Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το απεμπλουτισμένο πρόγραμμα του 15ου

Αν κάποιος εμπιστευόταν έναν οπαδό του «απεμπλουτισμένου» προγράμματος που ψηφίστηκε στο 15ο συνέδριο, θα πίστευε ότι υπάρχουν, από τη μια μεριά ένα καλό, σχεδόν syriza friendly πρόγραμμα που μιλάει για το ααδ μέτωπο και από την άλλη μια σεχταριστική ηγεσία μορμόνων που το καταπατά (το πρόγραμμα) και σκοπίμως δεν το πραγματοποιεί (το μέτωπο), με την άρνηση κάθε συνεργασίας και την προβολή μαξιμαλιστικών στόχων.

Ας δούμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Στο τρίτο μέρος του, το πρόγραμμα του κκε μιλάει για το μέτωπο, το πρόβλημα της εξουσίας και τον χαρακτήρα της επανάστασης. Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: το μέτωπο στην αρχική του φάση, ξεκινά σαν συσπείρωση κυρίως κοινωνικών δυνάμεων γύρω από αντιιμπεριαλιστικά αντιμονοπωλιακά αιτήματα και στόχους, από επιμέρους μέτωπα πάλης... Συνεπώς έχουμε ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα. Η βάση της συμμαχίας που προτείνει το ααδμ είναι κοινωνική. Πώς εκφράζεται όμως σε πολιτικό επίπεδο;

Οι δυνατότητες του ααδμ για αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού αυξάνονται, όσο αναπτύσσεται η ταξική πάλη κι η πολιτική πείρα της εργατικής τάξης κι ενισχύεται η δύναμη του κκε (...) Οι πολιτικές συνεργασίες για να σταθούν και να στερεωθούν πρέπει να στηρίζονται σε υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες και συσπειρώσεις.
(Οι υπογραμμίσεις στο πρωτότυπο δικές μου)

Με άλλα λόγια, ο (πρωτίστως) κοινωνικός χαρακτήρας του μετώπου, δεν αποκλείει τις πολιτικές συνεργασίες αλλά προϋποθέτει να εκφραστούν σε κοινωνικό επίπεδο, να πατάνε σε υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες και συσπειρώσεις. Αλλιώς πρόκειται για τεχνητή συγκόλληση με συμφωνία κορυφών από τα πάνω, που μακροπρόθεσμα είναι καταδικασμένη σε πολιτική χρεοκοπία.

Όταν για παράδειγμα συγκροτήθηκε η νας το 2002 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως με δυνάμεις του κκε και του δηκκι, υπήρχε ήδη μια προεργασία στο εργατικό κίνημα στα πλαίσια του παμε, που την προετοίμασε σε κοινωνικό επίπεδο. Μπορεί αυτή η συνεργασία να μην έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα και να μην κράτησε σε βάθος χρόνου, αλλά επιχειρήθηκε σε σωστή και σταθερή βάση, όχι καιροσκοπικά (δηλ. οπορτουνιστικά, όπως το λέμε στη δική μας διάλεκτο).

Όποιος δηλώνει σήμερα οπαδός της ενότητας γενικά κι αφηρημένα και προωθεί μια λογική «παναριστεράς», οφείλει πρώτα να καταδείξει στο επίπεδο της κοινωνίας τις διεργασίες που την ετοιμάζουν και της παρέχουν μια στέρεα κοινωνική βάση για την συγκρότησή της, ώστε να μην έχει την κατάληξη άλλων τέτοιων εγχειρημάτων του παρελθόντος. Κι οφείλει να τις καταδείξει πρωτίστως στο εργατικό κίνημα. Εκεί δηλ που η «παναριστερή ενότητα» δίνει τη σκυτάλη στον αντιμνημονιακό χυλό και στη συνεργασία της αυτόνομης παρέμβασης με την πασκε.

Στην ίδια σελίδα το πρόγραμμα του κόμματος λέει: το κκε επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια... Αυτό το σημείο και μόνο αρκεί να εξηγήσει γιατί απορρίπτουμε την πολιτική συνεργασία με το σύριζα, πχ σε εκλογικό επίπεδο, πόσο μάλλον στα πλαίσια μιας «αριστερής κυβέρνησης».

Μήπως όμως, με βάση αυτό ακριβώς το σημείο, θα έπρεπε να επιδιώκουμε πολιτική συνεργασία πχ με τις δυνάμεις της ανταρσύα, που βρίσκονται πολιτικά πιο κοντά σ’ εμάς; Γιατί απορρίπτουμε αυτό το ενδεχόμενο;
Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση βρίσκεται στην αμέσως επόμενη παράγραφο του προγράμματος. Το κκε αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα, όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις, το πρόγραμμα και τους στόχους τους, αλλά κι από το πώς υπερασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζουν τους αγώνες τους. Πάνω σε αυτό σημείο υπάρχει προφανώς βαθύτερη διαφωνία και η πολιτική εκτίμηση ότι τα σχέδια του καθενός υπηρετούν διαφορετικές, αποκλίνουσες στρατηγικές.

Εν πάση περιπτώσει, το πρόγραμμα του κκε αναφέρει ότι αυτή η επιδιωκόμενη συνεργασία μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή συντονισμού, συσπειρώσεων και κοινής δράσης για ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα. Κι η εμπειρία της κοινής δράσης θα δείχνει κατά πόσο είναι δυνατή η διεύρυνσή της, κατά πόσο μπορεί να εξελιχθεί στη συνέχεια σε πολιτική συμφωνία.

Ίσως αυτό να θυμίζει σε κάποιος συντρόφους τη λογική της ενότητας πάνω στο πρόβλημα (που μένει στις συνέπειες χωρίς να αντιμετωπίζει τις αιτίες) και να μην τους βρίσκει σύμφωνους. Προσωπικά πάντως αντιλαμβάνομαι την όποια κοινή δράση στα πλαίσια της λογικής που περιγράφει το γνωστό τσιτάτο του λένιν: μαζί να χτυπάμε, χωριστά να βαδίζουμε. Και θεωρώ ένα καλό αντίστοιχο παράδειγμα τέτοιας δράσης την περίπτωση της χαλυβουργίας και της αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα των απεργών, όπου φάνηκαν τόσο οι δυνατότητές της, όσο και τα όρια ή οι περιορισμοί της (πχ μετά την επίσκεψη της χρυσής αυγής έξω από το εργοστάσιο και τις αντιδράσεις κάποιων χώρων που την χρέωσαν στο παμε).

Σε κάθε περίπτωση, τα πολιτικά κόμματα που συμμάχησαν πχ με το κκε για τη συγκρότηση του εαμ, δεν είχαν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτήν που έχουν σήμερα κάποιες οργανώσεις του εξωκοινοβουλίου. Και δε θεωρώ απίθανο ένα κομμάτι αυτού του χώρου να συμμαχήσει μελλοντικά με το κόμμα για τη συγκρότηση ενός άλλου μετώπου. Αρκεί να μη λησμονούμε πως αυτό είναι το τελευταίο, το λιγότερο σημαντικό βήμα κι ότι αυτό που προέχει είναι η δουλειά μες στις μάζες κι η οργάνωση του λαού, που ήταν κι η βασική δύναμη, η ψυχή του εαμ, εκείνη την εποχή.

Δεύτερο ζήτημα: μήπως είναι σεχταρισμός να προβάλλουμε σε πρώτο πλάνο το στρατηγικό στόχο της λαϊκής εξουσίας, αντί για κάποια άμεσα μεταβατικά αιτήματα; Ας ανατρέξουμε στην ίδια πηγή.

Στη σελίδα 31 το πρόγραμμα του κκε λέει για το πλαίσιο πάλης του μετώπου ότι δε μπορεί να είναι οποιοδήποτε ελάχιστο προγραμματικό πλαίσιο, πολύ περισσότερο δε μπορεί να αποτελεί πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης του συστήματος.
Στη σελίδα 27 αναφέρει ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο αγώνας αυτός (η ααδ γραμμή πάλης) συνδέεται περισσότερο κι εντάσσεται οργανικά στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού.
Ενώ λίγο πιο κάτω συμπληρώνει ότι το κκε παράλληλα με τη δουλειά που κάνει για την ανάπτυξη του μετώπου, διατηρεί την (πολιτική, ιδεολογική, οργανωτική) αυτοτέλειά του και θεωρεί άμεσο, πρακτικό καθήκον να εκθέτει ανοιχτά στο λαό το πρόγραμμά του, να προβάλλει την αναγκαιότητα κι επικαιρότητα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, να δουλεύει ενεργά για την κατανόησή τους.

Κάποιοι θεωρούν το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα ως αδιάψευστο κριτήριο για την αποτυχία της τακτικής και των επιλογών του κκε. Στην ίδια σελίδα ωστόσο (27) το πρόγραμμα λέει χαρακτηριστικά ότι η ωρίμανση των προϋποθέσεων για τη σοσιαλιστική, επαναστατική αλλαγή δε θα είναι έργο μιας πράξης, αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας με ανοδικές και καθοδικές στιγμές και φάσεις, στροφές και καμπές οι οποίες θα καθορίζονται από... (κι αναλύει μια σειρά παραμέτρους, σχετικές με τον υποκειμενικό παράγοντα).

Αξίζει να σημειώσουμε ακροθιγώς και κάτι ακόμα, σχετικά με το περιβόητο ζήτημα της εξάρτησης. Το πρόγραμμα του κόμματος κάνει λόγο για ενδιάμεση κι εξαρτημένη θέση της ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ εισαγωγικά επισημαίνει ότι ιστορικά το κκε συνέδεε την πάλη για σοσιαλισμό με την πάλη για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία, για μια ελλάδα ανεξάρτητη από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ωστόσο στην πρώτη κιόλας παράγραφο του τρίτου μέρους γίνεται αναφορά στις εσωτερικές εξελίξεις και την αλλαγή θέσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που συνέβαλαν στην περαιτέρω ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό. Κι αμέσως παραπάνω σημειώνει: ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από τα δεσμά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Τότε, και όχι σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο, πριν από αυτήν.

Εν κατακλείδι, δε γνωρίζω αν το επόμενο συνέδριο του κκε θα είναι προγραμματικό κι αν θα ψηφίσει καινούριο πρόγραμμα (αν ναι, χρειάζεται κι η σχετική τεκμηρίωση: σε ποια σημεία θα αλλάξει και για ποιο λόγο). Αλλά το ισχύον πρόγραμμα, ακόμα και στην... απεμπλουτισμένη του μορφή, παρέχει μια πολύ σαφή και στέρεα βάση, ώστε να μην το (παρ)ερμηνεύουν κατά το δοκούν, για να το φέρουν στα μέτρα τους, οι κάθε λογής φανατικοί «υποστηρικτές» του.

150 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.kke.gr/15o_synedrio/to_programma_toy_kke

Αναυδος είπε...

Τροτσκιστη, πρακτορα της Μπελου του Μαιλη του Γοντικα της Παπαρηγας τσιρακι του Παπαδοπουλου του Ηλιοπουλου που τολμας και αμφισβητεις οτι η διαβολικη συμμορια που εχει καταλαβει την ηγεσια του κομματος εχει πεταξει στο πυρ το εξωτερο το προγραμμα του. Αλλα ο καιρός γαρ εγγυς και οι ταξιαρχιες των εναρετων προγραμματολαγνων και μετωπιστων με επικεφαλης τα χερουβιμ Δημκαλ, Βασλιο, Αλχαλ σε συμμαχια με τα σεραφιμ θα αποκαταστησουν το θρυματισμενο προγραμμα στον απωλεσθεν θρονο που του ανηκει για να λαβουν τα ονειρα εκδικηση και η αριστερα την εξουσια

Ο Αλτσιπρ καλπαζει και οποιος σταθει στο δρομο του θα εχει κακό τελος οπως προφητευσε ο Δημητροφ στα συνεδρια τις κομιντερν και ο Γληνος στο προγραμμα του ΕΑΜ οπου με πύρινα γραμματα ειναι γραμμενο οτι το αριστερο γενος θα σωσει την Ελλάδα απο τη νεα κατοχη

makis είπε...

http://3.bp.blogspot.com/_YL23ZuiYDH0/TKj8L02Zt6I/AAAAAAAAADQ/V5Y0S9trfuc/s1600/vamos+bien.jpg

faros είπε...

Τώρα τελευταία, πολλοί "σύντροφοι" προβάλλουν το Πρόγραμμα του ΚΚΕ για το ΑΑΔ Μέτωπο, με μοναδικό στόχο να χτυπήσουν το Κόμμα και την στρατηγική του !

Δυο λόγια, ας μου επιτραπούν.

1. Όλη η στρατηγική του ΑΑΔ Μετώπου, συνοψίζεται σήμερα μέσω της Λαϊκής Εξουσίας που θα οικοδομήσει την Λαϊκή Οικονομία.

2. Όποιο φυσικό πρόσωπό ή ομάδα ή και Φορέας, βλέπει με καλό μάτι αυτή την προσπάθεια (την συσπείρωση δηλαδή της εργατικής τάξης και των συμμάχων της σε ένα ΑΑΔ Μέτωπο) δεν έχει παρά να ενταχθεί στα ήδη δημιουργούμενα επί μέρους μέτωπα που είναι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ κλπ.

3. Όποιος θεωρεί ότι σε ένα τέτοιο Μέτωπο θα χωρούσε π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ας απαντήσει πρώτα κατά πόσον αυτά τα κόμματα εμφορούνται από Αντικαπιταλιστικές και Αντιιμπεριαλιστικές ή έστω Αντιμονοπωλιακές αντιλήψεις !
Στην πράξη και όχι στα λόγια.
π.χ. στα Συνδικάτα
π.χ. στην Αυτοδιοίκηση
π.χ. στους κοινωνικούς αγώνες
π.χ. στις πορείες - διαδηλώσεις
Κατά πόσο είναι τέτοιες δυνάμεις, ενώ δεν μιλάνε καν για αλλαγή Τάξης στην εξουσία !
Πόσο μάλλον να την εννοούν κιόλας !

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, με αυτή την επιλεκτική προβολή κομματιών του προγράμματος απαντάς πολύ καλά σε όλους αυτούς που λένε ότι το ΚΚΕ δεν υλοποιεί το πρόγραμμά του.
Βέβαια δεν χρειαζόταν καθώς η καθημερινή δράση του ΚΚΕ είναι στοχοπροσηλωμένη στην ανάπτυξη της διαλεκτικής σχέσης της δράσης για τα λαικά προβλήματα και της συσπείρωσης σε Α.Α. στόχους, με τον στόχο του σοσιαλισμού.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η βασικές θέσεις αυτής της περιόδου: 1: Έξω απο το Ευρώ θα είναι καταστροφή (πείθει από τους μικροαστούς έως και τους τραπεζίτες) και
2: Μονομερής διαγραφή χρέους- Αποδέσμευση απο την Ε.Ε. ΜΕ λαική εξουσία (χωρίς λαική εξουσία οι αντιιμπεριαλιστικοί στόχοι πάλης είναι κενό γράμμα- "κάτω το κεφάλι- πάνω τα πόδια")
3: 'Καμία κυβέρνηση ακόμα και του ΚΚΕ δεν αποτελεί λύση' (Πόσο δε κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων - πρόγραμμα κάμποσες σελίδες αναφορά)

Ζήτω η αναθεώρηση του προγράμματος! Ζήτω η αναθεώρηση της Ιστορίας του ΚΚΕ!
Ζήτω η αναθεώρηση του Καταστατικού!
Ζήτω το Ζήτω!!!

Ανώνυμος είπε...

Γελίε άναβδε, η μπουρδολογία η δικιά σου και της θλιβερής ηγεσίας του ΚΚΕ είναι αυτή που έκανε το τσίπρα να καλπάζει.... Του χάρισες τους πιτσιρικάδες, του χάρισες τις πλατείες, του χάρισες τον όρο της Αριστεράς, του χάρισες το ΕΑΜ γιατί ήταν οπορτουνιστικό, του έδωσες χώρο να προβάλει τη θέση του για διακυβέρνηση χωρίς εσύ να λες κουβέντα την στιγμή που πόσα εκατομμύρια λαού έψαγναν λύση.... Μπράβο και εις ανώτερα-

Ανώνυμος είπε...

Τα παιρνεις απο τη σατανικη Ηγεσια, δεν εξηγειται αλλιως. Γιατι, πώς θα ηταν ποτε δυνατο να υποστηριζει καποιος οτι το ΚΚΕ ακολουθει το προγραμμα του, χωρις να ειναι ενας εγκαθετος πληρωμενος γραφιας ή ανιδεος, πτωχος τω πνευματι υποστηρικτης της Συμμοριας που λυμαινεται το τιμημενο κομμα της εργατικης ταξης? Ε?

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Επειδή δεν είχα ως στόχο να αναλύσω κομμάτι προς κομμάτι το πρόγραμμα του κκε, ναι έκανα μια επιλεκτική προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων. Αν κάποιος πίνει νερό στο όνομα του προγράμματος αλλά απορρίπτει αυτά τα αποσπάσματα, να μας το πει ευθέως ή να προσπαθήσει να τα αναιρέσει τουλάχιστον.

Υγ: φτάνοντας στο σημείο ένα και την γνωστή αναπαραγωγή μιας παραφρασμένης δήλωσης της αλέκας για το ευρώ, ένιωσα όπως ο μαζεστίξ όταν τον ρίχνουν οι βαστάζοι του από την ασπίδα. Πολύ κουρασμένος..
Εζήτωσαν τους νικητές κι η βλακεία είναι αήττητη

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω οτι η βλακεία είναι ανίκητη.. άλλωστε μόνο ένας βλάκας θα πίστευε οτι η δήλωση της Αλέκας παραφράστηκε και δεν αποτελεί γραμμή του ΚΚΕ σήμερα. Γιατί το σημείο 1 έχει ως άμεσο επακόλουθο το σημείο 3... (εκτός και αν παραφράστηκε και αυτό στις αφίσες των εκλογών)...
Κατά τα άλλα συνεχίζεις την επιλεκτική παρουσίαση κειμένων και μετά κάνεις κριτική στην απάντηση που σου δίνεται από άλλα σημεία του ίδιου κειμένου. πρώτα ήταν ο Αριστερισμός του Λενιν, μετά το πρόγραμμα του ΚΚΕ...
Επιφυλάσσομαι για το τρίτο χτύπημα... αν και όπως πας σε βλέπω να είναι το καταστατικό του ΚΚΕ. Αλλά εκεί πρέπει να συμφωνείς με όλες τις παραγράφους... όχι με μερικές.... go on!!

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να 'ξερα, αυτά τα γράφεις επειδή σε επαναστρατολόγησαν στο ΚΚΕ και σε πληρώνουν ή είναι μια δοκιμασία που σου έβαλε ο Μαΐλης για να σε επανεντάξει στο κόμμα, σαν αυτές που περνάνε οι δόκιμοι μασώνοι για ενταχθούν ως μέλη στις διάφορες μασωνικές στοές; Τι άλλο θα σε βάλουν να κάνεις, να κοιμηθείς μια νύχτα αγκαλιά με τη μούμια του Στάλιν; Αλλά ξέχασα, αυτή την έθαψε βαθιά στο χώμα ο ρεβιζιονιστής Χρουστσώφ και γι' αυτό το λόγο κατέρρευσε η ΕΣΣΔ. Α, ξέχασα, δεν κατέρρευσε, ανατράπηκε από τον προδότη Γκορμπατσόφ (δες εδώ πόζα by the way η γ.γ. με τον πράκτορα του ιμπεριαλισμού http://iconology2009.files.wordpress.com/2012/05/papariga-gkormpi-1.jpg και δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτα ρε παιδί μου!).

Αριστερισμός, η γεροντική ασθένεια του σταλινισμού.

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε, το ΚΚΕ αποφάσισε ότι δεν σε θέλει για μέλος του. Μάλιστα κλαιγόσουνα και δημόσια όταν σε πρωτοδιαγράψανε ότι δεν σου μιλάγανε στις πορείες κιόλας. Δεν αφήνεις, λοιπόν, τα μέλη του να ασχοληθούν με το πρόγραμμά του; Καμμιά δουλειά σκοπεύεις να βρείς;

Ανώνυμος είπε...

Ολοι αυτοι που περιφερουν,σε καναλια,σε μπλογκ σε εφημεριδες,ολες κι ολες δυο προτασεις απο το προγραμμα,αποκομμενες απο το συνολικο νοημα του κειμενου,ολοι αυτοι τι κανουν?Δεν κανουν επιλεκτικη προβολη αποσπασματων?

Προλεκαλτ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Θα παρακαλέσω τους ανώνυμους να συσκεφτούν μεταξύ τους -αν δεν το κάνουν ήδη δηλ- και να αποφασίσουν, αν είμαι άμισθος και πρέπει να βρω δουλειά, ή έμμισθο τσιράκι της ηγεσίας. Εφόσον καταλήξουν σε αυτό το σημείο, μπορούν να επανέλθουν με κάτι επί της ουσίας που τουλάχιστον να μοιάζει με σοβαρή κριτική κι επί της ουσίας. Αν δεν έχουν, μπορούν να συνεχίσουν να εκτίθενται.

Ανώνυμος είπε...

Το σχολιο του ανωνυμου στις 7:25μμ αποδεικνυει οτι η πραγματικη, η χειροπιαστη ΒΛΑΚΕΙΑ ειναι πιο νοσηρη ακομα κι απο την πιο καφρικη τρολλια (αναυδος 4:54μμ, ανωνυμος 6:58μμ).

Οσο για το αλλο μπουμπουκι των 7:32, τον αποτυχημενο φιλοκκε, αυτος μαλλον ζει σε μια χωρα διχως ανεργια 25% και βαλε.

Ανώνυμος είπε...

Και ποιός νομίζεις ότι είσαι ρε μεγάλε που θες να σου κάνουμε και σοβαρή κριτική; Ένας διεγραμμένος πρώην ΚΝίτης εισαι. Γιατί πρέπει να σου κάνουμε σοβαρή κριτική; Αν έχει κανείς όρεξη σου μιλάει σοβαρά, αν όχι σου κάνει πλάκα ή σε δουλεύει. Τι εισαι; Καμια περσόνα της αριστεράς γύρω από τις τοποθετήσεις της οποίας περιστρέφεται η Γη; Ξεκαβάλα λιγάκι...

KOMMANTO είπε...

Ομελέτα!!
Ένας καλοφαγάς τα μανιτάρια τα τρώει ομελέτα!!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ξεκαβαλημένε ανώνυμε. Σέβομαι απόλυτα όσους δε βρίσκουν ενδιαφέρον το μπλοκ οπότε δεν χρειάζεται να το διαβάζουν, πόσο μάλλον να σχολιάζουν, όπως εσύ. Σεβάσου κι εσύ με τη σειρά σου όσους το βρίσκουν ενδιαφέρον και άδειασέ τη γωνιά σε όσους θέλουν να συζητήσουν με πιο σοβαρούς όρους.

Κομμάντο, να τα σωτάρουμε πρέπει. Δεν ακούω κουβέντα

makis είπε...

1. Όλη η στρατηγική του ΑΑΔ Μετώπου, συνοψίζεται σήμερα μέσω της Λαϊκής Εξουσίας που θα οικοδομήσει την Λαϊκή Οικονομία.

εμπλουτισμός=όλοι στη συμμαχία για τη δικτατορία του προλεταριάτου και το σοσιαλισμό! και γιατί να τραβιόμαστε με μέτωπα και να μη γραφτούμε κατ'ευθείαν στο ΚΚΕ?

υ.γ. αλλά τι να περιμένεις από αυτούς που και για αστερίξ ακόμα ,εμπλουτισμένη έκδοση προτιμούν...(ποιος μαζεστίξ ρε? μοναρχίξ σε μετάφραση Αργύρη Χιόνη http://logoskaitexni.blogspot.gr/2011/12/1943-2011-2011.html )

Αναυδος είπε...

Οταν η κριση καλπαζει εξω απο το Ευρω σκετο πιθανα να αποτελεσει επιλογη (κατ' αναγκη) και της ιδιας της αστικης ταξης. Καταλαβαινω οτι ειναι δυσκολο να το αντιληφθει καποιος που εχει διαβασει τον Μαρξ μονο απο τα κομικσ των νεων πρωτοπορων αλλα η αντικειμνενικη πραγματικοτητα καθοριζει σε μεγαλο βαθμο το στοχο

ΥΓ ειναι εκπληκτικο οτι στο διαταυτα νεοσποριτοεργατικοαγωνιστες συμφωνειται με την τακτικη συριζα-αντασρυα (ακομη και για δεκεμβρη 2008, πλατειες κλπ)

Ανώνυμος είπε...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα με αγάμητες στρίγκλες δεν βρίσκεις άκρη.
Δημητρης κκ

Ανώνυμος είπε...

-- Σας άκουσα να λέτε ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει. 'Η κάνω λάθος; Μου έκανε εντύπωση η άποψή σας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

-- Καταρχήν, εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά, εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη, δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ' ό,τι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον.

Αυτή είναι η "παραφρασμένη" δήλωση για το ευρώ

LeftG700 είπε...

Στην ίδια σελίδα το πρόγραμμα του κόμματος λέει: το κκε επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια... Αυτό το σημείο και μόνο αρκεί να εξηγήσει γιατί απορρίπτουμε την πολιτική συνεργασία με το σύριζα, πχ σε εκλογικό επίπεδο, πόσο μάλλον στα πλαίσια μιας «αριστερής κυβέρνησης».


Αυτό το σημείο δεν αποδεικνύει το παραμικρό από εκείνο που νομίζεις ότι αποδεικνύει. Το πα-ρα-μι-κρό!

Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι, είτε προσχηματικά είτε επειδή πραγματικά το πιστεύεις, ταυτίζεις το τι με το πώς. Όπου βέβαια, όσοι δεν αποδέχονται ασυζητητί το πώς τού ΚΚΕ κατατάσσονται αυτομάτως στην κατηγορία τών δεκανικιών τού καπιταλισμού!

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, το κολπάκι αυτό έπιανε. Ώσπου έσφιξε για τα καλά η κρίση και ο κόσμος τού ΚΚΕ κατάλαβε σε ένα ποσοστό 50% ότι, όσο κι αν πεινάει, το κουτόχορτο δεν τρώγεται πια με τίποτε.

Συνεχίστε έτσι. Καλά το πάτε.

Στα βράχια!


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Είναι τρελοί αυτοί οι ανώνυμοι

Στα του θέματος τώρα, απ' ότι κατάλαβα το βασικό ζήτημα είναι α) το ΑΑΔΜ και β)οι πλατειες/αριστερα/το εαμ το οποιο και καλά ξεπουλήσαμε στον Τσίπρα, λες και αυτός και η όμοιοι του θα εντασσόντουσαν ποτέ σε ένοπλο λαικοδημοκρατικό αντικατοχικό αγώνα....πιο πιθανόν να ήταν η αριστερή πτέρυγα του Καίρου

Ωστώσο παρόλα αυτά το κομμάτι με το οτι το κόμμα κρίνει τους υπολείπους μόνο από τις πράξεις τους είναι τυπικά σωστό βέβαια αλλά λείπει η απαραίτητη διευκρίνιση, τι πρακτική στάση θέλει να δει το Κόμμα για να συνεργαστεί; Γιατί όπως και με τα θεωρητικά υπάρχει διαφορά έτσι και στην πράξη θα υπάρχουν διαφορές. Ψάχνει μια γενικώς έντιμη εργατική στάση; Μια αντιμονωπολιακή φρασεολογία; τι ακριβώς; γιατί για μένα δεν είναι ξεκάθαρο

Απ' την άλλη ειναι βέβαια ξεκάθαρο με τι ανθρώπους δεν υπάρχει συνεργασία, με αυτούς που έχουν σημαία τον αντισοβιετισμό(στάλιν σφαγέας, τροσκυ καλός κλπ)και τον αντι ΚΚΕ λόγο. Η εμπειρία μου από φοιτητικούς συλλόγους είναι πάρα πολύ άσχημη, όχι κλίμα για συνεργασία δεν υπάρχει αλλά αντίθετα δεχόμαστε πόλεμο από ''κομμουνιστικές δυνάμεις'' πότε ''για το καλό του κινήματος'' και πότε ''για τους φασίστες με τους οποίους συνεργαστήκαμε στη χαλυβουργία''

Και τέλος πάντων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ(απεναντυ στην οποία δεν τρέφω κάποια αντιπάθεια, πέρα υπαρκτών διαφορών)ας αποφασίσει τι θέλει να είναι; γιατί οι καιροι που επιτρέπανε να υπάρχει χώρος ''ανάμεσσα στο κκε και στο σύριζα'' τέλειωσαν. Καθενας τις ευθύνες του

ps θα παρακαλούσα πολύ το συντάκτη να μας βρει και εμάς μια θεσούλη έμισθη της ''σατανικής ηγεσίας'' γιατί κρίμα να υπερασπιζόμαστε και εμείς τις ίδιες θεσεις χωρίς να τα πέρνουμε

Ανώνυμος είπε...

Ως απλος φιλος του ΚΚΕ που δεν υπηρξα ποτε μελος του-κ πιθανως να μην υπαρξω-ενα εχω να πω μετα την εξαιρετικη αναρτηση του απολιθωματος. Κ προς εχθρους αλλα κυριως προς "φιλους".

Μην καρτερατε να λυγισουμε.

Ανώνυμος είπε...

Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι πολύ έντονα ότι αυτό που προτείνουν οι διάφοροι "προγραμματολάτρες" (άλλου Προγράμματος όμως, μάλλον του 8ου Συνεδρίου...) υλοποιείται ήδη. Που; στη Βενεζουέλα εδώ και 12 - 14 χρόνια. Πόσο άνοιξε το δρόμο για το Σοσιαλισμό αυτή η διαδικασία ρε παιδιά; όχι του "21ου αιώνα", του κανονικού ντε!
Γιατί καλή η παράθεση αποσπασματικών τσιτάτων από Λένιν, Κ.Δ., το Πρόγραμμα ξεκωλιασμένο, αλλά στο δια ταύτα τι; Πάμε από εκλογές σε εκλογές με την ψυχή στο στόμα μην και δυσαρεστηθεί η εγχώρια αστική τάξη και δεν βοηθήσει στην "Μπολιβαριανή Επανάσταση"; περνάνε 14 χρόνια και δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς μια πραγματική λαϊκή εξουσία;
Αυτή είναι η στρατηγική σας κύριοι (γιατί σύντροφοι είχατε πάψει να είστε πριν διαγραφείτε από το ΚΚΕ με την έπαρση και το εγωιστικό παραγοντιλίκι που σας χαρακτήριζε και σας χαρακτηρίζει). Μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να καταγγείλει το FARC σαν τρομοκράτες, να εκδόσει μάλιστα κάποιον αν θυμάμαι καλά (διορθώστε με αν κάνω λάθος...)
Αυτή η στρατηγική οδηγεί νομοτελειακά στην ήττα της ε.τ., ακόμα κι αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις όπως ο Αλλιέντε. Πόσο μάλλον αν είσαι ο Τσίπρας ή ακόμα και οι "λενινιστές" του "Ε".Α. (καλύτερα Μ.Α. εκ του μικροαστικού).

Σφυροδρέπανε, πολύ καλή δουλειά κι επειδή σε ξέρω, γνωρίζω ότι τα πιστεύεις και το έχεις κάνει με την καρδιά σου!

Κι εγώ περιμένω το τρίτο χτύπημα: ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ο διανοητης της αριστερας των 7:55μμ σε πιο πλανητη ζει;;; . Ρε μεγαλε τεκμηριωσε την αποψη σου και ασε τα σχολια της κακιας συμφορας...

Ανώνυμος είπε...

Ο κάθε @ ΑΝΩΝΥΜΛΟΣ @ όπως κι εγώ άλλωστε,
έχει την ευχέρεια σε μια ανάρτηση να γράφει όσα σχόλια θέλει, στην ίδια πάντα γραμμή ...όμως...

Έτσι, όποιος ανυποψίαστος τα διαβάζει, αποκτά την ψευδή
εντύπωση ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που συμφωνούν ή διαφωνούν στο ίδιο και το αυτό θέμα...

Εδώ λοιπόν, κάτω απ' την συγκεκριμένη ανάρτηση,
πολλά εμετικά σχόλια σε βάρος τού ΚΚΕ,
είναι ή δεν είναι απ' το ίδιο χέρι γραμμένα;

Ή μήπως ανήκουν σε κάποια ...παρεούλα που μ' ένα ...σινιάλο... όρμησε ολόκληρη πάνω στο θέμα...

Κι όπως διαπιστώνω, όλο το νοιάξιμό τους είναι να έχει ο θεός καλά τον Αλτσιπρ (Αλέξη Τσίπρα) που καλπάζει...

Καβάλα στην καλάμα μπορεί να καλπάζει όποιος θέλει φυσικά,

στις πλάτες τού ΚΚΕ όμως, δε θα καλπάσει κανένας απ' αυτούς που τ' ορέγονται.

Διότι δεν θα καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι οπαδοί τού ΚΚΕ,
αν "μουρλενόταν" η ηγεσία και πρόδιδε άθελά της το λαό,
κάνοντας συνεργασίες κορυφής με την ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

Ευτυχώς όμως η ηγεσία τού ΚΚΕ όχι μόνο τά 'χει τετρακόσια, αλλά είναι και μπολσεβίκικη!

Πάρτε λοιπόν χαμπάρι αριστεροδέξια χαζοκούτια που νομίζετε ότι είσαστε οι ξύπνιοι που δουλεύετε τους πάντες:

Το ΚΚΕ δεν θα βάλει πλάτη στον καπιταλισμό να σωθεί πάνω στα συντρίμμια του λαού.

Ακριβώς το αντίθετο κάνει θα κάνει!!!

Μην καρτεράτε λοιπόν άδικα.

Αλλά τι διάλολο κωλοπηλάλα σάς έχει πιάσει επιτέλους με το πρόγραμμα του ΚΚΕ;

Όπως εσείς δηλώνετε,
κομμουνιστές δεν είσαστε,
ούτε καν ψηφορόροι τού ΚΚΕ.

Γιατί ασχολείστε λοιπόν;
Τι εξυπηρετείτε;

Ρητορικά είναι τα ερωτήματά μου, γιατί είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι κόπτεστε για την ...ενότητα τής ...Αριστεράς...

Κάντε την.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιποί αριστεροκάτι,
όλοι ΑΡΙΣΤΕΡΑ δηλώνουν.

Μπρος, κάντε την ενότητά σας πράξη και σε μια κυβέρνηση.

Έτσι κι αλλιώς συνδικαλιστικά, όπως και στους δήμους, ενωμένοι είσαστε όλοι εσείς...

Όσο για το πρόγραμμα του ΚΚΕ, ούτε μ' αυτά που γράφει η ανάρτηση θ' ασχοληθώ.

Είναι περιττό, εφόσον το ζήτημα είναι απαντημένο, και μέσα απ' το Ριζοσπάστη δημοσιευμένο.

Μ' άλλα λόγια,
εδώ ο κόσμος καίγεται και οι ΚΚΕδολόγοι αρμενίζουν...

ΠΕΜΠΤΗ 18-10-12 ΑΠΕΡΓΙΑ
10,30΄πμ στην ΟΜΟΝΟΙΑ
ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

(Εσείς βέβαια κ.κ. εμετικοσχολιαστές μ' ένα ...σινιάλο... θα πάτε με τη ΓΣΕΕ... Όλοι μαζί οι ...ενωτικοί ...Αριστεροί, μην επαναλαμβάνω το κάδρο σας... )

ΥΓ
Ελπίζω το blog Σφυροδρέπανο να δημοσιεύσει άμεσα το σχόλιό μου, γιατί όποτε στέλνω σχόλιο δημοσιεύται αρκετά ετεροχρονισμένα.
Προφανώς αυτή είναι η διαδικασία τού blog, αλλά είπα να το επισημάνω, μπας και γρηγορέψει η διαδικασία.

ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ
΄

Ανώνυμος είπε...

Φίλε απολίθωμα σου εκφράζω τη συμπαράσταση μου.
Δυστυχώς οι δημόσιες τοποθετήσεις σε τέτοια θέματα οσο σοβαρές και αν είναι τραβάνε τον κάθε παράξενο όπως το σκατό τις μύγες.
Με την ανάρτηση συμφωνώ,δεν διακρίνω και εγώ αυτή την διαβόητη εκτροπή από το Πρόγραμμα.
Η κατάσταση όμως από την άλλη δεν είναι και τόσο ρόδινη
Εγώ εντοπίζω το πρόβλημα απο τη μια σε ένα ξεκομα της καθοδήγησης από τη βάση του Κόμματος αλλά και σε ανεπαρκή αντανακλαστικά μπροστά στην ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων που προκύπτει έντονα στην περίοδο της κρίσης.
Άλλα όλα αυτά χρειάζονται μεγάλη συζήτηση
Συνέχισε την καλή δουλειά

ΧΗΜΙΚΟΣ

makis είπε...

περνάνε 14 χρόνια και δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς μια πραγματική λαϊκή εξουσία

εεεεέετσι,στα σκατά κι οι κατακτήσεις του λαού της Βενεζουέλας,σιγά μη μασήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Μισό λεπτό, γιατί θα τρελαθούμε! Έστω ότι το ΚΚΕ έχει απομακρυνθεί απο το 15ο και αυτό είναι κακό. Μήπως όταν είχε ψηφιστεί το πρόγραμμα είχε βγει τότε ο ΣΥΝ και το ΝΑΡ - ΣΕΚ να πουν μπράβο στο ΚΚΕ; Τα εξ αμάξης του σουρναν και τότε. Φυσικά και το ΚΚΕ δεν απομακρύνθηκε απο το 15ο συνέδριο - συμφωνώ με την ανάρτηση. Οι ΑΝΤαρτοσυριζαίοι που γράφουν εδώ απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη κοινή λογική ΠΑΝΟΣ

Το Κνούτο του 15ου είπε...

Για την "παραφρασμένη" δήλωση για το ευρώ... Και για τις θέσεις των άλλων "αριστερών" για το ίδιο ζήτημα.
(Για το Πρόγραμμα τα λέμε αργότερα...)
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για τα πρώτα σημεία καλό θα ήταν να λάβει κανείς υπ' όψιν και τη σύμπτωση των ημερομηνιών.

1. 25 Μαΐου του 2011 η Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ αρχίζει, μέσω δηλώσεών της από τις Βρυξέλες, τον πόλεμο της τρομοκρατίας για "έξοδο από το ευρώ", "αποκαλύπτοντας" (υποτίθεται) όχι απλώς φήμες αλλά "σχέδια" για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δεινά που θα ακολουθήσουν.

2. 28 Μαΐου του 2011, συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου στο Έθνος με επίκεντρο την τρομοκρατία για "έξοδο από το ευρώ". Μεταξύ άλλων δηλώνει:

- "Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι επιστροφή στο χειμώνα του '41. Μόνο οι μαυραγορίτες θα πλουτίσουν και αυτοί είναι που διακινούν αυτά τα σενάρια."

- "Η κυρία Δαμανάκη δεν μίλησε γενικώς και αορίστως περί επιστροφής στη δραχμή. Η κυρία Δαμανάκη έθεσε ένα δίλημμα γιατί δεν θέλει να επιστρέψουμε στη δραχμή. Αντίθετα, υπάρχουν συγκεκριμένες εφημερίδες και συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα που το επιδιώκουν. Υπάρχουν Ελληνες που έχουν ποντάρει τα λεφτά τους στην καταστροφή της χώρας μας. Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε σε σκληρό συνάλλαγμα μετρητοίς όλες τις εισαγωγές μας. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσμό της. Αν πρέπει να πληρώσουμε σε σκληρό συνάλλαγμα μετρητοίς τις εισαγωγές τροφίμων, τότε δεν θα έχουμε ούτε ψωμί, ούτε ρύζι, ούτε γάλα, ούτε καφέ, ούτε κρέας, ούτε μακαρόνια, αρκετά για να φάνε όλοι οι Ελληνες."

3. 29 Μαΐου του 2011, συνέντευξη του Α. Τσίπρα στην Ελευθεροτυπία: "Η έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να αποτελεί στόχο του προοδευτικού κινήματος. Με τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης η έξοδος από το κοινό νόμισμα δεν θα διώξει ούτε το ΔΝΤ ούτε τα μνημόνια, αλλά θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με τη λύση αυτή φλερτάρει και ένα πολύ σκληρό κομμάτι της εγχώριας και της ευρωπαϊκής τάξης των κερδοσκόπων και των εκμεταλλευτών. Γι' αυτό και ο επικεφαλής του ΣΕΒ θέτει το εκβιαστικό δίλημμα: δραχμή ή μνημόνιο. Γιατί γνωρίζει ότι και στις δύο εκδοχές το κρατικοδίαιτο σινάφι του θα βγει κερδισμένο."

4. 30 Μαΐου του 2011, συνέντευξη της Α. Παπαρήγα στον Αντέννα: "Η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική".

5. 7 Ιουνίου του 2011, συνέντευξη της Α. Παπαρήγα στη ΝΕΤ: "Αυτή η πράξη φεύγω από το ευρώ και γυρνάω στη δραχμή, είναι ένα βήμα πίσω, όταν δεν έχεις αλλάξει όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με ποια κυβέρνηση έχω, ποια εξουσία υπάρχει, ποια οικονομία."
(σημ. το Πρόγραμμα του Κόμματος ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ το σοσιαλισμό, όπως το βάζει και εδώ η Αλέκα αλλά και όλες οι ανακοινώσεις μας τα τελευταία χρόνια, για τη συσπείρωση και την κατάκτηση του στόχου της αποδέσμευσης από ΟΝΕ και ΕΕ ή αυτός θεωρείται στο Πρόγραμμά μας ένας α-α στόχος, ο οποίος ανοίγει το δρόμο του σοσιαλισμού?)

Το Κνούτο του 15ου είπε...

Και μερικές ακόμη "παραπομπές".... (εντελώς ενδεικτικά)

6. Κάλεσμα του ΠΓ, 29/8/2012: "Η σημερινή κατάσταση συνεπάγεται εσωτερική υποτίμηση μέσα στο ευρώ και συνεχείς μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ συνεπάγονται απότομη άνοδο των τιμών στη «θάλασσα» των εισαγόμενων προϊόντων, τεράστια απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Και στις δύο περιπτώσεις κοινά στοιχεία είναι η φορολογική επιδρομή και η βαθειά υπονόμευση των υπαρκτών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Τμήματα του κεφαλαίου θέλουν και θα ωφεληθούν από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ,αφού θα επενδύουν με λιγότερα κεφάλαια σε μια χώρα με υποτιμημένο νόμισμα και μισθούς Βουλγαρίας."

7. 5 Φεβρουαρίου του 2012, συνέντευξη της Μ. Δαμανάκη στο Βήμα:

- Ερ. δημ.: Η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο ελληνικό δράμα;

- ΜΔ: Τίποτε δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το τέλος του κόσμου υπάρχει μόνο στις προφητείες του Νοστράδαμου. Οταν όμως λέτε "λύση", ποια λύση ακριβώς εννοείτε και για ποιους; Για όσους διαθέτουν κεφάλαια σε τράπεζες ή επενδύσεις στο εξωτερικό σε ισχυρά νομίσματα; Ναι, γι' αυτούς θα ήταν μια καλή λύση. Θα αύξαιναν με γεωμετρική πρόοδο τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη εντός Ελλάδος. Για τους πολλούς όμως, τους εργαζομένους στην Ελλάδα, τους ανέργους, τους νέους και τους συνταξιούχους, τι είδους λύση θα μπορούσε να είναι η επάνοδος στη δραχμή; H ισοτιμία της προς το ευρώ δεν θα ήταν 1 προς 340, όπως ήταν όταν μπήκαμε στο νέο νόμισμα. Θα ήταν πολύ παραπάνω. Πολλοί την υπολογίζουν 1 προς 1.000 ή και 1.200. Μιλάμε δηλαδή για μια τεράστια απώλεια εισοδήματος. Τρεις φορές κάτω από το σημερινό. Για έλλειψη εισαγόμενων προϊόντων πρώτης ανάγκης. Για παροχή πετρελαίου και βενζίνης με το δελτίο. Για μια απόλυτη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής του μέσου πολίτη. Και επιπλέον η χώρα δεν θα ξέμπλεκε βεβαίως από τα χρέη της. Απλώς θα ήταν υποχρεωμένη να τα πληρώσει τρεις φορές επάνω, γιατί τα δάνειά της έχουν συναφθεί κυρίως σε ευρώ. Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι θέλουμε, αλλά με τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς ταμπού, αλλά χωρίς ψέματα. Χωρίς μυθοπλασίες και χωρίς ανέξοδες δήθεν πατριωτικές κορόνες

8. 21 Σεπτεμβρίου του 2012, δηλώσεις του Α. Σαμαρά: "η έξοδος από το ευρώ θα συνιστούσε ολοκληρωτική καταστροφή", και 4 Οκτωβρίου του 2012, δηλώσεις του Α. Σαμαρά: "η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε πλήρη καταστροφή"
(σημ. προφανώς και δεν έχει νόημα να παραθέσει κανείς τις χιλιάδες σχετικές τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της κυβέρνησης Παπαδήμου είτε της σημερινής κυβερνητικής τρόικας).

Αυτά έχουν λεχθεί ή γραφεί (μεταξύ πολλών άλλων) τον τελευταίο αυτό χρόνο. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Τουλάχιστον ας σκεφτεί ακόμη κι αν δε νιώθει σε θέση να βγάλει "συμπεράσματα". Πάντως αυτή είναι η πραγματικότητα και όταν σκεφτόμαστε, όταν κρίνουμε και όταν βγάζουμε συμπεράσματα, αυτό οφείλουμε να το κάνουμε πάνω στο έδαφος της πραγματικότητας και της ερμηνείας των πραγματικών γεγονότων. Όλα τα άλλα είναι απλή σπέκουλα και δεν μπορεί να υπάρχει κάτι πιο ξένο προς τους ΚΚΕδες.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ, δεμένη ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ σαν προμηθέας που έρχονται και της τρώνε τα συκώτια διάφορα εξυπνοπούλια της κακιάς ώρας, εκφράζει τη συγκίνησή της -χωρίς πλάκα- για τα αντανακλαστικά της βάσης του μπλοκ κι απαντά επιλεκτικά τα εξής.

Το τρίτο χτύπημα (η πόρτα ανοίγει) έχει γίνει σε ανύποπτο χρόνο κατά το παρελθόν: http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2011/06/blog-post_12.html
Με το καταστατικό δε σκοπεύω να ασχοληθώ, αλλά αν δεν απατώμαι το πρόγραμμα ανήκει κι αυτό σε εκείνα τα κείμενα με τα οποία καλείσαι να συμφωνήσεις συνολικά κι όχι επιλεκτικά σε μερικές παραγράφους.

Αν κάποιος ερμηνεύει τη δήλωση της αλέκας ως υπεράσπιση του ευρώ, τότε την παρερμηνεύει χυδαία (αν δε σπεκουλάρει). Εάν πάλι πιστεύει ότι η έξοδος από την ευρωζώνη αυτοτελώς, μπορεί να δώσει λύση ή να ανοίξει δρόμους, μπορεί να το αναλύσει διεξοδικά, και να κρίνει ο καθένας τι ψάρια πιάνει η ανάλυση αυτή.

Το θέμα της βενεζουέλας θα το πιάσουμε σε άλλη ανάρτηση -κι αν κάτσει καλά ο σχεδιασμός δε θα ναι μόνο μία. Κανείς δεν πετάει τις κατακτήσεις της στα σκουπίδια, αλλά δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτές ο προβληματισμός για την πορεία της και την εξέλιξη της μπολιβαριανής διαδικασίας.

Ανώνυμε των 10.03, για μένα είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι χρειάζονται δυο πράγματα: πολιτικές προϋποθέσεις και σχέση εμπιστοσύνης που να βασίζεται στην καλή προαίρεση. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σε ένα βαθμό ο πρώτος όρος, ο δεύτερος δε θα υπάρξει ποτέ όσο η σχέση αυτή κινείται στη βάση του στείρου ετεροπροσδιορισμού.

Υγ: τι μοναρχίξ, τι χοντρομπαλίξ (που μπαίνει σε κάποια άλλα τεύχη). Σαν τον εμπλουτισμό με το μαζεστίξ, κανένα.
Καλός κι άγιος ο χιόνης, αλλά στη μετάφραση αυτού του ονόματος δεν είχε έμπνευση.
Αντιθέτως η κε του μπλοκ υπερασπίζεται τα παλιά ονόματα στο μικρό νικόλα: γιοακίμ, γκοφρουά, κτλ (άκου ζοακίμ και ζοφρουά..)

Αναυδος είπε...

Ο Α. Κολλάς οψιμος αντινεοφιλελευθερος και αντιμνημονιακος προτεινει τη διαλυση του συνδικαλιστικου κινηματος απο τις σελιδες της Αυγης και της ΑΠ
http://redflyplanet.blogspot.com/2012/10/blog-post_4800.html

Ειναι καθαρό οτι
- η συμμαχία Συριζα-ΕΚΜ δεν ειναι τιποτε άλλο από μια αποπειρα των συγκεκριμενων κοινωνικών στρωματων που για δεκαετιες στηριζαν τη νεοφιλελευθερη συναινεση σε βαρος της εργατικης ταξης να ελθουν σε ενα συμβιβασμο με το κεφαλαιο που βρισκεται σε κριση ξεπουλωντας για αλλη ια φορα της εργατικη ταξη και τα φτψχα λαικα στρωμματα. Το οτι καταφεραν να κοροιδεψουν και το 50% περιπου της εκλογικης βασης του ΚΚΕ δεν τους μετατρεπει σε επαναστατες αλλά σε επιδεξιους δημαγωγους
- εφοσον το εργατικο κινημα ακομη δεν εχει καταφερει να αποβαλλει τους πραχτορες τους κεφαλαιου απο τις γραμμες του και απο την ηγεσία του καμμια διαδικασία ανατροπής δεν μπορει να ξεκινησει. Δεν ειναι δυνατον μια αριστερη κυβερνηση να ερθει στην εξουσία με Παναγοπουλο και Τσικρικά στην κορυφη των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Οποιος τους ξεσκονιζει στους δρομους και στα συνδικατα δεν μπορει επισης να ειναι συμμαχος σε μια διαδικασία ανατροπής παρολα τα παχια λογια περι αντικαπιταλισμού (συντονισμός . α’βαθμιων)

TRASH είπε...

@leftg700:
Προφανώς το πρόσφατο άρθρο της Δούρου που μας λέει πως η απονομή του νόμπελ ειρήνης στην ΕΕ είναι υπερβολική γιατί, έχει εναποθέσει τις "ειρηνευτικές της υποχρεώσεις" (δηλαδή τους βομβαρδισμούς) στο ΝΑΤΟ (και κατά συνέπεια μάλλον αυτό θα έπρεπε να βραβευτεί), αφορούν το "πως" του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα;
Η αρθρογραφία της Χίλαρι Κλίντον στην Αυγή; Η προβολή της πολιτικής του Ομπάμα, ως πρότυπο "προοδευτικής"; Ο εκθειασμός του επεμβασία και πογκρομιστή Ολάντ;
Η θέση "πως μέχρι το '90 στόχος ήταν η αναμόρφωση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, μετά το '90 η εξάλειψη της", αφορά το "πως";
Οσο μιλάτε, τόσο επιβαρύνετε την θέση σας...
Οι ΠΑΣΟΚοι που έχετε μαζέψει (και ο πρόεδρος σας, και οι επίσημοι εκπρόσωποι του κόμματος σας, φυσικά), έχουν τουλάχιστον την αξιοπρέπεια να υπερασπίζοντε στα ίσα την αστική τάξη αντί να προσπαθούν να τρελλάνουν εαυτόν και αλλήλους...

Ανώνυμος είπε...

@ ΧΗΜΙΚΟΣ

Γράφεις:

"...Εγώ εντοπίζω το πρόβλημα απο τη μια σε ένα ξεκομα της καθοδήγησης από τη βάση του Κόμματος...".

Λυπάμαι που θα σε διαψεύσω αγενώς,
αλλά πιότερο αυτό που γράφεις μοιάζει με μύχιους πόθους...

Δεν υπάρχει ξέκκομα της καθοδήγησης από τη βάση.

Εκείνο που υπάρχει είναι η ανάγκη για ένταση της προσπάθειας
να φτάσει η πολιτική πρόταση
του κόμματος (ΚΚΕ),
σ΄ όσο μεγαλύτερο τμήμα τού πληθυσμού τής χώρας μας,
που βιώνει στο πετσί του την εξέλιξη του καπιταλισμού.
Τη βαρβαρότητα που δυστυχώς ως και η ...Αριστερά θέλει να διαχειριστεί γενόμενη κυβέρνηση.

Αν λοιπόν η καθοδήγηση του κόμματος (ΚΚΕ) ήταν ξεκομμένη απ' τη βάση,
ντεφάκτο θ' ανταποκρινόταν στα κελεύσματα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούν παρέα την καπιταλιστική κρίση,
σε βάρος ούτως ή άλλως των λαϊκών συμφερόντων.

Διότι αποδεδειγμένα, φιλολαϊκή κυβερνητική πολιτική με τα μονοπώλια στην εξουσία και μάλιστα εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης,
ούτε ως ανέκδοτο δεν μπορεί να σταθεί.

Τα ξέρεις βέβαια όλα αυτά,
άσχετα αν καμώνεσαι το αντίθετο για να πεις κι εσύ το κάτιτί σου ενάντια στο ΚΚΕ, ευγενέστατα όμως...

Μη μου πεις ότι σε αδικώ...

ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

Cos είπε...

@Μπρεζνιεφικό απολίθωμα:
Χαρά στο κουράγιο σου που διαβάζεις και απαντάς σε τέτοια σχόλια!
@LeftG700
Ώστε το πρόβλημα με την "αριστερά" του Τσίπρα, του Παπαδημούλη, της Δούρου, του Σταθάκη, του Σκουρλέτη κλπ.κλπ. είναι το "πως"! Τι κουτοί που είμαστε να μην καταλαβαίνουμε την "κρυφή" πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θα ξεγελάσει την αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές για να υλοποιήσει το ίδιο "τι"! Γιατί η "φανερή" πολιτική του, ούτε μέχρι το ΠΑΣΟΚ του '81 δεν φτάνει.

Το Κνούτο του 15ου είπε...

Σφυροδρέπανε, αν θες να απαντάς διαστρεβλώνοντας αυτά που σου λέει κάποιος και απαντώντας του σε ερωτήματα που ο ίδιος δεν έχει θέσει, τότε δεν έχει νόημα και η κουβέντα. Εκτός αυτού για τέτοιου επιπέδου συζητήσεις διαθέτει διάφορους παρατρεχάμενους σαν τον κκ ή τον Άναυδο που είναι μανούλες.
Να ξαναπούμε δυο πράγματα λοιπόν...

1. Νομίζω πως είναι σαφές ότι δε μίλησα σε κανένα σημείο για ανάγκη εξόδου από ευρώ-ΟΝΕ χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτό δεν αποτελεί δική μου άποψη και πολύ περισσότερο ούτε γράφεται ούτε υπονοείται πουθενά στο σχόλιο που έστειλα. Φρόντισε λοιπόν να μη διαστρεβλώνεις (χυδαία!) αυτά που λέω. Αν θες να απαντάς στο Λαφαζάνη, απάντα σε αυτόν. Αν θες να απαντάς στον Αλαβάνο, απάντα σ' αυτόν. Αν θες να απαντάς στην ΑΡΑΝ, ομοίως. Όταν, όμως, σου γράφω εγώ κάτι, θα απαντάς σε εμένα. Τα πούστικα άστα.

2. Το ζήτημα της εξόδου από την ΟΝΕ μπορεί να προκύψει κάποια στιγμή και χωρίς τη θέλησή σου. Το ερώτημα τι κάνεις εκείνη τη στιγμή, είναι υπαρκτό. Θυμήσου πολύ απλά το "δημοψήφισμα Παπανδρέου". Ο πολιτικός του ρόλος δεν ήταν να μας βγάλει τελικά από την ΟΝΕ, αλλά να μας δέσει χειροπόδαρα για αρκετό καιρό ακόμη, και το πέτυχε. Μήπως θυμάσαι και τη στάση του Κόμματος? Στην αρχή κυκλοφορούσαμε με νον πέιπερς ότι θα ψηφίσουμε λευκό, ενώ στο τέλος, βγάλαμε ανακοίνωση για καταψήφιση. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ ήρθε τελευταία απ' όλους. Πιστεύεις ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε (θα ήταν δλδ επαναστατική τακτική) να ψηφίσουμε λευκό? Πιστεύεις ότι θα βοηθούσε αυτό κάπως το Κόμμα και την υπόθεση του λαού περισσότερο απ' όσο θα το βοηθούσε αν είχαμε φτιάξει το ΕΑΜ κατά πώς θέλανε οι τρότσκες τότε, δλδ παλεύοντας για τη σοσιαλιστική επανάσταση? Πιστεύεις, σε κάθε περίπτωση, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ και το ευρώ αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μία αδιάφορη ή πολύ περισσότερο μία δυσοίωνη εξέλιξη για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του Κόμματος? Θα αποδυνάμωνε τη θέση της και την ταξική πάλη?

Αυτά τα ερωτήματα είναι υπαρκτά. Ήρθαν ήδη μία φορά στην πολιτική επικαιρότητα και προφανώς θα ξαναέρθουν. Οι απαντήσεις πάνω σε αυτά, θα αποδειχτούν καθοριστικές για το Κόμμα και το λαό. Και ελπίζω ότι είναι σαφές πως άλλο ζήτημα είναι να μιλάς εσύ για συσπείρωση και πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και την ΟΝΕ και άλλο το τι θα κάνεις όταν από τα πράγματα τεθούν τα ερωτήματα.

3. Περιμένω πάντως να μου πει κάποιος (σφυροδρέπανος ή δεξιόστροφος σφυροδρέπανος) σε ποιο σημείο του Προγράμματος εδράζεται το αίτημα "αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία", δηλαδή αποδέσμευση με σοσιαλισμό.

4. Αν το ΑΑΔΜ παλεύει πάντως για το σοσιαλισμό ΑΜΕΣΑ, αν συγκροτείται δηλαδή σε αυτή τη βάση συμφωνίας με την εργατική-λαική εξουσία, την κοινωνικοποίηση κτλ., τότε και δεν είναι προφανώς ΑΑΔ Μέτωπο, αλλά Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο ή Αντιμονοπωλιακό-Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο, όπως το αναφέρει το αντικαταστατικό 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Επιτέλους, να ικανοποιηθούν και οι ΝΑΡίτες που είκοσι χρόνια μας μιλούσαν για το ρεφορμισμό του Κόμματος που έβαζε "αποσπασμένα" το ζήτημα της αποδέσμευσης, ενώ αυτοί μιλούσαν για "αντικαπιταλιστική αποδέσμευση" (αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία καλή ώρα...) και δεν αποσπούσαν την α-α πάλη από την πάλη για το σοσιαλισμό, όπως και για το ρεφορμιστικό ΑΑΔ Μέτωπο του Κόμματος, ενώ αυτοί μιλούσαν για "Αντιιμπεριαλιστικό-Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο" (σαν να λέμε Αντιμονοπωλιακό-Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο καλή ώρα - ήρθε ευτυχώς η δεύτερη γραψαίικη ΚΝΕ και διόρθωση για άλλη μια φορά το Κόμμα και το "δεξιό" Πρόγραμμά του...).

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

1. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι στο σχόλιό μου απαντούσα συνολικά κι όχι ειδικά σε σένα. Κι είπα αν κάποιος... αλλά εσύ προφανώς είχες τη μύγα. Αυτό στα περί "πούστικων"

2. Με τα ρητορικά ερωτήματα που βάζεις στο δεύτερο σημείο, αναιρείς στην ουσία την κατάληξη του πρώτου. Στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω το κόμμα περίμενε να δει ποιο θα ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Κι η διατύπωση του ερωτήματος είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτό που λέω εγώ εκπροσωπώντας τον εαυτό μου και μόνο είναι το εξής: η εποχή απαιτεί συνολικές απαντήσεις, κι εναλλακτική πρόταση. Το νόμισμα δεν είναι αποφασιστικό από αυτή την άποψη και δε θα λύσει κάτι από μόνο του. Επομένως πολύ αμφιβάλλω αν θα ανοίξει το δρόμο για ριζική αλλαγή ή αν τελικά απογοητεύσει τον κόσμο και δυσφημήσει την εναλλακτική μας πρόταση. Και το επαναλαμβάνω. Εάν κάποιος πιστεύει το πρώτο, μπορεί να μας το αναπτύξει, για να δούμε τι ψάρια πιάνει η ανάλυσή του.

3. ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από τα δεσμά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού
Αυτή είναι η θέση του προγράμματος που απαντάει στο ερώτημά σου. Εγώ με τη σειρά μου περιμένω από κάποιο κνούτο ή κάποιο καρότο να μας πει ποιο σημείο του προγράμματος λέει ότι η αποδέσμευση πραγματοποιείται ως στόχος πάλης πριν από τη λαϊκή εξουσία.

4. Το ποιος ταυτίζεται στην παρούσα συγκυρία με τους ναρίτες και τις θέσεις τους για τα μεταβατικά είναι αρκετά εμφανές για να αμφισβητηθεί, νομίζω.

Αναυδος είπε...

οταν ο κνουτος μιμειται τον λιακοπουλο

Κατ’ αυτον υπαρχει συντονισμενη αντιδραση εναντια στην εξοδο απο το Ευρω απο Δαμανακη, Σαμαρα, Τσιπρα αλλά και Παπαρηγα που προκυπτει από την ‘συμπτωση’ των ημερομηνιων διαφορων δηλωσεων. Δεν του περνα απο το μυαλο μια πιο σειριακη εκδοχη της ιστορίας κατι ειπε η Δαμανακι και οι δημοσιογραφοι ρωτουν απαντες τη γνωμη τους. Οχι πρεπει οπωσδηποτε να υπαρχει μια φιλο-ευρω συνωμοσια (με τη συμμετοχη της σατανικης ηγεσια ςτου ΚΚΕ)

Ρωτα ο αφελης τι λεει το προγραμμα αλλα αδυνατει να διαβασει την απάντηση της σ. Αλεκας οτι η εξοδος απο το Ευρω ειναι καταστροφικη στις παρουσες συνθηκες με την υπαρχουσα κυβενρηση

Κατηγορει το ΚΚΕ γιατι δεν διαθετει μαντικες δυναμεις να μαντεψει την ερωτηση στο δημοψηφισμα και να βγει να τοποθετηθει πριν τον ιδιο τον ΓΑΠ.

Ο πρωτος στοχος του ΑΑΔΜ ειναι η αποδεσμευση απο την ΕΕ. Ποτε ? Μα φυσικά οταν το ΑΑΔΜ ερθει στην εξουσια και οχι πριν. Η κυβερνηση του ΑΑΔΜ γραφει στο προγραμμα του το ΚΚΕ
(...)θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. (...)

Το προβλημα με τον κνουτο και ολα τα ανωνυμα κατακαθια δεν ειναι οτι δεν ξερουν να διαβαζουν. Αντιθετα με λεκτικες ακροβασιες προσπαθουν να πεισουν οτι η ταξικη συνεργασια ειναι γραμμενη στο προγραμμα του ΚΚΕ. Δεν ειναι τυχαιο οτι ο ιδιος ο Τσιπρας προεκλογικά χρησιμοποιησε αποσπασματα απο το προγραμμα του ΚΚΕ (με τον ιδιο τροπο του κνουτου και σια) για να το κατηγορήσει για σεχταρισμό.

υγ η ομοφοβια ορισμενων τσακιζει

Φιλος ενος φιλου του ΚΚΕ είπε...

Αγαπητε σφυροδρεπανε το επομενο συνεδριο θα ειναι προγραμματικο (ετσι μου ειπε ο φιλος βλεπε ονομα).
Επισης στην συγκεκριμενη αναρτηση 14 ανωνυμα σχολια ειναι υπερ και μολις 7 κατα . Που σημαινει οτι τους εχουμε. Παμε καλα.
Τους υπερ ανωνυμους εσυ τους συντονιζεις οι αυτοι ειναι αυθορμητοι και οι αλλοι στημενοι ?

Το Κνούτο του 15ου είπε...

1. Άσε την παραμύθα για το ΝΑΡ σφυροδρέπανε. Τα περί "μεταβατικών" δεν τα λέω εγώ σε τίποτα απ' ό,τι έχω γράψει μέχρι τώρα. Για "μεταβατικά" μιλάνε άλλοι και τράβα απάντα σε αυτούς. Για "μεταβατικά" λέει ένα μέρος του ΝΑΡ (και όχι όλο!). Για "μεταβατικές στιγμές" μιλάει επίσης η απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Το Πρόγραμμα του Κόμματος δε μιλάει για "μεταβάσεις", "μεταβατικά προγράμματα" κτλ. Είναι πολύ προσεκτικό ακόμη και στο επίπεδο της ορολογίας προκειμένου να μην ταυτιστεί με άλλες παραδόσεις, όπως η τροτσκιστική. Ακόμη και σε αυτό το επίπεδο η σημερινή ηγεσία του Κόμματος επιλέγει να μιλάει είτε στο 18ο συνέδριο για "μεταβατικές στιγμές" είτε στον καθημερινό της λόγο για "εργατική εξουσία" (και οι δύο όροι από το ίδιο "μαγαζί" ψωνισμένοι).

Σε κάθε περίπτωση, το ότι φορτώνεις τα περί "μεταβατικών" σε κάποιον σαν κι εμένα (ακόμη κι αν δεν τα έχω πει) δε σε γλυτώνει από την αποφυγή στην απάντηση ότι αυτά που έλεγε το ΝΑΡ επί 15-20 χρόνια και με τα οποία πολεμούσε το Κόμμα και το Πρόγραμμά του, σήμερα τα διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη, στα συνέδρια της ΚΝΕ και τα ακούμε κάθε μέρα από την ηγεσία του Κόμματος. Αναφέρθηκα σε αυτά (στη σχέση α-α και αντικαπιταλιστικού) και στο τι λέγαν, λέγαμε και μας λέγαν και δε χρειάζεται να τα επαναλάβω. Οι οφθαλμοί των έξυπνων μπορούν να διατηρηθούν διαυγείς παρά τις ψευτοσυνδικαλιές.

2. Το πρόγραμμα δεν καλουπώνει σε σχηματάκια (όσο αυτό είναι δυνατό) την πορεία της ταξικής πάλης και της επαναστατικής διαδικασίας. Αυτό καταγράφεται με διάφορους τρόπους στο Πρόγραμμα του Κόμματος: α) το Πρόγραμμα (όπως και οι αποφάσεις των επόμενων συνεδρίων του Κόμματος - πλην του αντικαταστατικού 18ου) προσδιορίζει σαφώς ότι η συσπείρωση στο μέτωπο γίνεται με βάση α-α-δ στόχους (βλ. σελ. 31 κ.ε.), δλδ ζητήματα αποδέσμευσης από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, εθνικοποίησης μονοπωλιακών και άλλων κρίσιμων κλάδων της οικονομίας και στόχων πάλης για τις άμεσες ανάγκες του λαού. Η "εργατική εξουσία", ο "σοσιαλισμός", η "κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής" κτλ. δεν προσδιορίζονται ως "στόχοι πάλης" του Μετώπου, ως "πλαίσιο στόχων συσπείρωσης".

Το Κνούτο του 15ου είπε...

β) Το Πρόγραμμα και οι επόμενες κομματικές αποφάσεις κατανοούν το Μέτωπο ως διαδικασία και όχι ως ένα τσιμεντόλιθο αιτημάτων, τα οποία τα πετάμε στη μάπα της εργατικής τάξης και του λαού και του λέμε: "αυτά είναι, άμα είσαι ξύπνιος και θες να ζήσεις, συμφώνα!". Όπως γράφει: "Στην πορεία της πάλης και στο βαθμό που βαθαίνει ο αντικαπιταλιστικός του χαρακτήρας αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός επαναστατικού λαϊκού μετώπουμ οργανωμένου από τα κάτω κι από τα πάνω...". Το Μέτωπο λοιπόν διαμορφώνεται πάνω σε μία βάση α-α-δ στόχων και "ωριμάζει" μέσα στην ταξική πάλη.

γ) Το Πρόγραμμα προσδιορίζει σαφώς τη δυνατότητα κυβέρνηση ΑΑΔΜ (με ή χωρίς εκλόγες - ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση η κυβέρνηση αυτή "ταυτίζεται" a priori με τη σοσιαλιστική εξουσία). Ο στόχος για "κυβέρνηση του ΑΑΔΜ" ή "κυβέρνηση α-α-δ δυνάμεων" αποτελεί σαφώς διατυπωμένο προγραμματικό στόχο, τον οποίο έχουμε εγκαταλείψει. Μια τέτοια κυβέρνηση, όπως λέει το Πρόγραμμα, θα δουλέψει για τη "δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων, που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, την εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις" και μέσω αυτών των ενεργειών της "είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης". (σελ. 39) Και βέβαια: "Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση να συμβάλλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας". Ούτε είναι σημείο από όλο αυτό το τακτικό και στρατηγικό πνεύμα του Προγράμματος δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στις αλαφιασμένες κορώνες των τελευταίων χρόνων και ειδικά της περιόδου των εκλογών όταν διακηρύτταμε ότι "δεν μπορεί να υπάρχει καμία φιλολαϊκή κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού" (το επανέλαβε και ο Μαΐλης πρόσφατα) και ότι ακόμη και το ΚΚΕ να έβγαινε κυβέρνηση, δε θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Το Πρόγραμμα του Κόμματος θέτει ως στόχο (κοινοβουλευτικά ή μη) τη δυνατότητα κυβέρνηση στο ΕΔΑΦΟΣ του καπιταλισμού. Όλα τα άλλα είναι σπέκουλα και έκφραση μιας κατάφωρης παραβίασης του Προγράμματος και ενός αφηνιασμένου φραξιονισμού.

δ) Ας θυμηθούμε και τι έλεγε η Αλέκα Παπαρήγα στα τέλη του 2000, στην υπερψηφισμένη τελική ομιλία της στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος: "Αν έχουμε μία κυβέρνηση με βάση το κοινοβούλιο, αυτή η κυβέρνηση οπωσδήποτε δεν είναι εξουσία πλήρης. Είναι ένας μοχλός που πρέπει να αξιοποιήσει το Μέτωπο και το Κόμμα μας. [...] Οπωσδήποτε αυτή η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει μία σειρά μέτρα που αφορούν το βιοτικό επίπεδο. Υπαρχει ζήτημα με τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις. Είναι φανερό τι έχει να αντιμετωπίσει. Και στις συγκεκριμένες συνθήκες θα είναι και πιο καθαρό και ποιοι είναι οι κρίκοι. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει. Σε σύντομο διάστημα θα κριθεί. Ή θα προχωρήσει και θα ανοίξει το δρόμο σε βαθύτερες αλλαγές ή θα τη ρίξουν. Εδώ πρέπει να το έχουμε καθαρό. Αυτή η κυβέρνηση δε θα έχει όλη την εξουσία. Γιατί τα μονοπώλια θα κυριαρχούν. Πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια". (σημ. Προφανώς και η Αλέκα το "χάνει" λίγο σε αυτό το σημείο, καθώς μιλάει για κυβέρνηση Μετώπου, η οποία δε θα έχει έρθει ακόμη σε σύγκρουση ούτε με τα μονοπώλια! Αυτά λέει θα "κυριαρχούν"...).

Ανώνυμος είπε...

Στις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχους πάλης εντάσσονται:

Η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση των εγχώριων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, για την πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις εμπεριστατωμένη κριτική για την κατοχή, είσαι "τροτσκιστής". Κάνεις κριτική για την ΕΔΑ, "απαξιώνεις (στις καλύτερες περιπτώσεις έφρασης) τον ΕΔΑίτη στην επαρχία που κινδύνευε από τους μπράβους". Κάνεις κριτική στον Τσάβεζ "πετάς στα σκατά το λαό της Βενεζουέλας". Η οδυνηρή ήττα του ΗΡΩΑ Αλλιέντε και του Χιλιάνικου λαού μυαλό δεν σας βάζει. Ή δεν θέλετε να βάλετε...

Έτσι μπράβο. Ηθικολογία, συνδικαλιάρικος "συναισθηματισμός" και για την ταμπακιέρα κουβέντα! Απορώ αν όλα αυτά τα μάθατε στο ΚΚΕ. Αλλά τι ρωτάω... Κάπως έτσι απαντούσατε σε όποιον διαφωνούσε μαζί σας. Παραγοντίσκοι μια ζωή!

Στο δια ταύτα τώρα και απαντήστε σε αυτό. Στη Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια "μπολιβαριανής διαδικασίας" έχει γίνει ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΒΗΜΑ προς την πραγματική νίκη της εργατικής τάξης;
Ναι, υπάρχουν κατακτήσεις. Ναι, συγκρούονται με τις ΗΠΑ. Ναι, το ΚΚ Βενεζουέλας στηρίζει κριτικά και δεν διαφωνώ. Αλλά...

Τελικά πόσο διαφέρει αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ του '80; Λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τις διαφορές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη. Ποιος κερδίζει από τις "εθνικοποιήσεις"; Καλύτερη κάπως η ζωή για τους εργαζόμενους, περισσότερα κέρδη και βελτίωση της διεθνούς θέσης για το κομμάτι της αστικής τάξης της Βενεζουέλας που στηρίζει "αφιλοκερδώς" τον Τσάβεζ. Λέω ψέματα "εθνικοαπελευθερωτές"; Ξέχασα, σύμφωνα με την "εξάρτηση" του Β.Λ. η αστική τάξη της Βενεζουέλας είναι εθελόδουλη προς τους Αμερικάνους και πρέπει πρώτα η Βενεζουέλα να απελευθερωθεί από τις ΗΠΑ και μετά κάποια στιγμή θα έρθει ο σοσιαλισμός. Δεν έχει καμιά σημασία που μιλάμε για την 5η πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο...

Καληνύχτα και καλή τύχη στο βούρκο που επιλέξατε να ζείτε μικροαστοί εγωκεντρικοί παραγοντίσκοι!

Ανώνυμος είπε...

Μπρέζνιεφ έχω μια πρόταση. Ή το "κνούτο" αλλάζει το εμετικό τσαρικό του ψευδώνυμο ή δεν ξαναγράφει τίποτα εδώ μέσα. Κατηγορείστε με για λογοκρισία αλλά παθαίνω αναφυλαξία με το να βλέπω τη λέξη "κνούτο" δίπλα σε συνέδριο του Κόμματος.

LeftG700 είπε...

Φίλοι TRASH και Cos,


Στον ΣΥΡΙΖΑ χωράνε πολλά καρύδια. Και σκάρτα και καλά. (Το ίδιο δεν πάθατε κι εσείς, που είχατε μέχρι πρόσφατα, και μάλιστα σε πόστο τής Κεντρικής Επιτροπής, αυτή την οπορτούνα τού κερατά, τον Αλέκο τον Χαλβατζή; ;-) ) Επομένως δεν έχει κανένα νόημα να κάνετε φόκους όπου νομίζετε ότι σας εξυπηρετεί. Κανένας από εμάς δεν είναι ο Παπαδημούλης, ο Σταθάκης, η ωραία Ρένα, ή ο Μηλιός, ούτε εκφράζουμε τις απόψεις τους. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Αφήστε λοιπόν τις συνδικαλιές μεταξύ μας. Στον καβγά που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς είπαμε να πάρουμε μέρος. Εσείς καθίστε απ’ έξω να περιμένετε πώς και πώς να τις φάμε. Αφού έτσι καταλαβαίνετε τα καθήκοντα του Έλληνα κομμουνιστή σήμερα, αυτό να κάνετε, ελεύθερα από εμάς…


Τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

Το διαζύγιο (ή εστω ή κατάσταση «εν διαστάσει») με τη λογική πολλές φορές χαρακτηρίζει το Κόμμα ανεξάρτητα από τη γραμμή. Βλ. σύντροφε έχεις πρόβλημα κατανόησης γιατί περεστροίκα σημαίνει Σοσιαλισμός. Ο σύντροφος που διαφωνεί πριν γίνει εχθρός του Κόμματος περνά από το στάδιο του ηλίθιου που δεν καταλαβαίνει αλλά σώζεται ακομη με παρεμβάσεις σαν τη σημερινή.

Το πρόγραμμα και το ΑΑΔΜ δεν αποτελούν εργαλεία σήμερα για το Κόμμα, τι να κάνουμε. Συνέδριο έχει και μάλλον(είπαμε εν διαστάσει με τη λογική) θα εναρμονιστεί και το πρόγραμμα.
Το να προσπαθείς να κάνεις το άσπρο μαύρο (δηλαδεί πως να ερμηνεύσεις αλλιώς το «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.») είναι άσκοπο και μπορεί να εκτεθείς και από τις εξελίξεις.
Ποιο χρήσιμο θα ήταν να κουβεντιζόταν η ουσία και μάλιστα στο Κόμμα και όχι με ξεκατίνιασματα.

471

Ανώνυμος είπε...

Φιλε left g700, λεγοντας οτι οπως και στο ΚΚΕ, ετσι και στο συριζα υπαρχουν καλα και κακα στοιχεια, συγκρινεις εντελως ανομοια πραγματα, συγκρινεις δυο χωρους που ελαχιστη σχεση εχουν μεταξυ τους ειτε οργανωτικα, ειτε ταξικα, ειτε προγραμματικα, ειτε θεωρητικα, ειτε στη δραση. Συγκρινεις μηλα με πλειμομπιλ. Και τα δυο τρωγονται αμα το θες με το στανιο, αλλα μονο το ενα χωνευεται. Δεν λεω ποιο, σ΄αφηνω να κανεις ενα δικο σου παραλληλισμο εδω με καποιο απο τα γνωστα αστειακια σου αν θες. Με την ιδια ακριβως λογικη, "καλα" στοιχεια υπαρχουν και στο πασοκ (και αυτα ψαχουλευει εδω και μηνες ο συριζα σε πολλα επιπεδα, οπως ψαχουλευετε εσεις αυτον, γενικα πολυ ψαχουλεμα πεφτει στην "αριστερα" σημερα). Καλα και τιμια στοιχεια επισης εχει κι ο Καζακης, η νδ, ο Καμμενος, η δημαρ, ακομα κι η χρυση αυγη, εκει οδηγει αυτη η ισοπεδωτικη, η εντελως αντιεπιστημονικη "λογικη".

Ετσι λοιπον, μ αυτη τη λογικη, αποφασισατε να παρετε μερος στο ξυλο που πεφτει στο συριζα και να τον "σωσετε" τραβωντας τον στα αριστερα ή να τραβηξετε καποια "καλα" καρυδια με το φοβερο κριτηριο σας. Σας καταπιεζουμε? Ειστε απολυτως ελευθεροι να το κανετε, κανεις δεν σας κραταει, ειναι αναφαιρετο δικαιωμα σας να ειστε τοσο αφελεις (στην καλυτερη εννοειται). Αλλα ειναι και δικο μας δικαιωμα να μην ακολουθησουμε τις ατερμονες αναζητησεις σας, να πεταμε την "αφελεια" σας στα σουπιδια και να αποκαλυπτουμε το ρολο σας, τον πονηρουτσικο, τον αιωνια οπορτουνιστικο στην εργατικη ταξη. Αυτος ΕΙΝΑΙ ενας απο βασικοτερους ρολους του Ελληνα κομμουνιστη.

Ανώνυμος είπε...

Λιγο καθυστερημενα και ασχετα με τη ροη της κυριας "κουβεντας" (λεμε τωρα), αλλα....

....τι να τεκμηριωσω ρε μεγαλε Ανωνυμε των 11:38μμ (νουμερα γιναμε)? Πανω σε τι ζητας τεκμηριωμενη αποψη? Πανω σε σχολια για πληρωμενους γραφιαδες? Για τη μουμια του Σταλιν? Για τους μασωνους? Για δοκιμασιες? Για φωτογραφιες? Για σταλινισμους? Ή για το βλαχοαμερικανικης προελευσης "ποτε θα βρεις καμια δουλεια?" (και λες σε μενα οτι ειμαι απο αλλον πλανητη...) Τετοια σχολια αποκαλυπτουν το ποιον των γραφεων τους κι οχι αυτων στους οποιους απευθυνονται. Και αναλογες ειναι οι απαντησεις, αποκαλυπτικες αυτης της λογικης.

Οποιος θελει τεκμηριωμενη αποψη, να θετει τεκμηριωμενη προταση. Γιατι, τεκμηριωμενες απαντησεις πανω σε γενικολογες λιακοπουλιστικες παρλαπιπες, απλα δε νοουνται.

makis είπε...

Η οδυνηρή ήττα του ΗΡΩΑ Αλλιέντε και του Χιλιάνικου λαού μυαλό δεν σας βάζει.

μπα...περιμένουμε να σκοτώσουν και τον Τσάβες, να τον πεις ήρωα κι αυτόν,μετά να ξεμπερδεύουμε με κάτι παπανδρέιδες της λατινικής αμερικής (ξέρεις μωρέ,κάτι μοράλες και λοιπά οπορτουνιστικά σκουλήκια που σπέρνουν αυταπάτες),για να σκίσει επιτέλους το στερέωμα η φωνή του μάκη του Μαΐλη λέγοντας:σας τα χα πει μικροαστοί εγωκεντρικοί παραγοντίσκοι!

Τελικά πόσο διαφέρει αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ του '80; Λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τις διαφορές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη

νέο ρεκόρ! και δε μου λες ρε παλικάρι...είναι η θέση του ΚΚΕ αυτή?

LeftG700 είπε...

Ανώνυμε φίλε μου (17 Οκτωβρίου 2012 6:36 μ.μ.),


Κατ' αρχήν, να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου στον Αλέκο τον Χαλβατζή ήταν ειρωνική. Σαφώς και δεν τον θεωρούμε οπορτουνιστή (έχουμε γράψει για την περίπτωσή του στις 12 Μαρτίου τού 2012, αν σε ενδιαφέρει).

Κατά τα άλλα: η ορθότητα μιας πολιτικής γραμμής επιβεβαιώνεται ή όχι από τη ζωή. Ο Φλωράκης δεν ήταν που έλεγε, όπως και όλοι οι παλιοοί κομμουνιστές, η ζωή θα δείξει; Ε, αυτό θα γίνει. Κι ως ένα βαθμό γίνεται ήδη (που πήγαν οι μισοί ψηφφόροι σας, οέο;).

Από εκεί και ύστερα, αυτό το εμείς!, εμείς!, οι μόνοι συνεπείς! που μου λες, ξέρεις από πόσους το έχω ασκούσει; Τροτσκιστές, μουλούδες, εκκετζήδες και πάει λέγοντας. Προσέξτε μη φτάσετε το Κόμμα να γίνει γκρουπούσκουλο ή, στην καλύτερη, ΚΚΓ!

Φυσικά έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε. Όπως έχει δικαίωμα κάποιος να αυτοκτονήσει. Η ζωή θα δείξει με ή χωρίς εσάς. Ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο ΚΚ θα είναι που θα φουντάρει.

Το Κ να είναι καλά κι από ΚΚ...


Τα λέμε

LeftG700 είπε...

Φίλε Σφυροδρέπανε,


Μία διαδικαστική πρόταση: Γιατί δυσκολεύεις τους αναγνώστες σου; Θέλω να πω ότι χωρίς το γκατζετάκι που εμφανίζει τα πρόσφατα σχόλια πρέπει να κρατάει κανείς σημειώσεις από τον αριθμό τών σχολίων όταν ποστάρει κάποιο δικό του! Είναι δουλειά αυτή; ;-)


Τα λέμε


ΥΓ Σε κάποιο άλλο φιλοΚΚΕ μπλογκ που έκανα την ίδια πρόταση (ονόματα δε λέμε και υπολήψεις δε θίγουμε! ;-) ), μας την πέσανε ότι τάχα το ζητάμε για να διαφημίζουμε το τσαρδί μας. Ελπίζω να μη ξαναδώ αυτή την απίθανη ανοησία. (Δεν εννοώ από εσένα, δεν σε κόβω για "έτσι".)

Ιβάν είπε...

@Left G700:

«ονόματα δε λέμε και υπολήψεις δε θίγουμε»
Η μόνη υπόληψη που θα κινδύνευε, θα ήταν η δική σου. Αν είχες.
Βάζω λοιπόν το λινκ εγώ, αφού δεν θέλεις να πεις ονόματα.
http://e-globbing.blogspot.gr/2012/10/blog-post_3.html?showComment=1349357660422#c2911906263251805939

Από εκεί εξαφανίστηκες. Και τώρα πας σε άλλο μπλογκ και πετάς υπονοούμενα.
Όποιος, ενώ έχει εξαφανιστεί από διάλογο, αντί τουλάχιστον να το βουλώσει, πετάει υπονοούμενα αλλού, είναι ανέντιμος. Σε θεωρώ ανέντιμο.

Και για να τελειώνει το παραμύθι μ’ εσένα:
Για το ότι ο Σφύριζα υποκλίνεται στους καπιταλιστές, το «επιχείρημά» σου είναι η ΝΕΠ τού Λένιν.
Και για το ότι υποκλίνεται στο ΝΑΤΟ, το «επιχείρημά» σου είναι το Γκουαντάναμο.

Αν όσο έγραφες αυτές τις χυδαιότητες, δεν έψαχναν άνθρωποι τροφή στα σκουπίδια, μπορεί να ήσουν αστείος.
Στην πραγματικότητα όμως είσαι προκλητικός, θλιβερός και χυδαίος.

do.b4tool8 είπε...

φίλε ‘Απολίθωμα’,

αρκετά απο τα ζητήματα που μπαίνουν σε σχόλια εδώ εχουν λυθεί απο την πολιτική απόφαση του 18ου Συνέδριου.

Γενικά, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, το πρόγραμμα του ΚΚΕ δεν μπορεί να διαβαστεί αγνοώντας μεταγενέστερες συνεδριακές πολιτικές αποφάσεις...

Για τη σχέση (ΑΑΔΜ) ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία η πολιτική απόφαση του 18ου συνεδριου λαλάει και λέει:

«Ενα Kόμμα πανέτοιμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στην περίπτωση που έχουμε απότομη άνοδο της ταξικής πάλης, αλλά και σε καμπές, δυσκολίες ή προσωρινά πισωγυρίσματα. Ενα Kόμμα, που θα δρα αποτελεσματικά, όσο εξαρτάται από αυτό, για την προώθηση συσπειρώσεων σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Aντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Ενα Kόμμα που θα αναδεικνύει την αναγκαιότητα και δυνατότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, ως της μόνης ρεαλιστικής και αποτελεσματικής απάντησης στην καπιταλιστική οικονομική κρίση, στην εκμετάλλευση και καταπίεση, στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

η πολιτική απόφαση του 18ου Συνέδριου είναι επίσης ξεκάθαρη για τις συνεργασίες σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

«Σήμερα, δεν αρκεί το κίνημα να έχει απλά κάποιους θετικούς επιμέρους στόχους. Aυτό που καθορίζει την αποτελεσματικότητα του κινήματος, το ρόλο του στη θετική προοπτική είναι ποιο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο στηρίζει τους στόχους πάλης. Δεν αρκεί η «ενότητα στο πρόβλημα» ή η «πάλη για τα προβλήματα» γενικά, σημασία έχει σε ποιο πολιτικό πλαίσιο εντάσσονται τα αιτήματα, ποιες ιδεολογικές θέσεις τα διέπουν, ο σκοπός του αγώνα. Tο εργατικό κίνημα, από τις ίδιες τις απαιτήσεις της πάλης, πρέπει να κατακτά αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, να αναπτύσσει μέτωπο αντιπαράθεσης με τις αστικές αντιλήψεις και τα ιδεολογήματα, με το ρεφορμισμό και οπορτουνισμό, με βάση την πείρα που διαμορφώνει στην ταξική πάλη, στους μαζικούς αγώνες. O ιδεολογικός, πολιτικός και οικονομικός αγώνας διεξάγεται ενιαία, δε διαχωρίζεται με στεγανά.
Nα προσανατολίζονται οι εργατοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι γενικότερα μέσα από την πείρα τους, αλλά και από τη δική μας εντατική και εύστοχη ιδεολογικοπολιτική δουλειά, στην επιλογή του άλλου δρόμου ανάπτυξης, σε αντίθεση με τα μονοπώλια, την ιμπεριαλιστική πολιτική. Nα γίνεται κατανοητό τι έχει να προσφέρει στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού η Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία που μπορεί να εκφράσει όλους εκείνους που συμφωνούν στην πάλη κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, διαφέρουν όσον αφορά στην αντίληψη για το σοσιαλισμό»

Cos είπε...

Φίλε LeftG700,
αν κανείς από σας δεν συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (όλοι αυτοί που αναφέρω και αναφέρεις καθορίζουν την πολιτική του) και μάλιστα ήσαστε το τελείως αντίθετο, τότε τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι; Λες ότι είδατε τη μάχη που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ και είπατε να πάρετε μέρος. Γίνεται μάχη στο ΣΥΡΙΖΑ; Πως και δεν την έχουμε καταλάβει; Και τι μάχη είναι αυτή; Είναι καλά κρυμμένη από κάποιο δημοκρατικό.συγκεντρωτισμό.; Προσπαθείτε μήπως να τον αλλάξετε και από σοσιαλδημοκρατία να τον κάνετε επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα; Γιατί για αυτή την μάχη διαλέξατε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιο άλλο αστικό κόμμα; Μήπως αντί να δίνετε μάχες χαμένες εκ των προτέρων θα ήταν καλύτερα να στρατευόσαστε με κάποιο άλλο μη σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Δηλαδή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3% (και στο 1,5) δίνατε τέτοιες μάχες σε άλλα μετερίζια (ΠΑΣΟΚ ας πούμε); Ποιο είναι το κίνητρό σας για να δίνετε αυτή την αόρατη μάχη; Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Μα τέτοια βάση είχε και το ΠΑΣΟΚ και είδαμε που πήγε. Προς το παρόν πάντως η μόνη μάχη που βλέπω να γίνεται στη σοσιαλδημοκρατία είναι μάχη για να κερδηθούν τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (βλ. Κολλάδες κλπ) που έμειναν πλέον ξέμπαρκα και κάποιες άλλες μάχες όπως η παραμονή στην ΕΕ από την οποία "θα μας βγάλει ο Σαμαράς με την αδιέξοδη πολιτική του", η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, το σαμποτάρισμα (βλ.Σκουρλέτης) των απεργιών, το πατρονάρισμα της αστυνομοκρατίας (βλ. Σκουρλέτης) κλπ. Πάντως, αν δώσετε και κάποια άλλη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώστε μας, για να καταλάβουμε και εμείς ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μάχη για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του.

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε και λίγη νέα Νέα σπορά...

http://neaspora.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html

Ανώνυμος είπε...

Να περιμένουμε ανταπόκριση από την εκδήλωση για Κάππο ή θα μας αφήσεις με το σφυρί (και το δρεπάνι) στο χέρι;

Ανώνυμος είπε...

Φιλε left g700

Συγχαρητηρια για την αναφορα σου στο Χαλβατζη, ομως εγω δεν αναφερθηκα καθολου σ' αυτον , σε αλλα απαντας απ' αυτα που σου ειπα (και οχι, ειλικρινα και διχως ιχνος ειρωνιας δεν με πολυενδιαφερει το τι γραψατε γι αυτον). Στηλιτευσα την ανιστορητη και αντιεπιστημονικη λογικη σου που βρισκει καλους και κακους σε καθε χωρο, η οποια οδηγει στα πολιτικα μαγειρεματα που επιχειρειτε, απο τα πανω. Αν αυτο για σας ειναι πολιτικη (ρητορικο εντελως το "αν"), ειστε εκτος πραγματικοτητας.

Επισης: δεν μιλησα μονο για τη γραμμη ενος χωρου, εσυ επικεντρωνεσαι βολικα (νομιζοντας) εκει, αποφευγοντας ολα τα υπολοιπα. Μιλησα για δυο χωρους που εχουν ελαχιστη σχεση μεταξυ τους οπως κι αν τους συγκρινεις. Παλι δεν απαντησες σ' αυτα που σου ειπα, μονο λες οτι η γραμμη του ΚΚΕ ειναι λαθος επειδη καπου πηγαν οι μισοι του ψηφοφοροι? Κατι τετοιο? Δηλαδη, το κριτηριο ορθοτητας μιας γραμμης ειναι το φλας των εκλογων ε? Η ζωη, που ελεγε ο Φλωρακης, ταυτιζεται με την εκλογικη διαδικασια ε? Δεχομαι εξυπναδες κι εξυπναδες, αλλα να ειναι και καποιου επιπεδου, οχι δημοτικου και κατω...

Στα υπολοιπα που λες, δεν ξερω ακριβως πώς πρεπει να αντιδρασω γιατι μαλλον παρανοησες. Για ποιους μιλας οταν λες για συνεπεις κι ασυνεπεις? Ποιοι ειναι ελευθεροι να αυτοκτονησουν? Ποιοι θα γινουν γκρουπουσκουλα? Εγω αναφερθηκα στα καθηκοντα του Ελληνα κομμουνιστη, ενα απο τα σημαντικοτερα εκ των οποιων ειναι να αποκαλυπτει το ρολο σας, το διαλυτικο στο εργατικο κινημα. Εσυ μου λες για το ΚΚΕ. Αν λοιπον εσυ βλεπεις κομμουνιστες μονο στο ΚΚΕ, ειναι δικο σου προβλημα, εγω ποτε δεν ισχυριστηκα κατι τετοιο. Παλι δεν ειπες τιποτα λοιπον, θα σου πω ομως εγω κατι: το ΚΚΕ δεν θα σταματησει να υπαρχει επειδη εσυ το ευχεσαι, ουτε θα συνεχισει επειδη εγω το ευχομαι. Το προταγμα το βασικο της κοινωνιας σημερα ειναι το περασμα στο σοσιαλισμο, αρα υπαρχει ιστορικη αναγκη να υπαρχει Κομμουνιστικο Κομμα Ελλαδας, ανεξαρτητα απο τα παπαδιστικα ευχολογια σου και τους κρυφους ή φανερους ποθους σου για διαλυση του (οι οποιοι οπως καταλαβες, εχουν επιδραση στην πραγματικοτητα ακριβως μηδεν).

Μιας λοιπον λες πραγματα που δεν σημαινουν απολυτως τιποτα και χωρις να απαντας στα ζητηματα που σου θετουν κι επειδη, οπως εχω καταλαβει απο τις κουβεντες σου εδω μεσα και παλιοτερα στο γκρανμα, οτι θελεις για καποιο προσωπικο σου λογο να εχεις τον τελευταιο λογο, η κουβεντα απο τη μερια μου τελειωνει εδω, ανξαρτητα απο τη δικη σου "συμβολη" στη συνεχεια. Μπορεις να προσθεσεις ενα ποιημα, μια παρομοιωση, μια λαικη σοφια, ενα αινιγμα χωρις απαντηση αν θες για κλεισιμο. Πετυχημενο ομως αυτη τη φορα, ναι?

Ανώνυμος είπε...

Αρκετα ως πολυ μεγαλη η συγκεντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονικη, σιγουρα μεγαλυτερη απο την προηγουμενη απεργια και με πολυ γερο παλμο αυτη τη φορα (οι αλλες "ενωτικες" δυναμεις δεν γνωριζω τι εκαναν).

Η πορεια εληξε στα notos στην Τσιμισκη, στο υψος της Αριστοτελους περιπου, οπου οι εργαζομενοι βρισκονται τεταρτη μερα σε απεργια. Μουσικη, δηλωσεις συμπαραστασης και για το κλεισιμο, μια ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Καλαντιδου. Την αλλη φορα, ακομα πιο γερα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλλιέντε έπεσε ηρωικά γιατί είχε αυταπάτες. Τώρα πια όποιος σπέρνει αυταπάτες, είτε Τσίπρας λέγεται είτε Τσάβεζ, είτε Β.Λ. και Δ.Κ. είναι ή αφελής ή καθαρά από τη μεριά της αστικής τάξης.
Τον Τσάβεζ προσπάθησαν να τον ρίξουν το 2002 και δεν τα κατάφεραν. Από τότε μόνο με εκλογές πάνε και ο Τσάβεζ όλο και υποχωρεί πολιτικά. Τελικά ο βασικός κερδισμένος είναι η βενεζουελάνικη αστική τάξη. Επιμένω, στην 5η πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου...

Το βασικό ερώτημα, το οποίο κανένας δεν απάντησε, παραμένει:

Στη Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια "μπολιβαριανής διαδικασίας" έχει γίνει ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΒΗΜΑ προς την πραγματική νίκη της εργατικής τάξης;

Επιπροσθέτως:
Στη Βενεζουέλα έχουν καπιταλισμό ή κάτι άλλο;
Συμφωνείτε με τον "Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα";
Συμφωνείτε με την ενοποίηση των κομμάτων που πρότεινε ο Τσάβεζ;
Που διαφέρει ουσιαστικά από το ΠΑΣΟΚ του '74-΄85;

Απαντήστε σε αυτά επιτέλους! Αυτά προτείνει, και ακόμα πιο δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ. Σε αυτά καταλήγει η θέση των "προγραμματολάγνων" (του 8ου Συνεδρίου...)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

1. Κνούτο, επειδή το ναρ εσύ το 'φερες στην κουβέντα μας θα το λουστείς, είτε το θες είτε όχι. Καμία συνδικαλιά ή υπεκφυγή δε μπορεί να κρύψει την ταύτισή σας στο δια ταύτα στη σημερινή συγκυρία ως προς το τι θεωρείτε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, στο θέμα της κυβέρνησης, της εξόδου από την εε και την ευρωζώνη. Το ρεύμα που πρώτα απολυτοποιούσε την πλευρά της ολοκλήρωσης, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών κι ανακαλύπτει ότι υφίσταται νέο εθνικό ζήτημα με νέα μορφή. Το ρεύμα που έφυγε με ντούρο αντι-κυβερνητισμό είκοσι χρόνια πριν τώρα ανακαλύπτει τη σημασία και τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης, που θα την εκβιάζει για να παίρνει φιλολαϊκά μέτρα. Αν δε νιώθεις την ανάγκη να απολογηθείς για αυτήν τη σύγκλιση των απόψεών σας, δικαίωμά σου. Μη μιλάς όμως για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου να χαρείς.
β. υπάρχει ένας ακόμα συνδετικός κρίκος κατά τη γνώμη μου αλλά από την ανάποδη. Αν υπήρχε διαδίκτυο εκείνη την εποχή, ίσως ένας κόσμος να έβγαζε εκεί το άχτι του και να μην έφτανε ως τη διάσπαση τη ρήξη του με το κόμμα, ή να μην έμπλεκε σε ένα νέο πολιτικό εγχείρημα, που θα διαιώνιζε αυτή τη ρήξη. Κι αυτό το γράφω μετά λόγου γνώσεως. Ίσως πάλι οι διαψεύσεις κι οι αποτυχίες εκείνου του εγχειρήματος να έγιναν μάθημα σε κάποιους, που δεν έχουν τουλάχιστον το πολιτικό θάρρος να βγουν ανοιχτά και να υποστηρίξουν τις απόψεις τους ή να συγκροτήσουν ένα άλλο φορέα, εφόσον διαπιστώνουν αντικαταστατικές εκτροπές στο κκε, που θα πει την αλήθεια στον κόσμο και θα τον πάρει με το μέρος του. Έτσι κι αλλιώς όμως το 'χετε χάσει το παιχνίδι. Και δεν παλεύετε καν έντιμα για να διατηρήσετε κάποιο ηθικό πλεονέκτημα τουλάχιστον.
γ. Η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία, απαντάει συγκεκριμένα στη συγκυρία ποιος θα πραγματοποιήσει αυτήν την έξοδο κι από τι σκοπιά θα το κάνει. Κι από πότε αλήθεια οι κομμουνιστές αρνούνται τον όρο εργατική εξουσία και τον χαρίζουν στον τροτσκισμό;

2. Για τα υπόλοιπα η κε του μπλοκ σκοπεύει να γράψει κάτι εισηγητικά στο άμεσο μέλλον. Ειδικά ως προς το ζήτημα της κυβέρνησης θέλω μόνο να επισημάνω τη λαθροχειρία στο σημείο γ, όπου ερμηνεύεις τη φράση "μπορεί να προκύψει" ως δυνατότητα και όχι ως ενδεχόμενο. Έτσι η κυβέρνηση από ενδεχόμενο γίνεται ααδ στόχος πάλης που πρέπει να επιδιωχθεί πάση θυσία θυμίζοντας το ειρηνικό πέρασμα στα χρόνια της ρεβιζιονιστικής στροφής (που ακόμα και τότε αναφερόταν ως ενδεχόμενο -κι όχι το πιο πιθανό- και σε ένα άλλο διεθνές περιβάλλον με πολύ διαφορετικούς συσχετισμούς.
Ενώ αγνοούνται επιδεικτικά οι άλλες προϋποθέσεις που ορίζονται από το πρόγραμμα (μεγάλη φθορά των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, κορύφωση της ταξικής πάλης, κτλ). Κι αφού αναφερθήκαμε στις εκλογές, όποιος κάνει λόγο για εγκατάλειψη της δυνατότητας που προβλέπει το πρόγραμμα του κκε, πρέπει να πει συγκεκριμένα: ποιες είναι αυτές οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, που θα στήριζαν αυτή την κυβέρνηση; Ποιος θα την έφτιαχνε και θα τη στήριζε; Αλλιώς μάλλον κοροϊδευόμαστε

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Left,
το μπανεράκι της blogspot για τα σχόλια μου φαίνεται αντιαισθητικό και δεν έχω καταλάβει να λύνει κάποιο πρόβλημα. Το αίτημα μπαίνει πάντως στα υπ' όψιν.

Ανώνυμε 1,
η κε του μπλοκ θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον κάππο και εφόσον έχει ζουμί θα το μεταφέρει, αλλά μάλλον με κάποια καθυστέρηση γιατί προέχουν τα σημερινά και τα της επετείου του κοτζαρίδη.

Ανώνυμε 2,
το κνούτο είναι ελεύθερο να υπογράφει με αυτό το ψευδώνυμο, γιατί κατά τη γνώμη μου εκτίθεται χειρότερα έτσι.

do.b4tool8,
ευχαριστώ για τις παραπομπές. Είναι διαφωτιστικές και εύστοχες, στην ουσία του ζητήματος.

makis είπε...

απαντώ επιτέλους:

Στη Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια "μπολιβαριανής διαδικασίας" έχει γίνει ΈΣΤΩ ΈΝΑ ΒΉΜΑ προς την πραγματική νίκη της εργατικής τάξης;

η εθνική ανεξαρτησία (μεταξύ άλλων ,αλλά ζήτησες έστω ένα)

Στη Βενεζουέλα έχουν καπιταλισμό ή κάτι άλλο;

καπιταλισμό.θα ήταν δύσκολο να είχαν σοσιαλισμό με ΚΚ στο 3,28%

Συμφωνείτε με τον "Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα";

όχι.ούτε οι σύντροφοι του ΚΚ Βενεζουέλας

Συμφωνείτε με την ενοποίηση των κομμάτων που πρότεινε ο Τσάβεζ;

όχι.ούτε οι σύντροφοι του ΚΚ Βενεζουέλας

Που διαφέρει ουσιαστικά από το ΠΑΣΟΚ του '74-΄85;

αφού δε βλέπεις τίποτα άλλο (έχοντας σούρει στα σκατά ,όπως ξανά πα ,τις κατακτήσεις του λαού της Βενεζουέλας ,σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αστική τάξη της χώρας αυτής και τους Αμερικάνους )ας μείνουμε στο ότι τον στηρίζουν ταξικά και κριτικά οι σύντροφοι του ΚΚ Βενεζουέλας

θα απαντήσεις τώρα κι εσύ? οι θέσεις σου για τη Βενεζουέλα είναι και του ΚΚΕ?


http://www.jotaceve.org/index.php/en/biblioteca-pdf/tribuna-impresa/1427-tribuna-popular-n-210

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=24/9/2006&id=6882&pageNo=16&direction=1


http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=1/10/2006&id=6884&pageNo=16&direction=1

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=8/10/2006&id=6886&pageNo=16&direction=1

http://www.tradingeconomics.com/venezuela/unemployment-rate

Κάποιοι "φλογισμένοι επαναστάτες" αναρωτιούνται τι έχει γίνει στη Βενεζουέλα...
Αν και είναι παρακινδυνευμένο να κρίνουμε έτσι στο χαλαρό την πορεία του λαικού κινήματος μιας χώρας, ίσως χρειάζεται να θυμηθούμε που ήταν και που πάνε....

Σε παλαιότερο οδοιπορικό του "Ρ" (στα σχετικά link) καταγράφονται ορισμένα απο τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η "επαναστατική διαδικασία_ όπως την ονομάζει ο ίδιος ο λαός και το ΚΚ Βενεζουέλας:
Αναλφαβητισμός, ανυπαρξία συστήματος υγείας, 20% ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση, και άλλα τέτοια καλά, απότοκα της στενής σύνδεσης της Βενεζουελάνικης καπιταλιστικής οικονομίας με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που καταλήστευε τον φυσικό πλούτο και την εργατική δύναμη του Βενεζουελάνικου λαού.
Την στιγμή που ξεκινά η "μπολιβαριανή διαδικασία" το ΚΚΒ έχει κεντρικά γραφεία που είναι μικρότερα απο ένα δυάρι διαμέρισμα, και η κομμουνιστική νεολαία απλά είναι ανύπαρκτη.
Μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια το ΚΚΒ και η ΚΝΒ στήριξαν με διάφορους τρόπους την 'μπολιβαριανή διαδικασία"- απο την ένοπλη υπεράσπιση της κυβέρνησης κατά την περίοδο του πραξικοπήματος, μέχρι την στήριξη του "Μεγάλου πατριωτικού Πόλου" σε κάθε εκλογική διαδικασία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι εναλλάσσουν όλες τις μορφές δράσης με σκοπό να τραβήξουν προς τα μπρος ένα λαό που δεν τον έχουν στο τσεπάκι ούτε τον κοιτάνε αφ΄ υψηλού. Στο αν θα τα καταφέρουν η ζωή θα δείξει... Σίγουρα όμως έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την επιρροή τους στο λαό, να δυναμώνουν οι οργανώσεις τους και αυτό γιατί είναι μπροστά στην πάλη για την επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης του λαού της Βενεζουέλας.
Αν στοιχειωδώς υπάρχει προλεταριακός διεθνισμός και αγωνιστική σεμνότητα, ας κάνουν κάποιοι λίγο (ή πολύ) υπομονή. Δεν χρειάζεται να χαιρεκακούν εκ του ασφαλούς και να λένε "δεν κατάφεραν τίποτα για τον τελικό στόχο" (Ανώνυμε 3:33). Ελπίζω τουλάχιστον να μην προσεύχονται σε νίκη των αντιπάλων του "Πατριωτικού Πόλου" και του ΚΚΒ για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της αντιληψάρας τους. Γιατί με αυτού του είδους την κριτική απλά προσφέρουν απλόχερα υπηρεσία στην Βενεζουελάνικη αστική τάξη και στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό (ευτυχώς μικρή γιατί είναι απο το internet και πολλά χιλιόμετρα μακρυά )...
"άλλος ένας ανώνυμος"

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρέπανε
Παραθέτω ένα απόσπασμα απο την εισήγηση και ένα απο την απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΝΑΡ (2006)

Εισήγηση
"Το ΚΚΕ προβάλει την πολιτική του «αντιμονοπωλιακού μετώπου». Ενισχύει τη ρητορική του κατά των αναδιαρθρώσεων του κεφαλαίου, της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας μέτωπο και απέναντι στη Ν.Δ., πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της "λαϊκής εξουσίας - οικονομίας" και χωρίς συνολική αντικαπιταλιστική ανατρεπτική λογική. Αυτό φαίνεται καθαρά σε Δήμους και άλλους φορείς όπου ασκεί διοίκηση εφαρμόζοντας διαχειριστική πολιτική."

Απόφαση
" Η στρατηγική του για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία αναπαράγει αυταπάτες για ενδιάμεσες λύσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού κι αφήνει ανοιχτό το πεδίο της ηγεμονίας σε αστικές και μικροαστικές δυνάμεις. Αντικειμενικά -κι ανεξάρτητα από προθέσεις- διευκολύνει την καθήλωση των τάσεων επαναστατικής χειραφέτησης μέσα στο «παλιό» εκμεταλλευτικό σύστημα αποτελεί δύναμη μικροαστικής ηγεμονίας στην εργατική τάξη."

Πού ακριβώς διαφοροποιούνται τα παραπάνω εδάφια με την κριτική που κάνεις εσύ και οι συνοδοιπόροι σου, στις θέσεις που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση του προγράμματος του ΚΚΕ απο την προσπάθεια αναθεώρησής του????
Επειδή όμως τα παιδιά του ΝΑΡ τα είπαν πρώτοι, δεν πάτε να τους βρείτε και τα πείτε απο κοντά και όχι απο το internet.. και αφήστε το ΚΚΕδικο ήσυχο, να βρει (ξαναβρεί) τον δρόμο του.
Και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και κάτι παλιά "βαρίδια" που "ξέχασε", η παρέα που έφυγε (ΝΑΡ)...

(Άλλος ένας ανώνυμος)

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω εγώ τι κάνανε στη Βενεζουέλα:

α)Καταργήσανε το νόμο της αξίας και την εμπορευματική παραγωγή με ένα διάταγμα.
β) Κοινωνικοποιήθηκε η Γη. Τα κολχόζ που δημιουργήθηκαν την πρώτη βδομάδα της επανάστασης μετατράπηκαν σε σοβχόζ προς το τέλος της δεύτερης. Οι αγρότες που δεν τους άρεσε εκτελέστηκαν επαναστατικώ δικαίω.
γ) Το χρήμα έχασε το περιεχόμενό του ως μορφή αξίας. Με υπουργική απόφαση τον πρώτο μήνα της επανάστασης.
δ) Καταργήθηκε η αντίθεση πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας. Από 1/1/2013 θα πληρώνεται ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του. Μέχρι τότε σύμφωνα με την προσφορά του. Μέτρο της προσφοράς είναι ο χρόνος εργασίας.
ε) Ολα τα σφυριά αυτή τη στιγμή βαράνε στη δημιουργία βαριάς πολεμικής βιομηχανίας για να εισβάλουν στις ΗΠΑ και να γκρεμίσουν τον παγκόσμιο ολοκληρωτικό καπιταλισμό.
στ) Απο 1/1/2014 καταργείται κράτος και τάξεις...

Κοιμήσου ήσυχος...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Άλλε ένα ανώνυμε, θα σου πρότεινα είτε να περιμένεις το τρίτο συνέδριο του ναρ, τώρα που κι οι συνοδοιπόροι σου διαπιστώνουν στροφή του ρεύματος, είτε να ψάξεις οποιοδήποτε πρόσφατο ντοκουμέντο του ρεύματος, πχ για την υποτίμηση της τακτικής εκ μέρους του κκε, για να βρεις ομοϊδεάτες σου για το δια ταύτα στη σημερινή συγκυρία.

Ανώνυμος είπε...

Ωστε αυτο ηταν... λακισες κι εσυ.... υπεκυψες..... υπεγραψες δηλωση μετανοιας κι εγινες αλλο ενα τιτιβισμα....κι εβαλες και προσφατα σχολια! Μα τιποτε το καλτ δεν εχει μεινει σ' αυτο το μπλογκ πια?

Αναυδος είπε...

Αντιθετα το ΝΑΡ ταυτιζεται με τους εργατικοαγωνιστονεοσποριτες στην κριτικη του για την λαικη εξουσια
Το ΝΑΡ κατηγορει το ΚΚΕ οτι η εργατικη-λαικη εξουσια παραμενει στα πλαισια του καπιταλισμου.
Ακριβως το ιδιο νοημα δινουν οι οψιμοι ανωνυμοι διαστροφοπρογραμματικοι

Κοινο τους σημειο η διαστρεβλωση του προγραμματος του ΚΚΕ (σε λιγο θα μας ονομασουν και ΚΚ εξ)

Αρα ΝΑΡ=Εργατικοαγωνανεασπορα και σε λιγο Συριζα

Αντιθετα στο προγραμμα γραφεται με σαφηνεια

. Η κυβερνηση του ΑΑΔΜ (...)θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. (...)

Ανώνυμος είπε...

meanwhile in syriza

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7457.html

Ούτε καν

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ανώνυμε των 9.24, δίκιο έχεις αλλά πού να το βρεις. Αυτό που παραμένει καλτ στο μπλοκ είναι το περιεχόμενο. Και το ότι δε λέγεται μπλογκ με γάμα

Ανώνυμος είπε...

Αναυδε, μια απορια μονο. Το εργατικοαγωνιστονεοσποριτες
το πληκτρολογεις καθε φορα η εχεις συντομευση?

Αναυδος είπε...

δεν το πληκτρολογω ερχεται απο τον διορθωτη του επεξεργαστη κειμενου οταν παω να γραψω πρακτορες

Ανώνυμος είπε...

Για τη Βενεζουέλα ξανά. Είμαι αυτός που έχει "σύρει στα σκατά" το λαό της Βενεζουέλας. Όπως έχω "σύρει στα σκατά" τον ελληνικό λαό επειδή συμφωνώ με την εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ για το πως η στρατηγική των σταδίων στην κατοχή έσυρε ένα μεγαλειώδες κίνημα, στο οποίο πρωτοστάτησε το ΚΚΕ με χιλιάδες ηρωικούς νεκρούς, στην ήττα.

Δεν ντρέπεσαι λίγο ρε;

Επίσης "σέρνω στα σκατά" τον ελληνικό λαό επειδή θεωρώ ότι η επιλογή της ΕΔΑ αφόπλισε το Κόμμα και το εργατικό κίνημα, έθρεψε αντιλήψεις και συνήθειες - βαρίδια που ταλαιπώρησαν το κίνημα για δεκαετίες. Αν τραβήξω ελάχιστα τη λογική σου μπορεί και να "χέζω στους τάφους" του Νικηφορίδη, του Μπελογιάννη και όλων των άλλων νεκρών κομμουνιστών επειδή ασκώ κριτική στην ΕΔΑ.

Δεν ντρέπεσαι λίγο ρε;

Με κατηγορείς ότι θέλω να προσφέρω βοήθεια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, να πέσει ο Τσάβεζ για να βγω εγώ μετά "δικαιωμένος". Δεν ξέρω που τα έχεις μάθει αυτά και αυτού του είδους την συνδικαλιάρικη αντιπαράθεση, αλλά εγώ έχω μάθει να συζητώ πολιτικές θέσεις και γεγονότα. Αν έμπαινα σε αυτή τη "αμφιθεατρική" διαδικασία θα μπορούσα να σου πω ότι εσύ υποστηρίζεις το ρώσικο και κινέζικο ιμπεριαλισμό που συνεργάζεται με τον Τσάβεζ. Εκτός αν η Κίνα είναι σοσιαλιστική... Όμως επειδή δεν μιλάω έτσι κι επειδή με ενδιαφέρει η νίκη της εργατικής τάξης και όχι οι προφητείες, στηρίζω την επιλογή του ΚΚ Βενεζουέλας και ταυτόχρονα δεν σπέρνω αυταπάτες, όπως ακριβώς κάνει και το ΚΚ Βενεζουέλας, ότι ο δρόμος του Τσάβεζ θα οδηγήσει στο Σοσιαλισμό.

Στο δια ταύτα:

Λες η Βενεζουέλα κέρδισε την εθνική ανεξαρτησία της και αυτό είναι υπέρ της εργατικής τάξης εκεί. Επειδή βαριέμαι ειλικρινά να ξανασυζητήσω τις θεωρίες περί "εξάρτησης" ρωτάω το πάρα πολύ απλό: Χωρίς λαϊκή εξουσία η "ανεξαρτησία" μιας χώρας είναι υπέρ συγκεκριμένων κομματιών της αστικής τάξης αυτής ή όχι; Ειδικά σήμερα που δεν υπάρχει ΕΣΣΔ έτσι ώστε να υπάρχει τουλάχιστον η αυταπάτη ότι μπορείς να επηρεάσεις τις εξελίξεις προς όφελος σου.
(παρεπιπτόντως Μπρέζνιεφ το τρίτο χτύπημα μπορεί να είναι και ο "Ιμπεριαλισμός"...)

Εκτός από την "εθνική ανεξαρτησία" τι άλλο έχεις να πεις; Γιατί σίγουρα από την πείνα που υπήρχε πριν το ΄98 τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά αυτό δεν καθιστά "επαναστατική πολιτική"... Και όπως και να το κάνουμε, 14 χρόνια είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ για να κριθεί μια πολιτική! Ο Αλλιέντε που τον φάγανε σε 2 είχε κάνει πολύ περισσότερα, με τις αυταπάτες του βέβαια.

Επειδή με ρώτησες, οι θέσεις του ΚΚΕ πάντως δεν είναι άκριτα υπέρ του Τσάβεζ... Κι επειδή δεν θέλω να πάρω κανένα στο λαιμό μου μπες και διάβασε την αρθρογραφία σε ΚΟΜΕΠ και Ριζοσπάστη

ΥΓ. Όταν κάποιος σε ρωτάει σε τι διαφέρει ένα μήλο από ένα πορτοκάλι του απαντάς ότι το ένα είναι κόκκινο και το άλλο πορτοκαλί και χυμώδες. Δεν του απαντάς "το στηρίζει κριτικά το λεμόνι...". Επαναφέρω λοιπόν την ερώτηση: Που διαφέρει ο Τσάβεζ από το ΠΑΣΟΚ του '74 - '85, λαμβάνοντας υπόψιν τη χρονική απόσταση δεκαετιών και ότι πλέον όλες οι αυταπάτες θα έπρεπε να έχουν καταρριφθεί.

makis είπε...

ντρέπομαι λίγο ,είναι η αλήθεια...για την ακρίβεια με κάνεις να ντρέπομαι που θεωρώ ότι είμαστε στην ίδια πλευρά της ταξικής πάλης,αλλά δε θα σε "χαρίσω" στον αντίπαλο (παρ' όλο που "αντικειμενικά" οι απόψεις σου τον βοηθούν)

εκτός λοιπόν της εθνικής ανεξαρτησίας στη Βενεζουέλα έχουν γίνει ή είναι δρομολογημένα σχεδόν όλα όσα αναφέρονται εδώ:

http://www.kke.gr/15o_synedrio/to_programma_toy_kke#Βασικές_προγραμματικές_κατευθύνσεις

(πλην φυσικά των ειδικών ελληνικών και ευρωπαϊκών αναφορών)

και κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι της σύγκρισης αντρέα-τσάβες

στην ερώτησή μου για το αν οι "θέσεις" σου είναι και του ΚΚΕ θα μπορούσες να απαντήσεις? (ποιος είπε ότι εγώ ή το ΚΚΕ ή πόσο μάλλον το ΚΚΒ είναι άκριτα υπέρ του τσάβες?)

ή απλώς θα ήθελες να είναι αλλά το κόμμα δεν έχει τινάξει από πάνω του όλη την ΕΔΑίτικη σκουριά?

LeftG700 είπε...

Φίλε Σφυροδρέπανε,[***]


Για την αισθητική τού γκάτζετ, δεν μπορώ να πω κάτι, είναι υποκειμενικό το ζήτημα και δεν μου πέφτει λόγος.

Όμως, η πρακτική του χρησιμότητα είναι δεδομένη και επιβεβαιωμένη. Διευκολύνει στο εξής: να βλέπεις με μια ματιά αν σου έχει απαντήσει αυτός στον οποίο απευθύνεσαι και γενικά να βλέπεις αν έχουν ποσταριστεί νέα σχόλια. Δεν είανι τυχαίο ότι πολλά πολιτικά μλογκς το έχουν υιοθετήσει.

Απ' ό,τι είδα στην πέσανε επειδή ακολούθησες την πρόταση ενός ..."οπορτουνιστή"; Άστους να λένε! Είσαι σε καλό δρόμο! ;-) (Αν δεν ήσουνα θα σε διέγραφαν; -όπως τουλάχιστον λέγεται εδώ, δεν ξέρω αν αληθεύει)


Τα λέμε


ΥΓ Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι, δεν λέει ο λαός; ;-) Πάρε μία επιβεβαίωση για το πόσο δίκιο έχει:

Η ανωνυμία είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Π.χ., εγώ έχω να απαντήσω σε δυο-τρία αναώνυμα σχόλια και πρέπει να γράφω: ανώνυμε των δέκα και πέντε, ανώνυμε των τέσσςερις παρά δέκα κ.λπ., κ.λπ. Γιατί δεν τραβάς μία ντιρεκτίβα να παίρνουν όλοι οι αδέσποτου (=χωρίς λογαριασμό) ένα ψευδώνυμο;

[***] Μου έρχεται πιο καλά να σε λέω Σφυροδρέπανο. Αν έχεις πρόβλημα επειδή σου αλλάζω το όνομα με το οποίο υπογράφεις, σφύρα κι έγινε! :-)

Ανώνυμος είπε...

A: Άναυδε πίνεις κάτι και δεν το δίνεις στα υπόλοιπα τρολ??? είσαι μακράν το καλύτερο στο internet.. αν μπορούσε κάποιος να γυρίσει ταινία θα είχε πολύ πλάκα...
Β: Σφυροδρέπανε (που δεν συγκαταλέγεσαι στα τρολ)τι να πω? για το τρίτο συνέδριο του ΝΑΡ δεν ξέρω κάτι, σε αντίθεση με σένα. Εμπρός λοιπόν κοινοποίησέ μας τις γνώσεις σου για τα εσωτερικά του ΝΑΡ και τις αποφάσεις του. Αλλά μην παρεξηγηθείς αν σε πουν καποιοι "δίαυλο επικοινωνίας με το ρεύμα"...
Ένας απο αυτούς που έχει ανοίξει η ηγεσία του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια (πρωταθλητής βέβαια είναι το ΣΜΤ που έχει και ταξικό προσανατολισμό κατά τον ο Μάκ. Παπ.,).
Κλείνοντας:
Αν κάποιοι βλέπουν στροφή στον αριστερισμό στην Ελλάδα, θα πρέπει να δουν και το προς τα που την κάνει... γιατί απο "αριστερά" εύκολα το τιμόνι φεύγει "δεξια"...
Το ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύνθημα της Ανταρσυα στις εκλογές "Ψήφο για τον κομμουνισμό του 21ου πρώτου αιώνα" (ή κάπως έτσι)... Μπήκαν πιο μπροστά από το δικό μας "ψήφο για την λαϊκή εξουσία"... Διαγωνισμός για το ποιος θα πάει πιο μακριά με τις εκλογές... άκου εκεί ψήφος για την εξουσία... Με τις εκλογές θα την πάρουμε?? (σε άφησα άναυδο έ??)
Όταν βέβαια η πολιτική μάχη δεν έχει στόχους (στρατηγικούς για να είμαι και στο πνεύμα)- ιεράρχηση- συμβιβασμούς- ελιγμούς και τακτική, τότε θα έχει χοντροκομένη απόσπαση απο την πραγματικότητα και ευχολόγιο.... και κάπως έτσι ο σοσιαλισμός πάει όχι 14 χρόνια πίσω... (για τον βιαστικό με την Βεβεζουέλα), αλλά 500...
Άλλος ένας ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

ΑΠ’ ΑΦΟΡΜΗ

Φίλε Βασίλη,

Απ’ αφορμή την καταπληκτική «ατάκα» του Άναυδου στις 1:50 μ. μ. σου στέλνω προς αναδημοσίευση εντελώς πρόσφατη μετάφρασή μου από άλλη ιστοσελίδα.

Ό,τι σου υποσχέθηκα για το βιβλίο της Έλλης Παππά δεν το ξέχασα, αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν με άφησαν να το γράψω ακόμα. Κάνε, σε παρακαλώ, λίγη υπομονή.

Χαιρετισμούς και καλό Σαββατοκύριακο!

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΔΡΥΣΕ ΜΑΟΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Ι)

Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών ίδρυσε Μαοϊκό Κόμμα

Η ηγεσία του «Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος Ολλανδίας» [Marxistisch-Leninistische Partij Nederland (MLPN)] αποτελείτο από πράκτορες. Μια συνέντευξη με τον Φριτς Χέκστρα* [Frits Hoekstra]

* Ο Φριτς Χέκστρα εργάστηκε από το 1971 ως το 1987 στην Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ολλανδίας Μπε Βε Ντε [BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst)], της οποίας χρημάτισε μεταξύ άλλων Προϊστάμενος του Τμήματος Αντικατασκοπείας. Πριν από λίγο καιρό δημοσίευσε το βιβλίο «Στην υπηρεσία της Μπε Βε Ντε».

Η ολλανδική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών τα κατάφερε να ιδρύσει ένα δικό της μαοϊκό κόμμα. Πώς έγινε αυτό;

Είχαμε στην Ολλανδία κατά την δεκαετία του 1970 πολλά μικρά κόμματα και ομάδες με μαοϊκό προσανατολισμό. Θα ήταν πολύ δαπανηρό να τοποθετήσουμε τους ανθρώπους μας σ’ όλες αυτές τις οργανώσεις για να διατηρούμε μια γενική εικόνα του συνόλου αυτού του πολιτικού χώρου. Εκτός αυτού θέλαμε να μάθουμε ποιους στόχους επιδίωκε η ΛΔ της Κίνας με την υποστήριξη από πλευράς της του μαοϊκού κινήματος. Γι’ αυτό αποφασίσαμε την ίδρυση ενός δικού μας κόμματος.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να διαλύεται το μέχρι τότε πιστό στην Μόσχα Κομμουνιστικό Κόμμα της Ολλανδίας [Communistische Partij Nederland (CPN)]. Στην προετοιμασία της διάλυσής του είχε η Υπηρεσία μου ήδη από την δεκαετία του 1950 ενεργή συμμετοχή με τα «Γράμματα Στελεχών» που ταχυδρομούνταν ανώνυμα σε μέλη του κόμματος ως συμβολές σε συζήτηση. Ένας άλλος τρόπος ήταν η ίδρυση του διασπαστικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργατών» [Socialistische Werkers Partij (SWP)]. Και μετά, το 1970 ιδρύσαμε το μαοϊκό «Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Ολλανδίας» (ΜΛΚΟ) [Marxistisch-Leninistische Partij Nederland (MLPN)]. Η επιχείρηση αυτή πήρε το κωδικό όνομα «Σχέδιο Μογγόλος» [„Projekt Mongool“].

Πόσοι πράκτορες χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση;

Δεν ήταν πλήρως απασχολούμενοι υπάλληλοι, αλλά ανεπίσημοι συνεργάτες της υπηρεσίας, τρεις από τους οποίους βρίσκονταν στην κορυφή του κόμματος. Και αυτοί οι τρεις αλληλογνωρίζονταν. Για να δυσχερανθεί την αποκάλυψη του μορφώματος το κόμμα χωρίστηκε συνωμοτικά σε πυρήνες με τρία, τέσσερα μέλη ο καθένας. Οι πυρήνες αυτοί όμως δεν είχαν καμιά επαφή μεταξύ τους. Στο σύνολό του το ΜΛΚΟ δεν είχε ποτέ παραπάνω από 20 πραγματικά μέλη, προς τα έξω όμως εμφανιζόταν σαν να ανήκαν σ’ αυτό εκατοντάδες μελών. Αυτό ήταν προ πάντων σημαντικό, για να εντυπωσιάζονται οι Κινέζοι. Το ΜΛΚΟ ήταν μεν μικροσκοπικό, πλην όμως σε αντιστάθμισμα έκανε πολύ περισσότερο θόρυβο.

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΔΡΥΣΕ ΜΑΟΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΙΙ)

Και πώς οργανώθηκαν οι επαφές με την Κίνα;

Η ηγεσία του ΜΛΚΟ απόκτησε με την πάροδο του χρόνου μέσω της κινέζικης πρεσβείας επαφές με το Πεκίνο. Τμήμα της στρατηγικής μας ήταν να διαβάλλουμε εκεί τόσο πολύ τις άλλες μαοϊκές ομάδες ώστε στο τέλος να εμφανίζεται στα μάτια των Κινέζων το ΜΛΚΟ ως η μόνη άξια ενίσχυσης ομάδα, πράγμα που και κατορθώσαμε. Πρώτ’ απ’ όλα ο αρχηγός του κόμματος, ένας καθηγητής μαθηματικών με το κωδικό όνομα «Δεσμοφύλακας» [„Cipier“], έτυχε εκεί πολλές φορές υποδοχής μετά τιμών καθώς και χρηματικού εφοδιασμού. Μυστικές πληρωμές γίνονταν επίσης μέσω της πρεσβείας στην Χάγη και μέσω του Ιδρύματος Ολλανδία-Αλβανία που κι αυτό το διεύθυνε ένας από τους πράκτορές μας. Οι Κινέζοι συμμετείχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην χρηματοδότηση της «Επιχείρησης Μογγόλος».

Δεν άρχισαν να γίνονται οι Κινέζοι με την πάροδο του χρόνου καχύποπτοι;

Είχαμε τοποθετήσει «κοριούς» στην πρεσβεία τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσαμε να ακούμε τις εμπιστευτικές συνομιλίες των διπλωματών, κι επομένως θα ήμασταν προειδοποιημένοι, αν ξεσκεπαζόταν η απάτη. Από την άλλη πλευρά μπορούσαμε έτσι να ελέγχουμε την δουλειά των πρακτόρων μας που φυσικά δεν ήξεραν τίποτα για τα μικρόφωνα.

Έπαιρνε το ΜΛΚΟ και τεχνική βοήθεια;

Προκηρύξεις του ΜΛΚΟ τυπώνονταν στο ιδιόκτητο τυπογραφείο που βρίσκονταν στην έδρα της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και το όργανο του κόμματος «Ο Κομμουνιστής» [„De Kommunist“] εκεί εκτυπωνόταν, βεβαίως με μια παλιά τυπογραφική μηχανή ώστε να μη φαίνεται το αποτέλεσμα υπερβολικά τέλειο.

Συνεργάστηκε η Υπηρεσία σας σ’ αυτήν την «Επιχείρηση Μογγόλος» και με άλλες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών;

Βρισκόμασταν σε στενότατη επαφή με την μυστική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ CIA, η οποία είχε ονομάσει το σύνολο των επιχειρήσεων «Επιχείρηση Κόκκινη Ρέγκα» [„Operation Red Herring“]. Ο Σταθμός της CIA στην Χάγη μπορούσε να μελετά σχεδόν όλους τους φακέλους, για να φροντίζει αυτήν την επιχείρηση είχε αποσπαστεί αποκλειστικός μόνιμος υπάλληλος της CIA.

Εκπλήρωσε αυτή η πολυέξοδη επιχείρηση τις προσδοκίες της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή ήταν μάλλον ένα παιδικό πολεμικό παιχνίδι για ενήλικες;

Ο σπουδαιότερος στόχος μας ήταν να εποπτεύσουμε την μαοϊκή επιρροή στους φοιτητές και στους διανοούμενους• εν πάση περιπτώσει τον φόβο μπροστά σ’ αυτήν την επιρροή τον χάσαμε γρήγορα. Κατά δεύτερο λόγο θέλαμε να μάθουμε κάτι για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Κίνας. Μετά τον θάνατο του Μάο Τσετούνγκ αποσυντέθηκε το μαοϊκό κίνημα στην Ευρώπη, τα πολλά μικρά κόμματα διαλύθηκαν. Υπ’ αυτές τις συνθήκες το 1980 θάψαμε και το ΜΛΚΟ: είχε εκπληρώσει την αποστολή του.

Την συνέντευξη πήρε ο Πέτερ Βόλτερ [Peter Wolter]

Εφημερίδα junge Welt, φύλλο της 17 Δεκεμβρίου 2004

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

και για του λόγου το αληθες..
http://www.antarsya.org/images/stories/afisa-antarsya_oramatiki.gif

Αφίσσα ΝΑΡ 6 μάη 2012
http://mygranma.wordpress.com/2012/05/01/antarsya_gia_to_metopo/

Αφίσες ΚΚΕ 6 μάη
http://www.kke.gr/afises_-_boyleytikes_2012

Ανώνυμος είπε...

To KKE έχει πετάξει την ΕΔΑίτικη σκουριά ευτυχώς για το ίδιο και όλους μας. Μάλλον εσύ ανήκεις στα τελευταία υπολείμματα, αν είσαι ακόμα μέλος. Δηλαδή πιστεύεις ότι ο Τσάβεζ υλοποιεί το πρόγραμμα του ΚΚΕ; Αυτό μου λες; ΟΚ, σηκώνω τα χέρια ψηλά και δεν συνεχίζω αυτή την κουβέντα. Μάλλον για άλλο πρόγραμμα μιλάμε. Εγώ του 15ου, ακόμα και χωρίς τον εμπλουτισμό του 18ου μην πάθεις και καμιά εξανθηματική νόσο, κι εσύ του 8ου. Ξέρεις, αυτό με την εθνική αστική τάξη που για να φτάσεις στο σοσιαλισμό έπρεπε να περάσεις απο καμιά 4οαριά κύματα και καμιά δεκαριά στάδια. Και με τη "Δημοκρατία" κορώνα στο κεφάλι μας.
Αυτές οι αντιλήψεις αντικειμενικά (χωρίς εισαγωγικά) αφόπλισαν το κίνημα και βοήθησαν τον αντίπαλο να μας αλώσει.

Τώρα, για τελευταία φορά σε αυτή την ανάρτηση, όσον αφορά το διακύβευμα.
Ζητάς επίμονα τις θέσεις του ΚΚΕ για τη Βενεζουέλα. Να' σαι καλά που με έκανες να ψάξω και να φρεσκάρω τις γνώσεις μου. Έχουμε και λέμε:

ΚΟΜΕΠ 6/2009: Το Κομμουνιστικό Κίνημα και η αλλαγή συσχετισμών στη Λατινική Αμερική - Κύριλλος Παπασταύρου

Διάβασε το και τα λέμε... Τώρα αν δεν σου αρέσει το άρθρο ή ο συγγραφέας είναι άλλη υπόθεση... Αυτές είναι πάντως οι θέσεις.

Δεύτερο και κλείνω με αυτό χωρίς να ξαναγράψω τίποτα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συνδικαλιά να προσπαθείς να απαξιώσεις την κριτική και την άποψη του άλλου στοχεύοντας στο συναίσθημα και το θυμικό. Το να λέει ο άλλος αρκετά ήρεμα και όσο γίνεται εμπεριστατωμένα για σχόλιο σε μπλογκ ότι ο δρόμος της Βενεζουέλας δεν οδηγεί στο Σοσιαλισμό κι εσύ να απαντάς ότι "σέρνω στα σκατά" το λαό της Βενεζουέλας όπως και να το κάνεις δεν είναι απάντηση... Με ανάγκασες να τραβήξω τη λογική σου στα άκρα και να λουστούμε κυριολεκτικά με τα προϊόντα αφόδευσης.
Το να προσπαθείς επίσης να εξάγεις από εμένα ότι θέλω να πέσει ο Τσάβεζ για να γίνω μετά Χριστό προφήτης συγκαταλέγεται εξίσου στην "αμφιθεατρική" χυδαιότητα. Δηλαδή ο Μαρξ που κατά την περίοδο της Κομμούνας στήριζε με όλη του την ψυχή αλλά ασκούσε κριτική σε πολλά ζητήματα ήθελε τη σφαγή των Κομμουνάρων; Μιλάμε μάλιστα για εργατική επανάσταση το 19ο αιώνα, πόσο μάλλον για μια διαδικασία που όπως και να το κάνουμε δεν ξεφεύγει από τα όρια του καπιταλισμού στις αρχές του 21ου αιώνα... Σε αυτό άλλωστε δίνει τη μάχη το ΚΚ Βενεζουέλας ώστε να πείσει για την αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού και να γίνει υπόθεση του Βενεζουελάνικου λαού. Μάλιστα σε αντίθεση με σένα μιλάνε ανοιχτά για το Σοσιαλισμό και δεν τον βάζουν σαν απώτατο στόχο μετά από 40 σκαλοπάτια... Η υπεράσπιση του λαού της Βενεζουέλας είναι δεδομένη απέναντι στα σχέδια των Αμερικάνων και όχι μόνο ιμπεριαλιστών. Ελπίζω για σένα να ισχύει το ίδιο και απέναντι στο κομμάτι της αστικής τάξης της που στηρίζει τον Τσάβεζ και αύριο που θα σταθεροποιήσει τη θέση της θα τον τσακίσει αυτό το λαό.

Πάντως, κι επιμένω σε αυτό, 14 χρόνια επιτρέπουν μια σχετικά ασφαλή κριτική. Τέλος, όπως και να το κάνεις, εκείνη η καταδίκη του FARC κάθεται στο λαιμό ρε αδερφέ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Η «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ» ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Στο: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΔΡΥΣΕ ΜΑΟΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Ι) μετά το: Πριν από λίγο καιρό δημοσίευσε το βιβλίο «Στην υπηρεσία της Μπε Βε Ντε» να προστεθεί: [„In Dienst van de BVD“].

Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

Ανώνυμος είπε...

Left,

αν αναφερεσαι στο σχολιο "Ωστε αυτο ηταν... λακισες κι εσυ.... υπεκυψες..... υπεγραψες δηλωση μετανοιας κι εγινες αλλο ενα τιτιβισμα....κι εβαλες και προσφατα σχολια! Μα τιποτε το καλτ δεν εχει μεινει σ' αυτο το μπλογκ πια?", το εκανα εγω (εγω, ενας ακομα ανωνυμος που δεν θελει να βαλει ψευδωνυμο) και για οποιον γνωριζει αναγνωση, μπορει να καταλαβει οτι πρωτον, αναφερεται κυριως στο τουιτερ και λιγοτερο στα προσφατα σχολια, δευτερον δεν εχει καμια σχεση με σενα και τριτον ειναι χιουμοριστικο (και το απολιθωμα το καταλαβε). Αλλα οταν καποιος νομιζει οτι ειναι το κεντρο του κοσμου, ειναι λογικο να πιστευει οτι διαρκως του την πεφτουν.

makis είπε...

"Δηλαδή πιστεύεις ότι ο Τσάβεζ υλοποιεί το πρόγραμμα του ΚΚΕ; Αυτό μου λες;"

μη κάνεις τον χαζό...ο Τσάβεζ υλοποιεί το πρόγραμμα του ΑΑΔΜ που έπρεπε να φτιάχνει το ΚΚΕ (αν έμπαινες στον κόπο να ανοίξεις το λινκ θα έβλεπες ότι πρόκειται για τις Βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις και τους στόχοι πάλης του Μετώπου)

"Ζητάς επίμονα τις θέσεις του ΚΚΕ για τη Βενεζουέλα"

λάθος.σε ρωτάω αν οι δικές σου "θέσεις" για τη Βενεζουέλα είναι και του ΚΚΕ.(Τσάβεζ=αντρέας,δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα,περισσότερα κέρδη και βελτίωση της διεθνούς θέσης για το κομμάτι της αστικής τάξης της Βενεζουέλας που στηρίζει "αφιλοκερδώς" τον Τσάβεζ)κι επιτέλους κανείς δε λέει ότι η Βενεζουέλα έχει σοσιαλισμό(ούτε ο ίδιος ο Τσάβεζ...)

"Τέλος, όπως και να το κάνεις, εκείνη η καταδίκη του FARC κάθεται στο λαιμό ρε αδερφέ..."

λίγο νερό ρε παιδιά!...

νερό εδώ: http://farc-ep.co/?p=1780 (ελεύθερη μετάφραση:είσαι μεγάλος μεγάλε,τα συχαρίκια μας,άντε και στα δικά μας)

Ανώνυμος είπε...

Τελικά είμαι ασυνεπής στις υποσχέσεις μου ότι δεν θα ξαναμιλήσω αλλά με προκαλείς...
Ανταποδίδω λέγοντας ότι αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το άρθρο στην ΚΟΜΕΠ θα καταλάβαινες ότι πάνω - κάτω οι θέσεις του ΚΚΕ είναι και δικές μου. Φυσικά μπορεί να γράφω πιο γλαφυρά, αλλά εσύ έφτασες στο σημείο να μου πεις ότι "σέρνω στα σκατά" ολόκληρο λαό... Παρεπιπτόντως επιμένεις σε αυτή την αθλιότητα;
Τώρα εσύ πιάνεσαι από τη συζήτηση για να ξανανοίξεις το ζήτημα του Προγράμματος όπως το αντιλαμβάνεσαι, με δεκάδες μεταβατικά σκαλοπατάκια. Ε, βαρέθηκα πια να κάνω την ίδια συζήτηση! Σε τελική ανάλυση εγώ συμφωνώ με το ότι "η επανάσταση θα είναι σοσιαλιστική" κι εσύ θες κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού και στάδια. Δεν θα συμφωνήσουμε, οπότε κάνε τη βρωμοδουλειά σου αλλού.
Όσο για το ότι οι FARC έστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Τσάβεζ δεν αλλάζει ότι τους έχει αναφέρει ως "τρομοκράτες". Να δεχτώ ότι πρόκειται για κινήσεις τακτικής αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε κιόλας...

Δεν ξαναγράφω τίποτα, εκτός αν με προκαλέσεις παραπάνω από όσο πρέπει.

ΥΓ. Απλά απάντα μου σε ένα απλό πρόβλημα αριθμητικής που το ξεπερνάς τεχνηέντως:
14 χρόνια είναι αρκετά για να μπορείς να εξάγεις συμπεράσματα για κάποιον;

Ανώνυμος είπε...

Ρε δε με χεζετε με το μαλακα τον Τσαβες; Δηλαδη ειλικρινα τωρα. Ποιος Τσαβες κ τα λιοκια μου κουνιουνται... Ενας καραγκιοζης τυπου Ψωμιαδη ειναι. 'Η μηπως να αρχισω να απαριθμω τις μαλακιες που εχει πει κ τις γραφικοτητες που κανει; Ενταξει θα βγει τωρα ο απολιθωμας κ θα πει να μη μενουμε στην επιφανεια να κοιταμε κ τον πολιτιστικο χαρακτηρα μιας χωρας κτλ κτλ (οπως β. κορεα) αλλα παπαριες (κ με το συμπαθειο μεν αλλα ειλικρινα παπαριες δε). 14 χρονια ρε κ μαλιστα με τις τιμες του πετρελαιου στα υψη για τα πιο πολλα χρονια τι εχει αληθεια πετυχει; Τι κοινωνικοποιησεις; Τι κεντρικο σχεδιασμο; Τιποτα. Κ ναι σε τετοιες κραυγαλεες μορφες καραγκιοζηδων δε χρειαζεται καν να μπαινεις σε "ουσιες" κ πολιτιστικα περιβαλλοντα. Μεχρι πριν λιγο καιρο πχ καποιοι καλων προθεσεων θα επιχειρηματολογουσαν με ειλικρινεια υπερ των "βηματων" στη ν.αφρικη. Θα ελεγαν μικρα μεν αλλα σημαντικα κ θα προσπερνουσαν τις γραφικοτητες του εκει μαλακα. Σημερα ομως μετραμε νεκρους εργατες εκει-ανεξαρτητως δικαιολογιων. Για να μη πιασω ως κ το Χριστοφια. Ολα αυτα πιστευω οτι βασιζονται στην απελπισια του να βρει καποιος ντε κ καλα μια απαντηση στο ερωτημα "δωστε ενα παραδειγμα που να υπαρχει στον κοσμο τωρα". Ε λοιπον στα λιοκια μας τα παραδειγματα. Κ να το λεμε κ δυνατα. Εδω θα την ξαναστησουμε πρωτοι τη λαικη εξουσια.

Υγ. μη κομματικος ειμαι. μη βιαστουν να τη πεσουν στη "σεχταριστικη ηγεσια" ενεκα εμου.

Ανώνυμος είπε...

ευκολα ξεχναει ο μακης οτι ο Τσαβεσ παρεδοσε ανταρτες των Farc στην κολομβια μολις τον απριλιο του 2011

Ανώνυμος είπε...

Τραβάτε ρε ανυπόμονοι να τους πείσετε στη Βενεζουέλα να ξεκινήσουν αντικαπιταλιστικό αγώνα ενάντια στον Τσάβες και να αφήσει τις εξυπνάδες περί αντιαποικιακού και αντιαμερικάνικου αγώνα, να τον ρίξετε και να δούμε ποιός θα κλαίει και ποιός θα χαίρεται Ανυπόμονοι που χάνετε τις ταξικές αντιθέσεις. Αλλά αφού ξέρετε αριθμητική ερώτημα: 50 χρόνια φτάνουν στους Νομενκλατούρηδες για να μετατρέψουν ενώ σοσιαλιστικό κράτος σε πλήρες καπιταλιστικό και να βάλουν και Κακεμπίτη Αρχηγό και να θέλουν να ονομάζονται και Σοβιετικοί πολίτες όπως τον «συμπατριώτη» μας Ιβάν που πήρε τον ΠΑΟΚ ?

Ανώνυμος είπε...

Τουλαχιστον στην Βενεζουλελα μετα απο 5-6 χρονια ΔΝΤ εχουν 14 χρονια Τσαβες (ο οποιος για καποιους βαζει εμποδια στην επανασταση οποτε μαλλον θεωρουν οτι αν δεν υπηρχε θα ειχε γινει σοσσιαλιστικη επανασταση στην βενεζουελα) .Με πραξικοπηματα ενοπλες συγκρουσεις ωμες επεμβασεις του ιμπεριαλισμου κλπ (και φυσικα απειρη ευκολη κριτικη απο τους υπερεπαναστατες που εχουν πιασει μονο νεροπιστολο) Για δουμε και στην Ελλαδα εχουν περασει ειδη 3 σε καμια 7ετια θα δουμε σοσσιαλισμο ή τα εγγονια μας με την σουπερ επαναστατικη γραμμη στην επομενη κριση κλπ κλπ. Ευτηχως εδω θα ειμαστε ολοι....

Ανώνυμος είπε...

Φτυνω την εννοια της εθνικης ανεξαρτησιας κ του αντιαποικιακου αγωνα οταν αυτη εχει να κανει με κρατη που εχουν δικο τους κοινοβουλιο, δικα τους δικαστηρια, δικη τους ασφαλεια κ μυστικες υπηρεσιες κ δικο τους στρατο. Μια εννοια που το μονο που κανει τοτε ειναι να βαζει εργατες να βαδιζουν χερι χερι με τους εθνικους νταβατζηδες.

Οσο για τον καθε καραγκιοζη τυπου Τσαβεζ κ Ζουμα σας τους χαριζω ρεζιλια που μου κανετε κ προτυπα τυπους που ζυγιζουν λιγοτερο κι απο μια τριχα απο τ αρχιδια του Τσε 'η του Ζαχαριαδη ('η εστω του Αλιεντε).

Υγ. Στην ιδια συνομοταξια με Τσαβεζ-Ζουμα βαζω κ το Χριστοφια.

Ανώνυμος είπε...

quiz
Σε τι διαφερει η βενεζουελα απο τη νορβηγια

Ανώνυμος είπε...

Ο σημερινός Ρίζος είναι αποκαλυπτικός για το αν το πρόγραμμα και τη σχέση της ηγεσίας με αυτό.
"Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο, όπου ένα αστικό κοινοβούλιο ή μία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού να μετατράπηκαν σε όργανα πάλης ή λαϊκής εξουσίας ή έστω να έλυσαν τα λαϊκά προβλήματα, επειδή συμμετείχαν σε αυτά ή είχαν και την πλειοψηφία ακόμη, αριστερά ή και κομμουνιστικά κόμματα. Σε παρόμοιες καταστάσεις, η συμμετοχή κομμουνιστών στην αστική διαχείριση οδήγησε στην ενσωμάτωσή τους, στην αδρανοποίηση των εργατικών - λαϊκών μαζών, στην καλλιέργεια αυταπατών. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει σήμερα, όπου ο καπιταλισμός έχασε και τα όποια περιθώρια παραχωρήσεων είχε στο παρελθόν. Αυτή η αλήθεια επιβεβαιώθηκε πολλές φορές στην ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και με τραγικό τρόπο." ( http://rizospastis.gr/page.do?publDate=21/10/2012&id=14246&pageNo=19&direction=-1). Ανιστόρητο λοιπόν το πρόγραμμα στο σημείο της "κυβέρνησης ΑΑ δυνάμεων.

Επίσης "κατατοπιστικό" το άρθρο του Γ. Μαρίνου που απαντάει με βάση ένα γενικόλογο υποτιθέμενο μαρξιστικό κεκτημένο σε άσχετα ερωτήματα, στάση που προφανώς καταδεικνύει την εξοικείωσή του με τη μαρξιστική μεθοδολογία.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Μετά από 14 χρόνια στην προεδρία της Βενεζουέλας, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει για άλλη μια φορά στον Ούγκο Τσάβες τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τον δρόμο προς τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Ήδη την τελευταία εξαετία στη Βενεζουέλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία εθνικοποιήσεων των εταιρειών σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως του πετρελαίου, του ηλεκτρικού, των επικοινωνιών και της διατροφής. Στα χέρια του κράτους έχει ήδη περάσει η Εθνική Επιχείρηση Τηλεφωνίας, επιχειρήσεις τσιμέντων, η σιδηρουργία Σιδόρ, εθνικοποιήθηκε η Τράπεζα της Βενεζουέλας, ενώ στα χέρια της κυβέρνησης πέρασε και το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαϊκού τομέα. Ταυτόχρονα, έχει ήδη επιτευχθεί η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας από το 23,4% στο 8,5%, με υπερδιπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος, μειώθηκε στο μισό το ποσοστό ανεργίας, μείωση κατά 7% παρουσιάζει η βρεφική θνησιμότητα, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου που έχουν εξαπλασιαστεί, φέρνουν κέρδη πλέον στα ταμεία του κράτους. Συνεχώς και με σταθερούς ρυθμούς βελτιώνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος, με δωρεάν περίθαλψη σε όλες τις βαθμίδες, δωρεάν δημόσια παιδεία με ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης, δημιουργία δικτύου κοινωνικών σούπερ μάρκετ, πρόγραμμα δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών για τη στέγαση του φτωχότερου κομματιού του πληθυσμού της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο εθνικοποιηση, αλλο κοινωνικοποιηση.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς η Ελλάδα την εποχή που ο Ζαχαριάδης και η Χιλή την εποχή του Αλιέντε είχαν κοινοβούλιο, στρατό κλπ. Επίσης η Κίνα του Μάο είχε στρατό, αλλά έγινε αντιαποικιοκρατική επανάσταση. Όπως λέει ο Λένιν, στον ιμπεριαλισμό αυξάνεται η τάση για προσαρτήσεις,όχι μόνο αγροτικών, αλλά και βιομηχανικών χωρών. Δεν έβαλε κάποιο τέτοιο αστείο κριτήριο.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Απ τα δικά σου αρχίδια είναι το θέμα άσε τον τσε και τον ζαχαριαδη . Ευτυχώς αυτοί δεν λέγαν τις αηδίες που λες γελοίο υποκείμενο. Στο σήμερα είναι το θέμα μάγκα δεν θα απαντάς με 50χρονια καθυστέρηση.
Τα δικά σου αρχίδια και των υπολοίπων επαναστατών του διαδικτύου θα δούμε πόσο βαριά είναι. Ελλάδα 2012 γενική κρίση του καπιταλισμού , ώριμο επαναστατικό υποκείμενο , έμπειρο , ατσαλωμένο , ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες για το σοσσιαλισμο , σωστή επαναστατική γραμμή η ώρα πλησιάζει νομοτελειακά θα γράψει η ιστορία και θα τα ζήσουμε εκεί να δούμε τι κουβαλάει ο καθένας τα άλλα είναι μπανανόφλουδες, εύκολη κριτική σε όλους ,ανέξοδα ,μηδενισμός τα ξέρουμε πότε στην ιστορία δεν ήταν χαρακτηριστικά των κομμουνιστών ούτε του επαναστάτη γι αυτό καλύτερα να μην τους πιάνεις στο στόμα σου γιατί τους λερώνεις.

Ανώνυμος είπε...

To άλλο εθνικοποίηση, άλλο κοινωνικοποίση το έλεγε ο Αντρέας, για να παραστήσει τον αριστερότερο του ΚΚΕ, προκρίνοντας την "κοινωνικοποίηση". Το Κόμμα ήξερε ότι κοινωνικοποιούνται στο σοσιαλισμό τα μέσα παραγωγής, κατά την οικοδόμηση, εθνικοποιούνται ή κρατικοποιούνται από το προλεταριάτο οργανωμένο σε κυρίαρχη τάξη.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε μπους σοσιαλιστη που κρατικοποιησες τραπεζες. Απογονε του σοσιαλισταρα του Καραμανλη που κρατικοποιησε εμπορικη ολυμπιακη κτλ κτλ. Ουτε τα βασικα.

Α κ στην Κινα ειχαν ουσιαστικα σχεδον φεουδαρχια ακομα ενω διαβαστε καλυτερα τι λεει ο Λενιν.

Υγ. Πολυ γουσταρω τους προσωπικους χαρακτηρισμους πουτανιτσα του Ζουμα.

Αναυδος είπε...

ειναι καλο οταν πεφτουν οι μασκες
Τι κι αν λεει το προγραμμα οτι η επομενη επανασταση θα ειναι σοσιαλιστικη ο ΠΔ και οι συνεταιροι του ανακαλυψαν οτι αυτο που λειπει απο την Ελλαδα ειναι μια αστικο-δημοκρατικη επανασταση οπως Βενεζουελα. Οχρονςο γι αυτους σταματησε τη δεκαετια του 1930

Και σ' ανωτερα να εντοπισετε και την εθνικη αστικη ταξη (τον πιο αξιοπιστο συμμαχο σε τετοια σχεδια)

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2012 5:21 μ.μ. και 22 Οκτωβρίου 2012 11:55 π.μ. που συνεχώς έχει στη βρώμικη γλώσσα του α&/ί&ια να μη βαζει και βρωμίζει αυτού και τον Ν Ζαχαριάδη και τους άλλους επαναστάτες. Ας πάει στη Χ Α που έχουν τους ίδιους τρόπους! Ιδ άλλως ας διαβάσει λίγο κείμενα και γράμματά του να δει τις ιδέες των κομουνιστών.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν ανακάλυψα τίποτα τέτοιο. Απλά έμεινα πραγματικά άναυδος με την επίθεση στο πρόγραμμα και στη θέση για την κυβέρνηση των αα δυνάμεων. Τι σχέση έχει η εθνική αστική τάξη με αυτό? Είπα εγώ ότι λείπει από την Ελλάδα σημερα αστικοδημοκρατική επανάσταση? Πού, για πες, με ενδιαφέρει να δω πώς γίνεται να μιλάμε για μαρξισμό, ενώ πρέπει να ξεκινήσουμε από την κατανόηση κειμένου.

Π.Δ.

makis είπε...

Η διαμόρφωση επιμέρους μετώπων πάλης, με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, δίνει τη δυνατότητα να μη χαθεί η πολύτιμη σύμπραξη εκεί που συμφωνούμε, ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη πόσο μπορεί να διευρύνουμε τη συμπαράταξη ως το ίδιο το Μέτωπο. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνονται δυνάμεις χωρίς τον κίνδυνο να μετατραπεί η μεγάλη αυτή υπόθεση του Μετώπου σε μια συμμαχία που συγκολλάται ευκαιριακά, άρα είναι εκτεθειμένη από την αρχή στον κίνδυνο της διάσπασης και της αναποτελεσματικότητας. Επιταχύνονται οι διεργασίες προς το Μέτωπο, χωρίς να περιμένουμε παθητικά πότε θα ωριμάσουν στο σύνολό τους οι συνθήκες. Τα επιμέρους μέτωπα πάλης μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις, αφού σ' αυτά μπορεί να πάρουν μέρος δυνάμεις οι οποίες στο συγκεκριμένο ζήτημα θέλουν να δράσουν χωρίς κατ' ανάγκη να έχουν κατακτήσει μια συνολική στρατηγική αντίθεσης με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

Ανώνυμος είπε...

"Γεια σου ρε μπους σοσιαλιστη που κρατικοποιησες τραπεζες. Απογονε του σοσιαλισταρα του Καραμανλη που κρατικοποιησε εμπορικη ολυμπιακη κτλ κτλ. Ουτε τα βασικα."

Εγώ έγραψα για "προλεταριάτο οργανωμένο σε κυρίαρχη τάξη". Τι σχέση έχει ο Μπους και ο Καραμανλής;

"Α κ στην Κινα ειχαν ουσιαστικα σχεδον φεουδαρχια ακομα ενω διαβαστε καλυτερα τι λεει ο Λενιν."

Επομένως το ζήτημα είναι οι πραγματικές σχέσεις που διαμορφώνει η κοινωνία κατά την αναπαραγωγής της ζωής της και το παραπάνω επιχείρημα για "κοινοβούλιο, στρατό, μυστικές υπηρεσίες και άλλα" ήταν μια μπαρούφα. Διορισμένες-"εκλεγμένες" κυβερνήσεις είχαν πολλές ψευτοανεξάρτητες χώρες. Και αυτό ο Λένιν το λέει, τώρα που το διάβασα καλύτερα.


Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Από ότι ξέρω η Βενεζουέλα είχε συγκριτικά με την υπόλοιπη Λ. Αμερική μια ομαλή "δημοκρατική" πορεία από το 1958 τουλάχιστον κ μετά. Αυτό για το οποίο όμως είμαι σίγουρος είναι ότι η εθνικοποίηση που έκανε ο Τσάβες δεν ήταν η πρώτη που έγινε στη χώρα αυτή. Η πρώτη είχε γίνει τη δεκαετία του '70 κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης. Απ΄όσο θυμάμαι-κ μάλλον θυμάμαι πολύ καλά-εκείνη η εθνικοποίηση ούτε σπιθαμή δεν έφερε πιο κοντά το σοσιαλισμό (ή έστω την οικοδόμησή του) στη Βενεζουέλα.

Τι να λέει όμως αυτό για τους ντούρους ριζοσπάστες τους "μετωπικούς-ενδιαμεσοσταδιακούς-εθνικοανεξάρτητους"; Σάμπως δεν υπάρχουν τόσα κ τόσα παραδείγματα που οι εθνικοποιήσεις σε τόσες κ τόσες χώρες που σηματοδοτούν το άλμα προς την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο; Από την Εμπορική που ήδη αναφέρθηκε ως τη Royal Bank of Scotland ή τη General Motors; Ποιος να αμφισβητήσει τέτοια ... ακλόνητα επιχειρήματα; Άλλωστε τα ... joint ventures με γιαπωνέζικες κ κινέζικες εταιρείες μια τέτοια κατεύθυνση δε μαρτυρούν;

Ας πιάσουμε τώρα κ την υπερπλήρη κενότητα του κ makis του στρατηλάτη. Κ makis εκτός από μπλα μπλα μπλα, επιμέρους μέτωπα, μπλα μπλα μπλα, επιμέρους μέτωπα, μπλα μπλα κτλ κτλ έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο;

Ποιο ή ποια είναι εκείνα τα επιμέρους μέτωπα που έχετε στο νου;

Αφορούν κάτι πιο πολύ μεγάλο όπως η κατάργηση του μνημονίου ή ας πούμε κάτι πιο "μικρό" όπως πχ η πώληση της ΕΒΖ ή της ΔΩΔΩΝΗ;

Πολύ θα ήθελα να σας ακούσω να επεξηγείτε τι ακριβώς μέτωπο θέλετε-ώστε να δω κ ποιοι χωράνε μέσα σε αυτό.

Γιατί με μια πρώτη σκέψη η κατάργηση του μνημονίου χωράει πολλούς κ διάφορους μέσα. Χωράει ας πούμε-με μια πρώτη σκέψη-κ αυτούς που ουρλιάζουν για το πόσο αντιμνημονιακοί είναι αλλά βασικά δε θέλουν κατάργηση αλλά αντικατάσταση του μνημονίου με κάτι άλλο που δε θα το λένε μνημόνιο αλλά θα είναι μνημόνιο. Τι αλήθεια έχει να προσφέρει στους εργαζόμενους κ τα φτωχά λαϊκά στρώματα κάτι τέτοιο;

Θες να πιάσουμε τα μικρά; Τι μέτωπο-κ με ποιούς- πρέπει να γίνει για τη ΔΩΔΩΝΗ ας πούμε; Μέτωπο με τις ΕΑΣ που ενώ αποδείχτηκαν ανάξιες να διαχειριστούν τα μπακάλικα τους-τον καιρό που ήταν σχεδόν μονοπώλια-ισχυρίζονται (αφελώς;) ότι θα μπορέσουν να διαχειριστούν μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους μέσα σ' ένα καπιταλιστικό περιβάλλον; Μήπως μέτωπο με τους κτηνοτρόφους που έχουν εκπρόσωπο το Τζίμα της αντρσύα που θέλει κι αυτός να την πάρουν λέει να την τρέξουν οι κτηνοτρόφοι με business plan ως κ επενδυτές (αλλά ίσως καθόλου αφελώς ο συγκεκριμένος έχω την εντύπωση);

Ανώνυμος είπε...

http://www.kke.gr/15o_synedrio/h_telikh_omilia_ths_alekas_paparhga?act=4&morf=1&tab=1


Η τελική ομιλία της Αλέκας στο 15ο Συνέδριο. Δίνει απάντηση για τις κυβερνήσεις και τα μέτωπα, κατακρίνει την άποψη ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτά παρά μόνο με το γενικόλογο "σοσιαλισμό".

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Προς Π.Δ.

Το σχολιο δεν πηγαινε τοσο σε σενα οσο στην απαριθμηση των εθνικοποιήσεων από τον Τσάβες που είχε γίνει πιο πριν.

Κατά τα λοιπά:

1) Αλήθεια πώς θα χαρακτήριζες μια τάξη ως οργανωμένη σε κυρίαρχη αν δεν έχει την εξουσία;

2) Σχετικά με την Κίνα κ τη φεουδαρχία: "Είναι προοδευτικό το ξύπνημα των μαζών από το φεουδαρχικό λήθαργο,η πάλη τους ενάντια σε κάθε εθνική καταπίεση, για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού, για τα κυριαρχικά δικαιώματα του έθνους. Από εδώ απορρέει η απόλυτη υποχρέωση κάθε μαρξιστή να υπερασπίζεται τον πιο αποφασιστικό και τον πιο συνεπή δημοκρατισμό σ’ όλα τα σημεία του εθνικού ζητήματος. Το καθήκον αυτό βασικά έχει αρνητικό χαρακτήρα. Το προλεταριάτο όμως δεν μπορεί να προχωρήσει στην υποστήριξη του εθνικισμού πέρα απ’ αυτό το σημείο, γιατί παραπέρα αρχίζει η «θετική» δράση της αστικής τάξης, που αποβλέπει στη στερέωση του εθνικισμού.(...)".

Αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου ξέρεις.

3) Θα παραθέσω ακόμα κάποια λόγια, που δεν είναι δικά μου:

" Η Ρόζα Λούξεμπουργκ αντικατέστησε το ζήτημα της πολιτικής αυτοδιάθεσης των εθνών στην αστική κοινωνία, της κρατικής τους αυτοτέλειας με το ζήτημα της οικονομικής τους αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας. Αυτό είναι τόσο έξυπνο, όπως θα ήταν αν ένας άνθρωπος, συζητώντας την προγραμματική διεκδίκηση για την κυριαρχία της Βουλής, δηλ. της συνέλευσης των λαϊκών αντιπροσώπων στο αστικό κράτος, θα άρχιζε να εκθέτει την απόλυτα σωστή πεποίθησή του για την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου σε οποιοδήποτε καθεστώς μιας αστικής χώρας(...)".

Έτσι λοιπόν αντιμετώπιζε ο Λένιν τη Λούξεμπουργκ όταν αυτή έφτανε να αμφισβητήσει την "ανεξαρτησία" όχι μόνο των νεαρών βαλκανικών κρατών αλλά ως κ της Ελβετίας. Κ ο Λένιν αναφέρει ΚΑΙ τα Βαλκανικά κράτη ως παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι το εθνικό κράτος είναι κανόνας κ νόρμα του καπιταλισμού.

Για αυτό κ δεν στέκονταν αντίθετος στη δυνατότητα να ζητήσουν οι Ουκρανοί ή οι Πολωνοί ως κ τον αποχωρισμό τους από τη Ρωσική Αυτοκρατορία αλλά από τη στιγμή που αυτό έγινε κ η ντόπια αστική τάξη καταπίεζε το λαό αυτή η "ανεξαρτησία" δεν είχε νόημα να υποστηρίζεται πλέον.

"Όσο η αστική τάξη του καταπιεζόμενου έθνους παλεύει ενάντια στο έθνος που καταπιέζει, τόσο είμαστε πάντα και σε κάθε περίπτωση και πιο αποφασιστικά απ’ όλους υπέρ, γιατί είμαστε οι πιο τολμηροί και συνεπείς εχθροί της καταπίεσης. Εφ’ όσον η αστική τάξη του καταπιεζόμενου έθνους είναι υπέρ του δικού της αστικού εθνικισμού, εμείς είμαστε κατά.(...)"

"Η αποτίναξη κάθε φεουδαρχικού ζυγού, κάθε καταπίεσης των εθνών, κάθε προνόμιου ενός από τα έθνη ή μιας από τις γλώσσες αποτελεί απόλυτη υποχρέωση του προλεταριάτου σαν δημοκρατικής δύναμης, είναι απόλυτο συμφέρον της προλεταριακής ταξικής πάλης, που τη συσκοτίζουν και την ανακόπτουν οι εθνικές φαγωμάρες. Η υποβοήθηση όμως του αστικού εθνικισμού πέρα απ’ αυτά τα όρια τα αυστηρά περιορισμένα μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια, ισοδυναμεί με προδοσία του προλεταριάτου και με πέρασμα με το μέρος της αστικής τάξης(...)".

Άλλη λοιπόν η έννοια της ανεξαρτησίας στον καπιταλισμό κ άλλη στο σοσιαλισμό. Από τη στιγμή που επιτευχθεί η "εθνική ανεξαρτησία" στον καπιταλισμό η συμπόρευση με αστούς κάτω από αυτό το αίτημα συνιστά προδοσία.

Ανώνυμος είπε...

Π.Δ. είσαι σίγουρος ότι διάβασες καλά τι έλεγε η Παπαρήγα τότε;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που υποστήριζε τότε η Λούξεμπουργκ είναι συγγενές με αυτό που υποστηρίζει το Π.Γ., ότι δηλαδή δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με ζητήματα εξάρτησης, αφού πάντα θα υπάρχουν οικονομικά κυρίαρχα και υποδεέστερα έθνη.

Ναι, είμαι σίγουρος ότι διάβασα σωστά. Είχα διαβάσει πρωτύτερα και αποσπάσματα του 16ου, για την κυβέρνηση που δεν είναι εξουσία πλήρης, αλλά θα τη χρησιμοποιήσει το Κόμμα μας.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης δε μίλησα για καμία συμμαχία με εθνική αστική τάξη, αν κάποιος κατάλαβε κάτι τέτοιο να πει πού το συνάντησε.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Τότε να πεις ρε Π.Δ. τι ακριβώς εννοείς κ με ποιούς το εννοείς αυτό που εννοείς;

Μέτωπο λοιπόν κ κυβέρνηση με ποιούς; Η παρέμβασή σου πάντως έρχεται μετά τα περί Τσάβες. Οικοδομείται εκεί σοσιαλισμός;

Αυτό που αποδίδεις στη Παπαρήγα ότι "κατακρίνει την άποψη ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτά παρά μόνο με το γενικόλογο σοσιαλισμό." είναι αρκετά μεγάλη παραχάραξη καθώς η Παπαρήγα αναφέρεται στο ότι στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχει το ζήτημα των μορφών με τις οποίες μπορεί να προκύψει η-guess what- Λαϊκή Εξουσία.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι καθόλου δε μπορεί να αποκλειστεί ο βασικός ή μοναδικός πολιτικός φορέας, να είναι το ΚΚΕ.

Κ βεβαίως αναφέρει ότι το Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό μέτωπο δε θα είναι μια απλή προέκταση των συνδικαλιστικών αγώνων. (Τότε δεν υπήρχε ακόμη το ΠΑΜΕ)

Ανώνυμος είπε...

Η παρέμβασή μου ήρθε μετά την ανάγνωση του κυριακάτικου Ρίζου, το ξεκαθάρισα εξαρχής. Ζήτησα όποιος θέλει να τεκμηριώσει από πού συνάγεται η συμμαχία με εθνική αστική τάξη στα γραφόμενά μου. Η Αλέκα σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις απάντησε τότε και σε αυτά που λέει σήμερα. Γιατί το πώς θα φτάσουμε στο σοσιαλισμό, όσες φορές και να τον επαναλαμβάνουμε ως λέξη, είναι γενικόλογη ευχή. Δηλαδή ευχολόγιο.

"Στη συνέχεια αναφέρει ότι καθόλου δε μπορεί να αποκλειστεί ο βασικός ή μοναδικός πολιτικός φορέας, να είναι το ΚΚΕ."

Ακριβώς, επομένως μπορούμε να διεκδικούμε την κυβέρνηση και μόνοι μας, δεν είναι "ανέκδοτο".


Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

"Κ βεβαίως αναφέρει ότι το Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό μέτωπο δε θα είναι μια απλή προέκταση των συνδικαλιστικών αγώνων. (Τότε δεν υπήρχε ακόμη το ΠΑΜΕ)"

Μα, ακριβώς γιαυτό το ΠΑΜΕ δεν είναι κάποια ενσάρκωση του Μετώπου, είναι συνδικαλιστικός φορέας. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ρυάκι για το Μέτωπο.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Π.Δ. συναγεται απο το οτι δε διευκρινιζεις με σαφη τροπο ουτε τι μετωπο θες ουτε με ποιους το θες.

Η Παπαρηγα μιλουσε τοτε με σαφηνεια για κυβερνηση λαικης εξουσιας ως ενδεχομενο. Επι λεξει. Οχι για μια κυβερνηση γενικα κι αοριστα, οχι για μια διαχειριση. ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Είπα από την αρχή, για το Μέτωπο που προβλέπει το πρόγραμμα του Κόμματος, που σήμερα θεωρείται ρεφορμιστικό, ενώ τα μέλη του Π.Γ. δεν έχουν πρόβλημα να το αμφισβητούν ανοιχτά στο Ριζοσπάστη. Αντίθετα, συναγωνίζονται στο ποιος θα τα πάει καλύτερα στο φραξιονισμό.

Π.Δ.

Αναυδος είπε...

ΠΔ

για να μην το ζαλιζουμε πολυ το πραγμα αφου συμφωνουμε οτι το μετωπο θα ειναι Αντιιμπεριαλιστικο Αντιμονοπωλιακο μπορεις να ονοματισεις τις δυναμεις αυτες πλην του ΚΚΕ που με τις διακυρηξεις τους αλλα και με τις πραξεις τους (κυριως το δευτερο) ειναι διαθεσιμες για την οικοδομηση αυτου του μετωπου ?

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΜΕ οντας η μοναδικη ενωση σωματειων με σαφη θεση στο διπολο μονοπωλια-λαος, που προσπαθει να ενωσει ευρυτερα λαικα στρωματα κ που θετει αμεσα το ζητημα της εξουσιας εχει στηριξει τις σπουδαιοτερες εργατικες κινητοποιησεις απο το '81 κ μετα τουλαχιστον. Κ στο ΠΑΜΕ συσπειρωνονται οχι μονο ψηφοφοροι του ΚΚΕ αλλα αρκετοι εργαζομενοι που ψηφιζαν 'η κ ακομα ψηφιζουν διαφορετικα.

Φυσικα καποιοι αντι να το κανουν ισχυροτερο προτιμουν να κλαψουριζουν απο τον καναπε τους 'η να πανε χερι-χερι με τον καθε Παναγοπουλα φτανοντας ορισμενοι ντουροι εργατοαγωνιστικα εθνικοανεξαρτητοι να γινουν κ απεργοσπαστες.

Ανώνυμος είπε...

Εδω συμβαινει το εξης εντυπωσιακο . Οι επικριτες του mr τσαβες-μπους-αρχικαπιταλιστη-ληστη- που υπνωτιζει την εργατικη ταξη της βενεζουελας .Τον επικρινουν γιατι λεει δεν εφερε το σοσσιαλισμο ποιο κοντα.
Οι συγκεκριμενοι λοιπον ολα τα κρινουν με βαση το εαν φερνουν το σοσσιαλισμο ποιο κοντα. Το μονο που δεν κρινεται με αυτη την παραμετρο ειναι η γραμμη του ΚΚΕ η οποια ντε φακτο φερνει τον σοσσιαλισμο ποιο κοντα.
Ποτε ρε αδερφια θα μας πειτε ? Ολος ο κοσμος δεν εχει σοσσιαλισμο επειδη δεν εχει σωστη γραμμη η Ελλαδα που εχει σωστη γραμμη γιατι δεν εχει σοσσιαλισμο. Αν ο τσαβεζ μπορουσε να παει προς τον σοσσιαλισμο τοτε θα ειχε λογικη η διεκδηκηση της κυβερνησης. Αρα ο τσαβες πρεπει να πουμε οτι αντικειμενικα δεν μπορει και να θελει να παει στο σοσσιαλισμο αρα δεν πρεπει να του κανουμε κριτικη γιατι δεν παει στο σοσσιαλισμο γιατι αν πηγαινε θα σημαινε οτι μπορει μεσω μιας κυβερνησης να παει στο σοσσιαλισμο πραγμα που ερχεται σε συγκρουση με την ντε φακτο γραμμη που παει στο σοσσιαλισμο.

Ανώνυμος είπε...

Μλκια ηθελα να γραψω κι αλλα και τωρα

makis είπε...

"Ας πιάσουμε τώρα κ την υπερπλήρη κενότητα του κ makis του στρατηλάτη. Κ makis εκτός από μπλα μπλα μπλα, επιμέρους μέτωπα, μπλα μπλα μπλα, επιμέρους μέτωπα, μπλα μπλα κτλ κτλ έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο;

Ποιο ή ποια είναι εκείνα τα επιμέρους μέτωπα που έχετε στο νου;"

δε ξέρω ρε φωστήρα...ρώτα αυτούς που έγραψαν και ενέκριναν την απόφαση του 16ου (ΔΕΚΑΕΞΙ) από όπου έκανα copy paste.μετά ρώτα τους και για τα παρακάτω από το 17ο (πιο εμπλουτισμένο πεθαίνεις)

"Η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική γραμμή πάλης συμβάλλει στη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, στην αντίσταση και υπεράσπιση των συμφερόντων του από την επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ο δρόμος που βοηθά να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, να γίνει η προσέγγιση και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Επεξεργάστηκε γι' αυτό την πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, η οποία απασχόλησε διεξοδικά το 15ο και 16ο Συνέδριο, οι αποφάσεις των οποίων ισχύουν."

κι ένα τελευταίο (γιατί με τη "συζήτηση" για τη Βενεζουέλα σιχάθηκε η ψυχή μου) σε σχέση με τα "πολλά" 14 χρόνια της μπολιβαριανής διαδικασίας...αν μη τι άλλο εκεί το μέτωπο είναι μια πραγματικότητα κι είναι στα χέρια των κομουνιστών και των συμμάχων τους να πάνε παραπέρα, εδώ 16 χρόνια μετά το 15ο «συζητάμε» αν είναι αναγκαίο…

Ανώνυμος είπε...

Αυτα ειναι. Οταν τους ρωτας κατι πολυ απλο κ πολυ συγκεκριμενο του τυπου "με ποιους" 'η ποιο ειναι κατα τη γνωμη σου ενα "επιμερους μετωπο" κατι παθαινουν.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη Αναυδε οταν ψηφιζες το προγραμμα του 15 υπηρχαν πολιτικοι φορεις που να χωρανε στο μετωπο; Η μηπως δεν το ψηφισες;

Ανώνυμος είπε...

Η ομιλια της Παπαρηγα που καποιος "θεματοφυλακας" παρεθεσε κανει απολυτως ξεκαθαρο οτι δεν υπηρχαν τοτε τετοιες πολιτικες δυναμεις ατσιδα μου. Παρολα αυτα ψηφιστηκε στη βαση του οτι υπηρχε το ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να υπαρξουν μελλοντικα. Αν καποιος τις βλεπει σημερα ας τις ονοματισει. Δε φανταζομαι να ειναι δα κ τοσο δυσκολο.

Τελικα ο νοτιοαφρικανος που εχει μετωπο κυβερνητικο με το ΚΚΝΑ τι ειναι; 'Η μηπως ειμαι αλητης κ πετω στα σκουπιδια τη φανταστικη πορεια των εκει πραγματων;

Ανώνυμος είπε...

Ρε μεγάλε άναυδε και λοιποί μπολσεβίκοι, να συμφωνήσουμε οτι δεν υπάρχουν δυνάμεις για τη συγκρότηση Α (αντιιμπεριαλιστικού).Α (αντιμονοπωλιακού) μετώπου που λέει το πρόγραμμα του ΚΚΕ.
Μήπως υπάρχουν δυνάμεις για τη συγκρότηση του Α (αντικαπιταλιστικού) Μετώπου που προτείνουν οι αναθεωρητές του προγράμματος του ΚΚΕ??? (τελευταίο συνέδριο ΚΝΕ- αρθρογραφία Ριζοσπάστη κ.α.)
Γιατί το ένα είναι λάθος και το άλλο είναι σωστό??

Ανώνυμος είπε...

Εσύ άναυδε, που συμφωνείς με την πολιτική του Μετώπου, πώς απαντάς στο ερώτημα σου? Τόσα χρόνια πώς απάνταγες? Γιατί, ακόμα και στην περίπτωση ενός μετώπου μόνο κοινωνικού, με πολιτικό κορμό το ΚΚΕ να πιστεύει κάποιος, πρέπει να απαντήσει αν η συσπείρωση γίνεται με την άμεση θέση του σοσιαλισμού ως προαπαιτούμενο συμπόρευσης ή με αα κατεύθυνση, η οποία συμβάλλει στην ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, όπως έλεγε κάποτε η Αλέκα και το Κόμμα.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Π.Δ. ουτε κ συ δε μπορεις να δωσεις μια ξεκαθαρη απαντηση σε μια απλη ερωτησουλα; Απαντα πρωτα σε οτι ρωτηθηκες κ μετα σου απαντουν οι υπολοιποι σε οτι θες.

Μα τι διαολο; Αφωνια επεσε;

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιο ερώτημα να απαντήσω; Για να μην απαντάω στα χιλιοειπωμένα, ανέβασα την τελική ομιλία της Αλέκας στο 15ο συνέδριο επί του θέματος. Δεν είπα ότι παραβιάζεται το πρόγραμμα λόγω της μη ύπαρξης πολιτικών συμμαχιών. Είπα συγκεκριμένα ζητήματα: κυβέρνηση ΑΑ δυνάμεων, ρυάκια για το Μέτωπο, επιμέρους κατακτήσεις, εξάρτηση.

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Για να το πω πιο απλά, ισχύει η ανάλυση του προγράμματος ότι η ΑΑ γραμμή πάλης συμβάλει στην ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα ή καλλιεργεί διαχειριστικές αυταπάτες;

Και κάτι στα προηγούμενα:
"Το ΠΑΜΕ οντας η μοναδικη ενωση σωματειων με σαφη θεση στο διπολο μονοπωλια-λαος, που προσπαθει να ενωσει ευρυτερα λαικα στρωματα κ που θετει αμεσα το ζητημα της εξουσιας εχει στηριξει τις σπουδαιοτερες εργατικες κινητοποιησεις απο το '81 κ μετα τουλαχιστον." Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για το ΠΑΜΕ προύπόθεση συμπόρευσης είναι ο σοσιαλισμός;


Π.Δ

Αναυδος είπε...

ΠΔ (μιας και εχεις επιλεξει να απαντας με ερωτησεις)
Αν το μετωπο ειναι ακόμη υπο διαμορφωση τοτε απο που προκυπτει η παραβιαση του προγραμματος ?
Υπαρχει αντι-ιμπεριαλιστικο αντιμονοπωλιακο μετωπο το οποιο δεν θα ειναι αντι-καπιταλιστικο ?

Ανώνυμος είπε...

Άναυδε, δεν απάντησα με ερώτηση. Απάντησα ΚΑΙ με ερώτηση. Παραβίαση στα θέματα που προανέφερα, κυβέρνηση, ρυάκια-κατακτήσεις, εξάρτηση. Το πρόγραμμα λέει ότι το Μέτωπο δεν ξεκινάει με το σοσιαλισμό ως προϋπόθεση. Τώρα που απάντησα για εκατοστή φορά, συμφωνείς με το πρόγραμμα, την πολιτική του μετώπου, τη θέση για το ενδεχόμενο ανάδειξης κυβέρνησης αα δυνάμεων (προφανώς το κόμμα είναι εδώ μέσα);

Π.Δ.

Αναυδος είπε...

το προγραμμα δεν λεει οτι 'το Μέτωπο δεν ξεκινάει με το σοσιαλισμό ως προϋπόθεση' το προγραμμα λεει συγκεκριμένα
(...)To KKE κατευθύνει τη δράση του, ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική.
(...)

σπο κει και περα υπαρχει η υπηρξε ενδεχομενο κυβερνησης αα δυναμεων από το 1996 ως το 2012 και το ΚΚΕ το παρεκαμψε ?

Ανώνυμος είπε...

Ήδη το απόσπασμα που παρέθεσες λέει ότι το μέτωπο δεν ξεκινάει ως σοσιαλιστικό, δουλειά του Κόμματος είναι να ηγεμονεύσει.

Προφανώς, με το "είναι ανέκδοτο να κυβερνήσουμε", "είναι ανιστόρητη η ανάληψη διακυβέρνησης από Κ.Κ." που επί της ουσίας λέει ο κυριακάτικος Ρίζος. Για την εξάρτηση πώς και δεν είπες τίποτα;

Και, για να ακολουθήσω τη λογική σου, υπάρχει αντικαπιταλιστικό μέτωπο που δε θα γίνει σοσιαλιστικό;

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Με το φτωχο μου το μυαλο θα ελεγα οτι ο ορος λαικη εξουσια μπορει-κ ορθα-να ταυτιζεται για το ΚΚΕ με το σοσιαλισμο αλλα δεν ειναι απαραιτητο να την ταυτιζει ντε κ καλα με αυτον καποιος που δραστηριοποιειται στο ΠΑΜΕ. Ας πουμε εγω ειμαι θρησκος κ δε θεωρω οτι πρεπει να υπαρχει αντιθρησκευτικη προπαγανδα. Με εμποδιζει αυτο απο το να ειμαι συμμαχος στον αγωνα για λαικη εξουσια; Ας πουμε ειμαι μικρομαγαζατορας κ ειμαι επιφυλακτικος στην ιδεα του παραγωγικου συνεταιρισμου. Δε θεωρω οτι ειμαι αντιπαλος της λαικης εξουσιας. Προφανως ομως η λαικη εξουσια θα εχει να αντιμετωπισει καποιες αναγκαιοτητες, καποια ζητηματα που θα προκυψουν εκ των πραγματων. Η λυση των οποιων για μενα μπορει να ειναι μονο σοσιαλιστικη (γι' αυτο κ ορθα το κομμα την ταυτιζει με το σοσιαλισμο).

makis είπε...

δεν κατηγορεί κανείς το ΚΚΕ για τη στρατηγική του στόχευση, ούτε γιατί παρέκαμψε τη δυνατότητα για δημιουργία αα κυβέρνησης (που δεν γίνονταν).το κατηγορεί (εγώ τουλάχιστον) γιατί αφαίρεσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο (ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΚΚΕ) αυτό το όπλο από το οπλοστάσιο του κινήματος,αφήνοντας τον τσιπρα να παίζει μπάλα ΜΟΝΟΣ του, παρά και ενάντια στις προγραμματικές του διακηρύξεις για τη δημιουργία ααδμ που άμα λάχει κάνει και κυβέρνηση...

όσο για το "με ποιους" η απάντηση είναι μία :με όλους όσους είναι κατά του μνημονίου,κατά του φασισμού και του ρατσισμού,υπέρ της υπεράσπισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, υπέρ της υπεράσπισης του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης,της εθνικής ανεξαρτησίας,κατά της κρατικής καταστολής,της υπεράσπισης της δωρεάν δημόσιας υγείας και παιδείας,κατά των ιδιωτικοποιήσεων κλπκλπκλπ.

αν δεν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές δυνάμεις (στις οποίες πρέπει να απευθυνθείς με ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και να σου απαντήσουν ,και βάσει αυτού και της συνέπειας απέναντι του να τις κρίνεις-εγκρίνεις-απορρίψεις-ξεμπροστιάσεις) δε σημαίνει α.ότι εσύ αλλάζεις τακτική απ' έναντι στο λαό ή β.δεν μπορεί να παρουσιαστούν μόνο και μόνο επειδή εσύ πήρες μια τέτοια πρωτοβουλία.αυτό σημαίνει είμαι ηγεμονική δύναμη κι όχι ουρά των εξελίξεων.

και στη τελική όσο "αμαρτωλές" είναι οι όποιες πολιτικές δυνάμεις (που είναι,και μιλάω για συριζα ανταρσυα) άλλο τόσο είναι κι οι άνθρωποι που τις ψήφισαν και στους οποίους αντικειμενικά απευθύνεσαι(για να μη πω και για το 95% του λαού που ψήφισε ΑΛΛΟ κόμμα )

ή μήπως θα φτάσουμε να παραμυθιαζόμαστε για μέτωπα που θα αποτελούνται μόνο από ψηφοφόρους του κόμματος?

(ωραία πρόταση για το 19ο ,που θα ναι και προγραμματικό ,όπως μας είπε κι η αλέκα... http://www.youtube.com/watch?v=Af0ZvBqi8jw )

Αναυδος είπε...

Τουλαχιστον ο Μακις ειναι ειλικρινης και δεν κρυβεται και γι αυτό τα ειλικρινη μου συγχαρητιρια

Κυβερνηση Συριζα-ΚΚΕ- ΔΗΜΑΡ – (πριν συρθει απο Βενιζελο Σαμαρα)και ΑνεξΕλ ειδικα αν βγαλουν μια αντι-φασιστικη αντι-ρατσιστικη ανακοινωση (δεν το βλεπω δυσκολο)
Ή με αλλα λογια
Εντος ΕΕ-ευρω αναζητηση του επαχθους μερους του χρεους, αναδιαπραγματευση της δανειακης συμβασης κλπ κλπ
Δηλ. πατημα στο σβερκο της εργατικης ταξης για να βγει ο καπιταλισμός απο την κριση και να μοιρασει λιγα ψιχουλα σε εργατικη αριστοκρατια, μικροαστους και δημοσιουπαλληλια

Ευχαριστω δεν θα παρουμε

ΥΓ ο ΠΔ εχει καποιο σχολιο επι των δηλωσεων Μακις ?

makis είπε...

κάποιος πρέπει να τη κάνει κι αυτή τη δουλειά...(τη συνειδητή διαστρέβλωση των λεγομένων των συνομιλητών )πάω να κάνω τώρα κάνα σαμποτάζ, να βαθύνει η κρίση,γιατί μου 'πανε ότι έτσι εξυπηρετείται η υπόθεση της κομμουνιστικής απελευθέρωσης...

Ανώνυμος είπε...

Αν ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο ρε συ άναυδε, λες να περίμενα πρόσκληση? Το ξέρωτο κόλπο. Όσο πιο κοντά φαίνεται η άλλη άποψη, τόσο περισσότερο πρέπει να την απομακρύνουμε τεχνητά, δηλαδή διαστρεβλώνοντας και ασυναρτησιολογωντας. Για αυτό και αποφεύγεις απαντήσεις που κάθε καλόπιστος συνομιλητής θα επιδίωκε, μπας και αποσαφηνιστείτο τοπίο. Ενδεικτικά και επαναληπτικά: κυβέρνηση αα δυνάμεων ή ανεκδοτολογια, εξάρτηση ή αλληλεξάρτηση, αα κατεύθυνση ή συμπόρευση με τον εαυτό μας, ρυάκια για κάθε επιμέρους ζήτημα ή χωρίς να φωνάξουμε για το σοσιαλισμό δε γίνεται τίποτα, οπότε ο μη κομμουνιστής στον καναπέ του μέχρι να μετανοήσει?

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω αν ποτε δεησει ο ΠΔ να δωσει σαφη απαντηση.

Λεω παντως οτι το ΠΑΜΕ στις διαδηλωσεις/κινητοποιησεις του, αλλα κ το ΚΚΕ στην τακτικη του αναφερει τη Λαικη Εξουσια.

Το σοσιαλισμο τον πολυλενε σε διαδηλωσεις κατι τυποι που την προηγουμενη μιας απεργιας τους βλεπω -οχι παντα-να τη προπαγανδιζουν με τη ντουντουκα τους κανοντας με να αναρωτιεμαι με ελπιδα: "λες ρε πουστη μου;". Ερχονται ομως τα ξημερωματα της απεργιας κ δεν τους βλεπω σε καμια περιφρουρηση ενω στη διαδηλωση πανε μαζι με πασκε δακε κ κατι αλλους ευρωπαιστες. Για να αποδειχτει οτι αυτοι οι αντικαπιταλιστες αριστεροι μαλλον δεν τα εννουν αυτα που λενε περι σοσιαλισμου κ αντικαπιταλισμου.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσοβολας,ο Ζουραρις και η Κανελη ηταν πιο αντιμομωπολιακοι και αντιμπεριαλιστικοι στη πραξη και στη διακυρηξη απότι τωρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ο Αλαβανος ας πουμε;Διοτι μπορω να αντιληφθω αυτες τις συμμαχιες ως ενα ψεγαδι λογικης συγκροτησης μετωπου αλλα αμφιβαλλω αν ειχαν το χαρακτηρα που προσπαθεις να δωσεις

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ρε σείς, δε βαρεθήκατε να ανκυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια;
Το ΚΚΕ, αν καλά έχω καταλάβει, δεν επιδιώκει να κάνει "ενότητα με τον εαυτό του". Προσπαθεί να κάνει ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ, με προτεραιότητα στην εργατική τάξη. Η αλλιώς, να χτίσει κοινωνικές συμμαχίες.
Αλλά τέτοιες δεν πρόκειται να χτιστούν με αντιδραστικούς διαμεσολαβητές του λαού, ούτε με παπατζήδες. Δοκιμάσαμε τέτοιες συνταγές στο παρελθόν και πειστήκαμε για το μάταιο του πράγματος.
Σήμερα, δυστυχώς έχουμε, πλην ΚΚΕ, 6-8 κόμματα και καμιά εικοσαριά αποκόμματα, που εκφράζουν αντιδραστικά αστικά και μικροαστικά συμφέροντα, άσχετα αν ακολουθούνται από το 95% του λαού, που ασφαλώς ταξικά δεν είναι αντιδραστικός, αλλά υποκειμενικά λειτουργεί έτσι, δηλαδή εναντίον του εαυτού του! Αυτό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα, που καλείται να λύσει το ΚΚΕ. Αν όλα τα κόμματα εκφράζαν την αντικειμενική ταξική θέση των οπαδών τους, μάλλον δε θα χρειαζόταν η πολιτική εν γένει.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα πρώτα τη Λιάνα την Κανέλλη καλό να μην τη πιάνουν στο στόμα τους ορισμένοι.

Από εκεί κ πέρα με τον Τσοβόλα ουδέποτε συνεργάστηκε το ΚΚΕ. Συνεργάστηκε με αυτούς που διαφώνησαν με τον Τσοβόλα ενώ ο Ζουράρις κατέβηκε μια φορά υποψήφιος (δεν καταλαβαίνω όμως γιατί νοείται συνεργασία η συμπόρευση ενός μεμονωμένου ατόμου με το κόμμα). Αυτά έγιναν κ υπάρχει κ το αποτέλεσμα που προφανώς κ κρίνεται. Υπάρχει κάποιος που θα το χαρακτήριζε φανταστικό ή έστω πετυχημένο; Εγώ δεν το θεωρώ τέτοιο κ προφανώς αυτή η πείρα δεν πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια.

Από εκεί κ πέρα:

" ... δε θα μπορούσαμε να προσφέρουμε χειρότερη υπηρεσία όχι μόνο στο κόμμα αλλά κ στον ίδιο το μικρό αγρότη από το να δίνουμε υποσχέσεις που προκαλούν έστω κ την παραμικρή εντύπωση ότι εμείς αποβλέπουμε στη μόνιμη διατήρηση της μικρής ιδιοκτησίας. Αυτό θα σήμαινε ότι φράζουμε άμεσα το δρόμο στους αγρότες για την απελευθέρωσή τους κ ότι κατεβάζουμε το κόμμα στο επίπεδο του θορυβώδους αντισημιτισμού. Αντίθετα. Υποχρέωση του κόμματος μας είναι να εξηγεί ξανά κ ξανά στους αγρότες ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία σωτηρία από την κατάστασή τους όσο θα κυριαρχεί ο καπιταλισμός..."

"...από τους μαστόρους, όσοι θέλουν να διαιωνιστούν ως μαστόροι ας πάνε στους αντισημίτες, ώσπου να πειστούν ότι ούτε κ εκεί θα βρουν βοήθεια. Οι υπόλοιποι που παραδέχτηκαν ότι στο μέλλον θα εξαφανιστεί αναπόφευκτα ο τρόπος παραγωγής τους, έρχονται σε μας, αλλά είναι κ διατεθειμένοι να συμμεριστούν στο μέλλον τις τύχες που περιμένουν όλους τους άλλους εργάτες."

"Αν οι αγρότες (μεγάλοι κ μεσαίοι) ζητούν μια εγγύηση για την παραπέρα ύπαρξη της επιχείρησής τους, εμείς δε μπορούμε καθόλου να τους την προσφέρουμε. Η θέση τους είναι στους αντισημίτες, στον Αγροτικό Σύνδεσμο κ σε παρόμοια κόμματα που ευχαριστιούνται να υπόσχονται το παν κ να μην κρατούν καμιά υπόσχεση"

Φρήντριχ Ένγκελς. Κείμενα για την Οικονομία κ την Πολιτική, από το άρθο "Το αγροτικό ζήτημα στη Γαλλία κ τη Γερμανία" σελ 182, 184.

Ο μικροαστικός αυτός σοσιαλισμός βρίσκει την έκφρασή του στο γεγονός ότι, ενώ αναγνωρίζουν τις βασικές απόψεις του σύγχρονου σοσιαλισμού κ το αίτημα να μετατραπούν όλα τα μέσα παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, δηλώνουν όμως ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια μακρινή εποχή, που πρακτικά δε μπορεί να προσδιοριστεί. Έτσι όμως περιορίζεται κανένας προς το παρόν μόνο σε δουλειά κοινωνικού μπαλώματος κ ανάλογα με τις περιστάσεις μπορεί να εκδηλώσει συμπάθεια ακόμα κ για τις πιο αντιδραστικές προσπάθειες, για τη λεγόμενη "ανύψωση της εργαζόμενης τάξης". ". από τον πρόλογο στη δεύτερη έκδοση του συγγράματος "Για το ζήτημα της κατοικίας"

Κ αφού έβαλα τα παραπάνω ας βάλω κ το επόμενο στο οποίο ο Λένιν αναφέρεται στη συμμαχία εργατών-αγροτών (από το "Εισήγηση για το φόρο σε είδος"):

" (...) Λέγοντας κανείς συμφωνία ανάμεσα στην εργατική τάξη κ στην αγροτιά, μπορεί κανείς να εννοεί ότι θέλει. Αν δεν έχει κανείς υπόψη του ότι από τη σκοπιά της εργατικής τάξης μόνο τότε η συμφωνία είναι επιτρεπτή, σωστή και κατ' αρχήν δυνατή, όταν υποστηρίζει τη δικτατορία της εργατικής τάξης κ αποτελεί ένα από τα μέτρα που αποβλέπουν στην εξάλειψη των τάξεων (...)"

" (...) Τι σημαίνει καθοδηγείς την αγροτιά; Αυτό σημαίνει πρώτο να ακολουθείς τη γραμμή εξάλειψης των τάξεων κ όχι τη γραμμή του μικροπαραγωγού. Αν ξεστρατίζαμε από αυτή τη γραμμή, τότε θα παύαμε να είμαστε σοσιαλιστές κ θα ξεπέφταμε στο επίπεδο των μικροαστών στο στρατόπεδο των μενσεβίκων κ των εσέρων (...)"

Ανώνυμος είπε...

Οι παραπάνω απόψεις του Ένγκελς τι σχέση έχουν με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τη διάλυση των μικρομεσαίων αγροτών που επιφέρει η ΚΑΠ;Για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων; Το "καμία απελευθέρωση" του κόμματος χάιδευε συνειδητά τα αντιδραστικά αφτιά των μικροαστών δηλαδή; Καλή η τσιτατολογία...

Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ Τρομερε

Καταρχας η κριση και η οξυνση του ταξικου πολεμου απο μεριας του κεφαλαιου θα επρεπε να λογιζεται ως ευκαιρια για το κομμουνιστικο κινημα να θεσει ζητημα εξουσιας και να συμβαλει στην αλλαγη συσχετισμων δυναμεων μεταξυ κεφαλαιου και εργασιας;Ναι ή οχι;

Εφοσον ναι,δε θα μπορουσαμε να συγκρινουμε μια συγκεκριμενη τακτικη με τον ιδιο τροπο οταν αυτη ακολουθειτε σε δυο διαφορετικες ιστορικες φασεις του ταξικου πολεμου και θα πρεπει να κρινεται σαφως απο διαφορετικη οπτικη τοσο ως προς το τι εξυπηρετει οσο και στο πως απολογιζεται.

Θα ηθελα να μου αναφερετε ενα ιστορικο παραδειγμα στο οποιο το κομμουνιστικο κινημα κατεληξε σε νικες ,προσκαιρες ή μονιμες, χτιζωντας αποκλειστικα κοινωνικες συμμαχιες χωρις να προχωρανε αυτες παραλληλα με τις πολιτικες.Εγω βλεπω οτι ο ιστορικος χρονος σε περιοδους κρισης τρεχει πολυ γρηγορα και οτι η τακτικη των αποκλειστικα κοινωνικων συμμαχιων παραειναι βραδυκινητη ωστε να τον προλαβει.Και το κακο ειναι οτι,και ελπιζω να διαψευστω,οταν αρχιζει να φαινεται αυτο μαλλον θα ειναι ηδη πολυ αργα..."Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα."

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ρε Ανώνυμε των 12.48, εν γένει καλά τα λές αλλά μετά από αυτά που λές καταλήγεις όχι στο λογικό συμπέρασμα αλλά μάλλον σε κάποιο στερεότυπο, που έχεις στο μυαλό σου.
"Εφοσον ναι,δε θα μπορουσαμε να συγκρινουμε μια συγκεκριμενη τακτικη με τον ιδιο τροπο οταν αυτη ακολουθειτε σε δυο διαφορετικες ιστορικες φασεις του ταξικου πολεμου και θα πρεπει να κρινεται σαφως απο διαφορετικη οπτικη τοσο ως προς το τι εξυπηρετει οσο και στο πως απολογιζεται."
Αυτό ακριβώς σου λέει το ΚΚΕ σήμερα (η αυτό καταλαβαίνω εγώ....): Κοίτα τα σημερινά δεδομένα και μην αντιγράφεις παληές συνταγές.
[Κατ' αρχήν μια μικρή διόρθωση: Η εν Ελλάδι και εν Ευρώπαις "όξυνση της ταξικής πάλης" πρακτικά μεταφράζεται σε όξυνση της επίθεσης της Α.Τ. υπό την πίεση της κρίσης του ίδιου του Καπιταλισμού, με μια Ε.Τ. να έχει κυριολεκτικά τραπεί σε φυγή, και να είναι ανίκανη να αντιτάξει σοβαρή αντίσταση. Δε βλέπω καμιά αξιόλογη ταξική πάλη, για να μιλάμε και για "όξυνσή" της.]
Σήμερα όλοι, κι εμείς (οι κομμουνιστές) κι ο αντίπαλος, είμαστε διαβασμένοι και ξέρουμε τι θέλουμε: Να φάει ο ένας τον άλλονε, χωρίς φιοριτούρες.
Δεν υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες για ενδιάμεσα στάδια, έχουν ξεπεραστεί αυτά, κι αυτό εξηγεί μάλλον καλά γιατί δεν φαίνονται δυνητικοί σύμμαχοι στον ορίζοντα, όπως σε προηγούμενες εποχές.
Με τέτοιο ξετσίπωτο και ξεσκολισμένο αντικομμουνισμό μπορεί κανείς κομμουνιστής να συμμαχήσει;
Τα αστικά και μικροαστικά κόμματα σήμερα τσιγαρίζονται στο τηγάνι των αντιφάσεων τους. Ας τους να καούν. ΘΑ ΚΑΟΥΝ. Κάηκε το ΠΑΣΟΚ, παίρνει σειρά ο Σύριζα, ακολουθεί και το ΝΑΡ - ο πολιτικός χρόνος τρέχει γρήγορα.
Μην τους δίνεις χέρι να βγούν από το τηγάνι, βόηθα τον Λαό να απαλλαγεί από δαύτους - δεν έχουν να του προσφέρουν τίποτε, την Α.Τ. βοηθάνε. Βόηθα το ΚΚΕ να επιβιώσει, όχι συναισθηματικά, αλλά γιατί ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΡΑ.
Αμάν, πάλι ανακυκλώθηκα, νισάφι.
Δες κι εδώ, και τα σχόλια:
http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8652.html

Ανώνυμος είπε...

Σεχταρ

Τι ακριβως σε κανει να πιστευεις οτι ο κοσμος θα στραφει στο ΚΚΕ μοιραια αν καουν ολοι αυτοι;Γιατι πιστευεις οτι το ΚΚΕ απλα θα αντεξει στο χρονο ενω ο λαος θα συνεχιζει να εξαθλιωνεται και θα στρεφεται με ολο και μεγαλυτερη ευκολια σε οποιον σωτηρα εμφανιστει και στη προκειμενη Ω ΝΑΙ στη Χρυση Αυγη;Τι σταση αναμονης ειναι αυτη;Δε θα επρεπε το ΚΚΕ να παιζει τον ενεργητικο ιστορικο του ρολο,να πραξει το ιστορικο του καθηκον ωστε να ειναι αυτο οντως το μονο που θα μπορουσε να σωσει το λαο;Ως ποτε λοιπον θα ειναι παρατηρης των εξελιξεων και μοιρολατρης;Δεν εχουν διδαξει τιποτα τα λαθη των γερμανων κομμουνιστων;Αυτοι δεν ηξεραν,ειχαν ενα αλλοθι,εμεις σημερα δε δικαιολογουμαστε να μη ξερουμε.Ε λοιπον οσο παραμενει ως εχει το ΚΚΕ δεν ειναι η σανιδα σωτηριας του λαου και λυπαμαι που το λεω αλλα μαλλον θα πρεπει να κουνηθουν θεοι και δαιμονες και στο εσωτερικο του και απο εξω για να μπορεσει να γινει και να μη καταληξει απλα ενα αποβλητο της ιστοριας.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Χα, δύσκολη η συνεννόηση...
Οταν λέω "αστικά και μικροαστικά κόμματα", αυτό έλειπε, να εξαιρώ την ΧΑ!! Το κορυφαίο αστικό κόμμα ανάμεσά τους, το "δέκα το καλό"!
Μήπως δεν κάηκε και ο προκάτοχός της μόλις πρόσφατα;
Κι αυτή είναι στο τηγάνι! Προπαντός αυτή!
Και ο καλύτερος τρόπος να την σώσεις είναι κάποια "αντιφασιστική ενότητα", όλων εναντίον της ΧΑ, ξεχνώντας κεφαλαιοκράτες και "μεσαιωνική" παλινόρθωση.
Ο κόσμος θα στραφεί στο ΚΚΕ, όταν θα συνειδητοποιήσει αυτό, που ήδη υποψιάζεται, αλλά προς το παρόν ξορκίζει κάτω από το βάρος μαστίγιου, καρώτου και καταθλιπτικής πλύσης εγκεφάλου 60 ετών (και με την ανεκτίμητη συνηγορία των ανεκδιήγητων σημερινών "δυνητικών συμμάχων" του ΚΚΕ): Οτι ο Καπιταλισμός ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
Ταξικός αγώνας και τίποτε άλλο είναι σήμερα η μόνη και αποτελεσματική συνταγή επιβίωσης και νίκης.
Και από ότι βλέπω αυτό κάνει το ΚΚΕ, η έστω προσπαθεί να κάνει.
Ο καθένας διαλέγει...

makis είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=I7Q3HFBHTNQ

ξανά μανά

Ένας περίεργος είπε...

"Εν κατακλείδι, δε γνωρίζω αν το επόμενο συνέδριο του κκε θα είναι προγραμματικό κι αν θα ψηφίσει καινούριο πρόγραμμα (αν ναι, χρειάζεται κι η σχετική τεκμηρίωση: σε ποια σημεία θα αλλάξει και για ποιο λόγο)." Υποθέτω, διαβάζοντας σε το τελευταίο διάστημα, ότι έχεις δει την τεκμηρίωση που ζητούσες ή κάνω λάθος;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σε τι ακριβώς βασίζεται η υπόθεσή σου;
Οι θέσεις λένε γενικά ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Αυτό είναι σωστό, αλλά δε λέει απολύτως τίποτα. Με πείθει περισσότερο αυτό που διάβασα στην κομεπ αν δεν κάνω λάθος, ότι η αντίληψη του κόμματος έχει ωριμάσει κι έπρεπε να ενσωματώσει στο πρόγραμμα κάποιες τελευταίες επεξεργασίες (πχ για το σοσιαλισμό, που καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του σχεδίου).
Δεν έχει απαντηθεί γιατί γίνονται κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές -πχ η αλλαγή της μορφής του μετώπου σε συμμαχία, μεταξύ αρκετών άλλων. Νομίζω ότι η εισήγηση στο συνέδριο θα πιάσει τα ζητήματα που θίγονται στον προσυνεδριακό και θα εξηγήσει βασικές πτυχές τους. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε σε νέα βάση.