Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ένας Κύρκος δε φέρνει την άνοιξη

Την περασμένη τρίτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του λεωνίδα κύρκου, του μεγάλου ηγέτη του ευρύτερου αναθεωρητικού χώρου. Η κετουκε δεν είχε στείλει τότε συλλυπητήριο μήνυμα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν υποκριτικό, ενώ ο ρίζος αναφέρθηκε στο γεγονός με ένα λιτό δημοσίευμα πέντε αράδων όπου σημείωνε μεταξύ άλλων στο βιογραφικό του:  μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, ηγήθηκε του «ΚΚΕ Εσωτερικού», κόντρα στο ΚΚΕ, της ΕΑΡ και υπήρξε γραμματέας του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» μέχρι τον Μάρτη του 1991 παραμένοντας στη συνέχεια ένα από τα ηγετικά του στελέχη συνεχίζοντας την αντιΚΚΕ δράση του.
Η κε του μπλοκ δεν είχε γράψει κάτι γιατί πιάστηκε εξ απήνης και μακριά από το αρχειακό της υλικό. Σήμερα όμως τιμά τη μνήμη του μεγάλου οπορτουνιστή ηγέτη, σταχυολογώντας τα καλύτερα αποσπάσματα από τις βιογραφικές μαρτυρίες του στη νίτσα λουλέ-θεοδωράκη  –της οποίας η μετέπειτα πορεία στο συν και από εκεί στο δημοτικό ψηφοδέλτιο της μπακογιάννη προσθέτει μία ακόμα καλτ σημειολογία στην υπόθεση. Οι μεταξύ τους συζητήσεις γίνονται το διάστημα 86-87, χρονιά διάσπασης του εσ , λίγο πριν την επαναπροσέγγιση με το κκε και τη συγκρότηση του ενιαίου συνασπισμού.

Ας δούμε την περιγραφή του λεωνίδα για το πώς έσπασε αρχικά με το χαρίλαο και πως χαράχτηκε ο δρόμος. Να σου διηγηθώ ένα περιστατικό που μου συνέβη με το χαρίλαο σε μια δεξίωση όταν ακόμα δε λέγαμε καλημέρα; Ήταν σε ένα από αυτά τα μεγάλα ξενοδοχεία. Φτάσαμε κατά σύμπτωση μαζί. Ο πορτιέρης άνοιξε το ασανσέρ και έκανε τόπο να περάσουμε. Ήμασταν μόνοι. Θέλαμε πέντε ή έξι πατώματα για να φτάσουμε στη δεξίωση
– Γεια σου χαρίλαε, του λέω. Δε μου απαντά.
- Χαρίλαε γεια σου, είμαστε μόνοι. Πριν ξανανοίξει η πόρτα είπε και εκείνος. «γεια σου λεωνίδα».
Ρώτησε τον να δεις αν είναι αλήθεια. Και βέβαια οι φωτογράφοι που περίμεναν έξω από το ασανσέρ έσπευσαν να απαθανατίσουν τη σκηνή. Όμως δε δημοσιεύτηκε ποτέ πουθενά η φωτογραφία. Δε θέλω να πιστέψω αυτό που λένε, ότι το κκε τους παρακάλεσε να μην την δώσουν σε καμιά εφημερίδα… Στο ασανσέρ που συναντιόμαστε.

Επόμενη στάση η περιγραφή της νίτσας για τις δραματικές στιγμές πριν από την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών.
20η απριλίου 1967. Μεσάνυχτα και κάτι. Στις σκάλες του αρσακείου δημοσιογράφοι, πολιτικοί, κόσμος πολύς που μόλις είχε βγει από την αίθουσα του δικαστηρίου. Η δίκη της εφημερίδας «ελευθερία» διακόπηκε για την επομένη. Μαζί με άλλους συναδέλφους κάναμε πηγαδάκι γύρω από τον κύρκο που ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του πάνου κόκκα, διευθυντή της εφημερίδας.
- Λεωνίδα τι λες, πάμε για δικτατορία;
- Α μπα, δεν το πιστεύω, δε θα το επιτρέψει ο λαός.
Σκορπίσαμε ανυποψίαστοι για το τι μας περίμενε σε λίγες ώρες.

Αυτό θα πει οξυμένο πολιτικό κριτήριο. Μη νομίζετε όμως πως δεν είχε διορατική ικανότητα. Κατά βάθος ο λεωνίδας τα είχε πει.
Θα σου δείξω το άρθρο που έγραψα το δεκέμβρη του 66 στην «ελληνική αριστερά» και που είχε τίτλο «εμπρός για αντιδικτατορικό αγώνα». Μια ανάλυση που είχε όλη της την αξία και που αν τη διαβάσεις σήμερα θα πεις «βρε παιδιά αφού τα βλέπατε ότι έρχονται έτσι τα πράγματα, γιατί ύστερα αποπροσανατολιστήκατε και πιαστήκατε σαν τους ποντικούς;» Αλλά σου είπα πριν γιατι…

Τι της είχε πει προηγουμένως;
Αποπροσανατολιστήκαμε με το σχηματισμό της κυβέρνησης του κανελλόπουλου. Γιατί κάτι πλανιόταν στην ατμόσφαιρα που δε μας άρεσε. Αλλά τι σόι πραξικόπημα θα γινόταν βάση λογικής βέβαια. Ένα πραξικόπημα που γίνεται εναντίον της κυβέρνησης της δεξιάς; Δε χωράει στο μυαλό φυσιολογικού ανθρώπου. Ένα πραξικόπημα του βασιλιά εναντίον του κανελλόπουλου που στηρίζει το βασιλιά; Τι να ήταν τέλος πάντων;

Ενδιαφέρον έχει και το εγκώμιο που του πλέκει η νίτσα λουλέ για να τον υπερασπίσει από διάφορους επικριτές του, αποστομώνοντάς τους μια και καλή.
Ο ταβερνιάρης εκείνο το βράδυ μας κέρασε το κρασί γιατί όπως είπε συμπαθούσε το λεωνίδα. Και πέρα από τις όποιες πολιτικές αντιθέσεις και όσα και αν του καταμαρτυρούν, «αριβίστας, λαοπλάνος, εκμεταλλευτής της ρητορικής του ικανότητας, ουραγός της αστικής τάξης κα» κανείς δεν είπε ποτέ «παλιάνθρωπος, κακός χαρακτήρας, γυναικάς, απατεώνας». Κουβέντες που έχουν κατά καιρούς ακουστεί για πολλούς επώνυμους αυτού του χώρου.
Ναι, μπορεί να είναι αριβίστας. Ποιος πολιτικός δεν είναι; Ναι, μπορεί να υπερβάλλει όταν μιλά από το μπαλκόνι. Είναι ίσως η τεχνική του να φέρνει πιο κοντά τον κόσμο. Ναι, μπορεί κάποτε να βοήθησε με τη στάση του τους αστούς, αλλά όσοι τον ξέρουν δεν τον άκουσαν ποτέ να εκφραστεί με μίσος ή με άσχημα λόγια για κάποιον πολιτικό του αντίπαλο.

Λίγο πιο κάτω, η γυναίκα του κάλη (που ήταν μάλλον στα τελευταία της) δείχνει στη νίτσα μερικές φωτογραφίες από το παρελθόν: Να και η περίφημη φωτογραφία που μας τράβηξαν έξω από τη φυλακή το 52. Δεν είναι άσχημος;
Ναι, αλλά η ομορφιά είναι υποκειμενική και αξία υπερτιμήμενη. Όταν έχεις τόσες χάρες, είναι ο εσωτερικός σου κόσμος που μετράει. Κι αν έχεις τέτοια εγκώμια τι τους θέλεις τους εχθρούς.

Ας κλείσουμε με κάτι πιο ευχάριστο: ένα ανέκδοτο περιστατικό με το γλέζο που θα μπορούσαμε ίσως να το κρατήσουμε για αργότερα, αλλά έκρινα σκόπιμο να το κάψω από τώρα. "Ο λεωνίδας είναι φειδωλός στην ξόδεψη του οινοπνεύματος. Ξέρει πως δεν το αντέχει και δεν πίνει και έχει αποφύγει και τα μεθύσια".

Εκείνος που μπορεί να πιει πολύ και δε ζαλίζεται καν είναι ο μανώλης ο γλέζος κι ας μην του φαίνεται. Πριν από χρόνια είμαστε συνδιευθυντές στην αυγή. Πήγαμε όλοι οι συντάκτες εκδρομή στη θεσσαλονίκη για την έκθεση. Τότε δεν είχε φτιαχτεί η εθνική οδός και περάσαμε από τον μπράλο. Εκεί ήταν μια ταβέρνα και σταματήσαμε για φαί. Ο ταβερνιάρης όπως μας είδε πολλούς μυρίστηκε ότι θα πάρει αρκετό παραδάκι και ίσως γι αυτό, ίσως για να κοκορευτεί μας λέει: ποιος από σας θα αναμετρηθεί μαζί μου στο κρασί; Αν χάσετε θα πληρώσετε διπλά. Αν κερδίσετε, θα σας κεράσω ότι φάτε.
Αιφνιδιαστήκαμε. Μερικοί από μας έπιναν λίγο, άλλοι καθόλου. Και ξαφνικά ακούμε το μανώλη: «εγώ». Βρε μανώλη, του λέω, έλα στα συγκαλά σου, τι πας να κάνεις. Δεν τον είχα δει να πίνει άλλη φορά. Άσε, μου απαντά, και θα δεις τι έχει να πάθει.
Φέρνει ο ταβερνιάρης τους μεζέδες, φέρνει και τα μπουκάλια το κρασί, καράς νομίζω ήταν, και αρχίζουν. Γεια σου μανώλη. Γεια σου ταβερνιάρη. Τα μπουκάλια έφευγαν το ένα πίσω απ’ το άλλο. Ο ταβερνιάρης άρχισε να κοκκινίζει. Ο μανώλης ατάραχος. Εμείς παρακολουθούσαμε σα χαζοί. Πέντε, δέκα μπουκάλια. Κάποια στιγμή ό ταβερνιάρης σηκώνεται, χτυπά το ποτήρι στο τραπέζι. Γεια σου βρε πουτσαρά μανώλη, με νίκησες. Πουτσαράς στη ρούμελη σημαίνει κάτι σαν αντρειωμένος και το πουτσαρίνα το μεταχειρίζονται για τις γυναίκες. Σηκώσαμε το μανώλη να δούμε μήπως τρέκλιζε. Ήταν μια χαρά λες και είχε πιει νερό.

Ας δούμε και μια άλλη περιγραφή που συνδέεται με το γλέζο, από τα χρόνια της φυλακής.
Μανόλη φώναζα από το φεγγίτη. Ναι μου έλεγε ο Μανόλης. Ζούμε λιόντα, ζούμε, τσιμπήσου. Λιόντα με λέει ο Μανόλης. Τσιμπιόμαστε λοιπόν και ζούσαμε πραγματικά δεν ήτανε αυταπάτη. Άρχιζα τότε μέσα από το φινιστρίνι να σφυρίζω για να πάει και το μήνυμα στη φυλακή ότι ζούμε δε μας πήρανε. Βέβαια οι άλλοι το ξέρανε γιατί αν μας είχαν πάρει θα χε γίνει η γνωστή διαδικασία θα έρχονταν τα αυτοκίνητα θα κατέβαινε η φρουρά θα χτύπαγαν οι αρβύλες τα κοντάκια από τα όπλα ήταν μια ολόκληρη διαδικασία. Σφύριζα λοιπόν την ωδή της χαράς από την ενάτη. Χρόνια αργότερα στις συγκεντρώσεις του κκε εσωτερικού ζήτησα να βάλουμε αυτή τη μουσική και οι σύντροφοι μου με κοίταξαν με έκπληξη. Σε λαϊκή συγκέντρωση όπου ως τότε κυριαρχούσαν είτε τα αντάρτικα είτε τα αγωνιστικά είτε τα εμβατήρια να βάλουμε ξαφνικά την ένατη. Θα γελάσει ο κόσμος μαζί μας βρε Λεωνίδα, δεν το καταλάβαινες; Μου έλεγαν. Όχι τους απαντούσα, να τη βάλουμε. Γιατί για μένα η μουσική αυτή ήταν συνδεμένη με εκείνο το φεγγίτη της φυλακής. Με το Σπύρο Ανδρεάδη είχαμε βάλει στίχους στην ωδή της χαράς και την κάναμε τραγούδι που το τραγουδούσαμε στις φυλακές της Κέρκυρας όταν βρεθήκαμε μαζί. Και σήμερα που η ωδή της χαράς έγινε ο ύμνος της ευρωπαϊκής ένωσης, είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά για όλους εμάς που τότε την εισηγηθήκαμε.


Αυτός ήταν λοιπόν ο λεωνίδας κύρκος. Ο κύρκος της αστικής τάξης, αν σκεφτούμε πως κατά μία εκδοχή το επίθετο κύρκος σημαίνει «αγαπητικός». Ο κύρκος που δεν πρόλαβε να δει το συριζα αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε τη δημαρ – το σύγχρονο κκε εσωτερικού- να ξεπερνά εκλογικά το κκε και να παίρνει θέση στη συγκυβέρνηση μαζί με τους πολυπόθητους υπουργικούς θώκους.
Αυτές είναι οι αδικίες της ιστορίας.

Το αφιέρωμα στο λεωνίδα κύρκο δε θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να συμπεριλάβει δύο ιστορικά ντοκουμέντα:
- το σκετσάκι του χαρρυ κλυνν για την αλλαγή της αλλαγής και τον επαναπροσδιορισμό της αλλαγής της αλλαγής. Τσάκα την τσαπού οε οε.
- και μια ατάκα του τάκη παπαματθαίου, από μια καλτ ταινία της δεκαετίας με τις βάτες με τον κωνσταντίνου (στο τέλος του βίντεο).

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αίσχος.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τα παράπονα στη βιογράφο.
Να πω επίσης ότι η ιστορία από τις φυλακές με την ενάτη του μπετόβεν δεν είναι από αυτό το βιβλίο αλλά από ένα άλλο του κούλογλου με μαρτυρίες από τον εμφύλιο. Στην ουσία η καταγραφή των μαρτυριών που συμπεριλήφθηκαν στο γνωστό ντοκιμαντέρ. Όπου κολλάει και το παραπάνω σχόλιο του ανώνυμου

Αίσχος

Αναυδος είπε...

Πιστεύω οτι την καλύτερη περίληψη της ζωής του Κυρκου την έδωσε το δημοσιευμα του Βήματος στις 12/1/2010:
(...)
Στις 21.40 χθες μετέβη στον χώρο του Ζαππείου ο κ.Γ. Παπανδρέουο οποίος αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης (φωτογραφία). Ο Πρωθυπουργός εξήρε την αγωνιστικότητα του κ. Κύρκου, προσθέτοντας ότι παραμένει πάντα νέος. Εκεί παρενέβη ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή έγινε τελικά, αν και άργησε τουλάχιστον μία δεκαετία. Στο δείπνο παρεκάθησαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, o πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Ι. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο σκηνοθέτης κ. Παντελής Βούλγαρης και οι επιχειρηματίες κκ. Π. Κυριακίδης, Λ. Λαυρεντιάδης, Δ. Μελισσανίδης. Από πλευράς ΠαΣοΚ παρεκάθησαν, μεταξύ άλλων, οι κυρίες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Αννα Διαμαντοπούλου καθώς και οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Παπουτσής, Θ. Πάγκαλος, Κ. Σκανδαλίδης, Ρ. Σπυρόπουλος, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Πετσάλνικος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Ι. Ραγκούσης και Α. Λοβέρδος.
(...)

Εντέλει κανεις δε μπορει να χαρακτηρίσει την αστική τάξη αχάριστη τουλάχιστον ως προς τον συγκεκριμένο τζουτζε της

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝ ΤΟΥ ΚΥΡΚΟΥ
ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΦΑΝ ΤΟΥ ΧΥΔΑΙΟΥ.ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ?ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΕΙΣ ΤΟ ΚΥΡΚΟ?
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΓΕΛΟΙΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΑΝΑΤΙΛΑ ΣΟΥ?
Ο ΚΥΡΚΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΚΝΕ "Μαζί μου ασχολείσαι,πόσο μαλάκας είσαι"

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μπορείς να είσαι και ο φαν μπάστεν αν θέλεις, αλλά όσο δεν προσδιορίζεις τι ακριβώς θεωρείς χυδαίο, ο χαρακτηρισμός του γελοίου σου επιστρέφεται.
Εγώ παραθέτω μερικά αποσπάσματα από βιβλία με ελάχιστο σοσιαλισμό. Αν τα θεωρείς χυδαία, ίσως να είναι τέτοια η πραγματικότητα και μάλλον τόσο το χειρότερο για αυτήν.

Κι επειδή πολύ σουξέ έγιναν τελευταία οι γκόιν θρου, μπορώ να το αφιερώσω κι εγώ, σε σένα ειδικά εφόσον ασχολείσαι μαζί μου και προκαταβολικά σε όσους άλλους το κάνουν με αντίστοιχη διάθεση.

Ανώνυμος είπε...

Μηπως να σεβαστουμε και τον Θρασυβουλο Τσακαλώτο που μας εσφαξε μιας και ο εγγονος του είναι ο υπευθυνος οικονομικής πολιτικής του συριζα

Ρε ουστ

spiral architect είπε...

Η κυλότα

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον η πραγματικότητα είναι τόσο αποκρουστική για κάποιους που δεν την αντέχουν,ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με αναπαραγωγή απόψεων και ντοκουμέντων ομοιδεατών τους.Τα παράπονα σου στη Λουλέ και τον Κούλογλου φίλτατε.

ένας στρατολάτης είπε...

Δεν βλέπω τίποτα το χυδαίο στο ποστ. Εμένα μου φάνηκε ισορροπημένο στην κριτική του επί κειμένων τρίτων.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κυρκος ζει και σπερνει εφιαλτες σε κομμουνιστες και επαναστατες....
ζωη σε λογου μας

Ανώνυμος είπε...

ολα σωστα και μαζι σας ειμαι.Προκειται για τον αθλιοτερο 'αριστερο' που εχει υπαρξει στην Ελλαδα. Αναρωτηθητε απλα γιατι το ΚΚΕ ακομα παραγει κυρκους....

papa gee είπε...

Μια διόρθωση στον τίτλο
"Ένας Κύρκος δεν φαίρνει την Ε.ΑΡ"

Vankas είπε...

Τελευταίε ανώνυμε των 1:34 επειδή εσύ προφανώς έχεις αναρωτηθεί μπορείς να μας διαφωτίσεις λιγάκι; Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον.

spiral architect είπε...

@1:34,

Δυστυχώς κατά τη μακρόχρονη ιστορική του πορεία το ΚΚΕ έχει παράξει, όχι Κύρκους, αλλά χειρότερους από τον τεθνεώτα.

Βάλε μόνο τους:
- Δαμανάκη
- Ανδρουλάκη
- Κύρτσο
- Τσίμα
- Τρέμη
- Δραβαλιάρη ("σειρά" μου)
- Καραγκουλέ

... και με ένα γκούγκλισμα αν δεν θυμάσαι θα σου βγει ναααα μια λίστα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε ...

"Απ' τ' αγκάθι βγαίνει ρόδο κι απ' το ρόδο βγαίνει αγκάθι".

Για την ιστορία ο τεθνεώς Λ. Κύρκος δεν ήταν ΠΟΤΈ μέλος του ΚΚΕ.

Unknown είπε...

spiral architect ο Κυρτσος νομιζω οτι δεν ανηκει σε αυτη την κατηγορια, μαλλον του εντιμου αντιπαλου κατα την εκτιμηση μου, τωρα για ολους τους υπολοιπους επαυξανω. για τον κυρκο να προσθεσω και εγω αλη μια μεγαλη στιγμη "Επειδή όμως ακούστηκε και από την παλαιοημερολογίτικη πλευρά του αριστερού κινήματος, που είναι αμετακίνητα προσδεδεμένη στο χτες, μία πρόκληση προς τις ζωντανές δυνάμεις του Κοινοβουλίου και τις ζωντανές δυνάμεις της Αριστεράς, να τροποποιήσουν τη στάση τους και να συνταχθούν "κατά", θα ήθελα να πω ότι εγώ σαν αριστερός πολίτης θα ψηφίσω το Μάαστριχτ". Λ. Κυρκος

Vankas είπε...

Σε αντίθεση με την επαναλαμβανόμενη παράθεση κύρκων ο ανώνυμος των 1:34 φαίνεται να διαθέτει μια θεωρητική υπόθεση-ερμηνεία του φαινομένου, την οποία τον καλώ να μοιραστεί μαζί μας.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Επίσης, (Vancas και spiral architect), για την ιστορία (χε!, χε!) θυμίζω και το ακόλουθο στιγμιότυπο:
Ηταν στο τέλος της δεκαετίας με τις βάτες, στα χρόνια της αβάσταχτης ελαφρότητας και ευφορίας για την "επανένωση της Αριστεράς", τότε με το διαβόητο "κοινό πόρισμα". Ο Κύρκος, ένα μάβρο δειλινό, μπαίνει στον Περισσό θριαμβευτής(!!!) μετά βαϊων και κλάδων. (Μερικοί, τότε, αν είχαμε ζήσει την Αλωση της Πόλης από τον Μωχάμετ τον Πορθητή, δεν θα είχαμε κλάψει τόσο πολύ....). Από την κύρια είσοδο στην πίσω μεριά, όπου το αίθριο με την προτομή του Ιλιτς Ουλιάνωφ και τα σύμβολα, όχι από την Ηρακλείου
Ξαφνικά, ανοίγει ένα παράθυρο στον τέταρτο (μετρώντας από το ισόγειο του αιθρίου) και ακούγεται μια κωλοκοτρωνέϊκη κραυγή: "Καλώς όρισες Σύντροφεεεεεε!"
Ηταν ο ....Νίκανδρος Κεπέσης!!!
Ο ίδιος, που μετά (εντάξει στα στερνά του κλπ) έβγαλε τις δύο μπροσούρες κατηγορώντας την Αλέκα για δεξιό οππορτουνισμό, η και εγώ δεν ξέρω τι!
Αντε, τώρα, να κατηγορήσω και εγώ την Αλέκα, για το αγαλματάκι του Ηρακλή, που δώρησε στον στιγματισμένο το 1991.... Μέσα σε τέτοιο κλίμα, ο αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω.
Κακό πράγμα η αποϊδεολογικοποίηση και "αποταξικοποίηση".

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να μην έχασες την σημερινή "Δημοκρατία" και την προσφορά της σε dvd της συγκλονιστικής ταινίας που δεν κρύβει την αλήθεια, την επική υπερπαραγωγή ΓΡΑΜΜΟΣ ΒΙΤΣΙ. Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται.

spiral architect είπε...

Είπαμε, οι χειρότεροι είναι οι "πρώην":

Ξεκινάει μια ψαροπούλα απ' το γιαλό ...

"Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα και πρώην κομμουνιστή" έλεγε ο σχωρεμένος (κομμουνιστής) πατέρας μου!

Ανώνυμος είπε...

γιατι το ΚΚΕ παραγει κυρκοειδη;
ουρά των αστων με λιβανο καζερτα βαρκιζα-εμφυλιος και το οπλο παρα ποδα μετα...
διαλυση κομματικων οργανωσεων-προσπαθεια πληρους ελεγχου της εδα, 300 προβοκατορες στο ΕΜΠ-σουπερ επαναστατες μετα, χαριλαος και αθροισμα δημοκρατικων δυναμεων-κυβερνηση τζαννετακη-συνασπισμος γκορμπι και μετα σταλιν... διπολο οπορτουνισμος-σεχταρισμος αυτη ειναι η αιτια. ανωνυμος των 1:34

theodore theodore είπε...

Προς spiral architect.
Εάν δεν ήταν μέλος του Κόμματος, τότε πως μπαινόβγαινε στις Φυλακές και στα ξερονήσια;
Πως στο διάολο διετέλεσε Αρχισυντάκτης και Διευθυντής της Αυγής πριν το 1968;
Πως πρωταγωνίστησε στην διάσπαση του ΚΚΕ το 1968;
Δεν γνωρίζω την ηλικία σου. Προφανώς είσαι ένας ακόμη αδαής και νεοφώτιστος.
Αυτά για σένα!
Τώρα για τον Λεωνίδα Κύρκο, αυτό που έχω να πω είναι ότι απλά δεν έπαιρνε χαμπάρι.
Μπέρδευε την μετριοπάθεια με την υποχωρητικότητα.
Είχε όλα τα στοιχεία του πατροπαράδοτου στελέχους του ΚΚΕ, νταής στους υφιστάμενους υποτακτικός στους Προϊσταμένους του.
Τυπικό κρούσμα του φοβικού Σταλινικού Γραφειοκράτη και εξίσου τυπικό υπόδειγμα νεόπλουτου Χρουστσοφικού-Μπρεζνιεφικού χαρτογιακά.
Αλλά τι να πει κανείς."Ο νεκρός δεδικαίωται", όπως ανοήτως διαλαλούσαν, οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι!

Ανώνυμος είπε...

Ο νεκρός δεv δικαίωται!!!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το κκε επίσης παράγει μπιτσακοειδή, που αναμασάν αυτό το τσιτάτο για το δίπολο σεχταρισμού-οπορτουνισμού ενώ κρίνουν από τον εαυτό τους. Έγραψε το 89 το ρήξη κι ενσωμάτωση και σήμερα πλατσουρίζει μες στον οπορτουνιστικό βάλτο και τα ρηχά νερά της ενσωμάτωσης, στην αγκαλιά του σύριζα.

Κατά τα άλλα κι εγώ πιστεύω ότι διετέλεσε μέλος του κκε, ακριβώς γιατί ήταν διευθυντής της αυγής και από τους πρωτοστάτες στη διάσπαση του 68', αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Υγ: στο προηγούμενο σχόλιο της κε του μπλοκ, ήθελα να γράψω: παραθέτω αποσπάσματα με ελάχιστο σχολιασμό κι όχι σοσιαλισμό. Αλλά και έτσι το νόημα βγαίνει μια χαρά.

spiral architect είπε...

Θεόδωρε δεν είμαι αδαής νεοφώτιστος, αφ' ενος τάχω τα χρονάκια μου το tip περί Δραβαλιάρη σε προηγούμενο σχόλιό μου θα σε κατατοπίσει για την ηλικία μου) και αφ' ετέρου, επειδή ο Λ. Κ. μπαινόβγαινε στις φυλακές ήταν ντε και καλά ΚΚΕ;
Μπας και μπερδεύεις την ΕΔΑ με το ΚΚΕ;

Έβαλα πιο πριν το λινκ προς τη βίκυ. Ξαναδιάβασέ το if you please!

spiral architect είπε...

Aπολίθωμα όποια εγκυκλοπαίδεια κι αν ανοίξεις και ψάξεις για τον Λ.Κ. θα δεις ότι δεν ηταν μέκλος του ΚΚΕ.

Γεννημένος το 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Λεωνίδας Κύρκος μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ.

Υπήρξε πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, όταν εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) στην οποία και εκλέχτηκε Πρόεδρος. Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964 εξελέγη με την ΕΔΑ και η χούντα της 21ης Απριλίου 1967 τον συνέλαβε και φυλάκισε για 5 χρόνια. Επανεξελέγη βουλευτής μετά την μεταπολίτευση το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985.



Ανώνυμος είπε...

Από άρθρο του Βήματος "«Ο Λ. Κύρκος είναι ένας ορκισμένος εχθρός του ΚΚΕ. Ενα από τα πρώην ηγετικά στελέχη του, που μαζί με τον Μ. Γλέζο και άλλους επιχείρησαν δύο φορές να διαλύσουν το ΚΚΕ (δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 και 1989-1991) και να το μετατρέψουν σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα» έχει γράψει ο ιδεολογικός «ινστρούχτορας» του κόμματος κ. Μ. Μαΐλης αναλύοντας το «οπορτουνιστικό “φαινόμενο” Λ.Κύρκος», καταλογίζοντάς του ότι ανέκαθεν προσπαθούσε να φραξιονίσει στις γραμμές του ΚΚΕ, από τις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν «οργάνωνε ομάδες μέσα στο ΚΚΕ (με τον Ν. Μπίστη και άλλα τότε στελέχη)»."

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=417706&h1=true#commentForm

Ο Σταυρόπουλος είναι γνωστός ΚΚΕδολόγος, δεν πιστεύω ότι παραποίησε το άρθρο του Μαϊλη, άλλωστε θα μπορούσε να ελεγχθεί πανεύκολα.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Έχω μπροστά μου σε ένα πρόσφατο βιβλίο του Τάκη Μπενά(στο κκε εσ μέχρι την διάσπαση του το 86,ή 87 σε ΕΑΡ του Κύρκου και κκε εσ αν.αρ. του Μπανιά) για την ιστορία του κκε εσ.

Έχει την λίστα της κε και της κεε του κκε για να αποδείξει τον "πραξικοπηματικό" χαρακτήρα της 12ης.Δεν είναι το θέμα μου εν προκειμένω να πάρω θέση σε αυτό,αν,και όποιος είναι συνεπής μπρεζνιεφικός και δωδεκατικός (με την γλώσσα της εποχής-εναλλακτικά κολιγιαννικός)δεν νοιάζεται για την νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης.Και δεν το λέω ειρωνικά,η διάσπαση δεν έγινε για λόγους τυπικούς,παίζονταν μεγαλύτερα πράγματα.

Πηγή του συγγραφέα για αυτή την λίστα το βιβλίο του Π Δημητρίου για την διάσπαση του ΚΚΕ.Ο Π Δημητρίου ήταν ένας από τους τους 3 του πολιτικού γραφείου που πρωταγωνίστησαν στην διάσπαση (οι άλλοι 2 Παρτσαλίδης και Ζωγράφος).Τον Κύρκο πρωταγωνιστή του 68 δεν τον λες, περισσότερο αναδείχτηκε στις αντιπαραθέσεις της δεξιάς με την αριστερή πτέρυγα του κκε εσ μέσα στην χούντα,με πρωταγωνιστικό ρόλο στην δεξιά και ...φιλοσοβιετική.Μην βιαστείτε να μου την πέσετε σε αυτό έτσι ακριβώς ήταν, ψάξτε το.Βασική κατηγορία του Κύρκου στο γραφείο του ΚΚΕ εσ (πρώην γραφείο εσωτερικού του ΚΚΕ) ήταν ότι "έσυραν το κόμμα σε αντισοβιετικό κατήφορο" μιας και η από τα αριστερά (σχετικός ο χαρακτηρισμός αλλά εμένα με καλύπτει) ανεξαρτησία από την ΣΕ ήταν βασική θέση του ΠΓ που τότε ήταν στην Ιταλία,και μάλλον "φλέρταρε¨με απόψεις τύπου "il manifesto-Πουλαντζά κλπ".Βασικό επίδικο αντιπαράθεσης η θέση του μαζικού κινήματος στο κίνημα για την ανατροπή της χούντας και συνακόλουθα η στάση απέναντι στο υποτιθέμενο άνοιγμα Παπαδόπουλου -Μαρκεζίνη. Η επικράτηση της δεξιάς πτέρυγας Κύρκου νομίζω ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον Νοέμβρη,και σφράγισε την στάση του ΚΚΕ εσ στην εξέγερση του πολυτεχνείου,που ήταν πάνω κάτω η ίδια με το φλωρακικό (νομίζω είχε γίνει η αλλαγή) κκε:Αμηχανία,πριμοδότηση κυρίως φοιτητικών συνθημάτων,"μαθήματα του Νοέμβρη" κείμενο του Κύρκου για την ζημιά από τις ακρότητες της εξέγερσης,πανσπουδαστική νο 8 το κκε.)


Μετά από όλη αυτή την ιστορική αναδρομή που ελπίζω να ενδιαφέρει αρκετούς,άσχετα από τις αξιολογικές μου κρίσεις, σας ενημερώνω ότι στην λίστα των μελών της κε όπως προέκυψε από το 8ο του 61 είναι και ο Κύρκος.

Όχι απλά μέλος δηλαδή,αλλά και εκλεγμένο στέλεχος της κε.

Δυστυχώς η (για μένα ανεξήγητη) ελπίδα κάποιων ότι ο ΛΚ δεν ήταν καν μέλος του ΚΚΕ διαψεύδεται.Αλλάζει κανενός σοβαρού ανθρώπου η άποψη είτε για τον ΛΚ είτε για το ΚΚΕ ,τώρα που λύθηκε αυτή η απορία?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Αυτή τη στιγμή δεν έχω άμεση πρόσβαση στο αρχείο μου, που λένε, για να το ελέγξω άμεσα, σπάιραλ, οπότε μπορώ να δεχτώ αυτό που λες μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ούτως ή άλλως πάντως δε θα αλλάξει το γενικό συμπέρασμα.
Πολλά κομματικά μέλη λύγισαν κάτω από το βάρος της ήττας κι αναζήτησαν την θαλπωρή της νομιμότητας. Κατανοητό κι επικριτέο συνάμα. Ίσως κι εμείς να μην αντέχαμε σε αντίστοιχες συνθήκες

spiral architect είπε...

Αναρωτιέμαι γιατί τότε στη βίκυ να μην αναφέρει ότι ήταν στο ΚΚΕ; (γραφείο εσωτερικού) Περίεργο μού φαίνεται!

Τελικά πρέπει να ανατρέξουμε στα hard copies αρχεία του Κομματος. (8ο συνέδριο κλπ) Έχουμε κάναν insider;

Εν πάσει περιπτώσει ο Λ.Κ. έφυγε, αλλά τα στερνά τιμούν τα πρώτα και καλό είναι να μη ζούμε με το παρελθόν, αλλά να διδασκόμαστε απ' αυτό.
Ο Λ.Κ δεν ήταν ο άνθρωπος που θα ήθελα εν ζωή να βρίσω, (εν αντιθέσει με κάποια άλλα καθάρματα) πάντα τον έβλεπα με συγκατάβαση λόγω των δυσμενών ιστορικών συνθηκών που αναμφισβήτητα έζησε στο πετσί του.

Θα'θελα όμως πολύ να να βρίσω τους μεταγενέστερους από τον Λ.Κ., αυτή τη γαμημένη γενια του πολυτεχνείου, που "λύγισαν κάτω από το βάρος της ήττας κι αναζήτησαν την θαλπωρή της νομιμότητας".

"Νομιμότητα" θες; Πήγαινε στο σπίτι σου και μην ασχολείσαι με τα κοινά! Η (προ)ιστορία σου θα σε κυνηγάει!
(το είπα κάποτε σε μια ψυχή, απ' αυτους που ανάφερα πιο πριν στο βιβλιοπωλείο του "Ιανού")

theodore theodore είπε...

Προς Βαγγέλη ζ
Τί είναι αυτά που μας λές;
Επειδή εσύ έχεις αρχείο.
Αφού άλλα λέει η wikipedia!!!

Ανώνυμος είπε...

δεν είπα ότι ήταν στο γραφείο εσωτερικού είπα ότι ήταν στην κε του ΚΚΕ και σε αυτούς που διαφώνησαν με την 12η.

Η πηγή είναι βιβλίο του 74 (νομίζω) από τον Π Δημητρίου,ΠΓ του ΚΚΕ μέχρι το 68,δεν παίζει να έβαλε μη μέλος του ΚΚΕ στην λίστα της ΚΕ!!!

Δεν είναι πολύ γνωστό ότι ήταν μέλος του ΚΚΕ προφανώς γιατί προ δικτατορικά ήταν ταυτισμένος με τα νόμιμα,δηλαδή Αυγή και ΕΔΑ...

Από κει και πέρα η περίπτωση Κύρκου δεν είναι μια ελληνική ιδιομορφία.Διεθνώς μεγάλα τμήματα του είδαν την υπαρκτή ανάγκη της κομμουνιστικής ανανέωσης σαν σοσιαλδημοκρατικοποίηση.

Κάτι που δεν πρέπει να ιδωθεί σαν προδοσία αλλά σαν εξέλιξη της μέχρι τότε ιδεολογικοπολιτικής συγκρότησης και ταξικής τοποθέτησης του κομμουνιστικού κινήματος

Ανώνυμος είπε...

αυτό έλειπε τώρα να ξοδεύουμε λέφτά για τηλεγράφημα για το Κύρκο , το Φαράκο και άλλα τέτοια υποκείμενα.Για τη Μαρίκα όμως θα το στείλουμε αμα λάχει.Εκανε και ωραία ντολμαδάκια.

theodore theodore είπε...

Προς spiral architect
O Λ. Κύρκος δεν ήταν οργανικά ενταγμένος στο λεγόμενο Γραφείο Εσωτερικού.Αν δεν με απατά η μνήμη μου αυτό πρέπει να βρισκόταν εκτός Ελλάδας (ίσως Βουκουρέστι).
Ο Λ. Κύρκος ήταν στο εσωτερικό της χώρας.
Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του, στο ΚΚΕ (στην ΟΚΝΕ, για την ακρίβεια) οργανώθηκε περί το 1939 όταν γνώρισε τον Κορνήλιο Καστοριάδη.
Άθελά του λέει ο Κύρκος και λόγω του άκρατου αντισοβιετισμού του πρώτου κατέληξε στην ΟΚΝΕ.
Τώρα στο θέμα της WIKIPEDIA υπάρχει και άλλη ανακρίβεια : Ο Λ. Κύρκος,αναφέρεται ως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ εσ. έως το 1987,
ενώ είναι γνωστό ότι Γενικός Γραμματέας του Κόμματος από το 1982 έως το 1987 (έτος Διάσπασης του ΚΚΕ Εσ.)ήταν ο Γιάννης Μπανιάς.
Υ.Γ. Η συνέντευξη του Λ. Κύρκου,εάν δεν κάνω λάθος υπάρχει στο youtube.

Ανώνυμος είπε...

Όταν λεμε γραφείο εσωτερικού,εννοούμε το κλιμάκιο του πγ που ήταν στο εσωτερικό.
Μην φαντάζεσαι κάτι ιδιαίτερα πολυπληθές, 5 με 6 άτομα ήταν.

Ο Κύρκος δεν ήταν μέλος του γραφείου, άλλά της κε του κκε και όντως ήταν στην Ελλάδα, όπως και περίπου τα μισά,νομίζω, μέλη της κε. Οταν οι 3 του πγ στο Βουκουρέστι, από το ραδιόφωνο ανακοίνωσαν το κατα την γνώμή τους πραξικόπημα της 12ης, το γραφείο εσ τους στήριξε.

Απλό ειναι, απορώ γιατί ακόμα μπερδευόμαστε

κάστορας είπε...

Το ότι ο Κύρκος σφύριζε την ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν όταν ήταν μελλοθάνατος στις φυλακές της Κέρκυρας, πολύ πριν υπάρξει ΕΟΚ, για να δείξει ότι ήταν ακόμα ζωντανός, δεν σου φαίνται συγκινητικό; Είναι άξιο λοιδωρίας;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καταρχάς δεν τίθεται θέμα λοιδωρίας. Πολιτικά θεωρώ τον κύρκο απαράδεκτο, αλλά όπως λέει κι ο σπειροειδής αρχιτέκτονας πιο πάνω, δεν ανήκει στα καθάρματα που θα ήθελα να βρίσω όσο ήταν εν ζωή.
Το αστείο της υπόθεσης που αναιρεί την όποια συγκίνηση είναι το αντίστροφο από αυτό που λες. Όχι ότι σφύριζε αυτό το σκοπό στις φυλακές, αλλά ότι χάρηκε που έγινε ο ύμνος της εοκ.