Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μερικά εκλογοαπολογιστικά ζητήματα

Ολοκληρώνοντας τον εκλογικό απολογισμό της τριπλής κάλπης του περασμένου μήνα κι εν όψει του κύκλου μαζώξεων και συζητήσεων στις κοβ με μέλη και φίλους του κόμματος για την αποτίμηση του αποτελέσματος, η κε του μπλοκ κωδικοποιεί ορισμένα ζητήματα και κάποιες βασικές σκέψεις που ενδέχεται να βρεθούν στο επίκεντρο του προβληματισμού και να απασχολήσουν τους συμμετέχοντες

Η κοινωνική ανάλυση της ψήφου
Μετά την κυριακή των ευρωεκλογών, η VPRC του συριζαίου βερναρδάκη κυκλοφόρησε κάποιους πίνακες με τα ποσοστά των κομμάτων ανά κοινωνικές ομάδες κι ηλικίες, που ελέγχονται μεν για την ακρίβεια της μεθοδολογίας τους, αλλά αποτυπώνουν κάποιες γενικές τάσεις. Το κουκουέ καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά από το γενικό μέσο όρο του στους αγρότες, τους άνεργους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και την εργατική τάξη (δηλ τα κατώτερα εργατικά στρώματα, όπως την ορίζει η έρευνα). Αντίστοιχες τάσεις προκύπτουν από την ανάλυση των ποσοστών του σύριζα, ο οποίος παρουσιάζεται ωστόσο με πολύ υψηλά ποσοστά στις νεότερες ηλικίες και ειδικά στους φοιτητές (με 44%!) –αν και η φοιτητική του παράταξη εξακολουθεί να παραμένει αμελητέα δύναμη, χωρίς σημαντική επιρροή. Κι ενώ παλιότερα το δίκτυο (δαρας) προσπαθούσε να πλασαριστεί ως κάτι αυτόνομο και αχρωμάτιστο, για να τσιμπήσει κάτι παραπάνω, σήμερα η αρεν διαφημίζει με πηχυαίους τίτλους τη στήριξή της απ’ το σύριζα, μήπως μπορέσει να αποκτήσει δανεικό εκλογικό αέρα –χωρίς αποτέλεσμα πάντως.

Αυτό το τελευταίο, σε συνδυασμό και με τα πολύ υψηλά ποσοστά της χρυσής αυγής στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες –όχι όμως και στους φοιτητές- φαίνεται να καταρρίπτει ένα στερεότυπο για την απριόρι προοδευτική εκλογική συμπεριφορά της νεολαίας –αντίθετα υποτίθεται με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που πρέπει να τους κλείσουμε στο σπίτι, για να μη βγάλουν πάλι νδ-πασόκ. Πόσο προοδευτική μπορεί να ‘ναι όμως μια ψήφος που στρέφεται κατά το ήμισυ στο σύριζα και την χρυσή αυγή, στα πρότυπα των τελευταίων χρόνων της δημοκρατίας της βαϊμάρης, με τα υψηλά ποσοστά του spd και του χιτλερικού nsdap;

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ως επιτακτική ανάγκη: την εντατική δράση και τη βελτίωση της παρέμβασής μας στα σχολεία, στο μαθητικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς και πιο στοχευμένη πολιτική δουλειά στους σπουδαστές που ψηφίζουν την πανσπουδαστική σε αει και τει.
Παράλληλα, οι δείκτες σχετικά με τη σημερινή τρίτη ηλικία, δηλ την πάλαι ποτέ γενιά του πολυτεχνείου, του μεταπολιτευτικού ριζοσπαστισμού και της αλλαγής του 81’, δείχνουν τη σοβαρή, διαβρωτική επίδραση που ασκεί ο ρεφορμισμός στις λαϊκές συνειδήσεις και το διαχρονικό κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από ένα ρηχό και ψευδεπίγραφο προοδευτισμό.

Το κόμμα προφανώς διαθέτει δικά του εργαλεία ανάλυσης. Ένας σημαντικός ποιοτικός δείκτης είναι τα ποσοστά που κατέγραψε σε διάφορες λαϊκές συνοικίες της β’ αθήνας και β’ πειραιά το κκε –αλλά και ο παφίλης, ως επικεφαλής της λασυ την πρώτη κυριακή- ξεπερνώντας σε αρκετές περιπτώσεις την χρυησή αυγή. Απαιτείται ωστόσο πιο συντονισμένη δράση (εκτός από τους χώρους δουλειάς) στο επίπεδο της γειτονιάς και των λαϊκών επιτροπών, στην οργάνωση των ανέργων αλλά και σε περιοχές, όπου δε συνδυάζονται τα παραπάνω –πχ η πρώτη θέση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κέντρο του λαυρίου, δε συνδυάζεται με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά για το κόμμα στην ευρύτερη περιοχή της λαυρεωτικής.
                                                   
Οι 150 χιλιάδες ψήφοι διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης κυριακής
Η διαφορά του αποτελέσματος των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών –πχ στο δήμο της αθήνας και την περιφέρεια αττικής- εξηγείται από το διαφορετικό κριτήριο της ψήφου του κόσμου (μολονότι εμείς τις θεωρούμε ενιαίες) και τη μεγάλη σημασία που έχουν σε τοπικό επίπεδο, κι ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες, τα πρόσωπα, οι γνωριμίες και οι συγγένειες. Η διαφορά μεταξύ των περιφερειακών και των ευρωεκλογών εξηγείται και αυτή εν μέρει από τα εκβιαστικά διλήμματα και άλλες παραμέτρους των εκλογών, αλλά δε δικαιολογείται σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αν το κόμμα είχε συγκεντρώσει τις πεντακόσιες ψήφους τις πρώτης κυριακής, θα έπιανε ένα πολύ καλύτερο ποσοστό και θα ήταν τέταρτο κατά σειρά πανελλαδικά, λίγο πίσω από την χρυσή αυγή. Συμπερασματικά, η λεγόμενη χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να ευνοεί κάποια μικρότερα ψηφοδέλτια –που μάζεψαν αθροιστικά κοντά στο 17%- αλλά δεν αφορά τόσο το κουκουέ. Σχεδόν καμία ψήφος στους κομμουνιστές δεν είναι χαλαρή ή φιλική, χωρίς ένα βαθμό ζύμωσης και συνειδητοποίησης.

Η χρυσή αυγή δεν μπαίνει στο περιθώριο των εξελίξεων μετά τις συλλήψεις ηγετικών της στελεχών, αλλά παραμένει χρυσή εφεδρεία υπό τον έλεγχο και την προστασία του συστήματος. Ο σύριζα παρά τη ραγδαία και συνεχή μετατόπισή του σε ολοένα και πιο (αντιδρ)αστικές θέσεις, δυσκολεύεται να εισχωρήσει και να καταλάβει τον περιβόητο «μεσαίο χώρο» των φιλήσυχων πολιτών και των νοικοκυραίων, που επηρεάζεται από την κινδυνολογία, και εξακολουθεί να λεηλατεί εκλογικά κυρίως τους επίδοξους συμμάχους του (ανελ και δημαρ) κι ό,τι κινείται προς τα αριστερά του, ξεκινώντας ήδη από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών να καλλιεργεί κλίμα εν όψεις των επικείμενων εθνικών εκλογών, με βασικό στόχο την πλήρη απορρόφηση (μεταξύ άλλων και) της δικής μας βάσης και την κυβερνητική αυτοδυναμία (σε μια πιθανή διπλή αναμέτρηση, όπως το μαϊούνη του 12).

Η πρώτη ανακοίνωση της κετουκε για το αποτέλεσμα κάνει λόγο για ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών ώστε να αποκαλυφτεί ο χαρακτήρας της χρυσής αυγής και της σύνδεσής της με τα μονοπώλια και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πιστεύω πως αυτή η προσπάθεια του κόμματος για πιο εύστοχη κι εξειδικευμένη προπαγάνδα επιβάλλεται να συμπεριλάβει μια (πιο) συστηματική, οργανωμένη παρέμβαση στο διαδίκτυο, όπου διεξάγεται αντικειμενικά πλέον ένα σημαντικό κομμάτι συζητήσεων και ζύμωσης της νεολαία (και όχι μόνο) καθώς και της παρέμβασης των αντιπάλων μας. Χρειάζεται, ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους, μια συνολική παρέμβαση με κωδικοποιημένα επιχειρήματα, σύντομες επεξεργασμένες αναλύσεις, ειδήσεις, συνθήματα και βιντεάκια, κατάλληλα προς χρήση τόσο σε καθημερινές συζητήσεις, όσο και από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους στα τηλεοπτικά πάνελ. Τα πρώτα θετικά βήματα που έχουν γίνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αυξηθούν και να επιταχυνθούν.

Είναι σαφές ωστόσο πως η ψήφος κι η συνείδηση των οπαδών της χρυσής αυγής πχ δεν επηρεάζεται άμεσα από τέτοιες αποκαλύψεις για τον πραγματικό χαρακτήρα των νεοναζί, γιατί δεν είναι καρπός παρανόησης ή ελλιπούς πληροφόρησης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για αρκετούς ψηφοφόρους του σύριζα που δε φαίνεται να ιδρώνει το αυτί τους με τις πασοκιές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δε βρίσκονται εκεί, γιατί δεν έχουν καταλάβει την πασοκοποίησή του, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

Χρειάζονται συνεπώς έμπρακτες, δυναμικές πρωτοβουλίες, που να μην περιορίζονται στο επίπεδο της αποκάλυψης (τώρα) αλλά να πείθουν τον κόσμο στην πράξη, στη βάση της δικής του πείρας και να τον απεγκλωβίσουν από τις αυταπάτες του, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διαμορφώνουν συνειδήσεις και μπορούν να σπάσουν τους αρνητικούς συσχετισμούς. Με ένα μαζικό άνοιγμα, που να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά στρώματα ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Αλλά με ειδική μέριμνα για τους πρώην συντρόφους, που έφυγαν κάποτε από τις γραμμές του κόμματος και της κνε, χωρίς να περάσουν στο απέναντι στρατόπεδο. Να δυναμώσουν οι επαφές κι οι δεσμοί με εκείνο το κομμάτι που αποτελούσε παραδοσιακά τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων για το κόμμα και –όπως έλεγαν κάποιοι μεταξύ σοβαρού κι αστείου, πριν μερικά χρόνια- τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο της αριστεράς (εντός ή εκτός εισαγωγικών).

Οι κόκκινοι δήμοι
Κλειδί για αυτή την έμπρακτη πείρα, μπορούν να γίνουν οι τέσσερις κόκκινοι δήμοι, που θα βρεθούν σίγουρα στο στόχαστρο της αστικής τάξης και των μηχανισμών της –η δεύτερη θητεία του μπενετάτου στη νίκαια προσφέρει πολύτιμα διδάγματα προς επίρρωση των παραπάνω και για τη διαχείριση του επικοινωνιακού σκέλους από τη δική μας πλευρά.

Το ίδιο διδακτική μπορεί να αποδειχτεί η πείρα από τους δήμους όπου διάφορες δυνάμεις (εγ)καλούσαν το κκε (που δε συμμετείχε) σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στους (υποψήφιους τότε) επιχειρηματίες δημάρχους στο δεύτερο γύρο. Τα σπουδαία βέβαια αρχίζουν την επομένη τω εκλογών κι εκεί θα δούμε ποιος κόπτεται πραγματικά για ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο και το ταξικό κίνημα ενάντια στους βιομήχανους και τα συμφέροντα (πχ στο λιμάνι του πειραιά και το παράρτημα της χαλυβουργίας στο βόλο).

Υστερόγραφα
1. ναι αλλά το κκε δε μας είπε με ποιον θα είναι στο β’ γύρο του μπαράζ: με τον μπέο του ολυπιακού βόλου ή με τον πανόπουλο της σκόντα ξάνθης;
Στο μπάσκετ πάντως, τα αφεντικά της χαλυβουργικής (λίγο πιο πέρα από την χαλυβουργία του μάνεση) έχασαν χτες τον τίτλο της «εθνικής αστικής τάξης» τώρα που επέβαλαν εμπάργκο στην επίσημη αγαπημένη με τους διεθνείς του ολυμπιακού και ανταγωνίζονται επάξια το μικρό γιαννακόπουλο για τον τίτλο της «λούμπεν αστικής τάξης», όπως έλεγαν κι οι παλιές ανακοινώσεις της 17ν.

2. Χωρίς δικό μου σχολιασμό, μπορείτε να δείτε σε αυτόν το σύνδεσμο, την ανακοίνωση της αραν για το εκλογικό αποτέλεσμα και να εστιάσετε στα τελευταία σημεία για την αριστερά και το σύριζα

85 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πιστευω οτι το εκλογικο ποσοστο του κομματος ειναι καλο μεσα σε αυτες της συνθηκες με τα διλημματα.Ξεφυγαμε απο τον ιουνη του 2012 και το αρνητικο αποτελεσμα. Θα κανω και μια προβλεψη και τον μαρτη να γινουνε εκλογες αν δεν βγαλουνε προεδρο 5% με 5.2% θα το πιασουμε και θεωρω οτι θα ειναι μεγαλη επιτυχια. και βεβαια χρειαζετε τεραστια προσπαθεια για την αποκαλυψη του ρολου του οπορτουνισμου και του φασισμου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

1) Για την εικαζόμενη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στους φοιτητές, μπορεί ο παραμορφωτικό φακός της αποχής στις φοιτητικές να παίζει ρόλο. Μπορεί η διαφορετική αντιμετώπιση διαφορετικών εκλογικών διαδικασιών. Εδώ το ΛαΣυ την πρώτη Κυριακή, ΣΥΡΙΖΑ την δεύτερη ήταν κάτι που συνέβει (αρκετά θα έλεγα), στο να ψηφίσει κάποιος ΠΚΣ και μετέπειτα θα ΣΥΡΙΖΑ θα κολλήσει?

2) Σφυροδρέπανε νομίζω κάνεις λάθος στην αναφορά σου στην Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια της Βαϊμάρης πέρα από υψηλά ποσοστά για τους πασόκους και τα ναζισταριά είχαν υψηλά (αλλά όχι στο ύψος των δυο προηγούμενων) ποσοστά και οι κομμουνιστές.
Στις τελευταίες εκλογές πριν γίνει ο Χίτλερ καγκελάριος, κάψουν το Ράιχσταγκ κλπ, τον Νοέμβριο του '32 πήραν NSDAP 33%, SPD 20.4%, KRD 16.7% (ΚΚΓ).
Το SPD ήταν άνευ παπά (ήταν ρεζερβέ για σοβαρούς τευκτονικούς, οικογενειάρχες τύπους).

3) Με τον χαρακτηρισμό της εκλογικής επίδοσης του ΚΚΕ ως θετικής διαφωνώ. Έξη μήνες προετοιμασίας ήταν πολλοί περισσότεροι από το Μάιο του '12. Λιγότερες ψήφους από τις ευρωεκλογές του '94, με ανατροπές & διάσπαση φρέσκες, τις μυλόπετρες του δικομματισμού ακαίρεες, και την "ευρώπη των λαών", "της ευημερίας" μπλα μπλα σε επέλαση. Όσον αφορά στην "επανασυσπείρωση" νομίζω είναι πρόωρο για απόφανση.

4) Η ανάλυση στα κουκιά των χαυγών με προβληματίζει. Θέλω να κάτσω να τα ξαναδώ καλύτερα. Δείχνει διαφορές με την ταξική γείωση του φασισμού του μεσοπολέμου...

5) Πως βλέπεις τον κύριο http://www.antarsya.gr/node/2356. Εμένα κάτι σε "όσα δεν φτάνει η αλεπού..." μου φέρνει.

Ντακ

Ανώνυμος είπε...

Ίσως από τα αποτελέσματα που δεν μπορούμε να πούμε με ευκολία τί θα ακολουθήσει.
Ένα βασικό αρνητικό είναι ότι και στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα η ΧΑ μας περνάει και χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα προς τα εκεί. Όπως επίσης αρνητικο(στο τι σηματοδοτεί) είναι και οι κολεγιές που άνοιξαν οι Συριζαίοι με τους Χρυσαυγίτες στον δεύτερο γύρο με την γνωστή επιστολή.
Το πολιτικό βάρος όμως πέφτει στην Πάτρα(η μεγαλύτερη έκπληξη μετά το euro του 2004) και στο τί θα κάνει εκεί το Κόμμα, καθώς είναι αυτό που θα καθορίσει πολλά.

Υ.Γ. όταν μιλάμε για εκλογές ας μην ξεχνάμε το ομόλογο που έρχεται τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, και με δεδομένη την θέληση Συριζα για εξουσία, πιστεύω θα έχουμε πιο νωρίς εξελίξεις

Ανώνυμος είπε...

To αποτέλεσμα είναι θετικό και έλεος ρε παιδιά που θα γίνουν συγκρίσεις με το '94. Και δε νομίζω ότι υπήρχε μετακίνηση από ΠΚΣ σε ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη γνώμη μου μια σοβαρή πτυχή του αποτελέσματος είναι αυτή που προκύπτει με τη σχετική (μιας και υπάρχει μείωση) αντοχή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αντοχή του ΚΚΕ που πλέον απέδειξε ότι το κάτω όριό του είναι (ή έστω-για τους πιο απαισιόδοξους-δε μπορεί να πάει πολύ κάτω από) το 4.5% του ιουνίου του 2012 αναγκάζει το ΣΥΡΙΖΑ στη πορεία του να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση να κινηθεί με αυτόματο πιλότο προς τη δεξαμενή ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Δημάρ (ότι απέμεινε από αυτή). Επιβάλλεται αδιάκοπο και μεθοδικό χτύπημα του πολιτικού απατεώνα Λαφαζάνη (που υπέστη στρατηγική σημασίας ήττα εντός του Σύριζα στις εκλογές αυτές) ώστε να τσακιστεί μια προσπάθεια που διαβλέπω ότι μπορεί να λάβει χώρα προκειμένου να χτιστεί καινούργιο ανάχωμα στο ΚΚΕ. Προσπάθεια που ως κύριο μέρος θα έχει το "όλον" ή μέρος του Λαφαζάνη αλλά δυστυχώς νιώθω ότι δεν αποκλείεται πια να έχει και κάποια πρόσωπα αγαπητά (εύχομαι πως όχι μιας και θα ήταν σοβαρό λάθος απέναντι στους εαυτούς τους πρώτα απ' όλα, καλές οι ευχές αλλά ...).

Όσον αφορά την κίνηση του Σύριζα προς τη δεξαμενή ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Δημάρ δε θα είναι μονόδρομη αλλά αμφίδρομη. Έχουμε να δούμε πολλά ξεφτιλίκια και να ένα σημερινό δείγμα με το κείμενο του μεγάλου σοσιαλιστή Γερουλάνου
http://www.yeroulanos.gr/2014/06/03/3747/

ρα

Ανώνυμος είπε...

Οι φασιστες εχουν κερδισει μεγαλο μερος της μη σπουδαζουσας νεολαιας, δηλαδη της νεας εργατικης ταξης και του μισο-λουμπεν. Εκει ακριβως που το κομμα εχει ελαχιστη εως καθολου επιρροη. Αυτο το μερος της νεολαιας ειναι στρατηγικης σημασιας να κερδιθει.
Το κομμα πρεπει να δουλεψει στα γηπεδα, στις πλατειες, στις νεανικες "συμμοριες" και οπουδηποτε βρισκεται αυτη η νεολαια. Και φυσικα για να μπορεσει να εχει ελπιδες κατι τετοιο, πρεπει να αλλαξει αμεσα η γραμμη-αντιληψη εναντια στα ελαφρα ναρκωτικα. Καλως η κακως, η χρηση (η εστω ανοχη) του χασις ειναι προαπαιτουμενο για να πλησιασεις αυτους τους κυκλους. Ο κνιτης με το σημερινο προφιλ του, θεωρειται φλωρος και γραφικος.
Ποτε δεν εγινε επανασταση διχως να κερδιθει η μισοπαραβατικη νεολαια, ακομα και ο βελουχιωτης και εκαντονταδες αλλοι αγωνιστες απο εκει προερχονταν.

Ενας φιλος

Ανώνυμος είπε...

1) τα ποσοστα του ΣΥΡΙΖΑ στους φοιτητες ειναι λογικα. Περα απο την αποχη στις φοιτητικες μην ξεχνατε την ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ που εχουν επιρροη και ψηφιζουν πολλοι απο αυτους ΣΥΡΙΖΑ. Χωρις να αποκλειω ασφαλως μερος ψηφοφορων της ΠΚΣ να λυγιζει απο το ψευτοδιλημα Σαμαρας ή Τσιπρας στη λογικη του δηθεν μικροτερου κακου. Το ιδιο συμβαινει και στην εργατικη ταξη. Το ΠΑΜΕ εχει πολυ μεγαλυτερη επιρροη απο την παραταξη του ΣΥΡΙΖΑ ατα συνδικατα αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβιζει στις εκλογες με τα ψεματα του.
2) το να αυγκρινουμε με το 94 δεν εχει νοημα. Καθε εποχη εχει τα δικα της. Τοτε η αποχη ηταν πολυ μικροτερη απο το σημερινο 40%+ τοτε ψηφιζαν 7,5 εκ και σημερα 6 με το ζορι. Τοτε ειχες κοσμο που ειχε αγωνιστικη εμπειρια και τωρα στην καλυτερη σου λενε δεν υα ερθω στην απεργιακη πορεια γιατι δουλευω εκεινη την ωρα(!) Στη χειροτερη ερχεται στην πορτα της επιχειρησης και σε σπρωχνει για να μπει.
3) Η σταση εναντια στα ναρκωτικα ειναι βαθυ πολιτικο ζητημα. Οχι μονο θεση δεν πρεπει να αλλαξουμε αλλα να εντεινουμε τη δραση μας γυρω απο αυτο το προβλημα. Ποτε δεν ενιωσα γραφικος ή φλωρος επειδη δεν την επινα. Ισα ισα το μπαφο ειναι μεσο αποκοινωνικοποιησης. Μην το βλεπουμε μονοπατα. Μπορει να συκοφαντουμαστε απο τα λουμπεναρια του οπορτουνισμου και του αναρχισμου για αυτη τη θεση μας αλλα κερδιζουμε στη νεολαια που ασχολειται με τον αθλητισμο, σε αυτα τα παιδια που αηδιαζουν με τη διακινηση και γενικα με αυτη τη σαπιλα. Κερδιζουμε την εμπιστοσυνη των γονιων. Θυμαμαι περιπτωσεις ψηφοφορων του κομματος που παροτρυναν τα παιδια τους στην εφηβεια να μπουν στην ΚΝΕ μονο και μονο γιατι ηξεραν οτι κανοντας αυτη την επιλογη θα γλιτωσουν απο την πιθανοτητα να ερθουν σε επαφη με τα ναρκωτικα που σε καποιες περιοχες θεριζουν κυριολεκτικα. Το ζητημα ειναι να μελετησει σε βαθος καποιος τη θεση μας ωστε σε μια κουβεντα με τους υπερμαχους του διαχωρισμου να βγει κερδισμενος. Η μπροσουρα που ειχε βγειν πριν λιγα χρονια ηταν χρησιμο εργαλειο. Εξαλλου την ιδια θεση ειχε και η ΕΠΟΝ για τα ναρκωτικα οταν μαλιστα οι τεκεδες και ο λουμπεν τροπος ζωης ανθουσαν. Ωστοσο αυτο καθε αλλο παρα μας απομονωσε. Ισα ισα και η πλειοψηφια των ρεμπετων εκτιμουσε και στηριζε το κομμα.
4)το αποτελεσμα πρεπει να το δουμε υπο το πρισμα των συνθηκων. Ναι ισως μπορουσαμε και καλυτερα αλλα τα υπολοιπα ΚΚ στην ευρωπη δεν βλεπουν ουτε με κυαλια τα ποσοστα μας. Μονο το Πορτογαλλικο που κατεβηκε μαζι με τους οικολογους πηρε παραπανω και το Βοημιας - Μοραβιας σε μια χωρα με 80% αποχη βεβαια. Η μαυριλα πλακωνει την ευρωπη και το πιο "σκληροπυρηνικο" συμφωνα με τους αστους δημοσιολογους ΚΚ, το ΚΚΕ, εχει ανοδο τη στιγμη που πιεζεται απο την "πρωτη φορα" της κυβερνωσας αριστερας. Βεβαια δεν χωρανε και πανηγυρια. Θελει σκληρη δουλεια απο κομμα και φιλους σταθερα στο στοχο του χτισιματος του κομματος παντος καιρου που θα συγκεντρωνει δυναμεις αποφασισμενες για την επανασταση.

ratm

Ανώνυμος είπε...

...............Σχεδόν καμία ψήφος στους κομμουνιστές δεν είναι χαλαρή ή φιλική, χωρίς ένα βαθμό ζύμωσης και συνειδητοποίησης........

Αυτό είναι (γενικώς) σωστό ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια.

Από το 2012 όμως παρατηρείται το φαινόμενο ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ όταν ζορίσουν λίγο τα διλήμματα. Παρά την πολύ σωστή αντιμετώπιση του ΚΚΕ να καταδειχνει με αποδείξεις τον Συριζα ως η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι επιμένει με αποτέλεσμα α)Το πολύ κακό αποτέλεσμα του Ιούνη 2012 και β)Την μεγάλη διαφορά ψήφων ανάμεσα σε πρώτη κ δεύτερη Κυριακή.
Το φαινόμενο αυτό δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα ακόμα και στο εκλογικό κοινό του ΚΚΕ που παραδοσιακά ήταν από τα πιο συμπαγή.

Για την αντιμετώπιση πιστεύω ότι εκτός από το ξεσκέπασμα του Συριζα ως δύναμη των μονοπωλίων χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια σε ιδεολογικό επίπεδο (βλέπω σε αρκετούς συντρόφους ελλιπες ιδεολογικό υπόβαθρο και όχι μεγάλο ενδιαφέρον για διάβασμα) και ανάδειξη της πολιτικής του ΚΚΕ ως τη ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ διέξοδο.
Η νίκη σε τέσσερεις δήμους δίνει αυτή τη δυνατότητα να γίνει αυτή η προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας.





Αναυδος είπε...

καλο θα ηταν να λαβουμε υποψη οτι διαρροη ψηφοφορων του ΚΚΕ ειχαμε σε ολη την περιδο από το 1993 μεχρι σημερα. Ως το 2009 ηταν προς το ΠΑΣΟΚ !!! (για να μην ερθει η να φυγει η επαρατος δεξια)

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Mια χαρα χαλαρη ειναι μερος της ψηφου προς το ΚΚΕ.Το ψηφιζει πολυς κοσμος που ειναι απλως αντιδεξιος ή αντιφιλελευθερος.

anonymous anonymous είπε...

@Παπουτσωμένος Γάτος (3 Ιουνίου 2014 - 6:06 μ.μ.)

Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ κρύβει ατέλειωτες συζητήσεις και ατέλειωτο τρέξιμο από τους κομμουνιστές.

Δεν είναι η ψήφος που δίνεται στο ΚΚΕ ίδιας βαρύτητας με την ψήφο που δίνεται στα αστικά κόμματα. Για να ψηφίσει κανείς ΚΚΕ (πάντα ίσχυε αυτό, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα) πρέπει να έχει καταλάβει πολλά πράγματα. Και συνήθως αυτή η κατανόηση έρχεται μέσω της ακούραστης καθημερινής δράσης των κομμουνιστών.

Υπό το φως των παραπάνω, έχω μια δυσκολία να χαρακτηρίσω την οποιαδήποτε ψήφο δίνεται στο Κόμμα σήμερα ως "χαλαρή".

Ανώνυμος είπε...

προς ratm
""κερδιζουμε στη νεολαια που ασχολειται με τον αθλητισμο, σε αυτα τα παιδια που αηδιαζουν με τη διακινηση και γενικα με αυτη τη σαπιλα. Κερδιζουμε την εμπιστοσυνη των γονιων. Θυμαμαι περιπτωσεις ψηφοφορων του κομματος που παροτρυναν τα παιδια τους στην εφηβεια να μπουν στην ΚΝΕ....(κλπ)""

Αυτη ακριβως η νεολαια που περιγραφεις ειναι κατα κανονα αυτη που θα μπει στο πανεπιστημιο, ειναι τα "καλα παιδια". Εγω μιλησα για τη μη σπουδαζουσα. Για την "αγρια νεολαια" η οποια ειναι τοσο δυναμικη και τοσο απαραιτητη.

""Ποτε δεν ενιωσα γραφικος ή φλωρος επειδη δεν την επινα""

Και καλα κανεις, δεν εννοουσα κατι τετοιο. Αλλο πραγμα ειναι να μην σου αρεσει το χορτο(ουτε εμενα μαρεσει), και αλλο να εκπροσωπεις ενα κομμα που εχει επισημη γραμμη εναντια σε ολα τα ναρκωτικα, στρεφομενος εναντια στους περιστασιακους η και τακτικους μπαφακηδες(ολη τη νεολαια του δρομου δηλαδη). Τοτε στα ματια τους εισαι φλωρος και γραφικος.
Τα ναρκωτικα ηταν παντως ενα παραδειγμα δε χρειαζεται να κολλησουμε σε αυτο. Το βασικο θεμα ειναι οτι χρειαζομαστε την αγρια νεολαια ιδιαιτερα τωρα που ειναι τοσο μαζικη.

""οταν μαλιστα οι τεκεδες και ο λουμπεν τροπος ζωης ανθουσαν""
Μεγαλο ψεμα.
Αυτο συνεβαινε μονο στις μεγαλες πολεις, οι οποιες δεν ηταν και τοσο μεγαλες. Η τεραστια πλειοψηφια του λαου ζουσε στα χωρια οπου δεν υπηρχαν ναρκωτικα.
Οι χωριατες στελεχωσαν και τον ελας και τον δσε. Δεν μπορουμε να κανουμε συγκρισεις με σημερα, τωρα που η αγρια νεολαια και η κουλτουρα του δρομου ειναι παντου στην ελλαδα. ακομα και σε κωμοπολεις. Οσο για τους ρεμπετες, εχω αλλη αποψη αλλα δεν ειναι καταλληλος ο χωρος.
Επαναλαμβανω, δεν πρεπει να χαρισουμε το πιο δυναμικο κομματι της νεολαιας στους φασιστες, ειναι εγκλημα ιστορικης σημασιας, το οποιο ηδη σιγα σιγα συντελειται.

Ενας φιλος

Ανώνυμος είπε...

Και εγω συμφωνω σε αυτο. Η ψηφος στο ΚΚΕ προυποθετει αποριψη για τον οποιοδηποτε λογο οχι απλα των αστικων κομματων, αλλα προσπεραση 1002 αναχωματων, του οπορτουνισμου, του ρεφορμισμου, του αντικομμουνισμου καθε αποχρωσης και επιστημονικοφανειας. Το ΚΚΕ περα απο τα τυπικα αστικα κομματα εχει και τον οπορτουνισμο να αντιμετωπισει και δεν μιλαω για την σοσιαλδημοκρατια που παραδοσιακα πλαγιοκοπουσε τα ΚΚ , ουτε καν την νεοκοπη σοσιαλδημοκρατια της ευρωαριστερας που εχει ριζες στο ακροατηριο του ΚΚΕ λογω κομμουνιστικου παρελθοντος. Υπαρχουν ολα τα αναχωματα του εξωκοινοβουλιου. Τα 2Μ-Λ, το ΕΕΚ, η Ανταρσυα, η ΟΚΔΕ, συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΟΑΚΚΕ, αναρχικοι, ΑΚ κλπ μιλαμε για ενα μοσαικο κομματων και ιδεολογικων αποχρωσεων με μια καποια βαση ή επαφη με τις μαρξιατικες ιδεες και συμβολα που εχουν αποκλειστικο ακροατηριο στο οποιο παρεμβαινουν τα μελη,φιλους ή κοσμο που προσεγγιζει το ΚΚΕ. Περα απο αυτο το ακροατηριο ολοι αυτοι με δυσκολια μιλανε εστω στον ισκιο τους. Ποσα παιδια, νεοι αγωνιστες δεν τραβηχτηκαν μεσω αυτων απο το ΚΚΕ για να καταληξουν νοικοκυραιοι ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ? Εχει γνωρισει κανεις κανεναν αναρχικο 50ετων? Κανεναν ΕΕΚ ή ΝΑΡ 50 ετων? Και οσοι υπαρχουν ειναι στους μεν αναρχικους ασφαλιτες ή μισανθρωποι λουμπεν στους δε δευτερους κατι τυπο σαν τον ΓΓ του ΕΕΚ στους 3ους καποιοι τυποι στυλ Δελαστικ, Πετρου Παπακωσταντινου ή του Δημοτικου Συμβουλου του Κωσταντινου που ειναι αθεραπευτοι ΣΥΡΙΖαιοι που απλα εχουν ξεχασε να ενταχθουν και επισημα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ολα αυτα δεν προσπερνουνται ευκολα. Οσο χαλαρη και να ειναι η ψηφος για να το ριξει καποιος ΚΚΕ κατι ειδε, κατι καταλαβε οσο αδυναμος και να ναι ιδεολογικα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με την "χαλαρότητα" της ψήφου στις ευρωεκλογές διαφωνώ. Έχει πολιτικό χρώμα και είναι χωρίς την πίεση του να αποφανθεί ο κόσμος για κυβέρνηση.
Επίσης, νομίζω το λιγότερο ρουσφέτι (σε σχέση με τις βουλευτικές) είναι ένας παράγοντας.

Ντακ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/44964/kke-anakoinosi-tis-ke-gia-ti-stasi-toy-kommatos-sto-eyrokoinovoylio

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Α να εισαι σιγουρος οτι θα φτια χτει το καινουργιο αναχωμα στον οπορτουνιστικο χωρο δεν αφηνει ποτε τετοιο κενο η αστικη ταξη. Οσο για τα αγαπητα προσωπα να εισαι σιγουρος οτι θα εχει και τετοια παντα ειχε. Εχουνε φροντισει να ντυθουνε με μπολικη αριστεροσυνη ντυμενη με τσιτατα του ΜΑΡΞ για ξεκαρφωμα. Το να μεινης διπλα στο ΚΚΕ σε τετοιες εποχες οταν μπορεις να φτιαξεις την παρτη σου και να περνας καλα ειναι μεγαλο ζορι και δεν το αντεχουνε ολοι ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Κομμουνιστης πεφτει στο επιπεδο συνειδησης της εργατικης ταξης για να την τραβηξει προς τα μπρος οχι για να κανει αυτος βηματα πισω. Η νεολαια που ειναι χωμενη στα ναρκωτικα θα μπορουσε ισως να ειναι το πιο δυναμικο κομματι αλλα δεν ειναι. Καθε αλλο. Ειναι πληρος παθητικη και υποταγμενη. Το να αντιμετωπιζεις εχθρικα το χρηστη τακτικο ή περιστασιακο ειναι λαθος. Και σιγουρα δεν ειναι πολιτικη της ΚΝΕ απ'οσο θυμαμαι. Αλλα το να εισαι αταλαντευτος ως προς το κοινωνικο φαινομενο και κυριως ως προς τη σταση των μελων σου απεναντι σε αυτο ειναι αυτονοητο για ενα ΚΚ. Γραφικους θεωρουν και τους ΠΑΜιτες οι απεργοσπαστες. Και αυτους ως εργαζομενοι δεν τους εχεις για εχθρους αλλα δεν θα γινεις και συ απεργοσπαστης για να τους προσεγγισεις. Τα ναρκωτικα και ο καλπικος διαχωρισμος τους ειναι ζητημα πολιτικο οχι δευτερευον. Εχει κοινωνικες αιτιες. Αυτο το κομματι νεολαιας υα το προσεγγισεις με τη σωστη παρεμβαση και αναπτυξη δεσμων μαζι της στα ΕΠΑΛ, στις ΕΠΑΣ, στα ΙΕΚ, στα ΤΕΙ, στους χωρους εργασιας κυριως επισιτισμου και αποθηκες, σε πλατειες και γηπεδα. Απο προσωπικη πειρα δεν χρειαστηκε να κανω χασις ποτε για να μιλισω και να συνυαρξω με νεους που εκαναν. Αλλα ειναι νομοτελεια οτι ή θα τον τραβαγα εγω στη λογικη μου ή αυτος στη δικη του ή θα ξεκοβαμε. Ειναι σταση ζωης. Ποσο φιλος και για ποσα χρονια θα ησουν με εναν οργανωμενο στην ΟΝΝΕΔ? Χωρις να φθειρουν την οποια φιλια σας οι εκδιαμετρου διαφορετικες αντιληψεια και σταση ζωης σας?

ratm

ratm

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους!

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που κρατάμε όλοι από τις εκλογές είναι ότι η gue έχασε δυο έδρες και ο Σαραντάκος πρέπει να ναι συντετριμμένος.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Χαχα οντως... θρηνος για το Σαραντακο.

ratm

anonymous anonymous είπε...

Κύριε Σαραντάκο, τι έχετε να πείτε που σήμερα η GUE έχασε 2 έδρες;

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, λέω εγώ. Γιατί το πράγμα με τη GUE τα τελευταία χρόνια είχε χοντρύνει πολύ (όχι πως ήταν ποτέ καλό). Αλλά όχι να βάλουμε και πλάτη για να γίνει ο κ. Τσίπρας πρόεδρος της Κομισιόν...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@anonymous,ratm

Αν κατι εδειξε ο Ιουνιος του '12,ηταν οτι γυρω στις μισες ψηφοι του ΚΚΕ ηταν τελικα χαλαρες.Το ιδιο εδειξε και ο τωρινος Μαιος,με την διαφορα αυτοδιοικητικων και ευρωεκλογικων ψηφων,ειδικα στους δημους που κερδισε το ΚΚΕ.

Πχ Ο Πελετιδης πηρε 25% στην Πατρα,ενω το ΚΚΕ πηρε 8%.

Οντως ειναι πιο ''δυσκολη'' ψηφος,η ψηφος στο Κομμα,αλλα δεν ειναι η μπετον αρμε που νομιζετε.Και ουτε σημαινει οτι μετα τον Ιουνιο του '12 μας εφυγαν ολοι οι ''χαλαροι'' και μειναμε με τους ''δυσκολους''.

Ουτε η πλειονοτητα εχει επαφη με τα συνεδρια,τις αποφασεις του κομματος,τις θεωρητικες του θεσεις κλπ.

Οσο για το εξωκοινοβουλιο που ανεφερε ο ΡΑΤΜ,αμφιβαλλω αν οι περισσοτεροι ψηφοφοροι(οχι μονο του ΚΚΕ,γενικα),περα μερικων πολιτικοποιημενων αριστερων φοιτητων,γνωριζουν τι συμβαινει εκει,περα ισως απο τα ΚΚΕ μλ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ,λογω των γραφικων τους ονοματων.Και ακριβως λογω αυτης της γραφικοτητας,δεν σκεφτεται καν να τα ψηφισει.

Ολο το παιχνιδι παιζεται αναμεσα σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ,και παλιοτερα αναμεσα σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ λιγοτερο ΣΥΝ/ΚΚΕεσ./ΔΙΚΚΙ κλπ

Οσο για τα ναρκωτικα...ενταξει σε λιγο θα μας πουν να κερναμε και μια γυρα τα χαρμανια,μην τα αποξενωσουμε.

Αν καποιος εχει καει τοσο πολυ,που ψηφιζει με βαση το χορτο,ΟΚΑΝΑ χρειαζεται,οχι ΚΚΕ.

Και μια τελευταια παρατηρηση,πανω σε αυτο που ειπε ο ΡΑΤΜ για τις φιλιες και την σταση ζωης,χωρις να βρισκω λαθος αυτο που ειπε:Οι οργανωμενοι εχετε την ''πολυτελεια'' να το κανετε αυτο,γιατι οι φιλοι σας(και οι εραστες/ριες σας) ειναι σε μεγαλο βαθμο μεσα απο το Κομμα.Εγω ας πουμε,και και πιστευω δεν ειμαι ο μονος,αν εμπαινα στην διαδικασια να ξεκοβω με βαση πολιτικες αποψεις,θα επρεπε να παρατησω γονεις,φιλους,συντροφους κλπ και να παω στα βουνα.

Ειναι φυσικα μια απο τις βασικες λειτουργιες του Κομματος αυτη,να κοινωνικοποιεισαι με ατομα που μοιραζεστε τις ιδιες αποψεις και τον ιδιο σκοπο της ζωης,αλλα ειναι ενας δρομος που δεν μπορουν να ακολουθησουν ολοι.

Ανώνυμος είπε...

ΠΓ
Δεν ειναι ετσι ακριβως και μενα η οικογενεια μου δεν ειναι κομμουνιστες, οπως και πολλοι φιλοι μου. Δεν ξεκοψα κανεναν για πολιτικους λογους. Αλλα σε μια φιλια ή σχεση αλληλεπηδρας με τον αλλον. Αντικειμενικα οταν ο τροπος που αντιλαμβανεσαι τη ζωη και την κοινωνια ειναι εκ διαμετρου αντιθετος ή θα φερεις τον αλλον κοντα στην οπτικη σου ή αυτος εσενα στη δικη του ή αλλιως θα τα τραβηξετε διαφορετικους δρομους.
Ετσι και αλλιως ημουν οσο ημουν οργανωμενος και ειμαι και τωρα πολεμιος της συνηθειας να κανουν οι κομμουνιστες παρεα μεταξυ τους μονο. Αυτο ειναι οντως σεχταρισμος. Ο κομμουνιστης πρεπει να ζει μεσα στις μαζες για να μπορει να τις καθοδηγησει.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Π.Γ αμαρτιες απο το παρελθον πληρω σαμε το 2012. Εμενα η γνωμη μου ειναι οτι δεν προκειται να πεσει κατω απο 4.5% οποτε και να γινουνε η βουλευτικες χωρις να θελω να πω οτι θα παρουμε 6.1% ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

""Η νεολαια που ειναι χωμενη στα ναρκωτικα θα μπορουσε ισως να ειναι το πιο δυναμικο κομματι αλλα δεν ειναι. Καθε αλλο. Ειναι πληρος παθητικη και υποταγμενη""
Αληθεια? Οι χουλιγκανς, οι καγκουρες, η αλητεια των εξαρχειων, σου φαινονται παθητικοι? ΕΙΝΑΙ το πιο δυναμικο κομματι αλλα στρεφονται σε λαθος κατευθυνση.

"Το να αντιμετωπιζεις εχθρικα το χρηστη τακτικο ή περιστασιακο ειναι λαθος"
Μα δε χρειαζεται να το κανεις. Το κομμα σου το κανει επισημα.
Αν εσυ γουσταρεις να πινεις τσιπουρα με την παρεα σου, και εμενα το κομμα μου ειναι εναντια στο τσιπουρο αυτοματα εισαι προκατειλλημενος απεναντι μου.

Τελος παντων αρκετα τραβηξε αυτο με τα ναρκωτικα, εγω ηθελα απλως να τονισω την αδυναμια του κομματος να προσεγγισει αυτη τη νεολαια, η οποια οδηγειται στο φασισμο.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Μια και με μελετήσατε, ομολογώ ότι με εξέπληξε η απόφαση του ΚΚΕ να μείνει εκτός GUE. Βέβαια, παλιότερα είχα γράψει (ή εδώ ή στον Αντώνη) κάτι σαν "αν θέλετε να είστε συνεπείς με τη γραμμή που έχετε, πρέπει να μείνετε εκτός GUE", αλλά δεν περίμενα να με πάρετε τοις μετρητοίς!

Μπράβο στον Κουτσούμπα για την απόλυτη συνέπεια. Χαμένος θα βγει, αλλά είναι συνεπής. Ωστόσο, υποψιάζομαι πως η αιτία της αποχώρησης είναι απλή: ως τώρα, μέσα στη GUE το ΚΚΕ ήταν το ισχυρότερο ελληνικό κόμμα ή έστω εξίσου ισχυρό με τα άλλα ελληνικά κόμματα. Τώρα θα είχε 2 έδρες έναντι έξι του ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον με πιθανό πρόεδρο της GUE τον Παπαδημούλη -αντέχεται αυτό; δεν αντέχεται. Οπότε, πιστό στη λογική του ετεροκαθορισμού, το ΚΚΕ προτίμησε να μείνει έξω.

Σε πέντε χρόνια θα ξυπνήσει από τον νήδυμο για να πει στους εργάτες γιατί δεν πρέπει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Θα προσπαθήσω να είμαι καλόπιστος όσον αφορά τον "ένας φίλος" αν και ομολογώ ότι μου είναι κάπως δύσκολο.

Οι συγκλονιστικές πορείες του ΕΑΜ στην Αθήνα κόντρα στα γερμανικά πολυβόλα δεν έγιναν από κόσμο που ξεκίνησε να πάει στη πορεία από τον τεκέ. Ο Στέλιος ο Καρδάρας δεν αγωνίζονταν με ένα τσιγαριλίκι στο χέρι αλλά αυτό δεν εμπόδισε ρεμπέτες να τον κάνουν τραγούδι (με το ΚΚΕ να είναι απόλυτα ενάντιο και στα ναρκωτικά και στο ίδιο το ρεμπέτικο τραγούδι).

Λες ότι ο Βελουχιώτης ήταν λούμπεν. Ας πούμε ότι ήταν. Δεν προσεγγίστηκε όμως από κάποιον που του παρίστανε τον ακόμα μεγαλύτερος λούμπεν. Και τράβηξε ο ίδιος μεγάλη διαχωριστική γραμμή με το όποιο παρελθόν του και έλεγε πως αυτό το όφειλε στο ΚΚΕ αλλιώς θα παρέμενε ένα άχρηστο κορμί.

Μήπως νομίζεις ότι οι βιετκόγκ λόγου χάρη κέρδισαν τον πόλεμο επειδή μαστούριαζαν;

Τώρα το διαχωρισμό με "καλά παιδιά" που σπουδάζουν και δεν καπνίζουν χασίς με τα "άγρια" που δε σπουδάζουν και καπνίζουν τη βρίσκω-σόρρυ που στο λέω- εντελώς γελοία. Τον καιρό που ήμουν εγώ φοιτητής (που πάνε ήδη κάποια χρόνια) το χασίσι ήταν ήδη πολύ διαδεδομένο στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Τα ναρκωτικά μόνο διαβρωτική δράση έχουν. Η στάση πρέπει να είναι απόλυτα εχθρική και εγώ προσωπικά δε θα ήμουν ενάντιος ακόμα και σε οργανωμένες επιθέσεις σε ναρκω-εμπόρους και τα κυκλώματά τους για να περνά συνεχώς το συμβολικό μήνυμα.

Σε αυτό που μπορώ να σου δώσω ένα δίκιο είναι ότι κανείς δε θα πρέπει να θεωρείται χαμένη υπόθεση στο αιώνα τον άπαντα. Μπορεί και ένας συνάνθρωπός μας που είναι σε αυτό που καλούμε "περιθώριο" να κρύβει κάτω από την επιφάνεια ένα διαμάντι. Γι' αυτό και επιβάλλεται να μη προσεγγίζεις κανένα με σηκωμένη τη μύτη. Άλλο όμως αυτό και άλλο να τον γλείφεις λέγοντάς του πόσο μάγκας και καλά είναι. Δε θα τον κερδίσεις έτσι. Ούτε καν το σεβασμό του δε θα κερδίσεις.

Στη δεκαετία του '60 υπήρξε στις ΗΠΑ ένας τύπος με παρελθόν διαρρήκτη, ληστή, ναρκο-εμπόρου, νταβατζή. Ο τύπος αυτός στη φυλακή μεταβλήθηκε χάρη στην επίδραση κάποιου συγκρατούμενού του σε έναν τύπο που ούτε καν κάπνιζε τσιγάρο, ούτε καν έπινε αλκοόλ. Το μεγάλο δυστύχημα ήταν βέβαια ότι εκείνος που τον επηρρέασε δεν ήταν κομμουνιστής. Θα ήταν πολύ σημαντικό αν το κομμουνιστικό κίνημα είχε κερδίσει μια τέτοια προσωπικότητα στις ΗΠΑ. Μιλώ για τον Malcolm X. E λοιπόν στις ΗΠΑ του '60 πρέπει να ήταν ο ορισμός του "not cool" το να μην καπνίζεις ούτε καν τσιγάρο, να μην πίνεις ούτε ποτό. Δε νομίζω όμως ότι θα υπάρχει άνθρωπος να υποστηρίξει ότι ο Malcolm X δεν ήταν ως φιγούρα cool.

Εδώ και ένα βιντεάκι σχετικό με τον Malcom X και τα ναρκωτικά
http://www.youtube.com/watch?v=P2n-1902lyg
(το οποίο το βρίσκω υποδειγματικό ως προς τον τρόπο ομιλίας-ασχέτως του ότι είναι σε τελείως άλλη κατεύθυνση)

Όσον αφορά τους black panthers, στις ΗΠΑ αυτοί εκφυλίστηκαν ακριβώς επειδή στόχευσαν στο λούμπεν στοιχείο και στις λούμπεν δραστηριότητες.

*

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ είμαι απαισιόδοξος και νομίζω ότι έχεις δίκιο σε αυτό που μου έγραψες. Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία.

ρα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Νίκο, αυτές τις μουσμουλιές περί ετεροκαθορισμού, τις έχεις γράψει αλλού χωρίς προσχήματα και βλέπω τις επαναλαμβάνεις και εδώ τώρα, κάπως πιο σεμνά η αλήθεια είναι. Πιστεύω πως το κουκουέ κατά βάθος ήθελε να πάει και στα σκοπιανοφάγα συλλαλητήρια, αλλά δεν το τόλμησε γιατί είχε προλάβει να πάει ο συνασπισμός. Τα ποσοστά του πασόκ μπορεί να μην τα πιάσετε σύντομα, την αλαζονεία του όμως την έχετε σχεδόν ξεπεράσει. Και εις ανώτερα

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Σφυροδρέπανε, το ότι το ΚΚΕ ετεροκαθορίζεται ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ το έλεγα από τότε που το πρωτοπρόσεξα, όταν ήμουν οπαδος του ΚΚΕ δηλαδή, είναι 'εδραία πεποίθησή μου' όπως λένε. Μπορεί βέβαια να είναι μουσμουλιά (μάθαμε και μια λέξη).

Λούμπεν ο Άρης; Έτσι κι έτσι. Μορφωμένος, παιδί καλής οικογενείας, ότι είχε κάποια μπλεξίματα δεν τον κάνουν λούμπεν. (Και είχε κουρέψει και τον Τεύκρο Ανθία με προβατοψαλίδα).

Ανώνυμος είπε...

Οι χουλιγκανς, καγκουρες κλπ στο χωρο δουλειας τους αν δεν ειναι μπραβοι καποιου επιχειρηματια , ειναι τα μεγαλυτερα γατακια. Δηλοι οσο δεν παει. Το τσιπουρο το πινω ως μεσο για συνευρεση με την παρεα. Η καταχρησγ του χρησιμοποιειται ωστε σε καποιος να ξεφυγει απο την καθημερινοτητα του. Σε αυτο ειναι απεναντι οι κομμουνιστες. Το χασις δεν ειναι μεσο συνευρεσης ειναι ο αυτοσκοπος. Η χρηση του και οχι η καταχρηση σε κανει να ξεφυγεις απο τα προβληματα σου. Οταν λεω στην παρεα μου παμε για μια μπυρα η μπυρα ειναι η αφορμη. Οταν λεει καποιος παμε σπιτι για τσιγαριλικι , το τσιγαριλικι ειναι σκοπος και η παρεα η αφορμη. Εγω φεν διαλεγω φιλους βαση ποιος πινει τσιπουρο ή μπυρα, ο μπαφακιας διαλεγει ή ξεκοβει ατομα με κρητιριο το χασις.

ratm

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΡΑΤΜ

Εγω πιστευω πιο πιθανο απο να κανεις τους γονεις σου κομμουνιστες,να σε κανουν εκεινοι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ/whatever,ειναι απλως να συνεχιζετε να συνυπαρχετε χωρις να αλλαξει ο ενας τον αλλο.Δεν ειναι μονο να υπαρχουν οι διαφορες,ειναι και ποσο μερος του εαυτου σου ειναι οι επιλογες αυτες και ποσο τις τονιζεις.

@Σαραντακος

Να δω πως θα ανεχθει η ''κυβερνηση της Αριστερας'' να εχει υπουργους απο το ΠΑΣΟΚ και Το Ποταμι σε λιγο καιρο.

@Παναγιωτης

Δεν ειπα οτι θα πεσουμε κατω απο το 4,5%(χωρις να το αποκλειω),αλλα και παλι δεν μπορεις να ξερεις τι εχει στο μυαλο του ο καθενας που ψηφιζει ΚΚΕ.

@Ενας Φιλος

''Αληθεια? Οι χουλιγκανς, οι καγκουρες, η αλητεια των εξαρχειων, σου φαινονται παθητικοι? ΕΙΝΑΙ το πιο δυναμικο κομματι αλλα στρεφονται σε λαθος κατευθυνση.''

Πως το οριζεις το ενεργητικο δηλαδη?Δηλαδη οποιος προσπαθει για το μελλον του,εστω και ατομικα,σπουδαζοντας καπου,ειναι παθητικος,ενω καποια παιδια που δεν εχουν μελλον και αναλωνονται σε λουμπεν συμπεριφορες ειναι ενεργητικα?

Μπερδευεις την επιθετικοτητα με την ενεργητικοτητα μαλλον.

Ανώνυμος είπε...

Κ.Σαραντακο αποφασιστε να σας παιρνουμε τοις μετρητοις ή οχι?
Αληθεια τωρα πιστεψατε εστω και για 1 δευτερολεπτο οτι θα εκβιασετε τη σταση του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβουλιο μετατρεπωντας τη GUE-NGL σε επικυρωτη των αποφασεων του ΚΕΑ?
Βεβαια η ανακοινωση του ΚΚΕ βαζει μια σειρα ζητηματα για τη GUE , το ΚΕΑ , το ΣΥΡΙΖΑ και τη De linke. Γι'αυτα δεν ειδα να λεει κατι ο κατα τ'αλλα λαλιστατος Σαραντακος. Πχ. Τι γνωμη εχει για τις αντικομμουνιστιμες εμκδηλωσεις που πρωτοστατει η De linke και εξισωνουν φασισμο-κομμουνισμο? Για το οτι το ΚΕΑ δεν βρηκε μιση λεξη να πει για την Ουκρανια? Για τις επεμβασεις σε Κεντροαφρικανικη δημοκρατια και Λυβιη που τις στηριξε? Και κυριως για την προσπαθεια ολες αυτες οι πολιτικες του ΚΕΑ να γινουν πολιτικες της GUE καταργωντας ουσιαστικα την αυτοτελη δραση του καθε κομματος? Ακομα χειροτερα τι εχει να μας πει ο Σαραντακος για την προσπαθεια οι αποφασεις του ΚΕΑ να ενφανιζονται ως αποφασεις της GUE κατι που βασισμενοι στην αγνοια του πολυ κοσμου επιχειρησαν πολλακις στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ (πχ Σκουρλετης)σε πανελ οταν στριμοχωντουσαν απο εκπροσωπο του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμενα αποκρυπτωντας τι παιζει με τα ευρωκομματα και το ΚΕΑ κατηγορουσαν το ΚΚΕ για διγλωσσια στην Ελλαδα επειδη δεν συνεργαζεται με το ΣΥΡΙΖΑ ενω δηθεν συνεργαζεται στο ευρωκοινοβουλιο μεσω της GUE η οποια ομως δεν ειναι ευρωκομμα , προς το παρον τουλαχιστον γιατι ετσι οπως παει GUE θα σημαινει ΚΕΑ.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Να θυμισουμε κατι για το De Iihke. Στο βερολινο εχουνε φτιαξει μνημειο για τους γερμανους αντιφασιστες που δηθεν εκτελεστηκαν στην ΕΣΣΔ την περιοδο 1933 1945 απο τον ΣΤΑΛΙΝ. Σε αυτο το μνημειο καταθετουνε στεφανια και γερμανοι φασιστες. οτι χαραχτη ρισμο και να πεις εισαι μεσα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

κλεανθικός είπε...

Το τσιπουρο το πινω ως μεσο για συνευρεση με την παρεα. Η καταχρησγ του χρησιμοποιειται ωστε σε καποιος να ξεφυγει απο την καθημερινοτητα του. Σε αυτο ειναι απεναντι οι κομμουνιστες. Το χασις δεν ειναι μεσο συνευρεσης ειναι ο αυτοσκοπος. Η χρηση του και οχι η καταχρηση σε κανει να ξεφυγεις απο τα προβληματα σου. Οταν λεω στην παρεα μου παμε για μια μπυρα η μπυρα ειναι η αφορμη. Οταν λεει καποιος παμε σπιτι για τσιγαριλικι , το τσιγαριλικι ειναι σκοπος και η παρεα η αφορμη.

Ο λόγος είναι ότι το τσίπουρο είναι νόμιμο ενώ το χασίς παράνομο.
Εάν το χασίς πωλούνταν στις ταβέρνες σαν το τσίπουρο, θα ήταν το ίδιο ακριβώς να πεις πάμε στην ταβέρνα για κανα τσιγαριλίκι με το να πεις πάμε για κανα τσίπουρο.

Ανώνυμος είπε...

Οτι να ναι.
Στο αλκοολ η καταχρηση εχει κοινωνικα αιτια.
Ειμαι ανεργος , εχω προβληματα, φεν τα αντιμετωπιζω και το ριχνω στο ποτο. Εδω η παραιτηση ως σταση ζωης ερχεται απο την καταχρηση. Στο χασις ερχεται απο τη χρηση.
Επιπλεον οταν πινεις κρασι συσφιγγεις δεσμους με την παρεα. Οταν το τσιγαριλικι φερνει γυρα ο καθενας ειναι για την παρτη του δεν υπαρχει παρεα.
Σε τελικη αναλυση ειναι τραγικο να διαλεγεις με κρητηριο το χασις φιλους. Να κανεις παρεα με καποιον επειδη εχει ακρες και το βρισκει ευκολα ή επειδη ειναι επισης χρηστης και δεν θα σου φερει αντιλογο σε αυτη την λογικη σου.
Ειπα και στην αρχη. Υπαρχει μπροδουρα για τη θεση του ΚΚΕ για τα ναρκωτικα. Οποιος θελει τη μελετα.

ratm

Αναυδος είπε...

εκτος απο το χασις που πρεπει επιτελους να ενταξουμε στη καθημερινη μας διαιτα υπαρχει και το φεγκ σουι και η λενα μαντα

πραγματικα μενω αναυδος με τους 'φιλους' και τους 'κλεανθικους'

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Ο διαχωρισμός που κάνετε για το αλκοόλ και το χασίς είναι για κλάματα. Δηλαδή όταν πας και ξευτιλίζεσαι στις ταβέρνες στα τσίπουρα και στα ούζα συσφίγγεις σχέσεις και όταν κάνεις ένα τσιγάρο με την παρέα σου απομονώνεσαι. Και τα δύο έχουν κοινωνικά αίτια και χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και τα προβλήματα. Το ότι το ένα είναι νόμιμο και το άλλο παράνομο, είναι καθαρά εξαιτίας σκοπιμότητας όσων το πουλάνε.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Σε αυτο που λεει ο Ρατμ δεν συμφωνω,μια χαρα κοινωνικοποιεισαι χωρις να χεις κριτηριο το χασις,αν εισαι περιστασιακος χρηστης,συμφωνω ομως με την σταση του Κομματος απεναντι σε ολων των ειδων τα ναρκωτικα.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

RATM, βάζεις δέκα θέματα μαζί ανακατωμένα, πώς να γίνει συζήτηση; Αστειευόμουν όταν έγραψα "δεν περίμενα να με πάρουν στα σοβαρά", δεν είναι φανερό; Όσο για το Die Linke, μην ξεχνάς πως είναι κληρονόμος και έχει κορμό του τους ανθρώπους εκείνους και το κόμμα εκείνο που προσπάθησε να χτίσει, επί σαράντα χρόνια, τον σοσιαλισμό στο γερμανικό έδαφος. Οπότε, θα έπρεπε να δείχνεις περισσότερο σεβασμό.

Παναγιώτη, ψέματα είναι ότι μετά την υπογραφή του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ ο Στάλιν παρέδωσε στον Χίτλερ όλους τους Γερμανούς κομμουνιστές που είχαν καταφύγει από το 1933 και μετά στην ΕΣΣΔ; Ψάξε ένα όνομα: Margarete Buber-Neumann.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παπουτσωμένε, αν υπάρχουν και μερικοί από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (που δεν τη θεωρώ σίγουρη) δεν χάλασε ο κόσμος, αρκεί να μην δίνουν εκείνοι τον τόνο.

Αλλά μια και μιλάς για συγχρωτισμό και πώς θα το αντέξουμε, πες μου κι εσύ: τώρα που θα είστε, έστω και για τεχνικούς λόγους, στην ίδια ομάδα με τους Χρυσαβγίτες στο Στρασβούργο, θα σας αρέσει;

Ανώνυμος είπε...

Σαραντακος. Αν ειναι οπως τα λες τοτε σε αυτο το μνημειο γιατι βαζου νε στεφανια και γερμανοι φασιστες και φυλαει και το αγαλμα η γερμανικη αστυνομια. Γιατι δεν συμβαινει και εδω το ιδιο με τα αγαλματα του ΔΣΕ. Με την συμφωνια παρεδωσε γερμανους πραχτορες που ειχανε πιαστει για κατασκοπεια τωρα οτι για εσας αυτοι ητανε αντιφασιστες ειναι δικο σας θεμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σου Παναγιώτη.
Αποκαλείς κατασκόπους τα μέλη της ΚΕ του Γερμανικού ΚΚ τα οποία παραδώσαν οι Σοβιετικοί στους Ναζί.
Ντροπή.
Αλλά φυσικά από την ασφάλεια του καναπέ, μπορείς να έχεις άποψη για όλα. Τράβα καλύτερα να διαβάσεις το Β' τόμο μπας και ανακαλύψεις τους κατασκόπους που χρειάζεσαι.
Είστε θλιβεροί όσοι σκέφεστε έτσι. Και πολύ τυχεροί που η θεολογική σας πίστη σας προφυλάσσει από την ανάγκη να προβληματιστείτε. Και ακόμα πιο τυχεροί που δεν θα βιώσετε ποτέ την απογοήτευση από την ανθρωποσφαγή της ηγεσίας του επαναστατικού κινήματος τη δεκαετία του 1930.
Τον Μπεζεντακο τον έχεις τραγουδήσει Παναγιώτη;

Ούτε Θεός/ούτε Αφέντης

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παναγιώτη, δεν είναι ανάγκη να τα δικαιολογείς όλα, παραδέξου ότι έγιναν και μερικά λάθη επί Στάλιν. Σου ανέφερα ένα όνομα, ψάξε το. Οι σοβιετικοί παραδώσανε αντιφασίστες και κομμουνιστές στον Χίτλερ. (Και πιο πριν, μερικούς τους είχε φάει το σκοτάδι την περίοδο της ανωμαλίας, όπως έγινε άλλωστε και με αρκετούς Έλληνες κομμουνιστές, π.χ. ο Ανδρ. Χαϊτάς).

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Θεέ κι αφέντη, αν ήρθες εδώ για να προσβάλλεις όσους διαβάζουν το μπλοκ και όχι για να συζητήσεις, καλύτερα να μην μπεις στον κόπο να μας ξαναγράψεις κάτι. Το επόμενο σχόλιο που θα έχει αντίστοιχο ύφος, δε θα δημοσιευτεί.

Ανώνυμος είπε...

Απολίθωμα, να σε ρωτήσω κάτι; Με ποια λογική μπανάρεις τον ιάκωβο, το μπλε κοκκόρι κτλ. και αφήνεις τον αποδεδειγμένα ψεύτη, συκοφάντη και αντικομμουνιστή Σοσιαλφασιστάκο να επανέρχεται κάθε τόσο και να πορδολογεί ασύστολα;
ΣΤΦ

Ανώνυμος είπε...

8.58 η ντροπη ειναι δικη σου και της παρεας σου. Αν δεν ειχε αποκαλφθει η συνωμοσια το 1935 ο χιτλερ θα ειχε χτυπησει την ΕΣΣΔ απο το 1939 και μαζι με τους προδοτες θα ειχε κερδι σει τον πολεμο. Τον 2ο τομο τον εχω διαβασει ολοκληρο και περιμενω και τον 3ο που θα εχει και μεγαλυτερο γλεντι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΣΤΦ, για να μην μπλέξουμε στα πολύ ειδικά κριτήρια, ο γενικός κανόνας μου είναι να κόβω όσους μου φαίνεται πως δεν έχουν ειλικρινή διάθεση να συζητήσουν ή δυσκολεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη συζήτηση. Δεν πιστεύω ότι το εφαρμόζω πάντα σωστά, προσπαθώ όμως. Εσένα τι σου κακοφαίνεται; Ότι έκοψα τους πρώτους ή ότι δεν τους κόβω όλους;

Υγ: ο τζέικομπ ειδικά είχε αποχωρήσει μόνος του, εγώ απλώς τον βοηθάω να φανεί συνεπής σε όσα είχε πει.

Ανώνυμος είπε...

Σαραντακος. Αν ενοεις περιοδο ανωμα λιας τα γεγονοτα στην ΤΑΣΚΕΝΔΗ και το ξηλωμα της ηγεσιας του κομματος το 1956 με την 6η ολομελεια το δεχομαι εχεις δικιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

κλεανθικός είπε...

Στο αλκοολ η καταχρηση εχει κοινωνικα αιτια.
Ειμαι ανεργος , εχω προβληματα, φεν τα αντιμετωπιζω και το ριχνω στο ποτο. Εδω η παραιτηση ως σταση ζωης ερχεται απο την καταχρηση. Στο χασις ερχεται απο τη χρηση.
Επιπλεον οταν πινεις κρασι συσφιγγεις δεσμους με την παρεα. Οταν το τσιγαριλικι φερνει γυρα ο καθενας ειναι για την παρτη του δεν υπαρχει παρεα.
Σε τελικη αναλυση ειναι τραγικο να διαλεγεις με κρητηριο το χασις φιλους. Να κανεις παρεα με καποιον επειδη εχει ακρες και το βρισκει ευκολα ή επειδη ειναι επισης χρηστης και δεν θα σου φερει αντιλογο σε αυτη την λογικη σου.
Ειπα και στην αρχη. Υπαρχει μπροδουρα για τη θεση του ΚΚΕ για τα ναρκωτικα. Οποιος θελει τη μελετα.


Η παραπάνω επιχειρηματολογία καταρρέει όταν ξεκαθαρίσεις τη διαφορά μεταξύ νόμιμης και παράνομης ουσίας.

Εάν το αλκοόλ ήταν παράνομο και το χασίς νόμιμο, θα ίσχυαν ακριβώς τα ανάποδα από αυτά που περιγράφεις.
Οποιαδήποτε κατάχρηση έχει κοινωνικά αίτια.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που αράζουν σπίτια τους το βράδυ, πίνουν 2-3 ποτηράκια και ξεσπούν τα προβλήματά τους εκεί (ενίοτε ρίχνοντας κι ένα χεράκι ξύλο στη γυναίκα τους). Το ίδιο ισχύει και με χασικλήδες - αλλά χωρίς το ξύλο γιατί το χασίς δεν σε κάνει επιθετικό.

Η διαφορά είναι πως στο αλκοόλ υπάρχει και ο άλλος δρόμος: Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για κοινωνικοποίηση (σύσφιξη δεσμών στην παρέα), επειδή έχεις το δικαίωμα να το καταναλώσεις σε δημόσιο χώρο χωρίς πρόβλημα "πάμε να πιούμε ένα κρασί να τα πούμε/να γιορτάσουμε".
Αν το χασίς πωλούνταν στα σουπερμάρκετ όπως το κρασί, την ίδια κοινωνικοποίηση και σύσφιξη δεσμών θα μπορούσες να κάνεις, και δεν θα χρειαζόταν κιόλας να "φέρνει γύρα το τσιγαριλίκι" αφού ο καθένας θα είχε το δικό του. Το ότι δεν μπορείς να πεις "πάμε να καπνίσουμε ένα τσιγαράκι χασίς να τα πούμε/να γιορτάσουμε" οφείλεται στο ότι είναι παράνομο.

Ούτε εγώ είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, ούτε του διαχωρισμού σε σκληρά και μαλακά. Και βεβαίως ούτε της αλλαγής της θέσης του ΚΚΕ.
Δεν μπορώ όμως να βλέπω τέτοιες προσπάθειες "επιχειρηματολόγησης" για τα κλάματα.
Περισσότερο ζημιά κάνετε παρά πείθετε.

Ανώνυμος είπε...

Δεύτερη συζήτηση με ενδιαφέρον. 2 βασικά ζητήματα, το ένα ο ορισμός του τρολαρίσματος, το άλλο σοβαρό. Στο πρώτο - ναρκωτικά, λουμπεναριό - δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο σε αυτά που έγραψε ο ratm, παρά μόνο ότι για να μιλήσεις, να σκεφτείς και όταν χρειαστεί να πυροβολήσεις θες πεντακάθαρο μυαλό και χέρι σταθερό...
Στο δεύτερο και με αφορμή τον αρχισυνδικαλιάρη κ. Σαραντάκο, έχω να πω ότι μάλλον τη βρίσκει να προκαλεί και να ρίχνει μπηχτές. Τον φαντάζομαι να χασκογελάει όταν σκέφτεται το φοβερό "θα είσαστε μαζί με τους χρυσαβγίτες (sic) στην ίδια ευρωομάδα" ακόμα κι αν ξέρει ότι λέει μπαρούφες επιπέδου φοιτητικού αμφιθεάτρου. Μας έκανε τη μούρη κρέας τώρα... Εκτός του ότι δεν ισχύει, ας απαντήσει πρώτα αν νιώθει καλά που ανήκει στο κόμμα του "ανήκωμεν εις τη Δύση, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.". Όσο για το ζήτημα που βάζει από το παράθυρο περί "κυνηγητού" των Γερμανών αντιφασιστών από τον Στάλιν, απλά να πω ότι αποτελεί την τελευταία μόδα στο χώρο της "προοδευτικής" καμαρίλας. Αποδείξεις, κύριοι, και όχι από τη wikipedia. Να σημειώσουμε φυσικά ότι οι ίδιοι δέχονται αμάσητο το Κατίν. Αμ, πως ολόκληρη ταινία έκανε ο Βάιντα, ψέματα θα είναι;

ΡΓ

ΥΓ. Σεβασμός στο die Linke; Σοβαρά; Να σεβαστούμε και τον διαφημιστή πίτσας; Κι αυτός "σοσιαλισμό" οικοδομούσε...
ΥΓ2. Παναγιώτη, περιορίσου αν μπορείς. Πετάς ότι σου κατεβάσει το κεφάλι και μετά τρέχεις να το μαζέψεις.
ΥΓ3. ΚΚΕ!

Ανώνυμος είπε...

Κι ο Σαραντάκος έχει κάνει δήλωση αποχώρησης νομίζω, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Επίσης, το αν έχει ειλικρινή διάθεση για διάλογο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αλλά ούτε εκεί είναι το θέμα μας.
Απλά, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι από την αισχρίτητα που έγραψε για τη χα, γιατί κάτι μου λέει ότι ακόμα κι αυτό θα χρησιμοποιηθεί σαν "επιχείρημα" από το σύριζα. Δεν είναι όποιος κι όποιος ο Σοσιαλφασιστάκος. Γραμμή δίνει.
ΣΤΦ

Νίκος Σαραντάκος είπε...

ΡΓ, αμφισβητείς ότι οι σοβιετικοί παρέδωσαν Γερμανούς κομμουνιστές και αντιφασίστες στον Χίτλερ το 1939;

Έδωσα ένα όνομα, αλλά βέβαια ήταν εκατοντάδες.

Αν δεν θες τη Βικιπαίδεια, πάρε το βιβλίο της Μαργκαρέτε και διάβασέ το.
http://www.amazon.fr/D%C3%A9port%C3%A9e-Ravensbruck-Prisonni%C3%A8re-Staline-dHitler/dp/2020251566/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1401906775&sr=1-1

Τον Κολοζώφ άλλωστε τον αποκατάστησε και το ΚΚΕ το 1967

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέω ότι δεν είναι το θέμα μας, εννοώ ότι εσύ αποφασίζεις για το κατά πόσο ο κάθε σχολιαστής πληρεί ή όχι τις προυποθέσεις σου. Αλλά πώς να γίνει, η βάση του μπλογκ σου είναι ανήσυχη.
ΣΤΦ

Αναυδος είπε...

παντως η μαργαριτα για την οποια κλαιει ο σαραντακος και το λινκε μαλλον για πρακτορας των ναζι που επιστραφηκε μοιαζει παρα για θυμα του σταλιν

μια χαρα περασε σαν υπαλληλος της ζημενς στη διαρκεια του πολεμου επιφανης αντικομμουνιστρια συγγραφεας στη οδγ βραβευμενη απο το κρατο ςτων αφεντικων για τις υπηρεσιες της

υγ. τον Πικ γιατι δεν τον παρεδωσε ο Σταλιν

υγ στην αντικομμουνιστικη προπαγανδα ο Συριζα και οι αναρχικοι παντα πρωτοι Ο καθε χαφιες γινεται ηρωας (αλλα λαμπρο παραδειγμα ο Κ. Σπερας στα καθυμας).

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Για να το θέσω διαφορετικά και επί του ειδικού ΣΤΦ, δεν πιστεύω εδώ και αρκετό καιρό πια ότι ο ΝΣ έχει ειλικρινή και αθώα διάθεση για να συζητήσει. Αλλά προτιμώ να τον αγνοώ για να μην πάει το νήμα εκεί που θέλει -όπως εδώ με το στάλιν καλή ώρα σε ένα κείμενο για τις εκλογές- ή να απαντώ για να τον 'ξεμπροστιάσω', όπως κάνουν άλλοι σφοι καλύτερα από μένα. Κόβοντάς τον, νομίζω ότι θα έπαιζα ακριβώς το παιχνίδι που θέλει και θα του έδινα πόντο για να έχει να λέει.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Σαραντάκο δεν θα μπω σε συζήτηση μαζί σου, τελεία και παύλα. Η συγκεκριμένη κυρία λοιπόν που αναφέρεις, μετά από ένα στοιχειώδες ψάξιμο στο ίντερνετ, αποκαλύπτεται ότι έγινε μια φανατική αντικομμουνίστρια φίλη του Καίστλερ. Η πρώτη ή η τελευταία ήταν; Στα καθ' ημάς δεν έχουμε παραδείγματα; Πάγκαλος, Γεωργαλάς, Σαραντάκος... (Απάντηση στο ίδιο πνεύμα με το δικό σου) Το βιβλίο που έγραψε μετά τον πόλεμο αντιμετωπίστηκε από το σύνολο των κομμουνιστών της Γερμανίας ως προβοκατόρικο. Τώρα αν μετά από δεκαετίες ο οργουελισμός αναβαπτίστηκε στα χέρια της "ριζοσπαστικής" (ανατριχίλα...) κυβερνώσας "αριστεράς" είναι πρόβλημα δικό σας. Εδώ κατέστη ο καραμανλισμός ("Φυσικά ανήκουμε στη Δύση!") συστατικό στοιχείο του κόμματος σου, εδώ θα κολλήσουμε;
Αυτά και τέλος. Άιντε κατάθεσε κανά στεφάνι στους εκτελεσμένους του Κατίν μαζί με τον Βάιντα και τον Βαλέσα. Μόνο μην ξεχάσεις να πας και παραδίπλα στην Οδησσό εκεί που οι δολοφόνοι - φασίστες της ΕΕ σου έκαψαν ζωντανούς εργάτες πριν από λίγο καιρό...

._

ΡΓ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Nικος Σαραντακος

''Παπουτσωμένε, αν υπάρχουν και μερικοί από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (που δεν τη θεωρώ σίγουρη) δεν χάλασε ο κόσμος, αρκεί να μην δίνουν εκείνοι τον τόνο.''

Προφανως δεν ειναι ''μερικοι'',αφου θα απεχετε τουλαχιστον 21 εδρες απο την οριακη αυτοδυναμια,αλλα θα ειναι κανονικη συνεργασια μεταξυ του ΣΥΡΙΖΑ και των αλλων 2 κομματων.Κατι που ειναι πολυ πιθανο γιατι μετα την επικειμενη διαλυση των ΑΝΕΛ δεν σας μενει αλλος συμμαχος,και στο κατω κατω δεν εχετε προβλημα να συνεργαζεστε με σοσιαλιστες σε πανευρωπαικο επιπεδο,γιατι να εχετε με τους εγχωριους.

Για φτασετε λοιπον σε σημειο να συγκυβερνατε με αυτους τους 2,σημαινει οτι η ενσωματωση του ΣΥΡΙΖΑ θα εχει ολοκληρωθει και επισημα,και θα συμφωνειτε στα 99 απο τα 100.Δεν γινονται κυβερνησεις αλλιως.

Τωρα,μπορει να εχετε φλεγοντα ερωτηματα να λυσετε,αφου συμφωνησετε στα βασικα,πχ

-Θα κουρευτει(θα κουρευτει?) το χρεος 5%,ή 4,5%?
-Θα αποπληρωθει το χρεος σε 100,ή σε 90 χρονια και 2 μηνες?
-Θα αποποινικοποιηθει το χασις,και αν ναι,μεχρι ποσα χαρτακια θα μπορει να ''κολλησει'' ο χρηστης χωρις να θεωρει παρανομος?
-Θα επιτρεπονται οι γαμοι των ομοφυλοφιλων?
-Θα αποκατασταθει ο ΓΑΠ,πολιτικα τε και κομματικα,απο την στιγμη που η πολιτικη του θα εφαρμοστει και απο την Κυβερνηση της Αριστερας?

αλλα ειμαι σιγουρος οτι με τον διαλογο και τις ζυμωσεις θα λυθουν ολα αυτα τα ζητηματα.

''Αλλά μια και μιλάς για συγχρωτισμό και πώς θα το αντέξουμε, πες μου κι εσύ: τώρα που θα είστε, έστω και για τεχνικούς λόγους, στην ίδια ομάδα με τους Χρυσαβγίτες στο Στρασβούργο, θα σας αρέσει;''

Δεν γνωριζω αν ισχυει αυτο,και δεν ειναι μια απο τις γνωστες ΣΥΡΙΖοΑυριανιστικες παπατζες.Αν βαλουν ολους τους ''απροσαρμοστους'' στην ιδια ομαδα,για ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ οπως ειπες λογους,δεν θα με πειραξει.Καλυτερα απο το να σε τσουβαλιαζουν για ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ λογους,με τις ουρες των ΠΑΣΟΚ της Ευρωπες.Βεβαια,ειμαι σιγουρος οτι οι συντροφοι στην Αυγη θα εκμεταλευτουν δεοντως αυτην την προβοκατσια που πεταξες.

Αυτο που ειναι σημαντικο ειναι το κατα ποσο θα επηρεαστει η δυνατοτητα του ΚΚΕ να συμμετεχει στις επιτροπες της Ευρωβουλης.Αν μπορει καποιος ας απαντησει.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι διαβασες διαγωνια αυτο που εγραψα καθως στο 1ο σχολιο μου κιολας λεω οτι ο κομμουνιστης πρεπει να ειναι αντιθετος και με το να ξεφτιλιζεταιβστο αλκοολ αλλα εκει μιλαμε για καταχρηση οχι για απλη χρηση.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως δεν ειμαι εγω αλλα η πραγματικοτητα που επιβεβαιωνει τη σαθροτητα του επιχειρηματος σου για το νομιμο ή μη. Οποιος εχει περασει εστω μια μερα σε χωρα με αποποινιλοποιημενο το χασις μπορει να το κατανοησει αυτο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

1)Σαραντακο τα θεματα αυτα δεν τα βαζω εγω αλλα η ανακοινωση του ΚΚΕ που αντιπαρατιθεσαι υποτιθεται.
2) "αριστερους" σαν την de linke και το ΣΥΡΙΖΑ που κανουν το Φαηλο και τον Ντινοπουλο συντροφους στον αγωνα εναντια στον "κοκκινο φασισμο" , δε θες να ξερεις που τους εχω γραμμενους. Με σεβασμο παντα.

ratm

Νίκος Σαραντάκος είπε...

ratm, οι γερμανοι που είναι σήμερα στο Die Linke είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν ηρωικά να φτιάξουν τον σοσιαλισμό -και είναι μαζί μας και όχι μαζί σας. Εσείς καθίστε στην ίδια ομάδα (ΝΙ = non inscrits, μη εγγεγραμμένοι) με τους χρυσαυγίτες, να παζαρεύετε μαζί τους ποιος από τους δύο θα μιλήσει κάθε φορά.
(Απαντάω και εγώ στο ίδιο πνεύμα, αλλά δεν θα το συνεχίσω).

Ανώνυμος είπε...

Σαραντακος. Μπερδευτηκες αλλα δεν πειραζει. οι γερμανοι που ειναι μαζι σας ειναι αυτοι που ανατρεψανε τον σοσιαλισμο που χτισανε κομμουνιστες σαν τους ΒΑΛΤΕΡ ΟΥΛΠΡΙΧΤ ΠΙΚ και αλλους ηρωες. Να τους χαιρεστε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zoot horn rollo είπε...

Για τους του Die Linke και την ελληνική "παρέα" τους, κακό δικό τους!

Μπάσε κι εσύ τη "θεωρία των δύο άκρων" της ΕΕ! Μπορείς!!!

κλεανθικός είπε...

Νομιζω οτι διαβασες διαγωνια αυτο που εγραψα καθως στο 1ο σχολιο μου κιολας λεω οτι ο κομμουνιστης πρεπει να ειναι αντιθετος και με το να ξεφτιλιζεταιβστο αλκοολ αλλα εκει μιλαμε για καταχρηση οχι για απλη χρηση.

Τα όρια μεταξύ χρήσης και κατάχρησης δεν είναι πάντα σαφή.

Ευτυχως δεν ειμαι εγω αλλα η πραγματικοτητα που επιβεβαιωνει τη σαθροτητα του επιχειρηματος σου για το νομιμο ή μη. Οποιος εχει περασει εστω μια μερα σε χωρα με αποποινικοποιημενο το χασις μπορει να το κατανοησει αυτο.

Ομολογώ ότι δεν έχω περάσει καμία μέρα σε χώρα με αποινικοποιημένο το χασίς (στην Ευρώπη μόνο η Ολλανδία δεν είναι?) αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν βλέπω το εργατικό κίνημα, ή έστω το κίνημα της νεολαίας, αυτής της χώρας να είναι σε χειρότερη κατάσταση, από το κίνημα των άλλων χωρών όπου το χασίς είναι ακόμα παράνομο.

Έγραψα και πιο πάνω, ούτε υπέρ της αποποινικοποίησης είμαι, ούτε υπέρ του διαχωρισμού σε σκληρά-μαλακά, ούτε και θέλω να αλλάξει η κομματική γραμμή.

Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις επιφανειακά, όποια κι αν είναι η τελική σου απόφαση. Και ιδίως όταν προσπαθείς να ξεμπλέξεις κάποιον δείχνοντάς του μια διαφορετική στάση ζωής. Με αφ' υψηλού νουθεσίες δεν πρόκειται να το καταφέρεις.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο διαχωρισμός που πήγε να γίνει με την "καλή" νεολαία που δεν κάνει μπάφους και πάει στο πανεπιστήμιο και την "κακή" που είναι άγρια και την "ακούει" διαρκώς δεν νομίζω πως έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο μπάφος στα πανεπιστήμια γίνεται κουλτούρα δυστυχώς, και σε αυτήν την περίπτωση ακολουθείται το παράδειγμα του εξωτερικού. Και δεν νομίζω πως η λύση είναι το να αρχίσουν να μαστουρώνουν οι σύντροφοι για να γίνουν δημοφιλείς πχ, το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό για να το αντιμετωπίζεις με χαζοτακτικισμούς. Οι δε συγκρίσεις με το αλκοόλ δεν λένε τίποτα και δεν οδηγούν και σε κάποιο συμπέρασμα.

Σφυροδρέπανε, τώρα που ο σαραντάκος άρχισε για 10000ή φορά τα ούγκα-ούγκα (εμ, ο καρτερός κι ο ανανάς είναι σοβαροί αναλυτές μπροστά του, γι'αυτό κι εκείνοι κουκουεδολογούν ενώ αυτός γράφει για τον γυαλόπουτσο ή κάπως έτσι) για την σύνδεση κκε και χα (για τους βουλευτές της οποίας χύνει μαύρο δάκρυ τώρα που πάνε φυλακή, είναι αρκετά τα ψηφαλάκια) θα πάρεις το τσεκούρι; Ή θα τον αφήσεις να συνεχίσει να παίζει μπάλλα επειδή του ξεφεύγει και καμιά άληθεια; Όπως πχ για τον παπαδημούλη που δεν αντέχεται μιας και είναι τόσο δεξιός που ούτε η δημαρ δεν τον ήθελε.

Ijon Tichy

Αναυδος είπε...

εκτος απο τον κασιδιαρη μας προεκυωε ο καουτσκιδιαρης σαραντακος

Ανώνυμος είπε...

Το χασις ειναι μεχρι μια συγκεκριμενη δοσολογια αποποινικοποιημενο και σε αλλες χωρες. Η Ολλανδια ειναι γνωστη γιατι τα αποποινικοποιησε ολα και επενδυει στο ναρκωτουρισμο.
Πχ σε πολλες περιοχες της Ισπανιας το χασις ειναι νομιμο. Το μεγαλυτερο ντουμανι που εχω δει ειναι το γηπεδο Μεσταγια της Βαλενθια.
Τα ναρκωτικα ειναι ενα σοβαρο ζητημα αλλα θα ταν αδοκιμο και απλουστευση να πουμε παρανομα στην Ελλαδα = πιο δυνατο κινημα νεολαιας , νομιμα στην Ολλανδια= αδυνατο κινημα νεολαιας.
Οπως και να χει η κατασταση στην Ολλανδια ειναι τραγικη και σιγουρα η Ελλαδα ειναι σε καλυτερη μοιρα.
Τελος ως προς την αντιμετωπιση χρηστων που θες να τους τραβηξεις σιγουρα δεν γινεται με νουθεσιες και κηρυγματα αλλα ουτε με το να γινεις εσυ χρηστης ή με το να αλλαξεις θεση για τα μαλακα και σκληρα ή να αμβλυνεις το μετωπο σου εναντια στο προβλημα θα τον τραβηξεις. Εγω σε αυτο απαντησα γιατι ο πρωτος ειπε να αλλαξει θεση η ΚΝΕ για το διαχωρισμο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Ωρε Σαραντακο, το χασες ρε παιδι? Ποιος οικοδομουσε σοσιαλισμο? Οι Γερμανοι Γκορμπατσοφ και Γιελτσιν που ειναι μαζι σου?
Ε ψιτ για τη DeLinke μιλαμε οχι για το ΚΚΓ του Τελμαν ουτε για τους Σπαρτακιστες του Λιμπνεχτ και της Ροζας που δολοφονησαν οι πολιτικοι προγονοι σου. Ακου οικοδομουσε σοσιαλισμο η DeLinke... Σιγα μην εχει προεδρο και το Σταχανοφ.
Τελος το ΚΚΕ στους μη εγγεγραμμενους θα παιρνει τον λιγο χρονο που του αντιστοιχει και καμια συνενοηση δεν θα εχει ουτε με φασιστες ουτε με σοσιαλφασιστες. Ετσι και αλλιως και στη GUE τα 5 χρονια που περασαν ο συνολικος χρονος παρεμβασης ηταν 8 λεπτα! Και τα 3 με παραβιαση του χρονου απο τον Τουσσα!

ratm

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το χασίς θυμάμαι το εξώφυλλο της Independent τo 2007, ένα εξώφυλλο που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στο Ην. Βασίλειο.

http://img341.imageshack.us/img341/6872/cannabisindependentcopyvg2.jpg

εδώ το κύριο άρθρο της εφημερίδας τότε

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/cannabis-an-apology-440730.html

ρα

Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με την GUE ξέρει κανένας
(1)έχει επίπτωση τα οικονομικά μας;
(2)θα ακολουθήσουν άλλα κόμματα;

Ανώνυμος είπε...

Ζαχαρια επιπτωση στα οικονομικα μας θα υπαρχει αλλα πολυ μικροτερη απ'οτι αν φευγαμε τη δεκαετια του 90 πχ. Αλκαξανε τα τελευταια χρονια καποια πραγματα γιατι ειναι πλεον πολλοι οι μη εγγεγραμμενοι.
Αλλα κομματα δεν νομιζω να ακολουθησουν. Δυστυχως το ΚΚΕ ειναι το μονο ΚΚ της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ με εκλεγμενους ευρωβουλευτες. Δυστυχως οταν η ανακοινωση λεει οτινμετα την ιδρυση του ΚΕΑ και ειδικα τα τελευταια χρονια εχει επιδεινωθει η κατασταση δεν το λεει τυχαια. Δυστυχως το ΚΚΠορτογαλιας και το ΚΚ Βοημιας -Μοραβιας εχουν κανει μαλλον αλλες επιλογες και κοιτανε ε τονα λρος ΚΕΑ μερια. Το ΑΚΕΛ ετσι και αλλιως ειναι παρατηρητης στο ΚΕΑ. Δηλαδη κομματα που ηταν στηριωματα του ΚΚΕ στη GUE εναντια στην ευρωαριστερα και το ΚΕΑ κανουν στροφη τα τελευταια χρονια.
Τελος μη νομιζεις και οι αλλοι δεν μας ηθελαν στη GUE , βασικα ο ΣΥΡΙΖΑ μας ηθελε σαν αριστερο αλλοθι αλλα αλλα κομματα οχι. Θυμαμαι το Σουηδικο κομμα που ειχε βαλει θεμα για το ΚΚΕ που ειναι "σταλινικο και εχει συμβολο το σφυροδρεπανο κλπ" αφορμη ειχε σταθει η επιθεση του εθνικιστικου κομματος στη Σουηδια που κατηγορησε το Σουηδικο κομμα (δεν θυμαμαι αν ειναι ΚΚ ή Σοσιαλιστικο) οτι ειναι στην ιδια ευρωομαδα με το Σταλινικο ΚΚΕ! Και εκεινοι ως γνησιοι οπορτουνιστες βαλανε θεμα για το ΚΚΕ τοτε!
Για τετοια κατασταση μιλαμε. Για να μην πουμε για τους Σταλινοφαγους φιλους του Σαραντακου την De Linke...

ratm

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Ijon, δεν ξέρω αν πρόσεξες, αλλά στο συγκεκριμένο νήμα έγινε πρώτα λόγος για την ταπεινότητά μου και μάλιστα με απευθείας ερώτηση, και μετά εμφανίστηκα εγώ. Οπότε, τα παράπονα αλλού. Βέβαια, αν είχες προφτάσει να εμφανιστείς πρώτος εσύ και να αρχίσεις τις χυδαιότητες υπο τύπο προληπτικού πλήγματος, ίσως και να το ξανασκεφτόμουν.

Ratm, τα μέλη του Die Linke στην ανατολή είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια (ως φυσικά πρόσωπα) με τα μέλη του PDS και τα μέλη του SED που οικοδομούσε τον σοσιαλισμό. Τα οποία μέλη του SED, δεν θυμάμαι αν σου το έχω πει, μας έλεγαν μια φορά που είχα πάει εκεί το 1983 "μα γιατί το χτυπάτε τόσο το ΠΑΣΟΚ, αφού μας είναι πολύ χρήσιμο".

Ratm(2), ότι οι βοηθοί των βουλευτών του ΚΚΕ θα συνεννοούνται με τους βοηθούς των βουλευτών της ΧΑ για τεχνικά ζητήματα, είναι δεδομένο.

Αλλά αυτό, πες, είναι δική μου συνδικαλιά, ότι δηλαδή για να αποφύγετε τον ΣΥΡΙΖΑ, πέσατε στη ΧΑ (έτρεχε να μη βραχεί κι έπεσε στο πηγάδι, που λέει η παροιμία)
Το χειρότερο είναι αυτό που κι εσύ αναγνωρίζεις, ότι δηλαδή κανένα άλλο από τα κόμματα με τα οποία ακόμα συνεννοείστε (ΑΚΕΛ, πορτογαλικό, τσέχικο) δεν σας ακολούθησε, μ' άλλα λόγια η λαμπρή απομόνωση στην οποία όλο και περισσότερο βυθίζεται το ΚΚΕ. Υπάρχει, θα μου πεις, και η Πρωτοβουλία, δηλαδή ένα κόμμα (ΚΚΕ) και 28 σφραγίδες, ή έστω 28 εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Αν και επί Κουτσούμπα, διόλου απίθανο να διορθωθεί και αυτή η ανισομέρεια.

Antonxxx είπε...

Ratm
γράφεις "Θυμαμαι το Σουηδικο κομμα που ειχε βαλει θεμα για το ΚΚΕ που ειναι "σταλινικο και εχει συμβολο το σφυροδρεπανο κλπ" αφορμη ειχε σταθει η επιθεση του εθνικιστικου κομματος στη Σουηδια που κατηγορησε το Σουηδικο κομμα (δεν θυμαμαι αν ειναι ΚΚ ή Σοσιαλιστικο) οτι ειναι στην ιδια ευρωομαδα με το Σταλινικο ΚΚΕ! Και εκεινοι ως γνησιοι οπορτουνιστες βαλανε θεμα για το ΚΚΕ τοτε! "

Δεν ειναι το ΚΚ το οποίο ειναι αδερφό Κόμμα και με μηδενική επιρροή.

Ειναι το Vänster Partiet δηλαδή το Αριστερό Κομμα

Που το τραβάνε απο τη κήτη οι μυστικές υπηρεσίες δηλαδή η σοσιαλδημοκρατια.

Ανώνυμος είπε...

Το ποιος εχτιζε σοσιαλισμο στην ΑΝ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ και ποιος γκρεμιζε το γνωριζουμε πολυ καλα και δεν χρεια ζομαστε συμβουλες. Το αν καποιο ΚΚ ειναι σωστο δε κρινετε απο την δυναμη που εχει αλλα απο την ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ. βαλτε κανενα στεφανι στο βερολινο μαζι με τους φασιστες στο μνημειο που εχετε φτιαξει για τους πραχτορες του χιτλερ και να εισαι σιγουρος οτι το ΚΚΕ δεν προκειται ποτε να γινει σαν τα μουτρα σας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

orthodox είπε...

Το αν καποιο ΚΚ ειναι σωστο δε κρινετε απο την δυναμη που εχει αλλα απο την ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ.

Θαυμάστε, η πεμπτουσία του μαρξισμού-λενινισμού!
Διότι αυτό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, ένα κλειστό ιερατείο πεφωτισμένων που κατέχουν την απόλυτη αλήθεια με μοναδικό σκοπό να την κρατήσουν αμόλυντη μακριά από τον απαίδευτο κοσμάκη που θα την λερώσει... Άλλωστε ο σοσιαλισμός είναι κομματική υπόθεση, τι δουλειά έχουν οι μάζες!
Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Λένιν, του Στάλιν και του Ζαχαριάδη!

Ανώνυμος είπε...

1.31 δεν θα τριζουνε κανενος τα κοκαλα απο τους συντροφους που ει πες. Το κομμα πρεπει να κρατηθει μακρια απο τους οπορτουνιστες. απο τον λαο οποιος θελει η λα ικη συμμαχια ειναι ανοιχτη χωρις να πρεπει καποιος να ειναι κομμουνι στης. Τωρα για τα κοκαλα του ΤΡΟΤΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΝΟΒΙΕΦ εχεις δικιο θα τριζουνε αλλα δεν μπορω να σε βοηθησω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σαραντακο σοσιαλισμο οικοδομουσε ο Σταχανοφ, ο Μολοτοφ, ο Σταλιν εκατομμυρια μελη,στελεχη των ΚΚ και εκατομμυρια εργατες που πεθαναν υπερασπιζοντας αυτα τα ιδανικα ειτε οικοδομουνταν ειτε ειχε ανατραπει ο σοσιαλισμος σε αυτες τις χωρες. Οσο οικοδομουσε η Μερκελ σοσιαλισμο οικοδομουσαν και οι του DeLinke.
Απο κει και περα. Οι μη εγγεγραμενοι δεν αποτελουν καποιου ειδους ευρωομαδα οποτε καμια συνενοηση δεν χρειαζεται για τις παρεμβασεις δευτερολεπτων που γινονται στο ευρωκοινοβουλιο.
Οσο για την αμετροεπια σου απλα να σου θυμισω καποια πραγματα.
1)ο ΣΥΡΙΖΑ για μια 20ετια συμφωνα με τη λογικη σου ηταν κομμα σφραγιδα αφου με τα βιας ηταν κοινοβουλευτικο κομμα και μαλιστα οχι εξ αρχης. Επιπλεον αποτελουνταν απο γκρουπες που ουτε σφραγιδες δεν τη ελεγες.
2)στο ΚΕΑ υπαρχουν επισης κομματα σφραγιδες συμφωνα με τη λογικη σου.
3)οταν θες να τις "μετρησεις" με καποιον πρεπει να το κανεις με καποιον που παιζεις μπαλα στο ιδιο γηπεδο. Αρα η συγκριση σου ως αστικο κομμα θα γινει με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ . Το ΚΚΕ ενδιαφερεται να εχει σχεσεις με ΚΚ και ΕΚ στην προσπαθεια συντονισμου και δημιουργιας Κομμουνιστικου Πολου. Σε αυτη τη διαδικασια συνομιλει και παιρνει πρωτοβουλιες με δεκαδες κομματα απο ολο τον κοσμο μικρα ή μεγαλα εκλογικα ανεξαρτητα αν συμφωνει μαζι τους αλλα παντα σεβομενο την αυτοτελεια καθε κομματος.
4)Το ΚΚΕ χαιρει εκτιμησης και σεβασμου ανεξαρτητα απο διαφωνιες απο δεκαδες κομματα. Οι επιστολες και τα συγχαρητηρια που φτανουν και πανω απο 100 κομματα καποιες φορες με αφορμη διαφορα ζητηματα το μαρτυρουν.
5) Αν η πρωτοβουλια των 29 ΚΚ ηταν τοσο αμελητεα και το ΚΚΕ τοσο αδιαφορο δεν θα απασχολουσε ουτε τον ΣΥΡΙΖΑ ουτε το ΚΕΑ η υπαρξη τους .
6) Ποια ανισομετρια θα διορθωθει θα το δουμε. Δε σε παρεξηγω για το οτι λες φωναχτα τις επιθυμιες σου. Και εγω στη θεση σου δεν θα θελα να διορθωθει καποια αλλη ανισομετρια....εκτος και αν εχεις ιδιωτικο ελικοπτερο και γεματο καυσιμα...
7)τον ορο σφραγιδα τον εμαθα για τα πασοκικα σωματεια που διαμορφωναν συσχετισμους. Αλλα οφειλω να ομολογησω οτι τον ακριβη ορισμο τον ειδα στην πραξη απο το νεο ΠΑΣΟΚ οταν στο ΕΚΑ φερατε ενα σωματειο θυρορων που μαλιστα απο 80 ψηφισαντες στις προηγουμενες αρχαιρεσιες ειχε πλεον 600 εν μεσω κρισης! Μαλιστα ενας ειχε πεθανει πριν την ημερομηνια των εκλογων! Ο ορισμος ψηφισαν και οι νεκροι! Το τραγικο βεβαια ειναι οτι η ΑΠ κατηγγειλε και τον αποκλεισμο των αντιπροσωπων του! Απο τοτε καταλαβα οτι ο ορος σφραγιδα σας ανηκει δικαιωματικα καθως του δωσατε αλλη οντοτητα. Οποτε keep walking ειμαστε ολοι σφραγιδες αφου το λες εσυ...

ratm

zoot horn rollo είπε...

Ο Σαραντάκος δε κάνει τίποτε άλλο από το να περνάει εδώ τη θεωρία των "δυο άκρων", λογικό κι επόμενο, αυτή είναι η τοποθέτηση της πολιτικής δύναμης που εκπροσωπεί, με βάση την αντίστοιχη θέση της ΕΕ. Επίσης ακολουθεί την "ένδοξη" πορεία εκείνων των ιδεολογικών προγόνων του στη Γερμανία, αυτών που ξέκαναν Λουξεμπουργκ-Λιμπκνεχτ και που αργότερα έφεραν το φασισμό μέρα μεσημέρι. Βρωμίζουν και το όνομα της Ρόζας με τα ινστιτούτα/ιδρύματα τους και δένει το γλυκό.

Ανώνυμος είπε...

Τα στάνταρ σου περί χυδαιότητας είναι γνωστά παγκαλίσκε της κακιάς ώρας.

Να παρατηρήσω το εξής. Είχε ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση περί παρέμβασης στην νεολαία και ναρκωτικών, αλκοόλ κτλ. Αυτή απ'ότι φαίνεται τέλειωσε, μάλλον στην μέση. Κάπου εκεί μπήκε με τον γνωστό πασόκικο τρόπο του γελωτοποιού το θέμα της ευρωομάδας του κκε. Πες οκ, να γίνει σοβαρή συζήτηση σε αυτό. Και κάποιοι απάντησαν σοβαρά, αλλά επειδή ο ογκόλιθος της φιλολογίας βρίσκεται στην μέση της, κάθονται κάποιοι και απαντάνε στις κατηγορίες για το "κόμμα του κουτσούμπα" που είναι δίπλα στην χα.

Σε άλλο νήμα δε παίζει μπάλλα ο περδίκης (που θεωρεί ότι ο λαός κάθεται και γράφει 700 σχόλια-κατεβατά σε μπλογκ εντός 10 λέπτων, και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φτιάχνει ιστοσελίδες σαν τον εα με σκοπό την διάλυση του κκε) με τα ίδια ερωτήματα που έχει κάνει 300 φορές.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσεις σφυροδρέπανε τι σόι κουβέντα θες να γίνεται στα σχόλια. Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά πάλι στα ίδια είμαστε.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος για να απομονωθούν τα διάφορα τρολ είναι να μην τους απευθυνεις το λόγο. Το πολύ πολύ να απαντάς μία φορά για να μην λεν ότι δεν έχεις κάτι να πεις και μετά να μην απαντάς καθόλου. Αυτό είναι στα χέρια των σχολιαστών και όχι του Απολιθώματος. Με το να μπαίνει ο καθένας από εμάς και να λέει "Α μαλάκα Τάδε πες μας τώρα τι κωλοτούμπα θα κάνεις γι'αυτό!" δίνει στον Τάδε πάτημα να σχολιάσει και να βγει και από πάνω "να εγώ δεν ήθελα αλλά αυτοί λένε το όνομα μου" λες και είναι ο Σκαθαροζούμης και αν το πεις τρεις φορές εμφανίζεται. Βέβαια εμφανίζονται και από μόνοι τους. Αλλά αν δεν τους απευθύνουμε τον λόγο ή θα σταματήσουν ή θα πουν κάτι τόσο χοντρό για να μας προκαλέσουν που και το Απολίθωμα θα έχει λόγο να τους διώξει και εμείς θα έχουμε ένα έξτρα επιχείρημα για το πόσο χυδαίοι είναι.
Αυτά γιατί το αγαπώ το Απολίθωμα και δεν θέλω να μου τον κακολογείτε! Και γιατί απαντώντας σε αυτούς χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε ωραίες συζητήσεις.

Partydog

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Η κε του μπλοκ καλύπτεται πλήρως από τη ζεστή αγκάλη της πάρτιντογκ και το σκεπτικό της. Οι συζητήσεις που θα ήθελα εγώ στο μπλοκ ijon θα είχαν αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που περιγράφει πιο πάνω κι η πάρτιντογκ, αποδεικνύοντας πρωτίστως τη δική μας ωριμότητα κι ανωτερότητα σε κάθε επίπεδο.
Πολλές αποφάσεις δεν είναι εύκολες για μένα κι έχουν κόστος κι απώλειες. Υποψιάζομαι βάσια πχ πως ο μη απολιθωμένος από τη βαλτική δεν έχει σταματήσει να σχολιάζει εδώ μόνο εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που έχει, αλλά εξαιτίας και του σαραντάκου. Και προφανώς δεν τίθεται ζήτημα ποιον από τους δύο προτιμώ ως συζητητή-σχολιογράφο.
Το διαδίκτυο ως μέσο προσφέρεται για τρολαρίσματα ποικίλου είδους. Παρόλα αυτά όχι, δεν είμαστε στα ίδια στο θέμα της διεύθυνσης των συζητήσεων. Έχει ενεργοποιηθεί η έγκριση σχολίων (και δεν μπορείς να ξέρεις τι δεν έχει περάσει κατά καιρούς) και απαιτείται ψευδώνυμο. Θεωρώ επίσης πως σε αυτό το μπλοκ γίνονται καλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πολύ πιο ζωντανές από ό,τι σε άλλα ιστολόγια που πέφτει κατά κόρον ψαλίδι, κι ότι κινείται κοντά στην χρυσή τομή -καίγονται τα ξερά χωρίς να παίρνει η μπάλα και πολλά χλωρά.
Αυτό προφανώς είναι υποκειμενικό και δε σημαίνει πως το κάνω πάντα σωστά. Είμαι ανοιχτός σε κάθε καλόπιστη παρατήρηση αναγνωστών σχετικά με το ζήτημα και τις παίρνω σοβαρά υπόψη, δε νομίζω όμως πως βοηθάνε διάφορα τελεσιγραφικά σχόλια προς την κε του μπλοκ -και δεν αναφέρομαι στο δικό σου συγκεκριμένα.

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχει μια φράση "do not feed the troll" που μπορούμε να την τηρήσουμε. Και ας θυμόμαστε ότι εδώ μέσα, χάρη στις εδώ συζητήσεις, υπάρχουν σχόλια κάποιων πολύ συγκεκριμένων ατόμων που φανέρωσαν την ηθική τους υπόσταση και τους στόχους τους. Σχόλια που ακόμα και ο πιο καλόπιστος απέναντί τους μπορεί να τα δει και να τους σιχαθεί. Δε είναι και λίγο (όταν μάλιστα κάποιοι εξ αυτών τις δικές τους ιστοσελίδες τις έχουν κλειδωμένες ως προς τα σχολιασμό)

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω στα τελεσιγραφικά σχόλια να μην περιλαμβανόταν ένα προηγούμενο δικό μου.
Δίκιο έχεις σφυροδρέπανε όπως απόλυτο δίκιο έχει και η partydog, η τοποθέτηση της οποίας με καλύπτει 100%. Μόνο σε μια περίπτωση κατά τη γνώμη μου σου ξέφυγε τελείως, αλλά οι αμέσως επόμενες ημέρες έδειξαν ότι βγαίνουν συμπεράσματα και εφαρμόζονται... Ξέρεις για ποια συζήτηση λέω, εκεί με τις φοιτητικές εκλογές όπου κάποιοι ξεσάλωσαν, ρουφιάνεψαν, γράψαν ότι κατέβαινε στο κεφάλι τους.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο famous grouse και ο Σαραντάκος δεν είναι τρολ, έρχονται εδώ και βάζουν τη γραμμή τους και την παλεύουν με νύχια και με δόντια. Φυσικά το μέσο που χρησιμοποιεί καθένας για να στηρίξει τη γραμμή του είναι ευθέως ανάλογο με την ποιότητα, τόσο με τη φιλοσοφική όσο και την καθημερινή σημασία αυτής της έννοιας, της θέσης του αυτής. Όταν θέλεις να στηρίξεις το ΣΥΡΙΖΑ θα βάλεις μπροστά τη συνδικαλιά, τον αυριανισμό, τα αληθοφανή ψέματα. Όταν η γραμμή σου έχει ξεπεραστεί από τη ζωή, έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι οδηγεί σε ήττες και ενσωμάτωση και, κατά τη γνώμη μου, σήμερα παίζει το ρόλο του φερετζέ για την προσωπική ή ομαδική οπισθοχώρηση και συμβιβασμό, θα αποκτήσεις εμμονές ότι σε κυνηγάνε επειδή εσύ είσαι ο "γαμάτος", θα εμμένεις αντιπαραγωγικά, αντιεπιστημονικά και τελικά στα όρια του τρολαρίσματος σε ζητήματα που έχουν συζητηθεί κι απαντηθεί επανειλημμένα. Τελικά θα μεταλλαχθείς σε καλόγερο, όπως έγραψε κάποιος σε άλλο νήμα, αξιοποιώντας τα "ιερά κείμενα" κατά το δοκούν και ασελγώντας πάνω τους.
Το ζήτημα είναι αν έχει κάποια αξία η συζήτηση μαζί τους. Σε κάποια φάση είχε, ακριβώς επειδή ξεμπροστιάστηκε η γραμμή τους και το ήθος τους. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή καλύτερα είναι να τους αφήσουμε να βράζουν στο ζουμί τους, γιατί σε τελική ανάλυση έχουμε πολύ πιο αξιόλογες ασχολίες και συζητήσεις, π.χ. το νέο νήμα για τις ΝΤ.
Κι εγώ προτιμώ τον μη απολιθωμένο, γιατί πρόσφερε κάτι το διαφορετικό εδώ μέσα... Και πάνω από όλα γουστάρω τον Σεχτάρ. Γαμάτο ψευδώνυμο, κοφτές και σταράτες απαντήσεις!

ΡΓ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Το συστημα που εφαρμοζει το Απολιθωμα ειναι το καλυτερο.Η συζητηση ειναι το συμπληρωμα μιας καλης αναρτησης.Υπαρχουν κοκκινα μπλογκ,τα οποια ειναι εξαιρετικα,στα οποια ''φοβασαι'' να γραψεις τιποτα,για να μην σε κατασπαραξει ειτε ο ιστολογος ειτε οι αλλοι σχολιαστες,και αυτο αποτελει μειονεκτημα των μπλογκ αυτων.Τους καταλαβαινω μεχρι ενος σημειου,γιατι ορισμενοι εχουν υποστει τεραστιο πολεμο απο ''συντροφους'',και εχουν σπασει τα νευρα τους.

Εγω δεν πιστευω οτι εχουμε να φοβηθουμε τιποτα απο σχολιαστες τυπου Σαραντακου.Μπορει οι ιδιοι να κανουν προπαγανδα,οποτε δεν προκειται να τους πεισεις ποτε,πολλα απο αυτα που λενε ομως αξιζει να απαντηθουν,γιατι τα αναπαραγει και ο κοσμος,και συνηθως σε ακομα χυδαιοτερη μορφη.Τον Σαραντακο δεν τον αγαπησε κανεις,τους σαραντακισμους ομως τους αγαπουν πολλοι,και αυτους πρεπει να πολεμησουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Βασίλη,

Είδα, για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή μου, μόλις τώρα την αναφορά σου σε μένα.

Θέλω να είμαι σαφής και ειλικρινής· το επιβάλλουν η ηλικία μου, η κατάσταση της υγείας μου —σήμερα είμαι κι αύριο δεν είμαι, δεν απουσίασα τυχαία σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο από τις διαδικτυακές συζητήσεις— και προ πάντων η συνείδησή μου και το παρελθόν μου.

Δεν έχω πάψει να γράφω στο ιστολόγιό σου λόγω της παρουσίας σ’ αυτό του Νίκου Σαραντάκου. Έχω σταματήσει οριστικά ν’ ασχολούμαι μαζί του από το περασμένο καλοκαίρι για λόγους που προσπάθησα να εξηγήσω με το εξής απόσπασμα από τον Μάρκο Αυρήλιο («Τῶν εἰς ἑαυτὸν» Ζ΄ 3):

«Πομπῆς κενοσπουδία, ἐπὶ σκηνῆς δράματα, ποίμνια, ἀγέλαι, διαδορατισμοί, κυνιδίοις ὀστάριον ἐρριμμένον, ψωμίον εἰς τὰς τῶν ἰχθύων δεξαμενάς, μυρμήκων ταλαιπωρίαι καὶ ἀχθοφορίαι, μυϊδίων ἐπτοημένων διαδρομαί, σιγιλλάρια νευροσπαστούμενα. χρὴ οὖν ἐν τούτοις εὐμενῶς μὲν καὶ μὴ καταφρυαττόμενον ἑστάναι, παρακολουθεῖν μέντοι, ὅτι τοσούτου ἄξιος ἕκαστός ἐστιν, ὅσου ἄξιά ἐστι ταῦτα, περὶ ἃ ἐσπούδακεν.»

Όχι, δεν είναι αυτή η αιτία.

Έχω πάψει να γράφω στο ιστολόγιό σου γιατί με απαράδεκτο τρόπο ανέχτηκες να χαφιεδίσουν ασύστολα εδώ άτομα που είναι χαφιέδες ή αντικειμενικά παίζουν τον ρόλο του χαφιέ —για μένα το ίδιο κάνει— τον Αντώνη του Lenin Reloaded. Αυτό στο επισήμανε, με λιγότερο οξύ τρόπο είναι αλήθεια, κι ο προσφιλέστατός μου Σεχτάρ ο Τρομερός.

Αγρόν ηγόρασες ή μάλλον κάτι ψέλλισες που ήταν προφάσεις εν αμαρτίαις.

Κι η κατάσταση αυτή δυστυχώς συνεχίζεται.

Δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει για μας τους παλιότερους που τόσες φορές σε πολύ δύσκολους καιρούς νιώσαμε να μας αγγίζει το βρομερό χνώτο του χαφιέ, αυτό που αφήνεις να γίνεται!

Κρίμα, γιατί είσαι —σε σχέση με μένα εννοώ— νέο παιδί…

Τελεία και παύλα.

Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές τη Ανατολικής Βαλτικής

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Μη απολιθωμένε, το ποιος εκθέτει και ποιος προστατεύει ποιον νομίζω πως μπορεί να το κρίνει καλύτερα κάθε αναγνώστης που παρακολουθεί τακτικά την κόκκινη μπλογκόσφαιρα και τα σχόλιά των ιστολογίων. Αυτό που δεν μπορείς να ξέρεις, ωστόσο, είναι το τι αφήνω να περάσει και τι όχι, για να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα.
Εν πάση περιπτώσει, όπως κρίνεις κι αγαπάς, εσύ ξέρεις καλύτερα για τον εαυτό σου, όσο κι αν δε συμφωνώ με τα συμπεράσματά σου και με λυπεί η αποχή σου από εδώ. Καλή συνέχεια και να γράφεις πιο συχνά σχόλια, όπου κι αν το κάνεις.