Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Στοιχεία περί εντυπωσιασμού

Καταγραφή εντυπώσεων από το τριήμερο που πέρασε

Οι εντυπώσεις μας δεν αναφέρονται πάντα σε κάτι εντυπωσιακό, αλλά αν τις συγκεντρώσεις όλες μαζί και τις στύψεις, σκόρπιες σκέψεις εδώ κι εκεί, μπορεί να δώσουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα και να (σου) κάνουν καλύτερη εντύπωση.

Η μεγαλύτερη ψηφίδα του σημερινού κειμένου αφορά το προχτεσινό συλλαλητήριο του παμε με αιχμή το μέτωπο της ανεργίας, που ήταν κάτι σαν προσυγκεντρωτική πορεία, όπως την είπαμε στην ομήγυρη, εν όψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης νοέμβρη. Είχε προηγηθεί την πέμπτη ένας συμβολικός αποκλεισμός του υπουργείου οικονομικών, εν όψει της επίσκεψης των τροϊκανών, που δεν ξεγέλασε ωστόσο τους έμπειρους αναλυτές του τουίτερ, αφού αποφάνθηκαν πως ήταν απλά μια κίνηση φτηνού προεκλογικού εντυπωσιασμού, γι’ αυτό και λύθηκε νωρίς το απόγευμα, προτού έρθει το κλιμάκιο της τρόικας. Κρίμα μόνο που δεν το γνώριζε (κι ανησύχησε άδικα) ένας λίτης με πολιτικά, που παρακολουθούσε (εντελώς αδιάκριτα ή τέλος πάντων όχι και τόσο διακριτικά) τους διαδηλωτές. Κι όταν οι σφοι του ζήτησαν το λόγο, είπε ότι δεν ήταν εκεί για εμάς αλλά για τα αδέσποτα σκυλιά που ξάπλωναν στο πεζοδρόμιο –δεν κατάλαβα αν υποδυόταν και τον εκπρόσωπο φιλοζωικής εταιρείας, περνώντας μας προφανώς για τελείως ζώα (κουτορνίθια), που θα διαδήλωναν το σάββατο λόγω της παγκόσμιας ημέρας των ζώων.

Προχτές ο κόσμος προσήλθε μαζικά, με οργανωμένες συγκεντρώσεις κι όχι κοπαδιαστά, γνωρίζοντας πολύ καλά το κόμμα παντός καιρού, αλλά χωρίς να ξέρει τι να φορέσει και χωρίς να έχει ανακαλύψει και ρούχα παντός καιρού, για να αντιμετωπίσει τα καπρίτσια του φθινοπώρου. Η μαύρη τρύπα της ομόνοιας, όπως τη λέει ένας σφος, έδινε αρχικά λανθασμένη εικόνα για το συγκεντρωμένο πλήθος, που έμεινε στην κάτω πλευρά της πλατείας και τους πέριξ δρόμους (σταδίου, αθηνάς και πειραιώς), αλλά κατέλαβε αισθητά περισσότερο χώρο σε πλήρη παράταξη, με τα μπλοκ να προχωράν προς το σύνταγμα το ένα πίσω από το άλλο και να μην έχουν τελειωμό.

Ακούσαμε μεταξύ άλλων τον χαιρετισμού του χρύσανθου κυριαζή, παλιού διεθνή βολεϊμπολίστα, που τώρα είναι σε μια επιτροπή εργαζομένων στον ασπρόπυργο –αλλά έτσι που αναπαλαιώνεται η ελληνική α1, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ακόμα στην ενεργό δράση. Μας έκανε εντύπωση η συνεχιζόμενη αλληλεγγύη διαρκείας που μας δείχνουν έμπρκατα οι εργαζόμενοι του μετρό της στοκχόλμης, σε μια κοινωνία με μεγάλη τρεϊντγιουνιονιστική παράδοση, αλλά (ή μάλλον: και γι’ αυτό) χωρίς ισχυρό κκ και ταξικό εργατικό κίνημα. Σταθήκαμε στην αφίσα της πορείας με τα αριθμητικά στοιχεία για τους 1,5 εκ. ανέργους, τους 800 χιλιάδες απλήρωτους και τους 300 χιλιάδες ανασφάλιστους, όπου το θέμα είναι πώς θα τα χρησιμοποιήσεις, για να διαβάσεις και να αναλύσεις την πραγματικότητα κι όχι να τα παραθέσεις ξερά, χωρίς ερμηνεία, για να εντυπωσιάσεις το ευρύ κοινό. Κι αναλογιστήκαμε πόσους αγώνες προϋποθέτει το άμεσο αίτημα για επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ (δηλ στο 80% του βασικού μισθού των προμνημονιακών επιπέδων) που μπαίνει στο πλαίσιο πάλης του παμε, όταν πολλοί νέοι μπαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας (διάβαζε: σύγχρονο σκλαβοπάζαρο) με ακόμα μικρότερα νούμερα και μισθούς πείνας.

Αυτή η μαζική συμμετοχή του κόσμου που κατέβηκε στο δρόμο, έρχεται ως πολλοστή επιβεβαίωση των δεσμών που έχει το παμε (και το κόμμα σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης) με το λαό και τον εργατόκοσμο στους χώρους δουλειάς· που μπορεί να μη μεταφράζονται πάντα και σε ψήφο στις κάλπες, αλλά αυτό δεν τους αφαιρεί κάτι σε αξία, ίσα-ίσα. Η μαζικότητα αυτή θα ερμηνευόταν ως πολύ καλός οιωνός πριν από πέντε χρόνια. Δηλ όχι ακριβώς πέντε χρόνια, γιατί τότε, ανήμερα της μέρας των ζώων, ο κυρίαρχος λαός έφερνε στην (κυβερνητική) εξουσία τον αντιεξουσιαστή γιωργάκη, για να τα αλλάξει όλα (κι ως προς αυτό τουλάχιστον, δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο· δεν είχε πει και προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξουνε), αλλά στην πρώτη φάση εκδήλωσης της κρίσης , πριν και μετά το πρώτο μνημόνιο, όπου υπήρχε γενικός ξεσηκωμός και έβγαιναν δύο γενικές απεργίες το μήνα. Ενώ τώρα κυνηγάμε δύο μήνες ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο ως σταθμό της δράσης μας και οι όποιες κινηματικές εκλάμψεις μοιάζουν με σπαράγματα μιας απελθούσας σύντομης (χαμένης) άνοιξης, καθώς τα νερά της παλίρροιας φαίνεται να έχουν αλλάξει πλέον κατεύθυνση.

Ναι αλλά ο κόσμος και τα μπλόκα συνεχίζουν να περνάνε μπροστά σου και σου αλλάζουν τη διάθεση, καθώς τα βλέπεις ακροβολισμένος σε μια γωνιά. Και το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης νοέμβρη, το πρώτο τέτοιας εμβέλειας που βγαίνει μετά από το μάη του 10’ με το πανελλαδικό του κόμματος, θα ‘ναι κατά πάσα πιθανότητα μια πολύ καλή τονωτική ένεση ηθικού, πρωτίστως σε αυτό του δικού μας κόσμου, κι εφαλτήριο-μπούσουλας για τη συνέχεια.

Περνάμε σε μικρότερης σημασίας και μαζικότητας ψηφίδες, όπως το φεστιβάλ νέων του σύριζα, που ειδικά τις δύο πρώτες μέρες είχε σχεδόν καταθλιπτική εικόνα ως προς την προσέλευση του κόσμου. Και πλήρωσε εν μέρει το μικρομεγαλισμό των διοργανωτών, που άπλωσαν τις εκδηλώσεις του σε ένα τετραήμερο πρόγραμμα, ξεχνώντας πως το 26-27% που βρίσκουν στις κάλπες έχει καθαρά εκλογικό χαρακτήρα-έκφραση και πέραν τούτου οδέν. Το λαϊκό πρόγραμμα της τρίτης μέρας, με μάργκαρετ και πίτσα παπαδοπούλου (!), ήταν μάλλον παράταιρο με έναν κόσμο που ούτε τέτοια ακούσματα έχει, ούτε και ιδιαίτερη σχέση με οτιδήποτε λαϊκό εν γένει. Κι η μόνη μέρα που υπήρχε μια σχετική προσέλευση, ήταν χτες, που οι συριζαίοι πρέπει να έριξαν μπόλικο χρήμα, για να κλείσουν το μεγάλο όνομα (θανάση παπακωνσταντίνου) και να μην τραγουδήσει σε άδειο γήπεδο ο μελλοκυβερνήτης αλέξης.

Τουλάχιστον είχαν περισσότερο κόσμο από τη δημαρ, που έκανε το συνέδριό της στο σινέ κεραμεικός, με λιγότερο σουξέ και από τα παρακείμενα μεζεδοπωλία επί της κεραμεικού και της πλατείας λέοντος αυδή (ναι, υπάρχει και τέτοια), που ήταν φίσκα από κόσμο –πιθανότατα αγωνιούντες οπαδούς του φώτη. Περάσαμε ξυστά απέξω με ένα σφο, που δεν ήθελε να μπούμε μέσα να δούμε τι παίζει και να γελάσουμε, γιατί, λέει, δεν έχουν πλάκα τώρα που ψυχορραγούν. Και αρνήθηκε έτσι το προφανές: πως ίσα-ίσα, τώρα είναι που έχουν περισσότερη πλάκα και βγάζουν τα μαχαίρια τους.

Ο λυκούδης εν τω μεταξύ (μπορεί να τον μπερδεύω και με άλλον, γιατί όλοι οι δημαρ την ίδια μούρη έχουν) θα ιδρύσει λέει δική του πολιτική κίνση, που φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον χώρο του δημοκρα(σ)τικού σοσιαλισμού (ουάου). Αλλά οι διάφορες πασοκικές παραλλαγές που κυκλοφορούν πλέον είναι τόσο γελοία πανομοιότυπες, που ξεπερνάν και τις αλλεπάλληλες απόπειρες του οβελίξ στο αστερίξ και κλεοπάτρα να μεταμφιεστεί σε αιγύπτιο για να ξεφελάσει τον πανοραμίξ και να πιει μαγικό ζωμό: μα πώς διάολο με καταλαβαίνει κάθε φορά;
Μέχρι και το θρυλικό ακεπ αρνείται να βγάλει διαφορετική αφίσα τα τελευταία χρόνια (τρεις κουφάλες σε ένα δέντρο) κι απλώς αντικατέστησε τη δημαρ και τον κουβέλη (που είχαν αντικαταστήσει το λαος ως κυβερνητική τσόντα) με το ποτάμι του θεοδωράκη.

Αυτός που παίζει να είχε περισσότερο κόσμο από το συνέδριο της δημαρ, ήταν ο ζαραλίκος στο σταυρό του νότου, στην πρώτη από τις πέντε παραστάσεις που δίνει κάθε παρασκευή. Επειδή μπορεί κάποιος να θέλει να πάει και να την παρακολουθήσει, δε θα το χαλάσω με αποκαλύψεις-σποϊλεριές. Για αυτό θα αρκεστώ να προειδοποιήσω τους όποιους ενδιαφερόμενους πως ο γιαννιώτης γραμμένος (μπαμπά, μαμά, είμαι κουκουλοφόρος) που εμφανίζεται μαζί του, θέλει να γίνει κάτι σαν πανούσης της εποχής μας, αλλά είναι κατά βάση κρύος και συριζαίος. Και θα πω μόνο πως είχε κάποια κοινά σημεία με το πρόγραμμα που παρουσίασε στο φεστιβάλ (πχ τη φωνή του άδωνη ντακ, τα αστεία για το θηβαίο που έπαιζε απέναντι κτλ). Αλλά και αρκετό δικό μας κόσμο που τον είχε δει πιθανότατα στο ίλιο και πήγε να τον ξανακούσει. Γι’ αυτό και όταν πέτυχε έναν συριζαίο στο κοινό (μα κανείς δεν πήγε τέλος πάντων στο φεστιβάλ τους;) ο ζαραλίκος του είπε: δε σε φοβάμαι ρε, έχω πέντε κουκουέδες εδώ μπροστά –και όντως είχε. Και όταν πέτυχε κι έναν της ανταρσύα (που κάνουν την περισσότερη φασαρία), αρραβωνιασμένο με μια δική μας οπτικό, το ρώτησε με ειλικρινή απορία: δηλ εσύ είσαι ανταρσύα, πληροφορικάριος και γαμάς...;

Το ωραίο της υπόθεσης όμως είναι πως ακόμα κι όταν σατιρίζει το κόμμα, που δεν μπορεί προφανώς να μείνει στο απυρόβλητο) το κάνει με στιλ (πχ είμαστε η βάση κοντά στο πέντε αλλά είμαστε το καλύτερο 5%) ή κατά βάση για να την πει στους άλλους.

Αντί επιλόγου, παραθέτω τις απαντήσεις που συμπληρώσαμε στο ερωτηματολόγιο για μια δημοσκόπηση εσωτερικής χρήσης (στο πλαίσιο της παράστασης) αλλά δεν το παραδώσαμε εγκαίρως και πήγε χαμένο.

Τι πολίτευμα πιστεύετε πως έχουμε στην ελλάδα και γιατί έτσι;
Δημοκρατική διχτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς, με τάσεις γοργής μετεξέλιξης σε διχτατορία του προλεταριάτου κι απονέκρωσης του κρατικού μηχανισμού. Αφού όλοι στις ειδήσεις λένε πως έιμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα. Εγώ τους πιστεύω.

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει μόλις βγει ο σύριζα κυβέρνηση (από μπουρδέλο ως παράδεισο) και γιατί;
Η εργατική τάξη θα πάει στον παράδεισο. Αφού ο αλέξης έχει κλείσει συμφωνίες με πάπα κι αγιορείτες.

Υστερόγραφο
Τι είναι ακόμα πιο άμαζο από τη δημαρ;
Το ικεα. Όχι αυτό που απολύει υπαλλήλους του για συνδικαλιστική δράση, το άλλο. Που έφτασε όμως ήδη την κρίσιμη ποσότητα μάζας, για να διασπαστεί ως αμοιβάδα και να χωρίσει τα τσανάκια του με τον κορδάτο. Αλλά έτσι είναι άμα είσαι ενωτικός αντισεχταριστής..

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

5ος δήμος αν και δύσκολα
http://www.902.gr/eidisi/politiki/52422/epanalamvanontai-oi-ekloges-sto-dimo-kaisarianis

mariori

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σ/δρεπανε για την αναρτηση.Εκτιμω οτι εν οψει της 1ης Νοεμβρη και στο 20ημερο που απομενει το ιστολογιο σου να κανει τακτικοτερα αναλογες αναρτησεις.

Гриша

YΓ.Παει,τη χασανε τη μπαλα αυτοι.
ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/politiki/259-adieksoda

Ανώνυμος είπε...

Καλυτερα να διαβαζεις πεοβλεψεις του Πιτ Παπαδακου αδερφε παρα αυτο το sait. Μακραν πιο επικοδομητικος ο Πιτ. Ασε που πεφτει μεσα τουλαχιστον σε μια προβλεψη το χρονο.(Στο οτι θα παρει το πρωταθλημα στο ποδοσφαιρο ο Ολυμπιακος!)

ratm

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι στοχος για την 1η Νοεμβρη πρεπει κα ειναι ενας κατα κυριο λογο. Να αγγιξουν τα αιτηματα και η αγωνια για επιτυχια της κινιτοποιησης ευρυτερες μαζες απο αυτες που κινουνται περιξ του ΚΚΕ. Αυτο βαραινει σωματεια και επιτροπες στο πως θα κουβεντιαστει η κινιτοποιηση στους χωρους δουλειας και οχι μονο. Το συνθημα "ηρθε η ωρα να ακουστει και η δικη μας φωνη" ειναι πολυ ευστοχο και απλο δινει τη δυνατοτητα για να διαπερασει τους παντες το οτι αυτο δεν πρεπει να ειναι ενα συλλαλητηριο ακομα. Πρεπει να γινει σημειο αναφορας και παρακαταθηκη ωστε να μπουν νεες δυναμεις στο κινημα. Ωστε η σημερινη κυβερνηση να πεσει με οσο το δυνατον περισσοτερη οχι απλα λαικη κατακραυγη αλλα λαικη κινιτοποιηση και η επομενη να μην παρει ουτε μια ωρα πιστωση χρονου για να πιασει το λαο στον υπνο.

ratm

Ανώνυμος είπε...

πηγα στο φεστιβαλ του συριζα στην θεσσαλονικη ηταν μια μεγαλη παρεα που ειναι το 27

anonymous anonymous είπε...

Ερώτηση αδαούς, μη ρητορική: τι είναι το ικεα; Εγώ μόνο το σουηδικό μονοπώλιο που ανδρώθηκε κάνοντας μπίζνες με τους ναζί και απολύοντας εργάτες ξέρω. Υπάρχει κάποια οργάνωση με αυτά τα αρχικά; Δεν μού έρχεται κάτι στο μυαλό...

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή τη παρουσία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο φεστιβάλ Σύριζα, λέω να παραθέσω κάτι που είχε γράψει ο "πολύς" κύριος Ισαάκ Σούσης στο protagon στις 16/09 αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές καλύτερα να μασάς παρά να ...γράφεις. Έγραφε λοιπόν στο άρθρο-οχετό ο "κύριος" Σούσης:

" Χάζευα την αφίσα για το επικείμενο φεστιβάλ της ΚΝΕ και μέτρησα ηχηρά ονόματα του χώρου μας περισσότερα από άλλες χρονιές, χάρηκα που δεν είδα ανάμεσά τους φερ' ειπείν τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, που είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις μιας αναμοχλευτικής δημιουργικότητας στο τραγούδι, που έχει σπάσει τα στεγανά των κάποιων υποψιασμένων και απευθύνεται μαζικά (ομολογώ εδώ ότι με εντυπωσιάζει αυτή η μαζική αποδοχή -και όχι μόνο για τις απίστευτα συντηρητικές και αστυνομευόμενες από αυτό το διοικούμενο από τους δανειστές του κράτος, αλλά από τον έναν μας που αστυνομεύει μέσα από την αποψάρα του τον άλλον, μέρες που διανύουμε-, όχι μόνο γιατί ο Παπακωνσταντίνου δεν διακινείται εδώ και χρόνια από τις διαπλεκόμενες με τα κυρίαρχα μίντια δισκογραφικές αλλά κυρίως εξαιτίας του ότι ο Παπακωνσταντίνου ψηλώνει διαρκώς τον πήχη της αναζήτησής του, σε μια συγκυρία που οι περισσότεροι θεωρούν μάξιμουμ της έκφρασής τους να διατηρήσουν με νύχια και με δόντια τα κεκτημένα).
Από την άλλη, πόσα από αυτά τα ηχηρά ονόματα εγκρίνουν τις επιλογές και τη φάση του ΚΚΕ; Και αν όχι με ποια αιτιολογία, πέραν αυτής της καθεστηκυίας και θεσμοθετημένης πια καλλιτεχνικής ενίσχυσης των νεολαιίστικων φεστιβάλ, παρευρίσκονται και φέτος, με το αζημίωτο φυσικά, το οποίο όμως αζημίωτο ζημιώνει τον δημόσιο λόγο και παρουσία τους, διαιωνίζοντας αυτή την πελατειακή σχέση που λέγαμε; Ένα ΚΚΕ που δεν έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους στον Ριζοσπάστη, που πουλά τη ραδιοφωνική του συχνότητα, έχει όμως κάποιο απόθεμα να διαμοιράσει στους καλλιτέχνες που εξακολουθούν να παραμυθιάζουν και να παραμυθιάζονται και οι ίδιοι με αυτό το «πολιτικοποιημένο» τους παρόν, με το αζημίωτο. Αυτό, για να μην παρεξηγούμαστε, δεν σημαίνει ότι θα άλλαζε τη γνώμη μου αν έβλεπα τους ίδιους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε φεστιβάλ του κοινοβουλευτικού χώρου, γιατί με τη συσσώρευση εμπειριών της μεταπολίτευσης και στην τωρινή συγκυρία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης των καλλιτεχνών προστατεύεται από την αποχή τους από ανάλογες διοργανώσεις και δικτυώσεις, και η ποιότητά τους συνολικά."

Τι σου είναι όμως η πουτάνα η ζωή και πόσο σκληρά σε εκδικείται καμιά για τις μαλακίες που γράφεις...

ρα

ΥΓ. Η θέση μου στο ερώτημα "Βασίλης ή Θανάσης;" παραμένει σταθερά η ίδια. Λάθος όμως η παρουσία του Θ.Π. εκεί. Δείγμα προσωπικής ασυνέπειας.

protsaki είπε...

λες να εκτελεσουν τον κυριο πελετιιδη και τους συμβουλους του επειδη δεν κανει αξιολογηση??

Ανώνυμος είπε...

Ρα μαλλον το συμπαν επειδη χρονια τωρα παιζει με τα νευρα μας και την κοινη λογικη αποφασισε να μας κανει να γελασουμε αυτο τον καιρο. Δεν μπορω να εξηγησω αλλιως το μαζικο ξεβρακωμα πολλων περσονων τελευταια.

ratm

zoot horn rollo είπε...

ratm κάτσε και ξεκινάει εκπομπές κι ο Πανούσης στο real,πάλι να μας λέει ιεχωβάδες και τα τοιαύτα. Πως έρχονται όλοι τη κατάλληλη στιγμή...Λαζόπουλοι,Πανούσηδες...ο Χάρυ θα κάνει κανένα σόου να μας βρίζει και πέρα από το facebook;

ροκυ είπε...

Στο μετρό της Στοκχόλμης εργάζονται πολλοί μετανάστες,μεταξύ των οποίων και κάποιοι Έλληνες. Η αλληλεγγύη του σωματειου είναι αποτέλεσμα και της δικής τους δρασης

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ο Σουσης εχει μαθει για το πιστολι που φαγανε οι εργαζομενοι στο ''Κοκκινο''.

Επισης οι εργαζομενοι της Τυποεκδοτικης τελικα δε πληρωθηκαν? (ειλικρινης απορια δεν το χω πολυπαρακολουθησει)

Ανώνυμος είπε...

ratm συμφωνώ μόνο που σε κάποιες περιπτώσεις-όχι βεβαίως σαν του Σούση-μου είναι δύσκολο να γελάσω.

Παπουτσωμένε Γάτε δεν έχω την παραμικρή πληροφόρηση για το θέμα, υποθέτω όμως ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε θα το είχαμε πληροφορηθεί.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ο Πανουσης ειναι σταθερη αξια ρε σεις. Ειναι σα το Μαρτη ποθ δε λειπει ποτε απο τη σαρακοστη.

ΠΓ απ'οσο ξερω δεν εχει ολοκληρωθει η ενταξη της τυποεκδοτικης στον πτωχεπτικο κωδικα ακομα. Αυτο που ξερω λογω πολυ στενου οικογενειακου φιλου που εργαζεται εκει ειναι αυτο που ξερουμε ολοι. Οτι χρωστουνται δεδουλευμενα και μολις ολοκληρωθει η ενταξη στο αρθρο 99 θα γινει διακανονισμος ωστε να πληρωθουν οι εργαζομενοι και τα ταμεια και μετα οι προμηθευτες κλπ


ratm

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Γκρίσα, θα προσπαθήσω, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο, πρέπει να πάρω κάπως και το κατάλληλο ερέθισμα

Ρα, απ' όσο έχω παρακολουθήσει, μόνο ασυνεπή πολιτικά δε θα τον χαρακτήριζα.

Προτσάκι, άκυρο σχόλιο και σε λάθος κείμενο. Αν ήμασταν σήμερα στο σημείο που θα μας εκτελούσε ή εκτελούσε ο ταξικός εχθρός, τότε ναι, ο πελετίδης κι οι σύμβουλοί του θα έμπαιναν από τους πρώτους μάλλον στο στόχαστρο. Η στόχευσή τους δεν έχει αλλάξει, μονάχα τα μέσα. Και αυτά δεν ξέρω για πόσο ακόμα, να σου πω την αλήθεια