Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΕΑΑΚ - Το πρώτο αίμα

Αφού χάσαμε την επιλογή κωστόπουλου, με το κλείσιμο της ιμακο, η κε του μπλοκ επιστρέφει στα "εμπορικά κείμενα" με το πρώτο μέρος του αφιερώματος για τα 20χρονα εαακ, που αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της. Το δεύτερο μέρος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ανέβει μέσα στον επόμενο μήνα. Καλή ανάγνωση.

Εν αρχή ην η διάσπαση. Μετά η κατάρρευση ή η ανατροπή για τους συντρόφους που έμειναν στο κουκουέ. Και μετά το χάος. Ή μάλλον το οργανωμένο χάος των εν ελλάδι σχημάτων. Και η ανάμνηση μιας κάποτε ενιαίας κνε με τις μπαχαλεμένες οργανωτικές που χαώθηκαν. Κι έμειναν ονόματα επί χάρτου, εκ των οποίων τα περισσότερα απογοητεύτηκαν κι ιδιώτευσαν.
 
Σχήματα χωρίς ιστορία όμως είναι σχήματα χωρίς μέλλον. Γι’ αυτό αφήνουμε τα ανιστόρητα λεκτικά σχήματα και περνάμε στην πρώτη μαρτυρία που παρατίθεται σε μορφή διαλόγου χάριν ευκολίας και της καλύτερης ροής του κειμένου.
.
Η πρώτη μου εικόνα είναι απ’ τις αρχές του '88, στην 7η παναθηναϊκή συνδιάσκεψη, η οποία αν θυμάμαι καλά πρέπει να εξέλεγε αντιπροσώπους για το 4ο συνέδριο. Υπήρχε όμως ήδη σε εξέλιξη η διαμόρφωση κι η διαμάχη των διάφορων τάσεων που δυστυχώς έφτανε και μέχρι το ξεκατίνιασμα. Πχ ο τάδε κεράτωσε τη δείνα, ή ο άλλος είναι ασταθές στοιχείο στην προσωπική του ζωή, να μην τον ψηφίσουμε.
Αλλά εγώ ήμουν πιτσιρικάς τότε και δεν έδινα σημασία. Αυτά τα κατάλαβα αργότερα, που τα είδα από άλλο πρίσμα. Ήδη από τότε όμως, υπήρχαν τάσεις εντός της κνε, οι μεν αργότερα ονομάστηκαν "γραψαίοι" ή "κνε-γράψα", οι δε "κωτσαντήδες", από το όνομα του σήφη κωτσαντή που ήταν ο υπεύθυνος της προσυνεδριακής επιτροπής της κνε, την οποία διόρισε η κε του κκε μετά την καθαίρεση του κσ.
.
-Σα να λέμε φουρτουνάκηδες και βροντάκηδες.
-Για πολλά μέλη που δεν καταλάβαιναν τη φύση της διαπάλης, πες το κι έτσι. Εδώ να πω πως πάρα πολλά μέλη της κνε δεν είχαν ιδέα για τη διαπάλη που γίνονταν εντός της οργάνωσης. Κι αν θες τη γνώμη μου, όταν υπάρχουν διαφωνίες, η εσωκομματική κουλτούρα πρέπει να επιβάλλει να συζητώνται ανοιχτά και χωρίς υπεκφυγές, χαρακτηρισμούς κι αποκλεισμούς μπροστά στα μέλη όλης της οργάνωσης και αυτή να αποφασίζει. Ο γιώργος γράψας ήταν ο γραμματέας και μαζί του έφυγε το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας. Κι ο κωτσαντής είναι σήμερα στέλεχος του κουκουέ κι ήταν τότε με τη γραμμή του κόμματος για τον ενιαίο συνασπισμό. Αλλά πολλοί κωτσαντήδες έφυγαν αργότερα με τη διάσπαση του '91.
.
Μια δεύτερη εικόνα που έχω είναι από το φεστιβάλ του 89’. Είχα αναλάβει που λες από το σύντροφο που με καθοδηγούσε να πάρω ένα μαγνητοφωνάκι και να ηχογραφήσω την ομιλία του σύντροφου γράψα.
-Ιστορική ομιλία. Και πώς ήταν;
-Εντάξει, έχουν περάσει πολλά χρόνια και δε θυμάμαι τι έλεγε. Θυμάμαι όμως τις αντιδράσεις του κόσμου, που ήταν ανάμικτες. Κάποιοι τον αποδοκίμασαν, πολλοί όμως τον χειροκρότησαν επιδοκιμάζοντας.
-Κι ο καθοδηγητής σου; Έχει ακόμα την κασέτα;
-Δεν ξέρω. Υποθέτω πως ναι. Αλλά έχω χάσει τα ίχνη του. Έφυγε το 91’ με το συνασπισμό, αλλά μετά ξαναγύρισε στο κουκουέ. Σε εκείνο το φεστιβάλ, το 15ο αν δεν απατώμαι, είχα μείνει και μετά, για το ξεστήσιμο, κι είχα πετύχει την αλέκα –γραμματέα της κοα τότε και πολύ πιο γεμάτη- να συζητάει σε έντονο ύφος με στελέχη της νεολαίας σχετικά με το συνασπισμό. Τότε είχε γίνε και μεγάλος ντόρος για το σύνθημα του φεστιβάλ. Ενώ ήταν να λέει με το συνασπισμό για την αριστερά, ή κάτι παρόμοιο, τελικά μπήκε -αν θυμάμαι καλά- το σύνθημα που έλεγε περίπου το εξής: "η νεολαία αναζητά την αριστερά..." για να μην υπάρχει αναφορά στο συνασπισμό, με την συγκρότηση του οποίου υπήρχαν πολλές διαφωνίες.

-Αυτά έγιναν σεπτέμβρη του 89. Πιο νωρίς είχε σχηματιστεί κι η κυβέρνηση τζανετάκη.
-Ναι, αλλά δεν είχα φύγει τότε. Θυμάμαι ότι οι γονείς μου –που ήταν κι αυτοί του κόμματος- είχαν στραβώσει κάπως, και γενικά ο κόσμος μας είχε μουδιάσει, αλλά δεν μπορούσα να αντιληφθώ περισσότερα πράγματα σαν πιτσιρικάς που ήμουν, είχα και την αντίληψη πως το κόμμα ξέρει.  Έφυγα το 91’ στη διάσπαση με το συνασπισμό, στον οποίο όμως επί της ουσίας δεν οργανώθηκα ποτέ.

-Πριν πεις πώς και γιατί, ανοίγω παρένθεση, για να πω εδώ δυο σκηνικά από αυτές τις εκλογές που έχω ακούσει από άλλους. Ό,τι θες το διορθώνεις ή το επιβεβαιώνεις.
Όταν έκλεισε η συμφωνία για την κυβέρνηση τζανετάκη, ο γράψας ήταν με την αποστολή της κνε στο φεστιβάλ της ποδν, στη βόρειο κορέα, όπου ήταν προσκεκλημένοι κι οι ρηγάδες. Κι ένας μη αστικός μύθος λέει ότι οι κορεάτες διοργανωτές είχαν μπερδέψει την προσφώνηση ‘σύντροφος’ με τη γνωστή ελληνική λέξη με τα τρία άλφα. Κι έτσι κάλεσαν στο βήμα να μιλήσει τον μαλ... τάδε. Που μάλλον ήταν από τους άλλους, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά.
.
Το δεύτερο παραλειπόμενο είναι από την προεκλογική συγκέντρωση του ενιαίου συνασπισμού στο σύνταγμα, τον ιούνη, που έπιανε όλη σχεδόν τη σταδίου κι έφτανε μέχρι την ομόνοια, όπου είχε την ίδια ώρα συγκέντρωση μια τραβεστί.
-Μάλλον ήταν η.. αλόμα. Έκανε κι αυτή προεκλογικές συγκεντρώσεις!
-Κι είχαμε μια ενδιαφέρουσα ειρηνική συνύπαρξη. Το νοέμβρη όμως οι περισσότεροι είχαν χάσει τον αρχικό ενθουσιασμό μετά την ψυχρολουσία, κι η συγκέντρωση μόλις έφτανε ως το άγαλμα του κολοκοτρώνη.
.
-Το περιστατικό με το φεστιβάλ της ποδν στη β. κορέα, η αλήθεια είναι πως δεν το γνωρίζω, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό! Ας γυρίσουμε στα δικά μας. Μετά από τη διάσπαση του 89' αφενός άρχισε η κνε να παραλύει (οι όβες μαζεύονταν αραιά και χωρίς ουσιαστικό επίδικο), αφετέρου άρχισε να αλλάζει σταδιακά η φυσιογνωμία της, σε κάποια πράγματα. Θυμάμαι για παράδειγμα ότι είχαμε προσπαθήσει να στήσουμε θεματικές όβες (λόγου χάρη υπήρχε σκέψη για οβες... ενδιαφερόντων όπως αθλητικές, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ)... Θυμάμαι επίσης χαρακτηριστικά την καθοδήγηση να μας λέει πως η κνε έχει...γεράσει, χρειάζεται να το ρίξουμε στα πάρτυ και άλλα τέτια...  
Τότε είχαν βγει κι εκείνα τα συλλεκτικά πρωτοσέλιδα του οδηγητή με  "ο"  ένα φαγωμένο μήλο, σαν το σήμα της apple, για να δείξει ότι η κνε περνάει στη νέα εποχή. Κάπου πρέπει να  έχω κρατήσει κάποια από αυτά τα φύλλα. Έβαζε κι η κνε ναρ τότε τον οδηγητή της νεολαίας, αλλά το κουκουέ έκανε ασφαλιστικά μέτρα κι αναγκαστικά άλλαξε όνομα. Άρχισε να βγαίνει ως αριστερή παρέμβαση –νομίζω- και μετά το 92’ ως αναιρέσεις.

-Και τελικά πώς έφυγες;
-Εγώ κλονίστηκα το καλοκαίρι του 91’, με το πραξικόπημα στη σοβιετική ένωση. Εδώ επικρατούσε αμηχανία και πλήρης σύγχυση, που την έβλεπες να περνάει και στην εφημερίδα. Αν και ο ρίζος κράτησε μάλλον μια στάση διακριτικής υποστήριξης στην όλη υπόθεση. Εν πάση περιπτώσει όταν βλέπεις το κκ να τίθεται εκτός νόμου στην χώρα που πίστευες ότι οικοδομούσε σοσιαλισμό τόσα χρόνια, κάτι γκρεμίζεται μέσα σου. Και μπορεί να μην είχαν πολλοί τέτοια πολιτική μετατόπιση, όπως εγώ –προς το ναρ- με αυτήν την αφορμή, αλλά νομίζω ότι πολλοί σύντροφοι ένιωσαν μέσα τους αυτή την αποκαθήλωση.
.
Εν τω μεταξύ γίνεται και η διάσπαση με το συνασπισμό και  φεύγει άλλο ένα κομμάτι της νεολαίας με τον τάκη θεοδωρικάκο. Αλλά το κομμάτι αυτό διαλύθηκε πάνω στο μήνα, δεν κράτησε για να φτιάξει κάτι συγκροτημένο, αντίστοιχο της κνε-ναρ για παράδειγμα. Είχα κρατήσει κάποιες επαφές από τη συνοικία με μερικά παιδιά από την κνε-ναρ που μου έδιναν να διαβάσω παλιότερα τεύχη του πριν, γιατί τότε, το πριν κυκλοφορούσε ως μηνιαίο περιοδικό, και μετά βγήκε ως κυριακάτικη εφημερίδα. Κι εκεί έβρισκα κάποιες αναλύσεις –του δελαστίκ, μια συνέντευξη του βαζιούλιν κτλ- που προέβλεπαν ένα χρόνο πριν, ακριβώς όσα ζούσαμε τότε.

Φτάνουμε λοιπόν φθινόπωρο του 91’. Φεύγω στην πάτρα για να γραφτώ στο τει κι από την αθήνα φεύγουν δύο συνδέσεις. Μία από την κνε που άρχιζε να αναδιοργανώνεται και μία από τους συντρόφους της κνε ναρ που είχα επαφή. Τους πρώτους μήνες κράτησα αποστάσεις απο παντού, γιατί ήμουν μπερδεμένος κι ήθελα να κατασταλάξω κάποια πράγματα μέσα μου.
Πρώτη φορά έδωσα το «παρών» σε μια αντιπολεμική επιτροπή, στον απόηχο του πολέμου στον περσικό. Μαζεύουμε υπογραφές, βάζω το όνομά μου, και έτσι γνωρίστηκα με τους συντρόφους της κνε και της κνε-ναρ.
.
-Και τελικά πώς έγειρε η πλάστιγγα προς το ναρ;
-Ίσως φανεί περίεργο με τα σημερινά δεδομένα, αλλά τότε η κνε-ναρ ήταν πιο κοντά στην εικόνα της παλιάς κνε, όπως την είχα εγώ στο μυαλό μου, με την οργάνωση,τις δουλειές, τις χρεώσεις κλπ. Σταδιακά και όσο αυτά που σκεφτόμουν ωρίμαζαν, έβλεπα πως η αντίληψη του ενιαίου μετώπου πάλης της νεολαίας της κνε που πέρασε μετέπειτα στην κνε-ναρ, μπόλιασε την εαακ σε αει και τει και αυτό σαν κεντρική αντίληψη συμμαχιών στη νεολαία με έβρισκε σύμφωνο. Ηταν και η γενικότερη αντίληψη-κριτική  του ναρ για τη συγκυβέρνηση του ενιαίου συνασπισμού με τη νδ και το πασοκ, όπως κι η διάθεσή του για γενικότερη συζήτηση για τον σοσιαλισμό και τι πήγε στραβά που με έβρισκε σύμφωνο.
.
-Κι οι συσχετισμοί γιατί άλλαξαν; Πως μαζικοποιήθηκε η ΚΝΕ στο ΤΕΙ;
-Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Σίγουρα όμως έπαιξε ρόλο και το μαθητικό, όπου η κνε είχε δυνάμεις και της έρχονταν έτοιμος κόσμος στα πανεπιστήμια. Αν θέλω όμως σαν κομμουνιστής να είμαι τίμιος και ειλικρινής, θα πρέπει να σου πω πως εδώ ευθύνεται και η κνε-ναρ.  Η οποία τότε, πέρα από την σωστή κατά τη γνώμη μου αντίληψή της για τα μέτωπα, την εκπαίδευση,  την καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τις συνέπειες στη ζωή της νεολαίας συνολικά, στην προσπάθειά της να εξηγήσει την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, υιοθέτησε σοβαρές λαθεμένες αντιλήψεις, ειδικά όσον αφορά τον ρόλο και τον χαρακτήρα μιας σύγχρονης κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας τον οποίο υποτίμησε για πολύ καιρό.
 .
-Κι η εαακ πότε ιδρύθηκε;
-Στις εκλογές του ’91 υπήρχε σίγουρα εαακ, είχε κατέβει με αυτό το όνομα. Το ’89 είχε κατέβει η πανσπουδαστική, με τα παλιά της αρχικά ως πσκ. Και το ’90 ήταν μεταβατική χρονιά, που κατέβηκαν τα αριστερά, αντισυναινετικά ψηφοδέλτια, αν θυμάμαι καλά το όνομα. Μες στη χρονιά που ακολούθησε, ’90-91, είχε γίνει μια συνάντηση μεταξύ ρήγα-συσπειρώσεων και κνε-ναρ και δημιουργήθηκε η εαακ.
 .
-Δε σου φαίνεται κάπως αντιφατικό που δημιουργήσατε την εαακ μαζί με το ρήγα, που είχε παραδοσιακά κόντρα με την κνε, συνεπώς και με το κομμάτι εκείνο που αργότερα θα συγκροτούνταν ως κνε-ναρ;
-Από μία άποψη ναι, αλλά είχε γίνει ήδη μια προεργασία, με την αντίληψη για το ενιαίο μέτωπο παλης της νεολαίας που είχε διαμορφωθεί ως γραμμή της κνε στην 7η σύνοδο του κσ το '87 και αποτέλεσε την απόφαση του 4ου συνέδριου, το ’88.
.
-Ποιες ήταν μετά οι σχέσεις με την πανσπουδαστική στο τει;
-Δεν είχαμε το σημερινό κλίμα που δυστυχώς επικρατεί ανάμεσα στην εαακ και την πκσ σε πανελλαδικό επίπεδο. Συνήθως κατεβάζαμε διαφορετικά πλαίσια βέβαια, αλλά πολλές φορές συνεργαζόμασταν στις συνελεύσεις ανάλογα την περίπτωση. Κι αυτό το πνεύμα κράτησε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του '90 που έφυγα από το τει και που για αυτό μπορώ να μιλήσω.

-Τι θυμάσαι έντονα από τις εμπειρίες σου στα συνδικαλιστικά;
-Θυμάμαι την πρώτη φορά που βγήκα να μιλήσω ως εαακίτης και βγήκε ένας πασόκος και μου έκανε προσωπική επίθεση, για να ψαρώσω. Μετά είδα ότι το έκανε κατά σύστημα σε κάθε πρωτοετή που έβγαινε να μιλήσει, για να του σπάσει τον τσαμπουκά και να τον φέρει στα μέτρα του.
-Νόμιζα ότι στην πάτρα, λόγω και του τεμπονέρα, είχατε κάπως καλύτερες σχέσεις με τους πασόκους.
-Όχι, δεν πήγαινε έτσι. Αυτό που έγινε όμως ήταν ότι στις επόμενες εκλογές το '93 αν θυμάμαι καλά το εαμ, η οργάνωση του τεμπονέρα στήριξε το πασοκ! Εντελώς λαθεμένη γραμμή κατά τη γνώμη μου.
.
-Κάτι άλλο που θυμάσαι;
-Θυμάμαι τον πρόεδρο του τει, έναν δεξιό, πανέξυπνο αλλά αντιπαθέστατο, που όταν γύρισε από ένα ταξίδι στην κούβα, μέσα 90’, μας έδειχνε ένα χαρτονόμισμα κι έλεγε χαιρέκακα: τις πήδηξα όλες τις κουβανές με ένα τέτοιο. Και στο λέω αυτό, γιατί τότε αυτή η κριτική καφενείου ήταν πολύ διαδεδομένη για τις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, και το να υπερασπίζεσαι την κομμουνιστική σου αναφορά και στράτευση ήταν στην καλύτερη μια...γραφική συμπεριφορά για τον πολύ κόσμο.
.
Σε κάποια άλλη φάση που αντιδρούσαμε για τα erasmus, έρχεται στα τραπεζάκια και μας λέει: γιατί αντιδράτε; Αύριο κιόλας μπορώ να στείλω όποιον από εσάς θέλει στο πρόγραμμα. Και γιατί το έλεγε αυτό; Εμείς αντιδρούσαμε συνολικά στον έρασμο γιατί ήταν πρόγραμμα της εοκ. Αλλά βάζαμε κοντά στα άλλα ζήτημα ότι είναι μόνο για λίγους κι εκλεκτούς. Οπότε σου λέει: μπορώ να στείλω όποιον θέλετε στο πρόγραμμα, τι αντιδράτε; Μετά όμως ο έρασμος έπαψε σταδιακά να είναι ζήτημα αιχμής, και δεν το έβλεπες καν σε φοιτητικά πλαίσια.
.
Αντί επιλόγου... μια αναφορά σε μια ιστορία από εκείνα τα χρόνια, που τη μάθαμε από άλλη σφισσα και θα είναι κριμα να μην καταγραφεί. Ο αχμμετ –το σχήμα εαακ στους μεταλλειολόγους- δημιουργήθηκε με τη συνδρομή ναριτών, συσπειρωσάδων και της κνε! Όχι της κνε-ναρ, της αυθεντικής. Γι’ αυτό κι ονομάζεται αριστερός χώρος κι όχι ανεξάρτητος, αυτόνομος ή κάτι παρόμοιο.
Τι είχε συμβεί;
Ήταν μια κίνηση τακτικής, επειδή δε θέλαμε να αφήσουμε ζωτικό χώρο στο πολυτεχνείο για τους συνασπισμένους, που είχαν κάποιες δυνάμεις στους μεταλλειολόγους. Γι’ αυτό κατεβήκαμε εκείνη την χρονιά με τον αχμμετ και την επόμενηκανονικά ως πανσπουδαστική. Ενώ ο συν μπήκε τελικά στο πολυτεχνείο το 92’ με τον τσίπρα, που έφτιαξε στους πολιτικούς μηχανικούς τον εγκέλαδο.

Υγ: η κε του μπλοκ, παρακαλεί γονυπετής τον κάτοχο της κασέτας με την ομιλία του γράψα από το φεστιβάλ του 89', να επικοινωνήσει μαζί της, ή να ανεβάσει ο ίδιος το υλικό που έχει στο διαδίκτυο.

38 σχόλια:

TRASH είπε...

-Ενα ευτράπελο:
Θυμάμαι κάποτε είχα ρωτήσει (τον πρώτο καιρό των ΕΑΑΚ), τι ακριβώς πολιτικά είναι αυτοί, και έσπευσε να με κατατοπίσει ένας αναρχικός με την εκπληκτική απάντηση: "αυτοί είναι ΚΝίτες που δεν είναι ΚΝίτες!"

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν όποιος βρει τη διαφορά του παρακάτω πρωτοσέλιδου (Ριζος 23/2/2003)
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=23%2F02%2F2003#!prettyPhoto
με όλα τα πρωτοσέλιδα των επόμενων χρονιών για την αντίστοιχη ημερομηνία (23/2/****) κερδίζει δωρεάν πρόσκληση για την επόμενη εκδήλωση του Κόμματος για την Εθνική Αντίσταση!!

Παρεπιπτόντως για όσους ξέρουν πότε κλείνουν 20 χρόνια τα εαακ αλλά δε ξέρουν τι είναι σήμερα
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=23/2/2012&id=13924&pageNo=31&direction=-1
(έστω και στο "Σαν Σήμερα" κάποιος θυμήθηκε να το γράψει!)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ανώνυμε δεν ξέρω τι κερδίζω, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά.
Πρώτον, τότε ήταν στρογγυλή επέτειος, τα 60χρονα της επόν. Και δεύτερον, ήταν κυριακάτικος ρίζος με ένθετο αφιέρωμα. Μπορεί να έχει αυτή την κυριακή αφιέρωμα στην επόν ο ρίζος, στο ιστορικό ένθετο. Εκτός και αν προτιμήσει τον κόκκινο στρατό που γιορτάζει κι αυτός σήμερα.
Τριπλή γιορτή της κομμουνιστικής ορθοδοξίας σήμερα. Όποιος βρει το τρίτο, κερδίζει δωρεάν πρόσκληση για τις εορταστικές εκδηλώσεις της κε του μπλοκ. Αλλά δεν θα το βρει στο σαν σήμερα..

Για τα της επον, θα υπάρξει ειδική ανάρτηση, μες στις επόμενες μέρες, εκτός απροόπτου..

Ανώνυμος είπε...

Να τα κατοστήσεις...
ΥΓ. Από πού παραλαμβάνω το δώρο μου;

Ανώνυμος είπε...

Η κατάληψη της Νομική....

kontoxontros είπε...

πάρα πολύ καλό. Μπράβο. Τώρα που είσαι στην Αθήνα, θα ήταν πολύ ωραίο να επαναλάβεις τέτοιες συνεντεύξεις και με άλλους που το έζησαν από κοντά.

αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι... είπε...

έλα αλέκοοοοο........

θα μας γράψεις και τίποτα για αυτό,θα είναι εξίσου "εμπορικό κείμενο"

και δεν αναφέρομαι στη διαφήμιση τη γνωστή...

με εκτίμηση,

τακτικός πελάτης

Ανώνυμος είπε...

Μαπα το καρπουζι , αν ηθελες να πιασεις σωστα το νοημα των εαακ επρεπε να ξεκινησεις απο την διασπαση του Ρηγα με την δημιουργια της εκον β πανελλαδικης και στη συνεχεια τη δημιουργια των συσπειρωσεων , μετα τη διασπαση της κνε του 89 και μετα να φτασεις στο 91 και την ιδρυση τους , ουσιαστικα ξεκινας με το 89 και το ενα ποδι των εαακ το αφηνεις στην απεξω , μεγαλο λαθος και μπορω να πω οτι διακρινω ενα φιλοναριτισμο .

ο φίλος του λαού που πολεμά τους σοσιαλδημοκράτες είπε...

Δεν υπήρξε "εκον β πανελλαδική". Β' Πανελλαδική σκέτο υπήρξε. Και - σχεδόν αμέσως - έγινε ΑΣΥΦ.
Η ΕΚΟΝ Ρ/Φ που απόμεινε, ακολούθησε τη διάσπαση του "ΚΚΕ (εσωτ.)" , όπου οι ΕΑΡινοί φτιάξαν τη ΡΑΝ , και οι Μπανιάδες "ΚΚΕ (εσωτ.)- ΑΝ.ΑΡ" κράτησαν το ΕΚΟΝ Ρ/Φ. και - ουφ! -αυτοί συνεργάστηκαν με Γραψικούς και τ'απομεινάρια της ΑΣΥΦ για τα ΕΑΑΚ.
Επίσης, αυτό το κομμάτι της ΕΚΟΝ Ρ/Φ - Μπανιάδες - ήταν στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Πιονκ Γιάνγκ , και μάλιστα ο Γράψας τους είχε καλέσει σε κοινή σύσκεψη για τα ζητήματα της ΚΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο δεν το έπιασα. Είχε καλέσει ο Γράψας τα απομεινάρια του Ρήγα σε κοινή σύσκεψη ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΝΕ; Ισχύει;
Εντάξει, δεξιά στροφή τότε το Κόμμα, λογικό να υπάρξει αντίδραση από την άλλη μεριά, αριστερίστικη, αλλά ρε πούστη μου όχι και να καλείς τους ρηγάδες να συζητήσεις για τα εσωοργανωτικά σου! Και να είσαι και ο Γραμματέας! Έλεος!
Τελικά δεν υπάρχει δεξιός και "αριστερός" οπορτουνισμός, υπάρχει μόνο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ με διάφορες εκφάνσεις. Νόμιζα ότι αυτό είναι τωρινό φρούτο, αλλά τελικά πάντα έτσι ήταν...

Αναυδος είπε...

για τον ανωνυμο που ανησυχησε για την ΕΠΟΝ

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6713176

Αναυδος είπε...

Μια παρατηρηση μονο απο τη συνεντευξη
Με το ναρ εφυγαν τα 34 απο τα 35 μελη του Συμβ. σπουδαζουσας της αθηνας ωστοσο στις φοιτητικες εκλογες βρεθηκαν πισω απο το σχημα της ΚΝΕ ολα τα επομενα χρονια.
Ειναι αληθεια οτι εφυγε η πλειοψηφια του στελεχικου συναμικου κυριως στους φοιτητες αλλα η πλειοψηφια των μελών της ΚΝΕ αλλά και της επιρροής της παρεμεινε με το ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

Αναυδε μην τα πετας ετσι αυτα,γιατι γελανε και τα αγαλματα του περισσου...

Ανώνυμος είπε...

καλό Αναυδε το ανεκδοτάκι πολύ καλό!!!

Στα Γιάννενα που ήμουν εγώ τότε απ'τα 88μέλη της ΚΝΕ είχαν φύγει τα 87 και το μοναδικό μέλος που απέμεινε οι 'φευγάτοι ' του δώσαν το προσωνύμιο ο κουκουένας...

Καλτίλα αυτές οι εποχές

Ανώνυμος είπε...

καλό Αναυδε το ανεκδοτάκι πολύ καλό!!!

Στα Γιάννενα που ήμουν εγώ τότε απ'τα 88μέλη της ΚΝΕ είχαν φύγει τα 87 και το μοναδικό μέλος που απέμεινε οι 'φευγάτοι ' του δώσαν το προσωνύμιο ο κουκουένας...

Καλτίλα αυτές οι εποχές

Ανώνυμος είπε...

καλό Αναυδε το ανεκδοτάκι πολύ καλό!!!

Στα Γιάννενα που ήμουν εγώ τότε απ'τα 88μέλη της ΚΝΕ είχαν φύγει τα 87 και το μοναδικό μέλος που απέμεινε οι 'φευγάτοι ' του δώσαν το προσωνύμιο ο κουκουένας...

Καλτίλα αυτές οι εποχές

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΙ Πάτρας άλλη φάση κουτσομπολοδρέπανο.

Οργάνωση με @@...

Άσε που η διάσπαση στο ΤΕΙ πάτρας ήταν 50-50 δεν ηταν εύκολο για τα εαακ να στηθούν όσο σε άλλες σχολές που ήταν 80-20 στη χειρότερη..

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε δεν ηταν ακριβώς έτσι.
Ο Χρήστος εμεινε μόνος στα γιάννενα την επόμενη χρονιά, οταν αποφοίτησαν δυο ή τρείς ακόμα σ/φοι που είχαν απομείνει.
Παρολα αυτα στάθηκε και μια δεκαετια μετα η Πανσπουδαστική, πάτησε ενα απο τα τελευταια καστρα -σε επίπεδο πανεπιστημίου- των ΕΑΑΚ.

Ανώνυμος είπε...

Οπως και να εγινε,οσοι ζησανε αυτες τις εποχες αντιλαμβανονται και το μεγεθος της μπαρουφας που πεταξε ο "αναυδος".

Νομιζω επισης οτι τα εαακ ειχαν απο κατω την πκσ μεχρι το τελευταιο πανσπουδαστικο (1998?) που φωναζουν οι κνιτες ακομα για τους συσχετισμους.Βεβαια τωρα τελευταια σταματησανε γιατι ψιλοαλλαξε η γραμμη.Αμα συνεχισει παντως ετσι η κατασταση,σε λιγο οι τοτε συσχετισμοι δεν θα απεχουν και πολυ απο την πραγματικοτητα.

TRASH είπε...

EAAK: συγκερασμός του ιδεολογικού κομφούζιου του ΣΎΡΡΙΖΑ, του οργανωτικού μπάχαλου της αναρχίας και του δογματισμού της παλιάς ΚΝΕ.

keep walking...

....αναμένω τα μπινελίκια...
"δεν βρίζουμε μαμάδες" όμως, που λέγαμε και μικροί στην μπάλα, έτσι?

Ανώνυμος είπε...

Trash καλυτερα τα τρια παραπανω απο την μογκολοποιηση της κνε , αν και τωρα που το σκεφτομαο προσβαλω τα μογκολακια .

kontoxontros είπε...

Να που τελικά υπάρχει η νομοτέλεια!
Ήταν νομοτελειακό ότι από κάποια στιγμή και μετά, η κουβέντα για τα ΕΑΑΚ θα γινόταν καφενειακή...

TRASH είπε...

κάλιο να βόσκεις άλογα στην Λ.Δ.Μονγκολίας, παρά να σε σε αμφιθέατρο με ΕΑΑΚίτες.... (και παρά να σε κλείσουν σε αμφιθέατρο γενικώς)

ο φίλος του λαού που πολεμά τους σοσιαλδημοκράτες είπε...

H Πανσπουδαστική πέρασε τα ΕΑΑΚ από το '97. Από τότε για τα ΕΑΑΚ - όπως είχε ανακοινώσει ο γίγαντας Πουλίκας - και για το ΝΑΡ η ΕΦΕΕ πέθανε. Μόλις ένα χρόνο πιο πριν η ΕΦΕΕ ζούσε βέβαια, μια και τα ΕΑΑΚ είχαν ένα δυο μέλη του ΚΣ της περισσότερα απ'την ΚΝΕ , βάσει των συσχετισμών του '93 (ούτε καν του ΄95..).

Ανώνυμος είπε...

Ωραια , αν ειναι ετσι γιατι το ΜΑΣ κανει τουμπεκα για την εφεε , μην ξεχνας 12% το ΜΑΣ , 10% τα ΕΑΑΚ η διαφορα δεν ειναι και τοσο μεγαλη,οσο για την εφεε αυτη καθε αυτη τα ΕΑΑΚ δεν εχουν παρει ξεκαθαρη θεση ζητηστε εσεις επανασυσταση και το ξανασυζηταμε .

Ανώνυμος είπε...

Το 1998 πατησαμε τα ΕΑΑΚ στα Γιάννενα ( αφού πρώτα περάσαμε την ΕΣΟΦ και τους Νεους Ορίζοντες του Σαμαρά και ναι υπήρξε καιρός που η ΕΣΟΦ επερνε παραπάνω ψήφους από την ΠΚΣ στα Γιάννενα ). Αξέχαστη στιγμή το τέλος της καταμέτρησης του 2000 στο Φυσικό όπου η ΠΚΣ βγήκε πρώτη δύναμη μετά από χρονια, με τους εαακιτες να μην μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα και να καταριουνται την στιγμή που δεν ψήφισαν ΠΑΣΠ για να μην πάρουν οι σταλινες την σχολή. Όσο για τον κουκουενα που τοτε έκανε το μεταπτυχιακό του οτι και να γράψει κανείς ειναι λίγο για να περιγράψει το πως πανηγυριζε.

Ανώνυμος είπε...

Το ωραιο ειναι οτι ολοι με την κκε πλευρα βιαζονται και πηγαν στο 97-98 οπου εγινε η ανατροπη και πραγματι η ΠΚΣ περασε τα ΕΑΑΚ , για το τι συμβαινει μετα το 06-07 οπου σε ενα σωρο σχολες τα ΕΑΑΚ εκαναν την ανατροπη κουβεντα , αλλα ξεχασα σημερα μιλαμε για τα πρωτα χρονια , αυτα ειναι μαλλον για το δευτερο μερος που προτεινω ο τιτλος να ειναι ΕΑΑΚ η Επιστροφη.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ δεν υπάρχει αριστερός οπορτουνισμός. Η Αλέκα τότε που ήταν δεξί χέρι του Χαρίλαου μαζί με τον Ανδρουλάκη και τη Δαμανάκη αποτελεί τον ορισμό αυτού του οπορτουνισμού. Ο εκφυλισμός και η υποταγή στο αστικό σύστημα υπαγόρευαν αυτή τη γραμμή. Ευτυχώς που αντιστάθηκαν τα παιδιά τότε της ΚΝΕ. Τα λέμε όταν κάνει το ΚΚΕ το 2020 την αυτοκριτική του, μετά την αποκήρυξη του δεξιού Φλωράκη.

Ανώνυμος που ανησύχησε για την ΕΠΟΝ είπε...

Απολίθωμα, περίμενα υπομονετικά μέχρι την Κυριακή, μπας και γίνει το θαύμα και ο Ριζος έγραφε κάτι για την ΕΠΟΝ αλλά δυστυχώς, αντί αυτού έχουμε εισπράξει μια εμμετική ομιλία του Κουτσούμπα που ο σχολιασμός της είναι άλλο θέμα και δεν θα το κάνουμε εδώ...
Άναυδε, προφανώς και η ΠΕΑΕΑ τίμησε και θα τιμά όσο υπάρχει την ΕΠΟΝ, γιατί αυτοί ήταν οι ΕΠΟΝ. Αν διαβάσεις λίγο ριζο σήμερα, μπορεί και να καταλαβεις γιατί ανησύχησα, και συνεχίζω να ανησυχώ.
Άντε και καλές απόκριες!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το περιεχόμενο της ανάρτησης καθορίστηκε βάση γνωριμιών και βιωμάτων της κε του μπλοκ. Οπότε είναι δεδομένη η μεροληψία, υπέρ της κνε του γράψα (κι όχι του ναρ γενικά, που είναι κάτι διαφορετικό πλέον). Το άλλο πόδι θα το πιάσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τρίτο μέρος. Αλλά όχι κι από πολύ ευμενή σκοπιά, μάλλον.

Κουτσομπολανώνυμε, απ' όσο ξέρω στη σπουδάζουσα της πάτρας ήταν μεταξύ άλλων ο μάκης παπαδόπουλος και ο μεντρέκας. Αν αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο, δηλ.

Τελευταίε ανώνυμε, ο ρίζος έβγαλε αφιέρωμα στα 70χρονα του εαμ, οπότε δε μου προκύπτει κάπως ότι δε θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο και για την επον. "Εκτός κι αν κάνει κάτι για τον κόκκινο στρατό" είχα γράψει και πράγματι σήμερα έχει αφιέρωμα στη μάχη του στάλινγκραντ.

Υγ: Ο ανώνυμος που βρήκε τη σωστή απάντηση, μπορεί να επικοινωνήσει με τη κε του μπλοκ, στο γνωστό μέιλ, και να λάβει ειδική πρόσκληση για τις εκδηλώσεις της άλλης χρονιάς, στα 30χρονα.

alexandros velmachos είπε...

Ρε Απολίθωμα, διάβαζα ένα ανέκδοτο που είχε αναρτήσει το 2008 για τον Μπρέζνιεφ.. Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να ανεβάζεις ένα κείμενο με τα αντι- ΚΚΕ ανέκδοτα που όλοι έχουμε αγαπήσει...! Ξεκινάω μ' ένα:

Καθόταν ο Λένιν με τον Στάλιν και τον Τρότσκυ και κάποιος του λέει «Πες μου τρεις κομμουνιστές που κάθονται σ' αυτό το τραπέζι»
Απαντά ο Λένιν «Βλαντιμιρ Ίλιτς Λένιν»..!

Ανώνυμος είπε...

το 1995 η πκσ-κνε πέρασε πανελλαδικα τα εαακ (όχι ομως στην αθήνα βαστάγαμε την 3η θέση)
το 1997 η πκσ-κνε πέρασε και τα εαακ στην αθήνα
Νομίζω ότι η μεγάλη νίκη της κνε δεν ήταν που πέρασε τα εαακ. Είναι που τα πέρασε μέσα σε 5-6 χρόνια.
Αλλά νομίζω δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε ένα κόμμα με 20-30? χιλιάδες μέλη και 500 χιλιάδες ψήφους (τότες) με μια φοιτητική οργάνωση (τα εαακ).
Αυτό που μπορείς να πεις για τα εαακ είναι ότι είναι το καλύτερο μέτωπο που φτιάχτηκε ποτέ στα σύγχρονα χρόνια.
Και ότι εδώ και 20 χρόνια καταφέρνουν σε κάθε κινημα να είναι μπροστά.
Επίσης το άλλο παράσημο των εαακ είναι η αντοχή τους.
Οι ΑΣΦ (με το μεγαλεώδες φοιτητικό του 1987) ή η Β πανελλαδική (με το αντίστοιχο του 1979) δεν είχαν ζωή παραπάνω από 3-5 χρόνια.
Τα εαακ ξεκίνησαν χωρίς κανείς να ξέρει που θα πάνε, (αν θυμηθει κανείς ότι το πρώτο διήμερο έγινε το 1995 ότι οι ναρίτες δεν ήθελαν κλπ)και μέσα από τις διεργασίες τους σιγά σιγά έφτιαξαν κορμό άποψη κλπ
Επίσης όποιος θέλει να θυμηθεί για την κνε-ναρ του γράψα μπορεί να τους προσάψει και την άκριτη αγάπη για την αυτονομία και την αναρχία.
Να θυμηθεί την σχεδόν διάλυση των εαακ το 1995 (μετά το πολυτεχνείο και τους 504) την αποχώρηση του 3ου πόλου σε αθήνα και θεσσαλονίκη των σασκαο,
Αλλά φυσικά αν δεν υπήρχε το ναρ που έδινε την πανελλαδικότητα των εαακ και την συνέχεια τους όλη την δύσκολη δεκαετία 1992-2002 σήμερα δεν θα υπήρχαν εαακ

ΚουΚουΈνας από τους πολλούς είπε...

Άσχετο, αλλά μια μικροδιόρθωση και συμπλήρωση για το Φυσικό των Ιωαννίνων:

Προς τον ανώνυμο της 25 Φεβρουαρίου 2012 8:40 μ.μ.

Η χρονιά ήταν το 2000 – 2001 (επομένως οι εκλογές το 2001).

Οι ΕΑΑΚίτες ήταν ένα μπάχαλο χαβαλέ και συσπειρωσάδων. Τραβούσε βέβαια κόσμο αυτό το στυλάκι. Είχαν και έναν Ναρίτη (μετά ΟΚΔΕ, μετά ποιος ξέρει) που ήταν ο μόνος σοβαρός και με πολιτικό λόγο και προσπαθούσε (μάταια τις περισσότερες φορές) να δώσει ένα πολιτικό – ιδεολογικό στίγμα στο ΄΄σχήμα΄΄.

Το απίστευτο εκείνη την μέρα (νύχτα) ήταν πως οι περισσότεροι ήταν τύφλα στο μεθύσι και κλαίγανε, ενώ την ίδια στιγμή ο Βαγγέλης (ο Ναρίτης) έλεγε εμφανώς συγκινημένος την εξής ατάκα σε ένα σφο:
΄΄Σας ευχαριστώ που την τελευταία μου χρονιά στην σχολή, την είδα να γίνεται κόκκινη΄΄.

Η χρονιά βέβαια πέρασε, ο Βαγγέλης έφυγε, και στις επόμενες εκλογές οι ΕΑΑΚίτες γράψανε το επίκαιρο τότε λόγω Γένοβας
΄΄σπάμε τις κόκκινες ζώνες που χτίζουν γύρω μας΄΄,
αλλά μόνο στον τοίχο του Φυσικού, της μόνης σχολής που ήταν τότε κόκκινη…

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ όντως αποτελεί την έμπρακτη εφαρμογή της τακτικής και της αντίληψης του ενιαίου μετώπου πάλης της νεολαίας που επεξεργάστηκε η ΚΝΕ στην 8η -και όχι 7η- Σύνοδο του ΚΣ το Φλεβάρη του '87.

΅πίσης να θυμίσω πως η γραμμή του ενιαίου μετώπου πάλης συνάντησε τη λυσαλέα αντίθεση της π[λειοψηφίας της ΚΕ του ΚΚΕ και της μειοψηφίας του ΚΣ της ΚΝΕ, και αυτό επειδή τότες ετοιμ΄'αζοντνα ο σε δεξιά βάση γάμος με την ΕΑΡ του Κύρκου. Μάλιστα, η Αλέκα, ο Γόντικας, ο Χαρίλαος και ο Μίμης ήταν τότες "μια παρέα" στην αντίληψη και την πολιτική πρακτική.

Να θυμίσω επίσης πως η γραμμή του ενίαίου μετώπου πάλης προέκυψε ως ανάγκη απάντησης στην επέλαση της ΔΑΠ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και του νεοσυντηρητισμού γενικά στη νεολαία, γεγονός που η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΚΚΕ ούτε που το μυρίζονταν..

Η ΚΝΕ-ΝΑΡ επί της ουσίας ακολούθησε τη γραμμή του ενιαίου μετώπου πάλης, και αυτό συνεχίζεται ως τις μέρες μας με τη γραμμή και τακτική συμμαχιών την οποία έχει η ΝΚΑ, η οργάνωση νεολαίας του ΝΑΡ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΑΑΚ πέρασε μια κάμψη όντως από το '95 έως το 2003 και αυτό -συν τοις άλλοις- οφείλεται συνολικά και στις αντιφάσεις της αντίληψης της ΝΚΑ. Ομως από το 2006 ειδικά και μετά, η ΝΚΑ σταδιακά αντιλήφθηκε τις λαθεμένες αντιλήψεις που και η ίδια είχε όσον αφορά τον ρόλο και το χαρακτήρα της κομμουνιστικής νεολαίας, τον ρόλο και το χαρακτήρα του μετώπου στη φοιτητική και σπουδάζουσα νεολαία το οποίο είναι η ΕΑΑΚ.

ΚΑι η διόρθωση της αντίληψης μαζί με το προχώρημα της έφερε τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε σήμερα: Μαζικοποίηση της ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μαζικοποίοηση και των συνιστωσών της: Τόσο της ΝΚΑ, όσο και της ΑΡΑΝ και των υπόλοιπων συνιστωσών.

Ανώνυμος είπε...

ε οχι και μαζικοποιηση στα τει

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανο, μιας και έπιασες τα "εμπορικά" κείμενα τί θα έλεγες και για το κείμενο του Αλέκου Χαλβατζή που νομίζω θα... "πουλήσει";;; Το περίμενα καιρό τώρα αν και η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν περίμενα βαθιά μέσα μου να θιχτεί εδώ για ευνόητους λόγους. Που ξέρεις όμως μπορεί και να προσπαθήσουν μερικοί να απαντήσουν σε κάποια από τα ζητήματα, όσα είναι υπαρκτά τουλάχιστον (για να δούμε πόσο καλοί απολογητές είναι) και κάποιοι άλλοι να βρουν την ευκαιρία να ξεσαλώσουν για το Κόμμα σε φάση "εμείς τα λέγαμε" (περίεργο συνήθως αυτή τη φράση τη λέει το ίδιο το Κόμμα):

http://alekosch.wordpress.com/2012/02/18/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7/

Ανώνυμος είπε...

επίσης να μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κουσούρι της κνε-ναρ ήταν το στήσιμο στο αντικκε.
Όπως επίσης το στήσιμο της πκσ στο αντιεαακ.
Απόλυτο αντιεαακ.
Δεν ξερω αν μέχρι το 1998 του μαθητικου είχε παρθεί κάποια γενική συνέλευση σε αθήνα με κοινό πλαίσιο.
Στο εκπαιδευτικό τα χρόνια του Γιωργάκη (1995)θυμάμαι κάτι απίστευτες συνελέυσεις εαακ vs κνε = αντικατάληψη που στήριζαν από πίσω πασπ δαπ που μέσα στην συνέλευση έλεγαν απόσύρουμε τα ψηφοδέλτια μας και αφήνουμε τον κόσμο να ψηφίσει κατά συνείδηση...
Μπορεί πολλοί να λένε ότι το μαθητικό του 1998 έδωσε μεγάλη δυναμική στην πκσ
Εγω πάντως σαν εαακ χαίρομαι για το μαθητικο του 1998 γιατί τουλάχιστον μετάλλαξε την πκσ, όχι πολύ, αλλά σίγουρα σε κάτι καλύτερο από τα μαύρα χρόνια έως τότε
Κι αυτο αποδεικνύει πόσο ζωντανό πράγμα είναι ένα κίνημα από τα κάτω που δεν το ελέγχεις πλήρως. Σε αναζωογονεί σαν χώρο σε μέλη αντιλήψεις πρακτικές.
Τι θα γίνει θα αφήσετε πάλι κανά λουλούδι να ανθίσει??