Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Πρώτη του Μάη και πώς...

...τους εργάτες ξεσηκώνεις



Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα κόκκινα ιστολόγια συντονίζονται στον ίδιο παλμό -όχι πως τις άλλες μέρες είναι ασυντόνιστα- κι είναι σαν να τους/μας ανέθεσε κάποιος να γράψουμε το ίδιο θέμα στην Έκθεση: κόκκινη, ταξική, Πρωτομαγιά.

Κι αν όντως γράφαμε τελικά αυτό το θέμα, πχ για τη φορά που μας έχει χαραχτεί στη μνήμη, εγώ θα διάλεγα πιθανότατα τη χρονιά που είχα δώσει βιογραφικό στην οργάνωση -μία είναι η οργάνωση- πρωτοετής φοιτητής, είχα διαβάσει στον κυριακάτικο Ρίζο πρώτη φορά (αριστερά) τους στίχους του ύμνου της Διεθνούς, δι-εθνουσιάστηκα, και τους έγραψα με μαρκαδόρο στο πίσω μέρος μιας αφίσας, για να τους βάλω στον τοίχο της πολιτικά αποστειρωμένης τότε σχολής (τα ηρωικά και πένθιμα ΜΜΕ, στο κτίριο της παραλίας, που αργότερα έγινε κατάληψη και τώρα σκέτα ερείπια).
Ζητωκραυγές, θυελλώδικα χειροκροτήματα...

Γιατί όμως τέτοιο πάθος και τόση φόρτιση από όλους τους σφους;
Γιατί είναι η γιορτή της τάξης μας, και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με μαζικό κι εντυπωσιακό τρόπο. Γιατί τα συναισθήματα που παράγει δύσκολα ξεθωριάζουν, δεν τα πλακώνει η ρουτίνα και το τρέξιμο, η μιζέρια της καθημερινότητας. Και τέλος, γιατί είναι η πρώτη μέρα ενός μήνα, γεμάτου με επετείους και βαρύ ιστορικό φορτίο, του κόκκινου Μάη.



Η Πρωτομαγιά του Σικάγο, ο Μάης του 36' στη Θεσσαλονίκη, οι 200 της Καισαριανής, η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ (την τελευταία μέρα του Απρίλη) κι η αντιφασιστική νίκη των λαών, η ετήσια παρέλαση του κόκκινου στρατού. Και για άλλους ο Μάης του 68' κι ο Μαϊούνης, μαζί με τις πλατείες -κάθε γενιά έχει τις αναμνήσεις που τις αξίζουν. Η μεγάλη πορεία της 5ης Μάη κι η προβοκάτσια της Μαρφίν, το μαζικότατο πανελλαδικό συλλαλητήριο του κόμματος, δέκα μέρες μετά. Αλλά επίσης και η κρυάδα από τις εκλογές του 12'. Για άλλους το κορίτσι του Μάη, και οι επέτειοι διάφορων τελικών και αθλητικών τίτλων που άφησαν στην ιστορία τη φράση: το Μάη θα 'μαστε καλά...

Όσοι πάλι βλέπουν τη μέρα ως ευκαιρία για τριήμερο κι ετοιμάζονται να πιάσουν το Μάη στην εξοχή, ας ετοιμαστούν να μοιραστούν και την ήττα μας και να πιάσουν... -ας μην πω τι και γίνουμε κακοί. Αλλά όχι χαιρέκακοι, κουνώντας αφ' υψηλού το δάχτυλο, γιατί κι εμείς το μοιραζόμαστε μαζί τους και παίρνει ενάμισι ο καθένας μας...

Του Πάνου Ζάχαρη - Working Dead
Ο φετινός Μάης φέρνει μεταξύ άλλων:
-τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που κομπορρημονεί πως δεν πέφτει, γιατί δεν υπάρχει κόσμος στους δρόμους να τη ρίξει. Αλλά μπορεί να πέσει, μόλις τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει, όπως εκτιμά ο ΓΓ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, και κλείσει την αξιολόγηση, όπως κλίνουν σε όλες τις πτώσεις και τους τόνους τα κυβερνητικά παπαγαλάκια.

-φέρνει επίσης, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, γενική, πανελλαδική απεργία, που έχει ήδη προκηρυχτεί από τη ΓΣΕΕ -αυτό κι αν είναι έκπληξη- που αναμένεται να έχει φιλική συμμετοχή στους δρόμους σήμερα. Απεργία τη μέρα κατάθεσης των μέτρων, που θα κλείσουν την αξιολόγηση και το κεφάλαιο "εργατικά δικαιώματα".

-τις φοιτητικές εκλογές, που μπορεί να αναβληθούν -αν πέσουν πάνω στη μέρα της απεργίας- αλλά πλησιάζει μετά απειλητικά κι η εξεταστική του Ιουνίου.
-πιθανή όξυνση-κλιμάκωση της έντασης κι απρόβλεπτες εξελίξεις, στο διεθνές πεδίο.

Δεν ξέρω αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για κάποιους και χρειάζονται ειδική πρόσκληση για να... ξεσηκωθούν, αλλά το καλύτερο κάλεσμα το έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας με την αλαζονική ατάκα του για τον κόσμο που δεν αντιδρά και γιορτάζει το Πάσχα, συνεπώς τον στηρίζει. Όποιος λοιπόν θέλει να τον δικαιώσει, μπορεί να μείνει σπίτι του και να χαρεί την αργία που καθιέρωσε η κυβέρνηση, για να βοηθήσει όσους δεν τη βλέπουν ως απεργία να μη διεκδικήσουν ποτέ, τίποτα στη ζωής τους. Αλλά για όσους νιώθουν να θίγεται το φιλότιμο και η νοημοσύνη τους, ο δρόμος είναι μονόδρομος, χωρίς επιστροφή στον καναπέ (εκεί όπου προκαλούνται οι πραγματικές αγκυλώσεις από την απραξία και την πλύση εγκεφάλου της τηλεόρασης).

Μονόδρομος να κατέβουν σε μια συγκέντρωση-πορεία που στην Αθήνα θα καταλήξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, έχοντας κι αντι-ιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό μήνυμα και χαρακτήρα, με όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και τη γειτονιά μας.



Ο φετινός Μάης φέρνει και κάτι ακόμα, κάτι καινούριο που έρχεται -και δεν είναι η ελπίδα- ένα νέο συλλογικό εγχείρημα. Θυμάμαι μια ταινία, όπου η πρωταγωνίστρια κρατούσε μια κάμερα και ρωτούσε τον κόσμο στο δρόμο, ψάχνοντας εναγώνια την απάντηση στο υπαρξιακό ερώτημα τι είναι συλλογικότητα, για να καταλήξει τελικά στην απάντηση πως είναι η ανάγκη μας να δώσουμε νόημα στη στιγμή που περνά και χάνεται.

Η δική μας ανάγκη θέλει να το καλύψει αυτό και να πάει ακόμα παραπέρα. Και δεν αναφέρεται προφανώς σε πολιτική συλλογικότητα, αλλά ένα νέο διαδικτυακό εγχείρημα, που θα εκτοξευτεί στον αέρα μες στις επόμενες μέρες.
Αναμείνατε στις οθόνες σας...

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μην ξεχνατε σφοι το πρωταθλημα της ΑΕΛ τη. Πρωτομαγια του '88..

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Δεν ξέρω αν είναι η προϊούσα εξαθλίωση, ο φόβος για τα χειρότερα της ωσονούπω επελαυνούσης "αξιολόγησης", το γκριζάρισμα του παγκόσμιου σκηνικού με τις πολεμικές προετοιμασίες η η αλαζονική προκλητικότητα του Τσίπρα, που μάζεψε σήμερα το πρωϊ τόσο κόσμο στο Σύνταγμα και στην πορεία στην ..αφύλακτη(!) Πρεσβεία!
Μάλλον όλα μαζί.
Το μεγάλο μήνυμα της ημέρας για μένα: Σιγά-σιγά ένας υπολογίσιμος εργαζόμενος κόσμος χειραφετείται από την επιρροή της αστικής τάξης και παρατρε"χαμένων". Είναι πρώτη φορά, που βλέπω τόσο κόσμο σε ..."μη ενωτική"(!) κινητοποίηση, και μάλιστα σε "εθιμοτυπική" τέτοια. Ηταν η πρώτη πραγματικά ενωτική και αυθεντικά εργατική κινητοποίηση, που έχω δεί στα όχι και λίγα χρόνια μου. Ηταν εκεί οι εργαζόμενοι, ο Λαός, χωρίς τους νταβατζήδες του, χωρίς ..."κάλυψη" από σάπιους διαμεσολαβητές, "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" και λοιπά αποβράσματα. Oταν ο κόσμος αυτός συνειδητοποιήσει πως η δύναμή του είναι τα δικά του οράματα και η αυτοπεποίθησή του, θα μαζέψει και τους άλλους σκόρπιους από δώ κι από κεί, και τότε "θα γενεί το κακό" των αλλουνών.
Με δύναμη τώρα στο επόμενο βήμα, την απεργία, και "όπλα παρά πόδα" για ό,τι ενδιαμέσως ήθελε προκύψει. Γιατί μάλλον θα έχουμε και γεγονότα.
-----------------------------------------------

Ξέροντας τι πρόκειται να συμβεί, ετοιμάσανε εκ των ενόντων τον ...αντιπερισπασμό! Ο Νταντόν-Πιλάφης καταλαμβάνει τις ...Βερσαλλίες του Χίλτον! Αλλά, τι να δείξουνε και οι κάμερες... τρείς κι ο κούκος ήταν το ...άγημα της εφόδου πίσω από τον μαινόμενο βαψομαλλιά αρχηγό, μαζί με την ....Βαλαβάνη..., αναγκαστικά κοντινά πλάνα, σχεδόν αν-φας!
Τη ..Ζωϊτσα δεν είδα πουθενά, την πήρε το μάτι σας;
Από τους άλλους εξωχωρικούς τίποτε; Είναι ήδη βράδι και ακόμη να δω τα θριαμβευτικά video μιας ακόμη μεγάλης λαϊκής εξεγερτικής νίκης του "ανεξάρτητου" (από τον Λαό) "κινήματος"...
-------------------------------------------

Καταλαβαίνετε τι έχουμε να ακούσουμε, που δεν κάναμε το γιουρούσι στην αφύλακτη Πρεσβεία, ενώ ο Πιλάφης με του είκοσι γενναίους του τόλμησε το άλμα στον ουρανό!

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

Πολύς κόσμος σήμερα,(πραγματικα περισσότερος απο κάθε άλλη Πρώτη Μάη εδω και κάποια χρόνια) και αρκετοί περαστικοί στην Βασ.Σοφίας να χειροκροτούν. Μπράβο για την οργάνωση στους ανθρώπους του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Υ.Γ.: κάτι γράφει ο Ενικός για 1.500.000 κόσμο στην Μόσχα που σε σχέση με άλλα χρόνια (2015,2016) που είχε απο 100.000, ειναι κατι θετικό πιστεύω.(αν και ηταν απ οτι καταλαβαίνω απο πολλούς χώρους, αλλά και πάλι καλό ειναι)

http://www.enikos.gr/international/513182/terastia-diadilosi-sti-mosxa-gia-tin-ergatiki-protomagia

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Οντως δεν εχουμε ξαναδει τετοιο κοσμο .Καποια στιγμη κοντα στο Μεγαρο θελησα να παω απεναντι και ηταν τοσο πυκνος ο κοσμος που εκανα 45΄¨ !!! να περασω .Κατα τα αλλα ακουσα οτι η ΛΑΕ στη Σαλονικη φωναε συνθημα "ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΓΣΕΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝ Η ΩΡΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕ ΛΑΕ "
Και στη Μοσχα κοιτατε εδω !!!! http://www.newsbomb.gr/bomb-tv/diethnh/story/789541/protomagia-2017-rosia-deite-live-tin-terastia-ergatiki-diadilosi-stin-kokkini-plateia

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εντυπωσιακή η σημερινή μέρα από κάθε άποψη! Ειδικά τα πανό για τον πόλεμο νομίζω δώσανε πολύ καλό στίγμα.
Άμα λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ένα διάχυτο κλήμα νιρβάνας, με τα αστικά ΜΜΕ να δίνουν τον τόνο σε κάθε τι, πιστεύω ήταν μεγάλη επιτυχία. Φάνηκε ότι ο κόσμος αν τελικά αποφασίσει να κατέβει στο δρόμο, θα πάει μαζί με τους κομμουνιστές. Όχι γιατί τους συμπαθεί απαραίτητα, αλλά γιατί τους εμπιστεύεται!
Όταν θα αρχίσει να παίρνει μπρος το κίνημα, θα έρθει μαζί με το ΠΑΜΕ κάθε καρυδιάς καρύδι (και καλά θα κάνει), και θα πρέπει όχι απλά να το περιμένουμε αυτό, αλλά και να είμαστε έτοιμοι.

Υ.Γ: Φαιδρή η "παρουσία" των φασιστών, που με σιχαμερά τρικάκια προσπάθησαν να παρέμβουν και να διαστρεβλώσουν το νόημα και το περιεχόμενο της μέρας. Σκουπίδια της κοινωνίας.

Ιβάν Τζόνι

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα στο Βέλγιο, στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς είχαμε επίθεση με μαχαίρι σε ένα εκ των ηγετών του κόμματος εργασίας. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν το κόμμα ως διαρκώς ανερχόμενο στις δημοσκοπήσεις. Μου έκανε εντύπωση και το έψαξα λίγο. Είναι μαρξιστικό-λενινιστικό και μετέχει στις διεθνείς συναντήσεις των κομμουνιστικών κομμάτων.
Επι χρόνια το κόμμα ήταν σε ποσοστά του μηδέν κόμμα κάτι. Μετά το 2003 και την εκλογική συντριβή ξεκίνησε μια σταδιακή άνοδο, μέχρι που μπήκε στη βουλή το 2014 με 2 βουλευτές (στους 150). Τώρα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 16 έδρες.
Τροφή για σκέψη σε συνάρτηση και με άλλες αναρτήσεις. Π.χ. την κατάσταση του ΚΚΛΙ στην Ισπανία. Ή του τι θα συνέβαινε αν χανόταν το κόμμα το 1991 και πόσο εύκολο θα ήταν να ξαναστηθεί από την αρχή κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα.
Είναι πάντως εντυπωσιακό πως στήθηκε εκ του μηδενός ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα, σε χώρα χωρίς ιδιαίτερη κομμουνιστική παράδοση. Μοναδικό φαινόμενο νομίζω στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

PTB

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Φρέσκα, πρωϊνά ...νέα, της ΠΔΦΑ:
Μείον 18% οι κύριες, μείον 18% οι επικουρικές!
Τα γεγονότα, που λέγαμε!
Σχολιάστε, αυτό είναι ένα πόστ από μόνο του.....

Unknown είπε...

Καλημέρα κύριε διαχειριστή.

http://www.pressaris.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AC-photo/

κομμουνιστής με δεξιότητες

Ανώνυμος είπε...

Νάτος και ο προβοκατορούλης της ημέρας....:
"Είναι μαρξιστικό-λενινιστικό (σ.σ. το Κ. Εγασίας!!!!!) και μετέχει στις διεθνείς συναντήσεις των κομμουνιστικών κομμάτων. Επι χρόνια το κόμμα ήταν σε ποσοστά του μηδέν κόμμα κάτι. Μετά το 2003 και την εκλογική συντριβή ξεκίνησε μια σταδιακή άνοδο, μέχρι που μπήκε στη βουλή το 2014 με 2 βουλευτές (στους 150). Τώρα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 16 έδρες.Τροφή για σκέψη σε συνάρτηση και με άλλες αναρτήσεις. Π.χ. την κατάσταση του ΚΚΛΙ στην Ισπανία".
Για τις εξελίξεις στο ΚΚΛΙ δεν έχω ιδέα...αλλά για το Βέλγιο όλοι γνωρίζουμε. Μιλάμε για το κόμμα που τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει κάθε μ-λ αντίληψη στο όνομα του ανοίγματος, χαιρέτησε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, εγκατέλειψε τα πολλά ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε....κ.α. Για το κόμμα αυτό υπάρχει αρθρογραφία από το ΚΕΚΡ.
Δηλαδή, τι μας λέει ο ΡΤΒ; Γιατί δεν γινόμαστε κάτι μεταξύ ΓΚΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ για να βγάζουμε έδρες στη βουλή; Παιδιά, όταν θέλετε να πείτε κάτι να το λέτε ανοιχτά (αφού σας αρέσουν τα ανοίγματα στις μάζες), όχι στα μουλοχτά και με ψεματάκια...Πολύ σεχταριστές σας βρίσκω!!!!!
URTICA, εσύ αυτοπροσόπως;;;;;;
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με το μαχαίρι στο Βέλγιο...κάτι μου θυμίζει και από Ελλάδα...Βρέ κάτι συμπτώσεις!!!!
kk-1

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Πολύ ωραία φωτό. Ελπίζω βέβαια να πήγε πρώτα στην πορεία και μετά στας εξοχάς.

Ανταποδίδω με ωραίο μπασκετικό στιγμιότυπο στο σημερινό κείμενο.

Υγ: δεν ήξερα αν έπρεπε να εκπλαγώ πιο πολύ με τη φωτό ή με το ότι δεν το είδα εγώ πρώτος από το pressaris, πριν μου το στείλεις ;)

Ανώνυμος είπε...

PTB όπως PVDA/PTB, ε εξυπνάκια;

Όπως τα λέει ο kk-1.

"Τροφή για σκέψη" είναι ίσως μόνο το πως προσπαθείς να ρίξεις λάσπη σε ΚΚΛΙ (και ΚΚΕ) κάνοντας τον βλάκα… Σε τρώει που το ΚΚΛΙ δεν είναι ΡΤΒ, ε;
Ό, τι δοκιμασίες και να περνάει αυτήν την στιγμή το ΚΚΛΙ, ξέρουμε ότι υπάρχουν σύντροφοι που παλεύουν για αυτό που εσύ μισείς και πολεμάς: ένα συνεπές μαρξιστικό-λενινιστικό ΚΚ με επαναστατική στρατηγική.

Και μην ονειρεύεσαι. Δεν θα στήσετε PTB στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει ΚΚΕ. Και εκτός των άλλων αν θέλεις μπορείς να διαλέξεις από τα εγχώρια ΡΤΒ: ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. Πάρ' το απόφαση: το χάσατε το Κόμμα το 1991.

PCPE (ως υπογραφή αλληλεγγύης απένταντι στην βρώμα του κύριου ΡΤΒ, ανεξαρτήτως έκβασης της διαπάλης)

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

εδω στο 13:30 ακουστε κατι
https://www.youtube.com/watch?v=lkbCtHD-lKQ

Ανώνυμος είπε...

Το κόμμα εργασίας του Βελγίου μετέχει σε συναντήσεις κομμουνιστικών κομμάτων και διοργανώνει διεθνές κομμουνιστικό σεμινάριο. Σε όλα αυτά συμμετέχει το ΚΚΕ που δεν νομίζω να έχει συντροφικές σχέσεις με κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή Ποδέμος. Οπότε λέω να εμπιστευτώ το ΚΚΕ αντί του κκ1.

PTB

Ανώνυμος είπε...

Το PTB μόλις πριν λίγους μήνες αποχώρησε από την συντακτική ομάδα της διεθνούς κομεπ λόγω διαφωνιών. Η δε συμμετοχή της στις συναντήσεις δεν λέει πολλά. Αλλωστε οι συναντήσεις δεν απαιτούν συμφωνία στην στρατηγική ούτε απαιτούσαν ποτέ για να κρίνουμε τα κόμματα από αυτήν.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Άσε ρε ΡΤΒ (ή URTICA,ό,τι σε βολεύει!!!), που πέρασαν τρείς μέρες για να μας γράψεις αυτή την παπάτζα....Μόνο που αυτοί που σου διοχετεύουν τις πληροφορίες δεν σε ενημερώνουν ολοκληρωμένα και σε εκθέτουν...Έχεις μείνει λίγο πίσω!
Και αφού ξύνεσαι, τσίμπα ένα από ΚΕΚΡ, 2016:
"Το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου, μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, ήταν ένα από τα ισχυρότερα και πιο "ορθόδοξα" κομμουνιστικά κόμματα, διατηρώντας, με τις συμβουλές του Λένιν, σε αντιδραστικές συνθήκες, όχι μόνο τις προσβλητικές ιδεολογικές θέσεις του επαναστατικού μαρξισμού, Επιρροή μέσα στην εργατική τάξη...
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, όταν λόγω ασθένειας, ο Ludo Martens αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος και ειδικά μετά το θάνατό του το 2011, είδαμε μια μεγάλη αλλαγή στη θέση του Εργατικού Κόμματος του Βελγίου. Πολλοί κομμουνιστές αρχικά εκπλήσσονταν και έπειτα σοκαρισμένοι από τις δηλώσεις του νέου ηγέτη του κόμματος, του Peter Mertens, οι οποίες ήταν τόσο σαφώς ρεβιζιονιστικές.
Για παράδειγμα, στη συνέντευξη "Help People, not Banks", που δημοσιεύθηκε στο "Gazet van Antwerpen", στις 25 Μαΐου 2009, αναδημοσιεύθηκε αργότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του PTB, λέει τα εξής:
"Ερώτηση: Πόσο μαρξιστικό είναι το PTB το 2009;
Mertens: Ο μαρξισμός υπό το πρίσμα της κρίσης είναι πολύ συναφής. Αλλά μετά από πολλά χρόνια συζήτησης, με την πραγματική συμμετοχή των μελών μας, αποφασίστηκε να αλλάξουμε τον δογματικό χαρακτήρα του παρελθόντος σε μια νέα, ομαλότερη γραμμή. Παραμένουμε αντίθετοι με τον καπιταλισμό, ένα σύστημα που στοχεύει στη μεγιστοποίηση των κερδών. Αλλά θα αναζητήσουμε μια σύγχρονη εφαρμογή των διατάξεων του Μαρξ ... "
Περαιτέρω, ως «σύγχρονη εφαρμογή», ​​οι προτάσεις κατατάσσονται με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με στόχο τη «βελτίωση» του καπιταλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρεβιζιονιστές όλων των εποχών ενήργησαν πιο συχνά κάτω από το λάβαρο του εκσυγχρονισμού του μαρξισμού.
Στη Σοβιετική Ένωση, συνοψίζει:
"- Και η Σοβιετική Ένωση; Στη δεκαετία του '90 του κόμματός σας υπερασπίστηκαν ακόμη και ο Λένιν και ο Στάλιν ....
P. Mertens: Έχω ακόμα μια λεπτή προσέγγιση στο θέμα αυτό. Ξέρω ότι αρχίζω να πάω ενάντια στη ροή εδώ, ξέρω ότι δεν είναι η πιο σέξι θέση, αλλά δεν απορρίπτω όλα όσα συνέβησαν κάτω από τον κομμουνισμό ». (Από συνέντευξη με τον Peter Mertens στην εφημερίδα De Standaard, 2013).
Δηλαδή, αν ο Martens κατακρίνει με πάθος τον αντισημειακό και αντι-κομμουνιστικό μύθο της αστικής προπαγάνδας, ο Mertens «απέρριψε όχι ό, τι συνέβαινε κάτω από τον κομμουνισμό». Μερικά πράγματα επιτρέπει να μείνει τόσο καλή. Όπως λένε, σας ευχαριστώ τουλάχιστον γι 'αυτό!...
Μπορούμε μόνο να προσθέσουμε: πρέπει να υποθέσουμε, και στη δικτατορία του προλεταριάτου.
kk-1

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια από ΚΕΚΡ:
Το Εργατικό Κόμμα δίδει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στην εκλογή των βουλευτών του στο Κοινοβούλιο και στους τοπικούς αντιπροσωπευτικούς φορείς. Από μόνο του, η συμμετοχή στις αστικές εκλογές είναι απόλυτα αποδεκτή μέσα του πολιτικού αγώνα για τους κομμουνιστές, ένα από τα εργαλεία για την προώθηση των ιδεών τους. Αλλά όταν το κομμουνιστικό κόμμα θυσιάσει τις αρχές του, για να πάρει έδρες, αυτό σημαίνει ότι τα μέσα γίνονται το τέλος και το κόμμα παύει να είναι κομμουνιστής, αλλάζοντας τις θέσεις του οπορτουνισμού ή χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του VI Λένιν, Πολιτικό γκρίνια.
Φαίνεται ότι αυτό συνέβη με το PTB....
Αλλά για τους κομμουνιστές δεν είναι σημαντικός ο αριθμός των εδρών στο Κοινοβούλιο, αλλά η διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας μεταξύ των μαζών και η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Και δεδομένου ότι η κομμουνιστική ιδεολογία είναι σε ασυμβίβαστη αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία, η προπαγάνδα της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση με τις αστικές προκαταλήψεις και μπορεί ακόμη να προκαλέσει και να αποξενώσει προσωρινά μια μερίδα πιθανών υποστηρικτών. Αλλά οι αληθινοί κομμουνιστές δεν έχουν άλλη επιλογή....
Το 2015 στο επίκεντρο της προσοχής του ευρωπαίου κοινού ήταν ο εσωτερικός πολιτικός αγώνας στην Ελλάδα....
Φυσικά, ο ελληνικός λαός δεν ήθελε να συμφωνήσει σε τέτοιες συνθήκες, πράγμα που σημαίνει για αυτούς την απελπιστική φτώχεια και την περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας. Η μόνη πραγματική πορεία προς τα εμπρός για τους περισσότερους ανθρώπους, που προσφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, είναι η ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη σε συμμαχία με άλλους εργαζόμενους, η εθνικοποίηση των ηγετικών τομέων της οικονομίας, η έξοδος από την ΕΕ και την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ, Η μονομερής ακύρωση των χρεών - πράξεις που δεν ελήφθησαν από τον λαό της Ελλάδας και όχι από τα συμφέροντά του και από την οποία η οικονομική ολιγαρχία της ΕΕ έχει ήδη λάβει ένα τεράστιο κέρδος με τη μορφή ενδιαφέροντος.
Αλλά η ελληνική αστική τάξη έχει προωθήσει το πολιτικό προσκήνιο ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που δημιουργήθηκε με βάση το συνασπισμό της αριστεράς ( Συνασύμμος ), το οποίο ήταν ένα πολιτικό αποσπάσμα στο στυλ του Γκορμπατσόφ τη δεκαετία του 1990 από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος...
Μεγάλη ήταν η αμηχανία πολλών κομμουνιστών, ιδιαίτερα μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, όταν το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα όχι το ΚΚΕ αλλά αυτό το αστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ....
Μετά από αυτή την εξήγηση είναι κατανοητό γιατί η Δήλωση Αλληλεγγύης με το ΚΚΕ, μεταξύ των 50 υπογραφόντων δεν υπήρξε υπογραφή όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και της PTB.
Ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές είναι επίσης το γεγονός ότι μια αξιοσημείωτη μεροληψία στο δικαίωμα της σημερινής ηγεσίας του PTB εκδηλώθηκε επίσης στην οργάνωση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Σεμιναρίου (ICS) στις Βρυξέλλες. Οι διοργανωτές του PTB ξαφνικά άρχισαν να ζητούν από τους συμμετέχοντες ότι δεν επιτρέπουν συγκεκριμένη και στοχοθετημένη κριτική για τα οπορτουνιστικά χαρακτηριστικά ορισμένων κομμάτων που συμμετείχαν στο έργο της ISS. Είπαν ότι πρέπει να επικρίνουμε τον οπορτουνισμό ως φαινόμενο εν γένει, χωρίς να προσδιορίσουμε τα κόμματα. Και αυτό είναι που όλοι γνωρίζουμε ότι η υποχρεωτική κριτική των ευκαιριακών φαινομένων μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα και ο ιδεολογικός αγώνας ενάντια στα οπορτουνιστικά κόμματα είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του μαρξισμού-λενινισμού...
Τέλος, πρόσφατα, η PTB αρνήθηκε να συμμετάσχει στη δημοσίευση (μαζί με δέκα άλλα κόμματα) του περιοδικού "Διεθνής Κομμουνιστική Επισκόπηση", αναφέροντας ειδικότερα: "Επίσης, δεν μας αρέσει όταν μια ομάδα κομμάτων που συμμετέχουν στο έργο του περιοδικού είναι Που ονομάζονται «γνήσιοι μαρξιστές-λενινιστές»".
kk-1

zoot horn rollo είπε...

kk-1 είναι από google translate ή κάτι αντίστοιχο η απόδοση;
Όχι πως χάνεται η ουσία.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, είναι από google translate! Έπρεπε να το επισημάνω!
kk-1

Ανώνυμος είπε...

http://www.902.gr/eidisi/politiki/125622/kommoynistika-ki-ergatika-kommata-poy-apesteilan-hairetistiria-minymata

Το ΚΚΕ το θεωρεί πάντως κομμουνιστικό και εργατικό κόμμα. Και δεν βλέπω μέσα στη λίστα κόμματα τύπου ΚΚ Γαλλίας, Ντι Λίνκε, ΚΚ Ισπανίας κλπ. Είτε γιατί τέτοια κόμματα δεν στέλνουν καν χαιρετισμό είτε γιατί και να στείλουν δεν τα δέχεται το ΚΚΕ ως συντρόφους.

PTB

Ανώνυμος είπε...

Τα εργατικά αλλά και κομμουνιστικά κόμματα στον κόσμο που έστειλαν χαιρετισμούς στο 20ο συνέδριο του ΚΚΕ, ανέρχονται σε 102. Ανάμεσα σε αυτά και αδελφά ή κοντινά κόμματα προς τις πολιτικές που εκπροσωπεί ο Σύριζα.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο και την Αμερική.
Τα κόμματα που χαιρετίζουν το συνέδριο δεν είναι απαραίτητα αδελφά ή στενά συνεργαζόμενα κόμματα.

Εκτός αυτού, η επόμενη ανώνυμη χαριτωμενιά, θα πάει κατευθείαν στον κάδο με τα ανεπιθύμητα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέω ότι το να είναι ένα κόμμα στη λίστα των χαιρετισμών σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική και ιδεολογική σύμπλευση. Σημαίνει όμως ότι το ΚΚΕ το θεωρεί κομμουνιστικό και εργατικό κόμμα, έστω με λάθος γραμμή. Κόμματα αδελφά του ΣΥΡΙΖΑ που το ΚΚΕ θεωρεί κομμουνιστικά μόνο κατ' όνομα, όπως το ΚΚ Γαλλίας, ΚΚ Ισπανίας, Επανίδρυση Ιταλίας δεν περιλαμβάνονται στη λίστα. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το Κόμμα Εργασίας Βελγίου είναι μέσα, και τα προαναφερόμενα κόμματα δεν είναι. Δεν ρίχνει ζάρια το ΚΚΕ να δει ποιον θα δεχτεί να χαιρετίσει.

PTB