Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Αντεπίθεση

Το 18ο συνέδριο του κόμματος (που ένα είναι, αλλά έχει βγάλει από τα σπλάχνα του και απ' τις διασπάσεις του καμιά 20αριά ακόμα) θα είναι αυτό της αντεπίθεσης. Εμένα σαν τακτική οι αντεπιθέσεις δε με πολυελκύουν, γιατί είναι ένας κομψός τρόπος να συγκαλύψεις το κατενάτσιο. Αλλά αν πάρουμε υπ' όψιν τι ζήσαμε από το 90 και μετά που λέει και το τραγούδι, το κατενάτσιο ήταν επιλογή εκ των πραγμάτων.

Είχε προηγηθεί το συνέδριο της ολόπλευρης ενίσχυσης (στη μεταγραφική περίοδο). Τώρα ακολουθεί αυτό της αντεπίθεσης. Με λογικά βήματα, κάποιο από τα επόμενα θα είναι αυτό της τελικής μάχης (ή του τρίτου γύρου που θα είναι ο τελικός), μετά το συνέδριο "τους παίρνουμε φαλάγγι" και θα φτάσουμε να κάνουμε και κάποιο συνέδριο των νικητών, όπως ονομάστηκε αυτό επί στάλιν το 34.
Τότε βέβαια στα μεθεόρτια της νίκης μας (που εν τέλει αποδείχτηκε επίπλαστη) ήρθε η δολοφονία κίροφ και η διετία 36-38. Αυτή που στην αστική ιστοριογραφία έχει περάσει ως "δίκες της μόσχας". Κι αυτό έχει τη θέση ακλόνητου επιχειρήματος, αυταπόδεικτου αξιώματος και αυτονόητης α(λ)ήθειας μαζί. Που πάει να πει δεν σηκώνει περαιτέρω κουβέντα, γιατί αλλιώς είσαι σταλινικός του κερατά και ερυθροφασίστας. Έτσι λεν οι σοσιαλσφασίστες τουλάχιστον...

Αυτό που με ανησυχεί σφόδρα για την ανοδική πορεία του κόμματος, σα συννεφάκι στον ανέφελο κατά τα άλλα ουρανό της κομμουνιστικής μας αισιοδοξίας, είναι ότι το 2016 θα γίνει το 20ό συνέδριο. Ακριβώς στα 60χρονα του "ορίτζιναλ" 20ού για να είναι πιο ισχυρή και η σημειολογία. Αν γίνει και τέλη φλεβάρη όπως αυτό της αντεπίθεσης θα πιάσουμε με ακρίβεια και τις ημερομηνίες (αν κι εκεί είναι παλαιοημερολογίτες κι έχουμε 13 μέρες διαφορά).
Αν μάλιστα τεθεί θέμα ηγεσίας σε εκείνο το συνέδριο (κι αναφωνήσουν ωσαννά τα μμε που χρόνια τώρα αντικαθιστούν την παπαρήγα), την ψυλλιάζομαι τη δουλιά με το νέο γγ. Μυστική έκθεση για τα λάθη του κκε, που θα δημοσιευτεί πρώτα στο βήμα από κανά σταυρόπουλο, και μετά συμφιλίωση και αποκατάσταση άνευ όρων του προδότη τίτο. Ποιος π...ης ρεβιζιονιστής θα βρεθεί να τα κάνει όλα αυτά εκπληρώνοντας τις προφητείες του νοστράδαμου;

Το ρόλο του τίτο είναι φαβορί να τον παίξει κανάς αλαβάνος, ή -σε κάθε περίπτωση- κάποιος συνασπισμένος. Για το ρόλο του χρουτσόφ το ψάχνω ακόμα. Προς το παρόν έχω μεσάνυχτα.

Το ωραίο είναι ότι για κάθε συνέδριο βρίσκουμε κι από έναν τίτλο.
Το 14ο ήταν της ανασυγκρότησης (ευτυχώς όχι αλά ρωσικά, όπου η αντίστοιχη λέξη για την ανασυγκρότηση ήταν η περεστρόικα). Το 15ο το προγραμματικό με την πρόταση του ΑΑΔΜ και της λαϊκής εξουσίας-οικονομίας. Το 16ο ήταν αυτό της εμβάθυνσης των προτάσεων και επεξεργασιών του 15ου (λίγο ριγμένο το 16ο από αυτή την άποψη). Μετά είχαμε την ολόπλευρη ενίσχυση και τώρα την αντεπίθεση.
Εμένα μου έχει μείνει η απορία πώς λέγαμε το 13ο το 91. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι σαν τη μάχη της αλεζία για τους γαλάτες στον αστερίξ (όπου ηττήθηκαν από τον καίσαρα και δε μιλάει κανείς ποτέ για αυτό), δεν έχω βρει κάτι σχετικά. Για αυτό του έβγαλα δικό μου όνομα και το λέω το γρουσούζικο.

Αυτά τα συνθήματα βέβαια πιο πολύ πρέπει να τα εκλαμβάνουμε σαν συνθήματα αγκιτ-προπ κι όχι τοις μετρητοίς. Αν ίσχυε το δεύτερο, τότε κακώς δε σκεφτήκαμε να αντεπιτεθούμε νωρίτερα (στο 16ο πχ). Θα είχαμε κερδίσει και δυο τετραετίες χρόνο.
Θα μου πεις βέβαια, τότε δεν πατούσε ακόμα στις αντικειμενικές συνθήκες. Ε, όσο πατάει και τώρα λέω εγώ. Όσο πατάει η γάτα που λένε (όχι εγώ, άλλοι).

Ωστόσο οι λέξεις και τα συνθήματα του συνεδρίου μόνο τυχαία δεν είναι. Ίσα-ίσα ζυμωμένα και δοκιμασμένα στο λαό και στην ταξική πάλη.
Το επίθετο ισχυρός πχ έχει ριχτεί στις μάζες και σε βουλευτικές (ισχυρό κκε) αλλά και σε φοιτητικές εκλογές (ισχυρή πκς). Μια ισχύς καλό να είναι πάντα να υπάρχει.
Μετά την επιτυχή δοκιμασία, υπάρχει τώρα και στις θέσεις της κε στο "τρέιντμαρκ" του συνεδρίου ανάμεσα στις λέξεις κκε και συνέδριο (που αν αναφέρεται στη δεύτερη, εμένα -να πω την αμαρτία μου- δε μου φαίνονται πολύ δόκιμα ελληνικά).
Το αυτό ισχύει για τη λέξη αντεπίθεση, που πέρα από το γνωστό σύνθημα "αντεπίθεση λαέ τώρα κκε" δέσποζε και σε μια αφίσα της σπουδάζουσας με τους γαλάτες να κάνουν "ντου" (χωρίς αστερίξ και οβελίξ όμως, που μάλλον διαγράφηκαν για αριστερισμό. Ο οβελίξ αν θυμάστε οι παλιότεροι έλειπε και από προηγούμενη αντίστοιχη αφίσα).

Υγ: υπάρχουν κάποιες άλλες θεματικές που τρέχουν επί του παρόντος. Μόλις ολοκληρωθούν, θα αρχίσουν αναλυτικά αφιερώματα σε κάποιες συνεδριακές στιγμές, για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε κλίμα.
Υγ2:αν κάποιοι σύντροφοι νιώθουν να τους θίγονται κάποια ιερά και όσια τους ζητάω ειλικρινά συγνώμη και τους παραπέμπω στην απολογία (δημοσιευμένη μερικά ποστ παρακάτω) για περαιτέρω εξηγήσεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Comrade, in the 18th congress of the CPG the names and deeds of good Nikos Zachariadis and J.V Stalin were restored!

Ανώνυμος είπε...

Comrade, why haven't you posted anything more on the 18'th congress of the communist party of Greece? I know it's been done years ago, but i would like to hear your opinion.