Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Κερδίστε χάνοντας

Δεν είναι λίγο βαρετό να νικάμε μόνο εμείς σε κάθε Eurogroup; Ας αφήσουμε κανέναν άλλο να νικάει πού και πού, έτσι για να μη χαθεί το ενδιαφέρον και δε μας παίζει κανείς στο τέλος -θα μας αποφεύγουν για να αποφύγουν τη βέβαια ήττα. Βασικά το ίδιο πρόβλημα είχαν κι οι άρχοντες των Ολυμπιακών Αγώνων, στην αντίστοιχη περιπέτεια του Αστερίξ, και έφτιαξαν ένα άθλημα μόνο για τους βάρβαρους -για να μείνει ευχαριστημένος κι ο Καίσαρας.

Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να πουλάει τρέλα, όπως και τώρα, αλλά να ρίξει και λίγο αριστερό σανό για πασπάλισμα, στο οποίο ειδικεύεται. Λίγο Μπρεστ-Λιτόφσκ και ΝΕΠ, για τους αναγκαίους "λενινιστικούς" συμβιβασμούς ή ότι είναι μια ήττα που προετοιμάζει την τελική νίκη, όπως η επανάσταση του 1905 ετοίμασε το ξέσπασμα του 17' και τον Οχτώβρη. Όλα αυτά, όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία και το τρολάρισμα. Να βγουν και να πουν πχ πως χαμένη διαπραγμάτευση είναι μόνο αυτή που δε γίνεται. Ή ότι χάσαμε μόνο μια μάχη, αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο -που είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα.

Όχι όμως, αυτοί πουλάνε σκέτη τρέλα, αγνή και "άδολη" -όσο κι η απλή αναλογική τους. Σου λέει: νικήσαμε. Πάλι. Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέλφια. Πετάμε από κορυφή σε κορυφή κι από επιτυχία σε θρίαμβο. Δεν υπάρχουν ντροπαλές δικαιολογίες, μονάχα νίκες, περιφανείς και περήφανες, όχι σαν τους άλλους τους υποτελείς.

Του Πάνου Ζάχαρη
Είναι κάπως σαν το "κερδίστε χάνοντας" που παίζαμε μικροί και το παίζουν τώρα οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις τους.
Το παθαίνω και τώρα, μεγάλος, με τα κιλά καμιά φορά, που είναι σαν το χρέος. Όλα τα απομειώνω, τα διευθετώ και τα διαγράφω, για να είναι βιώσιμος (αυτά και βασικά ο ιδιοκτήτης τους) και όλο μου βγαίνουν περισσότερα, με τα πανωτόκια και τις αυξήσεις. Αλλά δεν εκτιμάς κάτι μέχρι να το χάσεις -πχ το μυικό πάχος που λέει κι ο Οβελίξ.

Ή σαν το Ρόκι, που τρώει μπουνιές τη μία μετά την άλλη, βουλώνουν τα μάτια του, μελανιάζουν και ρίχνει στα τυφλά (τυφλή αντιβία και έτσι) απ' όπου κι αν προέρχεται, αλλά πάντα νικάει στο τέλος και φωνάζει "Άντρια-ααα" (λες να εννοεί τον Αντρέα που του λείπει;).
Όμως ο λαός είναι παραζαλισμένος -σαν το Ρόκι- από τα απανωτά χτυπήματα, του κάνουν πουρέ το μυαλό και τα ΜΜΕ, και δεν μπορεί να καταλάβει πως δεν είμαστε όλοι ένα πράγμα, ίσα και όμοια, ούτε στην κρίση, ούτε στην ανάπτυξη, για να χάνουμε και να κερδίζουμε όλοι μαζί.
Together we stand, divided we fall, αλλά σαν τάξη, όχι σαν έθνος.

Κι όσοι μπορούν και σκέφτονται ακόμα, έχουν εθιστεί στην ιδέα πως χρειαζόμαστε νίκες στο σήμερα που γενικά δεν είναι λάθος, αρκεί να συνειδητοποιήσει κανείς πως κάθε μικρή νίκη είναι επισφαλής κι ολοένα δυσκολότερη, όσο δε συνδέεται με μια μεγάλη που θα φέρει ριζικούς μετασχηματισμούς κι όχι ημίμετρα ή μικρές ανάσες αξιοπρέπειας (για να την κρατάμε μετά βουλωμένη, σαν τον Πέπε, από το Αστερίξ στην Ισπανία).

Κι είναι τραγικό αν δεις τι έχει βαφτιστεί κατά καιρούς ως "νίκη" τα τελευταία χρόνια, εν μέρει από την ανάγκη του κόσμου να ζήσει τέτοιες, αλλά πιο πολύ από διάφορους πολιτικούς απατεώνες και το πάντα πρόθυμο αριστεροχώρι, που πατάνε σε αυτήν την ανάγκη και την καπηλεύονται.
Μαϊούνης, η υπαναχώρηση του ΠαΣοΚ στο άρθρο 16, οι πλατείες, ο Σύριζα, το δημοψήφισμα, η στάση του "αριστερού" Φίλη για τα Θρησκευτικά (που τις προάλλες ζήτησε συμπόρευση με ΠαΣοΚ και ΔημΑρ, με τους οποίους υπάρχει προγραμματική σύγκλιση -αυτός τουλάχιστον είναι ειλικρινής). Μέχρι και το μνημόνιο βαφτίστηκε "νίκη", γιατί ναι μεν ήταν επώδυνος συμβιβασμός, συγκριτικά όμως "πιο επωφελής" από τους προηγούμενους.

Τόσες νίκες κι ούτε ένας τίτλος όμως; Μέχρι κι η Λεβερκούζεν (Νεβερκούζεν, Λεβερ-λούζερ) έχει πάρει κάποια τρόπαια στην ιστορία της. Κι εμείς όχι; Πώς εξηγείται αυτό; Με δύο τρόπους...

Καταρχάς εκλογικά. Γιατί στην κάλπη η ήττα είναι απτή και τελεσίδικη, δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Και όσο πιο πολλά φύκια πουλήσεις για μεταξωτές κορδέλες, όσο περισσότερες τζάμπα, εικονικές νίκες πουλήσεις στο τηλεοπτικό πόπολο, για να χαρεί, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες σου ως ΔΦΑ να επιζήσει εκλογικά -ου μην και να παραμείνει γαντζωμένος στην κυβέρνηση.
Ενώ αν έβγαιναν να πουν "δυστυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι", δε θα έβρισκαν στο τέλος ούτε την ψήφο τους.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το δικό μας το λαό. Που αναζητά καλές εμφανίσεις και περήφανες ήττες. Ναι μεν χάσαμε, αλλά τουλάχιστον το παλέψαμε και το διαπραγματευτήκαμε, πέσαμε με το κεφάλι ψηλά, τι άλλο να κάναμε;
Κι όταν είναι να παλέψει ο ίδιος, πέφτει αμαχητί, γιατί τίποτα δεν αλλάζει. Και δεν παλεύει καν, έστω για να πέσει με το κεφάλι ψηλά, μαχόμενος.



Αλλά στο τέλος venceremos (Σύριζα-Ποδέμος). Ένας λυκάνθρωπος εναντίον της λυκοσυμμαχίας...

Υγ: Θα 'ναι σαν νίκη, αλλά θα χάνουμε... Τα έλεγε ο γέρος...
Υγ2: Αλλά εμείς θα τη φτιάξουμε την οργάνωση. Χαμένε α χαμένε...

Υγ3: ωπ, τι έγινε; Μελαχρινός Λένιν (Lenin Moreno) στον Ισημερινό;
Μετά τον Κορέα; Κερδάμε αδέλφια...


24 σχόλια:

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

''Μαϊούνης, η υπαναχώρηση του ΠαΣοΚ στο άρθρο 16, οι πλατείες, ο Σύριζα, το δημοψήφισμα, η στάση του "αριστερού" Φίλη για τα Θρησκευτικά ''

Το οτι δεν περασε η αναθεωρηση του αρθρου ηταν οντως νικη

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Τους πανηγυρισμούς τους είχα προφητέψει.
Αυτό το επικοινωνιακό -Μέτρα + Αντιμέτρα = Μηδέν εις τι πηλίκ(ι)ον, ήταν, που δε μπορούσε να φανταστεί χτές η σταλινικά καρτεσιανή χοντροκεφάλα μου!
Οπως έλεγε κι ο Λάου-Λάου το πρωϊ, (τάχατες με την φωνή "ακροατών" του, για να τώχει δίπορτο), "τότε γιατί να πάρουμε μέτρα, αφού θα πάρουμε και αντίμετρα;"! Αλλά η απάντηση του Παππά με άφησε ...Αναυδο (κυριολεκτικά - από μαλλιά!): "Γιατί έτσι θέλανε οι δανειστές"!
Κατόπιν αυτού, φοράω μια περούκα, όπως-όπως, για να με γνωρίσουν, και κατεβαίνω στη διαδήλωση.
Τα λέμε το βράδι.

Ανώνυμος είπε...

"Το οτι δεν περασε η αναθεωρηση του αρθρου ηταν οντως νικη"

Σε τι ήταν νίκη; Στα μεταπτυχιακά που είναι πλέον περίπου ίδια με απολυτήριο δημοτικού μια χαρά πληρώνεις.

Να βάλουμε στις μεγάλες νίκες του κινήματος και την ΕΡΤ.


ΓΜ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΓΜ

Ηταν νικη στο οτι δεν περασε η αναθεωρηση τελικα. Ειναι αρκετα απλη η προταση που εγραψα.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά με τόσες νίκες της που#^&ας, άμα ποτέ καταφέρει να κάνει επανάσταση αυτός ο λαός, θα γυρίσει μια και καλή την πλάτη του σε όλους αυτούς του ξεφτίλες και στους αφέντες τους.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Α, κατάλαβα, ήταν αυτό που λέμε "ηθική νίκη" αφού έχουμε φάει πεντάρα.

ΓΜ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ερχεται κι άλλη "νίκη": Η έξοδος από το Ευρώ!
Μας το λένε και ...."σύντροφοι"!.
Ρε, που κατάντησε η Σάρα Βάγκενκνεχτ!

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΓΜ

Διαπιστωνω αδυναμια κατανοησης κειμενου. Δεν ειπα τιποτα για ηθικη νικη.

Ανώνυμος είπε...

Μία πολλή ωραία παρέμβαση στον Προσυνεδριακό
Συμπυκνωμένη Ιστορία του ΚΚΕ σε 700 λέξεις

Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Μελετάμε την Ιστορία
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9248745

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Ανώνυμος είπε...

Δε χρειάζεται να πεις ότι πρόκειται για "ηθική νίκη". Βλέποντας την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε για τι είδους νίκη μιλάμε.

Αν τώρα ανήκες στη "γενιά του άρθρου 16" και θίγεσαι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Αυτή δεν είναι η κυρία από το γνωστό βίντεο του yt που κράζει την ανατολική γερμανία; Καλό φυντάνι και του λόγου της...

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετω! Διαβαζω εδω και λιγες μερες με αφρμη μια εκδηλωση-μνημοσυνο των φοιτητικων μας χρονων διαφορα για τις κινητποιησει 2006-7 στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

1)Ηταν κακο που εγιναν? Καθε αλλο ειναι ισως το τελευταιο σκιρτημα κινηματος στην νεολαια.
Εγινε μετα απο ακουραστη κοπιαστικη δουλεια χρονων της ΚΝΕ. Που μιλαγε για τη Μπολονια κλπ Δυστυχως υπηρξε μια αδυναμια αρχικα ωστε να συνδιασμουμε το σωστο περιεχομενο και τις μορφες παλης που το εξυπηρετουν αλλα και που ανταποκρινονται στις διαθεσεις.
2)Η ''ηγεμονια'' των ΕΑΑΚ και λοιπων αρχικα το Μη -Ιουνη ηταν απλα στην τυχη. Ο μυθος οτι αυτοι αντιληφθηκαν διαθεσεις , αυτοι ηταν συγκρουσιακοι ενω εμεις γραφειοκρατες ειναι απλα για γελια. Απλα αυτος ο χωρος εχει κανει φετιχ τη μορφη της καταληψης. Ειτε γινεται πολεμος ειτε βαζει γκολ ο ΟΣΦΠ, ειτε κλανει η ΝΔ αυτοι καταληψη λενε. Απλα τοτε επεσαν μεσα μια φορα στη ζωη τους ως προς τις διαθεσεις γιατι συνηθως απλα ευτελιζουν μορφες παλης και εννοιες οπως οι απεργιες διαρκειας χωρις απεργους ή οι καταληψεις χωρις καταληψιες.
3)Νικησε το κινημα? Οχι μετα απο 1 χρονο αγωνων ο νομος πλαισιο περασε. Αφησε παρακαταθηκη σε καποιους ναι αλλα αλλοι απογοητευτηκαν και το φοιτητικο κινημα δεν ξανασηκωσε κεφαλι απο τοτε.
4)Αναγκασε το κινημα το ΠΑΣΟΚ να αποσυρθει απο την αναθεωρηση του αρθρου 16?
Οχι. Μυθος. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνουσε με την αναθεωρηση, θα την ψηφιζε. Απλα ειδε ξαφνικα ευκαιρια να φθειρει τη ΝΔ οποτε αποχωρησε καταγγελοντας τη ΝΔ για επιχειρηση νοθεις σε οτι αφορουσε το αρθρο 24 για τα δαση. Οι μονοι που ειδαν υπαναχωρηση του ΠΑΣΟΚ για το αρθρο 16 ηταν κατι ΕΑΑΚιτες που σαν πασοκοι απο καιρο ελεγαν και φωναζαν σε ανακοινωσεις οτι ''το κινημα αναγκασε το ΠΑΣΟΚ να ερθει σε ρξη με το κεφαλαιο''!!!

ratm

Ανώνυμος είπε...

@Με υπογραφη...
Καλα, οτι θα διαβαζα στο προσυνεδριακο τα κειμενα-κασσετα γνωστου σχολιαστη μπλογκς, με το πολυ ιδιαιτερο (και μονοτονο) στυλ γραφης, δεν το περιμενα με τιποτα. Ευτυχως που συγκρατήθηκε και δεν ανεφερε τις αποψεις του για τη Συρια, θα ειχαμε θεματα.

Σ.Χ.

zoot horn rollo είπε...

Μόνο που τον λένε Παναγίωτη εκείνον.
Δε πειράζει, την άλλη φορά.

Γιώργος είπε...

zoot και εμενα στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ πήγε κατευθείαν το μυαλό μου όταν διάβασα το κείμενο "Μελετάμε την Ιστορία" .

Δεν είναι ανάγκη να υπογράφει με το όνομα του σε σχόλια.

Δες οποιαδήποτε σχόλια του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και σύγκρινε το με το κείμενο του προσυνεδριακού.

π.χ. εδώ:
http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/10/blog-post_43.html

ΣΧ,δεν βρίσκω οτιδήποτε κακό με το κείμενο του, ισα-ισα αυτό αποδεικνύει ότι οι διεργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές σε όλη την εργατική τάξη, στους πραγματικούς αντιπροσώπους της και ότι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις που θα βγουν πρέπει να μας αφορούν όλους μας.

zoot horn rollo είπε...

Γίωργο,μοιάζει. Άλλα μπορεί να είναι κι άλλος. Έτσι κι αλλιώς όντως δε γράφει κάτι κακό.
Καλύτερα βέβαια να μη δίνεις συμβουλές στον ΣΧ, τσάμπα θα πάνε.
Ήρθε να το παίξει πονηρός κι αράδιασε τη μπαρούφα του, με χαρακτηριστικό υφάκι.
Δε θα τον δικαιολογήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η Απαξίωση στο γράμμα μου στον Προσυνεδριακό διάλογο οτι δεν προσφέρει τίποτα απο οπορτουνιστές είναι τίτλος τιμής για εμένα. Θα είχα πρόβλημα αν συμφωνούσανε μαζί μου άνθρωποι που θέλουνε το ΚΚΕ ουρά της Σοσιαλδημοκρατίας και του Οπορτουνισμού δηλαδή της Αστικής Τάξης. Ο Λαός θα συσπειρωθεί μέσα απο την Λαική Συμμαχια. Κανείς δεν εμποδίζει οποιον θέλει να έρθει να παλέψουμε μαζί για Εξοδο απο την Ε.Ε χωρίς να συμφωνεί με την Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής που λέμε οι Κομμουνιστές. Εκει θα γίνει η Ιδεολογική Αντιπαράθεση και η ζύμωση. Γιατί φοβούνται άραγε τα ...παιδιά... και πάνε να σερβίρουνε απο την ...πίσω πόρτα.... την χαλασμένη Σούπα των ....συγγενών πολιτικών χώρων.... Ας αλλάξουνε πλευρό. Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς. Συνταξιούχος Ναυτικός.

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαριστω "παναγιωτη" που με εβγαλες απο τον κοπο να απαντησω στον zoot horn rollo, γιατι πηγα να βγω και τρολ απο πανω.

Τωρα το τι ειμαι εγω και σε τι πιστευω ή το εαν ειναι χρησιμα για τον προσυνεδριακο διαλογο, οπου καθοριζεται η τακτικη - στρατηγικη ενος ολοκληρου επαναστατικου κομματος, τα σεντονια-μαθημα ιστοριας, τα αυθαιρετα συμπερασματα και τα ευχολογια (με τη δυναμη της Διαλεκτικης ολα... )θα το αφησω να το κρινει το κοινο.


Σ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και είσαι Τρόλ. Γράφω τα στοιχεία μου κανονικά και έρχεσαι και πουλάς τρέλα. Απόλυτα φυσιολογικό στον Αντικομμουνιστικό σας κατήφορο. Το ΚΚΕ έχει και Στρατηγική και Τακτική. Και δεν θα σας περάσει με τίποτα. Θα μας βρίσκεται μπροστά σας. Γεράσιμος.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΓΜ

Δηλαδη ουσιαστικα μας λες οτι σε οποια χωρα δεν εχει σοσιαλισμο, ο λαος της δεν εχει πετυχει ποτε μια νικη.

Αυτη ειναι η ουσια της ενστασης σου. ΟΚ αποψεις ειναι αυτα.

zoot horn rollo είπε...

Κοίτα,τρολ είσαι. Καρφώθηκες και με τη πρώτη μάλιστα.

Ανώνυμος είπε...

Ουσιαστικά σας λέω ότι το κίνημα του άρθρου 16 έκανε μια τρύπα στο νερό. Τίποτα παραπάνω. Ας είχε νικήσει, να μην υπήρχε όλη αυτή η κερδοσκοπία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολύ ωραία θα ταν.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

@ΣΧ

Πάντως την θεωρώ χρήσιμη.
Βαρέθηκα να ακούω για Βάρκιζες, ΔΣΕ από όλους εκείνους που στα λόγια είναι με τον Βελουχιώτη και στα έργα δεν ήθελαν με τίποτα Λαϊκή Δημοκρατία που λογικά θα είχε "μοντέλο ΕΣΣΔ".
Συμπυκνωμένη Ιστορία του Κόμματος σε 700 λέξεις δεν διάβασα από κανένα άλλο. Ειδικά εδω που τα σεντόνια δίνουν και παίρνουν.

Όποιος μπορεί να τοποθετηθεί απέναντι στον Ναυτεργάτη, ας γράψει στον Προσυνεδριακό.

Με υπογραφή για τo Sfyrodrepano.blogspot

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Το φκ μπορει να σταματησει την εμπορευματοποιηση της εκπαιδευσης σε συνθηκες καπιταλισμου?

Το ακουσαμε και αυτο.