Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το ΟΧΙ του Κάππου

Σήμερα, στην επέτειο του όχι, το κυριακάτικο ιστορικό ένθετο της κε του μπλοκ περιλαμβάνει ένα παλιό άρθρο του κώστα κάππου, ο οποίος στην εποχή του είχε πει κάποια δικά του περήφανα «όχι». Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε τον ιούλιο του 91’ στο έθνος, με τον τίτλο «επιτακτική ανάγκη η ανασύνταξη του κκε» και είναι γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο, όπου το κόμμα είχε μόλις απαλλαχτεί από την αναθεωρητική σκουριά των ανανεωτών που επιχείρησαν να το διαλύσουν και να το διαχύσουν στο συνασπισμό, και προχωρούσε προς την ανασύνταξή του. Ωστόσο η κε του μπλοκ το (ανα)δημοσιεύει, θεωρώντας ότι ο σφος αναγνώστης μπορεί να βρει προεκτάσεις στη σημερινή συγκυρία, να κάνει παραλληλισμούς και να… βγάλει συμπεράσματα (sic).


Ο χαρίλαος φλωράκης σε συνέντευξη στις 15-7-1991 στο έθνος υποστηρίζει ότι το κκε έδωσε δείγμα γραφής και ως κοινωνική δύναμη και ως αντιπολίτευση και όταν άγγιξε τις δομές της εξουσίας το 1944 με την πεεα και το 1989 με την κυβέρνηση τζανετάκη. Η επίκληση της κυβέρνησης τζανετάκη ως δείγμα γραφής για το κκε αποτελεί πρόκληση και υποτιμάει τη νοημοσύνη των κομμουνιστών.

Οι κομμουνιστές ξέρουν ότι τα κομμουνιστικά κόμματα συνεργάζονται βασικά στα πλαίσια της ενότητας δράσης της εργατικής τάξης, δηλ στα πλαίσια των συνδικάτων και σε επιμέρους ζητήματα, με κόμματα που έχουν ισχυρή επιρροή στην εργατική τάξη, όπως είναι τα σοσιαλιστικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ακόμη ξέρουν ότι σε κυβερνητικό επίπεδο συνεργάζονται μόνο σε περίπτωση φασισμού ή εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου. για το τελευταίο βέβαια υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η γνώση αυτή έχει προέλθει από συγκεκριμένη, πλούσια πείρα από την ιστορία του κκε. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ο γιάννης κορδάτος, γενικός γραμματέας του σεκε (κατόπιν κκε), αρνήθηκε να συμμετάσχει ως κόμμα σε κυβέρνηση με αστικές δυνάμεις με επικεφαλής τον μετέπειτα δικτάτορα ιωάννη μεταξά. (Η θέση αυτή ήταν σωστή βέβαια και από την άποψη ότι τότε υπήρχε ή έτεινε να δημιουργηθεί επαναστατική κατάσταση και δεν έπρεπε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που είχε στόχο να εκτονώσει την κατάσταση και να σταθεροποιήσει το οικονομικοκοινωνικό σύστημα).
Το 1936 υπογράφτηκε το σύμφωνο παλλαϊκού μετώπου-φιλελευθέρων για ψήφο ανοχής σε ενδεχόμενη κυβέρνηση φιλελεύθερων με την προϋπόθεση ότι θα εκδημοκρατιστεί η πολιτική ζωή και θα χτυπηθεί ο φασισμός που ήταν επί θύραις.
Το 1940 ο ν. ζαχαριάδης, γενικός γραμματέας του κκε, κάλεσε με γράμμα του τον ελληνικό λαό σε αγώνα ενάντια στους φασίστες επιδρομείς.
Τέλος το 9ο συνέδριο του κκε το 1973 κάλεσε το λαό σε πανεθνικό αντιδικτατορικό μέτωπο (με αστικές πολιτικές δυνάμεις) πάλης {…} για την ανατροπή της χούντας, τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης, για την εξασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης της θέλησης του λαού.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η συμμετοχή στις κυβερνήσεις τζανετάκη-ζολώτα είναι έξω από κάθε αρχή και προηγούμενο. Δεν ήταν ούτε επιμέρους συνεργασία με κόμμα που έχει ισχυρή επιρροή στην εργατική τάξη ούτε κίνδυνο φασισμού ή πολέμου αντιμετώπιζε ο λαός. Για αυτό ήταν ανεπίτρεπτο σφάλμα.

Ο χ.φ. βέβαια, σύγκρινε την κυβέρνηση τζανετάκη με την πολιτική επιτροπή εθνικής απελευθέρωσης (πεεα). Η πεεα όμως είχε στόχο να οργανώσει την πάλη του λαού ενάντια στους φασίστες κατακτητές και να λύσει το πρόβλημα της πολιτικής εξουσία προς όφελος της εργατικής τάξης και στηριζόταν βέβαια στον οπλισμένο λαό. Κατά συνέπεια το ένα με το άλλο είναι τουλάχιστον άσχετα.

Η συμμετοχή στις κυβερνήσεις τζανετάκη-ζολώτα από άποψη συνεπειών μπορεί να συγκριθεί με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του 1944. Πραγματικά τότε το κκε, παρά το γεγονός ότι η αστική τάξη «έλιωνε νεκρή με τους νεκρούς» και αποτελείτο από «ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες», όπως έλεγε ο γ. σεφέρης, συνθηκολόγησε και παράδωσε την εξουσία. Με τη συμφωνία του λιβάνου και αργότερα της καζέρτας δέχτηκε να μπει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον γ. παπανδρέου, να αναλάβει ασήμαντα υπουργεία, αφήνοντας τα υπουργεία-κλειδιά για την εξουσία στην αστική τάξη, και δέχτηκε ακόμη ως διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων τον άγγλο στρατηγό σκόμπι. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι διέθετε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και 130.000 περίπου οπλισμένο λαό. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και συμπυκνώνονται στον αφοπλισμό του λαού και την παλινόρθωση της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

Δυστυχώς τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Το 1989 το κκε, αφού προηγούμενα είχε παραιτηθεί από βασικές θέσεις του επαναστατικού κινήματος (εοκ, νατο, μεταρρυθμίσεις) με το κοινό πόρισμα κκε-εαρ, συμμετείχε, με πρόσχημα την κάθαρση, στην κυβέρνηση τζανετάκη και κατόπιν στην κυβέρνηση ζολώτα. Έτσι, έδωσε πιστοποιητικά δημοκρατικότητας στη νδ και τη δυνατότητα να υποτάξει την χώρα παραπέρα στον ιμπεριαλισμό, να αφαιρέσει βασικά κατακτημένα δικαιώματα από την εργατική τάξη και να δυναμώσει τον αυταρχισμό (αντιαπεργιακός νόμος, τρομονόμος), που έφτασε μέχρι τη δολοφονία του ν. τεμπονέρα και τεσσάρων άλλων πολιτών. Όλα αυτά περιόρισαν στο ελάχιστο την αξιοπιστία του κκε, απογοήτευσαν την εργατική τάξη, αφόπλισαν το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Υπάρχει βέβαια ο αντίλογος. Αν δε σχηματιζόταν κυβέρνηση, θα παραγράφονταν τα σκάνδαλα. Η απάντηση είναι απλή: η μόνη παράταξη που μπορούσε να κάνει πραγματική και αδιάβλητη κάθαρση ήταν τότε ο συνασπισμός με επικεφαλής το κκε. Κατά συνέπεια όταν ήρθε η σειρά του με βάση το σύνταγμα να πάρει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, έπρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση από στελέχη του συνασπισμού ή προσωπικότητες με πρόταγμα την κάθαρση και να ζητήσει να τη στηρίξουν τα δυο μεγάλα κόμματα, νδ-πασοκ.
Αν δε τη στήριζαν, θα αναλάμβαναν την ευθύνη για την παραγραφή των σκανδάλων. Αλλά για λόγους που δεν εξηγήθηκαν, αυτό δεν έγινε.

Υπάρχει βέβαια κι ο αντίλογος των θεσμικών μέτρων. Γίνεται όμως πολύς θόρυβος ουσιαστικά για το τίποτα. Μπροστά στον εξευτελισμό του σοσιαλισμού με τη διακήρυξη του συνασπισμού ότι «άλλαξε η δεξιά» και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεργασία των τάξεων και ακόμη με την υποδοχή του μπους με χειροκροτήματα η αμοιβή ήταν ελάχιστη.

Ο β.ι. λένιν σε ανάλογη περίπτωση έγραφε: η αμοιβή για την έσχατη ταπείνωση του σοσιαλισμού {…} για τη διαφθορά της σοσιαλιστικής συνείδησης των εργατικών μαζών –της μοναδικής αυτής βάσης που μπορεί να μας εξασφαλίσει τη νίκη- η αμοιβή για όλα αυτά είναι τα πομπώδη σχέδια για κάτι τιποτένιες μεταρρυθμίσεις (λένιν, τι να κάνουμε;)

Κατά συνέπεια η συμμετοχή ήταν σφάλμα. Αλλά η καθοδήγηση του κκε δεν το αναγνωρίζει. Φαίνεται ότι είναι επαγγελματική ασθένεια για το κκε η λήθη στα λάθη. Άλλωστε το ίδιο σχεδόν έγινε και με την κυβέρνηση της εθνικής ενότητας το 1944.

Στη συνέντευξη που αναφέρθηκε στην αρχή ο χφ υποστηρίζει επίσης ότι το κκε θα δεχόταν τις εκλογές αν «επρόκειτο να δώσουν μια προοδευτική εναλλακτική λύση». Η τοποθέτηση αυτή μετά τη διάσπαση του συνασπισμού δίνει την αίσθηση ότι το κκε επιδιώκει τη συνεργασία με το πασοκ σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δε θα ήταν σωστό. Η εργατική τάξη θέλει το κκε ανεξάρτητο και αυτοτελή πόλο και όχι μεσολαβητή μεταφοράς της ψήφου πότε στη νδ, πότε στο πασόκ. Όσοι θέλουν να πάνε στο πασοκ ή τη νδ μπορούν να πάνε μόνοι τους. Δεν χρειάζονται μεσολαβητή.

Ύστερα από όλα αυτά είναι φανερό ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει κομμουνιστικό κόμμα καθοδηγητής της ταξικής πάλης, υπερασπιστής των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, στήριγμα για τους εργαζόμενους που τους εκμεταλλεύεται και τους καταπιέζει το κεφάλαιο.

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα έλεγα με μικρές σχετικά επιφυλάξεις ότι το εν λόγω κείμενο είναι λίγο πολύ η σημερινή άποψη του ΚΚΕ και η μόνη σύμφωνη με τις θέσεις τους.

Δε βλέπω κάτι κοινό με το ΝΑΡ και χαίρομαι

Ούτε Καν

Ανώνυμος είπε...

Ελα , ετσι σιγα σιγα να αρχιζει και η αποκαθηλωση του Χαριλαου...Ολη η αριστεριστικη πλεμπα να παρει την ρεβανς της...Αλλα ας τιμησω τον Χαριλαο που οι σημερινοι καθοδηγηταδες ειναι μια τριχα απο τα αρχιδια του..." Αριστερα της αριστερας ειναι η δεξια ...." Και αυτο ειστε ολοι οψιμοι αριστεριστες του κωλου...Αντεπανασυατες, τριτοφαλλαγγιτες στο κομμουνιστικο κομμα, δεξιοι νοικοκυραιοι που δεν τους ενδιαφερει το συμφερον του λαου , απεχθανονται τις ιστορικες αλλαγες και το μονο που θελουν ειναι η διατηρηση μιας εδρας της ΚΕ , 100 .επαγγ στελεχη, και προσκυνημα στις σπηλιες του ζαχαριαδη...Αλλα η ιστορια ειβαι πουτανα , δεν κανει χατηρια..Το νου σας ρεμαλια , μην βρει κανενα κακο το ΚΚΕ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Τάδε έφη ρεμάλι του τρίτου δρόμου.

Για τον χαρίλαο η κε του μπλοκ είχε γράψει παλιότερα αυτό: http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2012/05/blog-post_23.html Και το τσιτάτο περί αριστεράς της αριστεράς (όπου είναι η δεξιά) έχει γραφτεί πολλές φορές σε αυτό το μπλοκ.
Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να τους βλέπουμε όλους με τις αρετές τους και τις αντιφάσεις τους, όχι σαν εικονίσματα που δε μπορείς να τα αγγίξεις. Το ίδιο ισχύει και για τον κάππο.
Αν πάλι κάποιος θέλει να φέρει τον χαρίλαο στα μέτρα του, για να λέει τα δικά του, ας το κάνει και θα κριθεί στο χειροκρότημα..

Ούτε καν οι δικές μου επιφυλάξεις γιατ ο κείμενο είναι κατά μια-δυο περισσότερες, αλλά συμφωνώ σε όλα με το συμπέρασμά σου.
Και μην ξεχνάς την ανταπόκριση..;)

Ανώνυμος είπε...

Ααε μας ρε μπαρουτοκαπνισμενε τροχονομε που θα μας υποδειξεις και το δρομολογιο...Χαλαρωσε λιγο και κατεβασε την μυτουλα σου...Ελα , πολυ αερα εχεις παρει

Ζαχαριαδικός είπε...

Κάνετε ένα χατήρι στην επανάσταση, στο λαό, στη δημοκρατία και στην αισθητική μας "φίλοι" κνίτες, "αριστεριστές" και "φλωρακικοί";;

Μπορείτε να μην πιάνετε στο στόμα σας το Ζαχαριάδη;; Το λέω απ' αφορμή του "φλωρακικού" που κατηγορεί τους "αριστεριστές" ότι είναι δήθεν "μεγάλοι οπαδοί" του Νίκου και ενδιαφέρονται μόνο για επισκέψεις στις σπηλιές του επί ΔΣΕ κλπ.

Έτσι κι αλλιώς, όλοι μαζί, "αριστεριστές", "φλωρακικοί", λαφαζαναίοι και ΝΑΡίτες τον κρεμάσατε το Νίκο, ή μάλλον κάνατε πλάτες να τον κρεμάσουνε τα αφεντικά σας.

Τσακωθείτε για το πρόγραμμα του 15ου, για το αν είναι πιο καλή η γραμμή Φλωράκη ή Παπαρήγα, αν πρέπει ή δεν πρέπει να ενωθείτε με το Λαφαζάνη.

Αφήστε το κουκουέδικο που διαλύσατε και τον αρχηγό του στην ησυχία τους. Άιντε μπράβο.

Υ.Γ. Αν τώρα που οι "δεξιοί" - φλωρακικοί είναι από κάτω, μιλάνε με αυτό το βρωμόστομα, το ΚΝΑΤάδικο - τραμπούκικο ύφος και έπαρση, φαντάζομαι τι έχουν να κάνουν όταν "ξαναπάρουν" πίσω το "Κ"ΚΕ από τους "αριστεριστές" (άλλα "καλόπαιδα" αυτοί)...

kk είπε...

Που να δείς που τον είχαν "γραμμένο" και πως καταγγέλλαν οι μ-λδες τον Ζαχαριάδη! Λοιπόν, οι μόνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να κάνει σπέκουλα με το Ζαχαριάδη είναι όλοι οι μ-λδες. Φυσικά οι διάφοροι πρακτορίσκοι αντικομμουνιστές που το παίζουν "ζαχαριαδικοί" να κόψουν την παραμύθα.
Ο Ζαχαριάδης-ό,τι και να λέει κάποιος για αυτόν-δεν ξεχώρισε ποτέ τη ζωή και την πορεία του από το ΚΚΕ! Αντίθετα με αυτόν τα μ-λ, μαοϊκοι και διάφοροι "ζαχαριαδικοί" ισχυρίζονταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ότι πρέπει να γίνει πρώτα αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ελλάδα. Σε αυτή τη βάση συκοφαντούσαν το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

"Το νου σας ρεμαλια , μην βρει κανενα κακο το ΚΚΕ"


Ελπίζω να εκπληρωθεί η προτροπή σου, ο χρόνος μετράει αντίστροφα...

Π.Δ.

Ζαχαριαδικός είπε...

Προς kk:

Όταν ένας άνθρωπος είναι άσχετος με ένα θέμα, η στοιχειώδης αξιοπρέπεια αλλά και η φρόνηση επιτάσσουν να μην ανοίγει το στοματάκι του και να αμολάει ό,τι του κατέβει στην κεφάλα.

Έχεις καθόλου ιδέα, βρε κνιτάκο μου, ότι όλο αυτό που αποκαλείς "μ-λ" ήταν ακριβώς, ακόμη κι αν δεν είχε εξ αρχής οργανωτική συγκρότηση, όλοι οι διαγραμμένοι από την διορισμένη ηγεσία του "ΚΚΕ" μετά το 1956 ως σταλινικοί - ζαχαριαδικοί - μαοϊκοί - χοτζικοί;; Αυτό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΣΣΔ και στην Ανατολική Ευρώπη.

Αν δε μπορούν οι μ-λ να μιλούν για το Ζαχαριάδη, ποιος μπορεί;; Εσύ, που ακόμη έχεις για ήρωες αυτούς που μέχρι το 1991 τον λέγανε αριστεριστή τυχοδιώχτη αντισοβιετικό και κάποιοι και "χαφιέ";; Που έχεις για ήρωες αυτούς που έφτυναν το ΔΣΕ, τον οποίο κάνουν τώρα ότι λατρεύουν;;

Εσύ που είχες μέλος της Γραμματείας της ΚΕ σου τον -απηνή διώκτη του Νίκου- φασίστα και ρουφιάνο Κώστα Τσολάκη ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1995;;;;

Ναι, υπήρξαν οπορτουνιστές ή κεντριστές μέσα στις ηγεσίες του μ-λ ρεύματος (Χοτζέας - Δανιηλίδης - Ιορδανίδης) που πίστεψαν τα δήθεν αντιμαοϊκά "γράμματα" που έφτιαχνε και χρεώνε στο Νίκο η ΚαΓκεΜπε και τον αποκήρυξαν ως δήθεν ακόλουθο του μπρεζνιεφικού ρεβιζιονισμού.

Αλλά τέτοια κριτική μπορεί να τους κάνει ένας μ-λ κομμουνιστής. Όχι ένας κνίτης, υπερασπιστής των δολοφόνων του Νίκου!

Πράγματι ο Νίκος δεν ξεχώρισε ποτέ τον εαυτό του από τη μοίρα του ΚΚΕ! Μαζί άλλωστε τους δολοφονήσατε, και το ΚΚΕ και το Νίκο, και μάλιστα η δολοφονία του ήταν ακριβώς για να εμποδιστεί να ξαναστεριώσει αληθινό, προλεταριακό και επαναστατικό ΚΚΕ απέναντι στο "Κ"Κεξ. του Φλωράκη το 1974, ένα χρόνο μετά, στην Ελλάδα.

Α, και επειδή η άγνοια που περνιέται για γνώση θέλει χτύπημα κατακέφαλα (περί αστικοδημοκρατικής επανάστασης): καλό μου παλικάρι, η μεγαλύτερη και πιο ριζοσπαστική μ-λ οργάνωση της μεταπολίτευσης, το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ), όσο και το βαρχύβιο ΕΚΚΕ-ΜΛΚΚΕ μεταξύ 1982 και 1985, και η ΟΑΚΚΕ μετά το 1985, μιλούσαν για ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ επανάσταση, στη γραμμή του προγράμματος του ΚΚΕ του 1954, που αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση των χρουστσιοφικών και το οποίο πρόγραμμα υπερασπίστηκε ο Νίκος απέναντι στην Επιτροπή των 6 κομμάτων το 1956.

Για αστικοδημοκρατική - λαϊκοδημοκρατική επανάσταση μιλούσαν οι οπορτουνιστές του ΚΚΕ (μ-λ) και μικρότερων χοτζικών οργανώσεων.

Αλλά και πάλι εσύ βρισκόσουν δεξιότερα κι από τους οπορτουνιστές αυτούς, γιατί και η "πραγματική αλλαγή" σου μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Παπατζή του Β' της δεκαετίας του '80 και η "πρώτη αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή φάση" της "επανάστασης" για την οποία μιλούσε το "Κ"Κεξ. στη δεκαετία του '80, δεν είχαν καμία σχέση με σοσιαλισμό, αλλά απλούστατα αποτελούσαν φόρμες κατάληψης του ΑΣΤΙΚΟΥ κράτους από τους φλωράκηδες, για χάρη των ρώσικων αφεντικών.

Κοίτα λοιπόν πριν κάνεις τον έξυπνο να μελετάς λίγο, γιατί αυτή η έπαρση ότι τα ξέρετε όλα θα σας φάει... Σού 'πε ο καθοδηγητής σου ότι το "κόμμα" έλεγε πάντα "σοσιαλισμός εδώ και τώρα" αλά Παπαρήγα (μπαλαμούτι σοσιαλισμός φυσικά, αλλά λέμε...), κι εσύ φουκαρά το πήρες τοις μετρητοίς...

Για ψάξε στο google για φωτογραφίες Αντρέα - Φλωράκη αγκαλίτσα, για ψάξε φύλλα του δήθεν "Ριζοσπάστη" 81-83 να δεις λιβανωτά για το ΠΑΣΟΚ και ειδικά για τον Παπαντρέα...Φυσικά, το κόμμα σου ήταν δεξιότερα ΚΑΙ απ' το τότε ΠΑΣΟΚ...

Ανώνυμος είπε...

Συγγραφέα του ιστολογίου:

Ως πότε θα μας βρίζει με τον ξεδιάντροπο αυτό τρόπο ο δήθεν Ζαχαριαδικός από το ανεκδιήγητο «Κόκκινο Μετερίζι» βγάζοντάς μας «χαφιέδες», »δολοφόνους», «φασίστες», «ρουφιάνους» και ό,τι άλλο κατεβάσει το αρρωστημένο του μυαλό (αν έχει);

Δεν μπορεί κάποιος να τον μαζέψει επιτέλους;

Από πότε το χυδαίο υβρεολόγιο έγινε επιχειρηματολογία;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μη δίνετε σε κάποιους περισσότερη σημασία απ' όση έχουν. Αυτό λέω εγώ ανώνυμε.

Ζαχαριαδικός είπε...

Προς "απολίθωμα":

Ακόμα και το ρουφιάνος - φασίστας για τον Τσολάκη (που επιβεβαιώνεται από τη σχέση του με τις ρώσικες μυστικές υπηρεσίες και τα χαφιεδιλίκια του μέχρι ΚΑΙ το 1974 στην Τασκένδη) είναι πολιτικοί χαρακτηρισμοί, έστω βαρείς.

Αντιθέτως, οι περί στοματικού έρωτος χαρακτηρισμοί του αλήτη κνίτη από πάνω, κι ας ανήκετε στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο, είναι ταγματαλήτικη γλώσσα υπόκοσμου, μαχαιροβγάλτη, χρυσαυγίτη.

Το ότι ενέκρινες ένα τέτοιο σχόλιο σε καθιστά το λιγότερο υπόλογο και σένα... Νόμιζω ότι κουβεντιάζαμε πολιτικά, όχι με τη συμμετοχή του λούμπεν σκυλολογιού...

Ανώνυμος είπε...

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις (από τη σοσιαλδημοκρατία έως τον αριστερίστικο σεχταρισμό) στην πολιτικοθεωρητική σφαίρα του ρεβιζιονισμού στη χώρα μας ,είναι δευτερεύον στοιχείο μπροστά στην εξάρτησή του από την νομενκλατούρα της πρώην ΣΕ που μετά από διάφορες μεταμορφώσεις κι αυτή, κυβερνά σήμερα την Ρωσία με πρωτοπαλίκαρο τον Καγκεμπίτη Πούτιν . Ούτως η άλλως οφείλει την επιβολή του πάνω στο επαναστατικό κίνημα στη χώρα μας, στην καρατόμηση του ΚΚΕ απ αυτήν τη νομενκλατούρα, και την επιβολή μιας ανομοιόμορφης ηγετικής κλίκας ,που αυτό που την «ένωνε» ήταν η αντίθεση σε μια 25ετή ανοδική πορεία του 1931-1956.Ειναι χαρακτηριστικό ότι στην επιτροπή των 5 «αδελφών κομμάτων» που συνέστησαν οι νομενκλατούρηδες στα πλαίσια του κακόφημου 20ου συνεδρίου επικεφαλής ήταν ένας Κουουσινεν του φιλανδικου κόμματος αλλά και της ΚΕ του ΚΚΣΕ πασίγνωστος –τότε- για αριστερίστικες σεχταριστικές θέσεις. Σ αυτόν αναφερόμενος ο Ν Ζαχαριάδης σε γράμμα του προς τον σύντροφο και φίλο του Αλέξη Παρνη που δημοσίευσε ο τελευταίος στο βιβλίο του «ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ…ΝΙΚΟΣ. γράφει:
«Θάθελα νάξερα τι θάκανε ο σ. Κούουσινεν αν το κόμα του (το φιλανδέζικο) είχε να επιδείξει την ίδια υπηρεσία που το ΚΚΕ πρόσφερε στη Σοβ. Ενωση στα 1941*.και βρισκότανε κάποιος να θελήσει να λερώσει την υπηρεσία αφτή.Ο σ. Κούουσινεν θεωρούνταν ειδικός στην εξόντωση της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού. Δεν ξαίρω να έχει να επιδείξει και πραχτικά αποτελέσματα (άρθρα και λόγους έχει γράψει και εκφωνήσει πολλούς).Όμως το ΚΚΕ έχει δική του πολύτιμη θετική πείρα απομόνωσης με σωστή πολιτική ενιαίου μετώπου, ρεφορμιστών, αγροτοπατέρων ψεφτοσοσιαλιστών, τροτσκιστών-αρχείων ,ψεφτοδημοκρατών(Πλαστήρας-ΕΠΕΚ) κλπ.»
2ος ΖΑΧΑΡΙΑΔΙΚΌΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ζαχαριαδικέ, ο καθένας εκτίθεται και κρίνεται από όσα γράφει. Αυτή είναι γενικά η τακτική δημοσίευσης σχολίων και ισχύει και για σένα.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΤΟΥ Κ. ΚΑΠΠΟΥ

Σε μια συνέντευξή του στην «Κυριακάτική Ελευθεροτυπία», τότε, το «βρώμικο ‘89», προφανώς τέλη Νοεμβρίου η αρχές Δεκεμβρίου:
Ρωτάει ο δημοσιοκάφρος:
-Πως στέκεται ένας μαρξιστής-λενινιστής σαν εσάς απέναντι στον μεταρρυθμιστή Γκορμπατσώφ;
(Κ.Κ.):-Δέχομαι θετικά, ως αναγκαίες, με κάποιες επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία, τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις του σε σχέση με το σοσιαλιστικό καθεστώς.

Και…

-Απέναντι στο Τείχος του Βερολίνου, «το τείχος του αίσχους», όπως το έχουν αποκαλέσει, που το βλέπουμε να πέφτει αυτές τις μέρες;
(Κ.Κ.):-Πρέπει να καταργηθεί γιατί αποτελεί κατάλοιπο του «Ψυχρού Πολέμου». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει «να εξαχθεί» ο καπιταλισμός στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, που αποτελεί μια πραγματικότητα και που ενισχύει την ειρήνη στην Ευρώπη.

Η συνέντευξη είναι εκτεταμένη και θα την βρείτε στην σελ. 182 του «Η Επανάσταση που έρχεται», του Θ. Κάππου.
Σταχυολόγησα αυτά τα δύο αποσπάσματα για να δείξω το ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο του σ. Κ.Κ. τις ημέρες εκείνες, που είπε το, κατά την κετουκέ του παρόντος μπλογκ, «ΟΧΙ». Είναι, νομίζω, πολύ χαρακτηριστικά, όχι μόνο για τον σ. Κ.Κ., αλλά, θα έλεγα, για τον αέρα, που φύσαγε σε όλο το «ευρύτερο ΚΚΕ», κομμ. μέλη, αποχωρήσαντες και οπαδούς (για τους «συμμάχους»…, ας το αφήσω
καλύτερα...,) την εποχή εκείνη. Σε όλους μας. Την Ιστορία δεν ενδιαφέρουν οι ατομικές επί μέρους διαφοροποιήσεις, «όχι, εγώ είπα τούτο, εσύ έκανες το άλλο».
Θυμίζω πως, ένα χρόνο μετά, η σφσσα Αλέκα προσκόμιζε στον στιγματισμένο το αγαλματάκι του Ηρακλή….
( ...ναι, «τοις κείνων ρήμασιν πειθόμενη», εντάξει, Αλέκα, ΑΛΛΑ, οι συλλογικές, λόγω Δημ. Συγκεντρωτισμού, ευθύνες δεν αναιρούν, αλλά ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ στις
προσωπικές, αυτός είναι ο πιο βαρύς σταυρός της οργανωμένης πάλης – ας μην ξεστρατίσω άλλο…).
Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Ο Δικαστής του μέλλοντος, η Ιστορία, (και οι επιπόλαιοι η εμβριθείς μελετητές της) θα τα λάβει αυτά υπόψιν της.

Αλλά ας δούμε κάτι άλλο, από την ίδια συνέντευξη:
(Κ.Κ.): «….. Παιδί 9 χρονών, το ’46, είχα δεί χίτες να βασανίζουν έναν ΕΑΜίτη, κι αυτόν να κάνει αιμόπτυση και να τους παρακαλάει να τον αφήσουν. Μου κακοφάνηκε, δεν μπορούσε να το χωρέσει το μυαλό μου πως ήταν δυνατόν να του
κάνουν αυτά και να τους παρακαλάει κι από πάνω.
- Κι αυτό σημάδεψε την ζωή σας.
-Ναι, …..» κλπ.
Αν θέλεις Κάπταιν Απολίθωμα την άποψή μου, αυτό ήταν το ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΟΧΙ, που είπε ο σ. Κ. Κάππος, ήσυχα, από μέσα του, χωρίς πλάνες κάμερες και υστερόβουλους χειροκροτητές.
Το είπε και τον όρισε, όταν ήταν 9 χρονώ παιδί.


Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Σεχτάρ, αν θεωρήσουμε εκείνη την περίοδο ως μια ιδιότυπη επιστροφή του σκοταδισμού με το τεράστιο πισωγύρισμα που έγινε, τότε δε μπορεί παρά να ισχύει το ρητό που λέει: της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά. Κι αυτό ισχύει τόσο για τον κώστα κάππο προσωπικά, όσο και για το κόμμα συνολικά.
Παρόλα αυτά το όχι του κάπου δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά συνολικά την πορεία μετάλλαξης των κκ που προωθούνταν τότε σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό το όχι ο κάππος και το κκε, το είπανε μαζί -έστω κι αν δεν το είπαν ακριβώς ταυτόχρονα, παρά τα προηγούμενα λάθη τους.
Αν έκρινα σκόπιμη την αναδημοσίευση αυτού του άρθρου είναι για να δείξω πώς αυτοί που τιμούν τον κάππο -όχι για τη συνολική στάση του αλλά- για την προσωρινή σύγκρουσή του με το κκε, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έγραφε τότε και με το αληθινό πνεύμα των κειμένων του.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Δεν διαφωνώ Κάπταιν, όπως το θέτεις. Για εκείνη την εποχή, "ο αναμάρτητος πρώτος βαλέτω λίθον" επ'αυτόν... Και με εξοργίζει, που οι ναρίτες (οι λοιποί είναι ανάξιοι λόγου...) τιμητές του, αυτό, που κατάλαβαν από τον Κάππο είναι το "όχι στο κόμμα", τυλίγοντας το με το κουρέλι του "αντιτζανεττακισμού", για να μην φαίνεται (και να χαϊδεύουμε και κανά πασόκικο αυτάκι - την ψήφον ουδείς καιροσκόπος εμίσησεν). Αλλά όλα εδώ πληρώνονται. Να δώ τι θα γίνει τώρα το κουρέλι εν όψει του "αριστερού πόλου" με τους "τζανεττακιστές" του Σύριζα. Κάποιος από τις δύο πλευρές (οι και οι δύο, είπατε τίποτις;) θα πρέπει να οππορτουνίσει (με τα κριτήρια που μόνοι τους θέτουν) για άλλη μια φορά.
Κατά τα άλλα ισχύει η βασική αρχή: Καλός κομμουνιστής είναι ο πεθαμένος, (η σφαγμένος, η διαγραμμένος, η αποχωρημένος κλπ).
Βίρα την άγκυρα, να σαλπάρουμε!

Ανώνυμος είπε...

Η λεξη τσιμπουκι, συνωνυμη της πιπας, αποτελει μια λεξη καθολου μα καθολου βρωμικη. Οπως καθολου βρωμικο δεν ειναι κ το επιθετο Τσιμπουκης 'η Τσιμπουκακης το οποιο υποθετω καθολου δεν αποτελει λογο απορριψης καποιου απο οποιοδηποτε κομμα 'η αποκομμα. Ουτε απο την ΟΑΚΚΕ υποθετω. Δεν καταλαβαινω λοιπον προς τι η πουριτανικη ενοχληση απο την καθολα πολιτικη κατηγορια οτι ενα μορφωμα που αυτοαποκαλειται επαναστατικο προσφερει τσιμπουκι (ευθεια αναφορα στην πιπα της ειρηνης-το εχει τραγουδησει κι ο μιχ. εμιρλης) σε εναν εργοδοτη Το μονο που καταλαβαινω ειναι οτι καποια πολυ "καθαρα" μυαλα ειναι-παραδοξως(;)-απολυτως καταρτισμενα στη φρασεολογια των λουμπεν κ παει εκει ο "λογισμος" τους.

Ο Ζαχαριαδης δε λυγισε στο Μανιαδακη, δε λυγισε στο Νταχαου, δε λυγισε στο Γραμμο, δε λυγισε κ στις αδικες κατηγοριες κ συμπεριφορα οταν ηταν στην ΕΣΣΔ. Ειναι απολυτως σαφες οτι δε θα λυγιζε μπροστα σε ενα Μανεση ωστε να του προσφερει μια πιπα οπως οι φαν του Ηλια.

1ος Ζαχαριαδικός είπε...

Προς «απολίθωμα»: Δέχομαι απόλυτα το ότι ο καθένας κρίνεται με βάση αυτά που λέει και φυσικά δέχομαι την κριτική, όσο σκληρή ή και απαξιωτική κι αν είναι. Άλλωστε, όσο κι αν μπορεί να μην το πιστεύεις, σέβομαι τη φιλοξενία σε ένα «ξένο» πολιτικά χωράφι, δηλαδή το ότι μολονότι διαφωνείς κάθετά, κάνεις τη δημοκρατική κίνηση να αφήνεις τα σχόλια των ζαχαριαδικών, μαοϊστών, αντιρεβιζιονιστών (άλλο το γιατί το κάνεις, σημασία έχει ότι γίνεται, κι αυτό φτάνει).
Όλα αυτά τα λέω επειδή (και σωστά κατ’ εμέ) έκοψες το σχόλιο με τα περί πεολειχιών. Εσύ μπορεί να το έκοψες για να μην εκτίθεται ο Περισσός, αλλά από θέση αρχής έκανες καλά, γιατί τέτοιες σχολιογραφικές συμπεριφορές στιγματίζουν ένα ιστολόγιο.
Τώρα και μια απάντηση στον «κύριο» αυτό, που μίλησε πριν με γλώσσα Παναγιώταρου:
Είναι φιλότιμη η προσπάθειά σου να περάσεις από την κοινή αλητεία στην πολιτική συζήτηση, αν σου έκανα τέτοιο καλό στο χαρακτήρα, είμαι πολύ ευτυχής. Μπας και καταλάβεις ότι και έστω που μιλάς στο όνομα κάποιου «κομμουνισμού», θα έπρεπε να σέβεσαι τους συντρόφους σου και το χώρο σου και να μην τους εκθέτεις τόσο βάναυσα. Μολονότι με «βολεύει» να απαντάν έτσι οι κνίτες, είναι πολύ στενάχωρο και απωθητικό, για ανθρώπους που παίζει και να πιστεύουν ότι είναι αριστεροί.
Δεν μίλησες για «πίπα της ειρήνης» ΜΕ τον Μάνεση, αλλά ΣΤΟΝ Μάνεση, οπότε επ’ αυτού δεν το κουβεντιάζω περαιτέρω. Δε το σώζεις. Οι μαοϊστές δεν είναι πουριτανοί ούτε ηθικολόγοι, και δεν ασχολούνται με το τι κάνει ο καθένας στις προσωπικές του στιγμές και στην κρεβατοκάμαρά του. Απλώς, όπως έλεγε και ο Λένιν, δεν μπλέκουν τον ποδόγυρο και τα σεξουαλικά με την πολιτική.
Ναι, κι ένα κομμάτι του λούμπεν το ξέρουμε μέσα από την ίδια τη ζωή, από τις δουλειές μας, τις παρέες μας, το στρατό, το εργοστάσιο, τη συναυλία. Και τη γλώσσα του λοιπόν την ξέρουμε. Απλώς η διαφορά είναι ότι ο κομμουνιστής κι ένα μέρος, το πιο άγουρο, του λούμπεν, το παραδειγματίζει, χωρίς να το παίζει ινστρούχτορας και δάσκαλος, απλά με το να ξηγιέται ίσια, τίμια, παλικαρίσια, να μην πατάει τους άλλους αλλά να τους νοιάζεται, να δείχνει έμπρακτα αλληλεγγύη και πνεύμα ενότητας με τις μάζες. Δεν υιοθετεί τη χειρότερα πλευρά της γλώσσας του λούμπεν για να το προσεγγίσει. (συνεχίζεται)

1ος Ζαχαριαδικός είπε...

Για το Νίκο, το Μανιαδάκη και τον Ηλία. Άκουσε φίλε μου. Δε θα κάτσω να σου απαριθμώ τα «αγωνιστικά ένσημα» ζωντανών και νεκρών συντρόφων (δε λέω εδώ για τους παλιούς ΚΚΕδες συντρόφους μου Τασκενδίτες, μ-λ κλπ. – μιλάω για τους αμιγώς της μαοϊστικής εποχής) στον αντιχουντικό αγώνα και στο εργατικό κίνημα μετά τον απριλιανό φασισμό, μέχρι και πιο σύγχρονα στα Λιπάσματα, στη Ζώνη, στην TVX, στο Βοτανικό, στους υπάλληλους κλπ. Αυτά τα κάνουν τα μικροαστικά παγώνια που πάνε να σε ρουμπώσουν με παράσημα αγωνιστικότητας.

Αλλά μιας και μιλάς ατομικά, μην ξαναφωνάξεις το «Νόμος είναι το Δίκιο του Εργάτη» που πρωτοφώναξε ο «Ηλίας» ενάντια στο κόμμα σου, το Σεπτέμβρη του 1974, στη Νάσιοναλ Καν, όταν πλακώσατε με ρόπαλα εργάτες και συμπαραστάτες και σπάσατε την απεργία. Ξέρεις, τότε που η εργατιά μόλις σηκωνόταν μετά από 30 χρόνια να κερδίσει όσα της στέρησε ο πουλημένος μοναρχοφασισμός και η αντίδραση. Κι εσύ κοπάναγες, διάλυες τα εργοστασιακά σωματεία προς όφελος των κλαδικών. Εκεί να δεις «πίπες της ειρήνης» που κάπνιζες ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, προκειμένου να παγιωθείς σα νόμιμο αστικό κόμμα και να κάνεις μπίζνες προς όφελος της ΕΣΣΔ (το ξέρεις ότι λίγο μετά τη μεταπολίτευση, στην Ίντρακομ του πράκτορα της Ρωσίας Κόκκαλη δούλευαν ΜΟΝΟ κνίτες;; Κνίτης μου το έχει πει αυτό, όχι κάποιος «προβοκάτορας»).

Να σου πω καμιά άλλη ιστοριούλα όταν είχες πάει το 1995-1996 να δεχτείς σπάσιμο του 7ωρου στη Ζώνη, και μπήκαν οι ΟΑΚΚΕίτες μπροστά κι ο μεγαλοεργολάβος Καλογερίδης έσκιζε μπροστά τους τις συμβάσεις με το 8ωρο;; Έχω ξαναπεί ποιος οξυγονοκολλούσε τα αφεντικά στη Ζώνη για να πληρώσουν δεδουλευμένα, όταν εσύ έκανες μόκο για να τα έχεις καλά με ένα κομμάτι των εργολάβων για να έχεις μεροκάματο για το στρατό σου και να ελέγχεις τη Ζώνη σαν ΑΦΕΝΤΙΚΟ κι όχι σα συνδικάτο, να εκβιάζεις, να δέρνεις, να πετάς ανθρώπους από τις δουλειές. Αυτά τα ξέρεις;;
Και για να μην πλατιάζω, θα σου πω μια διδαχτική ιστοριούλα: θυμάσαι το 2009, που τα πολιτικά αδέρφια σου, το ψευτοΚΚΕ Νο2, δηλαδή ο ΣΥΝ των κνιτών Τσίπρα – Λαφαζάνη – Αλαβάνου – Τριγάζη κλπ σταμάτησε με μια ψευτοπροσφυγή τα έργα του εμπορικού κέντρου του Βωβού στο Βοτανικό, μαζί με το γήπεδο του ΠΑΟ και πέταξε 300 εργάτες, κυρίως μετανάστες, στην ανεργία;;

Λοιπόν, τότε μπροστά στο κίνημά τους είχε μπει η ΟΑΚΚΕ, η οποία είχε κάνει και εκδήλωση στον Πειραιά μαζί με τους εργάτες και τους είχε βοηθήσει με τις μικρές της δυνάμεις να συγκροτηθούν κάπως, να κάνουν πορείες, γιατί αυτά για πολλούς εργάτες, ειδικά αλλοδαπούς, είναι terra incognita.

1ος Ζαχαριαδικός είπε...

Πρώτο θέμα που βάζει η ΟΑΚΚΕ τότε: φράγκο από το Βωβό. Την αφίσσα θα την πληρώνουμε οι ίδιοι οι εργάτες, ένα 20λεπτο ο καθένας. Ποτέ εξάρτηση από την εργοδοσία. Κι έτσι έγινε. Κι αυτό γιατί πολλοί εργάτες έλεγαν «αφού τον συμφέρει και το Βωβό να γίνει το κέντρο, γιατί να μη δεχτούμε να μας βοηθήσει»;; Ήταν ένα μάθημα ταξικής ανεξαρτησίας απ’ αυτά που εσύ, που βουτάς από τους Δήμους και το κράτος για «κομμουνιστική προπαγάνδα» δε θα καταλάβεις εύκολα.

Δεύτερο: κάποια στιγμή οι εργάτες λένε στους ΟΑΚΚΕίτες: εσείς ξέρετε πολιτική, είστε τίμιοι άνθρωποι και μας στέκεστε. Γιατί δεν πάτε να μιλήσετε με το Βωβό μήπως σε μέτωπο μαζί του κερδίσουμε, γίνει το κέντρο και δε μείνουμε άνεργοι από το ΣΥΝ;; Τους λένε λοιπόν οι ΟΑΚΚΕίτες: με το Βωβό μπορούμε να μιλήσουμε μόνο μαζί με σας, ανοιχτά, μπροστά στο λαό, και μόνο στο ζήτημα να γίνει το εμπορικό κέντρο, γιατί όντως είναι άδικο να σας πετάξουν στην ανεργία οι κνίτες του ΣΥΝ. Μόνοι μας σαν κομμουνιστές να πάμε να μιλήσουμε με το αφεντικό εξ ονόματός σας, δε το κάνουμε με τίποτα. Και φυσικά δεν το έκανε, ακόμα κι όταν οι εργάτες του Βοτανικού, υπό την πίεση του Βωβού, εγκατάλειψαν το κίνημά τους απογοητευμένοι.

Γιατί ο αστός Βωβός φοβόταν πιο πολύ κι από τους κατεδαφιστές του ΣΥΝ ένα ανεξάρτητο εργατικό κίνημα με επικεφαλής ΟΑΚΚΕίτες. Γιατί μετά, αν κερδίζανε και το εμπορικό γινότανε, δε θα είχε δουλία αλλά ταξικό σωματείο απέναντί του, με γραμμή πραγματικά αριστερή και ριζοσπαστική, ταξική προλεταριακή.
Ξέρεις, λοιπόν, τι τους απάντησαν κάποιοι πιο άγουροι εργάτες;; «Μα γιατί δεν πάτε να μιλήσετε με το Βωβό;; Το ΠΑΜΕ πώς πηγαίνει και του δίνει λίστα ποιους να πάρει στη δουλειά;;». Τ’ ακούς μεγάλε;;; Το «ταξικό» το κόμμα ήταν κοινός προσωπάρχης στις κατασκευές… Προβοκάτορας κι ο εργάτης, ψέμματα έλεγε;; Σε πληροφορώ ότι από πολιτικά ο άνθρωπος δε σκάμπαζε, ούτε πολυασχολιότανε. Αλλά ήτανε κοινό μυστικό ότι το ΠΑΜΕ ήτανε κράτος εν κράτει στο χώρο.
Για το θέμα Μάνεση και Χαλυβουργίας, τα έχουμε χιλιοπεί. Δες εδώ την ολοκληρωμένη θέση των μαοϊστών, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ το καλοκαίρι: bit.ly/WW30xx .
Ήδη έχω καταχραστεί αρκετά τη φιλοξενία του ιστολογίου. Αν θέλεις πάντως, το συνεχίζω όσο θες. Δεν κουράζομαι από το διάλογο.
Α, και αυτός που ειρωνεύεσαι είναι από την ίδια πλευρά του ιστορικού οδοφράγματος με το Νίκο. Εσύ, που η αρχηγός σου έλεγε του Παπούλια στο προεδρικό ότι «τι να κάνουμε, δε μπορούμε τέσσερα χρόνια να μην καλούμε τη Χρυσή Αυγή, τι να κάνουμε, πρέπει να τους καλέσουμε κι αυτούς», για αναρωτήσου λιγάκι τι σχέση έχεις με αυτόν που κρέμασαν τα αφεντικά των καθοδηγητών σου…

kk είπε...

OAKKιτες, τραβάτε τώρα να πάρετε το μεροκάματο...ξέρετε από που! Όπως γνωρίζουν και οι εργάτες, δυστυχώς για εσάς! Αυτά που γράφετε, είναι οι αθλιότητες που λένε με την ίδια ευκολία οι χρυσαυγίτες. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

1ος Ζαχαριαδικός είπε...

Με τους χρυσαυγίτες μεγάλε εσύ έχεις όσμωση! "Ριζοσπάστη" καλούσε η Χρυσή Αυγή να διαβάζει ο λαός το 1996, επειδή λέει ήταν εφημερίδα που δεν ελεγχόταν απ' τους Εβραίους και υποστήριζε τη Σερβία!!!

Χαχαχα, για πες ρε συ από πού παίρνουμε μεροκάματο... Όχι τίποτ΄άλλο, επειδή έχουμε λιώσει με την κρίση, πες μας επιτέλους από πού να πάμε να τα πάρουμε, μπας και λιγδώσει το αντεράκι μας, σα το δικό σας που τα παίρνετε πενήντα χρόνια απ' τη Ρωσία και σαράντα χρόνια και από το ελληνικό κράτος!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, ρε παιδιά, αφήστε την κουβέντα με τους δυο «Ζαχαριαδικούς», οι οποίοι είναι ο εξής ένας, δλδ. ο ανεκδιήγητος διαχειριστής του ανεκδιήγητου «Κόκκινου Μετεριζιού» που εκτονώνεται αναμασώντας το ίδιο υβρεολόγιο! Δεν πρόκειται να τον αλλάξετε καθότι η βλάβη είναι ανήκεστος. Άστε τον να πάει αλλού να τα πει μπας και φτουρήσει καθόλου. Δλδ. στην αυτοζύμωση το ρίξατε;

Ανώνυμος είπε...

800 γραμμες ως απαντηση σε σχολιο που ειχε να κανει με το Μανεση για να πει ο τυπος οτι αυτα (για το Μανεση) τα εχει ηδη πει αλλου !!!

Υγ. Νεα απατητη κορυφη το οτι εκτιθεται ο Περισσος με οτι εγραψε ενας ανωνυμος στο ιντερνετ.

1ος Ζαχαριαδικός είπε...

Τώρα να σε πείσω ότι όχι μόνο ο 2ος Ζαχαριαδικός είναι άλλο πρόσωπο, αλλά ούτε καν τον ξέρω, διαδικτυακά ή προσωπικά, το βρίσκω εντελώς ανούσιο. Πίστευε ό,τι σου κάνει κέφι.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι με το μένος που τρέφεται ενάντια στους μαοϊστές, και μισό αντεπιχείρημα να είχατε για να αντικρούσετε την πολεμική αυτή, θα το χρησιμοποιούσατε. Η τακτική της απαξίωσης, που έπιανε χοντρικά μέχρι την κρίση, σε στυλ "αφήστε τους τρελλούς", "είναι βλάκες", "είναι ασφαλίτες", δεν πιάνει πια και το βλέπετε. Έτσι, η ιδεολογικοπολιτική σας γύμνια εμφανίζεται πλέρια στο προσκήνιο.

Α, και μανία σε έχει πιάσει με αυτό το μπλογκ ρε παιδί μου... Σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι, ε;;; Πιες λίγο ξύδι, θα σου περάσει...

Ανώνυμος είπε...

@ 1ος «Ζαχαριαδικός» = 2ος «Ζαχαριαδικός» = «Κόκκινο Μετερίζι»

Ξίδι μόνο; Πάλι καλά που μου κάνεις χάρη και δεν με ποτίζεις ρετσινόλαδο όπως ο Μανιαδάκης, την «δόξα» του οποίου μάλλον «εζήλωσες»…

1ος Ζαχαριαδικός είπε...

Ο Μανιαδάκης ήταν ένας μεταξικός φασίστας, βασανιστής κομμουνιστών.

Κάποιους από τους κομμουνιστές που βασάνισε αυτός, με πρώτον τον αρχηγό του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, μετά το 1956 τους ΞΑΝΑΒΑΣΑΝΙΣΑΝ κάποιοι κολιγιάννηδες - τσολάκηδες - φλωράκηδες στη Σιβηρία, στην Τασκένδη και στην Ανατολική Ευρώπη, είτε σε στρατόπεδα εργασίας, είτε σε φυλακές, είτε σε ψυχιατρεία (βλ. Κώστα Κυργιάννη - "Λακαρέα") είτε πετάγοντάς τους από τη δουλειά και τεπεινώνοντάς τους με κάθε διεστραμμένο τρόπο, επειδή επέμεναν να είναι κομμουνιστές, σταλινικοί, μαοϊστές, ζαχαριαδικοί κι όχι μπρεζνιεφικοί αποστάτες του προλεταριάτου και της επανάστασης.

Αν σκεφτείς λοιπόν ποιος από τους δυο μας είναι πολιτικός επίγονος και υπερασπιστής βασανιστών που βασάνιζαν κομμουνιστές, ίσως καταλάβεις και ποιος από τους δυο μας έχει πολιτική σχέση με τους κάθε λογής φασίστες και μανιαδάκηδες...

Πράγματι 1ος Ζαχαριαδικός= Κόκκινο Μετερίζι, για να σου κάνω το χατήρι... Για τον 2ο Ζαχαριαδικό, δηλώνω ειλικρινή άγνοια, αν και τον συγχαίρω... Έχουμε αρχίσει και αυξανόμαστε :-))))))

Ανώνυμος είπε...

Ελεος, αφηστε τους(?) "ζαχαριαδικους" (ο μαρξισμος-λενινισμος ως θρησκεια, οι υπολοιποι -ισμοι ως αιρεσεις) να απλωνουν σεντονια κι ασχοληθειτε με κατι πιο σοβαρο. Το ΚΚΕ τους εχει χεσμενους, μπορειτε κι εσεις.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είχανε χ@@μένο και κρεμασμένο τον Ζαχαριάδη οι καθοδηγητές σας αλλά το φάντασμα του δεν τους άφησε να ησυχάσουν για πολύ και τον «αναγνώρισαν» με το ξέσπασμα της κρίσης και το ενδιαφέρον αγωνιστών για μετωπικές πολιτικές παρόμοιες με του ΕΑΜ. Μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν σύγχυση, και να χτυπήσουν τις πολιτικές του σαν «Ζαχαριαδικοί» πλέον. 2ος Ζαχαριαδικός και ούτε γνωστος με τον 1ο .

Ανώνυμος είπε...

Το λεγόμενο "ΚΚΕ" πάντα λέει ότι το χειρότερο πράγμα που υπάρχει παγκόσμια, η πηγή της παγκόσμιας αντίδρασης σήμερα, είναι το μπλοκ ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Για το ότι η Χρυσή Αυγή είναι πραγματικά Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ υπάρχει από εσωτερική αντίδραση, κανένας λογικός και δημοκρατικός άνθρωπος δεν έχει αντίρρηση.

Άρα η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να είναι ντροπαλά ή και ανοικτά με ΝΑΤΟ-ΕΕ, δηλαδή με το "χειρότερο και πιο αντιδραστικό" πόλο του ιμπεριαλισμού.

Τότε όμως γιατί στη Βουλή λέει ότι είναι ανοικτά με έναν άλλο πόλο του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, κάτι που το λέει μάλιστα από το 1992;;

http://www.youtube.com/watch?v=8Cuphs4vmvQ

Από την άλλη πάλι, τόσο η Αλέκα όσο και ο Αλέξης, λένε ότι παρά τις κάποιες ιδιαιτερότητες του ΑΚΕΛ δήθεν "λόγω του Κυπριακού", η συντροφική σχέση "ΚΚΕ" - ΣΥΝ με το ΑΚΕΛ είναι ακατάλυτη.

Όμως, ο Χριστόφιας υπογράφει μνημόνιο, κι αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι ενώ γλοιωδώς κάνει τον "υποτακτικό" στην ΕΕ, για κοιτάχτε τι λέει, παορουσία μάλιστα του Μπαρόζο, που κοιτάζει μισοέκπληκτος:

http://www.youtube.com/watch?v=YMFs6xAVjEY

Αυτά για κάποιους που μπορεί να ακούνε για Ρωσία και να τους φαίνεται παράδοξο...

Ανώνυμος είπε...

"Όμως, ο Χριστόφιας υπογράφει μνημόνιο, κι αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι ενώ γλοιωδώς κάνει τον "υποτακτικό" στην ΕΕ, για κοιτάχτε τι λέει, παορουσία μάλιστα του Μπαρόζο, που κοιτάζει μισοέκπληκτος"

Μπορώ να μάθω τι από αυτά που λέει είναι το χειρότερο; Χειρότερο από το μνημόνιο; Ότι διατηρεί το δικαίωμα η Κύπρος σύναψης διεθνών σχέσεων κατά βούληση; Ή ότι η Ρωσία είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ε.Ε.; Το τελευταίο θα έπρεπε να ανησυχεί εσένα, αφού οι "ρωσόδουλοι" είναι πολλοί και "ενωμένοι".

Τέλος, για τους ζαχαριαδικούς από πάνω, η εξόντωση από τις αρχές της Ρουμανίας στελέχους του ΚΚΕ, φαντάζομαι είναι γνωστό για ποιον μιλάω, πώς και δεν αναφέρεται; Ο ρόλος του Νίκου εδώ ποιος ήταν; Το θεωρώ μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία και άξιο γγ. Αλλά λίγη κριτική και λιγότερη προσωπολατρία δε βλάπτει. Εγώ λέω καταδικαστέες και οι δύο περιπτώσεις.

Π.Δ.

1ος Ζαχαριαδικός είπε...

Το χειρότερο είναι ότι ο τύπος αυτός που στα λόγια και στα σύμβολα υποδύεται ακόμα τον "κομμουνιστή" (για τον ρωσοσπουδαγμένο αρχές του '70 στη μπρεζνιεφική Μόσχα Χριστόφια λέω), όχι μόνο εφαρμόζει τα "δεξιά" μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, αφού χρεοκόπησε την Κύπρο (και λόγω του κουρέματος που επέβαλαν ουσιαστικά στους δανειστές οι έλληνες μπαταχτσήδες σύντροφοί του, καθώς η Κύπρος ήταν εκτεθειμένη στα ελληνικά παλιόχαρτα - ομόλογα), κάτι που θα έπρεπε να σας κάνει να τον μισείτε αν ήσαστε έστω τίμιοι αντιμνημονιακοί, αλλά έχει και την πιο δεξιά γραμμή μέσα στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη λίγο - πολύ συγκρούεται μια γραμμή στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, που λέει "ας κάνουμε τα στραβά μάτια με την Πολιτκόφσκαγια, με την Τσετσενία, με το Λιτβινένκο, με τη Γεωργία, με τη ρώσικη αλληλεγγύη στους Σέρβους μακελάρηδες της Βοσνίας, στο όνομα των μπίζνες των μονοπωλίων μας" με μια κάπως πιο προοδευτική, που θεωρεί τη φασιστική - βοναπαρτική Ρωσία του Πούτιν εχθρό και δε θέλει πολλά πολλά μαζί της, αντίθετα ζητά ενεργειακή απεξάρτηση από αυτήν.

Ε, ο Χριστόφιας λοιπόν, ο "κομμουνιστής", είναι με την πρώτη, την πιο δεξιά, είναι και μνημονιακός, δηλαδή είναι όλα τα κακά της μοίρας του. Αλλά μάταια θα περιμένουμε να τον καταδικάσουν οι σύντροφοί του Αλέκα - Αλέξης. Μόνο ο κυπριακός λαός μπορεί να τον πετάξει όξω από το προεδρικό μέγαρο, αυτό τον πράκτορα και λακέ της Ρωσίας.

Για το δεύτερο ζήτημα: μιλάς ασφαλώς για τον Κώστα Καραγιώργη, Π.Δ. Εδώ το θέμα είναι σοβαρό: ο Καραγιώργης κατηγορήθηκε ότι πιάστηκε με κομματικά έγγραφα έξω από την πρεσβεία της τότε σκληρά αντισταλινικής και ευθυγραμμισμένης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό Γιουγκοσλαβίας του Τίτο (1950).

Παράλληλα, είχε χτυπήσει απροσδόκητα και πολύ σκληρά τη γραμμή της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε επιτεθεί με γραμμή ηττοπάθειας και εντελώς δεξιά οπορτουνιστική στην ηγεσία του ΚΚΕ μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και έκανε διάφορους τυχοδιωχτισμούς (πριν τη σύλληψή του, τη μια χανότανε σε κάτι δάση, την άλλη έκανε φραξιονιστικό κουτσομπολιό κατά του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη Χρύσα Χατζηβασιλείου, την τρίτη έλεγε "τιτοϊκό εθνικιστή αντισοβιετικό" το Ζαχαριάδη, την τέταρτη δήλωνε απογοητευμένος και ότι δεν έχει όρεξη για καμιά κομματική δουλειά κλπ.).

Πράγματα αλλοπρόσαλα, που δεν αρμόζουν σε κομμουνιστή και μάλιστα στέλεχος. Άλλωστε, ο Καραγιώργης ελέγχεται και για τροτσκιστικά - απαράδεχτα βασανιστήρια μαχητών του ΔΣΕ στο ΚΓΑΝΕ, για τα οποία τον είχε χτυπήσει πολύ σκληρά και ο Νίκος ο Μπελογιάννης. Αποδείχθηκε δε από μαρτυρίες συντρόφων ότι τη δεκαετία του '30 είχε δείξει απαράδεχτη διαγωγή και στην εξορία, είχε βρεθεί πολύ κοντά στο να κάνει δήλωση, στην Κατοχή έκανε του κεφαλιού του στις επαφές με τις άλλες δυνάμεις του ΕΑΜ παριστάνοντας τον παράγοντα, ενώ είχε παίξει άσχημο ρόλο και το '29-'31 στη φραξιονιστική πάλη δίχως αρχές.

Δεν ξέρω αν οι κατηγορίες που το αποδόθηκαν είχαν βάση. Ο ίδιος ο Ζαχαριάδης λέει ότι μετά τη σύλληψή του το θέμα ξέφυγε από τον ίδιο και πλέον οι ρουμανικές αρχές το χειρίζονταν μόνες τους. Και ο Νίκος γενικά δεν έλεγε ψέμματα ούτε μαλαγανιές. Η γραμμή Καραγιώργη, αναμάσημα της δεξιάς γραμμής Βαφειάδη και πρόδρομος της γραμμής Παρτσαλίδη, ήταν η γραμμή με την οποία ο Σουσλόφ ήθελε από το 1948 κιόλας να χτυπήσει και να καθαιρέσει το Νίκο από ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με μόνιμη επωδό ότι ήταν "τιτοϊκός και αντισοβιετικός".

Τότε μάλιστα οι σουσλοφικοί άφηναν παραπλήσια υπονοούμενα και για τον Μάο, "μήπως γίνει ο νέος Τίτο" κλπ., αποστομώθηκαν όμως από την κινέζικη αλληλεγγύη στην Κορέα και τη βαθιά αλληλεγγύη Στάλιν - Μάο.

Όπως και να έχει, δε λέω, να μελετήσουμε την υπόθεση Καραγιώργη, πάντως πολιτικά στη σύγκρουση Ζαχαριάδη - Καραγιώργη, η αριστερά και το δίκιο είναι με το Νίκο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το μπλογκ απεκτησε τελικα τους ζαχαριαδικους αναγνωστες που του αξιζουν...ονειρα γλυκα και παραμυθενια σε ολους