Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Επί του πιεστηρίου

Τελικά η χώρα μας εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό του διάττοντα γαπ, που «τώρα δικαιώνεται», κι ας είναι από καιρό στυμμένη λεμονόκουπα για το σύστημα που υπηρέτησε. Ο γαπ ήταν αυτός που είχε προτείνει στις κάννες δημοψήφισμα για το ευρώ και οι κάννες των εταίρων στράφηκαν πάνω του καπνισμένες και τον τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο γαπ ήταν κι αυτός που συνέχισε να ζητά εμμονικά στην προεκλογική περίοδο δημοψήφισμα, χωρίς να διευκρινίζει ποτέ και για κανένα λόγο με τι αντικείμενο και ποιο ερώτημα. Όσο για την πρώτη εκλογή του στην ηγεσία του πασοκ, με δαχτυλίδι, δίευρα κι αξιοζήλευτη συμμετοχική (αμεσο)δημοκρατία, οι διαδικασίες της θυμίζουν ίσως την εσπευσμένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που αναγγέλθηκε χτες –αν τελικά γίνει και δε σκοντάψει σε συνταγματικούς σκόπελους, πολιτικές κωλοτούμπες ή και σε καθαρά χρονικούς περιορισμούς.
Η μόνη διαφορά είναι πως τότε ο γαπ έλεγε «λεφτά υπάρχουν», ενώ το δημοψήφισμα της ερχόμενης κυριακής, θα διενεργηθεί υπό τη σκιά και το φόβο μιας πιθανής χρεοκοπίας.

Εν τω μεταξύ, οι χτεσινές αποκαλύψεις του πορίσματος για τα σχέδια δολοφονίας του καραμανλή κι η χρονική συγκυρία στην οποία ήρθαν στην επιφάνεια, προϊδέαζαν για παρασκηνιακά μαγειρέματα και πιθανές εξελίξεις. Κι αν επιβεβαιώνουν κάτι τα χτεσινά γεγονότα κι η απόφαση περί δημοψηφίσματος, είναι πως κάθε πλευρά του αστικού τραπεζιού επιχειρεί να θολώσει το τοπίο και να αποκρύψει τη βασική αντίθεση και το πολιτικό διακύβευμα των ημερών.

Ο σύριζα πετάει το μπαλάκι στον ελληνικό λαό, που καλείται ούτως ή άλλως να πληρώσει τη λυπητερή, γιατί –λέει- η συμφωνία που του προτείνεται δεν περιλαμβάνεται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής που του δόθηκε –λες και οι δικές του προτάσεις, με τις 47+8 σελίδες και τα 8 δις μέτρα, ήταν βασικό προεκλογικό του σύνθημα. Ο λαός καλείται δηλ ή να υποκύψει στον εκβιασμό της χρεωκοπίας και να εγκρίνει τη συμφωνία, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος και το φυλλορρόημα των βουλευτών της. Ή να προκρίνει εναλλακτικά την «καλή, αριστερή» εκδοχή του μνημονίου-συμφωνίας, επιλέγοντας περήφανα τη σκύλλα από τη χάρυβδη. Κορώνα χάνουμε, γράμματα κερδάνε οι άλλοι.

Από την άλλη οι δανειστές και το ακραιφνώς φιλο-εε εγχώριο μέτωπο –πάντα πρόθυμο να δώσει γη και ύδωρ εφόσον του ζητηθεί- επιχειρούν να θέσουν το δίπολο στη βάση «ευρώ ή δραχμή». (Ένα ακόμα πλαστό δίλημμα, που προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά επιζήμιο, εφόσον τεθεί επί τάπητος και με αυτή τη διατύπωση, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί).
Ουσιαστικά λοιπόν περιμένουμε να δούμε αν θα επικρατήσει το μέτωπο της «εθνικά περήφανης» στάσης ή της φρενίτιδας του grexit, bankrun, capital control, κοκ –όσο περισσότερες οι ξενικές λέξεις, τόσο αυξάνει κι ο τρόμος για το άγνωστο του μέσου συνταξιούχου. Με άλλα λόγια, ή θα νικήσει η περηφάνια ή ο φόβος του μικροαστού. Το ζήτημα όμως είναι με ποιον τρόπο θα βγει πραγματικά κερδισμένος κι ο λαός.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πει όχι στους εκβιασμούς. Όχι σε παλιά και νέα μνημόνια, όχι στη συμφωνία αλλά και στο ψεύτικο δίπολο που του στήνουν. Κι αυτό το «όχι» δε θα είναι νίκη των νεομνημονιακών δυνάμεων και της κατάπτυστης συμφωνίας που προτείνουν, δε θα είναι νίκη της κυβέρνησης που περιορίστηκε σε μια απλή διαπίστωση τύπου «alors c est la guerre», αλλά το «όχι» του λαού. Μια πραγματική λαϊκή κατάκτηση και βάση για τη διασφάλιση αυτή της νίκης, στη συνέχεια, για την τελική ρήξη με την εε, τους δανειστές και την εξουσία των εκμεταλλευτών, που έχουν καθίσει στο σβέρκο του. Όπως ακριβώς και σε ένα άλλο ιστορικό λαϊκό ΟΧΙ.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/70378/paremvasi-toy-g-gkioka-sto-mega

14 σχόλια:

Αναυδος είπε...

Η προσωπικη μου γνωμη
Ο συριζα δειχνει τωρα το αποκρουστικο του προσωπο. Ανικανος να φερει σε δημοψηφισμα το δικο του μνημονιο φερνει για απορριψη το μνημονιο της τροικας ώστε μετα οτιδηποτε φερει σαν συμφωνια να φανει σα νικη. Στην ουσια το διλλημα είναι μνημονιο η μνημονιο
Ο μακιαβελι στην υπηρεσια της πρωτης φορα αριστερας. Ηδη ο αντικαγκελαριος δεν το θεωρησε κακη ιδεα ενώ ο κακομοιρος γαπ ….

Υγ ο αρχι-μανιαδακης δουλευει στην εφσυν πιθανα από εκει πηρε την πληροφορια για το δημοψηφισμα
υγ για να βοηθησω στην επιχειρηματολογια εκλογες 1946 αποχη ευθυνες του ζαχαριαδη, ιστορικη ευκαιρια που κλωτσα το ΚΚΕ κλπ

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το ΚΚΕ μόλξς πρότεινε να αλλάξει το ερώτημα κ το ΟΧΙ να σημαίνει ΟΧΙ κ στις δύο συμφωνίες.

Ανώνυμος είπε...

Δώσε link σφυροδέπανε

RFB

Cos είπε...

Το δημοψήφισμα έτσι όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός, είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη. Έχουν πλέον αφήσει πίσω, ως πολιτικοί απατεώνες, ακόμα και τους ενδοξότατους Πασόκους. Επειδή φυσικά δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η πρόταση του ΚΚΕ και επειδή είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε όχι, πρέπει να αποκαλύψουμε στον λαό αυτή την απάτη των άθλιων πολιτικάντιδων της κυβέρνησης.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/70394/nikos-sofianos-o-laos-na-pei-ena-megalo-ohi-sti-synehi-hreokopia-toy-video

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το ΚΚΕ καλεί σε άκυρο με το σύνθημα "όχι και στις δυο συμφωνίες", αν κατάλαβα καλά.

RFB

Ανώνυμος είπε...

Γιατί είμαστε "υποχρεωμένοι" να ψηφίσουμε όχι; Για να μην δυσαρεστηθεί το αλαλάζον πλήθος του τουίτα; Από πότε άγεται και φέρεται το κόμμα από τις διαθέσεις της στιγμής; Στο Μακεδονικό; Στους αγανακτίστας; Στις εκλογές του '12 μήπως; Προσωπικά είμαι υπέρ οποιασδήποτε μορφής μη νομιμοποίησης του εν λόγω ερωτήματος, είτε μέσω αποχής, είτε μέσω άκυρου, με προτίμηση στο δεύτερο.

Amor omnia vincit

Αναυδος είπε...

ο ορισμος του οπορτουνισμου

https://www.youtube.com/watch?v=n5VwmAoMIV8

Ανώνυμος είπε...

Στο ΚΚΕ θα πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυντήρηση και θα ψηφίσει ΟΧΙ, έστω με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Ούτως ή άλλως τίποτα δεν το εμποδίζει στο να το κάνει με το δικό του σκεπτικό και το σημαντικότερο χωρίς να χαρίσει το κόσμο που θα ψηφίσει όχι στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά ύστερα από έναν αιώνα «προδοσίας» που με όλες τις γραμμές διαχρονικά συμμετείχε στα δημοψηφίσματα για τη βασιλεία και επέλεγε όχι ένα γενικό ΟΧΙ που κάποιοι θα το ερμήνευαν κάπως αλλά αβασίλευτη κοινοβουλευτική δημοκρατία, δηλαδή μορφή αστική δημοκρατίας.
Υπερ_αστικός

Ανώνυμος είπε...

Το κομμα ορθα δεν θα κανει αποχη οτι και να γινει. Αν το ερωτημα ειναι εντελως μονα ζυγα δικα τους θα ριξουμε ακυρο με τη θεση μας ή κατι τετοιο. Το κομμα θα προτεινει σαφες ερωτημα. Ωστοσο και σε αυτο το πουστικο ερωτημα Τσιπρα το Οχι του ΚΚΕ δεν ταυτιζεται για κανενα λογο με αυτο που προτεινουν τα ευρωλιγουρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Απλα ο ΣΥΡΙΖΑ κυριοι ειναι χαρτι και εφεδρια ειδικα τωρα που ο ΠΑΣΟΚ δεν υπαρχει και η ΝΔ ειναι στα ταρταρα. Δεν θα τον καιγανε ουτε και ο ιδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσιπρας θα καιγοντουσαν ετσι απλα. Το πολιτικο συστημα δεν ειναι απλα ενα κουκλοθεατρο που το κινουν. Πχ λεμε οτι προαλειφετε νεο οπορτουνιστικο αναχωμα. Αυτο ειναι σωστο οπως και οτι το χρειαζεται το συστημα. Αλλα δεν υπαρχει καποιο σκοτεινο δωματιο που οι αστοι παταν κουμπια και φτοαχνουν κομματα. Αυτα προκυπτουν μεσα απο τις αναγκες της παλης των ταξεων και των ενδοκαπιταλιστικων αντιθεσεων και παντα παιζουν και οι οποιες προσωπικες φιλοδοξιες κλπ. Ο Τσιπρας ειναι και θελει να ειναι πολιτικο κεφαλαιο και για το μελλον για το συστημα. Ειναι μονο 40 χρονων δεν θα καει ετσι απλα. Θα προτιμισει μια "ηρωικη" εξοδο απο το να απαξιωθει πληρως. Το διευκρινιζω αυτο γιατι διαβαζω και απο συντροφους πχ οτι οι αστοι εκαναν το ΣΥΡΙΖΑ κυβερνηση απο κομματιο ή τη ΧΑ τριτο κομμα. Ναι αυτο πολιτικα ειναι σωστο. Αλλα περναει απο το μαρξισμο στο μεταφυσικο οταν το παρουσιαζουμε με ορους συνομωσιολογιας. Αυτο που εκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνηση ηταν η λογικη του μικροτερου κακου, της ενσωματωσης, του καλου καπιταλισμου, της αναθεσης, της λυσης χωρις συγκρουση και θυσιες, της ωραιοποιησης της ΕΕ κλπ.
Οπως και να χει εμεις τωρα πρεπει να ειμαστε στο λαο και στο δρομο. Να διευρυνθει η προταση του κομματος στο λαο. Να ενισχυθει η αντιθεση με την ΕΕ και το συστημα. Τα συλλαλητηρια του ΠΑΜΕ και η συγκεντρωση του κομματος ηταν μαζικοτατα και μαχητικοτατα. Πρεπει να δωσουμε τα παντα για την παραπερα κινητοποιηση λαικων μαζων σε γραμμη ταξικη.

ratm

Υγ. Μικροαστικος Αγωνας, ανταρσυες κλπ ειναι συκοφαντες, διαστρεβλωτες των θεσεων και του προγραμματος του κομματος και ορντινατσες του ΣΥΡΙΖΑ. Πλαγιοκοπουν το κομμα για να στηριξουν το ΣΥΡΙΖΑ. Εμεις πρεπει να τους αποκαλυπτουμε και να απεγκλωβισουμε τιμιο και αγωνιστη κοσμο που υπαρχει στη βαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ΜΑ ειναι απλα μια παρεα με καταμερισμο απο τον ΣΥΡΙΖΑ το αρθρο περι δημοψηφισματος 1 μερα πριν την αναγγελια του το ξαναεπιβεβαιωσε.

Cos είπε...

@Amor omnia vincit
Νομίζω ότι "είμαστε υποχρεωμένοι", γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έμοιαζε σαν να μην καταδικάζουμε (στη κάλπη) την μείωση των μισθών και των συντάξεων κλπ,κλπ,κλπ.
Νομίζω επίσης ότι θα ήταν τραγωδία να μη βγει όχι στο δημοψήφισμα επειδή προτιμήσαμε εμείς το άκυρο.
Τέλος, "είμαστε υποχρεωμένοι" γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξηγήσεις επαρκώς στον λαό μια κίνηση αποχής ή άκυρου στο συγκεκριμένο θέμα.
Το δημοψήφισμα αυτό είναι βρώμικο και παγίδα, αλλά δυστυχώς οποιαδήποτε άλλη θέση πλην του όχι συγκρούεται με την κοινή λογική.

Ανώνυμος είπε...

Το όχι του Σύριζα δηλαδή δεν οδηγεί σε μείωση μισθών και συντάξεων; Εμένα μου φαίνεται πολύ δύσκολο να δικαιολογήσουμε μια σύμπλευση σε ένα όχι το οποίο ήδη οι Συριζαίοι διακηρύσσουν ότι είναι "διαπραγματευτικό όπλο". Δηλαδή υποστήκαμε τα πάνδεινα για να αποφύγουμε την ταύτιση μαζί τους, και τώρα θα πάμε μαζί με τη ΧΑ και τους ΑΝΕΛ να τους κάνουμε παρέα στην επιχείρηση αυτοευνουχισμού του λαού; Αδυνατώ να το συλλάβω.

Amor omnia vincit

orthodox είπε...

Το "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει απόρριψη της πρότασης των δανειστών.
Δηλαδή, αποδεχόμαστε τη διαπραγμάτευση, αποδεχόμαστε ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα, αποδεχόμαστε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις δοσοληψίες με τους ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς οργανισμούς, αποδεχόμαστε την αναγνώριση και την αποπληρωμή του χρέους,
και απλώς δεν μας άρεσε αυτή η πρόταση και θα πάμε σε μια άλλη.

Το μόνο όχι που οφείλει να πει το ΚΚΕ είναι το όχι στην παγίδευση του λαού, και δεν περίμενε το δημοψήφισμα για να το πει, το λέει καθημερινά εδώ και χρόνια.

Franz Mehring είπε...

@ Amor omnia vincit

Ε να πάμε τότε με τον Άδωνι, το Βορίδη, τη Φώφη και το Ποτάμι .

Μα είμαστε σοβαροί ; Θέλαμε ή δε θέλαμε δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ το 1992 ; Όχι θα ψήφιζαν νομίζεις μόνο οι Κουκουέδες; Το 49 % που ψήφισαν Όχι στη Γαλλία ήταν κομμουνιστές; Και το 1992 το Όχι κατ'ανάγκη δε θα σήμαινε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Όχι του ΚΚΕ θα είναι Όχι και στο Σύριζα. Δεν μας ρωτάνε αν λέμε Ναι στο σχέδιο το Σύριζα μας ρωτάνε αν λέμε Όχι στο μνημόνιο της Τρόικας.