Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αργός θάνατος

Α ρε εθνικάάρααα..
Αθάνατη ελληνική λεβεντιά. Αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αθάνατη γάμα εθνική, football league 2 ή όπως διάολο σε λένε τέλος πάντων, τώρα που έχεις γίνει ερασιτεχνική.
Εκεί, εκεί, στην κεντρική αφρική!
Που τι μας φταίει κι η ουγκάντα δηλ, για να την έχουμε ως μέτρο σύγκρισης; Το σύγχρονο ποδόσφαιρο εξάλλου είναι λίγο σαν τη θεωρία της αλληλεξάρτησης. Όλα λίγο-πολύ βουτηγμένα στα ίδια σκατά είναι, έχουν όμως διαφορετικά αποσμητικά και η βρωμιά εκδηλώνεται με άλλο τρόπο σε κάθε χώρα, ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξής της. Στη ρουμανία πχ μπορεί να γίνονται αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών έναντι μερικών κιλών κρέατος ως αντίτιμο. Ενώ στην αγγλία γίνεται το μεγαλύτερο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς παραπάνω από τις μισές ομάδες λειτουργούν ως πλυντήρια μεγιστάνων και της χαρίζουν τη φήμη του κορυφαίου πρωταθλήματος –χωρίς να είναι απαραίτητα και το καλύτερο. Εικοσιεννιά κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν Barclays premier league. Αυτοί ξέρουν.

Στο συναρπαστικό ελληνικό πρωτάθλημα τώρα, ο παοκ του αναστασιάδη φιγουράρει με τη βοήθεια της παναγίας στην κορυφή της βαθμολογίας, για να χαίρεται ο ρα και να φορτώνει ο θερσίτης με τα διάφορα αγγελόσκυλα. Αλλά πριν στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι στα πρωτοσέλιδα για τον... αγγελικά πλασμένο δικέφαλο, σκάει η είδηση για τον οπαδό του εθνικού που χαροπάλευε κοντά δυο βδομάδες και κατέληξε προχτές το πρωί, για να δείξει πόσο «όμορφος κόσμος ηθικός» είναι αυτός του ποδοσφαίρου. Και να δώσει αφορμή για τα ίδια βαθυστόχαστα σχόλια που εκτοξεύονται σε κάθε τέτοια περίσταση από την έδρα του τηλε-εισαγγελέα.

Οι ανεγκέφαλοι μπλα-μπλα, το εγκεφαλικό ανεύρυσμα μπλα-μπλα, η ανοχή της πολιτείας μπλα-μπλα, η θάτσερ μπλα-μπλα, το μαχαίρι στο κόκαλο μπλα-μπλα, δεν είναι θέμα ιδιωτικών στρατών, γιατί και στη γάμα εθνική όπως βλέπουμε μπλα-μπλα, συνεπώς είναι θέμα παιδείας-μπλα και των ανεγκέφαλων-μπλα. Ο εγκέφαλος βέβαια διαμορφώνεται ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει, οπότε είναι ζήτημα ποιος ακριβώς εκπαίδευσε αυτούς τους οπαδούς και πού στόχευε, κάνοντας τα μυαλά τους μπάλα-μπάλα για να μη διοχετεύσουν τη σκέψη και την ενέργειά τους σε κάτι πιο δημιουργικό κι επικίνδυνο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και υψηλά νοήματα, για να τα πιάσουν οι τηλεοπτικές αναλύσεις.

Ο κώστας κατσούλης έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια λίστα με τον οπαδό της αελ,χαράλαμπο μπλιώνα, που του καρφώθηκε στο λαιμό μια φωτοβολίδα (των.. κρητίκαρων του βορρά) στο γήπεδο, το 86’ και το μιχάλη φιλόπουλο, που είχε τραγικό τέλος σε λεβα ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών στη λαυρίου, το 07’. Τι έχει γίνει έκτοτε και πόσα πράγματα έχουν αλλάξει;

Καταρχάς ο εθνικός, που ‘χε σταθερή παρουσία στη μεγάλη κατηγορία και το καραϊσκάκη, εκτοπίστηκε και από τα δύο. Και αν λόγω χρώματος, ονόματος, λιμανιού και της σκιάς ενός μεγαλύτερου συλλόγου, φαίνεται να έχει πολλά κοινά στοιχεία με την εσπανιόλ, η διαφορά είναι πως αυτή έπαιζε στο μοντζουίκ, το ολυμπιακό στάδιο της βαρκελώνης και τώρα έχει δικό της γήπεδο, ενώ ο εθνικός παραμένει άστεγος. (Και πως η εσπανιόλ είναι μια ειδική περίπτωση σχιζοφρένειας, που ονομάζεται έτσι, για να τονίσει την ισπανική της καταγωγή, αλλά το όνομα είναι γραμμένο στα καταλονικά [espanyol] με ι γριέγα [y] και όχι στα καστιγιάνικα, με ένιε (εκείνο το γράμμα με την περισπωμένη).

Πέρα από τον εθνικό όμως, έχουν βρεθεί κι άλλες ιστορικές ομάδες στα αλώνια της γ’ εθνικής τα τελευταία χρόνια (αεκ, άρης, αελ), που μεταφέρουν τα οπαδικά ήθη και το φίλαθλο πνεύμα των μεγάλων κατηγοριών. Το αποκεντρωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο διοχετεύει δημοκρατικά προς τα κάτω, σε όλα τα κύυαρά του, τις ομορφιές και τις σάπιες αξίες του, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Τα ναρκωτικά και το λουμπερναριό ευδοκιμούν στα γήπεδα, όπως άλλωστε και στις διοικήσεις των παε –αν δεις πχ τον καραπαπά, υπεύθυνο επικοινωνίας του οσφπ, που πάχυνε, λες και προσπαθεί να μοιάσει στο μαρινάκη και από δαπιτόφλωρος έχει γίνει κανονικός χρυσαυγίτης. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ανακοινώνουν εν μέσω κρίσης ρεκόρ συνδρομητών και κρατάνε κλειδωμένο το θέαμα σε κλειστά κανάλια για λίγους προνομιούχους –αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, με την ποιότητα που έχουν. Και η πολιτεία αποφασίζει την αναβολή όλων των αγωνιστικών στα ομαδικά αθλήματα μες στο σαββατοκύριακο σε ένδειξη πένθους, που είναι τόσο αποτελεσματική σαν κίνηση, όσο κι αν κρατούσαμε την αναπνοή μας, μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα. Που όντως αλλάζουν δηλ, αλλά συνήθως προς το χειρότερο.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο οδεύει με ακρίβεια προς ένα αργό και βασανιστικό θάνατο, όπως ο φίλαθλος του εθνικού, κατά μία μακάβρια έννοια. Μαζί με αυτό αργοπεθαίνουν οι υποδομές, η μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων της επαρχίας (εκτός κι αν γίνουν παραρτήματα χωρίς φραντσάιζ), παλιοί ιστορικοί σύλλογοι, ο αθλητικός τύπος (όπου μόνο δυο-τρεις είχαν την επόμενη μέρα κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό τους την χουλιγκανική επίθεση στον οπαδό του εθνικού) και οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Ολοένα και περισσότεροι φίλαθλοι συνειδητοποιούν πόσο σάπιος είναι ο χώρος και πως δε σηκώνει μεταρρυθμίσεις, γιατί είναι καταδικασμένος –στις συνειδήσεις μας και γενικώς- σε (αργό) θάνατο.

Θάνατος στο αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο και την αθάνατη ελληνική λεβεντιά. Θάνατος στα μαύρα κοράκια (που ενίοτε βάζουν και φανταχτερά ρούχα, για καμουφλάζ), τους αετονύχηδες «επενδυτές» και κάθε λογής αρπακτικά όρνια. Θάνατος στα παιχνίδια σκοπιμότητας, όπου κινδυνεύεις να πεθάνεις από ανία, τα στημένα παιχνίδια και το στοίχημα με τις ερασιτεχνικές ομάδες της αγγλίας, όπου δε σκοτώνουν και κανένα, για να ‘χει τουλάχιστον ενδιαφέρον, όπως σε εμάς. Θάνατος στην παράγκα, το θέατρο σκιών και τις ομάδες-μαριονέτες, που ανεβάζουν την παράσταση «ο καραγκιόζης φίλαθλος».
Θα πάμε (γήπεδο), θα δούμε (αγώνα) και νηστικοί (από θέαμα και συγκινήσεις) θα κοιμηθούμε.
Κι όσο το ανεχόμαστε, οι καραγκιόζηδες θα είμαστε εμείς κι όχι οι πρωταγωνιστές της σκηνής και τα δικά τους καραγκιοζιλίκια.

Το ποδόσφαιρο, ως καθρέφτης της κοινωνίας, είναι περίπου ως το σύστημα. Αφιονίζει αρκετό κόσμο ως όπιο του λαού, αλλά αηδιάζει πολλούς φιλάθλους που συνειδητοποιούν πως πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση και να γίνουν ο συλλογικός νεκροθάφτης αυτής της σαπίλας. Αλλιώς μπορεί να μας θάψει ζωντανούς μαζί του κι οι μόνοι που θα επιβιώσουν θα έιναι οι κατσαρίδες και το λουμπεναριό, που κάνουν και τώρα κουμάντο.

Για το Σφυροδρέπανο

Μίμης Λου-Μπενίσκος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω.
Για λόγους ακρίβειας η λίστα των νεκρών είναι δυστυχώς μεγαλύτερη. Nομίζω ότι αρχίζει πριν το Μπλιώνα (την εικόνα που είδα τότε-9 χρονών θα ήμουν-στην TV δε θα τη ξεχάσω ποτέ. Και έχεις κάτι μαλακιστήρια που τις λίγες φορές που είχα πάει γήπεδο τα είχα πετύχει να φωνάζουν "στη Λάρισα οβίδα εδώ χειροβομβίδα") σε ένα περιστατικό έξω από του Χαριλάου κάπου στις αρχές της δεκαετίας ενώ θα πρέπει να υπήρξε και άλλο περιστατικό στο ενδιάμεσο (όπως υπήρξαν και άλλα θύματα μετά). Ίσως η μοναδική μου ένσταση είναι στο ότι η βρώμα πήγε στις χαμηλές κατηγορίες από τις "μεγάλες ομάδες" που έπεσαν εκεί (αν κατάλαβα σωστά ότι το βάζεις έτσι). Κατά τη γνώμη μου η βρώμα στις μικρές κατηγορίες υπήρχε προτού πάνε εκεί κάποιες από τις "μεγάλες". Και δυστυχώς περιστατικά όπως το πρόσφατο fair play του Χλωρού είναι πολύ πολύ λίγα για να αλλάξουν την εικόνα. Οι "μικροί" θέλουν να μοιάσουν στους "μεγάλους" οπότε και τους αντιγράφουν. Το να βγάλεις πάντως αυτού του είδους τη βία από τα γήπεδα και πέριξ αυτών είναι το σχετικά εύκολο αν υπάρχει πολιτική βούληση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι να την εξαφανίσεις (μαζί με τη σαπίλα που βασιλεύει πάνω από αυτήν) από παντού. Και αυτό δε γίνεται εντός του συστήματος.

ρα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΓΑΜΑΤΑ ΕΝΩ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΗ. ΚΑΛΕΣΑΝΕ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV" ENAN ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ.

ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ.

ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ. ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΠΕΙ "ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΝΑ ΡΙΞΩ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΣΤΟΥ ΠΑΙΧΤΕΣ" ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ Σ' ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγγελος δεν ηταν απο αυτους που ζητουσαν επι πινακι την κεφαλη του Κατσε. Το αντιθετο. Ειναι απο τους προπονητες που αγαπουν τους ποδοσφαιριστες. Ο Τραπατονι εριχνε αγιασμα κατω απο τον παγκο για να εχει τυχη και ενοχλει καποιους ο Αγγελος. Αυτους που ειναι ετοιμοι να αποθεωνουν τον καθε παραλια που τα ξυνει και πληρωνεται ενα εκατομμυριο.

Ζητω ο Αγγελος ο Μεγαλος Αρχηγος. Πισω κολιγιανικοι Θερσιτες.

ρα

anonymous anonymous είπε...

Προσυπογράφω το εισηγητικό κείμενο από την αρχή μέχρι το τέλος. Αναρωτιέμαι όμως αν το Απολίθωμα αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάποιου είδους αυτοκριτική για το ότι για ένα ορισμένο διάστημα (περίοδος Μουντιάλ) το μπλογκ του έμοιαζε περισσότερο με αστικό αθλητικό μπλογκ παρά με φιλοΚΚΕ μπλογκ.

Ανώνυμος είπε...

LG PVR *ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΖΩΝΗ 4* ΣΕΙΡΑ 7Η ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ * ΝΟ 586

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑ

ΚΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ.

ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΕΣ. ΑΡΧΗΓΟΣ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. ΤΟ ΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ. ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ.

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΚΑ.

ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΑΛΛΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ.

ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΗΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ.

ΤΟ ΠΕ ΚΙ Ο ΛΙΑΚΟ. ΑΝΑΣΤΑΣΙ – ΑΔΗΣ.

ΤΥΧΑΙΟ;

ΚΑΙΡΟΣ ΟΜΩΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΠΑ ΤΟΝ ΜΑΗ ΘΑ ΔΕΙΣ.

ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΝΤΙΒΑΝΙΑ, ΚΡΕΒΑΤΙΑ, ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ, ΚΟΜΟΔΙΝΑ ΚΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΜΠΑ.

Υ.Γ. Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΑ ΣΤΡΑΒΩΣΕΙ ΜΕ ΚΑΤΣΕ ΟΧΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

2 πραγματάκια :

1. Όταν πρωτοξεριζώθηκε ο εθνικός από το Καραϊσκάκη φύγανε μαζί όλα τα αθλήματα του στίβου που στεγαζόταν εκεί. Για να έχει πλέον το φτωχαδάκι ο Σωκράτης 50% από τα έσοδα ενός γηπέδου που χτίστηκε με πολύ ειδικές ρυθμίσεις και χρηματοδότηση από τους φόρους μας.

2. Όσο περισσότερο θέλει ο λαός να βλέπει και όχι να παίζει, τόσο πιο πολύ θα ζητάμε γήπεδα για... ιστορικές ομάδες και θα κλαιγόμαστε που δε φτιάχτηκε γήπεδο στην αεκ και κάθε αεκ και δε συμμαζεύεται. Χέζω το θέαμα. Φτύνω τις κερκίδες. Σκατά στα συνθήματα. Χλέπες στον καναπέ. Πατσά άπλυτο στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Ζήτω το παιχνίδι

τσαφ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

"...Αναρωτιέμαι όμως αν το Απολίθωμα αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάποιου είδους αυτοκριτική για το ότι για ένα ορισμένο διάστημα (περίοδος Μουντιάλ) το μπλογκ του έμοιαζε περισσότερο με αστικό αθλητικό μπλογκ παρά με φιλοΚΚΕ μπλογκ".

Όχι

Τσαφ, καταλαβαίνω τη σκοπιά που βάζεις στο δεύτερο σημείο, αλλά δεν τη συμμερίζομαι πλήρως. Στη δική μου λογική, το ουσιαστικό είναι να προσεγγίσουμε όσους αγαπάνε ειλικρινά τον αθλητισμό και σιχτιρίζουν με το σίχαμα που βλέπουν, για να τους πάρουμε με το μέρος μας. Και όχι, δεν εννοώ τους συνδεσμίτες