Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Διεργασίες

Όπως λέγαμε σε μια πρόσφατη φεστιβαλική ανάρτηση, μπορούμε να θυμηθούμε τουλάχιστον καμιά δεκαριά άρθρα στο ρίζο ή την κομεπ το τελευταίο διάστημα, που παρακολουθούν τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, καταλήγοντας βασικά στο ίδιο συμπέρασμα. Κι αυτό που εξηγεί αυτήν τη συχνότητα, δεν είναι κάποια εμμονή ή έλλειψη φαντασίας από τη δική μας πλευρά, αλλά το ρευστό σκηνικό κι οι ταχύτατες μετατοπίσεις-μεταμορφώσεις του αστικού πολιτικού κόσμου, που δεν αντανακλούν απλά τον αγώνα ή μάλλον την αγωνία κάποιων πολιτευτών να επανεκλεγούν και να επιβιώσουν (όπως η επιθανάτια αγωνία της δημαρ στο τελευταίο της συνέδριο) αλλά και τη δυσκολία των μηχανισμών της αστικής εξουσίας να ενσωματώσουν με τις παλιές μορφές τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η καπιταλιστική κρίση επηρεάζει αντίστοιχα το πολιτικό εποικοδόμημα. Κι η συντόμευση των διάφορων φάσεων του κύκλου της (ανάκαμψη, ανάπτυξη, ύφεση, κτλ) προσιδιάζει στην ταχύτατη εμφάνιση κι εξαφάνιση πολιτικών κομητών με (ολοένα πιο) σύντομο βίο, που εναλλάσσονται σταθερά παίζοντας συμπληρωματικό ρόλο, συνήθως κυβερνητικής σφήνας. Η αστική τάξη όμως πάντα θα μπορεί να ελέγχει το (πολιτικό) κόστος και να το μετακυλύει σε μας, όσο κρατά το μαχαίρι και το πεπόνι, με άλλα λόγια την εξουσία.

Το ζητούμενο είναι να παρακολουθεί κανείς τα βασικά χαρακτηριστικά και την ουσία αυτών των διεργασιών, χωρίς να τον καταπιούν οι συνεχείς και αντικρουόμενες κινήσεις του (μικρο)αστικού πολιτικού χυλού. Αυτό που φαίνεται να έχει κλειδώσει απ’ όλες τις πλευρές είναι η διεξαγωγή εκλογών την ερχόμενη άνοιξη. Με την αλέκα να «προβλέπει» τις προάλλες ανεπισήμως πως θα είναι διπλές, για να ενταθεί η πόλωση και να παγιωθεί ο καινούριος δικομματισμός.
Θυμάμαι παρεμπιπτόντως την αγνή και άδολη (σαν απλή αναλογική) απορία μιας σφισσας (με την ευρεία έννοια) που μας ψηφίζει κι αναρωτιόταν τι θα γινόταν πχ σε μια τετρακομματική βουλή με νδ, χρυσαυγίτες, σύριζα και κκε (υποθετικό σενάριο) κι αν θα χρειαζόταν τότε μια διαφορετική τακτική στο θέμα των συνεργασιών και του σχηματισμού κυβέρνησης για να ηττηθεί το μαύρο μέτωπο. Αυτό που δε γίνεται εύκολα κατανοητό σε πολύ κόσμο είναι πως και σε αυτήν την περίπτωση ο σύριζα θα χρησιμοποιούσε δημαγωγικά τα ενωτικά κηρύγματα ως φερετζέ, για να μας στριμώξει και να μας σβήσει εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης, καθώς θα κάλπαζε προς την αυτοδυναμία.

Από την περασμένη βδομάδα πάντως διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που απειλεί να υποτάξει και να παραλύσει τα πάντα. Όχι προφανώς την οικονομία, όπως λένε συνεχώς τα παπαγαλάκια, τρομοκρατώντας τους  για τηλεθεατές για τον.. κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, αλλά την προσοχή του κόσμου και τις (κινηματικές) αντιδράσεις του. Το διάστημα που μεσολάβησε από τις διπλές κάλπες του 12’ ήταν μια περίοδος διαρκούς κινηματικής υποχώρησης κι αναδίπλωσης, που έβαλε ταφόπλακα στην κεκτημένη ταχύτητα και τον αναβρασμό της προηγούμενης διετίας –σαν το καπάκι της κατσαρόλας, σε μια φωτιά που έσβησε μα σιγοβράζει ακόμα- και μας έφερε ακόμα πιο πίσω απ’ ό, τι ήμασταν πριν, στην αρχή της διαδρομής. Έτσι προκύπτει ο κλασικός φαύλος κύκλος και το ερώτημα της κότας και του αυγού: αν έφερε δηλ η (κινηματική) απογοήτευση τη στροφή στις εκλογικές αυταπάτες (πχ για μια αριστερή κυβέρνηση που θα δώσει τη λύση) ή μήπως αντίστροφα η καλλιέργεια αυτής της αυταπάτης για μια εύκολη εκλογική λύση από τα πάνω ήταν που ευνούχισε και παρέλυσε το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας –κι η ειδοποιός διαφορά της από το πασοκ της αλλαγής και τον ύστερο κεϊνσιανισμό- είναι ότι η απήχησή της και η ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας σήμερα δε στηρίζεται στην ελπίδα για κατακτήσεις και δικαιώματα –πόσο μάλλον για κοινωνικό μετασχηματισμό ευρύτερα- αλλά στην απελπισία του λαού, και τη μεταφυσική ελπίδα (που είναι το άλλο όνομα της απελπισίας) του λαού να τελειώσει ο ε(ν)φιάλτης, κάτι σαν παυσίπονο που θα τον ανακουφίσει –ή αλλιώς όπιο, όπως θα το έλεγε και ο κάρολος στον καιρό του.

Κι αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας μορφής δικομματισμού, που δεν έχει ωριμάσει ακόμα αρκετά, για να επιλύει με εγκάρδια συνεννόηση την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας (πχ έναν «αριστερό», σαν τον κυρ-φώτη και τον κωνσταντόπουλο, ή τον καραμανλή που έχει υπόγειες διαμεσολαβημένες επαφές με την κουμουνδούρου), αν και υπάρχουν κάποιες τροχιοδεικτικές βολές πχ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κτλ. Κι εδραιώνει τους δύο πόλους με τεχνητά υψηλή ένταση, κοινοβουλευτικά καβγαδάκια (όπως στα ζευγαράκια) κι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ακροδεξιούς και τους.. κομμουνιστές, ή μάλλον «σταλινικούς», όπως είπε ο θεοδωράκης για το αριστερό ρεύμα του λαφαζάνη, κάνοντας ακόμα και τον χατζηνικολάου να του πει γελώντας πως υπερβάλλει.

Οι σχεδιασμοί των δύο κομμάτων μυρίζουν κάλπες από χιλιόμετρα. Με τη νδ να επιχειρεί να μαζέψει το προβάδισμα του σύριζα, πουλώντας το παραμύθι της απαγκίστρωσης από το δντ και τα μνημόνια, και το τυράκι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος –που δεν πείθουν ούτε ψηφοφόρους με ελάχιστο δείκτη νοημοσύνης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θεωρητικά μικρότερη δεξαμενή άντλησης ψήφων (ανελ, δημαρ) από ό, τι η νδ, για να φτάσει στην αυτοδυναμία –όσο περισσότερους συμμάχους της όμως αφήσει κάτω από το 3%, τόσο αυξάνει τις πιθανότητές της. Αλλά κάνει ούτως ή άλλως από τώρα κάποιες κινήσεις, όπως το προσύμφωνο κυβερνητικής συμβίωσης με τον καμένο –που μπορεί να παίζει το ρόλο του αντιστασιακού ζέρβα, στο φαντασιακό όσων βαυκαλίζονται πως ενσαρκώνουν το νέο εαμ. Ενώ το σενάριο να τεθεί επικεφαλής ο κουβέλης στο επόμενο ψηφοδέλτιο επικρατείας του σύριζα παραπέμπει συνειρμικά στην αντίστοιχη θέση που είχε στο επικρατείας του πασοκ το 81’ ο μαύρος, από τα υπολείμματα της ένωσης κέντρου. Χώρια η προβολή που απέκτησε ξαφνικά (;) ο σύριζα από αστικές ναυαρχίδες της ραδιοτηλεόρασης (ακόμα κι από το σκάι).

Το σύστημα φροντίζει να γεμίσει το «κενό» μεταξύ των δύο, με ένα πολύχρωμο πολιτικό κενό, που μπορεί να έχει ως βάση τα ρετάλια της πασοκικής σοσιαλδημοκρατίας (που τραγουδούν πλέον μόνο μοιρολόγια) ή το ποτάμι του θεοδωράκη, ο οποίος έδωσε τις προάλλες στον ενικό μια κακόγουστη, τηλεοπτική παράσταση, γεμάτη κλισέ και φτηνές ατάκες του συρμού, που πλασάρονται μάλιστα με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο ως αντίβαρο στο (δεξιό κι αριστερό) λαϊκισμό –γιατί η θεωρία των άκρων εξακολουθεί να συναρπάζει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από το φρέσκο κι άφθαρτο ποτάμι, έως τον.. επαναστάτη πανούση, που παραμένει τουλάχιστον σταθερά συνεπής στον αντικομμουνισμό του και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

Από αυτές τις ατάκες ξεχώρισε ίσως η κοτσάνα για το πανεπιστήμιο λαδιού(!) που θα βγάζει μάλλον επαγγελματίες λαδέμπορες για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται –άντε να πεις μετά πως δεν έχουμε κατοχή. Να τρως εν τω μεταξύ τα φοιτητικά σου νιάτα για να τρώγεσαι με εαακίτες στις συνελεύσεις σχετικά με το διαχωρισμό γνωστικού κι επιστημονικού αντικειμένου και να έρχεται τώρα ο σταύρος να το τερματίζει, προτείνοντας πανεπιστήμιο λαδιού! Που θα είναι προφανώς ιδιωτικό μέχρι και την τελευταία του σταγόνα. Αλλά θα το ανοίξουν μη κερδοσκοπικοί φορείς, όχι κάποιος καπιταλιστής –προς θεού.
Το ωραίο είναι πως άνοιξε μόνος του το θέμα, χωρίς να του ζητηθεί, σε μια ερώτηση για το μέλλον των νέων που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά θα τους κρατήσουν εδώ προφανώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Άσε που θα φέρουν κέρδος από τους άραβες και βαλκάνιους εισαγόμενους φοιτητές που θα έρθουν για σπουδές (πόσες χιλιάδες ευρώ το κεφάλι). Είδες τι ωραία που είναι, άμα έχεις φρέσκιες, πρωτοποριακές ιδέες;

Παράλληλα βέβαια ψήνεται κι ο φορέας που θα κληθεί να καλύψει το κενό στα αριστερά του σύριζα (που ευθυγραμμίστηκε ταχύτατα με τις προδιαγραφές ενός κυβερνητικού κόμματος εξουσίας) ως νέο ανάχωμα για τη φθορά της αριστερής κυβέρνησης που έρχεται. Το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει δυνάμεις από το αριστερό ρεύμα του λαφαζάνη και τους δυσαρεστημένους που θα αποχωρήσουν πρώτοι, μέχρι.. (εδώ υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε αρκετούς υποψηφίους και ίσως να χρειαστεί οντισιόν) το ικεα και τον κορδάτο1, το δεξί τμήμα της ανταρσύα2 και άλλους νεοαριστερούς3. Σε τι αναφέρονται όμως αυτές οι παραπομπές;

1. στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου (σσ: ουάου!) του συλλόγου «κορδάτος», που απαντάει πως ο καλτσώνης δεν έχει προσχωρήσει στο σύριζα (συγχαρητήρια, αλλά κανείς δεν του πρόσαψε αυτή την κατηγορία) και ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα καθενός να διεκδικεί θέσεις πολιτικού ή επιστημονικού χαρακτήρα (στο υπάρχον καλλικρατικό πλαίσιο; Αλήθεια; Ε τότε εις ανώτερα. Άντε και πρόεδρος της δημοκρατίας).

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας για την ανταρσύα πως με ευθύνη της ηγεσίας του ναρ και του σεκ τορπίλισε όποιο εγχείρημα μετωπικής συμπόρευσης (με τον αλαβάνο), αναδιπλώθηκε σεχταριστικά μετά τις εκλογές κι έχει παρόμοια αντίληψη με την ηγεσία του κκε. Ας κρατήσουμε παρεμπιπτόντως πως ο φορέας που πριν από μερικά χρόνια λάνσαρε το σύνθημα εκλογικής στήριξης στο (αυθεντικό) πασόκ «χωρίς αυταπάτες» και κάνει ακόμα τον χειροκροτητή της γσεε στις συγκεντρώσεις της, στα πλαίσια του ενιαίου μετώπου, κατηγορείται για αριστερίστικη, σεχταριστική τακτική!;
Για να δούμε όμως παρακάτω τι ισχύει απ’ όλα αυτά.

2. στην ανακοίνωση της αραν (σσ: το τμήμα της ανταρσύα που δε σεχταρίζει, όπως το κκε) για τα τεκταινόμενα στην ανταρσύα, τον καταστροφισμό του κκε, το χάρισμα της προσδοκίας στο σύριζα και τη δημιουργική λογική, που δε δείχνει πως τίποτα δε γίνεται, αλλά πόσο πολλά μπορούν να γίνουν, εφόσον..

3. στο συλλογικό κείμενο προβληματισμού επτά επιφανών ναριτών (από το κομμάτι της ανταρσύα που ακολουθεί τάχα παρόμοια τακτική με το κκε) για την εργατική λαϊκή αντεπίθεση και την αριστερή μαχητική συμμαχία ανατροπής, όπου κριτικάρουν μεταξύ άλλων τη μη αξιοποίησης αριστερής πλειοψηφίας στο εργατικό κέντρο αθήνας.


Ποιο είναι το επιμύθιο λοιπόν σφοι; Όχι κάτι καινούριο κι ιδιαίτερο. Παρά μόνο αυτό που λέγαμε και παραπάνω. Να μην αφήσει ο λαός να τον καταπιεί η διαρκώς κινούμενη άμμος του αστικού πολιτικού κόσμου και οι ελιγμοί του (μικρο)αστικού χυλού.

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εύγε!
ελπίζω οι συναγωνιστές αναγνώστες να "τσιμπήσουν" και να αρχίσει ένας κύκλος σχολιασμού καλοπροαίρετου ή μη για το περιβόητο ανοιχτό γράμμα της αραν. Πολύ κλάμα για το τακίμιασμα που δεν ευόδωσε με τον Αλαβάνο ρε παιδιά! Αλλά ναι ξέχασα! 0,72 εμείς 0,2 το σχέδιο Β προσεγγίζουμε τη μονάδα που είναι το απαραίτητο αριθμητικό σύμβολο για να νιώσουν οι λαϊκές μάζες οτι υπάρχει ο τρίτος πόλος της "επαναστατικής αριστεράς".


"συριζα μωρό μου-συριζα πέρασες μπροστά μου μα δε γύρισα"

Ανώνυμος είπε...

εύγε!
ελπίζω οι συναγωνιστές αναγνώστες να "τσιμπήσουν" και να αρχίσει ένας κύκλος σχολιασμού καλοπροαίρετου ή μη για το περιβόητο ανοιχτό γράμμα της αραν. Πολύ κλάμα για το τακίμιασμα που δεν ευόδωσε με τον Αλαβάνο ρε παιδιά! Αλλά ναι ξέχασα! 0,72 εμείς 0,2 το σχέδιο Β προσεγγίζουμε τη μονάδα που είναι το απαραίτητο αριθμητικό σύμβολο για να νιώσουν οι λαϊκές μάζες οτι υπάρχει ο τρίτος πόλος της "επαναστατικής αριστεράς".


"συριζα μωρό μου-συριζα πέρασες μπροστά μου μα δε γύρισα"

faros είπε...

Στη ... δουλειά να βρισκόμαστε, κι ας τρίβει τα χέρια της η αστική τάξη !

Ε, τι μας νοιάζει τι μας κάνει η αστική εξουσία, εμείς (αυτοί εννοώ, φυσικά) στον ... αντιΚΚΕ δρόμο μας, σταθερά !

Μπρρρ ...

Αναυδος είπε...

ο τραγελαφος είναι ότι αυτοι που εκλειναν σε ολες τις πτωσεις τις λεξεις μετωπο ενοτητα κλπ διασπαστηκαν οι ιδιοι πιστοι μαλλον στα λογια και τις αρχες τους οι μεν διασυρωντας το ονομα του κορδατου οι δε το λιγδοπουλο. Προκειται για δυο γκρουπουσκουλα που αθροιστικα είναι ζητημα να ξεπερνουν τους 30. Ο καλτσωνης εχει συμπειξει μετωπο στο παντειο με ρουση και χρυση ενώ ο πετροπουλος βρηκε απασχοληση στη μεσημβρινη του συριζα.

Η προγνωση μου είναι ότι μια πιθανη κυβερνηση συριζα θα χρειαστει και στελεχη του ανταρσυου χωρου και των νυν αποστατων τοσο για λογους αριθμητικης οσο και για λογους διεισδυσης. Αυτό θα εχει σαν αποτελεσμα να δυσκολευτουν να αποσπαστουν σημαντικες δυναμεις στο εγγυς μελλον με αποτελεσμα ο χυλος να είναι ασημαντος τα πρωτα χρονια.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Φαντάζομαι θα απολαύσατε σήμερα το διάγγελμα του φερέλπιδα νέου μας πρωθυπουργού!
Η Αλέκα, ο Γ.Γ. και το τρικάκι της ΚΝΕ κάμανε δουλειά...
Αρχισε η μονομαχία στο Ελ Πάσο!
Επιτέλους! Καιρός ήταν, να πάρει θέση ο καθένας τώρα.
Για τα υπόλοιπα, ες αύριον τα σπουδαία.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα είναι, ότι αυτές οι παπ...του Τσίπρα πιάνουν τόπο. Δυστυχώς πολύς κόσμος στην απελπισία του θα τους ψηφίσει χωρίς να βλέπει μπροστά του, μόνο και μόνο για να φύγουν οι άλλοι. Το θέμα είναι εμείς τι θα κάνουμε από εκεί και έπειτα.red

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΥΔΟΣ λυσε μου μια απορια. Ο ΡΟΥΣΣΗΣ εχει κατηγορησει το ΚΚΕ για σταλινικο το 2009 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ με την παρεα του οτι ειμαστε τροτσκιστες.πως γινεται αυτο το θαυμα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

11.25 Εμεις αυτο που θα κανουμε ειναι να ειμαστε εδω για την ανασυνταξη του εργατικου κινηματος και εφαρμοζοντας την στρατηγικη μας να παλευουμε για αλλαγη ταξης στην εξουσια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

κοιτα παναγιωτη η ζωη ειναι σκληρη και σαν αποτελεσμα οδηγει πολλους στην παραφροσυνη.

απο οτι φαινεται για τους νεους αμυντορες της συνεπειας καλτσονολιοσηδοπετροπουλους ειμαστε τροτσκιστες απο τοι φαινεται φυσικα το γεγονος αυτο δεν τους εμποδιζει να συνεργαζονατι με τους τροτσκιστες της ανταρσυας ΣΕΚ γιατι αυτοι ειναι καλοι τροτσκιστες ενω εμεις κακοι

απο την αλλη για τον ρουση ειμαστε κακοι σταλινικοι που σφαξαμε χωρις καμια αιτια τους πραγματικους επαναστατες τροτσκιστες. κι αυτος με τη σειρα του συναγελαζεται με τους σταλινικους του ΕΚΚΕ αλλα ουτε εικει θα τα χαλασουμε

η ουσια ειναι οτι ο καθε συμβιβασμενος θα μας κατηγορησει και για το προπατορικο αμαρτημα αφου τα πραγματικα επιχειρηματα εχουν πλεον σωθει

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΥΔΟΣ. πραγματικα εχουνε τελειωσει τα επιχειρηματα. η πορεια του κομματος τα τελευταια 23 χρονια τους εχει οδηγησει σε αδιεξοδο και απογνωση. Αλλα οτι θα γινομουνα τροτσκιστης σε αυτην την ηλικια δεν το φανταζομουνα ποτε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, δεν το ήξερες ότι τα "δύο άκρα" συναντώνται? Μόνο που μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν που στο Σύμπαν. Τώρα το βρήκαν:
Στο ΚΚΕ!
Η φύση μας αποκάλυψε ακόμα ένα από τα μυστικά της!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Το σεκ πάντως κάνει εξάσκηση εισοδισμού. Τώρα στη γσεε αργότερα στην επανάσταση..

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ,
Όντως αρχίζει η μονομαχία στο Ελ πάσο, τα ξεβρακώματα και η πίσσα με τα πούπουλα για τους απατεώνες!
Μέγα λάθος του Τσίπρα να απαντήσει προσωπικά στη κριτική του ΚΚΕ. Αυτές τις επικίνδυνες δουλειές τις κάνουν οι "αναλώσιμοι"! Δεν του το είπαν αυτό οι ΠΑΣΟΚοι του επιτελείου του? Εκείνος θα έπρεπε να περιοριστεί στις κοκορομαχίες του με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Πάγκαλο, τον Άδωνι, τη Βούλτεψη.....Να αλληλοβρίζονται δηλαδή, χωρίς όμως να ακουμπάνε την κοινή τους αδυναμία: Την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας!
Ο μέγας δάσκαλος της λαοπλάνης Αντρέας
- εξ αυτού ερρύη τα φαύλα - αν και τότε είχε πολύ περισσότερα ατού και "λεφτά επιχειρήματα" να παραθέσει, πολύ σπάνια έκανε ο ίδιος επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ, ούτε απαντούσε προσωπικά ο ίδιος στη κριτική του γιατί φοβόταν τις συνέπειες των ανταπαντήσεων. Πάντα έβαζε τα καρακόλια να κάνουν αυτές τις δουλειές. Το βούλωνε προσωπικά κι έβαζε την Αυριανή, και το Γιαννόπουλο να..... "βορβορίζουν"(αυτοί άλλωστε, εκ της φύσεώς τους, τον απολάμβαναν τον βόρβορο).
Εγώ, μόνο μια φορά θυμάμαι, που τον παραζόρισε ο Χαρίλαος, απάντησε, το μετάνιωσε διότι εισέπραξε προσωπικά την απάντηση και δεν το ξανάκανε.Ούτε καν το 89!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

λαθραναγνωστης. Τα ΒΑΡΙΔΙΑ εχουνε μεγαλο γελιο γιατι και η απογνωση τους ειναι τεραστια.Διαφωνουσανε σε ολα απο το 1991 δεν θελανε να γινει καμμια αλλαγη σε οτι μας κατεστρεψε το 1996 στο 15ο διαφωνησανε και σε ολα τα αλλα που ακολουθησανε και στο τελος γινανε ταχα τιμητες εκεινου του συνεδριου. ο τυχοδιωκτισμος και η αλητεια σε ολο της το μεγαλειο για να γλειψουνε κανενα κοκαλακι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναυδος είπε...

εμπρος της γης οι κολασμενοι ...

http://www.iefimerida.gr/news/174593/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1

Yannis Theocharis είπε...

Απολίθωμα ο "Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας" που αναφέρεται στο Ε.2. του
http://kommon.gr/i/120-keimei είναι ο γνωστός όμιλος;

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=lL7r3zzpYj8


https://www.youtube.com/watch?v=ckax1yrOmIM

σταθείτε όλοι μύγδαλα..!!

Sentic

Ανώνυμος είπε...

ειναι σε πληρη εξελιξη η αναδιαταξη. ο κεντροδεξιος πολος(με Κ)σιγοβραζει με την εννοια οτι στη ΝΔ ξερουν οτι για να εχουν καραμανλικους κ ντορικους με το μερος τους πρεπει να πιασουν ποστα.μπορεις να δεις ας πουμε την (ν)τροπολογια της Ντορας για μειωση του ΕΝΦΙΑ 30%(ειρησθω εν παροδω την ιδια ωρα που ο Σ(φ)ΥΡΙΖΑ δεν εχεις καταθεσει ουτε τελεια).ειναι σαφης διεμβολιστικη βολη στο εσωτερικο της ΝΔ και αυτος ο χωρος θα αναδιαταχθει μετα την εκλογικη ηττα.
ο Σ(φ)ΥΡΙΖΑ χτιζει σιγα σιγα τη συμμαχια του αλλα εδω υπαρχει ενα προβλημα με τα ιμπεριαλιστικα κεντρα τα οποια εχουν συμφεροντα στην Ελλαδα.ο Καμμενος ειναι με Αγγλια και μεσω αυτης με την Αμερικη οπως κ ο Τσιπρας.αυτο σημαινει οτι τα ευρωπαϊκα τσακαλια δε θα ααφησουν μια κυβερνηση να καρπωθει την αναιμικη ανακαμψη και να δωσει οτι υπαρχει στα Αμερικανικα τραστ.γιαυτο σιγα σιγα το Ευρωπαϊκο κομματι του ΣΥΡΙΖΑ κανει εμφανη την παρουσια του απο τη μια και απο την αλλη βλεπουμε οτι το ΠΟΤΑΜΙ πρεπει να καταστει ευρωπαϊκος εγγυητης σε μια κυβερνηση(αυτη τη σημασια εχει κ η γυριστη του για να μην συναντηθει με τον Αλεξη και οχι επειδη δηθεν υπαρχει συμφωνια ΣΑΝΕΛ).
απο την αλλη πλευρα του αστικου πολιτικου φασματος την τιμητικη του εχει παλι ο οπορτουνισμος.στη θεση του παλιου ΣΥΝ θα φτιαχτει μια εφεδρικη ομαδα που να δουμε πως θα διαμορφωθει.το μονο που μπορω να πω ειναι οτι θα εχει κινηματικη αναφορα για να μπορει να βοηθαει το ΣΥΡΙΖΑ στο κινημα και θα εχει κ πιο αριστεροστροφη στερατηγικη.θα εχει αντιΚΚΕ φρασεολογια,επαναστατικη λογοκοπια,πολυ δεξιο οπορτουνισμο,αποστατες πρωην κομμουνιστες(κ μαλιστα επαγγελματικα στελεχη μερικοι μερικοι).γιατι ολοι αυτοι ειναι ενωμενοι απεναντι στο λαο και στο ΚΚΕ καταρχας κ μετα χρειαζονται σαν μια πολυ ωραια τσοντα(γεματη ονειρωξεις)στον Αλεξη.
το θεμα ειναι οτι πρεπει να συνεχιστει μια σκληρη δουλια που εχει γινει με αφορμη το Συλλαλητηριο της 1ης Νοεμβρη ικαι τους 710 λαϊκους μαζικους φορεις που δουλευεουν για να γινει μια αρχη για την ανασυνταξη του εργατικου κινηματος.Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!

"ΕΡΥΘΡΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ!"

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Εξαιρετική πάσα, μου δίνεις, "Ερυθροφρουρέ".
Τις προάλλες συζητούσα με έναν (τώρα πια, κυριολεκτικά..., ξέρει αυτός...) λαθραναγνώστη του μπλογκ, κάποιες σχετικές σκέψεις, με αφορμή την 1η Νοέμβρη.
Οντας σχεδόν αδειάλειπτος υποστηρικτής και συμμέτοχος όλων των κεντρικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας από αρκετές δεκαετίες, είχα παρατηρήσει το εξής φαινόμενο: Οταν έφτειαχνε δικές του κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ άντε να συγκέντρωνε 5-10 το πολύ 15 χιλιάδες άτομα στην καλύτερη.
Οταν καλούσε στα δικά του μεν μπλόκ αλλά στα πλαίσια "ενωτικών" κινητοποιήσεων, μαζί με τις "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις", ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ., έφταναν τα μπλοκ του νάχουν και ~60.000, (μήπως και 80.000;), κόσμο. Και επειδή δεν είμαι και άσχετος, (ξέρω πρόσωπα και φάτσες), έβλεπα στις περιπτώσεις αυτές και γνωστές κομματικές μούρες, που ποτέ δεν εμφανίζονταν στις "καθαρόαιμες" εκδηλώσεις μας.
Είχα καταλάβει ότι ο κόσμος του ΚΚΕ αισθανόταν σαν να ανήκε μεν στο ΚΚΕ, αλλά να μην το πολυεμπιστευόταν, η να μην πίστευε στην σκοπιμότητα/αναγκαιότητα αυτόνομης δράσης του κομ. κινήματος, και κατά μείζονα λόγο του κόμματος. Ηταν φανερό για μένα, πως η λογική των "δημοκρατικών δυνάμεων", του ενιαίου "ααδμ" ήταν φετιχοποιημένη αυταξία στη συνείδηση μπάμπολων κομμουνιστών, οπαδών τε και μελών. Την πρωτόβουλη δράση του κ.κ. σε καθαρά ταξική βάση, όπως επιτάσσει η σύγχρονη φάση της γενικής κρίσης του καπιταλισμού, την κοινωνική συμμαχία ΜΟΝΟ σε αυτή την προοπτική, τα θεωρούσαν χαμένο χρόνο και "σεχταρισμό" - δεν ερμηνευόταν αλλιώς το φαινόμενο.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια το κόμμα και το ΠΑΜΕ έκαναν αρκετές προσπάθειες απελευθέρωσης από αυτή την "δουλεία" αλλά δε θάλεγα πως ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς, περισσότερο άξιζαν σαν παρακαταθήκες και τροχιοδεικτικές βολές. Φαίνεται πως δεν είχε γίνει κατανοητό το πρόβλημα σε όλο το βάθος/πλάτος του, πως ήταν κατά βάση ιδεολογικό-πολιτικό και όχι οργανωτικό πρόβλημα. Και μάλλον η 20/10/11 μας άνοιξε τα μάτια.
Καταλύτες στην προσπάθεια ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ του εργατικού κινήματος στάθηκαν τα 18ο και 19ο Συνέδρια, που σίγουρα θα μείνουν σταθμός στην ιστορία του κομ. κινήματος της μικρής Πατρίδας μας, και όχι μόνο. Εσπασαν αποστήματα και ξεσκέπασαν αρρωστημένες καταστάσεις, που πολλά χρόνια κρύβονταν κάτω από το χαλί.
Θάλεγα, πως και αυτό το δίχρονο "κάθισμα" του κινήματος, δίδαξε και βόηθησε πολλούς από μας να απαλλαγούμε από πολλές αυταπάτες και εμμονές.
Και δείχνει σοφία η απόφαση για μιαν απλή καταρχήν συγκέντρωση, που όμως έπρεπε να προετοιμαστεί μεθοδικά επί τρίμηνο(!), με επιμονή, επίμονο ψηστήρι, ζυμώσεις, μαζική παρέμβαση παντού, σε κάθε λαϊκή συλλογικότητα χωρίς εγκλωβισμούς σε δυνητικούς πολιτικούς "συμμάχους" η διαμεσολαβητές βεβαιωμένης αναξιοπιστίας.
Ηδη τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά: Ολα δείχνουν πως η 1η Νοέμβρη θα δείξει πως το ΠΑΜΕ γίνεται πραγματικό πλατύ κίνημα, ακριβώς γιατί έβαλε σωστούς στόχους, και δε τους πρόδωσε για χάρη θνησιγενούς "ενότητας" με πολιτικούς απατεώνες/καιροσκόπους, δηλαδή με το γενικό "πασοκ" της ελληνικής κοινωνίας, όπως κάναμε τότε με το «Κοινό Πόρισμα».
Πιστεύω πως κάτι καινούργιο θα γεννηθεί την 1η/11, που θα προκαλέσει αναταραχή στους ξωφλημένους των "διεργασιών", και ίσως να σηματοδοτήσει το τέλος της μετά το '53-'56 εποχής για τον κομμ. κίνημα, κι εδώ, και μπορεί, κι ευρύτερα.
Και βέβαια, περιφρούρηση και επαγρύπνηση!

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ. δεν εχω να συμπληρωσω τιποτα συνυπογραφω την αναλυση σου. την καλημερα μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ανακάλυψα τυχαία και διαβάζω εδώ και δύο εβδομάδες το μπλογκ και βρίσκω πολυ πετυχημένα πολλά κείμενα.
Παίρνω το θάρρος να γράψω με αφορμή το σχόλιο του Σεχτάρ Τρομερού.

Κατ' αρχάς ο Σεχτάρ έχει δίκιο σε αυτό που περιγράφει. Για τα κομματικά στελέχη που αναφέρει δεν γνωρίζω αλλά οι περισσότεροι φίλοι του ΚΚΕ έρχονται στις συνδιοργανώσεις με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Λίγο-πολύ αυτό συμβαίνει σε όλες τις οργανώσεις. Όταν καλούν από μόνες τους, είναι τρεις και ο κούκος ενώ πολλαπλασιάζεται ο κόσμος στις κοινές συγκεντρώσεις.
Το ιδεολογικό και πολιτικό πρόβλημα δεν το έχουν αυτοί. Αυτό που συμβαίνει είναι προϊόν και απόρροια της ανθρώπινης φύσης. Οι άνθρωποι έχουν την ιδιότητα να "ηλεκτρίζονται" από τους γύρω τους και η αναμονή προσέλευσης περισσότερου κόσμου παρασύρει ακόμα περισσότερους σαν το φαινόμενο "ντόμινο".

Η 1η Νοέμβρη λόγω της πανελλαδικής της εμβέλειας, είναι μια μείζονα πολιτική συγκέντρωση, και πρακτικά η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ. Εδώ εντοπιζω μια μικρή σύγχυση σε σχέση με τα αιτήματα που προβάλλει.
Η ημέρα διεξαγωγής (Σάββατο) και το γεγονός ότι δεν έχει προκηρυχτεί απεργία της δίνουν αυτό το πολιτικό χρώμα.
Δεν γνωρίζω άλλη φορά να έχει ξανακάνει το ΚΚΕ πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Αν κάνω λάθος διορθώστε με.
Για το μέγεθος και τη σημασία της συγκέντρωσης, τα αιτήματα δεν είναι τόσο πολιτικά αλλά κυρίως οικονομικά.
Δεν διαφωνώ στην στόχευση που έχει αλλά δεν θα έπρεπε να είναι κάπως πιο πλατιά, δεδομένων και των συνθηκών;

apistos



Ανώνυμος είπε...

Άπιστε,

το ΚΚΕ έχει κάνει 2 φορές πανελλαδική συγκέντρωση. Το 2004 (καμία ανοχή στην ανέχεια το σύνθημα) μετά τους ολυμπιακούς κ το Μάιο του 2010 10 μέρες μετά την 5η Μάη.
Το ΠΑΜΕ είχε κάνει πανελλαδικό συλλαλητήριο το Νοέμβριο του 2005.
Όλα είχαν γίνει Σάββατο.

mariori

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΙΣΤΟΣ. ειναι οσο πιο πλατια γινεται χωραει μεσα ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ οι οποιοι αποτελουν την ΛΑ ΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που παλευει σημερα να καθυστερησει οτι μπορει και να ανοιξει τον δρομο για αλλαγη ταξης στην εξουσια εξηγησε μου αν θελεις τη ενοεις πιο πλατια για να καταλαβω και εγω γιατι δεν βλεπω τη αλλο μπορει να γινει σε θεμα πλατους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Άπιστε,
Ποιά είναι η "μικρή σύγχυση σε σχέση με τα αιτήματα που προβάλλει"?

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Άπιστε,
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατυπώσεις ένα πολιτικό αίτημα.
Δεδομένου του ότι η συγκεκριμμένη οικονομική πολιτική αποτελεί την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης και της αστικής τάξης, τα οικονομικά αιτήματα που θέτει το ΠΑΜΕ, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι απόλυτα πολιτικά!

λαθραναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω-αν ερμηνεύω σωστά το τι έγραψε-ότι ο apistos το γράφει αυτό γιατί κάνει το λάθος να θεωρεί τη συγκέντρωση ως προεκλογική του ΚΚΕ. Αυτό όμως apistos είναι λάθος να το νομίζεις. Η συγκέντρωση είναι του ΠΑΜΕ και σαφώς δεν είναι προεκλογική.

ρα

Yannis Theocharis είπε...

@Σεχτάρ
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη. Τα αστικά επιτελεία παρακολουθούνε χεσμέν' απ' το φόβο.

Ας σοβαρευτούν ορισμένοι. Έχει και η αμετροέπεια τα όρια της.

Υ.Γ. Το ευρώ και τα μάτια σας. Μη βγούμε και καταστραφούμε. Το νού σας...

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά λες ότι δεν είναι προεκλογική συγκέντρωση και ένας λόγος παραππανω αφού την καλεί το ΠΑΜΕ. Λαμβάνει όμως αναγκαστικά τέτοιο χαρακτήρα αφού το κλίμα για την ώρα είναι προεκλογικό.
Ούτε ομως είναι και αμμιγώς εργατική κινητοποίηση αφού γίνεται Σάββατο και δεν έχει προκηρυχτει απεργία.

Είναι όμως ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, σε αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσουμε.
Πάνω σε αυτή τη βάση γράφω αυτά που γράφω. Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά έπρεπε πρώτον να μπουν και πιο πολιτικά αιτήματα και δεύτερον να μην θυμίζουν τα οικονομικά αιτήματα την "επιστροφή στο 2009" όπως με την επαναφορά του βασικού στα 751 ευρώ.

Παράδειγμα πολιτικού αιτήματος και μάλιστα ώριμου θεωρώ πως είναι η διαγραφή του συνόλου των χρεών των πολιτών προς τις τράπεζες και την εφορία και η κατάργηση των φορολογικών βαρών.

apistos

Ανώνυμος είπε...

Πες τα κριτία μπας και ξυπνήσει κανένας! Με τους κωλοκουκουέδες και την εμμονή τους με το κωλοευρώ, που όπως γνωρίζει ο κάθε σωστός αριστεροεθνικιστής, προσελκύει αυτούς τους σιχαμένους τους μαυριδερούς τους λαθρομετανάστες που τρώνε το ψωμί του έλληνα.

Αλλά τι να σου κάνουν οι τσουρουκάδες οι πουλιόπουλοι που δεν γνωρίζουν καν για τον αντισημιτισμό του Μαρξ και του Λένιν, πάνε να μου τους κάνουν κοσμοπολίτες! Εδώ έχουν διαγράψει μονοκοντυλιά και την τεράστια συνεισφορά του Στέλιου Παπαθεμελή στην πολιτική θεωρία! Όπως τ'ακούς στρατηγέ μου!

Τελικά ήταν κίνηση ματ του Σαμαρά το δωρεάν wi-fi σε συνδυασμό με τις περικοπές στην ψυχική υγεία.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΙΣΤΟΣ. Ειναι εργατικη συγκεντρωση του ΠΑΜΕ τα αιτηματα ειναι και πολι τικα αλλα με μια θεμελιωδης διαφορα τα αιτηματα δεν απευθυνονται σε καμμια κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου Ειναι αιτηματα κρικος για την ωριμανση των συνειδησεων με στοχο την ανατροπη του καπιταλισμου Αυτο το λαθος κανεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΧΤΑΡ. καλα εισαι τελειως λαθος. Μα να μη παρεις την αδεια του κρι τια για να γραψεις το σχολιο. Καλα δεν ηξερες οτι η αστικη ταξη δεν τρομαζει απο το ΠΑΜΕ. ο μονος τρομος του καπιταλισμου ειναι ο συριζα και το ΜΕΤΩΠΟ που θα κανει η ανταρσυα με τους ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΔΕΣ. θα σε παρακαλεσω αλλη φορα μη κανεις τετοιο λαθος. θα ρωτας πρωτα τον συνηγορο του δημοτη στην ηλιουπολη και μετα. που πας χωρις τον ΧΑΦΙΕ ΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Yannis Theocharis είπε...

@Ijon Tichy (κάτι σαν "χτικιάρης" δε διαβάζεται αυτό;)
Εγώ τα λέω έγκαιρα και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.

Το κουκουέδικο άστο στην άκρη. Δε μπορούν οι λαθρεπιβάτες, οι Πουλιόπουλοι να λερώσουν το κόμμα του Ζαχαριάδη.

ΥΓ. Το νου σου μη βγούμε απ' το ευρώ. Επαγρυπνάτε Πουλιόπουλοι!

Κριτίας, ο εκ των Κασσιτερίδων νήσων ορμώμενος.

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ωχ!
Κι έλπιζα, νυχτιάτικα, πως δε θα με πάρουν χαμπάρι οι true!
Νταξ, ρε των Κασσιτερίδων, μην κάνεις έτσι. Λέμε κι εμείς οι πουλιοπουλικοί καμιά μαλακία, να περνάει η ώρα. Συγγνώμη, κι όλας!
Α, και μην ανησυχείτε για την ...συνείδησή σας. Δε θα σας ενοχλήσει ποτέ, τα λέτε - δεν τα λέτε έγκαιρα.
Προσέχτε μόνο γιατί ο κόσμος, που (νομίζετε ότι) συμμερίζεται τις απόψεις σας, δε συμμερίζεται τίποτε. Απλά ελπίζει πως θα την σκαπουλάρει, αλλά ταυτόχρονα "φορτώνει" με την παραμύθα, που κουρελιάζεται κάθε μέρα, και θα κουρελιάζεται όλο και πιο πολύ. Κι άμα το ποτάμι (το πραγματικό, όχι το μαϊμού) φουσκώσει, μετά δε μαζεύεται...

zoot horn rollo είπε...

Μπλε κοκόρι για πάντα, τουλάχιστον είχε πλάκα...

Ανώνυμος είπε...

Δυο ντούρους σταλινικούς έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ένας είναι ο Farage που μας τα λέει καιρό τώρα για την καπιταλιστική δραχμή που θα μας σώσει κι ο άλλος είναι ο ακόμα πιο μεγάλος σταλινικός, ο Κριτίας Σπ. Μαρκεζίνης. Μη χολοσκάς όμως ρε Μαρκεζίνη, στην Ελλάδα υπάρχει ο άλλος σκληρός σταλινικός ο Τάκης ο Μίχας που θέλει στο νέο χιλιάρικο να βάλει Μίλτον Φρίντμαν και Φουκουγιάμα ενώ στηρίζει και Λαφαζάνη (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=37115).

apistos,
και πολιτικό γεγονός είναι αλλά όχι συνδεόμενο με την προεκλογική περίοδο. Αποτελεί προσπάθεια για να κάτι πολύ σημαντικότερο από ένα πρόσκαιρο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν κατάλαβα επίσης τι έχει να κάνει με το συλλογισμό σου το Σάββατο. Ποιός δηλαδή λέει ότι "απαγορεύονται" εργατικές κινητοποιήσεις κάποια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας; Θα ήθελα επίσης να εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς διαγραφή χρεών για όλους τους πολίτες. Πολίτης ας πούμε είναι και ο Κουρής και ο Τράγκας και άλλοι πολλοί(για να μη πιάσω μεγαλύτερα ψάρια). Να ζητήσει το ΠΑΜΕ να διαγραφούν κι αυτών τα χρέη μπας και κατέβουν σε συλλαλητήριό του;

ρα

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια ας με βοηθηση καποιος. ακουω το τραγουδι για τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και μου αρεσει πολυ. Πως γινεται αυτο ομως αφου ειμαι τροτσκιστης τη να εχω παθει αραγε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Στο εμποριο εχει προκυρηχθει σταση εργασιας. Αν καποιος ξερει και για αλλους κλαδους ας μας πει.

ratm