Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Κινηματικός τουρισμός

Σημειώσεις από μικρούς, κινηματικούς σταθμούς την εβδομάδα που μας πέρασε

Πρώτος σταθμός η πέμπτη και η πορεία της κνε ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά. Όπου τόση σπέκουλα έχει πέσει για την «ταύτιση» του κόμματος με τις αντιδραστικές δυνάμεις, θυμίζοντας την αντίστοιχη σπέκουλα για το σχέδιο ανάν και το κυπριακό δημοψήφισμα.

Πολύ καλή η εκτενής ομιλία του σιδέρη, σχετικά καλή κι η προσέλευση του κόσμου, δεδομένων των άσχημων καιρικών συνθηκών, που δεν είναι με το μέρος μας αυτές τις μέρες. Πορευτήκαμε προς τη βουλή, επιστρέψαμε στην ομόνοια και σε όλη τη διαδρομή φωνάζαμε έξι-επτά συνθήματα, τα ίδια και πάλι απ’ την αρχή, ώσπου στο τέλος είχαν γίνει αντικειμενικά «σούπα» και τα φωνάζαμε μηχανικά.
Ιδίως εκείνο το –προλετκαλτ αισθητικής- σύνθημα, που έλεγε: (το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά) δώστε στα παιδιά σας τα ναρκωτικά. Χωρίς σχόλιο.

Ακόμα κι αυτό όμως, δε μπορούσε να συγκριθεί καν με ένα αναρχικό σύνθημα που πετύχαμε τις προάλλες. Μίσος! Μίσος, μίσος ταξικό (τρεις φορές μίσος, για να δείξουμε πόσο θυμωμένοι είμαστε). Σφαλιάρες και γροθιές σε κάθε αφεντικό. Ένα πραγματικά ταξικό σύνθημα, που δείχνει στον εργάτη την προοπτική και την πραγματική διέξοδο από τον κόσμο της ταξικής σκλαβιάς. Γιατί αν βαφτίσεις ταξική την ανοησία που κουβαλάς στο κεφάλι σου, μιλάς κατευθείαν στην καρδιά του και τον συσπειρώνεις αυτόματα σε αγωνιστική βάση.

Το σύνθημα το ακούσαμε την περασμένη δευτέρα, στο κλειστό του περιστερίου, στη συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα μμε, που χαιρετούσαν εγκάρδια όλο τον κόσμο που ήρθε, κατά την είσοδο κι έξοδό του από το κλειστό.

Αλλά το γήπεδο, δυστυχώς δε γέμισε. Και πέρα από το ψύχος, το εργάσιμο της μέρας, ή άλλους ανασταλτικούς παράγοντες (μικρή προβολή, στάση οργανωμένων δυνάμεων κ.ά.) ίσως να φταίει επιπρόσθετα κι ένα είδος «κινηματικής προκατάληψης» απέναντι στους αλήτες, ρουφιάνους, δημοσιογράφους, που «έχουν συτεχνιακά αιτήματα και δεν αξίζουν την ολόπλευρη στήριξή μας». Λογική που αγγίζει δυστυχώς μία σημαντική μερίδα κόσμου.

Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχώρισαν όσοι επέλεξαν να πουν αγωνιστικά τραγούδια, όπως οι υπεραστικοί του «δικού μας» βουρνούκιου. Αυτά ζέσταναν περισσότερο το κοινό, σ’ ένα κλειστό που θύμιζε κατάψυξη, γιατί ο δήμος δεν είχε ανοίξει τη θέρμανση.

Έγιε όμως κι ένα πολύ περίεργο σκηνικό με τον πουλικάκο, που τραγούδησε με τους «σπυριδούλα», μάλλον εκτός προγράμματος, («νταβατζιλίκι» που λένε) γιατί είχε περάσει ένα φεγγάρι από το έψιλον, ως φίλος της μάνιας, και δεν τον ήθελαν οι εργαζόμενοι της ελευθεροτυπίας. Στην αρχή πέταξε μια ειρωνική ατάκα για «την εργοδοσία, που δίνει κι αυτή το παρόν» κι όταν τον έκοψαν στο τρίτο τραγούδι (γιατί έπρεπε να ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι) πήρε ένα βαρύ ύφος κι είπε: τελικά είμαστε πιο μαλάκες απ’ όσο φαινόμαστε. Σπουδαίο πράγμα η αυτογνωσία.

Τρίτος σταθμός το Σάββατο κι η κοπή πίτας του συλλόγου αντιστασιακών πεαεα-δσε, στο τιτάνια. Μπορεί πλέον οι φίλοι κι οι απόγονοι να είναι σαφώς περισσότεροι απ’ τους παλαίμαχους που έχουν μείνει από τη γενιά που πολέμησε εκείνα τα χρόνια, αλλα αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ατμόσφαιρα και τη συγκίνηση που προκαλούν τέτοιες εκδηλώσεις. Ακόμα κι αν είναι στο τιτάνια.

Μεταξύ άλλων, ακούσαμε τον παλαίμαχο σύντροφο μωραΐτη να εξιστορεί –σε κατ’ ιδίαν συζήτηση- επεισόδια από τη ζωή του δσε και τις καραγκούνες αντάρτισσες, που είχαν αρνηθεί να φορέσουν παντελόνια και δεινοπαθούσαν μέχρι να διαβούν ένα ποτάμι με τα φουστάνια και να φτάσουν στην απέναντι όχθη, γιατί δε μπορούσαν να τα σηκώνουν πολύ και να κάνουν αποκαλύψεις.. (Μια άλλη μαρτυρία λέει ότι περνούσαν πρώτα οι άντρες και μετά έμενε ένας πίσω σκοπιά, όσο περνούσαν οι γυναίκες, με πλάτη στο ποτάμι, για να προσέχει να μην έρθει κανείς και κάνει μπανιστήρι, κατά το κοινώς λεγόμενο).

Μείναμε στην κοπή της πίτας, που μοιράστηκε στους συνήθεις ύποπτους: παμε, ριζοσπάστης, σπίτι του αγωνιστή, κνε κι ένα κομμάτι στην αλέκα –που έδωσε το «παρούσα»- για το κόμμα. Αν θυμάμαι καλά, στην περσινή κοπή είχε μιλήσει για τον πλουμπίδη, προαναγγέλλοντας κατά κάποιο τρόπο και την αποκατάστασή του από το κόμμα. Αλλά φέτος δεν υπήρχε κάποια ομιλία.

Απ’ το μικρόφωνο μας ενημέρωσαν ότι θα ερχόταν κι ο σοφιανός –που είχε καθυστερήσει σε μια περιοδεία- κι είναι βετεράνος ασπρομάλλης, κι αυτός, απ’ τον καιρό που ήταν γραμματέας της κνε ακόμα, σε αρμονία με τα άσπρα κεφάλια των περισσότερων που βρέθηκαν στην εκδήλωση. Κι όταν τελικά ήρθε οι διοργανωτές του έδωσαν από υπερβάλλοντα ζήλο, ξεχωριστό κομμάτι για το πολιτικό γραφείο, ενώ είχαν ήδη δώσει στην αλέκα για το κόμμα.

Τελικά το φλουρί δεν έπεσε σε κανέναν απ’ τους δύο. Αλλά η αλέκα κέρδισε κάτι στη λαχειοφόρο αγορά που ακολούθησε και μοίρασε πολλά δώρα, κάποια εξ αυτών συλλεκτικής αξίας. Σταχυολογώ ενδεικτικά από τον κατάλογο: τρεις συμπληρώσεις φορολογικής δήλωσης, ρολόι κουκουέ, καρφίτσα ΑΝΤΙΚΈ –που προς στιγμήν νόμισα ότι είχε ένα κάπα παραπάνω κι απορούσα τι εννοεί- τραγιάσκα, γούνινο καπέλο, υποκάμισο, ρώσικο κονιάκ, ουγγαρέζικο κρασί TOKAJI, και ρώσικη βότκα από στάρι και νερό από τη βαϊκάλη(!), που αν ήταν από την αράλη, θα ήταν ακόμα πιο συλλεκτικό.

Προτελευταίος σταθμός η τετάρτη κι η αίθουσα του τεε, όπου παρακολούθησα τη συνέλευση του σωματείου μισθωτών-τεχνικών, του θρυλικού σμτ, μαζί με μια σφισσα που δεν είναι ούτε μισθωτός, ούτε τεχνικός, αλλά τα συνδέει διαλεκτικά με παυλίτσα κι είναι γραμμένη στο σωματείο των (μ-τ).

Κι αυτό έχει να κάνει με ένα βασικό επίδικο. Ποιος δικαιούται να είναι μέλος του σωματείου; Η μία πλευρά επιλέγει να εγγράφει στο σωματείο όλους τους απόφοιτους σχετικών σχολών. Ενώ εμείς την τελευταία τριετία ακολουθούμε κατά κανόνα διαφορετική πρακτική κι εγγράφουμε μόνο όσους έχουν εργαστεί έστω και για μια μέρα, για να αντιστοιχούν οι συσχετισμοί του σωματείου σε πραγματική εικόνα από τους χώρους δουλειάς. Αλλά με την εκρηκτική όξυνση της ανεργίας, ίσως ξαναλλάξουν τα δεδομένα.

Εν πάση περιπτώσει η συνέλευση έγινε με τα υπάρχοντα μέλη και κρίθηκε με σκορ ΝΒΑ, 126-100, υπέρ του πλαισίου της αριστερής παρέμβασης (εξωκοινοβούλιο) έναντι αυτού της εσακ (παμε). Σε αντίθεση με την προηγούμενη που την είχαμε πάρει, μετά από πολλά χρόνια, με 87-72, λίγο πάνω από το όριο της απαρτίας.

(Για το οποίο δε μάθαμε ποτέ επισήμως πόσο είναι, γιατί σε σχετική ερώτηση από το κοινό, το προεδρείο είπε ότι βγαίνει βάση του αριθμού των ταμειακώς εντάξει μελών κι όταν επέμεινε ο ερωτών «δηλ πόσο είναι;» του είπαν να τηρήσει τις διαδικασίες και να μην ανοίγει διάλογο. Ενώ μια άλλη συνάδελφος βρήκε εύελικτα τη λύση, γιατί κανείς δεν έχει δώσει ακόμα συνδρομές για το 12’ και δεν τίθεται θέμα μη απαρτίας).

Τι καθόρισε το αποτέλεσμα; Αφενός ότι η διαδικασία τράβηξε σε μάκρος, κατά τα φοιτητικά έθιμα, και τελείωσε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα από την προηγούμενη, που είχε τελειώσει πριν τις εννιά. Αφετέρου –και κυριότερο- ότι η πλειοψηφία του δσ έκανε καλύτερες ειδοποιήσεις και κινητοποίησε τον κόσμο της να έρθει και να ψηφίσει, για να μην ξαναχάσουν τη συνέλευση.

Τι ακριβώς ψήφισε η συνέλευση; Μια σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό των μηχανικών που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Εδώ και μερικά χρόνια, με απόφαση του τεε, το ασφαλιστικό των μηχανικών υπάγεται στη αρχή της ανταποδοτικότητας. Μια απόφαση που είχε τη στήριξη του συνασπισμού, του αδελφού του αλαβάνου που ήταν πρόεδρος του τεε και της αρας, που κατεβαίνει με ξεχωριστή παράταξη στο τεε. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα οι μηχανικοί πρέπει να καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές, για να πάρουν μια σύνταξη των 390 ευρώ και να διατηρήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος –σε διαφορετική περίπτωση, απλώς την χάνουν.

Παρόλα αυτά απόφαση για απεργία δεν πάρθηκε. Όπως εξήγησε η πρώην πρόεδρος του σωματείου η γσεε μπορεί να πιεστεί και να αποφασίσει κάποια 24ωρη μέσα στο μήνα και σε δεύτερο πλάνο μια 48ωρη. «Αλλά εμείς δε μπορούμε να μείνουμε σε αυτό το σχεδιασμό». Πολύ ωραία. Οπότε; Οπότε τίποτα επί του πρακτέου.

Και γιατί δε στήριξαν την πρόταση της εσακ για απεργία; Γιατί, λέει, το πλαίσιο έβαζε ως αίτημα την ανατροπή της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Ενώ αυτοί λένε να πέσει με εργατική εξέγερση. Η οποία προτείνεται ως φάρμακο δια πάσα νόσο. Για να πέσει η κυβέρνηση, η τρόικα, η χούντα του δντ, το μνημόνιο, να βγούμε από το μνημόνιο, να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Για οτιδήποτε άλλο εκτός από την εξουσία. Τυφλή εξέγερση για την εξέγερση, χωρίς ουσιαστικό στόχο, όπως είπε κι ο δικός μας ομιλητής.

Ο οποίος πρόλαβε και τα έπιασε όλα. Για την κρίση υπερσυσσώρευσης –την οποία οι αριστεριστές αναγνωρίζουν ως τέτοια στο περιεχόμενο, αλλά την περιγράφουν ως κρίση χρέους στη μορφή εκδήλωσής της- για τη συνέλευση της εσηεα, ακόμα και για την τυποεκδοτική που του πέταξαν ως σπόντα, αλλά δεν το άφησε να πέσει κάτω. Γενικώς κέρδισε την εκτίμησή μας ως συνδικαλιστής, κι ας φλέρταρε με τα όρια της μέσης υπομονής με τις ενστάσεις του στη διάρκεια της καταμέτρησης, για να μη μας κλέψουν καμία ψήφο.

Όλα αυτά –και μερικά ακόμα- θα μπορούσαμε να τα αναλύσουμε περισσότερο υπό άλλες συνθήκες, σε ένα πλήρες κείμενο με τίτλο «πώς χάσαμε το σμτ». Τώρα όμως προέχουν οι μάχες της τρέχουσας εβδομάδας κι η αυριανή απεργία.

Σήμερα είχαμε την πρόβα-τζενεράλε, αλλά ο καιρός μας (τα) ‘κανε μούσκεμα στην κυριολεξία, κι ο ουρανός έπεσε στα κεφάλια μας, όπως θα έλεγε κι ο σύντροφος μαζεστίξ. Ήταν τέτοια η ένταση της νεροποντής που οι σφοι θύμιζαν κάτι σκηνές από καρτούν με τον γουίλι το κογιότ, που βλέπει έναν πελώριο βράχο να έρχεται κατά πάνω του και βάζει μια χάρτινη ομπρελίτσα, από αυτές που έχουν τα παγωτά για να απορροφήσει τη σύγκρουση.

Παρόλα αυτά η πορεία έγινε κανονικά (ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές). Το ίδιο κι η ομιλία της αλέκας, που μίλησε για ανατροπή της κυβέρνησης με συνεχείς απεργίες. Αύριο περιμένουμε σε πρώτη φάση να μας λυπηθεί ο τουτάτις, και μετά να δούμε πόσοι εργαζόμενοι θα κατέβουνε σε μια απεργία, που προκηρύχθηκε μόλις σήμερα. Και θα ήταν σίγουρα πιο μαζική, ή έστω ακόμα πιο μαζική, αν είχε περάσει η πρόταση του παμε και την είχαμε προετοιμάσει καλύτερα.

43 σχόλια:

TRASH είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
partydog είπε...

1ον Δεν μου απαντάς στα μειλ μου και στεναχωριέμαι!
2ον Μ'αρέσεις όταν είσαι δημοσιογραφικός! Δύσκολα διαβάζεται ο Ρίζος στο ίντερνετ, ενώ το σφυροδρέπανο...
Καλή επιτυχία αύριο στην απεργία, φωνάξτε κάνα μίσος και για μένα!

TRASH είπε...

Η τύχη ήταν μαζί μου για την απεργία.
Πάνω που πήρα τηλέφωνο το αφεντικό να του πω, πως δεν δουλεύω (λίγες ώρες πριν την βάρδυα) και ετοιμαζόμουνα για τα ...καντήλια, μου είπε πως έπαθε βραχυκύκλωμα από την νεροποντή, και ούτως ή άλλως θα το κλείσει το μαγαζί...
Εμπρός, αδέρφια εμπρός/
είναι μαζί μας, και ο καιρός...
Υ.Γ.
"μίσος ταξικό, μπουνιες στο αφεντικό"
Στο αφεντικό απλώς μουνιές, αλλά
στους εργάτες μολότωφ. Τελικά ταξικό μίσος υπάρχει πολύ από τους αναρχικούς, αλλά όχι για την τάξη για την οποία ισχυρίζονται....

μαρξιστής είπε...

Η αντιμαρξιστική ασχετοσύνη (ή μάλλον η συνειδητή χάλκευση της πραγματικότητας και του μαρξισμού), όταν γίνεται και έπαρση από πάνω, είναι μούρλια.

Η ελληνική κρίση δεν είναι σε καμία περίπτωση τυπική κρίση υπερσυσσώρευσης.

Είναι κρίση χρέους - δημοσιονομικών λόγω αποβιομηχάνισης (που αποτέλεσε κύρια ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιλογή του ελληνικού καθεστώτος κι όχι δήθεν ευρωενωσιακό παρεπόμενο), κρίση που βαθαίνει την εξάρτηση, συνολικά από τον ιμπεριαλισμό της τριτοκοσμικής Ελλάδας.

Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι δεν έφερε η κρίση στη βιομηχανία και η πτώση της παραγωγής εκεί την κρίση στο κράτος - δημοσιονομικά, ούτε μια χρηματοπιστωτική - τραπεζική κρίση όπως στην Ιρλανδία, αλλά η διόγκωση του κρατικού δανεισμού και η αδυναμία απρόσκοπτης συνέχισής είναι που πυροδότησε το κανόνι σε τράπεζες και βιομηχανία (μαζί με τις προβοκάτσιες Παπανδρέου).

Όλα αυτά σε συνθήκες συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας 1981-2009 και βέβαια πιστωτικής ασφυξίας λόγω της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης τπου ξέσπασε τον Οχτώβρη του '08.

Φυσικά οι κνίτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λένε ψέματα μες στα μούτρα του λαού. Αφού όλη τους η επιχειρηματολογία είναι στην ουσία ταυτόσημη με του δήθεν "μέγα εχθρού" τους Σημίτη.

"Ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης" 5% έβλεπε ο Σημίτης, και εννοούσε τα φτηνά δανεικά λόγω ευρώ μετά το 2001, τις κατασκευές του Μπόμπολα με τα μεροκάματα πείνας και τα εργατικά "ατυχήματα" - δολοφονίες των Ασιατών εργατών με τα μεροκάματα δούλου που εισήγαγε το καθεστώς για την Ολυμπιάδα (με την κάλυψη των εργατοπατερικών συμμοριών του ΠΑΜΕ), τις τζάμπα επιδοτήσεις των κουτόφραγκων της ΕΕ, τους άδηλους πόρους του τουρισμού (νά ΄ναι καλά ο ήλιος και τα νησάκια, μιας κι από υποδομές...ας το αφήσουμε καλύτερα - όπου πάει να γίνει μεγάλη μονάδα θυμάται ο ΣΥΝ ότι εκεί ζούνε σπάνια πουλιά, κορμοράνοι, τυφλοπόντικες και θα...πληγεί το περιβάλλον - όπως και στο Βοτανικό, που έχουνε μείνει τα μπάζα και τα ερείπια...).

Ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λοιπόν ο Σημίτης της ψευτιάς και της απάτης, της αποβιομηχάνισης και της καταστροφής, τα ίδια και το "ΚΚΕ", κατά το οποίο πράγματι υπήρχαν αυτοί οι ρυθμοί, απλά το πρόβλημα ήταν να τους "καρπωθεί ο λαός". Γι' αυτό 10 διόριζε στο δημόσιο ο Καραμανλής;;; 100 ζητάγανε Παπανδρέου - Παπαρήγα - Τσίπρας.

"Έχει άπειρα το κεφάλαιο, όλα τα άλλα είναι μπαγαποντιές, 100.000 διορισμούς στο δημόσιο εδώ και τώρα" έλεγε ο ΣΥΝ - Τσίπρας και ο Αλαβάνος, τα ίδια με άλλα λόγια και η "πιο μαρξίστρια" Αλέκα.

Και η πλάκα είναι πως μες στην πείνα και τη δυστυχία του λαού, συνεχίζουν οι τύποι αυτοί και λένε τις ίδιες ψευτιές ανερυθρίαστα - ότι και καλά η ελληνική κρίση είναι κλασσική καπιταλιστική όπου από την πολύ ανάπτυξη και την πολύ βιομηχανία και παραγωγή - άνθηση, περάσαμε στον κύκλο της κρίσης (π.χ. όπως συνέβη το '29 στις ΗΠΑ). Ευτυχώς όμως, ο λαός δεν παραμυθιάζεται γιατί έχει λογική και με τις λίγες γνώσεις του, για την ακρίβεια τσιμπάει τους απατεώνες και τους ψεύτες.

(Όλα αυτά, απολίθωμα, με αφορμή αυτά που είπε ο κνίτης στη συνέλευση των μ-τ και δήθεν "ρούμπωσε" το ναρο-αραναρασίτη δίδυμο αδερφό του για την κρίση...)

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

ποτάμια η οργή σήμερα, χείμμαροι η αγανάκτηση και ως αποτέλεσμα γίναμε μούσκεμα, φάγαμε χαλάζι μετά τη διάλυση, παρολίγο να μας παρασύρει το ποτάμι που πίσω δε γυρνά, γυρνώντας σπίτι...

Άντε και αύριο με πνευμονία...

partydog είπε...

"Είναι κρίση χρέους - δημοσιονομικών λόγω αποβιομηχάνισης"
Μεγάλος μαρξιστής! Οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, γιατί έχουν κρίση;
Βασικά όχι μαρξιστής δεν είσαι, ούτε για Πασοκοσοσιαλιστής δεν κάνεις!

μαρξιστής είπε...

Όταν μίλησα για την ελληνική κρίση χρέους, δεν υπονόησα πως τέτοια είναι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, αλλά η ΕΙΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ. Αυτό το δέχεται κάθε νοήμονας άνθρωπος από τη Σεούλ μέχρι το Μοντεβιδέο. Μην επιβεβαιώνεις το ανέκδοτο με το γάιδαρο και το "Ριζοσπάστη".

Ανώνυμος είπε...

"Ευτυχώς όμως, ο λαός δεν παραμυθιάζεται γιατί έχει λογική και με τις λίγες γνώσεις του, για την ακρίβεια τσιμπάει τους απατεώνες και τους ψεύτες." μεταξυ αλλων βεβαιως.

Μεγαλε μαρξιστη, σε κατανοω και σου συμπαρισταμαι που ουρλιαζεις εδω μεσα. Πού να βρεις τοσο μεγαλο κοινο γι αυτες τις μπουρδες στην πραγματικη ζωη....

Κασπερ

TRASH είπε...

@"μαρξιστη":
Δεν μας απάντησες:
Αν είναι κρίση χρέους (δηλαδή "ειδικά" ελληνικό φαινόμενο), πως γίνεται να αφορά σχεδόν το σύνολο της ΕΕ (της Γαλλίας περιλαμβανόμενης), τις ΕΠΑ, και την πλειοψηφεία των χωρών του κόσμου; (σε ποιόν μποορεί να χρωστάνε όλοι;) -Και μάλιστα ταυτόχρονα;
-Σε σύμπτωση το αποδίδεις;
-Και δηλώνεις και ...μαρξιστής;

partydog είπε...

"αλλά η ΕΙΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ."
Καλά δεν θα σχολιάσω καν!
Από τη Σεούλ ως το Μοντεβιδέο θα γελάνε!

Ανανεωτικός κομμουνιστής είπε...

@Trash και λοιποί φίλοι:

Το έχετε καταλάβει ότι ανοίξατε διάλογο με μέλος της ΟΑΚΚΕ; Ναι, για το "μαρξιστή" μιλάω. Μην ασχολείστε σοβαρά λοιπόν...

TRASH είπε...

@Ανανεωτικός κομμουνιστής:
Δεν θα γίνουμε και ρατσιστές, εάν είναι ΟΑΚΚΕ ο άνθρωπος. Άλωστε και ο Τσίπρας για "κρίση χρεόυς" μιλάει συνέχεια.... (μην με ρωτήσετε που, διαβάστε την Αυγή....)

Ανώνυμος είπε...

Ανανεωτικε, ε μα γιατι του ειπα για τεραστιο κοινο για? Σοβαρη κουβεντα ηθελα να ανοιξω? Αν και θα μπορουσε να ψαρωσει καποιος, γιατι εβαλε ολο το ΚΚΕ σε εισαγωγικα και δεν ειχε απο μπροστα το "ψευτο-" ή "ρωσοδουλο" κλπ. Αλλα τεσπα, αν ειναι να μιλησω σοβαρα κι οχι να τρολαρω, συμφωνω με τον τρας.

Κασπερ

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Αντί να ασχολούμαστε με ΟΑΚΚ-ίτικα ζόμπι δε γράφουμε καλύτερα κάτι για τον Αρίστο Καμαρινό;
Ακουσα μιαν ανακοίνωση απόψε το βράδι από τον 902 αλλά ακόμη δε βρήκα τίποτε στο δίκτυο.

Manny Calavera είπε...

Μιζεριασα εις διπλουν

http://www.youtube.com/watch?v=GWj4S8x5x8E&feature=youtube_gdata_player

partydog είπε...

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6679392

κοντόχοντρος είπε...

"Εργάτες αγρότες ΕΒΕ και φοιτητές" είναι είναι μάλλον πολύ πιο επιζήμιο σαν σύνθημα από το " μίσος ταξικό σφαλιάρες και κλωτσιές σε κάθε αφεντικό"

Ανώνυμος είπε...

""Εργάτες αγρότες ΕΒΕ και φοιτητές" είναι είναι μάλλον πολύ πιο επιζήμιο σαν σύνθημα από το " μίσος ταξικό σφαλιάρες και κλωτσιές σε κάθε αφεντικό""
Μάλιστα... Η ταξική πάλη ως κλωτσοπατινάδα! Θα ήταν αστείο και αφορμή για μια ωραία κουβέντα περί της εφηβικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας από "κάποιους", αν οι κλωτσιές (και οι μολότωφ και τα σφυριά κτλ., κτλ.) δεν αποτελούσαν χουλιγκάνικα, τραμπούκικα όπλα για τα παρακρατικά τσογλάνια. Και μόνο τα αφεντικά δεν κλωτσάνε...

KOMMANTO είπε...

σφαλιάρες και κλωτσιές σε κάθε εβε.
καμμία συμμαχία με τους πρώην γαμιάδες των 90's.
αν το κκε έχει αρκετά μικρά αφεντικά στις τάξεις του τόσο το χειρότερο γι'αυτό.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα έλεγα ο "μαρξιστής" να μας δώσει κάποια στοιχεία για την αποβιομηχάνιση, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται όμως το επενδυτικό ελληνικό κεφάλαιο σε Νιγηρία,Βαλκάνια, Λιβύη, ΗΠΑ κ.α.,όπως και οι συγχωνεύσεις του με ξένους ομίλους. Το ότι η διαδικασία ανάπτυξης συνοδεύεται από αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, δε σημαίνει ότι είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

Ανώνυμος είπε...

Οι απολυμενοι του 902 και τοης Τυπεκδοτικης απηργησαν σημερα? Δεν βλεπω να μιλατε για αυτο. Για την καπιταλιστικη επιχειρηση του ΚΚΕ που μπαινει στο αρθρο 99. Οταν απελυσε το κοκκινο του συριζα σημαια το χαμε κανει.. Βεβαια το θεμα δεν ειναι η ταξη. ΕΙναι το Κομμα της ταξης,αυτο που απολυει και εχει επιχειρησεις για να βγαζει φραγκα αποσπωντας υπεραξια. Στους γιατρους το ΠΑΜΕ δηλωνει πως δεν θα κανει αλλες απεργιες γιατι η υγεια σε τοσο δυσκολους καιρους πρεπει να ειναι ανοιχτη στον λαο.Μαλλον για αυτο και στο πανεπιστημιο τα πουλησαν ολα ακουσαν την Διαμαντοπουλου που ελεγε να αφησουμε τους φοιτητες να σπουδασουν... Ποιο 89 ρε... προδοτης της ταξης καθε μερα ειναι το ΚΚΕ.

ΥΓ. και να χεις την αλεκα χτες μες την βροχη να υορλιαζει με παθος "εκλογεεεες εκλογεεες" λες και καλει σε παγκοσμια προλεταριακη επανασταση....

Ανώνυμος είπε...

σκασε μωρη υστερω

Ανώνυμος είπε...

"Εργάτες αγρότες ΕΒΕ και φοιτητές" είναι είναι μάλλον πολύ πιο επιζήμιο σαν σύνθημα από το " μίσος ταξικό σφαλιάρες και κλωτσιές σε κάθε αφεντικό". Αν μπορουμε και λεμε συνθηματα τα οποια εχουν φτασει σε σημειο να ειναι και επιζημια, τοτε εχουμε πολυ μεγαλυτερη περαση απ οτι νομιζα.

Προτεινω διαλυση της συμμαχιας με τους ΕΒΕ και υπογραφη συμφωνου μολοτωφ-ριμπεντροπ με τους μεγαλοαστους για να παταξουμε τα μικρα αφεντικα, που ειναι και η ραχοκοκαλια του ελληνικου καπιταλισμου. Οι μεγαλοι θα παρουν τα λεφτα των μικρων. Εμεις θα βαλουμε την τυποεκδοτικη στο αρθρο 99 και θα κερδισουμε χρονο για την τελικη αναμετρηση. Τι συμμαχιες τωρα και κουραφεξαλα....

Κασπερ

Ανώνυμος είπε...

Οι εβε ήταν γαμιάδες, οι αγρότες έτρωγαν τις επιδοτήσεις και τις έκαναν τζιπ, οι φοιτητές την έχουν δει κάπως...κι εγω χορεύω μόνος γιατί είμαι ο δολοφόνος!

Ποιος βρε είχε κάνει σημαία τις απολύσεις στο κόκκινο; Μόνο το indymedia, που έχει κάνει ακομά μεγαλύτερη σημαία τις απολύσεις στον 902. Μην μπερδεύεσαι!
Και πού είπε το παμε στους γιατρούς ότι δε θα κάνει απεργίες; Γιατί αν το είπε σήμερα είχε κάμποσους απεργοσπάστες γιατρούς στο παμε υγείας.Μήπως είπε ότι οι κλειστές εφημερίες σαν μέσο πάλης δεν έχουν νόημα έτσι όπως είναι η κατάσταση;

mariori

Ανώνυμος είπε...

ρε είστε όλοι τρελοί???αφήστε τον μαρξιστή να ξαναγράψει..

"το ναρο-αραναρασίτη δίδυμο αδερφό του"????από τις πιο κάλτ ατάκες που έχουν ειπωθεί ποτέ...

ξαναγράψε σε παρακαλώ....

Ανώνυμος είπε...

κομμάντο από την σημαία που έχεις για σήμα καταλαβαίνω ότι μάλλον ενστερνίζεσαι τον Λένιν. Δεν έχεις ιδέα όμως τις θέσεις του για τους ΕΒΕ μου φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Οι εβε ειναι καλοι,οι εβε ειναι μαζι μας.

KOMMANTO είπε...

οι θέσεις του Λένιν είναι οι θέσεις του Λένιν. έναν αιώνα μετά έχω τις δικές μου. άσε που τις θέσεις ΤΩΝ εβε (όπως και την αχρειότητά τους) τις ζω στο πετσί μου.
όταν θα καταλάβετε ότι το κεφάλαιο είναι ΣΧΕΣΗ και όχι ποσότητα χρημάτων στα χρηματοκιβώτια τότε ξαναμιλάμε.

καλό δρόμο στη συμμαχία και κόψτε τα πολλά χάχανα μη σας βγουν ξινά στο τέλος.
τέτοια στρώματα δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι..(βλ. 1848)

Ανώνυμος είπε...

ίσα ρε κομμάντο που θα μας θυμήσεις και το 1848 για να μας πείσεις πόσο επιζήμια είναι τα μικροαστικά στρώματα! Εντάξει, κάπου έχεις ακούσει για την "18η Μπρυμαίρ", κάποιος σου έχει πει ότι οι μικροαστοί πρόδωσαν τους εργάτες (έτσι απλά και με όρους ποδοσφαίρου) κι έρχεσαι εδώ με το γνωστό σου ξερόλικο ύφος σου να περιφέρεις τις ημιγνώσεις σου!

ΥΓ. "οι θέσεις του Λένιν είναι οι θέσεις του Λένιν. έναν αιώνα μετά έχω τις δικές μου.". καταλαβαίνεις πόσο πομπώδες ακούγεται αυτό...

Ανώνυμος είπε...

ante sti voreia korea mazi me tis vevaiotites sou anonyme.kato ta xeria apo ton komanto

Κάποιος είπε...

μετά τα 5 πρώτα σχόλια οι κινητοποιήσεις ξεχάστηκαν. Έπιασε η επίθεση του ασφαλίτη. δεν το γυρνάμε τώρα;

Χθες το απόγευμα είχε και Χαλυβουργία το πρόγραμμα.
100 μέρες απεργίας.
Ήταν εκεί (πέρα από κόσμος από την Αττική) αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ από Κέρκυρα, Αργολίδα, ξενοδοχουπάλληλοι από όλη την Ελλάδα κ.λπ.
Πάλι βροχή (πολύ λίγη όμως για να μας κάμψει), πάλι μαχητικός παλμός, αλλά και κορυφαία η συναυλία.

Κάποιος είπε...

...και αρκετοί τόνοι η βοήθεια σε κρέας, λαχανικά κ.α. από Αργολίδα και Κέρκυρα. Κρατάμε την σημαία της ταξικής αλληλεγγύης ψηλά.

Ανώνυμος είπε...

νομίζω το
"φασιστες και αφεντικα στου πηγαδιου τον πατο,
ζητω το παγκοσμιο προλεταριατο"
είναι το καλύτερο νέο σύνθημα που άκουσα

KOMMANTO είπε...

ε αυτό δεν είναι νέο..
πού ακούστηκε όμως?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κατά πρώτον, απεργία και στους εβε. Αν δεν κάνουμε ούτε αυτό πχ, πώς να συζητήσουμε τα υπόλοιπα, ε;
Κατά δεύτερον συμμαχία με τους εβε, με εργατική ηγεμονία. Γιατί έχουμε κοινό εχθρό. Κάν' το όπως ο λένιν στη ρωσία έναν αιώνα πριν, με τους δικούς σου σύγχρονους όρους.
Κρίμα για την τρολιά κοντόχοντρε, κι ό,τι έκανες την πρώτη απεργία χτες και θα 'χαμε μόνο συχαρίκια.

Η ανάρτηση για την τυποεκδοτική είναι στο πρόγραμμα κι αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων. όχι από την σκοπιά που θα ήθελες βέβαια.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, πρέπει να πάμε σε εκλογές με αλλεπάλληλες κλιμακούμενες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Η καρδιά της Ελλάδας πρέπει να χτυπήσει στις εργατικές συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνελεύσεις στις συνοικίες. Και οι εκλογές, το ξεκαθαρίζουμε, για μας, για το λαό πρέπει να είναι μια σύντομη στάση μπροστά στην κάλπη, πρέπει να είναι μια σύντομη σκέψη που θα κρατήσει δευτερόλεπτα. Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6679558

Πραγματική υστερία. Από ποιον όμως;

Στα υπόλοιπα η κε του μπλοκ καλύφθηκε από τη σ. μαριορή και τον κάποιο..

Ανώνυμος είπε...

απο τον ανωνυμο των 10:57

KOMMANTO είπε...

Ρε Απολίθωμα απεργία ή συμμαχία? Με μπερδεύεις συνειδητά, το παίζεις τρελίτσα ή αναπαράγεις κατά λέξη τη γραμμή με τραγικές συνέπειες για τη λογική?

Θα πρέπει βεβαίως να ξεκαθαρίσουμε για ποιούς εβε μιλάμε. Δεν είναι όλοι ίδιοι, σύμφωνοι. Οι περισσότεροι όμως τις προηγούμενες δεκαετίες τη βγάλαν πολύ καλά από τον ιδρώτα των εργατών. Για να μη μιλήσουμε γι'αυτούς με τις σχέσεις στην αστυνομία, το οργανωμένο έγκλημα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Για να μη μιλήσουμε για κείνους που συνεχίζουν να τη βγάζουν μια χαρά και τώρα...

Οπότε καμμία συμμαχία. Όποιους πάρει μπάλα η εργατική εξέγερση ή, τέλοσπάντων, αναγνωρίσουν στην σοσιαλιστική προοπτική τη διασφάλιση κάποιων συμφερόντων τους έχει καλώς. Τους υπόλοιπους θα τους βρούμε απέναντι.


κομμαντο προλεταριακής εντροπίας

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Να κάνεις απεργία και να τον πείσεις να κλείσει κι αυτός το μαγαζί εφόσον ανήκει σε αυτούς που πιέζονται.
Για να μη μιλήσουμε ανοιχτά με στοιχεία κι ονόματα και δούμε ποιος πουλάει τρελίτσα εν τέλει.

Ανώνυμος είπε...

Ενοτητα στην δραση ,συντροφοι, ολων των τμηματων της Κομμουνιστικης Αριστερας κοινοβουλευτικης και εξωκοινοβουλευτικης, μαζι με τον Αναρχικο χωρο για τσακισμα των καπιταλησταρχων εργοδοτων μαζι με τα φασιστικα στηριγματα τους ...αυτο ειναι το ονειρο μου.Και ο καθενας ας διατηρησει την αυτονομια του και τα ιδιατερα χαρακτηριστικα του.Να δειτε πως θα τρεχουν να κρυφτουν τα αστικα γουρουνια μετα, ολων των ειδων και διαβαθμησεων...ειμαι πολυ ονειροπολος εεε?

Ανώνυμος είπε...

απολίθωμα δεν μας είπες ο σούπερ-ντούπερ συνδικαλιστής αν απάντησε στο ερώτημα για τις συμμαχίες που κάνει το κκε με τον εαυτό του βλέπε μας,πασυ,πασεβε,λαικές επιτροπές κτλπ
ή το έκανε γαργάρα με επιθετικές ερωτήσεις..

Ανώνυμος είπε...

Mισθο το Κομμα σφυροδρεπανε σου κοβει? Ή μονο πλαγια γραμμη σου δινει? Καλα δεν ντρεπεσαι?Ποσο ξεπεσμενος παιζει να σαι...

Ενας που καποτε σε ειχε γνωρισει και συμπαθησει....

Ανώνυμος είπε...

Ο παραπάνω ανώνυμος φαίνεται συμπαθεί και αντιπαθεί πολύ εύκολα. Και μάλιστα με ακραιφνώς πολιτικά κριτήρια. Πολιτικά σε βαθμό υστερίας που εν τέλει χάνουν τον πολιτικό χαρακτήρα τους και γίνονται οπαδικά και γηπεδικά. Θλιβερό, ειδικά αν μιλάμε για "αριστερό" (πόσο μάλλον για "ενωτικό").

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μισθό μου κόβει, αλλά τώρα μου τον κόβει και σκέφτομαι να αντιδράσω. Θα πάω αλλού που θα μου δίνουν περισσότερα.
Επιτέλους κάποιος έπρεπε να μου τα πει, πίσω από την ανωνυμία του. Κρίμα και δε φαινόμουν τέτοιος