Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τροτσκόμετρο

Μετά την επιτυχία και την παλλαϊκή αποδοχή της οποίας έτυχε το αριστερόμετρο του φιλολαϊκού, και δεδομένου ότι το λαϊκό στρώμα κοροϊδεύει την κοινωνία και πολύ δύσκολα θα νικήσει τη βαρεμάρα του για να γράψει κάτι μες στο 13... η κε του μπλοκ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα ακόμα δύσκολο και πολυσύνθετο καθήκουν, γύρω από ένα θέμα που φοριέται πολύ το τελευταίο διάστημα: τον τρότσκι, τους τροτσκιστές, την τροτσκιστική στροφή όλου του πολιτικού φάσματος της ευρύτερης (με την πολύ ευρεία έννοια) αριστεράς και την τροτσκιστική ιδεολογική (σχεδόν) ηγεμονία μες στο κίνημα.



Ποιος είναι όμως ο πιο τροτσκιστής απ’ όλους; Και τι θα έβγαινε αν βάζαμε κάτω τους τροτσκισμούς μας και τους μετρούσαμε; Με αυτό το πρόβλημα έρχεται να καταπιαστεί η κε του μπλοκ και να συμβάλει το δικό της λιθαράκι στην κατεύθυνση της επίλυσής του.

Εν αρχή λοιπόν η μέθοδος. Μπορεί η διαλεκτική να μην χωράει σε γραμμικά σχήματα ή σε έναν πίνακα συντεταγμένων, αλλά εμείς χρειαζόμαστε μια απλή γραφική παράσταση για να εκφράσουμε την πολιτική αλληλουχία και θα φροντίσουμε να εντάξουμε στη συνέχεια τη διαλεκτική στο σκεπτικό μας. Η αρχική σκέψη ήταν να οριστούν δύο κάθετοι άξονες, πχ τροτσκιστική πρακτική και τροτσκιστική ιδεολογία, κι η ένδειξη στο τροτσκόμετρο να προκύπτει από το γινόμενο των δυο συντεταγμένων ώστε να έχουμε άμεσα συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Αυτός ο τύπος διαγραμμάτων άλλωστε ήταν πολύ δημοφιλής προεκλογικά, βοηθώντας πχ διάφορους αναποφάσιστους να ψηφίσουν σύριζα –ενώ για να βγει η ψήφος σου στο κουκουέ, έπρεπε να ‘σαι και λίγο φασιστάκος, οπαδός του ολοκληρωτισμού, και πολιτικός γείτονας της χρυσής αυγής –καθώς στο μυαλό του μέσου αστού πολιτικού «επιστήμονα» όσοι παλεύουν για τη δικτατορία του προλεταριάτου είναι στην ίδια μπάντα με τους νοσταλγούς της επταετίας, και τους άλλους εχθρούς του αστικού κοινοβουλευτισμού.

Παρόλα αυτά η κε του μπλοκ προτίμησε την εύκολη λύση ενός απλού γραμμικού σχήματος, για να καταδείξει μεταξύ άλλων τον αντιδιαλεκτικό, χαβαλέ χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος.
(Εξάλλου είναι εντελώς αμφίβολο αν αυτές οι έννοιες και οι –ισμοί μπορούν να εγείρουν σοβαρά κάποια επιστημονική αξίωση. Σε τι συνίσταται πχ συνολικά ο τροτσκισμός ως ολοκληρωμένη ιδεολογία; Αρκούν δυο ιδέες (παγκόσμια και διαρκής επανάσταση) οι οποίες δεν είναι καν πρωτότυπες ακριβώς, για να γίνει λόγος για ένα διακριτό φιλοσοφικό σύστημα –δηλ για έναν –ισμό; Αλλά αυτό παρενθετικά και μόνο).

Χρειαζόμαστε λοιπόν δυο άκρα για να ορίσουμε τον άξονά μας και να τοποθετήσουμε τα πολιτικά μας μεγέθη και την τιμή κάθε τίμιου τροτσκιστή –και μη. Η προφανής επιλογή θα ήταν να βάζαμε στο ένα άκρο το λέοντα και στο αντίθετό του το σύντροφο με το μουστάκι ή το ραμόν μερκαντέρ, σημειώνοντας όλες τις ενδιάμεσες πολιτικές αποχρώσεις του κόκκινου στο σύγχρονο πολιτικό φάσμα. Ωστόσο η λύση αυτή απορρίφθηκε για λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω.

Αντ’ αυτού η κε του μπλοκ προτίμησε ένα πιο δυναμικό μοντέλο, τοποθεώντας στο ένα άκρο του άξονα τον τρότσκι και στο αντίθετό του τους επιγόνους του τροτσκιστές και τα διάφορα παρακλάδια τους με τις ποικιλώνυμες πολιτικές διαδρομές και τον κοινό παρονομαστή της (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) απομάκρυνσης από το δάσκαλό τους.
Μια ομάδα αμερικανών τροτσκιστών πχ είχε συγκρουστεί με την τέταρτη διεθνή και τον τρότσκι, όσο  αυτός ήταν ακόμα εν ζωή, γιατί ήθελαν μια ανοιχτή πολεμική ενάντια στην εσσδ και τον κοινωνικό της χαρακτήρα (που σύμφωνα με τον τρότσκι παρέμενε σοσιαλιστικός, παρά τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό του εργατικού κράτους). Κάποιοι εξ αυτών, όπως ο μπάρναμ (συγγραφέας του βιβλίου «η επανάσταση των διευθυντών», όπου ανέλυε το νέο στάδιο προς το οποίο συνέκλιναν τα δυο κοινωνικά συστήματα, με νέα άρχουσα τάξη τους διευθυντές –κι όχι τους ιδιοκτήτες- των επιχειρήσεων) εγκατέλειψαν πλήρως τον μαρξισμό (εκτός από τις ιδέες του τρότσκι), περνώντας ανοιχτά στην αντίπερα όχθη. Κι απέδειξαν έτσι πόσο μεγάλη είναι η απορροφητική δύναμη του καπιταλισμού, που ενσωμάτωσε πολύ εύκολα –όχι απλά τους αποστάτες του τροτσκισμού, αλλά- όλα εκείνα τα μαρξίζοντα ρεύματα και τις αναλύσεις τους για τη μετα-βιομηχανική, μετα-καπιταλιστική κοινωνία (της γνώσης, της πληροφορίας, κτλ) που προέβλεπαν το τέλος αυτού ακριβώς του συστήματος που τις απορρόφησε.

Ένα άλλο ρεύμα διαφωνώντας στο ίδιο θέμα (για την κοινωνική φύση της σοβιετίας) ασπάστηκε τη θεωρία του τόνι κλιφ περί κρατικού καπιταλισμού (που υποτίθεται ότι πραγματοποιούσε την υπεραξία στο στρατιωτικό τομέα κι εκτός των συνόρων της). Πρόκειται για εκείνο το διεθνές ρεύμα στο οποίο ανήκουν το σεκ κι η δεα που προέκυψε από τη διάσπαση του τελευταίου.
Τα υπόλοιπα τμήματα που κράτησαν κάποια αναφορά στην τέταρτη διεθνή δεν ξέφυγαν από τον κανόνα της πολυδιάσπασης και των εκατέρωθεν κατηγοριών για αποστασία από την πραγματική ουσία του τροτσκισμού. Κι αν πάρει κανείς ως κριτήριο την άποψη του ενός για τον άλλο, τότε έχουμε να κάνουμε με άθλιους αποστάτες του τροτσκισμού, που τοποθετούνται αυτοδικαίως στο αντίθετο άκρο του τρότσκι, όχι μόνο ως αποστάτες, αλλά και ως το κατοπτρικό του αντίθετο.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο σάββας μιχαήλ. Αφενός γιατί είναι sui generis και δεν χωρά σε καλούπια. Ααφετέτου γιατί παρουσιάζει αρκετά κοινά ως προσωπικότητα με το λέοντα, που δε μπορεί να περάσουν απαρατήρητα: εβραϊκή φυλετική καταγωγή, μεσοαστική ταξική καταγωγή, ρητορική δεινότητα, φλογερό επαναστατισμό, αλλά κάκιστο πολιτικό κριτήριο. Συνεπώς κερδίζει μια θέση στον άξονα πολύ κοντά στο λέοντα –κι ίσως να του άξιζε να έχει εκτός ανταγωνισμού το δικό του προσωπικό άξονα που δεν τέμνεται με κανένα άλλο.

Αφού ξεπεράσαμε αυτό το μεθοδολογικό σκόπελο, η βασική δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι να τοποθετήσουμε στον άξονά μας το κόμμα. Αν πιστέψουμε τα μίντια, τους τροτσκιστές και τον κυρίαρχο δημόσιο λόγο, το κκε είναι ακραιφνώς σταλινικό κι αμετανόητο, στα χνάρια της τρίτης περιόδου και της θεωρίας του σοσιαλφασισμού. Αν πάλι πιστέψουμε το μ-λ ρεύμα, τον εργατικό αγώνα και τον κυρίαρχο «αντιπολιτευτικό» κριτικό λόγο, το κουκουέ έχει κάνει προδοτική, τροτσκιστική στροφή, απαρνούμενο την πάλη για εθνική ανεξαρτησία. Και εφόσον υπάρχει τέτοια διχογνωμία μες στη γενική αντικομματική σύμπνοια και διαλεκτική ενότητα των αντιθέτων, η κε του μπλοκ επέλεξε να τοποθετήσει το κουκουέ στο κέντρο του άξονα, ώστε να βάλλεται πανταχόθεν.

Κάπου κοντά στο κουκουέ, προς το κέντρο θα βάλουμε το σύντροφο με το μουστάκι, αλλά μία ιδέα πιο κοντά προς την πλευρά του τρότσκι, γιατί παρά τις βαθιές διαφωνίες και συγκρούσεις τους (οι οποίες δεν είναι ιστορικά ξεπερασμένες, όπως λένε αφελώς κάποιοι) υπήρχε ένας κοινός λογικός πυρήνας, ο οποίος αποδόθηκε αλληγορικά στη φάρμα των ζώων με τον πολύ εύστοχο συμβολισμό του μύλου –αν θυμάμαι καλά- που ήταν ιδέα του χιονάτου αλλά την οικειοποιήθηκε ο ναπολέων και την παρουσίασε ως δική του. Ο μύλος αυτός δε συμβολίζει κάποια χιμαιρική ουτοπία, σαν τους ανεμόμυλους του δον κιχώτη, αλλά το προτσές της εκβιομηχάνισης της ρωσίας και της κολεκτιβοποίησης της ρωσικής υπαίθρου. Κι εκτός από την ιδέα αυτή καθαυτή, έχει μεγάλη σημασία η χρονική στιγμή κι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί. Αλλά αυτό θα ήταν το αντικείμενο μιας άλλης ανάρτησης.

Μεταξύ του συντρόφου με το μουστάκι και του λέοντα με την αξίνα θα τοποθετήσουμε το γιώργο ρούση, ο οποίος κερδίζει επάξια μια θέση κοντά στον δεύτερο με τον χυδαίο όσο και ρηχό αντισταλινισμό του. Αλλά βγάζει τον χειρότερο «σταλινικό» εαυτό του όταν κάποιος επιχειρήσει να αντιπαρατεθεί μαζί του, και συμπεριφέρεται σα μικρό παιδί, κρατώντας δυστυχώς μόνο αυτό το χαρακτηριστικό από την παιδική αρρώστια του «αριστερισμού της νιότης του».

Στην άλλη πλευρά του άξονα θα βρούμε δυο άλλες περιπτώσεις.
Το ναρ που δανείζεται στοιχεία από την θεωρία του κρατικού καπιταλισμού για την εσσδ και διάφορες τροτσκιστικές αναλύσεις για το εργατικό κίνημα και τη θεώρηση της σύγχρονης πραγματικότητας. Ενώ έχει παράδοση μετωπικών συμμαχιών με διάφορες τροτσκιστικές ομάδες (εεκ κι όκδε παλιότερα, όκδε σπάρτακος και σεκ σήμερα) καταφέρνοντας να τις συμβιβάζει με τους μαϊκούς του εκκε στα πλαίσια μιας υποδειγματικής ειρηνικής συνύπαρξης.

Και τον εργατικό αγώνα που ξιφουλκεί με κάθε ευκαιρία εναντίον του τρότσκι και του πουλιόπουλου, αλλά επί του πρακτέου ταυτίζεται με τις θέσεις των τροτσκιστών για το μεταβατικό πρόγραμμα και το ενιαίο εργατικό μέτωπο με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση εξαντλητική. Κι η κε του μπλοκ είναι ανοιχτή στις προτάσεις των σφων αναγνωστών για τον εμπλουτισμό της, την υπερψήφιση και τον τελικό καταρτισμό της του τροτσκόμετρου μέσα από τις συνήθεις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει μια κατηγορία τροτσκιστων που δεν ανέφερες που κυρίως διακρίνεται από τις άλλες περισσότερο από την πρακτική της

είναι η τακτική του suis generis εισοδισμού που αξιοποίησε ο Πάμπλο εκτεταμένα

δηλαδή του μακρόχρονου εισοδισμού είτε σε σοσιαλδημοκρατικά είτε σε Κομμουνιστικά κόμματα και έχει ως στόχο να τα επιρρεασει δημιουργώντας μια κεντριστικη γραμμή σε αυτά

όταν αυτη η γραμή διαμορφωθεί τότε πρέπει οι τροτσκιστές να αποχωρήσουν παίρνοντας μαζί τους όσα περισσοτερα μέλη μπορούν για να φτιάξουν ένα πραγματικό επαναστατικό κόμμα

η τακτική του suis generis εισοδισμού επικρίθηκε γιατί πολλά από τα τροτσκιστική στελέχη που ακούνταν στον εν λόγω εισοδισμό τελικά είτε αφομοιώθηκαν από την μακροχρονη συμμετοχη τους στα εν λογω κόμματα είτε γλυκάθηκαν από τα πόστα που πήραν και τελικά συμβιβάστηκαν και ενσωματωθηκαν

η τελευταια είναι η περιπτωση του ΚΚΕ
η κεντριστικη γραμμη έχει διαμορφωθεί, αλλά οι τρότσκιστες φοβούνται να εγκαταλείψουν την ρουτίνα και την θαλπωρη του περισσου
έτσι το πράμα πάει για συμβιβασμό εν μέσω της πιο σοβαρης οικονομική κρισης

Υ.Γ. Ο πουλιοπουλος είναι πολύ σοβαρός μαρξιστής και στο γνωστό έργο του δεν θα βρεις ούτε μεταβατικό πρόγραμμα, ούτε εργατική κυβερνηση 4ου ΚΔ, ούτε πρόταση συνεργασιας της σοσιαλδημοκρατιας
το μόνο που προτείνει είναι η κοινη δράση της κομμουνιστικής αριστερας (ΚΚΕ, αρχειων, σπάρτακου) που σε αναλογία είναι σημερα
ΚΚΕ, ΝΑΡ, αυτόνομοι

φιλικά, μπράβο για το ενδιαφέρον θέμα που ανοιγεις

Ανώνυμος είπε...

Πως να μη πέσει έξω οικονομικά ο Περισσός όταν ταιζει κάτι τέτοιους κοπρίτες σαν την αφεντιά σου προβοκάτορα(κατά τα λεγόμενά σου), για να γράφεις τις παπαριές σου και να βρωμίζεις την όποια πολιτική αντιπαράθεση ιδεών που μπορεί να αντέξει η καμαρίλα τους.

Ανώνυμος είπε...

ως απάντηση στον πιθανό συμβιβασμό των μέσα Τροτσκιστών ο πάμπλο πρότεινε την παράλληλη ύπαρξη μιας καλα οργανωμενης τροτσκιστικης οργάνωσης που θα δρα έξω από το κόμμα που με την κριτικη της θα κρατάει το ίσιο....

δυστυχώς το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι η τροπή που αρχίζει να παίρνει το ΝΑΡ δυσκολέυει αφάνταστα τον πραγματικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ως αριστερή αντιπολίτευση του ΚΚΕ

οπότε το μόνο που μπορούμε να ελπιζουμε ειναι να δυναμώσουν οι αριστερες τάσεις στο ΝΑΡ και να φιλοτημηθουν οι μέσα στο ΚΚΕ να κάνουν το καθήκον τους

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Το δεύτερο σχόλιο μπήκε γιατί χρειάζεται και λίγο γέλιο στις δύσκολες μέρες που ζούμε...

Ανώνυμος είπε...

βεβαιως ο παμπλο ήταν υπέρμαχος του μεταβατικου προγράμματος σε αντίθεση
με την σημερινη γνωστή "γιαγια" του ελληνικου τροτσκισμου

Ανώνυμος είπε...

πάντως η αλήθεια είναι ότι στην σημερινή συζητηση για την στρατηγικη και την τακτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο
είναι αδυνατον να ξεφύγεις από τα μεθοδολογικά βαθρα που έθεσε ο Λεον Τροτσκι με τα βιβλία του

είτε είσαι υπέρμαχος του μεταβατικού είτε όχι

Ανώνυμος είπε...

το ΚΚΕ Τροτσκι
ο Ρούσης Τρότσκι
το ΣΕΚ Τροτσκι
οι Θέσεις και ο Μηλιος στα παλια καλά τους (όχι τώρα) είχαν ως πηγες τον Μαξιμο και τον Πουλιοπουλο
ο εργατικός αγώνας Τρότσκι παρόλο που το κρύβει
ακόμα και ο Βασίλης Λιοσης παρόλη την τρέλα του εναντια τον τροτσκισμο τα επιχειρηματα του εναντια στο ΚΚΕ είναι τροτσκιστικα

Ανώνυμος είπε...

όχι μονο αυτο σ/φε
αλλά οι μεγαλυτεροι και πιο επιφανης μαρξιστες της εποχης μας ή κοντινοι σε εμάς είναι τροτσκιστες
Ντανιέλ Μπενσάιντ
Καλλινικος
Κρις Χαρμαν
Τονι Κλιφ Μαντελ (παλιοτεροι)

Ανώνυμος είπε...

Αλαιν Κριβιν
Μικαελ Λοβι
ο καταλογος είναι ατελειωτος....

αντιθετα μαρξιστες επηρρεασμενοι από τον Σταλιν που είναι σοβαροι δεν υπάρχουν
μόνο μαοικοι, όχι αποκλειστικα υπερμαχοι του Σταλιν
ειναι χαρακτηριστικο ότι το ΚΚΕ υποχρεωθηκε να εκδοσει το βιβλιο μαοικου "Αλλη μια ματια στον Σταλιν" για να τον υπερασπισει

υπάρχουν βεβια και οι γραφικοι της ανασυνταξη

Ανώνυμος είπε...

που οφειλεται ρε σ/φοι αυτη η γονιμοτητα της μαρξιστικης παραδοσης που έχει τις ρίζες τη στα έργα του Λεον Τροτσκι

για πάντα θα συζηταμε πλεον την "προδωμενη"
το "η τριτη διεθνης μετα τον Λενιν" την "διαρκή" κλπ
την "ρωσικη επανασταση" και αλλα έργα κλασικα μνημεια της επαναστατικης Στρατηγικής

Ανώνυμος είπε...

και τέτοια μυαλα που επηρρεασαν την πολιτικη σκέψη του αιώνα μας όσο κανενα άλλος μαρξιστης

χαρακτηριστικαν από τους Σταλινικους ως πρακτορες του Χιτλερ, φασιστες κλπ

Ανώνυμος είπε...

όπως ο φασιστας μουσολινι εκπροσωπος της ιταλικης αστικης ταξης έβαλε τον Γκραμσι φυλακή για να σταματηει αυτος ο εγκεφαλος να σταματαει να σκεφτεται

έτσι και ο Σταλιν εκφαστης των συμφεροτων της γραφειοκρατιας έστειλε τον Μερκαντερ να δολοφονησει τον Τροτσκι

Ανώνυμος είπε...

η υπεροχη του Τροτσκι σε θεωρητικο επιπεδο απο τον Σταλιν φαινεται με μια απλη συγκιρση του θεωρητικου έργου των δυο

αλλα και αν συγκρινουμε την θεωρητικη παραγωγη των σ/φων τους

Με το Σταλιν ήταν ποιοι???
Μολοτοφ, Μαλενκωφ κλπ που δεν έχουν σοβαρο θεωρητικο έργο

αντιθετα με Τροτσκι ήταν οι Καρλ Ραντεκ, Πρεομπραζενσκι, Ρακόφσκι, Κρουπσκαγια και πολλοι πολλοι αλλοι με σοβαρο θεωρητικο έργο

Ανώνυμος είπε...

για να είμαστε αντικειμενικοι μεθοδολογια Στάλιν έχει η Νεα Σπορα σε διάκριση από τον εργατικο αγώνα που είναι κρυμμενοι τροτσκιστες
και ως γνωστο η Νεα Σπορα είναι με το ένα ποδι στον ΣΥΡΙΖΑ

αντιθετα ο εργατικος αγωνας μάλλον θα γινει μαγια για το νέο οπορτουνιστικο πόλο

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα μετανιώσω που κάνω την ερώτηση γιατί θα σπεύσουν να απαντήσουν διάφοροι, αλλά θέλω να ρωτήσω τον πρώτο ανώνυμο: ποιοι είναι οι τροτσκιστές που έκαναν εισοδισμό στο κουκουέ και παρέμειναν;

Ανώνυμος είπε...

επικεφαλής είναι η γνωστή δαιμόνια "γιαγια" του ελληνικού τροτσκισμου

δυστυχώς βολευτηκε μάλλον από το μισθό που εισπράτει από την κρατικη επιχορήγηση

έτσι έχει δυστυχως τυφλωθει και δεν βλέπει τα όρια στα οποία έχει φτάσει ο γενικώς πετυχημένος εισοδισμος της

Ανώνυμος είπε...

η "γιαγια" βλέπει πολύ καλά ότι το ΚΚΕ έχει κεντριστικη γραμμή γιατί

το ΚΚΕ εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετατροπής της Ελλάδας σε αδυναμο κρίκο του ευρωπαικού καπιταλισμου

πήρε συγχαρητηρια για την στάση του το 2008
ήταν απων από όλες τι μεγάλες μάχες του συνταγματος 2,5 χρόνια τώρα
κατήγγειλε τα κινήματα της Κερατέας και των πλατειών
δεν απάντησε στις προσκλήσεις του Μητσοτάκη ότι δεν αναγνωριζει το συνταγμα και τις υπογραφές της

δεν ξεκαθάρισε στις Θέσεις του συνεδριου ότι σε περιπτωση ανεξελεγκτης χρεοκοπίας το εργατικο κίνημα θα απαντήσει με ένοπλη εξέγερση που μπροστά της το Αργεντινάνσο είναι παιχνίδι με τις τόμπολες
δεν ξεκαθάρισε ότι η στάση των επαναστατων στον πόλεμο δεν είναι η σοσιαλπατριωτικη στάση του Ζαχαριάδη αλλά
η ήττα της δικιάς μας αστικής τάξης στον πόλεμο
(ήττα λένε οι Λένιν Τροτσκι και όχι αοριστίες)
δεν καθόρισε μια πολιτική γραμμή που το ΚΚΕ να γίνει πόλος συσπειρωσης του εξοκοινοβουλιου (ΝΑΡ, αυτονομοι- όπως έκανε ο Λένιν στο 2ο συνεδριο της ΚΔ)
καταρτισε πρόγραμμα χωρις να μελετησει το εποικοδόμημα με αποτέλεσμα αντι να προτείνει ελευθερια πολιτικης δράσης των σοβιετικων κομματων κομμουνιστικης αναφοράς να προτείνει ως διέξοδο ένα σοσιαλισμο του στρατωνα
δεν καταρτισε γενικά διεθνιστικο πρόγραμμα της σοσιαλιστικης επαναστασης αλλά πρόγραμμα του σοσισλιαμσου σε μια μονο χώρα
συνεχίζει να θεωρει αδελφά κόμματα το ΑΚΕΛ και το ΚΚΚ (μάλλον λόγω οικονομικων δοδολψιων)
τελος αποτέλεσμα είναι να έχει ανεχτεί ένα κόμμα που με το νέο καταστατικο απαγορεύει την διαφορετική ά[οψη και βυθίζει όλο το κόμμα στην υποκρισια από την μια να απαγορευονται οι φράξιες και από την άλλη να γίνεται του φραξιονισμου το κάγκελο

Ανώνυμος είπε...

όλα αυτά και πολλά αλλα τα ξέρει η "γιαγια"
άλλωστε αυτα που είπε η γιαγια στον προσυνεδριακο του 13ου δείχνει ότι καταλαβαίνει τα αδιεξοδα του σοσιαλισμου σε μια μονο χώρα

αλλά η γιαγια εγκλωβίστηκε από τον πολυχρονο εισοδισμο
διάλεξε την ησυχία της κρατικής χρηματοδοτησης
έχει αφήσει κάθε τυχάρπαστο να βριζει με τον χειροτερο τρόπο τον τρότσκι
έφτασε μάλιστα από την πίεση να κάνει και η ίδια κάποιες δηλώσεις υπεράσπισης του Στάλιν που δείχνουν την ξεφτίλα και την διαπομπευση που σε οδηγεί ο εγκλωβισμος μέσα σε αυτό το κόμμα

Ανώνυμος είπε...

οπότε η "γιαγια" πρέπει να διαλέξει
ή θα τη θυμούνται σαν μια από τις πιο ευγενικές φιγούρες του ερωπαικου μαρξισμου
όπως τον Παμπλο και τον ακόμα μεγαλύτερο Παντελή Πουλιοπουλο
ή θα την θυμούνται σαν μια ακόμα γραφειοκράτισα που πέρασε από το ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

επίσης η γιαγια ξέρει ότι ο δογματισμος κατακλίζει ακόμα το ΚΚΕ
για αυτό δεν εκδιδονται από το ΚΚΕ βιβλια μεγαλων μαρξιστών όπως της Ροζα Λουξεμπουργκ, του Γκραμσι, του Πανεκουκ, του Τροτσκι, του Πουλιοπουλου, του Σεραφειμ Μαξιμου, του Τόνι Κλιφ και άλλων
και την ίδια στιγμή εκδιδονται συστηματικα έργα του πατερούλη
έτσι το ΚΚΕ αδυνατεί να προωθήσει στην ελληνική νεολαία και στην εργατική τάξη έναν νέο μαρξιστικό διαφωτισμο του 21ου αιώνα

Ανώνυμος είπε...

σφυροδρέπανε ο οπορτουνσιμός ήταν είναι και θα είναι μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα
το παραδοσιακό-ΚΚΕ ή το νεο (ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

όπως υπάρχει πρόβλημα με πολλες από τις θέσεις του ΝΑΡ και τις αποψεις στελεχων του
έτσι υπάρχει προβλημα με πολλές από τις αποψεις του ΚΚΕ και τις θέσεις στελεχων του

ο νέος κομμουνιστικος φορεας το 21ου αιώνα που δεν θα είναι ο μονολιθικος φορεας του 20ου αιώνα
αλλά θα εχει την μορφή του κομμουνισμου του δικτυου (σε αυτο έχουν δικιο οι ΝΑΡΙΤΕΣ) λόγω της πολυσυνθετοτητας της εργατικής τάξης
θα δημιουργηθεί από τα συντριμια των παλιών κομμουνιστικων φορεων (παλιών και νεων)
αρκεί τα διαφορα στελεχη και συνιστωσες τη αντικαπιταλιστικης αριστερας να μην διαλεξουν το συμβιβασμο με την ρουτινα και τον συμβιβασμο τις ηγεσίες των κομμάτων τους και

Ανώνυμος είπε...

αναμενοντας τι θα πράξει η "γιαγια"....

Ανώνυμος είπε...

εδω ρε σφυροδρέπανε δες τι γινεται με την περιφημη γραμμη συσπειρωσης

οι δεξιοί σπάσαν τόσο πολυ τα ούμπαλα στους αριστερούς
που μετά από 20 χρόνια ούτε καν αντικαπιταλιστική δεν την είπαν
και βρήκαν την φορμουλα αντικαπιταλιστικη-αντιμονοπωλιακη για να ευχαριστηθουν όλοι

αν την έλεγαν αντικαπιταλιστική ο Λιοσης μαζι με τον Χαρκοβιτη θα έγραφαν καμμια τριανταπενταρια βιβλία καταγγελοντας

Ανώνυμος είπε...

αναμένοντας την γιαγια....

Ανώνυμος είπε...

20 χρόνια το παλευουν και ακόμα την εργατικη εξουσια την λένε εργατικη λαικη εξουσία

η "γιαγια" και αυτο το βλέπει αλλα συμβιβαζεται

και το πρόβλημα του σοσιαλισμου του στρατωνα το βλεπει για αυτο στην προσπάθεια να τον αντιμετωπισει έκανε το λαθος στο 13ο να αρνηθει τον όρο δικτατορια του προλεταριατου
τα κίνητρα όμως ήταν από τα αριστερα

αλλά συμβιβάζεται εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης

Ανώνυμος είπε...

ίσως πρέπει να βγει ένας μάγκας τροτσκιστης στον προσυνεδριακο και να τινάξει την μπανγκα στον αέρα

αλλά πρέπει να είναι από τους μεσα όχι από τους έξω

Ανώνυμος είπε...


μπορω να σου πω ποιοι είναι στην Νεα Σπορα και στον εργατικο αγωνα αν θες

Ανώνυμος είπε...

αλλά ξέχασα έσυ κάλυπτεις τον εργατικο αγώνα και την σοβιετικη κρούτσα του ΚΚΕ

near east είπε...

Απολίθωμα, τα κείμενά σου μου αρέσουν γιατί όπως θα έλεγε κι ο Λαζάρου απο το Μάστερσεφ, είναι γκουρμέ πιάτα κι όχι πλαστικούρα απ' τα Γκούντις. Ένα πιάτο "υψηλής κουζίνας, όπως κι ένα κείμενο, πρέπει να σου δίνει μεν ποιοτική τροφή (για σκέψη), αλλά επιπλέον και μία μορφή-εικόνα που να αντιστοιχεί στο περιεχόμενο.
Κι εσύ μαγειρεύεις με μαεστρία άριστης ποιότητας πρώτες ύλες (προβληματισμούς) και τις παρουσιάζεις με μοναδικό τρόπο, προσφέροντας απόλαυση στον "ουρανίσκο" του μυαλού μας.

Σε ότι έχει να κάνει με το σημερινό "πιάτο": Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά όμως δεν έχεις βάλει αρκετό αλάτοπίπερο, που θα βοηθούσε να αναδειχθεί όλη η γεύση.
Και στην προκειμένη περίπτωση, το αλατοπίπερο θα ήταν ο δεύτερος άξονας (και σημαντικότερος) της μεθοδολογίας σου: η τροτσκιστική πρακτική (η οποία είναι το μόνο που ουσιαστικά "κληροδότησε"στο κίνημα ο Λεόντας) και η οποία συνοψίζεται στο "συνεργαζόμαστε ακόμη και με το διάβολο (πχ ναζί) αρκεί να πολεμήσουμε τα σταλινικά κόμματα".
Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος. Μπορεί να μην είναι αυτή η τροτσκιστική πρακτική. Μπορεί να υπάρχουν τροτσκιστικά κόμματα που δεν αναλώθηκαν σε πετροπόλεμο προς τα ΚΚ, αντίθετα δουλεψαν μέσα στις μάζες, τις οργάνωσαν, τις οδήγησαν μέσα από επανάσταση στην κατάληψη της εξουσίας αλλά δεν έμειναν εκεί: Εξήγαγαν την επανάσταση σε όλο τον κόσμο, κάνοντας σοσιαλιστικό ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορεί να υπάρχουν τέτοια τροτσκιστικά κόμμα. Όχι όμως σε αυτό τον πλανήτη...
Σε αυτό τον πλανήτη η τροτσκιστική πρακτική είναι: πόλεμος στο "σταλινισμό".
Από αυτή την άποψη το "σταλινικό" ΚΚΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί τροτσκιστικό, εκτός κι αν έχει τάσεις αυτοκτονίας.(Λες οι "εισοδιστές" να κατάφεραν τελικά να διαβρώσουν το κόμμα, κι εμείς να κοιμόμαστε;).
Αντίθετα ξέρω πολλούς και μπορώ να σκεφτώ ακόμη περισσότερους, που αν τους μετρούσαμε με αυτό το "τροτσκόμετρο", το πιθανότερο είναι ότι το καημένο το μηχάνημα θα καιγόταν...

Ανώνυμος είπε...

ποιός είναι η γιαγιά?

Posadisme ☭ είπε...

Ρε απολίθωμα, τους Ποσαδιστές τους ξέχασες;

Ανώνυμος είπε...

εννοιτε πως το ΚΚΕ δεν είναι τροτσκιστικο
και οι τροτσκες που είναι μέσα έχουν με το περασμα των χρόνων μετατραπει σε σταλινικους

Ανώνυμος είπε...

είναι η γνωστη "γιαγια" του ελληνικου τροτσκισμου
πως έλεγαν την δεκαετία του 30 για τον Λεον "ο γέρος"

Ανώνυμος είπε...

μην ξεχνατε ότι και ο γέρος όσο ήταν στο ΠΓ των μπολσεβικων έκανε απαράδεκτες υποχωρήσεις

σκεφτείται για παράδειγμα το πέσιμο που έκανε στον Μαξ Ίστμαν για την υπόθεση της διαθήκης του Λένιν

ο Τόνι κριτικάρει μετά από χρόνια και σωστά την αντιμετώπιση του Μαξ 'Ιστμαν από τον γέρο

Ανώνυμος είπε...

τώρα αν θελουν να μαθουν τις απαραδεκτες υποχωρησεις της γιαγιας
επέλεξε σφυροδρεπανε ένα σχόλιο που σου έστειλα και βάλτο
το παρον μην το δημοσιευσεις

Ανώνυμος είπε...

Πάντως η κριτική περί εκφυλισμένου μεν εργατικού κράτους δε θα ήταν ίσως η εντιμότερη κριτική στην ΕΣΣΔ ever (τουλάχιστον μπροστά σε αυτα που ακούμε σήμερα περι 60.000.000 νεκρών)
αν δεν συνδιαζόταν με κάλεσμα σε ενοπλη ανατροπή του ΚΚΣΕ και σε συνεργασία με αστούς,ναζί κλπ


Ουτε καν

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Ε όχι και γκουρμεδιά. Αυτό υπονοεί ότι είναι λίγο, μια κουτσουλιά στο πιάτο. Εγώ προτιμώ τα μαμαδίστικα φαγητά, που είναι λίγο σταλινικά για τα ελαφρά στομαχάκια. Κάπως βαριά και χοντροκομμένα για τα γούστα τους. Το αλατοπίπερο το αφήνω στον αναγνώστη να βάλει όσο θέλει κατά το δοκούν. Το μόνο που διαθέτει η κε του μπλοκ -για όποιον θέλει- είναι μπόλικο μπούκοβο.

Καταθέτω δημόσια την αυτοκριτική μου για την παράλειψη του ποσάδα. Λογικά θα έμπαινε κάπου κοντά στο κόμμα, δεδομένου και του εισοδισμού στα κκ που ήταν η διεθνής γραμμή τους.

Ανώνυμος είπε...

με τους Ναζι συνεργαστηκε το ΚΚ Γαλλιας και ο Σταλιν με το συμφωνο ριμπερντροπ Μολοτωφ όχι ο Τροτσκι

επίσης προηγούμενα ο Σταλιν συνεργαστηκε και με την αστικη δημοκρατια στέλνοντας στα γκουλαγκ
τους υπεραπιστες της σοσιαλιστκης επαναστασης

η υποτιθεμενη τακτικη στην εξωτερικη πολιτικη μετατρεποταν όλος τυχαιος σε στρατηγικη της ΚΔ
με αποτέλεσμα στροφες που το λιγοτερο ζαλιζαν τα ΚΚ

στο τέλος διέλυσαν την την ΚΔ και ησυχασαν

αλήθεια η μετατροπή της πολιτικης των ΚΚ σε παραρτηματα των Αγγλων και του ΕΛΑΣ σε παραρτημα του στρατηγειου Μεσης Ανατολης δεν σε προβληματιζει

Ανώνυμος είπε...

@ Σφυροδρέπανο

Δεν ανάρτησες όμως, έστω σαν προσχέδιο, γραφική παράσταση.

Άσχετο.
Ο φίλος σου ο Κομμάντο έχει τον ρόλο του Βενιαμίν ?

Taliban

Αριστεριστής Προβοκάτορας είπε...

πολεμησε με, χτυπησε με, βαρα με αλυπητα. Το ΚΚΕ δυστυχως εχει υιοθετησει καποιες πρακτικες του τροτσκισμου. π.χ, λογικη τροτσκιστων του '30: δεν εχει νοημα καμια πολιτικη νικη αν δεν πεσει ο καπιταλισμος. Δεν εχει νοημα να διωξουμε τον αγγλικο ιμπεριαλισμο αφου δεν θα ριξουμε τον καπιταλισμο. Μπορουμε να παλεψουμε εναντια στην αστικη ταξη μονο αν συσπειρωσουμε την πλειοψηφια των εργατων, επομενως πρεπει να τους σωσουμε απο τους αντεπαναστατες (αυτοι εννοουσαν τους σταλινικους). Δεν αξιζει να κανουμε αντιφασιστικο μετωπο αφου δεν θα ριξει τον καπιταλισμο.

Σας θυμιζουν κατι ολα αυτα;

Τωρα θυμαμαι τον πατερα μου που εδω και 2-3 χρονια λεει "μπηκαν οι τροτσκοεισοδιστες στο κομμα!" ε βασικα δεν ειναι ετσι, η γνωμη μου ειναι πως απλα το ΚΚΕ δεν εχει σωστη Κ.Ε, η οποια εχει αργα αντανακλαστικα η/και απορριπτει τον διαλεκτικο υλισμο οταν συναναστρεφεται με ατομα μη οργανωμενα. Οι προτασεις ενος ΚΝίτη που εγραψε τις προαλλες στον "Ρ" πιστευω οτι ειναι πολυ σωστες (δεν θυμαμαι πως τον λενε, θυμαμαι οτι ειναι στο ΕΜΠ) και μπορουν να δωσουν μπρος στην καπως σκουριασμενη μηχανη της ΚΕ.
Το θεμα ειναι ποιες δρασεις θα κανουμε, προκειμενου η εργατικη ταξη να παρει την εξουσια στα χερια της. Πιστευω οτι η αμεση εξοδος απο ΕΕ ειναι μια απο αυτες. Δεν ειναι, λοιπον, θεμα "εθνικης κυριαρχιας" που λενε οι σφοι ΜουΛαδες, αλλα θεμα πολιτικης στρατηγικης

Α! και τωρα που το θυμηθηκα! Μιλουσα με μια φιλη μου κνιτισσα για τον τροτσκι και σε μια φαση μου λεει πως "δεν μπορεις να πεις πως ο Τροτσκι ηταν τελειως λαθος" (sic!) και οταν της ειπα πως βγαινει εκτος γραμμης το αρνηθηκε! Μπρε μηπως τελικα ο πατερας μου ειχε δικαιο πως υπαρχουν εισοδιστες στο ΚΚ?

Υ.Γ.: Παρακαλειται ο γ.γ. της κ.ε. του μ.π.λ.ο.γ.κ σε επομενο αθρθο να βαλει απο τη μια μερια τον γυαλακια και απο την αλλη τον μουστακια, να δουμε επιτελους και εμεις οι Μαοποσαδιστες που ανηκουμε τελικα.