Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Μπρεζνιεφικά απολιθώματα

Αυτό είμαστε όλοι κατά βάθος.
Τουλάχιστον σε αυτό το μπλοκ. Το ανατολικό.
Το μπλοκ κι ο σύντροφος με το μουστάκι προσωπικά ουδέποτε αμφέβαλαν για σας και τις πεποιθήσεις σας. Είναι άλλο όμως να το επιβεβαιώνουν και τα επίσημα πορίσματα της κατά παραγγελία κρατικής έρευνας υπό την αιγίδα του λαϊκού επιτροπάτου προπαγάνδας και κοινής γνώμης, που κατέδειξε πλέρια τη λαϊκή βούληση.
Με βάση λοιπόν την λαϊκή ετυμηγορία:

-3 από εσάς είστε θαυμαστές του κλασικού θεωρητικού της μπρεζνιεφικής εποχής και πρωτοπόρου στο είδος του πολιτικού άρλεκιν Μιχαήλ Σουσλόφ.
Κορυφαία στιγμή της γραφειοκρατικής του καριέρας και της πάλης του κατά του ρεφορμισμού το λανσάρισμα του όρου υπαρκτός σοσιαλισμός, ως απάντηση στον δήθεν σοσιαλισμό του τρίτου δρόμου που διακήρυσσαν οι ευρωκομμουνιστές, ο οποίος δεν υπήρχε πουθενά ως ιστορικό παράδειγμα (πλην του εφικτού του Μιτεράν στη γαλλία και του εγχώριου πασοκικού, αλλά αυτά αφού πέθανε ο Μίσα).
Η φράση αυτή έμεινε ανεξίτηλη στην ιστορία και πλανάται σαν ερινύα πάνω από τα κεφάλια αντιφρονούντων και αποστατών. Κάθε αντισοβιετικός που σέβεται τον εαυτό του θεωρεί ιδεολογικό του καθήκον να πρωτοτυπήσει με κοινότυπα λογοπαίγνια βάζοντας σε εισαγωγικά το υπαρκτός, ή προσθέτοντας μπροστά το στερητικό αν-.

-3 από εσάς πάσχετε από σοβιετικό παλιμπαιδισμό και ανίατη νοσταλγία για τον Μίσα.
Σε δύο από εσάς σηκώνεται η τρίχα κάγκελο και κλαίτε κάθε φορά που βλέπετε το δάκρυ του Μίσα στην τελετή λήξης των ΟΑ της Μόσχας. Ο τρίτος εξ υμών είναι υπεύθυνος οικονομικών και συγκινείται επειδή ο μίσα ήταν η μασκότ με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην ιστορία των ΟΑ.
Στην ψήφο και των τριών βάρυνε η παράμετρος ότι οι Ολυμπιακοί της Μόσχας έγιναν επί μπρέζνιεφ και ήταν οι τελευταίοι που έζησε ο Λεονίντ Ιλίτς.

-3 από εσάς έχετε σημαδευτεί ανεξίτηλα από την γλαφυρή πένα του συνεπούς μπρεζνιεφικού κομμουνιστή Γεγκόρ Λιγκατσόφ και τον δριμύ καταγγελτικό του λόγο απέναντι στον προδότη της περεστρόικα γκορμπατσόφ, τον οποίο στολίζει με βαρύτατους χαρακτηρισμούς όπως αίνιγμα, λογοπαίγνιο, παροιμία και άλλα παρόμοια.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα επεσήμανε εγκαίρως, αμέσως μετά την πρώτη χρυσή τριετία της νέας σκέψης και νέας πολιτικής (κι ο φλωράκης το 91 είπε ότι η περεστρόικα τα πρώτα χρόνια πήγαινε καλά), όταν και έπεσε θύμα των στυγνών εκκαθαρίσεων της 19ης συνδιάσκεψης εις βάρος των συντηρητικών και απομακρύνθηκε από το απαράτ και τη μαρμίτα με το μέλι.
Το ακόμα πιο εκπληκτικό με αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα είναι το απροσδιόριστο παρελθόν του και το άδηλο παρόν του.
Η οικογένειά του ανήκε στα θύματα της "σταλινικής τρομοκρατίας" κι ο ίδιος παραπονιέται ότι ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει την τύχη τους.
Όσο για το πού βρίσκεται τώρα, όλα παίζουν. Το αμερικάνικο εργαλείο γκουγκλ εξαφάνισε τα ίχνη αυτού του μεγάλου αγωνιστή του σοσιαλισμού και της νομενκλατούρας (οργουελικές καταστάσεις) και οι τελευταίες πληροφορίες που εμφανίζονται για αυτόν είναι κάπου το 2000 σε κομμάτι από ρώσους συντάκτες του ριζοσπάστη, όπου μαθαίνουμε ότι ήταν ανάμεσα στα εξέχοντα στελέχη του ΚΚΡΟ και το γηραιότερο μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου.
Προσευχόμαστε για τον Γεγκόρ να είναι ακόμα εν ζωή. Εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο θα είναι στην τρυφερή ηλικία των 87 ετών και πολλοί θα στέρξουν να του φιλήσουν το χέρι πριν κλείσει τα μάτια.
Θρυλείται ότι τελευταία του επιθυμία είναι(;)/ήταν(;) να ταφεί στο Παλιοζογλώπι.

-2 από εσάς ελλείψει του ηγέτη συντρόφου μπρέζνιεφ προτιμήσατε ό,τι κοντινότερο υπήρχε σε αυτόν και ψηφίσατε τον γαμπρό του.
Καθήκι περιωπής και πρωτοπόρος απατεώνας, αφού ξεκίνησε το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία πριν καν διαλυθεί η ΕΣΣΔ. Πεδίο δράσης του περιφερειακή σοβιετική δημοκρατία.

-Ένας από εσάς είναι αντιφρονών.
Η αναλογία είναι ένας στους 19 και δεν κρίνεται ανησυχητική. Σε μεγέθη σοβιετίας (200 εκατομμύρια και πλέον ψυχές) υπερβαίνει ελαφρώς τα 10 εκατομμύρια, όσοι ήταν δηλ οι τσάροι, οι κουλάκοι, οι αστοδιανοούμενοι και οι μυστικοί πράκτορες. Ο αριθμός αυτός συμφωνεί απόλυτα με τις εκτιμήσεις μας και με τις ντιρεκτίβες που μας έχουν δοθεί κεντρικά για την επερχόμενη εκκαθάριση. Οι οποίες παίρνουν τη σκυτάλη από τις περίφημες μαρξιστικές επιστημονικές αναλογίες "ένα προς δέκα" που έβγαζε ο σύντροφος με το μουστάκι για τις εκκαθαρίσεις που ήταν να γίνουν από τις τοπικές οργανώσεις.
Κατόπιν τούτων ο εν λόγω αντιφρονών κερδίζει δωρεάν τουρνέ στην μαρτυρική σιβηρία, όπου θα έχει την ευκαιρία να εμπνευστεί από τη δική του πείρα και να γράψει κι αυτός το δικό του αριστούργημα για το αρχιπέλαγος.
Στη συνέχεια αφού κανονίσει τα της απόδρασής του μπορεί να κάνει την τύχη του στη δύση, υπό τον όρο ότι πριν τον θάνατό του θα ζητήσει μετανιωμένος συγνώμη για το λάθος του και ότι θα αφήνει τακτικά στον σύντροφο γγ ποσοστό σε συνάλλαγμα από τις πωλήσεις του βιβλίου του στη δύση.

-Δύο από εσάς αρνείστε να μασήστε την αστική προπαγάνδα για την λάσι και νοσταλγείτε την κοσμοναύτρια Λάικα και τις μεγάλες χρουστσοφικές διαστημικές επιτυχίες, με τον σύντροφο νικήτα να μας οδηγεί ολοταχώς στην εποχή του διαστήματος και του ολοκληρωμένου κομμουνισμού.

-Μόνο το μπρεζνιεφικό απολίθωμα τίμησε τον αγαθό γίγαντα που ακούει στο όνομα Βλάντιμιρ Τσατσένκο! Με άλμα όσο το πάχος της πράβδα και τεχνική κατάρτιση λάντα, ο βλάντιμιρ ήταν ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που κυριαρχούσε στη ρακέτα χωρίς να κινείται και να πηδάει. Το μάρκετινγκ όμως χάρισε αυτόν τον τίτλο στο πουλέν των διαλυτικών δυνάμεων και της περεστρόικα, τον λιθουανό άρβιντας σαμπόνις, που εκ των υστέρων βρέθηκε στην άλλη όχθη του ατλαντικού και το ΝΒΑ, όπου απολάμβανε τα αργύρια της προδοσίας του.
Ο τίμιος ήρωας της σοσιαλιστικής ρωσίας Τκατσένκο βγάζει σήμερα το ψωμί του στην καπιταλιστική ρωσία εργαζόμενος ως ταξιτζής!! Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν σε ένα πρόσφατο τουρνουά Ακρόπολις, όπου απείλησε τον γιαννάκη με νέες αγκωνιές αν τολμήσει να κατέβει με το ψηφοδέλτιο του γιωργάκη στις εκλογές.

-Ένας από εσάς τίμησε τον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη και συνεχιστή του τίποτα, Κονσταντίν Ουστίνοβιτς. Οι υπόλοιποι 18 έσπαζαν το κεφάλι τους προσπαθώντας να θυμηθούν πού έχουν ακούσει αυτό το όνομα και τι τους θυμίζει.

-Ένας σύντροφος, στο τρίλεπτο διάλειμμά του από ένα κομμουνιστικό σάββατο, έδωσε την ψήφο του στο είδωλό του, Αλεξέι Σταχάνοφ. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα προβλήματα της εντατικής ανάπτυξης της οργάνωσης και της αύξησης της παραγωγικότητας σε κοντόξυλα χωρίς αυτή να υπάγεται στο νόμο της αξίας.

-Μία ψήφο πήραν, ο υπέρμαχος της δημοκρατίας των σοβιέτ και της σοσιαλιστικής αυτοδιαχείρισης από τα κάτω Λαβρέντι Μπέρια και οι Τσερνόφ, τσερετέλι και Σια, δυνάμεις του ΛΜ (που διαβάζεται ως Λαϊκό ή Λευκοφρουρίτικο Μέτωπο, ανάλογα με την περίσταση).

-Ο Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε έκανε εξαιρετική ρεβιζιονιστικη ανάλυση της έννοιας της ειρηνικής συνύπαρξης στη συνέλευση του ΟΗΕ (δεν την θεωρούμε ειδική μορφή ταξικής πάλης) και ήταν μεγάλος θαυμαστής του Λεονίντ Ιλίτς, τον οποίο σε πολιτικό του λόγο είχε προσφωνήσει σοσιαλιστικό ήλιο, ή κάτι παρόμοιο. Κατά τα άλλα όμως ήταν καθήκι ολκής και ορθώς μαυρίστηκε από τους αναγνώστες. Δεν μπορεί να ειπωθεί και το ίδιο όμως για την συντρόφισσα Νίνα αντρέγεβα η οποία ήρθε στο προσκήνιο την περίοδο της γκλάσνοστ (ο σύντροφος-ηγέτης λιγκατσόφ τα διηγείται πολύ καλύτερα από μένα στο πόνημά του που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη). Αν μάλιστα δεν πρόκειται περί απλής συνωνυμίας είναι ακόμα και σήμερα μάχιμο στέλεχος του ΚΚ στη ρωσία. Νομίζω του καλού, του τιούλκιν, όχι του ΚΚΡΟ(ύκου).


Ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα:

Η εκτίμηση της ΚΕ του μπλοκ είναι ότι παρά τις κινδυνολογίες περί ολίσθησης στον αστικό φιλελευθερισμό, το μέτρο της ψηφοφορίας με πολλούς υποψηφίους, απέδωσε τα αναμενόμενα. Οι μπρεζνιεφικοί υποψήφιοι χαίρουν ούτως ή άλλως της άκρας εκτίμησης του αναγνωστικού κοινού.

Το αποτέλεσμα καταδεικνύει την ωριμότητα των αναγνωστών και την αυθόρμητη παλλαϊκή συστράτευσή τους με την υπόθεση του σοσιαλισμού. Όλα αυτά κατέστησαν περιττή την παρέμβαση του συμφώνου της βαρσοβίας και τη δική μου και περιόρισαν τις ψήφους μου και τα εκλογομαγειρέματα σε ποσοστό που δεν υπερέβη το 40% των συνολικών ψήφων.
Υπήρξε σκέψη οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με μυστική ψηφοφορία και κατατέθηκε σχετική πρόταση, η οποία θα εξεταστεί και θα απορριφθεί στην επόμενη ολομέλεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καταρχας δες το σχολιο στο κειμενο σου με τιτλο μεταλλαγμενο cult.

επειδη εγω ψηφισα Μιχαήλ Σουσλόφ μπορεις να μου εξηγησεις γιατι τον αποκαλεις "πρωτοπόρο στο είδος του πολιτικού άρλεκιν";