Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Άκου να δεις

..πώς έχει το πράγμα. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αυθεντικοί κουκουέδες σε αντίθεση με το σύγχρονο κκε που κάνει τροτσκιστική στροφή στην καριέρα του, λούζονται κατά μία έννοια αυτά που χλευάζουν και αντιμετώπιζαν περίπου το ίδιο δίλημμα με τους παλιούς, κακούς τροτσκιστές και τη στάση τους απέναντι στη σοβιετική ένωση. Ήταν εργατικό, εκφυλισμένο κράτος ή μήπως κρατικός καπιταλισμός; Χαμένη υπόθεση ή αναστρέψιμη κατάσταση; Έπρεπε να κάνουν εισοδισμό και φράξιες στα κόμματα της κομιντέρν ή να έχουν διαφορετική κι αυτόνομη οργανωτική δομή; Να υπερασπιστούν κριτικά τη σοβιετία ή να την τσουβαλιάσουν με τις καπιταλιστικές χώρες; Και να την υπερασπιστούν σε περίπτωση πολέμου ή να κηρύξουν στάση ντεφετισμού για να αξιοποιήσουν την κατάσταση και να ανατρέψουν τη γραφειοκρατική ηγεσία;

Κι ερχόμαστε έτσι στο σήμερα. Όπου με αφορμή τις εκλογές και τη στάση που έπρεπε να κρατήσει η.. «κομμουνιστική αντιπολίτευση» απέναντι στο κόμμα, ξεκίνησε ένας πολύμορφος διαδικτυακός διάλογος από κάθε πιθανό μετερίζι (ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και κάπου αλλού), όπου γενική συνισταμένη και κοινή αφετηρία ήταν η πολεμική στην πολιτική γραμμή του κουκουέ από τη σκοπιά του προγράμματος του 15ου, του ααδμ, κτλ, αλλά υπήρχε διαφωνία για το δια ταύτα: πρέπει να στηρίξουν εκλογικά το κκε, ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης; Ή μήπως έτσι δικαιώνουν τους «γραφειοκράτες της ηγετικής κλίκας» και την πολιτική στροφή που πρέπει να αποδοκιμαστεί και να καταψηφιστεί; Ποιο από τα δύο συνιστά μεγαλύτερη προδοσία για την επαναστατική υπόθεση; Τι σηματοδοτούσε η (κάτι σαν) –ή τέλος πάντων κριτική- δήλωση στήριξης 17 πρώην κομματικών μελών; Και τι σήμαινε η ανακοίνωση του εα που ευχόταν καλή επιτυχία στους φίλους του που ήταν υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές; Συμπεριλαμβάνεται πχ σε αυτούς και το ψηφοδέλτιο του συριζαίου δρίτσα στον πειραιά, όπου συμμετείχε κι ένας μέχρι πρότινος δημοσιογράφος του ρίζου;

Παρεμπιπτόντως, από τη δήλωση στήριξης με τις 17 υπογραφές, που δημοσιεύτηκε στη νέα σπορά, το πιο γνωστό ίσως όνομα ήταν αυτό του γιάννη σφυρή, παλιού μέλους της κετουκε και υπεύθυνου αγροτικής οικονομίας, αν δεν κάνω λάθος, που είχε διατυπώσει ανοιχτά κάποιες διαφωνίες του στον προσυνεδριακό διάλογο του 18ου. Κι υπέγραψε προεκλογικά άλλο ένα κείμενο στήριξης του κουκουέ από τον κλάδο των γεωπόνων, που δημοσιεύτηκε και στο ριζοσπάστη. Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η σχέση του σφυρή με τους νεοσπορίτες –που στα πρώτα κείμενά τους δήλωναν μέλη και στελέχη του κκε. Δείχνει πάντως, ακόμα και με αυτόν τον απλό τρόπο, πως πρώην από πρώην διαφέρει. Και το διαζύγιο με το κόμμα, όσο επώδυνο κι αν είναι, δε σημαίνει πως πρέπει να φτύνουμε το παρελθόν μας και να το διαγράφουμε, δρώντας με ψυχολογία απατημένου εραστή που καταριέται την πρώην του.

Και κάτι ακόμα, παρεμπιπτόντως, που συνδέεται εν μέρει με το εισαγωγικό μέρος. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του βασίλη λιόση (και πάλι από τις εκδόσεις κψμ, που έχουν μια αναφορά στον ευρύτερο χώρο του ναρ) για την κομιντέρν και τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς {από την εισαγωγή του πι-πι(!) που διαφωνεί σε βασικά ιστορικά συμπεράσματα με το συγγραφέα κι αναφέρει κάπου τις «επονείδιστες δίκες της μόσχας –sic- μέχρι τη μεροληπτική κριτική απέναντι στο κκε ή τη βολική παράλειψη των αποφάσεων του 3ου συνεδρίου της κδ για το ζήτημα της εργατικής κυβέρνησης}, επιφυλάσσομαι όμως να τα δούμε καλύτερα σε μια μελλοντική ανάρτηση.


Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως ο λιόσης χαρακτηρίζει έμπλεες αντιφάσεων και παλινωδιών τις αποφάσεις του 5ου και του 6ου συνεδρίου της διεθνούς κι εξετάζει κριτικά την πορεία της. Κάτι που είναι απολύτως θεμιτό, αρκεί να ισχύει ως μέτρο και σταθμό για κάθε προσέγγιση και να μην υποκαθίσταται επιλεκτικά με φωνές περί προδοσίας, τροτσκιστικής στροφής, κτλ. Γιατί, εάν εξαιρέσουμε το 7ο συνέδριο που χάραξε την τακτική των αντιφασιστικών λαϊκών μετώπων, η αξιολόγηση των συνεδρίων της κομιντέρν από το λιόση δε διαφέρει δραματικά από την τροτσκιστική προσέγγιση, που σταματά να αναγνωρίζει το συνεπή επαναστατικό χαρακτήρα της κδ μετά τα τέσσερα πρώτα συνέδριά της και το θάνατο του λένιν.

Δεν είμαι σίγουρος πάντως αν πρέπει να ταυτίζουμε πλέον το λιόση με τον εργατικό αγώνα. Η γενική αίσθηση που αποκομίζω το τελευταίο διάστημα –αν και μπορεί φυσικά εντελώς εσφαλμένη- είναι πως ο οργανικός δεσμός που υπήρχε σαφώς μεταξύ του κορδάτου (σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης) και της ιστοσελίδας του εα είτε δοκιμάζεται είτε έχει διακοπεί. Κι η κριτική που μπορεί να ασκούσε ο λιόσης ή ο καλτσώνης στο κόμμα, όσο μεροληπτική ή λανθασμένη κι αν είναι, δε νομίζω πως έχει σχέση με την χυδαία αξιοποίηση του θανάτου εκλεκτών συντρόφων και στελεχών του κκε, όπως του τσίγκα και του κολοζώφ, ή κάποια αντίστοιχα χαρακτηριστικά της.. «δεύτερης γενιάς» του εα. Ξανατονίζω πως αυτή είναι απλώς δική μου αίσθηση, σε επίπεδο εικασιών κι υποθέσεων, που μπορεί να πέφτει τελείως έξω, αλλά κρίνω σκόπιμο να την αναφέρω, ως έχει.

Αυτό που φαίνεται επίσης είναι πως ένα κομμάτι τουλάχιστον του εα το απασχόλησε ή το απασχολεί ακόμα το ενδεχόμενο μιας οργανωτικής μετεξέλιξή του σε πολιτικό φορέα –από τη στιγμή που ειδικά που δεν τρέφουν προσδοκίες για το κκε σήμερα. Είναι μάλιστα πιθανό να περίμεναν κάποιες διαφορετικές εξελίξεις στο πρόσφατο προγραμματικό συνέδριο του κκε, για να προχωρήσουν και να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους αλλά να μην τους βγήκε η ζαριά –κι είναι προς τιμήν των συντρόφων που εξέφρασαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το κόμμα, την κριτική και τις διαφωνίες τους, χωρίς να τις ενώσουν ωστόσο με την χυδαία πολεμική της ιστοσελίδας. Που δε νομίζω να εγκαταλείψουν αυτή τη σκέψη, χωρίς να αξιοποιήσουν πρώτα όλα τα μέσα και τις δυνατότητες να την υλοποιήσουν –θα έχουν άλλωστε κάθε δυνατή αρωγή κι υψηλή στήριξη σε μια τέτοια προσπάθεια πλαγιοκόπησης του κκε.

Μες σε αυτό το γενικό πλαίσιο λοιπόν έσκασε μύτη ο γενικός ημεροδρόμος. Δεν υπονοώ προφανώς πως συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω –κι αν το αναφέρω εδώ είναι πιο πολύ ως καμπανάκι κινδύνου, ακριβώς για να μην αποκτήσει οποιαδήποτε τέτοια σύνδεση. Ως αναγνώστης θεωρώ τον ημεροδρόμο ενδιαφέρον εγχείρημα και με προοπτικές. Ως άνεργος δημοσιογράφος σέβομαι χωρίς προαπαιτούμενα κάθε προσπάθεια συναδέλφων, που έχουν χάσει τη δουλειά τους, να κάνουν κάτι για να βιοποριστούν. Αλλά ως φίλος του κόμματος –με όποιο ιδιαίτερο τρόπο το καταλαβαίνω και το ορίζω εγώ για τον εαυτό μου- οφείλω να ομολογήσω πως με ανησυχεί –για να μην πω «με ενοχλεί»- να βλέπω μεταξύ των συντελεστών τις υπογραφές πρωτοκλασάτων στελεχών του εα, πρώην δημοσιογράφων του ρίζου, που έχασαν την καλή έξωθεν μαρτυρία, περνώντας στην απέναντι πλευρά. Και το τυχαίο(;) χτεσινό χτύπημα του ρουφ σταυρόπουλου με τους γνωστούς διαύλους, που επιχειρεί να προεξοφλήσει τη στάση του κόμματος απέναντι στο εγχείρημα, μόνο καλός οιωνός δεν είναι για τη συνέχεια. (Πολύ καλύτερα από εμένα για αυτό το θέμα τα λέει οοικοδόμος σε αυτό το κείμενο).


Ο καθένας είναι βέβαια μεγάλο παιδί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, χωρίς να περιμένει υποδείξεις και συμβουλές από μένα ή οποιονδήποτε άλλο. Έτσι κι εγώ, αναλαμβάνω με τη σειρά μου την ευθύνη για όσα γράφω δημόσια, απηχώντας καθαρά και μόνο προσωπικές σκέψεις και απόψεις –όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Θεωρήστε λοιπόν δεδομένο πως όσα σχόλια κινούνται στο γνωστό μοτίβο που απολαύσαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις (έμμισθο τσιράκι, βαποράκι και δε συμμαζεύεται) είναι σα να τα έχουμε ήδη διαβάσει και δεν χρειάζεται να ξαναλουστούμε τη λάσπη τους.

73 σχόλια:

zoot horn rollo είπε...

Δεν είναι κάτι ξέχωρο και ξένο ο ΕΑ και οι όμοιοι του με αυτό που λέγεται "αναμόρφωση πολιτικου σκηνικού", άλλωστε παραθέτεις και τις διάφορες συνδέσεις μεταξύ τους, αλλά και με άλλες δυνάμεις. Επίσης μια πλαγιοκόπηση πραγματοποιειται πιο αποτελεσματικά όταν έχει "φιλικότερο" ύφος κατά τη γνώμη μου.
Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με το δεύτερο μισό της προτελευταίας παραγράφου για τον "Ημεροδρόμο" (αλήθεια, άλλο όνομα ήταν τόσο δύσκολο να βρουν; είμαι τόσο καχύποπτος;). Ακόμη, η εμφάνιση του λαμπρακαιϊκου καλό δε προμηνύει, θα δούμε τις εξελίξεις.
Απλά υπενθυμίζω εκείνη την ανάρτηση της "είδησης" για τη ΚΟΒ Κόνιτσας από το ΕΡΤopen, ένα αντίστοιχο εγχείρημα (πρώην) εργαζομένων, που μου δημιούργησε πολύ κακή εντύπωση και δε θέλω οπωσδήποτε να δω να επαναλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις.
Αλλά όπως είπαμε, θα δείξει η πορεία...

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθείς να βάλεις σε κουτάκια κάποιες "κινήσεις" που εκ των πραγμάτων δεν γίνεται (ή τουλάχιστον γίνεται δύσκολα).
Τη στιγμή που άλλοι παν για νέο επαναστατικό υποκείμενο, άλλοι περιμένουν "ήσυχα" και άλλοι επιδιώκουν να ρίξουν τους τόνους. Ο ένας χώρος τροφοδοτεί τον άλλο (ως προς τις εξελίξεις) και ένας θεός (αν υπάρχει) ξέρει τι θα βρέξει και θα φέρει, καθώς υπάρχουν και πλευρές που μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί πια δυναμική έχουν καθώς δεν αξιοποιούν το διαδίκτυο όπως άλλοι.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Εγραψες Μπ.Απ.,οτι η κριτικη του Λιοση μοιαζει με την τροτσκιστικη.Αν το σκεφτουμε,το ΝΑΡ,ειναι ισως το μοναδικο αριστερο κομμα,που δεν εχει αναφορα σε καποιο απο τα γνωστα ρευματα που υπαρχουν διεθνως.Οποτε μου φαινεται λογικο απο την στιγμη που ο ιδιος δεν εχει δικη του θεωρητικη κληρονομια,να ''αναγκαζεται'' και δανειζεται απο τον Τροτσκι.

Απο την αλλη,εχω την εντυπωση οτι η κριτικη του Τροτσκυ προς την ΕΣΣΔ,και κυριως οπως την τροποποιησε μετεπειτα ο Τ.Κλιφφ(κρατικος καπιταλισμος),αποτελει την μητρα ολων των ''αριστεροστροφων'' κριτικων,απο την αναρχια μεχρι την σοσιαλδημοκρατια.Πιθανον να μην περιοριζεται μονο στο αριστερο μερος του φασματος,γιατι στις ΗΠΑ,πολλοι γνωστοι τροτσκαδες εγιναν συντηρητικοι πριν 40 χρονια και.

Κατα την γνωμη μου,δεν ειμαι της αποψης οτι πρεπει να στηριζεται ακριτα το εργατικο κομμα καθε χωρας,ακομα και αν αυτο εχει απωλεσει την ταυτοτητα του.Πχ στην Κυπρο,ειναι αναγκαιο οι κομμουνιστες να αποσυρουν την στηριξη τους στο ΑΚΕΛ.Το ιδιο και οι γαλλοι κομμουνιστες σχετικα με το ΚΚΓ.

Ομως,το ποσο τιμιος ειναι κανεις,και ποσο πραγματικα νοιαζεται για τον σοσιαλισμο,φαινεται εκ του αποτελεσματος.

Οι περισσοτεροι διαγραμμενοι απο το κομμα κινουνται ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ απο το ΚΚΕ,οχι αριστεροτερα,κατι που δειχνει οτι τους εφταιγε ο γαιδαρος(μαρξισμος) και βαραγαν το σαμαρι(ΚΚΕ) για τις εντυπωσεις.Και οχι μονο κινουνται δεξιοτερα,αλλα χρεωκοπουν και ηθικα,ταυτιζομενοι με τον χειροτερο αντικομμουνιστικο οχετο που υπαρχει.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Μια και μιλάμε για ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (δηλαδή "ΑΝΑΠΑΣΟΚΙΣΗ") του πολιτικού σκηνικού, πάρτε μερικές φρέσκιες πασοκιές:
http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-07-12/1901-2014-06-02-14-16-27,
και,
http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-29-13-06-34/1908-2014-06-03-19-47-56

Πυρετώδεις, οργασμικές, διαδικασίες για την συγκρότηση του νέου αναχώματος, μια και το προηγούμενο πάει για κυβέρνηση (με βασικό καθήκον να κόψει τις συντάξεις) και άρα καίγεται....

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ. ο γιος του ζαχαριαδη ξερεις αν ειναι μαζι τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Δηλαδή όπως μας τα λένε μερικοί πρέπει οι απολυμένοι του ρίζου να μην κάνουν δικές τους κινήσεις στο χώρο της δημοσιογραφίας για να μην δυσαρεστηθεί κάποιος που θα νομίζει ότι προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση εκ του πονηρού στο κόμμα; Μήπως να αλλάξουν και επάγγελμα; Ή μήπως καλύτερα να πάνε στην αγκαλιά του Μπόμπολα και του ΔΟΛ;
Ακόμα, δεν καταλαβαίνω πως συνδέονται αυτοί που ξεκίνησαν το εγχείρημα με ένα ακόμη προπαγανδιστικό, αντικομμουνιστικό άρθρο του βήματος. Το ότι κάποιος με ΔΟΛιο τρόπο καλοπιάνει κάποιον άλλον για να κάνει κακό στο Κ.Κ.Ε έχει γίνει πολλές φορές και από την αντίθετη πλευρά, στο παρελθόν.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ζαχαρία, δε βάζω απολύτως τίποτα σε κουτάκια, σκιαγραφώ κάποιες εξελίξεις όπως τις έχω καταλάβει.

ΠΓ, έγραψα για την ακρίβεια ότι αν ο λιόσης κατηγορεί το κκε πχ για τροτσκιστική στροφή ή σύμπτωση με τους τροτσκιστές σε κάποια ιστορικά συμπεράσματα, είναι πολύ εύκολο να του ανταποδώσει κανείς την κατηγορία. Δεν τον συνδέω με το ναρ, αν και είναι ζήτημα γιατί εκδίδει το κψμ τα βιβλία του και τι δίαυλος έχει ανοίξει μεταξύ τους

Αναρχοκτλ, δεν κατάλαβα αν απευθύνεσαι σε μένα ή στον ζουτ. Εγώ δεν έγραψα ότι δεν έπρεπε να κάνουν τον ημεροδρόμο οι παλιοί δημοσιογράφοι του ρίζου, αλλά ότι έβαλαν κακό μπελά στο κεφάλι τους με τους συνεργάτες που διάλεξαν -κι εκεί πρέπει να αναζητήσεις και τη σύνδεση για την οποία ρωτάς στο τέλος.

Τζέικομπ, ήλθες, έβρισες, απήλθες οικειοθελώς, μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις, για ένα σχόλιο μη με χαραμίσεις. Εγώ θα σε βοηθήσω να κρατήσεις την υπόσχεση που είχες δώσει μόνος σου για το μπλοκ. Δε θα το διαβάζεις, δε θα σχολιάζεις και το ίδιο συνιστάς και σε όλους τους συντρόφους σου -όπως και αν τους εννοείς και τους ορίζεις.

zoot horn rollo είπε...

Σε ότι αφορά το επαγγελματκό κομμάτι, θεμιτό αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Βλέπε και Μπογιόπουλο. Καθαρά βιοποριστικά να το δούμε, κάθε δικαίωμα έχουν.
Όταν πετάγεται ο ΔΟΛ, όσο να'ναι προβληματίζομαι, όπως κι αν υπάρχουν παρτίδες με ΕΑ/ΝΣ κτλ. παρόλο που δε διαφωνώ με τη τελευταία παράγραφο στο σχόλιο του Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικού.

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Στον ζουτ αναφερόμουν φίλε σφυροδρέπανε, δεν γνωρίζω τόσα όσα εσείς για το θέμα, γι αυτό θα περιμένω να δω πρώτα τι θα κάνουν και μετά θα τους κρίνω.

Ανώνυμος είπε...


α, να σου πω κατι. :-)
Ξερεις πως έμαθα την ύπαρξη του εργατικού αγώνα και της σποράς?
ΑΠΟ ΕΣΑΣ!.. μετά τις εκλογες του 2012!!.

α, μην ξεχασω, συνεχισε την διαφημιση.

ανακινειτε θέματα που δεν απασχολουν κανεναν, παρα μόνο την γνωστη φράξια μεσα στο Κόμμα.

Αντε συνεχισε.. μην σε απασχολω.
όταν η κεραμιδα πέσει κατακέφαλα, τοτε θανει αργά!!..

κκες ειναι αυτός που δινει μαχες, όχι οι τυποι που συναγελαζεσαι... και θα σε κανουν χειρότερο τελικα απο δαυτους.

το μηνυμα αυτο ειναι για σενα, οχι για δημοσίευση,
jakob :-)

ΥΓ, οι μάχες ξερεις ποιες ειναι, αν δεν ξερεις, δεν εχω τιποτα να σου πω περισσότερο... ρώτα τον "μέντορά" σου.
αντε γεια sfyro-reloaded :-)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι jacob, αυτό το σχόλιο λέω να το μοιραστώ με τη βάση του μπλοκ να δει κι ο κόσμος με τι έχουμε να κάνουμε, και να 'ναι σαν το κύκνειο άσμα σου.

Ανώνυμος είπε...

Έχουν ανοίξει 3 ενδιαφέρουσες συζητήσεις ταυτόχρονα! Γενική παρατήρηση; Χωρίς τρολλ καλύτερα!
Όσον αφορά το παρόν θέμα, τείνω να συμφωνήσω με τον σφυροδρέπανο εκτός από μερικές πλευρές. Αναλυτικά οι σκέψεις μου:

1. Καθε δικαίωμα έχουν οι πρώην εργαζόμενοι του Ριζοσπάστη στο εγχείρημα τους. Αλλά η σύνθεση της ομάδας δεν μου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Εδώ πριν κάποιους μήνες ζήσαμε σε ποιον πάτο έχουν φτάσει μερικοί, από τον ΜΑ έχουμε θαυμάσει κάποιους άλλους. Άρα δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα, ειδικά αν υπάρχουν μέλη του ΚΚΕ εκεί μέσα. Ανάλογα πριν καιρό είχα γράψει σε σχέση με τον Μπογιόπουλο ότι πιο πολύ με ενόχλησε η συνεργασία του με καραμπινάτους υβριστές και αντικομμουνιστές στο unfollow παρά ο ενικός.

2. Σχετικά με τις διεργασίες στο τουρλουμπούκι ΝΣ/ΜΑ κτλ. Από που συμπεραίνεις ότι η "παλιά φρουρά" έχει χάσει τον έλεγχο του ΜΑ;Τους έχεις για τίποτα καλά παιδιά που δεν θα τολμήσουν να σκυλέψουν, να λοιδωρήσουν, να επιτεθούν προσωπικά; Μα αν δεις τα άρθρα τους από την αρχή αυτή τη γραμμή είχαν. Εσύ ο ίδιος έχεις πέσει θύμα "περιποίησης" από τον ΒΛ, μην το ξεχνάς. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλά ακόμα να δούμε. Εντάσσονται στη διαδικασία αναμόρφωσης του οπορτουνισμού "αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σψστά εκτιμάμε όλοι. Εμείς τη δουλειά μας κι αυτοί τη δική τους.

ΡΓ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δημήτρη, το σχόλιό σου δεν μπορεί να εγκριθεί, πρώτον και κυριότερο γιατί είναι χλευαστικό προς τους σφους του κόμματος, δεύτερον γιατί αναφέρεσαι έμμεσα σε ιστοσελίδα με την οποία η κε του μπλοκ δεν έχει και δε θέλει να ανοίξει παρτίδες. Αν θέλεις να το επαναδιατυπώσεις σε άλλο ύφος, έχει καλώς. Αν όχι, παραθέτω απλώς τους συνδέσμους που έβαλες.

http://talimpanellados.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4150775

Ανώνυμος είπε...

"...έμμεσα σε ιστοσελίδα με την οποία η κε του μπλοκ δεν έχει και δε θέλει να ανοίξει παρτίδες"
Ουαου!
Δεν το ήξερα, συγνώμη.
Ήξερα για μπουλινγκ στα σχολεία αλλά για σάιμπερ μπούλινγκ στα σχόλια δεν είχα ξαναματακούσει.
Λυπάμαι!
Και νόμιζα πως θα γινόταν κουβέντα για τους ημερόδρομους που ξεφυτρώνουν που άραγε ποιος τους σπρώχνει;

Δημήτρης

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κουβέντα να γίνεται όση θες, αλλά δεν κόπηκε για αυτό το σχόλιο. Και όχι δεν υφίσταται μπούλινγκ, αλλά προστασία της δικής μου ηρεμίας.

Ευχαριστώ πολύ τον ανώνυμο που με αποκαλεί ρουφιανάκο και τον άσχετο για ένα ελαφρώς ακατανόητο σχόλιο, που προτίμησα να μη δημοσιευτεί.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα ναι ρε καλύτερα που δεν το έβαλες.Απλώς ώρες-ώρες με αυτά που σε σχολιάζουν,και η συζήτηση που γίνεται είναι σαν να παρακολουθώ ταινία :P.Πάντως μην μασάς,παρόλο που κριτικάρεις σκληρά το εξωκοινοβουλιο(εκει " ανήκω ") εγώ σε γουστάρω.Συνέχισε και άσε να λένε μαλακίες οι τσιμεντένιες γραμμές ότι προμοτάρεις κτλ

-άσχετος-

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εκτός από το αστικό πατατάκι υπάρχει και το ταξικό ποπ-κορν. Ευχαριστώ κι εγώ, που δεν παρεξήγησες τη λογοκρισία

anonymous anonymous είπε...

Θα μιλήσω καθαρά: ο "ημεροδρόμος" είναι αντικομματική ιστοσελίδα, στο ίδιο, περίπου, μήκος κύματος με Νέα Σπορά και Εργατικό Αγώνα. Όσοι είναι μέλη του Κόμματος και γράφουν εκεί, πρέπει να διαγραφούν από το Κόμμα.

Τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις.

dionperd είπε...

1. Για το ζήτημα του τί να κάνουν οι κομμουνιστές σήμερα, έγραψα κι εγώ: http://dionperd.blogspot.de/2014/05/blog-post_28.html

Είναι σαφές ότι δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα να σταθεί άλλο κομμουνιστικό κόμμα πέραν του ΚΚΕ. Υπάρχει μια μεγάλη ιστορία από πίσω, ενώ και η συμμερινή συγκυρία δεν είναι και ότι καλύτερο για την κομμουνιστική ιδεολογία.

Οπότε, είναι φυσικό να υπάρχει αμηχανία σε όσους δεν συμφωνούν με την ιδεολογικοπολιτική στροφή του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί που κάνουν τους ανθρώπους να διστάζουν.

Η γνώμη μου συνοπτικά είναι ότι οι κομμουνιστές δεν πρέπει να έχουν ιερά και όσια, δεν πρέπει να κρίνουν μόνο συναισθηματικά, και δεν τους ταιριάζει ο φραξιονισμός, η ανώνυμη αρθρογραφία, η αναμονή, το στρογγύλευμα της κριτικής, η αυτολογοκρισία κτλ

Το πρόβλημα είναι ότι όταν κάποιος μιλάει, συνήθως συμβαίνει κάτι σαν κι αυτό: http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-29-13-06-34/1911-2014-06-04-19-24-30
Μιλάω και από προσωπική πείρα...

Άρα, όποιος διαφωνεί και θέλει να είναι ακόμη στο ΚΚΕ, ας σταματήσει να μιλάει σε ταβέρνες και ίντερνετ και ας μιλήσει στην ΚΟΒα του. Αν τον σουτάρουν, υπάρχει ζωή και μετά ...διαγραφής!

Τελικά, το τι πρέπει να κάνουμε είναι να μην ετεροκαθοριζόμαστε από το ΚΚΕ. Ούτε ενάντια στο ΚΚΕ,ούτε να "αλλάξουμε" το ΚΚΕ, ούτε να το σώσουμε ούτε τίποτα τέτοιο. Οι κομμουνιστές οργανώνουν το λαό ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη ανάμεσα στα κόμματα και τις οργανώσεις πρέπει να ξεδιπλωθεί σε εκείνο το πεδίο.

2. Καλή τύχη στον ημεροδρόμο. Άρθρα με υπογραφή από ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά, και που είναι επαγγελματίες καταξιωμένοι δημοσιογράφοι στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,κι όχι "20 κνίτες"...

3. Τελικά θα με βοηθήσει κανείς να καταλάβω τη θέση του ΚΚΕ για την έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ; (http://dionperd.blogspot.de/2014/06/blog-post.html) Είναι καταρχήν η ίδια;

dionperd είπε...

Α και παρεπιπτόντως, το να λέμε ότι έχει ομοιότητες η κριτική του Λιόση με των τροτσκιστών είναι πραγματικά αστείο!

Η κριτική του ΚΚΕ για τροτσκισμό δεν έχει να κάνει με την άρνηση κάποιων συνεδρίων της Διεθνούς! Αυτό θα ήταν μια τελείως επιφανειακή ομοιότητα μεταξύ τους (ΚΚΕ, Λιόσης, Τροτσκιστές).

Αλλά έχει να κάνει με την ουσία των επιχειρημάτων για ζητήματα όπως ο ιμπεριαλισμός, η εθνική ανεξαρτησία, η στρατηγική και τακτική των ΚΚΕ κοκ, δε χρειάζεται να επεκταθώ!

Πάντως και απευθύνω το παρακάτω προς την ηγεσία του ΚΚΕ και προς όποιον αισθάνεται ως τσιράκι της:
αν νομίζει κανείς ότι θα ξεμπερδέψει με την ουσία του πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος που εξέφραζε το ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, κάνει μεγάλο λάθος! Και ιστοσελίδες, και οργανώσεις και αγώνες του λαού θα προκύψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό...
Αν δε ενωθούν...

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Και εσύ που το ξέρεις ρε ανώνυμε ανώνυμε πες μας και εμάς και μην μας αφήνεις στο σκοτάδι παιχταρά μου

Ανώνυμος είπε...

Η παραφιλολογία με τους απολυμένους του "Ρ" με έχει κουράσει. Αυτό που έχει,όμως, τη σημασία του είναι η γενικότερη στάση και τοποθέτηση πολλων εξ'αυτών στη μετά-ριζοσπάστη ζωή τους. Κάποιοι βρήκαν στέγη στη φιλόξενη αντι-ΚΚΕ σελίδα του ΕΑ (Πετρόπουλος,Μιχαηλάρης,Περπερας), άλλοι προτίμησαν τη σιωπή, μερικοί δε, βρήκαν στο ΣΥΡΙΖΑ τη ζεστή αγκαλιά που τόσο είχαν στερηθεί...Έπεσε στα χέρια μου το τελευταίο βιβλίο του Λάμπρου Τόκα (πρώην προισταμενος τού οικονομικού ρεπορτάζ στο "Ρ").Πολύ ενδιαφέρον θέμα,οι μαζικές συλληψεις μελών και στελεχών του ΚΚΕ το Φλεβάρη του '74 απο τη χούντα.Ο Τόκας θλίβεται γιατί η ενότητα της αριστεράς ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα...
Καρέλιν

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πολύς κόσμος από την γενια της Σπυδαζουσας Αθήνας 2008 που διαγράφτηκαν που ακόμη δεν έχουν μιλήσει και προς απογοήτευση πολλών τύπων τύπου τζεικομπ , δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΕΚΚΕ αλλά στοικά βοηθάν το κόμμα , είτε μέσα είτε έξω..

Είμαι σίγουρος όμως ότι το επόμενο διάστημα με τις εξελίξεις που προδιαγράφονται για το κόμμα , θα χρειαστεί να μιλήσουν για να βοηθήσουν , όπως πάντα έκαναν , χωρίς τον μπαμπούλα της "εκθεσης" πια..

ΥΓ: Η άποωη του τζεικομπ είναι η πλειοψηφούσα στα κομματικα μέλη πια..δυστηχώς

Τζίμπος

Ανώνυμος είπε...

ο ιμπεριαλισμος δεν ειναι μονο στην εξωτερικη πολιτικη αλλα και στην οικονομια. Αγωνες εναντια στον καπιταλισμο υπαρχουνε και θα συνεχιστουνε. οποιο τσιρακι του καπιταλισμου νομιζει οτι θα βγαλει το ΚΚΕ απο αυτον τον δρομο ειναι μακρια νυχτωμενο. η κοινωνια εξακο λουθει να ειναι χωρισμενη σε ταξεις και η αστικη μια χαρα εχει ταχτοποιησει τα συμφεροντα της στις διακρατικες συμμαχιες στις οποιες συμμετεχει. η εργατικη ταξη μεσα απο την ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πρεπει να διεκδικησει την δικη της εξουσια αποφευγοντας ολες της παγιδες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

κι αποφασησε ο διεγραμμενος να μοιραστει τον πονο του με την ιστοσελιδα των μανιαδακικων

για τετοιο μη-φραξιονιστη μιλαμε !!!

αν και θαυμαζει το λενιν και τους μπολσεβικους το σκασμο δεν εμαθε να τον βγαζει

Ανώνυμος είπε...

Άμα τη εμφανίσει του (wannabe) famous grouse, καβαλημένου καλαμιού και πάνω από όλα αμετανόητου σκυλευτή, τα λόγια περιττεύουν... Αν δεν μας απαλλάξει από την παρουσία του προσωπικά αποχωρώ από τη συζήτηση.

ΡΓ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Διονύση, μπορείς να γελάσεις όσο θες, αλλά οι ομοιότητες είναι κάτι παραπάνω από επιφανειακές. Αφορούν το μεταβατικό πρόγραμμα, τις σημειώσεις για τη γραφειοκρατία στην εσσδ, την εκτίμηση του λιόση στο ειδικό παράρτημα πως ο τρότσκι προσεγγίζει το λενινιστικό πνεύμα στην κριτική του σοσιαλφασισμού, κ.ά. Η διαφορά είναι πως εγώ δε θα πιαστώ από αυτά για να θεωρήσω το λιόση τροτσκιστή, ούτε έχω τέτοια αγωνία να ετεροπροσδιοριστώ, όπως λες παρακάτω. Και ας μην επεκταθώ στο σήμερα για να δούμε πόσα κοινά στοιχεία έχει το ρεύμα που λες με τους σύγχρονους τροτσκιστές.

dionperd είπε...

Κάτι που μάλλον θα οδηγήσει σε καλύτερη συζήτηση ΡΓ!

Παιδιά μπορεί επιτέλους να απαντήσει κάποιος στις παρακάτω ερωτήσεις;:

1. Είναι το ίδιο, καλύτερο ή χειρότερο μέσα και έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με Ελλάδα ακόμη καπιταλιστική; Εϊναι ίδια ή διαφορετική η απάντηση αυτή για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;

2. Είναι το ίδιο να βγούμε από ΕΕ ή/και ΝΑΤΟ με πρωτοβουλία της αστικής τάξης ή μερίδας της και το ίδιο να γίνει με πρωτοβουλία και αγώνες του λαϊκού κινήματος και ενώ η στρατηγική των μονοπωλίων για την Ελλάδα είναι η συμμετοχή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;

3. Είναι κάποιου είδους νομοτέλεια ότι φιλολαϊκή έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ ή γενικά έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει πλέον μόνο από μια Ελλάδα με λαϊκή εξουσία κι όχι νωρίτερα;

Ποιά είναι η θέση του ΚΚΕ για αυτά;

dionperd είπε...

Βασίλη, μετά χαράς να δω μια ολοκληρωμένη τοποθέτησή σου για τις ομοιότητες των επιχειρημάτων του Λιόση με τους τροτσκιστές!

Πιστεύω σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να σου απαντήσει και ο ίδιος!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όχι, δε θα είναι καλύτερη η συζήτηση αν αποχωρήσει ο ΡΓ. Δεν θυμάμαι ούτε μία συζήτηση που να την χάλασε ή να την έκανε χειρότερη, ίσα-ίσα. Εγώ θα έλεγα να επιλέγει σε ποιον απαντάει, χωρίς να αποχωρήσει, αλλά αυτό είναι στη δική του ευχέρεια να το κρίνει.
ΔΠ έγραψα και παραπάνω ότι επιφυλάσσομαι να γράψω μελλοντικά, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές μου να επικεντρώσω αυτό το σημείο. Το αναφέρω μόνο για να δείξω ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό το σκεπτικό, για να κατηγορήσουμε κάποιον ως τροτσκιστή (άσε που κι αυτό χρειάζεται επιπλέον τεκμηρίωση για να φανεί γιατί είχε -ή δεν είχε για άλλους- λάθος ο τρότσκι και τι ρόλο έπαιζε).

Ανώνυμος είπε...

Θες να κάνουμε κόντρα ατάκας? Να δούμε ποιος θα την πει πιο "έξυπνα" στον άλλο? Όχι ρε ογκολιθε, βαριέμαι τις συνδικαλιές. Κυρίως δεν συγχρωτίζομαι με τυμβωρύχους...

ΡΓ

dionperd είπε...

Πάντως η προσωπική μου εκτίμηση δεν είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ είναι τροτσκιστική.

Ίσως 1-2 από αυτούς αλλά όχι συνολικά.

Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η "ιδεολογία του ΚΚΕ" είναι απλά ότι βολεύει για να δικαιολογηθεί το ότι (1) αρνείται να πάρει μετωπικές πρωτοβουλίες, το ότι (2) προσπαθεί να διαχωρίσει/περιχαρακώσει τις δυνάμεις του στη βάση του κινήματος, δηλ. αρνείται την κοινή δράση, το ότι (3) αρνείται να θέσει μεταβατικούς πολιτικούς στόχους στο λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα το στόχο της εξόδου από ΕΕ κι Ευρώ και τέλος (4) η δομή εσωκομματικής οργάνωσης και λειτουργίας που το βοηθάει να κρατάει τη συνοχή παρόλη την εμφανή διάψευση της πολιτικής του και την αποκοπή σε μεγάλο βαθμό από τον εργαζόμενο κόσμο και τους αυθόρμητους αγώνες του.

Η ιδεολογία έρχεται απλά να δικαιολογήσει αυτό που έτσι κι αλλιώς θέλει να κάνει η ηγεσία του. Να προστατέψει την κομματική δομή και τον εαυτό της μέχρι να τελειώσει η μπόρα (κρίση).

Εξ' ου και δανείζεται από όλων των ειδών τους αριστερισμούς σε έναν αχταρμά που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμιγώς έτσι ή άλλιώς.

Μια απότομη άνοδος των αγώνων και πιθανή έξοδος από ΕΕ αποδεδειγμένα δεν οφελεί το ΚΚΕ με τη σημερινή πολιτική του (αυτό δείχνουν τα τελευταία χρόνια) και σίγουρα όχι την κλίκα που το έχει καταλάβει και είναι καλά δεμένη με το σημερινό στάτους κβο.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα τροτσκιστικής πρέλευσης είναι η άποψη περί ιμπεριαλισμού και δικαιώματος αυτοδιάθεσης και κάποια άλλα ζητήματα τακτικής, στα οποία δεν είμαι και ειδικός...

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Στα υπόλοιπα ερωτήματα, αν και προσωπικά έχω τοποθετηθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις και δεν έχω αυτή την περίοδο αρκετό χρόνο για μια εκτενή διαδικτυακή συζήτηση, θα επαναλάβω μόνο πως όχι δεν είναι νομοτέλεια ή θέμα αρχής κατά τη γνώμη μου, αλλά συγκεκριμένη ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας. Το ζήτημα δεν είναι τι είναι αφηρημένα καλύτερο ή λιγότερο κακό (έξω από εε και το ευρώ), αλλά πώς μπορεί να γίνει και να σταθεί. Κι εκεί ακριβώς είναι που υπερτερεί η πρόταση του κκε. Η συγκυρία της κρίσης και της εξόδου από αυτήν -και όχι οι δικές μας επιθυμίες ή κάποιο εγκεφαλικό σχήμα- απαιτούν συνολικές λύσεις και προτάσεις. Και για οποιοδήποτε βήμα (από τον τελικό στόχο μέχρι κάτι πιο μετριοπαθές) χρειαζόμαστε όλα τα δυνατά εργαλεία στη διάθεσή μας και κυρίως την κρατική εξουσία για να το υπερασπιστούμε και να αποκρούσουμε την (αντ)επίθεση της αστικής τάξης, διεθνούς κ εγχώριας
Όλες οι άλλες προτάσεις αντιθέτως, προτείνουν μεσοβέζικες και εφικτές τάχα λύσεις ως ενδιάμεσους στόχους που αποτελούν τη χειρότερη ουτοπία

Αυτά συνοπτικά και χωρίς άμεση δυνατότητα ανταπάντησης, κατά πάσα πιθανότητα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Απλά το να μιλάω με τύπους σαν τον ογκολιθο με ξεπερνά σε ψυχικά αποθεματα. Για να μην γαμησω τη συζήτηση λοιπόν κάθομαι λίγο στην άκρη.

ΡΓ

Ανώνυμος είπε...

Ρ.Γ και η δικη μου παρακληση συντρο φε ειναι να μην αποχωρησεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

Δηλ. η σημερινή ανάλυση της συγκεκριμένης στιγμής λέει ότι:

1. δεν μπορούμε να βγούμε από ΕΕ και ΝΑΤΟ και να το διαχειριστούμε προς όφελος του λαού χωρίς να έχουμε την εξουσία;

2. ότι δε θα μας βοηθήσει το να πάρουμε την εξουσία αν βγούμε από ΕΕ και ΝΑΤΟ;

3. ότι δε χρησιμεύουν οι στόχοι αυτοί για τη συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό/καπιταλισμό, δηλ. δε μας βοηθάει να πάρουμε την εξουσία, ακόμη και αν τελικά όντως πρώτα την πάρουμε και μετά βγούμε;

4. ότι η έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι αιτήματα εύκολα διαχειρίσιμα από τα μονοπώλια διότι συμφέρουν ένα σεβαστό κομμάτι τους (ποιά είναι αυτά);

Καταλαβαίνω το ζήτημα της έλλειψης του χρόνου (ισχύει και για μένα), αλλά πραγματικά δεν έχω διαβάσει τίποτα συγκεκριμένο στην κομματική αρθρογραφία/βιβλιογραφία, πέρα από αναπόδεικτες γενικότητες, πέρα δηλ. από τη γενικότητα που όλοι αποδεχόμαστε ότι ΤΕΛΙΚΑ η ε.α. πρέπει να έχει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια της για να ολοκληρώσει την απελευθέρωσή της και να οικοδομήσει το σοσιαλισμό (παρέπεμψέ με σε κάποια αρθρογραφία αν έχεις υπόψη σου).

dionperd είπε...

Οι δικές μου απαντήσεις στα παραπάνω 4 σημεία είναι οι εξής:

1. Η έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ με δυνατό το λαϊκό κίνημα θα βελτιώσει άμεσα τους όρους ζωής του λαού (όπως έχει βελτιώσει πχ στη Βενεζουέλα κτλ)και μπορεί να γίνει (αν και δύσκολα) χωρίς να έχει προηγηθεί επανάσταση.

2.Η έξοδός αυτή θα μεταβάλλει τον κοινωνικό-πολιτικό συσχετισμό υπέρ της ε.α. και των συμμάχων της, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην εξουσία ενώ θα οξύνει πολύ την ταξική πάλη κάνοντας πιθανότερο το ξέσπασμα επαναστατικών συνθηκών.

3. Ακόμη και αν τελικά οι επαναστατικές συνθήκες προκύψουν πριν βγούμε από ΕΕ και ΝΑΤΟ, τα αιτήματα αυτά συμβάλλουν στη συγκέντρωση δυνάμεων. Αυτό το έχει δείξει ήδη η ιστορία, ακόμη και η πρόσφατη ιστορία του μετά το 1990 ΚΚΕ. Επίσης, έχει να κάνει με τη λαϊκή συνείδηση η οποία μπορεί να συνειδητοποιήσει την ανάγκη σύγκρουσης με ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ συνολικά μπορεί να υιοθετήσει την αναγκαιότητα μιας άλλης εξουσία μόνο σε επαναστατικές συνθήκες.

4.Δεν υπάρχουν μονοπώλια, πέρα ίσως από κάποια ρωσικά ή κινεζικά, με τα οποία όμως η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη διασύνδεση, τα οποία να μπορούν να αποδεχτούν ή και να υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας μας από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Οι μερίδες της αστικής τάξης που μπορεί να θελήσουν κάτι τέτοιο είναι μικρο-μεσο-αστικές και δεν μπορούν να αποσπάσουν την ηγεμονία από την ε.α. και τους συμμάχους της, αν οι κομμουνιστές κάνουν καλά τη δουλειά τους...

Ανώνυμος είπε...

Ας βαλω και ενα ερωτημα.
Ειναι καλυτερο ή χειροτερο να ταισουμε τον τρολακια του ΜΑ ΔΠ για αλλη μια φορα απαντωντας σε ερωτησεις που εχουν απαντηθει πολλακις?
Εγω συντασομαι με τον ΡΓ και γραφω τον ΔΠ εκει που εχω γραμμενο το ΣΥΡΙΖΑ και την De Linke οπως ειπα και σε προηγουμενο θεμα στο Σαραντακο.
Προσωπικα πιο ευκολα συζηταω με τον φανερο αντικομμουνιστη Σαραντακο παρα με ενα τυπακι που ειρωνευεται και βριζει τους δημοσιογραφους του Ριζοσπαστη, τους 20χρονους ΚΝιτες, την ΚΕ του ΚΚΕ, τα μελη και φιλους του ΚΚΕ ακομα και οσους επιχειρησουν να απαντησουν στις αρλουμπες του , προεξοφλωντας τους ως τσιρακια μια φανταστικης κλικας που εχει καταλαβει καποιο φανταστικο Καουτσκικο ΚΚΕ που θα θελε ως κομμα ο ΔΠ και που ομως θα μεινει μια απλη ονειρωξη γι'αυτον! Που θα μας πει για επαφη με την εργατικη ταξη αυτος που ουτε ακουστα δεν την εχει.

Υγ. Το τραγικο ειναι οτι θεωρει ο ΔΠ οτι κανει και πολιτικη αναλυση. Οι 20χρονοι ΚΝιτες για πλακα κονιορτοποιουν τα νηπιακου επιππεδου "πολιτικα" επιχειρηματα του.

ΔΠ μην μπεις στον κοπο να μου απαντησεις. Γιατι δεν θα ασχοληθω με την αφεντια σου. Αφου η ΚΕ του μπλογκ δε σε κοβει ας δωσει τη λυση η βαση του μπλογκ αδιαφορωντας για την παρτη σου και τις βρωμιες σου.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Στην ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ πριν 15 χρονια εγινε κυβερνηση ΛΑ ΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με 75% του λαου μαζι. Εγινε προσπαθεια το ΚΚΒ να ενσωματωθει στο Σ.Κ πραγμα που δεν εγινε τελευταια στιγμη με σκληρη εσωκομματικη συγκρουση.Σημερα 15 χρονια μετα τα πραγματα ειναι οριακα ο λαος εξαθλιωνεται και το ΚΚΒ ειναι εγκλοβισμενο και δεν μπορει να παιξει τον ρολο του. ΧΙΛΗ 1973 ΛΑ ΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αυταπατες και ονειρα στα υψη διορισανε αρχη γο του στρατου τον ΠΙΝΟΣΕΤ και ο λαος σφαχτηκε την ωρα που κοιμο τανε ησυχος οτι εχει ψηφισει. ΕΑΜ 1944 αντι να παρουμε την εξουσια μας σφαξανε την ωρα που βλεπαμε το ονειρο αγαπημενοι. ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 η ιδια τραγωδια με 1.000.000 νεκρους. και ορισμενοι χωρις να εχουνε διδαχτει τιποτα συνεχιζου νε το ιδιο ποιημα. απο λαθος δεν το κανουνε σιγουρα. οτι χαραχτηρι σμο και να πει καποιος ειναι μεσα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

zhukov είπε...

Από πότε η συγκέντρωση δυνάμεων στη Λ.Σ. απαιτεί την πλήρη συμφωνία με τις θέσεις του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό;
Πότε το είπε αυτό το ΚΚΕ;
Αν ήταν έτσι τότε στο ΠΑΜΕ ΜΑΣ ΟΓΕ ΠΑΣΥ Λαικές Επιτροπές έπρεπε να είναι μόνο μέλη του Κόμματος....
Ως τακτική πολύ απλά η συμμαχία που κάνεις πρεπει να ικανοποιεί το στρατηγικό σου στόχο...
Εκτός και αν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη το ΚΚΕ ως επαναστατικό κόμμα που μιλάει για σοσιαλισμό και σοσιαλιστική επανάσταση...
Εκεί όμως είναι που ανεβάζεις την πολιτική συνείδηση του άλλου και όχι να του χαιδεύεις τα αυτιά...
Καλή η δημιουργία εντυπώσεων αλλά μην προκαλείτε ρε μάγκες την υπομονή μας και τα μάτια μας...
Αφήστε το 19ο και ξαναδιαβάστε το 15ο παιδιά...Ούτε με αυτό πρέπει να συμφωνείτε μου φαίνεται...

dionperd είπε...

ratm,

τρολ δεν είναι όποιος λέει κάτι το οποίο δε σου αρέσει, αλλά όποιος πετάει την μπάλα στην εξέδρα και κάνει προσωπικές επιθέσεις...

μπορείτε να με παραπέμψετε σε αρθρογραφία/βιβλιογραφία είτε του ΚΚΕ είτε δική σας που να απαντάει επί της ουσίας;

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Υποθέτω πως αφού με λες βασιλάκη, πρέπει κι εγώ να ανταποδώσω για να δείξω τους καλούς μου τρόπους και να σε πω ιακωβάκη ή κάτι παρόμοιο. Μη στενοχωριέσαι όμως, κανείς δε μιλάει για σένα και εσύ δεν πρόκειται να ξαναγράψεις εδώ, όπως είπες, και θα πεις σε όλους τους συντρόφους σου να κάνουν το ίδιο και να σταματήσουν να διαβάζουν. Αντίο και σταμάτα να γεμίζεις τα ανεπιθύμητα.

ΔΠ, αν από όσα έγραψα συμπεραίνεις τα τέσσερα αυτά σημεία, είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθούμε και δεν ξέρω αν έχει καν κάποιο νόημα να προσπαθήσουμε.
Το ερώτημα είναι τι συνιστά έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού πώς μπορούμε να το εξασφαλίσουμε, τι εργαλεία χρειαζόμαστε για αυτό, όχι με βάση τις επιθυμίες μας ή το παρελθόν που υπήρχε η σοβιετία και καθοριζόταν αντίστοιχα η τακτική μας αλλά την υπάρχουσα κατάσταση.
Ο καθένας απαντά ό,τι καταλαβαίνει και θα κριθεί πάνω σε αυτά. Κι εγώ απαντώ εκπροσωπώντας απλώς τη δική μου άποψη και κανενός άλλου, πόσο μάλλον το κκε -ή κάποιον άλλο χώρο

Ανώνυμος είπε...

zhukov
λες: "Από πότε η συγκέντρωση δυνάμεων στη Λ.Σ. απαιτεί την πλήρη συμφωνία με τις θέσεις του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό; Πότε το είπε αυτό το ΚΚΕ;"
Αντιγράφω:(θ.62)".....Η Λαϊκή Συμμαχία είναι σε συμφωνία με τη θέση που προτείνει το ΚΚΕ για συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντικαπιταλιστικών κοινωνικών δυνάμεων, με έκβαση του αγώνα προς την εργατική - λαϊκή εξουσία.....".
Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι προβληματικό. Καλείς σε συμμαχία στην προυπόθεση να συμφωνεί με το πρόγραμμα σου. Σίγουρα στα μέτωπα- ΠΑΜΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ κ.α.- δεν συμμετέχουν μόνο οργανωμένοι σύντροφοι. Αλλά είναι ζήτημα ότι η συμμετοχή αντί να αυξάνεται, μειώνεται. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με πλευρές της καθημερινότητας, αλλά εδώ ανοιγεί μια άλλη συζήτηση..

dionperd είπε...

zhukov,


η "Λαϊκή Συμμαχία" δεν απαιτεί τίποτα με την έννοια του να σου ζητάνε υπεύθυνη δήλωση υπέρ του σοσιαλισμού, και μάλιστα όπως τον εννοεί το ΚΚΕ.

Αλλά οι οργανώσεις της υιοθετούν στα κείμενά τους (πλαίσια πάλης, προκηρύξεις ΠΑΜΕ, ΜΑΣ κτλ) τη στρατηγική του ΚΚΕ για τη "Λαϊκή Εξουσία" και το τακτικό τρίπτυχο: διαγραφή χρέους, έξοδο από ΕΕ και κοινωνικοποίηση μονοπωλίων. Επιπλέον, οι οργανώσεις αυτές καταφέρονται ενάντια σε άλλα κόμματα όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ κάνοντας κριτική στην τακτική/στρατηγική τους. Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και με δεδομένο ότι το ΚΚΕ με λαϊκή εξουσία θεωρεί το σοσιαλισμό, στον οποίο φυσικά πιστεύει ότι μπορούμε να φτάσουμε μόνο με επανάσταση, πρακτικά σημαίνει ότι για να δρα κάποιος στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, ΜΑΣ κτλ πρέπει είτε συμφωνεί είτε όχι να δέχεται αυτήν την πολιτική γραμμή. Μάλιστα, αν θέλει να είναι ενεργός, δηλ. να παίρνει πρωτοβουλίες, να μοιράζει τις προκηρύξεις κοκ πρέπει λίγο πολύ να συμφωνεί με τα παραπάνω (εκτός κι αν ξέρεις κανέναν που θα το έκανε χωρίς να συμφωνεί...).

Η τακτική γραμμή που εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο (σοσιαλιστική επανάσταση) δε χρειάζεται να ταυτίζεται με αυτόν ("κοινωνικοποίηση μονοπωλίων") σε κάθε χρονική στιγμή, και μάλιστα εκτός επαναστατικών συνθηκών.

Επιπλέον, η κοινωνική συνείδηση δεν αλλάζει απλά με το κήρυγμα των προκηρύξεων και των πλαισίων πάλης αλλά στην πράξη, μέσα στους αγώνες, όταν αυτοί μαζικοποιούνται και ριζοσπαστικοποιούνται. Άρα, αυτά που γράφουν το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ στα πλαίσια πάλης τους ΔΕΝ αλλάζουν συνειδήσεις, παρά μόνο λειτουργούν ως μπαμπούλες διώχνοντας όποιον δε συμφωνεί με τη στρατηγική του ΚΚΕ, κι ειδικότερα τους οπαδούς, ψηφοφόρους και μέλη των άλλων κομμάτων.

Στο 15ο συνέδριο, το πλαίσιο πάλης ήταν μια σειρά αιτημάτων, στα οποία μπορούσαμε να κάνουμε συσπειρώσει και ξεχωριστά, δηλ. χωρίς συμφωνία στα υπόλοιπα. Σε αυτά τα αιτήματα συμπεριλαμβάνονταν η έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά μπορούσαμε να κάνουμε κοινή δράση ή ακόμα και πιο κεντρικές πολιτικές συμμαχίες με το ΔΗΚΚΙ και άλλους, οι οποίοι δε συμφωνούσαν ούτε καν με το στόχο της εξόδου, πόσω μάλλον με το είδος της οικονομίας και εξουσίας...

dionperd είπε...

Βασίλη,

δεν έχω καμία πρόθεση να σε παρεξηγήσω. Επίσης, το εννοώ ότι δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή επιχειρηματολογεί υπέρ της ΜΗ αμεσότητας του στόχου για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς σοσιαλιστική εξουσία.

Αν εννοείς ότι έξοδος από την κρίση με νικητή το λαό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε την εξουσία στα χέρια μας (δηλ. τα εργαλεία όπως λες) πολύ θα ήθελα να δω κάπου γραμμένες τις λεπτομέρειες της ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης που δικαιολογεί μια τέτοια θέση.

Αντίθετα, για μένα, ο λαός θα είχε ήδη κερδίσει κάτι αν:
1. ανασυγκροτούσε το λαϊκό και εργατικό κίνημα,
2. πετύχαινε την αντιστροφή της λιτότητας,
3. πετύχαινε την έξοδο από Ευρώ, ΕΕ, ΝΑΤΟ,
4. πετύχαινε έναν καλύτερο πολιτικο και κοινωνικό συσχετισμό.

Συμφωνώ ότι η σημερινή κατάσταση είναι τόσο κρισιακή που προσπαθώντας για τα παραπάνω είναι πολύ πιθανόν να τεθεί ευθέως και το θέμα της εξουσίας, πριν επιτευχθούν τα παραπάνω. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοια εκτίμηση με τόση σιγουριά ώστε να μην ΤΟΛΜΑ να θέσει καν αυτά τα ζητήματα διότι πιστεύει ότι δεν μπορούν αν επιτευχθούν χωρίς την εξουσία.

Ξαναλέω, ότι αν δεν έχεις χρόνο, μετά χαράς να με κατευθύνεις να διαβάσω κάτι που σε εκφράζει επαρκώς και δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που λενε οι θεσεις ειναι η επεδιωξη του ΚΚΕ για τη ΛΣ δε σημαινει οτι ειναι δεδομενο ουτε οτι συσπειρωνει σε αυτη τη βαση. Σε ποια βαση συσπειρωνει υπαρχει ολοκληρη παραγραφος.
Τι θες να πει το ΚΚΕ οτι η εκβαση του αγωνα της ΛΣ θα ειναι ο ανθρωπινος καπιταλισμος? Μα τοτε δεν θα ηταν ΚΚΕ αλλα κατι αλλο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Το 15ο συνεδριο του 1996 καταργησε απο το προγραμμα του κομματος τα ΜΕΤΩΠΑ που ειχανε καθιερωθει το 1956 ειναι αντιληπτο οτι δεν μπορουσε ολη η σκουρια 40 χρονων να φυγει σε μια μερα. Με το καινουργιο προγραμμα το 1996 εμπαιναν ΑΑΔΜετωπα παλης μεσα στο κινημα και ξεκαθαριζοτανε οτι σε ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ. Στα επομενα συνεδρια εγινε παραπερα ε πεξεργασια του προγραμματος βγηκα νε συμπερασματα απο την ιστορια και στο 19ο ολοκληρωθηκε ο εμπλου τισμος του προγραμματος και μιλαμε για ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με στοχο την εργατικη λα ικη εξουσια. Εκει μπο ρει να συμμετεχει ο καθενας σε ταξικη βαση χωρις να ειναι κομμου νιστης. Επισης αν στο μελλον υπαρ ξουνε μικροαστικα κομματα που θελουνε μπορουνε να συμμετεχουνε μεσω τον μελων τους οπως και το ΚΚΕ. σε καμμια περιπτωση δεν θα φτιαχτει πολιτικο οργανωτικο σχημα γιατι οπως εχει δειξη η εμπειρια με τραγικο τροπο οποτε συνεβη αυτο επιχειρηθηκε η διαλυση του ΚΚΕ. ΕΔΑ 1958 συνασπισμος 1989 1991. ο αγωνας του ΚΚΕ ειναι για να ερθη η εργατικη ταξη στην εξουσια και αυτο προ υποθετει την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙ ΣΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

dionperd είπε...

ratm,

τα πλαίσια του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ τί λένε;

Το στόχο του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχίας ή τη βάση συσπείρωσης;

Γίνεται κάποιος να συσπειρώνεται στο ΜΑΣ ή στο ΠΑΜΕ αλλά να αποδέχεται ότι δε θα έχει λόγο για τα πανελλαδικά τους πλαίσια, κι ότι αυτά θα αποδέχονται τη στρατηγική του ΚΚΕ;

Αυτό είναι απλά ένα τρικ για να διαχωρίσει το ΚΚΕ τις δυνάμεις του ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ από τις δυνάμεις των άλλων κομμάτων...

Εκεί έγκειται ο σεχταρισμός, κι όχι στο ότι δεν κάνει κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έτσι κι αλλιώς κανείς μας δεν το θέλει...

Unknown είπε...

Το ΚΚΕ έχει ως τακτική του τη "Λαϊκή Συμμαχία" (δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας.... δεν είναι κόμμα, δεν είναι στρατηγικός στόχος.... έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στόχους). Εκεί θα συναντηθούν ο φτωχός λαός, η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα. Εκεί μπορεί ο οποιοσδήποτε που ανήκει στις παραπάνω ταξικές- κοινωνικές ομάδες να συμμετάσχει, χωρίς αιτήσεις - βεβαιώσεις - βιογραφικά ή ότι άλλο έρθει στο μυαλό του κάθε χλέμπουρα που μας κοιτά από ψηλάΝ, σαν άλλος Χατζής. Υπάρχουν μόνο 2 προϋποθέσεις: Α) να έρθει ως φυσική παρουσία και όχι συντεταγμένα ως κόμμα (ισχύει ΚΑΙ για το ΚΚΕ)
Β) να έχει ξεμπερδέψει στη συνείδηση του με λογικές περί αναμόρφωσης/φτιασιδώματος του συστήματος αυτού.
Σαφώς και θα παλέψεις για τα καθημερινά, σαφώς και θα παλέψεις και για τα αυριανά, αλλά αν δεν παλέψεις με ένα στόχο δεν θα κάνεις τίποτα παρά μόνο μια τρύπα στο νερό. Ο καρκίνος δεν περνάει με παυσίπονα. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσεις ταξικές συνειδήσεις και ρήγματα στην αστική εξουσία, όχι να γίνεις σοσιαλδημοκράτης στη θέση του σοσιαλδημοκράτη (εκτός αν αυτό θέλετε να μας το πείτε καθαρά μη καθόμαστε και γράφουμε- διαβάζουμε κατεβατά).
Βέβαια εγώ πιστεύω ότι γιαυτό δεν μπορούν κάποιοι να καταλάβουν περί άμεσων ή έμμεσων αιτημάτων, διεκδικήσεων, λαϊκών εξουσιών, μετώπων και άλλα τέτοια και γυρίζει η κουβέντα γύρο γύρο όλοι μπας και αλλάξουμε το Μανώλη και τον ντύσουμε αλλιώς....

Όποιος θεωρεί ότι το ΚΚΕ θα απομονωθεί λόγο τακτικής και δεν τα λέει καλά και αναλυτικά ή δεν ξέρω και γω πως αλλιώς θα το πείτε έχει μπροστά του πεδίον δόξης λαμπρό να φιάξει δικό του κόμμα/οργάνωση/συσπείρωση/μέτωπο και να πράξει όπως θέλει, να αναλύσει τους κλασικούς και τα σημερινά καθήκοντα όπως ξέρει ούτως ώστε να μην περιμένουν οι μάζες το "Κόμμα του Κουτσούμπα" να πάρει μπρος.

ΥΓ. Ρε παιδιά... μην ασχολήστε άλλο... βλέπεται οτι δεν βγαίνει τίποτα στη τελική πάρα μόνο πολύς κόσμος κουράζεται και παρατάει την παρακολούθηση της/των συζητήσεων και κάποιες είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και είναι κρίμα να χάνονται.

Αναυδος είπε...

Περδικη θα κάνω μια αποπειρα να σου εξηγησω

Η εξοδος μιας χωρας από τους ιμπεριαλιστικους σχηματισμους που συμμετεχει πριν από το 1990 ειχε ένα νοημα και ισως θα μπορουσε να ειδωθει χωριστα από το θεμα της εξουσιας για τον απλουστατο λογο ότι αδυνατιζε το μετωπο εναντια στο σοσιαλιστικο στρατοπεδο.

Η εξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σημερα μπορει να γινει μονο με λαικη εξουσια η οποια θα εχει τσακισει πριν την αναληψη της κυβερνησης τον κατασταλτικο μηχανισμό του κρατους .

Αν νομιζεις ότι η κυβερνηση που ονειρευεσαι μπορει να ερθει σε συμφωνια με το κεφαλαιο και ο κατασταλτικος μηχανισμος του αστικου κρατους θα την αφησει να βγαλει τη χωρα από τους ιμπεριαλιστικους αυτους οργανισμους εισαι το λιγοτερο αφελης. Αφηνω φυσικα απεξω την σχεδον βεβαιοτητα εξωτερικης εισβολής την οποια φανταζομαι θα την αντιμετωπισεις με τους χρυσαυγιτες στρατηγους

Η εξοδος από την ΕΕ θα μπορουσε να ειχε συμβει σαν ατυχημα πριν από 2 περιπου χρονια. Σχεδια υπηρχαν από την ΕΕ και η Κεντρικη Τραπεζα ετοιμαζοταν να επιβαλει περιορισμους στις αναληψεις κλπ. Η προσπαθεια για εξοδο από την καπιταλιστικη κριση οδηγει μεριδες του κεφαλαιου να επανεξεταζουν τη στρατηγικη τους. Μην υποτιμας το γεγονος ότι σημερα το σκληρο ευρω αποτελει προβλημα για τις ελληνικες εξαγωγές. Εξοδος από την ΕΕ με καπιταλισμό παλι δεινα θα εφερνε στους ελληνες εργαζομενους για καλο δεν θα ηταν.

Αναστροφη της λιτοτητας δεν υπαρχει στα πλαισια του καπιταλσιμου παρα μονο προς οφελος ορισμενων στρωματων. Είναι ευκολο να επαναπροσλαβεις 10,000 σημ υπαλληλους καθηγητες ερτ καθαριστριες αλλα πως υποθετεις θα βρουν δουλια 1,300,000 ανεργοι Σε βαθος 30εντιας και βαλε.

Τέλος ελπιζω να κατανοεις ότι με αυτά που γραφεις περιγραφεις ένα σταδιο που δεν υπηρχε ουτε στο προηγουμενο προγραμμα του κομματος

dionperd είπε...

Chris bene,

1. Ο διαχωρισμός της κοινωνικής/ταξικής συνείδησης ενός ανθρώπου από την πολιτική του συνείδηση (οπαδός, μέλος, ψηφοφόρος κόμματος, ιδεολογία, πολιτικές απόψεις κοκ) είναι τεχνητή και αντιδιαλεκτική. Συνηθίζεται από αναρχοαυτόνομους αλλά όχι από τους κομμουνιστές οι οποίοι ΠΟΤΕ δεν απέκρυβαν την κομματική τους ένταξη διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με το να χάσουν την πολιτική, προγραμματική και οργανωτική τους αυτοτέλεια στα πλαίσια μιας κοινωνικο-πολιτικής συμμαχίας.
Όταν τα άκουσα αυτά από τον Κουτσούμπα για πρώτη φορά, μου πέσανε τα αυτιά (http://dionperd.blogspot.de/2014/05/terra-incognita.html)!

Άρα, είναι σαφές ότι κανείς δεν έρχεται στη Λαϊκή Συμμαχία εγκαταλείποντας την κομματική του προτίμηση/ένταξη, ούτε τα μέλη του ΚΚΕ τα οποία επιπλέον τα δεσμεύει ο δημοκρατικός συνγκεντρωτισμός στη δράση τους εντός της Συμμαχίας.

2. Είναι υποκριτικό να λες ότι λες τη στιγμή που όλα τα κείμενα της Λαϊκής Συμμαχίας, από τη μικρότερη συσπείρωση, μέχρι τα κεντρικά του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ γνωρίζουμε όλοι ότι γράφονται σε γραφεία του ΚΚΕ... Ανάλογη είναι και η σύνθεση των όποιων γραμματειών και οργάνων της Συμμαχίας...

3. Πιστεύεις ότι πραγματικά θα φτιάξεις κοινωνική συμμαχία με στοιχειώδη μαζικότητα στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν ξεκαθαρίσει "με λογικές περί αναμόρφωσης/φτιασιδώματος του συστήματος αυτού";!! Είναι σαφέστατα αντιδιαλεκτικό και ενάντια σε ότι ξέρουμε από την επιστήμη για τη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδηση να λες ότι μαζικά ο λαός θα συνειδητοποιηθεί για μια άλλη εξουσία-οικονομία-κοινωνικοπολιτικό σύστημα από αυτό στο οποίο γεννήθηκε, ζει, εργάζεται, δέχεται όλες τις εμπειρίες της ζωής του! Χωρίς καμία εμπειρία, πώς θα προτιμήσει κανείς κάτι τόσο αόριστο όσο ένας μελλοντικός κόσμος;! Δεν είμαστε θρησκεία! Μόνο μια πρωτοπορία, τα μέλη και οπαδοί του ΚΚ, μπορούν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο συνειδητοποίησης σε μη επαναστατικές συνθήκες!

4. Μια κοινωνική συμμαχία με τόσο αναπτυγμένη πολιτική συνείδηση δεν είναι πλέον "κοινωνική συμμαχία" αλλα ΚΟΜΜΑ! Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα κόμμα χωρίς όργανα, καταστατικό, δημοκρατία, αλλά μια σούπα όπου κάνουν τα στελέχη του ΚΚΕ ότι θέλουν εν τη απουσία οποιουδήποτε άλλου κόμματος...

dionperd είπε...

Άναυδε,

1. Δεν έχω δει ούτε ένα κείμενο του κόμματος που να ταυτίζει την εναντίωση στην ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αποκλειστικά στο θέμα του αδυνατίσματος της συμμαχίας ενάντια στη ΣΕ. Εκτός των άλλων όλη η καμπάνια ενάντια πχ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ έγινε αφού ανατράπηκε η ΣΕ. Μάλιστα, λίγο να διαβάσεις τις αναλύσεις του κόμματος τη δεκαετία του '80 και τα σχετικά βιβλία οικονομολόγων που εξέδιδε η Σύγχρονη Εποχή, θα δεις καθαρά οικονομικο-κοινωνικές αναλύσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της ένταξής μας στην ΕΕ ΩΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ χώρα, την αύξηση της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό κοκ

2.Υπάρχει μια αντίφαση στο να λες από τη μια ότι η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει μόνο με λαϊκή εξουσία, αλλά ωστόσο μπορεί να την επιλέξει και μερίδα έστω των μονοπωλίων! Ερμηνεύω αυτό που λές ότι θεωρείς ότι έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουμε πάρει πρώτα την εξουσία. Τα ίδια λες και για τη λιτότητα. Ότι δηλ δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν μια ανακούφιση για την πλειοψηφια των εργαζομένων χωρίς λαϊκή εξουσία;

Αν τα λες αυτά στη βάση μιας γενικότερης αρχής/εκτίμησης για το σύγχρονο καπιταλισμό κτλ, θα διαφωνήσω κάθετα και και θα σε χαρακτηρίσω ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ, διότι δε δικαιολογείται να κάνεις τόσο απόλυτες εκτιμήσεις για το μέλλον για θέματα που δεν άπτονται κάποιας ιστορικής νομοτέλειας, αλλά είναι ακριβώς αυτό: εκτιμήσεις.

Τώρα, και ως εκτιμήσεις, επίσης δε θα συμφωνήσω. Δεν μπορώ να καταλάβω που βασίζεσαι για να πεις ότι όλα αυτα που λες ότι "δε γίνονται" όντως "δε γίνονται"!
Καταρχήν και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα πληρώνει την κρίση πολύ πιο ακριβά άπό όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, δείχνει ότι υπάρχουν αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις για το τί μπορεί να συμβεί. Επίσης, χώρες εκτός ΕΕ και εκτός Ευρώ περάσανε την κρίση πολύ πιο μαλακά από εμάς. Όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον πολιτικο-κοινωνικό συσχετισμό, που είναι πολύ αρνητικός σε όλες τις χώρες. Προφανώνς, ένας καλύτερος συσχετισμός θα άφηνε ακόμη περισσότερα περιθώρια για κατακτήσεις.

Δε δικαιολογείται να λες ότι η έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει μόνο με συμφωνία με την αστική τάξη κι όχι με την επιβολή του κινήματος. Τα ίδια για την αντιστροφή της λιτότητας; Τί άλλο από αντικειμενοποίηση του αρνητικού συσχετισμού είναι αυτό;!

Αντίστοιχα, γιατί πιστεύεις ότι η επανάσταση "γίνεται"; Δε θα υπάρξει εισβολή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε αυτήν την περίπτωση; Πώς και πότε θα καταφέρεις να έχεις ΚΚΕ στρατηγούς; Τα ίδια ερωτήματα που θέτεις μπορεί να τα θέσει κανείς και για το δικό σου "σχέδιο" κατάληψης της εξουσίας. Εν τέλει, σκέφτεσαι με στατικό-δογματικό και ηττοπαθή τρόπο.

3. Τα συνθήματα της εξόδου από ΕΕ και ΝΑΤΟ χρησιμεύουν και για τη συγκέντρωση δυνάμεων και τη δημιουργία κοινωνικο-πολιτικών συμμαχιών ακόμη και αν όντως τελικά η επανάσταση προηγηθεί. Διαφωνείς με αυτό; Γιατί επομένως δε χρησιμοποιεί το Κόμμα αυτά τα αιτήματα κρίκους και αντίθετα σπέρνει την ηττοπάθεια του ¨"δε γίνεται" που μας περιέγραψες πριν; Εν τέλει τί περιμένεις να συμβεί στη συνείδηση του λαού όταν του λες: λιτότητα, ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος στον καπιταλισμό; Περιμένεις έτσι να στραφεί προς το σοσιαλισμό ή να συμβεί αυτό που συμβαίνει και τώρα: να μειωθεί η αντίστασή του στη λιτότητα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;... Αυτή είναι τερράστια υπηρεσία που προσφέρει η ηγεσία του ΚΚΕ στα μονοπώλια σε αυτά τα χρόνια της κρίσης...

4. Ας μην πιάσουμε τη συζήτηση για τα στάδια... Αν όποιος ζητάει να βγούμε από ΕΕ και ΝΑΤΟ κατηγορείται ότι δε θέλει τη σοσιαλιστική επανάσταση αλλά κάποιο "στάδιο", τότε τα σχόλια περιττεύουν...

5. Επιμένω ότι δεν υπάρχουν μονοπώλια της προκοπής στην Ελλάδα που να επιλέγουν την έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, πόσω μάλλον, σε συνδυασμό μετα υπόλοιπα σημεία ενός α-α προγράμματος... Καμία σοβαρή ανάλυση του Κόμματος δεν υπάρχει γι' αυτό το ζήτημα. Μόνο αοριστίες και αερολογίες...

Αλέξανδρος είπε...

Άναυδε, το πρόβλημα είναι ότι εφόσον κάνεις στόχο πάλης την έξοδο από ΕΕ/ΝΑΤΟ μετά την επανάσταση, a priori βάζεις στο κίνημα (τη ΛΣ) στοχό πάλης τον σοσιαλισμό. Καλώς; Κακώς; Τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι είναι έτσι.

Αναυδος είπε...

επειδη εχουμε μπλεξει με μεσαιωνικους καλογηρους

η παλη για εξοδο απο ΕΕ/ΝΑΤΟ εινα αρρηκτα δεμενη με την παλη για λαικη εξουσια. Τοσο απλο

Αλέξανδρος είπε...

Όταν τα άκουσα αυτά από τον Κουτσούμπα για πρώτη φορά, μου πέσανε τα αυτιά (http://dionperd.blogspot.de/2014/05/terra-incognita.html)!

Λέει ο ΓΓ:

Δεν είναι απαραίτητο οι ηγεσίες των κομμάτων να ποδηγετούν το λαϊκό κίνημα, τους φορείς.

Αυτή είναι η γνώμη μας για το ρόλο του ΚΚΕ στο κίνημα;

Συνεχίζει ο ΓΓ, για τη Λαϊκή Συμμαχία:

θα καταθέτει προτάσεις νόμου, προτάσεις αλλαγών, θα καθυστερεί μέτρα, θα κερδίζει κατακτήσεις και βέβαια αύριο με το λαό στην εξουσία, όταν πραγματικά θα δώσει τη δύναμη -και αυτό θα γίνει πολύπλευρα, και με εκλογές βουλευτικές, και με ευρωεκλογές, και με δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, και με εκλογές στα εργατικά σωματεία, κέντρα, συνομοσπονδίες και ομοσπονδίες, σε όλους τους χώρους είτε αφορούν εργάτες, είτε ΕΒΕ, είτε αγρότες.

Πώς η ΛΣ θα καταθέτει προτάσεις νόμου; Είναι κόμμα; Έχει πολιτικό φορέα;
Πώς η ΛΣ θα δυναμώνει μέσα από τις εκλογές; Είναι κόμμα; Έχει πολιτικό φορέα;

Στέκουν λογικά οι παραπάνω θέσεις; Εγώ δε μπορώ να τις εξηγήσω.

Αλέξανδρος είπε...

Ωραία Άναυδε, χαίρομαι που συμφωνούμε. Άντε τώρα να πείσεις τον μη κομμουνιστή να συμμαχήσει μαζί σου για τον σοσιαλισμό, εξηγώντας του ότι αν θέλει να βγει από την ΕΕ, πρέπει να κάνει επανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

ολα τα δικαιωματα που καταχτησε η εργατικη ταξη στον καπιταλισμο ητανε μετα απο αιματηρους αγωνες και με διαφορετικο διεθνη συσχετισμο ετσι που η αστικη ταξη ητανε αναγκασμενη ναι δινει κατι για να μην ανατραπη και να μπορει να ενσωματωνει της αντιδρασης με αυταπατες και φουμαρα. Μετα την ολοκληρωση των ανατροπων το 1991 και την συνθηκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ η Ε.Ε συμμαχια καπιταλιστικων χωρων που οι αστικες ταξεις μπηκανε με καθαρα ταξικο κριτηριο αποφασισανε να παρουνε πισω ολα τα δικαιωματα για να μπορουνε να ειναι ανταγωνι στικες μεταξυ τους. Με τον καπιτα λισμο στο ιμπεριαλιστικο σταδιο μεσα στην ανισομετρη αναπτυξη που υπαρχει μονο με αλλαγη ταξης στην εξουσια υπαρχει λυση για την εργα τικη ταξη.Οποιος λεει οτι υπαρχει δυνατοτητα εστω και για το παραμι κρο με μια αλλη αστικη διαχειρηση συνειδητα παραμυθιαζει τον λαο προσπαθωντας να σωση τον καπιταλι σμο απο την κριση του και να εγκλωβισει το ΚΚΕ σε αυτην την αθλιοτητα. οπως και η εξοδος απο Ε.Ε και ΝΑΤΟ για να ειναι σε οφελος του λαου πρεπει να γινει μονο με ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑ ΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ γιατι υπαρχουνε τμηματα της αστικης ταξης που εχουνε συμφεροντα με αλλες συμμαχιες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ρε αναυδε τις ιδιες μπαρουφολογιες λεει ο Περδικης σε καθε νημα. Εχει παρει απο ολους απαντησεις. Δεν εχει νοημα να του δινεις τροφη. Το παιδι αγνοει τα βασικα οτι του λενε λεει. Ειναι σαν να προσπαθεις να μιλισεις για αλγοριθμους και συνθετες εξισωσεις με καποιον που ενω δεν ξερει ουτε την προπεδια το παιζει διδακτωρ.
Το παιδι εχει αποκοψει την πολιτικη απο την οικονομια και φτιαχνει μετωπα και κυβερνησεις στο κεφαλι του. Πιστευει οτι με τους χρυσαυγιτες στρατηγους , τους βιομηχανους στην εξουσια και την αφεντια του στο υπουργιο θα βγαλει τη χωρα απο την ΕΕ! Τι να λεμε τωρα. Τουλαχιστον πλεον παραδεχονται οτι μιλανε κανονικα για ενδιαμεσο σταδιο αφου ολες οι παραπομπες του ειναι απο περιοδους που το ΚΚΕ ειχε αυτη τη στρατηγικη του και ισχυε το προγραμμα του 10ου συνεδριου. Εστω και αργα μας δικαιωσαν οταν τους λεγαμε οτι οργανωθηκαν σε αλλο κομμα απο αυτο που νομιζαν.
Αλλα εδω μιλαει για τις ανακοινωσεις του ΠΑΜΕ και των σωματειων του ενω δεν περασε ουτε εξω απο σωματειο του ΠΑΜΕ ποτε.
Βεβαια στην πρεμουρα του ριχνει και καμια αληθεια. Οπως το οτι τον ενοχλει που το ΠΑΜΕ κανει κριτικη στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεκριμενα. Επισης το οτι το ΚΚΕ συμμετεχει μεσω των μελων του στη ΛΣ το μεταφραζει στο οτι τα μελη αρνουνται την κομματικη ιδιοτητα τους! Οτι να ναι. Αλλα αμα παει η κουβεντα στους αγανακτισμενους θα σου πει σεχταρισμος που δεν πεταξαμε την κομματικη ιδιοτητα για να συμμετεχουμε. Τι το ψαχνεις το παιδι χρεωση εκτελει να ριχνει λασπη στον ανεμιστηρα. Στα 10 που λεει για το ΚΚΕ τα 11 ειναι ψεματα.

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΔΠ,ο διαδικτυακός μου χρόνος αυτή τη βδομάδα είναι περιορισμένος όχι λόγω εργασιών, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Και δε θέλω να ξοδέψω τις διακοπές μου, επαναλαμβάνοντας χιλιοειπωμένα (στο μπλοκ) πράγματα
Προσωπικά με κάλυψε ο άναυδος και όποιος θέλει, μπορεί να καταλάβει τι λέει η μία και η άλλη πλευρά, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε κάτι που στα δικά μου μάτια τουλάχιστον ως διαχειριστής του μπλοκ, δεν είναι ακριβώς γόνιμος διάλογος και που, το βασικότερο, είναι τελείως εκτός θέματος και αποπροσανατολιστικό σε σχέση με το αρχικό κείμενο της ανάρτησης -και αυτό είναι χαρακτηριστικό κατά τη γνώμη μου ως προς το αν και κατά πόσο τελικά ετεροπροσδιορίζεστε.
Αυτό είναι και το τελευταίο σχόλιο που δημοσιεύεται σχετικά με τα αποπροσανατολιστικά κατά τη γνώμη μου ερωτήματά σου. Αν θες, μπορείς να συνεχίσεις τη συζήτηση στο δικό σου μπλοκ με τους δικούς σου όρους

Το τι λέω εγώ, σαν άτομο και όχι σα μέλος κάποιας συλλογικότητας, μπορείς να το δεις σε παλιότερα κείμενα του μπλοκ. Μεταξύ άλλων, στα δύο παρακάτω και σε άλλα που έχουν παρόμοιες ετικέτες:

http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2013/03/blog-post_12.html
http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2013/01/blog-post_11.html

Αν ψάχνεις κάποιον να σου αναλύσει επίσημα τη θέση του κόμματος, δε θα τον βρεις εδώ. Νιώθω πιο κοντά σε όσα πιστεύω και καταλαβαίνω το κουκουέ, αλλά δεν είμαι επίσημος ερμηνευτής της πολιτικής γραμμής και τακτικής του, ούτε ο άναυδος απ' όσο (τον) γνωρίζω.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Δεν ξερω το ποιον του Περικλη,αλλα συμφωνω οτι η γραμμη περι ΛΣ ειναι προβληματικη.

Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ ταυτιζονται 100% με το ΚΚΕ,κατι που θα ηταν αδυνατον αν ηταν οντως μετωπα,και οι παραταξεις του ΚΚΕ στο εργ. και το φοιτ. κινημα,οπως ειναι τωρα.

Ειμαι σιγουρος οτι θα αναθεωρηθει αμεσα τα επομενα χρονια,οπως και το πολυ προβληματικοτερο ΑΑΔΜ που εγκαταληφθηκε προσφατα.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Μπορουσε πολυ απλα το ΚΚΕ να πει:''Δουλευουμε σε καθε χωρο εργασιας,σχολη,συνεταιρισμο κλπ,με τις παραταξεις μας,προσπαθωντας να τραβηξουμε με το μερος μας εργατες,αγροτες,σπουδαστες,επαγγελματιες κλπ''

Το γιατι πρεπει σωνει και καλα το προγραμμα να περιεχει αναφορες σε μετωπα και συμμαχιες με fancy ορους,που δεν ειναι καν μαρξιστικοι,δεν το καταλαβαινω.

ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ,ενα ΚΚ προσπαθει να φτιαξει κατω απο την σημαια του,μετωπο εργατων,φτωχων αγροτων και μικρομεσαιων.

Αναυδος είπε...

Εγω χρειαζεται να εξηγησω γιατι η εξοδος από ΕΕ/ΝΑΤΟ μπορει να γινει μονο παλευοντας για λαικη εξουσια.

Εσυ όμως πρεπει να εξηγησεις δυο πραγματα
Ποια είναι τα στρωματα αυτά που ενώ εχουν συμφερον την εξοδο από ΕΕ/ΝΑΤΟ δεν εχουν συμφερον τη λαικη εξουσια
Ποια θα είναι τα οφελη για την εργατικη ταξη αν βγει από την ΕΕ/ΝΑΤΟ αλλα συνεχιζει να εχει αφεντικα πανω από το κεφαλι της

Ποιος δηλαδη είναι αυτος ο γκριζος χωρος μεταξυ εξοδου από ΕΕ/ΝΑΤΟ οπου το κεφαλαιο συνεχιζει και κυβερνα και λαικης εξουσιας Φανταζομαι ότι θα σου καναπεσουν τα αυτια όταν καταλαβεις ότι ακριβως αυτά λεει και η Ανταρσυα

Οσο για τα ερωτηματα αναφορικα με τη ΛΣ διαβασε τις θεσεις του ΚΚΕ που βρισκονται ευκολα στο διαδικτυο και όχι τα φληναφηματα του Περδικη

(….)Η Λαϊκή Συμμαχία σήμερα έχει μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης με τη δράση σε κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, Ο¬ΓΕ, δεν αποτελεί συμμαχία πολιτικών κομμάτων. Το ΚΚΕ μετέχει στα όρ¬γανα και στις γραμμές της μέσω των στελεχών και μελών του, των μελών της νεολαίας του, της ΚΝΕ, που εκλέγονται στα όργανα και δρουν στις ορ¬γανώσεις της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής α¬γροτιάς, των οργανώσεων φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών. (…)

(….)Η Λαϊ¬κή Συμμαχία ως συμμαχία των πιο ριζοσπαστικών πολιτικοποιημένων τμη¬μάτων του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και των συμμάχων του, των οργανώσεων της νεολαίας και των γυναικών, ως συμμαχία που δρα στις γραμμές του κινήματος, με στόχο να προσελκύσει την ευρύτερη συ¬σπείρωση νέων μαζών, δεν παίρνει μέρος στις εθνικές και τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, σε δημοψηφίσματα. (…)

Ευκολα θα μπορουσες αντι να ρωτας να καταλαβεις ότι η ΛΣ θα προτεινει ότι νοσμοσχεδιο ή τροποποιηση νομου θελει μεσω των κομματων που θα στηριζει σημερα γνωριζουμε το ένα το ΚΚΕ Σημερα το αυτό συμβαινει με το ΠΑΜΕ αλλα και κάθε συνδικατο που εχει συγκεκριμενο αιτημα προς τη κοινοβουλευτικη ομαδα του ΚΚΕ

Η ΛΣ θα αυξανει τις θεσεις της μεσω των εκλογων στηριζοντας τα ψηφοδελτια του ΚΚΕ Π.χ. το ΜΑΣ ενισχυει τις θεσεις του με την εκλογη Πελετιδη κλπ.

Λιγο περισσοτερο διαβασμα και λιγοτερη προκαταληψη για τις θεσεις των κομμουνιστων δεν εβλαψε ποτε κανενα

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΠΓ δεν υπάρχει περικλής στην κουβέντα, δες το πιο προσεκτικά. Το σχόλιό σου δε θα δημοσιευτεί άμεσα, όχι επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με όσα παρατηρείς, αλλά γιατί, όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο, θεωρώ τελείως αποπροσανατολιστική τη συζήτηση που άνοιξε σε σχέση με το θέμα της ανάρτησης και δε σκοπεύω να την αφήσω να συνεχιστεί εδώ. Το ίδιο ισχύει για το σχόλιο του άναυδου και για όποιον άλλο αφήσει κάποιο παρόμοιο σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

[....Η Λαϊκή Συμμαχία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε κάθε πόλη, με κέντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, τις υποδομές, τα δίκτυα και τα μέσα μεταφοράς. Εξασφαλίζει την κοινή δράση αυτών των δυνάμεων με βάση τον κλάδο και γενικότερα με τους ανέργους, τις δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και άλλων βιοπαλαιστών. Εξελίσσεται ανοδικά ως διαδικασία ωρίμανσης της πολιτικής συνείδησης, της οργάνωσης και των μορφών πάλης.Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση. Υπερασπίζεται το εργατικό και λαϊκό εισόδημα: Μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, συντάξεις, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, την προστασία αγροτών - αυτοαπασχολούμενων, τη λαϊκή στέγη από την αισχροκέρδεια τραπεζών και τη φορολογία. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, την πάλη για φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, για δωρεάν πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές. Παλεύει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, για την προστασία των ανέργων, τη μετακίνηση - στέγαση - σίτιση των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, τις άμεσες ανάγκες των νέων ζευγαριών, για την αντιμετώπιση της ναρκω - εξάρτησης, του αλκοολισμού. Διεκδικεί αντισεισμικά - αντιπλημμυρικά μέτρα, δημόσια έργα υποδομών που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας από την άποψη ύπαρξης πρώτων υλών, συγκέντρωσης μέσων παραγωγής, ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού, επιστημονικών - τεχνολογικών κατακτήσεων.Η Λαϊκή Συμμαχία παλεύει κατά της κρατικής καταστολής, της εργοδοτικής βίας, υπερασπίζεται τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Ο αγώνας για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση είναι αναπόσπαστα δεμένος με την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους χωρίς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημόσια νοσοκομεία, σε ρήξη με κάθε ιμπεριαλιστική ένωση και συμμαχία....]

Επιδιωκουμε η παλη της ΛΣ να κατευθυνεται στην εργατικη-λαικη εξουσια? Στην επανασταση και το σοσιαλισμο? ΑΣΦΑΛΩΣ και ΝΑΙ! Αφου θελουμε η ΛΣ να γινει το Εργατικο-Λαικο -Μετωπο σε επαναστατικες συνθηκες και να διεκδικησει την εξουσια. Παλευουν οι κομμουνιστες το προγραμμα του ΚΚΕ για το σοσιαλισμο παντου και εντος ΛΣ? ΑΣΦΑΛΩΣ και ΝΑΙ! Βγαινει απο πουθενα οτι η Λαικη Εξουσια ειναι προυποθεση για τη συμμετοχη στη ΛΣ στο ΠΑΜΕ ή αλλου? ΑΣΦΑΛΩΣ και ΟΧΙ. Θα παραιτηθει το ΚΚΕ απο την επιδιωξη του να μενει η ΛΣ αταλαντευτα σε αντικαπιταλιστικη-αντιμονοπωλιακη κατευθυνση και να κατευθυνει τον αγωνα της προς τη λαικη εξουσια συνδεοντας με αυτο το ζητημα κεντρικα ζητηματα οπως η αποδεσμευση απο την ΕΕ? ΟΧΙ οσο και να χτυπιεστε καποιοι.
Ακομα περιμενουμε να φτιαξετε κομμα με τη σουπερ τακτικη σας για να δουμε που συσπειρωνει.

ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Δημοσιεύονται κατ' εξαίρεση κάποια σχόλια, επειδή απαντούσαν στον αλέξανδρο, αλλά επαναλαμβάνω πως δε θα συνεχιστεί εδώ αυτή η κουβέντα, τη θεωρώ αποπροσανατολιστική ως προς το αρχικό θέμα της ανάρτησης.
Δεν πρόκειται να δημοσιευτούν άλλα σχετικά σχόλια. Κρατήστε δυνάμεις για άλλα κείμενα.

Ανώνυμος είπε...

"Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ ταυτιζονται 100% με το ΚΚΕ"


Οι παρατάξεις του ΚΚΕ σε ΓΣΕΕ και φοιτητές παίρνουν 20 ή σχεδόν 20%. Και όσοι πηγαίνουν σε μια διαδήλωση του ΠΑΜΕ με την καμία δε σημαίνει πως είναι και οργανωμένοι σε σωματεία και ότι ψηφίζουν μάλιστα και ΔΑΣ. Τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ είναι πολύ μικρότερα. Καμία ταύτιση λοιπόν.

Απλά μαθηματικά.

ΓΜ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Οντως,μεγαλη πατατια εκ μερους μου.Τον Περδικη ηθελα να γραψω και εγραψα Περικλης.

Σεβομαι αυτο που λες και δεν συνεχιζω την σχετικη κουβεντα.

dionperd είπε...

Πολύ λογοκρισία βρε παιδί μου!

Πάντως Βασίλη αν δεις την πρώτη μου ανάρτηση έχει να κάνει με το θέμα του κειμένου σου. Το τί τροπή παίρνει η συζήτηση δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη.

Δεύτερον, δε νομίζω ότι έχουν πραγματικά συζητηθεί αυτά τα θέματα. Εντός κόμματος στην ουσία η συζήτηση απαγορεύεται ή γίνεται με τελείως προσχηματικό τρόπο. Στο δε ...ίντερνετ, πρέπει κάποιος να συγκρατήσει τα νεύρα του στις συκοφαντίες τύπου ratm.

Και μόλις πιάσουμε μια πιο ήρεμη συζήτηση, έρχεσαι και την κόβεις! Και τί με νοιάζει εμένα αν το συζητήσατε πριν 6 μήνες σε μια άλλη συζήτηση; Μήπως μπορώ να πάω να τη συνεχίσω εκεί; Θα διαβάσω τις αναρτήσεις που μου έδωσες και τα ξαναλέμε.

dionperd είπε...

Επέτρεψέ μου μόνο να απαντήσω στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του Άναυδου.

1. Συμφέρον για έξοδο από ΕΕ και ίσως και από το ΝΑΤΟ έχουν μη μονοπωλιακά μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα.

2. Η εργατική τάξη είναι σίγουρα ωφελημένη από ένα τέτοιο σενάριο το οποίο θα σημαίνει όξυνση της ταξικής πάλης, και αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ μονοπωλίων και λαού. Από πολύ καλύτερη αφετηρία θα μπορεί να κατευθύνει την πάλη της για την εξουσία.

3. Τέλος, είναι σαφές ότι η στρατηγική του ΚΚ και το συμφέρον της ε.α. είναι να πάρουν την εξουσία! ΑΛλά η τακτική; Το ότι είναι αυτό το αντικειμενικό συμφέρον της ε.α. δε σημαίνει ότι μπορεί να διεξάγει μαζικά τέτοιο πολιτικό αγώνα σε μη επαναστατικές συνθήκες! Δε σημαίνει ότι μπορεί μαζικά να το συνειδητοποιήσει! Η προβολή των αιτημάτων για έξοδο από ιμπεριαλιστικές ενώσεις έστω και χωρίς λαΪκή εξουσία βοηθάει στην άνοδο των αγώνων, των συσπειρώσεων, του κινήματος, της ριζοσπαστικοποίησης. Εϊναι αίτημα δημοκρατικό, οικονομικό, πατριωτικό, πολιτικό! Κλονίζει την εξουσία των μονοπωλίων τόσο που όντως μπορεί να προκύψουν επαναστατικές συνθήκες ΠΡΙΝ τελικα΄βγούμε ή και μόνο με το φόβο ότι μπορεί να βγούμε!

ΆΡα γιατί να το φοβόμαστε?!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

ΔΠ δημοσιεύω κατ' εξαίρεση τα σχόλιά σου, για να μη λες ότι λογοκρίθηκαν, πιστεύοντας πως κι ο άναυδος δε θα τη συνεχίσει. Πίστεψέ με, τέτοιες συζητήσεις είναι άσκηση νεύρων κυρίως για την άλλη πλευρά, όχι τόσο για εσάς. Τα περί λογοκρισίας από έναν μπλόγκερ, που ζητάει ταυτοποίηση στοιχείων, για να δημοσιεύσει ένα σχόλιο στο μπλοκ του, τα παίρνω ως ένδειξη χιούμορ. Σε κάθε περίπτωση καμία κουβέντα δε λογοκρίθηκε, τη σταματάω εδώ -κι αφού την άφησα να αναπτυχθεί εκτενώς- γιατί είναι φανερά άσχετη με το αρχικό θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Σφυροδρεπανε μην το δημοσιευσεις.
Το στελνω ως γνωμη μου για να την παρεις αν θες υποψη σου.

Δες τι γραφει ο Περδικης:
"Δεύτερον, δε νομίζω ότι έχουν πραγματικά συζητηθεί αυτά τα θέματα. Εντός κόμματος στην ουσία η συζήτηση απαγορεύεται ή γίνεται με τελείως προσχηματικό τρόπο. Στο δε ...ίντερνετ, πρέπει κάποιος να συγκρατήσει τα νεύρα του στις συκοφαντίες τύπου ratm."

Ειναι φανερο οτι καποιοι επιδιωκουν εναν μονιμο προσυνεδριακο διαλογο. Προφανως μετα το χαστουκι του συνεδριου δεν μπορουν να το κανουν εντος κομματος. Οποτε προσπαθουν να τον συνεχισουν μεσω διαδικτιου. Προφανως επισης ουδεις ασχολειται με τις ιστιοσελιδες τους. Οποτε προσπαθουν μεσα απο τα φιλοΚΚΕ μπλογκς. Αν παρατηρησεις παρολο που και σε μη φιλο-κκε σελιδες σχολιαζουν κκεδες πχ ισκρα,βαθυ κοκκινο κλπ εκει ελαχιστα εως καθολου γινεται κουβεντα για τη θεση μας για την ΕΕ,ΑΑΔΜ,ΕΑΜ κλπ Κατι που δεν ειναι αυτονοητο καθως και η ΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εχουν πολεμικη στο ΚΚΕ γι'αυτες τις θεσεις και η ISKRA φανερα εχει σχεσεις με τον ΜΑ. Ωστοσο στις σελιδες τους με ελευθερα τα σχολια δεν τα ανοιγουν. Αντιθετα στα φιλο-ΚΚΕ μπλογκ ερχονται οι true ενναλαξ και τα βαζουν ενω εχουν απαντηθει απειρες φορες σε σχετικα νηματα σου.
Οι ερωτησεις του Περδικη εχουν τεθει δεκαδες φορες απο τον ιδιο και αλλους. Δεν ειναι χαζοι και σιγουρα παρακολουθουν καθημερινα τα μπλογκ αρα ουτε αγνοια εχουν. Εχουν στοχευση εναν μονιμο προσυνεδριακο ,εχουν λουφαξει μετα το συνεδριο, τα οχι θετικα για αυτους αποτελεσματα σε φοιτητικες , δημοτικες,περιφεριακες και ευρωεκλογες. Περιμενουν στη γωνια ενοψη βουλευτικων και συνεδριου ΚΝΕ θα χτυπησουν ολα τα σφυρια τους και αν τους βολεψει το αποτελεσμα (που δεν το νομιζω) θα βγουν να ζητησουν δηλωσεις μετανοιας και το Κομμα το ιδιο! Βεβαια ξερουμε τι θα παρουν αλλα στοχος ειναι πες πες κατι να μεινει. Υπαρχουν πιο ευαλωτοι και καχυποπτοι. Οταν βλεπουν επωνυμα πρωην μελη να συκοφαντουν στελεχη της ΚΕ, του ΠΓ να μιλανε για κλικες ηγεσιας, για ελειψη εσωκομματικης δημοκρατιας 2-3 φορες σε καθε νημα επηρεαζονται. Ολες οι παρεμβασεις του ΜΑ εδω ειναι κουτσομπολια και ψεματα. Ειδικα μετα την ξεφτιλα Πετροπουλου και σια εδω πριν κατι μηνες σε αμιγως πολιτικη κουβεντα. Ζητανε απεγνωσμενα ρεβανς με ορους κατινοσυζητησης ομως. Γι'αυτο θεωρησα και στο νημα για τις φοιτητικες οτι κακως το συνεχισα απο ενα σημειο και μετα αν και νομιζω οσοι το ψαξουν και εχουν οργανωτικη εμπειρια καταλαβαν τι και πως, αλλα δυστυχως δεν εχουν ολοι οργανωτικη πειρα για να ξερουν ποσο ψευτης ειναι ο Περδικης ή ο Δημτσας που μας παρεπεμψε με το λινκ του ΜΑ.
Τελος λαβε υποψη σου το δευτερο που ειπε ο Περδικης.
Οτι δεν μπορει στην Ελλαδα να σταθει 2ο ΚΚ. Υπαρχει ιστορια και δεσμοι. Αρα με βαση αυτο δεν εχουν σκοπο να κανουν δικο τους κομμα και να πορευτουν. Θελουν αλωση του ΚΚΕ. Εμμεσα το χε πει και ο Πετροπουλος στην τοτε κουβεντα.
Οτι εφοσον το ΚΚΕ κανει στροφη κατα τη γνωμη του πρεπει οσοι στηριζουν το 19ο συνεδριο να φυγουν και να πορευτουν μονοι τους χωρις τα συμβολα και την ιστορια του ΚΚΕ.
Ολα αυτα στα λεω οχι γιατι θεωρω το ψαλιδι λυση. Ισα ισα η ξεφτιλα του Πετροπουλου τοτε βοηθησε αλλα νομιζω οτι πρεπει να τα παρεις υποψη σου και οταν το τρολαρισμα γινεται τοσο απροκαλυπτα και χοντροκομενα οπως του Περδικη να πεφτει το ψαλιδι σου. Το παληκαρακι προκαλει ασυστολα με ψεματα κσι βρισιες για τα 20χρονα κνιτακια του ριζου κλπ. Ειλικρινα σε face to face κουβεντα θα τον χτυπαγα και με δυσκολια δεν αρχισα τα χριστοπαναγιδια για να μην σε αναγκασω να με κοψεις.
Ολα αυτα παντα φιλικα και συντροφικα. Το μπλογκ δικο σου ειναι και κανεις οτι θες. Ουτε διεκδικω το αλαθητο και την τελεια τακτικη αποφυγης τρολαρισματος ή προστασιας διαδικτιακης του ΚΚΕ.
Υγ.Τον Περδικη ομολογω οτι τον προκαλεσα κανωντας του προσωπικη επιθεση και χλευαζοντας τον. Το εκανα συνειδητα. Το να τους πεις χαφιεδες δεν τους ενοχλει τετοιοι ειναι και παιρνουν και κατι ορθοδοξοι πατημα να λενε για πρακτορολογιες. Αλλα το να τους πεις ασχετους,ανικανους,αδαης ως προς το μαρξισμο κλπ δεν το σηκωνει η αφεντια και η επαρση τους. Δειγμα του τι ανθρωποι ειναι.

ratm

Ανώνυμος είπε...

ratm εχεις απολυτα δικιο σε αυτα που λες για τα 2 μπλοκ εκει δεν γι νεται καμμια συζητηση και προσπαθουνε με ειρωνιες και καλαμπουρια να πετανε την μπαλα στην εξεδρα. Εχει αποκαλυφθει ο ρολος τους και οσο περναει ο καιρος φαινονται καλυτερα Αλλα περιμενανε στο συνεδριο λογο και των εκλογων του 2012 αλλα σπασανε τα μουτρα τους. Εγω εχω πληρη εμπιστοσυνη στα μελη του κομματος και στην ηγεσια δεν χρειαζετε κανε να αγχος μονο επαγρυπνηση και προ βολη της στρατηγικης μας. Αλλωστε οτι υπαρχουνε και η λυσσα με την οποια επιτιθενται δειχνη οτι ειμα στε σε σωστο δρομο και οτι ειναι μερος της αναπαλαιωσης του καπιτα λισμου. Σημασια εχει οτι τα ΒΑΡΙ ΔΙΑ πλεον πηρανε το δρομο τους εκτος κομματος και συνεχιζουμε. Αστους να περιμενουνε ρεβανς με την γλυκα θα μεινουνε. Γνωμη μου ειναι οτι δεν πρεπει να κοβει σχεδον τιποτα απο αυτους ο σφυρο δρεπανος δεν πρεπει να απανταμε προσωπικα με πρωτο εμενα παρα μονο να γραφουμε την θεση του κομματος. αυτη ειναι η γνωμη μου και ας αφησουμε τους νεκρους να προχωρανε συντροφε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ξεκινησα να παρακολουθω,και να γραφω περιστασιακα,το '10 ή το '11.Μεχρι τοτε ηταν σχετικα ηρεμα τα πραγματα και δεν υπηρχε προεγκριση σχολιων.Οι τρολληδες ηταν σχεδον αποκλειστικα μαοικοι,ζαχαριαδικοι,τροτσκαδες κλπ και η κουβεντα περιστρεφοταν γυρω απο ιστορικα ζητηματα κυριως ή για την σταση της ΚΝΕ στις σχολες.Η κατασταση ηταν αρκετα αθωα,και γιατι οχι διασκεδαστικη.

Μετα τον Μαιο του '12 αλλαξε η κατασταση,και θυμαμαι ειχαν γεμισει τα σχολια με συριζαιους,που εξαπελυαν καθε βελος που υπαρχει στην αστικη και οπορτουνιστικη φαρετρα εναντιον μας.Οι συζητησεις ειχαν γινει στην καλυτερη μονοτονες και στην χειροτερη αηδιαστικες,και ηταν ενας λογος(οχι ο μονος) που σταματησα να διαβαζω το μπλογκ μεχρι πριν κανενα εξαμηνο.

Λιγο πριν,ή λιγο μετα,το αποτελεσμα του 05/12(δεν θυμαμαι ακριβως)αρχισε η ''μοδα'' που εγκαινιασε ο υιος Χαλβατζης,με τα μπλογκ πρωην μελων του κομματος.Οι συριζαιοι αρχισαν να μειωνονται,και ξεπηδησαν οι εργατοσποριτες ή οπως αλλιως λεγονται,κανοντας προπαγανδα για το ΑΑΔΜ.Λες και οταν το Κομμα υιοθετουσε το ΑΑΔΜ,εκεινοι το υποστηριζανε.

Αν και ειχα παρατηρησει τις παραπανω αλλαγες στην συνθεση των σχολιαστων και το ειδος των συζητησεων,το ποστ του Ρατμ με εκανε να τις σκεφτω καλυτερα.

Πραγματι,η αναδυση αυτων των φυντανιων,συμπιπτει χρονικα με την ανοδο του ΣΥΡΙΖΑ,και την εντονοτερη προσπαθεια της Α.Τ. απο το 12 και μετα,να ενσωματωσει ή να τσακισει το ΚΚΕ.Και αυτο χωρις να σημαινει οτι οποιος εκφραζει κατι διαφορετικο ειναι εγκαθετος(και εγω το κανω αρκετες φορες) ή οτι θα πρεπει να κοβονται ολα τα σχολια.