγκοβόι) κι έτσι να παίξουν το παιχνίδι του ΝΑΤΟ που επιδιώκει τη διχοτόμηση της Ουκρανίας και την είσοδο της Δ. Ουκρανίας στη Συμμαχία με μετατροπή του σε τεράστιο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Σε αυτή τη λούμπα, δυστυχώς, πέφτουν και δυνάμεις του κομμουνιστικού κινήματος (όπως το ΚΚ του Ντονέτσκ στο οποίο γι αυτό το λόγο ασκούνται πιέσεις από τις ηγεσίες των ΛΔ να "σοβαρευτεί"), αλλά και δυνάμεις του κομμουνιστικού κινήματος της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΚΡ - έστω και αν δεν το κάνει πολύ "φωναχτά" και γενικά είναι αρκετά προσεκτικό στις τοποθετήσεις του.

Ωστόσο, η γραμμή αυτή δεν είναι κυρίαρχη στο λαό του Ντονμπάς και στην πλατιά βάση των αντιφασιστών μαχητών. Ούτε είναι επιλογή της ρωσικής κυβέρνησης που κατανοεί ότι, για δικούς της λόγους, μια τέτοια επιλογή θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στην παρούσα φάση, το κύριο είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς, να ηττηθούν οι παραστρατιωτικοί, να αναγνωριστούν οι αρχές των ΛΔ ως de facto συνομιλητές για "την επόμενη μέρα" και, κυρίως, αυτό να οδηγήσει σε μεταφορά της πάλης στα κεντροδυτικά της Ουκρανίας, στο να ξεσηκωθεί η εργατική τάξη που βογγά κάτω από το πέλμα της χούντας του Κιέβου με τις πλάτες ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ που την ξεζουμίζει από όλες τις πλευρές.

Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο δρόμος για την νίκη του Ουκρανικού λαού, η αποτροπή μετατροπής της χώρας σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα, αλλά και η αντίσταση στο μεγαλορώσικο, ολιγαρχικό εθνικισμό, περνούν μέσα από τη νίκη του Ντονμπάς, αυτός παίζει το παιχνίδι του ΝΑΤΟ, όσες "επαναστατικές" κορώνες κι αν βγάζει στα λόγια.

Είναι η ώρα της πράξης κι εδώ κρίνονται όλοι - δυστυχώς αρκετοί δια της κραυγαλέας απουσίας τους.

Slava Vostok

zoot horn rollo είπε...

Καλά που "σταμάτησε" το νήμα και φάγαμε πάλι στη μάπα την άποψη "σχεδόν φιλονατοϊκο ΚΚΕ" (παίζει και για το κυπριακό) που "δουλεύει" αρκετά το τελευταίο καιρό, μαζί με την απαραίτητη "τροτσκιστική" γαρνιτούρα. Τι ωραία...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ζουτ, το νήμα που κόπηκε είναι το "σου την είπα", "μου την είπες". Αν εσύ θες να συνεχίσει, να το κάνουμε και να λέω κι εγώ "τι ωραία..."

Ούτε θέλω, ούτε μπορώ να κάνω το διαιτητή στις συζητήσεις. Κόβω απλώς μια κουβέντα, όταν παραγίνεται το κακό και σταματάει να είναι κουβέντα. Κι αυτό είναι διοικητικό μέτρο, χωρίς να μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης, ποιος έχει δίκιο (και ποιος όχι) ή ποιος προκάλεσε περισσότερο.
Οπότε είναι εκ προοιμίου άδικο, κι έκφραση "αδυναμίας" κατά μία έννοια, αλλά είναι το μόνο που μου μένει να κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για τα υπόλοιπα, ο καθένας εκτίθεται και κρίνεται από αυτά που λέει, και δεν έχω λόγο να το κόψω, αν δεν εμποδίζει και δεν εκφυλίζει τη συζήτηση. Αυτό δε σημαίνει ότι παίρνω το μέρος του.

zoot horn rollo είπε...

Το διευκρινίζεις, και το δέχομαι απολύτως.
Τώρα σε ό,τι αφορά τα "όμορφα" υπονοούμενα που αιωρούνται (και δεν είναι πρώτη φορά κι ούτε μόνο εδώ), είναι μια άλλη ιστορία που θα δείξει που θα καταλήξει. Έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του.

Ανώνυμος είπε...

1) Δημοσιεύματα από αντιφασιστικό site για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αναδημοσιεύονται από φιλικά προσκείμενα προς το ΚΚΕ μπλοκ. Το μανιφέστο - ειδήσεις για τον Α. Μοζγκοβόι που είχε τη φήμη του «κόκκινου διοικητή», στο YouTube ΚΑΙ από φιλικούς προς το ΚΚΕ μπλόκερ.

Συνέχεια στον "Ρ"

2) Κοινό ανακοινωθέν Κομμουνιστικών Κομμάτων κι οργανώσεων στο Ντονμπάς (5/5/2015), με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ.

« (..) Στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη σημασία το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην πρόσφατη Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων κι οργανώσεων στο Ντονμπάς (5/5/2015), με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης τονίζεται, μεταξύ άλλων:

«Τα ΚΚ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη και στον αγωνιζόμενο λαό του Ντονμπάς, καθώς και στους εργαζόμενους της Ουκρανίας που παλεύουν ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση. Τόνισαν πως οι εξελίξεις, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, θα καθοριστούν από την πορεία της ταξικής πάλης, κι εδώ δεν χωρούν κοινοβουλευτικίστικες αυταπάτες και πασιφιστικά ευχολόγια. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στην αστική εξουσία.

Τα ΚΚ κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή πάλη, με κριτήριο τα συμφέροντά τους, για το σοσιαλισμό και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει εκείνη ή η άλλη μερίδα της πλουτοκρατίας.

Ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Αυτή είναι η προοπτική ενάντια σε κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία και κοινωνία που δε θα λειτουργεί με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».

Η φυσική απώλεια του Α. Μοζγκοβόι δεν ακυρώνει την αναγκαιότητα (μέσα στις συνθήκες της διελκυστίνδας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που συγκρούονται στη νοτιοανατολική Ουκρανία), τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να χαράξουν τη δική τους «στρατηγική», κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.»

Νάθινγ Ελς

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot