Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Καλώς ήρθε το Μνημόνιο 4

Ο κόσμος στο χτεσινό πανεργατικό συλλαλητήριο ήταν πραγματικά πολύς, πιάνοντας όλο το μήκος της Σταδίου, από την Ομόνοια, μέχρι το Σύνταγμα. Από τα πιο μαζικά απογευματινά συλλαλητήρια, που μπορώ να θυμηθώ, το τελευταίο διάστημα.

Στη Φιλελλήνων, η πορεία "έσπασε" στα δύο, το μεγαλύτερο τμήμα της έκανε ένα μικρό κύκλο για να ανέβει στην Αμαλίας, ενώ το ΜΑΣ με πολύ μαζικά μπλοκ, έπιασε το κομμάτι της Όθωνος, και αργότερα ήρθε παραπλεύρως, από την Αμαλίας, πίσω από τη γραμμή του τραμ, σα δεύτερη λωρίδα κυκλοφορίας.

Οι λοιπές δημοκρατικές-αντιμνημονιακές δυνάμεις (αριστεροχώρι κι αναρχία) είχαν μάλλον αναιμική παρουσία, όπως κάθε φορά σχεδόν μετά το δημοψήφισμα του 15'. Πολύ λίγοι, αισθητά λιγότεροι από ό,τι στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης, με μεγάλη πυκνότητα προς την πλευρά από την οποία ερχόταν το ΠΑΜΕ, ενώ από την άλλη μεριά (προς Πανεπιστημίου, Σοφίας, κτλ) δεν υπήρχε ψυχή.
Το πιο μαζικό μπλοκ ήταν αυτό των φοιτητικών συλλόγων, οι ΛΑΕτζήδες έπιασαν με τις λιγοστές τους σημαίες το κομμάτι μπροστά από την εξέδρα, για να φαίνονται καλύτερα.

Αλλά τα καλύτερα θεατρικά δρώμενα δεν τα είχαμε δει ακόμα. Ένα τσούρμο-θίασος με κορυφαία του χορού τη Ραχήλ Μακρή, επικεφαλής μιας τριαντάρας παρατρεχάμενών της, ντυμένων με ειδικά μπλουζάκια, με ένα ειρωνικό σύνθημα για τη φρουρά της βουλής, σκέφτηκε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της τελευταίας, με μια παρωδία εφόδου. Έδρασαν συνεπικουρικά κι οι μπάχαλοι με μια παρωδία σύγκρουσης που έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα: να πνίξουν τα ΜΑΤ με χημικά όλη την πορεία.

Ο καταμερισμός εργασίας ήταν τέλειος κι αποτελεσματικός. Η Ραχήλ το σόου εκτός βουλής, η ΛαΕ με τα τρικάκια και τη Λαεθάλασσά της εντός βουλής, και "τα παιδιά" το γκραν φινάλε με βαρελότα και τρακατρούκες στο τέλος. Η κοινωνία του θεάματος με πολιτικούς όρους (εξω)κοινοβουλευτικού κρετινισμού.

Το σύνθημα δόθηκε. Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν Συριζαίοι, σαν που ταιριάζει σε όσους αξιώθηκαν να ψηφίσουν το τέταρτο μνημόνιο, έριξαν στο ψαχνό χημικά, για να διαλύσουν τη διαδήλωση. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Τα μπλοκ ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα, επέστρεψαν προς την πλατεία, οι πρώτες γραμμές ήταν εφοδιασμένες και με Riopan, αν είδα καλά -κι ομολογώ πως δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Παραμείναμε στην Αμαλίας αρκετή ώρα και διαλυθήκαμε συγκροτημένα, ακούγοντας (ή μήπως μυρίζοντας;) τα μεθεόρτια, καθώς φεύγαμε. Ναι αλλά μόνοι μας φύγαμε, δε μας διώξανε...

Την ίδια στιγμή στη Βουλή...
...ο Τσίπρας έλεγε πως αν μετρούσαμε κάθε μεσοπρόθεσμο ως μνημόνιο, τώρα θα είχαμε φτάσει στο 40ό μνημόνιο. Σύμφωνοι, αλλά αυτό πώς ακριβώς δικαιώνει τη δική του θέση-στάση; Αναιρεί άραγε την εκτίμηση του Κουτσούμπα πως αυτή η βουλή είναι η μόνη που "άντεξε" να ψηφίσει και δεύτερο μνημόνιο στη θητεία της -δείχνοντας την αξία χρήσης της ΔΦΑ για το σύστημα;

...ο Μητσοτάκης είχε έτοιμη δευτερολογία -χωρίς να ασχολείται με όσα έχουν ειπωθεί ενδιάμεσα για να απαντήσει- και διάβαζε χαμογελώντας τα μέτρα (που υπερκαλύπτουν τα όποια αντίμετρα) λες και χαιρόταν -κι όντως επιχαίρει- για όσα έρχονται. Τρομερή επικοινωνιακή τακτική...

Το επίπεδο του δικομματικού καβγά σπάει κάθε ιστορικό χαμηλό, φτάνοντας σε δυσθεώρητα βάθη-γκεστάλτ (ακόμα και σε σχέση με το φτηνό κουτσαβακισμό του Σαμαρά, στο πρόσφατο παρελθόν).

Κι όσο για το επόμενο Συριζαϊκό μνημόνιο -όπου θα επικαλεστούν το Στάλιν, όπως λέει ο Παφίλης- μπορούν να διασκευάσουν τους στίχους για την Τρίτη Διεθνή: μνημόνιο τέσσερα, του Λένιν-Στάλιν... ως μαύρα κοράκια που πέφτουν στην εργατιά.

5 σχόλια:

Saportoutourki είπε...

Το ΠΑΣΟΚ στα καλύτερά του. Νεκρανάσταση του ξεπουλήματος. Εκεί που έλεγες δεν πάει άλλ ο με πρόσχημα τον σοσιαλισμό, τον εκσυγχρονισμό κλπ κλπ να τσαλαπατάνε κάθε δικαίωμα, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναδόσει πνοή.

Στρώσιμο κόκκινου χαλιού για τους φιλελεύθερους. Κάθε φασιστική καο δεξιά καραμέλα κατά της αριστεράς την κάνανε
με αφορμή τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ τσιχλόφουσκα με γεύση τουτι-φρουτι για όλες τις ηλικίες.

Προέβλεπε το ΚΚΕ πως το κίνημα θα πέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος θα απογοητευτεί. Αυτός ο πάταγος όμως, ειδικά σε σχέση με πιο ευρύτερα ζητήματα, αυτή η πλήρης αδιαφορία για αλληλεγγύη, η ξεφτίλα με τα κέντρα κράτησης των προσφύγων και μεταναστών, το αποτελείωμα ασφαλιστικού - ΕΣΥ - σχολείων ...
Τα σπίτια που κατάσχονται...
Και δεν κουνιέται φύλλο.
Ό,τι και να λέμε, αναντίστοιχη η λαϊκή αντίδραση.

Οι καλύτερες υπηρεσίες για το κεφάλαιο λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ το 2ο το μεγαλοπρεπές.

Έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το ΠΑΣΟΚ 3 που λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο με το ΠΑΣΟΚ 2 σε συνδικάτα και δήμους.

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

πάντως τα σχετικά λίγα χημικα, ήταν ισχυρότερα από κάθε άλλη φορά, συνεπικουρουμενα απο το αεράκι που πήγαινε απο σύνταγμα προς στήλες. Εναντίον όλων εμείς ξανά πίσω και λίγο γέλιο στο "πότε θα κάνει ξαστεριά, που έσπασε με ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" (από την πρώτη γραμμη της περιφρουρησης) και την μανούρα-μουρμούρα-παράπονο (γι αυτό το λόγο) από τα μεγάφωνα..... μάλλον θα τους πείραξε...

μετά τραγουδούσαν όλα μαζί, κάτι...παρδαλά τραγουδάκια,κλαμένα (είτε από χημικα- είτε από κλαυθμώνος επηρεασμένοι) και μεις τα γνωστά συνθήματα σαν βροντές που ειχαν ξεχαστεί από το πρωί...

και σηκωτός από την περιφρούρηση ένας γραφικό-προβοκάτορας με μασκουλα, που ήθελε να κάνει τζιριτζαντζουλες λίγο πίσω από τις γραμμες του ΠΑΜΕ που μπήκε πλαγίως ...και από δεξιά..

εγώ να πηγαίνω από δω και από κει γιατί έχασα το μπλοκ μου μετά την αναμπουμπουλα και αποφάσισα να κάτσω με την περιφρούρηση.

Δεν αφήσαμε πάλι να μπουκάρουν στην βουλή τα παιδιά? Τι ΟΧΙ?

λαθραναγνώστης είπε...

Εδώ, η Ραχήλ μαζί με τους συναγωνιστές της κάνει έφοδο στη Βουλή!
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Libert%C3%A9.jpg

Ανώνυμος είπε...

@Σταμάτης Ι. Σολανάκης
Ο λαός δεν ξεχνά πως όταν κυβερνούσαν για ένα εξάμηνο, δέσμευσαν τα αποθεματικά των ταμείων για τους δανειστές - θεσμούς - κουαρτέτο, αρνιόντουσαν να φέρουν στην Βουλή την παράταση του Β' μνημονίου και την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων, ψήφισαν το μνημόνιο Τσίπρα στο Δημοψήφισμα μαζί με ΑΝΕΛ, χ.α., πως κοροϊδευαν τον κόσμο για την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο, όταν ο Τσίπρας είχε ήδη επισκεφτεί όλες τις "μεγάλες αυλές" Ευρώπης και Δύσης.
Το μόνο που τους μένει είναι γραφικότατα χάπενινγκ.

@ Μπρεζνιεφικό απολίθωμα
"Ο καταμερισμός εργασίας ήταν τέλειος κι αποτελεσματικός." Ακριβώς.

" Ο Τσίπρας έλεγε πως αν μετρούσαμε κάθε μεσοπρόθεσμο ως μνημόνιο, τώρα θα είχαμε φτάσει στο 40ό μνημόνιο".

Το 3ο και το 4ο μνημόνιο προστέθηκαν σαν απο πάνω όροφοι, στα άλλα δύο προηγούμενα τα οποία δεν καταργήθηκαν, στην καπιταλιστική πολυκατοικία.

Δεν τα ξέρουν; Ρητορικό ερώτημα από τον Παφίλη
https://www.youtube.com/watch?v=SYvObGnLJp8

"Δώστε μου από ένα χιλιάρικο να σας μοιράσω μετά από ένα εκατοστάρικο. Αυτά είναι τα υποτιθέμενα αντίμετρα"
" Στον όρο αριστερά πολύ μαζεύτηκαν. Από τον Σούλτς Πασοκ και πολλοί άλλοι" με τον εκείνη τη στιγμή προεδρεύων της Βουλής να ωρύεται για τον χρόνο.

17-57

Ανώνυμος είπε...

Ο Ζαραλίκος είχε προβλέωει το 4ο μνημόνιο!


https://www.youtube.com/watch?v=Zt32zT3gxpw



Προλεκαλτ