Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Και τώρα κάτι τελείως διαφορετικό

Εναλλακτικός τίτλος: Μπάρτσα κι αλληλεξάρτηση

Χτες βράδυ η μπαρτσελόνα παίζοντας με την παρί και τα νεύρα μας, κατάφερε να πάρει με την ψυχή στο στόμα την πρόκριση στα ημιτελικά του τσου λου, για έκτη συνεχή χρονιά. Thats what uefa wants, που θα ‘λεγε και μια ψυχή. Αν και μέχρι τώρα στα νοκ-άουτ η μπάρτσα είχε μάλλον κόντρα διατησία. Αλλά εμείς δεν είμαστε μίζεροι να το κάνουμε θέμα.

Κόντρα στους γάλλους η μπάρτσα έπαιξε μόνο όσο χρειαζόταν, δίνοντας τον ορισμό της μίνιμουμ προσπάθειας. Έτρεξε δέκα λεπτά μέχρι να ισοφαρίσει, είχε είκοσι τελικές –χωρίς πολλές ευκαιρίες όμως- και καλύτερο παίκτη στη σειρά αγώνων το βαλντές, ενώ πέρασε με δύο ισοπαλίες, χάρη στα εκτός έδρας γκολ.

Κάποιος στο τουίτερ έγραψε πως πριν την είσοδο του μέσι η ομάδα ήταν σαν το μικρό παιδί της γειτονιάς που το πλακώνουν στο ξύλο και φωνάζει το μεγάλο του αδερφό να καθαρίσει. Εμένα πάλι μου θύμισε το μαθητή που έχει δυνατότητες αλλά βαριέται να διαβάσει γιατί ξέρει πως του φτάνει και το 14 για να περάσει στη σχολή που θέλει, οπότε γιατί να πάει για παραπάνω; Ναι, αλλά τώρα οι βάσεις ανεβαίνουν κατακόρυφα και πρέπει να αρχίσει να γράφει εικοσάρια, αλλιώς δεν περνάει ούτε την ντόρντμουντ.

Η μπάρτσα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δίλημμα να χάσει την χρονιά στο τσου λού ή το μέσι, που είναι περίπου ταυτόσημα. Παραλίγο να τα χάσει και τα δύο, αλλά έμεινε τελικά ζωντανή, με ένα γκολ απ’ το συνδυασμό βίγια-πέδρο, που ως τότε ήταν ίσως οι χειρότεροι του γηπέδου. Αλλά η φάση ξεκινά από τον αργεντίνο, που άγγιξε την ομάδα με το ραβδάκι του και της μετέδωσε την αύρα του μέχρι να σκοράρει. Μετά απλώς περπατούσε, για να μην πιέσει το μυ του, παίζοντας άψογα το ρόλο του ελ σιντ, που τρομοκρατεί τους εχθρούς και μόνο με την παρουσία του.

Πριν τον αγώνα ο ινιέστα παραδέχτηκε πως η ομάδα πάσχει από messidependencia, ότι είναι δηλ εξαρτημένη από το μέσι και την απόδοσή του. Κι εδώ μπαίνει το κλασικό ερώτημα: η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Ο μέσι τη μπαρτσελόνα ή το αντίστροφο; Και τι σχέση έχουν τελικά; Εξάρτησης ή ανισότιμης αλληλεξάρτησης;

Στην αργεντινή ο μέσι δεν έχει πάρει τίποτα με την ανδρών, ενώ η εθνική ισπανίας, που είναι μια κόπια της μπαρτσελόνα χωρίς το μέσι, έχει σαρώσει τα πάντα. Η μπάρτσα όμως δεν έχει μάθει να παίζει χωρίς αυτόν και δεν έχει άλλον τρόπο να ξεμπλοκάρει αν βραχυκυκλώσει.

Ο Μέσι περιμένει με αγωνία την εκλογή ΓΓ στο 19ο Συνέδριο

Κι εδώ αρχίζει μια χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση, με αφορμή υπαρκτά προβλήματα και αδυναμίες της ομάδας. Για το μονότονο τίκι-τάκα που είναι αφόρητα βαρετό σαν το σοσιαλισμό της ddr (αλλά αν το χάσουμε, τότε θα το εκτιμήσουμε). Για την ομάδα που υποτιμά το ζήτημα της εξάρτησης από το μέσι, τις καταστροφικές συνέπειες και τον καταλανικό αγώνα για εθνική ανεξαρτησία. Για την ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή μπάλας και τα σταλινικά ποσοστά της –πάνω από 70% σε κάθε αναμέτρηση. Και για την έλλειψη ενός εναλλακτικού σχεδίου βήτα, με αλαβάνο κι έξοδο από την ευρωζώνη, που να σπεκουλάρει στις αδυναμίες του αντιπάλου και να αξιοποιεί με ευέλικτη τακτική τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Οι παραπάνω αντιλήψεις κινούνται στα θολά νερά ενός ρηχού ισπανο-σκεπτικισμού κι οδηγούν μαθηματικά στη λογική της επιλογής ενός καλού ιμπεριαλιστή σύμμαχου. Έρχονται να ασκήσουν εκ του πονηρού πίεση στην μπάρτσα για να απαρνηθεί τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά της ως ομάδα. Κρύβουν πίσω από τακτικά ζητήματα τη συνολική τους διαφωνία και βγαίνουν σα γυμνοσάλιαγκες μετά την καταιγίδα να μας πείσουν να παλέψουμε κάτω από ξένες σημαίες. Δε διστάζουν να καπηλευτούν μάλιστα εμβληματικές μορφές του μπλαουγκράνα κινήματος, σαν το λιονέλ μέσι, για τους σκοπούς της προπαγάνδας τους.

Η μπάρτσα όμως είναι καταδικασμένη να ζήσει ή να πεθάνει με τις αξίες της και τη μοναδικότητά της. Δε μπορεί να αλλάξει στιλ παιχνιδιού και να γίνει σαν όλους τους άλλους. Αν κάτι δεν πάει καλά με το σχέδιο, πρέπει να παλέψει να το εφαρμόσει σωστά· όχι να αρχίσεις τις ιδεολογικές εκπτώσεις και να αλλάξει αγωνιστική προσωπικότητα. Κι αυτά δεν είναι ρομαντικές ιδεοληψίες ενός κοινού που αεροβατεί· αλλά η έφοδος των ρομαντικών της μπάλας (και της αγάπης για το θέαμα) στον ουρανό.

Η αυριανή κλήρωση θα βγάλει τα ζευγάρια των ημιτελικών και τον επόμενο αντίπαλο. Και το πιο ωραίο ίσως σενάριο θα ήταν αυτό που θα έβγαζε δύο εμφυλίους: έναν ισπανικό με το λαϊκό μέτωπο της μπαρτσελόνα ενάντια στους λευκοφρουρούς του φράνκο· κι έναν γερμανικό μπάγερν-ντόρντμουντ, σαν αθλητική μικρογραφία της διελκυστίνδας bdr-ddr (ταιριάζουν εξάλλου και τα αρχικά τους). Όχι γιατί η μπορούσια είναι ανατολικογερμανικής προέλευσης, αλλά επειδή είναι μικρό κι ανερχόμενο αουτσάιντερ, σε σχέση με τα βαυαρικά πάντσερ.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει στάχτη στα μάτια του φίλαθλου κόσμου, για να ξεχάσει τα πραγματικά του προβλήματα. Ποια είναι αυτά;
Η γκάζπρομ έγινε εν μια νυκτί επίσημος χορηγός του ουέφα τσάμπιονς λιγκ, η τσεσεκά λύνει και δένει στην ευρωλίγκα, ο ιβάν σαββίδης πήρε τον παοκ κι έδιωξε τον επαναστάτη πάμπλο γκαρσία χωρίς να ανοίξει μύτη… σε λίγο το ρωσόφιλο μπλοκ θα επιβάλει να ξεκινάει το τσου-λου γενάρη μήνα, για να βολεύει τις ομάδες του και δε θα έχουμε πάρει χαμπάρι τίποτα.

Αυτή είναι η πραγματική χούντα, και όχι η επέμβαση των ματ στην ιερισσό, που προστατεύουν μια επένδυση που φέρνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας από το οργανωμένο παραγωγικό σαμποτάζ εναντίον της χώρας.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρ΄ολο που το παγκοσμιο προλεταριατο εχει αναγκη τετοια κειμενα, δεν μπορω να μη σημειωσω οτι προστατευεις τη σατανικη ηγεσια της μπαρτσελονα, αποκρυπτοντας το ρολο του αλανθαστου (με 100% στις μεταβιβασεις) τσαβι. Τετοια προσωπολατρεια στο μεσι, ουτε επι σταλιν. Ποσα παιρνεις απο την ηγεσια της μπαρτσελονα βασιλακη? Σε τι καλοπληρωμενες θεσεις σε τοποθετησε?

Να μην ξεχασω να πω οτι ζουμε για τελικο μπαρτσελονα-ντορτμουντ.

sniper

Ανώνυμος είπε...

"Η γκάζπρομ έγινε εν μια νυκτί επίσημος χορηγός του ουέφα τσάμπιονς λιγκ, η τσεσεκά λύνει και δένει στην ευρωλίγκα, ο ιβάν σαββίδης πήρε τον παοκ κι έδιωξε τον επαναστάτη πάμπλο γκαρσία χωρίς να ανοίξει μύτη… σε λίγο το ρωσόφιλο μπλοκ θα επιβάλει να ξεκινάει το τσου-λου γενάρη μήνα, για να βολεύει τις ομάδες του και δε θα έχουμε πάρει χαμπάρι τίποτα."

Σπαω το κεφαλι μου να καταλαβω γιατι εχεις βαλει ετικετα "ΟΑΚΚΕ"στην αναρτηση.Γιατι αραγε,γιατι?

Προλεκαλτ

Ανώνυμος είπε...

γκαντεμοσαυρα, παλιοκρυφοκεντριστη επιασες την μπαρτσα στο στομα σου κ κερδισε ο σκατοβαζελος
ναβαχο

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μα γιατί δε λες όλη την αλήθεια sniper; Ποιος είναι ο σκοτεινός σου ρόλος και την κρύβεις; Γιατί δε μιλάς για τη διαφήμιση που λέρωσε τη φανέλα και τις αρχές μας με πρόσχημα την κρίση; Γιατί δε βγάζεις άχνα για τις σταλινικές εκκαθαρίσεις του γκουαρδιόλα την πρώτη χρονιά που ήρθε (ντέκο, ετό, ροναλντίνιο); Ποιον προσπαθείς να καλύψεις και ποια είναι τα κίνητρά σου;

Ψάξε-ψάξε, δε θα το βρεις προλεκάλτ

Εάν το ναβάχο παραπέμπει στην πανάχα, πάει κι έρχεται. Αν τυχόν είσαι και γάβρος όμως, το ντεζαβού με το 11' μπορεί να ολοκληρωθεί αύριο με κάνα διπλό αλά σιένα.
Δεν περίμενα πάντως πως τα νταβατζιλίκια των γιαννακοπουλαίων θα είχαν πέραση και στην ευρώπη. Κι αυτό, χωρίς να θέλω να πω ότι έκριναν το αποτέλεσμα, έτσι; Πολύ λούζερ η bc μπάρτσα στα τελευταία λεπτά

Ανώνυμος είπε...

O φραξιονισμός σου αγόρι μου δεν έχει τέρμα. Το πηγάδι δε βρίσκει πάτο. Και αν τον βρείς, θα σκάψεις κι άλλο για να τον βαθύνεις...


Είναι τυχαίο οτι διάλεξες τη πρώτη μέρα του συνεδρίου για να μας πείς για την Μπάρτσα; Eίναι τυχαίο οτι η Αλεκάρα είχε δηλώσει πέρσι τέτοιο καιρό οτι το ΚΚΕ παίζει σαν την Bayern; Τι βλέπεις για τελικό; Ε; Ε; Σε ρωτάω άθλιο φραξιονιστικό σκουλίκι. Πες τι βλέπεις για τελικό. Πες οτι θες ένα ΚΚΕ μεσικό- πουγιολικό, στήριγμα του οππορτουνισμού κι άσε τα πολλά πολλά...


metalorixos

Ανώνυμος είπε...

ναβαρο ηθελα να γραψω κ βγηκε ναβαχο, γι αυτο τσαντιστηκα γιατι ολα θυμιζουν 2011
λιμοζ

Ανώνυμος είπε...

τα νταβατζιλικια των γιαννακοπουλαιων ειναι μια ακομη αποδειξη οτι η ελλαδα ειναι ιμπεριαλιστικη
λιμοζ με πρασινα

Ανώνυμος είπε...

Oπως τοτε ετσι και τωρα,κειμενο ο σφυροδρεπανος,διπλο η παναθα στο αντρο των ξεπουλημενων ψευτοαδικημενων νεοπλουτων καταλανων.

Βεβαια τοτε οι αχωνευτοι ειχανε παρει το τσουλου στη μπαλα,αλλα φετος ο τιμιος προλεταριος μουρινιο εχει αλλα σχεδια...

zam

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Λιμόζ αν το σχόλιό σου έχει ετυμολογικές προεκτάσεις, ιμερπιαλιστής από το λατινικό imperium=αυτοκρατορία, πρέπει να πω πως αυτοκράτορας στο μπάσκετ ήταν μόνο ένας. Αν δεν είχε τότε το αποδέχομαι.

@μεταλλωρύχος
Και πώς να πω τι βλέπω για τελικό άθλιε προβοκάτορα, όταν δεν έχουν βγει ακόμα τα ζευγάρια των ημιτελικών ; Ε; Μήπως θες να πω κάτι για να βγουν άλλα αντ' άλλων και να εκτεθώ; Και να έρθεις μετά δικαιωμένος να πεις εμείς τα λέγαμε, βγάλτε συμπεράσματα; Μήπως αγνοείς ελεεινέ καιροσκόπε πως αυτή τη στιγμή, βάση φόρμας και μόνο, η μπάγερν είναι το πρώτο φαβορί;

παοκτσης ζαχαριαδικος είπε...

σκουληκι εισαι σφυροδρεπανε? που μεσουρανουσε στο μπασκετ την εποχη του γκορμπατσοφ και του τσερνενκο?

Ανώνυμος είπε...

και ο παππας του πανιωνιου χθες στο συνεδριο, αν δεν αλλαξει μυαλα(ας ελπισουμε να μην το κανει) μονο σε μια σοσιαλιστικη ελλαδα θα τον δω με τα ερυθρολευκα

λιμοζ

Unknown είπε...

φτανει με τη μπαρτσα απολιθωμα, γραψε επιτελους ενα αρθρο για ολα αυτα που συμβαινουν στην ομαδα της καρδιας μας τον τελευταιο χρονο με την διαγραφη Σαουριδη και τα κυνηγητα, τις εκκαθαρισεις στο Super3 και τη συλλογικη ηγεσια που εχει επιβληθει την επαναφορα σκορδα και ολα αυτα με τους γνωστους συνειρμους στις εκκαθαρισεις του 56 τα γεγονοτα της τασκενδης, επαναφορα βαφειαδη κτλ

Ανώνυμος είπε...

προς την κε του μπλο: συνεχίζετε να αποσιωπάτε γεγονότα και δεν υπάρχει η αδέκαστη, αγέρωχη ΟΑΚΚΕ να σας κράξει...ο μέγας Βασιλακόπουλος (μπορεί και ο Ρήγας και να μας το κρύψανε...χαχαα) ήταν στο συνέδριο του Κόμματος και ο βάζελος βρήκε την ευκαιρία να νικήσει την μπάρτσα...και μας ξενέρωσε....
ένα το χρώμα σε ομάδα και σε κόμμα....
φωταέριος

Ανώνυμος είπε...

Εγω ειμαι ΡΕΑΛιστης κ η Αλεκα βασιλισσα της καρδιας μου

Ντριμπλα Ρεντοντο

Ανώνυμος είπε...

salot sor μες το μυαλό μου είσαι. Πριν ένα χρόνο έγινε η 6 ολομέλεια του super3 και πριν λίγο καιρό η 7. Βασίλης

Il Trovatore είπε...

ουχαχαχαχαχα!!

makis είπε...

http://gr.unibet.com/betting#/event/1001553957

booker είπε...

γρκαν φαβορί ο Σοφιανός αλλά πάντως το ποσοστό του Μαρίνου με τρομάζει.Το να ξαναδιαβάσουμε το Μπογιόπουλο στο ριζοσπάστη τι ποσοστό δίνει?

Γ.Τ. είπε...

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=507726 θέλω να πιστεύω οτί αυτό δεν ισχύει

Ανώνυμος είπε...

Καλορίζικος

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι, είμαι οπαδός-υπήκοος της αυτοκρατορίας που μεσουρανούσε πριν της ανατροπές και κατέρρευσε μαζί με τη σοβιετία -την αυτοκρατορία του κακού όπως την έλεγε η αμερικάνικη προπαγάνδα.

@λιμόζ
Εδώ δεν άλλαξε τον ιούνιο, γιατί να το κάνει τώρα; Προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω γιατί δεν έχει κλείσει ακόμα σε μεγάλη ομάδα αλλά δεν έχω βγάλει άκρη.

Salot sor
Ο super 3 έχει σαφές επιρροές από την τριτοδιεθνιστική παράδοση -εξ ου και η επιλογή της τρίτης θύρας- και υποδειγματική πειθαρχία, σε αντίθεση με το αναρχο-αμπαλέα των παοκτσήδων που παραδοσιακά ήταν η δύναμη του αυθόρμητου χυμαδιού.
Τώρα τελευταία όμως παρατηρείται παρέκκλιση από τα χαρακτηριστικά των κομμάτων νέου τύπου. Η ηγεσία συνάπτει ανίερες συμμαχίες (πχ με σκόρδα) στη λογική του σκοπού που αγιάζει το μέσο, και η λειτουργία του θυμίζει περισσότερο γκρούπα ή φαμίλια, όπως λέει και το πρόσφατο σύνθημα του συνδέσμου.
Ας μείνουμε λοιπόν με την εφήμερη χαρά (που έλεγε και μια ψυχή) της παραμονής και ας παραπέμψουμε στο σοσιαλισμό τα όνειρα για έναν άρη λαϊκής βάσης και της καρδιάς μας.

Ντρίμπλα ρεντόντο, σε έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα.
http://www.onsports.gr/Podosfairo/Champions-League/item/308560-Mpartselona-H-magikh-anapodh-ntripla-toy-Iniesta-videos
Κι η αλέκα είναι μπαρτσελόνα. Ο κουτσούμπας πάλι δεν ξέρω.

Στον κουβά ο μπούκερ. Νάτος-νάτος ο μπο-γιό-που-λος.
http://rizospastis.gr/page.do?publDate=16/4/2013&id=14547&pageNo=39&direction=-1
Ο σταυρόπουλος αντιθέτως πήγε ταμείο...