Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Λυσσάξτε τσαούσες

Μπορεί ο τίτλος να ταίριαζε σε κάτι σχετικό με το Γ. Μαρίνο (από το πολιτ-μπιρό) να δηλώνει στην αρχή μιας εκδήλωσης, όπου θα ήταν ομιλητής: τρεις ώρες θα 'μαστε μαζί, αυτή είναι μόνο η αρχή.

Αλλά η αφορμή ήταν η συνέντευξη του Κουτσούμπα στο Δανίκα για το Πρώτο Θέμα κι οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε. Και δεν εννοώ βέβαια κάποιες φυσιολογικές αντιδράσεις, γιατί η συνέντευξη προφανώς ξέφυγε από τα καθιερωμένα-τετριμμένα, και είναι λογικό να (μας) εκπλήσσει (λέω "μας", χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου). Περίμενες εσύ δηλ, σφε αναγνώστη, να αφήσει στην άκρη τους τύπου ο γγ και να πει "παπαριές" τα κλισέ επιχειρήματα ότι το σύστημα αλλάζει από μέσα, σιγά-σιγά, κτλ; Αυτό που όλοι σκεφτόμαστε δηλ, πάνω-κάτω, αλλά ποτέ δε θα λέγαμε σε μία συνέντευξη, παρά μόνο στην παρέα, σε ένα φίλο μας. Κι εδώ λειτουργεί προφανώς η οικειότητα από την παλιά γνωριμία του Κούτσι με το Δανίκα, από τον καιρό που ο δεύτερος ήταν στο Ριζοσπάστη (τον πρότεινε, λέει, για αντικαταστάτη του ο Ραφαηλίδης) πολύ πριν αναλάβει ο πρώτος ως διευθυντής.

Δε μιλάμε λοιπόν για αυτές τις αντιδράσεις, αλλά για άλλη ποιότητα. Γι' αυτούς που ανακαλύπτουν κρυφά νοήματα πίσω απ' τις γραμμές, πετάνε πονηρά υπονοούμενα -μόλις συγκαλυμμένα από το φύλλο συκής της ξετσιπωσιάς- κι αφήνουν "χαριτωμένα" ρητορικά ερωτήματα να πλανώνται στον αέρα: τι δουλειά είχε ο Κουτσούμπας να δώσει συνέντευξη στη βρωμερή φυλλάδα του κομιστή; Γιατί την έδωσε στο Δανίκα και χαριεντιζόταν μαζί του; Γιατί βγήκε τόσο life-style αντί να είναι καθαρά πολιτική; Και γιατί δεν αναδημοσιεύτηκε ποτέ στο πόρταλ ή στο όργανο, που μας ενημερώνουν και για την παραμικρή κίνηση του ΓΓ;

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα να δούμε τι βαθμολογία και τι ψάρια θα πιάσουμε.

Συνεντεύξεις δίνει κανείς γενικά, όπου του το ζητήσουν (με πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις) και σε όλα τα αστικά μέσα. Αν ήταν να αρχίσουμε να αποκλείουμε κάποια με βάση το πόσο βρώμικα είναι, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να αποκλείσουμε πχ την ΕφΣυν (με τα αντικομμουνιστικά σχόλια του Πετρόπουλου και όχι μόνο) και το Βήμα (με τα βρώμικα "ρεπορτάζ" του Σταυρόπουλου), κτλ, ή διάφορα κανάλια -πχ το Μέγκα και το Σκάι.

Κι αν επεκτείνουμε τον ίδιο συλλογισμό στους δημοσιογράφους, γιατί να εξαιρέσουμε τον (πάθος για το χρήμα) Παύλο Τσίμα και τη ραδιοφωνική συνέντευξη στο Σκάι, που ακολούθησε; Στο κάτω-κάτω, η γνωριμία με το Δανίκα συνέβαλε στο να αποφευχθούν και να ξεκαθαριστούν (έστω και σ' ένα μόνο αναγνώστη του ΠΘ να έμεινε κάτι, κέρδος θα είναι) ζητήματα, όπως οι περιβόητες σπουδές της κόρης της Παπαρήγα, Βασιλείας, στο Deree κι όχι σε κάποιο κολέγιο της Αμερικής. Ο Δανίκας το ήξερε από πρώτο χέρι και το λέει μόνος του. Θα μου πεις, κι η Τρέμη το γνώριζε από πρώτο χέρι (κι αυτή δούλευε στο Ρίζο), αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει μια άθλια ερώτηση στην Αλέκα, σε ένα παλιότερο debate.

{Παρεμπιπτόντως και παρενθετικά για το Φανίκα. Εκτός από τη θητεία του στο Ρίζο -από όπου ξεπήδησαν διάφορα λουλούδια, για να ανθίσουν και να γίνουν αγκάθια στην πορεία- κι εκτός από τις κινηματογραφικές κριτικές του, που κάποιοι τις έβρισκαν αξιόλογες, αξίζει να σημειωθεί και το εξής: πριν από καμιά δεκαριά-δεκαπενταριά χρόνια έγραφε καυστικά και πετυχημένα σχόλια, που τα αναδημοσίευε, συχνά-πυκνά, κι ο Ριζοσπάστης, στη δεύτερη σελίδα, δια του τύπου. Θυμάμαι επίσης χαρακτηριστικά μια συζήτηση στον Πρετεντέρη για το ασφαλιστικό, όπου οι δολοφόνοι της κοινωνικής ασφάλισης εμφανίζονταν έκπληκτοι κι ανήσυχοι για την κατάστασή της. Κι ο Δανίκας το είχε αναπαραστήσει πολύ έξυπνα, με μια θεατρική κίνηση -που χάνει λίγο κατά τη μεταφορά- κοιτάζοντας κάτω από το κάθισμά του και λέγοντας: Α! Ένα πτώμα! Ένα πτώμα!

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο Δανίκας έπαθε οβιδιακή, μνημονιακή μετάλλαξη και η μεταπήδησή του στο ΠΘ, τη ρυπαρή φυλλάδα του κομιστή, μόνο τυχαία δεν ήταν. Κλείνει η παρένθεση.}

Το ανάλαφρο στιλ της συνέντευξης είναι ασφαλώς επιλογή του Δανίκας, κι όχι καρπός συναλλαγής, όπως γίνεται στα αστικά κόμματα, συνεντεύξεις-αγιογραφίες, με δεδομένα ανταλλάγματα. Ακόμα κι έτσι πάντως, δίνονται εύστοχες απαντήσεις, επί της ουσίας και αυτοκριτικές όπου χρειάζεται, και δεν πιστεύω πως βγαίνει χαμένος ο ΓΓ ή το κόμμα από αυτήν την ιστορία (ίσα-ίσα που είναι σαν άνοιγμα -έμμεσο κι από σπόντα- σε ένα κόσμο που δε βρίσκουμε αλλού: το αναγνωστικό κοινό του ΠΘ).

Όλα αυτά πάντως απαντούν και στο ερώτημα της μη αναδημοσίευσης (όπως αντίστοιχα δεν είχε αναδημοσιευτεί, αν θυμάμαι καλά, και μια πρόσφατη συνέντευξη του Παφίλη στο POPaganda), για παρόμοιους ίσως λόγους. Δεν είναι μόνο το ύφος, αλλά και τα μαργαριτάρια που πετάει ενδιάμεσα ο Δανίκας, που εκτός από τις αβάσταχτα ελαφρές πολιτικές κρίσεις του (το κόμμα παραμένει μόνο εναντίον όλων, αλλά εκσυγχρονίστηκε), ασχολείται πχ σε όλη την εισαγωγή του με τα κιλά και τη λαιμαργία του Κούτσι (άσε που μπερδεύει τους εύσωμους με τους βουλιμικούς). Και θάβει μάλιστα πριν την ώρα του και το Μωραΐτη, που τον αναφέρει ως "αξέχαστο", ενώ ο άνθρωπος ζει και τα έχει τετρακόσια, απ' όσο ξέρω.

Δεν ξέρω τι βαθμό πιάσαμε, αλλά μπορούμε να βγάλουμε κι εμείς κάποια συμπεράσματα για όσους ρωτάνε αθώα (και δεν εννοώ το Δανίκα).

Στο τέλος του κατήφορου, υπάρχει μόνο βούρκος. Έχουν κάθε δικαίωμα να τραβήξουν προς τα εκεί, αλλά όχι να έχουν την απαίτηση να μας τραβήξουν μαζί τους.
Κι αν αυτό δεν αγγίζει κανέναν τους, ας μείνουν με τον τίτλο της ανάρτησης. Στη λύσσα εξάλλου έχουμε αντισώματα. Άσε που καταλαβαίνει πολύ καλά κι ένας κόσμος παραέξω, πού το πάνε...

15 σχόλια:

GT είπε...

κιοτεψε ο συντροφος να πει τι ομαδα ειναι...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Α.Σ.Λαμιας ειναι ο σφος !
οχι λογω τοπικισμου (αυτο θελησε να αποφυγει στην συνεντευξη) αλλα λογω ιστορικης οικογενειακης καταβολης...
Παλαι ποτε "φονεας γιγαντων" ο ιστορικος "Λαμιακος" (ή "ΑΣ Λαμιας" στην συγχρονη εποχη)

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εγώ πάλι από αυτό με το χρώμα που είπε (μία είναι η ομάδα, το κόμμα και το χρώμα) κατάλαβα ότι είναι γάβρος. Και είχαμε αλλαγή φρουράς, μετά την Αλέκα που ήταν ΠΑΟ. Αλλά αυτά σας τα κρύβουν στις Κόβες και δε σας λένε τίποτα... ;)

Ανώνυμος είπε...

Υπήρχε παλιά Ολυμπιακός Λαμίας με χρώμα ερυθρόλευκο. Νομίζω πως σήμερα ο διαδοχος εκείνης της ομάδας μετά απο περιπέτειες είναι μια ομάδα με σαφώς καλύτερο όνομα. Ο ΠΑΣ Λαμία και χρώμα γαλανόλευκο για να θυμιζει μια πραγματικά μεγάλη ομάδα.
Δυστυχώς και εγώ για Ολυμπιακακια τον κατάλαβα. Ας εχει κι ένα σοβαρό αρνητικό ο ΓΓ

ρα

Ανώνυμος είπε...

Δε θέλω να σχολιάσω τίποτε άλλο, πέρα από την εισαγωγή: "Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι οι ευτραφείς τύποι, οι βουλιμικοί, είναι συνήθως καλόκαρδοι, ανοιχτοί και ευχάριστοι.". Ναι, επίσης ισχυρίζονται ότι οι βδέλλες γιατρεύουν την κολπική μαρμαρυγή και ότι η συνείδηση βρίσκεται στο κωνάριο. Έλεος.
(Για τη δε χρήση της λέξης "βουλιμικός", μιας ασθένειας που καταστρέφει ζωές, σαν χαριτωμένο επίθετο, ουδέν σχόλιο.)

Ξώφαλτσος

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα για την συνέντευξη, σήμερα είδα και την δική σου δημοσίευση Απολιθωμα αλλά ξεκάθαρα δε μπορείς να συγκρίνεις την αηδία του γλοιωδους αυτού υποκειμένου με οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα! Δεν είναι το θέμα "κομιστής", δεν είναι το θέμα "σώζει γιαγούλες η ΧΑ", είναι η φωτογραφία του νεκρού Φυσσα στην αγκαλιά της κοπέλας του σε πρωτοσέλιδο.. Σ αυτήν την "εφημερίδα" δε δίνεις συνέντευξη, απλά την καις.. Και μιλώ όσο πιο συγκρατημένα μπορώ αυτήν την στιγμή..

Anorymous

Μαύρο πρόβατο είπε...

Πιθανόν ο ΔΔ να μπερδεύτηκε με την παλιά είδηση του θανάτου του φιλόλογου Γ. Μωραΐτη

Κατά τα λοιπά, υπενθυμίζουμε οτι ο ίδιος είχε πονήσει το προ τριετίας το εξής αριστούργημα (στο σύνδεσμο).

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλούνται οι πάσης φύσεως και ψευδωνύμων true να υποβάλουν λίστα κομμουνιστικώς εγκεκριμένων μέσων/δημοσιογράφων για χορήγηση συνεντεύξεων Γ.Γ και λοιπών στελεχών. Προσωπικά δεν με ενθουσιάζει το υπεροβολικά χαλαρό και άνετο στιλάκι στην δημόσια εμφάνιση πολιτικών πρώτης γραμμής, η Αλέκα νομίζω είχε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικείου και σοβαρού ύφους, το πολύ χύμα μου θυμίζει λίγο Ομπάμα και γενικά το βρίσκω αμερικάνικης επικοινωνιακής αισθητικής, αλλά πιθανόν αυτά να είναι δικά μου κολλήματα. Δε θα κρύψω τη χαρά μου βέβαια αν ισχύουν οι εκτιμήσεις του Απολιθώματος για τις οπαδικές προτιμήσεις του Κούτσι, έστω και ως ΑΓ (ανώνυμος Γαύρος)

Amor omnia vincit

Ανώνυμος είπε...

@Ξώφαλτσος

Ότι η ψυχή βρίσκονταν στην επίφυση ή αλλιώς κωνάριο το ισχυριζόταν ο Descartes(ελληνιστί Καρτέσιος) τον 17ο αιώνα.Προφανώς δεν ισχυρίζονται κάτι τέτοιο οι ψυχολόγοι σήμερα.Και ότι οι βδέλλες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας σειράς καρδιαγγειακών παθήσεων ,με πιο προφανή την υπέρταση, όπως και του γλαυκώματος είναι γεγονός.Φυσικά προτιμούνται χάπια αντί για τσίμπημα βδέλλας για προφανείς λόγους.Και οι ψυχολόγοι δεν ασχολούνται καν με την κολπική μαρμαρυγή...

ΓΩ

Ανώνυμος είπε...

@Ξώφαλτσος

Τώρα που ξαναδιαβάζω τι έγραψες παίζει να "άργησα" και να μιλούσες ειρωνικά.
Στην περίπτωση αυτή, σόρρυ για το κήρυγμα...

ΓΩ

Νίκος Σαραντάκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου άρεσε πολύ και σε αυτή την συνέντευξη ο Δημήτρης Κουτσουμπας. Γνώμη μου είναι ότι σε αυτό το συγκεκριμένο καθήκον ανταποκρίνεται, είτε live είτε σε γραπτό κείμενο συνέντευξης, καλύτερα από την Αλέκα Παπαρηγα όσο βέβηλο κι αν πιθανώς ακουστεί αυτό σε κάποιους. Πολύ στρωτος λόγος, χωρίς κομπιασματα και χρήσιμη επιμονή, ήρεμα έντονη θα τη χαρακτήριζα ενίοτε, στο να ακουστεί αυτό που πρέπει πάρα τις όποιες προσπάθειες του ερωτώντα να εκτρεψει απο την ουσία της τη συζήτηση.
Υπήρχε παλιά Ολυμπιακός Λαμίας οπότε έχει ο ΓΓ μια καλή δικαιολογία για το πολύ σοβαρό μείον του (αν αληθεύει η, βάσιμη οπωσδήποτε, υπόνοια περί φιλοολυμπιακων φρονημάτων).

ρα


Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Κι εσύ γάβρος Αμόρ; Ωιμέ...

Ρα, για κάποιο λόγο που δεν κατέχω, τα σχόλιά σου πήγαιναν κατευθείαν στα ανεπιθύμητα και τα ανακάλυψα τυχαία σήμερα το πρωί, οπότε δημοσιεύτηκαν δυστυχώς με καθυστέρηση.

Ανώνυμος είπε...

@Απολίθωμα
Guilty as charged.

@Ρα
Ο Κουτς όντως είναι συνήθως πιο καλός απ'την Αλέκα επικοινωνιακά και φαίνεται να βελτιώνεται και με πιο γρήγορους ρυθμούς από εκείνη. Απλά εγώ έχω θέμα να βλέπω γγ και γενικά πολιτικούς αρχηγούς να μιλάνε δημόσια λες και απευθύνεται στους κολλητούς του, δεν το θεωρώ όμως και κάτι τρομερά μείζονος σημασίας.

Amor omnia vincit

Ανώνυμος είπε...

@Amor omnia vincit ,
επειδή βαριέμαι κι έχω όρεξη να "μυγιαχτώ "
Δεν έχει να κάνει με την συνέντευξη του κουτσουμπα,αφορμή ήταν, ουσιαστικά το σχόλιό μου είναι για την αηδία αυτού του καθικιού.. Ο οποιοσδήποτε δώσει συνέντευξη, γενικότερα ασχοληθεί με αυτήν την" εφημερίδα" , λερώνεται.. Αυτήείναι η άποψή μου. Κομπλέ ; Έγινα λίγο περισσότερο σαφής; Τώρα τα τρου και τα περί εγκεκριμένων, νταξ, γαυρος είσαι, δεν περίμενα κάτι καλύτερο..
Υγ : δεν έχω διαβάσει την συνέντευξη γιατί δε θέλω να δώσω ούτε ένα κλικ παραπάνω στο σαιτ του.. Τον σιχαίνομαι και πιστεύω ότι αυτό θα πρεπε να κάναν όλοι, κι όχι να είναι η πρώτη κυριακάτικη σε πωλήσεις.

Anorymous