Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αριστερά στα UHF

Η είδηση για την αναστολή λειτουργίας του τηλεοπτικού 902 δεν έσκασε σαν βόμβα για όσους παροικούσαν στην ιερουσαλήμ ή έστω στα πέριξ και τα κοντινά προάστια. Παρόλα αυτά θα βρεθούν αρκετοί που θα καμωθούν τους έκπληκτους ή τους οργισμένους για τους εργαζόμενους που έμειναν χωρίς δουλειά, το σταθμό που κλείνει και τη στάση του κόμματος. ενώ είναι ζήτημα αν είχαν παρακολουθήσει ποτέ την τηλεόραση του 902.

Όπως είναι ζήτημα αν βλεπόταν γενικώς ο 902. Ή αν και κατά πόσον τον βλέπαμε κι εμείς οι ίδιοι, σύντροφοι, μέλη κι οπαδοί. Γενικώς τον βλέπαμε λίγοι κι από λίγο. Αλλά θα λείψει πολύ σε πολλούς κι όλοι σχεδόν θα έχουν ξεχωριστό ή κάτι καλτ να θυμούνται απ’ αυτόν.

Σταχυολογούμε ενδεικτικά. Το τελευταίο εορταστικό 902 με τον λεπα, γόνο πολιτικών προσφύγων, να τραγούδα την κατιούσα κι άλλα σοβιετικά τραγούδια με άπταιστη προφορά (καμία σχέση με το μπρεθλες). Και τον παύλο χαϊκάλη (που δεν είχε πάει ακόμα στον καμένο) να ραπάρει στο ίδιο εορταστικό, στο δρόμο που χάραξαν οι γκοιν θρου.
Το σύντροφο γκλέτσο να προσφέρει ανιδιοτελώς τις γνωριμίες του και να κάνει μία εκπομπή με μουσική και καλεσμένους, τύπου σεμίνας, ή ενός εναλλακτικού στην υγειά μας. Και τη σοφία αδαμίδου δίπλα του σε ρόλο πολιτικού επιτρόπου, να τον συμμαζεύει όπως τότε που παραλίγο να μαλώσει άγρια με τη βάσια τριφύλλη – και τελικά τα κατάφεραν με μικρή καθυστέρηση, σε άλλο τηλεοπτικό στούντιο άλλου σταθμού.

Το τηλεμάρκετινγκ με τα idilka και άλλα επαναστατικά προϊόντα για τα λαϊκά στρώματα. Και το ζεύγος σαμιωτάκη καλογήρου σε μία από τις τελευταίες τους στιγμές με το αξέχαστο γέλιο του τελευταίου (μπουαχαχα). Τα τηγάνια που μαγείρευαν τα πάντα και τα μαγικά καλσόν που δεν καίγονταν ποτέ και άφηναν τον τηλεθεατή με την απορία. Τις κληρώσεις του super3 και άλλων ευγενών τυχερών παιχνιδιών.
Τα κινούμενα σχέδια από τη σοβιετία ή άλλες λδ, με τον ηρωικό σκύλο ρεξ και το πολωνικό δίδυμο μπόλεκ-λόλεκ (ναι αλλά εμείς με ποιον είμαστε;). Τις σειρές και τις ταινίες αντίστοιχης καταγωγής και αισθητικής.

Τον χατζηνικολάου των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων γιάννη ευσταθίου με τη σταθερή φωνή και το απαράμιλλο κύρος. Τα κώστας τσίφτης facts – κατ’ αναλογία με τα ανέκδοτα για τον τσακ νόρις- με πρωταγωνιστή τον αλησμόνητο δημοσιογράφο του 902. Τις ζωντανές πολιτικές συζητήσεις με αβανταδόρικες ερωτήσεις από δικούς μας σε δικούς μας που άναβαν τα αίματα και κρατούσαν το ενδιαφέρον του τηλεθεατή.
Τα προεκλογικά σποτ των άλλων δυνάμεων που ήμασταν υποχρεωμένοι από το νόμο να τα παίζουμε. Την τελετή έναρξης των ολυμπιακών της μόσχας που έπαιξε ακριβώς τη μέρα που ξεκινούσε το αθήνα 2004.

Κι ένα σωρό τέτοιες μικρές στιγμές που στιγματίζουν ανεξίτηλα το μυαλό και θα είχαν θέση σε κάποιο λεύκωμα στη μνήμη του 902. Αποχαιρέτα τον λοιπόν τον 902 που χάνεις. Κι αν φτωχικό τον βρήκες δε σε γέλασε.

Και τώρα που κλείνει ένας κύκλος που άνοιξε εκεί γύρω στα 90 μαζί με τις συχνότητες για τα ιδιωτικά κανάλια (κάτι που θα γινόταν ούτως ή άλλως βέβαια και χωρίς τη συναίνεση μας) κι ο οποίος είχε μείνει ανοιχτός σε δύσκολες εποχές – ακόμα και μετά από την πλημμύρα στον περισσό, το 94-95…
…λίγο πριν το τέλος που μοιάζει η σιωπή με αγάπη μεγάλη και αρχίζουμε να εκτιμάμε αυτό που είχαμε και χάνουμε…
…τώρα λοιπόν που κλείνει αυτός ο κύκλος ανοίγει εύλογα μια συζήτηση (εκ των υστέρων αλλά επίκαιρη) για το τι θα έπρεπε να έχει γίνει και τι θα μπορούσε να είναι ο 902.

Εντάξει, δε θα μπορούσε να προβάλλει ζωντανά μεγάλες παρτίδες σκάκι, όπως έκαναν στην σοβιετική ένωση, όπου οικοδομούσαν άλλη κουλτούρα και απευθύνονταν σε κοινό με άλλο επίπεδο. Θα μπορούσε όμως να αξιοποιήσει ολόπλευρα τον πλούτο και την κουλτούρα αυτών των χωρών στις τέχνες και τον κινηματογράφο ειδικότερα. Να γίνει βήμα νέων δημιουργών και καλλιτεχνών και να ενισχύσει τις ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες. Να προβάλλει εκπαιδευτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ με πλούσια θεματολογία – ιστορικά, οδοιπορικά, κοινωνικά, κα. Να έχει περισσότερες ανταποκρίσεις από κινηματικές διαδικασίες (συσκέψεις, συνελεύσεις κλπ) και χώρους δουλειάς. Πιο ζωντανές πολιτικές συζητήσεις με κοινό ή και με καλεσμένους πέρα από εμάς.

Το θέμα είναι ότι πολλά από αυτά όντως έγιναν, αλλά έμειναν χωρίς συνέχεια ή απαρατήρητα, χωρίς να το μάθει ή να το προσέξει ο πολύς κόσμος. Κι έτσι εν πολλοίς γίνεται η ίδια κουβέντα που έχουμε για το πρόγραμμα του φεστιβάλ ή μάλλον για το συρμό που έκλεισε άδοξα πριν από μερικά χρόνια. Πολλοί είχαν τη δική τους άποψη για το τι έπρεπε να γίνει διαφορετικά ή επιπλέον, αλλά λίγοι ήταν αυτοί που στήριζαν στην πράξη αυτά που γίνονταν – χωρίς αυτό να μειώνει τις ευθύνες όσων διεύθυναν το όλο εγχείρημα. Πολλές κριτικές πάλι αγνοούσαν χαρακτηριστικά τη φυσιογνωμία του σταθμού, θυμίζοντας τον κλασικό αφορισμό για το ριζοσπάστη που δεν έχει ζώδια, με τη λίτσα πατέρα να προβλέπει το νομοτελειακό τέλος του καπιταλισμού.

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε και δε θα μπορούσε να γίνει ο τηλεοπτικός σταθμός του κκε είναι αυτό που προτείνει αυτό το ευφάνταστο άρθρο με τίτλο 902 στα κόκκινα. Δηλαδή μια τηλεοπτική εκδοχή της παναριστεράς που θα πρόβαλλε όλες τις θέσεις του αντιμνημονιακού χυλού και θα καθίστατο έτσι βιώσιμη.
Όχι πως δε θα είχε την πλάκα του το πράγμα. Φαντάσου πχ ένα τέτοιο δελτίο ειδήσεων με δύο συμπαρουσιαστές και το δικό μας (ας πούμε τον ευσταθίου) να λέει: να περάσουμε τώρα σε πιο ταξικές ειδήσεις. Αποκλεισμό του υπουργείου εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο παμε, προκειμένου να εμποδίσουν την τρόικα…
Ή πχ στην αποφώνηση: ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Ακολουθεί η οπορτουνιστική ταινία τρόμου «ο εφιάλτης στον τρίτο δρόμο με τις λεύκες». Κι αμέσως μετά η εκπομπή «και στη λαοκρατία πιστεύουμε». Μετά τα μεσάνυχτα μη χάσετε τη νεανική μας σειρά για τη γενιά του δεκέμβρη «χτυποκάρδια στον 902-10».
από τη νεανική σειρά "χτυποκάρδια στον 902"
Αυτό που έχει νόημα να συζητηθεί πάντως είναι το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Η ανακοίνωση του πγ της κετουκε κάνει λόγο για ειδησεογραφικό portal με εθελοντική προσφορά. Κι αυτή είναι μια καλή βάση για να γίνει συλλογική δουλειά με μεράκι και δημιουργική διάθεση, που θα αξιοποιεί τις κλίσεις και το πρωτόβουλο πνεύμα των συντρόφων στη βάση του αυθόρμητου ενδιαφέροντος, μακριά από τη λογική και την πεπατημένη της ρουτίνας.

Με ένα διαδικτυακό κανάλι (web TV) που θα συνεχίσει να καλύπτει κεντρικές εκδηλώσεις και γεγονότα (προεκλογικές ομιλίες, απεργίες και συλλαλητήρια) και θα επικεντρώσει σε επιλεγμένη θεματολογία με ποιοτικές και προσεγμένες δουλειές, πχ όπως τα ντοκιμαντέρ της ομάδας του χατζηστεφάνου, ή η λιγότερο διαφημισμένη αλλά πολύ αξιόλογη δουλειά του 902 για τον ηρωικό αγώνα στη χαλυβουργία.

Αλλά αυτά θα φανούν στο προσεχές μέλλον, στα επόμενα επεισόδια της νεανικής μας σειράς…

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ άδικη η κριτική σου για τον 902. Όλο σου το άρθρο είναι αφιερωμένο σε "καλτ στιγμιότυπα" ενώ η αναφορά σου για τη δουλειά του 902 στη Χαλυβουργία στο τέλος του άρθρου, είναι -νόμιζω, στάχτη στα μάτια.
Η τηλεόραση του 902 ήταν σταθερά το μόνο βήμα για να αναδείξουν τα προβλήματά τους, εργάτες, φοιτητές, μαθητές κλπ από κάθε κλάδο. Ανθρωποι, που σε κανέα άλλο κανάλι δε θα είχαν βήμα να εκφραστούν. Ακόμα και αν μόνο το δελτίο ειδήσεων "άξιζε" -θέση με την οποία εγώ δε συμφωνώ, είναι μεγάλη απώλεια όχι για το ΚΚΕ αλλά για όλους τους εργαζόμενους που θα πάψει να μεταδίδεται.

Ανώνυμος είπε...

Ο τηλεοπτικός σταθμός 902 κλείνει μετά από λειτουργία 20 χρόνων...
...Ξέρω από την ελάχιστη επαγγελματική μου εμπειρία πως η τηλεόραση είναι πολύ ακριβό πράγμα. Η καλή τηλεόραση, δε, είναι πάρα πάρα πάρα πολύ ακριβό πράγμα.Καταλαβαίνω λοιπόν πως οι οικονομικοί πόροι του ΚΚΕ δεν του επέτρεπαν να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, να χτίσει ένα ισχυρό κανάλι και να «χτυπήσει» τα ιδιωτικά κανάλια.

Εκείνο που μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ στον 902 ήταν να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του, να δώσει βήμα σε νέους ανθρώπους, σε νέους καλλιτέχνες, να προχωρήσει σε συνεργασίες και να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό σταθμό.

Αυτό, επί 20 χρόνια, δεν έγινε...
http://pitsirikos.net/2012/09/902/
alekos

Ανώνυμος είπε...

...Καταλαβαίνω λοιπόν πως οι οικονομικοί πόροι του ΚΚΕ δεν του επέτρεπαν να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, να χτίσει ένα ισχυρό κανάλι και να «χτυπήσει» τα ιδιωτικά κανάλια.

Εκείνο που μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ στον 902 ήταν να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του, να δώσει βήμα σε νέους ανθρώπους, σε νέους καλλιτέχνες, να προχωρήσει σε συνεργασίες και να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό σταθμό.

Αυτό, επί 20 χρόνια, δεν έγινε...
http://pitsirikos.net/2012/09/902/

alekos

Ανώνυμος είπε...

Ωραία κ δίκαιη η περιγραφή. Όπως έγραψα κ στην αμέσως προηγούμενη ανάρτησή σου, νομίζω ότι ο Κάππος είχε δίκιο παλιά. Το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο για να πετύχει (κ με τα γυαλιά του σήμερα δεν καταλαβαίνω την αισιοδοξία του τότε ότι θα στέφονταν με επιτυχία). Θεωρώ ότι όντως οι όποιες προσπάθειες έγιναν δε στηρίχτηκαν αλλά κ ότι κ καλύτερες επιλογές να είχαν γίνει (κ θα μπορούσαν σίγουρα) το αποτέλεσμα δε θα ήταν διαφορετικό (πέρα απο το να θυμηθείς λίγες παραπάνω "καλές στιγμές").

Συνοπτικά θα έλεγα ότι οι προθέσεις ήταν κ παρέμειναν οι καλύτερες όλα αυτά τα χρόνια αλλά τελικά το ισοζύγιο ήταν αρνητικό. Απορροφήθηκαν πολλά χρήματα που δυστυχώς δεν απέδωσαν αυτά που έπρεπε να αποδώσουν.

Μέσα στο τρέχον περιβάλλον όμως-το τόσο διαφορετικό από την εποχή γέννησης του 902TV- κ με αυτή την αποτίμηση που έκανα, είμαι αισιόδοξος γιατί όντως πιστεύω ότι το διαδικτυακό εγχείρημα έχει πραγματικά μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας κ ότι με πολύ λιγότερα χρήματα είναι δυνατό να έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Κ η προηγούμενη πείρα μπορεί να αποτελέσει καλό μάθημα για τη συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που ελειπε απο τον 902 ηταν στις πολιτικες συζητησεις να εχει και ανθρωπους αλλων χωρων της αριστερας τοσο σε πολιτικο , οσο και σε συνδικαλιστικο επιπεδο . Οσες φορες τον παρακολουθησα , δεν ειχε ποτε καλεσμενο εναν εκπροσωπο της ανταρσυα , θα μου πεις γιατι να τον φερει , αφου η δυναμη τους στην κοινωνια ειναι ισχνη σε σχεση με την δικη μας , σωστο , οχι ομως σε ολους τους τομεις , στις φοιτητικες εκλογες οι εκπομπες στον 902 ειχαν εκπροσωπους απο δαπ , πασπ , φυσικα πκσ ακομα και εκπροσωπους της νεολαιας του συριζα(αρεν) , ποτε ομως εναν απο τα εαακ ακομα κι αν αυτα ειχαν παντα πολυ μεγαλυτερη δυναμη σε σχεση με τους συνασπισμενους στα πανεπιστημια , τετοια λαθη θα μπορουσαν να αποφευχθουν κι αυτο που περιγραφω δεν ειναι ενα καναλι της παναριστερας που ο καθενας θα ελεγε το μακρυ του και το κοντο του , αλλα θα εδινε μια πολυ πιο πληρη εικονα για το τι συμβαινει στο κινημα και την ταξη .

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για τον (ιστορικό) σταθμό κρίμα και για τους εργαζόμενους (απλά κρίμα καμία διάθεση προβοκάτσιας) αλλά ήταν γνωστή χρόνια η κατάσταση και το ψηφιακό σήμα ήταν η χαριστική βολή. Όσο για το ειδησεογραφικό πορταλ ή οτιδήποτε σχετικό, από εσένα το μαθαινω απολίθωμα [δεν εχω διαβάσει την ανακοίνωση, τα νεα μου τα μετέφεραν προφορικά ] και ομολογώ πώς μαλλον με ενθουσιάζει. Να περιμένουμε αρθρο σου εκεί αν τελικά παρει σάρκα και οστά το "όραμα"?

Ουτε Καν (τι θα γινει τέλος πάντων με τους κωδικούς του blogger..μια δουλεύουν μια όχι)

Ανώνυμος είπε...

Ξεχασα στο προηγουμενο post (περ καππου) να κανω μνεια στην εκπομπη φωταψιες της αλλης οχθης, ενα πραγματικο στολιδι για τη δημοτικη μας παραδοση. Εκπομπη που την εβλεπαν πολλοι ανθρωποι εστω κι αν δεν ηταν ψηφοφοροι του κομματος.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ένα ενδιαφέρον παράδειγμα χρήσης τηλεοπτικών σταθμών προς όφελος των κινημάτων και συνεπώς του κομμουνιστικού κινήματος, είναι τα αυτοοργανωμένα τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας. Που δίνονται σε συνελεύσεις γειτονιάς και κατά πως δείχνει ο Εξάντας αποτελούν μία πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική επιλογή στην τηλεόραση.

Αναρχομαρξιστομαοϊκοτιτοϊκοσταλινικός είπε...

Μάλιστα μάθαμε πως το απολίθωμα κάνει άδικη κριτική(μάλλον επειδή λέει αλήθειες που δεν συμφέρουν) και πως το ΜΟΝΟ βήμα που είχαν εργάτες, φοιτητές, μαθητές κ.λ.π, ήταν ο 902. Λοιπόν επειδή τυχαίνει να μην έχω πληρώσει ούτε ένα ευρώ στους καναλάρχες από τότε που μπήκε το ψηφιακό σήμα και έτυχε να παρακολουθήσω τον 902 τον τελευταίο καιρό, το απολίθωμα έθεσε κομψά (ως όφειλε) το θέμα (λόγω και της κομμουνιστικής αβρότητας που το διακρίνει). Ο 902 παρήκμαζε περισσότερο και από τη Σοβιετική Ένωση τα τελευταία 10 χρόνια της, δεν είναι δυνατόν να παίζει απογευματινές ώρες τηλεμάρκετινγκ για ραπτομηχανές και αποκωδικοποιητές(!!!) με ειδικό τηλεκοντρόλ... Έχω την εντύπωση πως αν ήθελε το κόμμα έβρισκε ανθρώπους να ασχοληθούν αφιλοκερδώς, αλλά για κάποιο λόγω που αδυνατώ να καταλάβω, δεν το έκανε. Όσο για το βήμα που έδινε, μάλλον αναφέρεσαι στο μετέωρο βήμα του πελαργού... γιατί άλλο βήμα δεν είδαμε. Απώλεια είναι η μη αξιοποίησή του και όχι το ότι έκλεισε, πέραν βέβαια της πλευράς των εργαζομένων.

Ανώνυμος είπε...

Σε κανέναν δε θα λείψει το χάλι του καναλιού αυτού.Επίπεδο που δεν εκπροσωπούσε την αριστερά,αλλά τις διευθύνουσες μούμιες

κόκκινος από τα νεύρα είπε...

Ντροπή υπάρχει;;

Δε λέω για την ηγεσία και του "ΚΚΕ" και του ΣΥΝ, αυτοί είναι φασίστες με πατέντα από τον καιρό του Μπρέζνιεφ και του Φλωράκη.

Σε μέλη, φίλους, πολιτικούς οπαδούς.

Τι είναι αυτά ρε;;;

Δεν αισχύνεται κανείς;;

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/491924/-SYRIZA-kai-KKE-psifisan-lefko-sto-keimeno-katadikis-ton-epeisodion-tis-Chrysis-Avgs.aspx

Αναυδος είπε...

το αφιλοκερδως για εναν σταθμο οπου τα παγια ειναι υψηλα ειναι μια ωραια αλλα ανεφαρμοστη ιδεα. λαβετε υποψη οτι στο Μεγκα η ζημια για το '11 ξεπερασε τα 20εκ με συν τζιρο +90εκ

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια το τοπίο στα ΜΜΕ θα πάψει να είναι αυτό που γνωρίσαμε. Θα πάψει να υφίσταται το τηλεοπτικό πρόγραμμα όπως το συνηθίσαμε. Θα μπορείς να επιλέγεις όποιο πρόγραμμα θέλεις όποια ώρα θέλεις. Τα τηλεοπτικά κανάλια είναι ήδη ελλειμματικά από τη στιγμή σχεδόν που δημιουργήθηκαν. Υπάρχουν απλώς για να υπηρετούν τα συμφέροντα του επιχειρηματικού συγκροτήματος στο οποίο ανήκουν. Από τη στιγμή που θα αποσυνδεθεί το δελτίο ειδήσεων από το πράιμ τάιμ του σταθμού, δε θα υπάρχει λόγος π.χ. ο Κυριακού να πληρώνει ένα ακριβό σήριαλ για να σε τραβήξει να δεις το δελτίο ειδήσεών του.

Αντίστοιχα θα τυπώνονται πολύ λιγότερα έντυπα και οι περισσότεροι θα διαβάζουν απευθείας από τα σάιτ της επιλογής τους.

Σκεφτείτε πως έχει κλείσει το ΑΛΤΕΡ, η Ελευθεροτυπία, η Απογευματινή για να αναφέρω τους 3 πρώτους τίτλους που μου έρχονται στο μυαλό. Σκεφτείτε πως κάποτε ήθελαν να φτιάξουν κανάλι η εκκλησία, ο Τεγόπουλος, ο Κόκκαλης και αρκετοί άλλοι. Τώρα η εκκλησία έκλεισε και το ραδιόφωνό της, η κόρη του Τεγόπουλου την εφημερίδα της κ.λ.π. Ούτε λόγος για νέα κανάλια.

Το ερώτημα είναι: καλώς φτιάχτηκε ο 902; Εγώ πιστεύω καλώς.
Θα μπορούσε να είναι καλύτερος; Πιστεύω πως ναι!
Πέρα από το οικονομικό, θα μπορούσαν να έχουν δουλέψει εθελοντικά για τον 902 δικοί μας καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί, αλλά και νέοι με όρεξη. Κάπως σαν το φεστιβάλ δηλαδή.
Γιατί δεν έγινε ένα τέτοιο κάλεσμα; Πιστεύω πως δεν ήταν ποτέ πρώτη προτεραιότητα ο 902. Από τους προαναφερθέντες καλλιτέχνες, ηθοποιούς κ.λ.π. αν προσφερόταν κάποιος το πιθανότερο ήταν να του ζητήσουν να δουλέψει για το σωματείο/ δημοτική παράταξη/επιτροπή αγώνα/ συγκέντρωση κ.λ.π. της περιοχής του. Να «βγει στους δρόμους να μιλήσει με το λαό». Πόσο μάλλον για κάποιο νέο, χωρίς αναγνωσιμότητα. Ο 902 ήταν εκτός συζήτησης. Η άμεση επαφή ερχόταν πρώτη και η τηλεοπτική επικοινωνία τελευταία.
Ελπίζω στο μελλοντικό πόρταλ ή web tv, αν ποτέ υπάρξουν, να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων.
Παρόλα αυτά δεν θεωρώ πως ήταν ο 902 ένα λάθος. Πρέπει πάντα να εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία και να μην φοβόμαστε το καινούριο.

ARGIE

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να μοιάζει κάπως σουρεαλιστικό να κατηγορηθεί το ΚΚΕ που χάνει ένα μέσο προπαγάνδας του.Αυτό σαν σκέψη κάτι έχει να μας πει για τον τόνο μιας κριτικής που πρέπει να διαχωρίζεται έμπρακτα από ένα ΔΟΛιο περιεχόμενο.

Βέβαια το ότι το ΚΚΕ επέλεξε να εκτεθεί σαν καπιταλιστής στην αγορά,και τώρα στην κρίση κάνει την μια μετά την άλλη αντεργατική κίνηση υπακούοντας στην λογική του "καπιταλιστικά αυτονόητου" θα γίνει αντικείμενο και καλόπιστης κριτικής και σπέκουλας.

Θα φέρω ένα παράδειγμα που μην βιαστείτε να το καταγγείλετε σαν άσχετο ή προβοκατόρικο.Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ κατηγορούν ,γενικά εύστοχα την αυτόνομη παρέμβαση για υπογραφή αντεργατικών συμβάσεων(χωρίς όμως να έχουν δημιουργήσει κανένα πανίσχυρο ρεύμα ταξικής ανατροπής στην βάση,ή το έχει έστω επιχειρήσει,καθώς αρνείται την σημασία της αγωνιστικής ενότητας, και τα χαλάει όλα ο ΣΥΡΙΖΑ,)Είναι όμως μια στάση που υπαγορεύεται από την υπόκλιση στο καπιταλιστικά λογικό και ρεαλιστικό.Το ότι το ΚΚΕ δεν "βγαίνει" και πετάει κόσμο στην ανεργία ,δεν είναι λιγότερο αλήθεια από την πραγματική πίεση πχ εμποροϋπαλλήλων για "να υπογραφεί ΣΣ προς το παρόν και βλέπουμε".Η υπόκλιση του ΣΥΡΙΖΑ στον ηττοπαθή επιβιωτισμό και η κυνική εμπλοκή με το επιχειρειν είναι και τα 2 δείγματα αδυναμίας της αριστεράς να σκεφτεί και να πράξει μη καπιταλιστικά.

Αυτό βοηθάει να συλλάβουμε την βαθύτερη ουσία του προβλήματος που αντιπροσωπεύει ο 902( ή το κόκκινο που όλο ακούω θέματα για απλήρωτους,συμβάσεις κλπ).Δεν ήταν αυτονόητο ότι το ΚΚΕ έπρεπε να φτιάξει έναν κομματικό σταθμό(ή έναν εκδοτικό κολοσσό).Το ότι δεν υπήρξε καν ποτέ η σκέψη και η φιλοδοξία για ένα βήμα έκφρασης της δράσης της κοινωνικής πλειοψηφίας,και προβολής εναλλακτικών πολιτιστικών προτύπων δεν ήταν αναπόδραστο.

Τα ηλεκτρονικά τηλεοπτικά μέσα δεν είναι εφημερίδα,και η τηλεόραση πολύ περισσότερο.Ο πλατύς μαζικός και λαϊκός της χαρακτήρας κάνει την ίδια την έννοια του κομματικού σταθμού έναν μεγάλο παραλογισμό.

Επίσης δεν ήταν αυτονόητο ότι μαζί με την τηλεοπτική άδεια του ΚΚΕ δόθηκαν οι συχνότητες στο κεφάλαιο άνευ όρων.Αυτό που λέει η ανάρτηση "θα γινόταν έτσι κι αλλιώς" δεν αντέχει σε κριτική.Χίλιες φορές το ΚΚΕ να επιχειρούσε το "μπάσιμο" του πειρατικά.Η λαϊκή εργατική βάση για την υποστήριξη του εγχειρήματος υπήρχε,και θα πολλαπλασιαζόταν εντυπωσιακά.Και πολύ πέρα από το ΚΚΕ.Ήθελε όμως κάτι τέτοιο?Βέβαια αυτό θα ήταν μόνο για Αθήνα.

Και πάλι όμως,αν υπήρχε όρεξη ,φαντασία,και ευρύτερη εμπλοκή κόσμου,συνεπώς γυρνάμε στα ίδια δηλαδή όχι κομματικός σταθμός,το όλο πράγμα θα πήγαινε αλλού.Μπορεί να σας φανεί αστείο,αλλά το ΚΚΕ και ένας ευρύτερος κόσμος θα μπορούσαν να στήσουν πανελλαδικό δίκτυο διανομής VHS,τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90.Κατόπιν cd kai dvd.Περιφερειακοί σταθμοί που βαράνε μύγες,και κυνηγάνε το θέμα με το δίκαννο υπάρχουν άπειροι,θα μπορούσαν να επιχειρηθούν συνεργασίες.Όλες αυτές οι δυνατότητες θα πολλαπλασιάζονταν εκθετικά με το internet.

Και τότε το ναυάγιο θα ήταν αργά η γρήγορα πιθανό.Είναι όμως ζήτημα ,το λαϊκό κίνημα,η αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα όταν κάνουν κάτι,να το κάνουν αλλιώς.Το "μπάσιμο" του ΚΚΕ στα ηλεκτρονικά μέσα,δεν είχε το στοιχείο του μετασχηματισμού και της κινηματικής εμπλοκής των μαζών.Η ίδια η ιδέα το "κανάλι του ΚΚΕ" δεν μπορούσε να αγγίξει πολύ κόσμο γιατί ήταν σαν όλα τα κανάλια.Και λόγω έλλειψης πόρων δυστυχώς πολύ χειρότερο.Η κατάληξη σε έναν σταθμό που δεν έβλεπαν ούτε τα κομματικά μέλη ήταν μοιραία.Η αυλαία είχε δυστυχώς πέσει πολλά χρόνια πριν...

rocean είπε...

Όλοι όσοι λέτε ότι έπρεπε να δώσει λόγο σε ερασιτεχνικές προσπάθειες και τέτοια, μάλλον πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα... Ωραίο ακούγεται στα λόγια, αλλά στην πράξη πολύ δύσκολο... Και στην τελική πήγε κανείς να δώσει το υλικό του στον 902 και αυτός του είπε όχι?

Δείτε π.χ. ένα πράγμα. Πριν μερικά χρόνια είχε γίνει ένα μικρό bam και στην Ελλάδα κι εμφανίζονταν διάφορα podcasts και vidcasts. Ερασιτεχνικά όπως λέτε. Πόσα από αυτά όμως μπόρεσαν να παρουσιάσουν πάνω από 2-3 εκπομπές με συνέπεια? 2-3 θυμάμαι να κάνουν κάτι κι αυτά κάποια στιγμή σταμάτησαν. Κι αυτά ήταν podcasts... όχι video...

Περιπτώσεις Χατζητσεφάνουν που λέτε, είναι εντελώς άλλο πράγμα αφού στράφηκε για χρηματοδότηση στον κόσμο. Ήταν καθαρά επαγγελματικές δουλειές... Πέτυχε στις 2 φορές, αλλά μέχρι πόσες φορές μπορεί να πετύχει αυτό και πόσο μπορεί να πετύχει για να χρηματοδοτηθεί ένας ολόκληρος σταθμός? Εδώ απλά sites δεν επιβιώνουν, όταν πάνε να λειτουργήσουν μόνο με donations.

Γενικά εγώ δεν βλέπω να υπάρχει καμιά σοβαρή ποιοτική ερασιτεχνική εθελοντική προσπάθεια εκεί έξω, που θα μπορούσε παίξει μπάλα και στον 902. Οπότε όλα αυτά που λέτε περί του ότι δεν στήριξε ο 902 τις ερασιτεχνικές προσπάθειες, τα θεωρώ φαντασιώσεις που δεν πατάνε στην πραγματικότητα.

Το ιντερνετ είναι σχεδόν τζάμπα. Τι εμποδίζει τις περιβόητες ερασιτεχνικές προσπάθειες (που δεν στήριξε ο 902) να βγουν και να κάνουν αυτά τα μαγικά πράγματα που θέλουμε να δούμε?

Ανώνυμος είπε...

η αριστερά άφησε εποχή με τη ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ που και σήμερα είναι σημείο αναφοράς.
Αυτό το αθλιο κανάλι τι μας άφησε τα telemarketing?
Aυτοί που κάνανε κουμάντο,ας κρυφτούνε καλύτερα,και να ξεχάσουν τις δικιολογίες και τα ψέματα.
Δεν εκπροσωπούσε ποτε το επίπεδο της αριστεράς,γι'αυτό δεν είχε και συμπαράσταση από το κόσμο της

Ανώνυμος είπε...

Μην είστε ισοπεδωτικοί (κι είστε όσο αυστηροί θέλετε) κ κυρίως μη λέτε μαλακίες ορισμένοι.

Υπήρχαν πολλές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση για το δημοτικό μας τραγούδι σαν τις φωταψίες της άλλης όχθης; Μια εκπομπή πραγματικό στολίδι. Κ αυτό δεν είναι υποκειμενικό.

Με σπουδαίους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν κ εκπομπές που κατά τη γνώμη μου θα είναι κειμήλιο για τις επόμενες γενιές.

Αλλά ναι κατά τα άλλα σας έμεινε μόνο το telemarketing. Αν γινόταν κάτι αξιόλογο θα το στηρίζατε ωποσδήποτε... Ρεζίλια.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Rocean προφανώς και είναι δύσκολη η αξιοποίηση ερασιτεχνών. Όμως το θέμα δεν ήταν απλώς να στέλνουν μερικά βιντεάκια στο κανάλι.
Ήταν να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός. Θέλεις 8 ηχολήπτες και έχεις λεφτά για έναν; Να σου προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους όσοι χρειάζεσαι για να βγει το πρόγραμμα που θέλεις. Το ίδιο και σε εκφωνητές, ηθοποιούς, φωτογράφους. Οι αναγκαστικά λίγοι επαγγελματίες θα χρησιμευαν για να συντονίζουν τους εθελοντές.
Δεν υπήρξε όμως ποτέ οργανωμένο κάλεσμα για βοήθεια.

Πως αλλιώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την έλλειψη χρημάτων;
Αλλιώς να το πάρουμε απόφαση πως δεν γίνεται τίποτα και να μην δοκιμάζουμε τίποτα καινούριο.


Υ.Γ. Εκτός από τον Κώστα Τσίφτη, δεν ξεχνάμε και τον Κώστα Καραχάλιο. Δυστυχώς έφυγαν πολύ νωρίς και οι δυο...


ARGIE

Rocean είπε...

Φυσικά δεν μιλάμε για αποστολή βίντεο και τέτοια. Αυτό γίνονταν. Αλλά ούτε για βοήθεια τεχνική ή άλλη. Κι αυτό πιστεύω γίνονταν σε έναν βαθμό όταν χρειάζονταν.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι αν υπήρχαν πραγματικές σοβαρές ποιοτικές ερασιτεχνικές δημιουργίες, που θα μπορούσαν να γεμίσουν το πρόγραμμα του 902. Ταινίες, θέατρο, ψυχαγωγικές ενημερωτικές εκπομπές κοκ. Μιλάμε για ερασιτεχνικές ομάδες ανθρώπων που θα δημιουργούσαν εθελοντικά υψηλού επιπέδου ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ εκπομπές με συνέπεια και συνέχεια.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα εκεί έξω, δυστυχώς, για να το χρησιμοποιούσε και να το στήριζε και ο 902. Αποσπασματικά, ναι, υπάρχουν διάφορα πράγματα, αλλά δεν φτάνουν για να στηρίξουν ολόκληρο τηλεοπτικό σταθμό και ατελείωτες ώρες προγράμματος που έλειπαν.

Ανώνυμος είπε...

Αν εξαιρέσουμε τις ηλίθιες διαφημήσεις για κατσαρόλια και τηγάνια( που η προβολή τους εν μέρει δικαιολογείται) , ωφείλουμε να πούμε ( χωρίς προκαταλήψεις ) ,οτι ήταν μακράν ο πρώτος σε σοβαρότητα σταθμός ειδικά στις ειδήσεις ( εκεί άκουγες πραγματικές ειδήσεις) . Κρίμα θα μας λείψει( έχουμε τον Ρίζο μας). Το ΚΚΕ είναι σοβαρό κόμμα , θα βρεί άλλο τρόπο να επικοινωνεί και να ενημερώνει τον κόσμο.