Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ημέρα ανεξαρτησίας

Προσπαθώντας να συνδέσω το είναι με το ιδεατό εγώ, όπως διάβασα κάπου, και να πάω δύο γκεστάλτ παρακάτω από τον Τζούμα στους Απαράδεκτους, θα επαναφέρω/επαναδιατυπώσω κάποιες ιδέες, που τις θέτω προς συζήτηση και στη βάση του μπλοκ. Ελπίζω πως η κουβέντα δε θα ξεκινήσει/πυροδοτηθεί από μηδενική βάση για το ίδιο θέμα, χωρίς να παίρνει υπόψη τα προηγούμενα, όχι γιατί δεν είναι θεμιτό να πει κανείς ό,τι θέλει, ανεξάρτητα από τις "εισηγήσεις" της κε του μπλοκ ή γιατί είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τη συνέχεια των αναρτήσεων, αλλά για να μην ανακυκλώνεται γύρω από τα ίδια ζητήματα, κάνοντας απλώς σβούρες, σαν ένα σκυλί δεμένο σε ένα δέντρο.

Έχω ξαναγράψει αρκετές φορές πως η συγκυρία της κρίσης απαιτεί συνολικές λύσεις απέναντι στο πρόβλημα, δηλ την υπέρβασή της. Τη λύση από το αδιέξοδο (που δεν είναι χωρίς ταξικό πρόσημο), δε θα τη δώσει μια μεμονωμένη κίνηση, όσο ριζοσπαστική ή μη ενσωματώσιμη κι αν φαίνεται (πχ διαγραφή χρέους, κοινωνικοποίηση τραπεζών, αποδέσμευση από την ΕΕ) εάν δε συνοδευτεί από μια συνολική εναλλακτική πρόταση που να δίνει μια διαφορετική προοπτική. Αυτό βασικά συνεπάγεται σύγκλιση του τακτικού με το στρατηγικό μας στόχο, που είναι ευλογία και κατάρα μαζί, καθώς και μια σειρά συγχύσεις για όσους πιστεύουν πως έτσι όλα υπάγονται-παραπέμπονται στο σοσιαλισμό και τη Δευτέρα Παρουσία, αντί σε ένα άμεσο μεταβατικό μέλλον, για όσους μένουν προσκολλημένοι σε παλιά σχήματα-συνθήματα, τα κουτάκια της θεωρίας και τα βολικά καλούπια όπου στριμώχνεται η πραγματικότητα, μακριά από αντιφάσεις, την πρωτότυπη ζωντανή της κίνηση και τη συγκεκριμένη ανάλυσή της.

Μπαίνει λοιπόν ένα ερώτημα κι ο εξής προβληματισμός: μπορούμε να μιλάμε γενικά για αιτήματα-κρίκους και επιμέρους στόχους πάλης στη σημερινή συγκυρία ή αυτό είναι άτοπο και μη ρεαλιστικό, εφόσον όλα πρέπει να συνδέονται με το στρατηγικό στόχο; Κι αν τελικά νοούνται κρίκοι τι ακριβώς σημαίνουν και τι περιεχόμενο παίρνουν; Διαφωνούμε με συγκεκριμένα βήματα που προβάλλονται ως τέτοιοι ή συνολικά με τη λογική των κρίκων; Δεν πρέπει όμως να βρίσκουμε κάθε φορά τον αδύναμο κρίκο της αστικής εξουσίας, που μπορεί να της επιφέρει ρήγματα και να την αποδυναμώσει;

Από τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι ένα αίτημα-κρίκος δεν επιλέγεται επειδή αποτελεί πάγια διεκδίκηση-θέση χρόνων ή δεκαετιών, που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε και προκρίνεται ως ένα διαχρονικό αίτημα προς πάσα χρήση, σε κάθε περίπτωση, αλλά μετά από συγκεκριμένη ανάλυση της σημερινής κατάστασης, για να καταλήξουμε τελικά στο πιο κατάλληλο: ποιο είναι αυτό που προσφέρεται, για να αποδυναμώσει τον αντίπαλο, να προωθήσει την ταξική πάλη και να συσπειρώσει δυνάμεις; Αλλιώς, οποιοσδήποτε επιμέρους στόχος, από τον εργατικό έλεγχο στις τράπεζες ή την κρατικοποίησή τους και την αριστερή κυβέρνηση, μέχρι την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή, μπορεί να βαφτιστεί κρίκος, σκαλοπατάκι ή κάτι παρόμοιο.

Με αυτήν την έννοια, διατηρώ τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μου πχ με την ανάλυση του Μαυρουδέα, αλλά εκτιμώ το σκεπτικό του και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί, για να απορρίψει πχ τη διαγραφή του χρέους και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ως μη επαρκείς ή μη κατάλληλους στόχους-συνθήματα και να εντοπίσει το ενδεδειγμένο αίτημα-κρίκο στο στόχο της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ. Όχι γιατί είναι πάγια θέση του κομμουνιστικού κινήματος από την εποχή της ΕΚΑΧ και της ΕΔΑ, οπότε δεν πρέπει να την "προδώσει", αλλά γιατί εκτιμά πως στη δεδομένη χρονική συγκυρία, ο ευρωμονόδρομος είναι απαραίτητος όρος ύπαρξης για την ελληνική άρχουσα τάξη, που δεν είναι σε θέση να απορροφήσει και να ενσωματώσει την παραμικρή απόκλιση από αυτόν.

Δεύτερο βασικό ζήτημα. Αιτήματα κρίκοι, κατά τη δική αντίληψη, είναι αυτά που μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε το επίπεδο πάλης, τη μέση συνειδητοποίηση των μαζών, τη συγκέντρωση δυνάμεων για το στρατηγικό μας στόχο. Μπαίνει όμως ένα γενικό ερώτημα, που ισχύει για κάθε τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για στόχους που μπαίνουν προς άμεση υλοποίηση ή για συνθήματα ζύμωσης, τα οποία θα συσπειρώσουν και θα προετοιμάσουν τις λαϊκές μάζες για αποφασιστική πάλη, την κρίσιμη στιγμή; Η αποδέσμευση από την ΕΕ πχ είναι ζήτημα άμεσης διεκδίκησης, εδώ και τώρα, ή ως μέτωπο πάλης, που ζυμώνεται για να το υλοποιήσει μια διαφορετική εξουσία; Για μένα ισχύει το δεύτερο, όχι (μόνο) γιατί το πρώτο είναι μια ρεφορμιστική αντίληψη, ενταγμένη σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα, ή γιατί μπλέκεται με υπαρκτές ενδοαστικές αντιθέσεις και κινδυνεύει να ενσωματωθεί, αλλά (κυρίως) γιατί είναι απραγματοποίητο και μη ρεαλιστικό σενάριο.

Αυτό το ζήτημα (νομίζω πως) ήταν λυμένο ήδη από το 15ο Συνέδριο, όταν σημειωνόταν δηλαδή στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ πως η πάλη για απαλλαγή από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση θα δικαιωθεί πλήρως μόνο σε μια ελεύθερη σοσιαλιστική Ελλάδα (δεν έχω πρόχειρη την ακριβή διατύπωση, αλλά πιστεύω πως δεν αλλοιώνω το γενικό νόημα). Ακόμα δηλ και αν κάποιος θεωρεί πως η Ελλάδα είναι εξαρτημένη χώρα και προβάλλει αντιιμπεριαλιστικούς στόχους πάλης, η πάλη αυτή δεν έχει ως στόχο την ανάκτηση της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας της καπιταλιστικής Ελλάδας και την επιστροφή σε μια (βασικά ανύπαρκτη ή εξιδανικευμένη) προηγούμενη κατάσταση, γιατί ο χρόνος δε γυρνάει πίσω κι αυτό είναι απραγματοποίητο στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Αυτό απαντά, κατά τη γνώμη μου, στο απλοϊκό-σχηματικό ερώτημα του "πριν" και του "μετά", εάν δηλ η αποδέσμευση είναι προϋπόθεση του επαναστατικού άλματος ή έπεται αυτού, ως συνέπειά του, σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα εντός της ΕΕ! Ούτε πριν, ούτε μετά, αλλά μαζί κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, παράλληλα και σχεδόν ταυτόχρονα, το ένα με το άλλο.

Μήπως αυτό σημαίνει σφοι πως δεν πρέπει να προβάλλουμε πια σχετικά αυτόνομα το ζήτημα της αποδέσμευσης και να μην το τονίζουμε, τη στιγμή που γίνεται φανερός σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα ο ρόλος της ΕΕ και το κίβδηλο όραμα της "Ενωμένης Ευρώπης" που ξεσκίζεται από ανταγωνισμούς; Όχι σφοι, δε σημαίνει κάτι τέτοιο. Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να σηκώνουμε ως μέτωπο αιχμής το αίτημα της αποδέσμευσης. Ζητάμε αποδέσμευση τώρα, χτες, γιατί είναι ένα κεντρικό σύνθημα που ζυμώνει συνειδήσεις και η δική μας πρόταση δεν είναι για το σήμερα, και όχι για το μακρινό αύριο, που δε θα προλάβουμε να ζήσουμε. Ενώ παράλληλα, εξηγούμε και τι άλλο σημαίνει η αποδέσμευση, γιατί η δική μας πρόταση δε σταματά στα μισά του δρόμου και της πλαγιάς, για να κατρακυλήσει πάλι στον κατήφορο, σαν το βράχο του Σίσυφου.

85 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

<>

Συνδεω την παραπανω διατύπωση με το προσφατο ζητημα για την απλη αναλογικη.Γινεται λογος για την διεκδικηση της απλης και αδολης αναλογικης για την εισοδο στο αστικο κοινοβούλιο. Γεννιουνται καποια ερωτηματα:

1)Ποια θετικη ζημωση δημιουργει στο λαο, ποιος στοχος (ή κρίκος;)εξυπηρετείται για την σοσιαλιστική προοπτική;

2) Μια βουλη των, ας πουμε, 11 κομματων με απλη αναλογικη ,θα συσπειρωσει τον λαο καλυτερα απο μια βουλη που το ΚΚΕ ειναι μέσα στα 3 πρωτα σε ποσοστό, απο τα 6 κόμματα;

3)Εχοντας ξεθωριάσει το ΑΑΔΜ απο την ιδια την ιστορια, κατω απο ποιο αλλο σχημα θα επιδιώξει συνεργασίες το ΚΚΕ με νεα "αντιμονοπωλιακα"," αντικαπιταλιστικά" κομματα που πιθανόν να μπουν στη βουλη;Και εαν δεν επιδιώκεται καμια συνεργασία ή μετωπο με αλλα μικρα κομματα,γιατι να μπουν στη βουλη; (επιστροφή στο ερωτημα 1)

Δημ.

Ανώνυμος είπε...


σωστα βάζεις τους προβληματισμούς για κουβέντα Σφυροδρέπανε. Υπάρχει λοιπόν το εξής ζήτημα. Η αστική τάξη της χώρας μας -που εγώ διατείνομαι οτι ειναι μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης και εξαρτημένη, διαβάστε παραδίπλα- στρατηγικά επιλέγει την ΕΕ, γιατι ετσι το κεφάλαιο βγάζει το μέγιστο κέρδος του. Εκτος ΕΕ, οι οχυρώσεις των δασμών και των ποσοστώσεων των άλλων κρατών μελών της ΕΕ θα οδηγούσαν σε τεράστιες χασούρες στο ελληνικό κεφάλαιο.

Εξου και απο τη πρώτη στιγμή σε αυτο το μπλογκ, ισχυρίζομαι οτι η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκεται να φύγει απο την ΕΕ, παρότι ειναι ιμπεριαλιστική χώρα και όχι εξαρτημένη, μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης, γιατι το 50% του εξωτερικού της εμπορίου περνάει από την ΕΕ, οπότε το πούλο. Τμήμα, πολύ μικρο του χρηματιστικού κεφαλαίου της Βρετανίας ποντάρει σε ανακατατάξεις στο μέλλον, όταν η κρίση θα βαθύνει και ειναι σίγουρο οτι θα βαθύνει, οπώς οι συμμαχίες θα αλλάξουν, το ίδιο και οι συσχετισμοι, γι αυτό στήριξε Bremain.

Δεν ειναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτο. Οι μονοπωλητές Kirchdorf και Τhyssen στη Γερμανία του μεσοπολέμου στήριζαν εξαρχής τη διάλυση της συμφωνίας των βερσαλλιών και της αυτόνομης στρατηγικής της Γερμανίας με επίθεση στην ΕΣΣΔ, οι υπόλοιποι της χημικής βιομηχανίας και των μεγάλων μονοπωλίων της ηλεκτροβιομηχανίας στήριζαν τη διευθέτηση του χρέους με τους γάλλους ιμπεριαλιστές και την απο κοινού συστράτευση εναντίον της ΕΣΣΔ. Η πρώτη ομάδα έβλεπε σωτηρία στην άκρα δεξια και ανάμεσά της έσπρωχνε οικονομικά και πολιτικά το Χιτλερ, η δεύτερη ομάδα πόνταρε στη σοσιαλδημοκρατία και στο γερμανικό κέντρο, που ήταν κομμα μπαλαντέρ, σπρώχνωντας τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία συνεχώς προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Για περισσότερα:
μπροσούρα
«Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο»

Η ΟΝΕ ειναι μια σκληρή ένωση που ωφελει πρωτίστως την ιμπεριαλιστική Γερμανία, που έχει ΣΗΜΕΡΑ φτηνό ευρώ και δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτήσει ελλειμματα στο εμπορικό ισοζύγιο, σε κεφαλαικές μεταβιβάσεις και στους προϋπολογισμούς άλλων χωρών μελών. Οταν η Γερμανια θεωρήσει ότι πρέπει να ακολουθήσε η ίδια πολιτική ελλειμματων και υποτίμησης του νομίσματός της, τότε απλούστατα θα καταργήσει το ευρώ και θα καταλήξει στο μάρκο. Θα διατηρήσει το ευρω στο βαθμό που μπορει να συνδέσει τη Γαλλία ή το Βέλγιο σε μια νομισματική ένωση. Θυμάστε ολοι την κουβέντα περί ευρωομολόγου το 2011-2012, την οποία ειχε αναζοπυρώσει η ΓΑλλία, στην οποία έκανε σπέκουλα και ο Τσίπρας; Αυτα τέλειωσαν πια. Η Γερμανια έκοψε κάθε φωνή.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

η στρατηγική λοιπόν μας ειναι και παραμένει προλεταριακή επανάσταση.

Η στρατηγική ομως, ειναι ο πόλεμος που στόχο έχει την δικτατορία του προλεταριάτου και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τη δημιουργία βαριά βιομηχανίας στη χώρα μας, για να απαλλαγούμε απο το ζυγό των μονοπωλίων των ιμπεριαλιστών.

Η ταχτική ειναι η μάχη που καταστρώνεται κάθε φορά σε μια συγκεκριμένη συγκυρία ταξικών συσχετισμών. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαινει σήμερα, με τους συγκεκριμένους ταξικούς συσχετισμούς. Ποια ειναι τα άμεσα ζητήματα της τακτικής σήμερα.

Ενα απο τα βασικά προβλήματα της κομμουνιστικής τακτικής σήμερα ειναι ως η προωτοπορία του προλεταριάτου στα εργοστάσια, στη λάτζα, στα συνεργεία, πρέπει να ασπαστεί την ιδέα της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμου. Η πρωτοπορία της ε.τ. της χώρας μας δυστυχώς ακομη δεν εχει αποφασίσει να αγωνιστεί, κρατάει στάση αναμονής, ατομικής επιβίωσης. Στα δυτικά προάστεια επικρατεί θλίψη, βουβαμάρα, απογοήτευση. Αυτα τα παιδιά, ομως, ειναι που περνάνε τις πιο αβάσταχτες και σκληρές συνθήκες, και ειναι αυτά που σε συνθήκες κοινωνικότητας, σε συνθήκες που ξανά το κινημα ανεβαίνει, τα δινουν ολα. Αυτοι πρέπει να στρατευτούν στο οραμα της επανάστασης.

ενα το κρατούμενο

προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει αμείλικτος πόλεμος και αναμέτρηση με όλες τις σοσιαλδημοκρατικές παραφυάδες που υποσχονται λύσεις εντος του καπιταλισμού, λύσεις διαχείρισης.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

η έξοδος απο την ΕΕ ειναι ταυτισμένη με την νίκη της προλεταριακής επανάστασης στη χώρα μας, εκτος αν η ΕΕ έχει διαλυθει απο πριν, για λόγους που λιγο-πολύ αφορούν την οξυνση του ενδο-ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού εντος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σε αυτή τη φάση, μετά απο τις απεργίες του 10-11, το αυθορμητισμό των αγανακτισμένων που αναζητούσαν μια καθαρά κοινοβουλευτική λύση διαχείρισης σε αστικά κομματα, επικρατεί η απογοήτευση λόγω Σύριζα.

Το προλεταριάτο της χώρας μας θα πρέπει σιγά-σιγά, βασανιστικά αργά να αρχισει να αναθαρρεί και η πρωτοπορία του να πρωτοστατήσει να σταματήσουμε τους σφετερισμούς του κεφαλαίου. Ο κεντρικός κρίκος της αλυσίδας σήμερα για τη πλατιά μάζα του προλεταριάτου ειναι πως θα μπορέσει η εργατική τάξη να ξανατρίξει τα δόντια της στο πεδίο της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ, στους δρόμους και στα εργοστάσια.


τα αιτήματα για άμεση έξοδο απο την ΕΕ, τα αιτήματα για διαγραφή του χρέους, για δήθεν και τάχαμου κοινωνικοποιήσεις και εργατικό έλεγχο, παρουσιάζονται από τους οπορτουνιστές ως αιτήματα-συνθήματα όχι ζύμωσης, αλλα αιτήματα και συνθήματα δράσης ενος μεταβατικού προγράμματος που υποτίθεται μπορει να υλοποιηθεί AMESA με αυτούς τους ταξικούς συσχετισμούς


Μα δεν υπάρχει επαναστατικη κριση. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, δεν σηματοδοτεί επαναστατική κρίση. Επαναστατικη κρίση, μεταβατική κατάσταση, συμβαινει οταν το κεφάλαιο δεν μπορει να κυβερνήσει και οι εργάτες δεν θέλουν να κυβερνηθούν. Ολα λοιπόν τα αιτήματα-συνθήματα δράσης καταλήγουν σε λογάκια διαχείρισης μιας αριστερής αντιπολιτευσης του Σύριζα. Ο οπορτουνισμός των κατεργαρέων της ηγεσίας της Ανταρσύας, τέμνεται με τη κοινωνική δημαγωγία του Σύριζα του 2012, δηλαδή της ΛΑΕ του 2016. Eιναι η προσπάθεια μιας μερίδας της παλιας άκρας αριστεράς που σήμερα θέλει να γινει Σύριζα στη θέση του Σύριζα.

Πως θα κάνεις εργατικο έλεγχο μεσα στην ΕΕ και με καπιταλισμο; Πως θα βγεις εκτος ΕΕ με καπιταλισμο; Πώς θα διαγραφεί το χρέος, όταν δεν έχει γινει επανάσταση; Τιποτα ολα ειναι προτάσεις διαχείρισης, σαν τις κορώνες της Ζωζώκας που έλεγε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με μια ψήφο, αλλα τελικά το γύρισε :-). Στο τέλος σαν το Τσιπρα και το επιτελείο του θα βαπτίζουν το κρέας ψάρι, την κατάργηση του χρέους=κούρεμα των ταμείων, τον εργατικό έλεγχο=τον τσάκισμα των συντάξεων στο ονομα της δήθεν ανταποδοτικότητας και ενίσχυσης των μικρών (η μέγιστη κυνική και άθλια απατεωνιά) και βέβαια στο καπάκι το εκτος ΕΕ, λέμε και καμια μαλακια να περνάει η ώρα, δεν ειμαστε οι μονοι που υποσχεθήκαμε πολλα στις εκλογές και δεν τα τηρήσαμε,

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Τα όπλα για τον πολεμο θα τα αγοράσουν οι εργατες απο τους ιμπεριαλιστές και τους καπιταλιστές ή πρεπει να τα φτιάξουν μονοι τους για να μην ειναι η δικτατορία του προλεταριάτου εξαρτημένη;

Νταν Αι

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Oι οικονομικές ολοκληρώσεις, και σε υπερεθνική κλίμακα, είναι μια νομοτέλεια της εξέλιξης των δυνάμεων παραγωγής, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο Καπιταλισμός (ούτε κι ο Σοσιαλισμός). Βραχυπρόθεσμα μπορεί να παρατηρούνται εξαιρέσεις, "αποχωρήσεις", "ειδικές σχέσεις" κλπ., αλλά μακροπρόθεσμα, οι οικονομικές ολοκληρώσεις θα βαθαίνουν. Και ενώ κάλλιστα κάποιες (δε θάχουμε και ...πολλές!) μπορεί να υποκύψουν στον ανταγωνισμό και να διαλυθούν, αυτό, που θα τις διαδεχτεί, δε θάναι "ελεύθερα" και "οικονομικώς ανεξάρτητα" έθνη, αλλά τα "ορφανά" πολύ γρήγορα θα απορροφηθούν στις επικρατήσασες ανταγωνίστριες, είτε συντεταγμένα, είτε πιο άγρια, δια της εθνοδιάλυσης.
Σημασία έχει, κατά την άποψή μου, να κατανοούμε, πως όσο σωστό ήταν τότε το "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ", τόσο εκτός εποχής είναι σήμερα. Σήμερα το αντίστοιχο, και συνέχεια εκείνου ΣΕ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, είναι το "Επανάσταση ΤΩΡΑ". Μόνο η Επανάσταση σήμερα, μπορεί να πραγματοποιήσει το "Εξω από την ΕΕ", ανάμεσα σε άλλα και πολύ σοβαρότερα, σαν βιώσιμη λύση και όχι σαν "αριστερή παρένθεση για την εμπέδωση του ΤΙΝΑ".
Αλλιώς, καρτεράτε να δείτε, πως θα τσουρουφλιστεί ο βρετανικός λαός, που αφέθηκε (για άλλη μια φορά) να γίνει όργανο των μηχανορραφιών των κεφαλαιοκρατών του. Ο μόνος χαμένος του BREXIT, ανεξάρτητα, του πως θα εξελιχτεί (μια χαρά μπορεί να γίνει και ...BREMAIN - αμφιβάλλει κανείς;- και μικρή σημασία έχει) θα είναι ο λαός.

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Με την ευκαιρία, μια και σχετίζεται και το θέμα: Αξιολύπητη η προσπάθεια αναζωπύρωσης του περσινού "μεγαλειώδους ΟΧΙ" από μια θλιβερή συνοικία του "αριστεροχωριού", εννοώ την χτεσινή ...πανηγυρική ιδρυτική συνέλευση του "διΕΕξοδος", που περισσότερο μνημόσυνο θύμιζε. Ούτε καν όλοι οι, καμιά εξηνταριά, συνυπογράφοντες τη (φετεινή) διακήρυξη δεν μαζεύτηκαν, και η απογοήτευση δεν κρυβόταν στα πρόσωπά τους. Αύριο (δηλ. σήμερα) έχουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, και την ίδια ώρα η γραφική κυρία "τι είπατε" καλεί σε δική της(!!) συγκέντρωση στον ...Λυκαβηττό!!! Ούτε να συνεννοηθεί δε μπορεί το αριστεροχώρι, την ώρα, που δεν υπάρχει κάτι σοβαρό, που να εμποδίζει την ..."αντισυστημική" τους ενότητα, ενάντια στο "συστημικό" ΚΚΕ!!!!
Τέτοια ιδεολογικοπολιτική ενότητα, με τόσο ξεκάθαρο στόχο, θα την ζήλευαν πολλοί, αλλά ούτε αυτό δεν μπορούν να αξιοποιήσουν!
Ας γελοιοποιηθούν οι στρατηγοί τους. Τους αξίζει.

Ανώνυμος είπε...

@Δημ.
Αλήθεια, σοβαρολογείς με αυτά που γράφεις; Κλασικός ΣΥΡΙΖΑιος! Ούτε αρχές, ούτε τίποτα. Όλα ένας απέραντος τυχοδιωκτισμός.
Λοιπον, και για να τελειώνουμε με την απλή αναλογική: ούτε κρίκος, ούτε για κολεγιές! Το δικαιώμα του λαού να βγάζει στην κάλπη ό,τι ακριβώς ψηφίζει και το δικό μας όπλο για να μην βγάνουν κάλπικα ισχυρές αστικές κυβερνήσεις στη βουλή που εκφράζουν στην πραγματικότητα μια ισχνή μειοψηφία. Π.χ. η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
Από εκεί και πέρα, είναι ένα ακόμα παράδειγμα που φανερώνει ότι η αστική δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τσιρκο και δικτατορία των μονοπωλίων. Και εμείς τσίρκα δεν θέλουμε Θέλουμε το λαό νοικοκύρη στον τόπο του με την εξουσλία στα χέρια του.
Ακου η αστική βουλή θα συσπειρώνει το λαό;;;; Και να σκεφτείς ότι όλοι σείς κατηγορείτε το ΚΚΕ για συστημικό κόμμα!
Εσείς με τη σαπίλα και εμείς με βαρβατίλα!!!!!
Αντε να το ρίξουμε και λίγο στην πλάκα γιατί μας έχετε ζαλίσει με την σαχλαμαρα σας...
kk-1

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

"Πως θα κάνεις εργατικο έλεγχο μεσα στην ΕΕ και με καπιταλισμο; Πως θα βγεις εκτος ΕΕ με καπιταλισμο; Πώς θα διαγραφεί το χρέος, όταν δεν έχει γινει επανάσταση;|

El quinto

Μα αυτα τα λενε οι ...κομμουνισται !!
Ολος ο κοσμος τα λεει πατερα ...
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με Σεχτάρ.

Υ.Γ: Τραγική η αφίσα της της ΛΑΕ με αίτημα "όχι στην ευρωζώνη"... Τελικά ή βλάκες είναι, ή νομίζουν ότι οι συσχετισμοί θα είναι πάντα κατά του κινήματος...
Η ζωή του "το σκίζουμε τα μνημόνια ήταν σχήμα λόγου", να το παίζει τώρα αντισυστημική είναι απλά αστείο, και κρίμα σε αυτούς που ακόμα την πιστεύουν...

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Σημασία έχει, κατά την άποψή μου, να κατανοούμε, πως όσο σωστό ήταν τότε το "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΟΚ", τόσο εκτός εποχής είναι σήμερα.

Ναι είναι εκτός εποχής, αφού η ΕΟΚ διαλύθηκε από το 1992 και διαμορφώθηκε η ΕΕ.

Πέραν της πλάκας τώρα:
Σεχτάρ Τρομερέ αυτά περίπου έλεγαν και οι ανανεωτές του ΚΚΕ στα τέλη της δεκαετίας με τις βάτες και μάλιστα με παραπλήσια επιχειρήματα, ενοποίηση (ολοκλήρωση το έλεγαν τότε) κλπ.
Είναι άλλο να πεις πως η αποδέσμευση από την ΕΕ δεν αρκεί, είναι ένα μόνο βήμα κτλ και άλλο ότι είναι εκτός εποχής.

Λογικά δεν θα έπρεπε να σε μπερδεύει το παράδειγμα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση πτωχευμένης χώρας με περιορισμένη εθνική κυριαρχία μέσα από το ειδικό καθεστώς διεθνούς δημοσιονομικού και οικονομικού ελέγχου, χωρίς να συνυπολογιστεί η εκούσια παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και πεδίων άσκησης Δημόσιας εξουσίας στα πλαίσια της ΕΕ (κοινό νόμισμα, μεσοπρόθεσμα προγράμματα κλπ) αλλά και η συνταγματικώς κατοχυρωμένη υπερίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εγχώριου, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ-Ευρωζώνης.

Το μέγεθος της κρατικής εξάρτησης από την Ευρωζώνη φαίνεται από τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού:

Ενδεικτικά: Το ΠΔΕ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) είναι κατα 90% οι πόροι του ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ επίσης χρησιμοποιείται για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και αντιμετώπισης της ανεργίας (πεντάμηνα), για τη χρηματοδότηση καλλιτεχνικών φορέων/προγραμμάτων, για τις αμοιβές των αναπληρωτών καθηγητών και κρυφίως -εν γνώσει των ευρωπαίων- για την κάλυψη πάγιων αναγκών του Δημοσίου.
Αν κοπεί το ΕΣΠΑ και νυν ΣΕΣ αλλά και οι λοιπές εισροές από την ΕΕ, το Δημόσιο θα τιναχτεί περίπου στον αέρα αφού ένα σοβαρό κομμάτι της οικονομικής ζωής αιμοδοτείται από εκεί.

ΣΕ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, είναι το "Επανάσταση ΤΩΡΑ"

Καλή ιδέα, πως μας διέφυγε; :-)

Ούτε ο Μεγάλος Επαναστάτης Πέτρος από το "Δώστε Λουλούδια στους επαναστάτες που απέτυχαν" δεν θα τα έλεγε έτσι στο κυλικείο του Φυσικού.



-Βράνκο-



Ανώνυμος είπε...

μερικοι δεν κρατάτε ούτε στοιχειώδεις αρχές στις αντιπαραθέσεις σας.
Γράφει ο Σεκτάρ
"
Oι οικονομικές ολοκληρώσεις, και σε υπερεθνική κλίμακα, είναι μια νομοτέλεια της εξέλιξης των δυνάμεων παραγωγής, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο Καπιταλισμός (ούτε κι ο Σοσιαλισμός). Βραχυπρόθεσμα μπορεί να παρατηρούνται εξαιρέσεις, "αποχωρήσεις", "ειδικές σχέσεις" κλπ., αλλά μακροπρόθεσμα, οι οικονομικές ολοκληρώσεις θα βαθαίνουν. "

Αυτα παιδιά τα γράφει το ΝΑΡ. Ο Σεκτάρ κοπιάρει ακριβώς τις θεμελιώδεις αρχές του ολοκληρωτικού καπιταλισμού του ΝΑΡ Ο Σεκτάρ αντικρίζει τη πραγματικότητα με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω. Ισα-ισα, αυτό που βλέπει σαν "εξαιρέσεις" ειναι η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και η αντιστροφή των..."¨ολοκληρώσεων"

Η λενινιστική θέση δεν ειναι οτι νομοτελειακά οι ολοκληρώσεις θα βαθαίνουν, ακριβώς το ανάποδο θα συμβαινει. Νομοτελειακά οξύνεται ο ενδοιμπεριαλιστικος ανταγωνισμος, οι κρίσεις βαθαίνουν, οι συγκρούσεις που μπορούν να φτάσουν σε πολέμους ειναι αναπόφευκτες. Απο τη σχετική σταθερότητα των αγορών, πάμε στην αδυναμία απορροφητικότητας των αγορών, από τον διευρυμένο κύκλο της αναπαραγωγής, τη χρονική διάρκεια του κύκλου σε 12-15 χρονια : κριση, ύφεση, αναζοωγόννηση, άνθιση, πάμε σε λιγότερα χρονια 8-10. Την ίδια στιγμή η ύφεση , ή η στασιμότητα του βιομηχανικού κύκλου αυξάνει υπέρμετρα χρονικά μες στον ίδιο τον κύκλο, η αναζοωγόννηση και η άνθιση διαρκούν ελάχιστα και η παραγωγή εμπορευμάτων, η ανάπτυξη της βιομηχανίας παραμένει αναιμική, ελάχιστα παραπάνω απο τη προηγούμενη κρίση.

συνεχίζεται

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Oπως προ-έγραψα η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτήσει μέσω πραγματικής ρευστότητας (και οχι τα εφέ του ΝΤράγκι, τη ποσοτική χαλάρωση, που ήταν απλώς προπαγάνδα για τους φιλο-ΟΝΕδιστές πάσης φύσεvς, βλέπε και τσιπραίους) τις χασούρες άλλων ευρωπαικών χωρών της ΕΕ. Εχει φτηνο ευρώ για τον ευατό της, δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα άλλων χωρών στο εμπορικό ισοζύγιο, στις κεφαλαικές μεταβιβάσεις και τέλος στο προϋπολογισμό των κρατών, συναινόντας στην έκδοση ευρωομόλογου.

Μη ξεχνάμε τα κρατικά χρέη ολων των χωρών της ΕΕ αυξάνονται, ειδικά αυτών που ακολούθησαν προγράμματα-μνημόνια. Συν τοις άλλοις, η ΙΤαλία αυτή τη στιγμή έχει σημαντικό πρόβλημα στο τραπεζικό της σύστημα. Οι τράπεζες έχουν -πάντα σύμφωνα με τις επίσημες αναλύσεiς δάνεια που ειναι "κόκικινα" μεγέθους 12% του ιταλικού ΑΕΠ (ισως παραπάνω). Οι γερμανοί ιμπεριαλιστές φρόντισαν χτες να το διατυμπανίσουν, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην ΟΝΕ. Οι βολές προορίζονταν τόσο για την Ιταλία, όσο και για την Ισπανία. Μόλις τέλειωσαν οι ισπανικές εκλογές απειλούν την Ισπανία με πρόσθετα αντιλαικά, αντεργατικά μέτρα για παραβίαση δημοσιονομικών μέτρων. Η Ιταλία μπορει να βρεθεί σε πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων πολύ σύντομα, για να πάρει δάνειο απο τον ESM, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τις τράπεζες της. Κανεις δεν ξέρει ακριβώς ποια ειναι η πραγματική έκθεση των ιταλικών τραπεζών, αυτή θα φανεί στην αυτοψία.

Μες στη βδομάδα προέκυψε τη έκθεση του ΔΝΤ για την έκθεση της Deutsche Bank σε παράγωγα πάνω απο 10 φορές του γερμανικού ΑΕΠ. Το ΔΝΤ ομως, δουλεύει ως προπαγανδιστικό όχημα των ΗΠΑ. Αντιστοιχα θέματα προκύπτουν και για τη J.P. Morgan,
ενος εκ των μεγαλύτερων κολοσσών του χρηματιστικού κεφαλαίου των ΗΠΑ. Και η J.P
ειναι εκτεθειμένη σε παράγωγα, αλλα εκει το ΔΝΤ κάνει τουμπεκί.

Το μεγαλύτερο τμήμα των παραγώγων -και ειδικά των τραπεζών- αφορά υποκείμενους δείκτες επιτοκίων δανεισμού, αφου αυτος ειναι ο βασικος δείκτης των τραπεζών, προκειμένου να προσελκύουν πελάτες:το επιτόκιο που προσφέρουν. Γι αυτο ολες οι μεγάλες τράπεζες των ιμπεριαλιστικών χωρών εχουν συμμετάσχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στο σκάνδαλο του Libor και Εuribor, πειράζοντας τους κεντρικούς δείκτες διαμόρφωσης του βασικού επιτοκίου, δίνοντας ψεύτικα στοιχεια στη διαμόρφωσή του, για να παραπληροφορούν τους πελάτες τους για τις πραγματικές τους αποδόσεις.



el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Η αγορά των παραγώγων, είναι αγορά αϋλων τίτλων με υποκείμενους τίτλους του χρηματιστηρίου αξιών. Ειναι ένα τζογάρισμα πάνω στις τιμές των τίτλων αυτών καθώς και σε δείκτες, όπως αυτών των επιτοκίων των τραπεζών. Το τζογάρισμα αυτο πέραν της κερδοσκοπίας, επιτρέπει το αντιστάθμισμα των απωλειών στις ευμετάλβητες πλέον αγορές συναλλάγματος. Μετά το 80, με την κατάργηση το Bretton Woods, καταργήθηκαν οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες και αντικαταστάθηκαν με κυμαινόμενες. Κάθε κεντρική τράπεζα, κάθε μεγάλη τράπεζα, κάθε μεγάλος επενδυτής, διαθέτει σημαντικα αποθέματα σε συνάλλαγμα βασικών ιμπεριαλιστικών χωρών του πλανήτη. Το χρημαστήριο των παραγώγων αυξήθηκε υπέρμετρα μετά το 80 γι αυτό ακριβώς το λόγο.

Σήμερα τα παράγωγα έχουν φτάσει πάνω από 700 τρισ. παγκοσμίως περισσότερα δηλαδή
πριν την κρίση του 2008 (500 τρισ. περίπου) πάνω απο 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ, παρότι ολες οι μεγάλες τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν απο το κρατικο κορβανά. Ενα μεγάλο τους τμήμα ειναι πλασματικό κεφάλαιο, κεφάλαιο που εμφανίζεται ονομαστικά στους ισολογισμούς των τραπεζών, στη πραγματικότητα ομως μεγάλο τμήμα του αφορά συμψηφισμούς πληρωμών ανάμεσα σε μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες των τραπεζών.

Πόσο ομως αναπτύχθηκε η παραγωγή στις βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από το 2008; Ελάχιστα. Πόσο πλασματικό μπορει να ειναι το κεφάλαιο αυτο και να αφορά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ συμψηφισμούς πληρωμών μετά απο αναιμική ανάπτυξη της βιομηχανίας και δεν ειναι σε μεγάλο βαθμό, μεγάλο του κομμάτι σκέτη κερδοσκοπική φούσκα, οπως ήταν με την Lehman Brothers;
Τι γινεται με Κίνα, και δευτερευόντως Ινδία και Βραζιλία, που προσφέρουν την τεράστια χοάνη φτηνού εργατικού δυναμικού και τεράστια υπερκέδη για εξαγωγή κεφαλαίου στη βιομηχανία,και βεβαίως τελικά συνεισφέρουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ σε αντιρρόπηση της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους μες στις μητροπόλεις των ιμπεριαλιστικών χωρών του Βορρά;
Στη Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι πλέον μονοψήφιος και οι πάντες αμφισβητούν και το μέγεθός του. Ολοι μιλάνε για φούσκα.

Ολα αυτα προαναγγέλουν επανεμφάνιση της διεθνούς κρίσης στα επόμενα χρόνια και βάθεμά της.
Ολα αυτά προαναγγέλουν ταχεία ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων μέσα στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο, και οχι ολοκληρώσεις, προαναγγέλλουν ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ γιατι η επίλυση των κρισεων αυτών δεν μπορει να γινει με διευθέτησή τους από τους ιμπεριαλιστικές του πλανήτη, όπως γινόταν π.χ. με τη κρίση της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 90. Οδεύουμε ταχύτατα στο σημείο που ορισμένοι ιμπεριαλιστές θα πρέπει να χάσουν αν δεχτουν τις ολοκληρώσεις, πρέπει να χάσουν πολλά και αντίστοιχα θα κερδίσουν αλλοι που ευνοούνται απο τις ολοκληρώσεις, οπως σήμερα η Γερμανία. Οπότε θα προτιμήσουν τον οικονομικό πόλεμο δασμών, ποσοστώσεων, υποτίμησης.

Εκει πάει η βαλίτσα.
Kαι εδώ τελειώνω με ένα τελευταίο σημειωματάκι


el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

το τελευταίο που ήθελα να γράψω ειναι το εξής απλο για να καταλάβουμε τη σημασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο καπιταλισμό και να τελεώνουμε με τα καζινα και τις μπούρδες των ολοκληρώσεων.

Υπάρχει χρονική περίοδος της παραγωγής του βιομηχανικού κεφαλαίου, υπάρχει και η περίοδος της κυκλοφορίας του κεφαλαίου. Συνολικά η περιστροφή του κεφαλαίου εμφανίζεται ως εξής:


Χ-Ε- ....Π...Ε'-Χ'
_Μπ

Το Π το γνωρίζετε σχεδόν ολοι ειναι η παραγωγή της υπεραξίας στη βιομηχανία. Το Π συμβολίζει το παραγωγικό κεφάλαιο, τη διαδικασία της παραγωγής. Οι τελίτσες ειναι η διακοπή του κύκλου Χ-Ε-Χ' για να γινει η παραγωγή. Το Χ-Ε(Δ) ειναι η αγορά εργατικής δύναμης , και το Χ-Ε (Μπ), αγορά μέσων παραγωγής απο το παραγωγικό κεφάλαιο.

Μες στο προτσες της περιστροφής του κεφαλαίου το βιομηχανικο κεφάλαιο μεταμορφώνεται οχι ενιαία (τμηματικά ως παγιο κεφάλαιο, δηλαδή ως τμήμα απόσβεσης των μέσων παραγωγής και ενιαία ως κυκλοφορούν, δηλαδή ως τμήμα των άμεσων εξόδων της παραγωγής, των καυσίμων και των μισθών) , σε χρήμα Χ' , δηλαδή Χ+ε, όπου ε ένα επιπρόσθετο κέρδος, η μεταμορφωμένη υπεραξία , τμήμα της οποίου πάει με τη μορφή τόκων στις τράπεζες. Γιατι οι τράπεζες δάνεισαν στο Π, τμήμα του Χ για να μπορει να αγοράζει Δ, και ΜΠ.

Οσο πιο γρήγορα γινεται η συνολική περιστροφή του κεφαλαίου, τόσο στη χρονική διάρκεια της κυκλοφορίας, όσο και στη χρονική διάρκεια της παραγωγής, τόσο ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΜΑΖΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ σε μια χρονιά. Τόσο αυξάνονται τα κέρδη, ΟΣΩΝ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗ ΠΙΣΤΩΣΗ

Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν τη ταχύτητα της κυκλοφορίας του κεφαλαίου ειναι Η ΠΙΣΤΩΣΗ. Οσο αναπτύσσεται ο καπιταλισμος, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ, ετσι ο χρόνος της κυκλοφορίας του κεφαλαίου ΣΥΝΤΟΜΕΥΕΙ και ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΜΑΖΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ που τελικά καταλήγει μέσω των τόκων στις τράπεζες KAI ΣΕ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ .

el quinto regimiento

zoot horn rollo είπε...

Τελικά είναι ναρίτης ή "ανανεωτής" ο Σεχτάρ; Μπορεί να είναι και κοντρίτης με επιρροές μ-λ και λίγο "νεοτροτσκιστής" με μια πρέζα ΕΕΚ.
Μπορεί να είναι και όλα μαζί κι ακόμα περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Το χρηματιστήριο αξιών, ανακατανέμει την υπεραξία απο την παραγωγή στα μονοπώλια. Μαζι με το χρηματιστήριο των παραγώγων ενισχύει την πίστωση, ΜΕΙΩΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

Οπότε η μάζα της υπεραξίας στη βιομηχανία ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ , αλλα ανακατανέμεται σε ένα στρατό εισοδηματιών που ο πλούτος τους αυξάνεται υπέρογκα μέσω τόκων και μερισμάτων.

Σήμερα μεγάλο τμήμα των συναλλαγών των τραπεζών, των ενεργητικών τους πράξεων, βασίζεται σε επενδύσεις σε μετοχές και σε παράγωγα και λιγότερο σε συναλλαγματικές. Ολα αυτά γίνονται στοιχειακά, αυθόρμητα με τους μεγάλους χρηματιστικούς κολοσσούς σαν την Deutschε Bank, J.P Morgan να παλεύουν για την εξασφάλιση του μέγιστου κέρδοyς τους. Η ενίσχυση της πίστωσης, σημαινει ΑΥΞΗΣΗ, ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΥ, γιατι μεγάλο τμήμα της εργασίας συνεχώς διοχετεύται στο πιστωτικο σύστημα και όχι στη βιομηχανία (σκεφτείτε πόσοι εργαζομενοι ασχολούνται με ολες τις εκφάνσεις των υπηρεσιών του πιστωτικού συστήματος σε κάθε μεγάλη ιμπεριαλιστική χώρα, απο τις τράπεζες, μέχρι τις κεφαλαιαγορές)

Η διασύνδεση των κεφαλαιαγορών σε ολο τον πλανήτη μαζί με την υπερεκμετάλλευση των εξαρτημένων χωρών μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης, και των νέων νεο-αποικιών του πλανήτη (λέγε με και 3ος κοσμος), οδήγησε σε μια σημαντική επιμήκυνση του βιομηχανικού κύκλου.

Αυτή ήταν η επίπλαστη ευημερία, που ενισχύθηκε σε ιμπεριαλιστικές χώρες και λιγότερο σε χώρες μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης σαν την ελλάδα. Αυτή η "ευημερία" ενισχύθηκε απο τη στιγμή που η ΕΣΣΔ με τις μεταρρυθμίσεις Κοσίγκιν έπαψε να ειναι ΕΣΣΔ, όταν πλέον επέβαλε αγοραπωλησία των μέσων παραγωγής σε κάθε βιομηχανική μονάδα, όταν επέτρεψε το ελεύθερο κυνήγι της αποδοτικότητας (που κατ' αντιστοιχαία με τα του καπιταλισμου ειναι το ποσοστο κέρδους), επανεμφανίζοντας και παλινορθώνοντας τον καπιταλισμο , διαλύοντας νωρίς το σοσιαλιστικο στρατόπεδο.. που όπως γράφει και ο σφυροδρέπανος κυνηγούσε το τρένο της ΕΤΕ (επιστημονικοτεχνικής επανάστασης), αλλά όπως συμπλήρωνω εγώ, χωρίς σοσιαλιστική συσσώρευση δεν μπορουσε να ανταγωνιστεί τους ιμπεριαλιστές, που την ίδια περίοδο έβαζαν παντού στη βιομηχανία τους νέες τεχνολογίες και μηχανές και αυξαναν τρομακτικά της παραγωγικότητα της εργασίας, και έτσι αποκόμιζαν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ, ταίζοντας φούμαρα στους λαούς των ιμπεριαλιστικών χωρών ότι βελτιώνουν τη ζωή τους.

Τα μέσα κατανάλωσης φτήναιναν, έπεφτε η αξία τους, ο εργάτης δούλευε λιγότερο για να αναπαράγει την αξία της εργατικής του δύναμης, η οποία έπεφτε και αυτή, και εργαζόταν πολύ μα πάρα πολύ περισσότερο για να ΑΠΟΚΟΜΙΖΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΑ το κεφάλαιο. Κι ολα αυτά στο μαγευτικο οχτάωρο! Ο πληθωρισμος έσβηνε τη διάκριση ανάμεσα στα κέρδη και στα πραγματικα μεροκάματα. Η φτηνή τηλεόραση, το αυτοκίνητο ήταν το δολωμα. Κι ολο αυτό το αθλιο κατασκεύασμα, μας το παρουσίασαν σαν "καλό κεσυανισμό."

Αυτα πια μας τελειώσανε...Μας τέλειωσε η επίπλαστη ευημερία, μας τελειώνει η μαγευτική "ολοκλήρωση", η ευρώπη των λαών , της ειρήνης , της ευημερίας, γιατι απλούστατα αν οι βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΓΑλλίας Γερμανίας αναγκάζονταν να συμμαχήσουν το 50 χτίζοντας μια τελειωνειακή ένωση, απέναντι στις παντοδύναμες ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα η ηγεμονία της Γερμανίας στην ΕΕ τορπιλίζει σιγα-σιγα την ίδια την τη συνέχεια της τελωνειακής ένωσης, την ΕΟΚ, την ΕΕ, και την ΟΝΕ.

η συνέχεια στη πραγματική σας ζωή ;-)

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=ClSiZHJ1-LA

Είναι τραγικό τέτοια μυαλά να φεύγουν απ' το Κόμμα.Κρίμα...
Θάνος

Ανώνυμος είπε...

zoot θα σου εξηγήσω που μπερδεύτηκε ο φιλος σου ο Σεκτάρ. τώρα ξέρω κάποιοι θα μιλάτε για άτυπη προσωπική κοντρα, αλλα στην τελική εγώ δέχομαι πυρά απο τη πρώτη στιγμή απο τον κύριο Σεκτάρ. Πιστεύω ότι θα γινω κατανοητός.

Ο Σεκτάρ λοιπόν προσπαθεί να δείξει ότι η ψωροκώσταινα δεν ειναι τόσο εξαρτημένη χώρα και μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης όπως λέω εγώ

[πράγμα βεβαια που δεν καταπίνεται πια με τίποτα, εδώ ειμαστε πλέον υπο αυστηρή οικονομική και πολιτική επιτήρηση, μονο το βασιλιά δεν μας επανέφεραν, πως θα βγεις εξω στη κοινωνιά να λες οτι η ψωροκώσταινα ειναι ....ιμπεριαλιστική χώρα!!!],

οπότε καταλήγει να υιοθετεί ναρίτικες θέσεις περί...ολοκλήρωσης, και οτι οι πάντες ειναι εξαρτημένοι και νομοτελειακά βαθαινει η ολοκλήρωση. Aυτα βεβαια ο κάθε διαβασμένος κνιτης φίλτατε zoot [βλέπε δηλαδή τον ratm με τον οποίο φαντάζομαι ότι εχω πλακωθει και στη πραγματική ζωή και όχι μονο εδώ] γνωρίζει οτι προσιδιάζουν στις θέσεις του ΝΑΡ , που κατ' ουσία ειναι παραλλαγμένες θέσεις του καουτσκικού υπερ-ιμπεριαλισμού, της θέσης δηλαδή οτι οδεύουμε νομοτελειακά σε ένα παγκοσμιο μονοπώλιο και οτι ολες οι επιμέρους κοντριτσες που εμφανίζονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές ειναι ευκαριακά φαινόμενα.

Οπως απέδειξα σε αλλο θρεντ ο Σεκταρ συνεχώς αναμασά ό,τι διαβάζει απο εδω και από κει άκριτα στη μπλογκόσφαιρα. Συμπεριφέρεται ακριβώς όπως οι τύποι-καρικατούρες σε αυτο το σεφερλικό "δοκιμιο" που δεν μ' άρεσε ποτέ, στο "δώστε λουλούδια στους επαναστάτες που απέτυχαν". Κάπου διαβάζει για Fiat Money, κάπου είδε ότι τα τραπεζογραμμάτια δεν συνδέονται πια με το χρυσο, κάπου ειδε κάτι αλλο για TTIP

[χωρίς να ξέρει οτι η Γαλλία έχει βάλει πόδι, και σχεδον έχει τινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα για την ΤΤΙP, γιατι δεν ειναι μαλάκες οι γάλλοι να χάσουν τη πρωτιά που έχουν στην αγροτική οικονομία της ΕΕ, προς όφελος των φάρμερς των ΗΠΑ. Tην πάτησαν μια φορά με τη Μεγάλη Βρετανία, οταν δεν άκουγαν τον Ντε Γκολ, δεν θα τη ξαναπατήσουν με τους αμερικανούς] .



el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

καταλήγει λοιπόν να προσφέρει ολη την αστική και μικροαστική ιδεολογία της μπλογκόσφαιρας. Εφτασε ο αθεόφοβος να ισχυρίζεται
1) οτι καταργήθηκε ο ΚΜΚ με τον Friedman!!!!
2) οτι ο κεϋνσιανισμος και τo Bretton Woods χτυπούσαν τους κερδοσκόπους ένεκα του φόβου της ΕΣΣΔ, ενώ στη πραγματικότητα εφαρμοστηκαν γιατι ενίσχυαν τα κερδοσκοπικα συμφέροντα των ίδιων των ΗΠΑ, που ειχαν στη κατοχή τους τα 2/3 παγκόσμια αποθέματα σε χρυσό και ανάγκαζαν τους πάντες να τους πληρώνουν τις υπέργοκες πιστώσεις που έπαιρναν απο τις ΗΠΑ, στο νόμισμά τους.
3) ότι καταργήθηκε η λειτουργία του χρήματος ως εμπόρευμα γιατι λέει έπαψε να συνδέεται με το χρυσο !!!! Eδώ οι σοβιετικοι αυτα τα έχουν προλάβει επί Στάλιν και Λένιν. Και ο ίδιος ο Μαρξ τα εχει περιγράψει. Ποτέ ομως δεν έγραψαν οτι καταργήθηκε η λειτουργία του χρήματος ως εμπορεύματος. Παράλληλα το χρήμα λειτουργεί και ως μέσο πληρωμής, με την μεταπώληση, ανταλλαγή μετοχών, συναλλαγματικών κ.ο.κ
4) οτι τα παράγωγα ειναι κάτι απιθανο, ασύλληπτο, δεν ξέρετε τι σας γινεται. Στην ουσία βέβαια δεν ξέρει καν τι ειναι τα παράγωγα και πως λειτουργούν στο καπιταλισμό. Δεν ξέρει καν τι ειναι το χρηματιστήριο αξιών και το χρηματιστήριο παραγώγων, η προθεσμιακή αγορά κ.ο.κ.

Ο Σεκτάρ γράφει πράγματα που συνεχώς ειναι αλληλογρονθοκοπούμενα. ενω μας ειπε οτι ο ΚΜΚ καταργήθηκε με τον Φριντμαν, αφού λοιπόν απέδειξα εδώ το αντιθετο, ανέκρουσε πρύμναν και μας υποσχέθηκε τις προάλλες ότι θα περιγράψει το φαινόμενο του ΚΜΚ, με βάση την ανάλυση του...Φαράκου! Δεν γνωρίζει καν οτι ο μπρεζνιεφισμος και κατά προέκταση ο Φαράκος ειχε βαπτίσει το ΚΜΚ κατ- ουσία νέο οικονομικο στάδιο του ιμπεριαλισμου, επινοώντας τομή ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Ενω ο Λένιν μιλούσε για αλλαγή στο εποικοδόμημα, όχι στη βάση. Ξαφνικά ολες οι χώρες εμφανίζονταν απο τους μπρεζνιεφικούς να έχουν ΚΜΚ, και ένα νέο στάδιο ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ πριν την...προλεταριακή επανάσταση, το λεγόμενο αντι-μονοπωλιακό :-).

Εσεις απλά τι κάνατε; Αφαιρέσατε το οτι υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο αντιμονοπωλιακο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, και κρατήσατε τη θέση των μπρεζνιεφικών ότι η ψωροκώσταινα έχει...ΚΜΚ! και στην ουσία δεν ακολουθείτε τις υποδειξεις του Λένιν για το πότε μια χώρα ειναι ιμπεριαλιστική, αλλα ακολουθείτε τις υποδειξεις των μπρεζνιεφικών.


Tι θα γινει ρε συ Σεκτάρ, θα γράψεις αυτά που υποσχέθηκες στους αναγνώστες σου; Υπενθυμίζω ανάλυση για ΚΜΚ , και βέβαια κάτι που έλεγες για ασφαλιστικό, γιατί προβλέπω να δούμε και εκει απιθανα πράγματα.
_______________________________________________________

el quinto regimiento __

Ανώνυμος είπε...

1976 και η Μ. Βρετανία εφαρμόζει σκληρό πρόγραμμα ΔΝΤ μέσα στην ΕΟΚ (που για να εισέλθει εκεί, είχε εξαναγκαστεί να αλλάξει ακόμα και το όνομά της). Το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην μεχρι εκείνη τη στιγμή ιστορία του ΔΝΤ. Ούτε ο Ψυχρός Πόλεμος δεν την έσωσε την καημένη. Αν κάτι θυμίζουν αυτά, ας σημειωθεί ότι η Μ. Βρετανία είναι ιμπεριαλιστική ΔΥΝΑΜΗ και η αυστηρή οικονομική επιτήρηση καταπίνεται μια χαρά καταπως φαίνεται. Για μικρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη έχουν πρόβλημα και δεν τα καταπίνουν κάτι τέτοια, ορισμένοι πολύ ευαίσθητοι λαιμοί.

ρα

Για όποιον παρακολουθεί το μπλογκ είναι εύκολο να γνωρίζει ποιός άρχισε πρώτος τις ανούσιες προσωπικές προκλήσεις που βλάπτουν πρώτα πρώτα τον ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Θάνο με ποιο ακριβώς τμήμα του λόγου του αποχωρήσαντα απο τον Περισσό και του -φαντάζομαι-συνιδρυτή της Ενωσης των Δικαιών συγκινήθηκες περισσότερο; Με αυτό που λέει για πάλη για εθνική ανεξαρτησία; Στο τέλος τα λέει. Δειτε το , εχει πολλή πlάκα.

Δυστυχώς πολύς κοσμος δεν βάζει μυαλό. Η ανεξαρτησία της Ελλάδας θα προκύψει μονο μέσα απο την προλεταριακή επανάταση, το στρατηγικο μας στόχο.

Οικοδομειτε συνθήματα προγραμματικά, άμεσης κιολας υλοποίησης, ΑΦΟΥ ΒΡΕ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, πάνω προφανώς στους ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ...

πώς θα 'ρθει η ανεξαρτησία βρε, με συμμετοχή σε δημοψηφίσματα σικέ που αβαντάρουν και ενισχύουν την απελπισια του λαού; Mπας και εχουμε εισβολή με πάντσερ, ο κοσμος ζητά να πολεμήσει και χτιζεται νεο ΕΑΜ και δεν το πηραμε χαμπάρι;

ο φιλος απο την Ενωση των Δικαιων ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΕΦΤ-EXIT< όταν εδώ πέρα αποδειξαμε οτι το """Κ"""ΚΒΡετανίας, το πιο αριστερο κομματι της καμπάνιας. σε ολη τη διάρκεια της καμπάνιας τόνιζε να πέσει ο Κάμερον, να γίνουν εκλογές, να νικήσουν οι εργατικοι του Μπλερ, α οχι ξέχασα Κορμπιν, α τώρα μπορει να βγει αλλος, και να εφαρμοσουν...φιλολαϊκά μέτρα, που θα αντιστοιχούν στα του "ΟΧΙ"!!! Και που 'σαι καμια κουβεντούλα για τους εργατικούς που στήριζαν κι αυτοι...Bremain!!!

ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ, ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΣΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ. ΦΥΓΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ το 89 απο τα αριστερά και σήμερα ειστε πιο δεξιά απο τον Περισσό!!! ΞΕΦΤΙΛΑ!!!

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

ναι, ρα, και στις ΗΠΑ πολύ πρόσφατα ειχαν κηρύξει στάση πληρωμών για κάποιες μέρες στους μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο μέχρι να συναινέσουν οι ρεπουμπλικανοι σε μια τροπολογία του Ομπάμα, απειλώντας με τρελές απολύσεις. Φαντάζομαι κι αυτοι βρίσκονταν υπο... αντίστοιχη επιτήρηση σαν αυτή της Ελλάδας :-), όπως τη δεκαετία του 30 ή σήμερα. Αυτά γραφεις ρα.

H Mεγάλη Βρετανία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης του 1973, όταν η τιμή του πετρελαίου δεκαπλασιάστηκε και το συνάλλαγμά της σώθηκε για να μπορει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ενεργοβόρας της βιομηχανίας. Η στερλίνα άρχισε να υποτιμάται απότομα έναντι του δολαρίου, τα επιτόκια δανεισμού της Αγγλίας έφτασαν ταβάνι. η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να δεχτει την είσοδο του ΔΝΤ, για να δανειστεί σε χαμηλό επιτόκιο. Απο τότε ξεκινησε το ξεχαρβάλωμα της βιομηχανίας και εντάθηκε με επικεφαλής τη Θάτσερ και άρχισε αντίστοιχα η υπερ-ενίσχυση του πιστωτικού συστήματος, που ήταν ήδη υπερδιογκωμένο απο την εποχή του Λένιν. Οι ρυθμοι ανάπτυξης ομως της οικονομίας της εκτινάχθηκαν σε σύντομο χρονικο διάστημα, αφου η Αγγλία ειναι βασικο διαμετακομιστικό κέντρο του διεθνούς εμπορίου και της διεθνής χρηματιστικής ολιγαρχίας.

Ξέρεις πόσο ΑΕΠ έχει χάσει η Ελλάδα από το 2008; Φαντάζομαι εχει καταλάβει οτι βρίσκεται ακομη σε κριση, σε αντιθέση με τις ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ρα, δεν μπαινεις στην ουσία αυτών που λέει ο Σεκτάρ, γιατι; Συμφωνεις οτι η ολοκλήρωση ειναι νομοτελειακή; Συμφωνεις οτι ο Friedman κατήργησε τον ΚΜΚ; Δε σε βλέπω ιδιαίτερα ομιλητικο, δεν πειράζει, οι σωστοι κομμουνιστές... δεν υπερασπίζονται τις ιδέες τους, καλύπτουν τα φιλαράκια τους :-0

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μπήκα σε παρα πολλή ουσία και ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για ουσία είναι εκείνος-νομίζω τον ξέρεις-που το γεγονός της παρουσίας ΔΝΤ στη Μ. Βρετανία, σε μια ιμπεριαλιστική δύναμη δηλαδή, το συνέκρινε με ένα σχετικά ασήμαντο περιστατικό της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Μια σύγκριση που είναι σχεδόν αστεία, οπότε ξαναγυρνάμε εκεί που σου έγραψα ότι εκείνος που σε βλάπτει πρώτα και περισσότερο, είσαι εσύ ο ίδιος.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ επίσης για την εξαγγελία του τέλους της κρίσης για τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Μόνο πάρε κανένα τηλέφωνο τους Ρέντσι, Ολάντ και λοιπούς να τους ενημερώσεις περί τούτου, γιατί δεν τους βλέπω να το έχουνε πάρει χαμπάρι. Κρίμα οι άνθρωποι να είναι ακόμα στο σκοτάδι

ρα

zoot horn rollo είπε...

Μας ξαναυποχρέωσες.

Ανώνυμος είπε...

Ποσο αεπ εχουν χασει οι ηπα γαλλια γερμανια απο το 2008; πορφανως εχεις χασει κατι επεισοδια ρα. Οταν αναλακυψεις οτι κετα τη κριση ερχεται η υφεση και μετα η αναζοωγοννηση εστω και κουτσουρεμενη ελα να μας συγκρινεις αυτο που συνεβη στη βρετανια το 1976 με την ελλαδα του 2010. Παλι καλα που δεν αρχισατε το παραμυθι οτι οι ηπα εχουν κι αυτες ..αρνητικο εμπορικο ισοζυγιο οποτε δε διαφερουν με την ελλαδα.
Αλλα τι να λεμε ρα εσυ εισαι υπερ τΗς αποψης οτι ο ολοκληρωση ειναι νομοτελεια. Αφου υπερασπιζεσαι τις θεσεις του σεκταρ ετσι δεν ειναι ρα;;
El quinto

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@ Θανο

Αυτο το "μυαλο" τις ιδιες μ...... ελεγε και οσο ηταν στο κομμα !
Ευτυχως λειτουργει παντα καλα ο μαλκοδιωκτης στο κομμα

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

" Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση πτωχευμένης χώρας με περιορισμένη εθνική κυριαρχία μέσα από το ειδικό καθεστώς διεθνούς δημοσιονομικού και οικονομικού ελέγχου, χωρίς να συνυπολογιστεί η εκούσια παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και πεδίων άσκησης Δημόσιας εξουσίας στα πλαίσια της ΕΕ (κοινό νόμισμα, μεσοπρόθεσμα προγράμματα κλπ) αλλά και η συνταγματικώς κατοχυρωμένη υπερίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εγχώριου, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ-Ευρωζώνης."

Ψαχνω να βρω μια λεξη απο το "αφηγημα" που δεν θα χρησιμοποιουσε ΚΑΙ ο μεσος ....χρυσαυγιτης και δεν βρισκω ΚΑΜΜΙΑ !!!Ρε σεις δεν φτανει που ορισμενοι βγαζετε παρακατιανη την αστικη μας ταξη ,αθωωνοντας την του εγκληματος ,ανοιγετε και (αθελα σας πιστευω) τις κερκοπορτες στον Εθνικισμο-Φασισμο οπλιζοντας τον με ανιστορητα και πιασαρικα επιχειρηματα εντελως αντιδιαλεκτικα

Ανώνυμος είπε...

Μιας και αναφερθηκε ο κοντριτης σε μενα. Αν και δεν διεκδικω τον χαρακτηρισμο διαβασμεμος κνιτης. Αφενος γιατί σε σχεση με το αριστεροχωρι ολοι οι κνιτες παντα ηταν πολυ πιο καταρτισμενοι μαρξιστικα αφετερου γιατι δεν εκπροσωπο αλλον πλην εαυτου μου ποσο μαλλον το ΚΚΕ ή την ΚΝΕ.
Επι της ουσιας θεωρω οτι ο Σεχταρ αλλιως το εχει στο μυαλο του και αλλιώς το διατυπωσε. Ωστοσο η διατυπωση περι νομοτελειας των ολοκληρωσεων ειναι προβληματικη. Βεβαια ο υπεριμπεριαλισμος τα καουτσκικα και τα ναριτικα ειναι αναλυσεις που ξεκινουν απο αλλη αφετηρια και καταληγουν σε αλλη στοχευση απο αυτο που βαζει ο Σεχταρ. Ωστοσο αν μιλισουμε με ορους τσιτατολογιας οσοι περασαμε απο ΑΕΙ αρκουν 2-3 φρασεις για να κλειδωσουμε καποιον με ταμπελα ΝΑΡ, ΚΝΕ κλπ
Παντως το οτι η Ελλαδα εχει εξαρτησεις απο ΗΠΑ και ΕΕ και μαλιστα ισχυροτατες και οτι ειναι μεσου επιπέδου αναπτυξης με τασεις υποχωρησης μεσα στην κριση το λεει και το ΚΚΕ στην αποφαση του 19ου συνεδριου του. Πουθενα το ΚΚΕ δε λεει οτι η Ελλαδα ειναι ΗΠΑ. Λεει οτι ο καπιταλισμος στην Ελλάδα εχει φτασει στο μονοπωλιακο σταδιο του και αυτο το τεκμηριωνει.
Επισης κουιντε ξερουμε και οι 2 καλα οτι το ΚΚΕ διαχρονικα ειδικα το ΚΚΕ επι Ζαχαριαδη που εσυ σε αντιθεση με το σήμερα θεωρουσες επαναστατικο και ηταν ασφαλως και για μενα, αντιπαρατεθηκε ιδεολογικα και πολιτικα με τις θεωρίες περι ψωροκωσταινας. Ουδεποτε υοθετησε αυτη την άποψη μάλιστα παντα μιλουσε για τις παραγωγικες δυνατοτητες της χωρας μας που καταστρεφονταν απο το κεφαλαιο και τον ιμπεριαλισμό και που θα μπορουσαν να απογειωθουν απο μια σοσιαλιστική Ελλάδα.

ratm

Ανώνυμος είπε...

Στρατάρχα μου αυτά που έγραψα δεν είναι αφήγημα αλλά συγκεκριμένοι νομικοί όροι που έχουν ενσωματωθεί στο Δίκαιο της ελλάδας.
Έτσι στο Αρ 28 παρ 3 του Συντάγματος (αναθεώρηση 2001) θα βρεις αυτό με τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας

3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

και την Ερμηνευτική Δήλωση για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ

Τα λοιπά -περί δημοσιονομικού ελέγχου κλπ- προκύπτουν από τις αλλεπάλληλες δανειακές συμβάσεις και έχουν ισχύ ίση ή ανώτερη από τυπικό νόμο. Ενδεικτικά στον νόμο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να νομοθετήσει στα πλαίσια του προγράμματος εαν δεν έχει προηγηθεί σύμφωνία με τους Δανειστές.
Δεν έχω πολύ χρόνο για να αναφέρω άλλα παραδείγματα αλλά θα το κάνω προσεχώς.

Αυτά στρατάρχα μου, ελπίζω να σε κάλυψα.

-Βράνκο-

Αναυδος είπε...

Θα τους ταράξουν στη νομιμότητα την αστική βεβαίως βεβαιως

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Κυρ-Βράνκο,
Δε σε πρόσεξα μέσα στον κυκεώνα των πληθωρικών (στα λόγια) σχολίων του γνωστού πολυλογά, που έχει ενσκήψει τελευταία στο μπλόγκ. Για την περίπτωση, που δεν είσαι το αλτερ-έγκο του η απόφοιτος της ίδιας (φοιτητικής) σχολής διαλόγου :
1. Αν προσδιορίζεις τη σκέψη σου με βάση τι έχουν (η νομίζεις, πως έχουν) πεί άλλοι, τότε η δε θα μιλάς, η, πιθανόν, και δε θα σκέφτεσαι, δεδομένου ότι, ιδίως αποσπασματικά, τα έχουν πεί όλα. Αυτό αφορά ιδίως τους «ανανεωτές», που τυχαίνει να τους ξέρω και καλύτερα.
2. Θα με βόηθαγες αν μου υπέδειχνες, πως συγκεκριμένα με «μπερδεύει το παράδειγμα της Ελλάδας». Γιατί ανέκαθεν υποστηρίζω, πως η Ελλάδα καθόλου «ιδιαίτερη περίπτωση»(!) δεν είναι. Μάλλον τυπική τη βλέπω, όσον αφορά τις γενικές οικονομικές εξελίξεις. Κάποιες ιδιαιτερότητες της οικ. «ανάπτυξής» της σχετίζονται, κατ’ εμένα, με τις μορφές, που πήρε η ταξική πάλη εδώ (εμφύλιος), αλλά δε θεωρώ, πως επηρέασαν καθοριστικά την οικονομική εξέλιξη του Καπιταλισμού εγχωρίως. Σταματώ εδώ, για να μην πλατιάσω.
3. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το «εκούσια παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων" (τίνος;). Γιατί, υπήρξε και ακούσια; Αυτή την κλάψα ποτέ δεν την κατάλαβα. Αν εννοείς την αστική μας τάξη, θάλεγα, πως χειρίζεται αριστοτεχνικά την κυριαρχία της στην επικράτειά της, και όταν εκχωρεί ένα μέρος της, το κάνει ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΕΠΩΦΕΛΩΣ γι αυτήν. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Οσο για τους εργαζομένους, «κυριαρχικά» δικαιώματα στην Πατρίδα τους ποτέ δεν είχαν. Κάποια δικαιώματα, υπό μορφή παραχωρήσεων (με ανταλλάγματα, βέβαια!), ναι.
Αν θεωρείς, ότι η αστική μας τάξη είναι «ριγμένη» στους διαγκωνισμούς της με τους εταίρους της, και αν αυτό αφορά τους εργαζομένους, πέστο να το συζητήσουμε.
4. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού από την ΕΕ και τα ταμεία της, δεν είναι δωρεές. Αντισταθμίζουν έσοδα από δασμούς κλπ., που καταργήθηκαν λόγω της «ένταξης» (αφού σε ενοχλεί η «ολοκλήρωση», ….ας την λέμε «ένταξη»!). Και καθόλου δεν έχασε η α.τ. μας από την «ένταξη». Αν δείς, π.χ., πόσα έργα έχουν πάρει ακόμη και στην Ωκεανία(!) χάρη στα «Προγράμματα» της ΕΟΚ/ΕΕ…. Ποια «εξάρτηση», ρε παιδιά! Ο ελλειματικός Προϋπολογισμός είναι το νταβαντζηλίκι, που ανέκαθεν πλήρωνε ο Λαός, και μετά την «ένταξη» διογκώθηκε. Λογικό, αφού τον έπεισαν (95%!) ότι «κονόμησε» κι αυτός, ε, να μην … «δώσει κάτι»;!;!
5. Το λάθος των αναθεωρητών ήταν ότι ταύτιζαν την ολοκλήρωση των εθνών (=εθνικών-αστικών οικονομιών) σε ευρύτερες διεθνικές ενώσεις (και οι συμφωνίες «ενώσεις» είναι, η μάλλον, όλες οι «ενώσεις» συμφωνίες είναι…), με την διεθνική χαλύβδωση των καπιταλιστικών σχέσεων, επειδή έτσι το έκαναν οι Καπιταλιστές – πως αλλιώς θα ν’ τώκαναν αυτοί, δηλαδή; Η ανάπτυξη των δυνάμεων παραγωγής, οι μεταφορές-επικοινωνίες, απλώνουν τον καταμερισμό σε διεθνική κλίμακα, και η οικονομική ανάπτυξη παίρνει νέα ώθηση. Αυτό θα ήταν μεγάλο όφελος για τους Λαούς, αν υπήρχε Σοσιαλισμός. (Και η ΚΟΜΕΚΟΝ προωθούσε τον σοσιαλιστικό καταμερισμό, παρά τις γνωστές δυσκολίες…). Ισα-ίσα, ο κατακερματισμός των παγκόσμιων δυνάμεων παραγωγής σε ιμπεριαλιστικές αλληλοαντιμαχόμενες ολοκληρώσεις φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη, που γι αυτό ακριβώς δεν μπορεί να είναι ούτε «παγκόσμια», ούτε αυτή, που θα μπορούσε να είναι. Η ολοκλήρωση της ΕΕ, η «Κοινοπολιτεία», η GATT, η επερχόμενη ΤΤΙP, το IMF παληότερα, όλα είναι μορφές εκδήλωσης της τάσης για διεθνική ολοκλήρωση, που στα πλαίσια του Ιμπεριαλισμού καθηλώνεται και διαστρεβλώνεται έτσι, αντανακλώντας τα αντιμαχόμενα συμφέροντα και τις μεταλλάξεις τους. Kαι στους λαούς μένουν οι «ανακεφαλαιοποιήσεις». Μην πετάμε και το μωρό μαζί με τα σκατά του…
6. «Καλή ιδέα, πως μας διέφυγε; :-)»
Απομόνωσες δύο εκφράσεις μου, που ανήκουν σε έναν ενιαίο συλλογισμό, τις …αυτονόμησες αυθαίρετα, για να τις γελιοποιήσεις; Αυτό με υποτιμά και να το συζητήσω.
Αν ανήκεις στην σχολή του πολυλογά, που υπαινίχθηκα εισαγωγικά, καλώς έπραξες!
Εξεστι…..

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Οι αγορες και οι οικονομιες ειναι αλληλοεξαρτομενες, διοτι ο καταμερισμος ειναι διεθνης. Αυτο δεν ισχυε το 1917. Η αλληλεξαρτηση του ελληνικου καπιταλισμου με τον διεθνη, ειναι δεικτης ωριμανσης του ιμπεριαλισμου, ή δεικτης εξαρτησης;
Καπιταλιστικη ωριμανση δεν σημαινει υπεριμπεριαλισμος. Σημαινει υπερεθνικα καρτελ αλλα και ανισομετρια. (η ελληνικη ναυτιλια ειναι το 20% της παγκοσμιας, αλλα η ελλαδα εισαγει αγροτικα προιοντα
απο την αλλη οι ηπα ειναι ο μεγαλυτερος εξαγωγεας κεφαλαιων και η μονη στρατιωτικη δυναμη παγκοσμια, αλλα η καταστροφη στην παραγωγικη της βαση ειναι τεραστια)


Εξαρτημενη η ελλαδα ηταν το 1950-1990. Τοτε κυριαρχουσε ο κομπραδορισμος.
Οπως κατα την διαρκεια της περιοδου 1990-2008, παρολη την αναπτυξη, η θεση της ελληνικης οικονομιας σε σχεση με τις αλλες ευρωπαικες δεν αλλαξε διοτι ολες ειχαν (μικροτερη) αναπτυξη,
ετσι και μετα το 2008, λογω της κρισης η υποχωρηση της ελλ. οικονομιας ηταν σε απολυτες τιμες, αλλα η σχετικη της θεση δεν αλλαξε..η καταστροφη που υπεστη ο χρηματοπιστωτικος τομεας ηταν παγκοσμια και δεν περιοριστηκε στην ελλαδα το ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ δημοσιο χρεος των ηπα, Ιαπωνιας, Ιταλιας, ειναι σιγκρισιμα με της ελλαδας...


Αυτο που αλλαξε ηταν η ποιοτητα καπιταλισμου στην ελλαδα; Η αναπτυξη ελληνικων μονοπωλιων και καρτελ εγινε σε βαρος των μικρων καπιταλιστων. Τα ελληνικα μονοπωλια δραστηριοποιουνταν σε βαρος των ελληνων και ξενων μικρων καπιταλιστων (;).
H συμμετοχη της ελλαδας στην ε.ε. γινεται για να αντιμετωπιζει τον διεθνη (εκτος ευρωπης) ανταγωνισμο. Και για να εκμεταλλευεται καλυτερα τους εργαζομενους.

Ανώνυμος είπε...

Κυρ Σεχτάρ, θα τα πιάσω ένα-ένα

1)Ήταν πολύ χτυπητή η ομοιότητα αυτού που έγραψες με αυτά που έλεγαν οι ανανεωτές του ΚΚ και γι αυτό την επισήμανα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είσαι ανανεωτής. Με την ευκαιρία να πω ότι από το 92 η αριστερά "ευρωκομμουνίζει" στο συνολό της υπό την έννοια ότι αν και παραμένει το σύνθημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ για κάποια τουλάχιστον τμήματα (ΚΚΕ), γίνεται σιγά-σιγά κατανοητό πως η "ευρωπαϊκή πορεία" της χώρας είναι μονόδρομος και όσο απλώνεται η ενωσιακή επιρροή τόσο υποχωρεί η ουσία του αιτηματος της αποδέσμευσης ως κάτι πολύ μακρινό και μάλλον απίθανο. ¨Ετσι δεν βλέπουμε και εναλλακτικά σενάρια που να συνοδεύουν την πρόταση. Αυτό είναι και το ζήτημα σήμερα και όχι αν η αποδέσμευση θα γίνει με σοσιαλισμό ή καπιταλισμό.

2)Και ο εμφύλιος και άλλα πράγματα διαφοροποιούν την Ελλάδα. Οι δανειακές συμβάσεις για παράδειγμα περιέχουν καινοφανή νομικές ρήτρες που αλλοιώνουν τη φυση του πολιτεύματος και την συνταγματική τάξη και μάλιστα εξωθεσμικά. Επίσης διάφοροι ξένοι πολιτικοί έχουν χαρακτηρίσει την ελλάδα ως "πειραματόζωο".

3)Αρ. 28 Συντ. παρ 1 & 3 μαζί με Ερμηνευτική Δήλωση βλ. και σχολιό μου προς συντροφο Στρατάρχη Ζουκωφ

4)Το "αντιστάθμισμα" που σωστά λες ήταν το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς (Παπανδρέου) για οικονομική βοήθεια. Η τότε ΕΟΚ όμως δεν λειτούργησε με βάση αυτό αλλά με ένα ευρύτερο σχέδιο για την Περιφέρεια με τα ΜΟΠ αν θυμάσαι και τα Διαρθρωτικά Ταμεία κλπ. Δηλαδή οι εισροές απο την ΕΟΚ-ΕΕ στόχευαν βασικά σε μεταρρυθμίσεις και στην "άμβλυνση των ανισοτήτων" ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και το φτωχό Νότο. Τα υπόλοιπα με την αστική ταξη που γραφεις δεν τα καταλαβαίνω.
Εγω μιλώ με συγκεκριμένα στοιχεία για την ΚΡΑΤΙΚΗ εξάρτηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους και σε ένα βαθμό και της ελληνικής οικονομίας αφού πολύ μεγαλο τμήμα του ΕΣΠΑ πάει προς ιδιώτες και την εξήγησα αναλυτικά.

5)Εδώ μεγάλε ανοίγεις ένα τεράστιο κεφάλαιο για το αν ο καπιταλισμός οδηγεί σε παγκόσμια οικονομία (Wallerstein κ.α.) τις θεωρίες κέντρου-περιφέρειας κλπ. Δεν θα μπω στον πειρασμό να το ανοίξω, θα το κάνω όμως σε πρώτη ευκαιρία.

6)Ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Με προκάλεσε!

-Βράνκο-

Ανώνυμος είπε...

βρε, βρε καταλήξαμε σε διάλογο κωφών. Ο κύριος Σεκτάρ, πηγαινει από το ένα ατόπημα στο άλλο, αντι να παραδεχτεί ότι η ολοκλήρωση δεν ειναι νομοτέλεια, συνεχίζει να στηρίζει τη θέση του δια της πλαγίας οδου: "εγώ δε λέω οτι ολα τα έθνη θα διαλυθούν σε ενα". Μα κύριε Σεκτάρ κανένας οπορτουνιστής δεν τα λέει αυτα τα πράγματα, πλην ακραιων και μεμονωμένων περιπτώσεων. Οι ευρωσαλιάρηδες του ΣΥΝ μπορει να τα έλεγαν το 91 για την ενιαία ΕΕ, ΟΝΕ, αλλα τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Τότε, ομως (89-90), και διάφοροι αλλοι που παρέμειναν στο κομμα σας έλεγαν ευνοϊκά πράγματα για την ΕΟΚ, γιατι τους τα υπαγόρευε η γκορμπατσοφιάδα.

Αποδειξαμε εδώ πέρα κύριε Σεκτάρ ότι τσαλαβούτας σε ό,τι διαβάζεις στη μπλογκόσφαιρα και ποντάρεις στην εύνοια απο ένα στενο ιντερνετικο παρεάκι. Κύριε Αναυδε εσεις στηρίζετε αυτα που γράφει ο Σεκτάρ, δεν σας είδα να παίρνετε θέση ;-0 Ο Φριντμαν κατήργησε το ΚΜΚ κύριε Αναυδε; Το χρήμα εχει πάψει να έχει τη λειτουργία εμπορεύματος, κύριε Αναυδε; Aυτά δεν γράφει τόσο καιρό ο Σεκτάρ κύριε Αναυδε; Εσεις ειστε κομμουνιστής κύριε Αναυδε και υποστηρίζετε τέτοιες σεκτάρειες τοποθετήσεις; Πάρτε θέση κύριε Αναυδε. Αλλιώς ειστε δειλος. Οι κομμουνιστές υπερασπίζονται τις ιδέες τους δεν υποτάσσονται σε παρεάκια.

Ο Ρατμ βεβαια δεν μπορει να γράφει τέτοια πράγματα, οπότε πήρε τις αποστάσεις του. Πλην ομως, το μαλάκωσε κι αυτός, μας λέει ότι ο Σεκτάρ, σε αλλα συμπεράσματα καταλήγει. Σε ποια ρε Ρατμ, δεν μας ειπες. Να σε βοηθήσω εγώ, στο αξής απλό: Ζήτω ο Περισσός! χα χα! Αυτο μονο σου φτάνει, ετσι; Αρα, έχω δικιο που μιλώ για παρεάκι. Ακου ρατμ στο συλλογισμο σου κάνεις ενα λάθος ιστορικο, ο Ζαχαριάδης ειναι αυτός που ανέδειξε πρώτος τη διαχρονική εξάρτηση του ελληνικού κράτους, οριοθέτησε και πλάσσαρε OΡΘΟΤΑΤΑ την έννοια αστοτσιφιλικάδικο κράτος και έδειξε πως η ψωροκώσταινα προβαλλε πάντα τη θεωρία της μεγάλλης ελλάδος, προκειμένου να αντισταθμίζει τα όργια της ξενοδουλείας της. αυτα ειναι ντοκουμενταρισμενα σε όσους γνωρίζουν ιστορία.


el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Ο Βράνκο φιλτατοι έγραψε κάτι σωστό και νομίζω ότι έκανε ένα λάθος, τώρα δεν εχει σαφώς διατυπώσει καποια πράγματα οπότε επιφυλάσσομαι για το λάθος, αλλα θα γίνω σαφής. Πάμε πρώτα στο σωστό, λέει ότι το ίδιο το ελληνικο κράτος νομικά καταγράφει ότι εκχωρει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας, υιοθετώντας την υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου,με αντάλλαγμα τη δήθεν αμοιβαία ωφέλεια της ΕΕ. Σωστό αυτο, το ίδιο ΟΜΩΣ συμβαινει και με βασικά νομικά κειμενα της ...Γερμανίας ;-). Μόνο που το κοινοτικό δίκαιο το καθορίζει εν πολλοις η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και πρωτίστως η Γερμανία. Ετσι δεν ειναι; Ο φιλος σας ο ρα, ειχε αξιοποιήσει το επιχείρημα της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας λόγω υπερίσχυσης του κοινοτικού δικαίου για να μας πεισει και καλά ότι και η Γερμανία ειναι υποδουλωμένη στην...ΕΕ! :-) Αστεια πράγματα! Η ψωροκώσταινα ειναι υποδουλωμένη στον άξονα Γαλλίας-Γερμανίας. Δεν υπάρχει διευθυντήριο των Βρυξελών φίλατοι. Υπάρχουν μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Γαλλία, Γερμανία που μοιράζουν την αγορά της ηπειρωτικής ευρώπης βάσει της κεφαλαιακής τους δύναμης. Σε αυτό το κυνήγι η Γερμανια εχει το προβάδισμα αυτή τη στιγμή.

Ποιος ειναι το λάθος του Βράνκο -επιφυλάσσομαι στη περίπτωση που δεν διατύπωσε με αρκετή σαφήνει τι εννοούσε-; Τα μεσογειακά προγράμματα ήταν προπαγανδιστικό πυροτέχνημα της ΕΕ, προκειμένου να πείσει τους λαούς του Νότου να δεχτούν την ένταξη και τη συνέχιση στην ΕΕ. Ποτέ δεν άμβλυναν καμια αντίθεση μεταξύ Βορρά, Νότου. Ηταν καθρεφτάκια και χαντρες για τους "ιθαγενείς" του Νότου, κυρίως για τους αγρότες. Μη ξεχνάμε ότι σε αντιθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία όπου η φτωχή και η μεσαία αγροτιά ξεκληρίστηκαν στη μια στο μεσοπόλεμο και επι χιτλερικου καθεστώτος ( ο χιτλερ υποσχόταν χρεοστάσιο στους αγρότες που δεν εφήρμοσε βέβαια ποτέ) και στην άλλη στα δέκα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του ΒΠΠ, οι χώρες του Νότου ειχαν σημαντικο αγροτικο πληθυσμό, φτωχών και μεσαίων. Οι αγροτικές επιδοτήσεις πάντα πάνε στη βιομηχανία και στο κεφάλαιο κύριοι. Η δοσολογία ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της υποταγής του Νότου στον ιμπεριαλιστικό Βορρά, δοσολογώντας τις επιδοτήσεις πάντα στην κατεύθυνση του βαθμιαίου ξεκληρίσματος της αγροτιάς και όχι στη πυροδότηση αντιδράσεων, και εξεγερτικών γεγονότων με απότομο απότομο ξεκλήρισμα.

Η Ελλάδα ήταν πρώτη σε εξαγωγές σε βαμβάκι στην Ευρώπη πριν ενταχθεί στην ΕΟΚ. Η αγροτική της οικονομία διαλύθηκε πολύ γρήγορα, γιατι απλούστατα άνοιξαν τα σύνορα. Οι δασμοι και οι ποσοστώσεις καταργήθηκαν. Ετσι πολύ γρήγορα η αγροτική οικονομία της Ελλάδας ισοπεδώθηκε, πλάι με τη κλωστοϋφαντουργία, αφού δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα εμπορεύματα των ιμπεριαλιστικών χωρών Γαλλίας, Γερμανίας μέσα στην Ενωση, που ήταν πολύ πιο φτηνά λογω ακριβώς της αναπτυγμένης τους βιομηχανίας και του γεγονότος οτι η Γαλλία εξακολουθει απο μονη της να ακολουθει πολιτική ντάμπιγκ στα βασικά της εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα, ντάμπιγκ στους ΦΑΡΜΕΡΣ της που έχουν πάνω απο 500 στρέμματα γης. Εφτασαν στο σημειο πια να παίρνουν τα αντίστοιχα προϊόντα που εξάγει ο Νότος της ΕΕ με συμβάσεις τελεωνειακης ένωσης απο το Μαγκρεμπ, όπου τα μεροκάματα ήταν στα τάρταρα.

Οι επιδοτήσεις δώθηκαν υποτιθεται σαν αντιστάθμισμα στα ανοιχτά σύνορα της ΕΕ. Οπως προέγραψα, ομως, στη πραγματικότητα ήταν για να διαλύσουν βαθμιαια την αγροτική παραγωγή του Νότου και όχι ακαριαία. Oι φτωχοι και μεσαίοι αγρότες του νότου ξεκληρίζονται μαζικά σε Ισπανία, Ελλάδα ακομη και Ιταλία (Νοτος), που σε αντιθεση με το βιομηχανοποιημένο αναπτυγμένο Βορρά, ο Νότος της Ιταλίας μοιαζει με την ψωροκώσταινα Ελλαδίτσα.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

τέλος οσον αφορά την εξάρτηση της Ελλάδας τα νούμερα ειναι αμείλικτα
εισάγουμε μηχανές για τα εργοστάσια, αυτοκινητα, κουζίνες, πλυντήρια, τα πάντα ολα απο ιμπεριαλιστικές χώρες. Εξαγουμε συνεχώς λιγότερα αγροτικά εμπορεύματα. Μας έχει μεινει στη βιομηχανία τμήμα της μεταποίησης στην αλυσίδα των μονοπωλίων των ιμπεριαλιστικών χωρών και βέβαια μια κουτσουλιά εξορυκτική βιομηχανία. Οι μονες ισχυρές βιομηχανίες ειναι οι βιομηχανιες τροφίμων, τα μεγάλα εργοστάσια ένδυσης κλείσανε νωρίς.

Οι τράπεζες που μας πρήζετε τοσο καιρό εχουν ενα μικρο τμήμα της τραπεζικής αγοράς των Βαλκανίων, τη κύρια μερίδα του λέοντος την εξασφάλισαν ιταλικές και αυστριακές τράπεζες. Eλπιζω να μην διανοηθεί κανεις να μας πετάξει τη σημιτική προπαγάνδα σε πληθώρα κειμένων και διπλωματικών της εποχής της μαύρης προπαγάνδας.

Αυτο το μικρό τμήμα ΟΠΩΣ ΔΕΙΞΑΜΕ στο μπλογκ του σφυροδρέπανου το παραχώρησαν ουσιαστικά οι αυστριακές και ιταλικες τράπεζες στην Ελλάδα, δανείζοντας ΥΠΕΡΟΓΚΑ τις ελληνικές τράπεζες. Τα σπασμένα αυτα τα πληρώνουμε συνεχώς εμεις απο την εποχή του Καραμανλη, του μπούλη της Ραφήνας. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες στα βαλκάνια μπόρεσαν να δώσουν δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο απο τις αντιστοιχες ιταλικές και αυστριακές και να παίρνουν αυτό το μικρό μερίδιο, προσελκύοντας πελάτες μικρους εμπόρους και μικρούς βιοτέχνες στα Βαλκάνια. Με άλλα λόγια οι ελληνικές τράπεζες στα βαλκάνια δουλέυουν μεσιτικά για το τραπεζικο κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών χωρών. Σε απλή αντιστοιχια, οπως έγραφε και ο Λένιν, ο ιμπεριαλισμος δεν μπορει να αναπλάσει το παλιό καπιταλισμό απο τα νύχια των ποδιών μέχρι το πρόσωπο, παντού θα αφήνει και μικρούς παίχτες να παίζουν για τη πάρτη του.

Το εμπορικο ισοζύγιο στην Ελλάδα από τη μετεμφυλιακή εποχή ήταν αρνητικο, σήμερα h ψαλίδα έχει ανοιξει τεράστια. Η Ελλάδα αγοράζει πολύ περισσότερα απ' οτι πουλάει, γι αυτο και το χρεος της εχει εκτιναχθει στα ύψη, γι αυτο και κανεις στην ανοιχτή αγορά δεν της δανείζει με χαμηλο επιτόκιο.

ΠΕριμένω να δω ποιος θα αποτολμήσει να μας πει οτι οι ΗΠΑ εχουν...αντιστοιχο πρόβλημα, οτι εχουν αρνητικο εμπορικο ισοζύγιο!!!. Θα ξεχνούν φαινεται ότι οι ΗΠΑ ειναι πρωτες στις παγκόσμιες εξαγωγες, ελέγχοντας μεγάλο ποσοστό των συνολικών εξαγωγών εμπρορευμάτων και κεφαλαίου του πλανήτη. Οτι ελέγχουν ολα τα βασικα διαμετακομιστικά κέντρα του πλανήτη για πολύ σημαντικά εμπορεύματα παραγωγικής κατανάλωσης ΒΛΕΠΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ (εχουν κάνει τόσους πολέμους γι αυτό). Ετσι δεν ειναι;

Οποιος δεν βλέπει την εξάρτηση της ψωροκώσταινα (και εντος και εκτος ΕΕ) ειναι στη καλύτερη περίπτωση τυφλος, σίγουρα δεν ειναι μαρξιστής πάντως.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

εν ολίγοις για να τελειώνουμε και με τους κυρ θανάσηδες και άλλους που τσαλαβουτάνε σε ολα τα ιδεολογήματα του συρμού

Η ψωροκώσταινα είτε βρεθεί αυριο εκτος ΕΕ, ειτε παραμεινει εντος ΕΕ, οσο θα ειναι καπιταλιστική χώρα, θα παραμένει ψωροκώσταινα.

Η ΕΕ, ήταν μονόδρομος για την αστική τάξη της χώρας. Γιατι; Γιατι η ΕΕ εξασφάλιζε στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας την δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του (στο κεφάλαιο που αντιστοιχει στην Ελλάδα) ενεργώντας κομπραντόρικα και μεσιτικά για τις ιμπεριαλιστικές χώρες.

Εκτος ΕΕ, η διάλυση του παραγωγικού ιστού, που περιέγραψα παραπάνω, θα συνέβαινε ετσι κι αλλιώς και ίσως πολύ ταχύτερα, απο τη στιγμή που ολες οι υπόλοιπες χώρες την ηπειρωτικής Ευρώπης θα έκλειναν αυτομάτως τα σύνορα στην Ελλάδα, υψώνοντας δασμούς και ποσοστώσεις.

ΟΜΩΣ εκτος ΕΕ η αστική τάξη της χώρας θα έχανε τα κομπραντόρικα και μεσιτικά προνόμια που διαθέτει εντος ΕΕ. H επιλογή της ΕΕ, ήταν μονόδρομος για την αστική της χώρας και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει αυτο για την αστική τάξη της χώρας.

Συνοψίζοντας, η αστική τάξη της Ελλάδας επιτρέπει τα μονοπώλια των ιμπεριαλιστών να προμηθεύονται φτηνές πρώτες ύλες, και να μεταπωλούν τα τελικά τους εμπορεύματα στην ελληνική αφορά σε απλησίαστες τιμές. Αυτο βέβαια το έκαναν βαθμιαία, αφού πρώτα ειχαν σαρώσει την αγορά με εμπορεύματα που δεν παράγονται στην Ελλάδα . Σε αυτο το σημειο η αστική τάξης της Ελλάδας λαμβάνει των ωφέλεια της μεσιτείας της, το ότι διατηρεί τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Τμήμα του τεράστιου κέρδους απο την μεταπώληση πανάκριβων εμπορευμάτων σε σχέση με τα πάμφθηνες ελληνικές πρώτες ύλες, προορίζεται για τους έλληνες αστούς, για τη μεσιτεία τους.

τα πράγματα ειναι πολύ απλά για όσους δεν έχουν παρωπίδες και δεν ειναι οπορτουνιστές που τσαλαβουτάνε απο τη μια στην άλλη θεση.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιο ντοκουμέντο ο Ζαχαριαδης αποκαλει την Ελλάδα ψωροκωσταινα?
Ιστορικά αυτος ο ορος χρησιμοποιηθηκε απο εχθρικες δυναμεις στο ΚΚΕ. Για ψωροκωσταινα μιλαγε το κεφαλαιο για να δικαιολογήσει το ρολο του ιμπεριαλισμου στη χωρα, τη συνδεση του με τον ευρωατλαντικο αξονα και την εθελουσια εκχωρηση της εθνικης κυριαρχιας του στους συμμαχους που του εδωσαν τη νικη το 44 και το 46-49.
Η προπαγάνδα που ελεγε, οτι η Ελλάδα που δεν ειχε παραγωγικες δυνατοτητες και καλα και ηταν ψωροκωσταινα κατα τους απολογητες της αστικης πολιτικης στη χωρα, λέει τωρα οτι εισαγουμε τα παντα, δεν παραγουμε τιποτα κλπ Αυτα τα λενε οι αστοι αλλα και οι ρεφορμιστες. Το κυριο επιχειρημα του ρεφορμισμου ηταν παντα το "δεν μπορουμε ακομα, δεν ειμαστε ετοιμοι" αυτου του τυπου λοιπον η παραδοχη περι ψωροκωσταινας περα απο λαθεμενη εμπεριεχει και δολο.
Τωρα στο περι ολοκληρωσεων ενμερει ειχα ηδη δικιο. Αλλο η λεξη "ενταξη" που χρησιμοποιεισαι στο 2ο σχολιο του ο Σεχταρ αλλο η λεξη "ολοκληρωση". Επισης η θεωρια του υπεριμπεριαλισμου εκτων πραγματων ηταν εχθρικη ως προς την σοσιαλιστικη επανασταση αποτελουσε και αποτελει οξυγονο για τον ιμπεριαλισμό ειδικα σε περιοδους που αυτος δειχνει τα ιστορικα του ορια μεσω της οξυνσης των αντιθεσεων και των αντιφασεων του... Ο Σεχταρ καθε αλλο παρα σε μεταβατικα προγράμματα και ενδιάμεσα σταδια καταληγει ως αποτελεσμα του συλλογισμου του. Αντιθετα κοντριτη η δικη σου αναλυση περι ψωροκωσταινας εκει ακριβως καταλήγει. Μαλιστα τα περι ψωροκωσταινας ειναι πολυ πιο πισω και υποχωρητικα απο την λαθος αναλυση του κομματος τη δεκαετια του 40 που προεβλεπε αστικοδημοκρατικη επανάσταση/σταδιο και ενδιαμεση λαοκρατικη κυβέρνηση και εξουσια πριν τη σοσιαλιστικη επανάσταση.

ratm

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Η ε.ε. δεν φταχτηκε για να ευνοησει τον Νοτο εις βαρος του Βορρα (ουτε ομως και το αντιθετο). Η ζημια των μικρων και πολυ μικρων παραγωγων (ή κεφαλαιων) ειναι δεδομενη. Αν εντος της ε.ε. το ελληνικο κρατος και οι κανονισμοι της ε.ε. ευνοουν τα μονοπωλια σε βαρος των μεσαιων κεφαλαιων, αυτο δεν σημαινει οτι εκτος θα γινοταν κατι αλλο, παλι το κρατος θα ανισχυε τα μονοπωλια.

Μενει να δω την σχεση ξενων και ελληνικων μονοπωλιων. Εδω βοηθαει (οπως παντα) η κομεπ (τ.5,2015)
(......)
Η σημαντική εξαγωγή κεφαλαίων με σκοπό την απόσπαση κέρδους διαμέσου της δημιουργίας επιχειρήσεων σε ξένες χώρες: Τα εξαχθέντα κεφάλαια κατευθύνθηκαν όχι μόνο σε χώρες μικρότερου ή ίσου, αλλά και υψηλότερου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης (π.χ. επενδύσεις ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ). H εξαγωγή κεφαλαίου γίνεται μια από τις βάσεις της παραπέρα ανάπτυξης και ενίσχυσης των μονοπωλίων του κλάδου.
(......)
Ο σκληρός ανταγωνισμός για το μοίρασμα των αγορών, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς, με μονοπωλιακούς ομίλους άλλων χωρών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ορατό ότι οι εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι κερδίζουν θέσεις στις διεθνείς αγορές.
(......)
α) ΦΑΓΕ: Διαθέτει και λειτουργεί τρεις μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και μία μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στις ΗΠΑ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη που διαθέτει από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας. Η βιομηχανική μονάδα της ΦΑΓΕ στην Αμερική ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επέκτασή της με μια νέα επένδυση αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία δίνει τη δυνατότητα διπλασιασμού της παραγωγής.

Οι πωλήσεις γιαουρτιού της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ και οι εξαγωγές σε μια σειρά χώρες όπως η Ιταλία και η Αγγλία αυξήθηκαν με μεγάλους ρυθμούς την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα το 80% των πωλήσεων να πραγματοποιούνται εκτός Ελλάδας. Κύριο προϊόν που υποστηρίζει τις πωλήσεις στο εξωτερικό είναι το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο διεθνώς είναι γνωστό ως γιαούρτι «ελληνικού τύπου» ή «ελληνικό γιαούρτι». Υπολογίζεται ότι η ΦΑΓΕ κατέχει μερίδιο 7% στην αγορά γιαουρτιού των ΗΠΑ.

Ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές είναι οξύς με μονοπωλιακούς κολοσσούς όπως η KRAFT FOODS, η οποία το 2012 αποσύρθηκε από την αγορά του «ελληνικού τύπου» γιαουρτιού στις ΗΠΑ, απόφαση που αποδίδεται στην αδυναμία αλλαγής των διαμορφωμένων συσχετισμών στη συγκεκριμένη ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία κυριαρχούν η ΦΑΓΕ και το αμερικανικό μονοπώλιο CHOBANI.
(......)
Η ΦΑΓΕ και η CHOBANI ήρθαν το 2012 σε δριμεία σύγκρουση για τους όρους πώλησης των προϊόντων τους στην Αγγλία. Η διαμάχη κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο τον Ιούνη του 2014 δικαίωσε οριστικά τη ΦΑΓΕ. Ίδια κατάληξη είχε και ανάλογη διαμάχη της ΦΑΓΕ με την DANONE το 2012.

Ο κύκλος εργασιών της ΦΑΓΕ σημείωσε το 2014 άνοδο κατά 16,2%, φτάνοντας στα 667,9 εκατ. δολάρια από 574,7 εκατ. δολάρια το 2013. Την ίδια στιγμή τα λειτουργικά κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) έφτασαν τα 70,9 εκατομμύρια δολάρια έναντι 32,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013.5

Για να εξασφαλίσει ευνοικότερους όρους φορολόγησης και τραπεζικού δανεισμού, η ΦΑΓΕ μετέφερε το 2012 την έδρα της στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί έναν από τους φορολογικούς παραδείσους για τους μονοπωλιακούς ομίλους.
(......)

http://www.komep.gr/2015-teyxos-5/h-poreia-ths-galaktoparagogoy-ageladotrofias-sthn-ellada

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Συνεχιζει η κομεπ

β) ΔΕΛΤΑ: Aνήκει στο μονοπωλιακό κολοσσό VIVARTIA. Πέρσι, προχώρησε σε συμφωνία με τον ιταλικό κολοσσό GRANAROLO για τη διανομή των προϊόντων της σε Ιταλία - Γαλλία και αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις γιαουρτιού στην Ιταλία, ενώ εδώ και δυο χρόνια έχει συνάψει συμφωνία με το αραβικό μονοπώλιο EXEED INDUSTRIES για εξαγωγές σε Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική και για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, χυμών και τσαγιού στο Άμπου Ντάμπι, μια επένδυση ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Από το 2007 η ΔΕΛΤΑ έχει εξαγοράσει την UNITED MILK COMPANY, το σημαντικότερο μονοπώλιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στη Βουλγαρία. To 2006 το ελβετικό μονοπώλιο NESTLE εξαγόρασε το τμήμα του παγωτού της ΔΕΛΤΑ, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας πέρασε στον έλεγχο της ΔΕΛΤΑ η μονάδα παραγωγής γάλακτος εβαπορέ που διέθετε η NESTLE στο Πλατύ Ημαθίας.
(......)
ακομα και η σχετκα μικροτερη ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΥΡΑΣ:

''γ) ΟΛΥΜΠΟΣ-ΤΥΡΑΣ: Το 2008 εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη, ενώ μέσα στην καπιταλιστική οικονομική κρίση πραγματοποίησε σημαντικές εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια με στόχο την πιο αποτελεσματική διείσδυση στις αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Το 2011 εγκαινιάστηκε, παρουσία του Ρουμάνου πρωθυπουργού, το νέο εργοστάσιο του ομίλου στην περιοχή Brasov της Ρουμανίας, μια επένδυση που εκτιμάται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγές του ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από 44 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 67 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ αντίστοιχη πορεία είχαν και τα λειτουργικά κέρδη, τα οποία για το έτος 2013 έφτασαν τα 22,19 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, ο όμιλος σχεδιάζει την επέκταση των υποδομών που διαθέτει στη Βουλγαρία για τη δημιουργία νέας γραμμής
γαλακτοκομικών προϊόντων, μια επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.''

Όσον αφορά καταρχάς τα δίκτυα μεταφοράς/διανομής, ο βαθμός στον οποίο η ιδιοκτησία αυτών τους διαχωρίζεται από την ιδιοκτησία των παραγωγικών μονάδων εξαρτάται, όπως είναι φυσικό, από το μέγεθος των τελευταίων. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι διαθέτουν δικά τους οργανωμένα δίκτυα μεταφοράς/διανομής και διανέμουν τα εμπορεύματά τους στα σημεία πώλησης, ενώ μέσω των δικτύων αυτών υποστηρίζουν και ένα μέρος των εξαγωγών τους.
Όσον αφορά τα δίκτυα πώλησης, το 80% της λιανικής πώλησης του γάλακτος κατανάλωσης και των γαλακτοκομικών προϊόντων πραγματοποιείται από τις 7 αλυσίδες supermarket που μονοπωλούν τον κλάδο του εμπορίου τροφίμων (CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, METRO - MY MARKET, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, LIDL, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ). Τα μονοπώλια αυτά θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τοποθέτηση προϊόντων στα ράφια τους, ενώ έρχονται σε συμφωνία με τα μονοπωλία της μεταποίησης για τους όρους πώλησης των εμπορευμάτων.

Τα μονοπώλια του τομέα του γάλακτος:

α. Αξιοποιούν τη χαμηλότερη τιμή παραγωγής11 του νωπού αγελαδινού γάλακτος σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία κ.ά., η οποία οφείλεται στην υψηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας λόγω της μεγαλύτερης κλίμακας παραγωγής, του υψηλότερου τεχνολογικού επιπέδου και των ευνοϊκότερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
β. Αξιοποιούν τις εισαγωγές γάλακτος και ασκούν πίεση ώστε να προμηθεύονται το νωπό εγχώριο γάλα σε τιμές ακόμα και μικρότερες της εγχώριας τιμής παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο πιέζουν στην κατεύθυνση αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας στην πρωτογενή παραγωγή.
γ. Αξιοποιούν την πίεση μέσω της τιμής για την προώθηση της καθετοποίησης της παραγωγής, δηλαδή τον έλεγχο όλων των σταδίων παραγωγής, που επίσης διευκολύνει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσω της καλύτερης οργάνωσης. Εκτεταμένη μορφή καθετοποίησης που εφαρμόζεται διαχρονικά στον τομέα είναι η υπογραφή συμβολαίων υποχρεωτικής παράδοσης του γάλακτος από τις αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις στα μεταποιητικά μονοπώλια. Οι όροι αυτών των συμβολαίων οδηγούν στον ασφυκτικό έλεγχο της πρωτογενούς παραγωγής από τα μονοπώλια του κλάδου. ''

Ανώνυμος είπε...

ρατμ
ο Ζαχαριάδης αναλύει ως εξής την ιστορία της Ελλάδας απο την ίδρυση του ελληνικού κρατους: μιλάει για αστοτσιφιλικάδικο κράτος και ισχυρή ξένη εξάρτηση και ξενοδουλεία. Οτι η αστική τάξη που ήταν εξαρχής η ηγεμονεύουσα δύναμη του εθνεγερτικού ξεσηκωμού εναντίον των τούρκων υποτάχθηκε νωρίς στους τσιφλικάδες και ολοι μαζι στους ξένους δυνάστες τους, οπότε ο τόπος ποτέ δεν μπορεσε να αναπτύξει πλήρως τις παραγωγικές του δυνάμεις, οι αγρότες δεν ανάσαν ποτέ, ο τόπος δεν μπόρεσε ποτέ να εξαλείψει τα δεινά της εξάρτησης, και ο λαός δεν έγινε ποτέ αφέντης στο τόπο του. Μια λαϊκή δημοκρατία με επικεφαλής το προλεταριάτο κατέληγε μπορει να λύσει αυτά τα ζητήματα.

Αυτη ειναι η λενινιστική γραμμή του Ζαχαριάδη για τη συγκεκριμένη κατάσταση της Ελλάδας (αναφέρομαι στο αστοτσιφλικάδικο κράτος, που προφανέστατα σήμερα έχει μετατραπεί σε αστικο). Τα λάθη του ΕΑΜ αφορούν την υποχώρηση απο το πρόγραμμα του ΚΚΕ του 34 της 6ης ολομέλειας. Γιατι ενώ ειχε την εξουσία, ενω το ΕΑΜ εξέφραζε την αποκατάσταση της ενότητας του προλεταριάτου και της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, εκπληρώνοντας ουσιστικά μέσω του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα το στάδιο της αστικοδημοκρατικής επανάστασης, δεν προχώρησε παραπέρα, δεν κράτησε την εξουσία για να προχωρήσει στη σοσιαλιστική επανάσταση και σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Αυτοι που δεκαετίες ισχυρίζονταν οτι 6η ολομέλεια του 34 ήταν λάθος, οτι το ΕΑΜ ταλαντεύτηκε μετά την απελευθέρωση, στα δεκεμβριανά, και τελικά οδηγήθηκε στη Βάρκιζα, ΕΞΑΙΤΙΑΣ της 6ης ολομέλειας του 34, ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ. Κι ο πρώτος που επιτέθηκε με δριμύτητα στην 6η ολομέλεια του 34, ήταν ο γνωστός οπαδός του Τρότσκι, πρώην γ.γ. του ΚΚΕ, ο Παντελής Πουλιόπουλος που έγραψε και το βιβλίο Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική επανάσταση.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

να 'σαι καλά ρε τακτικέ σχολιαστή που με επιβεβαιώνεις: Τι ειχα γράψει:
"τέλος οσον αφορά την εξάρτηση της Ελλάδας τα νούμερα ειναι αμείλικτα
εισάγουμε μηχανές για τα εργοστάσια, αυτοκινητα, κουζίνες, πλυντήρια, τα πάντα ολα απο ιμπεριαλιστικές χώρες. Εξαγουμε συνεχώς λιγότερα αγροτικά εμπορεύματα. Μας έχει μεινει στη βιομηχανία τμήμα της μεταποίησης στην αλυσίδα των μονοπωλίων των ιμπεριαλιστικών χωρών και βέβαια μια κουτσουλιά εξορυκτική βιομηχανία. Οι μονες ισχυρές βιομηχανίες ειναι οι βιομηχανιες τροφίμων, τα μεγάλα εργοστάσια ένδυσης κλείσανε νωρίς."

αν απο τη ΦΑΓΕ και τη ΔΕΛΤΑ συνάγεις οτι εχουμε μονοπωλιακο καπιταλισμο και οτι η Ελλάδα δεν ειναι εξαρτημένη σε ΓΕρμανία, ΓΑλλία, ΗΠΑ, αστα να πάνε.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Το 'πε το ΄πε ο παπαγάλος,
ο el quinto, ο πιο μεγάλος...
Φαντάζομαι...με βάση και τη δική σου αντίληψη περί εισαγωγής μηχανών και εξάρτησης της καθυστερημένης Ελλάδας...ότι οι Έλληνες εφοπλιστές νειώθουν "καταπιεσμένοι" και σε υποδιέστερη θέση γιατί εισάγουν τα πλοία τους (τις μηχανές ντε!!!) από την Κίνα, την Ουκρανία, την Κορέα κλπ...Πιθανα να είμαστε εξαρτημένοι από την Ουκρανία. Ναι τα πλοία, που φυσικά οι ίδιοι παράγγειλαν....Καθυστέρηση, τι να πω;;;;
-Φαντάζομαι επίσης ότι καταδικάζεις και το πρόγραμμα του ΚΚΕ από το 1930 εως το 1934 που μίλαγε για Σοβιετική σοσιαλιστική Ελλάδα. Με Ν. Ζαζαριάδη βεβαίως, βεβαίως....
-Για το τμήμα των τροτσκιστών που συμμετείχαν στο ΕΑΜ και πρώτασσαν τον εθνικοαπαλευθερωτικό αγώνα ως κύριο καθήκον, τι έχεις να μας πείς;;;;;;;
Όσο για το τι έλεγε πραγματικά ο Πουλιόπουλος, διάβασε καλύτερα! Γιατί μάλλον θα δείς τις απόψεις σου στα κείμενά του.
Πάντως όλοι οι οπορτουνιστές από το ΄56 και μετά χρησιμοποιούσαν την κατηγορία για "τροτσκισμό" ενάντια σε κάθε πραγματικά κομμουνιστικό στοιχείο μέσα στο ΚΚΕ. Ναι, για τον Κύρκο και τους συν αυτόν σου μιλώ!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

και δεν έγραψα πουθενά οτι η ψωροκώσταινα ελλάδα δεν εχει παραγωγικές δυνατότητες. Μην πας να μου προσάψει αυτο το πράγμα. Εγραψα οτι η εΛλάδα ειναι εξαρτημένη χώρα, και όσο καιρό θα 'χει καπιταλισμο, θα παραμένει εξαρτημένη ειτε εντος ΕΕ, ειτε εκτος ΕΕ, μην έχοντας καμια δυνατότητα να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνάμεις ολόπλευρα....

γιατι εκτος του γεγονότος οτι στο καπιταλισμο δεν αναπτύσσονται ολόπλευρα οι παραγωγικές δυνάμεις, μια χώρα μεσαίου επιπέδου αναπτυξης, εξαρτημένη, οπως την αποκαλούσε και ο Ζαχαριάδης και η ΕΣΣΔ και η 3η Διεθνη, δεν εχει τη δυνατότητα να σταθει στα πόδια της και να σπάσει το διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμο της εργασίας ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ, πάντα θα ξεπουλά φτηνά και θα αγοράζει τα πάντα ακριβά, πάντα ο παραγωγικός της ιστος θα ειναι πολύ χειρότερος απ' αυτος των ιμπεριαλιστικών χωρών.

Και εδω βέβαια γελοιοποιούνται οσοι πιστεύουν οτι με αλλαγή νομίσματος εντος καπιταλισμού θα έρθει η ανεξαρτησία της χώρας απο τους ιμπεριαλιστές οπως ο φίλος της Ενωσης των Δικαίων. Γιατι φίλες και φιλοι το νόμισμα -κόντρα στις σεκτάριες σοφιστείες- ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, δεν ειναι πληθωριστικο χρήμα, δεν ειναι κάτι άσχετο με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Η σχετική αξια του χρήματος καθορίζεται απο το μέσο κοινωνικά αναγκαίο χρόνο εργασίας κάθε χώρας, και η καπιταλιστική ελλαδίτσα πάντα θα υπολείπεται σε αυτον τον τομέα έναντι των ιμπεριαλιστικών χωρών.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

@el quinto,
Το Γενάρη του 2015, το έριξες ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση.....!!!!!!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Κοντριτη αλλα λογια να αγαπιομαστε εισαι. Για τον ορο ψωροκωσταινα που εχεις χρησιμοποιησει πολλακις σε ρωτησα για την εξάρτηση μου λες και το μέσο επιπεδο αναπτυξης.
Για το αστικοδημοκρατικο σταδιο και την ενδιαμεση εξουσια/κυβέρνηση σου λεω για τον Τροτσκι μου λες που ηταν ο πατερας των μεταβατικων προγραμματων στο καπιταλιστικο πλαισιο!
Θα μας πεις πως γινεται να εισαι με την ΚΔ που για εξαρτημενες χωρες προεβλεπε ρητα αστικοδημοκρατικη επανάσταση αλλα να μας τσαμπουνας οτι η Ελλάδα αν και εξαρτημενη εχει εκπληρωσει το αστικοδημοκρατικο σταδιο και στην ημερησια διαταξη ειναι η σοσιαλιστικη επανασταση? Υπαρχει στην ημεριασια διαταξη σοσιαλιστικη επανάσταση σε χωρα που ο καπιταλισμος της δεν ειναι στο ιμπεριαλιστικο σταδιο αναπτυξης του? Αν δεν ειναι σε αυτο το σταδιο σημαινει οτι δεν υπάρχουν ακονα οι υλικες προϋπόθεσεις για το σοσιαλισμο. Αυτο τον ρολο θα εκπληρωνε το αστικοδημοκρατικο σταδιο. Ποιος λοιπον ειναι οπορτουνιστης? Ποιος ακροβατει απο θεση?
Που χαρακτηριζε ο Ζαχαριαδης και το ΚΚΕ την Ελλάδα ψωροκωσταινα? Συνηθως στο να κοτσαρεις πηγες και αποσπασματα εισαι καλος. Μη με απογοητευεις τωρα.

ratm

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Στην περιοδο 1987-2006 σχεδον πενταπλασιαστηκε ο αριθμος ζωων ανα εκμεταλλευση στην Ελαδα (κουλακοι) ενω και η παραγωγικοτητα του ζωου αυξηθηκε κατα 38%. Απο 27.000 περιπου εκμεταλλευσεις το 1993, η ελλαδα σημερα εχει 3.555.

συνεχιζει η κομεπ

''από το 2012 εφαρμόζεται στον τομέα του γάλακτος μια δέσμη πολιτικών17 που στόχο έχει να στηρίξει παραπέρα την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις σύγχρονες συνθήκες στις οποίες:

• πόλο έλξης για τα μονοπώλια του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν οι αγορές της Ασίας, της Ρωσίας και της Βόρειας Αφρικής, υπό το πρίσμα και των εκτιμήσεων18 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που προβλέπουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για γαλακτοκομικά προϊόντα κατά περίπου 2% ετησίως έως το 2023,

• ήδη έχει μικρύνει η ψαλίδα ανάμεσα στην ΕΕ και τις βασικές ανταγωνίστριες δυνάμεις στις διεθνείς αγορές, καθώς έχει καταστεί δυνατή η εξαγωγή του 10% της παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ χωρίς εξαγωγικές επιδοτήσεις''

(......)
Η αυξανόμενη εμπλοκή στον τομέα του γάλακτος των τραπεζικών ομίλων: Κεντρικό ρόλο παίζει η Τράπεζας Πειραιώς που συνάπτει συμβόλαια με αγελαδοτροφικές μονάδες και συγκεντρώνει το γάλα για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων της μεταποίησης. Πρόκειται για τα προγράμματα της «συμβολαιακής κτηνοτροφίας» στα οποία αυτήν τη στιγμή συμμετέχουν ο Όμιλος ΟΛΥΜΠΟΣ-ΤΥΡΑΣ-ΡΟΔΟΠΗ και η ΚΡΙΚΡΙ, ενώ αναμένεται η επέκτασή τους, καθώς είναι ισχυρό το δέλεαρ της εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ενισχύεται η καθετοποίηση της παραγωγής, προωθείται το «κλείδωμα» της τιμής του γάλακτος για καθορισμένη χρονική περίοδο και ισχυροποιείται ο έλεγχος των μονοπωλίων στην παραγωγή. Ταυτόχρονα η τράπεζα παρεμβαίνει στην αλυσίδα της παραγωγής, επιλέγοντας κλάδους που μπορούν να στηρίξουν την κερδοφορία, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως τα γαλακτοκομικά, για τα οποία η ζήτηση στις διεθνείς αγορές είναι ισχυρή.
(......)

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Θα συνεχισω με κομεπ

Meanwhile

Quintε
to προβλημα που βλεπεις στον ελληνικο καπιταλισμο ειναι η χαμηλη του βαση, η χαμηλη συγκεντροποιηση, χαμηλη οργανικη συνθεση -παραγωγικοτητα, η μη εξαγωγη κεφαλαιων, η ελλειψη χρηματιστικου κεφαλαιου, οτι ειναι δουλικο κεφαλαιο δηλαδη,

Η οτι το ελληνικο αεπ ειναι μολις το 0,5% !!!!!!!! του ευρω-αεπ
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΑΚΟΣΙΟΣΤΟ, αλλα παρολα αυτα εχει ποιοτητα καπιταλισμου (ανισορροπα βεβαια στους διαφορους τομεις) αναλογη μεγαλυτερων χωρων (αλλα και οι μεγαλες χωρες εχουν ανισομετρα αναπτυξει διαφορους τομεις).

Η αναπτυξη μονοπολιακου καπιταλισμου στην ελλαδα (μονοπωλιακοι ομιλοι) στην μεταποιηση και τον τουρισμο αλλα και τη ναυτιλια δεν ειναι μειονεκτηκοι και δουλικοι τομεις υποτελεις στο ξενο κεφαλαιο αλλα ειναι αντιθετα ΣΙΓΚΡΙΤΙΚΑ πλεονεκτηματα για το ελληνικο μονοπωλιακο κεφαλαιο και τα υπερκερδη του.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

''Ο κεντρικός σχεδιασμός θα στηριχτεί, στα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης που παρουσιάζει ήδη η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία, αλλά και στις σημαντικές υποδομές των καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων και των μονοπωλίων της μεταποίησης. Θα διασφαλίσει σε σύντομο διάστημα φθηνή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και τη στήριξη της παραγωγής σε ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, φάρμακο, άρδευση, λιπάσματα, επιστεπιστημονική οργάνωση.Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν συνδυασμένα και αποτελεσματικά οι ενιαίοι κρατικοί φορείς στους κλάδους ενέργειας, κατασκευών, ύδρευσης, φαρμάκου, χημικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κεντρικά σχεδιασμένη ισόρροπη επίδραση στο φυσικό περιβάλλον προς αποφυγή καταστροφών. Ο έλεγχος των τροφίμων θα διεξάγεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παράλληλα και ταυτόχρονα με την παραγωγική διαδικασία.


Οι εξελίξεις στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος υπογραμμίζουν ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Αρκεί να ανασυνταχτεί το λαϊκό κίνημα, να πιστέψει στη δύναμή του και να βαδίσει με γραμμή ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.''

(ολα απο δω http://www.komep.gr/2015-teyxos-5/h-poreia-ths-galaktoparagogoy-ageladotrofias-sthn-ellada

Οι τομεις ενεργειας, φαρμακου, διατροφης, μεταποιησης, μεταφορων εχουν συγκεντρωθει και οργανωθει στο υψιστο σημειο. Οι υλικες προυποθεσεις ειναι εδω και καιρο παροντες.Το επομενο βημα ειναι η παραγωγη να γινεται συμφωνα με τις αναγκες και οχι για το τυφλο κερδος. Δεν υπαρχει καποιο ενδιαμεσο σταδιο για την λαικη εξουσια-λαικη οικονομια.

quintε, αν δεν διαφωνεις σε αυτο, δεν υπαρχει λογος να φιλονικεις.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Γραφεις 'ο ιμπεριαλισμος δεν μπορει να αναπλάσει το παλιό καπιταλισμό απο τα νύχια των ποδιών μέχρι το πρόσωπο, παντού θα αφήνει και μικρούς παίχτες να παίζουν για τη πάρτη του.'
γραφεις
'Μας έχει μεινει στη βιομηχανία τμήμα της μεταποίησης στην αλυσίδα των μονοπωλίων των ιμπεριαλιστικών χωρών και βέβαια μια κουτσουλιά εξορυκτική βιομηχανία'

Mολις 2 σειρες πιο πανω γραφεις
οτι τα ευρωπ. μονοπωλια εισαγουν φτηνο μπαμπακι απο β.αφρικη και το μεταποιουν.

Η μεταποιηση με μονοπωλιακες συνθηκες αγορας α'υλων, και πωλησης τελικου προιοντος παραγει υπερκερδη και ειναι ο ορισμος του μονοπ.καπιταλισμου.
Το ιδιο αυτο γεγονος που δεν αμφισβητειται, το χρισημοποιεις α. αναφερομενος στους ευρωπαιους για να αποδειξεις οτι βγαζουν υπερκερδος
β.το ιδιο γεγονος οπως το αναφερα με παραδ. την βιομηχανια τροφιμων που εισαγει φτηνη α υλη, το χρησιμοποιεις και λες οτι η ελλαδα ειναι ψωροκωσταινα. Πως γινεται να ειναι ψωροκωσταινα και να μην ειναι οι αλλες ευρωπ.χωρες;


'Το εμπορικο ισοζύγιο στην Ελλάδα από τη μετεμφυλιακή εποχή ήταν αρνητικο, σήμερα h ψαλίδα έχει ανοιξει τεράστια. Η Ελλάδα αγοράζει πολύ περισσότερα απ' οτι πουλάει, γι αυτο και το χρεος της εχει εκτιναχθει στα ύψη, γι αυτο και κανεις στην ανοιχτή αγορά δεν της δανείζει με χαμηλο επιτόκιο.'

Η ηπα ιαπωνια ιταλια που εχουν παρομοιο χρεος κατα κεφαλην, γιατι σε απολυτες τιμες, το χρεος τους ειναι δεκα φορες μεγαλυτερο, αγοραζουν πολυ περισσοτερα απ'οτι παραγουν;

Το οτι οι ελληνικοι μονοπωλιακοι ομιλοι δεν αισθανοντα ανετα στην μικρη ελληνικη αγορα και επεκτεινονται στο εξωτερικο, για να επενδυσει συσωρευμενα κερδη εκμεταλλευσης, για περισσοτερα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ δεν λεει τιποτα σε εσενα.
Οτι η ελλαδα διαθετει ποσοτητα και ποικιλια α' υλων και αυθονη τεχνογνωσια, δεν σημαινει τιποτα ξερογω οτι ειναι ετοιμη βαση για σοσιαλισμο. Οτι εχει ηδη (χρυσοπληρωμενο και απο τον φορολογουμενο) οδικο δικτυο, ηλεκτροπαραγωγικη υποδομη, αρδευτικα εργα, καλες κλιματολογικες συνθηκες, ολα αυτα ειναι ασημαντα μπροστα στο δογμα σου.
Ισως αν προλαβενε ο ελλ. καπιταλισμος να στειλει τον δορυφορο να αλλαζες γνωμη; Iσως απο κει ψηλα να 'βλεπες αλλοιως τα πραγματα.

Τακτικος σχολιαστης είπε...

Quinto
Αυτο το εισαγουμε περισσοτερα απ οσα εξαγουμε μου θυμισε το καταναλωνουμε περισσοτερα απ οσα παραγουμε του αειμνηστου.
Γραφεις
'και δεν έγραψα πουθενά οτι η ψωροκώσταινα ελλάδα δεν εχει παραγωγικές δυνατότητες. Μην πας να μου προσάψει αυτο το πράγμα. Εγραψα οτι η εΛλάδα ειναι εξαρτημένη χώρα, και όσο καιρό θα 'χει καπιταλισμο, θα παραμένει εξαρτημένη ειτε εντος ΕΕ, ειτε εκτος ΕΕ, μην έχοντας καμια δυνατότητα να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνάμεις ολόπλευρα....'

Εδω τα μπερδευεις και κανεις λαθος θεωρητικο. Μες τα πλαισια του καπιταλισμου, ολοπλευρη αναπτυξη παραγωγικων δυναμεων δεν γινεται. Καπιταλισμο χορις ανισομετρα αναπτυγμενους τομεις στο διεθνη καταμερισμο ειναι ουτοπια. Η αυτοδυναμη αναπτθυξη στα πλαισια του καπιταλισμου ηταν το καλπικο συνθημα (ενα απ τα πολλα ) που κοτσαρε το πρασινο κομμα...

Εμεις οι τροτσκιστες, εχουμε μια ταση να διαβαζουμε πολυ Λενιν. Η λεξη εξαρτηση, υπαρχει στο Λενιν; Ποια η εννοια της;
Ψαχνοντας βρηκα πως χωριζει τις χωρες σε τρεις κατηγοριες,

τουτεστιν α. ηπα και δυτικες χωρες, το επομενο βημα ειναι ο σοσιαλισμος. β. ανατολικες χωρες, οπου δεν εχει λυθειτο εθνικο ζητημα και ο καπιταλισμος ειναι ΑΚΟΜΑ ΕΘΝΙΚΟΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ και οπου το πρωτο καθηκον της εργατο-αγροτικης εξουσιας ειναι το εθνικο-δημοκρατικο. Σε αυτο το σκεπτικο εγιναν επαναστασεις στην Ουγγαρια, Βουλγαρια σε συμμαχια με μοναρχικους, αγροτες κοκ...
γ. Η τριτη κατηγορια που βαζει ο Λενιν ειναι οι αποικιες και ημιαποικιες.
ΟΙ ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ; μηπως τους .....ξεχασε ο Λενιν; Mηπως ειναι ειδικη περιπτωση η ελλαδα; μα τι λεω ; ειναι η γραμμη του Νικου, η οποια φτανει αυτουσια στον Σαρτζετακη και απο κει στον quinto....

Aκουσε quinto, ο χωρες που χρωστανε ειναι οικονομικα προτεκτορατα και αποικιες χρεους, αυτα τα λεει και ο Λενιν, σχεδον αυτουσια. Αυτο που εχει σημασια ειναι αν αυτο επηρρεαζει το χαρακτηρα της επαναστασης, τα καθηκοντα της και τις συμμαχιες της. Μια χωρα με ιμπεριαλιστικο επιπεδο καπιταλισμου, ειτε χρωστα ειτε οχι το αμεσο της μελλον ειναι ενα : σοσιαλισμος.

Αν ηξερε ο Λενιν οτι καποτε οι ηπα, ιαπωνια ιταλια απο τις πιο βιομηχανιποιημενες χωρες, θα ειχαν τεραστια χρεη, θα συμπαιρενε εξ αυτου οτι ειναι εξαρτημενες , κομπραδορικες, ημιαποικιες;

Ανώνυμος είπε...

κκ-1
θα ήθελες. Ποτε μου δεν εχω ψηφίσει και βέβαια ποτέ μου δεν θα ψήφιζα Σύριζα. Ασε τη σπέκουλα για κανέναν άσχετο.

αλήθεια δεν μας ειπες και εσύ συμφωνεις με ολα αυτα τα μαργαριτάρια του Σεκτάρ; Μπα που να μιλήσεις.

το ξέρω ότι οταν σας χαλάνε τη σούπα με απλά επιχειρήματα, το ρίχντε στο τσάκικο,

αλλα σε μενα δεν περνάνε αυτα

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

κκ-1
επειδη εχω διαβάσει Πουλιόπουλο, μάντεψε στρώνω κώλο και διαβάζω τα πάντα,
για πες μας που ακριβώς θα δεις αυτα που λέω εγω στο Πουλιόπουλο;

περιμένω...

χα χα! Ψεύτη! Δώσε ρε βιβλίο και εδάφιο σε προκαλώ. Αλλιως, δε χρειάζεται να ασχολείται κανεις μαζί σου.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

τακτικε σχολιστά η Ελλάδα καπιταλισμο εχει, ιμπεριαλισμο δεν έχει :-)
ειναι απλά τα πράγματα. Και εσύ απλως συνεχώς με επιβεβαιώνεις.
Οσο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Aw γελάσω. Απλως δεν κάνεις σωστά τη σύγκριση. ΒΛέπεις στη πίτα της ΕΕ, θα βλέπεις το ποσοστό της Ελλάδας. Το ειπες και μονο σου, το ΑΕΠ της Ελλάδας ειναι σχεδόν μηδαμινο σα ποσοστό του συνολικου ευρωενωσίτικου ΑΕΠ.

Γιατί, αν η Ελλάδα ήταν ιμπεριαλιστική χώρα, όπως μας πρήζετε,
θα έπρεπε να πάει το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά, τουλάχιστον σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού , έτσι δεν εινα;
αλλα κοιτα να δεις πάει σύμφωνα με την αναλογία των κεφαλαίων (δηλαδή τριχες μπροστά στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) και τα παραγόμενα προϊοντα ανα κάτοικο στην Ελλάδα ειναι τρίχες προς τα παραγόμενα προϊόντα ανά κάτοικο της Γερμανίας.

el quinto regimiento

υγ ΚΚ-1 , Περιμένω φιλτατε εδάφιο και βιβλίο για τις εξυπνάδες σου. Για παραγωγική ανασυγκρότηση μια ζωή μιλούσε ο Περισσός! Θες να πετάξουμε πάλι εδάφια οπως τη προηγούμενη φορά με το ΠΑΣΟΚ που στήριζε ο ΠΕρισσός; ε; χα χα!

Ανώνυμος είπε...

λεει ο Ρατμ:
..........
Υπαρχει στην ημεριασια διαταξη σοσιαλιστικη επανάσταση σε χωρα που ο καπιταλισμος της δεν ειναι στο ιμπεριαλιστικο σταδιο αναπτυξης του?
,,,,,,,,,,,,,

εννοείται η Βουλγαρία π.χ. ειχε μονοφασικο πέρασμα στη στρατηγική της, καθορισμένο απο την ίδια τη 3η Διεθνή. ΔΕν ήταν...ιμπεριαλιστική χώρα. EΙπαμε ειχε προηγηθει η αγροτική εξουσία και η επανάσταση του 23. Φαντάζομαι το γνωρίζεις Ρατμ.

Ο Ζαχαριάδης ο ίδιος το 48 αλλάζει επιτέλους ρητά τη στρατηγική σε σοσιαλιστική, δεν ήταν η Ελλάδα ιμπεριαλιστική το 48. Ετσι δεν ειναι;

Μερικές φορές πραγματικά αναρωτιέμαι, τι λένε οι τύποι; Απο που και ως πρέπει να σπάσει η ελλάδα τον διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας για να γινει ιμπεριαλιστική, προκειμένου να ισχύει ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ -σύμφωνα με σας- η σοσιαλιστική επανάσταση σαν στρατηγική;

Αρα δεν ειστε υπερ της σοσιαλιστικής επανάστασης..πουλάκια μου τέτοιες ασυναρτησίες γράφετε, στις οποίες βέβαια εχω αναφερθει εκτενως σε αυτο το μπλογκ.

Η ελλάδα έχει καπιταλισμο χωρις μισο-φεουδαρχικές επιβιώσεις στο χωριό, ΑΡΑ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ...ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ!!!! ΖΒΙΙΝΝΝΝΝΝΝΝΝ ΝΤΟΙΙΙΙΙΙΙΙΓΚ.

Την παραγωγική της ανασυγκρότηση μπορει να την κάνει ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ

ουτε με γενικόλογες λαϊκές εξουσίες, ούτε με αστικά κυνοβούλια, για να μην ξεχνιόμαστε

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

"Ο φιλος σας ο ρα, ειχε αξιοποιήσει το επιχείρημα της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας λόγω υπερίσχυσης του κοινοτικού δικαίου για να μας πεισει και καλά ότι και η Γερμανία ειναι υποδουλωμένη στην...ΕΕ!"

Ώστε εγραψα εγώ ότι η Γερμανία είναι υποδουλωμένη στην ΕΕ; Αν το έγραφε κανείς άλλος μπορεί και να με τσάντιζε με μια τέτοια διαστρέβλωση, καταλαβαίνω όμως τη τσαντίλα σου όταν ο ευαίσθητος λαιμάκος σου δε μπορούσε με τίποτα να καταπιεί την αυστηρή οικονομική επιτήρηση για την Ελλάδα (φέρνοντάς την ως απόδειξη εξάρτησης) αλλά όταν του δόθηκε ένα παραδειγματάκι ότι αυτή (η αυστηρή οικονομική επιτήρηση) γίνεται μια χαρά αποδεκτή από την αστική τάξη μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης (της Μ. Βρετανίας) κι όχι απλά από ένα μικρό ιμπεριαλιστικό κράτος, αυτός το γύρισε στον καρσιλαμά πετώντας μια άσχετη μαλακία για τις ΗΠΑ. Καταλαβαίνω τη στενοχώρια σου όταν μιλάς για τη βαρειά βιομηχανία που δεν αναπτύσσεται παραπάνω στην Ελλάδα λόγω της εξάρτησης και όταν σου δίνεται παράδειγμα ιμπεριαλιστικής δύναμης που αποφάσισε να αφήσει να καταστραφούν ολόκληροι (και τεράστιοι) κλάδοι της βαρειάς βιομηχανίας της, παραδίδοντάς τους σε χέρια πρώην αποικιών της ή ακόμα και σε "εταίρους" πουλάει τρελλίτσα για κομπραδόρους και ραντιέρηδες (το έχουν οι διάφορες "μαοϊκές" ψυχές να τους τρέχουν τα σάλια για τους "καλούς" βιομήχανους). Ή μήπως με τις γραφικότητες να δίνεις πρώτιστο ρόλο στην εξαγωγή εμπορευμάτων νομίζεις ότι κερδίζεις κάτι; Ναι ρε η Ελλάδα είχε και ακόμα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη σχέση εξαγωγών-εισαγωγών. Αρνητικό αποτέλεσμα σε αυτή τη σχέση εμφανίζουν και οι ΗΠΑ εδώ και σαράντα χρόνια (http://cdn.tradingeconomics.com/charts/united-states-balance-of-trade@2x.png?s=ustbtot&v=201607071812n&d1=19160101&d2=20161231&average=4) σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν. Έπεσαν από το ιμπεριαλιστικό στάδιο οι ΗΠΑ επειδή από πλεονασματικό γύρισαν εδώ και σαράντα χρόνια το εμπορικό τους ισοζύγιο σε αρνητικό ως πολύ αρνητικό; Αστειότητες. Μήπως να πάρουμε το εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ-Ελλάδας και να βγάλουμε συμπέρασμα (όσον αφορά τη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ) από αυτό, επειδή τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα εξάγει στις ΗΠΑ (πολύ) περισσότερα σε αξία προϊόντα από αυτά που εισάγει από εκεί; Το έχεις άραγε πάρει χαμπάρι ότι συμβαίνει αυτό από το 2012 και μετά; (γιατί άλλους κατηγορείς για διάφορα που διαβάζουν στη μπλογκόσφαιρα και άλλος κάνει copy & paste κατεβατά που είτε λένε το αυτονόητο είτε λένε μαλακίες είτε απλά είναι άσχετα με το εκάστοτε θέμα της συζήτησης). Μήπως επειδή η αρνητική σχέση εισαγωγών-εξαγωγών για την Ελλάδα γίνεται λιγότερο αρνητική τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να βγάλουμε συμπέρασμα ότι η καπιταλιστική Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της στην παγκόσμια πυραμίδα ισχύος; Ναι λεβέντη, η ψαλίδα της διαφοράς εισαγωγών με εξαγωγές μειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ούτε αυτό το πήρατε πρέφα ρε μεγάλοι δημοσιογράφοι-ερευνητές που έχετε δέκα δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη στην καθισιά σας κατά τα λεγόμενά σας και μιλάς για το συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας; Άντε πίσω στον 19ο αιώνα ρε παλικάρι που απολυτοποιείς το εμπορικό ισοζύγιο, τότε υπήρχε άλλωστε και η πραγματική ψωροκώσταινα της συγκεκριμένης έκφρασης.

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια)
Διόλου δεν μου έκανε έκπληξη που έσπευσες να χαρείς με το "σωστό" που έγραψε αυτός που ομίλησε-όντας πολύ εχέμυθος για τις λεπτομέρειές τους-για τα "εναλλακτικά σχέδια" της εξόδου από την ΕΕ που αυτά είναι το ζήτημα και όχι το αν η αποδέσμευση θα γίνει με καπιταλισμό ή σοσιαλισμό. Μη τυχόν ΠΛΕΥΣΕΙ καμιά ψυχή Ελευθερίας σπεύδεις να συμφωνήσεις λές με το σωστό που γράφτηκε (το "παλιό καλό" ΠΑΣΟΚ, το προ του 1981 :) αυτό που θέλει να πάει τους κακούς-που μας τσαλαπατάνε τα Συντάγματα- στα δικαστήρια. Εσύ πασόκος; Πού να περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό κάποιου;)
Ποιό ήταν το σωστό; Η συνταρακτική αποκάλυψη ότι σε ένα καπιταλιστικό κράτος που τραβά ζόρια το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώνεται και ως εκ τούτου το ποσοστό της σταθεράς μέσα σε αυτό το πρόγραμμα (αυτής των κονδυλίων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) αυξάνεται; Μήπως η διαφορά του ΕΣΠΑ από τα παλιά καλά ΜΟΠ (δάκρυα ατόφιας πράσινης συγκίνησης για την καλή ΕΟΚ των ΜΟΠ που χάθηκε, από τους νάνους ηγέτες της σημερινής ΕΕ);

Αλλά ας κρατήσουμε και λίγη συγκίνηση για το δράμα που περνά πχ η υπόδουλη στον γαλλογερμανικό άξονα Ιταλία την οποία βεβαίως στο επόμενο λεπτό θα τη χαρακτηρίσεις βέβαια ιμπεριαλιστική και δε θα νιώθεις κανένα πρόβλημα. Άβυσσoς η ψυχή του κάθε πασόκου

ρα

zoot horn rollo είπε...

Ο κουιντος παντα δικαιωνεται και τα σχετικα.
Δωσε Περισσο και περιχωρα...

zoot horn rollo είπε...

Εχουμε κι αλλους "διαβαστερους" βεβαια να μας "φωτιζουν".

Ανώνυμος είπε...

Η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικες ενωσεις, η κυριαρχια του χρηματιστικου κεφαλαιου δηλαδη η συμφυση βιομηχανικου - τραπεζικου κεφαλαιου, η εξαγωγη κεφαλαιου και τελος πάντων η κυριαρχια του μονοπωλίου σε μια οικονομια σημαινει οτι αυτη η οικονομια εσπασε και τον διεθνη καπιταλιστικο καταμερισμο εργασιας? Η συγκέντρωση και συγκεντροποιηση κεφαλαιου σε μια χωρα ειναι που σπαει τον διεθνη καταμερισμο? Τον διεθνή καταμερισμο τον διαμορφωνει ο ανταγωνισμός και το μοιρασμα και ξαναμοιρασμα των αγορων. Σε αυτη τη διαδικασία συμμετέχει η Ελλαδα συμφωνα με την ισχυ της ή οχι? Ειναι αλλο πραγμα το επίπεδο αναπτυξης, η ανισομετρια, οι ανισοτιμες σχεσεις και οι εξατησεις και αλλο απο αυτες τις σωστες διαπιστωσεις να φτανουμε να λεμε ανηκουστα πραγματα που συγκρουονται με την πραγματικοτητα περι ψωροκωσταινας, απουσιας κεφαλαίου στη χωρα, ταυτιση του μονοπωλιακου σταδιου με την υπαρξη ισχυρης βιομηχανιας μεσων παραγωγης και μηχανων λες και δεν ξερουμε οτι το κεφάλαιο μετακινειται απο κλαδο σε κλαδο οπου υπαρχει πιο σίγουρο και γρηγορο κερδος. Αναιρωντας ουσιαστικα αυτο το ιδιο που λες παραπανω για τη συμμετοχη στο διεθνη καπιταλιστικο καταμερισμο.
Επισης το ΚΚΕ το 48 οντως αλλαζει τη γραμμή του. Μιλα για σοσιαλιστική επανάσταση αλλα το τεκμηριωνει με βαση τον συσχετισμό δυναμης που διαμορφωνεται μετα τον πολεμο και οχι με κριτηριο το χαρακτηρα της εποχης, τις υλικες προυποθεσεις, το οτι εχει ολοκληρωθει το αστικοδημοκρατικο σταδιο.

ratm

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Αναθεμα και εχετε καταλαβει ρε Κουιντο τον Λενιν κι αυτα που γραφει για τον Ιμπεριαλισμο (Μονοπωλιακο καπιταλισμο) .Μοιαζετε σαν τα κακομαθημενα παιδακια που θιγονται οταν τα λες κακομαθημενα .Δεν ειναι βρισια ρε συ ο Ιμπεριαλισμος ,ειναι αναγνωριση παγκοσμιας καταστασης του καπιταλισμου στην οποια συμμετεχουν ΟΛΕΣ οι αστικες ταξεις ΟΛΩΝ των καπιταλιστικων χωρων .Σας μπερδευει η συμμετοχη τους σε επιμερους (εννιοτε αντικρουομενους) Ιμπεριαλιστικους σχηματισμους και θεση τους στην ιμπεριαλιστικη πυραμιδα .Αυτο ομως εχει να κανει με συμφεροντα τους και πως επιλεγουν
να τα υπηρετησουν και οχι με ΑΕΠ της χωρας και λοιπες παπαριες .Συνεχιστε μ αυτες τις διαστρεβλωσεις να τις αθωωνεται βαφτιζοντας τες παρακατανιες και "εξαρτημενες" ,αν δεν το κανετε με καποιο ανταλλαγμα ειστε απλα οι χρησιμοι ηλιθιοι τους .Παρτυ κανουν οι Εφοπλιστες μας μ αυτα που γραφετε .

Ανώνυμος είπε...

Ζουκοφ ειπε:
"Αυτο ομως εχει να κανει με συμφεροντα τους και πως επιλεγουν
να τα υπηρετησουν και οχι με ΑΕΠ της χωρας και λοιπες παπαριες ."

Σώπα, δηλαδή θες να μας πεις οτι οι ελληνες "ιμπεριαλιστές" επιλέγουν να τρώνε σφαλιάρες και να έχουν 0 παραγωγή (1/200 του ευρωενωσίτικου ΑΕΠ), γιατι έτσι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους!! χα χα! Μα μανούλα μου τότε τι σόι ιμπεριαλιστές ειναι; Ειπαμε μεσιτες κομπραντόροι ειναι του χρηματιστικού κεφαλαίου των ιμπεριαλιστών. Εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, διατηρώντας τη χώρα μας έρμαιο των ιμπεριαλιστών που την καταληστεύουν και την διατηρούν στη καθυστέρηση και τη μιζέρια.

ρα, δεν υποτιμώ τους αναγνώστες του μπλογκ αυτου. Εχω γραψει αναλυτικα για το χρεος, και πως αυτο εχει διαφορετική λειτουργία σε μια ιμπεριαλιστική χώρα και σε μια καπιταλιστική, μέσου επιπέδου ανάπτυξης, βλέπε Ελλάδα. Με ενα απλο γκουγκλάρισμα το βρισκει ο καθένας. Συν τοις αλλοις εχω γράψει αναλυτικά γιατι οι ΗΠΑ εχουν αρνητικο εμπορικο ισοζύγιο και πως αυτο βέβαια αντισταθμίζεται με κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (π.χ. καταβολή τόκων στις ΗΠΑ), με το γεγονος οτι χώρες που ειναι πιστώτριες των ΗΠΑ ειναι χρεώστριες αλλων που ειναι χρεώστριες των ΗΠΑ, οπότε η χασούρα στο εμπορικο ισοζύγιο εξισορροπείται μέσω συμψηφισμού πληρωμών ΔΙΕΘΝΩΣ, αυτο ομως δεν αποτιμάται λογιστικά στο εμπορικο ισοζύγιο ως μέγεθος. Βάλε το γεγονός οτι οι ΗΠΑ ελέγχουν βασικά διαμετακομιστικά ΔΙΕΘΝΗ κέντρα βασικών εμπορευμάτων παραγωγικής κατανάλωσης: βλέπε πετρέλαιο. Αν ξύσεις τα χαρέμια των πετρελαιάδων των ντουμπαι, σαούντι κτλ.. θα βρεις απο πίσω το γιγάντιαίο χέρι του θειου σαμ.

Προφανως ρα εχεις μαύρα μεσάνυχτα απο πολιτική οικονομία. Αν οι ΗΠΑ ειχαν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλαδίτσα-ψωροκώσταινα, το δολάριο θα ειχε πάει στο διαολο, κι ομως παραμένει το νο1 αποθεματικο νομισμα διεθνώς, πράγμα που συμβαινει για τους λόγους που εξήγησα αναλυτικά. Εκτος αν υπονοείς οτι οι ΗΠΑ παράγουν πληθωριστικό χρήμα... χα χα !!! Ξέρεις το χρήμα εχει αξια για τους μαρξιστές. Και οι αξίες δεν γεννιούνται εκ του μηδενός.

Η Ελλαδίτσα βεβαια ψωροκώσταινα (λόγω καπιταλισμού και μονο) δεν πρόκειται (οσο ειναι καπιταλιστική) να έχει τα χαρακτηριστικά των ΗΠΑ :-), επομένως όταν σκάει η κρίση εντος ευρώ, το επιτόκιο δανεισμού της εκτινάσσεται και παραμένει εκτιναγμένο στις αγορές μέχρι σήμερα. Εξου και το μνημόνιο. Εκτος ευρώ, απλώς θα ειχε υποτιμηθει η δραχμούλα στο διάολο, το επιτόκιο δανεισμου θα ήταν πάλι στα ύψη και βέβαια το ΔΝΤ θα ερχόταν για μονιμη εγκατάσταση, οπως και τώρα :-)

Στη Μεγάλη Βρετανία ρα αυτο συνέβη στιγμιαία λόγω κρίσης και βέβαια -ειμαι σχεδον σίγουρος- λόγω οικονομικού πολέμου της Γερμανίας. Π.χ. οταν εγινε η επίθεση στη στερλίνα μια δεκαετία μετα (οταν η ΜΒ δέχτηκε να ενταχθει σε ένα πρώιμο σχηματισμο σύγκλισης των επιτοκίων και σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών μες στην ΕΕ), αποκαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, ότι η Γερμανία δεν δέχτηκε να αγοράσει ούτε μια στερλίνα προκειμένου να ενισχύσει την προστασία της Βρετανίας απο την επιθεση που δεχοταν. Παρόλα αυτά, σε ελάχιστο χρονο η ΜΒ στάθηκε ξανα στα πόδια της.

ratm:
Μπερδεύσαι. Μια επανάσταση, όπως την ορίζουμε οι μαρξιστές καθορίζεται απο 3 πράγματα 1ον τις κινητήριες δυνάμεις: ποιες ειναι οι μαζικές δυνάμεις που την πραγματοποιούν, 2ον το χαρακτήρα της επανάστασης: ποια ειναι η σχέση ιδιοκτησίας που ανατρέπει η επανάσταση 3ον: την ηγεμονική δύναμη της επανάστασης, ποιες τάξεις κριαρχούν στην επανάσταση, εχουν την εξουσία. Αυτή ειναι η μαρξιστική θεωρία. Ολα τα αλλα ειναι μπρζνιεφικά ανέκδοτα. Η επικειμενη επανάσταση λοιπόν θα 'ναι σοσιαλιστική, γιατι ο χαρακτήρας της θα ειναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, το προλεταριάτο θα ειναι η ηγεμονική δύναμη και βεβαια θα αποτελει πλέον και τη βασική κινητήρια δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, αφου ειναι πλειοψηφία.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

οσον αφορά βέβαια τη σπεκουλίτσα της πλάκας, περι μεσογειακών προγραμμάτων, μαλλον ρα δεν ξέρεις και τα στοιχειώδη, αναμασάς τη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ προφανώς, γιατι τοτε τους πουσάρατε τους πασοκους ως αντι-ιμπεριαλιστές.

Εχω περιγράψει παραπάνω την απατεωνια των προγραμματων στήριξης...

με κάθε άνθρωπο που μπαινω σε συζήτηση μιλάω βάσει αρχών, γιατι απ' τη μια δεν μ' αρέσουν τα πολιτικά...παρεάκια, και από την άλλη δεν ειμαι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ ρα..

τι εγινε τελικά με τον εκλογικο νόμο ρε παιδιά;

el quinto regimiento

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ε δεν παιζεσαι ...

http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2453.html

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/i-2005.html

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/iv.html

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/v.html

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/vi.html

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/vii-mayfair.html

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/viii.html

http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/ix.html

Συνεχισε να ξεπλενεις την αστικη ταξη ... οι Εφοπλιστες μας σε ευγνωμονουν

Ανώνυμος είπε...

- To αν κάποιος υποτιμά τους αναγνώστες του μπλογκ φαίνεται από τις διαστρεβλώσεις που πετά εναντίον άλλου για να βγει από κάποια δύσκολη θέση, διαστερβλώσεις πχ του τύπου ότι εγώ υποστήριξα ότι η Γερμανία είναι υπόδουλη στην ΕΕ. Εκτός κι αν με το συζήτηση βάσει αρχών που λέει, αυτό που πραγματικά εννοεί είναι συζήτηση βάσει αρχίδια αρχών.

- Πιθανώς να έχω εντελώς μεσάνυχτα από πολιτική οικονομία, δεν είμαι κανένας ειδήμονας ούτε τον παριστάνω. Το να το λέει όμως κάποιος που έχει αμολύσει τη παπάτζα ότι το μισό εξωτερικό εμπόριο της Μ. Βρετανίας θα εξατμίζονταν περίπου εν μια νυκτί αν αποχωρούσε από την ΕΕ, είναι εντελώς αστείο και προφανώς εντάσσεται στις τόσο συνηθισμενες κωμικές εκρήξεις μεγαλείου που διακρίνουν την ιντερνετική του περσόνα. Τώρα για τα περί εξωτερικού εμπορίου χρέους και λοιπών, οι προηγούμενες αναρτήσεις και σχόλια είναι δημοσιευμένα ακόμα, όποιος θέλει, μάτια έχει να τα διαβάσει και να δει ποιός απολυτοποιούσε την έννοια του εξωτερικού εμπορίου και ποιός έλεγε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από αυτό. Πάντως σκορπιέται γενναιόδωρα νέο γέλιο με τη νέα γραμμή άμυνας που από τη θέση ότι η αυστηρή οικονομική επιτήρηση δεν καταπίνεται πηγαίνει στη θέση ότι τελικά ...καταπίνεται, αρκεί να στον ακουμπάνε για λίγο χρόνο. Με επιπλέον πασπάλισμα με ψεκασμένες θεωρίες συνομωσίας για μυστικούς οικονομικούς πολέμους (λες και χρειάζονταν τέτοιους, ούτε ο Φάρατζ τέτοιες παπαριές) φέρνοντας ως "απόδειξη" ότι κάποιοι δεν ήταν αρκετά μαλάκες 10+ χρόνια μετά, ώστε να πετάξουν τα λεφτά τους προκειμένου να σώσουν τη στερλίνα από την επίθεση που δεχόταν (όχι από τους ίδιους). Περιττό να εξηγήσεις ποιοτικές ομοιότητες και ποσοτικές διαφορές σε έναν τέτοιο νου. Σα να λες σε κάποιον ότι εγκυμονούσα είναι μια γυναίκα και στις τέσσερις εβδομάδες, εγκυμονούσα είναι και στους οκτώ μήνες και εκείνος να λέει με ύφος "αφού είναι γκαστρωμένη, πού είναι η κοιλιά της;". Έτσι σαν παγώνι φουσκώνει και ρίχνει τον αχυράνθρωπο που κατασκεύασε ότι τάχα κάποιος του είπε ότι η ισχύς των ΗΠΑ είναι συγκρίσιμη με την ισχύ της Ελλάδας.

- Όσο για την υποτιθέμενη σπεκουλίτσα μου για τα ΜΟΠ, δεν έσπευσα εγώ να γλείψω σε αυτό το νήμα αυτόν που-ανάμεσα σε άλλα τριτοσεπτεμβριανά και δικολαβικά-τα διέκρινε ποιοτικά από τα ΕΣΠΑ.

ρα

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ ζουκοφ αυτος ο lr δεν ηταν που παρουσιαζε τη ρωσσια ως χωρα του 2ου κοσμου μη ξεκαθαρα ιμπεριαλιστικη; αυτος δεν εριχνε κατι παναγιες στο γγ σας λογω... Παχους...
Καλα κανω και μιλαω για παρεακι..
El quinto

zoot horn rollo είπε...

Αρχες πανω απ' ολα...

Ανώνυμος είπε...

Χα χα. Ρα ο.τι πεις. Εσυ μας ελεγες για τη μβ οτι οι δασμοι δεν θα επηρεασουν εημαντικα το εξωτ εμποριο της μβ. Μεγαλη πατατα. Αυιορμητα ενηργησες βασει του αποτελεσματος. Ελα μου ομως που η αστικη ταξη της μβ δεν πιστευει τα ιδια με σενα. Κατα τα αλλα δικολαβος εισαι και φαινεσαι οταν συγκρινεις το αρνητικο εμπορικο ισοζυγιο των ηπα με αυτο της ελλαδας
Χα χα
Κατα τον οκτωβρη λοιπον τα ξαναλεμε. Να δουμε τελικα ποιος επεσε εξω σε αυτα που εγραφε.
Ελ quinto

Ανώνυμος είπε...

O ρα μας έλεγε οτι οι δασμοι δεν θα επηρεάσουν το εξωτεριμό εμπόριο της Μεγάλης Βρετανίας γιατί δήθεν θα υπερακαλύπτονταν οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων λόγω δασμών απο την υποτίμηση της στερλίνας!!!! Αστειότητες! Κι ολα αυτα βέβαια τα ενίσχυσε με επιχειρηματολογία τύπου Σεκτάρ: ότι οι νέες διεθνικές συμβάσεις δεν επιτρέπουν....δασμούς. χα χα! Fine and Harris παιδιά ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ το βασικο εγχειρίδιο που κόπιαραν οι ναρίτες στο 1ο τους Συνέδριο για να εμπλουτίσουν την αναθεωρητική τους πραμάτεια
http://link.springer.com/book/10.1007%2F978-1-349-86131-6
τιτλος του βιβλίου: ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο
αυτα μας σερβρίρετε εδώ πέρα ορισμένοι απ' το παρεάκι.

Ειμαι από τους πρώτους που έγραψα ευθύς αμέσως μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος σε αυτο το μπλογκ οτι η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να βγει απο την ΕΕ, εξηγώντας αναλυτικά ότι το Brexit θα βλάψει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της αστικής τάξης της Μεγάλης Βρετανίας.

διαβάστε λοιπόν τώρα μερικες λεπτομέρειες από τη Κόντρα του Σαββάτου

ΒRΕΧΙΤ: Αναζητώντας τρόπο για την κωλοτούμπα

_____________________


Η γενική γραμματέας του Βρετανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (CBI), Κάρολιν Φέρμπερν, επανέλαβε ότι απαιτείται να ξεκινήσει από σήμερα μια στενή σχέση μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως η βρετανική οικονομία παραμένει ανοιχτή και πως θα πρέπει να προστατευθεί το σύστημα απουσίας δασμών στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ, καθώς και η επιχειρηματική προσβασιμότητα που είχαν οι καπιταλιστές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ (με τρίτες χώρες, δηλαδή). Ζήτησε, επίσης, να εγγυηθεί η κυβέρνηση την παραμονή των μη βρετανών υπηκόων της ΕΕ που εργάζονται στη χώρα. Δεν παρέλειψε να κάνει υποδείξεις και για τις διαδικασίες διαδοχής στο Συντηρητικό Κόμμα, λέγοντας ότι «οι αγορές και οι επιχειρηματικές αποφάσεις δε μπορούν να περιμένουν οχτώ βδομάδες» και γι’ αυτό θα πρέπει να τεθεί ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου πρωθυπουργού (βλ. http://news.cbi.org.uk/news/firms-need-to-see-clear-brexit-plan-taking-shape-now/).

Ο πρόεδρος του CBI, Πολ Ντρέσλερ, ήταν ακόμα πιο καυστικός. Μιλώντας στη διάσκεψη του Φόρουμ Υποδομών, είπε τα εξής: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, μετά το Brexit ο κόσμος δε θα μας περιμένει. Οι άλλες χώρες δε θα ενδιαφέρονται για τις δικαιολογίες μας. Ο ανταγωνισμός είναι λυσσαλέος και ακόμα πιο πρόθυμος να κερδίσει πλεονέκτημα από την αδυναμία μας... Αν η Βρετανία δε δράσει τώρα, μπορεί να χάσουμε μέχρι και πάνω από 30 δισ. στερλίνες μέχρι το 2030 μόνο στο εμπόριο με τις οικονομίες των BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα)... Εντωμεταξύ, η χασούρα μας θα δώσει κέρδος στους ανταγωνιστές μας. Από τα 30 δισ. στερλίνες του εμπορίου με τις BRICs, που θα χάσουμε μέχρι το 2030, τα 15 δισ. θα πάνε στην Γερμανία και τα 7.5 δισ. στη Γαλλία» (http://news.cbi.org.uk/news/after-brexit-put-national-interest-ahead-of-political-interests-on-infrastructure-cbi-president/). Ποιος είπε ότι ο άγριος ανταγωνισμός
δεν μαίνεται στην «Ενωμένη Ευρώπη»;

________________________________

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

δικολάβος ρα εισαι και φαινεσαι, απο τη πρώτη στιγμή σε αυτο το μπλογκ. Εδώ πέρα το τερμάτισες συγκρίνοντας το εμπορικο ισοζύγιο των ΗΠΑ με αυτο της Ελλάδας!!! Βέβαια ο γερο Κάρολος εχει εξηγήσει αναλυτικά πως επηρεάζεται η συναλλαγματική ισοτιμία και το επιτοκιο δανεισμού όχι μονο από το εμπορικο ισοζύγιο αλλα και από το σύνολο των πληρωμών, τόκων, κεφαλαιακών μεταβιβάσεων κτλ... Αλλα που να καταλάβεις. Μ' αρέσει που ειχα κιολας προειδοποιήσει.

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

ελα και το βιβλίο τους τζαμπε στα ελληνικα
http://golibgen.io/view.php?id=934726

αν του ριξετε μια συντομη ματιά θα καταλάβετε απο που εχουν κοπιάρει οι ναριτες ολες αυτες τις λεξούλες περί περιοδολόγησης του καπιταλισμού και άλλα. Πως οι τύποι κανουν αφαίρεση του αστικού κράτους για παρουσίαση της θεωρίας της διευρυμένης αναπαραγωγής παγκόσμια!!!!!, όταν ο Μαρξ ή ο Λένιν εξηγούν αναλυτικά συνεχώς στα γραπτά τους, ότι η αφαίρεση του εξωτερικού εμπορίου ειναι αναγκαια για να γινει κατανοητή η διευρυμένη αναπαραγωγή μέσα σε ένα κράτος. Oτι η προσθήκη των εξωτερικών συναλλαγών δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω στην κατανόηση του φαινομένου, ίσα-ισα συσκοτίζει τις σχέσεις της αναπαραγωγής. Αυτοι τα γυρνάνε ολα ανάποδα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.

Αυτους κοπιάρετε ρε εκει στο παρεάκι. Καλή ανάγωνση για να καταλάβετε πως απο το κρατικομονοπωλιακο καπιταλισμό των μπρεζνιεφικών (και οχι του Λένιν) ορισμενοι καταλήγετε απευθειας να αναμασάτε θεωρίες ολοκλήρωσης και παγκοσμιοποίησης. Ξεκινάτε απο σελ. 180 του pdf. Κεφάλαιο 9 : Τροπος Παραγωγής, Εθνικά Κράτη και Ιμπεριαλισμος.

Καλή ανάγνωση

el quinto regimiento

Ανώνυμος είπε...

Παρεάκι είπες, αφέντη τσουτσουλομύτη; Σαν το παρεάκι της Κόντρας να πούμε, ε; Ή μπας κι έχεις τίποτ’ άλλο στο μυαλό σου (ξέρεις εσύ...);

Θεομπαίχτης

zoot horn rollo είπε...

Καλά κάνει και μιλάει για παρεάκι και καλά κάνει γενικώς, μη του το αρνείστε.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@Ελ κουιντο

Exεις συνηθειο τελικα να μην αφοσιωνεσαι στα στοιχεια αλλα να πετας την μπαλλα στην εξεδρα . Συζηταμε μηπως την κομματικοτητα του Αντωνη ή τον ορισμο του Ιμπεριαλισμου ?
Ο Λενιν μια χαρα ξεκαθαρισε ποτε ο καπιταλισμος μπηκε σε Ιμπεριαλιστικο επιπεδο ,απλα ορισμενοι δεν μπορειτε να ξεφυγετε απο την οπτικη σας να βλεπετε τον καπιταλισμο με τα γυαλια του προηγουμενου επιπεδου .Επισης δεν μπορειτε να ξεφυγετε απο μια "πατριωτικη" καουτσκικη οπτικη και το περνετε "προσωπικα" οτι η χωρα μας (η αστικη της ταξη) συμμετεχει ισοτιμα στον ιμπεριαλιστικο σχεδιασμο με ολες τις αντιθεσεις του και τις κοντρες του και υποπιπτετε στην επικινδυνη τακτικη να την αθωωνετε και να την εξωραιζετε αθελα σας ή επι τουτου .Και ειναι επικινδυνη η τακτικη γιατι ετσι την ανατροπη της αντικειμενικα η λογικη σας την βαζει σε αλλη προτεραιοτητα απο πρωτη που οφειλει να ειναι σημερα για τους κομμουνιστες .Γιατι τωρα οι εποχες δεν ειναι για εξωραισμους αλλα επειγουν οσο ποτε στο παρελθον οι επαναστασεις των λαων .

Ανώνυμος είπε...

[q]- Όσο για την υποτιθέμενη σπεκουλίτσα μου για τα ΜΟΠ, δεν έσπευσα εγώ να γλείψω σε αυτό το νήμα αυτόν που-ανάμεσα σε άλλα τριτοσεπτεμβριανά και δικολαβικά-τα διέκρινε ποιοτικά από τα ΕΣΠΑ.[/q]

Από τη Λαϊκή Δημοκρατία σου τα λές αυτά;
Αν οι Συνταγματικές συνθήκες και τα εθνικολογιστικά στοιχεία/Κρατικός Προϋπολογισμός σου φαίνονται πασοκισμοί και ξέρω γω, τότε πλέεις σε πελάγη επαναστατικής ευτυχίας και ίσως δεν πρέπει να στην χαλάσω.

Όταν γράφω για το μέγεθος της κρατικής εξάρτησης από το Μηχανισμό Στήριξης (πριν το 2009 ήταν ο δανεισμός) αρχίζεις τη φλυαρία περί αστικής τάξης λες και μιλάς σε αμφιθέατρο.
Το κράτος όμως φίλε αν και εξυπηρετεί την πλουτοκρατία, είναι διακριτός μηχανισμός
με διακριτό ρόλο από αυτό του βιομήχανου/εφοπλιστή, άλλη λειτουργία, στόχευση και άλλους τρόπους εξεύρεσης πόρων. Καλό είναι να τα ξεμπερδέψεις από το μυαλουδάκι σου για να μην βάζεις τρικλοποδιές στον εαυτό σου.

Επίσης τυγχάνει να είμαι επαγγελματίας σε θέματα Κρατικού Προϋπολογισμού/Προϋπολογισμού ΟΤΑ οπότε προσπαθώ να δίνω "ουδέτερες" απαντήσεις με στοιχεία και όχι χαζές ρητορείες με αστούς εδώ αστους εκεί και η μπάλα στην κερκίδα.


-Βράνκο-




Ανώνυμος είπε...

"δικολάβος ρα εισαι και φαινεσαι, απο τη πρώτη στιγμή σε αυτο το μπλογκ."
Άσε ρε ξωπαρμένε που με ξέρεις τι είμαι κι από την αρχή του blog.
Και επειδή συνεχίζονται τα μπανταλά ας υπενθυμίσω:

1) Μετά από τόσες φορές επανάληψης του ερωτήματος "πού ακριβώς χαρακτήρισα τη Γερμανία υποδουλωμένη στην ΕΕ;" απάντηση δεν πήρα, ούτε ένα "συγγνώμη, λάθος". Ψεύτης λοιπόν αυτός που το έγραψε.

2) "Ποιος είπε ότι ο άγριος ανταγωνισμός δεν μαίνεται στην «Ενωμένη Ευρώπη»;"
Υποθέτω εκείνος ο τύπος που όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τις παρουσιάζει υποδουλωμένες στον άξονα Γερμανίας-Γαλλίας, την ΕΕ ως ένα τραστ Γερμανίας-Γαλλίας.

3) "Κατα τον οκτωβρη λοιπον τα ξαναλεμε. Να δουμε τελικα ποιος επεσε εξω σε αυτα που εγραφε."
Να το δούμε. Να το δούμε όμως έχοντας κατά νου το πρώτο μου σχόλιο για το δημοψήφισμα στο Ην. Βασίλειο
24 Ιουνίου 2016 - 1:21 μ.μ.
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=3751245270931605052&bpli=1
(...)Οι Βρετανοί αστοί είτε θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα επενδύοντας πολλά στους Αμερικάνους και τη περιβόητη δι-ατλαντική ένωση (που όμως είναι αμφίβολο αν αυτοί έχουν τη διάθεση-ακόμα κι αν αποκτήσουν Τραμπ στο τιμόνι- ή/και τη δυνατότητα να τους τα δώσουν) διακινδυνεύοντας παράλληλα την εδαφική ακεραιότητα του κράτους τους, είτε θα βάλουν την ουρά στα σκέλια και θα μείνουν στην ΕΕ με μια χειρότερη συμφωνία (θα είναι πρακτικά χειρότερη, ακόμα κι αν στα χαρτιά παραμείνει η ίδια) που είναι και το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου σενάριο (...)
Το πρώτο σχόλιο κάποιου άλλου μίλαγε για ασκούς του Αιόλου που έχουν ανοίξει, για τους μισούς κυβερνητικούς των Τόρυς που στηρίζουν Brexit, για το "ακόμα κι αν η απόφαση για έξοδο δεν παρθεί αύριο το πρωί (...)" που κάνει σαφές πιο θεωρούσε εκείνη τη στιγμή ως το πιο πιθανό σενάριο. Φυσικά, λίγο πιο μετά, ο ίδιος άνθρωπος, πανηγύριζε ...δικαιωμένος (!!!)-σιγά που δε θα 'ταν :) - που τράβαγαν λέει το αυτί του Κάμερον και έτρωγαν κλωτσιές οι Τζόνσον και Φάρατζ.

4) Περί πολιτικής οικονομίας
"Η Βρετανία θα χάσει το μισο της εξαγωγικό εμπόριο."
"Αν φύγει απο την ΕΕ η στερλίνα θα υποτιμηθεί προκειμένου να αντέξει η βρετανία στους ευρπωπαϊκούς δασμούς και το συνάλλαγμα σε ευρώ θα εξανεμιστεί."
"Ρα σαφως και η βρετανια θα υποτιμησει το νομισμα της γιατι θα πουλαει λιγοτερα απ οτι θα αγοραζει απο την εε. Το ισοζυγιο πληρωμων αλλαζει και τη συναλλαγματικη ισοτιμια. Η εε θα επιβαλλει δασμους στα εμπορευματα της βρετανιας και ολοι οι ευρωπαιοι προμηθευτες θα φροντισουν να αλλαξουν σγοραστη. Ειναι πολυ απλο. "
Αναγωγή της εξαγωγής εμπορευμάτων σε μόνη πηγή συναλλάγματος.
Ταύτιση του ισοζυγίου πληρωμών με τις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων.
Αυτό είναι να παίζεις την Πολιτική Οικονομία στα δάχτυλα...
Στα παραπάνω που είχε γράψει ο μετρ της Πολιτικής Οικονομίας είχαν δοθεί απαντήσεις που ανάμεσα στα άλλα έλεγαν:
"Δεν είναι εκεί (σημ. στις εξαγωγές) που θα πονέσει η βρετανική αστική τάξη αλλά σε άλλους πιο κρίσιμους γί αυτήν τομείς (χρηματοδότηση του συνόλου της οικονομίας, χρηματοδότηση ιδιαίτερα των επενδύσεων στο εξωτερικο, ισχύς τραπεζικού συστήματος, προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού και άλλα). Αν το δεις ψύχραιμα θα το καταλάβεις νομίζω."
ή
" Είναι-το εξαγωγικό εμπόριο-ένας (σημαντικός βέβαια) παράγοντας στο ισοζύγιο πληρωμών αλλά όχι ο μόνος και μάλλον σε πολλές πια περιπτώσεις, όχι ο πιο καθοριστικός."
Και ενώ έχουν προηγηθεί αυτά ο φοβερός και τρομερός έρχεται στο τέλος να γράψει
"βέβαια ο γερο Κάρολος εχει εξηγήσει αναλυτικά πως επηρεάζεται η συναλλαγματική ισοτιμία και το επιτοκιο δανεισμού όχι μονο από το εμπορικο ισοζύγιο αλλα και από το σύνολο των πληρωμών, τόκων, κεφαλαιακών μεταβιβάσεων κτλ... Αλλα που να καταλάβεις. Μ' αρέσει που ειχα κιολας προειδοποιήσει."
Όσο η μαϊμού σκαρφαλώνει, τόσο φαίνεται ο κώλος της. Έτσι κι αυτό το παιδί ο μόνος τρόπος για να γράψει σωστό είναι να ψάξει να κάνει copy&paste από κάπου. Όταν τα γράφει από το κεφάλι του...

ρα

Ανώνυμος είπε...

5) Για τους δασμούς αυτό που γράφτηκε από μένα ήταν
"Υπερεκτιμάς επίσης τη δυνατότητα δασμών τη δεδομένη στιγμή. Όχι ότι αυτή δεν υπάρχει, δε θα ασκηθεί ή δε θα φέρει και κάποια αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες συμφωνίες στο παγκόσμιο εμπόριο που αυτή τη στιγμή ισχύουν και έχουν αρκετά περιορίσει τη δυναμική των άμεσων δασμών. Για παράδειγμα στη πρόσφατη συμφωνία trans pacific μπαίνει το ζήτημα κατάργηση δασμών και άλλων εμποδίων για το εμπόριο μεταξύ των χωρών που την υπέγραψαν. Κάτω όμως από το εντυπωσιακό της επιφάνειας υπαρχει αρκετά μικρότερη ουσία ακριβώς διοτι στα πλαίσια των συμφωνιών για το παγκόσμιο εμπόριο, το κύριο βάρος έχει ήδη φύγει (για το σήμερα πάντα, το αύριο είναι άλλη υπόθεση)."
Αυτό μετατράπηκε από τον αξιότιμο κύριο σε " O ρα μας έλεγε οτι οι δασμοι δεν θα επηρεάσουν το εξωτεριμό εμπόριο της Μεγάλης Βρετανίας γιατί δήθεν θα υπερακαλύπτονταν οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων λόγω δασμών απο την υποτίμηση της στερλίνας!!!! Αστειότητες! Κι ολα αυτα βέβαια τα ενίσχυσε με επιχειρηματολογία τύπου Σεκτάρ: ότι οι νέες διεθνικές συμβάσεις δεν επιτρέπουν....δασμούς. χα χα!"
Ωραία τα γελάκια του κυρίου. Φέρνει μάλιστα και "απόδειξη" από τη φυλλάδα του το τι λέει ο κύριος Πολ Ντέσλερ (ο οποίος φαίνεται σοβαρός άνθρωπος).
Ο κύριος Ντέσλερ λοιπόν γα το πρώτο που φαίνεται να ανησυχεί είναι για το εμπόριο με τα BRICS και όχι για τους φοβερούς και τρομερούς δασμούς που θα επέβαλε η ΕΕ στη Μ. Βρετανία αν αποχωρούσε και οι οποίοι θα εκμηδένιζαν το μισό εξωτερικό της εμπόριο (περίεργο το γιατί. Δεν ενημερώθηκε από τον γκουρού;). Γράφει μάλιστα ο κύριος Ντρέσλερ για ένα ποσό χασούρας που ως το 2030 (σε 13 χρόνια δηλαδή) θα μπορούσε να φτάσει τα 30 δις στερλίνες. Τα 30 δις στερλίνες είναι ένα νούμερο αναμφισβήτητα υψηλό, ειδικά αν από αυτό θα πάρουν κομμάτι οι ανταγωνιστές σου. Είναι ένα νούμερο λίγο μικρότερο από τις εξαγωγές της Μ. Βρετανίας μέσα σε ένα μήνα, τον Μάιο του 2016 για παράδειγμα, και οι οποίες είχαν φτάσει στα 43δις (http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/exports)
Άλλη μια δικαίωση υποθέτω...

6) Για τα περί αρνητικού ισοζυγίου τέλος, αυτό που ειπώθηκε είναι ότι δε μπορεί κάποιος να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ψωροκώσταινα, "δεν παράγει τίποτα κτλ", με κύριο επιχείρημα την αρνητική σχέση εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων αλλά όταν άλλες χώρες έχουν κι αυτές, για δεκαετίες ήδη, αρνητική αυτή τη σχέση και μάλιστα γυρίζοντάς την σε αρνητική από θετική προηγουμένως, οι ίδιοι άνθρωποι να λεν ότι το ισοζύγιο δεν έχει καμιά αξία. Υπάρχει διάολε, μια μικρή αντιφασούλα στο συλλογισμό τους.
Όχι για θεωρητικός, όχι για προπαγανδιστής, όχι για να κρατά το χωνί και να μη το δίνει σε άλλον,
ούτε για ξίκι δεν κάνει κάποιος

ρα

Ανώνυμος είπε...

Επαγγελματία μπερδεύεσαι,
δε σου έγραψα εγώ για αστούς ούτε πέταξα καμιά μπαλίτσα στην εξέδρα. Ήμουν μάλιστα και πολύ συγκεκριμένος.
Με ανάλογη προσοχή τα μελετάς και τα στοιχεία σου;

Περίμενα εναγωνίως κάτι περισσότερο για τα εναλλακτικά σενάρια που έλεγες.
Τι έγινε, με Άζαξ τα 'πλυνες κι αυτά και τα έκανες κι αυτά αόρατα;

Αλήθεια, τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα μεγάλα, το ελληνικό κράτος την αναλαμβάνει υπό την πίσεη των δανειστών για να εξαρτάται η λειτουργία του ακόμα περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό;

Να σε χαίρεται επαγγελματία το ντροπαλό πασοκάκι που έσπευσε να σαλιαρίσει μαζί σου για τα "σωστά" που γράφεις.

ρα

Ανώνυμος είπε...

ρα, εισαι συνδικαλιάρης, αλλα δεν πειράζει. Οι τριτοι κρινουν Δεν έγραψα πουθενά για το αποτέλεσμα του δημοψηφισίματος ποιο θα ειναι. Δεν ειμαι μάντης. Γράφεις μπούρδες. Δεν υπονόησα τίποτα. Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος ως προς το αποτέλεσμα. Κοβεις κομματάκια απο αυτα που έχω γράψει και τα πλασάρεις οπως γουστάρεις.

Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το χρηματιστικο κεφάλαιο της ΜΒ ειναι υπέρ της εξόδου. Εγραψα εξαρχής ότι το μισό εξωτερικο εμπόριο της ΜΒ ειναι με την ΕΕ, αυτο πονάει τη αστική τάξη της ΜΒ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΚΟΙΝΟΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑΝΕΣΑΙ ΑΠ' ΑΥΤΟ. ΘΑ ΤΗ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ

Η αναφορά στις "αναπτυσσόμενες" -οπως τις λένε οι αστοι- χώρες το νότου έχει να κάνει με κάτι πολύ απλό, ειναι μια σημαντική αγορά για εξαγωγή εμπορευμάτων αλλά και κεφαλαίου για όλους τους ιμπεριαλιστές αυτή τη στιγμή, γιατι τα μεροκάματα ειναι πολύ χαμηλά, η τιμή της γης επίσης και βέβαια στο σταθερό κεφάλαιο της επένδυσης συνεισφέρει το "αναπτυσσόμενο κράτος" με διάφορους τρόπους. Μέσω της ΕΕ η ΜΒ θα μπορέσει πολύ καλύτερα να συμμετέχει στην πίτα της αγοράς αυτής, έστω μεσω του πιστωτικού τομέα. Οι φαν του Brexit υποστήριζαν ακριβώς το αντιθετο. Εχω ανεβάσει άρθρο κερδοσκοπικού φαντ στο Σφυροδρέπανο που υποστήριζε αυτο ακριβώς, οτι εκτος ΕΕ, θα κατακτήσουμε τις αγορές Κινας, Ρωσσίας, Βραζιλίας, Ινδίας, δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ.

Η ΜΒ ομως ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΙ δεν μπορει με αυτούς τους συγκεκριμένους συσχετισμούς ισχύος στην ΕΕ ΣΗΜΕΡΑ να κατακτήσει τις αγορές αυτές . Υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις μέσα στην ΕΕ που θα τις δούμε στο μέλλον να αναπτύσσονται, εχω αναφερθει εκτενώς παραπάνω. Εκει ποντάρει το μειοψηφικό κομμάτι της αστικής τάξης, αναφέρομαι πάλι σε χρηματιστικο κεφάλαιο, που στήριξε το Βrexit. Ποντάρει στο γεγονός ότι η ηγεμονία της Γερμανιας θα οδηγήσει σε διάλυση πρώτα απ' ολα της ΟΝΕ, γιατι η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να συνεναίσει στην έκδοση ευρωομολόγου, δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα άλλων χωρών και τις τραπεζικές φούσκες πλασματικού κεφαλαίου που διογκώνονται επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά στη παραγωγή, και τα δάνεια γινονται κοκκινα, με πρώτο θυμα την Ιταλια. Αυτο γράφω εξαρχής.

Kατα τα άλλα αυτα περί πασόκων ειναι ανέκδοτα. Εσεις πουσάρατε το ΠΑΣΟΚ εκεινα τα χρόνια όχι η ΣΑΚΕ, που εξαρχής έλεγε οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι αστικο κομμα.

Τέλος για το Βράνκο δεν λες τίποτα. Πες συγκεκριμένα που διαφωνεις με αυτά που έγραψα πάνω στη τοποθέτηση Βράνκο. 1, 2 ,3. Συγκεκριμένα θα τοποθετείσαι. Και πες συγκεκριμένα τι θες να πεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατι δεν σε βλέπω να το κατέχεις ούτε εκει το αθλημα.
Και εννοείται τις σεκτάρειες θεωρίες τις έχεις κάνει γαργάρα. Δεν γραφεις καν αν διαφωνεις ή όχι.


υγ: τέλος συνδικαλιάρη πάρε δηλώσεις του επισημου συνδικάτου βιομηχάνων της ΜΒ για το εξωτερικο εμπόριο της ΜΒ με την ΕΕ.
Κόντρα

"Ορισμένοι βλέπουν το γεγονός ότι εισάγουμε περισσότερα από την ΕΕ από αυτά που εξάγουμε σαν απόδειξη ότι μας χρειάζονται περισσότερο από όσο τους χρειαζόμαστε εμείς. Ομως αυτό αγνοεί το γεγονός ότι το 45% των εξαγωγών της Βρετανίας πηγαίνει στην ΕΕ -είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική μας αγορά μέχρι στιγμής– συγκρινόμενο με το μόλις 7% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ που έρχονται εδώ. Ετσι, ενώ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να ολοκληρωθεί μια εμπορική συμφωνία, ο συσχετισμός δυνάμεων απέχει από την ισότητα".

el quinto

zoot horn rollo είπε...

Ενα ΣΑΚΕ στο 5.

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραίο να αμολά κάποιος ψευτιές για τους άλλους και μόλις του τρίβονται στη μούρη τα δικά του λόγια να βγαίνει και να φωνάζει: "συνδικαλιές, συνδικαλιές". Τι ωραίο να κατηγορεί τους άλλους για άσχετους (που είναι) ο ...σχετικός που έγραφε παπάτζες ανάγοντας τις εξαγωγές εμπορευμάτων ως μόνη πηγή συναλλάγματος, που ανήγαγε τη σχέση εξαγωγών-εισαγωγών εμπορευμάτων ως τη μόνη σχέση που καθορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία και το ισοζύγιο πληρωμών, αυτός που μίλαγε για εξαϋλωση του μισού εξαγωγικού εμπορίου της Μ. Βρετανίας, εξαφάνιση συναλλαγματικών αποθεμάτων και άλλα πολλά. Τι ωραία που ακόμη κι ένας πραγματικά άσχετος δε φτάνει γράφει τόσες χαζαμάρες όπως ένας-κατα φαντασίαν-σχετικός.
Είχα μια υποψία ότι δεν έχουμε να κάνουμε (μόνο) με απλά κακής ποιότητας προπαγανδιστικό πάθος από το ότι ο άνθρωπος δεν καταλάβαινε τι διαβάζει ακόμα και στο έντυπό της ομάδας του από τη στιγμή που είχε αναβάσει τη συνέντευξη του οπαδού του Brexit (ο τύπος μίλαγε κυρίως για ροές κεφαλαίων και δευτερευόντως έκανε μια μικρή αναφορά σε αγορές για εμπορεύματα). Η υποψία όμως γίνεται πια βεβαιότητα μετά την καινούργια παραπομπή από το έντυπό του.
Μέσα στο κείμενο η οπαδός του Bremain αναφέρεται σε δ-υ-ν-η-τ-ι-κ-ή ζημιά της οικονομίας κατά 100 δις στερλίνες μέχρι το 2020 προτού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει αργά προσθέτοντας ότι δε θα έφτανε το 2030 με το το Brexit εκεί που θα έφτανε με το Bremain. Η γυναίκα μιλά συνολικά για την οικονομία, δεν το περιορίζει στο εξαγωγικό εμπόριο (και πολύ σωστά γιατί το κύριο πλήγμα δε θα είναι εκεί), για την οικονομία όμως της "συζήτησης" (ο Θεός να την κάνει) ας δεχτούμε ότι μιλά αποκλειστικά για το εξαγωγικό εμπόριο. 100 δις στερλίνες είναι χονδρικά(και δ-υ-ν-η-τ-ι-κ-ά πάντα) εξαγωγές δυόμιση μηνών για τη Μ. Βρετανία. Σημαντικό ποσό αντικειμενικά αλλά ας συγκριθεί με αυτά που έλεγε κάποιος, σχετικός με το άθλημα, για εξαϋλωση του μισού εξαγωγικού εμπορίου της Μ. Βρετανίας και την εξαφάνιση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ευρώ.
Παρακάτω στο κείμενο δίνονται από το PwC νούμερα όπως άμεση μείωση κατά 25% των επενδύσεων που θα είναι χαμηλότερες κατά 10% από το σημερινό ποσό ακόμα και το 2030. Ενώ θα υπάρχει μείωση κατά 16% ακόμα και με συμφωνία "ελεύθερου εμπορίου" (δηλαδή μείωση των επενδύσεων ακόμα και χωρίς τους περιβόητους δασμούς στους οποίους βάσιζε την ολοκληρωτική εξαϋλωση των βρετανικών εξαγωγών στην ΕΕ). Όποιος τρίτος θέλει να δει (αφού ο σχετικός κάνει αναφορά στους τρίτους) ποιός έκανε λόγο για το πλήγμα στις επενδύσεις σε περίπτωση Brexit και ότι δε χρειάζονται υπερβολές του τύπου "ολοκληρωτική εξαφάνιση εξαγωγών σε ΕΕ, εξαφάνιση συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ευρω κτλ".

ρα

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται όμως με τους φοβερούς και τρομερούς δασμούς που θα εξαφάνιζαν το σύνολο των βρετανικών εξαγωγών στην ΕΕ και έγιναν αφορμή να μιλήσει κάποιος για ΝΑΡίτες, να βάλει παραπομπές σε βιβλία και παρόμοια παραληρηματικά; Η Φέμπερν λέει (μέσα στο ίδιο κείμενο της παραπομπής που έβαλε ο σχετικός) ότι θα μπορούσαν τα βρετανικά υφάσματα να αντιμετωπίσουν δασμούς ως 10% ενώ για τον κλάδο των μεταφορών ως 7%. Η γυναίκα οπαδός του Bremain αναφέρεται στους δυνητικά ανώτερους, δεν κρατά καβάτζα και μυστικούς άλλους ανώτερους δασμούς για άλλους κλάδους. Από πού αντλεί η γυναίκα αυτό το ύψος των δασμών; Μήπως από το κεφάλι της; Το αντλεί από τις συμφωνίες που έχουν γίνει στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), λέει τι δασμούς θα αντιμετώπιζαν κάποιοι κλάδοι αν η σχέση Μ. Βρετανίας με την ΕΕ ήταν σχέση (όχι το πιο πιθανό σενάριο ακόμα και αν υπάρξει τελικά BREXIT) σαν οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Ο οποιοσδήποτε τρίτος θέλει μπορεί να δει ποιοί ήταν αυτοί που έλεγαν και σε ποιόν ότι σήμερα (σήμερα, δεν ξέρουμ για το μέλλον) υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που έχουν μειώσει κατά πολύ το ειδικό βάρος των δασμών ώστε δε μπορεί να υπερεκτιμάται η επίδρασή τους (όχι βέβαια ότι δε θα υπάρχει καθόλου τέτοια) και ποιός κάνει σα μικρό παιδί και υποστηρίζει "όχι, όχι οι δασμοί θα είναι τέτοιου ύψους που θα εξαφανίσουν τις βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ, ναρίτες α ναρίτες που θα μου πείτε εμένα". Ο οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να σκεφτεί αν το ύψος αυτών των δασμών που η ίδια η παραπομπή που έκανε ο σχετικός αναφέρει, είναι τόσο μεγάλο που θα εξαφάνιζε τις εξαγωγές προς ΕΕ κι αν η υποτίμηση της στερλίνας (που προφανώς θα είναι αντιλαϊκό μέτρο, έχει ειπωθεί πάνω από χίλιες φορές) θα είχε ή όχι επίδραση πάνω στις βρετανικές εξαγωγές.
Και κάτι τελευταίο. Απόλυτα κατανοητή η τρελλίτσα για το πρωτογενές πλεόνασμα όταν αποδείχτηκε ότι ο μόνος που ψαρεύει παρεάκι είναι εκείνος που έσπευσε κολακεύσει κάποιον για τα παλαιοπασοκικά που διέκριναν ποιοτικά τα "καλά" ΜΟΠ από τα "κακά" ΕΣΠΑ, που θα πάει τα μνημόνια στα δικαστήρια κτλ

ρα

Τακτικος σχολιαστης είπε...

quinto
αυτοσχεδιασμος στο μοτιβο της αποφασης του 6ου συνεδριου της Διεθνους για τις εξαρτημενες χωρες με προσπαθεια να βγει κατι φρεσκο αλλα ταυτοχρονα να μην αποκλινει ουσιαστικα απο το πρωτοτυπο

Η εξαρτηση της ελλαδας οφειλεται στη μικρη παραγωγικη της βαση, οχι απο την υποαναπτυξη της βαριας βιομηχανιας, αλλα αν θες, αφου ο καταμερισμος εργασιας ειναι παγκοσμιος, η Αγγλια ειναι και αυτη εξαρτημενη, αφου εξαρτα την ισχυ της απο το χρηματοπιστωτικο τομεα-city και απο το εμποριο. Ειναι δηλαδη κομπραδορικη (ετσι ομως φτανουμε σε ακροτητες, οι οποιες ειχαν υποστηριχτει στα σοβαρα την δεκαετια του 50).

Αυτο που λες κομπραδορισμος και ψωροκωσταινα ειναι ανυπαρκτο διοτι η ελλαδα δεν αποτελει εξαιρεση του κανονα που λεει οτι ο καπιταλισμος στο σημερινο του σταδιο, αναπτυσσεται ανισομετρα, τουτεστιν, στους διαφορους τομεις, Αυτο ισχυει και για τις μικρες χωρες και για τις μεγαλες. Με παραδειγμα τον τομεα της αγελαδοτροφιας, η κομεπ (σε προηγουμενο σχολιο θυμιζω ειχα βαλει αποσπασματα) επιχειρησε να δειξει οτι η παραγωγικη βαση της ελλαδας ειναι συγκεντρωμενη και σε μεγαλο βαθμο ηδη καθετοποιημενη. Αυτο αποτελει το κριτιριο για τα καθηκοντα της παλης και το χαρακτηρα της μελλοντικης επαναστασης και των συμμαχιων. Αλλα νομιζω οτι θες να βρεις κατι να διαφωνησεις για να δικαιολογησεις την υπαρξη της ομαδας σας.