Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Σουλτάνος ή τανκς

Είναι κάποιες φορές που το ποτήρι της ιστορίας ξεχειλίζει από τραγική ειρωνεία.

Ο τουρκικός στρατός κάνει πραξικόπημα στην επέτειο των Ιουλιανών και του πραξικοπήματος της χούντας των συνταγματαρχών στην Κύπρο, εναντίον του Μακάριου. Ο Ερντογάν, που είχε κλείσει κατά διαστήματα και προσπαθήσει να ελέγξει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), απευθύνει μήνυμα στον τουρκικό λαό μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-προγράμματος. Καλεί τον τουρκικό λαό να κατέβει στους δρόμους και τις πλατείες, εκεί δηλ όπου τους αντιμετώπισε άπειρες φορές με ωμή καταστολή, απαγορεύσεις και παρακρατικά χτυπήματα -καθώς το παρακράτος είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του αστικού κράτους. Και φέρεται να ζήτησε άσυλο στη Γερμανία (που προφανώς απέρριψε το αίτημα), ενώ το πραξικόπημα φαίνεται να έχει καθαρά τη σφραγίδα του ευρωνατοϊκού ιμπεριαλισμού.

Κάποιοι θυμήθηκαν το πραξικόπημα του 60' στη γείτονα, που είχε γίνει εκτός στρατιωτικής ιεραρχίας (κάτι σαν το δικό μας απριλιανό πραξικόπημα) και σύμφωνα με τη Wikipedia (σπουδαία πηγή, θα μου πεις) συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό της χώρας, καθώς στις ενδοαστικές (ου μην και... ενδοχουντικές) αντιθέσεις, ο στρατός εκπροσωπεί και συσπειρώνει τους Κεμαλιστές, που θεωρητικά επιδίωκαν σχετικά ήπιες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Αρκετές επιφανειακές ομοιότητες υπάρχουν και με το πραξικόπημα του Αυγούστου του 91', στην ΕΣΣΔ, με τον Γκόρμπι να είναι σε διακοπές στην Κριμαία, και με τα πυρά στο κτίριο των Σοβιέτ (κοινοβούλιο) δύο χρόνια αργότερα. Μόνο που αυτό το πραξικόπημα έγινε Ιούλιο και δε φαίνεται να 'ναι γιαλαντζί κι ανοργάνωτο. Ή μήπως είναι τελικά;

Ο Ερντογάν εκθρονίστηκε (ή μάλλον αποπειράθηκαν να τον εκθρονίσουν) τη στιγμή που φαινόταν πολύ ισχυρός, να ελέγχει απόλυτα το εσωτερικό μέτωπο. Και μπορεί η Τουρκία να προβάλλει ως ο χωροφύλακας της περιοχής, που όλοι θέλουν να έχουν στην πλευρά τους, αλλά πήρε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να απλώνει τα πλοκάμια της πέρα από τα όριά της και να μπαίνει στο μάτι των (πιο) ισχυρών. Που ξεκίνησαν χαρακτηρίζοντας ως εξέγερση τα γεγονότα (δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα για τις προτιμήσεις τους), για να καταλήξουν να συμπαρίστανται στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.
Μέχρι κι ο Γκιουλέν, που τον φωτογράφιζαν στις ανακοινώσεις τους ως επικεφαλής των δυνάμεων του πραξικοπήματος, κατέληξε να το καταδικάζει και να αρνείται κάθε σχέση-ανάμειξη. Ενώ άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι οι υπερασπιστές της Συρίας φαίνονταν (προσωρινά) ικανοποιημένοι από μια εξέλιξη που έφερε τους Γκρίζους Λύκους να πανηγυρίζουν δίπλα στο στρατό.

Στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι που κατακρίνουν συνεχώς τους ανεύθυνους πληροφοριοδότες του διαδικτύου, ξεσηκώνουν και μεταδίδουν οποιαδήποτε ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πέφτει στα χέρια τους. Κάποιοι Ελληνάρες που δάκρυζαν και προσεύχονταν στα ΜΚΔ, με την ετικέτα NiceAttack (που διαβάζεται και ως "καλή επίθεση-καλό χτύπημα", με το ζόρι κρατούν τα προσχήματα και τη χαρά τους για την πυρκαγιά που έφτασε στη γειτονιά μας. Ο Τσίπρας ανέλυσε στο συνονόματο, αμερικανό υπήκοο, Παπαχελά την ασφάλεια που μας δίνει η στρατηγική συμμαχία με το ΝΑΤΟ, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση του δημοψηφίσματος. Πάλι καλά που δεν κυκλοφόρησε κι η Αυτή με πρωτοσέλιδο: γιατί το ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Η κυβέρνηση, κατά τα φαινόμενα, ήταν ενήμερη για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού και δεν πιάστηκε στον ύπνο με τις πιτζάμες, αλλά με τα στρατιωτικά τζάκετ του Καμμένου, που είναι έτοιμος να πάρει την Πόλη. Ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις ραγδαίες εξελίξεις στον πλανήτη, τρώγοντας ποπ-κορν και πατατάκια.



Κι ο λαός της Τουρκίας; Βγήκε μαζικά στους δρόμους για να αποτρέψει το πραξικόπημα, αλλά είναι αυτός που θα πληρώσει, σε κάθε περίπτωση, τη νύφη. Και τα διλήμματα στα οποία καλείται να πάρει θέση γίνονται ολοένα και πιο πλαστά. Στρατός ή αστυνομία; Ερντογάν ή τανκς; Ποιος από τους δύο προτιμάτε να διευθύνει τη δικτατορία που θα σας δυναστεύει;

Έτσι κι αλλιώς έχει μπροστά του μεγάλο ανήφορο να τραβήξει. Αλλά και την αμέριστη αλληλεγγύη του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα.
Πώς να είναι άραγε στα τούρκικα το "πρέπει ο λαός να πάρει τις τύχες στα χέρια του...";

71 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίγο καιρό μόλις αφού ερντογάν-πούτιν "τα βρήκαν" με πρωτοβουλία ερντογάν. Ίσως κάτι να έβλεπε. Αυτό είναι το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό.
Εντυπωσιακή η παρέμβαση του λαού που λένε οι πρώτες πληροφοριες. Κρίμα που ο λαός έχει επενδύσει τις ελπίδες του στον ερντογάν και θα βγει χαμένος όσο δεν στρέφει τα πυρά του στον πραγματικό αντίπαλο.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Δυο σύντομες παρατηρήσεις από τα χθεσινά που έκαναν εντύπωση:
- Ενας αυταρχικος, αλαζονας, υπεροπτης Σουλτανος σωθηκε από στρατιιωτικο πραξικοπημα λογω του λαου που βγηκε στους δρομους μαζικα και μαλιστα ειχε και την υποστηριξη ολης της βουλης, μεχρι και από το Κουρδικο κομμα. Στο μελλον, κάθε διαμαρτυρία εναντίον του, για την ανελευθερια, την καταπιεση μειονοτήτων, μεχρι την φορολογια, θα εχει ενδιαφερον να δουμε πως μπορει να αντιμετωπιζεται, αφου το επιχειρημα «ο λαος είναι μαζι του» είναι ακλονητο αυτή την στιγμη.

- Social Media και προπαγανδα μεσω μκδ: άλλη μια φορα που αποδεικνύεται ότι λειτουργουν ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ για το ξεσηκωμο ενός λαου, ειτε από την μια ειτε από την άλλη πλευρα, της εξουσιας ή αντιεξουσιας, του λαικου αγωνα ή της αντιδρασης.

Ποιος αμφιβάλει ότι πριν 40 χρονια, το χθεσινο πραξικοπημα με τα τανκς στους δρομους θα ειχε πετύχει; Και όμως με τα μκδ, ο κοσμος εμαθε αμεσα τα γεγονοτα, τα επεξεργάστηκε, αντεδρασε, οργανωσε εξοδο στους δρομους και ανετρεψε την κατασταση σε μολις 3 ωρες, που σε αντιθεση με τα πραξικοπήματα χωρις online πληροφορηση, ο λαος θα εμενε μουδιασμένος και καθηλωμένος για μηνες μεχρι να καταλαβει τι συμβαινει. Η υποτιμηση του της κοινωνικής δικτύωσης στις μερες μας είναι τακτικό έγκλημα, όταν εχει αποδεχθει ισχυροτατο οπλο προπαγανδας σε κάθε περιπτωση δημιουργιας κλιματος, κινηματος, ακομα και επαναστασης.

ΓΚ

Αναυδος είπε...

αλλη μια φορα που ο λαος (?) χρησιμοποιειται σαν ασπιδα για την αστικη ταξη
λαος ή οι κομματικες δυναμεις του ΑΚΡ ?

zoot horn rollo είπε...

Τα ΜΚΔ παιζουν το ρολο τους, για τα υπολοιπα της Τουρκιας ας μη βιαζομαστε...

Αναυδος είπε...

λιγο λιγοτερη αφελεια δεν βλαπτει

λαο βαφτιζουμε και την αστυνομια και το παρακρατος του ΑΚΡ ?
ΜΚΔ το απλο τηλεφωνο ?
πραξικοπημα που δεν χρησιμοποιει αποφασιστικα τη βια (εξαιρειται η αγκυρα) ?

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ενδοαστικές-μεγαλοαστικές κόντρες, στα πλαίσια των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κι από δίπλα ο ....μικροαστός χατζηαβάτης, πάντα να χαίρεται για την επικράτηση του ισχυρού(!), συνεπής στον ρόλο του γλείφτη, και να προσκομίζει την δική του συμβολή στο στόρυ: Το καπέλλωμα μιας ανύπαρκτης "λαϊκής βούλησης", που τάχα μου με το βάρος της γύρισε αποφασιστικά τη ζυγαριά με το μέρος του "νικητή"!
Τι έχουμε ν' ακούσουμε τώρα για "τον ρόλο των μαζών" και "των ΜΚΔ", άλλη μια επιβεβαίωση της ....αυθεντικότητας(!) των χρωματιστών "εξεγέρσεων", των ποικίλων "ανοίξεων" μπλα, μπλα, μπλα....
Η μικροαστική αυταρέσκεια πρόκειται να βαρέσει καινούργια υψηλά λαϊκής παραπλάνησης και συσκότισης της πραγματικότητας για λογαριασμό του πιο μεγάλου Κεφαλαίου.

Ο ανοργάνωτος "Λαός" μπορεί μόνο να ποδηγετείται από τα ΜΚΔ, που βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο της α.τ.!
Σαν κοπάδι, με τους διάφορους αριστερούλιδες στον ρόλο του ιδεολογικού ποιμενικού σκύλου, γνωστού και σαν βολκοτά...

Ανώνυμος είπε...

Όσο κι αν θα πρέπει να διερευνηθεί το ποιοί ακριβώς αντέδρασαν στους πραξικοπηματίες δε νομίζω οτι μπορούμε να πούμε οτι στις κομματικές δυνάμεις του ερντογάν δεν είναι δυστυχώς εγκλωβισμένες και πολλες λαικες δυνάμεις. Και γίνεται αναπόφευκτα σύγκριση με το βαθμό ετοιμότητας το 1967

ρα

Γιάννης είπε...

@Αναυδος
"λαο βαφτιζουμε και την αστυνομια και το παρακρατος του ΑΚΡ ?"

Ποιος ηταν αυτος ο κοσμος που κατεβηκε στο δρομο, εσπασε τα μπλοκα και σταματησε το πραξικόπημα, αν οχι ο λαος; ολοι κομματοσκυλα ηταν και φιλοκυβερνητικοι;

Ενταξει και εμενα με χαλασε που ο κοσμος που αντισταθηκε στα τανκς, στην ουσία έδωσε λευκη επιταγη εξουσιας στον Ερντογάν, αλλα μην κανουμε οτι δεν βλέπουμε οτι η αντιδραση του λαου ηταν πρωτοφανής και μαζικη. Μακαρι να ηταν ετσι δυναμικη η αντιδραση και στο εργατικο κινημα.

proletarianpoetry είπε...

Τι ορίζεις ως λαό όμως;

Γιατί, δε ξέρω αν η πλειοψηφία, αλλά ένα σεβαστό μέρος όσων κατέβηκαν χθες ήταν ένα εθνικιστικό συνονθύλευμα (υποστηρικτών του AKP και όχι μόνο) και με γαρνιτούρα ISIS από πάνω (όπως μας ενημερώνει και ο Trash https://twitter.com/Trash2003/status/754237887470768128).

Αναυδος είπε...

βαφτιζουμε λαο οποιο οχλο βλεπουμε στο δρομο
ναι λοιπον αυτοι ηταν παρακρατος και ο κομματικος μηχανισμος του ακρ + φυσικα η αστυνομια κλπ

μην μασαμε οτι μας πασαρουν

Ανώνυμος είπε...

"ένα εθνικιστικό συνονθύλευμα (υποστηρικτών του AKP και όχι μόνο) και με γαρνιτούρα ISIS από πάνω"

Ναι, έτσι είναι ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού. Αυτές τις απόψεις έχει.


"Ποιος αμφιβάλει ότι πριν 40 χρονια, το χθεσινο πραξικοπημα με τα τανκς στους δρομους θα ειχε πετύχει; Και όμως με τα μκδ"

Πριν από 99 χρόνια και χωρίς μκδ ένα παρόμοιο πραξικόπημα απέτυχε. Μάλλον κοινή συνισταμένη δεν είναι το φεϊστάιμ αλλά η οργάνωση και η μαζική αντίδραση του λαού (ξέχωρα από τα κίνητρα).

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός ανοργάνωτος και άοπλος δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάποιο συσχετισμό και δεν το έκανε, όσα ΜΚΔ και να έβαζες μέσα, ας μην έχουμε αυταπάτες!
Την μπάλα οι πραξικοπηματίες, απλά την χάσανε για τα καλά στο επικοινωνιακό κομμάτι πρώτα, και στο στρατιωτικό μετά.
Εκτός αυτού, φαίνεται για άσχημα οργανωμένη προσπάθεια χωρίς μεγάλη αποφασιστικότητα για χρήση βίας, που έτσι κι αλλιώς από ότι φαίνεται υποτίμησε πάρα πολύ την επιρροή του Ερντογάν στον στρατό και γενικά.
Το θέμα νομίζω είναι ότι οι δημοκρατικοί αποκεφαλισμοί νίκησαν, και όχι οι χουντικοί, ενώ τελικά το μέρος της ΑΤ της Τουρκίας που θέλει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την δύση, κυριάρχησε (προς το παρόν τουλάχιστον).

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Κουκουές το 2016:
/Ε, εντάξει τώρα, σιγά το πραξικόπημα, ούτε εκατό νεκροί /
-Να βγει ο λαός στους δρόμους να αντιδράσει – Μα βγήκε – Όχι αυτός, ο άλλος λαός, ο καλύτερος /
Ναι, αλλά εμείς το 1907…/
Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα προειδοποιούσαμε το λαό για τα δεινά /
Συγκεκριμένη διαστρέβλωση της συγκεκριμένης ψευδαίσθησης /
Έλα μωρέ τώρα ποια σοσιαλμιδια; Είχε ο αντάρτης του ΔΣΕ μπλιμπλίκια να χάνει το χρόνο του ; /
Καλούτσικο το κίνημα αλλά από ιδεολογική καθαρότητα πως πάει; /
Ναι, αλλά αν πας στα Άπαντα, σελίδα τάδε, κεφάλαιο τάδε, στην ενότητα εκείνη λέει ξεκάθαρα ότι… /
Τι να την κάνεις την μάχη των εντυπώσεων όταν έχεις το φιλότιμο και το τίμιο ιδρώτα της εργατιάς; /
…Και ο Γεβγκένι Μπρονισλαβοβιτς Πασουκανις στην «Γενική Θεωρία του Δικαίου και Μαρξισμός»; Ξέρεις τι έλεγε ο Γεβγκένι Μπρονισλαβοβιτς Πασουκανις στην «Γενική Θεωρία του Δικαίου και Μαρξισμός»; /
- Καθαρή κόκκινη επανάσταση μας έχει τελειώσει, έχουμε σε πορτοκαλί όμως, θέλετε; - Όχι, όχι πορτοκαλί - Κάτι σε Ανοιξιάτικο ίσως ; - Όχι, ευχαριστώ, θα περάσω μια άλλη φορά /
Φως φανάρι ότι το _____ έγινε για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από το δυνάμωμα του κινήματος /
Έχω συμμετάσχει και εγώ σε πορεία και ξέρω

Ανώνυμος είπε...

Η δομή των ΜΚΔ είναι τόσο κεντρική (το αντίθετο του κατανεμημένη => λιγότερο κεντρικά-ελεγχόμενη) που τα κάνει απολύτως ελεγχώμενα όχι μόνο κόβοντας / λογοκρίνοντας περιεχόμενο ΑΛΛΑ, το πιο σημαντικό, προωθώντας ή "θάβοντας" το περιεχόμενο που αυτοί που τα ελέγχουν θέλουν. 

Αυτό χρησιμοποιεί η Google η οποία με τον "μυστικό της αλγόριθμο" κατατάσσει τις ιστοσελίδες και βασικά σου σερβίρει ότι θέλει αυτή σαν την πρώτη και πιο "σχετική" επιλογή, για σένα,

Είδαμε τα ΜΚΔ στην αραβική άνοιξη. Είδαμε και τους "αλγόριθμους" του facebook για να σερβίρει τα νέα που έσενα δήθεν ενδιαφέρουν ή μόνο τα θετικά νέα και λοιπά.

Το facetime είναι κάτι παρόμοιο με το skype αλλά αντι η microsoft το ελέγχει η apple νομίζω.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας που ελέγχει τις τηλεφωνικές γραμμές θα μπορούσε να κόψει  κάποιες ή όλες τις επικοινωνίες με facetime. Αν κάποιος χρησιμοποιούσε δορυφορική σύνδεση η οποία θα ήταν εκτός ελέγχου της ετ. τηλεπ. της χώρας, και εντός ελέγχου μιας άλλης εταιρειας/χώρας - δεν υπάρχουν ορφανοί δορυφόροι από όσο ξέρω ... , θεωρητικά θα μπορούσε να επικονωνήσει το μήνυμα του αλλά ... σε αυτή την περίπτωση η προμηθεύτρια εταιρεία του facetime, θα μπορούσε να κόψει όποτε ήθελε αυτή και ότι θα ήθελε αυτή. Θα μπορούσε να κάνει δύσκολη την επικοινωνία, να κόψει ορισμένες λέξεις, ή να τα αντιγράψει και να τα αρχειοθετήσει. Βέβαια η Apple ισχυρίζεται ότι ούτε η ίδια δεν μπορεί να σπάσει την κρυπτογράφηση του facetime, σίγουρα.

ΑΧΠ

λαθραναγνώστης είπε...

Κάντε λίγο υπομονή, μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες.
Εμένα πάντως, μου θυμίζει πολύ το "αποτυχημένο πραξικόπημα" στη Ρωσία που ανέβασε τον Γέλτσιν στην εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης: "η αντιδραση του λαου ηταν πρωτοφανής και μαζικη"

έχεις κάποιους αριθμούς;


Πλατεία Ταξίμ 1977:
"The estimates on the number of participants in the Labour Day celebrations on Taksim Square in 1977 is usually given as 500,000 citizens" και 40 νεκροί.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5023223/prwtomagia-toy-1977-to-taksim-bafthke-kokkino-apo-to-aima/

και από τότε κάθε 1η Μάη στην πλατεία Ταξίμ - άσχετο με το τι λένε ή δεν λένε στα σόσιαλ μίντια - δίνονται μάχες από το εργατικό κίνημα:

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5064800

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5629044

http://www.newsit.gr/kosmos/Vaftike-me-aima-i-Protomagia-stin-Konstantinoypoli-I-Taksim-kaigotan-kai-oi-astynomikoi-evgazan-selfie-Sygklonistikes-eikones-kai-video/286654


ΑΧΠ

Αναυδος είπε...

τωρα οι αντικκε εγιναν και ερντογανολατρες ειδαν και εκει μια πτωση δικτατοριας απο τα κατω και δεξια, αριστερα απο τα πανω ελα μου ντε

αντικομμουνισμος και ολα τα αλλα δεν εχεουν σημασια

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω και ένα ευτράπελο τώρα που σώθηκε η Δημοκρατία στην Τουρκία :

Το περιοδικό Spectator, στο οποίο γράφουν πολλά άτομα με υψηλές θέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας - μέχρι και υπουργοί, πριν λίγους μήνες προκήρυξε διαγωνισμό ποίησης με τον τίτλο "President Erdoğan offensive poetry competition" (Διαγωνισμός προσβλητικής ποίησης πρ. Ερντογάν) και τον οποίο κέρδισε ο Boris Johnson, αυτόν που πριν λίγες μέρες κάνανε Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας.

Το τετράστιχο του Johnson (άλλως Κλόουν) έχει θέμα την κτηνοβασία, δηλαδή τον έρωτα του ερτογάν (σύμφωνα με τον Κλόουν) με μιά κατσίκα:

There was a young fellow from Ankara (Ήταν ένας νεαρός από την Άγκυρα)
Who was a terrific wankerer (που ήταν ένας εξαιρετικός μαλ...ς)
Till he sowed his wild oats (μέχρι που "έσπειρε αγριόβρωμη(;)" δηλαδή έκανε τρελλά πράγματα - μάλλον έχασε την παρθενιά του εδώ)
With the help of a goat (με την βοήθεια μιας κατσίκας)
But he didn’t even stop to thankera. (αλλά ούτε σταμάτησε να την ευχαριστήσει)

και το έγραψε δήθεν σε αλληλεγγύη προς τον γερμανό κωμικό που λογόκρινε γερμανικό δικαστήριο για τα αντι-ερτογάν βίντεο του: "If somebody wants to make a joke about the love that flowers between the Turkish president and a goat, he should be able to do so, in any European country, including Turkey" (Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα αστείο για τον έρωτα ενός τούρκου προέδρου και μιας κατσίκας πρέπει να μπόρει να το κάνει σε κάθε ευρωπαική χώρα συμπερ. της τουρκίας).

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

(Αριστε)Ρουλης το 2016. Καλη ηταν η κινητοποιηση πισω απο τον αιμοσταγη ερντογαν. Νικησε η τουρκικη "δημοκρατια". Επανασταση οποτε κατεβαινει κοσμος στο δρομο. Απο νικη σε νικη παει το κινημα. Κρικος για τον σοσιαλισμο. Προδοσια οτι χαλαει την σουπα μας.

Ο.Χ.Ε.Π.

zoot horn rollo είπε...

Οχι που δε θα εγραφε ενας "Κωστας". Επισης βλεπε και κατι μπαρουφες Σταθη Δρογωση π.χ.
Μαλλον κατι τετοια τους αρεσουν...

λαθραναγνώστης είπε...

Δείτε αυτή την εικόνα.
Είναι δυνατόν αυτά τα "φανταράκια" να κάνουν πραξικόπημα? Όταν κατέβηκαν στο δρόμο, ήξεραν ότι πήγαιναν για πραξικόπημα, ή απλά τους διατάξανε και υπακούσανε?
http://www.enikos.gr/international/400156,Toyrkos-poliths-xtypaei-me-th-zwnh-toy-stratiwtes-poy-exoyn-sFWTO.htmlyllhf8ei-

Ανώνυμος είπε...

>Ο λαός ανοργάνωτος και άοπλος δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάποιο συσχετισμό και δεν το έκανε

Δε φάνηκε τόσο ανοργάνωτος, το ότι ήταν οργανωμένος στο AKP που δε μας αρέσει δε σημαίνει ότι δεν ήταν οργανωμένος.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

1.Παρασκευή νωρίς το βράδυ, στις 10:30, δεν ξεκινάς πραξικόπημα.

2.Και εφόσον ξέρεις ότι ο Ερντογάν είναι τόσο ισχυρή προσωπικότητα, έχει τέτοια επιρροή στις μάζες, υπάρχει προσωπολατρία, κλπ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να τον συλλάβεις ή να τον εξοντώσεις.

Αυτά ξέρω εγώ.

Συμπέρασμα: ή ήταν απίστευτα αφελείς και απροετοίμαστοι, ή πρόκειται για προβοκάτσια.
Για μια σειρά από λόγους που δεν έχω χρόνο να αναπτύξω εδώ, κλίνω προς τη δεύτερη εκδοχή.

Υ.Γ.
Τανκς που αφοπλίζονται από άοπλους, οι οποίοι μετά τα καβαλάνε κι όλας και βγάζουν φωτογραφίες;
Πως δεν το είχαν σκεφτεί αυτό το Νοέμβρη του `73;

Α, ξέχασα τότε δεν υπήρχαν ΜΚΔ!


Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι δυστυχώς η πραγματικότητα πρέπει να μοιάζει περισσότερο όπως τη περιγράφει ο ΓΜ.
Επίσης δε μου μοιάζει ως πρώτη εντύπωση με μούφα απόπειρα.

ρα

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Λαος ειναι ταξικη κατηγορια (αν και πολυ θολη),οχι ιδεολογικη.

Ως ενα πραγματικο ιστορικο υποκειμενο,μπορει να ναι προοδευτικος ή αντιδραστικος,να χει συνειδητοποιησει τα συμφεροντα του,ή να στοιχιζεται κατω απο ξενες σημαιες.

Ο λαος της Τουρκιας,οπως και της Ελλαδας,και του περισσοτερου κοσμου ανηκει στη δευτερη περιπτωση δυστυχως.Αυτο δεν τον κανει λιγοτερο λαο ομως.

Ανώνυμος είπε...

@ΓΜ
Εγώ είδα να βαράνε με καδρόνια τα τανκ, να διαδηλώνουν χύμα, και να κάνουν ντου σε μπλόκο από ένοπλους στρατιώτες με... τίποτα, και αντικειμενικά να "σπάνε" στις πρώτες ριπές. Αν εσένα αυτό σου φαίνεται εσένα οργάνωση, εγώ περισσεύω.
Το μόνο που κατάφεραν σίγουρα ήταν να απονομιμοποιήσουν το πραξικόπημα, και καλά κάνανε, και ας ήταν μαζί τους γκρίζοι λύκοι και κάθε καρυδιάς καρύδι...

Ιβάν Τζόνι

Sofoklis92 είπε...

Καταρχήν το πραξικόπημα φαίνεται ότι στηρίχτηκε σε μικρές στρατιωτικές δυνάμεις σχετικά με το μέγεθος του Τουρκικού Στρατού στρατιωτικές απόαπόν άλλη ικανές σε δύναμη πυρός για να καταλάβουν την εξουσία έστω προσωρινά.

Θα συμφωνήσω με τον λαθραναγνώστη ότι οι μονάδες που έκλεισαν τη γέφυρα στο Βόσπορο δεν έδειχναν πυγμή.Παίζει τα φανταράκια να νόμιζαν ότι πάνε για έλεγχο κυκλοφορίας για αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας.


Σε άλλες περιοχές όμως όπως είδα σε βίντεο στην Άγκυρα τανκς και φαντάροι έριξαν στο ψαχνό σε διαδηλωτές προφανώς ακολουθώντας διαταγές

Ο κόσμος του κυβερνώντος κόμματος και παραδόξως των εθνικιστών γκρίζων λύκων κατέβηκε γρήγορα στους δρόμους και φάνηκε στην Κών/π ολη να έχει άγνοια κινδύνου

Καθοριστικός ο ρόλος της αστυνομίας πόλης και της μυστικής αστυνομίας που έχει συνηθίσει σε σκληρές συγκρούσεις με πλήθη Κούρδων και εργατών.Η αστυνομία ήταν ο στρατός του Σουλτάνου και θα μαχόταν σε κάθε περίπτωση.Ακόμη και αν ο Ερντογάν δεν έβγαινε να στείλει μήνυμα.

Ένα σημαντικό κομμάτι του AKP που είναι οργανωμένο κόμμα θα κατέβαινε στους δρόμους με ζωντανό ή νεκρό τον Ερντογάν άρα άκυρο εν μέρει ότι όλα κρίθηκαν στα ΜΚΔ και το διάγγελμα από το κινητό

Εκτιμώ πως λόγω κακού σχεδιασμού και έλλειψης θέλησης να μακελέψουν πολίτες απέτυχε το πραξικόπημα.Ειχαν τον έλεγχο αεροδρομίου Ατατουρκ,τον έλεγχο του αέρα με μαχητικά F16 και ελικόπτερα και πλεονέκτημα έναντι της αστυνομίας με άρματα μάχης και μονάδες πεζικού.Δεν ήθελαν τίποτα άλλο πέρα ίσως από το να συλλάβουν ή σκοτώσουν τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό.Ε ίχαν επίσης ομήρους ανώτατους στρατιωτικούς πιστούς στο καθεστώς

Αλλά ακόμα και να έπαιρναν την κατάσταση προσωρινά στα χέρια τους σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη θα έπρεπε να χύσουν πολύ αίμα πολιτών σε πολλές πόλειςπου δεν άνοιξε ρουθούνι για να εδραιωθουν στην εξουσία και με απαραίτητη προϋπόθεση την ανοχή των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που στην αρχή φάνηκε πως την είχαν

Δεν έχει φανεί ακόμα ποιοι στρατιωτικοί και ποιοι πολιτικοί ίσως θα αναλάμβαναν να κυβερνήσουν αυτά για ένα συνταγματάρχη που λένε δεν με πείθουν τόσο

Έβγαλε μία ανακοίνωση το ΚΚΤουρκίας που γνωρίζει καλά το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και μάλλον αναδεικνύει καλύτερα την κατάσταση από τις βλακείες που ακούστηκαν στα Ελληνικά κανάλια με τον καθένα να λέει την θεωρία του

Έγινε ακόμη μία αιματοχυσία με 260 νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες μία μέρα μετά την επίθεση με 86 νεκρούς στη Νικαια και μη χειρότερα λοιπόν

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Γάτε, ο Λαός είναι το προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας (Ορισμός στο Φιλοσοφικό Λεξικό του Ρόζενταλ). Απλά πράγματα. Ο "όχλος", που εισέβαλε στη Βαστίλλη, για μας ήταν Λαός, για τους μοναρχικούς της Γαλλίας ήταν όχλος. Οι ορδές, που φώναζαν "Χάϊλ Χίτλερ", για μας ήταν ορδές, για τους Ναζί ήταν "Λαός". Είναι κατηγορία προσδιοριμένη ιστορικά, από τον ρόλο της, που εννοείται κρίνεται ιδεολογικά από τον καθένα, αλλά το ιστορικό της αποτύπωμα δεν εξαρτάται από το πως το βλέπει ο καθένας. Είναι αντικειμενικό, που κάποια στιγμή θα ξεκαθαριστεί και στην κοινή συνείδηση της ανθρωπότητας. Σήμερα, π.χ., είναι πια κοινή συνείδηση, πως στην Βαστίλλη εισέβαλε ο Λαός.
Εγώ παίρνω το "ρίσκο" να πω ότι αυτοί, που υποστήριξαν τον Ερντοκάν, δεν ήταν Λαός αλλά όχλος ιδεολογικά αφιονισμένων ανθρώπων, όπως και οι δυό φαινομενικά "αντιμαχόμενες" μερίδες των υποστηρικτών του "ΝΑΙ" και του "ΟΧΙ", πέρσι σε μας. Και καθόλου δεν με κωλώνουν τα αριθμητικά νούμερα, που ενίοτε μπορούν να είναι και συντριπτικά σε βάρος του Λαού. Είναι ιστορική κατηγορία, όχι αριθμητική. Ο Λαός δεν ταυτίζεται με τον Πληθυσμό.

Ανώνυμος είπε...

"Τανκς που αφοπλίζονται από άοπλους, οι οποίοι μετά τα καβαλάνε κι όλας και βγάζουν φωτογραφίες;
Πως δεν το είχαν σκεφτεί αυτό το Νοέμβρη του `73;"

Δεν είμαστε κατά του επαγγελματικού στρατού ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι θα είναι πιο δύσκολο για μη-επαγγελματίες φαντάρους που προέρχονται από το λαό να βαρέσουν στο ψαχνό; Γιατί μας φαίνεται περίεργο; Δικαίωση της θέσης μας ήταν αυτά τα γεγονότα.

"Εγώ είδα να βαράνε με καδρόνια τα τανκ, να διαδηλώνουν χύμα, και να κάνουν ντου σε μπλόκο από ένοπλους στρατιώτες με... τίποτα, και αντικειμενικά να "σπάνε" στις πρώτες ριπές. Αν εσένα αυτό σου φαίνεται εσένα οργάνωση, εγώ περισσεύω."

Συγγνώμη αλλά μου φαίνεται αστείο το ότι λες πως τους είδες να "σπάνε στις πρώτες ριπές". Ριπές από πολυβόλα ήταν. Το ήταν εκεί όχι ένας και δυο αλλά πολλοί και ότι τελικά δεν έσπαγαν αλλά ανασυντάσσονταν και κινούνταν μαζικά δείχνει οργάνωση. Δεν λέω ότι έκαναν και σπαρτιατική φάλαγγα αλλά δεν ήταν και χύμα ούτε ο καθένας για τον εαυτό του. Το ότι όλα τα τζαμιά καλούσαν κόσμο δείχνει και το ποια ήταν η βάση του "κινήματος", και το ποια ήταν η οργάνωση του και μάλλον έπαιξε σπουδαιότερο ρόλο στις εξελίξεις από το τουίτερ.

"Γάτε, ο Λαός είναι το προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας"

Τα λαϊκά στρώματα στα οποία απευθυνόμαστε είμαστε εμείς δηλαδή;
Λαός αν και έννοια ιστορικά θολή για μας σημαίνει 1) την εργατική τάξη συν 2) μικροαστικά στρώματα καταδικασμένα να γίνουν εργατική τάξη σύντομα.

Δε νομίζω να ωφελεί να παραγνωρίζουμε ότι μερίδες της αστικής τάξης καταφέρνουν να χειραγωγούν το λαό ή μεγάλο τμήμα του. Φυσικά και ήταν λαός αυτός χτες αλλά λαός υπό ξένη σημαία.

ΓΜ



rocean είπε...

Έχω βαρεθεί από χθες το βράδυ να ακούω παπαριές για τα social media που παίξανε ΦΟΒΕΡΟ ρόλο... Καταρχήν βαφτίσανε social media το facetime που δεν έχει καμιά σχέση. Είναι σαν να βαπτίζουμε το τηλέφωνο, social media...

Τι είδαμε? Ένα συμβατικό μέσο (CNN Turk) να παίρνει συνέντευξη μέσω facetime στον Ερντογάν. Που γιατί σοβαρός πραξικοπηματίας έχει αφήσει αυτό να γίνει ερευνάτε. Μετά είδαμε ένα Κόμμα που σαφώς έχει μηχανισμούς να ενεργοποιείται και να βγάζει κόσμο στον δρόμο. Βοήθησαν σε αυτό τα social media? Φυσικά. Αναμετάδωσαν όμως απλά ένα συμβατικό μέσο. Παπαγαλάκι των συμβατικών ΜΜΕ ξέρουμε ότι μπορεί να γίνουν τα social media. Το κάτι διαφορετικό θα ήταν είδηση και άξιο συζήτησης. Δηλαδή να είχαμε original υλικό που να βγαίνει από τα social media και κινητοποιεί. Και τέτοιο δεν είδα. Αν ο Ερντογάν έβγαινε π.χ. στο facebook και αυτό το μήνυμα αναμεταδίδονταν σαν τρελό (όταν δεν υπήρχε άλλη διέξοδος), όντως θα είχαμε να μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό, που μπόρεσε να ξεπεράσει τα εμπόδια του πραξικοπήματος. Αλλά δεν είδαμε και κανένα εμπόδιο, εδώ που τα λέμε.

Επιτέλους, "κοινωνικά δίκτυα" σημαίνει ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ. Δηλαδή το original υλικό που κινητοποιεί να το παράγει η ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Έστω και με διάφορους άλλους μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. (βλέπε διάφορες πολύχρωμές επαναστάσεις)

Το ότι χρησιμοποιείται τεχνολογία δεν την κάνει οπωσδήποτε και κοινωνική...








TRASH είπε...

Καλοί οι «μεταπαγκοσμιοποιητικοί» μύθοι αλλά υπάρχει και οι πραγματικότητα.

1)Το διάγγελμα του Ερντογάν μεταδώθηκε από τα Τούρκικα ιδιωτικά κανάλια (που περιέργως δεν «κατέβασε» ο στρατός, και από τους χοτζάδες από τα μεγάφωνα των τζαμιών. Δεν τα λες κ σόσιαλ μήντια...

2)Κανένας «λαός» δεν κατέβηκε στους δρόμους. Ο λαός δεν αποτελείται αποκλειστικά από άντρες 25-45 χρονών (μόνο τέτοιους είδαμε). Κατέβηκαν τζιχαντιστές, παρακρατικοί του ΑΚΡ και Γκρίζοι λύκοι. Και μάλιστα είδαμε χαρακτηριστικά πολλούς «χτιστούς» που μπροστά τους οι φαντάροι μοιάζανε με παιδάκια...
(Επιβαβαιώνεται τόσο από τις φωτογραφίες, όσο και από Τούρκους συναγωνιστές που μιλάγαμε από το twitter)

Ο λαός είθισται να περιλαμβάνει και γυναίκες, και νεολαίους και ηλικιωμένους ακόμη. Δεν είδαμε καθόλου τέτοιους. Τους βλέπαμε όμως συνεχώς όταν ο λαός και όχι ο «λαός» συγκρούονταν στην Νταξίμ με τις δυνάμεις καταστολής του Ερντογάν.

3)Αν στους δρόμους «κατέβαινε ο λαός για να αντιμετωπίσει τα τανκς» θα πρέπει να εξηγηθεί το παράδοξο να έχει ο βαριά οπλισμένος στρατός μεγαλύτερες απώλειες από τον «άοπλο λαό».
Μάχες μεταξύ στρατιωτικών τμημάτων δόθηκαν.
Η δε «αστυνομία» της Τουρκίας, δεν είναι ΕΛΑΣ. Περιλαμβάνει την εμπειροπόλεμη, άριστα εκπαιδευμένη και με βαρύ οπλισμό στρατοχωροφυλακή.

4)Ο «λαός» δεν λυντσάρει, ούτε αποκεφαλίζει στρατιώτες που βρέθηκαν στα χέρια του, εξαιτίας της απροθυμίας τους να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον άοπλων. Στοιχειώδες...

5)Αστείο πως το πραξικόπημα οργανώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν. Οι μάχες ήταν πραγματικές. Καλό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά στην ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας, που κάτι παραπάνω ξέρουν για το τι συμβάνει στην χώρα τους:
http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/07/blog-post_16.html

Sofoklis92 είπε...

Ο TRASH με κάλυψε σε όλα σχεδόν

Δείτε πάλι σε βίντεο στο γιουτουμπ ποσοι νέοι και γκρίζοι λύκοι ήταν αυτοί που μπουκάρανε στο TRT κρατικό κανάλι και αργότερα στο CNN Turk στην Κωνσταντινούπολη

Στις δε συγκεντρώσεις στην Ταξίμ η πλειοψηφία νέοι και γεροδεμένοι

Στον κόσμο που πήγαινε αεροδρόμιο να αποδεχθούν τον σουλτάνο υπήρχαν και άλλες ηλικίες και γυναίκες

Οι μάχες είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς στρατιώτες ενώ από την άλλη πλευρά ήταν 165 αστυνομικοί και άμαχοι παραπλήσια νούμερα.Οι μάχες έγιναν σε δεκάδες διαφορετικά σημεία σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα είναι αδύνατο να ήταν στημένες

Επειδή υπήρξε κακός σχεδιασμός του πραξικοπήματος δεν το κάνει φτιαχτό

Μια εικασία που κάνω Ο Ερντογάν το πληροφορήθηκε νωρίς και πρόλαβε να γλιτώσει από τον βομβαρδισμό στας εξοχάς που ήταν
Αφού αρχικά ζήτησε άσυλο από την Γερμανία πιθανόν να φοβήθηκε για επικράτηση του στρατού αλλά στην πορεία είχε εικόνα ότι ελέγχεται η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και αποφάσισε να προσγειωθεί εκεί

Ο ρόλος των Αμερικανών πρέπει να εξεταστεί εξαιτίας του Ιντσιρλίκ όπου φαίνεται ότι υπήρξε κάποιου είδους συνεννόησης Αμερικανών και πραξικοπιματιών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρήκαν άσυλο εκεί

AGIS είπε...

Το πραξικόπημα δεν μπορούσε παρά να συσπειρώσει (εναντίον του) τους οπαδούς του Ερντογάν και να καταστήσει αδρανείς τη δεδομένη στιγμή τους αντίπαλούς του. Οι οποίοι δεν θα μποορύσαν γενικά να συνταχτούν με κάποιο σύνθημα του τύπου: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ή ΝΑΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΝΑΝΑΙ. Κάθε μια από τις υποδιαιρέσεις τους έχει ν' αντιτάξει στο "καθεστώς" Ερντογάν κάποια δική της προοπτική. Και η πραξικοπηματική απόπειρα σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει "ομπρέλα" για το σύνολο αυτών των προοπτικών που άλλωστε δεν ταυτίζονται έως και είναι και αντιθετικές μεταξύ τους.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η αποτυχία της απόπειρας θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα ακόμα ξεκαθάρισμα του κρατικού μηχανισμού (στρατός, δικαιοσύνη κλπ) από "αντιφρονούντες" και τον ακόμα πιο στενό έλεγχό του από το ΑΚΡ.
Το κίνημα του 35 - είδα ότι ο Τρας έκανε αυτόν τον παραλληλισμό στο τουίτερ - αποτελεί από αυτή την άποψη νομίζω μια από τις πιο "γόνιμες" σε αυτήν την περίπτωση ιστορικές αναλογίες.
Απ' αυτή την άποψη θα ήταν νομίζω αρκετά επιφανειακό να παίρνει κανείς "τοις μετρητοίς" και τις ανταλλαγές δηλώσεων μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και ΗΠΑ.
Το 35 η αποτυχία των "αγγλόφιλων", βενιζελικών "δημοκρατικών" και "αντιβασιλικών" άνοιξε το δρόμο για την ολοκλήρωση των αγγλικών σχεδιασμών: επιστροφή βασιλιά και μοναρχοφασιστική δικτατορία "αγγλόφιλου" βασιλιά - "γερμανόφιλου" μεταξά ένα χρόνο μετά.
Κι ο Βενιζέλος, ο "επικεφαλής" του "αντιβασιλικού" κινήματος όντας αυτεξόριστος είπε τις τελευταίες πριν το θάνατό του λέξεις: "ζήτω ο βασιλεύς", για το διορισμό Μεταξά στη θέση του υπουργού άμυνας.

Μέσα στα ερωτήματα σχετικά με την απόπειρα, είναι και το από ποιους ενθαρρύνθηκε. Το αποτέλεσμά της όμως βάζει και το ερώτημα από ποιους ενθαρρύνθηκε στη βάση εσφαλμένων εκτιμήσεων για την επιτυχία της καθώς και το από ποιους ενθαρρύνθηκε στη βάση ρεαλιστικών εκτιμήσεων για την αποτυχία της...
Το τελευταίο αυτό ερώτημα αποτελεί μέρος των αναλογιών αυτής της απόπειρας με το κίνημα του 35.
Οι διαφορές που εμφανίζονται ανάμεσα σε ΗΠΑ/ΝΑΤΟ - τουρκική αστική τάξη (πχ για κουρδικό, ισισ κλπ) είναι κατά τη γνώμη μου στην πραγματικότητα εντελώς επουσιώδεις σε σύγκριση με τη συνολική στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην περιοχή και σε σύγκριση με την "αξία" της Τουρκίας εντός αυτής της στρατηγικής.
Εν πάση περιπτώσει η απόπειρα πραξικοπήματος και το αποτέλεσμά της δεν φωτίζονται μόνο ή τόσο από αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην όλη περιοχή (= ιράκ, συρία, λιβύη, αίγυπτος, αφγανιστάν - ισισ, κουρδικό - νίκαια - ουκρανία - βαλκάνια - ρωσία), αλλά κυρίως από τους αναπτυσσόμενους σχεδιασμούς για όσα πρόκειται να συμβούν.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

Υπαρχει και αυτη η εννοια που λες,η ιδεολογικη,αλλα υπαρχει και η ταξικη,που περιλαμβανει τα εργατικα και τα κατωτερα μικροαστικα στρωματα οπως ειπε και ο ΓΜ.

Ουτως ή αλλως,αυτη η εννοια ειναι θολη και δεν νομιζω πως συνανταται στο εργο των κλασικων.

Οι κλασικοι κανουν διακριση μεταξυ ταξης καθ'εαυτης και ταξης δι'εαυτης οχι μεταξυ οχλου και λαου

@Τρας

''2)Ο λαός δεν αποτελείται αποκλειστικά από άντρες 25-45 χρονών (μόνο τέτοιους είδαμε).
Ο λαός είθισται να περιλαμβάνει και γυναίκες, και νεολαίους και ηλικιωμένους ακόμη. Δεν είδαμε καθόλου τέτοιους. Τους βλέπαμε όμως συνεχώς όταν ο λαός και όχι ο «λαός» συγκρούονταν στην Νταξίμ με τις δυνάμεις καταστολής του Ερντογάν.''

Λογικο δεν ειναι οτι σε μια συγκρουση θα συμμετασχουν οι νεοι αντρες και οχι τα γυναικοπαιδα και οι ηλικιωμενοι?

''4)Ο «λαός» δεν λυντσάρει, ούτε αποκεφαλίζει στρατιώτες που βρέθηκαν στα χέρια του, εξαιτίας της απροθυμίας τους να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον άοπλων. Στοιχειώδες...''

Δεν αποτελουνται τα λαικα στρωματα απο αγιους

AGIS είπε...

Παρεμπιπτόντως ένα περιστατικό σχετικά με τον ορισμό του "λαού" έλαβε χώρα την Πέμπτη 14-7-16 στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στις τράπεζες.
Η πρόταση ορίζει τη λαϊκή οικογένεια ως αυτή που οι δυο σύζυγοι έχουν εισόδημα 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Σύσσωμοι ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΧΑ εξανέστησαν με αυτό τον ορισμό.
Κατ' αυτούς λαϊκή δεν μπορεί να θεωρηθεί καμία οικογένεια που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης.
Σύμφωνα με την κριτική τους, ο λαός οφείλει να είναι εξαθλιωμένος διαφορετικά δεν είναι λαός, κατ' αυτούς η εξαθλίωση είναι εξορισμού η ειδοποιός διαφορά που ξεχωρίζει το λαό από τα "ανώτερα" στρώματα. Αυτή άλλωστε είναι και η καθημερινή τηλεοπτική προπαγάνδα: Ο "λαός" που είναι άνεργος πρέπει να εξεγείρεται εναντίον των "προνομιούχων" που εργάζονται, ο "λαός" που παίρνει 500 ευρώ μισθό ή σύνταξη εναντίον των "προνομιούχων" που παίρνουν 1000 και πάει λέγοντας μέχρι ο "λαός" να βγάλει μόνος του τα μάτια του για το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, των κεντρώων, της ΧΑ και πάνω απ' όλα του κεφαλαίου που υπηρετούν - μαζί και με τη ΝΔ βέβαια.
Κι έτσι ορίζοντας το λαό στα όρια της εξαθλίωσης, αφενός αποδείχνουν ότι η πολιτική τους προορίζει το λαό για την εξαθλίωση. Αφετέρου μέσω του ίδιου ορισμού, τα μέτρα "κρατικής αρωγής" που επικαλέστηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ (υπό τις επιδοκιμασίες ποταμιού, "κεντρώων" και ΧΑ) σαν ανάγκη που ξεχωρίζει το λαό από τους... προνομιούχους, εξ ορισμού δεν αφορούν όποια οικογένεια καταφέρνει να περνά έστω και κατά μια μονάδα τα "επίσημα" όρια της εξαθλίωσης. Και το ότι δεν την αφορούν δεν έχει ως αποτέλεσμα για κάθε τέτοια οικογένεια παρά μόνο την εξαθλίωση. Ξανά λοιπόν από κεί που αρχίσαμε: λαός είναι η μάζα των εξαθλιωμένων, η εξαθλίωση αποτελεί λαϊκή υποχρέωση.

Ως προς την σχετική αντιπαράθεση στα σχόλια, πάντως, ο λαός είναι μια έννοια που ξεχωρίζει τις εργαζόμενες - καταπιεζόμενες τάξεις και στρώματα από τις κοινωνικές τάξεις και στρώματα που καταπιέζουν και που συσσωρεύουν πλούτο από την ξένη εργασία.
Η αντίθεση ανάμεσα σε λαό - πλουτοκρατία, ολιγαρχία κλπ είναι κατά την άποψή μου ανάλογη με την αντίθεση ανάμεσα σε αριστοκρατία και πληβείους (από όπου και η λέξη πλέμπα δηλ. λαός) της ρωμαϊκής εποχής. Αυτά τα πληβειακά στρώματα στις σημερινές τους μορφές είναι που αποτελούν και το σημερινό λαό: την εργατική τάξη, τα φτωχά και μεσαία στρώματα της αγροτιάς και των εργαζομένων της πόλης.
Τώρα αν στους δρόμους προς υποστήριξη του Ερντογάν βγήκαν και τέτοια λαϊκά τμήματα ή απλώς και μόνο "καθεστωτικοί" μηχανισμοί αυτό δεν είμαι σε θέση να το ξέρω.
Πάντως κι αυτό να έγινε δεν πρέπει να εντυπωσιάζει. Η κατάσταση θα ήταν γενικά διαφορετική αν παντού και όχι μόνο στην Τουρκία όλα τα τμήματα του λαού (και της ίδιας της εργατικής τάξης) ήταν συνενωμένα στη βάση των κοινών τους συμφερόντων κι όχι των συμφερόντων των εκμεταλλευτών τους.
Και άλλωστε η μια ή η άλλη συνένωση αποτελεί και το ζητούμενο της σύγκρουσης ανάμεσα στη στρατηγική του κεφαλαίου και τη στρατηγική της εργατικής τάξης και των όρων (πολιτικών, ιδεολογικών κλπ) που υπηρετούν τη μεν ή τη δε.

AGIS είπε...

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8970618
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8972430
Τα δυο λινκ σχετικά με τη συζήτηση της Πέμπτης στην ολομέλεια της βουλής και τον "ορισμό" της λαϊκής οικογένειας.

Ανώνυμος είπε...

@ΓΜ
Το θέμα εδώ δεν είναι να πούμε αν θεωρεί κάποιος οργάνωση, το να πηγαίνεις π.χ. μπροστά σε βαριά οπλισμένους στρατιώτες να τους αφοπλίσεις μόνο με τα χέρια ή το να προσπαθείς να σταματήσεις το τανκ με το σώμα σου. Άμα αυτή είναι η δικιά σου άποψη, το ξαναλέω εγώ περισσεύω καθώς μάλλον έχουμε άλλη άποψη για το τι είναι οργάνωση.
Και ναι, ένα μαζικό ταυτόχρονο κάλεσμα δεν είναι οργάνωση, είναι αυτό που είναι! Η οργάνωση είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό.

Το θέμα μας είναι ότι την διαφορά ΔΕΝ την έκαναν οι μάζες που κατέβηκαν (πέραν τις απονομιμοποίησης) ή τα ΜΚΔ, γιατί αντικειμενικά δεν θα μπορούσαν!
Την έκβαση καθόρισε ο κακός επιχειρησιακός σχεδιασμός, η τεράστια υποτίμηση της επιρροής του Ερντογάν ή/και η υπερτίμηση πιθανών "συμμάχων", που τελικά μπορεί να μην βοήθησαν και τόσο (κάτι που θα εξηγούσε κάπως τα 2 πρώτα)...

Το τι είναι και αν ήταν αυτός λαός, νομίζω δεν έχει και τόσο νόημα, αν και συμφωνώ ότι όπως λαός δεν ήταν οι χαχόλοι του "ΟΧΙ" εδώ, έτσι κατά την άποψη μου δεν ήταν και αυτοί που είδαμε (τουλάχιστον η πλειοψηφία).
Το θέμα νομίζω δεν είναι ιδεολογικό και καθαρότητας του κινήματος όπως θα έλεγε κάποιος, αλλά αυτοτέλειας του. Η αυτοτέλεια μπορεί να βασίζεται σε οποιοδήποτε αίτημα, αρκεί να μην αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα άλλων.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν απάντησε γιατί ξεκίνησαν το "πραξικόπημα" στις 10 το βράδυ.

Δεν έχει λογική... Είτε έχεις το σύνολο του στρατού στο μέρος σου, και δεν φοβάσαι τίποτα και κανέναν, είτε, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, ξέρεις ότι θα έχεις να αντιμετωπίσεις αντιπάλους, και κάνεις ό, τι μπορείς για να τους πιάσεις στον ύπνο (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Ύστερα:

Όταν ένας στρατηγός ή συνταγματάρχης, δίνει εντολή να κινηθούν τα τανκς, ασφαλώς φροντίζει μέσα στα τανκς που θα αναπτυχθούν στα καίρια σημεία να είναι άτομα φανατισμένα και αποφασισμένα να χτυπήσουν και άοπλους αν χρειαστεί. Δεν κάνει κλήρωση ανάμεσα στους στρατιώτες του... Τουλάχιστον, αυτό λέει η λογική.

Γι` αυτό ανέφερα το παράδειγμα του Πολυτεχνείου. Μέσα στα τανκς ήταν φασιστάκια, γι` αυτό και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κοπεί η πορεία τους από το λαό, πόσο μάλλον από την έκκληση "Αδέρφια μας στρατιώτες...".

Χώρια βέβαια οι ελεύθεροι σκοπευτές, που σ` αυτό το έργο μάλλον δεν τους είδαμε…

Τέλος, όλοι επισημαίνουν πως το turning point ήταν η εμφάνιση του Ερντογάν. Μέχρι τότε δεν υπήρχε σοβαρή αντίσταση. Αν όλοι αυτοί ήξεραν πως το είδωλό τους ήταν νεκρό, θα τους είχαν κοπεί τα πόδια, τουλάχιστον για το κρίσιμο χρονικό σημείο όπου παιζόταν η επικράτηση του "πραξικοπήματος".


Με δυο λόγια εδώ έχουμε παραβίαση όλων των κανόνων της εξέγερσης:

α) Ποτέ μην παίζεις με την εξέγερση, αλλά όταν την αποφασίσεις πρέπει να είσαι έτοιμος και προετοιμασμένος να την πας ως το τέλος.
β) Συντριπτική υπεροχή πυρός σ `ένα καθορισμένο χώρο και χρόνο.
γ) Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, σ` όλα τα πεδία.


Τέλος, για το παρεμπίπτον ζήτημα του λαού, ο Μαρξ είχε πει πως ο λαός δεν είναι παρά μία ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ για το καλύτερο ή για το χειρότερο. Οπότε μάλλον συμφωνώ με το Σεχτάρ στο σημείο αυτό.


Μάνος

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Τελικά, η Τουρκική αστική τάξη θα συνεχίσει με τον Κεμαλισμό η του λέει "αντίο";
Είναι ένα ερώτημα, που νομίζω τέθηκε για πρώτη φορά με την ανάδειξη του Ερντοκάν, και τα προχτεσινά γεγονότα δεν φαίνονται (εκτός αν ακόμη δεν έχουμε μάθει τι ακριβώς παίχτηκε...) να το ακυρώνουν.
Κι αν παίζει κάτι τέτοιο, πως αντιδρούν οι μεγάλοι Ιμπεριαλιστές, (που σίγουρα έχουν καλύτερη γνώση από μας, αν υποθέσουμε, πως δεν είχαν την πρωτοβουλία);
Τι θα κάνει ο Μπάρμπα-Σαμ αν η Αρκούδα παίξει ένα τέτοιο χαρτί;
Οπως και να το δεί κανείς, το παιχνίδι των ισορροπιών εδώ τριγύρω μάλλον χοντραίνει.
Η Τουρκία δεν είναι ...Κόσσοβα, ούτε Λιβύη.

-------------------
Γάτε, αν είναι άλλο το ιδεολογικό από το ταξικό, εσύ τι διαλέγεις;

TRASH είπε...

@Παπουτσωμενος Γατος:
Δεν υπάρχει κανένας να ανακαλύψουμε την αμερική ψάχνοντας να βρούμε εάν ο λαός αποτελείται αποκλειστικά από άντρες μεταξύ 25-45.
Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες απόν λαό (και όχι τον "λαό") της Ισταμπούλ να συγκρούεται με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ερντογάν στην Νταξίμ, όχι πάρα πολύ καιρό πριν. Μπορεί να συγκρίνει κανείς τι βλέπει στις πρώτες φωτό (άντρες, γυναίκες, νεολαίους) και τι στις δεύτερες (Παρακρατικούς τζιχαντιστές και γκρίζους λύκους).
Ο λαός επίσης, ποτέ και πουθενά στην ιστορία δεν λυντσάρησε φαντάρους που κάνουν την θητεία τους, καθώς αυτούς τους θεωρεί (και σωστά) κομμάτι του. Από την κομμούνα μέχρι τώρα, όποτε λαοί βρέθηκαν απέναντι σε στρατιώτες, κάλεσαν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους.

Οι εικόνες που είδαμε από την Τουρκία, μόνο σε λαϊκή κινητοποίηση δεν παραπέμπουν...

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Τρας

Αυτοι που κατεβηκαν υπερ του Ερντογαν δεν ηταν προοδευτικοι,ηταν δεξιοι μουσουλμανοι,δλδ ελαχιστα καλυτεροι απο τους δικους μας Κασιδιαρηδες.Δεν περιμενω να χουν τις ιδιες ευαισθησιες και αξιες με προοδευτικους διαδηλωτες ή επαναστατες,που πιθανον εχουν και εναν πιο κοσμικο προσανατολισμο.

Μιλαμε για εναν λαο που δινει συνολικα σε ΑΚΡ και Γκριζους Λυκους ενα 60%.Καλως ή κακως λοιπον, ετσι ειναι η πλειοψηφια των Τουρκων την δεδομενη ιστορικη περιοδο.

Οταν το ΚΚΕ αναφερεται σε λαικα στρωματα,δεν νομιζω να μιλαει για το 5% των ψηφοφορων που στηριζουν ΚΚΕ.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@Σεχταρ

''Γάτε, αν είναι άλλο το ιδεολογικό από το ταξικό, εσύ τι διαλέγεις;''

Τι εννοεις;Ποια χρηση της εννοιας αυτης βρισκω πιο σωστη?

Κατα την γνωμη μου την ταξικη,οτι δλδ λαος ειναι τα εργατικα και μικροαστικα στρωματα.Ετσι χρησιμοποιει αυτην την εννοια και το ΚΚΕ.

Ειναι θολη εννοια ομως,με μεγαλη διαδρομη και αλλαγες στο χρονο,οποτε ειναι καλο να αποφευγεται σε πιο επιστημονικες πολιτικες αναλυσεις.

Σε πιο χαλαρες συζητησεις,προσωπικα γραφω ''λαος'' αντι του μακροσκελεστερου ''ΕΤ και οι συμμαχοι της''.

Ανώνυμος είπε...

"Κανείς δεν απάντησε γιατί ξεκίνησαν το "πραξικόπημα" στις 10 το βράδυ."

Ίσως να υπάρχει υπερεκτίμηση σε αυτό το σημείο Μάνο. Όντως είναι ασυνήθιστη ώρα αλλά μπορεί να υπάρχουν εξηγήσεις με κάποια λογική (μιας και δεν ξέρουμε πολλά). Θα μπορούσε για παράδειγμα οι πραξικοπηματίες να κατάλαβαν ότι υπήρξε κάποια διαρροή (ή να θεώρησαν ότι συνέβη κάτι τέτοιο) και να προχώρησαν αναγκαστικά πιο νωρίς από το προβλεπόμενο σχέδιο (πράγμα που ασφαλώς θα έφερνε αναπότρεπτα περισσότερη δυσκολία στο συντονισμό των ενέργειών τους).

Μπορεί πάλι να ενήργησαν μια τέτοια ώρα επειδή οι δυνάμεις τους ήταν λίγες ώστε να ελέγξουν τα δύο κέντρα της χώρας (σε αντίθεση με την Ελλάδα η Τουρκία έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν αρκεί στους πραξικοπηματίες να ελέγξουν σε πρώτη φάση την πρωτεύουσα, πρέπει να ελέγξουν άμεσα, μέσα στις πρώτες ώρες-αν θέλουν να έχουν πολλές ελπίδες για να μην αντιμετωπίσουν δυναμική αντίδραση-και την Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν ώστε να κάνουν και τα δύο μπορεί να θεώρησαν ότι ενεργώντας σε μια τέτοια ώρα, θα δημιουργούσαν ένα σοκ που θα πάγωνε τους υποστήρικτές του Ερντογάν (η πρώτη τους ανακοίνωση νομίζω περιείχε ψέματα για την τύχη του και την τύχη των μελών της κυβέρνησης) θα έβγαζε στους δρόμους τους κεμαλιστές ή θα δημιουργούσε μια τέτοια αίσθηση ώστε να κινούνταν μεγαλύτερο μέρος του στρατού αποφασιστικά με το μέρος τους (το οποίο στον κύριο όγκο του παρέμεινε πιστό στην κυβέρνηση ή έστω ουδέτερο). Το ότι αυτό δεν συνέβηκε ή εξελίχθηκε κι εντελώς αντίθετα το πράγμα δε σημαίνει ότι δεν είχαν κάνει καθόλου τέτοιους συλλογισμούς. Άλλο τα σχέδια στο χαρτί κι άλλο η πραγματικότητα.

Τώρα για το ζήτημα του λαού, ο λαός της Ελλάδος για παράδειγμα υποδέχτηκε ως σωτήρα τον Καραμανλή, ψήφιζε για χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έφερε το Σύριζα στην κυβέρνηση, ψήφισε το ΌΧΙ στο δημοψήφισμα, ψήφισε πάλι Σύριζα στις εκλογές. Τα έκανε και τα κάνει αυτά ο λαός. Δεν σημαίνει ότι κάνουν πάντα το σωστό οι λαοί. Έτσι και στη Τουρκία, νομίζω ότι δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν μεγάλες λαϊκές μάζες εγκλωβισμένες στο κόμμα του Ερντογάν ακόμα και ως μέλη (όσο κι αν το ποιοί, πόσοι και πώς ακριβώς βγήκαν στους δρόμους προφανώς και πρέπει να μελετηθεί, ίσως οι πρώτες πληροφορίες να μην ήταν τόσο ακριβείς). Α, και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τότε στο Ταξίμ μπορούμε να μιλάμε πιο "καθαρά" για λαό από ότι τώρα. Η αίσθησή μου είναι ότι στον κύριο όγκο τους μάλλον επρόκειτο για κάποια μέσα και ανώτερα στρώματα νέων κυρίως ηλικιών, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Τουρκία έχει νομίζω ακόμα κάποιες σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα. Και εκεί τα ΜΚΔ είχαν παίξει ρόλο, τώρα μάλλον έπαιξαν πιο αποφασιστικό ρόλο αυτά που ανέφερε ο ΓΜ. Ίσως και η επιτυχία τότε των ΜΚΔ να αποτέλεσε σφάλμα των πραξικοπηματιών ως προς την ώρα που επέλεξαν και τι περίμεναν ότι θα ακολουθήσει τη δράση τους.

ρα

Ανώνυμος είπε...

"Το θέμα μας είναι ότι την διαφορά ΔΕΝ την έκαναν οι μάζες που κατέβηκαν (πέραν τις απονομιμοποίησης) ή τα ΜΚΔ, γιατί αντικειμενικά δεν θα μπορούσαν!
Την έκβαση καθόρισε ο κακός επιχειρησιακός σχεδιασμός"

Άρα αν κάποιος Έλληνας στρατηγός θελήσει να κάνει χούντα και έχει σωστό επιχειρησιακό σχεδιασμό, να ξέρουμε οι υπόλοιποι ότι ούτε για κομπάρσοι δεν κάνουμε και ότι θα έχουμε χούντα. Σωστά;


Τρας στο αεροδρόμιο πήγαν και αρκετές γυναίκες. Ίσως δεν τις πρόσεξες επειδή ήταν μαντηλοφορεμένες. Όπως πολλοί άντρες στην Τουρκία είναι τζιχαντιστές του ΑΚΠ και γκρίζοι λύκοι, έτσι πολλές γυναίκες είναι μαντηλοφορεμένες. Αυτός είναι πλειοψηφικά ο τουρκικός λαός.
Αν ο τουρκικός λαός είναι όσοι διαδήλωναν στην Ταξίμ και οι υπόλοιποι είναι παρακρατικοί και εντεταλμένοι, η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια σχεδόν σοσιαλιστική κοινωνία μιας και η εκμεταλλευόμενη μάζα είναι πολύ μικρή.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2016/07/nintchdbpict000252426039.jpg?w=960

https://www.thestar.com/content/dam/thestar/news/world/2016/07/16/turkish-military-police-quash-coup-president-says/people-chant.jpg.size.custom.crop.1086x724.jpg

https://i.guim.co.uk/img/media/0294810b91aeb4237a28e0008f4009198d0410ea/0_0_4928_2957/master/4928.jpg?w=720&q=55&auto=format&usm=12&fit=max&s=1782fd3e8bc0f3bcb7e7cfe1552a3a2a

https://d.ibtimes.co.uk/en/full/1533753/turkey-coup.jpg?w=400

http://assets.mediaspanonline.com/prod/13149821/Turkey-Military-Coup-607172016_w540.jpg

http://www.irishtimes.com/polopoly_fs/1.2725142.1468767756!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_685/image.jpg

https://pbs.twimg.com/media/CngtJVvWYAEbgO_.jpg

https://d.ibtimes.co.uk/en/full/1533826/turkey-coup-istanbul-cheering-crowd-2016.jpg?w=600

Σαφώς και πρέπει να μελετηθεί ποιοί πόσοι και πώς κινήθηκαν πρώτοι και ιδιαίτερα έλαβαν πρώτοι μέρος στις συγκρούσεις, όμως δε μπορούμε νομίζω να δεχτούμε ότι στους δρόμους δεν βρέθηκαν καθόλου γυναίκες για παράδειγμα. Και γυναίκες βρέθηκαν και εκτός του 25-45 ηλικιακού φάσματος άνθρωποι (αν και προσωπικά βρίσκω αρκετά προβληματικό αυτό το επιχείρημα από μόνο του, προφανώς και είναι αναμενόμενο τον κύριο όγκο σε ένα τέτοιο σκηνικό να τον αποτελούν άνδρες "μάχιμης" ηλικίας)

ρα

Ανώνυμος είπε...

@ΓΜ
Καλή η προσπάθεια, αλλά όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο.
Τα συμπεράσματα που βγάζεις με την δικιά σου "λογική", να τα κρατάς για τον εαυτό σου, και να μην τα βάζεις στο στόμα άλλων.

Πέρα από αυτό, άμα κάποιος έκανε πραξικόπημα στην Ελλάδα, σίγουρα θα έπρεπε να λέμε στον κόσμο να κάθετε μπροστά από τα τανκ που τρέχουν, και μπροστά από στρατιώτες με γεμάτα όπλα, αφού το να σε λιώσει ένα τανκ ή να σε κάνει στόχο εξάσκησης στην σκοποβολή ένας στρατιώτης, είναι τα βασικά βήματα για το σταμάτημα ενός πραξικοπήματος. Σωστά;
Απορώ πως δεν τα σκεφτήκαμε όλα αυτά το 67-74...

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι βλέπουν και καλωσορίζουν στην περίπτωση αυτή δήθεν "λαϊκό παράγοντα" που σταμάτησε το πραξικόπημα. Ίσως να τους δικαιολογεί μόνο μια άγνοια για την πραγματική κατάσταση στην Τουρκία.

Δεν είναι απλά θέμα ότι ο λαός έκανε δήθεν κάτι "σωστό" απλά κάτω από ξένες σημαίες. Ο "λαός" ήταν εκεί κατόπιν καλέσματος του Ερντογαν, της κυβέρνησης και του κόμματός του όχι να υπερασπιστούν έστω και αυτήν την αστική δημοκρατία, για να μην μιλήσω καν για λαϊκά δικαιώματα, αλλά για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Στο κάτω κάτω είναι ο ίδιος "λαός" που όταν η κυβέρνηση κάνει ό, τι κάνει στα εργασιακά, στα συνταγματικά, στα διεθνή, ενάντια στους Κούρδους και σε άλλες μειονότητες κλπ. φυσικά και δεν βγαίνει να υπερασπιστεί την "δημοκρατία", αλλά αντίθετα χειροκροτεί κιόλας. Λες και ο ίδιος ο Ερντογαν δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον στρατό ούτε με τον μιλιταρισμό. Λες και η (στρατιωτικοποιημένη) αστυνομία δεν είναι δύναμη ακραίας καταστολής. Υποθετικά: αν ήταν οι ερντογανικοί αυτοί που θα ανέστειλαν την συνταγματική τάξη με στρατό, θα κατέβαινε αυτός ο "λαός" στον δρόμο να "σταματήσει τα τανκς";
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πως κάποιοι εμμένουν να βλέπουν εδώ το οτιδήποτε θετικό. Χωρίς να θέλω να τα συγκρίνω, αλλά μην ξεχνάμε ότι και ο ναζισμός και ο ιταλικός φασισμός μια χαρά κατάφεραν να έχουν "λαϊκή" βάση και μαζικό "κίνημα".
Αυτές οι μάζες είναι άκρως επικίνδυνες για το εργατικό-λαϊκό κίνημα κατά την γνώμη μου. Οργανωμένοι ή μη, παραστρατιωτικοί ή όχλος, είναι το μακρύ χέρι ενός αστικού στρατοπέδου και του αστικού κράτους.
Και δεν είναι διόλου επικίνδυνες για την κυβέρνηση ή το κράτος, σε περίπτωση που κάποιος οραματίζεται ότι αυτός ο "λαός" μπορεί να στραφεί και ενάντια σε αυτούς που τον έβγαλαν στον δρόμο….

Και πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι κατά την γνώμη μου, πριν ξεφύγει η συζήτηση του ορισμού του "λαού" ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως ήδη αναφέρθηκε: δεν μπαίνει ζήτημα "ιδεολογικής καθαρότητας", όπως το παρουσιάζουν κάποιοι, αλλά για τα βασικά: μπορούμε να μιλάμε για λαϊκή παρέμβαση μόνο όταν ο λαός ανεξαρτήτως ψευδαισθήσεων παρεμβαίνει αποκλειστικά για την υπεράσπιση κάποιων συμφερόντων και δικαιωμάτων του χωρίς να γίνεται και να μπορεί να γίνει υποχείριο των αστικών δυνάμεων και πιόνι στους ενδοαστικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εννοείται ότι αυτό χωρίς στοιχειώδη οργάνωση και παρέμβαση μιας οργανωμένης πρωτοπορίας, του ΚΚ, δεν θα γίνει εύκολα ούτε θα έχει συνοχή και διάρκεια. Αλλά από εκεί και πέρα και στο "αυθόρμητο" ή και στο μόνο συνδικαλιστικά ή αλλιώς οργανωμένο κίνημα υπάρχουν διαφορές και διαβαθμίσεις. Άλλο να προκύψει ένα κίνημα αντίστασης απέναντι σε ένα πραξικόπημα το οποίο θα έχει όμως χαρακτηριστικά γενικότερης σύγκρουσης με όψεις έστω της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και άλλο να βγαίνει ο "λαός" να υποδέχεται τον Ερντογαν…

Διαβάστε και την ανακοίνωση του τουρκικού ΚΚ. Είναι ιδιαίτερα σαφής.

ΓΤΚ

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι άλλο να αποδεχόμαστε ότι πχ το ΠΑΣΟΚ είχε λαική απήχηση και επιρροή κι άλλο να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα λαικό εξαιτίας του ότι είχε λαικη απήχηση και επιρροή. Αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και για το ναζισμό και για τον Ερντογάν. Δε νομίζω ότι κάποιος υποστήριξε ότι το κόμμα του Ερντογάν είναι λαική δύναμη αλλά δε μπορούμε να μην αποδεχτούμε ότι δυστυχώς δε στερείται καθόλου επιρροής στο λαό και ότι μακάρι ο λαός (ή έστω αυτά τα μεγάλα κομμάτια του) να μην ήταν εγκλωβισμένος εκεί.
Υπάρχει κατά τη γνώμη μια σύγκριση με το τι συνέβη στις 21 Απριλίου 1967 και το βαθμό ετοιμότητας. Ούτε μπορούμε να ξεχνάμε ότι η δυναμική και κατά ένα βαθμό οργανωμένη παρουσία λαικών μαζών στο δρόμο ώστε να μη σπάει στο πρώτο χτύπημα μπορεί να είναι εξόχως αποτελεσματική. Μήπως οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής (πχ κατά της επιστράτευσης) δεν έγιναν από ουσιαστικά άοπλους εναντίον ουσιαστικά πάνοπλων; Και παρά την υπεροπλία των αντιπάλων οι διαδηλωτές έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απλά τότε ο λαός ήταν οργανωμένος σε ένα λαικό κίνημα ενώ στη Τουρκία μεγάλα τμήματα του λαού είναι δυστυχώς εγκλωβισμένα στον έλεγχο ενός δυνάστη τους. Έτσι ώστε ακόμα κι αν αποδεχτούμε ότι ο ρόλος αυτών των λαικών μαζων στην αποτροπή του πραξικοπήματος ήταν όντως μεγάλος (αυτό πρέπει να διερευνηθεί πιο λεπτομερώς) η δράση τους να μην ήταν προς το πραγματικό συμφέρον τους αλλά προς το να επιλέξουν δυνάστη με αυτούς πάλι στο ρόλο θύματος.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ιβάν Τζόνι, τότε εξήγησε λίγο καλύτερα τι είπες γιατί εγώ αυτό κατάλαβα. Το 67 εμείς κοιμόμασταν και ήμασταν σίγουροι ότι δε γίνεται πραξικόπημα. Αλλά εγώ καταλαβαίνω ότι και να μην κοιμόμασταν πάλι μια χαρά θα γινόταν, όπως επίσης καταλαβαίνω ότι τζάμπα έγινε και το Πολυτεχνείο γιατί "αντικειμενικά" δεν μπορούσε να έχει αποτέλεσμα.

Αν καταλαβαίνω λάθος και εννοείς ότι με το λαό σε ετοιμότητα δεν θα στεκόταν η χούντα και πως σωστά έγινε το Πολυτεχνείο γιατί ο λαός μπορούσε έστω και τότε να παίξει ρόλο στην όλη ιστορία, τότε πολύ χαίρομαι γιατί συμφωνούμε.

"Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι βλέπουν και καλωσορίζουν στην περίπτωση αυτή δήθεν "λαϊκό παράγοντα" που σταμάτησε το πραξικόπημα."

Κανείς δεν καλωσόρισε κανένα λαϊκό παράγοντα όταν αυτός είναι με τον Ερντογάν. Και το όχι είχε μαζέψει μπόλικο λαϊκό παράγοντα και ήταν να τον κλαίνε οι ρέγγες. Άλλο αυτό και άλλο να λέμε ότι δεν υπάρχει τμήμα του λαού που να στηρίζει Ερντογάν.

ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

@ΓΤΚ
Πολύ σωστοί πιστεύω οι προβληματισμοί σου.
Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να προσπαθούμε να βρούμε το "λαό", εκεί που γίνεται διαπάλη κάτω από ξένες σημαίες, και μάλιστα όχι με όχι τον εκβιασμό ή τον αποπροσανατολισμό...
Ακόμα και να ήταν όντως λαός με όποια έννοια μπορεί να θέλει κάποιος, θετικό για εμάς θα ήταν να είχε έστω ενδείξεις ότι γίνεται μια προσπάθεια, να γίνει ανεξάρτητος από τις προθέσεις και τους στόχους του κάθε ιμπεριαλιστή, όχι όπως έγινε!

Ιβάν Τζόνι

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΓΤΚ

Δεν καλωσορισα τιποτα προσωπικα.Απλως δεν μπερδευω την ταξικη με την πολιτικη ταυτοτητα και γνωριζω οτι υπαρχουν εξισου κομμουνιστες προλεταριοι,οπως και φασιστες.

Το γνωριζω οτι ολοι αυτοι που κατεβηκαν ειναι απλως πιονια στο ενδοαστικο power struggle μεταξυ Κεμαλιστων και Ερντογανικων,αυτο ομως δεν τους κανει λιγοτερο λαικους στην καταγωγη τους,εκτος και αν ξερουμε σιγουρα οτι ηταν τιποτα μπουρζουαδες.

Κοκκινομετεριζιώτης είπε...

Δεν θέλω να μπω στην ουσία της κουβέντας, όχι από ασέβεια προς τους υπόλοιπους σχολιαστές, αλλά γιατί με κάποιους τουλάχιστον εξ αυτών ο διάλογος είναι μάταιος. Κι ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιούν (π.χ. ο γνωστός και μη εξαιρετέος λογοκριτής στο μπλογκ του, κύριος Trash) εξόφθαλμα ψέματα, είτε από αγνοια είτε από συμφέρο για να πούνε την παρόλα τους (π.χ. το hoax ότι τάχα αποκεφαλίστηκε στρατιώτης, ενώ η φωτό είναι του 2006, το ουρανόμηκες ψέμα ότι οι πραξικοπηματίες είχαν περισσότερους νεκρούς, ενώ στην πραγματικότητα είχαν το 1/5 των ερντογανικών και όλοι οι άμαχοι πολίτες που σκοτώθηκαν - 145 - ήταν υποστηρικτές του Ερντογάν).

Ήθελα μόνο να κάνω μια επισήμανση που με έχει κάνει να διασκεδάζω μέσα στις τόσο ζοφερές μέρες που ζούμε εδώ και καιρό και που οδηγούνε καρφί στον γ' παγκόσμιο: κνίτες και συριζο-λαε-ανταρσύες έχουν το ίδιο μένος κατά του Ερντογάν με τους φιλελεύθερους - μενουμευρώπηδες - παραιτηθείτε, με σχεδόν πανομοιότυπα επιχειρήματα (μάλιστα οι φιλελέ είναι και πιο φανατικοί αντιερντογανίστες). Τι σου είναι ένας υπερσυντηρητικός, αντιδραστικός από στρατηγική προλεταριακή άποψη ηγέτης του γ' κόσμου να τα βάζει και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ... Τέτοιο μένος δημιούργησε η ανεξαρτησία του που έκανε ΣΥΡΙΖΑίους και Χειμωνάδες, "σταλινικούς" TRASH και Χρυσή Αυγή, με μια φωνή, να τον καταριούνται από τα βάθη της ψυχής τους.

Παρατηρώ επίσης μια αμηχανία και μια έλλειψη καθαρής "γραμμής" στο "ρώσικο" στρατόπεδο... Δείγμα ότι όντως, όπως φάνηκε από την πρώτη δήλωση Λαβρόφ κείνο το περίεργο βράδυ, η Ρωσία πόνταρε, μαζί με τους Ομπάμες και τα άλλα δυτικά φιλοπραξικοπηματικά γουρούνια στην ηγεσία της ΕΕ, σε επιτυχία του φασιστικού πραξικοπήματος. Βέβαια ο Βλαδίμηρας δε χάνει την ψυχραιμία του. Τώρα θα κοιτάξει να προσεταιριστεί - όσο μπορεί - τον Ταγίπ, σε στυλ "ρε οι Αμερικάνοι σου την κάνανε, είδες για να πολεμάς τον Άσαντ κι εμένα, τελικά από αλλού στη φέρανε". Όλα θα κριθούν από το πόσο μπορεί ένας ισλαμιστής, δηλαδή ένας καθυστερημένος πολιτικά ηγέτης με στενή οπτική, να δει μακριά... Σε κάθε περίπτωση, η ήττα των γκιουλενοφασιστών αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για την αντιιμπεριαλιστική πάλη του γ΄κόσμου...

Υ.Γ. Ό,τι και να λένε οι "ντονετσκοειδείς" πουτινικοί Trash και τα διάφορα τσιράκια του σοσιαλιμπεριαλισμού, ο μεγάλος τουρκικός λαός συγκίνησε και έδωσε μαθήματα εκείνο το βράδυ... Τα ISIS να πάνε να τα ψάξουνε στα φιλαράκια τους του Ιράν, που διέλυσε εσωτερικά το Ιράκ με το σιιτικό σεχταρισμό του και γέννησε στην ηττημένη σουνιτική μειονότητα τις Αλ Κάιντες, καθώς και στις μυστικές υπηρεσίες του φασίστα Άσαντ στη Συρία, που έβγαλαν τα ισλαμοφασισταριά από τη φυλακή για να προβοκάρουν τη συριακή αντιπολίτευση... Άντε επιτέλους με τις ψευτιές και τις "αναλύσεις" του ποδιού με υλικό Russia Today... Αυτά για κανά Λουγκάνσκ μπορεί να φτάνουνε, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν και μαρξιστές...

Ανώνυμος είπε...

οπα προεδρε σε έχασα...
ο Ταγιπ ειναι φιλοευρωπαίος; απο πότε; εδω ο ιδιος ηθελε να κανει δημοψηφισμα ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ.

Προεδράρα μου αρχίσατε τις κωλοτούμπες;

χα χα χα χα!

eqr

υγ: τα χαπια γρήγορα...ο μεγαλοτουρικος εθνοσωβινισμος ειναι το αποκούμπι του 3ου κοσμου!!!
ο Ταγιπ ειναι απλά κοντόθωρος... θέλει την επουράνια ματιά του Ζαφειρόπουλου, χα χα χα !!!

ΟΑΚΚΕ και τα μυαλά στο μπλέντερ...τι πινετε και δεν μας δινετε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε;

Ανώνυμος είπε...

@ΓΜ
Το θέμα μας από την αρχή ήταν η οργάνωση του αγώνα.
Όταν αυτή υπάρχει, μιλάμε αρχικά για ένα ξεκάθαρο χαρακτηριστικό, και δεύτερον για κάτι που έχει αποτελέσματα ανεξάρτητα από το αν πετυχαίνει τον τελικό του στόχο, αφού συσπειρώνει κόσμο, και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης της όποιας προπαγάνδας.
Αυτό έγινε και στη χούντα, και στην κατοχή, όπου μιλάμε για οργανωμένους αγώνες.

Αυτό που λέω από την αρχή λοιπόν, είναι ότι ο λαός ανοργάνωτος και άοπλος δεν μπορεί να σταματήσει τανκς και πολυβόλα, ποτέ στην ιστορία δεν έγινε αυτό και ποτέ δεν θα γίνει για αντικειμενικούς λόγους.
Άμα τώρα ο λαός είναι έστω οργανωμένος, μπορεί να κάνει πολλά όπως ανέφερα πάνω, και ας μην καταφέρει να σταματήσει το τανκ το βράδυ που θα βγουν...

Με λίγα λόγια άμα βγεις με μια στοιχειώδη οργάνωση στο δρόμο απέναντι σε τανκς, κάτι λίγο μπορεί να κάνεις σε πρώτη φάση, και πολλά περισσότερα σε βάθος χρόνου.
Αλλιώς απλά θα παίξεις το κεφάλι σου ρουλέτα χωρίς αποτέλεσμα.
Οπότε ναι είμαι της άποψης ότι από το να βγεις χύμα, καλύτερα να μην βγεις καθόλου. Δεν είναι ηρωικό να πεθαίνεις τσάμπα.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

@Κοκκινομετεριζιώτης

Τώρα οι ιμπεριαλιστές κάνουν και αντι-ιμπεριαλιστική πάλη!
Γουστάρω αυτοαναιρούμενα νοήματα που κανείς δεν είχε σκεφτεί ξανά, σε πρόλαβε όμως το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, το οποίο κάνει αντι-ιμπεριαλιστική πάλη ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, και νομίζω σε νίκησε άνετα σε σουρεαλισμό.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Ελάχιστο υλικό γέλιου σχετικό με την "ανάλυση" που μιλάει για τον ... Ταγίπ που μπορεί να δει μακριά. Άνευ περισσότερων σχολίων

"η Τουρκία του ρωσόδουλου Ερντογάν"
"Είναι σύσσωμη η σιχαμερή ιμπεριαλιστική Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ που έχει ήδη αναθέσει αυτό το ρόλο του επιδιαιτητή, δηλαδή του κυρίαρχου ιμπεριαλιστή στην πουτινική νεοναζιστική Ρωσία. Αυτή η ίδια παριστάνει τη φίλη του καθεστώτος Άσαντ ενώ οι στα ενεργούμενά της, τους Αλ Θανί το Κατάρ και τον Ερντογάν της Τουρκίας, έχει αναθέσει το ρόλο των φίλων της αντιπολίτευσης."
http://www.oakke.gr/na477/siria477.htm

"ισλαμοφασίστα Ερντογάν"
http://kokkinometerizi.blogspot.gr/2011/05/blog-post_14.html

"Ο εδώ και μερικά χρόνια μεταλλαγμένος σε «φιλοευρωπαίο» ισλαμοφασίστας Ερντογάν κατάφερε τελικά με τη βοήθεια των ρωσόδουλων Μπλερ (...)" (!!!)
"Όλοι αυτοί θα πιέζουν τη δυτικόφιλη αστική τάξη, ιδιαίτερα τους κεμαλιστές που κρατάνε κοσμικό αυτό το κράτος μέσα σε μια θάλασσα ισλαμικής οπισθοδρόμησης σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, να κάνει οτιδήποτε δίνει πόντους στον ισλαμοφασισμό και αφαιρεί πόντους από την πραγματική δημοκρατία."
http://www.oakke.gr/na405/entaxitourkias405.htm

"Γρή­γο­ρα γρή­γο­ρα και χω­ρίς κα­μιά ά­με­ση –α­πτή α­πό­δει­ξη, τα πρω­το­πα­λί­κα­ρα του ι­σλα­μο­φα­σί­στα Ερ­ντο­γάν, Α­ρέ­ντς και Ντα­βού­το­γλου"
"Ο φί­λος της Χα­μάς και πρό­δρο­μος της Α­ρα­βι­κής Ά­νοι­ξης, που φιλο­δο­ξεί να γί­νει το 2014 πρό­ε­δρος – δι­χτά­το­ρας της Τουρ­κί­ας, πε­ριέ­πλε­ξε τα πράγ­μα­τα, με μια δή­λω­σή του, στην ο­ποί­α ε­νέ­πλε­ξε «πι­θα­νά» στο ζή­τη­μα της έκρη­ξης δυ­νά­μεις οι ο­ποί­ες α­ντι­τί­θε­νται στην εκε­χει­ρί­α Τουρ­κί­ας – κουρ­δι­κού PKK. Εί­ναι σί­γου­ρο ό­τι η συ­γκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νί­α θα γί­νει ε­φαλ­τή­ριο νέ­ων εκ­κα­θα­ρί­σε­ων κε­μα­λι­κών, κο­σμι­κών ε­θνι­κι­στών α­πό το Ερ­ντο­γάν στο ό­νο­μα του «ι­σλα­μι­κού διε­θνι­σμού» που ε­νώ­νει τους τούρ­κους ι­σλα­μο­φα­σί­στες με τους κούρ­δους σο­σιαλ­φα­σί­στες του Ο­τσα­λάν."
Δημοσιεύτηκε στο φ. 487 της Νέας Ανατολής


"Να γιατί οι 5 κοινοβουλευτικές ηγεσίες υποστηρίζουν το μισοφασιστικό καθεστώς που έχει εγκαταστήσει ο καγκεμπίτης αρχιδολοφόνος Πούτιν, να γιατί όλοι τους χαιρετούν τη νεοαποικια-κή σύμβαση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, να γιατί θέλουν να αποκλείσουν την ΕΕ από κάθε άλλο ενεργειακό δρόμο εκτός από εκείνους που περνάνε από τη Ρωσία, να γιατί ομόφωνα σαμποτάρουν το λιγνίτη και τον λιθάνθρακα για να εξαρτηθούμε από το ρώσικο φυσικό αέριο, να γιατί όλοι τους σιωπούν ένοχα για τους S-300 και τα ρώσικα τάνκς, να γιατί με μια ενιαία διπλωματική γραμμή έχουν κάνει την Ελλάδα δούρειο ίππο της Ρωσίας μέσα στην ΕΕ σερβίροντας σα δημοκράτη τον ισλαμοφασίστα ρωσόφιλο Ερντογάν"
http://www.oakke.gr/prokirixis_2007/asfalist_130208.htm

ρα

Ανώνυμος είπε...

https://www.kp.org.tr/en/basin-aciklamalari/statement-central-committee-communist-party-turkey-july-2016

Κοκκινομετεριζιώτης είπε...

Καλά, αποφασίστε πρώτα σεις τι είναι, που αν τον κατέκρινε κανείς την προηγούμενη δεκαετία (2003-2013), όταν ακόμη τα χε καλά με το Γκιουλέν, τον χαρακτηρίζατε αμέσως "αμερικανόδουλο κεμαλικό στρατοκράτη" κι αφήστε τις εξυπνάδες... Ή μήπως δε γουστάρατε Ερντογάν επί "Καράβι για τη Γάζα"; Φανατικά αντιερντογανικοί γίνατε μετά την Ταξίμ, δηλαδή όταν τα σπασε με το Γκιουλέν κι ακόμα πιο πολύ όταν σας έριξε (απόλυτα δίκαια) το ρώσικο αεροπλανάκι...

Αλλά και η τωρινή σας θεωρία μπάζει από παντού: από τη μια ο Ερντογάν, μαζί με τους Αμερικάνους, τάχα ελέγχουν - στηρίζουν - δημιούργησαν τον ISIS. Ταυτόχρονα λέτε "οι Αμερικάνοι του καναν το πραξικόπημα". Μα τότε, αφού κάνουν μαζί τη δουλειά, γιατί του το κάναν; Αφού "συνεργαζόνται" τάχα "βοηθώντας τον ISIS". Αλλά, τέλος πάντων, αν του το καναν αυτοί, έπρεπε να τον στηρίζετε ως θύμα του ιμπεριαλισμού, έστω κι αν είναι αστός. Αλλα σεις είστε στην κύρια πλευρά με το πραξικόπημα, αφού τα κύρια πυρά σας είναι στον Ταγίπ (όχι όλων, αλλά των περισσότερων από σας). Όμως τότε, το πραξικόπημα ποιος "καλός άγγελος" το έκανε; Άγνωστο... Εκτός αν γίνατε φιλοΗΠΑ, οπότε θα γελάνε κι οι πέτρες...

Υ.Γ. Δεν είπα ότι ο Ταγίπ είναι φιλοευρωπαίος, ίσα ίσα είπα ότι τα δυτικά παχύδερμα της ηγεσίας της ΕΕ βγήκαν, όπως και οι ΗΠΑ και η Ρωσία, φιλοπραξικόπημα και αντιΕρντογάν. Αυτό περί φιλοευρωπαίου Ερντογάν πού το βρήκε ο εξυπνάκιας παραπάνω δεν το ξέρω... Συνεπής τριτοκοσμικός εθνικιστής είπα ότι είναι κι ότι έχοντας πίσω του την πλειοψηφία ενός μεγάλου έθνους του αναπτυγμένου τρίτου κόσμου, του τουρκικού, αντιστέκεται στις βουλές Ρωσίας και ΗΠΑ. Ναι, δεν είναι εσωτερικά δημοκράτης, ναι, κάνει άπειρες χοντράδες κι έχει κι αυτός τον περιφερειακό ηγεμονισμό του, αλλά αντικειμενικά εκφράζει τη φυσική τάση του τρίτου κόσμου για ανεξαρτησία κι ανάπτυξη απέναντι στις υπερδυνάμεις.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ωπα!
Είδηση;!;!
Η ΟΑΚΕΕ με τον Ερντοκάν;
Μεγάλε, φυλάξου! Το γκεσέμι σου, προσπαθεί να τα βρεί με τον ....Πούτιν!
Ξέρεις, ντε! Τον φυσικό διάδοχο του Φιοντόρ Α' ((Фёдор I Иоаннович), του Κωδωνοκρούστη!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Καλοί μου, Γάτε και Ρα,
για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω τον διάλογο και το εν γένει σκεπτικό, που ώθησε το κομμουνιστικό κίνημα να πολιτικοποιήσει (="ιδεολογικοποιήσει") και την έννοια "Λαός". Με αυτό το περιεχόμενο την χρησιμοποιώ, απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, και ουκ ολίγες φορές με γλύτωσε από πολλές παγίδες. Υποθέτω, πως πρέπει νάναι κάτι σαν αυτό, που εκφράζω εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Προς ΟΑΚΚίτες:

Εμείς ό, τι κι αν λέτε, σας συμπαθούμε, γι` αυτό, όπως μ` ενημέρωσε χθες ο Μήτσος, θα καταθέσουμε νέα τροπολογία στον εκλογικό νόμο, ούτως ώστε εκτός απ` την κατάργηση του πλαφόν, να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών, από 300 που είναι τόσα χρόνια, σε 2.500.

Έτσι, και με το 0.04%, θα έχετε την ευκαιρία να βγάλετε ένα βουλευτή στη ρωσόδουλη ελληνική βουλή, ένα βουλευτή που θα εμπνέεται και θα εμφορείται αυθεντικά από τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού-σκέψη Μάο-Τσε-Τουνγκ, μια που το `91 δεν τα κατάφερε ο Παπαδόπουλος με το ΚΟΛΑΝ.


Συντροφικά,

Μάνος

Ανώνυμος είπε...

α, για κάτσε πρόεδρε, τοσο καιρο η ανάλυση της φωτεινής σκέψης
του προέδρου Ζαφειρόπουλου έλεγε ότι η ΕΕ ειναι αντικειμενικά σε προοδευτική
κατεύθυνση του 2ου κόσμου και ότι η Ρωσσία (1ος κόσμος να υποθέσω;)προσπαθεί να υπονομεύσει την προσπάθεια.
Πώς μας ξεφύτρωσε τώρα προοδευτικος ογκόλιθος του 3ου κόσμου ο αντι-ευρωπαϊστής Ερντογάν;
Ρε συ κοκκινομεριζιώτη, μήπως εισαι φραξιονιστής; Eγώ πιστεύω ότι εισαι ο ίδιος ο Ζαφειρόπουλος. Πόσοι τρελοι να υπάρχουν σε αυτο τον μάταιο κοσμο που να αποδέχονται την ίδια φιλοσοφία;
Αλλα ρε Ζαφειρόπουλε, μην κάνεις τέτοιες κωλοτούμπες, θα σπάσεις καμια μέση.
Δεν εισαι κομανέτσι...

eqr

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ φαντάζομαι ότι θα έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά σου και δει τα μάτια σου και πολύ καλά κάνεις και προσπαθείς να τονίσεις κάποια πράγματα γιατί το να αρχίσουμε να βαφτίζουμε περίπου τα πάντα ως "λαϊκή κινητοποίηση" είναι πολύ σοβαρός κίνδυνος, ενίοτε θανάσιμος κίνδυνος.
Θα προσπαθήσω να δώσω ξανά ένα παράδειγμα για να δείξω πού είναι η δικιά μου ένσταση (λέω δικιά μου για να μη πάρω στο λαιμό μου τον Παπουτσωμένο Γάτο, τον ΓΜ ή πιθανώς άλλους).
Πριν από κάποιο καιρό είχε γίνει μια κινητοποίηση των μεταλλείων στις Σκουριές (εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ του κλεισίματος), είχε κάνει και ο Σφυροδρέπανος μια σχετική ανάρτηση.
Ήταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών εργάτες; Φαντάζομαι ότι δε θα βρεθεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο κύριος όγκος αυτών που συμμετείχαν δεν ήταν εργάτες, δε μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε-νομίζω-κάτι άλλο από εργάτες.
Αρκεί το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων ήταν εργάτες για να χαρακτηρίσουμε την κινητοποίηση εργατική; Όχι δεν αρκεί. Η κινητοποίηση δυστυχώς ήταν καθαρά εργοδοτική, τα συμφέροντα των εργοδοτών υποστήριζε.
Πρέπει οι εργάτες να κρατήσουν το ότι κατέβηκαν σε κινητοποίηση δυναμικά και οργανωμένα; Πρέπει.
Πρέπει να πετάξουν στα σκουπίδια το ότι αυτό το έκαναν κάτω από την καθοδήγηση των εργοδοτών τους και για τα συμφέροντα εκείνων, όχι τα δικά τους; Ασφαλώς και πρέπει.

ρα
ΥΓ. Ας ελπίσουμε ότι η τίμια ξωπαρμένη βάση της ΟΑΚΚΕ θα εξεγερθεί εναντίον της ηγετικής κλίκας που στοιχίζεται πίσω από τον οπορτουνιστή λακέ Ζαφειρόπουλο ο οποίος προσκυνά τον ισλαμοφασίστα ρωσόδουλο Ερντογάν. Ίσως σε κάποιο επόμενο συνέδριο; Το δεύτερο από το ... πρόσφατο πρώτο που έγινε το έτος 1990;

Ανώνυμος είπε...

Συντροφοι εγω νομίζω οτι ειναι παρα πολυ νωρις για εξαγωγη συμπερασματων. Παραθεσα ενα αρθρο του αστικου τυπου στο ιστιολογιο του Τρας και ειπα και καποιες σκεψεις. Περιμενω και την ανακοινωση του ΚΚΕ και του ΤΚP που θα βγουν όταν θα εχουν συγκεντρωθει καποια πρωρα στοιχεια και θα μπορουν να εξαχθουν κάποια πρωτα συμπεράσματα.
Παντως η πρωτη ανακοινωση του TKP ηταν Νάσαι μιζω γενική πολυ, δε με εκανε σοφοτερο και περιμενα κατι που να δινει και πρακτικα μια πρωτη γραμμη για το πως να κινηθεί το κινημα και ο λαος. Επίσης το βλεπω απο πολλους και θελει προσοχη. Όσο δεν μπορεις να κλεινεις τα ματια σε γκριζους λυκους, παρακρατικους κλπ που σιγουρα εδρασαν αλλο τοσο δεν ειναι σωστο να κλεινεις τα ματια και οταν ενα αρμα μαχης περνα πανω απο αοπλο πολιτη. Κομμουνιστης πιθανον δεν ηταν αλλα ενας που βγηκε στο δρομο γιατί απλά δε θελει χουντα υπερασπιζονενος τη δημοκρατία οπως φυσικα την εχει στο κεφαλι του που την εχει με την αστικη κοινοβουλευτικη εκφραση της και τον πατα το αρμα μαχης. Τι του λέμε? Τι λεμε στα παιδια, την οικογένεια του? Ειναι λεπτα πράγματα αυτά. Δεν ειναι δυνατόν να βαζεις απεναντι αυτο τον ανθρωπο ισα ισα οι κομμουνιστες εχουμε μάθει να σεβομαστε απεριοριστα οσους δινουν τη ζωη τους εναντια στην αντιδραση ανεξάρτητα απο τη λαθος θεωρηση τους ή την αφετηρία τους που μπορει να ειναι ρηχη. Τον Παναγουλη, τον Κουμη, τον Πετρουλα, τους αναρχοσυνδικαλιστες στην εξέγερση του Σικαγο κλπ τους σεβομαστε και σωστα κανουμε. Αρα απλο κοσμο που βγηκε και στην Τουρκία επειδη του ηρθε ενα κυκλικο sms απο το μηχανισμο του AKP τι τον κανουνε? Τον χαρίζουμε ταυτιζοντας τον με καθε λογης πρακτρισκο ή παρακρατικο? Οπως δεν χαριζουμε τον κάθε φανταρο που πιθανον δεν ηξερε καν για ποιο λογο ειναι στο Βόσπορο ή στους δρόμους.

ratm

Υγ. Συμπερασματα χωρις να δούμε το ρολο ΗΠΑ/ΝΑΤΟ δεν ειναι σοβαρο να βγάζουμε.

Αναυδος είπε...

Επανερχομαι στη συζητηση περι του αν ο λαος και τα μκδ είναι αυτα που απετρεψαν το πραξικοπημα….

Τα δεδομενα λενε ότι πραγματι στους δρομους βρεθηκαν περι τις 10-15,000 κοσμος.
1. Κατεβηκαν χαρις στα μκδ ?
Η δικη μου απαντηση είναι όχι αρκουσαν τα κλασσικα τηλεφωνα (κινητα και σταθερα) ένα τηλεφωνημα ερντογαν σε ζωντανη τηλεοπτικη αναμεταδοση και τα μεγαφωνα από τα τζαμια που αποδειχτηκαν παραπανω από αρκετα Η αλλιως και χωρις τα μκδ αυτοι που στηριξαν τον ερντογαν θα κατεβαιναν στο δρομο

2. Ηταν ο λαός ?
Ισχυριζομαι ότι η συντριπτικη πλειοψηφεια αυτων είναι εμμισθοι του καθεστωτος δηλ κομματικοι μπραβοι, αστυνομικοι, ΜΙΤ κλπ. Κατεβηκαν συν γυναξι και τεκνοις αυτό είναι αληθεια Καποιοι πεθαναν υπερσπιζομενη το καθεστως και αυτό είναι η αληθεια. Παρεσυραν και καποιους που δεν εχουν αμμεσο συμφερον από το καθεστως? Κατά πασα πιθανοτητα. Η λαικη υποστηριξη του ερντογαν που είναι πραγματικη εχει κερδηθει και από την εξαγορα και τον εκμαυλισμο αλλα είναι κυριως παθητικη και όχι ενεργητικη

Π.χ. από τις ελαχιστες αναφορές περι θυματων:
….. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Ιλχάμ Βαράνκ, αδελφός του στενότερου συμβούλου του προέδρου … Μέσα στα θύματα ήταν και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ερντογάν, ο Ερόλ Ολτσόκ και ο 16χρονος γιος του

http://www.efsyn.gr/arthro/iremia-meta-tin-kataigida

Στην πραγματικοτητα 2 συμμοριες τσακωθηκαν για τον λουφε της εξουσιας με τους δευτερους να έχουν πολλα περισσοτερα να χασουν από τους κληρωτους που δεν θα κερδιζαν απολυτως τιποτα. Αυτή είναι μια παραμετρος που εξηγει την αποτυχια. Οι υπολοιπες αιτιες της αποτυχιας είναι τα λαθη στο σχεδιασμο και οι αστοχιες στην εκτελεση του αλλα κυριως το γεγονος ότι απεναντι του ειχε επισης ισχυρους και ενοπλους αντιπαλους.

Sofoklis92 είπε...

Οπότε ναι είμαι της άποψης ότι από το να βγεις χύμα, καλύτερα να μην βγεις καθόλου. Δεν είναι ηρωικό να πεθαίνεις τσάμπα.

Ιβάν Τζόνι

Και όχι μόνο αυτό.Ακόμα και οργανωμένος να βγεις άοπλος δεν έχεις ελπίδες απέναντι σε αποφασισμένο στρατό να βαρέσει στο ψαχνό. Το είδαμε στο Πεκίνο εκτός της πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989 ο στρατός της ΛΔΚίνας σφάγιασε στην κυριολεξία εκατοντάδες νέους,υποκινούμενους ή όχι από την δύση ουδόλως έχει σημασία.

Οι πραξικοπηματίες φαντάροι στην Τουρκία δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν γυναίκες δημοσιογράφους με τακούνια στο CNN Turk που τους κούναγαν το δάχτυλο, τι λέμε τώρα ; Δεν είχαν πάρει εντολές για δυναμική καταστολή του άοπλου πλήθους

Μόνο λίγες διμοιρίες στην Άγκυρα είχαν τέτοιες εντολές

Τα δε θύματα του στρατού ήταν ισάριθμα σχεδόν με αυτά του Ερντογάν ο ΟΑΚΚΕίτης λέει ψέματα εσκεμμένα η ΟΑΚΚΕ έχει μέλη της λίγους ασφαλίτες και αρκετούς φανατικούς μαοικούς του κολου που αντιδρούσαν μία ζωή στις απεργίες

AGIS είπε...

Ίσως χρήσιμο να επισημανθεί, ότι μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, το μεγάλο παζάρι μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ και Τουρκίας-ΗΠΑ διεξάγεται με διπλωματικό επίκεντρο και βιτρίνα ("κόκκινες γραμμές") με τις μεν ΗΠΑ την έκδοση Γκιουλέν και με την ΕΕ την θεσμοθέτηση ή όχι της θανατικής ποινής.

AGIS είπε...

Ακόμα μια πτυχή (παρακινδυνευμένου;) προβληματισμού με αφορμή αυτό το ρεπορτάζ:
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8974061

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να παραβλέψει ό,τι εκφράζεται μέσω της "ανάλυσης" του πρώην αξιωματούχου στην κυριολεξία της.
Από την άλλη, όμως, αυτή η κραυγαλέα αυτοέκθεση που δεν ταιριάζει σε "αξιωματούχο" ούτε και "πρώην" - με τη σαφή και έτοιμη από καιρό επιλογή θέσης, από την πρώτη κιόλας στιγμή, πριν ακόμα ξεκαθαρίσει το οτιδήποτε, και μάλιστα θέσης διαμετρικά αντίθετης με ό,τι διπλωματικά συνιστά τη "νομιμότητα", που φτάνει έως και τα "καλά νέα" της κατά ιστορικό κανόνα "θανάτωσης των χαρισματικών ηγετών" της Τουρκίας πλην των κεμαλικών - αυτό το κραυγαλέο στοιχείο έχει (κοντά σε οτιδήποτε άλλο) όλα τα χαρακτηριστικά μιας μορφής αυτοεπίδειξης, αυτοσυστάσεων, διαπιστευτηρίων προς τον Ερντογάν, εκ μέρους των κύκλων που του πρόσφεραν (ή που συμμετείχαν στην πραγματοποίηση) αυτού του "δώρου του αλλάχ".
Επομένως, κατά τη γνώμη μου η εξαγωγή στέρεων συμπερασμάτων είναι αρκετά πιο σύνθετη από όσο θέλουν να φαίνεται όσοι παίρνουν τη "ντουντούκα" των διεθνών ΜΜΕ και διαλαλούν την πραμάτεια τους.

Αναυδος είπε...

Να προσθέσω οτι σε ανύποπτο χρόνο η μεσημβρινή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΦ συν είχε δημοσιεύσει 2αρθρα του Φ.Γκιουλεν η συνηθισμένη πρακτική είναι αυτού του είδους η προπαγάνδα να γίνεται έναντι αμοιβής
Για να ξέρουμε με τι είδους αυτοδιαχειριζόμενους έχουμε να κανουμε

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Εχουμε κι άλλες παρενέργειες του συμβιβασμού με ....την ασάφεια, η μάλλον πολυσημία της έννοιας "Λαός":
Ο Π. Κωνσταντίνου, της Ανταρσύας ντε, ζητάει την ....έκδοση των 8 φυγάδων Τούρκων στρατιωτικών στον Ερντοκάν!
Απόλυτα λογική συνέπεια της ...."νίκης" (άλλη μιά....) του (ερντοκανικού) "τουρκικού Λαού"!
Να τιμωρηθούν οι "στρατόκαυλοι", που επιβουλεύθηκαν τις ....ελευθερίες του!

Θα δούμε πολλά....
....κι όλα εδώ θα πληρωθούν!

Ανώνυμος είπε...

@Sofoklis92
Σύμφωνοι. Απλά το είπα έτσι, γιατί σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, ακόμα και όταν δεν έχεις όπλα πρέπει κάπως να προσπαθήσεις να κατευθύνεις τυχών ανοργάνωτες και ανώριμες μάζες, που θα κατέβουν χύμα με καλό σκοπό.
Αυτό γιατί πρέπει να προσπαθήσεις να τις φέρεις στον οργανωμένο αγώνα, να τις ριζοσπαστικοποιήσεις σε σωστή κατεύθυνση, αλλά και να τις γλυτώσεις από τα χειρότερα, πάντα με οργανωμένο τρόπο!
Είναι νομίζω υποχρέωση σου όταν ανήκεις στην πρωτοπορία.

Ιβάν Τζόνι