Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Μετά την Πρωτομαγιά

Μερικά υστερόγραφα, στον απόηχο του τριημέρου, χωρίς ίχνος υστερίας μπροστά στη θύελλα που έρχεται (και κάποιοι την είπαν ελπίδα), μονάχα με μια μικρή καθυστέρηση του κινήματος, που έχει τα πάνω και τα κάτω του, μαζικοποιείται, αλλά ακόμα περνάει κάτω από τον πήχη των απαιτήσεων και της συγκυρίας.

Το τι ακριβώς έρχεται, μπορείτε να το δείτε συνοπτικά εδώ, στο πολύ κατατοπιστικό ρεπορτάζ του 902.
Άρθρο πρώτο: η βουλή καλείται να πάρει μέτρα για την περίοδο 2018-20, δηλ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 18', που σημαίνει με δυο λέξεις: τέταρτο μνημόνιο.
Άρθρο δεύτερο: δεν υπάρχει πάτος, τελευταία μέτρα, ξέφωτο κι ανάκαμψη για τον εργαζόμενο λαό. Η υπομονή -Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι- κι η προσμονή πως εφεξής θα στρώσουν τα πράγματα και θα ξανάρθουν οι παχιές αγελάδες, μετά τα επτά χρόνια μνημονιακής φαγούρας, είναι η χειρότερη αυταπάτη.

Αλίμονο επίσης σε όσους δίνουν βάση, πίστη κι ελπίδα, στους εμπόρους ελπίδας, στις δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις στελεχών του κυβερνητικού λόχου, την ομάδα των 53 (όπου είναι κι ο Τσακαλώτος, που έκλεισε τη συμφωνία), το Φίλη, το Σκουρλέτη, τους βουλευτές που χρειάζονται μασάζ και μια υπουργική καρέκλα να καθίσουν, τους υπουργούς που απειλούσαν με παραίτηση αν πέσει κι άλλο το αφορολόγητο, ή πανηγύριζαν πως δε μειώνονται οι (κύριες) συντάξεις, ενώ τσάκιζαν τις επικουρικές, και τώρα που πέφτει τσεκούρι και στις κύριες, κάνουν την πάπια. Τον Τσίπρα, που έλεγε ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, για να εφαρμόσει μνημόνια, και τώρα τα πλασάρει ως καλύτερα από τα προηγούμενα.
Αυτοί είναι οι πιο χυδαίοι κι οι πιο επικίνδυνοι, γιατί τα κάνουν υποτίθεται ενάντια στην ιδεολογία τους και με πόνο ψυχής.

Κράτησαν πάντως κάβα για μελλοντικές συμφωνίες (τα χειρότερα μνημόνια δεν τα έχουμε δει ακόμα), όπου μπορούν πχ να καταργήσουν το στερητικό άλφα από το "αφορολόγητο", αφού πλέον θα πληρώνουν φόρο κι οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ. Να καταργήσουν την Κυριακή ως μέρα και αργία (ναι αλλά θεσπίσαμε την Πρωτομαγιά). Να καταργήσουν πχ τα Χριστούγεννα (ναι αλλά θα κρατήσουμε το Πάσχα, που είχαμε και ρεκόρ εξόδου) ή τις συμβάσεις γενικότερα, αφού έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι νέοι δουλεύουν στη μαύρη, χωρίς καν ατομικές συμβάσεις.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά πάντως είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει προστασία των συμφερόντων των επενδυτών.
Τάδε έφη Ιβάν Σαββίδης σε μια πολύ αποκαλυπτική συνέντευξη, όπου εξομολογήθηκε τον πολιτικό του έρωτα για τον Τσίπρα, που του θύμισε τον Πούτιν, καθώς αγόρευε στη Βουλή για τη ΣΕΚΑΠ -και το χάρισμα χρεών- καλώντας τους Έλληνες να κρατηθούν από αυτόν, γιατί είναι προϋπόθεση επιτυχίας για το μέλλον.

Επανέλαβε αρκετές φορές το συμπέρασμα πως "πολύ καλόπαιδο ο Κυριάκος", αλλά έχει πολύ καλή σχέση με τον Καραμανλή και φιλική σχέση με το Σημίτη. Διαπίστωσε ότι κάποιοι στη ΝΔ δεν έχουν ανδρισμό, αλλά αυτός είναι καθαρός Έλληνας, βάση DNA, και υπερασπίζεται κάθε συμπατριώτη του στο εξωτερικό.
Καθαρός Έλληνας, καθαρός άνδρας και πάνω απ' όλα με επίπεδο και καλλιέργεια.

Είπε ότι θα αγοράσει κάποιο κανάλι, ότι θα διαλέξει ανάμεσα στο ΔΟΛ και τον Πήγασο, ότι έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική, και πως αν δώσει ποτέ συνέντευξη στα ελληνικά, αυτό θα σημαίνει την (επαν)έναρξη της πολιτικής τους καριέρας.
Καλώς ήρθε το ρούβλι κι ο (καθαρός) Έλληνας Μπερλουσκόνι...

Μαχητές...
Σε άλλα νέα από τον αστικό τύπο, το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από την αντίστοιχη Εσπρέσο της Πάτρας (ο κόσμος της Πάτρας) με ένα καλτ δημοσίευμα, που λέει παραδόξως μια μεγάλη αλήθεια, βαφτίζοντας τον Πελετίδη και τους δημάρχους του "μαχητές" εναντίον των διάσημων (κυβέρνησης), που φτιάχνει τη λεζάντα της με εγκαίνια δρόμων που ξανακλείνουν, σε μια εθνική οδό-καρμανιόλα, που είναι πραγματικό survivor.

...εναντίον διάσημων για τρένο κι ανεργία
Η εφημερίδα ακολουθεί την τακτική που λέει "ό,τι δεν μπορείς να πολεμήσεις, αγάπησέ το" και αγκάλιασέ το, για να το ενσωματώσεις αρχικά και να το πνίξεις στην πορεία. Κι ο βασικός τρόπος του συστήματος να αγκαλιάζει και να καθιστά ακίνδυνα πρόσωπα και καταστάσεις, είναι το life-style. Δεν ξέρουν όμως με τι (κόμμα) και ποιον (δήμαρχο) έχουν μπλέξει.

Παρεμπιπτόντως, όσοι εντυπωσιάστηκαν πριν λίγες μέρες, με την προαναγγελία του γάμου γνωστής τηλεπαρουσιάστριας, στο Ρίζο, ας έχουν υπόψη πως το όργανο είναι μάλλον η πιο φτηνή επιλογή για όποιον παντρεύεται -αμέσως μετά την αθλητική Ώρα για Σπορ, αν δεν κάνω λάθος.


Με την ευκαιρία, όσοι σφοι αναγνώστες έχετε προφίλ στο τουίτερ, μπορείτε να ακολουθήσετε εδώ το λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: ενημέρωση για διάφορες κινήσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, που σπανίως σπάνε το τείχος αποκλεισμού των κυρίαρχων ΜΜΕ, για να δουν το φως της δημοσιότητας. Κι επίσης, ένα πολύ καλό παράδειγμα αξιοποίησης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Αντί επιλόγου δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Το πρώτο από την πρωτομαγιάτικη πορεία στην Πάτρα, με τις άγριες κινηματικές διαθέσεις της φυλής των Λιλιπούα.


Και το δεύτερο από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Καρδίτσα, με το Σαρλό στο φόντο, για τη σημειολογία του πράγματος, να υποδηλώνει πως ο ανθρωπάκος μένει πίσω να βλέπει παθητικά τις εξελίξεις, αντί να τις πάρει στα χέρια του.


Κι ας σημειωθεί πως αυτή είναι απλώς μια προφυλακή των ταξικών δυνάμεων στην πόλη και όχι ο κύριος όγκος τους (που ήταν και ένας βασικός λόγος αγωνίας του συναγωνιστή Οβελίξ, στο Αστερίξ Λεγεωνάριος, αν θυμάμαι καλά).

12 σχόλια:

Αναυδος είπε...

ηταν η ναντια βαλαβανη και ο νομος των 100 δοσεων του 2015 που καταργησε το πλαφον του 1εκ κι εδωσε τη δυνατοτητα στο σαβιδη να πληρωσει 10εκ αντις +40εκ και να καθαρισει τον παοκ απο τα χρεη

Ανώνυμος είπε...

Στο Ρέθυμνο πάντως προβάλλεται ο Μεγάλος Δικτάτορας από το συνδικάτο Οικοδόμων την ερχόμενη βδομάδα όπως ενημέρωσαν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Να και μια άλλη σημειολογία (αντιπολεμική) λοιπόν.

Να σημειώσω και την παρουσία τουριστών στη συγκέντρωση, ένας ειδικά με μπλουζάκι με σφυροδρέπανο και ένα φαντασματάκι (ένα φάντασμα πλανιέται...). Εξαιρετικός, έπρεπε να κρατήσω τη στιγμή.

Όσο για την αναγγελία γάμου νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα της τιμής είναι «φτηνό» επιχείρημα παρόλο που ισχύει. Τα κόστη που κυμαίνονται από 15-60 ευρώ δεν νομίζω να αποτέλεσαν κριτήριο για την επιλογή από τους συγκεκριμένους. Ούτε και κριτήριο κυκλοφορίας νομίζω να είναι. Καθώς θα μπορούσε να επιλεχτεί μια οποιαδήποτε τοπική εφημερίδα, αν δεν ήθελαν να μαθευτεί ας πούμε... Πιθανότερο θεωρώ το σενάριο να θέλησαν, μιας και η δημοσίευση είναι υποχρεωτική, να πάνε τα λεφτά σε κάτι χρήσιμο ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους. Ή πολύ πολύ απλά να τρολλάρουν τον παπά (αν είναι θρησκευτικός ο γάμος) όταν θα του καταθέσουν το φύλλο για την άδεια.

Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε ό,τι κάνετε και διαβάστε το παρακάτω (έπρεπε να το γράψω σαν συντάκτης του vice κι εγώ αλλιώς δεν θα έλεγε):

https://www.vice.com/gr/article/eisai-prodoths-ths-ta3hs-soy-h-zwh-moy-ws-melos-ths-kne

Ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό, μπαίνει στην λίστα με κότερα Φλωράκη (που δεν ήταν αυτός που είχε πει το "πρώτος στα μαθήματα πρώτος στου αγώνες" αλλά δεν βαριέσαι) κτλ. Όχι που σας φταίει η εσπρέσο της πάτρας.

Ijon Tichy

ΥΓ: Παλιότερο αριστούργημα:

https://www.vice.com/gr/article/gkomenos-knitis

Τα κεντρικά εξ αμερικής νομίζω είχαν κάνει ακόμη πιο παλιά αφιέρωμα για την 20η Οκτώβρη με κάτι κλάιν αναρχικούς να δηλώνουν "έχουμε πόλεμο με τα κνατ" και λοιπά γραφικά. Γκερίλα τζούρναλισμ, και στην κνε μπήκαν οι άνθρωποι, όχι μαλακίες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να το παίξω ειδικός, αλλά νόμιζω πως το όργανο λέγεται οργάνωση βάσης και όχι ομάδα βάσης. Δηλαδή και πολλά ακόμα είναι κουλά στο κείμενο αλλά το συγκεκριμένο το ξέρει και ένα άτομο που δεν πέρασε ποτέ από κνε.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ρε καλημέρα έλεγε ο άνθρωπος και του λέγαν ότι αναπαράγει ιδεολογήματα της αστικής τάξης οι κολλημένοι μουντρούχοι, τι να λέμε τώρα ξέρω γω.

Ijon Tichy

Ανώνυμος είπε...

Οταν οργανωθηκα εγω στην κνε οι σφοι ειχαν παραταχτει σε σειρα ο ενας απεναντι στον αλλο και ενω εγω περνουσα αναμεσα τους τραγουδουσαν τη διεθνη. Απεναντι μου βρισκοταν ο γραμματεας της οβας φορωντας κοκκινο μανδυα κρατωντας ενα ολοχρυσο σφυροδρεπανο στα χερια του. Στον τοιχο πισω του ενα τεραστιο καδρο του πατερουλη κοιταζε επιβλητικα. Οταν πλησοασα το σφο γραμματεα μου εδειξε και το μυστικο χαορετισμο. Καπως ετσι ηταν η μυηση μου .
Kabamarou

Ανώνυμος είπε...

Ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου ήταν όντως οργανωμένος.Δεν θέλω (και δεν πρεπει) να γράψω σε ποια ακριβώς οργάνωση ήταν,αλλά μπορώ να σας το εγγυηθώ.
Δεν θέλω να σταθώ σε αυτά που αναφέρει πως του έλεγαν τα στελέχη.Δεν μπορώ να ξέρω αν ισχύουν (άλλωστε,έχω γνωρίσει κι εγώ αρκετά μέλη και στελέχη που είναι τέρμα γραφικοί),ούτε σε ποιες συνθήκες ειπώθηκαν.Και φυσικά,δεν θέλω να σχολιάσω την απίστευτη μικρότητα που επέδειξε,περιγράφοντας,κατά το δοκούν,την εκλογή οργάνου.
Θέλω,όμως,να σταθώ σε 2 πράγματα:
α)στις πολιτικές αναφορές που κάνει.Η κριτική του στυλ "το κκε είναι φαν κλαμπ του Στάλιν (καμιά ιδέα για την άποψη του ΚΚΕ για την σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ)",σε συνδυασμό με τον "προσωπικό του διαφωτιστή" Σολζενίτσιν (που χαρακτηρίζει κι εκτός πραγματικότητας το Κόμμα,επειδή απορρίπτει τα λιβελογραφήματα αυτού του φασισταρά),μας δείχνει ότι ο τύπος δεν κατάλαβε τίποτα ούτε πριν, ούτε κατά την παραμονή του στην ΚΝΕ.
β)στις προσωπικές αναφορές. Το αμίμητο "προτιμούσα το κρασί από την Belvedere" είναι σχεδόν ομολογία ότι "έμπλεξε" με την ΚΝΕ για το lifestyle και πως,όταν άρχισαν τα ζόρικα,την έκανε.Η παρουσίαση του εαυτού του (ως οργανωμένου) σαν ένα ανδροειδές,που ήταν προγραμματισμένο να ζει ΜΟΝΟ για το Κόμμα,μακριά από "απλές χαρές της ζωής",όπως κι η αναφορά στα μαθήματα (ούτε ότι η συγκεκριμένη ατάκα δεν ήταν του Φλωράκη δεν φρόντισε να μάθει),βγάζει αγνό κόμπλεξ ενάντια στην οργάνωση,κατηγορώντας την ότι "τον πήγε πίσω".
Δυστυχώς,υπάρχουν πολλά παιδάκια σαν αυτόν τον βλάκα,που το παίζουν 1-2 χρονάκια κομμουνισταράδες,αλλά στο πρώτο άσχημο συμβάν (που συνήθως είναι κάτι ασήμαντο,όπως να τον χωρίσει η γκόμενα ή να μείνει λίγο πίσω στα μαθήματα) υιοθετούν την γραμμή "αυτοί οι αλήτες με κρατάνε πίσω".Βέβαια,για τον συγκεκριμένο,η μεγαλύτερη τιμωρία ήταν ότι τον ξεφτίλισε ακόμα κι ο σιχαμένος Πετρόπουλος του ΕΑ.

Conolly

zoot horn rollo είπε...

Εδώ άλλοι με εξορίες,φυλακές και δε ξέρω και 'γω τι άλλο, κατρακύλησαν και συνεχίζουν να κατρακυλάνε, δε μου φαίνεται δύσκολο να συμβεί με κάποιον που "πέρασε και δεν ακούμπησε".
Πολύ που χέστηκε αν τον ξεφτιλίσει ή όχι ο Πετρόπουλος. Στη πραγματικότητα, ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται.

Ανώνυμος είπε...

Conolly δεν λέει ότι του άρεσε το λαιφστάιλ, ίσα ίσα το ανάποδο είναι ειρωνικός στο σημείο που αναφέρεις και υποστηρίζει ότι η οργάνωση τον έμαθε σε ένα λαιφστάιλ που δεν άρεσε στον ίδιο. Και μάλιστα αναφέρεται σε ένα λαιφστάιλ που είναι πιο κοντα στην εαακ που έχω γνωρίσει παρά στην μετα το 91' κνε στην οποία όλοι είναι μεταλλάδες ή ροκάδες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κόμματος με τα ρεμπέτικα γλέντια και τις εντεχνιές.

Γενικά να τον κράξει ο πετρόπουλος είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα και όχι τιμωρία.

Θα επιμείνω πάντως ότι τέτοιου επιπέδου αντιπαράθεση δεν κάνει ούτε όποιος έχει περάσει ένα φεγγάρι από την κνε, ούτε άνθρωπος στον περίγυρο, ούτε καν εαακίτης. Ενας άσχετος νεοφιλελές που τον έβαλαν να βγάλει άρθρο αντιπαράθεσης μπροστά στις φ.ε. το βγάζει και μάλιστα δεν μπαίνει καν στο κόπο να διαβάσει το καταστατικό.

Ο.Χ.Ε.Π.

Ανώνυμος είπε...

@ απολιθωμα καποια σχολια που εχω στειλει απο κινητο δεν περνανε. οχι οτι ειναι τιποτα σημαντικα απλα για να ξερω τι παιζει με το κινητο μου.
kabamaroy

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα εδώ είναι αυτού του τύπου η "δημοσιογραφία", που εξηγεί πλήρως τον τόνο του άρθρου και τα όσα αστεία αναφέρει, και αναδεικνύει καλύτερα από οποιαδήποτε κριτική την σαβούρα της μετανεωτερικότητας. Το παν είναι το δήθεν βίωμα, είτε αφορά το να πας μια φορά να φας σούσι, είτε να κάνεις μπάντζι τζάμπινγκ, είτε να ντύσεις με πουλόβερ τις τσουκνίδες στο κέντρο με τους ατενίστας, ή και τέλος να γίνεις μέλος της κνε (με βασικό σκοπό φυσικά το να φύγεις ώστε να μπορείς να αφηγηθείς την ιστορία της φυγής σου -- χώρια το ότι στην κνε μάλλον δεν ήταν καθώς τα κριτήρια έχουν αλλάξει, μάλλον στην οργάνωση κάποιας σχολής). Όλα στο μπλέντερ με το μότο "πρώτα ζούμε μετά γράφουμε" από τα χιπστεροειδή που πίσω από την εικόνα δήθεν κουλ και υπερπροοδευτικών ατόμων κρύβονται άνθρωποι που στα περισσότερα σημαντικά κοινωνικοπολιτικά θέματα είναι πιο συντηρητικοί κι από μεσήλικα χουντοβασιλικό, ή αλλιώς, ποταμίσιοι με πολιτικά.

Ijon Tichy

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Καμπαμαρού δεν έχει φτάσει τίποτα, ούτε στα ανεπιθύμητα.

Ijon, το είχα δει κι εγώ, αλλά σκέφτηκα πως δεν αξίζει τον κόπο. Δεν έχει καν πλάκα -δεν ξέρω αν νομίζει ότι έχει- και δεν είναι καν πολύ γραφικό, για να αξίζει ο κόπος να το διαβάσει κανείς και να γελάσει τουλάχιστον.
Πιο τραγικό κι από το ίδιο το κείμενο είναι ότι βρίσκονται άτομα που το παίρνουν σοβαρά και το θεωρούν ξέρω γω ιστορική μαρτυρία.