Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Γεια σου περήφανη κι αθάνατη χαλυβουργία

Ένας ημιτελής απολογισμός για την απεργία των χαλυβουργών

Υπάρχει μια λογική που λέει πως όταν δίνουμε μια μάχη πρέπει να πάρουμε την ήττα ως τετελεσμένο γεγονός και να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να το αποτρέψουμε.

Το ζήτημα στην περίπτωση των χαλυβουργών λοιπόν, δεν είναι μία αποτίμηση του αγώνα τους που θα μοιάζει με επικήδειο, αλλά τι κάνουμε για να τον κρατήσουμε ζωντανό, όσο ακόμα συνεχίζει κι έχει πιθανότητες να νικήσει. Όπως ακριβώς και με τους ανθρώπους άλλωστε.

Κι από αυτή την άποψη, η κε του μπλοκ δεν έκανε πάρα πολλά πέρα από κάποια αυτονόητα, που δεν έκαναν τη διαφορά (κάποια άλλα μπλογκ είχαν πλούσια δραστηριότητα σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο). Κυρίως γιατί το θέμα δεν προσφερόταν για ανάλαφρες αναλύσεις –το να ‘σαι χαλυβουργός από μόνο του, πόσο μάλλον ένας απεργιακός αγώνας, σκληρός και μακρόχρονος. Κι αφετέρου γιατί δεν είχα εσωτερική πληροφόρηση κι εικόνα για να προσθέσω οτιδήποτε ουσιαστικό σε όσα έβγαιναν προς τα έξω και τα μαθαίναμε όλοι.

Όχι πως δεν υπήρχαν και τέτοια προλετκαλτ στοιχεία, για να πιαστεί κανείς και να κάνει το πρώτο. Για παράδειγμα, ο φούρνος της θείας αρχόντως που τροφοδοτούσε τους απεργούς με τα προϊόντα του, γιατί η αλληλεγγύη είναι μισή αρχοντιά –κι η άλλη μισή είναι η ταξική καθαρότητα στις θέσεις και το περιεχόμενο ενός αγώνα.

Οι επισκέψεις των σχολείων της περιοχής στους απεργούς και το σύνθημα των μαθητών. Κάτω στο λιμάνι το νερό είναι βαθύ, ξύλο και σφαλιάρες σε κάθε εφοπλιστή. Το οποίο πέρασε ακόμα και στο ρεπορτάζ του ριζοσπάστη, που δεν έχει συνηθίσει τους αναγνώστες του σε τέτοιο λόγο.

Ο ηθοποιός που πήγε σε ένα πρωινάδικο κι έκανε τους άλλους να ψάχνονται, με μια απλή αναφορά στην χαλυβουργία, οπότε μπορούσες να δεις τον πανικό και την άγνοια στα πρόσωπά τους, για μια υπόθεση που τους ήταν τελείως ξένη.

Το βιντεάκι του 902 για τον αγώνα των χαλυβουργών, που είναι με διαφορά η καλύτερη δουλειά που έχει κάνει το κανάλι του κόμματος το τελευταίο διάστημα (κι όπου μεταξύ πολλών άλλων μπορεί να δει κανείς και τη θεία αρχόντω αυτοπροσώπως). Κάτι που δείχνει πως οι κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, γίνονται καθολική πηγή έμπνευσης και βγάζουν από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του.

Κι είναι πραγματικά κρίμα που δεν έχουν βρεθεί καλλιτέχνες (εννοώ από τους επώνυμους) να εμπνευστούν από αυτόν τον αγώνα. Αυτός που θα τον τραγουδήσει, που θα τον κάνει ποίημα, θα τον μελοποιήσει. Έτσι κάθε φορά, στις συναυλίες αλληλεγγύης γυρνάμε τρεις και τέσσερις δεκαετίες πίσω, για να βρούμε τραγούδια στο πνεύμα της περίστασης. Και το συγκρότημα «ρωμιοσύνη» έπαιρνε σερί το ρεπερτόριο του θεοδωράκη, όπως θα υπέθετε κανείς κι από το όνομά του κι ήταν κάτι σαν «λαϊκό συγκρότημα μίκης θεοδωράκης», κατ’ αντιστοιχία της ομώνυμης λαϊκής ορχήστρας.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο αγώνας των χαλυβουργών ανέδειξε στο προσκήνιο τη μοναδική, λαϊκή μορφή του σιφωνιού. Του μοναδικού κομμουνιστή στον χώρο του, που οργάνωσε τους συναδέλφους του και το αρραγές τους μέτωπο ενάντια σε κάθε προσπάθεια να τους λυγίσουν. Που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή των χαλυβουργών, καθαρά και ξάστερα, σε ευθεία αντίθεση με την προφορά του. Και δείχνει ότι οι χαλυβουργοί δε μασάνε –κυριολεκτικά και μεταφορικά- και δεν τρώνε το κουτόχορτο που τους πλασάρουν. Που χόρευε ζεϊμπέκικο, τυλιγμένος με τη σημαία του παμε, την ίδια μέρα που τον συνέλαβαν, για να σπάσουν το ηθικό των απεργών.

Σπάνια μια προσωπικότητα με τόσο χαρακτηριστική έλλειψη λέγειν και ρητορικής δεινότητας, καταφέρνει να κάνει τέτοιο γκελ στον κόσμο της δουλειάς και να «γοητεύσει» τις μάζες. Κι αν το γνωστό σύνθημα, όλη η ελλάδα μια χαλυβουργία, έδωσε τον τόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα και των εκδηλώσεων αλληλεγγύης, στο φαντασιακό των κομμουνιστών υπήρχε το σύνθημα, κάθε ένας σύντροφος κι ένας σιφωνιός. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του.

Τώρα λοιπόν η μάχη των χαλυβουργών (φαίνεται να) μπαίνει στην τελική της ευθεία. Ήταν εξ αρχής φανερό πως μία πιθανή νίκη τους θα ήταν υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, με εμβέλεια πολύ μεγαλύτερη από τα όρια του εργοστασίου τους, ή του κλάδου τους. Ακόμα κι αν δε νικήσουν όμως, ο αγώνας τους δε θα πάει χαμένος (στην χαμένη μας ζωή). Αφήνει πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη και μια πλούσια συσσωρευμένη πείρα.

Η απεργία των χαλυβουργών είναι από τις τυπικές περιπτώσεις καθαρού και απόλυτου διαχωρισμού, ανάλογα με τη στάση που κρατάει ο καθένας, σε δύο στρατόπεδα, που καθρεφτίζουν τη βασική αντίθεση της κοινωνίας. Κεφάλαιο εναντίον εργασίας.

Από τη μία το μαύρο μέτωπο του αστικού κράτους με το κεφάλαιο και τους εργατοπατέρες, όπως στη γραμμή της αντι-περιφρούρησης στο εργοστάσιο του βόλου, όπου έφτιαξαν αλυσίδες μαζί με τα ματ. Με την πλήρη στήριξη των αστικών μμε που τύλιξαν με το πέπλο της ομερτά τις κινητοποιήσεις των απεργών, αλλά πριμοδοτούν κάθε «χαζοχαρούμενη» κινητοποίηση με άσφαιρα πυρά που δε θίγει τα ιερά και όσια της αστικής εξουσίας: την κυριαρχία του καπιταλιστή στους χώρους εργασίας. Μια συνωμοσία της σιωπής για την οποία κανείς τηλεπωλητής βιβλίων δε θα μιλήσει ποτέ στο αφιονισμένο κοινό του. (Και τι να του πει άραγε; Για το εργοστάσιο της κόκα-κόλα που μετακομίζει στη βουλγαρία, επειδή «οι ξένοι μας παίρνουνε τις δουλειές»;) Κι οι προσπάθειες όλου αυτού του φυράματος να σπάσει το μέτωπο των χαλυβουργών, πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο, ακόμα και με φτηνά τεχνάσματα, όπως στην ιστορία με τους χρυσαυγίτες.

Κι από την άλλη οι χαλυβουργοί κι οι κινήσεις αλληλεγγύης. Η σημασία της ενότητας των απεργών, που μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του αντιπάλου. Οι συνειδήσεις των εργατών, που ξεκίνησαν από το μηδέν, αλλά ατσαλώθηκαν στη φωτιά της ταξικής πάλης. Η ένωση των γυναικών τους που έπαιξαν ενεργό ρόλο στο πλευρό των χαλυβουργών, αντί να μείνουν στην κουζίνα και να τους πιέζουν να λύσουν την απεργία. Η δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, που έγινε αισθητή και δια της απουσίας της ακόμα, στην περίπτωση της μονάδας του βόλου. Και τα πρώτα σπέρματα κοινής, ενιαιομετωπικής δράσης, στα πλαίσια της αλληλεγγύης, παρά την αμοιβαία καχυποψία και κάποιες επιμέρους αστοχίες.

Δεν χρειάζεται λοιπόν θλίψη κι απαισιοδοξία. Δεν ταιριάζουν επικήδειοι σε τόσο ηρωικούς αγώνες. Το βάρος πέφτει σε αυτό που σημειώσαμε στην αρχή. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να κρατήσουμε ζωντανό τον αγώνα, για όσο διάστημα συνεχίζει κι έχει πιθανότητες να κερδίσει.
Για τον χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό
Εδώ είναι η σταύρωση κι η ανάσταση εδώ.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Γιώργη του Σιφωνιού

http://www.youtube.com/watch?v=5b8TBnbNoUo

Στο 1.01 - 1.04 βαράει παλαμάκια και από το 1.07 και μετά χορεύει έχοντας δίπλα του συμπαραστάτες και φίλους...

Ανώνυμος είπε...

"κοινη ενιαιομετωπικη δράση"; απο που κι ως που; εγω εχω καταλαβει οτι το ΚΚΕ συγκεντρωνει δυναμεις για τη μεγάλη διμετωπη σύγκρουση με αστους και οπορτουνιστες.

Ανώνυμος είπε...

μονομέτωπη είναι αυτή η σύγκρουση που περιγράφεις. Οι οπορτουνιστές, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν και νομίζουν μέσα στην παραζάλη τους ότι κάτι προσφέρουν, με τους αστούς είναι. Αν κι εφόσον πάψουν να είναι με τους αστούς, παύουν να είναι οπορτουνιστές... Δύσκολο βέβαια... Όπως καταλαβαίνεις συμφωνώ μαζί σου για το "ενιαιομετωπικό"...

Ανώνυμος είπε...

οχι δε συμφωνουμε πληρως. η πραγματική στιγμη της κρίσης είναι η στιγμη της σύγκρουσης. τότε λοιπόν οι οπορτουνιστές δε θα είναι στο ίδιο χαράκωμα με τους αστούς, αλλά με τους ...εαυτούς τους, εναντίον των αλλων δύο. (εν ολίγοις: καιοι τρεις θα αντιμετωπίσουν 2 αντιπάλους).άρα νομίζω ότι πράγματι πρόκειται για διμετωπο.

Ανώνυμος είπε...

Ας το δεχτώ... :-)

Ανώνυμος είπε...

Ισως πρεπει να οργανωθει ενα πιο εντυπωσιακο "χτυπημα" που θα τους εξαναγκασει να φερουν τον αγωνα στο προσκηνιο των μμε καθημερινα Δε ξερω τι (κ μπορει να λεω βλακειες). Ισως κατι στο Βολο.

Ανώνυμος είπε...

Τι λεει ρε ο φασίστας από πάνω;;

Δηλαδή τι να πάνε στο Βόλο και να δείρουνε τους εργάτες για να τους βάλουνε με το ζόρι στα προβοκατόρικα πολιτικά παιχνίδια του Περισσού;;

Τράβα διάβασε το κείμενο του Α. Χαλβατζή μπας και καταλάβεις πώς αντιμετωπίζει αυτό το κόμμα τους εργάτες και πόσο το νοιάζει η προοπτική τους...

Ο Μάνεσης κάνει συνέχεια καινούριες απολύσεις... Η κομμουνιστική γραμμή αυτή τη στιγμή είναι: ανάκληση όλων των απολύσεων από την εργοδοσία, συμφωνία για όσο το δυνατό μικρότερες μειώσεις σε ημερήσιο χρόνο εργασίας χωρίς μείωση τιμής της εργατοώρας, συμφωνία για επιστροφή στο 8ωρο με το που θα ανοίξουν οι δουλειές, να γίνει το έργο με το μικρό λιμάνι που θα μειώσει το κόστος της παραγωγής και θα αυξήσει την παραγωγικότητα χωρίς οι εργάτες να δουλέψουν περισσότερο.

Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια ενός κόμματος που δε το νοιάζει καρφάκι για τους εργάτες και παίζει πραξικοπηματικά πολιτικά παιχνίδια, χειρότερα από αυτά των φασιστών απόστρατων που δήθεν καταγγέλει, χωρίς φυσικά να τους αποκαλεί φασίστες (όπως δεν αποκάλεσε ναζιστές και τους χρυσαυγίτες, αλλά "εχθρούς των εργατών" γενικά, λες και είναι π.χ. ΠΑΣΟΚ, που είναι επίσης εχθρός των εργατών).

Άκου λέει "στο Βόλο"... Ναι ρε, εγώ λέω να πάνε να σαπίσουνε καμιά 10ρια εργάτες του Βόλου στο ξύλο για να μάθουνε, που τολμάνε να μην κάνουνε ότι διατάζει το ΠΑΜΕ...

Ανώνυμος είπε...

Ο πιο πάνω είπε ωραία και καλά την αποψή του και μας προειδοποίησε ότι μπορεί να λέει και βλακείες. Ο ακριβώς από πάνω ενώ λέει ΜΟΝΟ βλακείες δεν προειδοποιεί καθόλου. Ε όχι ρε φίλε, δεν είσαι εντάξει...
Θα μπορούσες να ξεκινήσεις με το εξής:
"ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ"

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για πριν

"ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ"

Ανώνυμος είπε...

Καποτε στο μελλον, οταν με το καλο θα εχουμε σοσιαλισμο, θα μπαινουμε σε ενα πραμα σαν το ιντερνετ και θα κοιταμε παλια μπλογκ σαν αυτο καλη ωρα. Και θα βλεπουμε σχολια σαν το πρωτο και αυτο στις 11:03 και θα λεμε: "κοιτα τι τιποτενια, φοβισμενα ανθρωπακια υπηρχαν τοτε και με τι θρασυδειλο τροπο προσπαθουσαν να σταματησουν την ιστορια απο το να πηγαινει εμπρος..."

Γεια σου περηφανη κι αθανατη χαλυβουργιά (ο τονος στο "α").

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα έχουμε πραγματικό σοσιαλισμό, που φυσικά είναι το ΕΝΤΕΛΩΣ αντίθετο, το άλλο διαλεκτικό άκρο του φασιστικού καγκεμπίτικου - σταζίτικου "σοσιαλισμού" που προσδοκάς, σύντροφε του Σιφωνιού και του Κασιδιάρη, αν δεν έχεις χαθεί πολεμώντας ενάντια στη λαϊκή επανάσταση και στο λαό που τόσο βαθιά υποτιμάς και σιχαίνεσαι, όπως σιχαίνεσαι π.χ. το λαό του Βόλου γιατί δεν "καταλαβαίνει" τις "επαναστατικές" σου μεθόδους, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να έρχεσαι να μας λες στις λαϊκές συνάξεις πώς ο ψευτοκομμουνισμός αποκτήνωνε ανθρώπους και από το φως του Μπελογιάννη και του ΔΣΕ, έφτιαχνε το σκοτάδι των ΚΝΑΤ, των ΠΑΜΕτζήδων τραμπούκων, των φοιτητικών ταγμάτων των ανεγκέφαλων του ΜΑΣ.

Πραγματικά, αν ζω κι εγώ τότε, θα σε ακούω με μεγάλη προσοχή...

Ανώνυμος είπε...

το ζητημα δεν ειναι απλως και μονο η ενιαιομετωπικη δραση , αλλα η δημιουργια του μετωπου επιτελους σφυροδρεπανε .

Ανώνυμος είπε...

γιατί έρχονται αναφορες σε "κοινή ενιαιομετωπική δραση", "δημιουργία μετώπου" και άλλα τέτοια; το ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσει π.χ. από περισυ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως "υπονομευμένη από διάφορα κέντρα" με άρθρο του Δημήτρη Γόντικα. ο Γόντικας δεν είναι καθόλου τυχαίος. είχα διαβάσει ότι το '89-90 ο Φλωράκης του είχε προτείνει να παέι για ΓΓ, αυτός θεώρησε ότι δεν ήταν ετοιμος και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την Παπαρήγα. σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που λέμε "τμήμα της ιστορικής ηγεσίας". επίσης η ανακοίνωση που έβγαλε η ΚΝΕ εναντίον των ΕΑΑΚ μετά τα γεγονότα στο Πάντειο ("εαακίτες απόγονοι των Ες-Ες της Βαλτικής") είναι ανακοινωση που δεν έχει βγει ούτε για Δαπίτες.

δεν εχει ξεκαθαρίσει ότι αυτοί δεν είναι φίλοι αλλά εχθροί;

Κάποιος είπε...

...και αφού ξεκαυλ...σαν ορισμένοι ενάντια στο σεχταριστικό, σταλινικό, μονολιθικό κ.λπ. ΚΚΕ και σε αυτό το post, ας γυρίσουμε στο θέμα μας.
Η αλληλεγγύη φαίνεται εδώ:

Επανασύνδεση ρεύματος σε απεργό χαλυβουργό

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/3/2012&id=13962&pageNo=13&direction=1

Ανώνυμος είπε...

μου κανει εντυπωση πως δεν υπαρχει σαφης τοποθετηση στο εαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και γενικοτερα: οι οπορτουνιστες) είναι εχθροι ή φίλοι. σήμερα π.χ, το "πριν" δημοσιευει οτι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εστειλε επιστολή σε ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ και ζηταει συζήτηση, κοινή δραση κτλ.

αυτα τα θεματα δε μπορει να σερνονται. το ΠΡΩΤΟ πραγμα που κανει ο πολιτικος παικτης ειναι να διαχωριζει τον φίλο από τον εχθρό.

Αναυδος είπε...

Για τους απορουντες που κατατασσεται η ανταρσυα μιλαν οι πραξεις της. ΕΛΕ, συντονισμος α'βαθμιων εκλογες ελμε, πλατειες, 19/2 με γσεε-αδεδυ και ευρωπαικα συνδικατα κλπ με αλλα λογια αγκαλιτσα με τον συν/συριζα και τη σοσιαλδημοκρατια.

Il Trovatore είπε...

Παραγίνανε πολλοί οι ανώνυμοι βρε αδελφέ :-)

Ανώνυμος είπε...

Περίεργο κείμενο για ΚΚΕ στο tvxs.

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/fobiko-klima-allilokarfomatos-sto-kke-kraygi-agonias-ek-ton-eso

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι αυτος που στην αρχη μιλησα για "χτυπημα" στο Βολο. Προς τον ΟΑΚΚΙΤΗ το μονο που εχω να του πω οτι του ευχομαι καποτε να μαθει τη χρηση των εισαγωγικων. Απο εκει κ περα κ εξακολουθωντας να προειδοποιω οτι μπορει να λεω βλακειες λεω οτι δεν ειχα στο μυαλο ξυλο (αν κ στο εργοστασιο του Βολου δεν υπαρχουν- μεχρι να αποδειξουν το αντιθετο- εργατες αλλα απεργοσπαστες-κατι που το δικαιολογει) αλλα κατι σαν αποκλεισμο του εργοστασιου 'η το να μη δεχονται λιμενεργατες να φορτωνουν καραβια που μεταφερουν εμπορευματα του Μανεση 'η κατι τετοιο τελος παντων.

Ανώνυμος είπε...

διαιρε και βασιλευε η τακτικη τησ πλουτοκρατιασ καιτων δηθεν αριστερων με τισ θεωριεσ τουσ μια ζωη στη φαμπρικα μια ζωη κκε ψυχη βαθεια συντροφια

Ιωσήφ Στάλιν είπε...

το ΚΚΕ συγκεντρώνει δυνάμεις για την μεγάλη σύγκρουση με αγωνιστές και επαναστάτες.90 χρόνια παλεύουμε άλλωστε.θα τα καταφέρουμε;

φίλος των χαλυβουργών είπε...

"αν κ στο εργοστασιο του Βολου δεν υπαρχουν- μεχρι να αποδειξουν το αντιθετο- εργατες αλλα απεργοσπαστες-κατι που το δικαιολογει" (το ξύλο εννοεί ο κνίτης)

Δεν ξέρω αν στο έχουνε πει, αλλά απεργοσπασία σημαίνει στην παραγωγική μονάδα που εργάζεσαι να έχει προκηρυχθεί απεργία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας των εργατών κι εσύ να πηγαίνεις για δουλειά - ή να πηγαίνεις φερτός από το αφεντικό να δουλέψεις σε μια μονάδα που οι εργάτες της απεργούνε όλοι.

Τι από τα δύο παραπάνω έκαναν οι εργάτες του Βόλου ρε εξυπνάκια κνίτη;; Εγώ δε λέω αν η απεργία ήταν ή δεν ήταν κατάλληλο μέσο. Ακόμα και η οργάνωση στην οποία με κατατάσσεις για να κάνεις τη δουλειά σου (με κεφαλαία μάλιστα: "ΟΑΚΚΙΤΗ") στην αφίσσα της έλεγε ότι πιθανότατα καλώς ξεκίνησε απεργία για πίεση στο αφεντικό-Μάνεση.

Αλλά οι πραγματικά ταξικοί συνδικαλιστές δεν κοιτάνε να διασπάνε αλλά να ενώνουνε. Ας πούμε λοιπόν ότι ένα πραγματικά ταξικό σωματείο του Ασπροπύργου καλούσε-ζύμωνε να κατέβουνε οι εργάτες σε απεργία και οι εργάτες-σωματείο του Βόλου από φόβο δεν αποφασίζανε υπέρ.

Το ταξικό σωματείο θα έκανε πρώτα κάθε προσπάθεια να τους πείσει για ενότητα, θα καλούσε σε συνομιλίες με το αφεντικό-Μάνεση για να αποδείξει στους εργάτες του Βόλου παστρικά ότι το αφεντικό λέει ψέματα και θέλει απλά να εντατικοποιήσει τη δουλειά, θα καλούσε ΚΟΙΝΗ Γ.Σ. των εργατών των τριών εργοστασίων της Ε.Χ. για να ακουστούνε όλες οι απόψεις και να παρθεί μια κοινή συλλογική απόφαση, θα απομόνωνε τους τσάτσους του αφεντικού αποκαλύπτοντάς τους στα μάτια όλων των εργατών, ώστε ο Μάνεσης να ξέρει ότι έχει απέναντί του όλους τους εργάτες και δεν τον παίρνει να κάνει διάσπαση.

Θα κοιτούσε να εμψυχώσει κι αυτούς που φοβούνται μέσα σε τόση καταχνιά και ανεργία, θα ενημέρωνε το λαό με στοιχεία για τα κέρδη του Μάνεση και το άδικο του αιτήματός του για μείωση ωρών. Και μετά, έχοντας τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ΣΥΝΟΛΟΥ των εργατών των 3 μονάδων θα ξεκίναγε απεργιακό αγώνα με πλαίσιο αποφασισμένο, συζητημένο και συγκεκριμένο απέναντι στο αφεντικό.

φίλος των χαλυβουργών είπε...

Αυτά είναι προαπαιτούμενα όχι για κομμουνιστές, αλλά απλά για τίμιους συνδικαλιστές σε έναν ταξικό οικονομικό αγώνα.

Εδώ αντίθετα το ΠΑΜΕ βρέθηκε καβάλα, διάσπασε τους χαλυβουργούς στα δύο, είπε ασύστολα ψέματα ότι δήθεν η χαλυβουργία, παρά το θάνατο της οικοδομής λόγω κρίσης, πάει περίφημα, νόθεψε τις συνελεύσεις του Ασπροπύργου κι έκανε, μαζί με εξωκοινοβούλες, τραμπουκισμούς ενάντια σε εργάτες που διαφωνούσαν με τις μέθοδες διαπραγμάτευσης του ΠΑΜΕ, κι από την άλλη έκανε τους χαλυβουργούς της Ελευσίνας να πιστέψουν ότι αν διαπραγματευτούν με το Μάνεση, κάνουν "ταξική προδοσία" και "δε θα γίνει όλη η Ελλάδα μια χαλυβουργία" κλπ.

Το αποτέλεσμα;; Ο Μάνεσης απολύει κάθε τόσο κι άλλους, οι εργάτες του Βόλου ένιωσαν ότι πάνε να τους φορέσουνε καπέλο με τη βία μέθοδες που δεν αποφάσισαν και τέλειωσε έτσι, με τις απειλές και τις αλητείες του ΠΑΜΕ, κάθε πιθανή ενότητα σε απεργιακή βάση, και τώρα, αν ο Μάνεσης κλείσει τον Ασπόπυργο ή έστω πετάξει πάνω από 100-150 εργάτες στο δρόμο, το ΠΑΜΕ θα τους περιφέρει ως "θύματα της κρίσης του κεφάλαιου που έχει μπουκώσει από τα κέρδη" για να κάνει μπούκες σε υπουργεία και να βάζει τα κουρελόπανά του στην Ακρόπολη. Χώρια που πήγε και τους ναζήδες εκεί για "συμπαραστάτες".

Όλα αυτά έχουνε σχέση με την ταξική πάλη με τα αφεντικά και το μέλλον της εργατιάς;; Καμία φυσικά - είναι ο πόλεμος ενός γραφειοκρατικού πραχτορείου ενάντια στην εργατική τάξη, απλά με "εργατίστικη" μορφή...

Αλήθεια, εσύ που θες να δείρεις Βολιώτες "απεργοσπάστες", έχεις σκεφτεί να οργανωθείς στη Χρυσή Αυγή;; Δες το ζεϊμπέκικο του συντρόφου σου στο πρώτο-πρώτο σχόλιο ξανά...

Υ.Γ. Όλα αυτά δεν αναιρούνε σε κανένα βαθμό το βαθύ σεβασμό για τα άντερα των χαλυβουργών, μέσα σε τέτοια κρίση, να σηκώσουνε απεργία διαρκείας. Άλλο η εκμετάλλευση και ο τρόπος που το ΠΑΜΕ τους οδηγεί στα Τάρταρα, άλλο η ταξική τους περηφάνεια και λεβεντιά. Αυτή την έχουμε όλοι μας ανάγκη. Α, και το οακκίτης, αν και δεν είμαι μέλος, δεν είναι μομφή, είναι τιμή... Κατάλαβες κνίτη;;

Κάποιος είπε...

Δεν σας θυμίζει ο από πάνω, με το όνομα που χρησιμοποιεί και αυτά που γράφει, την κορυφαία ατάκα του Δήμου Σταρένιου (και όχι του Αρτέμη Μάτσα όπως νομίζαμε οι περισσότεροι)
''οι Γερμανοί είναι φίλοι μας'';

http://www.youtube.com/watch?v=0MJ-KUUup0s

Άσε ρε κακομοίρη, πάνε ψάρεψε πουθενά αλλού...

αντι-ταγματαλήτης είπε...

Πάντως με τους ταγματαλήτες της ΧΑ, τους "Δήμους Σταρένιους" του σήμερα ο σύντροφός σου ο Σιφωνιός και το κόμμα σου "χόρεψε ζεμπέκιά" (βλέπε πρώτο σχόλιο).

Και κακομοίρης είσαι συ, όπως κάθε φασίστας, γιατί σας πολεμάει η ίδια η διαλεχτική της ιστορίας...

Υ.Γ. Αλήθεια, γιατί η λέξη "ναζιστές" δεν υπήρξε σε καμία ανακοίνωση του ΚΚΕ για την "επίσκεψη" της ΧΑ στη Χαλυβουργία;; Ε Δήμο;;

Ανώνυμος είπε...

Eλα τωρα με το Δελφινάριο -- οα(?)κε τα γεγονότα εχουν..
Στον βολο στάθηκαν διπλα με τους πασοκονεοδημοκρατες τα ματ
τους φορτηγατζήδες και πανηγύριζαν γιαυτο και βγάλαν ανακοίνωση
υπερ των αφεντικών (ως συνήθως) και κατα του ΚΚΕ/παμε

Στον Ασπρόπυργο πρότειναν στα ταξικά "αδερφια" τους συνεννόηση με τον Μανεση ωστε να
δουν αν η εταιρία μπορει να τα βρει μαζι τους και να τους κανει μια
μικρη μείωση στους μισθούς τους για να ειναι βιώσιμη και να μην χασουν την
δουλειά τους (και η οακε διοτι και αυτοι δουλειά κανουν) βέβαια
δεν μας είπαν τον λογο πως μια εταιρεία θεωρει οτι αντιμετωπίζει
προβλήματα ενω κανει 24ωρες βάρδιες αυξάνοντας την παράγωγη με τα κερδη της
και παίρνει αδεια για το μεγαλύτερο ιδιωτικό λιμανι αυτο μάλλον ειναι κάποιο αντάλλαγμα στον
Μανεση μια και παρόμοια "πριμοδότηση" παλαιότερα την ειχαν αρνηθεί
ΥΓ
Για τα μνημόνια η γνωμη "τους" ειναι μπλα μπλα...και καταλήγουν πως δεν
πειράζει θα ζήσουμε με 480 ερω (για την ωρα) τι να κανουμε θα την βρούμε την
ακρη κουράγιο παιδια και ας βάλουμε Πλατή να σταθεί το ευρω και η Ε.Ε .μην τυχόν και
μας μισησουν οι εταίροι μας ...
Αυτα τα λενε στις ανακοινώσεις τους
Α και στον βολο η Χ.Α δεν πηγε αιφνιδιαστικά αλλα στήριζε ανοιχτά οπως και η
οακε τα αφεντικά απο καιρο
Τελος πάντων πρόκειται για μια ομαδα (οακε) που γελαει ο κοσμος μαζι τους και πραγματικά
δεν ειναι υπερβολή γιαυτο και δεν χρειάζεται να πούμε κατι παραπάνω μπορεί ομως
να γινει πηγή έμπνευσης για νέους κωμικούς συγγραφείς (β κατηγορίας)

Ανώνυμος είπε...

Ο ταγματαλητισμός του σήμερα - Χρυσή Αυγή και Δελαστίκ χέρι - χέρι


http://xryshaygh.wordpress.com/2012/02/20/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1/

http://xryshaygh.wordpress.com/2012/03/02/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B7/

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63626162

Ανώνυμος είπε...

Οι Βολιωτες δεν κανουν τη δουλεια που τους αναλογει συμφωνα με τις μειωσεις που συμφωνησαν αλλα κ τη δουλεια του Ασπροπυργου οπου γινεται απεργια. Αυτο ειναι καθαροτατη απεργοσπασια.

Il Trovatore είπε...

Πολλοί οι ανώνυμοι βρέ αδελφέ. Περισσότεροι απο τους επώνυμους.

Ανώνυμος είπε...

θελω να κανω μια ερωτηση ασχετη με την συγκεκριμενη αναρτηση απλα επειδη εχω μπερδευτει λιγακι. Εχει να κανει με τις προσφατες εκλογες στη Ρωσια. Νομιζω οτι υπαρχουν τουλαχιστον δυο Κ.Κ. Ενα του Ζιουγκανοφ που πηρε 20% κι ενα αλλο αν θυμαμαι καλα που πηρε μονοψηφια ποσοστα. Αν μπορει καποιος να μου πει τι ακριβως πρεσβευουν αυτα τα Κ.Κ και ποιο ειναι το παραδοσιακο Κ.Κ των Μπολσεβικων εκτος κι αν αυτο εχει διαλυθει μετα το 1991

aristonikos85 είπε...

Δεν μας παρατάτε όλοι ρε παλικάρια της φακής που τη μια σας ξυνίζει και την άλλη σας βρωμάει το ΚΚΕ. Εν πάσει περιπτώσει δικαιωμά σας να διαφωνείτε αλλά στην τελική ότι και να κάνει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ εσείς πάντα θα διαφωνείτε. Το να κρίνεται τα στελέχη του ΚΚε και του ΠΑΜΕ δικαίωμα σας και μια καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα αναγκαία. Αλλά να κατηγορεί τώρα το ΚΚΕ για φραξιονισμό ΠΟΙΟΣ η φράξια της φράξιας ω φράξια η κάθε ομάδα με 100 μέλη πανελλαδικά (και λίγα λέμε) που κάθε μέλος με τον κολλητό του και τη γκομενά του έχει κάνει και τη δική του τάση - ομάδα φράξια μέσα στη φράξια. Που στα πανεπιστήμια δημιουργόύν φράξιες μέσα στις φράξιες που η μια ζητάει μαύρες και η άλλη κόκκινες χαρτοπετσέτες στο κυλικείο. Ξέρω ότι θα τα πάρετε με αυτά που σας γράφω αλλά φίλοι μου αριστεροι αριστεριστές αναρχικοί κομμουνιστές δεν ξέρω πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας. Η αστική διάβρωση σε ένα κόμμα είναι και ήταν ένας ορατός κίνδυνος. Εσείς νομίζετε ότι στις γκρούπες σας είναι όλα τέλεια συντροφικά και κομμουνιστικά αλλά πάρτε ένα μπλακεντεκερ και βιδώστε το καλά στο κεφάλι σας. Αν υπάρχει κίνδυνος το ΚΚΕ να είναι διαβρωμένο και ξεπουλημένο στον ταξικό εχθρό (δεν πιστεύω ότι υπάρχει μην παραξηγηθούμε) ο κίνδυνος για τις ομαδούλες σας είναι ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΣ. Εξάλλου διαχρονικά αυτός ήταν καιο Νο 1 κίνδυνος των μικρών κομμάτων. Και για να τελειώνουμε με το θέμα του Σιφωνιού. Σας το λέμε ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ όπως θα λέγατε κι εσείς ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΦΩΝΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΟΨΟΥΜΕ (και σε όποιον αρέσει) ποιος μπήκε μωρέ μπροστά εδώ και τόσες δεκαετίες που τα εργατικά κινήματα πήγαν στο διάολο μπροστά και έβαλε πλάτες για αυτή την απεργία που κρατάει τόσους μήνες. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ σας πέταξε μια μπανανόφλουδα η χρυσή αυγή και σαν χαιβάνια την πατήσατε. Εσείς δεν κάνετε καλοπροέρετη κριτική στο ΠΑΜΕ και το Σιφωνιό για αυτό το περιστατικό κράζετε τη συνολική τοποθέτηση του σωματείου και του ίδιου και τη γραμμή που χαράζει. Εξάλλου έχετε εικόνα και ξέρετε τι ήθελε η πλειοψηφία που βρισκόταν εκεί όταν πήγε και μπήκε η χρυσή αυγή. Μπορεί πολλοί να ήθελαν να ακούσουν τις παπαριές που θα τους έλεγαν οι φασίστες. Τί έπρεπε να κάνει ο Σιφωνιός; Να πει εγώ ως προεδράρα του σωματείου και κομμουνισταράς δεν τους αφήνω να περάσουν. Μπορεί λέω ξανά δεν ήμουν μπροστά. Αλλά πάει πολύ να μας τη λέτε για ανοχή κάποιοι μιλάνε ακόμα και για στήριξη της χρυσής αυγής από ΚΚΕ και ΠΑΜΕ. Γκρουπουσκουλα ακούστε το καλά οι κομμουνιστές έριξαν στη μάχη τα νιάτα και τα καλύτερα παιδιά τους. Τόσο στην ΕΣΣΔ όσο και σε όλη την Ευρώπη. Παιδιά των κομμουνιστών ήταν τα αντιφασιστικά κινήματα ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ και αν νικήθηκε η βέρμαχτ νικήθηκε από τον ηρωικό και ένδοξο ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ. Όταν γ΄ραψετε πιο ένδεξες σελίδες στην ιστορία όλοι εσείς ελάτε να μας την πείτε αλλά μέχρι τότε δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μας κατηγορείτε για συνεργασία με τους φασίστες ΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΓΚΡΟΥΠΟΥΣΚΟΥΛΑ.

aristonikos85 είπε...

Προς ανώνυμο 7 00 μμ το ΚΚΣΕ κομ κόμμα σοβ ένωσης. Διλύθηκε επίσημα 29 αυγούστου του 91. Ένα χρόνο πριν και ενώ κατέρεε η Σοβ. ένωση και κάθε δημοκρατία τραβούσε το δρόμο της δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 90 ένα άλλο κόμμα ρο οποίο ανεπίσημα λεγόταν Κομ κόμμα ρωσίας και έζησε λίγο το είχαν συστήσει αντίπαλοι του Γκορμπατσόφ δεν ξέρω πολλά για τη γραμμή του dial;yuhke to 1991. Το 1993 ιδρύθηκε το κομ κόμμα ρώσικης ομοσπονδίας. Το οποίο θεωρείται ανεπίσημα ακόμα και σήμερα κάτι σαν κληρονόμος του ΚΚΣΕ το οποίο βέβαια δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως λενινιστικό. Είναι ένα μίγμα από μπρεζνιεφισμό σοσιαλδημοκρατία και επερπατριωτική ρητορία. Ωστόσο επειδή στη Ρωσία θεωρείται κάτι σαν κληρονόμος του ΚΚΣΕ όπως ανέφερα παραπάνω στηρίζεται και από καλοπροαίρετους κομμουνιστές. To κομμουνιστικό εργατικό κόμμα ρωσίας, επαναστατικό κόμμα των κομμουνιστών ιδρύθηκε το 2001 με την ενοποίηση δύο μικρότερων κομμουνιστικών σχημάτων. Ένα από αυτά στις εκλογές του 1999 είχε πάρει 2.2 % και 1 500 000 ψήφους. Η γραμμή του θεωρείται πιο λενινιστική και έχει μια πιο καλή συνεργασία με το ΚΚΕ πριν από κανά χρόνο προσπάθησαν να φτιάξουν το μέωπο εργαζομένων συσπειρώνοντας και ευρύτερες δυνάμεις και προσπάθησαν να αναγνωριτούν ως κόμμα αλλά τα δικαστήρια της ρωσίας δεν τους αναγνωρίζουν και τους θεωρουν παράνομους. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχαν στηρίξει ΚΚΡΟ αλλά αργότερα το κατήγγειλαν για οπορτουνισμό και αντιπαρατίθενται μαζί του.

Mitsaras είπε...

Προς ανώνυμο των 7:00 μμ

Λίγο παλιό άρθρο αλλά κατατοπιστικό:

http://www.iospress.gr/ios1999/ios19991107c.htm

γκρουπούσκουλος είπε...

Προς aristonikos85 7.14μ.μ.

Μ΄αρέσεις κνίτη. Συμπαθούσα άλλωστε ανέκαθεν τα δίποδα.

Υ.Γ. Με τον Κόκκινο Στρατό είναι οι επαναστάτες και οι αντιφασίστες. Εσύ, ο Σιφωνιός σου και ο Κασιδιάρης ο φίλος του είστε με τη Βέρμαχτ. Που μου γράφεις και κεφαλαία...

Anonymous anonymous είπε...

Βρε άθλιε που καπηλεύεσαι το σύμβολο της εργατικής τάξης, έχεις συνειδητοποιήσει ότι με αυτά που γραφεις προεξοφλείς ότι όπου ναναι ο αγωνας των χαλυβουργών κλείνει με ήττα;

Ηθικό δίδαγμα: η μόνη έγκυρη πηγή πληροφόρησης για μάς τους κομμουνιστές είναι ο Ριζοσπάστης και το σάιτ του ΚΚΕ και όχι μπλογκς όπως το παρόν και άλλα παρόμοια (π.χ. e-globbing, leninreloaded, fantomduck, redflyplanet κλπ). Αλλωστε οι διαχειριστές αυτών των μπλογκ δεν είναι μέλη του κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Lenin Reloaded: "Το Lenin Reloaded εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του δημιουργού του",

Redfly: "Δεν ασκείται δημοσιογραφία αλλά εκφράζεται ελεύθερα ή άποψη των συντακτών ή/και διαχειριστών υπό τους όρους λειτουργίας και διαχείρισης"

Fadomduck: "Η κεφαλίδα που λέει πως το μπλογκ «δεν εκφράζει καμμία συλλογικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του», δεν μπήκε ούτε για πλάκα, ούτε για το ξεκάρφωμα!"

Δεν είδα κανέναν να το παίζει ενημέρωση. Κουβέντα κάνουν. Δεν επιτρέπεται;
Εκτός αν πρέπει μόνο να ενημερωνόμαστε και δε μου το'παν.

Φιλικά

Μπλαμπλας

Ανώνυμος είπε...

Ο "βρε άθλιε" δεν αξίζει απάντησης.

Anonymous anonymous είπε...

Προς ανώνυμο 78 μ.μ.

Γράφεις "Κουβέντα κάνουν. Δεν επιτρέπεται;". Οχι φιλε μου, οι κομμουνιστές δεν "κουβεντιάζουν" γενικώς. Εγώ στην κομματική μου ζωή έμαθα πως η "κουβέντα γενικώς" ονομάζεται "κουτσομπολιό".

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώ να πω ότι εγώ πχ δεν ισχυρίζομαι ότι έχω κομματική ζωή. Που το κακό να διαβάσω τι γράφεται εδώ; Άλλωστε το ότι διαβάζω κάτι δε σημαίνει και ότι το υιοθετώ οπωσδήποτε.

Αυτό που κυρίως προσπαθώ να πω είναι ότι το να διαβάσω κάτι εδώ δεν είναι ταυτόσημο με το ότι θεώρησα ότι πρόκειται για "έγκυρη ενημέρωση".

Μπλαμπλάς

Ανώνυμος είπε...

Μην απαντάτε στον "βρε άθλιε"
γιατί είναι βαλτός.
τα μέλη του ΚΚΕ ως γνωστών δε γράφουν ανώνυμα σε μπλογκ.
άρα ψεύδεται.

ένας οπαδός