Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Το θαύμα της φύσης

Κάποιοι πήγαν να το πιάσουν στην εξοχή, πλέκοντας στεφάνια. Άλλοι ήρθαν στο Σύνταγμα με το ΠΑΜΕ και το είδαν από κοντά. Τέλος πάντων, αν όχι αυτό(ν), τη φανέλα του από τη μεγάλη ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης.


Το θέμα είναι πως ο Άρβιντας, όπως και πολλοί από τους συμπατριώτες του (με τα επιβλητικά ονόματα -Σαρούνας, Γιόνας, Ντομάντας- που λατρεύει ο Sniper), εκτός από (εγχειρισμένο) θαύμα της φύσης, ήταν και ακραιφνής αντιδραστικός-αντισοβιετικός, με δηλώσεις του τύπου "ο κομμουνισμός κατέστρεψε την καριέρα μου..." (βλέπε και Τρίποντα της εποχής).

Οπότε γιατί ρε σφε να μη βάλεις το 11 του Τσατσένκο, που παραμένει μια σπάνια, ευγενική φυσιογνωμία;


Το βασικό είναι πως στις μέρες μας δεν υπάρχουν θαύματα -ούτε καν της φύσης- για όσους τα περιμένουν στον καναπέ ουρανοκατέβατα, δειλοί και άβουλοι αντάμα. Θαύματα μπορούν να κάνουν μόνο όσοι κατεβαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν, συνειδητοποιώντας τη δύναμή τους -που δεν είναι μαγική, αλλά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ολόκληρο...
Αν ξυπνήσεις, μονομιάς, θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Αλλά αν κάθεσαι να βλέπεις Survivor, θα νομίζεις πως το λέει ο Σφακιανάκης ο φασίστας, και θα παλεύεις στα όρια της επιβίωσης, που δε θα γίνει ποτέ πραγματική ζωή.

Θαύματα κάνουν οι σύντροφοι που τρέχουν να ετοιμάσουν και να οργανώσουν την απεργία, κάνουν ζύμωση στον κόσμο και τον πείθουν να αφήσει τα πουρνάρια και να πιάσει την ταξική πάλη. Οι χιλιάδες κόσμου που γέμισαν χτες την πλατεία και δεν είχαν τελειωμό, δεν πολλαπλασιάζονταν σαν τα ψωμιά στο θαύμα του Ιησού. Ήταν καρπός αυτής της κοπιαστικής, προπαρασκευαστικής δουλειάς

Καρπός απαγορευμένος για τα περισσότερα ΜΜΕ που πρόβαλαν ελάχιστα πλάνα από τη συγκέντρωση του Συντάγματος και κατάφεραν να εξαφανίσουν ένα τόσο μαζικό πλήθος, για να δείξουν στη θέση του το γιουρούσι του Λαφαζανέικου στο Χίλτον για το θεαθήναι.
Ποιο ΠΑΜΕ; Ποια Άμστελ; Ποιος είπε πως τα κανάλια δεν μπορούν να κάνουν κι αυτά θαύματα...;

Τι άλλα θαυμαστά είχε η χτεσινή μέρα;
Είχε θαυμάσιο καιρό, που δεν είχε καμία σχέση με το "κόκκινη πόλη μες στο αγιάζι" που έπαιζαν τα μεγάφωνα -εκτός κι αν εξαιρέσεις το "κόκκινη πόλη" ή τέλος πάντων το κέντρο της. Άσε που μας λυπήθηκαν τα σύννεφα στη διαδρομή, μας σκέπασαν κι έσπασαν κάπως το πρώτο μαύρισμα-κάψιμο της χρονιάς. Ιδίως για όσους δεν είχαν προμηθευτεί τα καπελάκια του ΠΑΜΕ.

-Καλημέρα, καπελάκια θα πάρετε;
-Όχι, ευχαριστώ.
-Μα τόσες ώρες θα είμαστε στον ήλιο...
(Έντρομο βλέμμα κι αγωνία στη φωνή)
-Ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε;
Ο παραπάνω διάλογος είναι πραγματικός.
Αλλά σαν το καπέλωμα του κινήματος από το Λαφαζανέικο, που ζει με όρους θεάματος για 15 δεύτερα δημοσιότητας, δεν έχει...

Είχε επίσης (η χτεσινή μέρα) τη νιότη του κόσμου, πολύ μαζικά μπλοκ στο ΜΑΣ, μαθητές που έφτιαξαν άτυπες παιδικές χορωδίες για τα συνθήματα σε κάποιες λαϊκές επιτροπές, και πολλούς εκκολαπτόμενους πιονιέρους-νέους πρωτοπόρους, που ξεκίνησαν από τώρα την προθέρμανση για τα δύσκολα.


Είχε πάρα πολύ κόσμο στις προσυγκεντρώσεις, που μπήκαν ταυτόχρονα κι εντυπωσιακά στην πλατεία, σαν πλάνο από το Θίασο του Αγγελόπουλου (κι ένα μικρό τμήμα από τους σφους που ήρθαν από Ακαδημίας, πήρε σκηνοθετική εντολή για αναστροφή στο άλλο ρεύμα της Σοφίας).
Και να φανταστείς πως πολλοί είχαν κατέβει και στον Πειραιά, που είχε δική του συγκέντρωση.

Τι άλλο είδαμε;
Τον κλασικό Ποσαδίστα να μοιράζει την ανακοίνωση της οργάνωσης/του εαυτού του (το ίδιο είναι) όπου μιλάει μεταξύ άλλων για την "κρίση αναπροσανατολισμού" στα σοσιαλιστικά κόμματα και την "κρίση ανόδου" στα κομμουνιστικά, επαναστατικά, αριστερά κόμματα, όπως ο Σύριζα (που όμως τον κρατά πίσω η γραφειοκρατική ηγεσία του).
Και τη διανομή της Νέας Ικαρίας, που έκανε και πολύ καλή σκιά, για όσους Ικαριώτες τη χρειάζονταν.

Τα ειδικά μπλουζάκια πολλών σωματείων για την περίσταση (μέταλλο, χρηματοπιστωτικό) και τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές με τα εργαλεία της δουλειάς τους (μηχανάκια): εγώ δε θέλω μεροκάματο.
Το πανό της συντεχνίας των επιπλοποιών (φαντάσου τι χαρά θα έκαναν, αν το έβλεπαν τα αστικά παπαγαλάκια, που χρεώνουν την κρίση στον κρατισμό και τις... συντεχνίες). Και ένα άλλο πανό, των συνταξιούχων στις τράπεζες, που έλεγε: πατριωτισμός το δίκιο του λαού κι όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού.

Τον χαιρετισμό του Παλαιστίνιου (ΚΚΕ ακμπάρ, ΠΑΜΕ ακμπάρ), αν και κάτι πρέπει να χάθηκε στη μετάφραση. Και μια ανακοίνωση για τους κλωστοϋφαντουργούς, που ήταν προσκεκλημένοι μιας ομοσπονδίας στο εξωτικό Κολόμπο.
Τινάξτε την μπάνκα, να γίνουμε Σρι Λάνκα!


Το κουτί του ΣΕΗ -που κλείνει φέτος 100 χρόνια, μαζί με την Οχτωβριανή- που κρατούσε ο Καραγιώργης, με βλοσυρό, θεατρικό βλέμμα. Και τα θεατρικά δρώμενα στην εξέδρα, που δυστυχώς λίγοι μπορούσαν να τα δουν -εδώ κολλάει το κλισέ "θα το δούμε το βράδυ στην τηλεόραση" ή τέλος πάντων στο portal. Όλοι είδαν όμως το χάρο με τα μάτια τους, να εφορμά με νύχια γαμψά, στο κλείσιμο του τελευταίου δρώμενου.

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τη σφισσα που
μου έστειλε μερικές από τι φωτό που βλέπετε σήμερα
Τις κόκκινες σημαίες χωρίς διακριτικά κι υπογραφή, πλάι σε αυτές του ΠΑΜΕ, που όλοι γνώριζαν τη σημασία τους -όχι σαν αυτές όπου έσβηνε ντροπαλά η Αυγή το σφυροδρέπανο.
Και μια κόκκινη σημαία σε ένα μπαλκόνι στην Κηφισίας, στη διαδρομή, που τελικά ήταν της εταιρίας Camper -αλλά από μακριά σε ξεγελούσε.

Τους "διακριτικούς" ΜΑΤάδες μπροστά από την πρεσβεία, που είχαν πιάσει ο καθένας από ένα δεντράκι, υποθέτω για να βρούνε ίσκιο, κι όχι για καμουφλάζ, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί κι αυτό το ενδεχόμενο.

Τα τρικάκια των φασιστοειδών στα πέριξ της πλατείας: οι Έλληνες εργάτες έχουνε πατρίδα (για τους άλλους δεν το γνωρίζουμε).
Προφανώς και έχουν και την έχουν υπερασπιστεί, χωρίς να γίνουν δωσίλογοι (όπως οι πολιτικοί πρόγονοι των νεοναζί). Αλλά δεν ξεχνούν πως ανήκουν στο έθνος των εργαζομένων, μαζί με όλους τους μετανάστες κάθε εθνικότητας που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας.


Και φυσικά, το εντυπωσιακό φορτηγό των ΟΤΑ, που είχε πέντε επίπεδα μηνυμάτων και συνθημάτων (αντιπολεμικό, εργατικό, αντι-ΕΕ, κτλ).


Από τις ανταποκρίσεις του 902 από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κράτησα στην Πάτρα, το αν μη τι άλλο αξιοσημείωτο όνομα του προέδρου του φοιτητικού συλλόγου των Νηπιαγωγών: Γκουτιέρεζ Λέστερ -πιο επικό κι από τον Ντρινκγουότερ της Λέστερ.
Υπάρχει και ένα προλεκάλτ δημοσίευμα στον τοπικό αστικό τύπο, αλλά ας το κρατήσουμε κάβα για το αυριανό σημείωμα.

Από το εξωτερικό, με τις μεγαλειώδεις πορείες, ξεχωρίζει η πρώτη πορεία στην Αβάνα μετά το θάνατο του Φιντέλ και (αυτά που σημείωσαν και σφοι σχολιαστές): η ογκώδης πορεία στη Μόσχα κι η επίθεση με μαχαίρι σε ηγετικό στέλεχος ενός εργατικού κόμματος στο Βέλγιο.

Στο εσωτερικό, θα χρειαζόταν να γίνει ίσως ένας άτυπος διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη μουσμουλιά που ειπώθηκε ή γράφτηκε με αφορμή την Πρωτομαγιά. Αλλά αυτό έχει ζουμί κι είναι θέμα για άλλη, ξεχωριστή ανάρτηση...
Κι ο Μαρξ μαζί σας/μας...


Υγ: για το νέο τσεκούρι στις συντάξεις και λοιπά παραλειπόμενα του τριημέρου, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο αυριανό σημείωμα

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομολογω οτι ο φιλος με τη μπλουζα με τον Μαρξ με μπερδεψε λιγο, γιατι ειχε και κατι μαυροκοκκινα αστερια ταττουαζ αλλα και στο αριστερο μπρατσο ταττουαζ με μαιανδρους.
Kabamaroy

Ανώνυμος είπε...

ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΕ

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΥ ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ ΤΟΝ ΤΣΑΤΣΕΝΚΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΑΝ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ ΑΝΑΝΔΡΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΗ.

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ;

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Εχω και εγώ μπόνους

http://www.pressaris.gr/%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%83%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BF%CE%BA-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B5%CE%AF/

Εμένα με ξάφνιασε αυτό που είδα πάνω από το απαγορευτικό. Ήξερα ότι άλλαξαν αρκετά στους συνδέσμους - στους Ιερολοχίτες βασικό στέλεχος πλέον είναι το σκουρόχρωμο αγόρι Leon από τα νησιά Barbados τον οποίο γνωρίζω και προσωπικά - αλλά αυτό δεν το είχα ξαναδεί.

Κομμουνιστής με δεξιότητες

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Aυτη τη χαρά, με το "ένα εκατομμύριο Μοσχοβίτες στην Πρωτομαγιά" δεν την κατάλαβα κοιτώντας τα πλάνα στο video του (νεο)ρωσσικού πρακτορείου (το "πρακτορείο" κυριολεκτικά...). Μια γιγαντιαία εθνικιστική παρέλαση είδα, καμιά σχέση με τις πρωτομαγιάτικες παρελάσεις της Κόκκινης Πλατείας(*), που αγαπήσαμε. Εργατική παρέλαση με τσαρικές σημαίες και ...μπλε μπαλονάκια! Χωρίς τουλάχιστον, έναν ....παπά-Γκαπόν!
Είναι παμπόνηρη η νεορωσσική "μη-ιμπεριαλιστική" (να χαρώ!) αστική τάξη. Ξέροντας, πόσο δύσκολο είναι εκεί να πλασάρει τον φασισμό της σε μαζική κλίμακα, τον συσκευάζει έξυπνα.
Και, αναρωτιέμαι, τι έκαναν οι περσινοί 100 χιλ. κομμουνιστές και κομμουνίζοντες, που λογικά πρέπει να γιόρτασαν και φέτος την Πρωτομαγιά. Είχαν συγχωνευτεί μέσα σε αυτόν τον χυλό για ....να τον "μπολιάσουν";!;! Σαν ....συνιστώσα;!;! Αν είναι έτσι, η περίπου έτσι, να μην κατηγορούμε μόνο τους ...ναρίτες και λοιπούς αριστεροχωρικούς.

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

"Τις κόκκινες σημαίες χωρίς διακριτικά κι υπογραφή, πλάι σε αυτές του ΠΑΜΕ, που όλοι γνώριζαν τη σημασία τους -όχι σαν αυτές όπου έσβηνε ντροπαλά η Αυγή το σφυροδρέπανο."

Υπολογίζω ότι ήταν σκέτες κόκκινες, λόγω του ότι στο Σικαγο δεν είχε ακόμα..."εφευρεθεί" το σφυροδρέπανο και έτσι πήραν τις κόκκινες από την παρισινή κομμούνα οι απεργοί τότε (παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος)

Αυτό ειναι και απάντηση σε κάθε τζημεροϊδες για τις ασυναρτησίες που λέει και γράφει...να σαν κι αυτόν που σου έλεγε για την Λιθουανία και τον Σαμπόνις, λες και άμα δεν υπήρχε ΕΣΣΔ αυτός θα επαιζε μπάσκετ... και συ ρε απολίθωμα τσίμπησες με τον φασίστα....
Πλοκ και αναφορά ρε τον τρισάθλιο!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Α, ξέχασα τον αστερίσκο.
(*) "Ψωνίζω κόκκινα" στα ρώσσικα σημαίνει "κάνω καλές αγορές". Η πλατεία λεγόταν "κόκκινη" από τον Μεσαίωνα, αλλά με την επανάσταση ταίριαξε! Κάτι ανάλογο με την δικιά μας "Κοκκινιά", που προϋπήρχε στη Νίκαια του ...ΚΚΕ! Λεγόταν για την συνοικία της χαμηλά, κοντά στα Καμίνια του Πειραιά, από τα κόκκινα (αργιλώδη) χώματά της.

λαθραναγνώστης είπε...

Η σημερινή συνέντευξη του Σταθάκη στον ΑΝΤ1 του Χατζινικολάου.
Δείτε θράσος και προκλητικότητα από το 12:35. Στη γραμμή Τσίπρα φυσικά....
http://www.enikonomia.gr/economy/151567,o-stathakis-ston-ant1-bainoume-stin-teliki-eftheia-gia-exodo-stis.html

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

"Αν είναι έτσι, η περίπου έτσι, να μην κατηγορούμε μόνο τους ...ναρίτες και λοιπούς αριστεροχωρικούς."

Σεχταρ@ απο το βιντεο εριξες το ανάθεμα ρε σφε? Εγω μίλησα για αριθμό. Στο φιναλε γιατί εμείς να μην κατηγορούμε? Γιατί τι έκανε το ΚΚΕ και δεν έχει δικαίωμα κριτικής στην ανταρσια κλπ? ή μήπως πήγαινε για μένα? οτι είπα για το βίντεο?

Δε χρειάζεται να ψειριζουμε τα βίντεο απο μια ξενη εκδηλωση. Τα ουσιώδη και θετικα εγιναν εδω....

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καμπαμαρού, ελάτε όπως είστε, με τα τατού σας και τις αντιφάσεις σας.

Θερσίτη, εγώ γενικά τον Τσατσένκο τον θυμάμαι ως αγαθό γίγαντα, που ακόμα και την αγκωνιά στο Γιαννάκη κατά λάθος τη δίνει, διατηρώντας ακέραιο το αγαθό βλέμμα του.
Κάπου είχα διαβάσει ότι ζούσε ως σωφέρ (μόνο Λάντα θα μπορούσε να χωρέσει τα 200τόσα εκατοστά του, εκτός κι αν έβγαζε το μπροστά κάθισμα και καθόταν πίσω, όπως ο Χαι-τάουερ). Γενικά νομίζω ότι είναι τίμιο στοιχείο, αλλά το λέω περισσότερο ως αίσθηση, δεν μπορώ να το αποδείξω.

ΚμΔ, τρομερό στιγμιότυπο -δεν το είχα πάρει χαμπάρι- και τρομερή παρατηρητικότητα. Το επόμενο πανό μπορεί να είναι "Άρης ο αρχηγός των ατάκτων", ξέρω γω. Αυτοί βέβαια είναι οι Σουπεράδες, αλλά αν έχουν αλλάξει τα κόζια ακόμα και στους Ιερολοχίτες, τότε, καλημέρα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος είναι πολύ κοντά στο να αλλάξει (και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς).

Σεχτάρ, γενικά δεν πανηγυρίζουμε, αλλά σημειώνουμε το γεγονός ως εντυπωσιακό, μαζί και τα χαρακτηριστικά που λες -μη μας διαφεύγει το δάσος πίσω από τα δέντρα. Στο φιλοσοβιετικό χαρτί που παίζει έντεχνα η ρώσικη κυβέρνηση, μπορεί να προστεθεί ίσως κι η φιλοξενία μιας από τις επόμενες διεθνείς συναντήσεις (δε θυμάμαι καλά αν είναι το παγκόσμιο φεστιβάλ των δημοκρατικών νεολαιών ή περιλαμβάνει και κάποια διεθνή συνάντηση κομμάτων).

Το κράσναγια πλόσατς (κόκκινη πλατεία) απ' όσο ξέρω έχει διπλή έννοια και σημαίνει όμορφη πλατεία. Αλλά ήρθε κι έδεσε με τα ιστορικά γεγονότα, σχεδόν προαναγγέλλοντάς την.

Δεν τσίμπησα με τους φιλελέδες, Σταμάτη, αλλά με τσιμπούσαν αυτοί σαν ενοχλητικά κουνούπια, κι έψαχνα τρόπο να τους ξεφορτωθώ.
Βάζεις μια ωραία φωτό στο τουίτερ, κι ο ένας ανακαλύπτει την Αμερική λέγοντας πως ο Σάμπας ήταν Λιθουανός (κι αντισοβιετικός) ενώ ο άλλος συμπεραίνει πως παίζω με τον πόνο χιλιάδων θυμάτων!
Κι η λογική, που έπεσε θύμα και στην κάθε ατάκα στο διαδίκτυο τουφεκίζεται; Αυτή δεν είναι θύμα για να τη συνυπολογίσουμε;

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Σταμάτη, και Κάπταιν, ακόμη δεν έχω καταλάβει τον χαρακτήρα της Ρωσσικής Πρωτομαγιάς 2017, με βάση τις ειδήσεις των "πρακτορείων", τι να κάνω; Αυτό το άλμα από τις 100 χιλ. κόκκινων πέρσι, στο ενάμισυ εκατομμύριο φέτος, άνευ επαναστατικού η κινηματικού λόγου, (τι ...συνέβη;!) με προβλημάτισε και μέχρι στιγμής δεν έχω βρεί καμιά καλύτερη ερμηνεία από την υπόθεση, που διατύπωσα. Με χαρά θα ακούσω μια πιο αισιόδοξη είδηση. Και να πω και την αμαρτία μου, δεν πετάω και την σκούφια μου για την σημερινή κατάσταση του κομμ. κινήματος στην Χώρα των Λένιν-Στάλιν. Είμαι προκατειλημμένος.
------------------
Δηλαδή, Κάπταιν, μήπως και Κράσναγια Αρμίγια μπορεί να σημαίνει και ..."όμορφος Στρατός";! Η ξέρω-γω ..."γλυκούλης"! Το πολύ-πολύ το επίθετο, που βασικά σημαίνει "κόκκινος" και ενίοτε "βαμμένος", νά έχει και μια περιθωριακή μεταφορική σημασία, αφού η βαφή συνήθως γινόταν για εξωραϊσμό. Από κεί μπορεί να βγαίνει και το "κρασίβο" = ομορφούτσικο. Αλλά η ερμηνεία, που ήξερα, μου φαίνεται πιο λογική. Εκτός αν ισχύει το ανάποδο, δηλαδή ο ρωσσικός Λαός να θεωρεί παραδοσιακά πως ό,τι είναι όμορφο, ..δεν μπορεί, βαμμένο θα είναι!

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Όμορφος δύσκολο, αλλά μπορεί. Τα άλλα σίγουρα όχι.
Αλλά κάπου εκεί σταματάνε οι δικές μου λιγοστές γνώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τκατσένκο λέγεται τελικά ο αγαθός γίγας ; http://m.sport24.gr/Basket/ElladaBasket/EthnikiBasket/tkatsenko-syggnwmh-panagiwth.4116179.html

3cp

Ανώνυμος είπε...

Αναγκάζομαι να στείλω και το τελευταίο ντοκουμέντο μια και το θυμήθηκα.

http://www.contra.gr/Columns/contra-epithesi/aris/areianoi-kata-twn-nazi.2425036.html

Ένας - καλός φίλος - συριζαίος το βρήκε πολύ μπρουτάλ.

κομμουνιστής με δεξιότητες

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ναι Βίρνα, Τκατσένκο λέγεται ο αγαθός γίγαντας.

ΚμΔ, ομολογώ πως μου είχε διαφύγει. Με έπιασες αδιάβαστο, τρία στα τρία. Νιώθω σχεδόν τύψεις που λείπω τόσο καιρό από πάνω και τα χάνω.