Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η νίκη των λαών

Αναδημοσίευση από Katiousa

Η 9η Μάη δεν είναι “η μέρα της Ευρώπης”, έτσι γενικά μιλώντας. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη δεν ήταν μία ενιαία κι αδιαίρετη έννοια, ούτε καν διαχωρισμένη με γεωγραφικά κριτήρια, αλλά σε ταξική βάση.

Η 9η Μάη είναι η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και όχι των αστικών κρατών, που ενώθηκαν μεταπολεμικά σε μια λυκοσυμμαχία, με οξυμένους εσωτερικούς ανταγωνισμούς, αλλά ενιαία στόχευση ενάντια στον “εχθρό λαό”, οποιασδήποτε εθνικότητας.


Αν η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για τις ιστορικές της ρίζες, δε θα τις βρει στο τσάκισμα της ναζιστικής μηχανής, αλλά στην άνθηση της τελευταίας. Στην εφιαλτική προοπτική ενός απέραντου εργασιακού γκέτο, με αιχμάλωτους πολέμου, πολίτες Β’ κατηγορίας, λαούς υπό κατοχή, διώξεις και ρατσισμό, που εξασφάλιζαν στους βιομήχανους πάμφθηνη εργατική δύναμη, σε μαζική κλίμακα. Ένα έργο που βλέπουμε να ξαναπαίζεται στις μέρες μας, σε άλλες συνθήκες, αλλά με παρόμοιους όρους.

Αν οι λαοί θέλουν να αποδράσουν από αυτόν τον εφιάλτη και να μη θυσιάζουν συνεχώς κατακτήσεις και δικαιώματα, μήπως και εξευμενίσουν το θεριό (όπως οι δυτικές χώρες “εξευμένιζαν” το Χίτλερ στο Μεσοπόλεμο), πρέπει να ξεφύγουν από το στημένο δίπολο: της “δημοκρατικής Ευρώπης” που (ανα)γεννά το φασισμό, και του φασίζοντα ευρωσκεπτικισμού, που “αντιμάχεται” τη σημερινή Ευρώπη.

Και (πρέπει) να αντλήσουν έμπνευση από το χαρακτήρα και τα μηνύματα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, που δεν τσάκισε μόνο το φασισμό, αλλά χάρισε στους λαούς του κόσμου (του δυτικού συμπεριλαμβανομένου) το κοινωνικό κράτος και τη μεγαλύτερη περίοδο γενικής ευημερίας, που έχει καταγράψει η ιστορία μέχρι σήμερα.

-.-.-

Η κε του μπλοκ δεν έχει παρατήσει προφανώς το μπλοκ, αλλά ψάχνει να βρει κάπως το ρυθμό της, αυτές τις πρώτες μέρες. Και θα τα καταφέρει (δεν ξέρει πώς, αλλά) με κάποιον τρόπο.

Όσο για σήμερα το βράδυ, το δίλημμα είναι Θεοδωράκης ή Λοΐζος;

Κρεμλίνο...


ή Αλκυονίς...


6 σχόλια:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εισαι πολυγραφοτατος και θα τα καταφερεις δεν σε φοβαμαι ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ
Λιγο βελτιωστε την προσβαση ...

Ανώνυμος είπε...

Πάμε με το ΠΑΜΕ
Αμόν: Εμείς «φτιάξαμε» τη Λεπέν!
Συνέντευξη στην Τζένη Τσιροπούλου
http://fadomduck2.blogspot.gr/2017/05/blog-post_71.html

" - Η Λεπέν δήλωσε ότι τη Δευτέρα τη Γαλλία θα την κυβερνάει είτε αυτή είτε η Μέρκελ. Πιστεύετε ότι τελικά η Γαλλία παίζει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ; Και το λέω αυτό επειδή στο πρόσφατο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults in the Room», υπάρχουν δεκάδες αναφορές για την «επιθυμία» της Γαλλίας να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος στην διαπραγμάτευση επί του ελληνικού ζητήματος που πάντοτε έβρισκε απέναντί της τον Σόιμπλε με τους Γάλλους πολιτικούς να ψηφίζουν στο τέλος τα αντίθετα από αυτά που πρέσβευαν.

Δεν είναι τόσο πως οι Γάλλοι υπακούν την Γερμανία όσο ότι οι γαλλικές ελίτ θέλουν τα ίδια με τις γερμανικές ελίτ. Έχουν το ίδιο οικονομικό και πολιτικό κατηχητικό. Και ο Μακρόν είναι ένα δημιούργημα αυτού του συστήματος. Κατά βάθος δεν ήταν ποτέ δύσκολο για τους Γάλλους κυβερνώντες να ευθυγραμμιστούν με την κατεύθυνση της Κομισιόν -την κατεύθυνση της Γερμανίας- γιατί διανοητικά δεν είναι κάτι που τους πλήγει. Πιστεύω πως η Γαλλία έπαιξε έναν ρόλο αποτρέποντας μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ενώ υπήρχε αυτός ο πειρασμός στη Γερμανία. Οπότε, συνέβη το μικρότερο κακό μεν, αλλά τώρα η Ελλάδα είναι ακόμα στο ευρώ υπό συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, με θυσίες εκ μέρους του ελληνικού λαού τις οποίες οι Γάλλοι δεν ανακούφισαν ποτέ.

Η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε κάποια στιγμή να πει η Γαλλία, «'Ηρθε η ώρα να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος» και «πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του». Αυτή η μάχη κατά πρώτον διεξάγεται και κατά δεύτερον έχει ελπίδες να είναι επιτυχής έστω και τμηματικά. Μπορεί να είχαμε καταλήξει σε μια μερική αναδιάρθρωση του χρέους. Μπορεί να είχαμε προωθήσει την ιδέα του επιμερισμού του ευρωπαϊκού χρέους. Δυστυχώς όμως δεν το κάναμε. Πιστεύω πως κατά βάθος πολλοί ήλπισαν ότι η άφιξη του Φρανσουά Ολάντ θα σήμαινε με μια νέα αντίληψη της Ευρώπης. Αλλά τελικά δεν υπήρχε άλλη αντίληψη της Ευρώπης στη Γαλλία. Υπήρχαν κάποιες διακυμάνσεις. Σας έλεγα πριν για τη διαφορά Αριστεράς-Δεξιάς: Συμφωνήσαμε, δυστυχώς, ως προς τους στόχους (ίσως όχι στον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις), αλλά ακόμα και με την Γερμανία συμφωνούμε όσον αφορά τους στόχους. Ο κόσμος πίστευε πως είχαμε διαφορετικές προοπτικές. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η Γαλλία κυνήγησε τους στόχους της Γερμανίας, ίσως σε πιο ήπιους ρυθμούς συγκριτικά με τη Γερμανία..."

17-5-7

Ανώνυμος είπε...

Αμόν: Εμείς «φτιάξαμε» τη Λεπέν!
Συνέντευξη στην Τζένη Τσιροπούλου
http://fadomduck2.blogspot.gr/2017/05/blog-post_71.html

" - Τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη συζητάει εκ νέου την άνοδο και την «κανονικοποίηση» της ακροδεξιάς με αφορμή τις γαλλικές εκλογές και την αύξηση της δημοτικότητας της Λεπέν. Γιατί κέρδισε τόσο έδαφος η ακροδεξιά και στη Γαλλία;

Αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία δεν είναι απόρροια μόνο της πενταετίας του Φρανσουά Ολάντ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόσαμε την τελευταία εικοσαετία. Πολιτικές που υποβάθμισαν τις δημόσιες υπηρεσίες, την κοινωνική ασφάλιση και όξυναν τις κοινωνικές ανισότητες. Ειδικά στη Γαλλία, έχουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ανισοτήτων, αλλά στα προάστια του Παρισιού ή σε πιο απομονωμένες περιοχές, απουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και οι έννοιες της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Πάνε 20 χρόνια που αυτές οι πολιτικές ήρθαν από την Ευρώπη στη Γαλλία. Όλα αυτά ανέδειξαν το Εθνικό Μέτωπο που είχε μια απάντηση αντιμεταναστευτική και υπέρ της προστασίας των δημόσιων υπηρεσιών. Στην πορεία προστέθηκε και η υπεράσπιση του κοσμικού κράτους (σ.σ. Laïcité, δηλαδή διαχωρισμός κράτους εκκλησίας και δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Στο πλαίσιο της laïcité, η Γαλλία έχει απαγορεύσει τα θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσιες υπηρεσίες, κατήργησε το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία κ.ά.). Ιστορικά στη Γαλλία, η ακροδεξιά μαχόταν πάντα κατά του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας αλλά μετά οικειοποιήθηκαν το κοσμικό κράτος ως ένα στοιχείο του γαλλικού μοντέλου και σιγά-σιγά έφτασαν να μας αντικαταστήσουν στα λαικά στρώματα και στους νέους. Κι όταν λέω «μας», εννοώ όλη την Αριστερά: τους Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους οικολόγους -αν και πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκλογές, η νεολαία που ήταν εξαφανισμένη, επανήλθε στον πολιτικό διάλογο και από τα αριστερά. Κι αυτό είναι το θετικό σημείο αυτής της εκλογικής καμπάνιας.

Χάσαμε όμως και αυτή την μάχη και τελικά η σοσιαλδημοκρατία φαίνεται να αποτυγχάνει παντού στην Ευρώπη. Αυτό συνέβη και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν έχει σημασία αν πήγαινε προς τα αριστερά ή τα δεξιά γιατί όλοι τα ίδια λέμε. Ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά η διαφορά δεν είναι στη φύση της πολιτικής αλλά στο βαθμό της πολιτικής. Περισσότερες ή λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες και δαπάνες, περισσότεροι ή λιγότεροι νόμοι για τα εργασιακά δικαιώματα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε τη στήριξη από την παραδοσιακή βάση του, δηλαδή τις χαμηλές κοινωνικές τάξεις και συνέβαλε έτσι στην ευημερία του Εθνικού Μετώπου. Η μόνη καινοτομία αυτών των εκλογών είναι ότι ο Μελανσόν κατάφερε να κερδίσει την εργατική τάξη. Και αυτό είναι μια θετική απόδειξη ότι η ακροδεξιά δεν είναι «ιδιοκτήτρια» των ψήφων της εργατικής τάξης..."

17-5-7

Ανώνυμος είπε...

https://scontent.fath3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18341672_841960229301666_750070642377984805_n.jpg?oh=14a34e1826eb5d425b1341bab4222afb&oe=59805B0

ακυρο,τουιτερικη συνομιλια μητσοτακη-πρεσβειας της βενεζουελας.το ειδα και ειπα να στο στειλω μηπως το χρησιμοποιησεις πουθενα

αδημοσιευτος :P

Dreaming Neon Red είπε...

http://www.dimokratianews.gr/content/74755/athanato-tagma-parelaynei

ΑντιΚΚΕ οχετός με ευκαιρία το ¨αθάνατο τάγμα".
----------------------------------------------------------------------
βρήκα και το παρακάτω βίντεο, μπορεί να σε ενδιαφέρει.

https://www.youtube.com/watch?v=wdn_UsHSnYw

Ανώνυμος είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/129128/kke-katadikazei-ti-syllipsi-kai-fylakisi-stelehon-toy-kekr

Ειπαμε να τιμησουμε την 9η Μαη αλλα οχι και κομμουνιστικα...

ratm